С началото на 27 седмица започва последният, третият, триместърът на бременността. Прекрасен и лесен втори триместър е зад нас. Сега натрупаните килограми и голям корем ограничават дейността на бъдещите майки. За някои вече е трудно сами да обуят обувките си, неудобно е да спят и седят, дългите разходки реагират на задух, тежест и умора в краката. Емоционално също не всичко е спокойно. Въпреки че страхът от възможността за спонтанен аборт е далеч в миналото, сега тревожността нараства преди наближаващото раждане..

27 седмици бременна колко месеца е

27 акушерска седмица на бременността е 7-мият месец от бременността и първата седмица от третия триместър. Този период съответства на 25 ембрионална седмица.

Какво става с мама?

Бебето напълнява, а с него се увеличава и матката и коремната обиколка. На 27 гестационна седмица матката вече достига ребрата. Притиска белите дробове, стомаха, червата и пикочния мехур. Следователно, всички оплаквания на бъдещите майки за запек, киселини, гадене, задух, чести позиви за уриниране. Тези симптоми ще придружават жената до самото раждане. Дихателните упражнения, гимнастиката за бременни жени и храненето на малки порции ще помогнат да се сведе до минимум дискомфортът от тях..

Увеличаването на теглото до 27 седмици може да бъде 8-9 кг. Това се счита за нормалното тегло за този период. Всички излишни килограми могат само да повлияят отрицателно на здравето и състоянието на майката и развитието на плода. За бременни близнаци този процент е малко по-висок, счита се за допустимо наддаване до 10-11 кг.

Походката става все по-неудобна. На 27 седмица коремът става доста голям и започва да пречи: трудно е да обуете обувките или да вземете паднало нещо от пода. Чувствайте се свободни да поискате помощ от другите.

На 27-28 седмица от бременността се появява още един неприятен симптом - крампи на краката. Обикновено се появяват по време на почивка или сън. Причините най-често са липсата на калций, магнезий, калий и витамин В6. Освен това могат да се появят припадъци с ниско съдържание на хемоглобин в кръвта, промени в съдържанието на захар и разширени вени. Наличието на гърчове трябва да се докладва на лекаря при планирано посещение.

Когато се появят крампи, за да се спасите от неприятни усещания, трябва да изправите крака си и да дръпнете пръста си към себе си. Само след няколко секунди ще дойде облекчение и в рамките на минута всички неприятни усещания ще изчезнат.

Какво се случва с бебето?

На 27 гестационна седмица бебето е много активно. Детето изпраща „новини“ на мама и татко, бутайки с крака и ръце. Татко вече може да почувства добри движения на плода, като сложи ръка на корема си. С много силни и резки движения, ако се вгледате внимателно в стомаха, можете да видите как се движи.

Как трябва да бъде разположен плода?

От 27-28 гестационна седмица може да се постави диагноза седалищно предлежание. Преди този период такава диагноза не се поставя, тъй като детето е много малко и може да се обръща доста често. Сега движенията на плода са ограничени, вътре в матката вече не е толкова просторно, както преди. Смята се, че до началото на третия триместър плодът трябва да е с главата надолу. Диагнозата обаче все още е само предварителна. Лекарят ще следи внимателно положението на бебето до самото раждане.

Развитие на плода

Теглото на детето на 27 седмици е 900 грама, а височината му е 30-35 см. Детето спи почти 20 часа на ден, но често се събужда, за да се обърне и да поздрави мама.

По това време плодът вече е формирал всички органи и системи. Натрупва мазнини постепенно. Той все по-често поглъща околната течност, като по този начин принуждава белите дробове и храносмилателните органи да функционират. Започвайки от 7 месеца вътрематочно развитие, плодът се счита за напълно жизнеспособен. Преждевременното раждане вече не е толкова страшно, както в по-ранните периоди.

Плодът се развива активно на 27 седмица:

  • скелетът му продължава да се укрепва и мускулите му се развиват;
  • той често се разтяга и обръща от една страна на друга;
  • хормоните се натрупват активно в хипофизната жлеза;
  • кожата престава да бъде прозрачна, скривайки под нея система от кръвоносни съдове;
  • велус косата по тялото придобива по-тъмен нюанс;
  • бебето може да различава някои миризми, да усеща вкусове;
  • той също изпитва болка като доносено бебе;
  • реагира на светлина, звуци, топла и студена вода.

Какви тестове трябва да се вземат на 27 седмица от бременността?

Общият тест за урина и кръв са най-важните изследвания, които ще трябва да се правят през цялата бременност. Тестът за урина дава представа за състоянието на бъбреците и кръвен тест ще определи количеството на хемоглобина. При всеки преглед лекарят претегля и дава препоръки, ако нормата за тегло е надвишена, измерва обиколката на корема, слуша сърдечния ритъм на бебето, пита за наличието на оплаквания. Важно е да уведомите Вашия лекар за всякакви заболявания.

Понастоящем не се извършва планова ехография. Ако ви е предписано, тогава лекарят има причина за това. Може да се предпише ултразвук, за да се определи положението на детето, да се оцени състоянието на плацентата и количеството на околоплодните води.

Често задавани въпроси във форумите

В: Колко често трябва да се движи детето през третия триместър?

