Вече бременна в 24 седмици. Вашето бебе постоянно расте, заема все повече и повече място в матката. Сега той има достатъчно място за движение, така че можете да усетите движението много добре.

Този период на бременност е важен крайъгълен камък в живота на бебето: то все още не е напълно оформено, но ако настъпи преждевременно раждане на 24 седмици, бебето има шанс да оцелее с квалифицирана медицинска помощ. Разбира се, ще трябва да използвате специално оборудване, тъй като бебето все още диша самостоятелно, то не може да поддържа температурата.

Въпреки възможния дискомфорт, свързан с дискомфорт в стомаха, пикочния мехур, болки в гърба, все още се чувствате доста добре и лесно, обикновено по това време майките все още работят. Почивайте си повече, обръщайте максимално внимание на здравето си.

Колко месеца са минали? Шестият акушерски месец от бременността ви вече приключва. Бебето активно расте, усещате как движенията му се усилват. Теглото на бебето нараства и можете да го почувствате много добре. При бременност 24 седмици теглото на плода е приблизително 530 g, а височината му е около 21 сантиметра.

Какво се случва?

Сега тялото ви се адаптира към нуждите на бебето, защото основното е, че бебето е удобно да расте и да се развива. Трябва внимателно да обмислите диетата си, тъй като бебето приема всички необходими вещества за себе си. Коремът ви вече е нараснал толкова много, че центърът на тежестта постепенно се измества. Може да изпитате повишен стрес на гръбначния стълб, болезнени усещания. Ако сте спортували преди бременността, тялото ви се адаптира по-лесно. Ако не, време е да започнете да правите подходящи тренировки: можете да посещавате йога за бременни жени, плувен басейн, специални курсове по гимнастика.

Коремът увеличава обема си, а при жени с тънка кожа може вече да се появят червеникави ивици - стрии. Най-често се появяват на стомаха, бедрата, гърдите. Време е да започнете да използвате лекарството против стрии. Кожата ще стане по-еластична и дори ако се появят стрии, с подходяща грижа те ще бъдат по-малко забележими и ще намаляват по-бързо.

Време е да помислите къде ще родите, кой ще бъде с вас по време на раждането. Любим човек много помага през този труден период. Съпругът не трябва да бъде партньор по време на раждането, но повечето бащи искат да вземат активно участие в раждането на бебе. И, разбира се, само съпругът наистина може да ви помогне да се справите с трудностите и да направите опита от раждането на бебето положителен..

Плод на 24 гестационна седмица

Към края на втория триместър на бременността всички органи на бебето вече са оформени. и след това те се подобряват. Сетивата се развиват активно. Бебето започва да образува вкусови рецептори и то е в състояние да различава вкуса на храната, която майката яде. Вече може да се формира пристрастяване към сладката храна, защото всички бебета свързват сладкия вкус с майката, топлината и спокойствието. Хранителните предпочитания на мама вече са движещи навици на храненето на бебето..

Дете на този етап от бременността спи около 18-20 часа на ден, ежедневието му изобщо не съвпада с това на майка му. Много често дори периодът на будност се случва през нощта и това може да причини проблеми със съня на майката. Освен това движенията на бебето вече са доста осезаеми и той лесно може да събуди мама през нощта.

Това е периодът, когато дихателната система вече има оформен бронхоалвеоларен апарат. Вътрешната повърхност на алвеолите има гъста мрежа от капиляри, през които кръвта ще бъде наситена с кислород. Все пак сърфактантът все още не се е образувал - сурфактант, благодарение на който белите дробове се разширяват и не се рушат при вдишване. Образуването на това вещество тепърва започва. С натрупването на достатъчно количество повърхностноактивно вещество, бебето ще може да диша самостоятелно, без помощта на вентилатори.

Лицето на бебето е напълно оформено и то вече има характерни черти на лицето. Ако направите снимка на ултразвук, можете да разберете на кой родител изглежда бебето повече. Бебето вече е оформило реснички, вежди. Въпреки факта, че количеството на подкожната тъкан все още е малко, а бебето е тънко, то вече има тен почти като новородено.

Развитието на мозъка продължава, подобряват се двигателните умения и вестибуларният апарат. Вашето бебе започва да се научава да контролира тялото си: прави доста координирани движения с ръце, крака, може да докосне лицето си, пъпната връв, краката.

На този етап от бременността се образуват слоеве кожа, на пръстите се появява характерен индивидуален модел.

Бебешка снимка, ултразвук

Чувствата на мама

Повечето бъдещи майки отбелязват, че вторият триместър на бременността е най-приятен. Токсикозата от първите месеци вече е назад, коремът вече се е увеличил, но все още не създава проблеми на мама. Психологическият контакт с бебето вече се установява и вие го разбирате добре. Това е времето, когато изцяло се наслаждавате на уникалния период от живота си - раждането на бебе.

На 24-та седмица от бременността развитието на плода е много активно, той вече е нараснал и увеличеният корем може да причини неприятни и понякога болезнени усещания в гърба. Болките в гърба са много чести през последните месеци на бременността и сега трябва да положите всички усилия, за да подобрите своето благосъстояние в бъдеще. Не забравяйте да носите превръзка, това ще помогне за намаляване на натоварването на лумбалната част на гръбначния стълб, поддържа корема, освен това кожата на корема се разтяга по-малко, по-малко сърбеж и стрии. Не пропускайте да посещавате спортни групи за бременни жени - трябва да укрепите добре мускулите на гърба. Плуването дава много добър ефект - заедно с активното трениране на мускулите на гърба, коремът ви се отпуска, почива.

Все още трябва да следите теглото си, защото нормалното тегло на майката и бебето по време на раждането значително намалява риска от усложнения. Обикновено теглото ви на 24 седмици от бременността трябва да се увеличи с не повече от осем килограма. Ако този показател е по-висок, е важно да се разбере дали теглото се увеличава поради оток. Ако забележите, че забележима лента остава на краката след чорапите и когато се приложи натиск в областта на костите на долната част на крака, се образува трапчинка, задължително се консултирайте с лекар - той ще посъветва какво да направите, за да предотвратите подуване.

24-та седмица от бременността с близнаци е придружена от повишено натоварване на тялото на майката, тъй като общото тегло на бебетата е много по-голямо, отколкото при едноплодна бременност. Ако е възможно, трябва да отидете в отпуск по майчинство по-рано, тъй като при многоплодна бременност рискът от усложнения е много по-голям.

Корем на 24 седмица бременност

Коремът ви вече се е увеличил значително, защото матката вече е на 24 сантиметра над срамната става. Може периодично да изпитвате дискомфорт в епигастриума поради факта, че матката компресира вътрешните органи, повдига ги, но като цяло се чувствате добре. Ако все още работите, опитайте се да правите чести почивки, загрявки, така че стомахът да не изстисква кръвоносните съдове, а бебето да получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Освен това по този начин ще се чувствате много по-добре и по-малко уморени..

Разбъркване при бременност 24 седмици

Хлапето стана достатъчно силно и движенията му станаха по-силни. Той все още спи много, но майка му усеща активни движения по няколко пъти на ден. По това време бебето вече може силно да бута с крака в предната стена на корема и като сложите ръката си, можете да го почувствате. Периодите на активност на бебето могат да падат през нощта, но обикновено майката знае добре какво иска бебето. Може би е гладен, тогава трябва да закусите малко, бебе се успокойте и ще спите добре заедно.

Бебето вече има достатъчно място в матката и може напълно да се обърне, така че позицията му може да се промени.

Правилното хранене

Хлапето активно расте и трябва да получи всички хранителни вещества. Следователно вашата диета трябва да е богата на растителни протеини, животни (постно месо, млечни продукти), зеленчуци, плодове. Не забравяйте да ядете зърнени храни, пълнозърнест хляб, ядки. Имунната система на бебето се развива и вече трябва да изключите от менюто храни, свързани с алергени. Това важи особено за онези майки, които самите страдат от алергии (няма значение дали храна или не) и чиито съпрузи са склонни към алергични реакции.

