Отпускът по майчинство идва скоро! Остава само седмица! Ще можете да обърнете максимално внимание на себе си и бебето си, да посещавате училище за млади майки, да се концентрирате върху последния етап от бременността.

Ако все още работите, опитайте се да не бъдете претоварени. Ако работата е заседнала, не забравяйте да правите лека загрявка няколко пъти на ден. Уголеменото коремче може вече да пречи на работата - опитайте се да намерите най-удобната поза и ще бъде по-лесно за вас и вашето бебе. Дори когато се занимавате с домакински задължения, не отказвайте помощта на близки.

Вече трябва да посещавате лекаря по-често и е време най-накрая да изберете родилен дом и акушер.

Хлапето е пораснало още малко! Теглото му при 29 гестационна седмица е около 1200 g, а височината му е около 37 сантиметра.

Колко месеца бременност са изминали? 29 акушерска седмица на бременността вече е седем месеца плюс една седмица!

Какво се случва?

Тялото на бебето приема пропорциите, характерни за новородените. Слоят на подкожната тъкан се увеличава, бебето вече не изглежда толкова тънко. Помага за подобряване на системата за терморегулация.

Въпреки факта, че зъбите на бебето са все още във венците, зъбният емайл вече се формира. Бебе на 29-та седмица от бременността вече има добре развита имунна система, но получава по-голямата част от антителата от тялото на майката.

Бебето става все по-адаптирано в извънматочния живот. Ако по това време настъпи преждевременно раждане, детето има голям шанс за оцеляване - повече от 90%! Белите му дробове все още не са напълно оформени, но алвеоларният апарат и бронхиолите вече са достатъчно развити. Съзряването на повърхностноактивното вещество, компонент, който осигурява разширяването на алвеолите при вдишване, продължава.

Бебешка снимка, ултразвук

По-долу можете да видите няколко интересни примера с ултразвук на бебе на 28 седмици.

Плод на 29 гестационна седмица и неговото развитие

Бременност 28, 29 седмици е период, когато бебето вече чува добре. Мама се чувства добре как реагира на шумовете. Той потръпва и ултразвукът показва как бебето мига в отговор на звуков стимул. И всеки ден изслушването става все по-рязко. Хлапето също различава музикални звуци и от този период за него е полезно да включи спокойна музика - свиква, нервната му система се развива по-добре.

Cilia вече се появяват в очите на бебето. С помощта на фонендоскоп майката може дори сама да слуша сърдечния ритъм. Активността на бебето е толкова висока, че майката ясно различава кога е развълнуван, гладен или, напротив, спокоен.

Храносмилателната система на бебето е добре развита по това време. Бъбреците вече произвеждат около половин литър течност дневно. Кожата на бебето започва да се отлепва от смазката, която я защитава в течната среда, и бебето поглъща елементите на тази смазка. Впоследствие те се превръщат в първия стол - мекониум..

Снимка на плода

Корем на 29 седмица бременност

Коремът става все по-кръгъл. Очното дъно на матката се издига на 29-30 сантиметра над пазвата или дланта над пъпа.

Коремът вече е доста голям, увеличаващата се матка притиска съседните органи. Това се отразява особено в работата на пикочния мехур - честите посещения на тоалетната вероятно вече са станали привични.

Когато почивате, опитайте се да лежите по-малко по гръб - това ще предотврати компресията на кухата вена и лошото кръвообращение. Много бъдещи майки отбелязват, че дори бебето става неспокойно в легнало положение - получава по-малко кислород и се чувства зле.

През този период майката трябва да следи добре теглото си. Нормалното увеличение за този период е 11-11,5 килограма. Освен това, за една седмица, можете да спечелите не повече от 400g! Ако напълнявате повече от нормалното, важно е да знаете, че това не се дължи на отоци. Ако е необходимо, лекарят ще ограничи количеството консумирана течност, ще определи дали това е симптом на започваща прееклампсия.

Движения на плода на 29 седмици

Детето на 29-та седмица от бременността (видеото потвърждава това) е много активно. Той става все по-малко пространство в матката и много движения - удари на петите, юмруци - могат да донесат дискомфорт. Мама добре разбира в каква позиция е бебето, защото главата е най-активната част. Мама усеща всички движения на малките ръчички, крачета, тръпки, хълцане на бебето. Ако сте бременна на 29 седмица, положението на плода се променя по-рядко..

Чувствата на мама

Чувствата на майката през този период се определят от непрекъснато нарастващия размер на матката. Става все по-трудно да вършите обичайната работа и това може да създаде неудобства, така че не забравяйте да включите близките си в домакинските задължения. Много често бъдещите майки отбелязват увеличаване на болката в лумбалната област. Причината за това е нарастващото натоварване на гръбните мускули и костния апарат. Това изисква повече почивка, много е полезно да масажирате лумбалната област..

Жената трябва да обърне внимание на изписването. На 29-та седмица от бременността те могат да бъдат в изобилие, но трябва да са течни, прозрачни. Сирене, кърваво, жълто отделяне не е норма.

Поради натиска на матката върху стомашно-чревния тракт, една жена много често се притеснява от киселини. Опитайте се да коригирате диетата си и ако усещанията са твърде интензивни, консултирайте се с Вашия лекар - ако са необходими специални лекарства, лекарят ще избере безопасно.

Този период на бременност е период на много висока активност на бебето. Това се дължи на факта, че той вече е по-силен, движенията набират сила и пространството става все по-малко. През този период майката изпитва много силни сътресения, а ударите по черния дроб и пикочния мехур могат да бъдат особено осезаеми и дори болезнени. Получете повече почивка в удобна поза. Ако ви е трудно да заспите през нощта, използвайте специални възглавници, матраци.

