Остава все по-малко време преди очакваното раждане. 23-тата седмица от бременността ви вече е започнала. Според акушерското „смятане на бременността“ сте на 5,5 месеца. Честито!

Плод на 23 гестационна седмица: движения, развитие, тегло и размер

Хлапето е пораснало до почти 29 см и вече тежи половин килограм! Мозъкът на малкия умен човек също става все по-тежък. Ако през втория месец на бременността теглото му е било 2 g, то до края на шестия месец то достига 100 g, което означава, че майката трябва да е на чист въздух, доколкото е възможно, за да се гарантира, че достатъчно количество кислород се доставя в мозъка на детето.

Разходките на чист въздух също са необходими за пълното осигуряване на трохите с кислород: детето ще съобщи за възможна липса на кислород чрез засилени чести движения. Да, да, masik сега заявява съществуването си много осезаемо: ако преди няколко седмици сте слушали внимателно, за да чуете бебето, сега той самият не е против да общува с майка си чрез идиот.

За момента движенията на трохите са ненатрапчиви и не причиняват дискомфорт на майката, което често се случва в последните етапи на бременността, когато детето, например, опира краката си в ребрата. Но дори и сега движенията не винаги могат да се случват „навреме“, например през нощта, когато жената се опитва да си вземе почивка от натоварения ден. Бебето през нощта ли се събуждаше и играеше в корема? Опитайте се да го успокоите, като го погалите по корема, изпеете приспивна песен или разкажете добра история..

А следобед слушайте движенията: в продължение на половин ден бременните жени обикновено усещат около 10 движения по това време. Не забравяйте, че трохите вече са разработили свой собствен режим на сън и бодърстване: в някои моменти той може да натисне, след това се успокоява за няколко часа. Тревожността трябва да бъде причинена от пълното отсъствие на движение на детето през деня: в такава ситуация е по-добре незабавно да отидете на консултация с лекар.

Всички органи и системи поемат постепенно възложените им функции. Храносмилателната система на бебето е напълно оформена: стомахът, хранопровода, дебелите и тънките черва, черният дроб, панкреасът са готови за работа. От околоплодната течност, погълната от плода, се отделят вода и захар, които по-късно съставляват първоначалните изпражнения на бебето - меконий.

Панкреасът работи активно и се развива: той синтезира инсулин и други хормони. Гениталиите на момче или момиче са напълно оформени. Плодът продължава да развива гръдния кош и подготвя дихателната система за работа. Въпреки че ще поеме първия си дъх едва след раждането, вече сега бебето прави до 60 дихателни движения в минута.

Всички жлези с вътрешна секреция работят активно и далакът също е свързан. Той не само произвежда кръвни клетки, но и стриктно контролира тяхното качество: всички "дефектни" лимфоцити се унищожават.

Подкожните мазнини продължават да се натрупват, но полупрозрачната кожа на плода все още е набръчкана. И за всичко това е покрито с оригинална грес. Косата на вашето бебе започва да потъмнява.

Вече съвсем ясно усещате треперенето отвътре и дори можете да усетите, когато детето хълца: стомахът ви в същото време ритмично потръпва.

Бъдеща майка

Разбира се, през този период може да имате много „странични ефекти“ от бременността, които носят малко радост на бъдещата майка: киселини, запек, подуване на корема, хемороиди, разширени вени, подуване, конвулсии... Прочетете препоръките за всеки отделен случай.

Не се смущавайте от появата на старчески петна и излишни косми по тялото. Ако това се случи - без съмнение е много неприятно за една жена, но след раждането всичко ще отмине. Както и значително подобреното състояние на косата на главата: поради увеличения приток на кръв, кожата и космените фоликули започнаха да се хранят по-добре и да стават по-силни. Косата, която е трябвало да падне през това време, ще остави главата ви в насипно състояние през първите месеци след раждането..

Междувременно може да се наслаждавате на красивата си коса, вероятно ще имате проблеми със зъбите или кожата. Бременността напредва, бебето поема значителна част от калций и други вещества. Не срещайте проблеми със зъбите и се свържете със зъболекаря си навреме. Правете ежедневната си хигиена, тъй като повишеното изпотяване може да се наложи да се къпете по-често. Не забравяйте за предотвратяването на стрии.

Разбира се, хранете се правилно, спортувайте много, почивайте си достатъчно и се насладете на това благословено време: то бавно приключва..

До 22-та седмица на бременността, когато центърът на тежестта се измества поради все по-нарастващия корем, болките в гърба и кръста, в корема, по-точно в областта на тазобедрената става, са често срещан проблем. Отново, поради изместването на центъра на тежестта и в процеса на подготовка на тялото за предстоящото раждане, възможна е и болка в тазовата област - тазобедрените стави започват да омекват, за да може в бъдеще плодът да премине през родовия канал. За да облекчите болките в гърба и корема, носете пренатална скоба, не ходете на токчета, не спите по корем, стойте дълго време на краката си, научете се да лъжете и да седите правилно.

Бременна в 23 седмици

23 седмици бременна - женското тяло продължава да се адаптира към нуждите на бебето и да се променя. На този етап се нормализира хормоналният фон на бъдещата майка, което има благоприятен ефект не само върху външния й вид и настроението, но и върху нейното благосъстояние. Вътрешните органи и системите за поддържане на живота на трохите са се оформили и ще бъдат подобрени през оставащото време преди раждането.

Съдържание

 • Въведение
 • 23 седмици бременна: какво се случва
 • Проблеми и заплахи при 23 гестационна седмица
 • Вагинално отделяне при 23 гестационна седмица
 • Бременна в 23 седмици: развитие на плода
 • Движения на плода при 23 гестационна седмица
 • Бременна 23 седмици: Изследване и анализ
 • Ултразвук за период от двадесет и три седмици
 • Хранене на 23 седмица бременност
 • Витамини при 23 гестационна седмица
 • Бременна 23 седмици: Физическа активност
 • Бременна 23 седмици: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 23 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Двадесет и третата гестационна седмица е почти края на втория триместър, но според акушерските изчисления този период се равнява на двадесет и първата седмица от ембрионалното развитие на нероденото бебе и петия месец и половина от бременността. Трябва да се отбележи, че повече от половината от времето, оставащо преди доставката, вече е изтекло.

Жената чувства подобрение в психоемоционалното си състояние и общото си благосъстояние. Токсикозата не я притеснява отдавна, състоянието на кожата и косата се подобрява. Освен това се добавят непознати досега усещания, които са доказателство, че бебето се развива правилно и ще се роди здраво..

