През този период бъдещата майка вече ясно различава движенията на бебето си, те са й познати и познати. Едва ли това може да бъде объркано с къркорене в стомаха. Какви процеси се случват с тялото на майката и самото бебе на 24 гестационна седмица?

Състояние на плода

Вашето бебе расте и се развива всеки ден. Става все повече и повече, което означава, че обхватът на движение става по-осезаем. Въпреки че вече не може да се обръща толкова активно в маточната кухина, причината за това вече са впечатляващи размери. Хлапето все още обича да дърпа пъпната връв..

Всеки ден бебето слуша повече майка си и всичките си чувства. Ако майката изпитва радостни емоции, бебето също ще ги усети. Освен това той е в състояние да ги съхранява дълго време. Добре е, ако това са положителни емоции. Идва период, когато детето може да сложи мазнини в резерв.

Това е много важен момент: разграждането на мазнините в точното време отделя впечатляващо количество топлина, което означава, че помага да се затопли бебето, което има много несъвършена система за терморегулация. Дихателната система се развива особено активно. От този момент, дори и с опасност от преждевременно раждане, бебето вече е в състояние да диша самостоятелно. Теглото на бебето е приблизително 530-550 грама. Размерът достига 20-22 см.

Състояние на жената

През този период повечето жени в позиция забелязват значително увеличаване на теглото. Все по-често всеки ден бъдещата майка страда от главоболие, повишена умора и проблеми с пикочния мехур. С увеличаване на размера на корема се увеличава и натоварването на краката и гръбначния стълб на бременна жена. Очното дъно на матката е разположено над пъпа. Този етап е опасен за възможното начало на преждевременно раждане. В тази връзка трябва да следвате всички препоръки на лекаря и да се вслушате в нуждите на собственото си тяло..

Възможни опасности

Най-важният проблем, който може да възникне през 24-та седмица от бременността, е преждевременното раждане. Потенциалните проблеми включват повишена жажда. Това важи особено за тези, които имат диабетици в семейството си. Сърбежът на кожата, често уриниране и постоянна жажда може да показват проблем като наднорменото тегло при нероденото ви дете..

Препоръки за този период

Благодарение на кръвния поток детето получава необходимото количество кислород и разнообразни хранителни вещества. Още в утробата на майка си бебето тренира да диша, като непрекъснато прави дихателни движения. Целият процес се регулира от дихателния център, разположен в мозъка. Това е изключително полезно занимание. Не се страхувайте от околоплодната течност, попадаща в тялото на бебето, тя не може да навреди на детето.

Ето защо е много важно бъдещата майка да води най-здравословния начин на живот през този период. Правете повече разходки и дишайте чист въздух и правете лека физическа активност. Необходимо е да се вземе отговорен подход към формирането на диетата на бъдещата майка. Важно е да се храните само с качествена храна и здравословни храни..

Трябва да се откажете от кафето и силния чай. И ако бременна жена пие алкохол, пуши или вдишва миризмата на боя, в бъдеще това може да причини проблеми с дишането на бебето и да повлияе на общото състояние на тялото му..

Трябва да отдадете предпочитание на класическата музика; бременната жена трябва да се настрои на позитивно настроение и да изпитва само положителни емоции. В края на краищата цялата гама от чувства на бъдещата майка се отразява в състоянието и настроението на нейното неродено дете. А стабилното му положение и хармоничното развитие са основните.

Бременна на 24 седмици

Какво се случва с бебето

На 24-та седмица от ембрионалното развитие плодът достига дължина около 25-30 см, а теглото му е 550-600 г. Бебето значително наддава на тегло всяка седмица. Около 60% от децата, родени по това време, подлежащи на квалифицирана помощ, оцеляват, тъй като през тази седмица белите дробове са развити, така че жизнените функции на плода могат да бъдат подкрепени извън тялото на майката.

В допълнение към индикатора за тегло има и качествени промени в тялото на бебето. Подкожната мастна тъкан се сгъстява, изглежда по-малко "прозрачна" и количеството пигмент, отговорно за цвета, се увеличава в кожата. Развитата мрежа от капиляри придава на кожата повърхност розов оттенък.

Черният дроб активно натрупва запаси от гликоген, далакът и червеният костен мозък участват в процеса на хематопоезата. Храносмилателната система активно тренира - детето поглъща околоплодни води, принуждавайки мускулите на храносмилателния тракт да работят. Бебето „абсорбира“ около 500 мл течност на ден.

Най-важните органи продължават своето развитие - мозъкът, сетивните органи. Теглото на мозъка е около 100 g, на повърхността на медулата вече се образуват извивки, развитието на малкия мозък и средния мозък е към завършване. Най-важните промени настъпват при дихателната система - белите дробове произвеждат специално вещество - сърфактант - помага им да се изправят при вдишване.

Повърхността на главата на бебето вече е покрита с косми, образуват се вежди и мигли. Бебето има собствен режим на сън и бодърстване, то може да чува звуците на тялото на майката и звуците на околната среда. Детето е активно в матката - може да бута с крака и ръце, да се обръща, да хваща пъпната връв, но по-голямата част от деня (16-19 часа) спи.

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

Последните пет месеца и една седмица от бременността най-накрая дават почивка на мама, започвайки от 24-та седмица. По това време токсикозата вече не измъчва жените, тя е енергична и активна, тъй като коремът все още не е голям и дава възможност да се грижи за себе си - разходка, отиване на басейн, фитнес за бременни жени.

