Достъпът до LCD отново ме изнерви! на 29-30 седмици измериха WDM 27 см... лекар с думите "отговаряте ли обикновено на гестационната възраст чрез ултразвук?" направено измерване на охлаждащата течност, индикатор -92. Имам наистина малък, спретнат корем, на W направих показанията на Доплер са нормални, единственият MCA е на долната граница, след това попитах за количеството вода, лекарят не преброи, но визуално каза нормата. на 28 седмици тежаха 1200 и спазиха крайния срок. Аз съм ужасен алармист, но не искам да тичам към следващото непланирано ултразвуково сканиране, особено след като нямам доверие на специалистите от моя град, чакам екрани от 10 и 3 март на устройство от експертен клас. Момичета, всички ли имат големи динени коремчета в моя срок ?? Аз самият съм слаб и висок по телосложение, 58 кг с ръст 176 и съпругът ми е същият

Височината на дъното на матката по седмици от бременността

Каква трябва да бъде височината на дъното на матката по седмици

Височината на изправяне на очното дъно на матката по седмици от бременността трябва да се увеличи. Това е много важно, тъй като по този начин лекарят, без ултразвуково сканиране, може с голяма степен на вероятност да разбере дали плодът се развива, дали бременността е спряла, дали детето изостава в развитието си, дали количеството на околоплодните води е нормално и т.н..

Височината на дъното на матката по седмици от бременността се отразява в графиката, която се отпечатва в диспансерната карта на всяка бъдеща майка. Този график е съставен от лекар или медицинска сестра, попълващи картата.

Много жени са грубо запознати с въпроса за височината на дъното на матката по седмици от бременността: на нашия уебсайт има таблица със средните стойности. Трябва да знаете, че средните стойности приблизително съвпадат с гестационната възраст. Например на 30 седмици височината на матката също ще бъде 30. Допускат се грешки от 2-3 см в едната и другата посока. Но поради тях, особено ако коремната обиколка също нараства недостатъчно в продължение на седмици, много лекари предпочитат да играят на сигурно място и да настаняват жени в болница за лечение, за да подобрят притока на кръв в плацентата и пъпната връв. Въпреки че в действителност тези мерки са неефективни.

Таблица на височината на изправяне на дъното на матката (VDM) и коремната обиколка по седмици на бременността (OB):

Седмица на бременносттаWDM, смОхлаждаща течност, см
122-6-
шестнадесет10-18-
20.18-2470-75
22.20-2672-78
2422-2775-80
2624-2877-82
2826-3280-85
тридесет28-3382-87
3230-3385-90
3432-3587-92
3633-3890-95
3836-4092-98
4034-3895-100

Не всички бъдещи майки знаят - какво е това „дъно“, къде е? Логично е да се приеме, че по-долу. Но не, на самия връх. Височината на матката се следи ежеседмично от гинеколог. Освен това през първия триместър размерът на матката се определя с помощта на вагинално изследване. И след 12-13 седмици - вече без него. Жената просто ляга на дивана и лекарят прави измервания с помощта на измервателна лента..

През първите седмици след зачеването, редовно „растящият” фундус на матката в продължение на седмици е най-доброто доказателство, че бременността не е замразена, прогресираща. Но разбира се, без особена причина, гинекологът няма често да преглежда пациента си на гинекологичния стол. Един или два пъти е напълно достатъчен, при липса на оплаквания от кървене от влагалището.

На 20 гестационна седмица височината на дъното на матката почти достига пъпа. Жената усеща движението на детето не само в самото дъно, в срамната област, но и отгоре. Зависи от силата и мястото, където се усещат движенията, в случая от положението на детето в матката, което към този момент все още е много нестабилно.

Понякога се случва така, че когато тече 20-та седмица от бременността, височината на маточното дъно е с 2-3 сантиметра по-ниска от средната. Жената веднага се насочва за ултразвуково сканиране с изследване на притока на кръв в плацентата и пъпната връв. Времето на този ултразвук в този случай съвпада със стандартните скринингови. И често с такива симптоми се разкрива забавяне на растежа на плода и олигохидрамнион. Лекарите казват, че именно поради липсата на вода бебето има малко място за движение и развитие. Но в повечето случаи, ако плодът няма тежки малформации, след 2-3 седмици всичко ще се нормализира и бебето започва бавно да наваксва с размерите на връстниците си.

Така почти до края на срока, 39 или дори 40 седмици от бременността, височината на очното дъно на матката продължава да расте и достига максимум 38 см. След това леко намалява. Не трябва да се страхувате от това. Това явление се дължи на факта, че представящата част на детето, по-често това е главата, потъва ниско в таза на майката, подготвяйки се за раждане. Следователно коремът на мама пада надолу. За нея става по-лесно да диша, киселини се появяват по-рядко. Позицията на представящата част на бебето се определя лесно от гинеколога по време на ръчен преглед на матката на дивана, който се извършва при всяко посещение на бъдещата майка.

Ако височината на очното дъно на матката при 30-35 седмици от бременността внезапно е станала по-малка и жената се чувства физически по-добре, коремът й е станал по-малък, то това по правило не означава нищо добро. Може би околоплодната течност започна да се отделя. Случва се те да изтичат в продължение на няколко седмици, а жената не го забелязва. Междувременно този факт е голям риск от развитие на инфекциозен процес в матката и смърт на плода..
Или има възможност за преждевременно раждане. Най-добре е да направите ултразвуково сканиране: проверете както количеството на околоплодните води, така и готовността на шийката на матката за раждане (нейната дължина, възможно разкриване).

Височината на дъното на матката (VDM) и неговата динамика по седмици на бременността

При всяко посещение на бременна жена при лекаря, водещ бременността й, се измерва височината на маточното дъно. В обменната карта лекарят определя този параметър като WDM или WDM. Какво представлява такова измерване, защо се извършва и как тази височина се променя през целия период на вътрематочния живот на бебето, ще разкаже тази статия.

Какво е?

Женският репродуктивен орган, който се превръща в безопасно убежище за растящото бебе по време на бременност, прилича на чанта. Долната му част е като вързаната част на тази чанта, тя е най-тясната. Това е шийката на матката, която е кръгъл мускул. Най-широката част на матката, куполна, се нарича фундус. Думата „дъно“ не бива да смущава, защото за растящото бебе, което ще напусне утробата по време на раждането, тази куполна част наистина ще бъде дъното. Входът към изходния отвор вътре в репродуктивния орган е един - това е цервикалният канал вътре в шийката на матката и се намира отдолу.

