Ултразвуковото изследване стана задължително по време на бременността. Много бъдещи родители се съмняват дали да го направят или не. Съществува мнение, че действието на вълните може да повлияе неблагоприятно на развитието на бебето, особено след като ще трябва да се направи поне три пъти. В хода на научните изследвания е доказано, че ултразвукът по никакъв начин не влияе върху формирането на детето, както и върху хода на бременността, функциите на репродуктивните органи.

Трудно е да се надцени значението на този съвременен начин за събиране на информация за хода на бременността. С навременна диагностика могат да бъдат идентифицирани опасни патологии - кистозен дрейф, извънматочна или замразена бременност, прееклампсия, както и неуспехи в хромозомните вериги.

Дати

Планирано второ ултразвуково сканиране по време на бременност се предписва няколко седмици след първото. Бъдещите майки се интересуват кога правят това изследване, за да не пропуснат крайния срок. Оптималният период се счита за 20-22 седмици, именно на този етап от развитието предишните резултати могат да бъдат потвърдени или опровергани. Събраните показатели се анализират и лекарят планира по-нататъшни тактики за провеждане на бременността.

Такива термини се обясняват с естественото формиране на плода. До 20 седмици той вече има всички органи и системи, за да идентифицира особеностите на развитието, спазването на нормите, редица патологии, които не могат да бъдат определени в продължение на 10-12 седмици.

В някои случаи при втория планиран ултразвук е възможно да се открият състояния, несъвместими с живота. С това развитие на събитията жената се препоръчва да прекъсне бременността..

Отклонения, при които се показва прекъсването:

 • дълбоко увреждане на детето;
 • липса на крайници;
 • ако жизнеспособността ще бъде подкрепена само от специално оборудване или лекарства;
 • заболявания, изискващи дългосрочно и скъпо лечение.

Ако такива патологии не бъдат открити до 23-24 седмици, прекъсването става опасно. Лекарите не могат да гарантират, че операцията ще протече без усложнения, има рискове за живота на жената. Ако диагнозата е неточна на 20-21 седмица, гинекологът може да предпише контролен ултразвук след седмица, за да види динамиката на развитието. Ето защо е толкова важно да се подлагате своевременно на планирани прегледи и да следвате медицински препоръки. По закон абортът е възможен само до 22 седмици.

Важни точки на втория ултразвук

За разлика от първия ултразвук, не се изисква специална подготовка през втория триместър. Извършва се само по коремния метод, сензорът ще се плъзга по повърхността на корема. Трансвагиналният метод се използва изключително в ранните етапи, поради възможната заплаха от спонтанен аборт след 12 седмици не се използва.

Жената не трябва да спазва специална диета или да пие вода, околоплодните води са достатъчни за събиране на показатели. Единственото нещо, което бъдещата майка трябва да запомни, е да спазва правилата за дробно рационално хранене, в противен случай, поради мастната тъкан, получените резултати могат да бъдат ненадеждни.

Какво гледат на втория ултразвук:

 • местоположение, дебелина, степен на зрялост, структура, брой съдове;
 • обемът на феталните води;
 • състояние на матката и придатъците;
 • съответствието на развитието на плода с времето, обиколката на главата, гърдите, корема, размерите на сдвоените кости;
 • изчислява се теглото, височината на бебето;
 • определя се съответствието на нормите на мозъка, малкия мозък;
 • обща структура на лицето, очните кухини, назолабиалния триъгълник;
 • основни вътрешни органи - бъбреци, черен дроб, стомах, пикочен мехур;
 • оценява се опорно-двигателният апарат, включително големината на гръбначния стълб;
 • вече по това време е възможно да се направи преглед на сърцето, вентрикулите, предсърдията, големите съдове, в случай на отклонения е необходима консултация с кардиолог.

Особено внимание към дешифрирането на състоянието на плацентата, с предлежание, се определя от коя стена. Опасна е и ниската привързаност, която при неблагоприятно развитие на събитията - стрес, физическо претоварване може да доведе до кървене. Пъпната връв осигурява на плода кислород и хранителни вещества. Лекарят внимателно изследва нейните съдове за дефекти, водещи до забавяне на развитието или хипоксия.

Характеристики за развитие

В продължение на 20 седмици се полагат основните системи и органи, те продължават да се развиват и усъвършенстват. Плодът е като бебе, ноктите вече са се появили на малки пръсти, космените фоликули на главата. Детето се движи активно, в същото време настъпва подобрение на нервната система. На 20-та седмица растежът е 16-18 см, теглото е около 300 грама. Външно бебето все още е набръчкано, след 22-24 седмици ще се появи подкожен мастен слой, кожата ще се изглади.

До 22 седмица растежът е 18-20 см, а теглото е около 350 грама. Родителите могат да различават чертите на лицето на екрана, да виждат как бебето се движи, смуче пръста си. Съвременните технологии позволяват не само да се получи първата снимка на бебето, но и да се запише диск.

Ако бременността протича без усложнения и получените резултати съответстват на нормата, става най-вълнуващият въпрос - кога можете да разберете пола на детето по време на бременност на ултразвук? Въпреки факта, че гениталиите започват да се формират още на 12-13 седмици, по това време е невъзможно точно да се определи пола.

Най-оптималният период, за да се каже с увереност, ще бъде момче или момиче, е от 20 до 24 седмици.

Декодиране на резултатите

Размерът на плода се определя от много маркери, измерва се дължината на крайниците, BPD е разстоянието между темпоралните кости, OG и OJ са съответно обиколката на главата и корема. Ако получените резултати са по-малко от нормалното, говорим за забавяне на развитието. Може да се наложи провеждане на коригираща терапия, за да се осигурят на детето хранителни вещества, в някои случаи ще се наложи болнично лечение.

