Няколко дни след овулацията (от 5 до 10 дни), при контакт с партньор на жена през този период, ранните признаци на бременност вече са възможни..

Разбира се, тестът за бременност ще ви помогне да разберете за наличието на бременност със 100% гаранция, но е по-добре да го направите, ако има забавяне, и това, като правило, не по-рано от 28-30 дни след началото на последния цикъл, въпреки че самото зачеване е възможно в 12 -16 дни от цикъла.

След това, след още 7-10 дни, оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина, тогава една жена вече може да започне да усеща признаци на бременност..

РАННИТЕ ЗНАЦИ МОЖЕ ДА БЪДАТ В ПЪРВИТЕ СЕДМИЦИ НА БРЕМЕННОСТТА

На какво трябва да обърнете внимание преди забавянето, за да подозирате, че имате бременност? И така, има 16 основни фактора, които показват голяма вероятност бременността да е настъпила в текущия цикъл..

НЕДОСТАТЪЧНОСТ ЗА ДИШАНЕ

Изкачвайки се по стълбите, слабостта се преобръща над вас, дишането става объркано - това може да се дължи на липса на кислород. Тялото започва да се възстановява, да доставя кислород на зараждащото се дете, следователно са възможни периоди на липса на дишане. Трябва да се отбележи, че такива периоди са вероятни през цялата продължителност на бременността, а не само в самото начало. Особено когато бебето порасне и започне да притиска диафрагмата на майката.

Болезненост и уголемяване на гърдите

Един от най-честите признаци е, че гърдите стават по-тежки и по-чувствителни. Има леко усещане за пълнота и натиск. Ореолите могат да потъмнеят. На гърдите се рисува венозна мрежа, преди тя да не е била толкова забележима.

Някои жени обаче изпитват едни и същи усещания в гърдите си, без да са бременни, но само поради влиянието на хормона прогестерон през втората половина на цикъла. Този хормон е отговорен за подготовката на женското тяло за бременност. Можем да кажем, че той дава инсталация за бременност..

БЪРЗА УМОРА, СЪН

Изненадващо ли сте уморени по-бързо от обикновено? На сутринта стана трудно да станете, слабост в тялото през целия ден - същия ефект на хормоните на бременността. По правило това състояние на „хронична умора“ преминава в края на първия триместър, просто изчезва, сякаш по магия.

НАВСЕА

Друг знак, който може да се появи много преди закъснението. Не всички жени страдат от ранна токсикоза, но огромното мнозинство изпитва гадене, което значително усложнява живота им през първия триместър.

Като един от ранните признаци, гаденето може да се появи веднага, когато започне прикрепването на яйцеклетката в маточната кухина. Най-рано, когато това може да се случи, е 5-7 дни след зачеването.

ЧЕСТО УРИНИРАНЕ

В ранните етапи жената може изведнъж да започне да се разпада цяла нощ, без да ходи до тоалетна. По време на бременността женското тяло започва да преработва повече течности и натоварването върху пикочния мехур се увеличава..

Главоболие

Не е очевиден, но и доста чест признак на бременност. Това също е следствие от работата на хормоните. Ако не сте използвали контрацепция през последните 2 цикъла, не можете да приемате болкоуспокояващи без препоръка на лекар, който трябва да бъде информиран за възможна бременност, за да се избегне отрицателното въздействие на лекарствата върху развиващия се организъм на детето.

БОЛКА В ГЪРБА

Боли ли ви кръста, кръста малко? Ако нямате такава болка, това може да е и един от признаците на бременност..

Спазми в матката

Това може да е признак както на бременност, така и на наближаващия период - трудно е да се каже по-точно. Но в половината от случаите на бременност матката изглежда се усеща, понякога в нея се появяват необичайни усещания за изтръпване, тежест, контракции и парене.

ПОВИШАВАНЕ ИЛИ НАМАЛЯВАНЕ НА АПЕТИТ

Ако изведнъж почувствате промяна във вкусовите си предпочитания, внезапно започнете да изпитвате вълчи апетит или отвращение към храната или жажда за някои храни - висшето тяло ви информира, че сте бременна.

СТРОИТЕЛСТВО И ДУХАНЕ

Миналата седмица спокойно се нахлузихте в дънките си, а днес изведнъж почувствате, че не можете да ги закопчаете по корем? Бременните хормони могат да забавят храносмилателната система, което води до метеоризъм, запек или диария. Задържането на течности също може да създаде усещане за тежест, подуване на корема.

MOOD SWING, "EMOTIONAL SWING"

Друг признак, който може или да гарантира, че казва, че има бременност, или да говори за близкото начало на менструацията. Тези промени в настроението могат да бъдат по-изразени и малко по-дълги по време на бременност..

ОСТРИ СЕНЗОР

Ако изведнъж сте престанали да толерирате миризмите, които преди сте дишали спокойно, това е един от признаците за възможна бременност. Повишената чувствителност към миризми също е дело на хормоните. Възможно е да не можете да толерирате някои от миризмите на парфюм и храна през цялата бременност. И обратно, може да има необяснима жажда за миризми на домакински химикали..

ДИДЕН, ЗАБАВНО

Ниските нива на кръвната захар при бременна жена могат да причинят кратки епизоди на световъртеж или дори припадък. Уверете се, че ядете и пиете достатъчно течности през целия ден.

КРЪВЕНЕ ИМПЛАНТАЦИЯ

Седмица преди началото на нов цикъл, жената може да открие малко количество кръв по бельото си, буквално едно или няколко петна. Това не е пристигането на менструация преди време, най-вероятно това е знак за имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина. Оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката, буквално пробивайки в нея, докато малките кръвоносни съдове се разрушават, което причинява леко кървене.

СТУД

В началото на бременността имунитетът на жената намалява, имунната система се потиска, така че тялото на майката да не отхвърля плода. В резултат на това жената става по-податлива на различни вируси, които обаче преминават лесно, без да засягат детето изобщо. Неконтролираните антивирусни и настинки, които жената може да приема, без да знае за бременността си, могат да бъдат много по-сериозни..

ЗАКЪСНЕНИЕ НА МЕНСТРАЦИЯ

Най-сериозният симптом, наред с други, е забавянето. Много от ранните признаци са противоречиви и могат да бъдат както симптоми на бременност, така и предвестници на ПМС. Забавянето на здрава жена, която има редовен сексуален живот, вече е сериозна причина да отидете в аптеката за тест..

Калкулатор за бременност - изчислете периода на бременността си и разберете как се развива бебето ви сега!