Височината на дъното на матката е специално измерение, отразяващо височината, до която дъното се е издигнало спрямо пубиса. До края на първия триместър параметрите на матката са малки (до осмата седмица - не повече от гъше яйце) и тя се вписва идеално в тазовото пространство.

Но гениталният орган расте бързо, броят на мускулните влакна се увеличава и до началото на втория триместър матката престава да се побира в малкия таз и излиза извън него, в коремната кухина, като постепенно се издига нагоре и поддържа диафрагмата. Поради тези добри причини коремът расте, визуалното му увеличаване при жена, която се подготвя за предстоящо майчинство.

Височината на очното дъно на матката показва доколко нейният растеж съответства на гестационната възраст и до известна степен този размер показва дали всичко е наред за жената „в позиция“ и нейното дете. Ето защо при всяко посещение на консултацията през всички месеци на бременността, започвайки от 12-14 седмици, лекарят измерва WDM (WDM) и обиколката (обиколката) на корема на бъдещата майка по пъпа. Чрез съотношението на тези две стойности според акушерските формули дори е възможно да се изчисли прогнозното тегло на плода. До определено време, докато не е съществувал ултразвук, това е единственият начин да се разбере дали голямо, нормално или миниатюрно бебе е на път да роди жена.

Днес специалистите обръщат по-малко внимание на VCDM от преди, тъй като има много повече диагностични инструменти на разположение на акушер-гинеколога и тяхната точност е много по-висока. Но този параметър при бременни жени не е премахнат от протоколите на Министерството на здравеопазването и акушерската практика..

Определянето на WDM може да се извърши както самостоятелно, така и с помощта на акушер-гинеколог. Това не е трудно.

Техника на измерване

Действителният срок на „интересното положение“ според състоянието на матката, лекарите установяват по-рано, преди гениталният орган да се издигне от малкия таз. В първия триместър на бременността за тази цел се използва палпация - бимануален метод на гинекологичен преглед (едната ръка се вкарва в гениталния тракт, а другата се натиска в долната част на корема, за да се определят границите на органа). Не можете да усетите нищо навън. Този метод не дава много точна информация, но опитен акушер може да установи бременност с метод с две ръце с точност до една седмица..

Можете да измерите колко се е повдигнало дъното на матката, като използвате сантиметрова лента, тазов метър и ширината на пръстите, разположени напречно. Определението на VSDM по анатомични ориентири е приемливо.

За да измервате правилно, трябва бременната жена да заеме легнало положение. Тя е помолена да седне на дивана по гръб, краката й да се свият леко в коленете. Важно е преди измерването жената да посети тоалетната и да не забравя да изпразни пикочния мехур от естественото му съдържание..

След това акушер-гинекологът трябва да установи в каква позиция се намира бебето, къде е дъното на матката, а също и каква част от тялото на бебето е в непосредствена близост до него. Лекарят поставя двете длани върху стомаха и насочва върховете на пръстите един към друг (първата акушерска техника на Леополд). Това определя най-отдалечената точка на дъното на репродуктивния орган спрямо линията на срамната кост. След това те прилагат измервателна лента към тази точка и просто определят числената стойност, която изразява височината на дъното на матката.

Ако лекарят е голям фен на старата акушерска гимназия, тогава той може да използва пръстовия метод. Той притиска пръстите си (среден и показалец), те трябва да бъдат разположени напречно на стомаха. Височината се определя в пръстите и след това се преобразува в сантиметри (2 напречни пръста = 3-4 сантиметра)

Защо да дефинираме този параметър?

Всеки акушер смята за свой дълг да измерва BMR, не само защото инструкциите го предвиждат, но и защото този метод е един от най-достъпните, за да се разбере дали протичането на бременността е нормално. VSDM, въпреки факта, че размерът е свързан с грешки, е сред показателите на гравидограмата (обща таблица на показателите на бременна жена). Това е специална таблица, която показва целия ход на гестационния период под формата на графики: има графика на наддаване на тегло, графика на налягането, графика на коремната обиколка и графика на VSDM..

Почти през всички гестационни седмици височината на дъното на матката е в съответствие с термина в цифров еквивалент и само преди раждането, когато коремът падне, плодът се измества по-надолу и започва да притиска вътрешната шийка на матката с главата си, помагайки му да узрее и да се подготви за разкриване по време на раждането, VSDM намалява. Коремът също визуално се намира по-ниско и за бъдещата майка става малко по-лесно да диша и да се движи.

Според VSDM лекарят може да предположи без ултразвуков апарат колко трябва да тежи плодът, независимо дали е доносен. След раждането или по-скоро след раждането на плацентата този размер помага на специалистите да определят колко добре се свива матката..

Хронология и таблица

Ако обиколката на корема на бременната жена е доста индивидуална и субективна стойност (коремът на жените и преди настъпването на „интересна позиция“ имат различни размери), то VSDM зависи малко от това колко слаба или пищна, висока или ниска е дамата. Тази стойност е по-постоянна и следователно можем да говорим за средните норми на височината на долната точка на репродуктивния орган за различните периоди на бременността.

WDM по време на бременност

От момента, в който бременната жена се регистрира и до самия край на срока, лекарите показват повишено внимание към женската матка. Всички най-важни събития от този „филм“ за развитието на плода в пълноценно дете се случват тук..

През първия триместър размерът на матката има значение, което всъщност определя бременността и очакваното време. И започвайки от 13-14 седмици, височината на маточното дъно вече е взета под внимание. Тъй като сега този орган не просто се увеличава - той излиза извън тазовото дъно и всяка седмица достига по-нататък (или по-високо).

По този показател може да се съди за много: продължителността и хода на бременността, очакваната дата на раждане, състоянието на плода, скоростта на неговото развитие. WDM се измерва при всяко посещение при гинеколог. Обикновено с помощта на измервателна лента или специално проектирано устройство - пелвиметър.

Височината на очното дъно е разстоянието от горния ръб на симфизния пубис (symphysis pubis) до най-високата точка на матката. Измерването се извършва с празен пикочен мехур. За това жената трябва да легне на дивана по гръб и да изправи краката си. Всички индикатори на WDM, заедно с коремната обиколка, се записват в карта за проследяване на динамиката.

Следващата таблица на индикаторите за WDM помага да се прецени нормата или отклоненията.