Болка при бременност 24 седмици

Много често причина за безпокойство са болките в краката и спазмите. Обикновено причината за тях е дефицит на калций, магнезий. И най-ефективното средство за спазми в краката са лекарствата, съдържащи тези микроелементи. Ако имате тези чувства, кажете на Вашия лекар за тях. Той ще предпише ефективно лечение. Можете да облекчите спазма на мускулите на краката с помощта на масаж, разтягане на мускулите на прасеца (седнете удобно на дивана и издърпайте чорапите към себе си - крамът ще мине), топлите вани за крака помагат добре.

Болката в краката може да има друга причина. Уголемената матка притиска долната куха вена, в резултат на което се нарушава изтичането от съдовете на краката. За да подобрите венозното връщане, почивайте няколко пъти на ден с крака в повдигнато положение, например на стол.

Понякога на 24 седмици бъдещата майка се притеснява от болки в корема, свързани с разтягане на връзките на матката. Те често се появяват, когато дълго време сте в неудобно положение. Ако легнете на лявата си страна и доближите краката си до стомаха, болката ще намалее..

Особено внимание трябва да се обърне на вашето благосъстояние, ако има болка в корема. Те могат да показват, че тонусът на матката е повишен. Това е период, когато подобни оплаквания са често срещани. Консултирайте се с лекар, тъй като повишеният тонус може да представлява заплаха за прекъсване на бременността.

Изписване на 24 седмица

Разпределенията по това време трябва да са оскъдни, леки. Необходимо е да се обърне внимание на промените в цвета и консистенцията на отделянето, тъй като инфекциите са опасни за бебето. Много често жените носят инфекциозни заболявания в скрита форма и ако естеството на отделянето се е променило, се нуждаете от консултация с лекар.

Необходими изследвания

През този период трябва да посещавате предродилна клиника ежемесечно и обикновено посещението се пада на тази седмица. Ще Ви бъдат предписани стандартни тестове: общ кръвен тест, урина. Също така, акушер-гинеколозите обръщат специално внимание на контрола на кръвната захар, тъй като около два процента от бременните жени имат нарушен метаболизъм на глюкозата.

Ако бременността Ви протича нормално, няма да Ви бъде предписан ултразвук на 24 седмици от бременността. По това време вероятно вече сте направили второто скринингово проучване..

Полезно видео

Въпроси - отговори

Възможно ли е да правите секс на 24-та седмица от бременността?

Ако бременността протича добре, тонусът на матката не се повишава, тогава интимните отношения не трябва да се ограничават. Трябва да внимавате при избора на позиция и да ограничавате внезапните движения, но като цяло сексът по време на бременност не причинява вреда на бебето.

По това време ме боли корема. Какво означава това? Опасно е за бебето?

Причината за коремна болка по време на бременност може да бъде разтягане на връзките на матката, компресия на съседни органи, но болката с повишен тонус е по-опасна и за да се предотвратят усложнения на бременността, трябва да се консултирате с лекар.

Имам повече наддаване на тегло на 24-та седмица от бременността - 10 кг! В същото време наблюдавам диетата си, не ям много брашно. Каква е причината?

Преяждането не е единствената причина за наднорменото наддаване по време на бременност. Теглото може да се натрупа поради оток и само лекар може да го изключи. Не забравяйте да се консултирате, защото отокът може да бъде симптом на гестоза.

Закъснях малко за планирания ултразвук, направих го тази седмица и ми писаха, че бебето е в седалищно представяне. Сега съм бременна на 24 седмици. Положението на плода все още може да се промени?

Сигурен. И не само може, но най-вероятно ще се случи. Сега бебето е пораснало достатъчно за активни движения, но все още има много място в матката и то може лесно да се обърне и то повече от веднъж. Така че не се притеснявайте - до момента на раждането положението на вашето бебе може да се промени.

Бременна на 24 седмици

24 гестационна седмица - 26 акушерски

Периодът на бременност от 24 седмици е 26 акушерски. Остава много малко до третия триместър. И малко преди отпуск по майчинство, който започва след 2 седмици при многоплодна бременност и след 4 седмици при раждане на едно дете.

На много майки вече им е трудно да отидат на работа. Не е изненадващо. Коремът е със значителни размери, със сигурност има подуване, плюс наднормено тегло... Работодателите трябва да осигурят на бъдещите майки по-лесна работа, да се грижат за техния комфорт на работното място. Но в действителност всичко се оказва различно. И майките са принудени да мамят малко - да попитат гинеколозите, които водят бременността си, поради незначителна причина, за хоспитализация. Те включват например повтаряща се маточна хипертоничност.

Чувства и усещания на бъдещата майка на двадесет и четири седмици от зачеването

1. Бракстън Хигс контракции. Подготовка на матката за раждане. От време на време жената изпитва напрежение в матката. Но никаква болка. Понякога дори искате да поддържате стомаха си с ръце. Между другото, ако често имате подготвителни контракции, носете превръзка. С него няма да имате чувството, че стомахът ви е на път да „отлепи“.

Тъй като този период е доста опасен, на него настъпва преждевременно раждане, важно е да не пропускате техните предвестници. Те включват изтичане на бистра течност от влагалището, т.е. вода, изтичане на лигавица (не е задължително да има кървави ивици), може би просто слуз, редовна болка в корема и кръста. Ако имате някакви съмнения относно възможни контракции, изпийте 2 таблетки No-shpa и поставете репактално супозитория Папаверин хидрохлорид. Ако след 40 минути не се почувства по-добре, отидете на лекар в предродилната клиника или се обадете на линейка. Дори ако алармата се окаже фалшива, няма да бъдете осъдени. Не се безпокой. Но обикновено жени с болка и ясно напрегната матка се поставят в болница под наблюдение. Хипертоничността на матката се отстранява добре от капкомери "Gineprala" и "Magnesia".

Да, и не забравяйте, че ултразвукът не поставя хипертоничност. Определя се само от чувствата на бъдещата майка на 24 гестационна седмица. Ако няма оплаквания, всичко е наред.

Тонът на матката също може да реагира на движенията на детето. Това е нормално. В крайна сметка матката е мускулен орган.

2. Болки в гръбначния стълб и кръста. Те са свързани с промяна в наклона на таза. Препоръчва се лек масаж на лумбалната област. Основното нещо е експериментално да се намери удобна позиция за него. Такова просто упражнение помага добре: трябва да притиснете гърба си до стената възможно най-плътно, след което да се отпуснете. И повторете това няколко пъти.

Така наречената котешка поза също е много полезна и облекчава болката в гръбначния стълб. Когато една жена е на четири крака с извит гръб. Между другото, същото упражнение се препоръчва за жени с бъбречни проблеми..

3. Уринарна инконтиненция. Най-често се наблюдава при кашляне и кихане. Изтичането на урина не е значително. Можете да избегнете неприятни ситуации, като посещавате тоалетната, предпазвате пикочния мехур от пренаселеност и редовно правите упражнения на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно..

Тази неприятна ситуация възниква поради натиска на тежката матка върху пикочния мехур. След раждането всичко трябва да се възстанови..

Много е важно да не объркате изтичането на урина и околоплодната течност. Вторият изисква спешна медицинска помощ.

4. Наддаване на тегло. Обикновено е около 7-8 килограма. Ако сте прекрачили тази марка, прегледайте храната си, нейното количество и качество. Разбира се, вие сте бременна и трябва да се храните добре, но прекалено обилната диета на майка няма да е от полза за детето, но бременността ще го затрудни.

Вземете за правило да прекарвате деня на гладно веднъж седмично или след две седмици. Например през деня яжте само пакет нискомаслено извара и пийте кефир. Ако не искате да правите гладни дни, можете просто да спазвате диета - яжте по-малко мазни храни, изключвайте сладка газирана вода, сладкиши, сладкиши. Това е особено необходимо за онези жени, които имат висока кръвна захар - гестационен диабет или подозрение за това.