Вътрематочно развитие на бебето през деня от зачеването

Двойките, планиращи бременност, трябва да знаят как се формира плода през първите дни от живота му, за да може например да планира пола на детето или да разбере необходимостта от подготовка за бременност. Как се развива плодът по време на естествена бременност и през какви етапи преминава ембрионът след прехвърляне през деня в IVF протокола?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Bankoboev.Ru_oplodotvorenie_yaicekletki.jpg "alt =" развитие на ембриона през деня "width = "660" height = "413" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Bankoboev.Ru_oplodotvorenie_yaicekletki.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Bankoboev.Ru_oplodotvorenie_yaicekletki-300x188.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Естествено торене

Развитието на ембриона от зачеването до раждането е доста труден период, благосъстоянието на който се определя от първите дни на вътрематочния живот. Оплождането играе важна роля за определяне на пола на бебето, а последващият етап, на който се формират тъканите и органите на детето, определя успеха на плода.

Всяка бременност започва в средата на менструалния цикъл, а именно от момента на оплождането на яйцеклетката, въпреки че в акушерството се счита за начало на бременността в първия ден след менструацията. Зачеването настъпва в деня на овулацията, тъй като способността на яйцеклетката да се възпроизвежда се губи 12-24 часа след разкъсването на фоликула.

По време на естествения процес на възникване на нов живот, във фалопиевата тръба се образува диплоидна клетка, след като сперматозоидът попадне в яйцеклетката, която започва да се дели експоненциално. На 4-ия ден след оплождането в зиготата има 58 разделени клетки, 53 от които ще формират основата за формирането на тъкани и вътрешни органи на детето, а останалите 5 ще участват в образуването на плацентата, околоплодната течност и пъпната връв.

На 5-ия ден зиготата навлиза в стадия на бластоциста, който се характеризира с наличие на балон с течност и последваща резорбция на мембраната на зиготата. На този етап ембрионът започва да напълнява. На 7-10 дни след зачеването започва имплантиране на ембриона в матката.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/razv2.jpg "alt =" развитие на ембриона през деня "width =" 660 "height =" 524 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/razv2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/ uploads / 2018/02 / razv2-300x238.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Прикрепване на ембриона към матката - моментът на истината

От зачеването до имплантацията, в зависимост от различни фактори, отнема 7-10 дни. Началото на имплантацията се извършва в края на седмицата след зачеването, когато ембрионът, движейки се по фалопиевите тръби, достига до маточната кухина.

В зависимост от състоянието на ендометриума, неговата дебелина и еластичност, процесът на имплантиране може да отнеме повече време, след което може да се диагностицира късно имплантиране. Обикновено процесът на прикрепване на плода отнема около 40 часа. Дебелината на ендометриума за закрепване на бластоцистата не трябва да бъде по-малка от 7 mm.

От първите часове след началото на имплантацията в тялото на жената започва да се произвежда специфичен хормон, hCG, който изпраща сигнал до мозъка за началото на бременността. 9-10 дни след предвиденото зачеване може да се направи кръвен тест за бременност.

Имплантацията в 30% от случаите може да бъде придружена от кървави изхвърляния и почти винаги локални болки в дърпането.

След имплантацията ембрионът продължава да расте в ендометриума, което осигурява снабдяването с основни хранителни вещества, докато плацентата се образува.

10 дни след зачеването бременността настъпва директно - плодът вече е пуснал корени и започва да се формира. Веднага след прикрепването на плода, ембрионът се състои от три слоя клетки, от които се образуват кожата, вътрешните органи и опорно-двигателния апарат.

На 14-20 дни след оплождането се появяват зачатъците на пъпната връв и плацентата. В наши дни се формира първичната кръвоносна система, околоплодната торбичка, броят на клетките се увеличава, започва формирането на всички системи и органи на детето.

От 18 до 21 дни след зачеването сърцето започва да бие в ембриона, което лесно може да бъде проследено с помощта на ултразвук, паралелно на 20-22 ден се формира скелетът на бебето - хордата, гръбначният мозък, мозъкът и неговите участъци. На 24-26 дни се полага основата на централната нервна система.

На 3 седмици след зачеването, от 21 до 30 дни, се формират крайниците на бебето, нервната тръба и висцералните арки. В края на 1 месец бебето ясно показва мускулна тъкан, зачатъците на очните ябълки и гръбначния стълб. По-нататъшният растеж на ембриона включва развитието на съществуващи примордии.

От 5-та седмица ембрионът навлиза във феталната фаза.

На 5 седмици от момента на зачеването бебето продължава да развива всички системи и органи, особено мозъка. Започват да се появяват основните сексуални характеристики на детето. Продължава

От 6 седмици след зачеването се формират ушите, носът, очите, клепачите, пръстите на ръцете и краката на детето. Сърцето е разделено на камери, образуват се бъбреците и уретерите.

Как се развива ембрионът след прехвърляне по време на IVF

При ин витро оплождането процесът на зачеване е малко по-различен, но принципът все пак остава. Ембрионите се култивират в така наречената епруветка и през първите 5 дни яйцеклетката се трансформира: първо в зигота (еднодневен ембрион), след това в морула и след това в бластомери. След 3 дни ооцитът вече е образувал набор от хромозоми и пол и в присъствието на 10-16 бластомери репродуктолозите извършват презасаждане.

Таблицата за разработка изглежда по следния начин:

1 DPPБластомерите продължават да се делят.
2 DPPЕмбрионът напуска мембраната и се прикрепя към тъканите на матката. В същото време жените отбелязват усещанията от първите признаци на бременност..
3-5 DPPБластоцистата се залепва и се вгражда в ендометриума, след което ембрионът започва да се храни с ресурсите на майчиното тяло.
6 DPPНа този ден бъдещата майка често има имплантационно кървене.
7 - 10 DPPПлацентата, хорионните пъпки се образуват, започва интензивният растеж на хормона hCG.
11-12 DPPПрез този период вече можете да си направите анализ или да направите тест за бременност.

Във всички останали отношения развитието на ембриона не се различава от зачеването в естествения процес. През този период бъдещата майка трябва да се грижи за себе си, да намали максимално натоварването, да изключи сексуалния живот и стреса.

В случай на заболявания не трябва да ходите на форума и да се навивате с нещастни истории на други хора, по-добре е да се свържете с Вашия лекар.

Прожекция на 1 триместър

На 7 седмици пъпната връв и плацентата продължават да се образуват, чрез които плодът се осигурява с въздух и храна. По това време мозъкът има ясно разграничение на полукълбите, образуването на пръстите, дланите на детето завършва, клепачите и очите вече са оформени. Стартира ендокринната система.

На 8 седмици в плода се появяват вкусови рецептори, образуват се стомашно-чревният тракт и устната кухина. Контурите на лицето се подобряват, тестисите се оформят при момчетата. Тялото на бебето започва да се удължава и костите се втвърдяват. По това време дължината на ембриона е 20 мм.

На 9-та седмица надбъбречните жлези на бебето започват да произвеждат хормони, кръвоносната система продължава да се формира и простатната жлеза се образува при момчетата. На този етап в кръвта има еритроцити, въпреки че левкоцитите все още липсват. Бебето вече има оформени стави и мускулна система, така че пръстите, коленете и лактите вече могат да бъдат компресирани. Формирането на органи на този етап спира, всички сили на бременната жена и бебето са насочени към допълнително подобряване на системите.

