Вторият триместър на бременността е към края си. Остава да се изчакат още четири кратки месеца, преди бебето да се появи. На 21-ва седмица от бременността бъдещата майка се чувства добре, но въпреки това някои започват да се притесняват от страха от раждането. Това не е за страх. Достатъчно е внимателно да се подготвите за този период и детето ще се роди здраво, давайки на майката минимум неудобства при раждането и максимум щастие след него.

Съдържание

 • Въведение
 • 21 седмици бременни: Как се чувства
 • Външни промени в периода на 21 седмица от бременността
 • Бременна 21 седмица: Разбъркване на бебето
 • Проблеми и заплахи в периода на 21 седмица от бременността
 • Изписване на 21 гестационна седмица
 • Развитие на плода при 21 гестационна седмица
 • Изследвания и анализи при 21 гестационна седмица
 • Ултразвук 21 седмица от бременността
 • 21 седмица бременна: Диетата на мама
 • Витаминни и минерални комплекси
 • Бременна 21 седмица: Препоръки на гинеколога
 • Физическа активност при 21 гестационна седмица
 • Секс на 21 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Акушерската бременност 21 седмици е пет месеца и една седмица. По това време жената вече качва четири килограма и теглото продължава да се увеличава допълнително..

До края на целия гестационен период жената може да наддаде шест, максимум осем килограма, ако теглото е повече, това ще се отрази негативно както на детето, така и на бъдещата майка. Поради тази причина трябва да наблюдавате показателите на везните и общото благосъстояние, което в този момент не предизвиква безпокойство..

21 седмици бременни: Как се чувства

Чувствата на 21 седмица от бременността се отличават преди всичко с емоционалната стабилност на бъдещата майка. Хормоналната буря вече отшумя и всички неприятни симптоми, които притесняваха жената през първия триместър, бяха изоставени.

Гаденето и токсикозата на 21 гестационна седмица също отстъпват. Сега животът на бъдещата майка стана по-светъл и тя посвещава все повече време на себе си и бебето, подготвяйки се за раждането му. Но въпреки това все още има някои симптоми, които не се отразяват по най-добрия начин на нейното благосъстояние. Всички те обаче са толерантни и могат да бъдат спрени, като се следват препоръките на лекаря и правилното хранене..

Симптоми, придружаващи този период

Понякога жената може да бъде притеснена от киселини. Възниква в резултат на натиска на разширената матка върху стомаха. Матката го измества от обичайното си място, поради което стомашният сок се хвърля в хранопровода. Има усещане за парене в диафрагмата и горчивина в устата. Можете да премахнете киселини с помощта на специална диета, която ще бъде предписана от специалист..

Също така уголемената матка води до запек. Този проблем е много актуален за бъдещите майки и значително усложнява живота им. Ако не се справят със запек, тогава те могат да доведат до развитие на хемороиди. Правилното хранене и използването на безопасни лаксативи ще премахнат проблема, без да навредят на здравето.

Масата започва да набира енергично поради факта, че детето и матката растат. Също така апетитът на жената се увеличава и тя започва да яде повече. През двадесет и първата седмица от бременността плодът се развива бързо, което изисква голямо количество хранителни вещества и витамини, получавайки ги от тялото на майката. Поради тази причина жената изпитва желание да консумира повече храна. За да не напълнеете, трябва внимателно да обмислите диетата си, като избягвате употребата на висококалорични храни.

Въпреки всички тези заболявания състоянието на бременната жена е стабилно. Детето се движи активно, напомняйки на майка си за неговото присъствие и предстояща среща. През този период гинеколозите съветват да отделят повече време на бебето, като включват баща му в това..

Външни промени в периода на 21 седмица от бременността

Коремът на 21 гестационна седмица се увеличава значително. В този момент вече можете визуално да наблюдавате как детето се бута и обръща в матката. Можете също така да забележите в каква позиция е бебето и ясно да видите очертанията на ръцете и краката, с които то отблъсква матката.

Тъй като коремът се увеличава всеки ден, мама трябва да вземе предвид факта, че увеличаването му ще доведе до появата на различни видове заболявания, които е по-добре да се предотврати на ранен етап..

С нарастването на корема кожата върху него започва да се разтяга, което води до появата на стрии, които, ако не бъдат предотвратени навреме, ще останат за цял живот. Като профилактика на стрии трябва да се използват специални кремове и гелове от третия месец на бременността, за да се предотврати появата на стрии..

Бременните жени трябва да носят удобни обувки и дрехи. Целият гардероб на бъдещата майка трябва да е свободен, да не ограничава движенията и да не мачка стомаха. Обувките също трябва да са удобни и стабилни. Петите трябва да се изхвърлят, тъй като те поставят голям стрес върху гръбначния стълб и крайниците..

От третия месец на бременността трябва да започнете да носите превръзка, която ще поддържа корема ви и ще облекчи стреса от гръбначния стълб.

Бременна 21 седмица: Разбъркване на бебето

На двадесет и първата седмица от бременността бебето започва да се движи по-активно от преди. Докато в матката има достатъчно място за него, той може да салта и да извършва различни движения. Бебето може да отблъсне стените на матката, да докосне пъпната си връв и да движи крайниците си. Той има време за активност и сън..

Тези фази често не съвпадат с тези на мама. Например, детето често е активно на тъмно, когато жената спи. В този случай можете да говорите с бебето и да го помолите да спи, защото то вече чува гласа на майка си и реагира добре на него..