5. Болезнени тласъци на детето. Ако бебето ви създава неприятни усещания в областта на пикочния мехур, може би силно притиска главата, опитайте да лежите на една страна. Детето ще се движи и няма да създава неудобства.

6. Млечните жлези се подготвят за ранна лактация. По време на бременност гърдите на жената се увеличават поради разрастването на жлезистата тъкан. Броят на алвеолите, лобулите, каналите става по-голям. И коластрата започва да се произвежда. Тези промени са много ясно видими при ултразвук на млечните жлези, ако са направени.

Зърната също са уголемени и ареолата става по-ярка, става кафява. На ареолите се появяват жлезите на Монтгомъри.

Промени в млечните жлези възникват поради влиянието на хормоните естроген, прогестерон и пролактин.

7. Форма и размер на корема. На 24 седмици или по-късно, на 25 седмица от бременността, от зачеването, матката вече е на 6-7 см от пъпа (над него). Талията е изгладена. Ако сравним формата на корема на майките в същата гестационна възраст, тогава тя ще бъде различна. Някой има остър корем, други като топка. Някой изглежда еластичен и почти невидим, докато някой практически тежи. Смята се, че формата на корема зависи изцяло от пола на детето. Но това не е така. По-стегнатото коремче е характерно за стройните майки, които са бременни за първи път. При многороден, особено при трета, четвърта бременност, коремът се отклонява силно напред. Това се дължи на преразтегнатата коремна стена. За съжаление, често срещано явление при многородни майки, които не спортуват.

Размерът на корема обикновено е по-голям при затлъстелите жени. Това се дължи на факта, че първоначално са имали по-голяма талия от тънките. Тоест дори преди бременността имаше малко коремче. Така че, няма на какво да завиждате. Важно е матката да расте според гестационната възраст. Това означава, че сега височината на дъното на матката трябва да бъде 26 см. Ако това е така, не е нужно да се притеснявате от факта, че визуално коремът ви не е твърде голям, в сравнение с други бъдещи майки.

Какво се случва с бебе на 24 гестационна седмица

Бебето продължава да расте бързо. Теглото му вече е 800-900 грама..

Кожата става все по-малко прозрачна. Хлапето е обрасло с мазнини. При ултразвук в триизмерно изображение чертите на лицето вече са ясно видими. Ако направите снимка, лесно можете да определите на кого прилича повече бебето. Какво се случва с дете на двадесет и четири седмици от зачеването още?

Мозъкът се развива бързо и се е научил да обработва визуални и аудио сигнали. Разбира се, бебето все още не вижда нищо, тоест конкретни снимки. Но тя забелязва светкавици. И той чува - ударите на майчиното сърце, звука на кръвта, гласовете на майката и други хора. Между другото, с ултразвуково сканиране много майки забелязват, че децата започват да се движат по-активно. Много хора смятат, че това се дължи на неблагоприятните ефекти върху плода от ултразвук. Но това не е така. Бебето реагира на непознатия глас на лекаря и механичен натиск върху маточната стена със сензор.

И още за шума. В утробата бебето живее в условията на така наречения бял шум. Не в мълчание. Ето защо новородените бебета са много лесни за приспиване под шума на дъжда, водопадите, шума на сешоар и др. Не забравяйте това и използвайте след раждане.!

Удобно е да изследвате мозъка на детето на ултразвуково сканиране. Сега специалистите са особено притеснени за вентрикулите, за да се изключи хидроцефалията и малкият мозък. Лицето на бебето се изследва внимателно, за да се изключат цепнатината на устната и цепнатината на небцето (малформации).

Ирисът на очите на плода все още е лишен от пигмент. Ще се появи след 30 седмици. Въпреки това, дори при новородено бебе, цветът на очите обикновено не е окончателен. Много бебета се раждат синеоки и до 6 месеца стават зеленооки или кафяви очи.

Детето развива свой собствен начин на дейност и почивка. Тя ще продължи известно време след раждането..

Фетометрията на плода сега е както следва:
BPR - 61-73mm;
LZ - 77-93 мм;
OG - 224-262 мм;
Охлаждаща течност - 194-240 мм;
BK - 45-53 мм;
PC - 41-49 мм;
KP - 35-43 мм;
KG - 41-49 мм.

24 седмици, курсове за бременни жени (видео):

24 седмици, курсове за бременни жени

Какво е нормалното положение на плода в матката?

Със сигурност знаете, че обикновено бебетата трябва да лежат с главата надолу. На този етап от бременността обаче това не е толкова важно. Детето все още има достатъчно място за преврата, които може да извършва поне ежедневно. Но след 32-та акушерска седмица повечето бебета ще се установят в матката. Децата с многоводие могат да останат седнали на дъното си, ако в матката има механична пречка да заеме правилната стойка (например миома на матката), с малформации на матката, предлежанието на плацентата и т.н..

Ако бременността протича добре, но бебето не иска да се преобърне, няма значение. Много бебета се обръщат няколко дни преди раждането. В екстремни случаи лекарите имат достатъчно умения за представяне на седалищно предлежание. Операцията се прави само ако жената носи момче или момиче, но с приблизително тегло над 3,5 килограма.

Възможно ли е да се ускори превратът на детето? Има някои доказателства, че прости упражнения могат да помогнат. Например: лежете 10 минути от едната страна, след това 10 минути от другата страна и така 2-3 пъти. Или застанете в позиция на котка (коляно-лакът), докато бебето е будно.

Психолозите казват, че бебето може да се обърне, ако разговаряте с него любезно и го помолите да го направи..

Съвети за бъдещи майки - забрани, които могат да бъдат заобиколени

1. Не вдигайте ръце. Твърди се, че това ще доведе до разкъсване на феталния пикочен мехур и изтичане на околоплодната течност. Всъщност това не е така. Механично феталният пикочен мехур няма да се счупи просто така. Необходим е значителен товар. А различни гимнастически комплекси за бъдещи майки, включително йога, съдържат упражнения с ръце, изпънати нагоре.

2. Не се слънчеви бани. Всъщност слънчевите бани обикновено не са полезни. По-добре в топлия сезон, когато по-голямата част от кожата не е скрита под дрехите, да бъде на сянка. Можете също така да правите слънчеви бани на сянка. Освен това тенът ще бъде много равномерен. И няма риск от изгаряне, ако не се слънчеви бани между 11:00 и 17:00 часа.

Ако има нужда да излизате на слънце не за 5 минути, а по-дълго, трябва да носите шапка с широка периферия, слънчеви очила и да нанесете слънцезащитен крем върху кожата си (те са разрешени за употреба от бременни жени).

3. Не боядисвайте косата си. Това не е вярно. Малкото количество багрило, което попада върху кожата, няма да навреди на плода. Разбира се, малко боя ще попадне в кръвта, но изобщо не е страшно.

Ако има опасения, можете да използвате естествени багрила, например отвари от орехови листа, лукови кори, лайка, къна или басма.

4. Забранено е посещението на банята и сауната. Измиването не е забранено. Но температурната разлика създава допълнително натоварване за сърцето и кръвоносните съдове, които вече имат проблем при доста дълъг период на бременност. Ако обаче температурата в сауната или парната баня е умерена, тогава можете да влезете за кратко време. При условие, че се чувствате перфектно. Само по себе си посещението на банята не провокира аборт.

5. Не можете да летите със самолет. Това не е вярно. Здрава бъдеща майка може да лети. Световната здравна организация изрично заявява това. Бременността не е противопоказание за летене. Най-благоприятното време за пътуване е именно вторият триместър. Просто не летете до региони с висока надморска височина (където въздухът е беден на кислород) и в райони, където няма възможност за осигуряване на бърза и качествена медицинска помощ..

6. Не трябва да клякате. Този мит възникна поради факта, че е удобно да се ражда в това положение. Разбира се, клякането не е много удобно, лесно е да загубите равновесие и кръвообращението в краката е нарушено. Но това не води до труд..