Промени в матката. Височината на дъното на матката се издига над нивото на пъпа с около 4 см. Размерът на органа може да бъде визуално сравнен с обема на футболна топка. Тъй като матката притиска вътрешните органи, обикновено се появява дискомфорт в червата. В областта на шийката на матката е напълно оформена тапа, която предпазва бебето от инфекция. При някои жени матката вече се подготвя за раждане, така че се появяват слаби контракции. Те не са редовни и дълготрайни, така че няма нужда да се притеснявате.

Уриниране. Уринирането се нормализира. Ако няма инфекция, тогава бременната жена не чувства чести позиви. Важно е да се наблюдава намаляването на отделянето на урина, тъй като това е свързано с подуване. При правилен прием на течности няма проблеми.

Главоболие. Главоболието, свързано конкретно с промените през този период, не се появява. Причините за неразположението са банално преумора, продължителен престой на шумни места, на слънце, извършване на монотонна монотонна работа, стрес, емоционално пренапрежение. За да предотвратите главоболие, премахнете провокиращия фактор.

Болка в гърба. Болката в долната част на гърба не изчезва дори след 24 седмици. Матката притиска нервните окончания, следователно при неудобно положение, дълъг престой в една позиция, жената изпитва дърпащи болки в гърба. Болката обикновено изчезва, когато жената промени позицията на тялото си. Няма причина за безпокойство, ако болката не е придружена от повишена температура и проблеми с уринирането. Също така, болките в долната част на гърба се появяват поради много наддаване на тегло, обикновено се появяват следобед.

Промени в гърдите. Разширяването на млечните жлези продължава.Този процес се контролира от хормони, така че жената има неприятно усещане за подуване, изтръпване, като по време на менструация. Потокът на кръвта се увеличава, така че на гърдите може да се появи съдов модел. Зърната потъмняват, ареолата се увеличава. Може да се появи коластра. Стриите могат да се появят на кожата на гърдата, така че трябва да се гледа правилно.

Пигментация на кожата. Пигментацията на кожата продължава, лицето е изложено на риск, където са възможни пигментационни петна. При някои жени линията от пъпа до пубиса става по-изразена. На кожата в областта на пигментацията се появяват по-забележими стрии на светли петна.

Подпухналост. По време на бременността, на 24-та седмица, отокът притеснява бременната жена. С леко подуване трябва да коригирате режима на пиене, да намалите приема на сол и да активирате дневния режим. Обикновено подуването се появява в горещо време, възглавница под краката, докато лежите, ще помогне да се справите с тях, така че те да са повдигнати на 15-20 см над повърхността.

Вагинално отделяне. Изтичането променя характера си в хода на бременността и на 24 седмица при жената се появява лигавица със средно дебел млечен цвят, състояща се от вагинален секрет и мъртви клетки. Това е напълно нормален процес, тъй като повишеното количество естроген влияе върху естеството на секретите. Ако няма специфична кисела или рибна миризма, сърбеж и изгаряне на гениталиите, тогава не трябва да се притеснявате. В противен случай посетете лекар, тъй като това може да означава обостряне на млечница, добавяне на друга инфекция.

Незначително кървене. Кървенето по време на бременност не винаги е свързано със спонтанен аборт. Малко кървене се наблюдава при:

 • ектопия, цервикални полипи и дисплазия;
 • приемане на определени лекарства;
 • нарушение на кръвосъсирването;
 • слабост на вагиналните съдове.

Промяна на предпочитанията. Няма конкретни промени. До 24-та седмица старите хранителни навици се връщат, така че бъдещата майка ще може да се храни нормално, но е важно да не се храни „за двама“. Няма особена реакция на миризмите.

Качване на тегло. Наддаването на тегло до 24-та седмица на бременността обикновено е около 8 кг. Ако една жена е била с наднормено тегло преди зачеването, тогава наддаването на тегло може да е наполовина средно. Наддаването на тегло е най-забележимо при жени с астеничен тип тяло. Средно теглото ще се увеличи с 400 г на седмица, трябва да се следи и да се води в дневник.

бебето съветва

Защо това се случва и как сами да идентифицирате проблема, ще разберете в нашата статия.

Ваксинацията по време на бременност е важна част от пренаталната подготовка.

Има много митове, свързани със секса по време на бременност. В съвременното акушерство сексът и бременността са съвместими по всяко време...

Медицински преглед

На 24-та седмица е необходимо да се провеждат рутинни прегледи и, ако е необходимо, да се подложи на лечение със специалисти в други области.

 • ултразвуково изследване (второ поредно) - извършва се, за да се изключат малформации на нервната система, да се определи индексът на амниотичната течност (с цел диагностициране на многоводие или слабо вода), да се изследва състоянието на плацентата. Също така, по това време лекарите могат надеждно да определят пола на бъдещото бебе;
 • клиничен кръвен тест - лекарят се интересува от нивото на хемоглобина, тъй като по това време детето се нуждае от повече желязо за своите нужди;
 • планиран преглед от гинеколог - измерване на височината на дъното на матката, прослушване на сърдечния ритъм на плода, претегляне на бременната жена и измерване на показателите на кръвното налягане;
 • анализ на урината - демонстрира работата на бъбреците на тялото на майката, особено важен е при наличие на патологии на отделителната система;
 • електрокардиограма - определя физически обратими промени в работата на сърцето, свързани с повишен стрес върху сърдечно-съдовата система на бременна жена.

