На 21 седмица започва шестият месец от бременността. По това време бъдещата майка вече усеща първите движения. Всички органи на бебето са ясно оформени, но работата им все още не е добре настроена. Днес ще ви разкажем как се развива плодът на 21 гестационна седмица и какво се случва с майката през този период на носене на бебето.

Какво е новото в 21 гестационна седмица?

Както беше посочено по-рано, това е 6-ият месец от бременността. И този път през втория триместър по право се счита за най-тихия етап на чакане на бебето. Развитието на бременността на 21 седмица не се различава драстично от предходните седмици, единствената важна разлика е забележимо увеличаване на теглото на майката. Мастната тъкан на плода се увеличава и теглото на жената нараства в позиция. На този етап много бременни жени имат повишен апетит..

 • Периодът на полагане на вътрешните органи на бебето е приключил - и въпреки че предстои още много работа за развитието на формирания, всички органи и системи на тялото на плода са се засилили и се готвят да започнат да работят. Опасността най-простите инфекции да причинят сериозни проблеми в развитието на детето отмина.
 • Бременността става по-забележима - матката е излязла отвъд таза. Коремът се е увеличил на 21 седмица и прилича на малка „пързалка“. Бъдещата майка се чувства неудобно да спи на страната и гърба. Белите дробове вече са малко ограничени от порасналата матка, така че може да се появи задух.
 • Полът на бебето ще бъде определен - на 6 месеца става ясно на родителите кого чакат - момче или момиче. Ултразвуково изследване, което трябва да приключи на 21-22 седмица, ще покаже порасналото дете в цялата му слава и ще разкрие пола му.
 • Може да се появи мляко - под въздействието на хормони може да се отдели коластра от гърдата, което е напълно нормално. Това е предшественикът на зрялото кърма, което ще дойде след раждането. Кожата на ареолата става по-тъмна, млечните жлези на жената се увеличават.
 • Време е да носите превръзка - лекарите съветват носенето на поддържаща превръзка, когато започне двадесет и първата седмица. Той ще даде известна стабилност при ходене (с растежа на матката центърът на тежестта се измества напред), ще подпомогне увеличаването на корема, предотвратявайки появата на стрии и предотвратявайки заплахата от прекъсване на бременността.

Развитие на плода на 21 седмица: акценти

Параметри на развитието на плодаПриблизителни показатели на нормата

(за този период)Височина26,7-28 смТеглото360-400 gБрой движения на ден

200 пъти

21 акушерска седмица е едва 19-та ембрионална седмица. Плодът по това време активно расте и напълнява, това са две от основните му задачи. Сега бъдещото бебе изглежда като миниатюрен мъж, размерът на плода с дължина от короната до петите е 27 см, а теглото е около 380 г. Според медицинските стандарти до началото на следващите 22 седмици от бременността седмично бебето в утробата вече има шанс да оцелее при преждевременно раждане..

Какво яде бебе на 21 гестационна седмица?

Към шестия месец се формира плацентата - орган, чрез който кислородът и хранителните вещества се доставят от майка на дете. Също така метаболитните продукти, изразходвани от феталното тяло, преминават през плацентата. Освен това този специален орган произвежда хормони и не допуска на бебето вещества, които могат да му навредят (например инфекциозни агенти)..

С помощта на ултразвук лекарят следи състоянието на плацентата, а именно:

 1. дебелината му;
 2. местоположение;
 3. размери;
 4. степен на зрялост и др..

Какво се случва с бебе на шестия месец от бременността?

А) Появата на леко оръдие на главата

На около 20-21 седмица фините косми започват да покриват повърхността на главата, а също така се образуват мигли и вежди.

Б) Развитие на двигателната система

Плодът все още прави хаотични движения, но се учи да ги контролира с голям успех. Фазите на съня тази седмица се редуват с фази на активност, чийто брой може да достигне 12-15 на ден.

В) Поглъщане на околоплодната течност

Малкото бебе в утробата постепенно се научава на смучещи движения и упражнява мускулите на устата, пиейки до 500 мл околоплодна течност на ден. В същото време се стимулира работата на най-важните системи на тялото на плода: храносмилателната и пикочната.

Г) Белодробно съзряване

В случай на внезапно напускане на майчината утроба, първото нещо, от което детето ще се нуждае за живота, е способността да диша през белите дробове. От този момент нататък мозъчните сигнали инструктират плода да отработи движенията на гърдите (повдигане-спускане).

Основните промени в развитието на плода по това време:

 • кожата на детето вече не е тънка и прозрачна, започва образуването на подкожни мазнини;
 • вкусовите рецептори на бебето започват да работят - плодът вече е в състояние да прави разлика между сладки и горчиви вкусове;
 • погълнатата околоплодна течност стимулира развитието на стомашно-чревния тракт, образува се меконий (оригинални изпражнения);
 • имунната система на плода се подобрява, левкоцитите, възникнали в кръвните клетки, вече могат да се борят с инфекциите;
 • през втория триместър започват да се формират зачатъците на млечните зъби;
 • мозъкът се развива с ускорена скорост;
 • подобряват се окончанията на нервната система;
 • ендокринните жлези започват да си вършат работата.

Всичко около 21 седмица бременност (видео):

Промени в тялото на бъдещата майка на 21 седмица

3,5-4,5 кг

200-300 g

Параметри на бременна женаПоказатели за даден период
Наддаване на тегло (от началото на бременността)
Повишаване на теглото (на седмица)
Увеличение на талията през 2-ри триместър8-10 см
Увеличена височина на очното дънокота над пъпа - с 1 см;

височината на дъното от пубиса - 21 cm.

21 седмици - колко месеца е? Преброявайки акушерските седмици, това е шестият лунен месец или точно половината от периода на раждането на дете. Така че, помислете за кратка хроника на събитията, какво се случва с бъдещата майка на 6-ия месец от бременността.

Качване на тегло

Теглото на бременна жена по това време започва да се увеличава с активни темпове. Обикновено тя трябва да добавя около 250 g на седмица. Това обикновено не е трудно, тъй като през втория триместър апетитът нараства, тялото преминава към набор от килограми, необходими за развитието на бременността. Появяват се необясними вкусови предпочитания.

Растеж на матката

Основният женски орган продължава да се развива и расте. Към 21 седмица горният ръб на матката е над пъпа със средно 1,25 см. Става невъзможно да се скрие външният вид на корема от другите - той е заоблен и ясно видим дори под широки дрехи. Натискът на матката върху белите дробове може да затрудни дишането и е трудно да се диша дълбоко. Време е да започнете да овладявате дихателни упражнения с помощта на видео уроци или курсове за бъдещи майки.

Хормонална корекция

Понастоящем емоционалното състояние на бременната жена е стабилно, но мнозина забелязват проблясъци на паника, блус и загуба на самочувствие. Нестабилността е причинена от малка хормонална "експлозия" в тялото, така че не трябва да се притеснявате - този период няма да продължи дълго и ще премине през третия триместър.

Признаци, характерни за бременни жени на 21 седмица:

 • походката се променя - вече не е възможно да се ходи плавно, тялото спонтанно заема удобна поза за стъпка, леко огъвайки гърба назад и се бърка при ходене;
 • често няма достатъчно въздух, чувството на задух не напуска стаята, почти винаги се чувства горещо;
 • при снизхождение към правилното хранене и употребата на вредни продукти се появява киселини, промени в изпражненията (чести запек);
 • кръвното налягане намалява, появява се повишена слабост и умора;
 • отличен апетит се усеща в най-неочаквания момент, понякога е невъзможно да се наситите и искате да ядете "за двама", до преяждане.

Разбъркване през 6-ия месец от бременността

В момента бъдещата майка изпитва положителни емоции от движенията на бебето си. Те се чувстват доста ярки и ясни, като същевременно не доставят болезнени усещания, които могат да се наблюдават в по-късните седмици на бременността..