Бременност 24 седмици

24 седмици от бременността колко месеца?

От момента на бременността шестият месец е към своя край - 24-та седмица става последната му седмица. Продължава вторият триместър, който много жени наричат ​​един от най-спокойните и приятни моменти на бременността. Все още има достатъчно време преди раждането, което вече може да бъде посветено на подготовката за среща с бебе, което расте в утробата..

Плод на 24 гестационна седмица

И бебето по това време вече беше пораснало и на практика се оформило: плодът на 24-та седмица от бременността изглежда почти по същия начин, както майката ще го види след раждането. Вярно е, че тялото на бебето все още е доста тънко: бебето все още натрупва мастни запаси. Но вече по тегло плодът достига около 600 g, а растежът му е около 30 см. В същото време, на 24-та седмица, тялото на бебето започва да произвежда хормон на растежа самостоятелно - от този момент плодът активно ще расте и ще наддава.

Почти всички органи и системи на 24-та седмица от бременността при бебе се формират, сега те се подобряват все повече и повече. Дихателната система завършва своето формиране: бронхиалното дърво е напълно оформено, белите дробове са покрити със специално вещество суфракант, което в бъдеще ще предотврати изсъхването и затварянето на капилярните торбички по време на вдишване.

Плодът на 24-та седмица от бременността може да се „похвали“ с добре смазаната работа на потните и мастните жлези. И също така - жлебовете и извивките, оформящи мозъка.

Заедно с подобряването на мозъка се подобряват и сетивните органи и рефлексите на детето. Бебето вече чува, присвива очи на ярка светлина, различава вкуса на околоплодната течност, изпитва емоции, които му се предават от майка му. Въпреки факта, че плодът на 24 седмици вече е доста голям и за него има все по-малко място в корема на майката, той все още се интересува от заобикалящия го свят: той бута ръцете и краката си в стените на матката, пада в околоплодната течност, грабва пъпна връв и я опипва с дръжки.

Интересно е, че на този етап бебето вече е разработило режим на сън и бодърстване, освен това някои учени твърдят, че плодът вече сънува на 24 гестационна седмица! Разбира се, през повечето време бебето е в състояние на сън, което, както при възрастните, е разделено на две фази - бърза и бавна.

А когато е будно, детето е все по-чувствително към света около себе си и реагира на емоциите, изпитвани от майката. И така, в отговор на силен звук бебето потръпва. Тя също реагира на страха на мама - тя започва да се движи неспокойно и мама чувства тези движения достатъчно.

Усещам

И така, докато бебето расте, движенията му стават все по-отчетливи и не само защото бебето реагира на звуците и светлината около него, но и поради намаляване на пространството за него в матката. Той все още има способността да се преобръща и салто, което активно използва, като уведомява мама за себе си.

Усещанията на 24-та седмица от бременността са все по-приятни - жената доста се чувства като практически завършена майка, изпълнена с радост и нетърпение от срещата с бебето си. Точно сега обаче наддаването на тегло вече може да повлияе: в допълнение към изпитаните приятни усещания са възможни проблеми с пикочния мехур, храносмилането и изхождането, главоболие, тежест и умора в краката.

Матка

Преобладаващият брой усещания, които бъдещата майка изпитва на този етап (и всъщност през цялата бременност) са свързани с растежа на бебето и съответно с увеличаването на матката. И така, матката на 24 седмици от бременността претърпява последващи промени, увеличавайки се все повече и повече по размер: дъното на матката сега се определя на нивото на пъпа. Цервикалният канал се запълва паралелно с дебела лигавична запушалка, която ще се отдалечи непосредствено преди раждането.

На 24 гестационна седмица матката вече може да се свива нередовно и почти безболезнено. Това са така наречените контракции на Бракстън-Хикс или фалшиви контракции, чрез които матката „тренира“, за да се свие и отпусне, което е необходимо по време на раждането. Фалшивите контракции, ако се случат, периодично, от време на време и някаква силна болка не се придружават. Ако матката започне да се свива редовно на 24 седмици от бременността и контракциите са придружени от болка и освен това обилно воднисто отделяне, е необходимо спешно да се извика линейка: такива симптоми показват началото на преждевременно раждане.

Стомах

Паралелно с растежа на матката се увеличава и коремът на бременната жена. Коремът на 24-та седмица от бременността вече е забележимо заоблен и повдигнат, бременността става все по-забележима. С нарастването на корема кожата се простира върху него, а съдовете се появяват на корема. Поради напрежението на кожата, коремът обикновено започва да сърби, на кожата се появяват сводести ивици - стрии или според научните "стрии". След раждането на бебето стриите са много, много трудни за борба, много по-лесно е да се предотврати тяхното образуване. За да направите това, днес има много различни лекарства за стрии за бременни жени, които лесно могат да бъдат закупени в аптека или специализиран магазин. Препоръчително е да използвате кремове или гелове редовно - 1-2 пъти на ден, след душ, като ги втривате в кожата не само на корема, но и в гърдите и бедрата с масажни движения.

Болка при бременност 24 седмици

Към края на шестия месец в тялото на жената вече са настъпили големи промени, свързани с постепенния растеж на бебето. Тялото е максимално приспособено за носене на бебе и посвещава всичките си сили на запазването на нарастващия малък живот. На този фон жената често изпитва известен дискомфорт - определени болки на 24 седмица от бременността.

Най-популярните "майки" наричат ​​болки на 24-та седмица от бременността в долната част на гърба и гърба. Това е резултат от увеличен корем, изместване на центъра на тежестта и омекотяване на поддържащите връзки. Възможно е и е необходимо да се избягват болки в кръста и гърба - още преди бременността чрез укрепване на мускулите на гърба и дори по време на носене на бебе, прибягване до гимнастически упражнения за бременни жени. Болката в 24-та седмица на бременността, разположена в лумбалната област и в гърба, двусмислено показва: петите трябва да бъдат изоставени възможно най-скоро.

Бременна на 24 седмици

24 седмица от бременността - края на шестия гестационен месец и спокоен период от живота на бъдещата родилка. Хлапето е активно и периодично напомня за себе си. Нейният растеж и развитие продължава. Коремът вече е достатъчно голям, но не пречи на съня, движението и ежедневните дейности.

Какво се случва в тялото на бъдеща родилка на 24 гестационна седмица

Матката продължава да расте и достига значителни размери. Плодът активно набира тегло. Обикновено на 24-та седмица от бременността жената може да сложи 400-500 грама тегло. Подготовката на тялото за раждане продължава. Тазовите кости постепенно се разминават и центърът на тежестта се измества, в резултат на което бременната жена има характерна патешка походка.

24 седмица от бременността е период на нови усещания за мама. Плодът активно набира тегло, треперенето му става по-осезаемо. Бъдещата родилка може да страда от тежест в краката, дискомфорт в пикочния мехур и стомаха.

На 24-та седмица от бременността отокът, запекът, спазмите и киселините продължават да нарушават. Лимонов чай ​​с мента или лайка ще помогне да се отървете от киселини. При спазми може да се прави масаж и трябва да се спазва правилно хранене, за да се предотврати запек и подуване..

На фона на увеличаване на обиколката на корема, при някои бременни пъпът започва да изпъква и пигментацията по корема се увеличава. Могат да се появят и стрии, които се образуват поради разминаването на тъканите на подкожната тъкан. Най-често се появяват на бедрата, гърдите, отстрани и в долната част на корема. За да се предотврати тяхното образуване, бъдещата родилка не трябва да позволява рязко увеличаване на теглото и е важно да се грижи за кожата с подхранващи, овлажняващи кремове.

Развитие на плода при бременност 24 седмици

Развитието на системите и вътрешните органи на детето е завършено. Нервната система продължава да се подобрява. Плодът започва да изпитва осезаеми периоди на будност и сън (вътрешен часовник). Като правило той е активен 3-4 часа на ден, а през останалото време спи.

