В гинекологията периодът на бременността се счита за акушерски седмици, но за много бъдещи майки бременността е по-лесна за изчисляване с месеци. И колкото повече време минава от момента на оплождането на яйцеклетката и нейното фиксиране върху стената на матката, толкова по-трудно е да се правят правилни изчисления по същия начин, както гинеколозите. Ако обаче използвате тяхната изчислителна система, става ясно, че 28-та седмица от бременността е краят на седмия гестационен месец, тоест по медицински стандарти от този момент започва последният триместър на бременността, завършващ с раждането на дете.

Съдържание

 • Въведение
 • 28 седмица от бременността: какво се случва
 • Външни промени на 28-та седмица от бременността
 • 28 седмица от бременността: Заплахи и проблеми
 • 28 седмица от бременността: Развитие на плода
 • Изследвания и анализи на 28 гестационна седмица
 • Ултразвук на 28 гестационна седмица
 • Хранене при 28 гестационна седмица
 • Физическа активност при 28 гестационна седмица
 • 28 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 28 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Третият триместър на бременността се характеризира с нови усещания и открития, които не винаги носят положителни емоции на бъдещата майка. По-голямата част от гестационния период е изостанал и жената вече започва да очаква с нетърпение бърза среща с детето си..

Много бъдещи на този етап не се оплакват от своето благосъстояние, но все пак това не е причина да спрете да наблюдавате промените в тялото и да посещавате гинеколог на всеки две седмици..

28 седмица от бременността: какво се случва

По това време всички жени в позицията ежедневно усещат как се движи бебето им. Детето вече е набрало маса и е станало по-голямо, така че движенията и треперенето му вече се усещат добре. Благодарение на тях той може да общува с майка си, предавайки настроението му, което може да бъде както спокойно, така и нещастно..

Например, ако бебето не харесва позата, заета от майка му, то със сигурност ще я информира за това. Хлапето ще започне да се бута и да се мята и да се обръща, като ясно показва, че му е неудобно и спешно трябва да смени позицията. Често бебето започва да бъде активно през нощта, като не оставя майка си да се наслаждава на нощната почивка.

Гърдите продължават да се пълнят като подготовка за предстоящото снабдяване с мляко за хранене на скоророденото бебе. Но на предварителния етап от зърната се отделя само коластра..

Тъй като женското тяло непрекъснато се променя, бременната жена може да се сблъска с такива неприятни симптоми като сънливост, световъртеж и слабост. Често тези симптоми са причинени от спад в нивата на хемоглобина. Този съдържащ желязо протеин е отговорен за доставката на кислород до тъканните и клетъчните структури и в резултат на липсата му жената изпитва дискомфорт, а при дете проблемите с хемоглобина могат да доведат до забавяне на развитието. Поради тази причина, когато се появят симптоми на намаляване на хемоглобина, трябва да се консултирате с лекар за избора на терапия, която ще помогне да се спре проблема..

С настъпването на двадесет и осмата гестационна седмица жената започва активно да се подготвя за раждане. За съжаление на този етап всички започват да се изнервят: както първородни, така и жени, които вече имат деца. Те се притесняват дали тялото се е подготвило за раждане и дали всичко ще се оправи, когато бебето се роди.

За да спрете да се изнервяте и да се страхувате, достатъчно е да се запишете за курсове за бременни жени. Специалистите, водещи такива класове, ще помогнат не само за нормализиране на емоционалното състояние на жената, но и за справяне с безпочвените страхове, присъщи на третия триместър.

Външни промени на 28-та седмица от бременността

Изминаха двадесет и осем седмици от последната менструация, последвани от оплождане и фиксиране на яйцеклетката върху стената на матката. Коремът вече е нараснал толкова много, че пречи на жената да води същия активен живот както преди, освен това позицията й става забележима за всички около нея. За да й е удобно, е необходимо да носите специална превръзка за бъдещи майки и дрехи, които не пречат на движението..

Този период се характеризира с бърз растеж на плода, причинявайки увеличаване на матката и разтягане на кожата в коремната област. Ако бъдещата майка не се грижи за кожата си с помощта на специална козметика за стрии от самото начало на бременността, тогава тя ще се сблъска с появата на стрии.