Трудности при носене

Обикновено 24-та седмица не носи неприятни изненади, но някои жени могат да имат затруднения с носенето на бебе..

Многоводие

Потвърдено след планиран ултразвуков преглед. При полихидрамнионите лекарите подозират вътрематочна инфекция, така че ще бъдат предписани редица изследвания. Екстрагенитално заболяване на майката, например захарен диабет, патология на сърцето и кръвоносните съдове, води до многоводие. Причината за полихидрамниона може да бъде Rh-конфликт, вродени аномалии на плода или синдром на фетусна трансфузия, ако жената е бременна с близнаци. Във всеки случай е необходима консултация с лекар и установяване на причината.

Теч на вода

Често жените се бъркат с естествените секрети, но по това време трябва да сте изключително внимателни към състоянието си, за да не пропуснете усложнения. Най-добре е незабавно да отидете в клиниката, тъй като при такова усложнение бременността може да завърши с преждевременно раждане и здравето на жената и детето трябва да бъде под наблюдението на лекарите.

Къса шийка на матката

Индивидуална характеристика на женското тяло или придобита патология, която може да доведе до преждевременно отваряне на органа и преждевременно раждане. Когато измерва показателя, лекарят ще даде препоръки или ще постави жената на консервация. В някои случаи матката се зашива преди раждането..

Патология на плацентата

Неправилното положение на плацентата и нейното непълно закрепване са сериозни причини за безпокойство само ако има признаци на спонтанен аборт - схващащи болки в долната част на корема, кървене. В по-голямата си част жените носят плода преди датата на падежа, следвайки инструкциите на лекаря.

Подпухналост

Появата на отоци по цялото тяло, неприятни изтръпвания, скокове на налягане и увеличаване на телесното тегло могат да се превърнат в проява на гестоза. Опасността се крие не само в отока на самото тяло - плацентата също изпитва същото, в резултат на което храненето на плода се влошава. Ако се появи оток по цялото тяло, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Снимки на 24 седмица бременност

Най-четените публикации в седмица 24

Спомням си, че седях през юни и четях публикациите на момичета, които писаха за 30-те си години, за този праг и си мислеха... Ех... щях да забременея отново,...

УКАЗЪТ Е КРАСИВ! ВСИЧКИ МАМИ - МОРЕ НА ПОЗИТИВНОТО! Мечтата на всяка жена е да стане майка! Е, когато сте изправени пред жестока реалност...

Е, така събрах мислите си и реших да напиша история за бременността и раждането си. Съжалявам, момичета, но има много нещастия - просто...

Трябва да кажа веднага, че публикацията е вдъхновена от съпруга ми... Просто реших да споделя как преминава през НАШАТА бременност и че понякога се „мокри“)...

Какво да правим и какво не

На 24-та седмица от бременността жената трябва да бъде особено отговорна за това какво може или не може да се направи през този период. От това зависи нейното здраве и здравето на детето..

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • ходете повече на чист въздух, особено преди лягане;
 • яжте зеленчуци през сезона - приемът на фибри ще подобри храносмилането;
 • общувайте с бебето и наблюдавайте движенията му;
 • яжте храни, богати на желязо, от които вашето бебе се нуждае;
 • преминават рутинен преглед и преминават необходимите тестове;
 • яжте умерено, избягвайте сладкиши, за да не напълнеете;
 • грижете се за кожата си, за да избегнете появата на голям брой стрии;
 • прави гимнастика за бременни жени, запиши се за фитнес;
 • укрепване на мускулите чрез плуване - басейнът не е забранен през този период, но можете да посетите и водна аеробика за бременни жени;
 • използвайте превръзка, ако гърбът ви боли от увеличен корем;
 • носете компресионни трикотажни изделия, ако имате предразположение към разширени вени, проблеми с кръвообращението, подуване на долните крайници.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • не трябва да ядете много солено, пушено, за да не провокирате стагнация на вода в тялото;
 • не можете да седите или да стоите дълго в едно положение - това провокира болки в гърба;
 • не носете високи токчета - това провокира застой на кръв в краката;
 • не яжте много протеинови храни, за да не провокирате запек и да не доведе до появата на хемороиди;
 • не можете да пиете чай веднага след хранене - веществото теин нарушава усвояването на желязото от храната;
 • боядисване на коса, вежди, мигли (процедурата може да доведе до навлизане на токсични вещества в тялото на майката и нейното бебе);
 • не можете да ходите дълго време, тъй като това провокира подуване и болка в краката;
 • откажете се от синтетични дрехи, които провокират повишено изпотяване;
 • в интимния живот избягвайте грубия секс, избирайте удобни пози, без да свивате стомаха си;
 • при олигохидрамнион, бременност с близнаци и ниска плацента съществува риск от спонтанен аборт, поради което сексуалният живот е забранен.

Правилното хранене

Важно е жената да спазва правилно хранене, да приготвя разрешени естествени продукти, а също така да избягва нежелани методи за обработка на продукти - пържене, пушене, осоляване.