 • Бременната жена трябва да бъде внимателна към случващото се в нея от 18 до 22 седмици, особено ако ще стане майка за първи път. През този период трябва да се случи първото разбъркване.
 • С ясно усещане за движението на детето е необходимо да запомните датата и да информирате своя гинеколог при следващото планирано посещение - този показател се въвежда в обменната карта и служи като ориентир за изчисляване на предстоящата дата на раждане.
 • От време на време в 21-та седмица на бременността, когато бебето се движи, могат да се появят безболезнени усещания за напрежение в матката. Те са кратки (до 2 минути), но чести (до 15 пъти на ден). Това са т. Нар. Тренировъчни контракции или контракции на Бракстън-Хикс, произтичащи от растежа на матката. Те не са опасни за майката и детето и бързо преминават, ако бъдещата майка лежи малко настрани..

Ултразвук и тестове на 21 седмица - за какво да се подготвим?

Акушер-гинеколог, започвайки от 6 месеца, преглежда бъдещата майка на всеки 3-4 седмици. На рецепцията се извършват манипулациите, необходими за оценка на хода на бременността:

 1. претегляне;
 2. измерване на кръвното налягане;
 3. слушане на сърдечния ритъм на плода;
 4. измерване височината на очното дъно.

В допълнение към назначенията на нейния лекар, бременната жена получава байпас лист за този период, който включва прегледи на широк кръг специалисти: отоларинголог, офталмолог, терапевт и зъболекар. Също така, до 21-ва седмица, жената трябва да се подложи на клинични изследвания на кръв и урина и електрокардиограма.

В периода от 20 до 23 седмици се извършва втори биохимичен скрининг и се прави ултразвуково сканиране. На какво обръща внимание лекарят, когато оценява резултата:

 • структура на тялото - 21 седмица се счита за най-подходящото време за идентифициране на отклонения в развитието на детето. На по-късна дата е много по-трудно да се открият. Специалистът проверява вътрешните органи, крайниците, опорно-двигателния апарат, обръща внимание на движенията на плода;
 • растеж и развитие - лекарят винаги обръща внимание на размера на бебето, дължината на бедрото, диаметъра на корема, главата и др.;
 • количеството и качеството на околоплодната течност - липсата на околоплодна течност, както и прекалено големият й обем, могат да бъдат свързани със здравословното състояние както на бъдещата майка, така и на нейните трохи;
 • сърдечна функция - лекарят проверява сърдечния ритъм, размера на предсърдията, белодробната артерия и аортата. Това ви позволява да откриете нередности в работата на органа и да вземете мерки за лечение на бебето още преди раждането му..

Възможни проблеми до средата на срока: какво да търсите

Неприятните моменти могат да помрачат хода на бременността по всяко време. С какво можете да се сблъскате на 21-ва седмица от бременността, ще опишем по-долу.

Болка в гърба

Поради бързо нарастващото тегло, мускулите на гърба и гръбначния стълб започват да се уморяват по-бързо и дори издават неприятни усещания в долната част на гърба. Бъдещата майка трябва да се опитва да си почива, да не вдига тежести и да подкрепя гърба си, като редовно носи превръзка.

Стрии

Обемът и пропорциите на тялото се увеличават, кожата няма време да се адаптира към нарастващото тегло и губи своята еластичност. Всичко това се отразява на появата на стрии, които развалят външния вид. Най-засегнати са гърдите, бедрата и особено нарастващият корем. За съжаление с възникващите стрии, уви, не може да се преодолее, но може да се предотврати появата на нови. За да направите това, трябва да смажете проблемните зони с козметично масло или специални кремове за бременни жени от стрии.

Конвулсии

Често бъдещите майки през втория триместър започват да страдат от крампи на краката. Те най-често сигнализират за липса на минерали, главно калций и калий. Можете да се справите с внезапен спазъм, като просто дръпнете крака на засегнатия крак към себе си. Трябва да обсъдите проблема с гърчовете с Вашия лекар, както и да обогатите диетата си с млечни продукти и сушени плодове..

Оток

По това време при бременните жени могат да се подуят и подуят както ръцете, така и краката. Много лесно се забелязва - невъзможно е да се премахне пръстенът от подути пръсти и е трудно да се обуят обувки на подут крак. Простите мерки ще помогнат срещу отока: ограничете употребата на солени и мазни храни, носете широки дрехи без колани и ластици, притискащи кожата, ако е възможно, повдигнете краката си на по-високо ниво в седнало положение (поставете краката си върху пуф, стол или стол).

Бременна в 21 седмица

Вторият триместър на бременността е към края си. Остава да се изчакат още четири кратки месеца, преди бебето да се появи. На 21-ва седмица от бременността бъдещата майка се чувства добре, но въпреки това някои започват да се притесняват от страха от раждането. Това не е за страх. Достатъчно е внимателно да се подготвите за този период и детето ще се роди здраво, давайки на майката минимум неудобства при раждането и максимум щастие след него.

Съдържание

 • Въведение
 • 21 седмици бременни: Как се чувства
 • Външни промени в периода на 21 седмица от бременността
 • Бременна 21 седмица: Разбъркване на бебето
 • Проблеми и заплахи в периода на 21 седмица от бременността
 • Изписване на 21 гестационна седмица
 • Развитие на плода при 21 гестационна седмица
 • Изследвания и анализи при 21 гестационна седмица
 • Ултразвук 21 седмица от бременността
 • 21 седмица бременна: Диетата на мама
 • Витаминни и минерални комплекси
 • Бременна 21 седмица: Препоръки на гинеколога
 • Физическа активност при 21 гестационна седмица
 • Секс на 21 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Акушерската бременност 21 седмици е пет месеца и една седмица. По това време жената вече качва четири килограма и теглото продължава да се увеличава допълнително..

До края на целия гестационен период жената може да наддаде шест, максимум осем килограма, ако теглото е повече, това ще се отрази негативно както на детето, така и на бъдещата майка. Поради тази причина трябва да наблюдавате показателите на везните и общото благосъстояние, което в този момент не предизвиква безпокойство..

21 седмици бременни: Как се чувства

Чувствата на 21 седмица от бременността се отличават преди всичко с емоционалната стабилност на бъдещата майка. Хормоналната буря вече отшумя и всички неприятни симптоми, които притесняваха жената през първия триместър, бяха изоставени.

Гаденето и токсикозата на 21 гестационна седмица също отстъпват. Сега животът на бъдещата майка стана по-светъл и тя посвещава все повече време на себе си и бебето, подготвяйки се за раждането му. Но въпреки това все още има някои симптоми, които не се отразяват по най-добрия начин на нейното благосъстояние. Всички те обаче са толерантни и могат да бъдат спрени, като се следват препоръките на лекаря и правилното хранене..

Симптоми, придружаващи този период

Понякога жената може да бъде притеснена от киселини. Възниква в резултат на натиска на разширената матка върху стомаха. Матката го измества от обичайното си място, поради което стомашният сок се хвърля в хранопровода. Има усещане за парене в диафрагмата и горчивина в устата. Можете да премахнете киселини с помощта на специална диета, която ще бъде предписана от специалист..

Също така уголемената матка води до запек. Този проблем е много актуален за бъдещите майки и значително усложнява живота им. Ако не се справят със запек, тогава те могат да доведат до развитие на хемороиди. Правилното хранене и използването на безопасни лаксативи ще премахнат проблема, без да навредят на здравето.

Масата започва да набира енергично поради факта, че детето и матката растат. Също така апетитът на жената се увеличава и тя започва да яде повече. През двадесет и първата седмица от бременността плодът се развива бързо, което изисква голямо количество хранителни вещества и витамини, получавайки ги от тялото на майката. Поради тази причина жената изпитва желание да консумира повече храна. За да не напълнеете, трябва внимателно да обмислите диетата си, като избягвате употребата на висококалорични храни.