По време на бременността те приличат на червени ивици, които след раждането стават по-светли, но не изчезват. Поради тази причина трябва предварително да се обърне внимание на предотвратяването на появата им..

28 седмица от бременността: Заплахи и проблеми

Растежът на бебето в матката води до увеличаване на телесното тегло на майка му, което от своя страна й причинява болезнени и дискомфортни усещания в различни части на тялото. Почти всички те бързо изчезват и не продължават дълго, но ако се засилят и се появяват често, трябва да се консултирате със специалист.

 • Алгията в лумбалния отдел на гръбначния стълб се провокира от изместване на центъра на тежестта и увеличаване на натоварването на мускулния и сухожилния апарат на гърба. Ако тази болка стане остра, периодична и често възникваща, е необходимо да се консултирате с гинеколог, тъй като тя може да е доказателство за преждевременно раждане..
 • Болки в коремната област и под ребрата, най-често се появяват поради повишената активност на бебето. Алгия решава, когато детето се успокои и заеме удобна поза за него. Но ако дискомфортът се увеличава и се допълва от повръщане, липса на апетит и гадене, това може да е доказателство за уролитиаза, която лекарят трябва да спре..
 • Алгията в долните крайници се причинява от появата на подуване. На двадесет и осмата гестационна седмица количеството течност в женското тяло се увеличава поради увеличаване на околоплодните води и повишена нужда от бъдеща майка да пие. Ако отокът се влоши и донесе на жената силен дискомфорт, тогава този проблем може да доведе до сериозни усложнения. Те включват разширени вени и гестоза. При наличие на късна токсикоза бременната жена има силен оток, гадене и високо кръвно налягане. Звънене в ушите и световъртеж също присъстват.

Вагинално отделяне при 28 гестационна седмица

По това време е много важно внимателно да се следи изхвърлянето. Ако те имат еднаква консистенция, бял или прозрачен нюанс и кисела миризма, тогава няма какво да се притеснявате. Ако миризмата стане остра, в тях се появи гной или кръв, тогава най-вероятно инфекцията е проникнала във влагалището. За да поставите точна диагноза и да изберете терапия, трябва да посетите лекар.

Ако изтичането стане водно, това може да сигнализира за началото на преждевременно раждане. Също така водата може да изтече, в този случай жената е хоспитализирана и е получила спешно раждане, за да спаси живота на детето.

Когато се отдели малко количество околоплодна течност, трябва незабавно да информирате лекаря, за да може той да предотврати сериозни последици и да позволи на жената да информира бебето без усложнения.

Растеж на матката при 28 гестационна седмица

Височината на дъното на матката по това време достига 28 сантиметра над нивото на пъпа. Гинекологът измерва този показател при всеки преглед на бременна жена, за да се увери, че бебето се развива правилно. Матката ще продължи да се разтяга до самия момент на раждането..

От време на време жената ще усеща фалшиви контракции, които възникват, за да подготвят матката за процеса на раждане на бебе. Те обикновено продължават около две минути и не причиняват дискомфорт..

С увеличаване на размера на матката настъпва изместване на органи, разположени близо до нея. На първо място страда пикочния мехур и стомашно-чревния тракт. В резултат на това бъдещата майка трябва да се примирява с често уриниране, киселини и проблеми с изхождането..

Когато лежи дълго време по гръб, жената може да изпитва слабост и световъртеж. Тази неприятна симптоматика се появява поради факта, че разширената матка започва да притиска кухите вени, през които кръвта тече от долната към горната част на тялото. Това също води до рязък скок на налягането надолу, в резултат на което бременната жена може дори да припадне..

28 седмица бременна: Кървене

Ако кървенето се появи през първия триместър, това е признак за отклонения в носенето на плода и възможен спонтанен аборт.

През третия триместър кръвта, наблюдавана при вагинално течение, е по-малко опасна, но въпреки това става доказателство за сериозни нарушения в майчиното тяло, включително:

 • Предлежание на плацентата;
 • Преждевременно отделяне на плацентата;
 • Ерозивни промени в шийката на матката или миома на матката.