Можете също така да разберете как се държи бебето в 22 гестационна седмица, какви симптоми и усещания съпътстват този период и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Проблеми и заплахи в периода на 21 седмица от бременността

На този етап има проблеми и заплахи, които могат да бъдат предотвратени, ако знаете предварително за тях и се придържате към препоръките на лекаря.

Растеж на матката - за период от двадесет и една гестационна седмица „бебешката къща“ се измества над пъпа с един сантиметър, а височината на дъното на матката е 21 сантиметра. С нарастването си размества органите от местата им, което причинява проблеми с храносмилателния тракт, чести пътувания до тоалетната, задух и киселини. След раждането на бебето всички тези неприятности ще изчезнат сами..

Когато отива в предродилната клиника, лекарят ще измери височината на маточното дъно и обема на корема. Това ще му помогне да наблюдава развитието и растежа на бебето. Ако получените показатели не съответстват на нормата, в този случай може да се подозира наличието на патологии в плода.

Болезнени и дискомфортни усещания - нарастващата матка често причинява болка и дискомфорт в коремната област и отстрани. Подобен проблем възниква поради разтягане на маточните връзки. В нормално състояние болката е рядка и не е интензивна. В допълнение към тези усещания, алгия може да се появи в матката, тилната и темпоралната области, долните крайници и ануса при наличие на хемороиди.

Също така, бъдещите майки могат да усетят как теглят долната част на корема и дават дискомфорт на гърба. В този случай е по-добре да се свържете с гинеколог, за да предотвратите възможен спонтанен аборт..

Изписване на 21 гестационна седмица

Вагинално отделяне - отделянето на 21 гестационна седмица обикновено трябва да има млечен оттенък и леко кисела миризма. Те също могат да бъдат прозрачни с еднаква консистенция. Ако станат сирене, придобият зеленикав или жълтеникав оттенък, това показва появата на инфекциозно заболяване, което изисква намесата на гинеколог и назначаването на терапевтични процедури за спиране на инфекцията.

Тревожен сигнал за жена в положение е зацапването на 21 гестационна седмица. Те могат да бъдат предвестник на необичайно предлежание на плацентата, ерозия на шийката на матката или дори спонтанен аборт. Само лекар може да изясни диагнозата, като проведе пълен преглед на пациента с този проблем.

Преждевременното раждане е преждевременно раждане на бебе, точно както спонтанен аборт на 21 гестационна седмица във всеки случай ще завърши със смърт за дете, тъй като тялото му все още не може да работи толкова добре, че да оцелее отделно от майката. Поради тази причина трябва внимателно да наблюдавате състоянието си и при най-малката промяна да информирате Вашия лекар за това. По този начин можете да избегнете сериозни проблеми и да доведете бебето преди датата на падежа..

Развитие на плода при 21 гестационна седмица

Размерът на плода при бременност 21 седмици е сравним с този на грейпфрута. Тежи около 300 грама и е дълга 18 сантиметра.

21 седмица от бременността е знаков момент в развитието на тялото на бебето. По това време ендокринната система започва да функционира. Работата включва жлезите с вътрешна секреция, представени от щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези, панкреаса и епифизата. Всички те са отговорни за производството на секреторни елементи. Поради факта, че ендокринната система започва да работи, има засилено развитие на вътрешните органи на детето.

Освен това пасивната имунна система на детето започва да работи, представена от клетъчни структури, които предпазват тялото му от опасни клетки, които могат да дойдат от тялото на майката през плацентата..

По това време стомашно-чревният тракт и отделителната система вече са се оформили и функционират добре. Детето може да асимилира всичко, което яде майка му. Всички необходими вещества влизат в плода в червата и стомаха. Освен това детето поглъща около 500 милилитра околоплодна течност, която се преработва от бъбреците и се отделя с урината..

Далакът на детето произвежда структури на кръвни клетки, представени от левкоцити и еритроцити. По това време вече е възможно да се определи кръвната група на бебето и неговият Rh фактор. Развити в плода и вестибуларния апарат. Хлапето се движи активно, премята се, преобръща се и се преобръща. Той има любими позиции и действия. Детето е активно четири часа на ден, останалите двадесет спят.

Започвайки от двадесет и първата седмица на бременността, бебето може да чува и различава звуците ясно. Зрителната функция е все още слабо развита, очите са оформени под затворени клепачи.

Формиране на вкусови рецептори

През този период настъпва образуването на вкусови пъпки. От околоплодната течност, която детето вкусва, може да разбере какъв вид храна яде неговият мата..

В този момент плодът развива гастрономически зависимости, поради което жената трябва да бъде внимателна към това, което яде..

Кожно покритие

Бебето вече има мазнини под кожата, но все още има твърде малко от тях, така че кожата изглежда прозрачна, макар и не същата като преди месец. Подкожните жлези функционират активно, които произвеждат смазка, която предпазва детето от негативно влияние отвън.

Също така, тази смазка е необходима на бебето при раждане, защото му позволява да се плъзга по-бързо по родовия канал и съответно ще се роди без наранявания на кожата.

