Няколко дни след овулацията (от 5 до 10 дни), при контакт с партньор на жена през този период, ранните признаци на бременност вече са възможни..

Разбира се, тестът за бременност ще ви помогне да разберете за наличието на бременност със 100% гаранция, но е по-добре да го направите, ако има забавяне, и това, като правило, не по-рано от 28-30 дни след началото на последния цикъл, въпреки че самото зачеване е възможно в 12 -16 дни от цикъла.

След това, след още 7-10 дни, оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина, тогава една жена вече може да започне да усеща признаци на бременност..

РАННИТЕ ЗНАЦИ МОЖЕ ДА БЪДАТ В ПЪРВИТЕ СЕДМИЦИ НА БРЕМЕННОСТТА

На какво трябва да обърнете внимание преди забавянето, за да подозирате, че имате бременност? И така, има 16 основни фактора, които показват голяма вероятност бременността да е настъпила в текущия цикъл..

НЕДОСТАТЪЧНОСТ ЗА ДИШАНЕ

Изкачвайки се по стълбите, слабостта се преобръща над вас, дишането става объркано - това може да се дължи на липса на кислород. Тялото започва да се възстановява, да доставя кислород на зараждащото се дете, следователно са възможни периоди на липса на дишане. Трябва да се отбележи, че такива периоди са вероятни през цялата продължителност на бременността, а не само в самото начало. Особено когато бебето порасне и започне да притиска диафрагмата на майката.

Болезненост и уголемяване на гърдите

Един от най-честите признаци е, че гърдите стават по-тежки и по-чувствителни. Има леко усещане за пълнота и натиск. Ореолите могат да потъмнеят. На гърдите се рисува венозна мрежа, преди тя да не е била толкова забележима.

Някои жени обаче изпитват едни и същи усещания в гърдите си, без да са бременни, но само поради влиянието на хормона прогестерон през втората половина на цикъла. Този хормон е отговорен за подготовката на женското тяло за бременност. Можем да кажем, че той дава инсталация за бременност..

БЪРЗА УМОРА, СЪН

Изненадващо ли сте уморени по-бързо от обикновено? На сутринта стана трудно да станете, слабост в тялото през целия ден - същия ефект на хормоните на бременността. По правило това състояние на „хронична умора“ преминава в края на първия триместър, просто изчезва, сякаш по магия.

НАВСЕА

Друг знак, който може да се появи много преди закъснението. Не всички жени страдат от ранна токсикоза, но огромното мнозинство изпитва гадене, което значително усложнява живота им през първия триместър.

Като един от ранните признаци, гаденето може да се появи веднага, когато започне прикрепването на яйцеклетката в маточната кухина. Най-рано, когато това може да се случи, е 5-7 дни след зачеването.

ЧЕСТО УРИНИРАНЕ

В ранните етапи жената може изведнъж да започне да се разпада цяла нощ, без да ходи до тоалетна. По време на бременността женското тяло започва да преработва повече течности и натоварването върху пикочния мехур се увеличава..

Главоболие

Не е очевиден, но и доста чест признак на бременност. Това също е следствие от работата на хормоните. Ако не сте използвали контрацепция през последните 2 цикъла, не можете да приемате болкоуспокояващи без препоръка на лекар, който трябва да бъде информиран за възможна бременност, за да се избегне отрицателното въздействие на лекарствата върху развиващия се организъм на детето.

БОЛКА В ГЪРБА

Боли ли ви кръста, кръста малко? Ако нямате такава болка, това може да е и един от признаците на бременност..

Спазми в матката

Това може да е признак както на бременност, така и на наближаващия период - трудно е да се каже по-точно. Но в половината от случаите на бременност матката изглежда се усеща, понякога в нея се появяват необичайни усещания за изтръпване, тежест, контракции и парене.

ПОВИШАВАНЕ ИЛИ НАМАЛЯВАНЕ НА АПЕТИТ

Ако изведнъж почувствате промяна във вкусовите си предпочитания, внезапно започнете да изпитвате вълчи апетит или отвращение към храната или жажда за някои храни - висшето тяло ви информира, че сте бременна.

СТРОИТЕЛСТВО И ДУХАНЕ

Миналата седмица спокойно се нахлузихте в дънките си, а днес изведнъж почувствате, че не можете да ги закопчаете по корем? Бременните хормони могат да забавят храносмилателната система, което води до метеоризъм, запек или диария. Задържането на течности също може да създаде усещане за тежест, подуване на корема.

MOOD SWING, "EMOTIONAL SWING"

Друг признак, който може или да гарантира, че казва, че има бременност, или да говори за близкото начало на менструацията. Тези промени в настроението могат да бъдат по-изразени и малко по-дълги по време на бременност..

ОСТРИ СЕНЗОР

Ако изведнъж сте престанали да толерирате миризмите, които преди сте дишали спокойно, това е един от признаците за възможна бременност. Повишената чувствителност към миризми също е дело на хормоните. Възможно е да не можете да толерирате някои от миризмите на парфюм и храна през цялата бременност. И обратно, може да има необяснима жажда за миризми на домакински химикали..

ДИДЕН, ЗАБАВНО

Ниските нива на кръвната захар при бременна жена могат да причинят кратки епизоди на световъртеж или дори припадък. Уверете се, че ядете и пиете достатъчно течности през целия ден.

КРЪВЕНЕ ИМПЛАНТАЦИЯ

Седмица преди началото на нов цикъл, жената може да открие малко количество кръв по бельото си, буквално едно или няколко петна. Това не е пристигането на менструация преди време, най-вероятно това е знак за имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина. Оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката, буквално пробивайки в нея, докато малките кръвоносни съдове се разрушават, което причинява леко кървене.

СТУД

В началото на бременността имунитетът на жената намалява, имунната система се потиска, така че тялото на майката да не отхвърля плода. В резултат на това жената става по-податлива на различни вируси, които обаче преминават лесно, без да засягат детето изобщо. Неконтролираните антивирусни и настинки, които жената може да приема, без да знае за бременността си, могат да бъдат много по-сериозни..

ЗАКЪСНЕНИЕ НА МЕНСТРАЦИЯ

Най-сериозният симптом, наред с други, е забавянето. Много от ранните признаци са противоречиви и могат да бъдат както симптоми на бременност, така и предвестници на ПМС. Забавянето на здрава жена, която има редовен сексуален живот, вече е сериозна причина да отидете в аптеката за тест..

Калкулатор за бременност - изчислете периода на бременността си и разберете как се развива бебето ви сега!