Препоръки за майките на този етап от бременността

 • Не забравяйте да правите специални упражнения за мускулите на гърба, а също и да носите превръзка - тя не само предотвратява увисването на корема, появата на стрии, но и перфектно облекчава натоварването от долната част на гърба. Поддържането на нарастващ корем ще ви помогне да се придвижвате по-лесно, ще намалите болката, умората.
 • Голяма дейност за мама през този период е посещението на басейна. Абсолютно всички лекари препоръчват на бъдещите майки да плуват. Във водата теглото на тялото се усеща по различен начин, натоварването на гърба намалява, налягането на матката върху близките органи. В същото време мускулната рамка е много добре укрепена, което е просто необходимо при подготовката за раждане. Ако във вашия град има специални курсове по плуване за бременни жени - регистрирайте се без колебание!
 • Хемороидите са много чести през третия триместър. За да го предотвратите, от началото на бременността трябва да следите диетата си, не забравяйте да включите храни, които подобряват храносмилането във вашата диета. Ако този проблем е възникнал, категорично е невъзможно да го решите сами - да използвате мехлеми, свещи. Консултирайте се с Вашия лекар, заедно ще намерите безопасно и ефективно лечение, което ще помогне да се избегнат проблеми по време и след раждането.
 • Запишете се за курсове за бъдещи майки. Родителският отпуск вече е много близо, можете да му отделите време. Поради големия размер на матката става трудно да се диша и ученето на дихателни упражнения е задължително! Също така трябва да се научите как да се отпускате, да се борите с пренаталната депресия и курсовете ще ви помогнат много за това..
 • Ако активните движения на вашето бебе причиняват силен дискомфорт, променете позицията на тялото, погладете корема, говорете с него - това е много успокояващо за бебето. Ако бебето не е гладно, всичко е в ред, а движенията все още са твърде активни, консултирайте се с лекар - може да има друга причина за повишена активност.
 • Не забравяйте да наблюдавате диетата си. На този етап бебето вече има добре оформена имунна система, поради което е необходимо да се изключи приемът на алергени с храната. Ограничете подправките, сладките, ярко оцветените плодове. В края на бременността много майки съобщават за желание за шоколад, но това е само един от най-силните алергени. И ако искате да избегнете алергични проблеми в бъдеще, обърнете дължимото внимание на диетата си сега..
 • Третият триместър на бременността е придружен от много голямо натоварване на венозната система, особено на долните крайници. Правете упражнения за разтоварване на краката (легнете 5-10 минути с крака върху възглавници), леки масажи, наблюдавайте позата, в която седите (не кръстосвайте краката си), не забравяйте да ходите, тъй като мускулните контракции подобряват изтичането на венозна кръв, когато използвайте компресионни чорапи, ако е необходимо.

Болка през 29-та седмица от бременността

С увеличаване на продължителността на бременността се увеличават и болезнените усещания. Теглото на бебето се увеличава, количеството на околоплодните течности се увеличава и всичко това може да причини безпокойство на майката. Особено често майките отбелязват болки в гърба, по-често в лумбосакралната област. Болките в гърба на този етап от бременността са свързани с факта, че тялото постепенно се подготвя за раждане, тазовите кости се разминават. Болката в срамната област е свързана със симфизит. Ето защо походката става патица.

Разтягането на лигаментния апарат може да причини коремна болка, която се усилва с повишена активност на бебето. Но не всички болки са норма по време на бременност. Болезнените усещания в долната част на корема могат да бъдат свързани с инфекция на пикочните пътища, главоболие - с повишаване на кръвното налягане. Ето защо трябва да обсъдите всички промени в благосъстоянието с Вашия лекар..

Необходими изследвания. Анализи

Обикновено тази седмица се предписват само общи изследвания (кръв, урина). Ултразвукът на 29-та седмица от бременността може да се предписва само по специални показания.

Полезно видео

Въпроси - отговори

Имам бременност от 29 седмици, боли ме стомахът, особено отстрани. Особено силна болка е, когато бебето рита в областта на черния дроб. Как да се справим с него?

Повечето жени описват подобни усещания през третия триместър на бременността. Това се дължи на увеличаване на размера на матката и е съвсем нормално. Опитайте се да си почивате повече, намерете позиция, в която болката е намалена. Помага на много бъдещи майки да стоят в коляно-лакътна позиция за няколко минути - това намалява налягането на матката върху съседните органи. Но болката може да бъде свързана с тонуса на матката. Само лекар може точно да разграничи тези състояния. Ако е необходимо, той ще ограничи физическата активност и секса, може да предпише специални лекарства.

Имам малко коремче на 29 седмица бременност. Каква е причината?

Ако при ултразвук размерът на плода съответства на гестационната възраст, не липсва вода, тогава причината за малкия размер на корема са индивидуалните характеристики. На 29-та седмица от бременността снимките на коремите на всички майки са напълно различни и ако сте ниски, имате широки тазови кости, тогава малко коремче може да е нормално.

Отидох при моя лекар за болки в корема, той направи заключение - тонуса на матката. Какъв е допустимият режим на натоварване?

Трябва да почивате колкото е възможно повече. Категорично е невъзможно да вдигате тежести, да правите интензивни упражнения. За физическа активност изберете бавно ходене, ако лекарят разреши - плуване. Следете внимателно вашето благосъстояние и ще разберете какви натоварвания са приемливи. Ако няма усещане, че стомахът е схванат, такъв товар е подходящ за вас.

Кажете ми, настинката на 29-та седмица от бременността не е опасна?

Ако наистина е просто настинка, тогава не, не е опасно. Опасността е свързана с независимото предписване на лечение - само лекар може да определи кои лекарства в даден момент са безопасни за мама и бебе.

Бременна на 29 седмици

Какво се случва с бебето

Размерът на бебето се увеличава значително до 29-та седмица от бременността. Височината му достига 37 см, а теглото му е 1400-1500 г. Двигателната активност намалява, тъй като поради размера на матката тя я покрива плътно. Жената отбелязва, че детето започва да бута с крака или ръце. Относителната стегнатост в маточната кухина му позволява да заеме правилната позиция, с главата надолу, необходима за нормалното раждане.

Амниотичната течност навлиза в носната кухина на бебето. Това осигурява развитието на обонятелни рецептори. Вътрешните органи работят активно. Например, бъбреците произвеждат около 500 ml урина всеки ден, която постъпва в околоплодната течност през отделителната система..

Развитие на близнаци

С развитието на близнаците размерът на децата е по-малък. Височината на всяко от тях не надвишава 25 см, а теглото е 900 г. Това се дължи на разпределението на хранителните вещества между двете деца. В същото време степента на развитие на опорно-двигателния апарат, нервната система и вътрешните органи съответства на възрастовата норма.