На 10-та седмица след зачеването първият триместър приключва. Този период в акушерството е 12 седмици от бременността, тъй като броенето започва от първия ден на последната менструация.

Първият скрининг се препоръчва от първия ден на 10-та седмица до 6-ия ден на 13-та седмица от бременността, за да се идентифицират възможни малформации и да се определи точния период на бременността. Най-точните резултати се дават при скрининг на 11-12 седмици.

Като част от първия от двата задължителни прегледа на бременна жена е необходимо да се даде кръв за нива на хормони, резус-конфликт, инфекции и да се направи ултразвуково сканиране. Ултразвуковото изследване оценява дължината на плода и размера на главата, симетрията на развитието на мозъчните полукълба, състоянието на вътрешните органи, размера на костите, размера на сърцето и корема. При преглед лекарят ще може да разпознае и да предотврати развитието на патологии.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/protekanie-beremennosti-po-nedelyam2.jpg "alt =" разработване на ембрион от седмици "width =" 660 "height =" 288 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/protekanie-beremennosti-po-nedelyam2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/protekanie-beremennosti-po-nedelyam2-300x131.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Развитието на дете от зачеването до раждането е доста сложен и трудоемък процес. Първият триместър е най-важният гестационен период, тъй като всички системи на бебето са положени и оформени по това време. В края на първия триместър се провежда проучване, което помага да се проследи съответствието на развитието на ембриона с гестационния период и да се предотврати патологията. За бъдещата майка скринингът е възможност да види бебето за първи път.

Първата снимка на корема е един от най-трогателните моменти на бременността, но какво мислите?

20-22 дни от цикъла: възможно ли е да се усетят първите признаци на бременност?

Първите признаци и симптоми

Първите признаци на бременност в по-голямата си част не са особено специфични и до голяма степен съвпадат с проявите на предменструален синдром. Някои от тях могат да се появят почти веднага, докато други се появяват след седмица или две..

Тежестта на симптомите зависи единствено от характеристиките на организма. Всеки от тях поотделно не е доказателство за нова ситуация, но комбинацията им със сигурност трябва да предупреждава жената. Тези, за които ПМС е нехарактерен, трябва да обърнат внимание на такива симптоми на зачеване, които се появяват още в ранните дни, като:

 • повишена базална температура и нискостепенна телесна температура;
 • неразположение и слабост;
 • нарушения на съня, безсъние или, обратно, повишена сънливост;
 • промяна в либидото;
 • изтръпване в матката, усетено по време на периода на закрепване на яйцеклетката към стените му;
 • болки в кръста;
 • повишен апетит като цяло или жажда за някои отделни храни, които преди това са отсъствали в ежедневната диета;
 • гадене и киселини;
 • алергични реакции, които не са наблюдавани преди това;
 • отделяне на червен или кафяв цвят, което показва, че ембрионът се е прикрепил към матката;
 • ниско кръвно налягане.

Един от основните и най-важното, надеждно диагностициран, признаци на зачеването е повишаване на базалната температура. Необходимо е да се правят измервания сутрин, веднага след сън, тъй като физическата активност влияе върху стойността на този показател.

Обикновено базалната температура постоянно се променя в съответствие с фазите на цикъла под въздействието на хормони. След края на менструацията трябва да се уталожи на ниво между 36,5 ° C и 36,9 ° C, което прави условията за съзряване на фоликулите оптимални. В навечерието на овулацията се наблюдава намаляване, а след това, с освобождаването на яйцеклетката, рязко, с 0,4 ° C или повече, повишаване на температурата. Тези показатели не са строги, всяка жена трябва самостоятелно да разбере какви стойности са характерни за нейното тяло..

Базалната температура се повишава поради повишаване на концентрацията на хормона прогестерон. В случай на зачеване той продължава да работи, поддържайки базалната температура над 37,0 ° C. Ако не се случи оплождането на яйцеклетката, производството на естроген се увеличава, в резултат на което температурата преди началото на менструацията намалява.

Съответно, ако очакваният спад не настъпи, това е значителна причина да се подозира бременност. Също така, ако е настъпило оплождане, на графиката може да се появи трета фаза, отразяваща края на периода на функциониране на жълтото тяло.

Имплантационната депресия - еднодневно понижаване на базалната температура на фона на трайно високо ниво - е един от най-надеждните признаци на бременност, който се появява в първите дни след зачеването. Причинени от освобождаването на естроген, което придружава прикрепването на оплодена яйцеклетка към матката.

Важно: колебанията в базалната температура са най-ранните надеждни признаци на бременност. Но за да може да установи факта на зачеването чрез увеличаването му, жената трябва да води дневник с измервания и да знае стойностите, характерни за тялото й в различни дни от цикъла.

Кога да посетите лекар

Не отлагайте посещението при лекар, ако смятате, че сте бременна. За период от две седмици можете да отидете на гинеколог, който ще потвърди бременността, ще определи приблизителния период след зачеването, както и характеристиките на хода на бременността.

В период от три седмици можете точно да определите, че бременността е маточна. Струва си да се знае, че извънматочната бременност има същите симптоми като нормалната бременност.

Но това състояние е много опасно за жената и ако не се консултирате с лекар навреме, всичко може да завърши много зле..

Как да разпознаем фалшиви признаци

Дали жената усеща, че зачеването е настъпило, е противоречиво. Лекарите уверяват, че това е невъзможно, но много млади майки, базирани на съветите на интуицията, са убедени в промяна в позицията си дори преди медицинско потвърждение..

Въпреки това трябва да се помни, че всички симптоми, които се появяват преди настъпването на забавяне на менструацията, са ненадеждни. Те могат да показват не само бременност, но и ерозия на маточната шийка и други гинекологични заболявания. Подобни признаци се появяват, когато червата не функционират правилно и инфекции на пикочните пътища. Най-честите фалшиви симптоми са гадене, кървене и повишено уриниране..

Важно е да запомните, че никакви признаци, показващи, че е настъпило оплождане, не са 100% надеждни и не причиняват влошаване на благосъстоянието на възможна бременност. В случай на заболявания е необходимо преди всичко да се обърне голямо внимание на здравето..

В първите дни след зачеването бъдещата майка може да разчита само на собствените си чувства. Нито аптечният тест, нито лабораторният кръвен тест ще дадат надежден резултат, тъй като концентрацията на хормони все още е твърде ниска. Ако закъснението все още не е започнало и характерните симптоми са силно изразени, можете да опитате да използвате електронен тест с висока чувствителност. Посещението при лекар също няма да даде категоричен отговор. Въпреки че гинекологът ще забележи известно увеличаване и разхлабване на матката, това може да бъде причинено от други причини.