Първите признаци на бременност

Какви са първите признаци на бременност?

Незащитеният полов акт води до бременност в 40% от случаите, но е трудно да се определи дали зачеването е настъпило през първите няколко седмици. Дори тестът за бременност не винаги ще може да изясни ситуацията, защото трябва да се извърши, започвайки със забавяне на менструацията. Единственият начин да разберете дали сте бременна, което има сто процента вероятност, е да посетите лекар, но, за съжаление, не винаги е възможно да си уговорите среща с лекар в същия ден..

Първите признаци на бременност могат да се почувстват почти веднага след началото на зачеването и за да не бъдете измъчвани от непознатото, достатъчно е просто да слушате тялото си. Вярно е, че при повечето жени тези признаци се появяват едва в края на първия месец на бременността, или дори може изобщо да не се почувстват. Възможно е надеждно да разберете дали сте бременна само след имплантирането на ембриона и началото на мащабно преструктуриране на женското тяло. Хормоналният фон на жената се променя значително: за да премине бременността без усложнения, цялото тяло трябва да се подготви за интензивна работа в продължение на девет месеца.

Има гестационна доминанта или доминираща бременност. По-просто казано, това е програма, която се вкарва в нервната система, за да поддържа жизнените функции на ембриона, а след това и на плода. Гестационната доминанта се формира веднага след завършване на ембрионалната имплантация в лигавицата на матката поради постоянни нервни импулси. Това явление служи като начало на промените в живота на бъдещата майка, осъзнавайки по няколко признака, които често се срещат в ранните етапи на бременността..

Предпочитанията за вкус се променят.

Жената може да се отврати от храната, която обичаше преди. Възможен е и друг вариант: внезапно желание за онези продукти, които не са ви харесали на вкус или мирис. Загубата на апетит, особено на фона на постоянно гадене и неразположение, както и постоянен глад са чести признаци за ранна бременност. Желанието да опитате нещо негодно за консумация или в необичайна комбинация е по-характерно за 4-12 седмици от бременността, но има случаи, когато жената вече отбелязва този симптом на 2-4 седмици. Възможно е желанието да опитате креда или да ядете сандвич с наденица, плътно намазан с портокалово сладко, е опит на организма да съобщи за липсата на микроелементи в тялото. Не се притеснявайте преди време: раждането на дете изисква голямо количество ресурси, така че тялото се опитва да се подготви навреме и да събере запаси "за двама".

Повишена чувствителност към миризми и промени в обонянието.

Когато хормоналният фон на жената се промени, се появява ново възприятие за миризми. Дори любимият ви парфюм може да ви раздразни, а миризмата на боя, лак или бензин може да предизвика положителна реакция. Много жени признават, че промените в обонянието са първите признаци на ранна бременност, които са открили..

Внезапни промени в настроението.

Събудихте се в добро настроение и след минута абсолютно всичко ви дразни? Това не е психично разстройство. Докато хормоналният фон се стабилизира, непрекъснато променящите се емоции, внезапен преход от отрицателен към положителен може да придружава жената през цялата й бременност. Обяснете на близките, че вече сте по-чувствителни към всичко, което се случва наоколо. Когато хормоните се нормализират, ще се почувствате по-добре. Това обикновено се случва през втория триместър на бременността. Ако емоционалните проблеми ви притесняват твърде много, не забравяйте да помолите Вашия лекар да Ви предпише леко успокоително, което не е противопоказано при бременни жени..

Постоянна умора и загуба на енергия.

Постепенно влошаване на благосъстоянието.

Този симптом се появява при почти всички бъдещи майки. Причината за лошото здраве е хормоналните промени в организма и по-специално рязкото повишаване на нивото на прогестерон. Не мислете, че неразположението ще ви измъчва през цялата бременност: когато тялото се адаптира, здравословното състояние ще се нормализира и ще можете да извършвате ежедневните си дейности както обикновено.

Повишено либидо.

Необичайната възбудимост, постоянното желание за интимност също са причинени от хормонални промени и индиректно показват бременност, понякога дори преди жената да реши да направи тест или да посети лекар. В края на първия триместър на бременността хормоните обикновено се стабилизират заедно със сексуалното желание..

Тежест и придърпващи болки в долната част на корема.

Тези ранни симптоми на бременност се наблюдават при почти всяка бременна жена и са свързани с повишено кръвообращение в областта на таза по време на прикрепването на ембриона към маточната стена. Тежестта е подобна на тази на предменструалната тежест и обикновено не е тежка. Силната болка може да е признак на извънматочна бременност, спонтанен аборт и други аномалии, така че е важно да посетите лекар възможно най-скоро. Острата болка, съчетана с кървави отделяния, е симптом, който изисква спешна медицинска помощ..

Тежест и придърпващи болки в долната част на корема.

Тези ранни симптоми на бременност се наблюдават при почти всяка бременна жена и са свързани с повишено кръвообращение в областта на таза по време на прикрепването на ембриона към маточната стена. Тежестта е подобна на тази на предменструалната тежест и обикновено не е тежка. Силната болка може да е признак на извънматочна бременност, спонтанен аборт и други аномалии, така че е важно да посетите лекар възможно най-скоро. Острата болка, съчетана с кървави отделяния, е симптом, който изисква спешна медицинска помощ..

Повишено желание за уриниране.

Нервните окончания, разположени в пикочния мехур, реагират и на най-малкото въздействие. Матката, растяща по време на бременност, оказва натиск върху пикочния мехур, причинявайки постоянно желание да посетите банята. Този симптом често се открива на 5-6 седмица от бременността след забавяне на менструацията, но може да се появи още в началото на първия триместър поради индивидуални характеристики. Има доказателства, че прогестеронът понижава тонуса на пикочния мехур, което влияе върху неговата физиология..

Замайване, припадък.

Краткосрочната загуба на съзнание обикновено се свързва с спада на налягането. Дори ако една жена никога преди не е припадала, тя трябва да бъде особено внимателна. В случай на световъртеж, осигурете чист въздух: помолете близките да отворят прозорец и да проветрят стаята. За да избегнете припадък, опитайте се да изберете широки дрехи, изработени от естествени материали, подходящи за времето. Ако работата ви е свързана с физически труд, тогава трябва да помислите за намаляване на натоварването през деня..

Повишава се чувствителността на гърдите.