Какво се случва с мама: усещания

Промените в тялото на жената достигат своя връх до 29-та седмица от бременността. Развиващото се дете и хормоналните промени засягат работата на вътрешните органи и водят до появата на необичайни усещания.

Увеличаване на размера на корема и поява на болка. Неприятните усещания са свързани с промяна в мускулния тонус на матката, както и с двигателната активност на детето. Много бременни жени на 29-та седмица усещат сърбеж по кожата, свързан с разтягане. За да се предотвратят промени в кожата, се препоръчва обилно овлажняване с растителни масла или крем. Сърбежът може да е признак на алергия. В този случай трябва да се консултирате с лекар, за да може той да определи причината за появата му и да избере лечение.

Матката се палпира на ниво 8-10 см над пъпа. Той е достатъчно голям, за да осигури нормалното положение на бебето в маточната кухина. Периодичните мускулни контракции от ритмичен характер се наричат ​​тренировъчни контракции. Те не представляват заплаха за здравето на жената и плода и се срещат при всички бременни жени. За да намалите дискомфорта, се препоръчва да легнете на лявата си страна. Това нормализира притока на кръв в матката и плацентата и помага за премахване на дискомфорта. Ако тежестта на контракциите и усещанията за болка се засилят, трябва незабавно да се обадите на линейка.

Болков синдром. Болката в краката е свързана с повишен стрес върху опорно-двигателния апарат поради наддаване на тегло, неудобни обувки или недостиг на калций. Бременните жени се препоръчват да използват ортопедични стелки и да добавят към диетата си храни с микроелементи: твърди сирена, мляко, извара и др. Ако болката продължава, консултирайте се с лекар.

Болки в кръста се появяват при всяка втора жена през 29-та седмица от бременността. Причината им е увеличаване на натоварването на гръбначния стълб и промяна в центъра на тежестта. За профилактика е необходимо редовно да се извършват терапевтични упражнения и да се използва поддържаща превръзка. И двата метода намаляват стреса върху гръбначния стълб и мускулите на гърба, помагайки за облекчаване на болката. Освен това се препоръчва да посетите басейна и да плувате в чиста открита вода.

Болката с ниска интензивност в перинеума е нормално явление, свързано с промени в тонуса на маточната мускулатура. Те не са придружени от други симптоми. Ако болката е силна и се появява едновременно с повишена температура и кървави вагинални секрети, незабавно потърсете медицинска помощ. Тези симптоми показват аномалии в хода на бременността..

Вагинално отделяне. Обикновено те имат прозрачен цвят с белезникав оттенък и течна консистенция. Ако те позеленеят или в тях се появи голямо количество слуз, както и "сирене" люспи, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог и да вземете цитонамазки, за да изключите инфекциозни заболявания. Изписването с кръв може да бъде свързано със заплахата от преждевременно раждане или отлепване на плацентата. И двете състояния изискват незабавна хоспитализация и цялостно лечение. Ако една жена изтича околоплодна течност, тя се поставя в родилния дом, за да поддържа бременност.

Разширяване на вените на ректума с развитието на хемороиди. Размерът на матката се увеличава значително до 29-та гестационна седмица. Те компресират съседни анатомични структури, включително кръвоносни съдове в таза. Това причинява разтягане на венозните стени и развитие на хемороиди. Самолечението при хемороиди е неприемливо, тъй като може да прогресира бързо. Терапията се предписва от лекуващия лекар след преглед на жената. Лечението включва диетични промени, за да се избегнат храни, причиняващи запек.

Киселини в стомаха. Намаляването на тонуса на сърдечния сфинктер, разположен между хранопровода и стомаха, води до отделяне на стомашен сок. Попадайки върху лигавицата, причинява възпаление. Това е придружено от симптоми на киселини в стомаха: парене и болка в гръдната кост, които се влошават след обилно хранене или упражнения. Промените в тона на сърдечния сфинктер са свързани с високи нива на прогестерон в тялото на жената.

бебето съветва

Защо това се случва и как сами да идентифицирате проблема, ще разберете в нашата статия.

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Опасна ли е киселината по време на бременност през първия, втория и третия триместър? И какво, ако тя се появи внезапно? Съвети...

Медицински преглед

Навременното идентифициране на патологични симптоми и заболявания при бременна жена помага да се предотврати тяхното отрицателно въздействие върху нейното здраве и последващо раждане.

 • ако се появят някакви болезнени усещания или други симптоми на заболявания, на жената се препоръчва да се консултира с акушер-гинеколог;
 • терапевт. Занимава се с лечение на заболявания на вътрешните органи при тяхното остро начало или обостряне на хронични патологии при бременна жена.
 • лабораторните изследвания се извършват не за всички жени, а само с прояви на някакви заболявания;
 • за оценка на общото здравословно състояние се извършва клиничен кръвен тест и общ тест на урината. Биохимичните изследвания на хормоните - прогестерон и hCG помагат да се контролира хода на бременността. Ако бременна жена има гестационен захарен диабет, нивата на кръвната захар се измерват редовно.
 • прегледът при гинеколог винаги включва измерване на кръвно налягане и пулс, телесно тегло, коремна обиколка. Палпацията на предната коремна стена определя височината на маточното дъно;
 • ако една жена преди това не е претърпяла ултразвук на матката, тогава тя се предписва за този период. Ултразвуковото изследване може да потвърди нормалния ход на бременността и развитието на бебето. Прегледът е показан за жени с риск от преждевременно раждане. Ултразвукът се използва за определяне на пола на развиващия се плод, неговата двигателна активност, местоположение в маточната кухина и сърдечен ритъм.

Трудности при носене

Бременността през всяка седмица може да бъде усложнена от патологични състояния. Някои от тях носят дискомфорт само на жената, докато други застрашават здравето и развитието на плода..

Липса на плацентарен кръвен поток

Болестта се характеризира с факта, че плацентата не е в състояние да осигури доставянето на необходимото за детето количество кислород и хранителни вещества. Това забавя растежа и развитието на вътрешните органи. Когато се открие първична плацентарна недостатъчност, се избира комплексно лечение.