23 седмици бременна: какво се случва

Измина много време от овулацията, оплождането и фиксирането на яйцеклетката върху стената на матката. Тялото на жената е възстановено, за да се създадат благоприятни условия за развитието на ембриона. С настъпването на двадесет и третата седмица от бременността това преструктуриране не спира, тъй като с негова помощ бъдещата майка ще може да се подготви за раждане и да бъде сигурна, че те ще преминат без патологии.

Не всички промени обаче са толкова приятни, колкото бихме искали. Някои от тях доставят на бременната жена сериозни неудобства, но това не е повод за притеснение, а по-скоро, напротив, период, в който е важно да остане оптимист и спокойствие, като си спомня, че всички проблеми ще изчезнат след раждането на бебето..

Нарастващият корем, който се увеличава поради разтягането на матката и растежа на бебето, ще започне да доставя дискомфорт на бъдещата майка. Също така на жената ще започнат да се появяват старчески петна и стрии. Не бива да се притеснявате за това. Достатъчно е да се използват специални козметични продукти от самото начало на бременността и тези проблеми, възникващи от разтягане на кожата и повишено производство на меланин, просто няма да възникнат.

Пигментацията може да бъде изсветлена с коригираща козметика и тя напълно ще изчезне след раждането. Но появата на стрии трябва да се предотврати, тъй като те ще останат на кожата завинаги, значително разваляйки външния й вид. Нанесете средства против стрии върху кожата на бедрата, гърдите и корема.

Нарастващият размер на матката се отразява във вътрешните органи на жената, измествайки ги от предвиденото им място, а също така влияе върху тяхното функциониране.

Бременната жена започва да се тревожи за киселини, метеоризъм и проблеми с изхождането. Уринирането става по-често, налягането намалява, появяват се сънливост, слабост, изпотяване и мигрена.

Някои жени по това време се оплакват от влошаване на състоянието на зъбите и венците. Но ако калцият присъства в диетата на майката, подобни проблеми няма да възникнат. За да избегнете тези негативни последици, трябва да посетите зъболекар, да вземете специални витаминни и микроелементни комплекси и да се храните правилно.

Проблеми и заплахи при 23 гестационна седмица

С всяка гестационна седмица матката става по-голяма. На двадесет и три седмици тя се издига на 4 сантиметра над пъпа и започва да притиска диафрагмата. През този период много майки се оплакват от задух и задух. Вече не е възможно да се диша дълбоко, дишането става периодично и повърхностно.

Също така, когато матката расте, коремът също се увеличава. По това време той не само не може да бъде скрит под дрехите, но и започва да създава на бъдещата майка редица проблеми, представени от:

 • Появата на тъмна ивица по корема, която е свързана с повишен синтез на меланин. След раждането този козметичен дефект ще изчезне сам;
 • Сърбеж и дискомфорт в областта на бедрата и корема, причинени от разтягане на кожата;
 • Не е силна дърпаща болка в долната част на корема и в лумбалната област, която се появява в резултат на разтягане на стените на матката и нейните връзки;
 • Фалшиви контракции, които са предназначени да „научат“ матката да се свива преди раждането;
 • Алгия в стомашно-чревния тракт, която възниква поради проблеми с дефекацията.

Жената трябва да се научи да прави разлика между фалшиви припадъци и признаци на преждевременно раждане. Фалшивите контракции на стените на матката не са придружени от болка или друг дискомфорт. Те могат внезапно да започнат и също така внезапно да спрат, без да повлияят негативно на детето и бъдещата майка..

Ако контракциите са чести и болезнени, има причина да се подозира тонус на матката. Може да възникне поради липса на прогестерон, появата на гестоза, резус конфликт, възпаление и други проблеми, придружаващи бременността.

Ако се появят такива симптоми, показващи хипертония, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Вагинално отделяне при 23 гестационна седмица

За период от двадесет и три гестационни седмици жената трябва внимателно да следи здравето си и да посещава своевременно своя гинеколог.

Ако влагалищното течение, което обикновено има прозрачен или белезникав цвят, е придобило неестествен цвят, необичайна консистенция и мирис, трябва да посетите лекар и да му кажете за подозрителните симптоми. Жълтеникавият или зеленикав оттенък на тайната е доказателство за развитието на инфекциозно заболяване.

Ако изписването съдържа примеси от кръв и е подобно на менструацията, това може да означава преждевременно раждане или заплаха от спонтанен аборт. За да спаси живота на бебето в този случай, бъдещата майка трябва да се консултира със специалист и най-вероятно да отиде в болницата за лечение..

Бременна в 23 седмици: развитие на плода

Двадесет и третата гестационна седмица е важен етап от развитието на нейните системи за поддържане на живота. Този период се характеризира с бързото подобряване на централната нервна система и мозъка на детето. На този етап той е отговорен не само за мисловния процес на бебето, но и за способността му да анализира случващото се. Към края на шестия месец на бременността мозъкът вече тежи около 100 грама, докато през втория месец на бременността е само два грама..

На двадесет и третата седмица от бременността бебето прилича на патладжан по размер, който тежи 450 грама и достига 20 сантиметра дължина.

В допълнение към нервната система, трохите развиват и други не по-малко важни органи. На този етап се подобрява далакът, който участва активно в процеса на хематопоезата. Той произвежда структури на кръвни клетки, представени от левкоцити, моноцити и еритроцити, а също така е отговорен за сортирането им.

Пръстите на долните и горните крайници вече са се оформили и върху тях са се появили нокътни плочи. Образува се слой подкожна мазнина, който участва в процесите на топлообмен, предотвратявайки замръзването на бебето. Кожата, въпреки че вече не е прозрачна, все още е набръчкана и има червеникав оттенък.

Стомашно-чревният тракт и пикочно-половата система вече функционират с пълен капацитет. По това време детето поглъща околоплодни води, които се обработват от стомаха. Течната им част се отделя с урината, а твърдите частици се усвояват и постъпват в червата, където се превръщат в меконий..

Какво прави хлапето

Хлапето започва да се движи повече. Хваща пъпната връв, размахва горните и долните крайници, отблъсква маточните стени и се усмихва. Бебето все още прекарва по-голямата част от времето насън, има само 4 часа, за да остане будно. Детето може да хълца и да мечтае, по това време леко се потрепва, което жената усеща.

Също по това време се развиват зрителните и слуховите органи. Бебето ясно чува какво се случва както в утробата, така и извън нея. Той реагира на светлината и гласа на майка си. Плодът започва да се научава да диша. При вдишване поглъща околоплодната течност. Той може да извършва до 60 дихателни движения в минута. Момичетата вече са развили яйчници, а момчетата имат скротум.

Развитието на плода по това време се състои в подобряване на съществуващите органи и системи. Те започват да изработват функционалността, от която детето ще се нуждае след раждането..