Дори леко докосване до млечните жлези може да причини болезнени усещания, при някои жени има отделяне на коластра от зърната. По-късно гърдите се подуват, увеличават се, зърната потъмняват. Това са някои от признаците, че ранната бременност се проявява. Може да забележите болка в гърдите, когато се движите или спортувате. Опитайте да носите свободно прилепнало бельо, без движение. Струва си да спрете за известно време активната физическа активност, да ги замените с йога и стречинг. Изберете дрехи, изработени от меки материали, които не ви създават дискомфорт.

Киселини в стомаха.

Появата на киселини в ранните етапи се обяснява и с промяна в хормоналните нива. Този симптом може да се появи в самото начало на бременността и не изчезва до самото раждане. Усещането за дискомфорт или изгаряне зад гръдната кост се провокира от рефлукс на кисело стомашно съдържимо и обикновено не показва сериозна патология. Пиенето на шоколад, силен чай и кафе и цитрусови плодове увеличава пристъпите на киселини. Може да искате да пропуснете тези храни поне през първия триместър на бременността. Носенето на тесни и неудобни дрехи също може да предизвика киселини. Струва си да следите внимателно диетата си и да избягвате големи интервали от време между храненията..

Повишена базална температура.

Показателят, измерен ректално, се променя в зависимост от хормоналния фон на жената. Базалната температура може косвено да определи както овулацията, така и бременността. В ранните етапи ректалната температура се повишава и бременността се показва от факта, че няма намаляване на показателя след няколко дни, както при нормални циклични промени. Ако не правите първия опит да откриете щастието на майчинството, тогава най-вероятно знаете правилата за измерване на базалната температура: стойността, получена веднага след нощен сън, без да ставате от леглото, е вярна. Стресът може да повлияе на измерването ви, затова се успокойте или вземете лекарство, одобрено от вашия доставчик на здравни грижи, преди лягане..

Токсикоза.

Токсикозата при бременност обикновено се проявява 4 или 5 седмици след зачеването, но гаденето и повръщането могат да започнат да притесняват бъдещата майка още през първия месец. Гаденето обикновено е придружено от слабост, липса на апетит и главоболие. Тези симптоми по време на бременност причиняват много неприятности на бъдещата майка, особено ако повръщането се повтаря и пречи на ежедневната дейност. Антимеметици, които не са противопоказани за бременни жени, вече се предлагат във всяка аптека, но трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги използвате..

Появата на акне.

Този симптом е свързан и с хормонални промени в организма. Акнето може да се появи дори при жени, които никога преди не са го имали. Акнето по време на бременност обикновено изчезва, когато хормоните се стабилизират и вече не притесняват жената. Често е възможно да пренебрегнете това явление, като го объркате като част от ПМС, особено ако преди това сте лекували акне. Локалните и особено системните ретиноиди могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на плода, така че си струва да спрете употребата на тези лекарства в случай на забавяне.

Увеличен коремен обем.

Носенето на дете изисква не само вътрешните ресурси на майката, но и надеждна защита. За поддържане на оптималната температура на вътрешните органи е необходим слой от подкожна мастна тъкан на корема. Увеличаването на теглото в тази област е характеристика на женското тяло, която е била на разположение от древни времена, което позволява, в случай на глад, да използва резерви като енергиен субстрат, за да поддържа живота на бъдещата майка и бебе. Храненето „за двама“ в този случай не е опция: струва си да се прави разлика между емоционален и физически глад. Излишното наддаване на тегло е вредно за бебето и усложнява хода на бременността, а също така е рисков фактор за възникване на гестационен диабет..

И все пак, основният симптом, появата на който може да означава бременност, е забавяне на началото на менструацията за повече от три дни. Акушерството го класифицира като вероятен симптом и горните симптоми са само хипотетични. Още в първите дни на забавянето наличието на бременност се потвърждава с доста висока точност, като се използват специални тестове, които реагират на увеличаване на съдържанието на hCG (човешки хорион гонадотропин) в урината. Това са различни тест ленти, които са удобни за използване у дома. Има няколко правила за намаляване на вероятността от фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати:

 • Струва си да се използва сутрешна урина, тъй като съдържанието на hCG в нея е по-високо.
 • Не се препоръчва увеличаване на количеството консумирана течност преди теста. Урината, разредена с вода, има по-ниска концентрация на хормона и не е информативна за теста.
 • Важно е да проверите срока на годност на теста. Изтекли тестове може да покажат неправилни резултати.

Най-рационалното решение за положителен резултат от теста е да се консултирате с лекар, за да определите количествената стойност на hCG и да се подложите на трансвагинален гинекологичен ултразвук. Тази процедура ви позволява най-точно да определите продължителността на бременността и да се уверите, че ембрионът се развива вътре в матката, с изключение на извънматочна бременност.

25 признака на бременност

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Знаете ли първите симптоми на бременност?
Следват двадесет и пет симптома на бременност. Всички симптоми са разделени в три групи според степента на надеждност: възможни (откриването на тези симптоми показва вероятността от бременност), вероятни (които показват висока степен на вероятност за бременност), а също и точни (наличието на тези симптоми не дава възможност да се съмнявате).

Възможни симптоми на бременност

Не и началото на менструацията
В случай на забавяне на менструацията, първата причина винаги е бременността. Терминът "забавяне" може да се използва, когато в обикновен постоянен цикъл кървенето не се появи в обичайния период от време.
Но такъв симптом може да говори не само за бременност. Забавяне на менструацията може да възникне поради:

 • Стресово състояние
 • Физическо пренапрежение (подготовка за спортни състезания)
 • Болести
 • Рязко нарушение на графика на живота (промяна на работния график от ден на смяна)
 • Употребата на някои видове лекарства (предимно стероиди)
 • Затлъстяване
 • Изтощение
 • Грешки при изчисленията
 • Възраст, подходяща за менопауза
 • Менопауза

Ненормална менструация
Всяка промяна в нормалния менструален цикъл попада под тази дефиниция: твърде кратко, твърде дълго, кървенето е дошло твърде късно или обратно, както и промяна в характера на кървенето: по-обилно или по-оскъдно.
Трябва да се каже, че подобни нарушения са характерни за редица заболявания на репродуктивната система, в това отношение появата на такива симптоми е причина за консултация с гинеколог.

Необичайни усещания
В ранните дни на бременността много жени изпитват лека болка или маточни спазми. Тези болки са подобни на тези по време на менструация..

Повръщане и гадене
Тези признаци са много чести по време на бременност. Вярно е, че такива признаци обикновено се откриват, започвайки от шестата гестационна седмица. Но понякога се появяват по-рано. В такива случаи те говорят за ранна гестоза..
Същите симптоми могат да се появят и при други заболявания, например заболявания на храносмилателния тракт (ентероколит, язва на стомаха или червата, гастрит, ентерит). Но при такива заболявания повръщането и гаденето обикновено се съчетават с други признаци на храносмилателни разстройства, които не се наблюдават по време на бременност..