В кой ден на закъснение е по-добре да направите теста

Когато жена, която е сексуално активна, се стреми да стане майка, тя очаква резултатите от теста за бременност. Дори 1-2-дневно забавяне на менструацията може да предвещава майчинство. Никой обаче не може да гарантира, че тестът, направен през този период, ще покаже правилния резултат..

Ако има закъснение всеки ден, трябва да проверите възможното зачеване. За да направите това, трябва да определите нивото на hCG в урината. Това може да стане с помощта на специална програма за проверка на бременността. Най-лесният вариант е да използвате тест лента.

Най-точен отговор може да се получи на 7-ия ден от закъснението. Ако нивото на hCG е достатъчно високо, тогава лекарството ще покаже положителен резултат, т.е. бременност.

Отрицателен резултат от теста може да се получи в следните случаи:

 1. Процедурата за тестване е извършена неправилно.
 2. Проверката за бременност е изтекла.
 3. Твърде много течност е излята при теста и е станала неизползваема.
 4. Тестването беше проведено вечерта.

Началото на развитието на плода

Първите дни и седмици след появата на зиготата, когато дори не е установена бременност, са важен етап в развитието на ембриона. След сливането на яйцеклетката и спермата, полученото оплодено яйце се движи през маточните тръби в продължение на няколко дни. През цялото това време има активно разделяне на клетките. От четвъртия ден чрез ембриогенеза се полагат основните системи и органи на нероденото дете. Започват да се образуват бластомери - специални клетки, отговорни за разтварянето на маточната лигавица и закрепването на зиготата към нейната стена, което се случва на петия ден след оплождането..

На шестия ден концентрацията на хормоните hCG и прогестерон се увеличава, в резултат на което телесната температура на жената се повишава. Развитието на ембриона все още продължава за сметка на собствените му ресурси. Към осмия до десетия ден започва развитието на невралната тръба на плода и образуването на плацентата. На дванадесетия ден на детето вече е осигурено пълноценно плацентарно хранене. Това събитие се счита за момента на бременността..

Не се безпокой

След зачеването първият ден е тържествен момент, когато поемате почтената, отговорна, но следователно не по-малко радостна роля на бъдещата майка. Създайте спокойна и подкрепяща среда за тялото си, за да може да се подготви за предстоящата промяна. Не се тревожете, когато видите менструално кървене или някаква промяна в хормоналната си система. Тялото е изправено пред много важна задача, подготвяща яйцеклетката за новия живот. Това изисква период от две седмици. По правило този етап трябва да бъде завършен успешно. Вие от своя страна обаче трябва също да следвате някои правила, за да улесните този процес..


Лекарите наричат ​​необходимите процедури „периконцептивна профилактика“. Благодарение на система от мерки и правилните условия плодът ще се формира правилно. По-добре е да започнете да се подготвяте няколко месеца преди оплождането или дори по-рано. Препоръчва се постоянно да се консултирате със специалист, който ще проучи отделните прояви на вашето тяло и ще разработи необходимата система за превенция.

Чувства на бременна жена

В допълнение към измеримите и диагностицируеми признаци на зачеването, през първите дни жената има и чисто субективни усещания. Чувствителността на всеки организъм към нова позиция се проявява от различни фактори. Повечето бъдещи майки отбелязват:

 1. чувство на топлина, редуващи се с втрисане;
 2. усещане за настинка при липса на дихателни симптоми;
 3. промени в настроението;
 4. неприятно усещане за тежест, причинено от активирането на кръвоснабдяването на тазовите органи;
 5. рязка промяна в чувствителността към миризми;
 6. постоянно усещане за пълнота в пикочния мехур;
 7. дискомфорт в седнало положение;
 8. промени в чувствителността на млечните жлези, тяхното подуване, секрецията на коластра.

Защо е гадно преди менструация

В зависимост от индивидуалните характеристики на тялото, всяка жена може да се чувства по различен начин по време на овулацията. Чувствата могат да се променят в зависимост от здравословното състояние, психологическото състояние. Състоянието на дискомфорт може да бъде единственият признак на бременност преди настъпването на закъснението или да показва различни видове патологии, развиващи се в тялото.

Сред многото причини за състоянието на "гадене" преди началото на забавянето, най-вероятните за женското тяло са следните:

 • предменструален синдром;
 • гинекологични патологии;
 • бременност.

Промени в начина на живот

Жена, планираща бременност, трябва напълно да промени начина си на живот преди зачеването. Важно е да се откажете от алкохола и тютюна, да се храните правилно и да спазвате ежедневието, да помните ползите от ходенето на чист въздух и добре подбраната физическа активност. Важно е да избягвате стреса и емоционалното пренапрежение.

Трябва да се опитате да предскажете възможното начало на бременността въз основа на променените усещания и да не навредите на детето на най-ранните етапи от развитието. Ако има съмнение, че е настъпило зачеване, е необходимо да се спре употребата на лекарства, които влияят върху развитието на плода, както и да се изключат големи дози кофеин.

Имунитетът на бременна жена е понижен и всяка инфекция е заплаха за нероденото дете, поради което се препоръчва да не се допуска хипотермия и прегряване, за да се сведе до минимум контактът с болни хора.

Доверие в природата

Ако следвате правилния начин на живот, не позволявайте на лошите мисли да се прокрадват в главата ви, процесът на носене на плода трябва да върви добре. В края на краищата тя беше доставена и организирана от самата природа, изпитана от голям брой поколения преди вас. Избягвайте такива вредни неща като алкохол и цигари, стрес. Медикаментите и други медицински интервенции са по-вероятно насочени към адаптиране на процеса и насочването му в правилната посока..

По принцип всичко трябва да е естествено. Контролът на лекаря просто ще ви помогне да избегнете остри ръбове и усложнения. Доверете се на тялото си и възприемайте бременността като един от най-ярките моменти в живота си. В крайна сметка именно през този период във вас расте нов човек. Спокойно и се насладете на този процес. Ще трябва да се справите с много, но тези неща са естествени и поправими с помощта на компетентна настройка на специалисти.

20-22 дни от цикъла: възможно ли е да се усетят първите признаци на бременност?

Женското тяло е деликатен механизъм, който усеща дори малки промени, които се случват в тялото. Бременността за жената е сериозна стъпка, но за тялото е голяма промяна. С раждането на нов живот той започва да работи за двама.

Въпреки това, не всяко момиче може да почувства първите признаци на бременност. Всеки организъм е индивидуален, но средно от 22-24 дни на цикъла е напълно възможно да се усетят промените, свързани с зачеването.

Вярвайте или не вярвайте на чувствата си?

Жената е известна със своята интуитивна натура с розови мечти. В главата си тя може да предпише много сценарии от ежедневието си..

Що се отнася до размножаването, тя естествено започва да забелязва и най-малките промени, настъпващи в тялото. Понякога фалшивите знаци могат да бъдат объркани с истината.

Но по-често интуицията не се проваля и дори преди края на месечния цикъл момичето знае за интересното си положение. И в потвърждение на чувствата си, винаги можете да използвате тест, специално създаден за определяне на бременността.