Таблица на съответствието на височината на дъното на матката с гестационната възраст

Бременност / седмици

Бременност / седмици

Въпреки това, когато се оценява BMR, трябва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на всяко женско тяло (поради което BMR при различните жени в един и същи период може да варира с 2-4 cm в двете посоки) и други фактори, влияещи върху увеличаването или намаляването на височината на дъното матка:

 • размер на плодовете;
 • положение на плода;
 • количеството на околоплодните води;
 • брой ембриони.

Така че, при многоплодна бременност, многоводие, носещо голямо дете, дъното на матката ще бъде по-високо. Показатели под нормата могат да се отбележат при олигохидрамнион, забавено развитие на плода, с косо или напречно предлежание.

Когато се оценява хода на бременността, КМП се сравнява с обиколката на корема и размера на плода.

Счита се за отклонение, когато височината на очното дъно на матката не съответства на гестационната възраст с 3 cm или повече. Но не бива да се правят преждевременни заключения. Често има безобидни причини за това, например грешка при определяне на продължителността на бременността.

Тревогата от провала на WYM да спази крайния срок може да е основателна. Така че, подценените показатели понякога показват, например, плацентарна недостатъчност, а надценените - за развитието на вътрематочна инфекция, която провокира рязко увеличение на околоплодната течност. Причините може да са различни.

Ако акушер-гинекологът е регистрирал патологичната стойност на WDM, за бременната се предписват допълнителни изследвания: ултразвуково изследване (ултразвук), кардиотокография (CTG), доплер и други. И едва след това се прави окончателното заключение.

Височината на изправяне на очното дъно на матката по седмици от бременността

Дешифрирането на VDM по време на бременност по седмици в таблицата е динамиката на промените в размера на матката, което съответства на нормалния ход на гестационния процес. Какво казва този параметър и какви промени трябва да ви предупреждават?

Височината на маточното дъно: какво е това

Матката е орган с главата надолу, а дъното е най-високата й точка. По време на бременността, с нарастването на плода, размерът на матката се увеличава, дъното се издига все по-високо и по-високо.

Височината на дъното на матката (VDM) е разстоянието между най-високата й точка и горната точка на срамната симфиза (кръстовището на страничните тазови кости).

Обобщената таблица на височината на дъното на матката по седмици отразява нормалните параметри: размерът на матката в сантиметри съответства приблизително на гестационната възраст. Максималните показатели за WDM са в края на 37 седмици и след това леко намаляват - това е един от признаците на близко раждане.

Как се измерва WDM

През първия триместър, когато матката все още не е изпъкнала от тазовите кости, тя се сондира през влагалището.

От втория триместър матката се усеща през корема. Гинекологът го измерва при всяка среща и въвежда стойността в медицинската карта.

Преди да посети лекар, жената трябва да отиде до тоалетната - препълненият пикочен мехур ще събори получените показатели.

Изследването се извършва в легнало положение с изправени крака. Измервателно устройство - обикновена измервателна лента.

За какво говори WDM

Увеличаването на размера на матката е ясен индикатор, че бъдещото бебе расте и то се нуждае от все повече жизнено пространство..

Височината на изправяне на маточното дъно помага да се определи приблизителната гестационна възраст, а динамиката на промяната в показателя - да се проследи развитието на плода. Тази проста манипулация ви позволява своевременно да идентифицирате отклонения от нормалния процес и да реагирате на тях, да предписвате допълнителни изследвания и, ако е необходимо, да започнете лечението.

Таблица на КМП по гестационна възраст

Ето как изглежда таблицата за височината на дъното на матката по седмици на бременността през първия триместър:

Период на бременност (в седмици)Височината на дъното на матката (в сантиметри)
8-98-9
10-1110-11
12-1310-11

VSD през втория триместър на бременността:

Период на бременност (в седмици)Височината на дъното на матката (в сантиметри)
14-1512-13
16-1714-19
18-1916-21
20-2118-24
22-2321-25
24-2523-27
26-2725-28

Таблица BMR по време на бременност по седмици през третия триместър:

Период на бременност (в седмици)Височината на дъното на матката (в сантиметри)
28-2926-31
30-3129-32
32-3331-33
34-3532-33
36-3732-37
38-3935-38
40-4134-35

Причини за отклонения

Нормите, дадени в таблицата, са условни. Всяка жена е различна и всяка бременност е уникална.

Индикаторите зависят от много фактори:

 • тялото на жената, нейната височина, тегло, ширина на таза и др.;
 • размера на плода;
 • представяне, тоест как се намира бебето в стомаха на майката;
 • единична или многоплодна бременност;
 • генетично предразположение;
 • патологии на бременността и развитието на плода.

Отклоненията са несъответствие с нормата с 2 или повече сантиметра, но оценката на ситуацията е въпрос на специалисти. Не си поставяйте диагноза или паника преди време. Вашият стрес може да навреди на вашето бебе повече от вероятните причини за недостатъчни или твърде високи стойности..

Причини за показатели над нормата

Има няколко възможни причини, че коремът на бъдещата майка е твърде голям и BMR е над нормалното:

 • неправилно измерено: лекарят се е объркал или жената не е отишла до тоалетната преди консултацията и препълненият пикочен мехур притиска матката;
 • срокът на бременността е неправилно зададен - истинският показател е седмица или две повече;
 • жената има тесен таз - в този случай цялата "структура" е изместена нагоре;
 • многоплодна бременност;
 • седалищно предлежание на плода - дъното и краката на бебето стърчат корема на майката напред;
 • големият плод в повечето случаи е наследствен фактор;
 • твърде много амниотична течност (многоводие);
 • захарен диабет при майката;
 • прекомерно наддаване на тегло по време на бременност, затлъстяване при майката;
 • подуване на плацентата (с Rh-конфликт).

Причини за показатели под нормата

Увеличаването на размера на матката се случва по-бавно, ако:

 • срокът на бременността е неправилно зададен - индикаторът се основава на датата на последната менструация и не е проверен от ултразвукови данни, с по-късна овулация периодът ще бъде по-малък със седмица или две;
 • малък плод е генетичен наследствен фактор;
 • много широк таз при жена;
 • недостатъчно количество околоплодни води (липса на вода);
 • претоварване;
 • забавено вътрематочно развитие на плода поради патологии на плацентата, тежка гестоза при жена, вътрематочна инфекция и др.;
 • смърт на плода, замразена бременност.

Обобщаване

Измерването на височината на дъното на матката е важен елемент за проследяване на хода на бременността. Това е просто проучване, наистина можете да го направите сами. Основното нещо е да не правите изводи сами..