Промяна в сексуалното влечение
Сексуалното влечение се променя поради факта, че по време на бременността в организма протичат различни процеси. Либидото може или да изчезне съвсем, или да стане по-изразено. Промените във физическия план включват повишаване на чувствителността на млечните жлези, което понякога дори предизвиква отвращение при допир до зърната (а понякога и обратно), желание за повръщане и повишено кръвообращение в гениталната област. Процесите на промяна засягат както психиката, така и работата на нервната система на жената, те се влияят от хормоните на бременността.

Болезненост на млечните жлези
Гестационният период е подготвителен за кърмене. Следователно през млечните жлези преминават редица процеси:

 • Повишена чувствителност до точката на болка
 • Обезцветяване и подуване на зърната и ареолата
 • Растеж на гърдата
 • При натискане на ареолата се появява капка коластра.

Подобни процеси са характерни за заболявания на ендокринната система (повишено производство на хормона пролактин)

Растеж на гърдата
Въпреки факта, че този симптом не се счита за незаменим, той се наблюдава при повечето жени. Ако е настъпила бременност, тогава млечните жлези се увеличават по абсолютно същия начин..
Ако се увеличи само една жлеза или някоя част от нея набъбне, това показва наличието на заболявания.

Чести позиви за уриниране
Този симптом често притеснява жените от най-малките срокове на бременността. В този случай се отделя много малко урина. Подобен симптом се развива, тъй като матката увеличава обема си, а пикочният мехур има все по-малко пространство, така че по-малко урина може да се събира в него..
Подобен симптом е характерен за заболявания на отделителната система, като уретрит или цистит (при тези заболявания желанието за уриниране обикновено се съчетава с повишаване на телесната температура, усещане за парене по време на уриниране и болка в слабините). Също така, подобен симптом може да се наблюдава при заболявания на ендокринната система (захарен диабет, при който пациентът иска да пие през цялото време и отделя много урина).

Извращения на вкуса
По-голямата част от хората вярват, че през периода на бременността всички жени без изключение ядат кисели краставички и сладолед. Всъщност промените във вкуса могат да засегнат напълно различни групи храни. Според учените шестдесет и пет процента от жените по време на бременността изпитват доста странни промени в вкуса. Някои хора дори жадуват креда, сурово месо, пръст или зелени плодове..
Обикновено подобни извращения на вкуса не представляват заплаха за здравето, но понякога жените страдат от жажда за напълно негодни за консумация предмети и вещества, като нишесте или вар.
Вкусовите извращения могат да се наблюдават, когато в организма липсват каквито и да било микроелементи, например желязо. В такъв случай това нарушение се съчетава с крехкост на нокътните плочи, коса, световъртеж, слабост, бледност на лицето..

Умора
В тялото на бременна жена се извършват много сериозни процеси, които в началото може изобщо да не се проявят. В тази връзка тялото се нуждае от нови енергийни ресурси. Затова по време на бременността жените бързо се уморяват и спят много..
Това явление не може да се използва за определяне на бременност, тъй като летаргия или намаляване на издръжливостта се наблюдава дори при огромен брой заболявания, както и причинени от неспазване на професионалната хигиена и почивка.

Монтгомъри туберкули
Монтгомъри подутини са малки израстъци (като малки брадавици), които се образуват на ареолата. Такива израстъци са напълно безопасни за тялото на жената, докато те често говорят за настъпването на бременността..

Кожни промени
Поради факта, че в организма протичат голямо разнообразие от процеси, кожата също претърпява промени. Така може да се появи:

 • Хлоазма или маска на бременна жена - поява на старчески петна по челото, бузите и носа. Не се страхувайте, защото след раждането на бебето, всички петна ще изчезнат с времето.
 • Тъмна ивица от пъпа до пубиса. Тази ивица може да стане видима след дванадесетата гестационна седмица..
 • Акне. Тази функция не е типична за всички. Има жени, чиято кожа, напротив, става чиста и добре поддържана по време на бременността. Но понякога поради засилената работа на мастните жлези се образува акне..
 • Паякообразните вени се образуват по краката, врата, ръцете, гърдите, бузите. Те се образуват в резултат на увеличаване на количеството женски полови хормони в организма. Те приличат на малки паяци и са тъмночервени или синкави на цвят..
 • Стриите се наблюдават най-често, започвайки от двадесет и втората гестационна седмица. Интензивността на образуването им зависи от броя на натрупаните килограми, генетичната предразположеност, хранителната система.
 • Появата на червени петна по дланите - еритем. Причинени от същите естрогени.
 • Други видове промени: повишен растеж на ноктите или косата, промени в тяхното качество, повишена работа на потните жлези.

Стрии
Стриите са следствие от разрушаването на съединителната тъкан на кожата. Това са напълно безболезнени явления, които само в редки случаи причиняват леко усещане за парене. По време на периода на бременността, както и след раждането на бебето, стриите се наблюдават при шестдесет до деветдесет процента от жените. Обичайното им място на образуване е долната част на корема и бедрата, но понякога се наблюдават както на гърдите, така и на горната част на ръцете..
Броят и интензивността на стриите зависят от параметри като:
 • Генетично предразположение - в случай, че повечето жени в семейството имат стрии, тогава практически няма шанс да ги избегнете.
 • Темпото и интензивността на наддаването на тегло. Ако сложите твърде много килограми или за твърде кратък период, тогава вероятността от стрии се увеличава..
 • Бременността с близнаци или тризнаци също е предразполагащ фактор за стрии..
 • Хранителни специфики. Ако менюто е достатъчно балансирано, в него има много течност, тогава кожата ще бъде по-еластична, което означава, че ще има по-малко стрии и те ще бъдат по-малко интензивни.

Нарастване на обема на матката
С течение на времето плодът се увеличава, което води до увеличаване на обема на матката и, следователно, размера на корема.

Нарастването на размера на матката и корема също е характерно за маточните новообразувания..
Има и заболявания, които само увеличават обема на корема, докато матката остава с обичайните размери. Това е асцит, затлъстяване или хиперплазия на вътрешните органи.

Поклатете се
По време на първата бременност движенията се откриват на около двадесетата гестационна седмица. А майките с опит усещат движенията вече на шестнадесета - осемнадесета седмица.
Трябва да се каже, че като знак за бременност движенията се откриват по-рано от движенията на предната коремна стена, което се счита за един от точните признаци.