Изследвания и анализи при 21 гестационна седмица

Календарът за бременност предвижда три скринингови проучвания. Ако жената не е преминала втория скрининг по-рано, тогава той може да бъде предписан по това време. Състои се от:

 • Анализ за hCG;
 • Безплатни тестове за естриол;
 • Скрининг за протеиновото съединение алфа-фетопротеин;
 • Ултразвуково изследване.

С помощта на първите три резултата от теста лекарят може да определи дали бебето се развива нормално и дали има някакви патологии. Те също така могат да определят наличието на риск от наследствени заболявания и хромозомни аномалии. Ако тестовете са положителни, бъдещата майка ще бъде насочена към редица допълнителни изследвания. Те са инвазивни и изключително опасни, поради което се използват само в екстремни случаи..

Бременната жена трябва да посещава гинеколог ежемесечно. Трябва да дойдете на среща с лекар с издържаните тестове за кръв и урина. С тяхна помощ гинекологът ще може да установи наличието на анемия и проблеми с бъбреците, ако има такива. Той също така слуша сърдечния ритъм на трохите, определя височината на дъното на матката и измерва обема на корема.

Ултразвук 21 седмица от бременността

Ултразвукът на 21 гестационна седмица е рутинна процедура. По това време специалистът провежда ултразвукова диагностика, като разглежда параметрите на развитието на бебето и определя дали те отговарят на установените стандарти. Проверява се и степента на зрялост на плацентата, състоянието на пъпната връв, шийката на матката и околоплодните води.

Освен това узистът може да изясни пола на детето без грешка, както би могло да бъде в предишни проучвания. При желание жената може да поиска от лекаря снимка на бебето или дори разпечатка на бебето на 3D принтер. Тази услуга е иновация, но вече се предоставя в някои клиники..

21 седмица бременна: Диетата на мама

Както бе споменато по-горе, през този период детето усеща вкуса на храната, която майка му консумира. Тъй като сега в трохите се полагат вкусовите рецептори, жената трябва внимателно да планира ястията си, като избира само естествени продукти и ги приготвя чрез готвене или печене. Пържените, солени и пикантни храни трябва да се изхвърлят, тъй като те ще навредят не само на жената, но и на бебето.

Алкохолът, содата, кафето и удобните храни също трябва да бъдат добавени към списъка на забранените храни. Приемът на сол трябва да бъде ограничен, тъй като тя задържа вода в тялото и причинява подуване. Сладките, сладкишите и продуктите от брашно трябва да бъдат намалени до минимум, тъй като те водят до наддаване на тегло и ако смятаме, че апетитът на жената се увеличава по време на бременността, тогава тя също трябва да ограничи консумацията на висококалорични храни. Ако бъдещата майка не направи това, тя ще напълнее, което е изпълнено със сериозни здравословни проблеми..

Диетата на бременната жена трябва да е богата на здравословни храни, представени от зеленчуци, плодове, пресни сокове, постно месо и риба, зърнени храни, супи и билки. Не бива да забравяме и за храните, които са източник на калций, представени от заквасена сметана, мляко, сирене, кефир и извара..

Витаминни и минерални комплекси

Продуктите не са в състояние напълно да задоволят нуждите на организма от хранителни вещества, поради което гинекологът предписва витаминно-минерален комплекс за жена, който се състои от идеален баланс от витамини и минерали, необходими както на майката, така и на бебето.

Приемайки това лекарство, бъдещата майка ще може да избегне здравословни проблеми, а също така ще бъде сигурна, че бебето й получава всичко необходимо за правилния си растеж и развитие..

Бременна 21 седмица: Препоръки на гинеколога

За да премине този период за мама с максимална полза, е необходимо да се спазват препоръките, които гинекологът ще й даде. Сред тях трябва да се отбележи:

 • Комуникация с бебето - тъй като бебето вече добре чува и различава звуците, то внимателно изслушва случващото се в света около него. Той особено набляга на гласа на майката и винаги фокусира вниманието върху него, така че разговорът с бебето е полезен не само за него преди раждането, но и след него.
 • Избягване на стресови ситуации и вдигане на тежести.
 • Редовното посещение на антенаталната клиника - посещението на Вашия лекар ще Ви позволи да избегнете различни усложнения, които могат да възникнат при носене на плод, а също така да сте сигурни, че бебето се развива правилно и без отклонения.
 • Посещаване на курсове за майки - в такива класове те ще разказват не само за това как да дишат правилно и да се подготвят за раждането на бебето, но също така ще помогнат да се адаптират към следродилния период и да се научат да намират общ език с близките и новороденото.
 • Правилното хранене и ясен контрол на наддаването на тегло.

Ако бъдещата майка се притеснява от оток, тогава тя трябва да консумира по-малко сол, да се движи повече и да използва венотонични балсами, които позволяват да се облекчи напрежението от долните крайници.

Физическа активност при 21 гестационна седмица

За да може една жена да се чувства нормално, а едно дете да се развива без отклонения, тя трябва да води активен начин на живот. Трябва обаче да се вземе предвид фактът, че не всички спортове са подходящи за бъдещи майки. Броят им е ограничен, но въпреки това можете да изберете този, който ви харесва..

По време на бременност можете да правите йога, аквааеробика, аеробика за бъдещи майки и да посещавате занимания във фитнес за жени в позицията.

Когато спортувате, трябва внимателно да следите здравето си. Натоварванията не трябва да бъдат силни и не продължителни, а също така да съответстват на физическата подготовка на жената.