О: През третия триместър жените вече усещат всички движения на бебето, включително хълцане. Обикновено детето трябва да се движи поне 10 пъти в рамките на 2 часа. Това отчита не само силните ритници и сътресения, но и търкалянията, завъртанията и едва забележимите движения. За да преброите правилно броя на движенията, трябва да изберете времето, когато детето е най-активно, да заемете удобна поза, например, легнало, и да се концентрирате върху чувствата си. Ако в рамките на 2 часа броят на движенията е по-малък от 10, струва си да кажете на лекаря за вашите наблюдения.

Въпрос: 27 седмици бременна, защо бебето често хълца, опасно ли е?

О: Това е напълно естествен процес. Бебето поглъща околоплодната течност и това причинява хълцане. Също така, някои експерти смятат, че така тялото на детето се подготвя за първия си дъх след раждането..

В.: 27-та седмица от бременността изчезна, стомахът често започва да се превръща в камък. Какво може да бъде: спортни панталони или тон? това е опасно?

О: Усещането за стегнат стомах може да е признак както на тонус, така и на тренировъчни контракции. Контракциите при упражнения са норма и подготвят мускулите на матката за предстоящото раждане, а тонусът може да бъде опасен. По-добре е да се консултирате с лекар, да опишете подробно симптомите и честотата, за да определите точно причината.

Какво да правя за мама на 27 седмици?

Повечето жени, дори в края на бременността, продължават да бъдат активни в раждането. Но трябва да помним, че прекомерният физически и емоционален стрес влияе негативно на бебето. Какво представляват просто пътуванията с градския транспорт по време на пиковите часове. Ето защо, ако има възможност да отидете в отпуск по майчинство по-рано, трябва да го използвате. Например можете да вземете ваканция, на която имате право по закон, и след това да отидете в отпуск по майчинство..

На 27 седмици жените много често се измъчват от киселини и гадене. За да избегнете тези неприятни усещания, трябва да коригирате менюто си..

Бременността прави забележима промяна във фигурата. Но тези промени са най-прекрасните и са много подходящи за всички жени. Не трябва да се опитвате да обличате стари дрехи, които са станали малки за вас. Те ще бъдат неудобни както за вас, така и за вашето бебе. Купете свободно прилепнали дрехи, които не ограничават движенията ви.

За да подсилите имунитета си и да намалите стреса върху гръбначния стълб, запишете се за басейн. Плуването е оптимална физическа активност за бременна жена. Ходенето на уроци с половинката ви е идеално..

Бременността не е причина да се отказвате от красива коса или грим. Трябва да се насладите на прекрасното си състояние, да се чувствате желани и обичани. По време на отпуск по майчинство, опитайте се да си починете повече и да наберете сили преди предстоящото раждане. Първите месеци след раждането могат да бъдат много предизвикателни, така че отделете малко време и си починете.

27 седмици бременна

ЧЗВ

Поздравления: на 27 седмица влязохте в третия триместър. Две трети от пътя зад нас, но не е време да се отпуснете. „Меденият месец на бременността“ приключи, когато се чувствахте отлично, практически нямахте симптоми и бяхте пълни с енергия. Сега хормоните и нарастващата матка ще вземат своето. Вашето неродено бебе е доста подобно на напълно оформено новородено. При преждевременно раждане 27-седмичен плод е напълно възможно да напусне. Много органи на нероденото дете обаче продължават да узряват..

Признаци и симптоми на бременност от 27 седмици

През двадесет и седмата седмица от бременността симптомите на третия триместър продължават да се увеличават. Вероятно някои от тях са възникнали отдавна и вие сте се научили да се справяте с тях или да не ги забелязвате..

Крампи в мускулите на краката. Това са много неприятни усещания, причините им не са напълно известни. Според една гледна точка това е следствие от дехидратация на организма, нарушения на кръвообращението. Ако имате този симптом, разтягането на краката и сгъването на краката трябва да ви помогне. Пийте 8-12 чаши течност дневно.

Болките в гърба и кръста притесняват по-често, стават по-забележими. И все пак: в края на краищата плодът и матката растат, теглото им се увеличава, натоварването в долната част на гърба се увеличава. Допринасят и други фактори: центърът на тежестта на тялото се измества, един от хормоните на бременността - релаксин - отпуска връзките на гръбначния стълб. Болките в долната част на гърба притесняват не само когато жената седи или стои дълго време, но и през нощта. Ако те пречат на нормалния ви сън, купете специална голяма възглавница за тялото - с нея ще бъде много по-удобно, това ще помогне да се даде правилно положение на гръбначния стълб, да се отпуснат мускулите.

Запекът е често срещан проблем по време на бременност и той ще се влоши едва през третия триместър, тъй като матката ви продължава да расте и да притиска червата ви още по-силно. Някои прости насоки могат да помогнат за подобряване на потока на изпражненията:

Пийте много течности, за да омекотите изпражненията и да улесните движението на червата.

Яжте повече храни, богати на фибри, които увеличават чревната подвижност.

· Поддържайте физическа активност - това също се отразява на двигателните умения. Не е нужно да ходите на фитнес. Можете просто да се разхождате на чист въздух, червата ви ще работят по-добре..

· Не понасяйте, ако ви се иска да използвате тоалетната. Колкото по-дълго изпражненията остават в червата, толкова по-плътни стават и с голяма трудност се отдалечават.