Истмично-цервикална недостатъчност

Патология, характеризираща се с преждевременно отваряне на шийката на матката. Това може да доведе до спонтанен аборт. За предотвратяване на преждевременно раждане са необходими хоспитализация, преглед в медицинско заведение и лечение под наблюдението на акушер-гинеколог.

Отслабване на плацентата

Характеризира се с болка в долната част на корема и кръста. Болката е придружена от вагинално кървене. Когато се появят тези прояви, е необходимо да се извика линейка, Навременното лечение може да предотврати пълното отлепване на плацентата и смъртта на детето.

Преждевременно раждане

Те могат да възникнат поради различни причини: нарушения на плацентарната циркулация, тежки соматични заболявания при жената и др. При раждането на 29-та седмица детето е недоносено, но вътрешните органи и нервната система са достатъчно оформени. Стимулирането на ранен труд може да се извърши по медицински причини, когато продължаването на бременността застрашава здравето на жената и развиващия се плод.

Вътрематочна инфекция на дете

В акушерството лекарите изолират TORCH инфекции. Те включват рубеола, цитомегаловирус, херпес и токсоплазмоза. Ако при жена се развие остра инфекция по време на бременността, това може да причини спонтанен аборт или малформации на бебето. Ето защо бременните жени трябва да се съобразяват с превантивните мерки, своевременно да ваксинират и да избягват пациенти с инфекциозни заболявания. Ако се открие инфекция с TORCH по време на бременност, възможно е да се предизвика раждане с лекарства, за да се намали отрицателният ефект на патогените върху плода..

Снимки на 29-та седмица от бременността

Най-четените публикации в седмица 29

Такова добро настроение)) накрая започнах съзнателно да разбирам, че чакам лялечка))) за щастие бременността е много спокойна. Пе...

Отхвърлих списък за себе си, може би някой друг ще го хареса. Ще се радвам да ми бъде напомнено, ако съм забравил нещо. Задължително: Гребени ножици (при...

Момичета, опитах се да събера тук най-подходящите моменти за шиене на детски спални принадлежности.
Няма нищо по-добро от нещата...

Формата на черепа и главата при новородено бебе. Друга характеристика на новороденото бебе е наличието на незначителен p...

Бременна на 29 седмици
На 29-та седмица от бременността детето ви все още е заето с работата си - яде, спи и п...

По време на бременността жената се сблъсква с много проблеми и неприятности. Някой преминава през всички "наслади" бременна...

Какво да правим и какво не

Бременната жена на всеки етап от бременността трябва да следва препоръките на лекарите относно храненето и начина на живот. Те ви позволяват да предотвратите трудностите при носене на 29-та седмица..

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • използвайте витаминни и витаминно-минерални комплекси, одобрени от акушер-гинеколог;
 • направете фитнес за бременни жени. Много родилни болници и фитнес центрове имат специални класове за тази категория жени;
 • ходете редовно на чист въздух. Препоръчително е да ходите повече и да използвате стълби вместо асансьори. Укрепва сърдечно-съдовата система и предотвратява разширените вени;
 • посещавайте сесии за пренатален масаж, насочени към отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението;
 • добавете плодове, зеленчуци, плодове, ядки и постно месо или риба към храната;
 • спането от лявата страна е за предпочитане пред останалите страни. Ако спите по гръб, стомах или дясна страна след 13 гестационна седмица, кръвоснабдяването на плацентата и развиващото се бебе е сериозно нарушено;
 • участвайте в дихателни упражнения;
 • продължете сексуалната активност при липса на медицински противопоказания. Важно е да изберете безопасни секс позиции;
 • правете упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • продължете да пушите, да пиете алкохол или да приемате алкохолни напитки;
 • използвайте всякакви хранителни добавки и лекарства, без да се консултирате с лекар;
 • се подлагат на рентгенови изследвания, включително флуорография и компютърна томография;
 • работят в производството и редовно използват битови химикали и токсични вещества;
 • посетете сауна, баня или вземете горещи вани. Високите температури на околната среда могат да причинят преждевременно раждане;
 • ангажирайте се с тежки физически упражнения, например вдигане на тежести, бягане на спринтове и др.;
 • използвайте несертифицирана козметика и продукти за грижа, тъй като те могат да съдържат токсини;
 • пийте повече от 3 чаши кафе или кофеинови напитки на ден. Консумацията на черен и зелен чай е ограничена;
 • посещавайте салони за красота или студия за татуировки, тъй като при нанасяне на перманентен грим или татуировки съществува риск от предаване на патогенни микроорганизми или токсични вещества.

Правилното хранене

Храната е източник на минерали, витамини и други незаменими вещества. Правилният избор на продукти може да подобри цялостното благосъстояние на бременната жена и да предотврати заболявания при детето..

На 29-та седмица от бременността се препоръчва:

 • яжте храни, богати на протеини. Аминокиселините са градивните елементи за клетките, които се увеличават в тялото на развиващото се дете всеки ден. Поради това на жената по време на бременността се препоръчва да яде постно месо, риба, млечни и кисело млечни продукти и др.;
 • изключете бързо хранене и удобни храни. Те са богати на наситени мастни киселини и прости въглехидрати, които увеличават риска от диабет и затлъстяване. Тези състояния представляват заплаха за здравето на жените и нормалното развитие на бременността;
 • пийте достатъчно течност през деня - 1,5-2 литра. Взема се предвид редовната вода, напитки, супи и бульони. В същото време пиенето на чай или кафе е ограничено, тъй като кофеинът влияе отрицателно върху абсорбцията на калций от червата и общото благосъстояние на жената.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Калцият е компонент на храна, полезна за жени и деца. Микроелементът участва в регулирането на тонуса на кръвоносните съдове, контрактилитета на матката и костната минерализация. Калций може да се получи от наличните хранителни продукти: мляко, млечни продукти, твърди сирена, пълнозърнести храни и зеленчуци. Минералът се съдържа в месото и рибите на животните, както и в белтъците на яйцата. Те са включени в ежедневната диета, като се редуват помежду си..

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

Минералите и витамините регулират метаболизма, функционирането на вътрешните органи и нервната система. Те са необходими и за развитието на детето, участващо в процесите на неговото развитие. Дефицитът на някой от микроелементите е изпълнен с малформации и различни нарушения на нервната система или вътрешните органи.