Детето започва да познава околното пространство не само чрез тактилни усещания. Благодарение на развития слух той разпознава гласа на майка си и близките си, а също така реагира на околните звуци. В същото време той се движи по-активно, тревожи се или замръзва. Сега се формира емоционален контакт на детето с майката. Нейните емоции, притеснения и преживявания се предават на детето, така че жената трябва да се опитва да изпитва само положителни чувства..

Синтезът на сърфактант започва в белодробните алвеоли. Това е вещество, необходимо за предотвратяване на слепването на въздушните торбички (алвеоларни стени). Спонтанното дишане е невъзможно без повърхностноактивно вещество. Тъй като веществото все още е оскъдно на 24 гестационна седмица, в случай на преждевременно раждане, родените бебета няма да могат да дишат без заместващи лекарства.

Теглото на плодовете е 600-700 грама, височината - 30 см.

Чувства на бъдеща родилка на 24 гестационна седмица

През този период се увеличава вероятността от развитие на анемия, което се случва поради увеличаване на обема на кръвта, нейното разреждане и намаляване на броя на червените кръвни клетки. Състоянието се влошава от прекомерната консумация на желязо, което провокира нарушаване на образуването на кръвни клетки. Ниската концентрация на хемоглобин причинява намаляване на способността на кръвта да пренася кислород, което води до кислородно гладуване на плода и забавяне на неговото развитие. За да предотвратите анемията и да се борите успешно с нея, трябва да приемате специални лекарства и да коригирате диетата си, за да включите в менюто говеждо месо, спанак, ябълки, черен дроб, цвекло, череши и други храни, богати на желязо..

Някои бременни жени могат да получат спазми или дърпащи болки. Последните се обясняват с разтягането на връзките на уголемената матка, а спазмите са тренировъчните контракции на Бракстън Хикс. Фалшивите или подготвителни контракции при бременност на 24 седмици са много по-слаби от истинските родилни болки и се наблюдават при някои бременни жени във 2 и 3 триместър. Причината за появата на тренировъчните контракции е подготовката на тялото за раждане, която се състои в изработване на правилно хранене и избор на най-подходящата поза. Те също така трябва да научат жената да се отпусне и да се настрои морално за предстоящото раждане..

Тестове на 24 гестационна седмица

Ако бъдещата родилка все още не е преминала второто планирано ултразвуково сканиране, това може да се направи на 24 седмица от бременността. По време на ултразвуково сканиране се извършва фетометрия, която се състои в измерване на размера на плода (обиколката на корема, главата, дължината на крайниците). Това ви позволява да установите съответствието на получените показатели с очакваната гестационна възраст. Тъй като детето е достатъчно голямо, лекарят може да открие възможни аномалии в развитието чрез ултразвуково сканиране. За тази цел се изучава структурата на сърцето, стомаха, надбъбречните жлези, бъбреците, белите дробове, пикочния мехур и други органи на плода..

Друг ултразвуков преглед ви позволява да визуализирате количеството и състоянието на околоплодните води. Тяхното увеличаване или намаляване, както и появата на патологични примеси, могат да показват отклонения в гестационния поток..

От особено значение е изследването на състоянието на плацентата, с помощта на което се извършва храненето и кръвоснабдяването на плода. Ултразвукът помага да се открият възможни отклонения в развитието и местоположението на плацентата. С ниското си положение изходът от маточната кухина по време на раждане е блокиран.

Ако бъдещата родилка тази седмица отиде на рутинен преглед при акушер-гинеколог, тя трябва да премине обичайните изследвания на кръвта и урината. На рецепцията лекарят измерва физическите показатели на бъдещата родилка (размера на нарастващия таз, височината, теглото) и кръвното налягане.

Възможни проблеми с бременността на 24 седмици

Някои бъдещи жени по време на раждане в този период са диагностицирани с олигохидрамнион или полихидрамнион. Излишъкът от околоплодна течност може да е признак за активиране на някакъв вид инфекция, така че трябва да бъдете по-внимателни към здравето си.

Понякога околоплодните води започват да изтичат. Ако подозирате подобно състояние, можете да си купите специално уплътнение, за да установите естеството на течността. Можете също така да се свържете с гинеколог, който диагностицира изтичане, като изследва вагинална цитонамазка.

Друго усложнение от 24 седмици е обостряне на хронични патологии, което се причинява от компресия на нарастващата матка на вътрешните органи. В такъв случай трябва да се консултирате с гинеколог, който ще вземе решение за хоспитализация или лечение..

На 24-та седмица от бременността бъдещата майка трябва да бъде предупредена от тежестта в корема, силните и дърпащи болки в гърба или кръста, както и обилните, кафяви, зелени или кървави отделяния.

Различни наранявания и падания са опасни. Те могат да провокират отлепване на плацентата. В този случай трябва да се консултирате с лекар, без да чакате появата на клинични прояви..

Повишеният тонус на матката се счита за заплашително състояние на 24-та седмица от бременността, при което коремът се дърпа или втвърдява при жените. Появата на такива симптоми е причина за незабавно посещение при специалист.

Забрани и препоръки за бъдещи родилки на 24 гестационна седмица

Сега жената трябва да бъде изключително внимателна, така че стомахът да не се стяга и да не се стиска. Трябва също така да ограничите приема на нискокачествени храни, да внимавате за падания, да си почивате повече и да поддържате позитивно отношение..

Характеристики на захранването

Количеството и съставът на диетата остават същите. Важно е да се придържате към установената граница на калории (3000 kcal) и да контролирате наддаването на тегло. Ако е необходимо, можете периодично да прекарвате гладни дни или да намалите енергийната стойност на храната.

Също така бъдещите родилки трябва да се придържат към няколко препоръки:

 • Изберете сезонни продукти, които растат в района, където живее жената;
 • Ограничете консумацията на необичайни ястия, екзотични храни и силни алергени;
 • Не преяждайте. По-добре е да се даде предпочитание на частично хранене;
 • Спрете да консумирате ранни плодове и зеленчуци, отглеждани с торове в парникови условия.

Диетата на бременната жена не трябва да съдържа прекалено солени, мазни, пикантни, мариновани и сладки храни. Менюто трябва да включва различни зърнени храни, млечни продукти, печено, задушено или варено месо, плодове и зеленчуци.

Важно е да контролирате количеството сол в храната си. Твърде много може да причини подуване. Също така трябва да внимавате, когато консумирате различни подправки. Някои от тях провокират киселини (пипер), други - контракции на матката (дафинов лист).

Прием на витамини

През този период на много бременни жени се показва приемът на калций и витамин D. Това ще намали вероятността от развитие на хемороиди и разширени вени при бъдеща родилка и рахит при дете. При небалансирана и недостатъчна диета се препоръчва прием на минерални и витаминни комплекси. При анемия са показани добавки с фолиева киселина и желязо.

Секс на 24 седмица бременност

При нормалното протичане на бременността интимните отношения през този период не са забранени. В този случай трябва да изберете позиции, които изключват натиск върху корема и дълбоко проникване. Това ще ви помогне да разнообразите сексуалния си живот и да получите нови усещания. Това се дължи на колебанията в хормоналните нива и притока на кръв към гениталиите. Интимната близост по време на бременността трябва да се избягва, тъй като може да причини маточни контракции.

Физическа дейност

През този период е важно да не бъдете мързеливи, а да водите активен начин на живот. Ако е възможно, трябва да ходите повече на открито, да правите йога, фитнес или пилатес, да плувате в басейна, да правите дихателни упражнения и т.н. Упражненията с фитбол ще бъдат полезни. Те ще помогнат за облекчаване на стреса върху гръбначния стълб и ще подготвят тялото за предстоящото раждане. Бягането, скачането и колоезденето са забранени.

Също така, бъдеща родилка може да се запише на подготвителни курсове, където жената ще бъде научена на правилното поведение по време на раждането, а също така ще се подготви психически и физически за това събитие..