Ако тези препоръки не помогнат, посетете Вашия лекар, той ще Ви предпише леки лаксативи, които могат да се използват по време на бременност..

Хемороидите са симптом на втория и третия триместър на бременността и са силно свързани със запек. Матката компресира кръвоносните съдове, в резултат на което кръвта застоява във вените на ректума и ако често се налага да натискате стилно в тоалетната, тогава ситуацията се влошава допълнително.

Промяна на кожата, косата, ноктите. По време на бременност косата пада по-малко, така че прическата изглежда по-пищна. Поради увеличеното производство на себум, косата придобива красив блясък. След раждането "допълнителната" коса започва активно да пада, което кара много жени да се паникьосват. Всъщност не се случва нищо ужасно, не оплешивяваш, просто природата си връща това, което временно ти е дала. Кожата също изглежда по-здрава и красива, защото притока на кръв към нея се увеличава. Но промените в ноктите са непредсказуеми. Понякога те се сгъстяват, а понякога стават по-тънки и по-чупливи..

Подуване. Според статистиката, на 27-та седмица от бременността, симптом на бъдещите майки изпитват този симптом. Може да забележите леко подуване на стъпалата, глезените, долната част на краката и ръцете. Понякога косвените признаци показват, че имате оток:

· Пръстенът става малък, който преди това се е плъзнал по пръста без проблеми. По-добре е да го премахнете и да го поставите на рафта, преди подуването да се влоши..

Подобна е ситуацията и с гривните на китките.

Еластичните ленти от чорапи оставят дълбоки, забележими отпечатъци върху краката до вечерта.

· Ако натиснете с пръст върху предната повърхност на подбедрицата, където костта се намира непосредствено под кожата, ще остане малка „ямка“, която няма да изчезне веднага, а с течение на времето.

· Обувките стават малки. Това не се дължи само на отоци. Хормоните отпускат връзките на стъпалото, което води до увеличаване на размера на стъпалото. Тя ще се нормализира след раждането.

Лекото подуване е нормално. Ако започнат да растат бързо, трябва да посетите лекар.

Стрии. Те се появяват при около половината от бъдещите майки, най-често след 25-та седмица от бременността, при някои - от първия триместър. В някои случаи те са едва забележими, в други са големи, ярко лилави. Причините за появата им все още са отчасти загадка. Най-простото обяснение е, че докато детето расте, коремът расте, кожата се разтяга и съединителната тъкан отдолу не издържа, разкъсва се. Със сигурност участват и хормони. Определена роля е отредена на гените, наследствеността.

Изследванията показват някои рискови фактори:

Ако една жена вече има стрии - някои от тях се появяват за първи път по гърдите и бедрата по време на юношеството.

Ако близките роднини са имали стрии по време на бременност.

Колкото по-тъмна е кожата на жената, толкова по-податлива на стрии.

Сърбеж в корема. Понякога е доста силно. Това се случва поради факта, че кожата на корема е опъната, става суха. Редовното използване на овлажнители и топли вани с овесени ядки може да помогне за справяне със симптома..

Припадъкът и замаяността понякога могат да ви притесняват. В такива ситуации, ако е възможно, трябва да легнете и да вдигнете краката нагоре, за да увеличите притока на кръв към главата. Можете да седнете и да спуснете главата си, като я поставите между коленете си.

Синдром на неспокойните крака. Това е състояние, при което краката изглежда започват да водят собствен живот. Те стават „неспокойни“, „нервни“, постоянно трябва да се движат. Смята се, че това състояние най-често възниква в резултат на дефицит на желязо, анемия, свръхчувствителност към определени храни. Опитайте йога, различни техники за релаксация. Ако това не помогне, посетете Вашия лекар..

Чести преживявания. Това са нормални защитни механизми по време на бременност: те ви правят по-предпазливи и по-малко склонни към рисково поведение. Но за всичко има ограничение. Ако изпитвате твърде много тревожност, насилствени промени в настроението, трябва да посетите психотерапевт. Някои бъдещи майки развиват по-сериозни проблеми, включително депресия и паническо разстройство..

Стресова инконтиненция на урината на 27 гестационна седмица

Много бъдещи майки развиват такъв неприятен симптом като стрес инконтиненция на урината. Като правило не е опасно, но може да причини много неудобства. Според статистиката жените са два пъти по-склонни от мъжете да страдат от стрес уринарна инконтиненция и в 63% от случаите този симптом се проявява по време на бременност, особено по-близо до третия триместър..

За да разберем какъв вид разстройство е това, нека разберем как обикновено се случва уринирането..

Уретрата е заобиколена от специална мишка - сфинктера. Тя играе ролята на пулп. През повечето време сфинктерът е напрегнат, той блокира лумена на уретрата и предотвратява изтичането на урина от пикочния мехур. По време на уриниране сфинктерът се отпуска, докато мускулите, изграждащи стената на пикочния мехур, се свиват. Урината под налягане навлиза в уретрата.

По време на бременност могат да се развият нарушения:

Хормоните отпускат сфинктера.

Плодът и матката притискат пикочния мехур.

Тези промени водят до стрес уринарна инконтиненция. „Течове“ се появяват винаги, когато налягането в коремната кухина се повиши: по време на физическо натоварване, кашлица, кихане, смях. Това само по себе си е неприятно. Урината оставя следи върху бельото, води до появата на миризма, поради което жената развива комплекси, тя не може да живее пълноценен живот.