Сега има огромно количество инструменти, които помагат да се разбере за зачеването, което се е случило в много ранните етапи на бременността.

Що се отнася до жените, тяхната чувствителност започва да работи в различни периоди на зачеването. Някои може да почувстват симптомите на раждането на нов живот още на 18-ия ден от цикъла, докато други остават нечувствителни дори с първия ден на забавяне..

Е, не можете да спорите с природата. Очакваната концепция обаче може да бъде изчислена. Почти всяко момиче, планиращо бременност, знае датата си на овулация. Можете да започнете от тази точка. Но ще бъде по-удобно, ако първият ден от последната менструация се вземе за отправна точка. Именно тази дата отнемат акушерите, за да изчислят гестационната възраст..

Почти във всеки случай зачеването не се случва по-рано в средата на цикъла. В много редки случаи овулацията настъпва през първата половина на цикъла. И щом настъпи оплождането, тялото започва да реагира и да се възстановява до нова работа..

Първите промени не са видими за жената, но от 16-18 дни на цикъла в тялото вече се извършва преструктуриране.

Не се разстройвайте, че е невъзможно да ги почувствате. С течение на времето, ако едно момиче забременее, всичко ще стане осезаемо, ясно и очевидно..

Началото на нов живот

Началото на нов живот в тялото на жената е доста сложен и дълъг процес. 6 дни яйцеклетката се скита из необятността на фалопиевите тръби. И едва на 7-ия ден от пътуването си той се прикрепя към лигавичния слой на матката. Преобразуването на датата в месечен цикъл е 22-23 дни.

През този период могат да се появят малки зацапвания, които се виждат по бельото на момичето. Но в повечето случаи те не са..

Започвайки от 24-ия или 25-ия ден от месечния цикъл, имплантирането се счита за завършен процес. Оплодената яйцеклетка е надеждно защитена от външния слой. На свой ред външният слой започва да произвежда хормона hCG (човешки хорион гонадотропин).

В много източници hCG се счита за хормон на бременността и това не е странно. Произвежда се само от бременно тяло и само в единични случаи е признак на определени заболявания.

HCG насърчава всички телесни системи да се възстановят към нов тип работа. Белите дробове, сърцето, бъбреците, ендокринната система започват да функционират по различен начин. Често в наши дни жената също забелязва промени в своето благосъстояние, но не винаги придава значение на това. И едва след като се увери в „интересната ситуация“, той си спомня тези дни и всичко си идва на мястото.

Ефектът на ембриона върху чувствата на жената

Честно казано, раждането на нов живот е достатъчно трудно за усещане. Най-вероятно интуитивните усещания работят. Въпреки това много жени твърдят, че са успели да открият бременност в най-ранните етапи на бременността..

В повечето случаи това се дължи на растежа на плода и неговото вътрематочно развитие. Ембрионът се променя, основните органи и системи се развиват и това се отразява на жената в неясни усещания. Обикновено започва от 21-22 дни от менструалния цикъл..

Признаци на бременност 7 дни след зачеването или 21-22 дни от цикъла:

 • По това време ембрионът придобива нервна система и бъдещата майка усеща промяна във вкусовите си предпочитания. Колкото и да е смешно, в момента може да навлече нещо солено. Или дори игра на думи - торта с херинга.
 • С развитието на гръбначния мозък, мозъка, сърдечния мускул в ембриона, жената страда остро от главоболие, мигрена. Неприятните миризми я преследват навсякъде.
 • 22-23 денят от цикъла вече може да донесе първите най-известни признаци на бременност - сутрешната токсикоза. В някои случаи тестът за бременност леко ще оцвети втората желана лента..
 • 28-ият ден от цикъла и нагоре внася все повече цветове на бременността в живота на момичето. Всички органи на възприятие са изострени, миризмите стават по-ярки, вкусът е по-разнообразен. Понякога може да има желание да се ядат ястия, които преди са причинявали само отвращение, но сега има голямо желание да го опитате.

Ранни признаци на бременност

На 21-23 дни от цикъла можете да почувствате много други, не по-малко странни, първи признаци на интересна ситуация. И дори най-малките необичайни усещания могат да бъдат признаци за раждането на нов живот..

Разбира се, симптомите стават все по-забележими с напредването на бременността. И скоро момичето вече няма да се съмнява в позицията си и ще може ясно да усети всички признаци.

Най-честите първи признаци на бременност са:

 • Доста често жените отбелязват повишена умора и сънливост. Самата природа се опитва да предпази нероденото дете от прекалено активна майка. Тялото дава сигнал на всички органи, че е време да се спестят сили за развитието на бъдещото потомство.
 • Зачеването понижава кръвното налягане и ако едно момиче има ниско кръвно налягане по природа, то ще го почувства. Това може да бъде под формата на главоболие в задната част на главата..
 • Поради увеличаването на пролактина в организма, около една трета от жените забелязват повишена чувствителност на гърдите, до болка.
 • Възможно е да има метален вкус в устата.
 • Почти във всеки случай има нестабилно емоционално състояние на момичето. Внезапни промени в настроението, чести сълзи - всичко това може да бъде резултат от зачеването.
 • Ясен признак за бременност на 25-28-ия ден от цикъла е повишената базална температура. Няколко дни преди началото на менструацията тя намалява, ако дамата забременее, базалът остава висок 37 и повече.
 • На 20-21 ден от цикъла могат да се появят внезапни промени в телесната температура, понякога горещи или студени..
 • По време на 21-28 дни от цикъла може да почувствате подуване на корема. Това се дължи на големия приток на кръв към малкия таз..
 • От 22-ия ден на цикъла дамата може да почувства необичайно сексуално желание или дори да остане безчувствена. Тази категория се отнася до промени в либидото поради хормонални промени.
 • Бъдещата майка може да загуби сън или да стане повърхностна, съпричастна.
 • Възбудата се увеличава, жената трябва да прави нещо постоянно, да бяга някъде.

За да се твърди за точния първи признак на бременност още преди закъснението на менструацията, никой не смее до края. Тъй като съществуват много женски личности, има толкова много ранни усещания, свързани с раждането на нов живот..

Невъзможно е да ги осребрите всички, всеки организъм е уникален. Следователно това, което остава да се направи, е да вярваме, ако мечтата да имаш дете е непоносима. И също така изчакайте подходящия момент, за да потвърдите своите интуитивни или физически чувства с домашен тест за бременност или кръвен тест за hCG. Дано имате късмет.

22 седмици бременна

Какво се случва с бебето

22 седмица от бременността - 5,5 месеца в акушерски условия и 5 месеца от датата на зачеването. Плодът се развива активно, сега външният му вид не се различава от недоносеното новородено, въпреки леки несъвършенства в пропорции. Растежът на плода е 28-30 см, теглото му варира в рамките на 420-500 г. Сред другите характеристики на развитието на 22 седмици се различават:

 • активни движения, независимо от почивката или будността на жената;
 • образуването на вежди - те все още са бели и безцветни поради липса на меланин;
 • подобряване на рефлексите, укрепване на централната нервна система - движенията стават по-координирани, осъзнати;
 • бебешките очи се отварят.