Външен вид на коластрата
Коластрата е първото хранене на новороденото бебе. Коластрата съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето. Най-често през последните гестационни седмици от млечните жлези се появява бистра течност, това е секретът на коластрата.

Вероятни симптоми на бременност

Растеж в размера на корема
Бъдещата майка, която вече има опит в раждането, открива увеличаване на размера на корема още на деветата седмица. Но обикновено този знак се появява след дванадесетата или дори шестнадесетата бременност и по-късно. От дванадесетата седмица матката може да се намери при палпация.

Матката се променя
Формата на матката също се променя. Но подобен симптом се открива изключително при консултация с акушер-гинеколог или по време на ултразвуково изследване..

Контракции на Бракстън Хикс или тренировъчни контракции
Контракциите на Бракстън-Хикс са краткотрайни и безболезнени, настъпват на интервали от десет до двадесет минути и в някои случаи се появяват след първите три месеца на бременността. Такива явления се наричат ​​още тренировъчни битки. Не всички бъдещи майки имат такива прояви и се смята, че те са по-изразени по време на втората и по-нататъшната бременност. При редица жени подобни контракции се проявяват под формата на напрежение в долната част на корема. Тези контракции са много по-слаби, по-кратки от контракциите на труда и интервалите между тях не са еднакви. Когато жената заеме хоризонтално положение, контракциите спират. В случая, когато с период, който не достига тридесет и седем седмици, такива явления са често, техните повторения на всеки десет минути, това показва необходимостта от посещение на лекар, тъй като може да означава ранно раждане..
Таблицата описва подробно как контракциите на труда се различават от контракциите на Бракстън-Хикс.

Бракстън Хикс съкращенияБолки при раждане
Контракциите се появяват на равни интервалиКонтракциите стават все по-чести
Интензивността на контракциите е еднакваКонтракциите постепенно стават по-интензивни
По-силни контракции се усещат пред коремаКонтракциите обхващат всички равнини на корема
Продължителността им е еднакваПродължителността на свиването се увеличава
Интензивността не е различна при ходене или почивкаКонтракцията става по-силна, докато ходите.
Контракциите не засягат състоянието на шийката на маткатаШийката на матката става по-гладка и също постепенно се разширява

Ако откриете един от горните симптоми или няколко, трябва спешно да отидете на лекар, за да може лекарят да установи причината за появата им.
Определението за бременност трябва да се извърши възможно най-скоро - това трябва да се направи, за да се предотвратят усложнения на бременността.

Бързи резултати от теста за бременност
Бърз тест, който може да бъде закупен във всяка аптека, дава обективни резултати пет или повече дни след първия ден от очакваната менструация. Такива тестове обаче често дават грешни показания (по-често грешни отрицателни показания). Това се случва поради факта, че тестът реагира на количеството хормон хорион гонадотропин в урината на жената. Нивото на този хормон се увеличава бавно през първите месеци с напредването на бременността. В случай, че трябва да разберете за настъпването (или не за настъпването на бременността) по-рано от пет дни закъснение, можете да направите тест в лабораторията, той се различава в по-обективни резултати.
Увеличение на количеството хорион гонадотропин в урината се случва и при някои новообразувания на матката.

Точни симптоми на бременност

Палпация на плода
Когато палпирате корема по-късно, можете да почувствате развиващото се бебе. По този начин лекарите проверяват как се намира плода преди раждането..

Откриване на сърдечен ритъм на плода
От двадесетата седмица на бременността, специален стетоскоп може да прослушва през предната коремна стена на сърдечния ритъм на плода. А електронният стетоскоп дава възможност за откриване на сърдечен ритъм още на десетата седмица. Показателите от сто двадесет до сто и шестдесет съкращения в минута се считат за нормални..

Диагностика на бременността с помощта на ултразвук
Желателно е да се проведе подобно проучване от седмата до дванадесетата седмица. Но този метод може да покаже наличието на бременност от втората седмица..

Откриване на бременност с помощта на рентгенова снимка
Рентгеновите лъчи никога не се използват за диагностициране на бременност, тъй като майката и развиващият се ембрион получават доза вредно облъчване. Но понякога рентгеновата снимка на вътрешните органи разкрива бременност. След това на снимката се вижда скелетът на плода.

Ранни признаци на бременност

Автор: Пашков М.К. Координатор на проект за съдържание.

Признаци на бременност: можете ли да разберете дали сте бременна или не без тестове??

Някои жени след овулация и опити за забременяване наблюдават малки промени в себе си. Може ли симптомите на бременността да се появят веднага след зачеването??

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault1.jpg "alt =" симптоми на бременност "width =" 660 "височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/02 / maxresdefault1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Когато бременността настъпи след зачеването и овулацията?

Бременността е решаващ и важен период в живота на повечето жени. Мнозина чакат това да се случи много дълго време. Как да се определи дали бременността е започнала дори преди да се появят чифт заветни розови линии на експресния тест?

Много жени често се интересуват кога настъпва бременност след полов акт. Повишеният интерес се дължи главно на факта, че някои момичета използват физиологичен фактор като метод за контрацепция, ограничавайки половия акт след овулацията и 2-3 дни преди нея.

Най-благоприятното време за зачеване е така наречената фертилна фаза - 2-3 дни преди овулацията и 24 часа след нея. Веднага след като зрелият фоликул се разкъса, яйцеклетката започва да се движи през фалопиевия канал към матката. В този случай жизнеспособността на яйцето е само 10-24 часа.

Сперматозоидите са в състояние да поддържат активността си 3-4 дни. Следователно след незащитен полов акт те са готови за известно време да оплодят яйцеклетката. В резултат на това зачеването може да се осъществи дори когато NPA е бил няколко дни преди овулацията..

В допълнение към времето на полов акт, скоростта на движение на сперматозоидите също влияе върху процеса на зачеване. Средно е 3-4 мм в минута. Предвид дължината на фалопиевите тръби и разстоянието до матката, сперматозоидите отнемат около 60 минути до яйцеклетката. По този начин, оплождането настъпва вече след един час след полов акт..

Бременността настъпва на 18-25-ия ден от менструалния цикъл. Всичко зависи от продължителността на цикъла на всяка отделна взета жена..

Възможно е да се определи концепцията за дете вече 1 ден след закъснението, за което се използват експресни тестове. Но в същото време симптомите на бременността може да не се появят при всяка жена - всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото..

Прочетете колко дни се появяват първите симптоми на ранна бременност.