Няколко фактора увеличават риска от стрес при уринарна инконтиненция по време на бременност:

Фамилна анамнеза: ако близки роднини имат подобно разстройство.

Първоначално висок индекс на телесна маса и твърде много наддаване на тегло по време на бременност.

Над 35 години.

Как да се справим със стресовата уринарна инконтиненция по време на бременност?

Ако периодично изпитвате неволно изтичане на урина, трябва да посещавате по-често тоалетната, така че пикочният мехур никога да не е препълнен. Препоръчително е да проверявате тоалетната на всеки 2 часа.

Упражненията на Кегел за мускулите на тазовото дъно са полезни за предотвратяване и намаляване на стрес инконтиненция. Тези мускули поддържат пикочния мехур и други тазови органи и спомагат за поддържането на задържане на урина. Друга превантивна мярка е внимателният контрол на теглото по време на бременност..

За да предотвратите неприятна миризма и поява на следи по прането, използвайте специални подложки.

Ще продължи ли проблемът след раждането?

Някои жени ще страдат от стрес уринарна инконтиненция след раждане. Например едно проучване установи, че 63% от бременните жени са имали разстройството, а 50% са го имали след раждането. С възрастта проблемът се задълбочава, тъй като еластичността на тъканите намалява, мускулите на тазовото дъно отслабват, а пролапсът на пикочния мехур и влагалището.

Ако имате стрес уринарна инконтиненция, посетете Вашия лекар и обсъдете как можете да се справите с този проблем..

Бременност на 27 седмици близнаци

Когато е бременна с близнаци през двадесет и седмата седмица, жената изпитва същите симптоми, с изключение на това, че някои от тях са по-изразени. Бъдещата майка напълнява повече, коремът й обикновено изглежда по-голям в сравнение с жените, които са бременни с един плод.

Една от важните характеристики на двойната бременност е, че тя обикновено ражда по-рано и като цяло се увеличава вероятността от преждевременно раждане и някои проблеми по време на бременност. Поради това такива жени се класифицират като високорискови, състоянието им се следи по-внимателно.

Двадесет и седмата седмица от бременността е колко?

В нашата статия говорим за акушерска бременност. Отчита се от първия ден на последната менструация. В действителност бременността настъпва около две седмици по-късно, но на кой ден е настъпило оплождането, нито самата жена, нито лекарят могат да кажат със сигурност. Ето защо дори акушер-гинеколозите използват акушерска бременност. Периодът, който се брои от момента на оплождането, се нарича ембрионален.

Двадесет и седмата акушерска бременност съответства на двадесет и петата седмица от плода.

Двадесет и седмата седмица от ембрионалния термин съответства на двадесет и деветата акушерска.

Сега сте бременна в пет месеца и четири седмици. Седмица 27 е последната през втория триместър. Много скоро ще се озовете на домашния участък - през третия триместър (понякога третият триместър се брои от 26 или 24 седмици на бременността).
Изчислете колко дълго сте бременна в седмици и изчислете датата на падежа от последната менструация

Какво се случва с плода на 27 гестационна седмица?

На двадесет и седмата седмица от бременността бебето е приблизително колкото главата на китайско зеле. Дължината на тялото му достига 35,5 см, теглото - 850 грама. През последните седмици той успя не само да порасне много, но и да поумнее. Структурата на мозъка му се усложнява много, появяват се множество връзки между нервните клетки. Активността на централната нервна система се е увеличила значително. Това се проявява във факта, че нероденото дете започва да извършва много нови действия. Той отваря и затваря очи, спи и е буден в собствения си режим (който, уви, не винаги съвпада с този на майка му), смуче пръста си, играе с пъпната връв и прави различни движения с ръце и крака. Той вече има доста добра координация, движенията стават по-плавни и точни.

Дихателната система на 27-седмичния плод е почти напълно „нащрек“. Белите дробове все още не са напълно узрели, но вече са готови да изпълняват функциите си. Ако настъпи преждевременно раждане на 27 гестационна седмица, бебето има всички шансове да оцелее. В корема на майка си той отдавна изпълнява тренировъчни дихателни движения, но все още не диша във въздуха, а околоплодните води около него.

Кожата на нероденото дете е покрита с подобна на сирене смазка, която ще му помогне да излезе по-лесно по време на раждането, заобиколено е от околоплодни води, матката и стените на корема на майката. Всички тези бариери отслабват външните звуци и вътре в утробата те се заглушават. Нероденото дете обаче ги чува и дори знае как да ги различи. Сега нервната му система вече е достатъчно развита за това. Можете да четете на детето, да пеете песни - дори се вярва, че новороденото ще запомни всичко това след раждането. Той ще разпознае гласа ви.

На двадесет и седмата седмица от бременността плодът има добре развити вкусови рецептори. Дори вкусва храната, която ядете! Вярно е, че това се случва около два часа след като ядете. В отговор на всеки вкус бебето може да започне да хълца и вие ще го почувствате. Само не се притеснявайте: това не означава, че бебето изпитва някакви неприятни усещания. Той се чувства добре, хълцането е просто рефлексен отговор. Сега можете да започнете да обучавате детето си на правилните храни. Смята се, че децата в бъдеще ще предпочитат същата храна, която майка им яде по време на бременност..