На 24-та седмица от бременността се препоръчва:

 • задължителен елемент на хранене през периода на активен растеж на плода е протеиновата храна - именно от нея се вземат елементите за изграждане на клетките на тялото на бебето;
 • не пийте сурово мляко, дори домашно мляко, по-добре е да се даде предпочитание на пастьоризиран продукт;
 • включете в диетата говеждо месо (източник на желязо), червена риба (съдържа важни омега-3 киселини), плодове (включва фолиева киселина, аскорбинова киселина);
 • поради изстискване на стомаха от матката, неговият обем намалява, така че трябва да се храните на малки порции, но по-често;
 • избягвайте храни, които провокират киселини, а когато се появят, пийте препарати от калциев карбонат, които премахват дискомфорта;
 • не пресолявайте храната - това провокира задържане на течности в тялото, също така е по-добре да използвате йодирана сол;
 • ограничете консумацията на вода до един и половина литра;
 • избягвайте бързо смилаемите въглехидрати, от които е лесно да наддадете на тегло - това са предимно сладкиши, сладкиши, газирани напитки.

Готвене вкусно за себе си и вашето бебе

На 24-та седмица се поглезете с рецепти, които правят здравословните и любими храни най-деликатни и вкусни. Задушете, запарете и сварете храна на основата на фибри и достатъчно протеини - тези храни са полезни не само за майката, но и за бебето. Консумирайте храни от вашите региони - те се понасят най-добре от организма и не предизвикват алергична реакция.

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

24-та седмица от бременността е период на активен растеж на бебето, така че нуждата от витамини и минерали се удвоява. Калций, аскорбинова киселина, цинк и желязо играят важна роля.

Витамин А (ретинол) - не трябва да се приема повече от препоръчителната доза, най-добре в храната. Необходими са ви 350 мкг ретинол на ден под формата на палмитат, каротеноиди. За да попълните тялото с витамин, трябва да ядете тиква, моркови, пъпеши, рибено масло, праскови.

Витамин В1 (тиамин) - по-необходим от обикновено. Липсата на това вещество се отразява в периферната невропатия. Това е много вредно за здравето на детето. Необходимо е да се консумират 2 mg тиамин на ден за бременна жена. Намира се в броколи, моркови, карфиол, картофи, портокали.

Витамин В2 (рибофлавин) - дневната доза рибофлавин е около 2 mg. Витаминът е полезен за тези, които преди това са преживели тежка токсикоза и на 24-та седмица можете да попълните неговия дефицит. Рибофлавин се съдържа в телешки карантии, сирене фета, гъби, млечни продукти.

Витамин В6 (пиридоксин) - отговаря за протеините, които са основните градивни елементи за клетките на всички тъкани и органи на детето. На 24-та седмица е изключително необходимо, тъй като плодът активно расте, набира тегло. Дневната норма на пиридоксин е 2,5 mg, не трябва да се увеличава. Пиридоксин се съдържа в лешници, орехи, картофи, моркови, ягоди, спанак, домати.

Витамин В9 (фолиева киселина) е важен витамин през цялата бременност, тъй като стимулира растежа и обновяването на клетките. Препоръчва се прием на 400 mcg на ден. Фолиевата киселина се съдържа в зелените зеленчуци, брашното, бобовите растения и цитрусовите плодове.

Витамин В12 (кобаламин) - приема се заедно с фолиева киселина. Дневната норма на бременна жена е от 5 до 10 микрограма кобаламин. Недостигът на витамини заплашва вътрематочно забавяне на растежа, патологии на нервната тръба, спонтанен аборт и преждевременно раждане. Съдържа витамин В12 в млечни продукти, месо, яйца, сирена.

Витамин С (аскорбинова киселина) - необходимостта от носене на плода се увеличава. На ден трябва да се приемат поне 100 mg. Аскорбинова киселина може да се получи от цитрусови плодове, домати, карфиол, картофи, плодове.

Витамин D3 (холекалциферол) - витамин подобрява усвояването на фосфор и калций, допринася за формирането на мускулно-скелетната система на плода. Недостигът може да доведе до спонтанен аборт, развитие на рахит след раждането на дете. Холекалциферол се предписва допълнително в размер на 400-600 IU. Той се съдържа в храни в морски дарове.

Витамин Е (токоферол) - участва в процеса на дишане на тъканите, поддържа оптимални функции на плацентата, което е особено важно на 24-та седмица, когато детето активно получава хранителни вещества от него за своя растеж и развитие. Липсата на витамин може да предизвика спонтанен аборт. Дневната норма е 10 mg. Токоферолът се съдържа в спанак, авокадо, ядки, морски дарове.

Витамин Н (биотин) - витаминът се предписва като част от мултивитаминните комплекси, тъй като няма достатъчно собствени резерви. Липсата на биотин провокира вътрематочни фетални малформации, поради което трябва да се доставят най-малко 50 μg от полезното вещество на ден. Освен това можете да получите биотин във ферментирали млечни продукти, магданоз, копър, кисело зеле, моркови, краставици и домати..

Витамин К (филохинон) - важен е за усвояването на калция в плода, влияе върху съсирването на кръвта. Витамин К се предписва като част от мултивитамин, но може да се получи от храната: пшенични трици, зехтин, мляко, извара, билки, зеле, киви, авокадо, банани. Дневната нужда от филохинон е 500 mcg.

Витамин РР (никотинамид) - веществото осигурява нормално кръвообращение между майката и детето, като участва в развитието на съдовата система на плацентата. Дефицитът на никотинамид провокира нарушение в работата на органите на стомашно-чревния тракт, алергични кожни реакции. Необходимостта на ден е 20 mg ниацин. Можете да си го набавите от фъстъци, морски дарове, пълнозърнест хляб, карантия, царевица.