Движения на плода при 23 гестационна седмица

По това време детето започва да се движи по-активно и треперенето му се усеща по-ясно. Преди няколко седмици те изобщо не бяха там или бяха едва забележими, но сега треперенето се усеща добре и не може да се обърка с нищо. Те все още са нежни, гладки и не носят дискомфорт. С тяхна помощ жената ще може да разбере, че с бебето всичко е наред, то се развива правилно и без отклонения..

Бебето се движи около сто пъти на ден. Бъдещата майка обаче усеща само 20% от тях. Тя може да почувства от 10 до 20 удара на ден, което е нормален показател. Ако има повече или по-малко сътресения, трябва да се консултирате със специалист.

Можете също така да разберете как се държи бебето на 24-та седмица от бременността, както и как се развива, какви проблеми и заплахи съществуват и какво препоръчват гинеколозите. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Бременна 23 седмици: Изследване и анализ

Бременна жена по това време трябва вече да е преминала два скрининга, състоящи се от ултразвуково сканиране и троен тест, който включва анализ за hCG, естриол и алфа-фетопротеинов протеин. На двадесет и третата гестационна седмица жената трябва да премине стандартния набор от прожекции, които е преминала през ранните етапи на бременността. Преди да отиде на среща с лекар, тя трябва да премине тест за урина, биохимия на кръвта и кръв за гликемичния индекс.

За всеки от резултатите от скрининга лекарят ще може да пресъздаде общата картина на здравето на бъдещата майка и предварително да идентифицира и спре развитието на заболявания с хронична етиология. Благодарение на кръвен тест, гинекологът ще определи нивото на хемоглобина и ще може да открие наличието или отсъствието на анемия. Чрез анализ на урината може да се прецени състоянието на бъбреците и наличието на инфекциозни заболявания.

На среща при гинеколог, жената ще измери теглото си, обема на корема, кръвното налягане и височината на очното дъно. Също така, лекарят ще изслуша сърдечния ритъм на детето, за да направи изводи за това как се развива сърдечно-съдовата система..

Ултразвук за период от двадесет и три седмици

Ако е необходимо, гинеколог, водещ бременност, може да изпрати жена за ултразвуково изследване за период от двадесет и три седмици. Такъв преглед се счита за непланиран и се предписва само по показания. Те могат да му бъдат изпратени в случай на отклонения в анализите, липса на движение или проблеми с общото благосъстояние на жената.

Провеждайки ултразвуково сканиране, лекарят ще може да оцени всички параметри на развитието на бебето, както и да разбере дали те съответстват на нормата. Също така, използвайки ултразвук, можете да установите пола на плода..

Хранене на 23 седмица бременност

Диетата на бременната жена трябва да се състои изключително от здравословни продукти, които съдържат витамини и минерали, необходими на бебето за развитие и за поддържане на здравето на жената. Поради тази причина консумираните от майката ястия трябва да бъдат не само вкусни, но и здравословни, с мазнини, желязо, въглехидрати, калций, протеини и други необходими вещества..

В менюто трябва да се добавят храни, съдържащи желязо, които са представени от елда, черен дроб, ябълки и говеждо месо. Те ще поддържат хемоглобина на нормално ниво, което позволява да се избегне анемия. Освен това диетата трябва да включва храни, богати на калций, представени от извара, сирене и мляко. Тъй като бебето се нуждае от калций за изграждане и развитие на костната система, то го взема от тялото на майката и ако там няма достатъчно, жената ще има проблеми със зъбите и костите..

Кафето, мазните, солени, пикантни, пържени храни, полуфабрикати и алкохол ще трябва да бъдат изоставени. Сладките и сладкиши трябва да бъдат сведени до минимум, като ги замените с ядки и сухи плодове. Трябва да използвате вода без газ, плодови напитки, пресни сокове и компоти, така че тялото да получи необходимото количество течност. Не можете обаче да пиете много, в противен случай ще се появи оток..

Витамини при 23 гестационна седмица

Тъй като диетата на бъдещата майка не е в състояние да покрие напълно нуждите на тялото си и тялото на бебето от хранителни вещества, гинекологът предписва специален витаминно-минерален комплекс за нея. Пие се през целия гестационен период и позволява да се поддържа здравето на жената на нормално ниво през целия период на бременността..

Фармацевтичният пазар има голям брой различни витаминни комплекси, както чужди, така и местни. Самостоятелният избор на лекарството обаче е неприемлив; само гинеколог трябва да го предпише. Назначаването ще се извърши, като се вземе предвид общото състояние на жената и индивидуалните характеристики на нейното тяло.

Бременна 23 седмици: Физическа активност

Въпреки факта, че порасналият корем вече не позволява на жената да се движи толкова лесно и безпрепятствено, както преди, тя не трябва да забравя за физическата активност, тъй като колкото по-висока е по време на бременността, толкова по-лесно ще бъде бременността и раждането..

Бременните жени могат да направят:

 • Фитнес във фитнеса с треньор или самостоятелно избор на минималното натоварване.
 • Йога в специални секции за бъдещи майки - с помощта на такива упражнения можете не само да укрепите мускулите и да ги подготвите за раждане, но и да се отпуснете психически, което е много важно за жена в позиция.
 • Аква аеробика в басейна - упражнения на вода, ви позволяват да укрепите мускулите, да облекчите стреса от гръбначния стълб и да нормализирате притока на кръв в тъканите.

По желание мама може да прави сутрешни или вечерни разходки в парка. Те не само ще имат благоприятен ефект върху цялостното благосъстояние, но и ще наситят бебето с кислород, от който той наистина се нуждае.

Разходките на открито трябва да бъдат ежедневни и дълги. С тяхна помощ можете да поддържате себе си в добра форма и да не напълнявате, което е сериозен проблем за много жени през втория триместър..

Бременна 23 седмици: Препоръки на гинеколози

По това време бъдещата майка започва да развива подуване в долните и горните крайници. За да ги премахнете, трябва да използвате венотоници и да си почивате в такова положение, така че краката да са по-високи от тялото. По този начин е възможно да се сведе до минимум дискомфортът и да се облекчи подпухналостта..

През двадесет и третата седмица на бременността честото уриниране става често, което ще трябва да се примири до края на бременността. За да предотвратите този проблем да не пречи на почивката през нощта, не трябва да пиете много течности, преди да си легнете..

Тъй като в края на втория триместър токсикозата изчезва и гаденето изчезва, жената усеща повишен апетит. За да не качите излишни килограми, трябва да се храните често, но на малки порции. Трябва да се помни, че всеки излишен килограм ще повлияе не само на общото благосъстояние и ще повлияе негативно на раждането, но и не най-добрият начин да повлияе на следродилния период, тъй като ще бъде изключително трудно да се загубят излишните.