Въпреки всички тези заболявания състоянието на бременната жена е стабилно. Детето се движи активно, напомняйки на майка си за неговото присъствие и предстояща среща. През този период гинеколозите съветват да отделят повече време на бебето, като включват баща му в това..

Външни промени в периода на 21 седмица от бременността

Коремът на 21 гестационна седмица се увеличава значително. В този момент вече можете визуално да наблюдавате как детето се бута и обръща в матката. Можете също така да забележите в каква позиция е бебето и ясно да видите очертанията на ръцете и краката, с които то отблъсква матката.

Тъй като коремът се увеличава всеки ден, мама трябва да вземе предвид факта, че увеличаването му ще доведе до появата на различни видове заболявания, които е по-добре да се предотврати на ранен етап..

С нарастването на корема кожата върху него започва да се разтяга, което води до появата на стрии, които, ако не бъдат предотвратени навреме, ще останат за цял живот. Като профилактика на стрии трябва да се използват специални кремове и гелове от третия месец на бременността, за да се предотврати появата на стрии..

Бременните жени трябва да носят удобни обувки и дрехи. Целият гардероб на бъдещата майка трябва да е свободен, да не ограничава движенията и да не мачка стомаха. Обувките също трябва да са удобни и стабилни. Петите трябва да се изхвърлят, тъй като те поставят голям стрес върху гръбначния стълб и крайниците..

От третия месец на бременността трябва да започнете да носите превръзка, която ще поддържа корема ви и ще облекчи стреса от гръбначния стълб.

Бременна 21 седмица: Разбъркване на бебето

На двадесет и първата седмица от бременността бебето започва да се движи по-активно от преди. Докато в матката има достатъчно място за него, той може да салта и да извършва различни движения. Бебето може да отблъсне стените на матката, да докосне пъпната си връв и да движи крайниците си. Той има време за активност и сън..

Тези фази често не съвпадат с тези на мама. Например, детето често е активно на тъмно, когато жената спи. В този случай можете да говорите с бебето и да го помолите да спи, защото то вече чува гласа на майка си и реагира добре на него..

Можете също така да разберете как се държи бебето в 22 гестационна седмица, какви симптоми и усещания съпътстват този период и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Проблеми и заплахи в периода на 21 седмица от бременността

На този етап има проблеми и заплахи, които могат да бъдат предотвратени, ако знаете предварително за тях и се придържате към препоръките на лекаря.

Растеж на матката - за период от двадесет и една гестационна седмица „бебешката къща“ се измества над пъпа с един сантиметър, а височината на дъното на матката е 21 сантиметра. С нарастването си размества органите от местата им, което причинява проблеми с храносмилателния тракт, чести пътувания до тоалетната, задух и киселини. След раждането на бебето всички тези неприятности ще изчезнат сами..

Когато отива в предродилната клиника, лекарят ще измери височината на маточното дъно и обема на корема. Това ще му помогне да наблюдава развитието и растежа на бебето. Ако получените показатели не съответстват на нормата, в този случай може да се подозира наличието на патологии в плода.

Болезнени и дискомфортни усещания - нарастващата матка често причинява болка и дискомфорт в коремната област и отстрани. Подобен проблем възниква поради разтягане на маточните връзки. В нормално състояние болката е рядка и не е интензивна. В допълнение към тези усещания, алгия може да се появи в матката, тилната и темпоралната области, долните крайници и ануса при наличие на хемороиди.

Също така, бъдещите майки могат да усетят как теглят долната част на корема и дават дискомфорт на гърба. В този случай е по-добре да се свържете с гинеколог, за да предотвратите възможен спонтанен аборт..

Изписване на 21 гестационна седмица

Вагинално отделяне - отделянето на 21 гестационна седмица обикновено трябва да има млечен оттенък и леко кисела миризма. Те също могат да бъдат прозрачни с еднаква консистенция. Ако станат сирене, придобият зеленикав или жълтеникав оттенък, това показва появата на инфекциозно заболяване, което изисква намесата на гинеколог и назначаването на терапевтични процедури за спиране на инфекцията.

Тревожен сигнал за жена в положение е зацапването на 21 гестационна седмица. Те могат да бъдат предвестник на необичайно предлежание на плацентата, ерозия на шийката на матката или дори спонтанен аборт. Само лекар може да изясни диагнозата, като проведе пълен преглед на пациента с този проблем.

Преждевременното раждане е преждевременно раждане на бебе, точно както спонтанен аборт на 21 гестационна седмица във всеки случай ще завърши със смърт за дете, тъй като тялото му все още не може да работи толкова добре, че да оцелее отделно от майката. Поради тази причина трябва внимателно да наблюдавате състоянието си и при най-малката промяна да информирате Вашия лекар за това. По този начин можете да избегнете сериозни проблеми и да доведете бебето преди датата на падежа..

Развитие на плода при 21 гестационна седмица

Размерът на плода при бременност 21 седмици е сравним с този на грейпфрута. Тежи около 300 грама и е дълга 18 сантиметра.

21 седмица от бременността е знаков момент в развитието на тялото на бебето. По това време ендокринната система започва да функционира. Работата включва жлезите с вътрешна секреция, представени от щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези, панкреаса и епифизата. Всички те са отговорни за производството на секреторни елементи. Поради факта, че ендокринната система започва да работи, има засилено развитие на вътрешните органи на детето.

Освен това пасивната имунна система на детето започва да работи, представена от клетъчни структури, които предпазват тялото му от опасни клетки, които могат да дойдат от тялото на майката през плацентата..

По това време стомашно-чревният тракт и отделителната система вече са се оформили и функционират добре. Детето може да асимилира всичко, което яде майка му. Всички необходими вещества влизат в плода в червата и стомаха. Освен това детето поглъща около 500 милилитра околоплодна течност, която се преработва от бъбреците и се отделя с урината..

Далакът на детето произвежда структури на кръвни клетки, представени от левкоцити и еритроцити. По това време вече е възможно да се определи кръвната група на бебето и неговият Rh фактор. Развити в плода и вестибуларния апарат. Хлапето се движи активно, премята се, преобръща се и се преобръща. Той има любими позиции и действия. Детето е активно четири часа на ден, останалите двадесет спят.

Започвайки от двадесет и първата седмица на бременността, бебето може да чува и различава звуците ясно. Зрителната функция е все още слабо развита, очите са оформени под затворени клепачи.

Формиране на вкусови рецептори

През този период настъпва образуването на вкусови пъпки. От околоплодната течност, която детето вкусва, може да разбере какъв вид храна яде неговият мата..

В този момент плодът развива гастрономически зависимости, поради което жената трябва да бъде внимателна към това, което яде..

Кожно покритие

Бебето вече има мазнини под кожата, но все още има твърде малко от тях, така че кожата изглежда прозрачна, макар и не същата като преди месец. Подкожните жлези функционират активно, които произвеждат смазка, която предпазва детето от негативно влияние отвън.

Също така, тази смазка е необходима на бебето при раждане, защото му позволява да се плъзга по-бързо по родовия канал и съответно ще се роди без наранявания на кожата.

Изследвания и анализи при 21 гестационна седмица

Календарът за бременност предвижда три скринингови проучвания. Ако жената не е преминала втория скрининг по-рано, тогава той може да бъде предписан по това време. Състои се от:

 • Анализ за hCG;
 • Безплатни тестове за естриол;
 • Скрининг за протеиновото съединение алфа-фетопротеин;
 • Ултразвуково изследване.

С помощта на първите три резултата от теста лекарят може да определи дали бебето се развива нормално и дали има някакви патологии. Те също така могат да определят наличието на риск от наследствени заболявания и хромозомни аномалии. Ако тестовете са положителни, бъдещата майка ще бъде насочена към редица допълнителни изследвания. Те са инвазивни и изключително опасни, поради което се използват само в екстремни случаи..