Медицински процедури, лекарства

Ефектът на лекарствата върху плода през този период не е толкова опасен, но не се препоръчва да приемате каквито и да било лекарства сами. Всяко лечение трябва да се предписва от акушер-гинеколог. Относително безопасни лекарства включват местни агенти, някои нестероидни противовъзпалителни и спазмолитични лекарства.

Рентгеновите лъчи дори в стоматологията са забранени.

Бременна на 24 седмици

24 акушерска седмица е 22 седмици от зачеването - ембрионална бременност, както и 24 седмици от началото на последната менструация. Всички органи на бебето са се оформили и са започнали да работят. Хлапето активно наддава и вече е станало доста подобно на малко човече.

Размер на детето

Какво се случва с плода

Тази седмица ще усетите много нови усещания, защото бебето е пораснало много и тежи около 650 грама. Той не може да се движи свободно в матката и поема по-голямата част от нея. Плодът става тесен, когато се опитва да се движи, той от време на време опира крайниците си в стените на матката.

Към този период всички органи и системи на бебето завършват своето формиране. Тогава те ще растат и ще се развиват. Можем да кажем, че тази седмица е началото на жизнеността на бебето. Потните жлези завършват образуването на кожата. Бебето развива рефлекс на кашлица и хълцане, което бъдещата майка може лесно да различи чрез специфични разтърсвания в корема.

Нервната система узрява, установяват се връзки, поведението на плода е по-осъзнато и можете да забележите колко много му харесва вниманието - общуването с нежни интонации в гласа и поглаждането на корема успокояват и най-буйните. Не бъдете мързеливи да включите приятна музика и да четете приказки на глас.

Хормоните, които носят отрицателен заряд, могат да влошат благосъстоянието на бебето. Мозъкът на плода вече е достатъчно зрял, за да даде своя отговор на различните емоционални преживявания на майка си. В моменти, когато изпитвате страх, радост или вълнение, настъпва мощно отделяне на хормони в кръвта - хормони на стрес или радост. Вашето бебе вече е в състояние да разпознава тези сигнали от тялото на майката. И следователно, ако се чувствате меланхолични, отчаяни или уплашени, бебето също изпитва подобни чувства. В отговор той може да замръзне от уплаха или неспокойно да преобърне ръцете и краката си, без да намери място за себе си.

В по-голямата си част бебето спи през цялото време, около 16 до 20 часа на ден. На този етап обаче той вече редува периоди на сън и бодърстване. Сънят му, подобно на съня на възрастни, е разделен на бърза и бавна фази. И може би дори той вече мечтае.

Как изглежда едно дете


По това време плодовете вече са се формирали почти и са придобили човешка форма. Хлапето продължава да наддава и закръглява. Теглото на плода на 24 седмици се увеличава, главно поради активното натрупване на кафява мастна тъкан. Пигментът се натрупва в кожата, тя става по-малко прозрачна и става розова. Ушите, очите и носът на плода вече са приели очертанията, познати на нашето око и сега са на „законните“ си места, като новородено бебе.

Е, до тази седмица мускулите на ръцете и краката са добре развити, досега не е отложено много мастна тъкан, така че той ще изглежда слаб с необичаен външен вид. Бебето използва доста активно имитиращи мускули - усмихва се, присвива очи, мръщи се, издува бузите си и отваря уста.

Вашето бебе е с размерите на малък пъпеш. Теглото му достига 650-700 грама, височината е около 300-310 мм, пулсът е 120-160 удара / мин.

Обикновено по това време децата вече лежат правилно в матката, с главата надолу, заемат поза с минимален обем, докато краката са кръстосани и притиснати към корема, главата е наклонена напред и притисната с брадичката към гърдите, а ръцете са кръстосани близо до гърдите. Въпреки че позицията на плода все още може да се промени, ако детето лежи неправилно, няма нужда да се притеснявате, то има възможност да се обърне без проблеми.

Развитие на плода

Амниотична течност

На 24 гестационна седмица обемът на околоплодната течност или околоплодната течност се увеличава бързо. От 50 ml на 12-ия ден след оплождането тя нараства до 400 ml до средата на бременността и достига максимум 1 литър до 36–38 гестационна седмица.

Амниотичната течност има няколко функции:


 • Създайте среда, в която плодът може активно да се движи.
 • Служат като вид амортисьор, предпазващ бебето от удари.
 • Регулирайте температурата.
 • Насърчавайте развитието на бебето.

Съставът на околоплодната течност се променя по време на бременност. През първата половина той е близък до майчината плазма - течният компонент на кръвта, с изключение на това, че съдържа по-малко протеини. С развитието на бременността във водите се появяват фосфолипиди - вещества, произведени от белите дробове на плода. Водите съдържат и стари фетални кръвни клетки, епидермални люспи, велусни косми. След това, на по-късна дата, обемът на околоплодните води се увеличава поради урината, отделяна от плода.

Плувайки в околоплодната течност, бебето постоянно поглъща вода. Ако не ги погълне, тогава се образува излишък от околоплодни води - полихидрамнион (хидроамниаза и полихидрамнион). И обратно, ако плодът не отделя урина, например, при липса на бъбреци, околоплодните води стават оскъдни - развива се олигохидрамнион (олигохидрамнион).

Амниотичната течност е от съществено значение за растежа и развитието на плода. Ако те не са достатъчни или се образуват в излишък, темпът на растеж на бебето се забавя..

Бебетата, особено родените преждевременно, не знаят как да поддържат телесната температура дълго. Поради това дори лекото спадане на температурата в помещението може да се превърне в смъртна опасност за тях. Например децата, родени на тази дата, имат малък шанс за оцеляване. Те могат да бъдат спасени само благодарение на внимателното внимание на лекарите. Такива новородени се поставят в специален инкубатор с определена температура, където се държат в продължение на 13-14 седмици.

Добре е да се знае

Започвайки от 6-ия месец, плодът става жизнеспособен извън утробата на майката. В световната практика има немалко случаи, когато шестмесечни деца са били кърмени, разбира се, в специални кутии с връзката на сложни системи за контрол и поддържане на живота.

Какво се случва в тялото на жената

Много жени характеризират този период като най-приятен и не натоварващ, тъй като нарастващото коремче все още не носи дискомфорт. По това време вече можете да започнете да общувате с бебето и да се подготвите за раждането му..

През шестия месец тялото на жената вече се е променило драстично. Той се адаптира към нуждите на бебето и работи, за да създаде най-подходящите условия за неговия растеж и развитие..

Най-вероятно по това време вече сте добавили около 7 кг и коремът ви се е издигнал над пъпа и забележимо закръглен. На 24 гестационна седмица матката се издига на 3,8-5,1 см над пъпа и 24 см над срамната симфиза.

Можеше да се промениш доста на външен вид. Косата и кожата обикновено стават много красиви, но много жени имат пигментация по лицето, особено ако злоупотребяват с излагането на слънце, а някой страда от склонността на кожата да омазнява и акне..

Промяната на походката ви, отпускането на тазовите връзки и тазобедрените стави ви кара да се развихрите, освен това вече се страхувате много от падания и ходите бавно и внимателно. Сега усещате движенията на бебето си всеки ден. И въпреки че те все още са много деликатни, вече не можете да ги объркате с нищо друго..

Ъгълът на наклона на таза се променя, центърът на тежестта се измества, което води до неприятни дърпащи болки в лумбалната област. Често жените говорят за болка в сакрума. Умерената болка възниква поради отделянето на тазовите кости, които вече подготвят родовия канал за преминаване на бебето. Силната персистираща болка може да показва извличане на калций от костта и се облекчава след лечение с калциеви препарати.

Много жени имат болки в гърба, което е свързано с преразпределението на товара и необичайната работа на мускулите на гърба. Специални упражнения, например, гимнастически комплекси за бременни жени, работа с фитбол помагат да се отървете от болки в гърба, а превръзка за бременни жени също работи.