Ако по време на тренировка се появи слабост, замаяност, дискомфорт или искате да спите, тогава трябва да спрете упражненията и да ги продължите, след като се почувствате стабилизирани.

Секс на 21 седмица бременност

Ако раждането на плода протича без никакви отклонения, тогава гинекологът не налага ограничения върху пола, тъй като е абсолютно безопасен за жената и детето. Бъдещата майка обаче трябва внимателно да избере позиция за правене на любов..

По време на секс не трябва да има натиск върху корема, тъй като това може да причини сериозна вреда на бъдещото бебе.

Ще трябва да се наложи табу върху интимния живот, ако жената носи близнаци, има диагноза гестоза, малко или многоводие, нараняване на маточната шийка и предлежание на плацентата.

Заключение

21-ата първа седмица от бременността вече е малко повече от половината от целия период. Бъдещата майка започва да се подготвя за раждане, както физически, така и психически. По това време тя е в добро здраве и настроение..

За да го запазите като такъв, достатъчно е да се придържате към препоръките на лекаря, да водите активен начин на живот, да общувате с бебето, да се храните правилно и да се настроите за това, че след няколко месеца ще се роди дългоочакваното бебе, което носи със себе си много положителни емоции и приятно вълнение.

Бременна в 21 седмица

Какво се случва с бебето?

На 21 гестационна седмица върху мъничкото тяло на бебето се появява лубрикант с бял крем. Образува се от окапалата велусна коса, кожните клетки и секрета на мастните жлези. Лубрикантът запълва предимно гънките на кожата, предпазвайки от дразнещите ефекти на околоплодните течности, в които бебето ще остане до раждането.

Антителата се прехвърлят от майката на бебето, което ще го предпази от инфекциите, с които е била болна. Това формира така наречения пасивен имунитет.

Самото бебе расте много активно и вече достига 25,9 см дължина и тежи 416 г (сега може да се сравни с плодовете на грейпфрут)

Всички органи на ендокринната система вече са напълно функционални при детето - хипофизата, епифизата, надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната и паращитовидните жлези. Те освобождават хормони, необходими за нормалния растеж и развитие..

Тази седмица бебето има вестибуларен апарат. Целта му е да определи положението на тялото в пространството..

Какво се случва с мама: усещания

На 21-ва седмица от бременността повечето жени се чувстват добре: те са пълни със сила, енергия, а коремът и бебето в него все още не са толкова големи, че да причиняват сериозен дискомфорт на майката.

Някои бъдещи майки могат да получат киселини. Това се случва, защото уголемената матка притиска стомаха, измествайки го от обичайното му положение. Това води до изхвърляне на киселинното му съдържание в хранопровода, което провокира дискомфорт..

Други жени отбелязват, че кожата отстрани започна да сърби много. Причината е същата - нарастващият корем разтяга кожата.

Стомах

Екваторът на бременността ви отмина и коремът ви е трудно да се скрие от другите, защото всяка седмица той става по-голям. Наслаждавате се на движенията на бебето с удоволствие, като правило тяхната активност се проявява вечер, когато си лягате, но през деня детето ви напомня за себе си, понякога доста активно. След консултация с гинеколог можете да започнете да носите пренатална превръзка, която можете да закупите в аптеката, тя ще подпомогне нарастващия корем и ще намали натоварването в долната част на гърба. Ако все още не сте закупили дрехи за бременни, значи е време - ежедневният ви гардероб ще стиска стомаха ви, което е нежелателно.

Матка

На 21 седмица матката се издига над пъпа с около 1 сантиметър, а височината на дъното й е на 21 сантиметра от пубиса. Докато расте, матката продължава да поддържа всички ваши вътрешни органи, като по този начин затруднява нормалното им функциониране и причинява нов дискомфорт. Задухът се присъединява, става по-трудно да се диша, има дискомфорт в стомаха след хранене. Сега е моментът да правите дихателни упражнения, които ще ви научат на правилно дишане и ще ви помогнат по време на раждането, когато е важно да можете да контролирате дишането си и по този начин да помогнете на себе си и на бебето..

Растежът на матката е придружен от разтягане на връзките, което може да предизвика дърпащи болки отстрани, не постоянни и не интензивни. Появата на силна коремна болка, спазми в природата с болка в долната част на гърба е симптом на хипертоничност на матката. Ако се притеснявате от такива болки, свържете се с Вашия лекар, той ще Ви предпише лечение; обикновено се препоръчва да се вземе курс от магнезиеви препарати. Докато се движите към раждането, ще бъдете постоянно измъчвани от определени болки: натоварване на гръбначния стълб поради коремен растеж, болка в тазовата област поради изкълчвания на ставните връзки и подготовка на тазовите кости за раждане, болка в краката поради венозна конгестия и периодични крампи - трябва да се примирите с всичко това, да си помогнете с адекватна физическа активност, да плувате и да си почивате повече.

Разпределения

Течни, прозрачни, без мирис, броят им може да се увеличи, но ако те буквално се разлеят, трябва да сте нащрек, тъй като това може да изтече вода. Ето защо, ако нещо ви обърка, направете тест за изтичане на вода (тестовите подложки се продават в аптеката) или се свържете с родилния дом, където ще ви погледнат, а също така ще извършат експресна диагностика за изтичане на вода. Сърбежът и обилното бяло отделяне могат да бъдат проява на млечница - посетете Вашия лекар, за да се лекувате преди раждането и да не заразявате бебето. Появата на кървави отделяния от гениталния тракт, особено придружени от дърпаща или остра болка в долната част на корема, е причина за спешна хоспитализация.