Когато се появят първите признаци

Възможно е да се определи точното време на настъпване на бременността след преминаване на ултразвуково сканиране, като същевременно трябва да се има предвид, че тялото на всяка жена е уникално и понякога може да живее „свой собствен живот“. Също така, не бива да се изключва и факторът здраве, защото всъщност много процеси в тялото зависят от него. В зависимост от индивидуалните характеристики, признаци на зачеване могат да се появят при бременна жена още след първите 8-10 дни след оплождането на яйцеклетката.

Имаше случаи, когато една жена забременяваше и буквално веднага осъзнаваше, че е в „интересно положение“. Първоначалните симптоми се появяват още 2-3 дни след овулацията. Това може да се случи поради ясното задействане на механизма за самохипноза. Особено знаците станаха забележими при момичета, които преследваха целта да заченат дете..

Познавайки симптомите на бременността, които могат да се появят 1-2 седмици след зачеването, жената може подсъзнателно да си внуши това състояние.

В такива случаи бременността не прави изключение, но все още не е потвърдена. В случай на започване на оплождането на яйцеклетката със сперма и успешното им имплантиране е възможно да се диагностицира този факт малко по-късно - вероятно 2-4 седмици след зачеването.

Ранни симптоми на бременност

Ако планирате бременност, изчислявате плодороден прозорец и наблюдавате състоянието си, опитвате се да разпознаете поне някои признаци на ранна бременност, тогава познаването на симптомите на зачеването ще ви помогне да идентифицирате това събитие. Нека да разгледаме най-често срещаните..

Незначително кървене

В медицината това явление се нарича имплантационно кървене - това е процесът на прикрепване на яйцеклетката към стената на матката, по време на което яйцето отделя външната си мембрана. Но е много трудно да го наречем кървене. Представете си размера на оплодената яйцеклетка: за какъв вид кървене можем да говорим? Това са няколко капки кръв и дори тогава най-често жената дори не наблюдава това.

Болести, сънливост

Възможно е това да е по-скоро психосоматичен симптом. Жените, които очакват „интересна позиция“ след зачеването, стават по-взискателни, нуждаят се от грижи, но това се дължи на прост човешки фактор: тя смята, че вече е забременяла, което означава, че се нуждае от допълнителни грижи и внимание.

Много жени отбелязват, че в ранните етапи на бременността те стават по-слаби, постоянно искат да спят. При някои тези признаци се появяват веднага седмица след зачеването, докато при други - едва през втория триместър на бременността..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Pravilnoe-izmerenie-bazalnoy-temperatury.jpg "alt =" базална температура при бременност "width =" 660 "height =" 371 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Pravilnoe-izmerenie-bazalnoy-temperatury.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Pravilnoe-izmerenie-bazalnoy-temperatury-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Повишена базална температура

Това вече звучи по-скоро като истината, тъй като в ранните етапи на бременността температурата в ануса наистина може да достигне по-високи нива - 37-37,5 ° C. Но базалната температура трябва да се измерва за определен период от време едновременно - рано сутрин, докато жената все още не е станала от леглото.

Данните, получени в рамките на една седмица, могат да се считат за надеждни.

Липса на менструация

Този симптом е познат на всяка жена в репродуктивна възраст; всъщност това е първият признак за зачеване на дете. Но в същото време няма да е напълно правилно да се разглежда забавянето на менструацията като начало на бременността. Понякога липсата на менструация може да говори за патологични нарушения в организма, провокирани от стрес или хормонален дисбаланс.

Разширяване на млечните жлези и появата в тях на болезнени усещания

Женските гърди са чувствителни към най-малките промени в хормоналните нива. По време на овулацията и особено по време на зачеването в тялото на жената започват да настъпват колосални промени, провокирани от преструктурирането на хормоналния фон. Следователно в такива моменти млечните жлези леко увеличават обема си, а чувствителността на зърната също се увеличава, забелязва се тяхната болезненост..

В допълнение, увеличени специфични туберкули около зърната, които преди това са били едва доловими на допир, увеличаване на венозния модел на гърдите и потъмняване на кръга на зърната, могат да се превърнат в характерен признак..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Priznaki-beremennosti-na-rannih-srokah.jpg "alt =" гадене по време на бременност "width =" 660 "height =" 441 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Priznaki-beremennosti-na-rannih-srokah. jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Priznaki-beremennosti-na-rannih-srokah-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px " />

Често уриниране, гадене

Един от най-ранните признаци за зачеване на дете е увеличаването на честотата на позивите за уриниране. Това се дължи на увеличеното производство на hCG. Жената иска да отиде до тоалетната дори с леко напълване на пикочния мехур.

Що се отнася до гаденето, така наречената токсикоза се появява в период от 5-6 седмици. Вярно е, че има случаи, когато гаденето се появява 15-20 дни след зачеването. Но е невъзможно да се разглежда този симптом като основен, тъй като гаденето може да се появи и с развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Промяна на хранителните предпочитания

Редовно повишаващите се нива на хормони в организма могат да бъдат придружени от промяна във вкусовите предпочитания. Това може да включва и наличието на метален вкус в устата, който често се появява в началото на бременността..

Но всичко това е чисто индивидуално. Някой усеща всички тези симптоми, но за някого те преминават почти неусетно.

Какви други състояния характеризират бременността

Има и незначителни признаци за успешна бременност. Вярно е, че те може да не се появят при всички бременни жени. Те включват:

 • чувство на тежест в тазовата област;
 • безсъние - някой постоянно иска да спи, а някои от бременните момичета имат затруднения със съня;
 • болезнени усещания в долната част на корема и кръста;
 • главоболие - може да продължи през първия триместър на бременността;
 • повишен апетит;
 • повишено възприемане на вкусове и миризми;
 • нарушения на органите на стомашно-чревния тракт;
 • промяна в телесното тегло;
 • усещания за изтръпване в матката;
 • дискомфорт, който се появява, докато седите;
 • подуване на крайниците;
 • анемия, намален хемоглобин;
 • акне, зачервяване на кожата на лицето;
 • промяна в пигментацията на бялата линия в долната част на корема;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • млечница;
 • крампи на мускулите на прасеца;
 • обостряне на хемороиди - наблюдавано на ранен етап при онези жени, които преди началото му са страдали от подобен проблем.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1412685818_pervye-priznaki-beremennosti.jpg "alt =" как ПМС се различава от бременността "width =" 660 "height =" 449 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1412685818_pervye-priznaki-beremennosti.jpg 660w, https: / /dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1412685818_pervye-priznaki-beremennosti-300x204.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Внимание! Нарастващата слабост е един от признаците на извънматочна бременност, а понижаването на базалната температура се характеризира със замръзнала. Лечението на двете патологии е само хирургично. Трябва да бъдете внимателни към вашето благосъстояние и ако имате и най-малко съмнение, незабавно се консултирайте с лекар.