Независимо какво е причинило кървенето, трябва незабавно да посетите лекар. Често бъдещата майка е спешно хоспитализирана и извършена чрез цезарово сечение, за да спаси плода.

Преждевременно раждане на 28 гестационна седмица

За период от двадесет и осем седмици, с неблагоприятен ход на бременността, съществува риск от преждевременно раждане..

Какво ще доведат, ако успеете да спасите живота на бебето? Няма еднозначен отговор на този въпрос, въпреки че съвременната медицина може да помогне на детето да спаси живота и да придобие сили за нормален живот извън утробата. По това време бебето вече може да съществува независимо извън тялото на майката, ако за него се организират подходящи грижи..

Ако проучите статистиката, тогава само 10% от стотиците такива раждания завършват със смърт за детето..

Ако говорим за майчиното тяло, тогава за него преждевременното раждане е сериозен стрес. Влагалището и матката все още не са готови за раждане, няма редовни контракции и други предпоставки за нормално раждане. Затова често завършва с обширно кървене, след което ще бъде много трудно и дълго да се възстанови. Поради тази причина гинеколозите се опитват да предотвратят подобен изход, като позволяват на жената да доведе детето преди датата..

28 седмица от бременността: Развитие на плода

На този етап детето може да се сравни със салата с глава. Теглото му е 1100 грама, а височината му е 35 сантиметра. Като се има предвид, че бебето непрекъснато расте и напълнява, заемайки почти цялата маточна кухина, неговите движения вече много добре се усещат от бъдещата майка. По това време бебето активно подобрява вече формираните органи и системи..

Кората на главния мозък има ясно маркирани полукълба и също се наблюдава увеличаване на броя на извивките. Храносмилателната система работи активно. Черният дроб произвежда жлъчка, панкреасът е отговорен за производството на ензимни компоненти, а червата подобрява функцията на перисталтиката. Процесът на хематопоеза се възлага на костния мозък. В миналото далакът и черният дроб са били отговорни за този процес. Белите дробове завършват образуването на бронхите, което прави дихателната система почти готова за самостоятелно функциониране извън тялото на майката.

Миглите се появяват на клепачите на бебето, то вече знае как да мига и да отваря очи. Благодарение на разработените визуални анализатори, бебето може да фокусира погледа си в определена точка, а също така прави разлика между светлина и тъмнина. Той вкусва и мирише на околоплодна течност и реагира на различни звуци. Кожата на бебето започва да изсветлява, въпреки че преди те са имали червеникав оттенък. Количеството оригинален лубрикант е намалено. Под кожата се появява мастен слой, който е отговорен за процесите на топлообмен в малко тяло. Тялото на бебето е закръглено, появяват се пълнички и бръчки. Скелетът вече е практически оформен, така че костната тъкан започва да се укрепва. Бъбреците активно извеждат водата от тялото, като отделят 0,5 литра урина в околоплодната течност.

Както бе споменато по-рано, бебето добре осъзнава звуците, които са вътре в тялото и извън него. Той слуша и разпознава гласа на майка си, който чува най-често. Той е този, който е в състояние веднага да го различи от всички останали звуци. Мама трябва да говори с бебето възможно най-често, за да установи връзка с него, която ще остане и след раждането му.

Изследвания и анализи на 28 гестационна седмица

Към двадесет и осмата седмица жената вече има на картата резултатите от второ ултразвуково сканиране и тройно изследване, състоящо се от анализ на хормона hCG, свободен естриол и алфа-фетопротеин. Благодарение на тези прожекции една жена вече знае на какъв етап от развитието е бебето й и дали всичко е наред с него..

С настъпването на този гестационен период жената трябва да посещава антенатална клиника поне два пъти месечно. Преди всяко посещение тя трябва да премине общ анализ на урината, кръвта и вече лекарят има намазка върху вагиналната микрофлора.