Бременната жена трябва да посещава гинеколог ежемесечно. Трябва да дойдете на среща с лекар с издържаните тестове за кръв и урина. С тяхна помощ гинекологът ще може да установи наличието на анемия и проблеми с бъбреците, ако има такива. Той също така слуша сърдечния ритъм на трохите, определя височината на дъното на матката и измерва обема на корема.

Ултразвук 21 седмица от бременността

Ултразвукът на 21 гестационна седмица е рутинна процедура. По това време специалистът провежда ултразвукова диагностика, като разглежда параметрите на развитието на бебето и определя дали те отговарят на установените стандарти. Проверява се и степента на зрялост на плацентата, състоянието на пъпната връв, шийката на матката и околоплодните води.

Освен това узистът може да изясни пола на детето без грешка, както би могло да бъде в предишни проучвания. При желание жената може да поиска от лекаря снимка на бебето или дори разпечатка на бебето на 3D принтер. Тази услуга е иновация, но вече се предоставя в някои клиники..

21 седмица бременна: Диетата на мама

Както бе споменато по-горе, през този период детето усеща вкуса на храната, която майка му консумира. Тъй като сега в трохите се полагат вкусовите рецептори, жената трябва внимателно да планира ястията си, като избира само естествени продукти и ги приготвя чрез готвене или печене. Пържените, солени и пикантни храни трябва да се изхвърлят, тъй като те ще навредят не само на жената, но и на бебето.

Алкохолът, содата, кафето и удобните храни също трябва да бъдат добавени към списъка на забранените храни. Приемът на сол трябва да бъде ограничен, тъй като тя задържа вода в тялото и причинява подуване. Сладките, сладкишите и продуктите от брашно трябва да бъдат намалени до минимум, тъй като те водят до наддаване на тегло и ако смятаме, че апетитът на жената се увеличава по време на бременността, тогава тя също трябва да ограничи консумацията на висококалорични храни. Ако бъдещата майка не направи това, тя ще напълнее, което е изпълнено със сериозни здравословни проблеми..

Диетата на бременната жена трябва да е богата на здравословни храни, представени от зеленчуци, плодове, пресни сокове, постно месо и риба, зърнени храни, супи и билки. Не бива да забравяме и за храните, които са източник на калций, представени от заквасена сметана, мляко, сирене, кефир и извара..

Витаминни и минерални комплекси

Продуктите не са в състояние напълно да задоволят нуждите на организма от хранителни вещества, поради което гинекологът предписва витаминно-минерален комплекс за жена, който се състои от идеален баланс от витамини и минерали, необходими както на майката, така и на бебето.

Приемайки това лекарство, бъдещата майка ще може да избегне здравословни проблеми, а също така ще бъде сигурна, че бебето й получава всичко необходимо за правилния си растеж и развитие..

Бременна 21 седмица: Препоръки на гинеколога

За да премине този период за мама с максимална полза, е необходимо да се спазват препоръките, които гинекологът ще й даде. Сред тях трябва да се отбележи:

 • Комуникация с бебето - тъй като бебето вече добре чува и различава звуците, то внимателно изслушва случващото се в света около него. Той особено набляга на гласа на майката и винаги фокусира вниманието върху него, така че разговорът с бебето е полезен не само за него преди раждането, но и след него.
 • Избягване на стресови ситуации и вдигане на тежести.
 • Редовното посещение на антенаталната клиника - посещението на Вашия лекар ще Ви позволи да избегнете различни усложнения, които могат да възникнат при носене на плод, а също така да сте сигурни, че бебето се развива правилно и без отклонения.
 • Посещаване на курсове за майки - в такива класове те ще разказват не само за това как да дишат правилно и да се подготвят за раждането на бебето, но също така ще помогнат да се адаптират към следродилния период и да се научат да намират общ език с близките и новороденото.
 • Правилното хранене и ясен контрол на наддаването на тегло.

Ако бъдещата майка се притеснява от оток, тогава тя трябва да консумира по-малко сол, да се движи повече и да използва венотонични балсами, които позволяват да се облекчи напрежението от долните крайници.

Физическа активност при 21 гестационна седмица

За да може една жена да се чувства нормално, а едно дете да се развива без отклонения, тя трябва да води активен начин на живот. Трябва обаче да се вземе предвид фактът, че не всички спортове са подходящи за бъдещи майки. Броят им е ограничен, но въпреки това можете да изберете този, който ви харесва..

По време на бременност можете да правите йога, аквааеробика, аеробика за бъдещи майки и да посещавате занимания във фитнес за жени в позицията.

Когато спортувате, трябва внимателно да следите здравето си. Натоварванията не трябва да бъдат силни и не продължителни, а също така да съответстват на физическата подготовка на жената.

Ако по време на тренировка се появи слабост, замаяност, дискомфорт или искате да спите, тогава трябва да спрете упражненията и да ги продължите, след като се почувствате стабилизирани.

Секс на 21 седмица бременност

Ако раждането на плода протича без никакви отклонения, тогава гинекологът не налага ограничения върху пола, тъй като е абсолютно безопасен за жената и детето. Бъдещата майка обаче трябва внимателно да избере позиция за правене на любов..

По време на секс не трябва да има натиск върху корема, тъй като това може да причини сериозна вреда на бъдещото бебе.

Ще трябва да се наложи табу върху интимния живот, ако жената носи близнаци, има диагноза гестоза, малко или многоводие, нараняване на маточната шийка и предлежание на плацентата.

Заключение

21-ата първа седмица от бременността вече е малко повече от половината от целия период. Бъдещата майка започва да се подготвя за раждане, както физически, така и психически. По това време тя е в добро здраве и настроение..

За да го запазите като такъв, достатъчно е да се придържате към препоръките на лекаря, да водите активен начин на живот, да общувате с бебето, да се храните правилно и да се настроите за това, че след няколко месеца ще се роди дългоочакваното бебе, което носи със себе си много положителни емоции и приятно вълнение.

Бременност 21 седмици

Бременна 21 седмица - колко месеца?

Побързайте да се насладите на бременността си, запомнете всеки момент от нея, водете си дневник на бременността, защото седмица след седмица тя ще се премести до края и никога повече няма да се повтори. Вече наполовина назад - 5 акушерски месеца. Настъпи 21-та седмица от бременността - мина първата седмица от шестия месец, която се смята за най-добрата и спокойна. Опитайте се да завършите бизнеса си, за да успеете навреме за всичко планирано, защото колкото по-голям става коремът ви, толкова по-трудно ще носите бебето, а то расте скокообразно! Вярно е, че на 21 седмица темпото временно се забавя.

Плод (развитие, размер, пол на детето)

От 20-та седмица на бременността растежът на плода вече се определя от короната до петите и на 21 седмици е приблизително 26,7 см. Вашето бебе сега тежи средно 360 г. То се възстановява, расте, движи се много и образува първия мастен слой, следователно изисква все повече ресурси за своето развитие.

На 21 седмица храносмилателната система на плода е особено активна. Постоянно поглъща околоплодната течност, тренирайки не само белите дробове, но също така подготвя хранопровода си за бъдеща работа и се снабдява с необходимите вещества. Така тялото на детето „взима“ вода, захар и други хранителни вещества в него от околоплодната течност. Вкусът на това първо негово „хранене“ директно зависи от диетата и начина на живот на майката. Така че вече сега можете да създадете пристрастеност към здравословната пълноценна храна на вашето бебе. Не забравяйте, че алкохолът и тютюневият дим щедро подправят околоплодните води..

Ензимите и солната киселина, които се произвеждат в много малки количества, помагат на малкото тяло да усвои първата храна..