Не трябва да се пропускат планирани посещения в антенаталната клиника, те са необходими за наблюдение на здравето на майката и развитието на бебето. Анализите и изследванията също трябва да се извършват навреме, така че ако се появят патологии, те могат да бъдат спрени на ранен етап..

По време на епидемии от вирусни заболявания трябва да се избягват местата с много хора. Когато трохите се развият и подобрят вътрешните органи, всяко заболяване може да доведе до сериозно отклонение в неговото развитие..

За да включите съпруга си в общуването с бебето и подготовката за раждането му, можете да се запишете в курсове за бъдещи родители или да гледате образователни видеоклипове и да четете книги заедно, информация от които определено ще ви бъде полезна след раждането на бебето..

Секс на 23 седмица бременност

Гинекологът може да забрани интимността, когато има заплаха от прекъсване на бременността, тъй като това може да доведе до влошаване на ситуацията и загуба на бебето. Само след като заплахата бъде спряна и бъдещата майка бъде лекувана в болница, гинекологът ще й позволи да прави секс със съпруга си.

Ще бъде необходимо да се откаже близостта за целия период на бременността с многоплодна бременност, спонтанни аборти в миналото, предлежание на плацентата и инфекциозни заболявания. Ако здравето на бъдещата майка е нормално и не предизвиква безпокойство, сексът не е противопоказан.

Заключение

23-та седмица от бременността е периодът, в който жената вече трябва да започне да се подготвя за появата на бебе, както физически, така и психически..

Необходимо е да посещавате курсове за бъдещи майки, да следвате медицински препоръки, да общувате с бебето и да изучавате информация, която ще помогне след раждането на бебето. В този случай раждането на бебе няма да донесе изненади и караница, а ще даде само радост и положително.

Бременна в 23 седмици

Какво се случва с бебето

На 23-та седмица от бременността бебето започва да прави постоянни дихателни движения (по-рано правеше това спорадично и с дълги прекъсвания). В същото време малко количество околоплодна течност попада в белите дробове, което допринася за тяхното съзряване. Такова обучение преди спонтанно дишане се случва с честота 50-60 пъти в минута. От време на време дишането спира за 0,5-1 час и след това се възобновява.

Понякога поглъщането на околоплодната течност кара бебето да хълца. В същото време бъдещите майки усещат леко ритмично треперене в корема за няколко минути.

Самото бебе вече тежи 607 г, достигайки размера на патладжан - 29,7 см

Черният дроб, костният мозък, далакът, лимфните възли и тимусът (тимусната жлеза) участват в образуването на нови кръвни клетки до 23 седмици. По това време панкреасът започва активно да функционира, което не само синтезира ензими на храносмилателната система, но и инсулин).

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

До 23-та седмица на бременността някои жени отбелязват, че вечер краката им се подуват и върху тях се появяват паякообразни вени. Това могат да бъдат първоначалните признаци на разширени вени, което се случва поради влошаване на изтичането на кръв от краката: нарастващата матка притиска по-силно вените на таза. Така че появата на вени на паяк е причина да посетите флеболог.

Много бъдещи майки забелязват, че уринирането е зачестило през този период. Причината е, че порасналата матка притиска по-силно пикочния мехур. Ако имате постоянно желание да отидете до тоалетната, струва си да ограничите количеството течности, особено през нощта. Също така не се препоръчва да търпите дълго време, когато се появи подтик. Можете да посещавате тоалетната на всеки 3–3,5 часа. Но ако този процес боли, потърсете Вашия лекар възможно най-скоро (това може да е проява на цистит).

Матка

Сега е на 4 см над пъпа. В момента тя започва пренатално обучение и поради това бъдещата майка може периодично да усеща леки схващащи болки, които се наричат ​​така: тренировъчни контракции (фалшиви контракции). За да облекчите болката, можете да легнете на лявата си страна. Не се притеснявайте, ако болката е еднократна или продължава за кратък период от време. Но ако те не спрат в продължение на няколко часа или се засилят, повторете повече от 5 пъти за един час, трябва незабавно да се обадите на лекар.

Стомах

постепенно се увеличава по размер и причинява разтягане на кожата. Поради това често може да причини обрив или сърбеж. За да избегнете това, трябва постоянно да поддържате еластичността на кожата. Зехтинът се счита за един от най-добрите овлажнители, подходящи са и други специални козметични средства. Освен това може да се появи ивица или да промени цвета, който тече от пъпа надолу. На корема се появява кафява ивица поради увеличеното производство на меланин. Това не трябва да предизвиква безпокойство, тъй като изчезва след раждането..

Сега болките в гърба и кръста могат да се влошат поради постоянното увеличаване на телесното тегло. Болезнени усещания могат да се появят и в корема. Но не се страхувайте: в момента такива чувства рядко се свързват с нещо опасно. Това обикновено се случва в резултат на мускулно напрежение и най-силно се усеща при резки движения. Бъдещата майка може да облекчи такава болка с пренатална скоба. Освен това не носете токчета и не спите по корем..

Ако се появят крампи в прасците, това може да означава липса на калций в организма. Но главоболието, което ви е измъчвало преди, най-вероятно ще изчезне до 23 седмици..

Разпределения

Прозрачното водно отделяне вече е нормално и не би трябвало да е причина за безпокойство. Ако те са придружени от дърпаща болка или сърбеж, неприятна миризма, зачервяване, подуване или проблеми с уринирането, тогава най-вероятно това се дължи на инфекция, която трябва да се лекува незабавно. Също така е важно да се разграничи нормалното изтичане от изтичането на вода, което трябва да е причина за спешно посещение на лекар. Кървавото отделяне, което може да се появи след преглед от гинеколог или след интимност, сега не е толкова опасно, тъй като рискът от аборт е много по-нисък, отколкото в предишните седмици на бременността.

бебето съветва

И не само майка, а гинеколог-ендокринолог!

Чакането на бебе не винаги е спокойно, защото бъдещите майки имат толкова много да научат. И разбира се имат нужда от списък...

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Медицински преглед

необходима е консултация с акушер-гинеколог, ако бременна жена има някакви оплаквания.