Плодът активно се подготвя за живот извън утробата, но ако настъпи преждевременно раждане, е изключително трудно да се задържи детето поради незрялостта на всички структурни органи и системи. Ако е възможно да се спаси живот, тогава рисковете от инвалидност са изключително високи..

На 22 седмица интензивността на мозъчното развитие се забавя, но се образуват кората, подкорковият слой на мозъка, структури, отговорни за усещанията - детето започва да смуче палеца си.

Детето все повече реагира с движения на силни звуци, ярка светлина и възможен дискомфорт. Постоянните активни движения на плода трябва да предупреждават жената, това може да е сигнал за неприятности, вътрематочна хипоксия.

Развитие на близнаци

При здравословен ход на многоплодна бременност близнаците имат малка разлика в теглото - единият плод е малко по-голям от другия, но и двамата са с малко тегло, съответно 400 и 450 g. Дължината на тялото едва достига 28 см. Белите дробове на двата плода са оформени, но спонтанното дишане все още не е възможно. Образуването на подкожни мазнини се отбелязва върху кожата. Кожата все още е набръчкана, главата е малко по-голяма от тялото поради активния растеж на съдовите структури на главата и мозъка. Близнаците се движат, успокояват се, реагират на шум, ярка светлина.

Какво се случва с мама: усещания

22-та седмица е белязана с относително спокойствие, здравословното състояние на здравата жена се нормализира, дишането се подобрява, появява се сила, гаденето изчезва. Самото тяло непрекъснато се променя.

Матка и корем. Матката непрекъснато расте, стените изтъняват, дъното на матката се издига над нивото на пъпа с почти 2-2,3 см. При многоплодна бременност параметрите са малко по-големи, но не значително. Нарастващата матка почива директно върху диафрагмата, така че се появяват нарушения на дишането, задух. Обемът на корема също се увеличава, параметрите зависят от физиката и теглото на жената. Коремната обиколка на бременна жена се увеличава с почти 1 см всеки месец.

Вагинално отделяне. На 22 седмици отделянето е леко, умерено лигаво, с кисела миризма. Ако отделянето се е променило, стане жълтеникаво или зелено, тогава може да се подозира инфекциозен процес. Обемът на отделянето леко се увеличава, което може да се дължи на изтичане на околоплодната течност (малко количество е норма). Не трябва да има кафяво или кърваво отделяне - дори леко подозрение трябва да се проверява при стационарни условия.

Промяна в телесното тегло на жената. Обикновено наддаването на тегло не трябва да бъде повече от 300 g на седмица; до 5-ия месец на бременността жените добавят почти 5,5-6 kg. Теглото на тялото е теглото на плода, обема на матката, притока на кръв, околоплодните води. Рязкото нарастване на телесното тегло или значително увеличаване на теглото до 22 седмици изисква допълнителна диагностика, за да се избегнат гестационни усложнения: диабет, полихидрамнион, прееклампсия на бременни жени поради генерализиран оток.

Промени в гърдите. Жените, дори с нормостенична и слаба физика, забелязват увеличаване на млечните жлези, гърдите стават по-тежки. Зърната набъбват, сянката на ареолите се променя - кожата става кафява. Коластрата може да се отдели от зърната - така млечните канали под въздействието на хормона пролактин се подготвят за предстоящата лактация. Жените се съветват да поддържат добра хигиена, да носят удобно бельо и в никакъв случай да не изразяват отделяне от зърната, за да се избегнат усложнения.

Промени в кожата. Жените могат да видят първите стрии поради увеличената суха кожа. Разтягането на кожата на корема води до сърбеж, напрежение. За да сведете до минимум усещанията, трябва редовно да смазвате кожата с овлажнители и масла. Под въздействието на хормони вертикалната ивица от пъпа до пазвата потъмнява, условно разделяйки стомаха на две части. До края на 2-ри триместър това ще стане много забележимо. При жените нивото на меланин се увеличава, което се изразява в пигментация на кожата.

Походка. Тялото на жената постоянно се подготвя за раждане. Под тежестта на матката костите на тазовото дъно се подготвят за разширяване, тяхната подвижност започва, така че походката на жената наподобява "ходеща гъска".

Всички физиологични промени са норма, характеризираща не само 22-та седмица на бременността, но и целия 2 триместър. С развитието на плода усещанията могат да се увеличават или намаляват..

бебето съветва

Преди раждането на дете искам да се отпусна в курорта и да натрупам сили. Много бъдещи майки обаче се съмняват: няма да...

И не само майка, а гинеколог-ендокринолог!

Младите майки се подкрепят, разказват и показват как са станали телата им след раждането на деца.

Медицински преглед

На 22-ра седмица се провеждат рутинни прегледи, жената трябва да посети своевременно антенатална клиника, за да идентифицира навреме възможните нарушения.

 • водещ акушер-гинеколог;
 • общопрактикуващ лекар;
 • педиатър в детската клиника;
 • зъболекар за оценка на състоянието на устната кухина, възможно лечение;
 • отоларинголог;
 • оптометрист.

При сложна клинична история на жената може да са необходими консултации на специализирани специалисти. Ако е необходимо лечение, 22 седмици са благоприятен период.

 • кръвен тест за hCG - нарушение на нивото може да показва усложнения на бременността;
 • - свободен естриол - хормон, който оценява развитието на матката;
 • протеин алфа-фетопротеин, който осигурява растежа и нормалното развитие на плода;
 • генетичен кръвен тест за патология на развитието на органи, системи (синдром на Даун е задължителен, останалите - по показания);
 • общи изследвания на кръв и урина.

Провеждат се генетични изследвания за специални показания. Ако генетикът поема високи рискове от вътрематочни малформации, на жената може да се предложи инвазивна диагностика - изследване на околоплодните води (амниоцентеза).

 • Ултразвукова процедура. Второто планирано ултразвуково сканиране за определяне на критериите за нормалното развитие на плода, състоянието на матката, плацентата. Диагностикът оценява състоянието и обема на околоплодната течност, структурата на плацентарната бариера и пъпната връв.
 • Доплер ултрасонография. Ултразвук с изследване на притока на кръв, състоянието на съдовете на пъпната връв, плацентата. Проучването помага да се оцени не само естеството на кръвния поток, но и да се изключи възможната вътрематочна хипоксия.
 • Кардиотокография. Методът включва запис на сърдечната честота на плода, резултатите от които се показват на хартия под формата на диаграма. Повторете процедурата, ако е необходимо. Не забравяйте да сравните с акушерската акушерска помощ със специална епруветка.
 • Кардиоинтервалография. Рядък метод за изследване, който се изисква в случай на съмнение за малформации на сърдечно-съдовата система на плода, както и в спорни случаи.