Каква е разликата между симптомите на ПМС и ранната бременност

Признаците за ранна бременност често могат да бъдат объркани със симптомите на ПМС, така че жената трябва да е наясно с менструалния си цикъл. Не всички жени имат редовен цикъл, но такъв календар ще помогне да се определи от кой ден е започнало забавянето, има ли основание да се мисли за вероятността от зачеване на дете.

При редовен менструален цикъл, забавяне дори от 1-2 дни може да показва бременност.

ПМС при жената се проявява със следните симптоми:

 • дърпащи болки в долната част на корема;
 • промени в настроението;
 • уголемяване на гърдите и повишена чувствителност;
 • общо неразположение;
 • главоболие.

Както можете да видите, знаците са сходни, практически няма разлики в тях. Струва си да се каже, че всяка жена страда от ПМС и бременност по различни начини и признаците могат да се появят в зависимост от здравословното състояние и индивидуалните характеристики на тялото..

В началото на бременността е изключително трудно да се определи зачеването по признаци. Следователно диагностицирането на бременността, особено самодиагностиката, няма да даде 100% от резултата. Остава само да следите отблизо промените в тялото си и да ги сравнявате според горния списък на показателите за зачеване.

Досега най-доказаният метод за определяне на бременност е посещението на гинеколог. У дома най-ефективно и надеждно ще бъде използването на тест ленти - в 99% от случаите те показват правилни резултати. И като се има предвид, че някои бързи тестове са силно чувствителни, те могат да определят дали зачеването е настъпило в рамките на 7-10 дни след оплождането..

Също така, не забравяйте, че бременността може да се развие без никакви признаци и осезаеми промени в тялото, както и ПМС не винаги е придружен от описаните по-горе симптоми..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-2.jpg "alt =" признаци на бременност "width =" 660 "height =" 371 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/02 / maxresdefault-2-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Така че, определянето на бременност преди забавяне не е лесно. Описаните по-горе признаци не винаги са от значение и ходът на бременността при всяка жена се проявява по различни начини: придърпващи болки, както при менструацията, тежестта в долната част на корема са както симптоми на повишен тонус на матката в началото на бременността, така и признаци на ПМС. Когато планирате бременност, показател, че тя е настъпила, ще бъде положителен резултат от експресен тест и потвърждение на факта на зачеването от гинеколог.

Би било погрешно да се твърди, че няма признаци на ранна бременност. Всъщност след зачеването в тялото на жената започват да се появяват мащабни промени, които могат да бъдат придружени от определени симптоми..

Чували ли сте или сте срещали отзиви по форумите за признаците на бременност от някого? Може би чрез личен опит, без тестове, сте успели да определите по горните или някои други симптоми, че сте в „интересна позиция“? Споделете с нас и нашите читатели вашето мнение и опит, като оставите коментар в края на публикацията.

Ранни признаци на бременност

Механизъм за оплождане

Процесът на зачеване е оплождане на яйцеклетка със сперма. Невъзможно е без овулация, която се състои в образуването и освобождаването на яйцеклетка от фоликула на яйчника. Овулацията се извършва на 12-14-ия ден от редовния менструален цикъл. Вероятността за оплождане по това време е много висока.

Ранните признаци на бременност са субективни и обективни.

Ако е настъпило оплождане, яйцеклетката се движи по маточната тръба и се спуска в маточната кухина. След пролапса на женската оплодена репродуктивна клетка започва нейното въвеждане в маточната лигавица. Този период съответства на 7–10 дни. След този период започват да се появяват субективни усещания, свързани със зачеването. Докато женската оплодена клетка не се вгради в лигавицата на матката, бременността не настъпва.

Когато се появят признаци на бременност

Помислете за две опции за времевата рамка за появата на първите признаци: няколко дни или повече от 2 седмици.

Субективни чувства през първите гестационни седмици

Това, което една жена чувства, се нарича субективни усещания. Тези признаци не се виждат по време на прегледа, поради което лекарят записва симптомите в картата според думите на пациента. Много жени бъркат усещанията през първите седмици на бременността с предменструалния период. През първия ден може да се почувствате зле, промени в настроението и болки в корема или кръста..

Основните субективни признаци на ранна бременност:

 • Неразположението е много подобно на вирусна инфекция, без ринит, кашлица и други съпътстващи симптоми на настинка. Голяма слабост, особено вечер.
 • Лабилност на настроението. Сълзите отстъпват място на радостта и обратно.
 • Повишена нужда от сън поради хормонални промени, формиране на плода, фетални мембрани. Жената не получава достатъчно сън, дори ако спи повече от 10-12 часа на ден.
 • Промяна на либидото. Привличането към партньор е или повишено, или притъпено. Този признак се наблюдава вече 14-21 дни след оплождането..
 • Дискомфорт в малкия таз. Жената може да почувства тежест в корема, изтръпване в проекцията на матката или в яйчниците поради преминаването на яйцето през фалопиевите тръби, както и прикрепването му към ендометриума.
 • Болка в лумбалната област. Болката се предава в долната част на гърба от матката. Също така пациентите се оплакват от болки в гърба, болки в краката, особено в задната част на бедрата.
 • Болезненост в млечните жлези. Гърдите стават много чувствителни и болезнени и могат да се увеличат по размер.

Освен тези симптоми има и други. Жените често се оплакват от главоболие от мигренозен характер. Болковият синдром може да продължи през целия работен ден. Облекчението на състоянието идва в късния следобед.

Поради хормонални промени, както и повишен кръвен поток, бременната жена често усеща приливи, които се заменят с втрисане. Такива преходи се наблюдават 3-4 пъти на ден..

Повишеният апетит е много често срещан симптом. Жените в позиция развиват зависимост към този или онзи продукт. Това може да се дължи на липсата на определен витамин. Случва се жените да ядат тези храни, които не са харесвали през целия си живот..

По-късна проява е гаденето. Може да се наблюдава на 2-3 гестационна седмица и по-късно.

Обикновено гаденето се появява сутрин или през целия ден. Може да се появи както на неприятни, примамливи миризми, така и на задух. Гаденето често е придружено от киселини, особено след хранене. Повишаване на обонянието може да се установи веднага след зачеването или по-късно. Много миризми изглеждат груби, неприятни, а някои са много привлекателни.