 • общ анализ на урината - помага за идентифициране на заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Често през този период ацетонът може да се съдържа в урината на жената, което показва лоша чернодробна функция. Също така трябва да изключите диабет и гестоза..
 • Ултразвук, ако не се направи на 22 седмици. Изследването се извършва с цел да се диагностицират навреме възможни усложнения и да се изключат потенциалните заплахи. По време на ултразвука лекарят ще може да прецени как протича бременността, да изследва размера и състоянието на матката и да определи местоположението на плацентата. И не се тревожете, ако покаже, че плацентата не е достатъчно висока - в бъдеще тя все пак ще може да се издигне по-високо. И, разбира се, ако бебето лежи добре, тогава вече можете да разберете пола на трохите, ако по някаква причина не беше възможно да направите това по-рано.

Трудности при носене

Като цяло 23 седмици са много благоприятно време за бъдещата майка. Ако обаче имате симптоми от нашия списък по-долу, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Отслабване на плацентата

Болки в корема, гърба, придружени с кървави отделяния, могат да бъдат признаци на отлепване на плацентата. Въпреки това, с навременния достъп до лекари, правилното лечение ви позволява да запазите бременността и можете да доставите бебето дори с голяма площ на отделяне.

Избледняваща бременност

Когато има спиране на развитието и смърт на дете, най-често тази патология се появява през първия триместър, но рискът се запазва и на по-късна дата. Възможно е да се установи замразена бременност само по време на преглед от гинеколог и по време на следващия ултразвук. След това, за да се избегнат възпалителни процеси, се извършва остъргване.

Благодарение на прегледите можете да сте сигурни, че с детето всичко е наред. Ако нещо ви притеснява или притеснява, незабавно посетете Вашия лекар. Той ще проведе преглед, ще изслуша сърдечния ритъм и евентуално ще даде препоръка за ултразвуково сканиране. Предупредителни признаци: остра коремна болка, кървави отделяния, влошаване на здравето, припадък.

Възможни отклонения от нормата:

 • захарен диабет по време на бременност;
 • флевризъм.
 • Снимки на 23 седмица бременност

  Най-четени записи през седмица 23

  Как да избегнем сълзите по време на раждането Как да предотвратим сълзите по време на раждането? Проблемите при раждането не винаги са неизбежни, с помощта на...

  УКАЗЪТ Е КРАСИВ! ВСИЧКИ МАМИ - МОРЕ НА ПОЗИТИВНОТО! Мечтата на всяка жена е да стане майка! Е, когато сте изправени пред жестока реалност...

  Избирайки първата количка за вашето дете, количка за новородено, ние сме изправени пред избор: класическа количка за количка, трансфо...

  Когато избирате количка за новородено, не бързайте. Внимателно проучете всички факти, консултирайте се с млади майки... Първо...

  - дали е необходимо да се носи превръзка, как да се постави правилно, защо е необходима и т.н. Но обикновено мислим за превръзката късно...

  Какво да правим и какво не

  23 седмици от бременността в акушерски план - средата на II триместър, 6 месеца, 21 седмици от момента на приблизителното зачеване. Плодът е доста добре оформен, при липса на вътрематочни патологии, 23-та седмица е белязана от активното развитие на централната нервна система, мозъка. В сравнение с първия триместър, когато теглото на мозъка е 10 g, на 23 седмици теглото на органа достига 100 g.

  Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

  • продължете да приемате витаминни комплекси - необходими за по-нататъшното нормално развитие на плода;
  • правите секс със съпруг / съпруга при липса на противопоказания (сложна или многоплодна бременност, заплаха от спонтанен аборт);
  • ходене на чист въздух, упражняване на физическо възпитание с адекватна физическа активност, усвояване на дихателни упражнения;
  • посещение на кино, изложби, театри;
  • работа - при липса на неразположение жената може лесно да работи до отпуск по майчинство, докато е важно да се изключи дълго статично положение на тялото;
  • да се лекува, ако е необходимо, със синтетични и естествени лекарства - лечението трябва да се определя от назначаването на специалисти.

  Плодът вече е достатъчно развит, рисковете от усложнения и негативни последици при здрава бременност на 23 седмици са рязко намалени. Препоръчително е да обсъдите разрешенията и забраните с водещ специалист.

  Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

  Въпреки ниското ниво на развитие на усложнения, жените на 23 седмици се съветват да вземат предвид позицията си и да спазват някои ограничения:

  • изключете пушените меса, кисели краставички, туршии, сладкиши, мазнини и канцерогени - неправилната диета увеличава риска от усложнения (гестационен диабет, късна гестоза, подпухналост, затлъстяване);
  • намаляване на интензивността на физическата активност - важно е да се намали натискът върху тазовото дъно, матката, да се ограничат силовите упражнения;
  • спазвайте сексуална почивка, ако сексът създава болка, дискомфорт;
  • намаляване на нивата на стрес - здравословен психо-емоционален фон улеснява протичането на бременността;
  • изключете дългите пътувания на дълги разстояния със самолет, влак.

  По време на бременност трябва да внимавате да посещавате обществени места. Не трябва да участвате в масови събития през периоди на високи епидемиологични рискове, да посещавате обществени басейни, в открити води.

  Правилното хранене

  Както и преди, храненето трябва да бъде балансирано и пълноценно. Диетата трябва да включва достатъчно количество мазнини, въглехидрати и протеини (освен това протеиновите храни са фалшиви, за да преобладават).

  Витамините са много важни и затова не забравяйте за ежедневната консумация на пресни плодове и зеленчуци. Също така трябва да поддържате нормален хемоглобин и да осигурявате дневен прием на калций..

  Но пикантните, пържените, пушените и други вредни продукти трябва да се изхвърлят. Също така трябва да сведете до минимум употребата на сол, сладки и нишестени храни. Определено трябва да пиете много течности (поне 1,5 литра на ден). В допълнение към водата е полезно да се пият плодови напитки, пресни сокове и неподсладени компоти.

  • преминаване към частично хранене: 5-6 пъти на ден, включително три основни хранения (закуска, обяд, вечеря) и леки закуски;
  • ограничете (или по-добре изключете) напитки и храни, богати на кофеин (кафе, чай, енергийни напитки, шоколад, какаови зърна, какао, кока-кола, мате). Също така, това вещество се съдържа в редица лекарства (Citramon, Kofitsil), хранителни добавки (с екстракт от гуарана), козметични продукти (кафени ексфолианти, кремове с различни екстракти, екстракти и масла).

  Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

  По време на бременността бъдещите майки трябва да се опитват да се придържат към здравословна, пълноценна диета, богата на хранителни вещества. Чудесен вариант - ястия с минимална топлинна обработка, запазващи колкото се може повече хранителни вещества.

  Рецепти

  Нуждата от витамини и минерали

  Жените на 23 седмици трябва да обогатят диетата си с витамини и минерали, да контролират качеството на храната, да изключват агресивните храни, които влияят върху състоянието на стомашно-чревния тракт. В средата на втория триместър е важно да се балансира диетата - това е важно не само за развитието на плода, но и за предотвратяване на усложнения.