Пулсът на плода се забавя в сравнение с предишните седмици, но остава много висок със 140 удара в минута.

Нероденото дете все повече прилича на новородено. Той вече не е толкова тънък, както преди, тъй като под кожата и около вътрешните му органи е нараснал слой мастна тъкан. Кожата е станала почти непрозрачна, през нея се виждат само кръвоносни съдове.

В допълнение към мозъка, на двадесет и седмата седмица от бременността, активно се развива ретината на окото - периферната част на зрителния анализатор, който възприема светлинните лъчи, трансформира ги в нервни импулси и изпраща сигнал към мозъка.

Движения на плода в корема на мама

През двадесет и седмата седмица на бременността движенията на плода стават по-силни и по-редовни. Високата активност е признак за здраво, нормално развиващо се дете. Някои от движенията на бебето причиняват дискомфорт и дори болка за майката. Например, много жени са запознати с усещанията, които възникват, когато бебето изпъва крака и опира до реброто си..

Понякога можете да почувствате слаби ритмични движения в корема - така хълца нероденото бебе.

По време на следващото назначение лекарят в предродилната клиника може да прослушва сърдечния ритъм на плода със стетоскоп. Може да го чуе и бъдещият татко или някой от роднините, ако сложи ухо до стомаха си.

Лекарят може вече да ви е обяснил как правилно да изчислите движенията на плода в корема. Трябва да легнете, да се успокоите и да започнете да броите трусовете. В рамките на един час трябва да преброите 6-10 тласъка. Ако са по-малко от тях или те напълно отсъстват, това трябва незабавно да бъде съобщено на лекаря..

Ултразвук на 27 гестационна седмица

Не се предписва планиран ултразвук на 27 гестационна седмица. Ултразвуково изследване може да се наложи в случаите, когато бременността протича с някои усложнения. Например, ако лекар открие, че коремът на жената е нараснал твърде малко и се подозира вътрематочно забавяне на растежа.

По време на ултразвуково сканиране на 27 гестационна седмица могат да се оценят следните показатели:

Тегло на плода - съвременните устройства могат да го изчислят.

· Бипариетален размер - напречното разстояние между най-изпъкналите части на теменните кости. На 27 седмица бременността е 6,4-7,6 cm.

· Фронтално-тилен размер - надлъжният размер на черепа, е 8-9,6 cm.

Обиколката на главата по това време обикновено е 23,5-27,3 cm.

· Обиколката на корема е 20,5-25,3 cm.

· Дължината на бедрената кост е 4,7–5,5 см. Важно е десният и левият крайник да са с еднакъв размер.

· Дължина на раменната кост - 4,3–5,1 cm.

Дължина на костите на предмишницата - 3,7-4,5 cm.

· Дължината на костите на пищяла - 4,3-5,1 cm.

Ултразвуково изследване на мозъка, сърцето и други вътрешни органи, доплер ултрасонография (изследване на кръвния поток) на съдовете на пъпната връв, 3D / 4D изследване.

Ако по време на предишни ултразвукови изследвания не е било възможно да се определи пола на плода, може да е възможно да се направи това сега. Външните полови органи при момчетата и момичетата вече са добре развити..

Като цяло картината на ултразвукови изображения на 27 гестационна седмица е следната:

Какво се случва с матката и корема на 27 гестационна седмица?

Матката на бъдещата майка продължава да расте - прави това през цялата бременност. Сега обаче, в началото на третия триместър, формата му се променя: от кръг се превръща в яйцевидно.

Някои факти за растежа на матката по време на бременност:

Преди зачеването на дете теглото на матката е средно 50-100 грама, а до края на бременността се увеличава до килограм, тоест десет до двадесет пъти.

· Кухината вътре в матката по време на цялата бременност увеличава обема си с около 500 пъти. Въпреки такова значително увеличение, нероденото дете през третия триместър на бременността става все по-тясно.

Всеки мускул в маточната стена по време на бременност се удължава около 10 пъти и се удебелява 5 пъти.

· Притокът на кръв към матката е значително увеличен. През третия триместър се доставя с кръв толкова активно, колкото сърцето, черния дроб, мозъка.

По време на всеки преглед лекарят на антенаталната клиника оценява размера на матката по височината на нейното дъно. За целта с помощта на лента се измерва разстоянието от горния ръб на срамната артикулация до горния ръб на матката. Получената цифра трябва приблизително да съответства на гестационната възраст в седмици. И така, на 27 гестационна седмица височината на маточното дъно ще бъде около 27 cm.

Докато някои симптоми на бременност са свързани с промени в хормоналните нива, други са причинени от увеличаване на матката. Например, тя „избутва“ пъпа напред, поради което той започва да се подува (след бременност външният му вид отново ще стане привичен). С нарастването на матката връзките се стягат, което я свързва със стените на коремната кухина. Поради това се появяват дискомфорт и болезненост - така наречената болка в кръглите връзки. Матката притиска пикочния мехур и червата, поради което се нарушава честото уриниране и запек.

Колко трябва да напълнее бъдещата майка?

До 27-та седмица на бременността бъдещата майка наддава 6,8-13,6 кг. Увеличението до 900 грама на седмица се счита за приемливо. Ако добавите повече или внезапно започнете да добавяте значително по-силно от обикновено, трябва да посетите Вашия лекар. Причините могат да варират. Понякога телесното тегло се увеличава поради задържане на течности в тялото и това може да е симптом на страховито усложнение на бременността - прееклампсия.