Киселини в стомаха

Една от неприятните последици от бременността, обикновено свързана с растяща нагоре матка, която придвижва други вътрешни органи в страни в процеса. Избягвайте пържени, богато подправени, мариновани и пушени храни. Въздържайте се и от кисели плодове и напитки и не пийте сода. Опитайте се да не се навеждате напред веднага след хранене. Ако изпитвате киселини преди лягане, поставете друга възглавница под главата си. Ако не усещате облекчение, посетете Вашия лекар.

При някои бременни мускулите на прасеца периодично се спазмират. Също така си струва да кажете на специалиста по бременност за това. За бързо спиране на припадъците се препоръчва да легнете на хоризонтална повърхност, да изпънете краката си и да дръпнете чорапите към себе си.

бебето съветва

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Чакането на бебе не винаги е спокойно, защото бъдещите майки имат толкова много да научат. И разбира се имат нужда от списък...

Специално за майките в отпуск по майчинство научихме какви специалитети могат да се получат, без да харчите и стотинка за това.

Медицински преглед

 • необходима е консултация с акушер-гинеколог, ако бременна жена има някакви оплаквания.
 • общ анализ на урината
 • трябва да получите резултатите от първия скрининг - има неразбираеми графики и цифри, така че проучваме резултатите с лекуващия лекар. Нормалните показатели се считат за нисък риск, равен на 1: 350, високият риск се отчита при показатели 1: 250, но тези данни са относителни и всичко трябва да се разглежда в комбинация: наличие на вродени заболявания при родители, при съществуващи деца, данни от ултразвук и скрининг.
 • В случай на съмнителни резултати се препоръчва да се консултирате с генетик и допълнителни диагностични методи (амниоцентеза или кордоцентеза - вземане на проби от пъпна кръв).
 • На 18–21 седмица ще имате второ планирано ултразвуково сканиране с доплер ултрасонография на матката и плацентата. Това е така нареченият втори скрининг, но ако жената няма патологии и резултатите от първия скрининг са задоволителни, тогава те се ограничават само до ултразвукова диагностика..
 • Когато се подлагате на този ултразвук, можете да разберете пола на детето, лекарят ще разгледа състоянието на плацентата, шийката на матката и пъпната връв, ще оцени състоянието на вътрешните органи на детето, ще опише приблизителното му тегло и размер.
 • Доплер ултрасонографията ви позволява да откриете нарушение на притока на кръв в съдовете на матката и в плацентата, ако те са налице, детето ще изпита кислороден глад, което ще се отрази неблагоприятно на неговото развитие и ще доведе до проблеми след раждането.

Трудности при носене

Крампи на краката

По-често се случват вечер и през нощта. Причината е липсата на калий и калций в организма. За да се премахне дефицитът, се предписват специални витаминни и минерални комплекси. Оплакванията от болки в краката могат да бъдат причинени от развитието на разширени вени. Рисковите фактори включват нарастващата маса на матката и нейния натиск върху кухата вена, слабост на стените на кръвообращението и аномалии в неговото развитие, задръствания..

Отслабване на плацентата

Навременната медицинска помощ предоставя значителен шанс за поддържане на бременност дори при голяма зона на отделяне. Симптомите на SOS са болки в корема, болки в гърба и кървене. Те сигнализират за незабавно обаждане за линейка.

TORCH инфекции

Терминът се формира от първите букви на заболявания като ТОксоплазма (токсоплазмоза), Рубеола (рубеола), Цитомегаловирус (цитомегаловирус), Херпес (херпес). Тези инфекции са опасни при първа инфекция по време на бременност, тъй като могат да доведат до фетални малформации и спонтанен аборт. Те са индикация за прекъсване на бременността. Спазването на хигиенни и превантивни мерки, включително рутинна ваксинация шест месеца преди зачеването, ще помогне за намаляване на риска от инфекция.

Възможни отклонения от нормата:

 • хипертоничност на матката;
 • захарен диабет по време на бременност;
 • флевризъм.

Снимки на 21 седмица бременност

Най-четени записи през седмица 21

Въпросът е по-скоро риторичен, защото не съм тъп лос и знам всичко, готов съм за режима и задълженията. Но аз съм изненадан от реакцията на околните...

Качваме се на 5-ия етаж на родилния дом... родилното отделение... светинята на светиите... подножието на простосмъртен човек все още не е стъпвало тук. Нас…

Бъдещите родители много често се притесняват колко често може да се направи ултразвуково сканиране по време на бременност. Въпреки факта, че това...

Период на бременност Период на бременност 21 седмици според акушерския календар е почти края на петия месец от бременността. От...