  Витамин А (ретинол). Насърчава нормалното наддаване на тегло, предотвратява анемията, дневната доза съответства на 3000 IU на ден. Съдържа се в сирене, млечни продукти, морски дарове (кралските скариди, мидите са особено богати на ретинол), морските риби. Можете да приемате витамин А капсули.

  Витамин В 9 (фолиева киселина, фолацин). На 23 седмици, както през следващите месеци, това е компонент номер 1. Фолиевата киселина осигурява нормалното развитие на централната нервна система, мозъка. Дневната норма е 600-700 mcg. Храни, богати на витамин В9: спанак, пилешки или телешки черен дроб, сърца от дивеч, елда, овесени ядки, царевична крупа, млади сирена.

  Витамин В1 (известен още като тиамин). Участва активно в метаболизма на мазнините и въглехидратите, необходим е за формирането на нервната тръба и централната нервна система на плода, изграждане на мускулна маса. Съдържа се в изобилие в кашу, бадеми, шам-фъстъци, елда, зеле, домати (сорт череша, домашни оранжерийни сортове), тиквички, тикви.

  Витамин В2. Служи повече като транспорт за жизненоважни минерали: цинк, желязо, селен и витамин А. Необходим е за образуването на съединителна мускулна тъкан, нормализиране и поддържане на здрава хемодинамика. Съдържа се в птичи яйца, пилешки филета, пуйка, заек, говеждо месо, всички зеленчукови билки (спанак, киселец, копър, магданоз, кориандър), оризови крупи и бульони на негова основа.

  Витамин В3 (известен още като ниацин). Помага за формирането на здрава кожа на плода, предотвратява изразени стрии по кожата на бременна жена. Едновременно понижава холестерола, има умерен детоксикационен ефект. Съдържа се в пресни картофи, зелени ябълки, ечемик, елда и пшенични кълнове.

  Витамин В5 (Международна класификация пантотенова киселина). Необходимо е за адекватен метаболизъм, нормализиране на метаболитните процеси поради участието в метаболизма на въглехидратите. Витаминът предотвратява увеличаването на "лошия" холестерол в кръвната плазма. Намира се в грах, боб, боб, леща, броколи, орехи, пилешки гърди.

  Витамин В7 (биотин, включва витамин Н). Той участва активно в протеиновия метаболизъм, регулира нивата на холестерола и предотвратява вътрематочните патологии на щитовидната жлеза на 23 седмици. Биотинът се съдържа в хранителни дрожди, говежди или пилешки дробчета, банани и пълномаслено мляко (козе или краве). Благоприятният ефект върху плода се дължи на участието в синтеза на глюкокиназа, която е необходима за развитието на съединителната мускулна тъкан.

  Аскорбинова киселина, витамин С. Има подчертан имуностимулиращ, антиоксидантен ефект и има умерен детоксикиращ ефект. Дневната доза на 23 седмици е 2-2,5 g на ден. Съдържа се в лимони, мандарини, портокали, киселец, чесън, киви, касис (червено и черно), морски зърнастец и шипки. Аскорбиновата киселина намалява риска от гестационни усложнения.

  Витамин D (а именно D3 или холекалциферол). Той се произвежда от надбъбречните жлези, участва в усвояването на калция, поради което е необходим за нормалното съзряване на костната система. Той има особеност да се натрупва в тъканите на вътрешните органи, детето е защитено от рахит, тежки костни деформации до 3 месеца. Съдържа се в рибено масло, сусамово масло, червен хайвер, в морска риба, но за удобство се препоръчва прием на фармацевтични капки на водна основа.

  Витамин Е (вътрешен клас токоферол). Витамин за красота и здраве на кожата за жените, за плода има благоприятен ефект върху формирането на здрави тъкани на дихателните пътища и белите дробове. Необходимата дневна доза на 23 седмици е 10-15 mg. При дефицит рискът от фетална мозъчна хипоксия се увеличава. Във високи концентрации токоферолът се съдържа във всички растителни екстракти и масла (морски зърнастец, сусам, слънчоглед и маслини, висококачествена палма).

  Витамин К (водоразтворими и мастноразтворими витамини). Необходим е за нормалното развитие на твърдите тъкани, необходим е за нормалния растеж на плода. Това е транспорт на калций, витамин D, следователно диетата включва билки (магданоз, кориандър, копър, рукола), кедрови ядки или орехи, пресни или сушени смокини, сушени кайсии, сини сливи, бели стафиди, киви, касис, банани.

  Витамин Р (известен още като рутин, рутозид). Отнася се до естествените биофлавоноиди, има детоксикиращо, антиоксидантно и противовъзпалително действие. На 23-та седмица трябва да се консумират 30-45 mg, тъй като веществото има благоприятен ефект върху образуването на мозъка, мозъчната кора и облекчава острите алергични реакции, като потиска синтеза на хистамин. Част от узрели черни сливи, домати, лук, какаови зърна, аспержи, целина.

  Желязо. Съставен микроелемент на кръвта, без който мозъчната хипоксия бързо се увеличава, органна недостатъчност поради липса на кислород в кръвта. Като се има предвид, че обемът на кръвта в тялото на бременна жена се увеличава с почти една трета, препоръчително е да се приемат поне 30 mg ферум. Предозирането води до животозастрашаващи последици, това е по-скоро свързано с лекарства и хранителни добавки. Проблемът с анемията е непълното усвояване на желязо от храна с недостиг на витамини, липсата на хранителна дисциплина. Желязото се съдържа в елда с мляко, ябълки, пилешки и говежди черен дроб, нарове.

  Йодът е източникът на здравето на щитовидната жлеза. На 23 седмици трябва да се спазва дневна доза от 300 mg, особено в северните райони. За удобство се препоръчва прием на фармацевтични препарати, но йодът се получава от водорасли, соя, аспержи, морски дарове, рибено масло.

  Селен. Необходимо за нормална функция на централната нервна система, сърдечно-съдовата система, което е особено важно при 23 гестационна седмица. В същото време съединителната мускулна тъкан се укрепва. Съдържа се в тиквени семки, слънчогледови семки, боб, царевична каша, черен дроб на треска и риба тон, филе от морска риба.

  Мед. Дневната норма е 1,5 mg, а при естествена лактация - 2-2,5 mg. Микроелементът участва в процесите на хемодинамиката, нормалната функция на сърдечно-съдовата система, укрепва кожата. Медта участва активно в усвояването на желязото, повишаването на хемоглобина. Съдържа се в сушени кайсии, бели и черни стафиди, смокини, сок от цвекло (от прясно или варено цвекло), млади картофи.