За незначителни отклонения на този показател в една или друга посока са възможни както физиологични, така и патологични причини..

За да провери колко сериозна е ситуацията, лекарят ще предпише допълнителни изследвания: ултразвук с доплероскопия, фетална кардиотокография, изследвания за вътрематочни инфекции. В повечето случаи съвременната медицина е в състояние да премахне причината за проблема..

Не пропускайте планирани прегледи, ако имате и най-малкото подозрение, отидете на лекар.

Как се измерва височината на изправяне на очното дъно на матката и какво означава този показател?

Височината на маточното дъно е показател, по който гинекологът преценява правилното развитие на бебето и бременността като цяло. Всяка бъдеща майка трябва да знае какво означава този показател, как да го измери и какво се счита за норма..

 • Обща характеристика на концепцията
 • Измерване на височината на стоене на дъното на матката: при лекаря и независимо
 • Нормите на височината на изправяне на очното дъно на матката през различни периоди
 • Възможни причини за показатели под нормалното
 • Възможни причини за показатели над нормата

Обща характеристика на концепцията

В хода на бременността много се променят в тялото на жената. Вътрешните промени често са свързани с факта, че с развитието на плода матката придобива подходящия размер и останалите органи се изместват, за да й дадат достатъчно пространство..

Разстоянието от срамната кост до най-високата точка, където се усеща матката, се нарича нейната височина. Оказва се, че височината на очното дъно на матката е размерът, до който матката расте по време на бременност.

Това е един от възможните косвени показатели, по които можете да определите нивото на развитие на плода..

Измерване на височината на стоене на дъното на матката: при лекаря и независимо

През първия триместър уголемената матка може да се усети от гинеколог през влагалището. Не бива да го правите сами за кратко. Но с нарастването на плода е по-лесно да се направи това - в началото на втория триместър матката излиза извън границите на тазовите кости и е лесно да се усети през стомаха.

По време на срещата лекарят опипва корема и го измерва с измервателна лента, след което записва резултатите. У дома можете да опитате да повторите действията му..

Изпразнете пикочния мехур, преди да направите измервания - в противен случай показанията може да са неточни.

За да измерите височината на изправяне на дъното на матката, ще ви е необходима сантиметрова лента - най-често използваната от шивачките за извършване на измервания. Ще трябва да легнете по гръб и да изправите краката си. След това внимателно опипайте корема с пръсти, започвайки от срамната става нагоре. Коремът ще бъде доста стегнат до един момент. Именно тази точка е дъното на матката. След това трябва да измерите разстоянието от началото на пътя до тази точка. Този показател е височината на маточното дъно.

Гледайте видео, показващо как правилно да измервате:

Нормите на височината на изправяне на очното дъно на матката през различни периоди

Какво може да се счита за норма в конкретен случай зависи от няколко фактора:

 • броят на огнищата;
 • размера на детето;
 • вътрематочна позиция на детето;
 • индивидуални характеристики на женското тяло;
 • наличие на патологични състояния.

Ако детето е само, размерът е в рамките на нормата, местоположението в утробата е правилно и жената няма характеристики, които влияят върху размера на матката (например, няма многоводие или ниско ниво на вода, а растежът й е среден и тенът й е нормален), тогава индикаторът ще бъде равен на:

 • 6 см на 16 седмици;
 • 12-14 см на 20-та седмица;
 • 20 см на 24 седмици;
 • 24-26 см на 28 седмици;
 • 28-30 см на 32 седмици;
 • 32-34 см на 36 седмици;
 • 28-30 см на 40 седмици.

Също така се счита за норма, ако показателят е приблизително равен на гестационната възраст по отношение на седмици: колко седмици - толкова е показателят в сантиметри.

Индикаторът за височината на изправяне на маточното дъно непрекъснато се увеличава. Той се свива с няколко сантиметра само няколко дни преди раждането..

При многоплодна бременност картината се променя донякъде. На 16 седмици диапазонът на нормата е от 15 до 28 сантиметра. Показателите могат да надвишават нормата от 2 до 12 см в сравнение с едноплодната бременност.

Не са редки случаите, когато до 28 и дори до 30 седмици от бременността с близнаци, показателите едва надвишават нормата за бременни жени с едно дете. Не изпадайте в паника: бебетата могат да лъжат и да се развиват по различни начини, но е по-добре да не отказвате допълнителен преглед.

Ако отклоненията надхвърлят 3 см, нашите лекари може да бъдат озадачени от търсенето на причини и да изпратят бъдещата майка за допълнителни прегледи и дори да предпишат лечение. Често прегледите показват, че с децата всичко е наред, но все пак гинеколозите упорито предписват Actovegin, Curantil и друга терапия, ненужна в тази ситуация. Следователно в цивилизованите страни те не разчитат на тези показатели и изобщо не го измерват..

Много акредитирани акушер-гинеколози смятат измерването на височината на дъното на матката за древно учение на съветското медицинско училище и затова разчитат само на резултатите от ултразвук на плода.

Възможни причини за показатели под нормалното

Има моменти, когато при измерване височината на изправяне на очното дъно на матката е по-малка от нормалната.

Грешната синхронизация е една от най-честите причини. Ако една жена за първи път е дошла на LCD за регистрация през втория триместър, а не преди 12 седмици, както се очаква, тогава лекарят не винаги успява да изчисли колко точно седмици вече е продължила бременността. По принцип в разглежданата ситуация това се случва поради наличието на нестабилен или дълъг менструален цикъл при жената, както и при неговото отсъствие, например, ако по време на кърмене на предишното бебе е настъпила друга бременност и не е имало менструация след раждането. Поради това действителната производителност може да се различава от това, което погрешно се приема.

Ниската вода (недостатъчно количество околоплодни води) също може да бъде причина за отклонението на индикатора в долната страна: има малко вода, следователно матката не се увеличава в подходящата степен. Може да се появи при дехидратация, употребата на никотин и някои лекарства (например АСЕ инхибитори). Допълнителен симптом на изразени олигохидрамниони е болката при движение на плода. За идентифициране на ниско ниво на вода е достатъчно планиран ултразвук.

Широк таз с ниски нива на стояща височина на дъното на матката има просто обяснение: матката има достатъчно пространство между тазовите кости, така че не е необходимо да се издига. Не е патология.

В допълнение към широк таз може да има и други физиологични особености: миниатюрна фигура, влиянието на генетичен фактор и др..