Когато пациентът пристигне, лекарят внимателно проучва резултатите от теста, донесени й, които са необходими за наблюдение на състоянието на тялото ѝ. В допълнение, гинекологът измерва обема на корема, височината на дъното на матката, кръвното налягане и теглото на бъдещата майка.

За период от двадесет и осем седмици ще трябва да дарите кръв за гликемичния индекс и антителата.

Ултразвук на 28 гестационна седмица

По това време ултразвуково изследване се предписва само когато майката се оплаква от лошо здраве и гинекологът трябва да се запознае със състоянието на бебето, преди да постави диагноза. Необходим е непланиран ултразвук, за да се проучат основните параметри на развитието на бъдещите трохи, да се оцени съответствието му с възрастовите норми, да се оцени степента на зрялост на плацентата, както и да се изследват околоплодните води и състоянието на пъпната връв..

Също така при желание родителите могат да посочат пола на бебето. Това ще бъде доста лесно да се направи, тъй като гениталиите му вече са се оформили. В допълнение към пола можете да определите каква позиция е заело детето в матката. Ако все още не е обърнал глава надолу, не трябва да изпадате в паника. Бебето все още има време да заеме правилната позиция, позволявайки му да се роди без усложнения.

Хранене при 28 гестационна седмица

Диетолозите препоръчват на бъдещите майки да ядат само здравословни храни, отказвайки се от полуфабрикати, сладка сода, осолени и пушени храни, алкохолни напитки, силно кафе и чай. За да избегнете проблеми с набор от излишни килограми, консумацията на сладки и нишестени храни трябва да бъде сведена до минимум и е по-добре напълно да се откажете от нея. Тези продукти не носят никаква полза за организма и вредата от тях е значителна. Състои се в наддаване на наднормено тегло, което ще се отрази негативно на раждането и на бебето като цяло..

Менюто на бъдещата майка трябва да включва зеленчуци и плодове, мляко, сирена и кисело мляко, зърнени храни, постна риба и месо, яйца, черен дроб и спанак. Всеки ден трябва да пиете поне един и половина литра вода, полезно е да пиете плодови напитки от плодове. Трябва да се храните често и на частични дози..

Храната трябва да се приема пет пъти на ден, като се правят паузи между храненията в продължение на няколко часа. Най-добрият начин да приготвите храна на пара.

Витаминни и минерални комплекси

Тялото на бъдещата майка се нуждае от витамини. Има редица причини за това. Полезни вещества са необходими на бебето като строителен материал, който той използва за развитието на тъканните структури, формирането на скелета, вътрешните органи, мускулния апарат и малък организъм като цяло.

Минерали и витамини са необходими и за самата бъдеща майка, тъй като тялото й е силно изчерпано по време на бременността. За да се избегнат сериозни проблеми и патологии поради липсата им, гинекологът предписва витаминен комплекс за бременна жена, подбран, като се вземат предвид нейните индивидуални характеристики..

Трябва да приемате това лекарство стриктно в дозата, предписана от гинеколога.

Физическа активност при 28 гестационна седмица

През целия период на бременността жената трябва да поддържа тялото си в добра форма и да не забравя да изпълнява упражнения за бременни жени. На двадесет и осмата седмица стомахът вече се е увеличил толкова много, че не позволява на бъдещата майка да се чувства толкова свободна, както преди, но въпреки това има спортове, които са на разположение на жените в тази позиция.

Те включват:

 • Йога - Тези упражнения често се правят в малки групи, особено за бременни жени. Гимнастиката е насочена към трениране на еластичността на мускулния апарат и правилното дишане.
 • Водна аеробика - можете да се запишете за такива класове в много фитнес центрове. Упражненията във вода помагат за отпускане на мускулите, облекчаване на умората, развеселяване и имат благоприятен ефект върху цялото тяло..
 • Туризъм - Разходките в парка са задължителни и ежедневни. Трябва да се носят удобни дрехи и обувки, за да са от полза..

И за да облекчите долната част на гърба и гръбначния стълб, трябва да носите превръзка за бременни жени.

28 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

На двадесет и осмата гестационна седмица трябва да започнете да следите теглото си. От началото на първия триместър до този период жената не трябва да наддава над осем килограма.