Костната и мускулната тъкан на плода ще укрепват и растат все повече и повече всяка седмица. По това време ендокринните жлези на детето вече работят активно и от 21 седмица към тях се присъединява и далакът..

Въпреки бързия си растеж, бебето се чувства доста спокойно в корема на майка си. Все още има достатъчно място за някои ролки и други трикове и той наистина обича да бъде активен. Най-вероятно вече сте изпитали радостта от първите движения, тъй като костите на плода вече са достатъчно здрави и той постоянно удря стените на матката, подавайки ви сигнали отвътре. Слушайте ги, на 21 седмица детето вече реагира и реагира на докосвания, звуци, настроение на майката. Ако полът на детето все още е непознат за вас, обърнете се към него някак универсално, но със сигурност с топлина и любов - то го чувства.

Движенията на бебето могат да станат по-активни през нощта, когато майката иска да си почине. Опитайте се да успокоите пакостите, както бихте го направили с новородено: пейте приспивна песен, галете го.

Корем на 21 седмица бременност

Коремът в 21 гестационна седмица вече не само демонстрира на другите вашето специално положение, но може да отразява и състоянието на неговия обитател. За окото на външен човек движенията и движенията на плода стават забележими, понякога можете да определите от коя страна вашето мъниче се е „скрило“ или какво е изложило за общо гледане този път: дупето или крака.

Понякога ударите стават вече осезаеми по своята сила, стомахът може да боли поради напрежението на мускулите, задържащи матката, която непрекъснато расте, завоювайки пространство за своя обитател.

Матка

Матката притиска все повече и повече вътрешни органи и майката е принудена да търпи всички последствия от този неизбежен процес. На 21 седмица от бременността, поради подкрепата на матката на белите дробове, тя може да почувства недостиг на въздух, понякога става невъзможно да поеме дълбоко въздух и да издиша. Не се притеснявайте, по-добре е да започнете да овладявате дихателни техники, които ще бъдат много полезни при раждането..

Матката на 21 гестационна седмица вече се издига над пъпа - на ниво 1 см, а височината на изправяне на маточното дъно е на ниво 21 см от пубиса.

Болката, свързана с растежа на матката, не представлява никаква заплаха, но ако почувствате изразена дърпаща или схващаща болка в долната част на корема, излъчваща се в долната част на гърба, тогава не я пренебрегвайте. Може би това е предвестник на повишен тонус на матката, което е много нежелателно..

На 21-ва седмица от бременността могат да се появят най-различни болки, които в този момент дразнят бременните жени. Това са болки в пъпа, болки в кръста и гърба, болки в кръстната кост, болки в краката. Матката притиска пъпа отвътре, оказва натиск върху тазовата област, под въздействието на нарастващо тегло гръбначният стълб, кръста и коленните стави са под нарастващ стрес. Детето извлича целия калций от майката, което може да причини крампи в мускулите на прасеца. Като цяло има повече от достатъчно причини за болка по време на бременност, но можете значително да облекчите състоянието си, ако следвате някои съвети:

 • не носете токчета;
 • не стойте дълго време на крака;
 • не сядайте на столове с облегалка;
 • не кръстосвайте краката си;
 • ходете от време на време, ако трябва да седите много;
 • вдигнете крака на хълм;
 • не спи по гръб или стомах;

21 седмица бременна: какво се случва с плода и бъдещата майка?

 • Колко месеца е?
 • Благополучие и чувства на жената
 • Развитие на плода
 • Възможни усложнения и опасности
 • Анализи и изследвания
 • Препоръки за бъдещата майка
 • Отзиви

На 21 седмица жената навлиза във втората половина на бременността си. Този период няма да бъде най-лесният: колкото по-близо до датата на раждане, толкова по-трудно ще бъде да носите бебето под сърцето. Необходимо е да натрупате сили преди „финалната линия“ точно сега, когато и здравословното състояние, и държавата все още го позволяват. Каква е 21-та седмица от бременността за бебе и майка му, ще ви разкажем в тази статия.

Колко месеца е?

Ако една жена започне бременност в 21 седмица, това означава, че е започнал шестият акушерски месец. При обичайното ни изчисляване на времето са изминали 4 месеца и 3 седмици. Бременните жени бързо свикват да измерват времето с акушерски месеци: те се различават от календарните по това, че всяка от тях има точно 4 седмици и нито ден повече.

Цялата бременност при акушерски мерки трае 10 месеца или 40 седмици. Сега започна втората половина на периода на раждане на трохи.

От зачеването на бебето минаха 19 седмици - солиден период и плодът вече постигна голям успех в развитието си. Изминаха около 17 седмици от закъснението и първия тест на райета. Понякога на жената изглежда, че е било съвсем наскоро и ще трябва да бъде бременна дълго време. Всъщност през втората половина на бременността времето, според субективните чувства на бъдещите майки, лети много по-бързо. Сега всеки ден, който живеем бързо, носи среща с нов малък човек - син или дъщеря, или може би с две или три деца наведнъж.

През този период се случват много интересни неща с бъдещата майка и нейното бебе. Нека поговорим за това по-подробно..

Благополучие и чувства на жената

Бременността вече не може да бъде скрита дори зад най-свободните дрехи. Коремчето, което вече е доста закръглено, е ясно видимо за всички наоколо. Въпреки че бременността все още не е много обременяваща за бъдещата майка, здравето й като цяло остава доста добро и леко, но вече сега започват да се появяват някои моменти, които причиняват неудобства на жената и пораждат много въпроси.

Разбъркване на плода

Към 21 седмица само най-малкият процент от жените, които са бременни с първородните си, не усещат движенията на бебето си. Около 93% от бъдещите майки в този период вече се радват на нови усещания и установяват пълноценен контакт с бебето. Доказано е, че бебето може да общува много с двигателна активност - че му е неудобно, скучно и изисква комуникация. Колкото по-рано жената се научи да разбира бебето и неговия език на движения, толкова по-лесно ще се ориентира по-нататък..

На 20-21 седмица всички жени, които вече са родили, всички бременни с близнаци и тризнаци, почти всички първородни, усещат движения. Но има и такива, които все още чакат невероятни усещания..

Ако движенията все още не се усещат, не се притеснявайте. До 22 седмици, които лекарите са определили като граница за усещане на първите движения на бебето, все още има време.

Някои от неопитните първородни жени всъщност усещат движенията, но не могат да разберат това, като ги приемат за чревна перисталтика, за кипене в червата и ферментация на чревни газове. Първите движения са много фино усещане, според бъдещите майки, напомнящо на леко докосване на рибна перка или крило на пеперуда отвътре. Може да е по-трудно да го забележите за жени, които водят активен начин на живот, постоянно са в движение и винаги са заети с нещо..

Дебелите жени започват да усещат движенията на корема по-късно, докато слабите дами ги усещат по-рано.

Сега все още не е необходимо да броите движенията на бебето, жената ще се справи с това по-късно. Но все пак е необходимо психически да маркирате епизодите на движение, за да разберете, че с бебето всичко е наред. До края на формирането на мозъка на трохите движенията са неравномерни, произволни, няма да е възможно да се идентифицира някакъв определен модел. Въпреки това вече много бременни жени отбелязват, че техните синове и дъщери са по-активни през нощта..

Всъщност това не е напълно вярно. Бебето се движи с приблизително еднакъв интензитет както през нощта, така и през деня. Просто през деня мама ходи, прави бизнес, понякога не усеща движения, а през нощта, когато цялото тяло е отпуснато, има повече усещания и характерът им става по-ярък.

Особено болезнени за жените са ситуации, в които бебето е малко и рядко се чувства. Ако има страхове, не забравяйте да кажете на лекаря за тях: в арсенала му има много начини да разберете дали всичко е в ред с трохите.