Лекарят оценява състоянието на плода и жената според съвкупността от всички видове инструментални и лабораторни изследвания, предишна акушерска история, анамнеза. При необходимост се възлагат уточняващи изследвания.

Трудности при носене

При 22 гестационна седмица са възможни следните рискове и усложнения:

Преждевременна доставка.

Бебетата, които се появяват по това време, имат малък% преживяемост поради недоразвитие на вътрешните органи и системи, следователно по това време те говорят за спонтанен аборт. Плацентарна недостатъчност, инфекция на околоплодните води, груби нарушения в развитието на вътрешните органи могат да провокират патология.

Замразена бременност

Вътрематочната смърт на плода е патология, която е опасна за живота на жената, тъй като разлагането на тъканите на починало бебе води до перитонит, генерализиран сепсис. Смъртта на плода настъпва в резултат на много фактори, изложени на риск от жени с тежка бременност, подобно на резултата от предишни бременности или мъртво раждане.

Недохранване

Регистриран е от 22-23 седмици, характеризира се с нисък индекс на околоплодната течност, води до малформации на плода, смъртта му. Основната причина е намаляване на функционалността на плацентарната бариера.

Многоводие

Регистрира се много по-често от олигохидрамнионите. Често причинени от майчини причини (инфекции, заболявания), хромозомни аномалии в развитието на плода. Незначителните полихидрамниони изискват наблюдение, изразено - болнично лечение на жена.

Съвременната медицина успешно лекува много заболявания и патологични състояния, които могат да доведат до заплаха за живота на плода и майката. Основният аспект при постигане на високи нива на здравословна плодовитост е навременният преглед на жена, посещение на специалист.

Снимки на 22 седмица бременна

Най-четените публикации в седмица 22

Повечето деца се раждат през януари и март: 1/10 и 1/11 от общия брой.

Най-голямото бебе се появи при гражданин...

Формата на черепа и главата при новородено бебе. Друга характеристика на новороденото бебе е наличието на незначителен p...

Знаейки, че скоро ще стане щастлива майка, жената винаги се опитва да намали до нула рисковете, които могат да бъдат опасни...

Тонусът е нормално състояние на частично свиване на отпуснат мускул, поради което той е в състояние да се свие в отговор на...

Имате ли нужда от превръзка? Ако да, кой от тях е по-добър? И как да го изберете и носите правилно, за да не навредите на себе си и на бебето си? Като...

8 съвета как да не наддавате по време на бременност Смята се, че за 9 месеца трябва да качите от 8 до 10 килограма (не...

Какво да правим и какво не

Бременността налага някои ограничения върху живота на бъдещата майка, тъй като отговорността за общото състояние пряко зависи от жената. На 22-та седмица трябва внимателно да обмислите забраните и разрешените действия.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • намалете физическата активност, заменете я с дълги разходки;
 • приемайте витамини в съответствие с период от 22 седмици;
 • правят секс при липса на дискомфорт, заплаха от прекъсване;
 • подгответе се за бъдещо раждане, посетете обучения за бъдещи майки;
 • работа, обаче? активността не трябва да е свързана с физически труд, повишен стрес, преумора, статично положение на тялото;
 • за лечение на зъби и други заболявания - 22 седмици е благоприятен период, тъй като плацентата се формира и надеждно защитава плода от някои външни влияния.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • физически упражнения, съчетани с натоварване, вдигане на тежести, силови тренировки;
 • приемайте алкохол (дори вино, дори в малки количества);
 • изключете агресивната храна, особено бързо хранене, консерви и храни, които увеличават риска от метеоризъм, запек;
 • посещавайте бани, сауни, парни бани - натоварването на сърдечно-съдовата система увеличава риска от припадък, хипертонични кризи, спонтанен аборт;
 • присъствайте на нощни партита - шумните компании дразнят централната нервна система, причиняват безпокойство и подвижност на плода;
 • да бъде на места за публично събиране на хора по време на епидемия от грип, вирусни инфекции;
 • не можете да приемате лекарства без лекарско предписание (НСПВС, спазмолитици, аналгетици, антибиотици);
 • изключете секс с партньор без презерватив, както и със заплаха от прекъсване, болка, неприемливо е да практикувате агресивни сексуални позиции.

Жените трябва да обърнат специално внимание на растящия плод - сега връзката с детето се усеща в действителност. Не забравяйте да изключите стресовия фактор като причина за психоемоционални разстройства.

Правилното хранене

Правилното хранене не е само приготвени на пара болнични кюфтета без сол и подправки, така че трябва да обърнете специално внимание на диетата, да я балансирате и разнообразите. На 22-ра седмица от бременността се препоръчва:

 • гответе храна чрез готвене, задушаване, печене, обработка с пара;
 • яжте на чести малки порции;
 • ежедневно използвайте прясно изцедени сокове, плодове, плодове;
 • алтернативни морски риби в диетата, месо - източник на протеини, аминокиселини, витамин А;
 • поне 3-4 пъти седмично да се яде извара, заквасена сметана, сирене, пиене на ферментирали млечни продукти - източник на калций, който е толкова необходим за дете и жена през цялата бременност;
 • украсете храната с пресни билки, подправки (босилек, кимион, сусам);
 • спазвайте адекватен режим на пиене, особено в случай на проблеми с отоци.

Здравословната диета осигурява 45% от тялото на растящия плод с необходимите витамини и минерали. Правилният подход към храненето елиминира гаденето, запека, диарията и увеличеното образуване на газове.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Разнообразната диета само ще подобри качеството на живот на жената. Можете да рационализирате приготвянето на храната си, като предварително направите меню за седмицата. Гответе у дома, за да знаете точно какви съставки се добавят към ястието. Изберете прости ястия за здравословна диета за цялото семейство.

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

Нуждата на жената от витамини и минерали за развитието на здраво дете не губи своята значимост:

Витамин А (бета-каротин). Дневната нужда е 2000-3000 IU. Витаминът е отговорен за растежа и формирането на костите, зрението, здравето на кожата. При хранене се обръща внимание на рибено масло (сьомга, треска, стерлет, морски дарове), говежди черен дроб, сок от моркови и ябълки със сметана (напитката перфектно абсорбира целия обем бета-каротин).

Витамин В9 (фолиева киселина). Дневната нужда е 300-500 mg. Отговаря за нормалното функциониране на нервната тръба, укрепвайки централната нервна система като цяло. Достатъчно в слънчогледови семки, соя, черен дроб на треска, магданоз, авокадо.

Витамин В1 (тиамин). Дневната норма е 1,5-2 mg. Отговаря за метаболитните процеси, необходими за здравето на ставите, мускулните структури. Трябва да ядете слънчогледови семки, тикви, ядки, сушени плодове, разцепен грах, халва.