Някои диетични препоръки (ще ги получите от Вашия лекар) и физическата активност ще помогнат за нормализиране на наддаването на тегло. Наднорменото тегло затруднява бременността и раждането и увеличава риска от усложнения. Но аматьорските постижения в борбата с излишните килограми са неподходящи: неправилните действия могат да навредят на вас и вашето неродено дете. Например, в никакъв случай не трябва да ограничавате приема на течности, защото дехидратацията по време на бременност е много опасна..

Жените, които са бременни с близнаци, добавят още до 27-та седмица от бременността, от 13 до 20 кг.
Изчислете наддаването на тегло на мама по време на бременност по седмици

Как да се храним правилно на 27 гестационна седмица?

Диетата на бъдещата майка на двадесет и седмата седмица, както и през цялата бременност, трябва да бъде здравословна, разнообразна и пълноценна. На всеки етап тялото на плода се нуждае от хранителни вещества, витамини, микроелементи, енергия. Важна част от диетата на бременната жена е рибата и морските дарове. Те са полезни за здравето, но трябва да запомните някои правила.

Колко риба трябва да ядете по време на бременност?

По този въпрос има специални препоръки от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Специалистите съветват да се ядат 240-340 грама риба седмично. Това е около две до три порции. Руското министерство на здравеопазването дава различни препоръки и съветва бременните и кърмещите жени да консумират 500-550 грама риба на седмица.

Но не е важно само количеството. Бъдещата майка трябва да избере "правилната" риба.

Каква риба не трябва да се яде по време на бременност?

Някои видове риби са опасни за бъдещата майка и дете. Например, някои океани съдържат много живак в телата си. Всички знаят, че ако счупите живачен термометър в дома си, това е много опасно, можете да се отровите. Ако живакът навлезе в тялото на жената, токсичният метал може да навреди на плода дори след няколко месеца. Това е изпълнено с мозъчни увреждания, умствена изостаналост, нарушения на говора, гърчове, слепота..

Рибата, уловена в замърсени води, е опасна, тъй като полихлорираните бифенили (ПХБ) могат да проникнат в тялото ви заедно с месото. Тези токсични вещества водят до вродени малформации, забавяне на развитието, нарушават кръвообращението при детето и силно потискат имунната система.

Учените препоръчват на бъдещите майки да избягват седем вида риби с високо съдържание на живак:

· Плочки от Мексиканския залив;

По време на бременност са разрешени някои видове риби, но се препоръчва да ги ядете в количество не повече от една порция (около 100 грама) на седмица:

· Чилийски лаврак;

· Океански райест костур;

· Плочка от Тихия океан;

· Бял тон албакор;

Кои риби са безопасни по време на бременност?

Нашият „списък с хитове“ на рибите по време на бременност е доста дълъг, но не се плашете. В по-голямата си част беше екзотика. Повечето видове риби, представени в руските магазини, са не само безопасни, но и много полезни за бъдещата майка. Одобрените и препоръчани продукти включват:

Черноморски костур.

Сьомгата е много полезна, тъй като е източник на полиненаситени мастни киселини.

Как правилно да готвя риба за бъдещата майка?

Вероятно отдавна знаете, че не трябва да ядете никакви сурови животински продукти, включително риба и морски дарове. Забраната включва суши (ако са приготвени според канона от сурова риба - тази точка трябва да бъде изяснена в суши бара), пушена, лошо сварена риба. Най-често тези храни могат да се заразят с листерия - бактерии, които са опасни както за вас, така и за вашето неродено дете..

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да приготвите правилно рибата си и да избегнете замърсяването:

· Купувайте само прясна, добре замразена, охладена риба. Не бива да го купувате на улицата от продавачи, които продават „от колата“, особено в жегата.

Ако не планирате да готвите рибата веднага щом я донесете от магазина, съхранявайте я в отделна торбичка във фризера.

Използвайте две различни дъски за рязане, едната за месо и риба, другата за зеленчуци и плодове.

· Гответе риба и морски дарове, докато температурата вътре е 145 ° C. Месото трябва да стане непрозрачно и да се счупи добре с вилица. Но да бъдете ръководени "на око" не е много надеждно, по-добре е да закупите специален термометър за храна.

· Мидите, стридите и другите миди трябва да бъдат с отворени черупки. Те трябва да бъдат сортирани и тези със затворени черупки трябва да бъдат изхвърлени..

Защо рибата и морските дарове са полезни по време на бременност?

Може би предупрежденията по-горе са ви уплашили и сте решили „по невредим начин“ изобщо да не ядете риба? В този случай трябва да разгледате списъка с неговите полезни ефекти:

· Насърчава растежа на плода. Рибата съдържа много ценни протеини - основните градивни елементи на растящите клетки на вашето бебе. Освен това е богат на незаменими аминокиселини, които не се синтезират в човешкото тяло..

· Насърчава развитието на мозъка. Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които са необходими на нервната система. Това става особено важно по-близо до третия триместър, когато мозъкът на детето се развива активно..

· Подобрява паметта ви. Това е чудесен начин за предотвратяване и намаляване на симптомите на "мозъчна бременност".