Йод - вещество, необходимо за производството на хормони на щитовидната жлеза, образуването на йодно депо при дете. Дефицитът на 24-та седмица провокира забавяне на развитието на плода и неговите аномалии. Препоръчително е да се консумират 250 мкг на ден. Най-много йод се съдържа в морски дарове (особено богати на черен дроб на треска, хайвер и скариди), боровинки, ябълки, елда, райска ябълка.

Калцият е ключов елемент на костната система, осигурява мускулната и сърдечно-съдовата система. Това е много важно за растящия организъм на плода. Дневната норма е 1300 mg. Може да се получи не само във витаминни комплекси, но и в млечните им продукти, яйца, сирена, билки.

Магнезий - насърчава усвояването на повече от петстотин протеини, поради което ползите от магнезия за растежа на плода на 24 седмици са изключителни. Елементът участва в образуването на мускулите и костната система на плода. Недостигът заплашва със спонтанен аборт, забавено развитие на плода, повишен тонус на матката. Нуждаете се от 450 mg магнезий на ден, който може да се получи от сусам, пшенични трици, слънчоглед, кедрови ядки.

Фосфор - отговаря за отделянето на отпадъчните продукти на плода. Насърчава усвояването на витамини от група В. Необходимо е да се консумират по 1,3 г на ден. Съдържа се в пшенични трици, сусам, тиквени семки, стафиди.

Калий - поддържа нивата на течности и предотвратява подуването, подпомага функционирането на нервната система, участва в работата на сърцето. Тъй като може да има подуване на 24-та седмица, калият е изключително важен, трябва да се приемат 250 mcg на ден. Високо съдържание на калий в картофи, домати, тиква, магданоз, сушени плодове.

Натрий - участва в метаболитните процеси, но се използва в ограничена степен поради възможното задържане на вода на 24-та седмица от бременността, което се улеснява от натрия. Не се препоръчват повече от 500 mg на ден. Можете да си го набавите от морски дарове, сирена.

Хромът е от съществено значение за нормализиране на нивата на кръвната глюкоза. Лекарството може да се предпише на 24-та седмица, ако след кръвен тест нивото на захарта е повишено. Елементът участва в метаболизма на протеините в тялото на плода, разгражда въглехидратите и мазнините. 50 mcg е необходимото дневно изискване за хром. За да компенсирате дефицита на хром, трябва да ядете месо, морска риба, млечни продукти, картофи.

Кобалтът - основният компонент на витамин В12, влияе върху производството на аминокиселини, протеини и мазнини. Важно на 24 седмици от растежа на плода. Нуждата от кобалт на ден е 1,2 mg. Най-добре вземете артикула от морски дарове.

Мед - Разходът на мед трябва да се увеличи, това е необходимо за нормалното усвояване и усвояване на желязото. Недостигът води до нарушена абсорбция на протеини, необходими за растежа на плода. Ако има дефицит на мед на 24 седмица, рискът от желязодефицитна анемия при плода се увеличава. Оптималният дневен прием е 2,2 mg. За да увеличите количеството на необходимия елемент, консумирайте черен дроб, бобови растения, фъстъци, скариди.

Желязо - от 24-та седмица се увеличава нуждата от желязо в организма. В зависимост от показателите, лекарят ще предпише желязо, средната нужда е 20-60 mg. Можете да получите желязо от свински и телешки черен дроб, риба, бобови растения, спанак, ябълки.

Селенът е антиоксидант, който предпазва плода. Количеството селен на 24-та седмица трябва да се увеличи, така че бременните жени трябва да го препоръчват като част от мултивитамини. Трябват ви 50-60 мкг на ден, можете да получите селен от морски дарове, месо, извара и яйца.

Силицият е от съществено значение за формирането и нормалното развитие на мускулно-скелетната система на плода. С участието на силиций, повече от седемдесет важни микроелемента се абсорбират в плода. Засяга развитието на съединителната тъкан и мастната тъкан, която се появява на 24-та седмица при плода. Ще ви трябват около 20 mg на ден. Можете да получите елемента, ако имате ориз, овесени ядки, соя, леща, но обикновено лекарите го препоръчват като част от мултивитамин.

Цинк - контролира над петстотин ензима. Повишената нужда възниква от 24-та седмица, когато плодът расте активно. При дефицит на елемент се увеличава рискът от развитие на патологии на нервната тръба на детето. Нормата на ден е 15 mg. Цинкът може да се получи от месо, млечни продукти, цвекло, картофи, плодове.

Бременна на 24 седмици

24-тата седмица от бременността е края на шестия акушерски месец на бременността и преди края на втория триместър. Възрастта на бебето е двадесет и две ембрионални седмици, от които може да се заключи, че всички системи и органи на детето навлизат в последния етап на формиране.

От тази седмица има заплаха от различни аномалии по време на бременност, поради което редовните прегледи на бъдещата майка зачестяват. В допълнение към ултразвук и стандартни изследвания се извършва доплер скрининг на плацентарната циркулация.

Съдържание

 • Въведение
 • Бременна в 24 седмици: какви са усещанията
 • Проблеми и заплахи от 24-та седмица на бременността
 • Бременна в 24 седмици: развитие на плода
 • Разбъркване при бременност 24 седмици
 • Анализи и изследвания на 24 гестационна седмица
 • Ултразвук на 24 гестационна седмица
 • Хранене на 24 гестационна седмица
 • Физическа активност при бременност 24 седмици
 • Бременна 24 седмици: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 24 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Най-важният признак за растежа и развитието на бебето е коремът на бъдещата майка, който расте ден след ден. Позата и походката започват да се променят, когато тялото се опитва равномерно да разпредели увеличената маса. Това причинява болка в лумбалната част на гръбначния стълб поради голямото натоварване на гръбначния стълб..