9 седмици след оплождането, 11 акушерски седмици (след първия ден от последната менструация) момче
момиче

Какво да правим и какво не

С настъпването на 21-ва седмица от бременността започва най-спокойният период. Бебето вече се е оформило, но размерът му все още ви позволява да се чувствате свободни в матката. Расте интензивно, наддава, активира, укрепва костната и мускулната тъкан. Храносмилателната му система все още се развива. Първата му комуникация с майка му става възможна.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • укрепете имунитета си, като се разхождате на чист въздух, като използвате витамини и минерали;
 • да спортува с дозиран товар за бременни жени;
 • спи по необходимост, за предпочитане със свободен достъп до чист въздух;
 • не ограничавайте интимния си живот, изключвайки груби физически влияния;
 • посещават изложби, концерти, клубове по интереси, които допринасят за положителни емоции;
 • останете на плажа на сянка, получавайки дозирани меки ултравиолетови лъчи;
 • управлявайте домакинство, ограничавайки тежкото повдигане и продължителния престой в близост до газови уреди;
 • правете професионален масаж за бременни жени;
 • вземете релаксиращи, успокояващи вани;
 • носете обувки, които не стискат крака и нямат високи къдрави токчета;
 • разговаряйте с приятели, излезте сред природата, плувайте в чисти води.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • правете внезапни движения в ежедневието и при спортуване;
 • неравномерно натоварване на гръбначния стълб при носене на чанти;
 • вдигайте тежки предмети и ги задържайте дълго време в тежест;
 • носете неудобни дрехи и обувки, които притискат торса и краката;
 • облечете се не за времето;
 • опит да се контролира наддаването на тегло;
 • останете на крака дълго време без почивка;
 • не кръстосвайте краката си, когато седите;
 • седнете на столове без облегалка;
 • спане по корем;
 • вземете парна баня в сауна;
 • останете дълго време под ярки ултравиолетови лъчи, включително в солариуми;
 • занимавайте се със спорт с високо функционално натоварване;
 • приемайте лекарства, включително биологични добавки, без консултация с лекар;
 • използвайте агресивни битови химикали;
 • пушете, употребявайте алкохолни напитки, наркотици;
 • работа при вредни условия на труд;
 • бъдете в опушени, задушни стаи;
 • карам колело, кон;
 • контакт с инфекциозни пациенти, включително хора с остри респираторни инфекции.

Правилното хранене

На 21-ва седмица от бременността се препоръчва:

 • За профилактика на запек - ферментирали млечни продукти, брашнени продукти от 2-ри клас, зеленчуци, съдържащи фибри, сини сливи. Препоръчва се също да се приема настойка от овес сутрин на гладно..
 • Кашата е полезна, особено при грубо смилане - елда, овесени ядки, ечемик, просо, царевица. Той е източник на витамини, микроелементи, естествено снабдяване с енергия. Люспите и удобните храни за лека закуска съдържат ограничено количество хранителни вещества и не се препоръчват за бременни жени.
 • Поради повишената консумация на калций, калий, магнезий, фосфор и витамини в организма на бременна жена се препоръчва използването на извара. Също така е богат на незаменими аминокиселини и протеини.
 • Като източник на протеини и смилаеми мазнини се нуждаете от постно варено или печено месо, можете да го замените с риба два пъти седмично. Яжте месо и рибни продукти, за предпочитане със зеленчуци. Това ги прави по-лесни за смилане..
 • За облекчаване и профилактика на киселини, желе, картофено пюре се препоръчват. Те имат обгръщащ ефект върху чревната и стомашната лигавица, предотвратявайки ефекта от излишния стомашен сок.
 • За да се избегне алергизацията на плода, е забранено използването на аромати, консерви, газирани напитки, хранителни оцветители и полуфабрикати.
 • Трябва да се храните според режима, на малки порции. Това ще намали стреса върху чревния тракт..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Витамин В2 е отговорен за много жизненоважни биохимични реакции както при бебето, така и при майката. Бременните жени, които нямат този витамин в организма, могат да получат ранна токсикоза, а след раждането липса на мляко.

21 седмица бременна: развитие на плода и какво се случва с мама

На 21 седмица започва шестият месец от бременността. По това време бъдещата майка вече усеща първите движения. Всички органи на бебето са ясно оформени, но работата им все още не е добре настроена. Днес ще ви разкажем как се развива плодът на 21 гестационна седмица и какво се случва с майката през този период на носене на бебето.

Какво е новото в 21 гестационна седмица?

Както беше посочено по-рано, това е 6-ият месец от бременността. И този път през втория триместър по право се счита за най-тихия етап на чакане на бебето. Развитието на бременността на 21 седмица не се различава драстично от предходните седмици, единствената важна разлика е забележимо увеличаване на теглото на майката. Мастната тъкан на плода се увеличава и теглото на жената нараства в позиция. На този етап много бременни жени имат повишен апетит..

 • Периодът на полагане на вътрешните органи на бебето е приключил - и въпреки че предстои още много работа за развитието на формирания, всички органи и системи на тялото на плода са се засилили и се готвят да започнат да работят. Опасността най-простите инфекции да причинят сериозни проблеми в развитието на детето отмина.
 • Бременността става по-забележима - матката е излязла отвъд таза. Коремът се е увеличил на 21 седмица и прилича на малка „пързалка“. Бъдещата майка се чувства неудобно да спи на страната и гърба. Белите дробове вече са малко ограничени от порасналата матка, така че може да се появи задух.
 • Полът на бебето ще бъде определен - на 6 месеца става ясно на родителите кого чакат - момче или момиче. Ултразвуково изследване, което трябва да приключи на 21-22 седмица, ще покаже порасналото дете в цялата му слава и ще разкрие пола му.
 • Може да се появи мляко - под въздействието на хормони може да се отдели коластра от гърдата, което е напълно нормално. Това е предшественикът на зрялото кърма, което ще дойде след раждането. Кожата на ареолата става по-тъмна, млечните жлези на жената се увеличават.
 • Време е да носите превръзка - лекарите съветват носенето на поддържаща превръзка, когато започне двадесет и първата седмица. Той ще даде известна стабилност при ходене (с растежа на матката центърът на тежестта се измества напред), ще подпомогне увеличаването на корема, предотвратявайки появата на стрии и предотвратявайки заплахата от прекъсване на бременността.