Витамин В1 (тиамин) участва в работата на нервната и сърдечно-съдовата система на жената. Нормализирайте емоционалния фон, неврологичните функции и кръвното налягане. Тиаминът може да се получи от зърнени култури, сусам, овесени ядки, ядки, червен хайвер, соя, зеленчуци, билки, месо, карантия, яйца, мляко и извара..

Витамин В9 (фолиева киселина). Важен компонент в диетата на жената за нормалното развитие на плода. Основната функция е съзряването на нервната система на детето и образуването на молекули, отговорни за съхраняването на генетична информация (ДНК и РНК). Фолиевата киселина участва в образуването на червени кръвни клетки и нейният дефицит води до анемия при бременна жена. При недостиг на витамини се развиват имунодефицитни вещества. Фолиевата киселина се съдържа в зеленчуци, говежди черен дроб, черен дроб на треска, сушени гъби, билки, бобови растения, авокадо, трици, сирене, извара, ядки, фъстъци и растителни семена.

Витамин В3 (никотинова киселина или витамин РР) участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини, както и в контрола на кръвното налягане. При хиповитаминоза при жената се нарушава работата на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб и органите на стомашно-чревния тракт. Нарушенията се проявяват чрез отпускане на гладката мускулатура с развитие на запек, артериална хипотония и др. Витамин В3 може да се набавя от месо, черен дроб, яйца, гъби, мляко, зърнени храни, тестени изделия и продукти от пълнозърнесто брашно, ядки и бобови растения.

Витамин В2 (рибофлавин) е от съществено значение за функционирането на имунната система и чернодробните клетки. При дефицит на рибофлавин жената развива желязодефицитна анемия, водеща до хипоксия. Липсата на кислород влияе отрицателно върху вътрематочното развитие на плода. Витаминът се съдържа в черния дроб и карантиите, млякото, яйцата, маята, зърнените храни, манатарките, спанака, кайсиите, марулите, магданоза, босилека, зелето, шипките и ядките.

Витамин В5 (пантотенова киселина) насърчава съзряването на нервната система, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. С неговата липса работата на ендокринната система при жената се нарушава. Пантотеновата киселина се намира в големи количества в яйца, черен дроб, риба, фъстъци и ядки, млечни и ферментирали млечни продукти, както и в аспержи и зеле.

Витамин В6 (пиридоксин). Това е необходимо за функционирането на хемопоетичната система и образуването на нови кръвни клетки. Пиридоксинът участва във функционирането на храносмилателната система и мозъка. Хиповитаминозата е придружена от намаляване на кръвното налягане с развитието на персистираща хипотония. За да си набавите витамин В6, лекарите препоръчват да се ядат яйца, бобови растения, картофи, зеле, маруля, череши, риба, зърнени храни и ядки.

Витамин В12 (цианокобаламин) подпомага образуването на нови кръвни клетки, функционирането на чернодробната тъкан и нервната система. Основният симптом на дефицита е анемия, която е трудна за лечение. Продукти с цианокобаламин: месо от животни, морска риба и морски дарове, млечни и ферментирали млечни продукти.

Витамин С (аскорбинова киселина). Той е мощен антиоксидант. Той има различни биологични ефекти върху тялото на жената и плода: стимулира имунната система, намалява тежестта на възпалението, предотвратява анемия и разширени вени, а също така помага да се елиминират токсините от тялото. Редовният прием на аскорбинова киселина с храна намалява риска от отлепване на плацентата и плацентарна недостатъчност, тъй като витамин С укрепва съдовата стена и подобрява метаболитните процеси чрез нея. Намира се в чушките, различни видове зеле. киселец, патладжан, кайсии, цитрусови плодове, киви, пъпеши, праскови, морски зърнастец, кумис, мляко, телешки карантии, водорасли, яйца и др..

Витамин А (ретинол). Важно за здравето вещество, което нормализира обмяната на веществата и хемопоезата в тялото на жена и дете. С неговата липса се развива плацентарна недостатъчност, нарушават се процесите на съзряване на опорно-двигателния апарат и вътрешните органи в плода. Консумацията на храни, богати на ретинол, се препоръчва за предотвратяване на зрително увреждане. Продукти с витамин: черен дроб на риби и животни, жълтъци, растителни масла, мляко и продукти от него, билки, зеленчуци и плодове. Сушените плодове са богати на ретинол, предимно стафиди, кайсии и сушени кайсии.

Витамин D (калциферол) регулира обмена на калций и фосфор в тялото на жена и дете. Той нормализира образуването на костна тъкан и зъби, участва в поддържането на кръвното налягане и тонуса на матката. Ендокринолозите отбелязват важната му роля за функционирането на щитовидната жлеза при плода и бременната жена. Съдържа калциферол в скумрия, мляко и други риби, черен дроб на треска, рибено масло, масло, извара, сирене, билки, яйца и гъби.

Витамин Е (токоферол) е основният антиоксидант в човешкото тяло. Предпазва клетките на нервната система и вътрешните органи от токсини и всякакви увреждащи фактори. Благодарение на това витамин Е намалява тежестта на възпалителния процес и предотвратява образуването на кръвни съсиреци във вените. Токоферолът поддържа нормален кръвен поток в плацентата, намалявайки риска от първична плацентарна недостатъчност. Максималното съдържание на витамини се съдържа в нерафинираните растителни масла, зърнени култури, бобови растения, покълнали зърнени храни, говежди черен дроб, яйчен жълтък, месо, ядки и мляко.

Йод. Участва в образуването на тиреоидни хормони на щитовидната жлеза. При недостиг на микроелементи детето може да развие кретинизъм - необратимо нарушение на формирането на нервната система. Тиреоидните хормони участват в регулирането на метаболизма и поддържането на физиологичната телесна температура. Йодът се получава лесно от храната. Те са богати на морски риби, водорасли, сусам, райска ябълка, елда, касис и различни ядки..

Желязото е основният компонент на хемоглобина. Това е протеин, който се намира в червените кръвни клетки и участва в транспорта на кислород през кръвния поток. При дефицит на желязо се развива анемия, водеща до хипоксия на жената и детето. Това се отразява негативно на развитието на вътрешните органи и нервната система, което често води до перинатална енцефалопатия. Желязото се съдържа в говежди черен дроб и карантии, месо, птици и риба, морски дарове, зърнени и бобови култури, различни зеленчуци и зеленчуци, както и плодове.