  Калций (Международен клас. Калциев глюконат). Необходим е за формирането на здрави твърди тъкани на плода, предотвратяване на пародонтални заболявания при бременна жена. Съдържа се в извара, кефир, варени яйчени черупки, настъргани на прах, заквасена сметана. При лошо усвояване калцият се комбинира с витамин D3. Дневната норма е 500 mg, необходимо е да се поддържа приемът на калций до края на лактацията.

  Магнезий. Необходимо е за нормалния растеж на плода, предотвратяването на аномалии и малформации на вътрематочното развитие на бъбреците, органите на хепатобилиарната система. На 23 седмици липсата на мед поставя основата за развитието на гестоза, полиорганна недостатъчност на майката и плода и вътрематочна хипоксия. Съдържа се в сусам, кориандър, ориз, маруля от различни сортове, леща, боб, боб. Дневната доза не трябва да надвишава 500 mg.

  Цинк. Минералният компонент участва в процесите на остеогенеза, растеж и развитие на плода; без него пълната функция на хемопоетичните органи е невъзможна. На ден се изискват до 15 mg от веществото. Сушени тиквени семки, пшенични кълнове, пилешки и пъдпъдъчи жълтъци, кокосови орехи и кокосово мляко са полезни.

  Фосфор. Участва в регулирането на киселинно-алкалния баланс в стомаха на бременна жена, участва в нормалното формиране на костите, съединително-мускулната тъкан. Има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб, панкреаса на плода. Необходими са поне 1500 mg микроелемент на ден. Фосфорът се съдържа в сушени плодове и ядки, захаросани плодове, домати, банани, киви, нар, малини, каша от елда.

  Натрий. Активира междуклетъчния метаболизъм, нормализира функцията на бъбреците и надбъбречната кора, които синтезират витамин D3. Натрият регулира осмотичното налягане, на 23 седмици той участва активно във формирането на здрава нервна система. Дневната норма е 500 mg, превишаването причинява оток при бременна жена. Съдържа се в хляб, сол, млади сирена, речна и морска риба (камбала, сьомга, скумрия).

  Силиций. Веществото повишава имунитета, предотвратява инфекции, намалява риска от диабетна нефропатия при жените. Минералът има лек антиоксидантен ефект, спомага за запазването на зъбите и косата на жената. Съдържа в аспержи, касис и малини, ананаси, авокадо, боб, пресен зелен грах. Дневната доза не трябва да надвишава 50 mg.

  Кобалт (в противен случай цианокоболамин). Той запазва активността си само под формата на витамин В12. Микроелементът нормализира функцията на хемопоетичните органи, участва в транспорта на феритин, желязо, повишава нивото на хемоглобина в кръвта. Дневната доза за бременни жени на 23 седмици е 45 mcg. Съдържа се в пилешко месо, птичи черен дроб, заешко месо, бяло грозде, говеждо месо, фъстъчено масло.

  Хром. Подобрява асимилацията на мазнини, протеини, участва в въглехидратния метаболизъм. Предотвратява рисковете от гестационен диабет при бременни жени, нормализира водния и електролитния баланс. Съдържа се в грозде, телешко, агнешко, млади сирена, сирене фета.

  Нормалното усвояване и усвояване на всички необходими микроелементи, минерали изисква техния адекватен дневен прием. Балансираната диета предотвратява недостига на витамини, но за да се подобри хемодинамиката и състава на кръвта, е необходимо да се приемат хранителни добавки, синтетични витамини.

  Важно! Изберете мултивитаминен комплекс според препоръката на вашия акушер-гинеколог.

  Бременна 23 седмици: какво да очаквате тази седмица?

  23 акушерска седмица е 21 седмица от зачеването. Към 23-та седмица на бременността някои жени тепърва започват да се радват на позицията си, докато други вече мечтаят да се срещнат с бебе възможно най-скоро. 23 седмици бременна: какво се случва в този момент, ще разгледаме в тази статия.

  23 акушерска седмица колко месеца е? (23 седмици = 5 месеца и 11 дни или 161 дни от бременността). Сега сте бременна в 6-ия месец и сте във втория триместър.

  Какво се случва с бебе на 23 седмица от бременността

  Размерът на плода вече достига 29 сантиметра, а теглото му е около 500 грама. Вашето бебе е с размерите на патладжан

  Дихателната система на детето сега се развива активно. Въпреки че белите дробове на бебето все още не са се разширили, то редовно тренира и прави дихателни движения в подготовка за момента на раждането. Кръвоносните съдове в белите дробове на бебето продължават да се развиват, за да може бебето да диша след раждането.

  Очите на бебето вече са отворени, той прави разлика между светлина и тъмнина, реагира на тях, като променя поведението си. Слухът му е вече добре развит и той може да прави разлика между гласа ви, ударите на сърцето ви и къркоренето в стомаха ви. Храносмилателната система е готова да изпълнява функциите си, детето непрекъснато поглъща околоплодни води, чиято течна част се разгражда до захар и вода и се абсорбира в червата, а люспите и велусните косми, уловени с водите, образуват меконий, който се отделя след раждането.

  Плацентата доставя хранителни вещества, което значително подобрява кръвообращението на майката. Този етап от развитието на плода се дължи на развитието на ендокринната и нервната система, което допринася за ускореното му развитие във всички посоки. Всички жлези функционират почти с пълна сила, което позволява на детското тяло частично да изостави майчината зависимост.

  На 23 седмици бебето продължава да натрупва подкожни мазнини, то се закръглява, придобива по-познат за окото външен вид, въпреки че все още изглежда като малък набръчкан червен мъж. Поради натрупаните пигменти кожата престава да бъде прозрачна.

  Бебето продължава да поглъща малки количества околоплодна течност. На 23 седмици бебето може да погълне до 500 ml. Той го отстранява от тялото под формата на урина. Тъй като околоплодната течност съдържа люспи на епидермиса, частици от защитно смазващо вещество, велусна коса, детето периодично ги поглъща заедно с водите. Течната част на околоплодните води се абсорбира в кръвта, а в червата остава тъмно маслинено оцветено вещество, наречено меконий. Мекониумът се образува от втората половина на бременността, но обикновено се отделя само след раждането.