· Подобрява настроението ви. Това е поредният „бонус“ от омега-3 мастни киселини, който помага за подреждане на емоционалното състояние, предотвратяване на депресия по време на бременност и следродилна депресия..

· Подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Рибите и морските дарове могат да помогнат за поддържане на нормално кръвно налягане, намаляване на съсирването на кръвта и „нездравословни мазнини“ и намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци.

· Намалява риска от преждевременно раждане. Учените са установили, че това усложнение е по-рядко в райони, където хората редовно ядат риба. Счита се, че този благоприятен ефект е свързан и с омега-3 мастните киселини..

Физическа дейност

Физическата активност на всеки етап от бременността е важна и необходима - всички експерти са съгласни с това. Изключение могат да бъдат само някои заболявания и усложнения, поради които самият лекар препоръчва на бъдещата майка да ограничи физическата активност. Редовното упражнение е от полза както за самата жена, така и за плода и със сигурност ще има положителен ефект върху здравето на детето след раждането му..

Физическата активност по време на бременност помага:

Намалете риска от гестационен диабет - състояние, при което кръвната захар на майката се повишава.

Подобряват състоянието на опорно-двигателния апарат, предотвратяват нарушения на гръбначния стълб и ставите, намаляват болките в гърба.

Поддържайте равномерен емоционален фон, намалете преживяванията.

Подобрете функционирането на сърдечно-съдовата система и белите дробове.

Ускорете възстановяването след раждането.

Рискът от преминаване към заседнал начин на живот се увеличава значително през третия триместър на бременността, тъй като теглото на плода става по-забележимо, жените започват да изпитват по-изразени симптоми и често се чувстват уморени. Но това изобщо не е причина да прекарвате дни в леглото или на дивана. Това само ще влоши състоянието ви. Струва си да посетите лекар за съвет кои видове упражнения ще бъдат оптимални за вашия случай. Можете да се запишете в училище за бъдещи майки и там ще ви учат.

Експертите препоръчват да се правят упражнения с умерена интензивност за около 30 минути на ден през повечето дни от седмицата. Но трябва да запомните, че позите на гърба са противопоказани (това води до факта, че матката компресира кръвоносните съдове, появява се замайване и можете да загубите съзнание), с главата надолу, такива позиции, в които можете да паднете и да нараните стомаха си.

Най-доброто от всички за бъдещите майки на всеки етап от бременността са заниманията по йога, посещенията на басейна, пилатес, различни видове релаксация и медитация. Можете да си купите книга или видеоклипове с инструкции, показващи специални упражнения за бременни жени.

Разходките на чист въздух също са физическа активност. Ако ходите по 15 минути два пъти на ден, можете да предположите, че необходимият минимум е спазен. Домакинските задължения, работата в градината, в страната също се отчитат. Умереността е важна, прекомерните упражнения са толкова вредни, колкото и пълното им отсъствие.

Добре ли е да правите секс?

Можете да правите секс на 27-та седмица от бременността и на по-късна дата това няма да навреди на бебето по никакъв начин и няма да доведе до усложнения. Редовната интимност е дори полезна: дава облекчение, носи положителни емоции, укрепва връзката ви с партньора.

Трябва да се забравят често срещаните митове за секс по време на бременност:

· Няма да навредите на детето. По време на полов акт пенисът на мъжа не може да достигне до бебето, защото той е защитен от шийката на матката и феталния пикочен мехур.

Интимността не може да провокира преждевременно раждане.

Правенето на секс в правилните позиции няма да нарани стомаха ви.

Това не увеличава риска от инфекция, ако вие и вашият партньор сте здрави.

И все пак, има някои противопоказания. Ако се съмнявате, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Съвети за жени на 27 седмици от бременността

· Ако краката ви често се подуват, опитайте се да не стоите или да седите дълго време. Ходенето, плуването помага за намаляване на отока.

· Подуването показва, че течността се задържа в тялото ви, но това не е сигнал, че трябва да спрете да пиете напълно. Не се самолекувайте, посетете лекар.

· Запишете се за училището на бъдещите майки (в някои от тях можете да запишете бъдещия татко). Там ще получите много полезни знания, ще създадете нови приятели и ще получите подкрепа..

· Освен всичко друго, трябва да закупите столче за кола за нероденото си дете. Ще е необходимо веднага след изписването на детето от болницата, когато трябва да бъде прибрано у дома.

· Правете упражнения на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Това ще помогне да се избегнат някои проблеми по време на бременност и да се улесни раждането..

· Не шофирайте. До края на бременността трябва да се возите на пътническата седалка. Освен това трябва да се закопчаете правилно. Долният предпазен колан трябва да минава под корема, а горният между гърдите.

· Може да е време да набавите литература за кърменето и грижите за новороденото. Много скоро ще ви трябват тези знания..

· Купували ли сте всички неща за нероденото дете? Къщата разполага ли с детско креватче, количка и всички необходими мебели? Ако все още не е закупено нещо, по-добре е да се погрижите за него сега. Тогава изобщо няма да сте до него.

· Ако лекарят е предложил да отиде в болницата „за да спести“, не се притеснявайте твърде много за това. Да, болницата не е дом, може би не искате да бъдете там и имате силни емоции по този въпрос, искате да откажете. Помислете, че това е от първостепенно значение за здравето на вашето неродено дете..