Също така, в самото начало на гестационния период е възможна алергична реакция към химикали, храни или други алергени, които не са предизвикали никаква реакция през целия живот. Някои пациенти развиват сезонни алергии по време на бременност..

Честото уриниране е един от късните признаци. Появява се поради увеличаване на матката. Органът, увеличавайки се, започва да притиска пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране.

Обективни симптоми

Обективни признаци са тези, които могат да се видят по време на преглед или рутинно наблюдение на бременна жена. Жената сама забелязва промени в тялото си..

Първите признаци на бременност включват промяна в базалната температура.

Списъкът на първите признаци на бременността:

 • Подпухналост по лицето, ръцете, краката. Тези прояви могат да се обяснят с повишената тежест върху бъбреците. Те работят в подобрен режим.
 • Акне. Пъпки и акне се появяват поради хормонални промени. Такива прояви могат да се наблюдават дори при тези пациенти, които никога не са имали кожни проблеми..
 • Повишено производство на чревни газове. Чревната перисталтика дори в самото начало на гестационния период е силно намалена, което провокира повишено образуване на газове и запек. Матката и червата се инервират от един сноп нерви. Ако контракциите на пениса намалят, перисталтиката на червата също намалява.
 • Венозната мрежа в кожата на гърдата. Този симптом понякога излиза наяве дори в самото начало на бременността..
 • Увеличение на размера на гърдите поради пролиферацията на жлезиста тъкан, което е придружено от повишаване на местната температура.
 • Повишена пигментация на ареолите.
 • Зачервяване на кожата на лицето поради увеличен кръвен поток в тялото. Усещането за топлина се увеличава вечер.

В допълнение към тези симптоми можете да откриете появата на пигментирана линия по долната част на корема. Започва от пъпния пръстен, отива до пубиса. Тази линия започва да потъмнява с времето. Значителен показател за настъпването на бременността е забавяне на менструацията..

Възможно е белезникаво вагинално течение. Те възникват поради въвеждането на яйцеклетка в лигавицата на матката. Този процес може да бъде придружен и от незначителни леки кървави петна, но те са изключително редки. Количеството кървави отделяния е толкова малко, че една жена може да не им обърне специално внимание. Ако преди зачеването е имало ерозия на шийката на матката, тогава отделянето от влагалището ще бъде жълтеникаво.

Определянето на базалната температура обикновено се използва за определяне на деня на овулация. Също така индикаторът се използва за диагностициране на зачеването. Измерете температурата в ректума или влагалището сутрин, преди да станете.

Характерна проява на началния период на бременността е повишаването на базалната температура..

По време на планирането на бременността пациентът измерва температурата в продължение на няколко месеца. В началото на менструацията тя намалява, а след оплождането се повишава до 37ᵒС. Това показва висока вероятност за бременност..

Симптоми на извънматочна бременност

Ектопичната бременност изисква спешно прекъсване, така че трябва да бъде диагностицирана възможно най-рано. Жените трябва да знаят проявите на патологията преди забавянето на менструацията и след нея, тъй като тя е животозастрашаваща.

Извънматочна бременност често се развива поради нарушение на транспорта на яйцеклетката в маточната кухина. В този случай оплоденият ооцит се въвежда не в лигавицата на органа, а в мембраната на фалопиевата тръба. Това води до силна болка от страната, където е прикрепено яйцето, както и вътрешно и маточно кървене. Това състояние изисква операция..

Методи за диагностициране на бременност в началния етап

За да се определи дали има бременност, е необходимо преди всичко да се направи тест за човешки хорион гонадотропин. Този хормон се появява след въвеждането на яйцеклетката в стената на матката. Но наличието на този хормон в урината може да показва и заболявания на гениталните органи, тумори, патологии на бъбречната система и други..

Преди закъснението на менструацията тестът за ниво на hCG не е много информативен

Анализът може да се направи у дома с помощта на тест ленти. Те съдържат реактив, чувствителен към hCG. Тестът трябва да се направи 10-14 дни по-късно. Не е препоръчително да се прекарва по-рано от 10 дни, тъй като въвеждането на яйцето в лигавицата все още може да не се случи. За теста трябва да вземете сутрешната проба урина. По това време концентрацията на hCG е най-висока. Една лента означава, че няма бременност, 2 ленти показват началото на гестационния период.

За да диагностицирате бременност, във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Той най-точно ще определи дали има бременност, както и приблизителната й продължителност..

Симптомите в началото на бременността са важни за здравето на майката и плода. Той помага да се предотврати развитието на усложнения от извънматочна бременност.

Как да разграничим признаци на бременност от признаци на менструация: видео

Първите признаци на близнаци

Признаците за раждане на близнаци или тризнаци са доста ярки. Обикновено многоплодната бременност е наследствена или може да бъде причинена от ин витро оплождане. С IVF жената веднага се имплантира с 3-5 изкуствено оплодени яйцеклетки. Ако няколко яйца са пуснали корени, излишните се отстраняват, оставяйки 1-2. Често жената отказва да премахне яйцата, в резултат на което се получава многоплодна бременност, която има свои характерни прояви.

Основните признаци на носене на близнаци или тризнаци в ранните етапи включват:

 • тежка токсикоза;
 • силно намаляване на имунната защита;
 • голям размер на корема;
 • ясни и ярки ивици на hCG теста;
 • рязко повишаване на концентрацията на хорион гонадотропин;
 • по време на ултразвуково изследване се откриват 2 или повече плода.

Тези прояви са надеждни.

Прояви, указващи раждането на момче или момиче

Почти всички родители искат да знаят пола на детето. Само апарат за ултразвукова диагностика е в състояние да определи пола на плода. Сексът може да се види след 12 гестационна седмица. Но все пак има някои прояви, които показват пол..

Има неспецифични признаци, които показват, че пациентът е бременна с момче:

 • пристрастяване към солени храни;
 • феталните движения се усещат повече вдясно;
 • пигментната лента е изместена надясно;
 • сърдечната честота на плода е малко по-висока от нормалната.

Тези признаци не гарантират, затова е по-добре да се подложите на ултразвуково изследване.

Има и симптоми, които показват, че жената е бременна с момиче:

 • склонност към ядене на сладки храни;
 • движения и разтърсвания се усещат вляво;
 • пигментната лента на корема се измества вляво.

Тези прояви също не са точни. Това е доста популярно мнение, но не е надеждно. А самите изброени симптоми могат да се проявят много индивидуално..