Онези жени, които са пренебрегнали активен начин на живот, започват да се оплакват от постоянна алгия в долната част на гърба, която се влошава всяка седмица поради увеличаване на теглото. За да избегнете този проблем и да премахнете появата на стрии, трябва да носите пренатална превръзка и да извършвате специална гимнастика за жени в позицията.

Бременна в 24 седмици: какви са усещанията

Половината от бременността вече е назад. От момента на оплождането на яйцеклетката, нейното имплантиране към стената на матката и последния менструален поток започнаха глобални промени в женското тяло, включително хормонални промени. Всичко това беше необходимо, за да може фиксираният ембрион да може успешно да расте, да се развива и след определен период от време да се роди..

През първия триместър всички тези промени бяха придружени от неприятни прояви на токсикоза и емоционална нестабилност, но сега състоянието на жената се нормализира. Не напразно лекарите наричат ​​втория триместър на раждането на плода най-тихият от всички бременности. През този период от време мама се чувства просто прекрасно, движенията й все още са свободни и леки, а стомахът й, въпреки че е нараснал, все още не е твърде голям..

На двадесет и четвъртата седмица от бременността жената започва да забелязва бързо нарастване на масата. Именно от това време възниква заплахата от наднормено тегло в резултат на увеличаване на апетита, който се увеличава всеки ден. Трябва да се отбележи, че наддаването на тегло по това време трябва да бъде не повече от 5-6 килограма.

Нормалното състояние за този период е повишено изпотяване, слабост и сънливост. За да се справите с тези негативни явления, трябва да си почивате повече и да не забравяте за воденето на активен начин на живот..

Сутрин и вечер жената може да забележи подуване на горните и долните крайници, което се случва поради бавната работа на бъбреците. За да сведете възможността за отоци до минимум, трябва да пиете по-малко и да ограничите приема на сол. Ако подуването е значително, трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като тази симптоматика е доказателство за сериозни бъбречни проблеми.

Някои майки отбелязват отделянето на коластра от млечните жлези. Не всеки се сблъсква с подобен феномен, но това е абсолютно нормално, тъй като по този начин гърдите се подготвят да произвеждат мляко за хранене на нероденото бебе. За да премахнете дискомфорта, причинен от секрецията на коластра, трябва да използвате подложки за сутиен.

Проблеми и заплахи от 24-та седмица на бременността

Поради бързия растеж на плода и матката, коремният растеж се отбелязва към края на втория триместър. Ако през първия триместър той остава плосък за доста дълго време, тогава на двадесет и четвъртата гестационна седмица няма да е възможно да го скриете дори зад широки дрехи. Започвайки от този период, растежът на корема става бърз, което води до появата на различни видове проблеми.

Поради разтягане на кожата, областта на бедрата и корема е изложена на появата на стрии, които се предшестват от силен сърбеж. За да предотвратите появата им, трябва да прочетете използването на специална козметика за стрии от първия месец на бременността..

Има и лека болка в страни и лумбален отдел на гръбначния стълб. Те са свързани с разтягане на матката в резултат на нейния растеж. Такава болка е доста поносима и бързо отминава. Поради заобления корем, бъдещата майка изпитва дискомфорт, докато седи и лежи, така че става все по-трудно да заеме удобна поза.

Растежът на корема се отразява и в походката на жената, тя става като патица. Това се дължи на изместване на центъра на тежестта, бърза умора и болка в гърба и долните крайници.

Уголемяване на матката

Матката продължава да се разширява и да притиска органите в малкия таз. Компресията влияе отрицателно върху функционирането на стомашно-чревния тракт и пикочния мехур. Жената често тича до тоалетната и освен това има проблеми с дефекацията. Тя има киселини и метеоризъм, а на фона на запек може да се развие хемороиди..

Всички горепосочени проблеми подлежат на корекция, освен това трябва да се има предвид, че те са с временен характер. За да ги премахнете, трябва да се придържате към специална диета и в случай на запек да вземете леко слабително средство, което може да се пие от бременни жени, тъй като това няма да навреди на детето.

Дискомфорт и болка

Болката и дискомфортът, възникващи през този период, са най-често свързани с увеличаване на матката. Те често засягат коремната област, долната част на гърба, долните крайници, темпоралната и тилната област, както и ануса при наличие на хемороиди.

Ако болезнените усещания могат да бъдат толерирани и те са леки, тогава не трябва да се притеснявате за това. Но ако започнат да се усилват, по-добре е да се обърнете към специалист. На този етап съществува заплаха от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Те могат да бъдат избегнати, ако внимателно наблюдавате състоянието си, защото не винаги е възможно да спасите бебе, което е родено преждевременно.

ТОРС и треска

Малко от жените в тази позиция успяват да избегнат настинки, тъй като този или онзи период на бременност непременно ще съвпадне с пика на епидемията. Най-голямата опасност, заболявания със студена етиология, се пренася през първия триместър на бременността, когато ембрионът току-що се е закотвил в матката и всяко отрицателно въздействие може да доведе до спонтанен аборт.

Двадесет и четири седмици е по-тихо време, когато шансът за спонтанен аборт е сведен до минимум. Ако обаче настинката не бъде спряна навреме, това може да повлияе негативно на развитието на плода. Поради тази причина е важно да започнете да го лекувате, когато се появят първите симптоми..