  Чувство за бременност на 23 седмици

  23 седмици бременна, доста благоприятен период за почти всички бременни жени. В повечето случаи жените се справят добре. Когато тази седмица продължи, почти всички чувства на жената са насочени към бебето, защото сега тя постоянно го чувства. Най-често на 23 седмици жените изпитват следните усещания:

  • Контракции на Бракстън Хикс. По принцип те все още може да не съществуват, но това е много често явление. Контракциите се появяват под формата на леки спазми в матката, не се притеснявайте, те са част от нейната подготовка за бъдещо раждане. Ако сложите ръката си на коремната стена, можете да почувствате непознати досега мускулни контракции. Мускулите на матката ви се опитват. В бъдеще подобни контракции могат да започнат да се усилват. Не бива обаче да бъркате контракциите на Бракстън Хикс с реални болки;
  • Теглото се увеличава значително. Факт е, че матката ви продължава да расте, заедно с нея се увеличава плацентата и обемът на околоплодните води. Някои хора, които познавате, може да забележат, че коремът ви е нараснал твърде много и да предположат, че ще имате близнаци. Или може би ще ви кажат, че коремът ви е твърде малък за такъв период. Основното нещо е да не се паникьосвате, всички деца се развиват по различни начини, така че не трябва да слушате никого, най-вероятно сте добре;
  • Болка, когато тялото е неудобно. По това време бебето вече рита много забележимо, понякога може да хълца и да промени позицията си в матката поне 5 пъти на ден. Поради това може да ви притеснява дърпащата болка. Също така, тя може да бъде остра, тя се появява отстрани на матката и възниква от напрежението на нейните връзки. Болката бързо изчезва, когато положението на тялото се промени, а матката остава отпусната и мека с нея. Някои жени, още на 23 седмица, могат да получат болка в областта на симфизата, костно сливане на таза в областта на пазвата и походката може също леко да се промени поради разминаването на тазовите кости преди бъдещото раждане;
  • Има усещане за тежест в краката и подуване, може да се появи болка. Може да забележите, че старите ви обувки са станали малко тесни за вас, това е съвсем нормално. Поради увеличаването на теглото и поради изкълчвания на връзките, стъпалото започва да се удължава, развива се статично плоскостъпие. Специални стелки за бременни жени и удобни, стабилни обувки ще ви помогнат да се справите с този проблем;
  • Може да се появят разширени вени. На 23-та седмица може да се появи такова неприятно явление като разширени вени. Това се дължи на факта, че стената на вените се отпуска под въздействието на хормони, а матката, от своя страна, нарушава изтичането на кръв през вените поради компресия на вените на малкия таз;
  • Има вероятност да се появят хемороиди. По това време тя може да се прояви заедно със запек. Характерни са болки в ректалната област, пролапс на възли, кървене. Не се самолекувайте при никакви обстоятелства! Хемороидите при бременни жени могат да бъдат излекувани само от специалист, това е много трудна задача;
  • Кожата е чувствителна към UV светлина. Поради високите нива на хормоните, трябва да бъдете внимателни, докато сте на слънце. Ако сега ще правите слънчеви бани, то може да се окаже с старчески петна;
  • Появява се пигментация. Зърната ви потъмняха, на корема ви се появи тъмна ивица от пъпа надолу и сега вече е доста ярка;
  • Гадене притеснения. Причината му се крие във факта, че уголемената матка притиска жлъчните пътища и пречи на нормалното храносмилане. Ако ви се гади след хранене, опитайте се да влезете в позиция на коляно-лакът, ще се почувствате малко по-лесно. Трябва да се отбележи, че тази поза също е от полза за бъбреците. По този начин се подобрява притока на урина..

  Киселини, които се появяват поради отслабването на сфинктера на хранопровода, могат да развалят настроението на бременна жена. Също така, физиологичните причини за появата на киселини в стомаха са повишена концентрация на хормони и намаляване на обема на стомаха поради натиска на нарастващата матка. Разбира се, за бъдещата майка е трудно да повлияе на тези фактори, но е напълно възможно да коригира и балансира храненето си, ако желае..

  Най-добрите средства за борба с киселини са лесно смилаеми ястия и здравословни напитки, както и частични ястия на малки порции. Бременна жена, която усеща проявите на киселини в стомаха, трябва да откаже мазни и пържени храни, които провокират отпускане на сфинктера, кафе и сода, бобови растения и грозде.

  Наддаване на тегло при 23 гестационна седмица

  През целия период на раждането на бебето бъдещата майка трябва да наддаде не повече от 10 - 12 килограма. През първия триместър бъдещата майка започва да се възстановява от третия месец. Той е повлиян от ранната токсикоза и привикването на тялото към нов статус. Средно това е един до два килограма. Интензивността на набирането през втория триместър започва да се увеличава и се препоръчва в диапазона от 250 - 300 грама. в Седмица. На 23-та седмица от бременността жената може да наддаде до 8 кг (от началото на бременността), докато плодът тежи около 500 грама.

  Опасности на 23 седмица бременност

  На 23-та седмица от бременността е много опасно да се разболеете от настинки, особено от грип. Работата е там, че сега има много активен растеж на мускулите и костите, но тялото е много слабо, за да устои на вируса. В случай на заболяване, бебето впоследствие може да развие проблеми със сърдечно-съдовата, отделителната и нервната система..
  В допълнение към грипа, трябва да внимавате и с краката си, тъй като плодът става по-тежък и може да се развият разширени вени. За да избегнете такива сериозни проблеми, по-добре е да закупите специална превръзка (еластична), която лекарите съветват всеки ден, за да превържете краката си плътно. Обувките трябва да са възможно най-удобни и без токчета. Освен това трябва да лежите по-често с краката надолу..

  Преглед на 23 гестационна седмица

  За период от 23 седмици ще бъдете поканени на рутинен преглед и може да Ви бъдат предписани лабораторни изследвания на кръв и урина, ултразвук, тестове за вродени патологии. Взимате тест за урина за протеин, кръв за хемоглобин и глюкозата допълнително се измерва. Ако последното е твърде високо, ще ви бъде предписана диета за намаляване на риска от затлъстяване на плода. Бременността може да бъде отключващ фактор за развитието на гестационен захарен диабет. Прекомерните нива на глюкоза влияят негативно не само на тялото на жената, но и увреждат плода.

  Лекарят изпраща за ултразвуково изследване на тези бременни жени, които не са се подлагали на 20 - 22 седмици. Ултразвукът на 23 седмица от бременността също ви позволява да разберете пола на нероденото бебе. Освен това специалистът ще измери обиколката на корема, височината на дъното на матката, ще изслуша сърдечния ритъм на бебето, ще попита колко често се случват движенията.

  При 23 гестационна седмица скоростта на фетална активност е 4 часа на ден. Ако сте загрижени за изписването, Вашият лекар може да вземе вагинален тампон. Кръвното налягане и теглото ви също се измерват. Норма за тегло при 23 гестационна седмица - плюс 5-7 кг от първоначалното тегло.