Развитие на плода на 21 седмица: акценти

Параметри на развитието на плодаПриблизителни показатели на нормата

(за този период)Височина26,7-28 смТеглото360-400 gБрой движения на ден

200 пъти

21 акушерска седмица е едва 19-та ембрионална седмица. Плодът по това време активно расте и напълнява, това са две от основните му задачи. Сега бъдещото бебе изглежда като миниатюрен мъж, размерът на плода с дължина от короната до петите е 27 см, а теглото е около 380 г. Според медицинските стандарти до началото на следващите 22 седмици от бременността седмично бебето в утробата вече има шанс да оцелее при преждевременно раждане..

Какво яде бебе на 21 гестационна седмица?

Към шестия месец се формира плацентата - орган, чрез който кислородът и хранителните вещества се доставят от майка на дете. Също така метаболитните продукти, изразходвани от феталното тяло, преминават през плацентата. Освен това този специален орган произвежда хормони и не допуска на бебето вещества, които могат да му навредят (например инфекциозни агенти)..

С помощта на ултразвук лекарят следи състоянието на плацентата, а именно:

 1. дебелината му;
 2. местоположение;
 3. размери;
 4. степен на зрялост и др..

Какво се случва с бебе на шестия месец от бременността?

А) Появата на леко оръдие на главата

На около 20-21 седмица фините косми започват да покриват повърхността на главата, а също така се образуват мигли и вежди.

Б) Развитие на двигателната система

Плодът все още прави хаотични движения, но се учи да ги контролира с голям успех. Фазите на съня тази седмица се редуват с фази на активност, чийто брой може да достигне 12-15 на ден.

В) Поглъщане на околоплодната течност

Малкото бебе в утробата постепенно се научава на смучещи движения и упражнява мускулите на устата, пиейки до 500 мл околоплодна течност на ден. В същото време се стимулира работата на най-важните системи на тялото на плода: храносмилателната и пикочната.

Г) Белодробно съзряване

В случай на внезапно напускане на майчината утроба, първото нещо, от което детето ще се нуждае за живота, е способността да диша през белите дробове. От този момент нататък мозъчните сигнали инструктират плода да отработи движенията на гърдите (повдигане-спускане).

Основните промени в развитието на плода по това време:

 • кожата на детето вече не е тънка и прозрачна, започва образуването на подкожни мазнини;
 • вкусовите рецептори на бебето започват да работят - плодът вече е в състояние да прави разлика между сладки и горчиви вкусове;
 • погълнатата околоплодна течност стимулира развитието на стомашно-чревния тракт, образува се меконий (оригинални изпражнения);
 • имунната система на плода се подобрява, левкоцитите, възникнали в кръвните клетки, вече могат да се борят с инфекциите;
 • през втория триместър започват да се формират зачатъците на млечните зъби;
 • мозъкът се развива с ускорена скорост;
 • подобряват се окончанията на нервната система;
 • ендокринните жлези започват да си вършат работата.

Всичко около 21 седмица бременност (видео):

Промени в тялото на бъдещата майка на 21 седмица

3,5-4,5 кг

200-300 g

Параметри на бременна женаПоказатели за даден период
Наддаване на тегло (от началото на бременността)
Повишаване на теглото (на седмица)
Увеличение на талията през 2-ри триместър8-10 см
Увеличена височина на очното дънокота над пъпа - с 1 см;

височината на дъното от пубиса - 21 cm.

21 седмици - колко месеца е? Преброявайки акушерските седмици, това е шестият лунен месец или точно половината от периода на раждането на дете. Така че, помислете за кратка хроника на събитията, какво се случва с бъдещата майка на 6-ия месец от бременността.

Качване на тегло

Теглото на бременна жена по това време започва да се увеличава с активни темпове. Обикновено тя трябва да добавя около 250 g на седмица. Това обикновено не е трудно, тъй като през втория триместър апетитът нараства, тялото преминава към набор от килограми, необходими за развитието на бременността. Появяват се необясними вкусови предпочитания.

Растеж на матката

Основният женски орган продължава да се развива и расте. Към 21 седмица горният ръб на матката е над пъпа със средно 1,25 см. Става невъзможно да се скрие външният вид на корема от другите - той е заоблен и ясно видим дори под широки дрехи. Натискът на матката върху белите дробове може да затрудни дишането и е трудно да се диша дълбоко. Време е да започнете да овладявате дихателни упражнения с помощта на видео уроци или курсове за бъдещи майки.

Хормонална корекция

Понастоящем емоционалното състояние на бременната жена е стабилно, но мнозина забелязват проблясъци на паника, блус и загуба на самочувствие. Нестабилността е причинена от малка хормонална "експлозия" в тялото, така че не трябва да се притеснявате - този период няма да продължи дълго и ще премине през третия триместър.