Калцият е част от зъбната материя и костната тъкан. С неговия дефицит образуването им се нарушава, което води до остеопороза и кариес при жената. В случай на дете това може да причини аномалии в развитието на опорно-двигателния апарат. Микроелементът участва в поддържането на тонуса на гладката мускулатура. Той е част от кръвоносните съдове и матката. Дефицитът на калций се придружава от артериална хипотония (намаляване на налягането) и нарушения в тонуса на маточната стена. Минералът може да се получи чрез консумация на зеленчуци, зеле, чесън, сусам, мак, трици, тестени изделия и хлебни изделия, направени от пълнозърнесто брашно, цариградско грозде, касис, череши и минерална вода. Калцият е богат на мляко и продукти на негова основа, например извара и сирене.

Фосфорът се съдържа и в костите. Освен това той участва в образуването на нови протеини и нуклеинови киселини (РНК и ДНК). При недостиг на минерали метаболизмът и мускулната активност се нарушават. Работата на бъбреците и сърдечно-съдовата система при детето и майката се регулира от нивото на фосфор в кръвта. За да се получи достатъчно количество микроелемент с храна, лекарите и диетолозите препоръчват да се ядат месо, риба и морски дарове, мляко, сирене, извара, бобови и зърнени храни, както и билки и зеленчуци.

Магнезият е важен елемент за поддържане на стабилно състояние на генетичната информация в клетките на децата. Той е част от протеините, които предпазват ДНК и РНК от увреждащи фактори, като токсини. Дефицитът на магнезий е придружен от промени в нивата на кръвното налягане, нарушения във функционирането на ендокринните органи, както и остеопороза. Магнезият може да се получи от обикновена вода, ядки, семена, сусам, зърнени култури, водорасли, фурми, диня, сушени плодове, зелен лук, плодове, твърдо сирене, ръжен хляб, зелен грах и пълнозърнесто брашно.

Цинкът участва в образуването на хормони и протеини в клетките. Минералът регулира метаболизма, имунната функция, сърцето и кръвоносните съдове. Недостигът на цинк нарушава растежа и възпроизводството на клетките, функционирането на лимфната система и мозъка. Цинкът допринася за поддържането на бременността и предотвратява нейното удължаване. Микроелемент, открит във всички видове меса, яйчни жълтъци, морски дарове, сирене, бобови растения, спанак, ядки, какао и нерафинирани растителни масла.

Натрий и калий. И двата микроелемента са необходими за поддържане на водно-солевия баланс, тъй като те контролират нивото на йони в клетките и образуването на урина. Ако техният баланс се наруши в тялото, се развиват отоци в краката, повишено уриниране и други нарушения. Калий и магнезий могат да се набавят в големи количества от всякакви зеленчуци, плодове и плодове. Те също се намират в сушени плодове и ядки, всякакви минерални води.

Селенът е мощен антиоксидант, който заедно с витамин Е предпазва клетките на дете и жена от токсини. В допълнение, той регулира имунната система, предотвратявайки развитието на автоимунни заболявания и състояния на имунна недостатъчност. Продукти със селен: риба, черен дроб на треска, всякакви видове месо и вътрешни органи (бъбреци, черен дроб), горски плодове, билки, яйца, мляко и извара.

Важно! Изберете мултивитаминен комплекс според препоръката на вашия акушер-гинеколог.

Фитнес за бъдещи майки

Упражненията са необходими за бременни жени на всяка гестационна възраст. Има сложен благоприятен ефект върху тялото: намалява болката, укрепва мускулите на гръбначния стълб и тазовото дъно, помага за премахване на отоци и умора. Ефектът на фитнес върху функционирането на стомашно-чревния тракт е добре проучен. При редовни упражнения рискът от запек и метеоризъм се намалява, тъй като подвижността на дебелото черво се увеличава.

Важно е да се отбележи, че упражненията трябва да бъдат с умерена ефективност. В противен случай те могат да допринесат за развитието на преждевременно раждане и влошаването на състоянието на жената. За избор на упражнения се препоръчва консултация с акушер-гинеколог и спортен лекар. Обикновено. фитнесът не включва вдигане на тежести и резки, интензивни движения. Изпълняват се ставни и дихателни упражнения. Можете да посещавате уроци по йога за бременни жени. Благодарение на тях една жена се научава да контролира дишането си и се подготвя за предстоящото раждане..

Болести по време на бременност

Инфекции на горните дихателни пътища, причинени от вирусни или бактериални микроорганизми. Те се характеризират с повишаване на телесната температура при жената, хрема, възпалено гърло и зачервяване. Ако се появят тези симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар. Специалистът избира индивидуална терапия, която задължително включва антивирусни лекарства или антибиотици, които са одобрени за употреба по време на бременност. Не се препоръчва да се използва парацетамол за елиминиране на треска, тъй като той влияе отрицателно върху функцията на черния дроб.

Нарушения на изпражненията. Запек и диария се наблюдават при повечето жени по време на бременността. Тяхната поява е свързана с намаляване на тонуса на мускулите на стомашно-чревния тракт и нарушения в перисталтиката на фона на високо ниво на прогестерон. За да премахнете диарията и запека, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да коригирате диетата си и да изберете упражнения за фитнес.

Киселини в стомаха. Развива се поради повишаване на интраабдоминалното налягане на фона на увеличаваща се матка. Компресията на стомаха води до факта, че стомашният сок започва да се хвърля в хранопровода, където се намира тънката лигавица. Дразненето му води до характерните симптоми на киселини в стомаха: парене и болка в долната част на гърдите, която се усилва след хранене, фитнес и продължително легнало положение. За да се премахне болестта, се препоръчва да се коригира диетата и да се изберат безопасни антиацидни лекарства, които намаляват нивото на киселинност на стомашния сок.