Но не забравяйте за темперамента: дори и сега малките момчета и момичета могат да бъдат повече или по-малко активни по природа. Те ще останат такива и след раждането: някои бебета спят добре и се държат спокойно по време на будност, докато други бързат да научат всичко, постоянно са в движение.

Разпределения

В началото на 21-ва седмица от бременността жената може да забележи, че от време на време има усещане за постоянна влага в перинеума. Това не се счита за патология и причина за аларма. Увеличаването на количеството на вагиналната секреция е нормална реакция на женското тяло на няколко фактора, включително промяна в хормоналния фон, който съпътства процеса на раждане на бебе, разтягане на лигаментния апарат, който задържа нарастващата матка.

Вагиналните секрети са необходими за поддържане на баланс в микрофлората на гениталния тракт.

Следователно, лекият разряд без остра миризма е норма. Левкореята също се счита за норма - образуването на левкорея, тоест бяло или леко жълтеникаво отделяне с лек кисел мирис. Физиологичният феномен има свои особености: вагиналната секреция е добра среда за размножаване на патогенни микроорганизми и гъбички. За да се предотврати добавянето на инфекция и възпаление, сега е важно да се обърне специално внимание на въпросите на интимната хигиена.

При измиване не трябва да използвате тоалетен сапун, тъй като алкалите в състава му могат да доведат до прекомерна сухота, не трябва да избърсвате интимната зона с твърда кърпа, защото сега кожата и лигавиците са най-податливи на нараняване.

Жената трябва да носи абсорбиращи лайнери и да ги сменя редовно. Такива хигиенни продукти ще помогнат за контролиране на промените, тъй като цветът и консистенцията на отделянето са ясно видими върху тях. Необходима е незабавна медицинска помощ за изписване, което е станало зелено, сиво, кафяво. Обикновено те са свързани с появата на неприятна миризма и сърбеж в перинеума. Такова отделяне често е признак на инфекциозно заболяване..

Дебел, бял секрет, който по консистенция наподобява зърнеста извара, свързан със сърбеж и неприятно усещане за парене, може да е признак на млечница. За много жени това заболяване придружава цялата бременност, като се изостря от време на време. Необходимо е да се лекува млечница по време на бременност по ред..

Най-опасното е изхвърлянето на кръв. Дори леко розово или кафеникаво отделяне от гениталиите може да е признак за отлепване на плацентата, проблеми със състоянието на шийката на матката.

Болкови усещания

Болката по време на бременност в текущия период може да бъде както физиологична, така и патологична. Разграничаването на едното от другото не е толкова трудно. Острите, дърпащи и силни болки, които имат спазмен характер, могат да говорят за патология. Те обикновено са придружени от влошаване на благосъстоянието, поява на секрети, които не се считат за нормални за даден период..

Епизодичните слаби болкови усещания са напълно физиологични. Матката расте. За да го запазят, връзките и мускулите трябва да се приспособят към новата реалност, връзките стават по-плътни, те значително се увеличават по дължина. Този процес по някакъв начин е придружен от слаби болки и „разтягане“ в лявата и дясната страна (в дясната, според жените, много по-често). Също така, бъдещите майки започват да чувстват, че долната част на гърба боли, дърпа гърба.

Такива болки не са постоянни. Обикновено се появяват, след като жената прекара няколко часа на печката в домакинска работа, ако дълго време седи на едно място, стои или ходи. Също така вечер една жена може да почувства, че я болят коленете, има тежест в краката. Краката болят поради натоварването на крайниците, тъй като матката, плода, околоплодните води, плацентата и собственото тегло на жената, които са нараснали забележимо, трябва да се "носят" от краката.

Самата жена все още е малко вероятно да мисли за предстоящото раждане, но тялото й започва да се подготвя за тях предварително..

Сега някои жени имат болка в сакрума и срамната кост. Обикновено се проявява при изкачване на стълби, при енергично ходене и при опит за ставане от легнало или седнало положение. Ако тази болка не ограничава движението, тогава жената просто трябва да бъде търпелива: тазовите кости омекват, стават по-подвижни, разминават се, за да помогнат на бебето да напусне уютната майчина утроба своевременно и да се роди на този свят.

Силните болки, които пречат на жената да седи, да ходи, по-лошо през нощта, е причина да посетите лекар. Възможно е началото на такова неприятно, но, уви, често заболяване като симфизит.

Главоболието на 21 седмица е по-рядко, отколкото през първия триместър. Хормоналният фон се е променил, количеството кръв се е увеличило. Ако главата боли със завидна редовност, ако пристъпите на главоболие са локализирани в тилната и слепоочната част, ако има кървене от носа, бременната жена определено трябва да обърне внимание на нивото на кръвното налягане. Може би тя има хипертония и това е много опасно за мама и бебе..

Краткосрочното "лумбаго" в перинеума, което жените често сравняват с токови удари, през настоящия период може да бъде свързано с факта, че матката е предала определени нервни окончания и важни възли. Чувствата не са от най-приятните, но не и опасни за детето. За да се отървете от тях, просто трябва да промените позицията на тялото, да се разхождате наоколо. Нервните възли ще бъдат „освободени“ и „лумбаго“ ще спрат.

Емоционални и психологически състояния

Настроението и благосъстоянието на бъдещите майки тази седмица остават доста стабилни. За по-голямата част от жените основните тестове и прегледи бяха изоставени: и първият, и вторият скрининг бяха преминати, тревожността намаля. Вероятността от спонтанен аборт вече не е плашеща заплаха, тъй като такава вероятност на 20-21 седмица е незначителна. Жената вече е напълно свикнала със собствената си нова позиция. Дори сега тя да няма много добра представа какъв ще бъде животът й след раждането на бебето, почти няма причини за безпокойство..

Психологически бременните жени в средата на втория триместър се чувстват доста комфортно. Трудностите на първия триместър с неговата токсикоза и постоянното балансиране между смях и сълзи са в миналото и вече са забравени. Не искам да мисля за трудностите в последния период на бременността.

Майките се радват да общуват с бебетата си, тъй като те вече реагират на ръката по корем, могат да реагират на песента на майка си с меки и нежни движения.

Но не всичко е толкова розово, във всеки случай психолозите мислят така. В средата на втория триместър много бъдещи майки се обръщат към тях за помощ, защото в момента може да има проблеми в отношенията между жена и нейните роднини. Експертите казват, че причината се крие в неудовлетворения инстинкт за сигурност. За да се чувства жената безупречно, трябва да чувства, че е под надеждна защита. Уви, съпругът не винаги има време за това, защото сега е озадачен от други проблеми: той вече мисли как да осигури семейството си, което скоро ще бъде добавено.

Неудовлетворената нужда на жена от сигурност се проявява на инстинктивно ниво, почти несъзнателно. В момента тя може да започне да търси вина на мъжа си по дреболии, да му се обижда, да вярва, че той изобщо не й обръща внимание. Всичко това води до конфликти в семейството. Можете да ги избегнете, ако разбирате защо се случват..

Психолог ще помогне на жената да разбере себе си, което днес е във всяка предродилна клиника, приемът се извършва безплатно.

Промени в тялото

Почти всички органи и системи на бременна жена претърпяват определени промени. Ако по-рано промените бяха предимно хормонални по природа, невидими за окото, сега те са напълно очевидни. Матката става толкова голяма, че всички съседни органи, както и сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците, я усещат. Процесите, които сега протичат в женското тяло, имат една цел - да създадат най-удобните условия за бебето, което скоро ще има малко място в матката.

Динамика на растежа на матката

Височината на изправяне на дъното на матката сега има важна диагностична стойност. Това е неговата измервателна лента, която се измерва от акушер-гинеколога на всеки уговорен час. Ако през първата половина на бременността този размер е бил доста субективен, тъй като зависи от анатомичните особености на самата жена, сега, след 20 седмици, той трябва да бъде приблизително равен на гестационната възраст в седмици.