Неправилното (напречно или наклонено) положение на плода също може да причини ниска честота. Обяснението е просто - поради това положение на детето матката не расте, а в страни.

Забавянето на растежа на плода е най-неприятната възможна причина, когато бебето не наддава достатъчно тегло, докато е в утробата. В допълнение към физиологичните причини (малък растеж на майката или бащата) може да има нарушения на развитието на плацентата или пъпната връв, наличие на инфекция, лоши навици, както и удебеляване на кръвта и, като следствие, недостатъчно хранене на плода с хранителни вещества и кислород. Може да няма живи симптоми, но лекарят ще забележи при преглед, че е възможно забавяне на развитието на плода и ще предпише ултразвук.

Смята се, че ниското тегло на бъдещата майка е основният знак, че детето ще се роди с поднормено тегло. Въпреки че понякога това е вярно, все още не си струва да се разглежда този фактор като определящ фактор. Напротив, много големи жени имат малки бебета с ниско тегло..

Възможни причини за показатели над нормата

Ако индикаторът за височината на изправяне на маточното дъно надвишава нормата, тогава може да има няколко причини за това..

Ако плодът изпревари нормите, определени за даден период от развитието си, логично е матката да бъде по-голяма от обикновено. Често това се отнася за тези, които са имали подобна ситуация в семейството в по-старото поколение, а големият размер на плода се дължи на генетиката.

Втората причина е наличието на два, три или повече плода в матката. Всеки от тях се нуждае от място и всеки от тях расте - следователно, матката се увеличава значително.

Тесният таз при жената може да попречи на матката да се разшири в ширина и тя ще заеме мястото, от което се нуждае, отгоре. Следователно височината на дъното ще бъде по-висока от обикновено..

Друга причина са полихидрамнионите, голямо количество околоплодни води. Определянето на обема им може да бъде трудно. Симптомите включват буболещ звук, болка и тежест, голям корем на нивото на пъпа и задух поради натиск върху диафрагмата. Ако тези симптоми се появят на фона на захарен диабет, инфекциозни заболявания, нарушения във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, както и резус-конфликт, е необходимо да се подложи на ултразвуково сканиране. Също така, многоводието може да се развие при многоплодна бременност, нарушения на формирането на плода, поради голям плод и в по-късни етапи - поради нарушена функция на преглъщане при дете.

Индикаторът за височината на дъното на матката сам по себе си носи много оскъдна информация. Не може да се използва обективно за преценка на нормалния ход на бременността и пълното развитие на плода и, ако е необходимо, за своевременно идентифициране на патологията и предприемане на необходимите мерки. За това има ултразвук на плода.

Височината на изправяне на очното дъно по време на бременност: норма и отклонения

Височината на изправяне на дъното на матката (WDM) е показател, който лекарите редовно определят при бременни жени. С цялата простота и достъпност на изчисляването на WDM, това е отличен инструмент за определяне на продължителността на бременността и за разбиране дали има причина да се притеснявате за възможни нарушения на нейния ход. Всичко, което бъдещата майка трябва да знае за този показател, е представено в статията.

Снимка: Колосов Д. В. Маш Р. Д., Беляев И. Н. Биология. 8 клас. - М.: Дрофа, 2003

Височината на очното дъно на матката: какво е това, какво казва

Коремът на бременна жена постепенно променя формата и формата си през целия период на бременността. Тъй като бебето расте и набира сили за раждане, матката се разширява по време на бременност и височината на очното дъно расте.

За какво става въпрос, къде е очното дъно на матката и защо е наречено така? Факт е, че лекарите разглеждат матката като орган, разположен "с главата надолу". Това означава, че дъното му всъщност е най-високата точка. Съответно, тъй като коремът расте по време на бременност, дъното на матката постепенно се издига.

По този начин терминът BMD означава разстоянието между най-високата точка на органа и мястото, където се свързват страничните кости на таза (срамната симфиза).

КМП по време на бременност се увеличава в зависимост от периода и обикновено неговите показатели, изразени в сантиметри, приблизително съответстват на седмиците от първия и втория триместър.

Индикаторът достига най-високата си стойност в края на 37-та седмица, след което започва да намалява. Когато стомахът падне, става ясно, че раждането наближава. Като цяло, измерването на височината на очното дъно на матката помага да се следи хода на бременността и да се реагира навреме на възможни нарушения.

Как и защо се измерва WDM

Снимка: Акушерство: Учебник / В. И. Дуда. - Минск: RIPO, 2013. - 576 с.

Височината на дъното на матката по седмици се измерва от гинеколог при рутинни консултации. На практика често се налага да се справят с въпроси на бъдещите майки за това защо се прави това. С този показател акушер-гинекологът:

 • оценява темповете на развитие на бебето;
 • изследва състоянието на матката;
 • определя продължителността на бременността;
 • определя прогнозна дата на падежа.

През първия триместър матката все още е скрита зад тазовите кости и може да се усети само през влагалището. През втория триместър това може да се направи през корема и WDM може лесно да се измери..

Това се случва така:

 1. Преди измерванията бъдещата майка трябва да посети тоалетната, за да не се окаже, че показателите са надценени поради обема на пикочния мехур.
 2. След това тя ляга по гръб и изправя краката си..
 3. Използвайки обикновена лента-сантиметър, лекарят прави измервания.

Вижте също: Бременност: ранни признаци, етапи, правила и забрани

Височината на изправяне на очното дъно на матката по седмици: таблица

WDM се променя през седмица в зависимост от растежа на бебето и увеличаването на матката. Това е много визуален индикатор и в същото време много информативен. С негова помощ е много по-лесно да се отговори на въпроси относно времето, да се идентифицират отклонения в развитието на бебето, да се изследва и, ако е необходимо, да се започне лечение.

През първия триместър показателите са както следва:

През втория триместър стойностите на WDM започват да нарастват бързо, успоредно със закръглянето на корема:

И накрая, през третото тримесечие индикаторът достига максимум, след което започва да намалява. Намаляването на корема показва подготовката на тялото за раждане. В цифри промените са както следва:

Според тези данни се съставят специални диаграми, за които подробно пишат моите колеги А. С. Кистаубаева. и Танишева Г.А. На практика те се използват за ранно откриване на нарушения на растежа на плода..

WDM: причини за отклонения

Нормите на WDM, както и всички други показатели, са индивидуални за всяка жена. Както се доказва от медицинската практика. Те зависят от характеристиките на тялото, височината и теглото, ширината на таза, местоположението на бебето в матката, генетичните фактори, процеса на развитие на плода и техния брой.