Ако не следите наддаването на тегло, това не само ще повлияе негативно на здравето на майката и бъдещото бебе, но също така може да причини диабет и усложнения при раждането..

За да се развива детето в атмосфера на спокойствие и хармония, забавлението на мама трябва да бъде спокойно и приятно. Трябва да се има предвид, че бебето вече чува всичко и изпитва майчини емоции.

Жена в позиция не трябва да посещава места, изпълнени с шум и силни звуци, тъй като те могат да изплашат детето и да повлияят негативно на неговото емоционално и физическо благосъстояние.

Ще бъде полезно да се запишете за курсове за бъдещи майки. Такива дейности ще помогнат за подготовката за раждане и ще се научат как да се разбираме с бебето от първите дни на живота..

Можете също така да разберете какво препоръчват гинеколозите на 29-та седмица от бременността, какви симптоми и усещания съпътстват този период, как се развива бебето и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Секс на 28 седмица бременност

Ако разгледаме въпроса за интимните отношения от медицинска гледна точка, тогава те са възможни, ако и двамата партньори го искат и жената няма противопоказания за секс. Общоприето е, че подобни моменти от брачния живот имат положителен ефект не само върху връзката в една двойка, но и върху здравето на бъдещата майка. Но не забравяйте за безопасността на бебето, което вече значително се е увеличило по размер и изисква внимателно лечение..

Следователно половите положения трябва да бъдат избрани така, че натискът върху корема да бъде напълно елиминиран. Също така трябва да слушате чувствата на бъдещата майка, ако тя изпитва дискомфорт, тогава е по-добре да изчакате със секса.

Ако лекарят е забранил секса през този период, той трябва да бъде изоставен изобщо..

Заключение

Приятното очакване и радостното очакване за среща с бебе са само емоциите, които бъдещата майка започва да изпитва през третия триместър. Може би те са осеяни с безпокойство и страх, но страхът не е необходим..

Остава само малко и мама ще може да види тази, която е чакала цели девет месеца.

28 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

28-ата акушерска седмица е 26-та седмица от зачеването - ембрионалната гестационна възраст, както и 28-та седмица от началото на последната менструация. Не е нужно толкова дълго да чакате раждането на дългоочакваното бебе.

28 седмици, колко месеца е? На 28 акушерска седмица продължава 7-мият месец от бременността (28 седмици = 6 месеца и 16 дни или 196 дни от бременността). 3 триместър на бременността е в ход.

Какво се случва с вашето бебе на 28 седмици?

Тази седмица теглото на бебето достига 1100 грама, а на дължина е нараснало до 37-38 см. Бебето ви е високо колкото голям патладжан.

Движенията на вашето бебе сега се усещат почти постоянно. Това понякога може да бъде разочароващо поради силата на треперенето. Не се мърляйте, когато седите. Така ще дадете на бебето си малко повече пространство и поне леко ще отслабите най-неприятните тръпки под ребрата..

Чувства на жена на 28 седмица от бременността

Вашата матка продължава да расте, на 7 месеца е на 8 см над пъпа. Коремът се е увеличил значително, при някои жени коремът расте постепенно, докато при други промените идват внезапно. Матката ви расте и кожата на корема ви се разтяга. Поради това често може да почувствате сърбеж. Не разресвайте кожата си при никакви обстоятелства, използвайте специални средства за защита срещу стрии. Те ще направят кожата по-еластична и ще облекчат дразненето.

По това време бременната жена страда от киселини, болки в краката, подуване, запек. Често се притеснява от болки в гърба, които се разпространяват по цялото бедро, чак до коляното и дори глезена. Тези симптоми се появяват в резултат на натиска на растящата матка върху седалищния нерв, разположен наблизо в тазовата кухина. На 28-та седмица от бременността жените често се притесняват от изтръпване и усещане за пълзене на ръцете..

Причината за такива нарушения може да бъде натрупването на течност в тялото, изстискване на чувствителни нервни окончания от оточни тъкани. Заедно с това, бъдещата майка може да изпитва спазми в крайниците, причинени от липса на калций в организма..