Ако състоянието на бъдещата майка е стабилно, тя може сама да посети терапевта в клиниката. Но ако тя се чувства слаба, боли в костите и температурните й показатели са повишени, трябва да се извика специалист у дома. За да облекчите състоянието си, в допълнение към лекарствата можете да използвате традиционната медицина, която е представена от инхалации и изплаквания на основата на различни лечебни билки. Също така се препоръчва да се пие много малинов чай, плодови напитки от плодове и мляко с мед..

Ако температурата не надвишава 38 градуса, не е нужно да ги събаряте, но ако температурата се повиши над нормалната, трябва да вземете антипиретик, който терапевтът ще посъветва. От най-безопасните антипиретици по това време трябва да се предпочита парацетамолът.

След възстановяване трябва да избягвате големи тълпи, за да не се разболявате отново. За да помогнете на имунитета си да се възстанови, трябва да прекарвате повече време на открито, да водите активен начин на живот и да проветрявате апартамента..

Вагинално отделяне

Вагиналният секрет на двадесет и четвъртата седмица от бременността практически не се различава от този, който е бил преди зачеването, единственото, което се е променило, е изобилието му.

Ако отделянето е станало кафяво, жълто, зеленикаво, сирене и се появи неприятна миризма, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Изхвърлянето с кървави ивици и голямо количество течност в тях се счита за ненормално. Те са доказателство за възпалителен процес, проблеми с плацентата или изтичане на околоплодна течност..

Можете също така да разберете какви проблеми и заплахи съпътстват 25-та седмица от бременността, как бебето се развива и какво прави и много други. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Бременна в 24 седмици: развитие на плода

На този етап плодовете могат да се сравняват по размер с царевицата. Висок е 21 сантиметра и тежи 530 грама. На 24-та седмица от бременността вътрешните органи на детето и всички системи за поддържане на живота бързо узряват. Хлапето все още не е натрупало маса, а кожата му е набръчкана и има червеникав оттенък. Подкожните мазнини току-що започнаха да се отлагат. След няколко седмици бебето ще започне да наддава, бузите му, долните и горните крайници ще станат пълни, а кожата ще изсветлее.

Мозъкът се развива много бързо през този период. Тежи около сто грама и е осеяна с много извивки. Формирането на малкия мозък и средния мозък е към завършване. Но дори в началото на вътрематочното развитие мозъкът на ембриона тежал само два грама.

Костите продължават да се развиват и укрепват. Същото се случва и с мускулния апарат. По това време детето вече тласка добре в утробата, хваща пъпната връв, преобръща се, движи крайниците си и се обръща. Той е установил цикъл на будност и сън. Бебето спи сега от 16 до 19 часа на ден.

Белите дробове започват да подготвят бебето за независимия процес на дишане. Алвеолите започват да синтезират повърхностноактивно вещество, което ще позволи на белите дробове да се отворят при раждането и първия дъх на бебето. Ако бременността завършва с преждевременно раждане, тогава като поставите бебето в инкубатор със специално оборудване, можете да спасите живота му и да позволите на белите дробове да се развият напълно.

Лицето на детето вече е напълно развито, има изражения на лицето, които зависят от настроението. Веждите и миглите са ясно видими. По това време рецепторите узряват в бебето, то вече може да различава вкусовете, да реагира на светлина и звук. Ако донесете лампата включена на стомаха на мама, плодът ще се обърне към светлината и ще извие клепачите.

Полагат се вътрешният и външният слой на кожата. На дланите и пръстите на бебето се оформя индивидуален модел, който по-късно ще се превърне в негов личен идентификационен знак.

Разбъркване при бременност 24 седмици

Тъй като в матката има още много място, бебето може да се движи свободно в нея. На двадесет и четвъртата гестационна седмица жената вече добре усеща треперенето му. Те могат да бъдат ритмични и силни, или леки и нежни - всичко зависи от настроението на бебето. Бебето активно опознава света около себе си: то се преобръща, движи краката и ръцете си, обръща се и хълца.

Ако жената не винаги чува движенията на плода, няма нужда да се притеснявате. Тишината се дължи на факта, че бебето спи през по-голямата част от деня и е будно само няколко часа. Ако обаче няма активност повече от един ден, трябва да се свържете с вашия гинеколог.

Анализи и изследвания на 24 гестационна седмица

По това време жената трябва вече да е преминала два тройни теста: за нивото на свободен естриол, hCG и алфа-фетопротеинов протеин, както и две ултразвукови изследвания. Преди планирано пътуване до предродилна клиника, бъдещата майка ще трябва да премине тест за урина, общ кръвен скрининг и анализ на кръвен серум за гликемичен индекс. По време на прегледа гинекологът също ще вземе вагинален тампон..

UAC ще позволи на специалиста да наблюдава здравето не само на бременната жена, но и на плода, като изследва характеристиките на еритроцитите, левкоцитите, ретикулоцитите, тромбоцитите, хемоглобина и хематокрита. Те ще премахнат анемията и развитието на възпалителни процеси в организма..

С помощта на анализ на урината лекарят наблюдава бъбреците, които носят двойно бреме. А гликемичният индекс ви позволява да идентифицирате наличието на гестационен диабет, както и да осигурите рисковете от неговото развитие.

Ултразвук на 24 гестационна седмица

Двадесет и четири седмично ултразвуково сканиране не е рутинна процедура. Прави се в периода от двадесетата до двадесет и втората седмица. Но ако гинекологът подозира, че детето има патология, той ще изпрати мама за допълнителна процедура.