Отклонението е разлика от два или повече сантиметра. Но ситуацията винаги трябва да се оценява от специалист. Не бива да се занимавате самостоятелно с диагностика и още повече да се изнервяте от това. Стресът по време на бременност със сигурност няма да е от полза.

Ако показателите надвишават нормата, тогава възможните причини могат да бъдат:

 • грешка в измерването. В допълнение към медицинските прегледи, често се налага да се справим с факта, че жените забравят да посетят тоалетната преди консултацията и пълен пикочен мехур притиска матката;
 • неправилен срок. Различията от една или две седмици се случват доста често, поради което се получава объркване;
 • тесен таз на жена. С такава физиологична характеристика WDM винаги ще надвишава нормата;
 • многоплодна бременност;
 • неправилно положение на плода, когато краката и дупето стърчат напред;
 • големи размери на бебето. Факторът е наследствен и трябва да се вземе предвид при измерване;
 • многоводие. Ако амниотичната течност се увеличи в обем, това също води до увеличаване на WDM;
 • наличието на захарен диабет при жена;
 • появата на наднормено тегло по време на бременност, затлъстяване на жена;
 • Rh-конфликт с развитието на оток на плацентата.

Снимка: Савельева Г.М. Гинекология. - М.: GEOTAR-MED, 2018

Освен това има редица случаи, когато BMR се увеличава по-бавно спрямо нормата, а именно:

 • неправилен срок. Трудно е да се определи точно моментът на овулация и оплождане, така че колебанията са в двете посоки;
 • малък размер на плода, което е генетичен фактор;
 • твърде широк таз на бъдещата майка;
 • липса на вода, тоест липса на околоплодни води;
 • носене на плода за по-дълъг период;
 • забавяне на развитието (патология на плацентата, тежка гестоза при жена с повишено налягане и оток, инфекциозен процес);
 • избледняваща бременност и смърт на бебето.

За бъдещата майка е важно да знае основните показатели, по които лекарят оценява състоянието й, и какво означават те. Но не трябва да се опитвате сами да се диагностицирате и да се притеснявате за незначителни отклонения от нормата. Не забравяйте, че всичко е индивидуално, затова посетете Вашия лекар навреме.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Височината на дъното на матката по седмици от бременността

Какво представлява BMR по време на бременност

WDM при бременни жени е диагностичен параметър, който оценява височината на матката в динамика. Разстоянието по вертикалната линия на корема се измерва от върха на вътрешния орган до срамната кост. Измерванията се правят от седмица 13 при всеки преглед, за да се оцени нарастващата динамична скорост на растеж и формиране на плода след това.

Първоначално вътрешният орган се намира зад тазовата кост, тъй като бебето се развива, то се закръгля и започва да излиза към центъра, придобивайки симетрична форма. Но вече към третия триместър матката се разтяга, става по-овална, влакната се удължават и удебеляват, образува се уникална съдова мрежа.
WDM по време на бременност трябва да бъде приблизително равен на периода на бременност. Следователно изчисленията могат да се основават на тези параметрични характеристики.

Скорост на BMR по седмици от бременността

Параметърът за изправена височина се определя от втория триместър, тъй като не е възможно да се измери тази цифра преди този период. Вътрешният орган е толкова малък (на 8-9 седмици с размерите на гъше яйце), че все още не е излязъл извън таза.

В края на третия месец матката постепенно се издига и измерва около 11 сантиметра. През четвъртия месец бебето завършва формирането на органи и започва активен растеж, параметърът ще бъде около 14 см. След раждането започва коремният пролапс, бебето се подготвя за раждане, поради което от 32 седмица VDM е на ниво 32-40 см и в същото време увеличението често спира.

Показателите за VDM по време на бременност са строго индивидуални и се оценяват само в динамика. При поставяне на диагнозата се вземат предвид наследствеността и физиологичната структура на жената. Скоростта може да варира от 2 до 3 cm.

Как се измерва височината на очното дъно на матката по време на бременност

Не е трудно самостоятелно да се определи височината на дъното на матката. На първо място се изисква изпразване на пикочния мехур, за да не се изкривят параметрите на измерване.

 1. Измерете параметрите, докато лежите на твърда повърхност.
 2. За да се измери, е необходимо да се опипа над срамната кост границата на прехода от твърдо състояние на костната тъкан към мека.
 3. Към долната точка се нанася измервателна лента и по бялата линия на корема те се придвижват нагоре, също към прехода от плътно към меко, което ще бъде дъното.

Единичното измерване на WDM и охлаждащата течност (коремна обиколка) не са показателни. Необходими са систематични седмични измервания за оценка на развитието и растежа на плода. При наличие на значителни отклонения от нормата в динамиката, за да се диагностицира патология, са необходими допълнителни изследвания.

Таблица на КМП по време на бременност по седмици

Период на бременност (седмици)Височина (см)Охлаждаща течност (см)
четиринадесет8-
осемнадесет12-19-
20.18-2170-74
22.22-2372-77
2423-2576-80
2626-2878-82
2827-3080-84
тридесет28-3182-86
3230-3284-88
3431-3386-90
3632-3588-92
3836-3890-94
4038-4094-100

Ако височината на дъното на матката не съответства на гестационната възраст, тогава декодирането не може да се основава само на тези числа. Стандартите са създадени с цел подозрение за патология и извършване на по-нататъшни диагностични мерки.

Когато се определя vdm в началото на първия триместър, матката трябва да излезе отзад на срамната кост, ако това не се случи, тогава има съмнение за извънматочна бременност, когато яйцеклетката е оплодена във фалопиевата тръба. Освен това намаляването показва недохранване - забавяне на развитието, олигохидрамнион или говори за напречно предлежание.

Ако матката е висока, тогава повече от едно дете може да се развие в утробата на майката, голям плод или многоводие. Рядко, с надценени нива, може да се диагностицира хорионепителиом (тумор в тъканите на плацентата), който застрашава живота на бебето.

След 38 седмици коремната обиколка спада, детето потъва до врата, то се подготвя да премине през родовия канал и да се роди. В случай на ранно намаляване, трябва да се проведат допълнителни изследвания, за да се открият патологии или инфекциозни огнища, които засягат носенето.