На 28 седмица бременната жена може да страда от слабост и световъртеж. Най-често те са причинени от липса на хемоглобин. Нивото му може да се повиши както с лекарства, така и с естествена храна (препоръчително е да се използва месо, елда, грейпфрут). Хемоглобинът е показател, който редовно се проверява от гинеколог при кръвен тест. Липсата му води до кислороден глад и забавя растежа на бебето..

През този период жената може да има страх от майчинството и предстоящото раждане. Подготовката за майчинство ще ви помогне да се справите с притесненията си. Там те ще разкажат много подробно всички моменти, които са свързани с раждането и първите грижи за бебето. Такава подготовка ще улесни справянето с всякакви трудности..

През този период жените напълняват с около 7-10 кг или повече. Жените, които са бременни с близнаци, може да имат повече наддаване на тегло. Бременна жена от началото на 28-та седмица трябва да посещава предродилна клиника поне веднъж на всеки две седмици.

В момента сърцето ви изпомпва огромно количество кръв. Поради това не винаги се справя с работата и често можете да почувствате задух, по време на нормално ходене можете да се задавите.

Постоянната работа трябва да се избягва през цялата бременност. В противен случай рискът за детето ще се увеличи и рискът от влошаване на заболявания като постоянна болка в гърба, разширени вени на краката или разширени вени на ректума.

Подуване при 28 гестационна седмица

Изписване при 28 гестационна седмица

На 28 седмици нормалното отделяне трябва да има лек млечен цвят, еднородна консистенция и лека миризма на кефир. Обилното сирене с остър кисел мирис, сърбеж и изгаряне на външните полови органи показват развитието на кандидоза. По принцип това заболяване се развива поради намаляване на имунитета по време на бременност, когато са често срещани настинки и млечница..

Мукозно, гнойно отделяне е симптом на генитална инфекция. На 28 седмици често се появяват зацапвания - това се дължи на отлепване на плацентата. Често това причинява болки в стомаха. Плацентарната недостатъчност се среща при жени, които са бременни с близнаци. При многоплодна бременност раждането често се случва на 28 седмици поради преразтягане на матката. Размазващо кафяво или ярко отделяне предупреждава, че започва преждевременно раждане. Когато се появи такова отделяне, е необходима спешна медицинска помощ..

Препоръки за бременност от 28 седмици

28-та седмица от бременността е времето, когато жената трябва да обърне специално внимание на осигуряването на своята безопасност, за да носи плода преди датата на падежа. Тъй като 28 седмица е четвъртият критичен период на бременността.

Ето защо ще бъде полезно за бъдещата майка да обърне внимание на следните препоръки:

 • Колкото по-близо е датата на предстоящото раждане, толкова по-внимателно трябва да се следи кръвното налягане. У дома е много удобно да се правят измервания с автоматичен или полуавтоматичен тонометър. При високо кръвно налягане, както и когато се появят признаци на маточна хипертония, лекарите често предписват спазмолитици, например "Папаверин".
 • Правилата за интимна хигиена трябва да се спазват стриктно. Освен това е препоръчително да се откажете от постоянното носене на подплати или да изберете дишащи продукти. При недостатъчни грижи отделянето може да стане по-обилно, да придобие неприятна миризма, което може да показва развитието на бактериална инфекция.
 • Движенията на бебето не трябва да бъдат твърде болезнени, в противен случай трябва да се консултирате с лекар. Можете да разберете колко често детето трябва да се движи от специални източници или от лекар. Счита се за нормално, ако плодът бъде изтласкан поне 10 пъти по време на активно събуждане, например сутрин.
 • Настинките на всеки етап от бременността са нежелани, така че по всяко време на годината трябва да се обличате според времето, да не посещавате твърде претъпкани места, да не приемате студена храна и напитки.
 • Храната трябва да бъде разнообразна и суровите храни трябва да се измиват старателно. Гаденето и повръщането могат да бъдат както симптоми на отравяне, така и да сигнализират за усложнение на бременността, така че самолечението в този случай е неприемливо.