С други думи, при 21 гестационна седмица нормалната височина на дъното на матката (горната й част) е 20-21 сантиметра. Тъй като размерите на таза при жените са различни и тенът се различава, средните стойности се приемат като норми. В продължение на 21 седмици VSDM може да се счита за нормално със стойности в диапазона от 18 до 24 сантиметра.

Съответствието с нормите обаче трябва да бъде оценено от лекаря, тъй като при слаба жена на 21 седмици с височина на маточното дъно от 24 сантиметра лекарят може да приеме наличието на голям плод, а при пълна майка по същото време една и съща височина няма да говори за склонност към голямо малко дете.

Дължината на шийката на матката по това време обикновено е от 4 до 4,5 сантиметра. Неговото скъсяване може да се квалифицира като признак на късна истмично-цервикална недостатъчност. За да намали риска от преждевременно раждане, лекарят може да препоръча акушерски песарий, който представлява силиконов пръстен, който фиксира шийката на матката в стабилно положение и предотвратява преждевременното й отваряне..

Матката сега наподобява футболна топка по размер. По време на цялата бременност този орган расте 500 пъти повече от първоначалния си размер. Дължината на мускулните влакна се увеличава петкратно. Сега матката е около 55% от същия размер, но през последните седмици от бременността.

Матката е в коремната кухина, тази седмица дъното й се е изравнило на нивото на линията на пъпа. Самият пъп може да започне да изпъква, да стърчи.

Качване на тегло

Наддаването на тегло на 21 седмица е неизбежно. Няма жени, които биха довели детето си до тази дата и не биха добавили килограми. Друг е въпросът, че някои успяват да качат 12-15 килограма до 21 седмица и това не може да се счита за нормално явление..

За да разберете точно дали наддаването на тегло протича правилно, трябва да знаете индекса на телесната си маса преди бременността. Извежда се по формулата „тегло, разделено на височина на квадрат“. За жени, чийто индекс не надвишава 18,5, тоест слаби жени с леко поднормено тегло, до 21 седмица е "позволено" да наддават от 6 до 6,6 килограма. Това ще бъде напълно нормално увеличение..

За жени, чийто индекс на телесна маса преди бременността е бил от 18,5 до 25, тоест жени с нормално тегло или леко наднормено тегло, 6,4 килограма (максимум) се счита за норма като увеличение по това време. При жените, които преди бременността, телесният индекс показва наличие на затлъстяване, увеличението на 20-21 седмица не трябва да бъде повече от 3,1 килограма.

Необходимо е да се следи теглото по най-внимателен начин, тъй като неговото немотивирано и рязко увеличаване може да бъде единственият симптом за появата на такова опасно усложнение на бременността като гестоза. Сега на жената се препоръчва да се претегля веднъж седмично в същия ден..

Тренировъчни контракции

Фалшивите контракции, които популярно се наричат ​​тренировки, а в медицината - контракции на Бракстън-Хикс, могат да започнат при жена тази седмица. Те не са предшественици на раждането или признаци на раждане, не водят до отваряне на шийката на матката и следователно не крият никаква опасност.

Те се проявяват чрез напрежение в гладката мускулатура на матката, малки дърпащи усещания в долната част на корема и в долната част на гърба. Много жени ги сравняват с чувства по време на менструация. Бременна жена без опит с подобни контракции може да се разтревожи, но само в началото. Тогава жените свикват да тренират маточните контракции.

Ако легнете, отпуснете се, вземете топъл душ, такива фалшиви контракции обикновено отстъпват. Появяват се рядко и нередовно. При по-голямата част от бременните жени те се появяват по-близо до третия триместър, при многоплодни - няколко седмици преди датата на раждане.

Само малък брой бъдещи майки започват да усещат контракциите на Бракстън Хикс след 20 седмици от бременността. Жената не се нуждае от никакво лечение. За наличието на фалшиви контракции трябва да се уведоми лекуващият лекар.

Артериално налягане

На 21 седмица сърдечната мускулна маса на жената леко се увеличава, което е свързано с повишено натоварване на органа, който доставя кръв на цялото тяло. Сега, в допълнение към големите и малки кръгове на кръвообращението, които са в тялото на всеки човек, бременната жена има и друг кръг - плацентарния.

Кръвообращението между матката и плацентата, както и плацентата и плода, е много интензивно, през минута през него могат да преминат до половин литър кръв. В тази връзка кръвното налягане върху стените на съдовете на бременна жена може да бъде леко намалено..

Намалението, ако го погледнете в цифри, е доста осезаемо - с 4-5 мм. rt. Art намалява систолното налягане с 15 mm. rt. st - диастоличен. И пулсът се увеличава с 10-15 удара в минута и това също е напълно нормално..

В по-голямата си част природата е осигурила компенсаторни механизми и жената не толкова често усеща понижение на кръвното налягане по време на раждането на бебе. Има обаче и изключения..

Ако хипотонията винаги е била характерна за бъдещата майка, то точно сега тя може да започне да изпитва атаки на световъртеж, гадене, епизоди на загуба на съзнание. В този случай тя се нуждае от поддържащо лечение, което ще бъде предписано от лекаря, водещ бременността..

Гръден кош

Повечето бременни жени са много доволни от размера на гърдите си по това време. Буйните, красиви, чувствителни гърди се оценяват от втората половина на бъдещите майки. Обикновено в средата на втория триместър силните болки, парене, болки в млечните жлези вече не притесняват жената. Основните темпове на растеж на жлезистата тъкан паднаха през първия триместър и сега процесите, протичащи в гърдите, се забавиха донякъде, но не и напълно спряха..

Ето защо гърдите все още могат да се променят. Появата на тъмни петна, подутини по зърната не бива да смущава. Всички тези козметични прояви на вътрешни процеси ще преминат след раждането..

Коластрата на 21 седмица също не трябва да тревожи. Течността, отделяна от женските зърна, е прототип на бъдещото кърма. Коластрата се появява по-често при жени, които са родили и са кърмили по-рано от жените, които ще станат майки за първи път.

Не се препоръчва да се изцежда коластрата вече, защото когато се стимулират зърната, се произвежда хормонът окситоцин, който тонизира матката. Напълно достатъчно е просто да се грижите за гърдите си: използвайте козметика за стрии, мийте гърдите си с топла вода два пъти на ден и носете удобен и практичен сутиен с широки презрамки.

Развитие на плода

През първата половина на бременността бебето е изминало дълъг път. Това беше колекция от делящи се клетки - ембрион. От 8-ма седмица той започна да се смята за плод и все още е той..

Започвайки от 21-ва седмица, бебето ще продължи да се развива, но ще се забави донякъде, растежът му вече няма да се увеличава толкова бързо, колкото преди. Разбира се, бъдещите майки, независимо от това каква бременност имат, са много заинтересовани да разберат как изглежда бебето сега и какво може да направи. Нека поговорим за това по-подробно..

Външен вид

Сега бебето расте по-бавно на дължина, но теглото му започва да се увеличава. Растежът на бебе на 21 гестационна седмица е 24-28 сантиметра, тежи почти 400 грама и тези размери са напълно сравними с размера на малка кукла. Външно бебето е забележимо по-хубаво: кожата му вече не е червена или лилава, сладкият по него започва постепенно да се изглажда.

Плашещата тънкост изчезва, стомахът, ръцете и краката започват да "растат" с приятна закръгленост. Всички тези промени стават възможни поради факта, че подкожните мазнини са в разгара си. Той не само променя външния вид на бебето, но също така помага на вътрешните му органи да се затоплят, изпълнява терморегулаторни функции.