Очното дъно на матката по време на бременност

По време на бременността тялото на жената претърпява сериозни промени, които й позволяват да ражда и ражда бебе. Според такива промени лекарите определят колко добре протича бременността, развива се плодът. Един от основните показатели за състоянието на жената и детето е височината на дъното на матката по време на бременност. Определянето на височината на дъното на матката по седмици от бременността е от голяма диагностична стойност. Помислете какво означава терминът „дъно на матката по време на бременност“, защо се определя, какви са неговите нормални стойности.

Защо да се определя височината на дъното на матката по време на бременност

Женската матка е уникален орган, който може да се разтегне по време на бременност и да се върне към първоначалния си размер след раждането. Матката е изградена от голяма част (тяло) отгоре и по-малка част (шийка) отдолу. Истмусът свързва тялото и шийката на матката. Очното дъно на матката е най-високата част от тялото на този орган.

Маточната стена се състои от следните слоеве:

 • вътрешен (ендометриум),
 • средна (миометриум),
 • външен (периметрия).

Миометриумът или мускулната мембрана съставляват по-голямата част от стените на матката. Това се дължи на промени в миометриума, че размерът на матката се увеличава по време на бременност. До средата на бременността стените на матката се удебеляват до 3-4 см, поради разделянето на мускулните клетки на миометриума. Тогава размерът на матката се увеличава само поради разтягане и изтъняване на нейните стени. През последните седмици на бременността дебелината на стените на матката е 0,5-1 cm.

При жена в репродуктивна възраст извън бременността дължината на матката е 7-8 см. До края на бременността матката достига дължина от 37-38 см. В същото време, в случай на многоплодна бременност, многоводието може да достигне дори по-големи размери.

Увеличаването на матката по време на бременност започва на 5-6 седмица. На първо място, матката става по-голяма в предно-задната част, а след това в напречната. На осмата седмица от бременността размерът на матката се удвоява, на десетата седмица - три пъти, на дванадесетата - четири пъти.

През втория триместър на бременността (13-14 седмици) матката на жената се простира извън таза. По това време акушер-гинекологът вече може да го усети през предната коремна стена. По това време лекарят започва да измерва височината на дъното на матката по време на бременност (WDM).

Височината на маточното дъно по време на бременност се влияе от количеството на околоплодните води, размера и положението на бебето. Фундусът на матката ще бъде по-висок с близнаци, големи плодове, многоводия, тъй като в такива случаи матката се простира повече. В същото време височината на дъното на матката при различните жени се различава с 2-4 см, поради индивидуалните характеристики.

Този показател се определя, започвайки от 16-та седмица на бременността при всяко посещение на жена на консултация. За целта бъдещата майка ляга на дивана с изправени крака и лекарят измерва WDM с измервателна лента. Най-добре е жената да изпразни пикочния си мехур, преди да направи това. Благодарение на това проучване лекарят може да прецени развитието на детето, неговата позиция, количеството на околоплодните води.

Височината на изправяне на очното дъно на матката по седмици от бременността

Съществуват общоприети стойности за честотата на WDM, които зависят от продължителността на бременността. В същото време такива стойности не са абсолютни, отклоненията от тях могат да варират в рамките на 3-4 см. Акушерите обръщат повече внимание на скоростта на нарастване на стойността на WDM спрямо предишната.

Ето стойностите на нормалната височина на дъното на матката по седмици от бременността:

 • 8-9 седмици - 8-9 см; размерът на матката съответства на размера на гъше яйце, все още е невъзможно да се усети през стената на перитонеума;
 • 10-13 седмици - 10-11 см;
 • 14-15 седмици - 12-13 см;
 • 16-17 седмици - 14-18 см;
 • 18-19 седмици - 16-20 см;
 • 20-21 седмици - 18-23 см; намирането на дъното на матката се проектира два пръста под пъпа;
 • 22-23 седмици - 21-26 см;
 • 24-25 седмици - 23-27 см; дъното на матката е в пъпа на жена;
 • 28 седмици - 28 см; дъното на матката обикновено се проектира два пръста над пъпа;
 • 29-30 седмици - около 31 см;
 • 32 седмици - 32 см; матката е разположена в средата на условната линия между пъпа и мечовидния израстък на гръдната кост;
 • 36 седмици - 35-37 см; дъното на матката е разположено на линията, свързваща двете ребрени дъги;
 • 38 седмица - 35-38 см; след този период матката започва да се спуска;
 • 40 седмици - 32-34 см; дъното на матката отново е разположено между пъпа и ребрата.

При нормална бременност жената обикновено не усеща растежа на матката. В края на краищата този процес протича постепенно и плавно. Понякога в началото на бременността бъдещата майка може да забележи някои необичайни усещания, които са свързани с промяна (омекотяване) в структурата на маточните връзки. Болката по време на уголемяването на матката се появява при следните състояния:

 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • анатомично отклонение на матката отзад;
 • адхезивен процес в коремната кухина;
 • наличието на белег на матката след операция.

Възможни причини за отклонението на стойностите на WDM от нормата

Както бе споменато по-горе, при различните жени показателите на стойностите на WDM могат леко да се различават от приетите норми. Но в някои случаи подобни отклонения могат да бъдат значителни. Каква е причината?

Има определени причини, водещи до факта, че височината на дъното на матката по време на бременност е много по-висока от нормалната:

 • големи плодове;
 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • тесен таз на жена;
 • необичайно положение на плода в матката.

Стойността на WDM е значително по-ниска от нормалната в следните случаи:

 • широк таз при голяма жена;
 • липса на вода;
 • забавено детско развитие;
 • погрешна диагноза.

Ако индикаторът BMR се различава много от нормалната стойност на определен етап от бременността, акушер-гинекологът ще предпише допълнителни изследвания на бъдещата майка. Като правило жената се подлага на ултразвук на плода, кардиотокография (ултразвуков метод за регистриране на движенията на плода, сърдечния ритъм на плода и тонуса на матката), доплерометрия (ултразвуково изследване на състоянието на кръвния поток на плода и плацентата).

Определяне на височината на изправяне на маточното дъно по седмици от бременността

Здравейте скъпи читатели!

По време на периода на раждане на дете, жената трябва да се справи с много неизвестни досега процедури, прегледи и медицински термини. Един от основните диагностични показатели е WDM или височината на дъното на матката по седмици от бременността, което представлява таблица, която ви позволява да наблюдавате развитието на плода.

Процедурата се различава по безопасност и лекота на изпълнение. Гинекологът не се нуждае от сложни инструменти или оборудване. Измерванията се извършват доста бързо и получените данни ни позволяват да установим размера на плода, както и наличието или отсъствието на някакви усложнения.