Признаци, характерни за бременни жени на 21 седмица:

 • походката се променя - вече не е възможно да се ходи плавно, тялото спонтанно заема удобна поза за стъпка, леко огъвайки гърба назад и се бърка при ходене;
 • често няма достатъчно въздух, чувството на задух не напуска стаята, почти винаги се чувства горещо;
 • при снизхождение към правилното хранене и употребата на вредни продукти се появява киселини, промени в изпражненията (чести запек);
 • кръвното налягане намалява, появява се повишена слабост и умора;
 • отличен апетит се усеща в най-неочаквания момент, понякога е невъзможно да се наситите и искате да ядете "за двама", до преяждане.

Разбъркване през 6-ия месец от бременността

В момента бъдещата майка изпитва положителни емоции от движенията на бебето си. Те се чувстват доста ярки и ясни, като същевременно не доставят болезнени усещания, които могат да се наблюдават в по-късните седмици на бременността..

 • Бременната жена трябва да бъде внимателна към случващото се в нея от 18 до 22 седмици, особено ако ще стане майка за първи път. През този период трябва да се случи първото разбъркване.
 • С ясно усещане за движението на детето е необходимо да запомните датата и да информирате своя гинеколог при следващото планирано посещение - този показател се въвежда в обменната карта и служи като ориентир за изчисляване на предстоящата дата на раждане.
 • От време на време в 21-та седмица на бременността, когато бебето се движи, могат да се появят безболезнени усещания за напрежение в матката. Те са кратки (до 2 минути), но чести (до 15 пъти на ден). Това са т. Нар. Тренировъчни контракции или контракции на Бракстън-Хикс, произтичащи от растежа на матката. Те не са опасни за майката и детето и бързо преминават, ако бъдещата майка лежи малко настрани..

Ултразвук и тестове на 21 седмица - за какво да се подготвим?

Акушер-гинеколог, започвайки от 6 месеца, преглежда бъдещата майка на всеки 3-4 седмици. На рецепцията се извършват манипулациите, необходими за оценка на хода на бременността:

 1. претегляне;
 2. измерване на кръвното налягане;
 3. слушане на сърдечния ритъм на плода;
 4. измерване височината на очното дъно.

В допълнение към назначенията на нейния лекар, бременната жена получава байпас лист за този период, който включва прегледи на широк кръг специалисти: отоларинголог, офталмолог, терапевт и зъболекар. Също така, до 21-ва седмица, жената трябва да се подложи на клинични изследвания на кръв и урина и електрокардиограма.

В периода от 20 до 23 седмици се извършва втори биохимичен скрининг и се прави ултразвуково сканиране. На какво обръща внимание лекарят, когато оценява резултата:

 • структура на тялото - 21 седмица се счита за най-подходящото време за идентифициране на отклонения в развитието на детето. На по-късна дата е много по-трудно да се открият. Специалистът проверява вътрешните органи, крайниците, опорно-двигателния апарат, обръща внимание на движенията на плода;
 • растеж и развитие - лекарят винаги обръща внимание на размера на бебето, дължината на бедрото, диаметъра на корема, главата и др.;
 • количеството и качеството на околоплодната течност - липсата на околоплодна течност, както и прекалено големият й обем, могат да бъдат свързани със здравословното състояние както на бъдещата майка, така и на нейните трохи;
 • сърдечна функция - лекарят проверява сърдечния ритъм, размера на предсърдията, белодробната артерия и аортата. Това ви позволява да откриете нередности в работата на органа и да вземете мерки за лечение на бебето още преди раждането му..

Възможни проблеми до средата на срока: какво да търсите

Неприятните моменти могат да помрачат хода на бременността по всяко време. С какво можете да се сблъскате на 21-ва седмица от бременността, ще опишем по-долу.

Болка в гърба

Поради бързо нарастващото тегло, мускулите на гърба и гръбначния стълб започват да се уморяват по-бързо и дори издават неприятни усещания в долната част на гърба. Бъдещата майка трябва да се опитва да си почива, да не вдига тежести и да подкрепя гърба си, като редовно носи превръзка.

Стрии

Обемът и пропорциите на тялото се увеличават, кожата няма време да се адаптира към нарастващото тегло и губи своята еластичност. Всичко това се отразява на появата на стрии, които развалят външния вид. Най-засегнати са гърдите, бедрата и особено нарастващият корем. За съжаление с възникващите стрии, уви, не може да се преодолее, но може да се предотврати появата на нови. За да направите това, трябва да смажете проблемните зони с козметично масло или специални кремове за бременни жени от стрии.

Конвулсии

Често бъдещите майки през втория триместър започват да страдат от крампи на краката. Те най-често сигнализират за липса на минерали, главно калций и калий. Можете да се справите с внезапен спазъм, като просто дръпнете крака на засегнатия крак към себе си. Трябва да обсъдите проблема с гърчовете с Вашия лекар, както и да обогатите диетата си с млечни продукти и сушени плодове..

Оток

По това време при бременните жени могат да се подуят и подуят както ръцете, така и краката. Много лесно се забелязва - невъзможно е да се премахне пръстенът от подути пръсти и е трудно да се обуят обувки на подут крак. Простите мерки ще помогнат срещу отока: ограничете употребата на солени и мазни храни, носете широки дрехи без колани и ластици, притискащи кожата, ако е възможно, повдигнете краката си на по-високо ниво в седнало положение (поставете краката си върху пуф, стол или стол).