· Мислили ли сте вече къде и как ще раждате? Съвременните жени имат много възможности, всичко зависи от вашето желание и финансови възможности. Можете да изберете безплатно раждане или да сключите договор с клиниката за платени услуги - това ще осигури повишен комфорт и по-внимателно отношение към майката и детето. В Русия има частни болници за майчинство. Някои жени искат бебето им да се роди в чужбина. Освен високото ниво на медицински услуги, раждането в чужбина има и други предимства. Например, дете, родено в САЩ, има право на американско гражданство.

Какви изследвания трябва да се направят?

На двадесет и седмата седмица от бременността не са предвидени специални рутинни тестове и изследвания. Лекарят в антенаталната клиника ще ви покани на следващата среща, по време на която ще проведе стандартни процедури: прегледа ви, попита за оплаквания, измери коремната обиколка и височината на маточното дъно, теглото, кръвното налягане, температурата, пулса. Може да Ви бъдат направени изследвания на кръв и урина.

Ако все още не сте провели скринингов тест за гестационен диабет, това трябва да се направи..

Гестационен диабет: какво е това?

Гестационният диабет е състояние, при което бременната жена има високи нива на кръвната захар. Понастоящем е неизвестно защо се развива, смята се, че хормоналните промени в тялото на бъдещата майка нарушават работата на инсулина, хормон, който насърчава усвояването на глюкозата от клетките на тялото и намалява нивото му в кръвта. По един или друг начин, гестационният диабет влияе негативно върху здравето на самата жена и детето, с него трябва да се бори. Промените в начина на живот могат да помогнат за понижаване на кръвната захар за повечето бременни жени.

Кой има повишени рискове?

Всяка бременна жена може да развие гестационен диабет. Но има няколко фактора, които увеличават риска:

Възраст над 25 години.

Ако жената вече е имала преддиабет преди бременност.

Ако бъдещата майка има близки роднини, страдащи от диабет тип 2.

Ако предишна бременност е завършила с дете с тегло над 4,1 кг или необяснимо мъртво раждане.

Наднормено тегло: рисковете се увеличават, ако индексът на телесна маса на жената надхвърли 30.

Какви са симптомите на гестационен захарен диабет??

Много жени не изпитват никакви симптоми. Повишените нива на кръвната захар се откриват чрез лабораторни изследвания. Ето защо е толкова важно да бъдете прожектирани. Най-често нивата на кръвната захар се повишават през втората половина на бременността, при някои жени още на 20 седмица.

Защо гестационният захарен диабет е опасен??

Поради факта, че инсулинът на майката преминава през плацентата, плодът расте по-бързо. Такива бебета често раждат 4,1 кг или повече при раждането. Те са по-склонни да получат родова травма и по-често трябва да прибягват до цезарово сечение. Дете може да се роди преждевременно, докато често се развива синдром на дихателен дистрес - нарушение на функцията на дихателната система при новородено. Бебе може да се роди с ниска кръвна захар, тъй като панкреасът трябва да произвежда много инсулин, което причинява гърчове. Както самата майка, така и детето в бъдеще са изложени на риск от развитие на захарен диабет тип 2. Бременността с гестационен диабет често се усложнява от високо кръвно налягане, прееклампсия.

Как да се справим с гестационния диабет?

Ако тестовете разкрият гестационен диабет, лекарят ще помоли жената да купи глюкомер и да провери кръвната си захар 4-5 пъти през деня в определено време. По време на раждането нивото на кръвната глюкоза на жената също се наблюдава постоянно: ако е много високо, има голям риск бебето да се роди с хипогликемия и да има припадъци.

В повечето случаи упражненията и правилното хранене могат да помогнат за нормализиране на нивата на кръвната захар. Приблизително 10–20% от жените трябва да приемат инсулин. Необходимо е внимателно да се следи състоянието на детето, така че лекарят периодично ще предписва непланирани прегледи и ултразвукови прегледи.

След раждането нивата на кръвната захар на майката продължават да се следят. Трябва да се върне към нормалното.

Кога трябва да посетите лекар?

Някои от симптомите могат да показват сериозни усложнения. Ако се появят, трябва да посетите лекар възможно най-скоро:

· Силно подуване на стъпалата, глезените. Те могат да показват прееклампсия..

Кървене, обилни и необичайно изглеждащи вагинални секрети.

Силна болка, спазми в корема, таза, кръста.

Затруднено дишане, силен задух.

Плодът е станал по-малко активен или напълно е спрял да се движи в корема.

Високо кръвно налягане.

Бъдещата майка трябва да бъде внимателна към здравето си, да обръща внимание на всякакви необичайни, силно изразени симптоми, които продължават дълго време. Когато се съмнявате дали да посетите лекар, най-добре е да потърсите съвет. Все пак говорим за здравето на вашето неродено дете.

Трябва да обърнете внимание на проявите на всякакви инфекции:

Респираторни инфекции: кашлица, хрема, треска.

Чревни инфекции: коремна болка, чести изпражнения, гадене, повръщане, повишена температура.

Пикочно-полови инфекции: болка, сърбеж, парене в областта на гениталиите, често болезнено уриниране, вагинални секрети с необичаен цвят и неприятна миризма, болки в гърба, кръв в урината, затруднено уриниране, треска.

По време на посещенията в антенаталната клиника, кажете на лекаря възможно най-подробно за вашето благосъстояние, симптоми.