Всяка жена "в позиция" ще трябва да се сблъска с процедурата за измерване на BMR повече от веднъж. За да сте наясно със случващото се и да не се тревожите напразно, по-добре е предварително да разберете какъв вид диагностичен метод е, какви конкретни стандарти за измерване трябва да бъдат в различно време по време на бременността и какво да правите в случай на отклонения.

Височината на дъното на матката: какво е и как се измерва?

Средно дължината на матката на жена в репродуктивна възраст достига 7-8 см и височина до 4 см. Тези размери могат да се различават леко в зависимост от характеристиките на тялото на пациента. При тези, които не са раждали, теглото на матката варира между 40-50 грама.

С настъпването на бременността параметрите на органа постепенно започват да се променят, той се увеличава, достигайки до 4 кг тегло. Състоянието на майката и бебето зависи от скоростта и интензивността, с които плодът се увеличава за период от 9 месеца..

Ето защо е важно да се наблюдават всички промени в маточното тяло. Гинекологът знае как да определи параметрите му. Специалистът записва получената от всяка сесия информация за диагнозата на дъното на матката в медицинската карта.

Измерването ви позволява да фиксирате размера на матката и дори да определите гестационната възраст, ако това е първата процедура. За да разберат жените, дъното на матката е най-високата му точка..

Основните етапи на измерванията и важни нюанси

Процедурата за измерване на WDM е проста. За да го завършите, ви е необходим обикновен шивашки сантиметър. Невъзможно е да се използва линийка или други твърди измервателни устройства, тъй като обиколката и обиколката на корема ще трябва да се измерват, т.е. изпъкнала повърхност.

Процедурата се извършва на няколко етапа, а именно:

 • пикочният мехур се изпразва;
 • всички дрехи и аксесоари за изстискване от областта на таза и корема се отстраняват;
 • приема се позицията „легнал по гръб“;
 • мястото, където се намира срамната кост, е фиксирано;
 • намира се най-високата точка на матката, където еластичната повърхност се заменя с мека;
 • измерва се разстоянието от срамната кост до откритото очно дъно на маточното тяло;
 • данните са посочени в cm и са записани в медицинската карта на бременната жена.

Не се препоръчва да правите измервания сами, тъй като резултатите могат да се окажат неточни. Форумът за бременност съдържа много отзиви за жени, които вече са родили, че е по-добре процедурата да се извършва в клиниката под ръководството на опитен лекар. Специалистът ще може не само да прави точни измервания, но и да интерпретира получените резултати.

Промени в матката при многоплодна и многократна бременност: как се измерва WDM?

Отклонения от нормата при измерванията на WDM могат да се наблюдават при близнаци и повече бебета в утробата. Числата в този случай ще надхвърлят стандартните показатели поради твърде бързия растеж на корема и височината на дъното на матката.

Тези показатели също така позволяват да се открие многоплодна бременност в ситуация, когато само едно бебе се вижда на ултразвукова диагностика или жената просто не е направила ултразвук.

Резултатите ще бъдат различни при жените, които не са за първи път в „интересна позиция“. След раждането мускулите на коремната кухина стават по-малко силни и по време на втората бременност вече не възпират растежа на плода толкова, колкото първия път.

Матката расте по-бързо, така че индикаторът WDM често не съответства на крайния срок, което лекарите трябва да вземат предвид, когато правят измервания..

WYM норми: какво трябва да знаете за всеки индикатор въз основа на седмични наблюдения?

Измерванията на височината на дъното на матката се извършват редовно на седмична база, което ви позволява до известна степен да наблюдавате състоянието на плода.

За жена със среден ръст и конфигурация, носеща едно бебе и при липса на някакви патологии в тялото, таблицата на индикаторите за WDM ще бъде представена от следните данни:

Период на бременност, седмициWDM, см
8-98-9
10-1110-11
12-1310-11
14-1512-13
16-1714-19
18-1916-21
20-2118-24
22-2321-25
24-2523-27
26-2725-28
28-2926-31
30-3129-32
32-3331-33
34-3532-33
36-3732-37
38-3935-38
40-4134-35

Индикаторът за височината на дъното на тялото на матката също може да бъде изчислен по време. Нормата се счита, ако резултатите от измерването в сантиметри са възможно най-близки до цифрата от седмицата на бременността. Цифрови данни, по-дълги от срока, могат да се наблюдават при многоплодна или не първа бременност.

Отклонения от нормата: когато има намалена стойност на WDM?

Физиологичните причини за отклонения от нормата, които включват широк таз при жена, генетично предразположение, малък размер на бебето в утробата и неточно определяне на срока, не представляват заплаха нито за детето, нито за майката.

Съществуват обаче редица неприятни патологии, при които измерванията на WDM се оказват по-кратки от периода и включват:

 • липса на вода;
 • забавено развитие на бебето в утробата;
 • заболявания с инфекциозен характер или възпаление;
 • замръзване на плода;
 • патология на плацентата.

Опасни състояния, които влияят върху излишъка на височината на очното дъно на матката, са кистозното отклонение, големи размери на плода поради диабет, многоводие и оток на плацентата..

Жените, които скоро се готвят да станат майки, се съветват да се запознаят с образователната литература и да закупят неща, които създават максимален комфорт, докато носят дете..

Уютен, лек и удобен за тялото комплект за дома MONAMISE в размери 44-45-46 е оборудван с регулируема лента на колана и удобни презрамки за резервоари, което го прави идеалното облекло за бременни и кърмещи жени.

заключения

Можете да изчислите WDM чрез интернет. Има специални сайтове за калкулатор за бъдещи майки, където е представен алгоритъм за измерване на височината на маточното дъно. Това е особено полезно и удобно за тези, които по някаква причина трябва да пропуснат сесия за измерване на височината на очното дъно на маточния орган..

Във всеки случай трябва да потърсите помощ от бременна гинеколог. Факт е, че всеки организъм е индивидуален, следователно във всеки случай може да има свои собствени нюанси. Каквото и да се случи, бъдете внимателни към всички промени в тялото и състоянието на развиващия се плод във вас..

Не забравяйте, че навременното обжалване пред специалист е единственото правилно решение при всякакви нестандартни ситуации. Прочетете полезна информация и я препоръчайте на приятелите си, като публикувате на стената в социалните мрежи. Задавайте въпроси и оставяйте коментари. До следващия път в следващите статии!

С най-добри пожелания, Катрин Гримова, майка на прекрасна дъщеря!