Увеличеният обем на кръвта, увеличеното натоварване на сърдечно-съдовата система, на гръбначния стълб, на долните крайници води до повишена умора на бъдещата майка, тя вече не може да бърза през живота в същия режим, все по-често искам да седна и дори да легна, повдигайки краката си над главата си.

Стриите могат да се появят на корема, бедрата и гърдите. Тези светли, червени или кафяви ивици се наричат ​​стрии. За съжаление кремовете не им пречат, но можете да носите поддържащ сутиен, за да запазите стриите на гърдите си възможно най-малко. Стриите се появяват при около 90% от бременните жени. След раждането зачервяването и пигментацията ще отшумят и тези ивици ще станат бледи, по-леки от нормалната кожа..

Може също да сте забелязали, че очите ви са станали по-чувствителни към светлината. Понякога се чувствате сякаш сте имали пясък в очите. Сухите очи и тежките реакции на светлина са често срещани при бременните жени. За да облекчите състоянието, използвайте специални хидратиращи капки.

Бързата умора е характерна за 24-та седмица от бременността. В този смисъл ще стане само по-трудно, така че тренирайте се да правите кратки почивки през деня..

Настъпва хормонална промяна на 24 седмици: с напредването на бременността различни хормони се освобождават с различна скорост, за да отговорят на променящите се нужди на вашето бебе.


 • Вашето тяло произвежда повече прогестерон през първите 20 седмици от бременността..
 • На 21-22 седмица от бременността тялото произвежда същото количество прогестерон и естроген.
 • От 24-та седмица на бременността количеството естроген става преобладаващо.

Често има проблеми с уринирането, тъй като матката силно притиска пикочния мехур.

Разрядът трябва да бъде, както преди - лек, млечен, течен, без неприятна миризма.

Много бъдещи майки до средата на бременността разбират всички неприятни усещания, свързани с развитието на хемороиди. Хемороидите, които не се лекуват навреме, дават на бъдещата майка много неприятни минути и болезнени усещания. Ето защо при първите признаци за това е по-добре незабавно да предприемете адекватни действия. Преразгледайте диетата си, като увеличите процента храни с високо съдържание на фибри и изберете храни, които имат естествено слабително действие. След консултация с Вашия лекар, с негово одобрение и разрешение, закупете в аптеката специални препарати под формата на ректални супозитории, които ще помогнат за облекчаване на болката и ще насърчат ранното излекуване.

Също така, до края на 6-ия месец на бременността много жени изпитват фалшиви контракции, така наречените контракции „Бракстън-Хигс“. Те не представляват никаква опасност и, напротив, са полезни: матката се научава да се свива и отпуска, което ще бъде много полезно за нея при раждането. Ако усетите пристъп на спазми, легнете половин час и си починете. Но ако след това контракциите продължат и дори с определена честота и други симптоми се присъединят към тях, незабавно се обадете на линейка!

Добре е да се знае

Те възникват като дразнене на матката при движението на бебето, до рязка промяна в положението на тялото на бъдещата майка. Тези контракции не са болезнени, продължават 1 до 2 минути и са нередовни. Когато се появят подобни контракции, жената трябва да лежи настрани и да се вслушва в чувствата си. Ако контракциите продължават на всеки 15 минути, има болки в корема и кръста, трябва незабавно да се обадите на лекар.

Спазми, болки в срамната област и / или долната част на гърба, тежест в долната част на корема, нейното втвърдяване може да показва повишаване на тонуса на матката. В някои случаи това може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане, в зависимост от продължителността на бременността, а също може да доведе до фетална хипоксия и отлепване на плацентата. Причините за повишения тонус на матката могат да бъдат както психологически, така и физиологични. Първите включват повишена нервна възбудимост на бременната жена и стрес, втората, сексуални контакти, рязко увеличаване на физическата активност (дори краткосрочна и не твърде силна), преумора. Може да провокира повишаване на маточния тонус и преглед от гинеколог, включително усещане за корема.

Стомах

Може би точно сега е започнал бързият растеж на корема! Към 24-та седмица от бременността, дъното на матката достига нивото на пъпа и коремчето е ясно видимо. Днес той е вашият източник на гордост. Засега той не е толкова голям, че да пречи на доста активния ви начин на живот..

Видео блог

Съвети

24-та седмица от бременността е подходящото време да се запишете за специален курс по гимнастика за бременни жени. Ако във вашия град няма такива курсове или те не ви подхождат по една или друга причина, можете да го направите сами - плуване, водна аеробика, йога и ориенталски танци са идеални за подготовка за раждане. Скачането, внезапните движения, напрежението са строго забранени. Много е полезно да запомните упражненията на Кегел - редуването на напрежение и отпускане на мускулите на тазовото дъно помага да се избегне истмично-цервикалната недостатъчност, както и да ви бъде полезно по време на раждане.

Много е важно да слушате сигналите на плода - майките обикновено знаят колко активно е бебето им и незабавно обръщат внимание, ако моделът на треперене се промени. Ако бебето не се движи около 12 часа или, напротив, е необичайно енергично, трябва да информирате лекаря за това - и двете могат да бъдат признак на неприятности.

Започвайки от 24-та седмица на бременността, плодът трябва да се движи средно 10-15 пъти на час, може да спи 3 часа и почти да не се движи. Ако обаче детето е твърде активно в продължение на няколко дни или, обратно, в рамките на няколко дни неговата активност е намаляла, бременната жена трябва да се свърже с акушер-гинеколога си. Има ситуации, когато трябва постоянно да наблюдавате движенията на детето. Във всеки случай, ако не усещате движения на плода в продължение на 12 часа, трябва да посетите лекар. За да стимулирате самостоятелно движението на плода, можете да правите няколко физически упражнения, дихателни упражнения със задържане на дъха, да ядете сладкиши. Внезапните, много активни движения на плода могат да бъдат резултат от неудобно положение на майката - положение, при което по-малко кислород се доставя на плода, например, когато жената седи с кръстосани крака или лежи по гръб. В този случай е необходимо да смените позицията. Ако в продължение на няколко часа движенията останат необичайно активни, трябва да се консултирате с лекар. Така че, мудни и слаби движения или прекалено активни също показват лошо състояние на плода..

Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог дали е време да носите превръзка. Ако е така, вземете го под формата на колан или бикини. Трябва да поставите превръзката, докато лежите, и на всеки 3-4 часа трябва да се сваля за известно време.

Добре е да се знае

Сексът по време на бременност може да бъде забранен от Вашия лекар, ако предлежанието на плацентата или неговото ниско местоположение, ако има предишно раждане, което е започнало преди 36 седмици от бременността, ако има зацапвания, спазми, цервикална недостатъчност, някаква нелекувана инфекция на гениталния тракт.

За да контролирате наддаването на тегло, трябва да се претегляте веднъж седмично. По-добре е да правите това сутрин преди закуска на същата везна. Струва си да посетите тоалетната, преди да претеглите. Препоръчително е да запишете получените данни. Те ще помогнат на лекаря да определи дали има отклонения от нормалния ход на бременността. Ако сте наддали над 8 кг, трябва да се свържете с вашия акушер-гинеколог. Една от причините за наднорменото тегло може да бъде гестозата, която усложнява хода на бременността. За жената е много важно да следи промените в теглото и не само заради красотата на фигурата - колкото повече теглото на бременната жена, толкова по-трудно за нея е да се справи с раждането на бебето и да премине през процеса на раждане без усложнения. Обърнете внимание на съдържанието на калории в диетата - може да се наложи сладкото да бъде заменено с повече здравословни въглехидрати, например зърнени храни, а традиционният сутрешен сандвич ще отстъпи място на прясна салата. Имайте предвид - освен всичко друго, вие частично формирате пристрастяването към храната на вашите трохи..

Хранене

Плодът вече е достатъчно голям и се нуждае от хранителни вещества зле. Трябва да присъства вашето меню с енергийна стойност от 2800 до 3000 kcal:


 • 85 гр. дебел,
 • 400 гр. въглехидрати,
 • 120 гр протеини.