Млечница (кандидоза) се появява на фона на намаляване на активността на имунната система. Развитието на гъбични микроорганизми от рода Candida във влагалището се улеснява от хормонални нарушения. Предразполагащи фактори са хипотермия, съпътстващи инфекциозни заболявания, неконтролиран прием на антибиотици и др. Млечницата е придружена от появата на вагинално отделяне със сиренен характер, парене и болка в долната част на корема. За лечение на заболяването се използват противогъбични лекарства. Препоръчва се за употреба като локални супозитории.

Цистит и пиелонефрит. От първите гестационни седмици при бременни жени процесът на изпразване на пикочния мехур се нарушава. В него остава малко количество остатъчна урина. Това е място за активно размножаване на бактерии, които водят до възпалителни лезии на пикочния мехур с развитието на цистит. При липса на лечение патогенните микроорганизми преминават към уретерите и бъбречния чашечно-тазов комплекс, причинявайки пиелонефрит. Това е сериозно заболяване, придружено от нарушена бъбречна функция и силен синдром на интоксикация с висока температура и обща слабост. Терапията задължително включва антибактериални лекарства.

Разширени вени. Разширяването на вените на долните крайници се развива поради няколко фактора: увеличаване на обема на циркулиращата кръв, повишено ниво на прогестерон в тялото и повишено телесно тегло. Болестта може да причини различни усложнения, като тромбофлебит. Разширените вени са придружени от дискомфорт в краката и болка, които се усилват в края на работния ден и след тежки физически натоварвания. За профилактика на патологията се препоръчва носенето на компресионни чорапи, които улесняват изтичането на кръв през вените на краката.

Хемороиди - среща се при 40-50% от бременните жени. Болестта е придружена от разширяване на вените в ректалната област с образуване на хемороиди. Основните симптоми са дискомфорт и болка по време на акта на дефекация. Без комплексно лечение патологията прогресира, което води до кървене от ануса. Лечението се предписва от лекар след преглед на жена.

Бременна на 29 седмици

Бременност от 29 седмици - последната седмица преди отпуск по майчинство. Сега една жена може напълно да се съсредоточи върху подготовката за раждане, не забравяйки за добрата почивка..

Плод

По това време средното тегло на детето е 1,1 - 1,2 кг., А средната му височина е 35-37 см.

Нарастващото бебе заема цялото пространство на матката, като постепенно заема позиция с главата надолу, с кръстосани ръце и крака.

Външно плодът в много отношения прилича на обикновено новородено:

 • кожата му придобива познат розов оттенък,
 • зачервяването изчезва,
 • бръчките се изглаждат,
 • бузите, ръцете и краката са заоблени.

За бебе на 29 седмици:

 • Развитието на мозъка продължава. На 29 седмици детето вече може да възприема информация: различава светлината, чува звуци, усеща вкус.
 • Образуваната преди това костна тъкан допълнително се укрепва. Костният мозък активно произвежда кръвни клетки.
 • Продължава натрупването на подкожния мастен слой, процесите на терморегулация се подобряват. Бебето вече не се нуждае от вътрематочни косми, които са покрили тялото му по-рано. Те постепенно избледняват.
 • Храносмилателната и пикочната система са напълно оформени. Плодът поглъща околоплодната течност, смила я и отстранява преработените продукти заедно с урината.
 • Половите органи са практически оформени.
 • Сърдечно-съдовата система работи активно. Пулс на плода на 29-та седмица - 130-160 удара в минута.
Плод на 29 гестационна седмица

Състояние на бъдещата майка

Усещам

Наддаването на тегло при бременна жена е около 8 кг. Контролирането на апетита ви все още е много важно. Седмичното наддаване на тегло не трябва да надвишава 300 - 400 g.

По това време бременна жена:

 • Увеличаването на теглото увеличава натоварването на краката и гръбначния стълб. Жените често се оплакват от умора. Носенето на превръзка, редовната и добра почивка могат да облекчат състоянието.
 • Поради липсата на калций могат да се появят крампи в мускулите на прасеца. За да се справите с изтръпването и спазмите, трябва да легнете с валяк на пода на крака си и силно да опънете чорапите напред, а след това към себе си.
 • Увеличаващата се матка ще смеси вътрешните органи на бъдещата майка, провокирайки задух и проблеми с храносмилането, често уриниране.
 • Млечните жлези започват да отделят коластра. Ако е необходимо, можете да използвате специалните подложки за сутиен. Невъзможно е да се изцедят капки коластра от гърдата, това може да провокира свиване на матката и да причини преждевременно раждане..
 • Възможно е намаляване на кръвното налягане. Това се случва, защото обемът на изпомпваната от сърцето кръв се увеличава - така тялото се опитва да се предпази от инфаркт..
 • Съществува риск от развитие на разширени вени, което се случва поради нарушено кръвообращение в долните крайници. За да се предотврати развитието на усложнения, се препоръчва: почивка с крака на хълм; не стойте дълго в една позиция; не седи с кръстосани крака.
 • Когато кихате или кашляте, понякога урината се отделя неволно. Това се дължи на слабостта на тазовото дъно и повишеното налягане на матката върху пикочния мехур. Гинекологът ще ви каже какви упражнения трябва да направите, за да укрепите мускулите на интимната зона.

Стомах

Много бременни жени изпитват дискомфорт в корема, причинен от разтягане на мускулите в матката. Височина на изправяне на матката - 29 см.

Коремът е толкова голям, че вече пречи на ежедневните дейности. На 29-та седмица не можете да спите по гръб, за да не провокирате компресия на долната куха вена. Оптимална позиция за почивка - от лявата страна.

Характерът на движенията се променя. Детето е пораснало толкова много, че на практика в матката не остава свободно пространство. Жената не усеща леки движения, а силни сътресения. Броят на движенията на час е поне 5-10. Трябва внимателно да наблюдавате движенията на плода: прекалено острите и интензивни ритници могат да показват хипоксия.

Умереният дискомфорт в областта на корема, кръста или подребрието през този период се счита за норма. Тревожността трябва да бъде причинена от нарастващи схващащи болки в долната част на корема, особено ако те са придружени от треска, световъртеж или отделяне от гениталния тракт.

Разпределения

На 29 седмица е възможно леко увеличаване на отделянето. Ако в същото време те не са променили цвета и консистенцията си, няма причина за безпокойство..

Нормалното отделяне има белезникаво - прозрачен цвят, лигавична хомогенна консистенция и слаб кисел мирис.