Витамин В2. Дневната норма е 1,5-2 mg. Отговорен за нормалното усвояване на минерални комплекси, ретинол или бета-каротин, е необходим за качествения състав на кръвта, развитието на съединителната тъкан. Високи концентрации се откриват в млякото на прах, белите сушени гъби, телешки бъбреци, пилешки сърца.

Витамин В3 (витамин РР, ниацин, ниацин). Дневната норма е 20-30 mg. Участва в метаболизма, усвояването на мазнини, въглехидрати, полезни при интоксикация от всякакво естество. Ниацинът понижава нивата на холестерола, нормализира метаболитните процеси. Съдържа се в фъстъци, риба тон, трици, пилешки и пъдпъдъчи яйца, заек и птици.

Витамин В5 (пантотенова киселина). Дневната норма е 5-10 mg. Необходимо е да се възстанови метаболизмът, да се регулира белтъчно-мастния баланс, да се понижи холестеролът. Намира се в нахут, леща, пшенични трици, пълнозърнест хляб, скумрия, орехи.

Витамин В7 (биотин). Дневната норма е 200 mg. Отговаря за здравето на кожата, укрепва нервната система, е проводник за някои витамини от група B. Съдържа се в ягоди, пъпеши, праскови, бобови растения, месо и карантии.

Витамин С (аскорбинова киселина). Дневната норма е 70-100 mg. Аскорбиновата киселина има подчертан антиоксидант, подсилващ ефект, стимулира местния и системен имунитет. Високи концентрации се откриват в лимонова кора, мандарини, грейпфрут, морски зърнастец, касис, киселец, отвара от шипка (без захар).

Витамин D (D3, холекалциферол или слънчев витамин). Дневната норма е 10-50 mcg, дозата може да се увеличи в региони с кратък светъл ден, студен климат. Предотвратява деформации на скелета, намалява честотата на рахит при деца под една година. Съдържа се в мазна херинга, треска, рибено масло. Ако е необходимо, се предписва разтвор на витамин D3.

Витамин Е (токоферол). Дневната норма е 10-20 mg. Изисква се за предотвратяване на вътрематочна фетална хипоксия, нормално образуване на съединителна тъкан, бели дробове и други органни структури, кожа. Той се съдържа във високи концентрации в растително масло, тиквени и слънчогледови семки, халва, лешници, кашу, орехи.

Витамин К. Дневната доза е 150 мкг. Необходимо е за здравословната функция на сърдечно-съдовата система, предотвратяване на хипоксия, предотвратяване на нарушено развитие на костите на скелета. Съдържа се във всички зелени, ядки, сушени плодове, зеле, нарове, краставици, боровинки.

Витамин Р (рутин, рутозид). Дневната норма е 50 mg. Предотвратява фетални малформации от вътрешните органи, спонтанни аборти и преждевременно раждане, нормализира функцията на щитовидната жлеза, укрепва сърдечно-съдовата система. Среща се в ябълки, череши, червени чушки, домати, киселец, цвекло.

Желязо. Дневната норма е най-малко 30 mg. Балансът на желязото осигурява здравето на хемопоетичните органи, нормалния качествен и количествен състав на кръвта, предотвратява вътрематочната хипоксия, желязодефицитната анемия при жените. Съдържа се в месо от органи (черен дроб, бъбреци, сърца), ечемик, соя, стриди, яйчен жълтък, постно птиче месо, заек.

Йод. Дневната нужда е 150-200 mcg. Необходим е за нормалната функция на щитовидната и хипофизната жлеза, необходим е независимо от продължителността на бременността. При необходимост се изисква приемът на мултивитамини да се допълни с допълнителни йодни препарати. Намира се в морски риби, морски водорасли, морски дарове, рибено масло.

Селен. Дневната норма е 55-70 mg. Отговаря за укрепването на мускулната тъкан, ставните и хрущялните структури. Съдържа се в зърнени култури, овесени трици, извара, розова сьомга, нахут.

Мед. Дневната норма е 1000-1500 мкг. Важен микроелемент, отговорен за състоянието на сърцето, кръвоносните съдове, стабилната хемодинамика. При липса на мед патологиите възникват от кожата и лигавиците. Медта предотвратява развитието на желязодефицитна анемия, хипоксия. Съдържа се в фъстъци, груби пшенични тестени изделия, елда, ориз, орехи, млади картофи.

Калций. Дневната норма е 500 mg, а при хипокалциемия при жена - 1000 mg. Отговаря за здравето на опорно-двигателния апарат, нормалното формиране на скелета и растежа на плода. Съдържа се в домашна извара, пълномаслено мляко, ферментирали млечни продукти, кисело мляко от домашна закваска. При непоносимост към краве мляко се препоръчва допълнително да се приема калциев глюконат.

Магнезий. Дневната норма е 400-500 mg. Необходимо е да се предотвратят аномалии в развитието на бъбреците, хронична бъбречна недостатъчност, черен дроб и панкреас. Съдържа се в големи количества в сусам, овесени трици, елда и ленено брашно, кедрови ядки, мляко на прах.

Цинк. Потребността на ден е 12-15 mg. Микроелементът участва активно в остеогенезата, необходим е за здравето на органите на хемопоетичната система, качествения и количествения състав на кръвта. Намира се в сирена (холандски, швейцарски, чедър), яйчен прах, кедрови ядки, говеждо и пилешко месо.

Фосфор. Дневната норма е 1000-1500 мкг. Необходим е за адекватен метаболизъм, нормално развитие на стомашно-чревния тракт на плода, предотвратяване на нарушения на остеогенезата. Съдържа се в домати, сусам, червен хайвер, гръцки, малини, сушени плодове, ядки.

Натрий. Дневната норма е 500 mg, ако е необходимо, дозата се увеличава до 1000 mg. Необходим е за стабилен воден и електролитен баланс на кръвната плазма, формира здрава нервна система. Превишаването на дозата увеличава риска от отоци. Намира се в морска сол, готварска сол, морска риба, осолени сирена.

Силиций. Дневната доза е 30-50 mg. Повишава имунната защита на организма, предотвратява развитието на гестационна нефропатия, захарен диабет. Има антиоксидантно и детоксикиращо действие. Намира се в големи количества в ориз, овес, боб, пшеничен зародиш.

Кобалт. Дневната норма е 50 mcg. Микроелементът участва в образуването на кръвния състав, предотвратява анемията, стабилизира нивото на хемоглобина и увеличава доставката на естествен феритин. Съдържа се в пилешки гърди, бяло грозде, телешки черен дроб, пуешко месо.

Хром. Дневната норма е 50 mcg. Предотвратява бременността при диабет, участва активно в нормалния метаболизъм на протеини, мазнини, въглехидрати, е незаменим за здравето на кръвта. Съдържа се в риба тон, розова сьомга, плотва, минтай, скумрия и други риби, сирена, месни продукти.

Значението на витамините и минералите изисква компетентен подход при съставянето на ежедневна диета - разнообразие, баланс, умереност.