Не забравяйте да консумирате колкото се може повече млечни продукти и зърнени храни. Не се препоръчва, има много месо, тъй като червата и стомаха са компресирани от матката и може да не се справят с голямото натоварване, което ще доведе до подуване на корема и запек. За пълното развитие на плацентата е необходим витамин А, който е много изобилен в гранулиран хайвер, черен дроб на треска, копър, магданоз и моркови. Ако искате да хапнете нещо сладко, трябва да изберете сушени плодове. Въпреки това, сушените плодове трябва да се консумират с определени ограничения, тъй като те са много калорични. Продуктите от брашно трябва, ако е възможно, да бъдат изключени от диетата, поради факта, че проблемите с контрола върху теглото ви стават все по-актуални към този момент.

Опасности

Обърнете внимание на естеството на отделянето от гениталния тракт на 24 гестационна седмица. Инфекцията във влагалището води до жълто-зелено, сиво, пенесто, сирене с неприятна миризма и изисква задължително лечение. Всички противовъзпалителни лекарства, одобрени за употреба по време на бременност, са много по-безвредни за бебето, отколкото развиваща се инфекция - не отказвайте лечение.

Много обилно, течно, почти прозрачно отделяне може да е резултат от разкъсване на околоплодните мембрани и изтичане на вода. Не забравяйте да се свържете с Вашия лекар, той ще направи тест и ще изключи или потвърди диагнозата.

Кървавото отделяне с болезнени контракции на матката показва началото на раждането или отлепването на плацентата - обадете се на линейка. Особено внимателни трябва да бъдат кървавите отделяния на тези бременни жени, които са диагностицирани с ниско разположение на плацентата спрямо вътрешната ос на цервикалния канал.

Ако коремът на 24-та седмица от бременността явно боли и дърпа, болката продължава дълго време - незабавно уведомете Вашия лекар за това. Това състояние е характерно за повишения тонус на матката, опасно преждевременно раждане. Освен това трябва спешно да потърсите квалифицирана медицинска помощ, когато на фона на издърпване на корема и спазми болка се появят обилни воднисти или кървави отделяния. В първия случай ще говорим за започващия процес на преждевременно раждане, във втория - за отлепване на плацентата.

Добре е да се знае

Не забравяйте, че редовните контракции на този етап са изключително опасни..

Тъй като притокът на урина се забавя на 24 седмица поради нарастващата матка и хормоналната релаксация на мускулите, трябва да продължите да наблюдавате признаци на инфекция на пикочните пътища. Обадете се на Вашия лекар, ако:


 • Уринирате по-често от обикновено.
 • Усещате усещане за парене при уриниране.
 • Имате треска, болка в корема или силна болка в долната част на гърба.

Анализи

През втората половина на бременността жената трябва да посещава гинеколог поне два пъти месечно. Това ще ви позволи да поддържате състоянието на тялото на бъдещата майка и плода под постоянен контрол, уверете се, че наддавате в нормални граници..

По това време е необходимо да се повторят някои тестове, например, кръвна захар, пълна кръвна картина, коагулограма. Особено внимание се отделя на нивата на кръвната захар. Промените в кръвната захар са опасни както нагоре, така и надолу. Високите захари показват развитието на гестационен захарен диабет и водят до консумация на инсулин при бебето и претоварване на панкреаса му. Ниските нива на захар могат да бъдат много опасни за плода, той не получава достатъчно енергия, развитието му може да се забави или да спре напълно...

Обикновено времето за получаване на този скринингов тест е 24-28 седмици от бременността, когато рискът от развитие на гестационен диабет е най-висок.

Тест за глюкозен толеранс се извършва на празен стомах, след което се изпива определено количество глюкоза и отново се измерва нивото на кръвната захар. По този начин можете да определите способността на организма да преработва нормално глюкозата..

Ако тестовете са необичайни, Вашият лекар ще Ви даде диетични съвети, понякога е необходим инсулин.

Добре е да се знае

Жените с диабет са по-склонни да имат големи (понякога дори гигантски) деца до 6 кг, което изисква цезарово сечение.

Анализът на урината също е задължителен - най-достъпният начин за диагностика на инфекция на пикочните пътища и гестоза.

Двадесет и четвъртата седмица е последният път, когато вторият ултразвук на плода е най-информативен. Тази процедура няма да ви отнеме много време, но благодарение на нея можете да идентифицирате и излекувате навреме някои от феталните лезии..

По това време вече трябва да се извърши вторият скринингов ултразвук. Но ако възникнат въпроси, лекарят може да предпише втори ехограф. Това се случва, когато е необходимо да се определи състоянието на детето, ако изведнъж майката е започнала да усеща движението по-зле.

На снимката майката може да види напълно оформен човечец, чиито черти на лицето вече най-накрая са се оформили. Сега можете да определите на кого изглежда бебето.

Очите вече не са толкова широко раздалечени, както преди няколко месеца, носът прилича на малко копче, виждат се напълно оформени малки уши и малка уста. Поглеждайки бебето през ултразвуковия екран или на снимката, можете ясно да видите израженията на лицето му, той се усмихва, намръщва се, повдига вежди изненадано, а също така смуче пръста си с ентусиазъм или показва езика си. Бебето активно размахва ръце, стиска юмруци, дърпа пъпната връв, прегръща корема си. Между другото, много родители искат да уловят този период не само на снимки, но и на видео..

Лекарят изследва вътрешните органи на бебето, изключва патологията. Плацентата се изследва, прави се заключение за степента на нейната зрялост, наличието на различни патологични включвания в нея и нейната дебелина. Измерват се безотказно шийката на матката, притока на кръв в съдовете на плацентата и плода.

Фетометрията (размер на плода) е нормална

Нормални размери на дълги кости


 • Бедра 40–48 мм.
 • Раменна кост 36–44 мм.
 • Кости на предмишницата 31–39 мм.
 • Кости на пищяла 36–44 мм.

С ултразвук на плода на 24 гестационна седмица е време Доплер да диагностицира прогнозите за нормална или необичайна бременност. При нормални доплеровски характеристики и липса на фетални малформации (видими при ултразвук на плода на 24 гестационна седмица) прогнозата за раждане и следродилен период е благоприятна.

С ултразвук на плода на 24 гестационна седмица се оценява притока на кръв в артериите на пъпната връв от двете страни и пъпната артерия. Тези изследвания са въведени в ехографския протокол и характеризират процесите на маточно-фетално-плацентарната циркулация..

Структурата на плацентата също се оценява като част от ултразвуково сканиране на плода на 24 гестационна седмица. Обикновено плацентата трябва да бъде хомогенна, разрешено е умерено разширяване на интервилозните пространства, особено при жени с ниско кръвно налягане. Степента на зрялост на плацентата е 1 и по-висока, а нормалните доплер индекси изискват ултразвуково наблюдение в динамика за темповете на развитие на детето с оценка на вътрематочното му състояние.

Определя се количеството на околоплодните води, чийто обем, започвайки от 24-та седмица, ще се увеличи и по време на доставката ще бъде около два литра, в момента количеството им трябва да бъде най-малко 400 грама.

Разбира се, при ултразвук на този етап от бременността показателите за растеж вече не са толкова важни, тъй като сега всяко бебе се развива индивидуално, параметрите му могат да се считат за много произволни. Единственото нещо, което може да предизвика безпокойство сред лекарите, е необичайно малък ръст, тъй като това може да показва фетална анемия, както и нарушения в развитието по някакви други причини.

Но като цяло няма за какво да се притеснявате, планираният ултразвук вече е завършен. Сега остава само да наблюдаваме как трохата расте, като ежедневно увеличава резерва си от мазнини, който има напълно различни свойства. Този вид мастна тъкан играе ролята на защитен механизъм срещу различни инфекции, а също така действа като енергоспестяващ механизъм, който натрупва и задържа топлина, която впоследствие ще се използва в първите часове от живота на бебето след раждането..