С ултразвук лекарят ще изслуша сърдечния ритъм на плода, ще види дали неговото развитие съответства на гестационната възраст, ще изследва вече формираните органи и ще диагностицира подозрението му. Мама не трябва да се притеснява преди време, тъй като за лекарите тази процедура, макар и допълнителна, е презастраховане.

На мама по това време узистът може да каже от какъв пол е бебето й, а също така да го покаже на монитора на устройството и при желание да направи първата снимка на детето си.

Хранене на 24 гестационна седмица

На двадесет и четвъртата гестационна седмица трябва да се придържате към същата диета, както преди. Менюто трябва да е богато на плодове и зеленчуци, зърнени храни, хляб, тестени изделия, билки, зехтин, ядки и боб. Също така диетата трябва да включва месо, сирене, риба, заквасена сметана, яйца и кисело мляко.

Тя трябва да изключва алкохол, сладкиши, пикантни солени и пиперливи ястия, полуфабрикати, печени изделия, силен чай и кафе. Висококалоричните храни не са полезни, а напротив, предизвикват бързо напълняване, докато солените храни провокират появата на отоци.

Менюто също трябва да включва храни, съдържащи желязо, за предотвратяване на анемия. Те са представени от говеждо месо, елда, райска ябълка, сок от нар. За да получите витамини, трябва да ядете череши и череши, водорасли и чушки, а фибрите могат да се получат от плодове и зеленчуци. Необходимо е да пиете до два литра вода на ден и да консумирате храна често и на малки порции.

Витаминни комплекси

Не винаги е възможно да се набави правилното количество витамини за тялото на майката и бебето от храната, поради тази причина гинеколозите предписват витаминни и минерални комплекси на своите пациенти. Специална нужда от такива лекформи възниква през есенно-зимния период. Индикацията за такива лекарства е възрастта на майката над тридесет години и алергии, поради които трябва да ограничите диетата си..

Въпреки това, преди да отидете в аптеката за витамини, трябва да се консултирате с вашия гинеколог. Само той ще може да избере подходящ комплекс, като вземе предвид хода на бременността и характеристиките на тялото, които има мама. Приемайки такива витамини, трябва стриктно да спазвате дозировката..

Физическа активност при бременност 24 седмици

Важна роля в хода на бременността и благосъстоянието на жената играе нейната физическа активност. Дългосрочното седене пред компютъра или пред телевизора ще повлияе негативно на благосъстоянието на мама. Тя ще напълнее, което ще усложни раждането, болките в крайниците и гърба, както и летаргия и апатия.

За да поддържате тялото си в добра форма, достатъчно е да отделите време на дълги разходки в парка. Трябва да се има предвид, че петминутен престой на улицата няма да направи нищо, разходката трябва да бъде поне половин час. Също така, една жена може да се запише за фитнес за бъдещи майки, водна аеробика, йога или занимания във фитнеса с личен треньор.

Основното е, че тренировките са редовни и не предизвикват пренапрежение..

Бременна 24 седмици: Препоръки на гинеколози

За да премине безпроблемно двадесет и четвъртата седмица от бременността, бъдещата майка трябва да се придържа към следните препоръки:

 • Ако този период падне на върха на грипната епидемия, жената трябва да избягва големи тълпи и да яде чесън и лук, които са добри в унищожаването на патогените. Също така трябва да се уверите, че въздухът в стаята не застоява и винаги е свеж..
 • Ако подуването на горните и долните крайници се увеличи, трябва да се консултирате със специалист. Ако не се вземат навременни мерки, тогава този проблем може да се превърне в гестоза, което да доведе до нарушаване на функционирането на сърцето, централната нервна система, бъбреците, черния дроб на бъдещата майка. За бебето това заболяване също носи сериозна опасност под формата на плацентарна недостатъчност и други опасни отклонения..
 • За период от двадесет и четири седмици трябва да се избягват натъртвания и падания, тъй като те могат да доведат до сериозни последици, особено ако това е натъртване на корема.
 • Тъй като бебето по това време вече добре чува майката и разпознава гласа й, то трябва да говори с него възможно най-често, да докосва стомаха, да го гали и да казва приятни думи на детето. Можете да дадете на малкия да слуша класическа музика. Подобно взаимодействие ще помогне на майка и бебето да установят тясна връзка още преди да се роди..

За да се подготви за раждане, жената трябва да прави упражнения на Кегел, които ще укрепят мускулите на влагалището, перинеума и долната част на корема..

Секс на 24 седмица бременност

Интимността за период от двадесет и четири седмици трябва да бъде нежна, спокойна и неприбързана, не се допускат експерименти. Семейната двойка не трябва да забравя за комфорта и безопасността на бебето, като избягва натиска върху стомаха. В противен случай не са предвидени ограничения.

Гинеколог може да наложи забрана за секс, ако има някакви проблеми със здравето на бъдещата майка или има заплаха от преждевременно раждане. Също така, интимността може да бъде забранена с гестоза, много или липса на вода, ерозия на шийката на матката и многоплодна бременност.

Заключение

24-тата седмица на бременността е белязана не само от резки външни промени, засягащи тялото на бъдещата майка, но и от появата на специална връзка между нея и бебето.

За да остане времето за изчакване на трохите да премине без инциденти, тази връзка трябва да се засили и, разбира се, да се следи вашето благосъстояние и здравето на детето, тогава очакването за раждането му ще бъде щастливо и спокойно.