Хлапето вече е плътно покрито със сивкава влажна грес. Необходим е, за да може бебето да поддържа желаната температура, както и да предпазва нежната си кожа от околоплодните среди, в които плува от пет месеца (а в нея все още има толкова много). За да не изчезне първоначалната лубрикант никъде от кожата, върху нея расте велус коса - лануго, който я задържа.

И лануго, и мазнина постепенно ще избледняват. По време на раждането бебето ще се отърве от тях напълно, въпреки че понякога се раждат деца с лануго, което не е изчезнало напълно, а след това тънките руси косми по кожата постепенно изчезват през първите седмици след раждането.

Сега има по-голяма пропорционалност във външния вид на вашето дете: главата, въпреки че все още е най-голямата част от тялото, вече не представлява половината от площта на цялото тяло. По-близо до раждането, пропорционално ще бъде около една пета, докато главата представлява около една четвърт от цялото тяло.

Крайниците израснаха забележимо. Ръцете и краката станаха пропорционални. Коремът на плода е нараснал значително и сега бебето прави по-приятно впечатление: то вече става като новородено.

Лицето, шията, пръстите, ноктите и дори пръстовите отпечатъци на бебето вече са напълно оформени. Миглите и веждите са пораснали, дори има намеци за трапчинки по бузите и брадичката, ако поради генетичните характеристики на външния вид на детето им е съдено да се появят там.

На триизмерен ултразвук по това време лесно можете да видите кой изглежда детето, защото характерните черти на външния му вид вече се определят.

Нервна система

По това време нервната система претърпява най-обширни промени и метаморфози. Образуването му продължава всяка минута, дори ако бебето спи. Всяка секунда се образуват стотици хиляди нервни клетки - неврони. В момента се полагат прости и сложни невронни връзки, които осигуряват работата на нервната система като цяло и по-специално на отделните й компоненти..

В мозъка растежът и развитието на мозъчната кора продължават, свивките и жлебовете се образуват с безпрецедентна скорост. Бебето става по-„умно“, поне на физическо ниво вече се определя лесно от това колко добре се е научило да контролира ръцете и главата си. Централната нервна система постепенно поема контрола върху всички части на тялото на трохите, всички органи и системи.

"Отстраняването" на рефлексите продължава: бебето суче, поглъща, хваща това, което е в областта на дланите. Последните проучвания показват, че вече е дефинирано на 100% и е ясно кое ще бъде детето - дясна или лява ръка. Тези, които са предназначени да бъдат десничари (тяхното преобладаващо мнозинство), сега предпочитат да смучат пръста на дясната ръка, а левичарите са „по-хубави“ на пръстите на лявата ръка.

Дейността на центровете, отговорни за възприемането на речта, се записва в мозъка на бебето. Такава активност във времевите и фронталните дялове се проявява, когато майката слуша силна музика, особено ако слушалките са поставени директно върху стомаха, „изпращайки“ звуков сигнал вътре.

Човек може да спори до безкрай дали плодовете мечтаят по това време и дали имат душа. Има много мнения. Очевидно е едно - развитието на нервната система позволява на бебето да не се отегчава: то се научи да се прозява, хълца, плюе, смуче пръсти, да играе с пъпната връв, да се хваща за крака и да го бута в устата си и това не е пълен списък на всички умения на коремче.

Вътрешни органи

В развитието на вътрешните органи на 21 седмица не се случва нищо ново. Всички органи се формират, те растат и постепенно усвояват своите функционални „задължения“. Стомахът поема околоплодната течност, смила малките частици, които се намират в тях.

Той не е в състояние да смила частиците от епитела и лануго, те се изпращат непроменени в червата, където се отлагат като оригиналните изпражнения "меконий". Тъмнозеленият цвят дава мекониева жлъчка, която вече се произвежда от жлъчния мехур и част от която попада в червата.

Сърцето и мускулите на трохите вече са частично подчинени на нервната система. По време на будност пулсът на бебето се увеличава, той се движи по-активно. Но поне 19-20 часа на ден бебето е в състояние, близко до съня, по това време сърцето му бие по-премерено, а движенията са редки и неволни. Пулсът по това време обикновено е 146-168 удара в минута..

Бебето вече има пасивен (майчин) имунитет, започва да развива свой собствен имунитет. В кръвта на плода има левкоцити, има много, но те все още са незрели.

Бъбреците, черният дроб, пикочния мехур работят нормално, функционират жлезите с вътрешна секреция. Бебето поглъща повече от 500 ml околоплодни води на ден, пикае на всеки 40 минути-час.

Сетивни органи

Към 21-ва акушерска седмица повечето бебета имат ясна представа за времето на деня, за определена честота на промени в тъмнината и светлината. Започва да се развива подобие на ежедневието. Не е задължително да съвпада с майчината, въпреки че към края на бременността бебето обикновено започва да се „приспособява“ към майката.

Хлапето продължава да открива света на големите звуци. Преди това той се ръководеше от вибрацията, създадена от звуковите вълни, сега всички части на слуховите органи са завършили своето формиране, бебето е успяло да възприеме звука, както ние, възрастните, го чуваме. Разбира се, трябва да вземете предвид дебелината на коремната стена на майката, количеството околоплодни води, което „прикрива“ някои от звуците от външния свят. В противен случай бебето чува.

Той обича гласа на майка си и биенето на сърцето й, много трохи по това време разпознават гласа на баща му. По-добре е жената да стои далеч от шумни места, големи концерти със силен звук сега: твърде силните непознати звуци плашат бебето.

Вашето дете се учи да мига. Сега се формира съответният рефлекс и много скоро той ще започне да отваря очи. Той прави разлика между особеностите на вкусовете: водите могат да бъдат сладки, ако майката е яла сладкиши, и солени, ако е яла мариновани краставици. Децата вече оценяват сладките води и набръчкват недоволни лица от кисели и горчиви вкусове..

Определяне на пола

На 21 гестационна седмица определянето на пола не е трудно. И изобщо не е необходимо да се прави ултразвуково сканиране от най-висококвалифицирания специалист, като се използва прецизно съвременно оборудване. Дори стар скенер в местната предродилна клиника почти със сигурност ще помогне на лекаря да определи дали да чака момче или момиче..

Външните полови органи са напълно оформени, полът на детето не може да предизвиква съмнения, но само ако то „иска” да покаже своите „прелести”. Някои бебета упорито не искат някой да ги гледа и затова обръщат гръб към скенера, скриват пениса между краката и тогава родителите могат погрешно да „предскажат“ раждането на момиченце. Момичетата също са "с въображение", те притискат пъпната връв, така че пръстените й много напомнят на пениса и тогава бъдещите родители погрешно ще бъдат информирани за близкото раждане на сина им.

Всъщност вероятността от грешка при определяне на пола на 21 седмица е по-малко вероятно, отколкото по всяко друго време..

Преди това вероятността от грешка се увеличаваше поради малки гениталии, по-късно детето ще се „свие”, ще стане тясно и гледката на гениталиите може да стане недостъпна. Сега точността на определяне на пола чрез ултразвук се доближава до 90-95%.

При момчетата тестисите по това време започнаха да мигрират към малкия таз, за ​​да започнат да се движат от там към скротума. При момичетата половите жлези вече са разположени на местата си в тазовата област..

Вашето бебе е на ултразвук

Ултразвуковото сканиране тази акушерска седмица може да е второто планирано. Времето, отредено за втория пренатален скрининг, приключва. Ако жена през втория триместър все още не е била в кабинета за ултразвукова диагностика, сега е най-подходящото време за това..

В допълнение към мобилността на бебето, майката ще може да види сърцето му на монитора, което бие много интензивно. Диагностикът ще направи основни измервания на частите на тялото на детето. Така наречената фетометрия на плода е комплекс от важни размери, които позволяват да се добави идеята за пропорционалността на детето и скоростта на растежа му. Разглежданият период се характеризира със следните параметри.

Таблица с размери на плода на 21 седмица