Ако изтичането стане водно или твърде тежко, може да се подозира изтичане на околоплодна течност. Това е опасно за плода, така че проблемът не може да бъде пренебрегнат..

Трудности при носене

Преждевременно раждане

Значителна част от децата, родени по това време, оцеляват. Но дете, родено няколко месеца преди крайния срок, ще се нуждае от медицинска помощ..

Патологиите на бременността могат да причинят раждане на 29 седмици:

 • многоводие или слаба вода,
 • хронично майчино заболяване,
 • резус - конфликт,
 • фетални аномалии,
 • наранявания, падания,
 • силен емоционален шок за майката.

Недоносените бебета се нуждаят от изкуствена вентилация поради несъвършенство на дихателната система, някои все още не са напълно развили имунната система и системата за регулиране на топлината. Следователно такива бебета се кърмят в специализирани инкубатори, където изкуствено се създават условия за съзряване на всички бебешки системи.

Истмично - цервикална недостатъчност

Среща се с недостатъчна дължина на шийката на матката. По време на бременност шийката на матката играе ролята на "ключалка", задържайки нарастващия плод в маточната кухина. Ако шията е по-къса от 25 мм, съществува риск от преждевременно раждане. В този случай, както при омекотяването на шийката на матката, жената се препоръчва да си почива повече, поставяйки ролката под тазовите кости, за да избегне всякакво пренапрежение и стрес. Понякога е показано стационарно лечение.

Липса на плацентарен кръвен поток

Това е опасно състояние, при което плацентата не може да осигури на бебето достатъчно кислород и хранителни вещества. Има много причини за това явление:

 • зряла възраст на майката,
 • неблагоприятна гинекологична анамнеза,
 • наличието на сърдечно-съдови заболявания при бременна жена,
 • грешен начин на живот.

При избора на тактика на лечение гинеколозите разчитат на причините за плацентарната недостатъчност. Основната цел на лечението е да се предотврати забавяне на растежа на плода, да се подобри маточно-плацентарният кръвен поток..

Отслабване на плацентата

Симптомите на отлепване на плацентата на 29 седмица са кървави отделяния, остра болка в долната част на корема и в долната част на гърба, световъртеж, припадък. Причини:

 • коремна травма,
 • неспазване на принципите на здравословния начин на живот,
 • хронично майчино заболяване.

Прогнозата до голяма степен зависи от степента на разслояване.

Вътрематочна фетална инфекция

Рубеола, цитомегаловирус, токсоплазмоза и херпес - тези инфекциозни заболявания се обединяват в общата група инфекции с факели. Те са много опасни и причиняват множество фетални аномалии, в повечето случаи несъвместими с живота. Основните превантивни мерки са навременната ваксинация на етапа на подготовка за бременност.

Медицински преглед

Посещение при гинеколог

Колкото по-близо е раждането, толкова по-често жената посещава гинеколога. До 29-та седмица на бременността честотата на посещенията се увеличава до два пъти месечно.

По време на рутинен преглед лекарят оценява такива параметри като:

 • качване на тегло,
 • показатели за кръвно налягане,
 • височина на матката и коремна обиколка,
 • Пулс на плода,
 • анализи на резултатите от общ анализ на урина и кръв,
 • откриване на отоци.

Ако пациентът има оплаквания или бременността протича с усложнения, могат да бъдат предписани допълнителни изследвания: CTG, кръвна захар и хормонални изследвания, биохимичен кръвен тест.

Освен това до следващата среща гинекологът непременно ще даде направление за анализ на урината преди следващото посещение..

Не е осигурен планов ултразвук на 29 седмица. Лекарят може да предпише допълнителна диагностика в случай на усложнения..

По време на процедурата се оценяват следните параметри:

 • Съответствие на плода с нормите за развитие: фетометрия, сърдечен ритъм, физическа активност.
 • Оценка на състоянието на маточно-плацентарния кръвен поток и степента на зрялост на плацентата.
 • Дължината на шийката на матката със заплаха от преждевременно раждане.

Препоръки

Хранене

Принципите на правилното хранене в 29 гестационна седмица:

 • Диетата трябва да бъде балансирана и да съдържа достатъчно количество протеини, фибри и минерали..
 • Яжте малки ястия, за да избегнете киселини.
 • Най-много витамини се съдържат в ястията на пара. Можете да готвите храна или да я печете. Пържените храни с много масло не са най-добрият избор..
 • Основата на ежедневното меню са зърнени храни, пресни зеленчуци и плодове, постно месо. Няколко пъти седмично определено трябва да ядете морски дарове, богати на полезни микроелементи.
 • Бързо растящият плод се нуждае от много калций, който се съдържа в изварата и други млечни продукти.
 • За да предотвратите появата на отоци, трябва да пиете поне 1,5 литра чиста неподвижна вода на ден. Не трябва да се консумират кафе, силен час, пакетирани сокове. Можете да ги замените със здравословни прясно изцедени сокове, плодови напитки от пресни плодове, домашно приготвени компоти със сушени плодове.

Физическа дейност

На 29-та седмица от бременността на жените се препоръчва умерена физическа активност:

 • С разрешение на лекаря можете да посещавате уроци по аквааеробика или йога за бременни жени.
 • Забранено е да скачате, да изпълнявате силови упражнения, да вдигате тежести, да се движите прекалено рязко или интензивно в класната стая.
 • Разходките на открито са чудесно ежедневно занимание.
 • Можете да започнете да овладявате упражненията на Кегел - те ще ви помогнат да подготвите интимните мускули за раждане.
 • Трябва да се усвоят дихателните техники, които ще бъдат много полезни по време на контракциите..
 • Ако имате някакви заболявания, трябва да спрете да спортувате и да потърсите медицинска помощ..

Интимен живот

Ако бъдещата майка се чувства добре и бременността протича без усложнения, интимността на 29 седмици е разрешена.

 • патология на развитието на плода,
 • истмично - цервикална недостатъчност,
 • заплахата от преждевременно раждане,
 • ниско разположение на плацентата.

Оптималната позиция е отстрани или всяка друга позиция, която изключва дълбоко проникване. Необходимо е да се въздържате от натиск върху корема и твърде резки движения.