До 16-та седмица се формира орган, отговорен за храненето и снабдяването с кислород, плацентата. Ултразвукът през втория триместър на бременността ви позволява да определите местоположението му, както и разстоянието от вътрешния фаринкс. При ниска привързаност, не се притеснявайте, през третия триместър тя може да мигрира по-високо.

Зрелостта на плацентата е от особено значение; до 20-22 седмици тя обикновено има първата степен на зрялост. Преждевременното стареене може да бъде причинено от такива опасни състояния като анемия и гестоза, дебелината и структурата също се оценяват, ако показателите са тревожни, бременната жена се изпраща за допълнителни изследвания.

Лекарят също измерва размера на матката, изследва стените, дебелината. При повишен тонус се вземат предвид и други показатели, общото състояние на жената, наличието или отсъствието на кървави секрети. Количеството околоплодна течност се посочва от индекса AI. При излишен обем се поставят многохидрамниони, но ако околоплодните води не са достатъчни - олигохидрамниони. Наличието на суспензии показва развитието на инфекциозно състояние..

Връзката на плода с плацентата се осъществява с помощта на пъпната връв. При нормалното протичане на бременността трябва да присъстват 3 съда. Често се поставя такъв период от време, заплитане на пъпната връв. Бъдещата майка не трябва да се притеснява за това, всичко може да се промени преди началото на раждането..

През втория триместър ултразвукът дава възможност да се следи не само хода на бременността, но и да се установи пола на бебето.

Втори ултразвук по време на бременност

С нормалното развитие на бременността се извършват три планирани ехографски прегледа. Един от най-важните е вторият ултразвук, тъй като се извършва в средата на линията на раждане на дете. По принцип лекарят ще назначи ултразвуково сканиране между 20 и 24 седмици от бременността. На този етап от развитието на детето вече могат да се определят много неща:

 1. Тежки вродени аномалии в развитието. През втория триместър на бременността ултразвукът е най-информативен в това отношение. С негова помощ лекарят определя размера на самия плод, всички негови органи и системи. По този начин могат да се разгледат всички възможни проблеми в развитието. През първия триместър на бременността това не може да се направи, тъй като детето все още е твърде малко, а в по-късните редове плацентата може да попречи да види всичко, особено ако е разположена на предната стена на матката. Ако по време на ултразвука лекарят забележи някакви отклонения, тогава определено ще трябва да се консултирате с генетик, който да изчисли възможните рискове.
 2. Състоянието на плацентата. Плацентата помага на нероденото бебе да получи необходимите витамини и хранителни вещества за нормален растеж. Ето защо е толкова важно на този етап от развитието да се проучи състоянието му. Опитен лекар не само ще прецени размера му, но и внимателно ще разгледа дали има израстъци под формата на кисти или калциеви отлагания - калцификации. Всичко това в бъдеще може да усложни работата на толкова важен орган..

Кога се прави вторият ултразвук по време на бременност

Ултразвуковото изследване е процедура, която се извършва рутинно три пъти по време на бременността. На всеки етап от развитието на детето лекарят получава ценна информация за здравето му, наличието или отсъствието на отклонения. Вторият ултразвук по време на бременност се прави в период от 20-24 седмици. По това време лекарят вече може да определи пола на бебето, да измери обиколката на корема, размера на костите и главата - въз основа на получените данни може да се прецени дали плодът се развива правилно.

Ултразвукът помага да се изследва плода

Стойността на планирания ултразвук за лекаря и самата жена е безценна - ако се открият патологии в трохите или признаци на проблеми с плацентата, специалистите ще могат да вземат терапевтични мерки навреме. Следователно е неприемливо да се пропусне изследването, без да се смята за задължително, или да не се премине поради страх от увреждане на ултразвуковото сканиране за бебето. Учените отдавна са потвърдили, че процедурата е безопасна и не влияе неблагоприятно на здравето на детето, а женската консултация предвижда редовни прегледи на бъдещата майка..

Колко дълго се прави вторият ехограф по график?

Ако по време на проучването през първия триместър не е имало видими отклонения в развитието на плода, тогава вторият ултразвук се извършва на 21-22 седмици. Необходима е по-ранна процедура, когато по време на рутинен преглед за хормони, на 16-18 седмици (PAPP-A, AFP, естриол), са открити промени в нормалния фон. Тогава вторият ултразвук се прави най-добре на 19-20 седмица..

В самото начало на втория триместър се предписва преглед за жени след ин витро, както и за пациенти над 35 години поради повишения риск от вътрематочни малформации. Това е важно, тъй като преди крайния срок, когато започва да тече 22-та акушерска седмица, ако има сериозни индикации, бременната жена все още може да бъде изпратена да прекъсне бременността. Ако по време на втория насрочен ултразвук лекарят има съмнения относно резултатите, трябва да се извърши второ проучване след 7-10 дни. Това ще ви позволи да проследите развитието на плода в динамика, да потвърдите или опровергаете страховете.

Изследване на местоположението и структурата на плацентата

Обучение


Внимание!
Как бременната жена трябва да се подготви за втория ултразвук? Не са необходими специални мерки, като ограничаване на приема на храна или пиене на твърде много вода. Изследването се извършва трансабдоминално, т.е. през стомаха ще има достатъчно околоплодна течност, за да може специалистът да види всичко необходимо. Червата е по-ниска, отколкото преди бременността, поради което наличието или отсъствието на газове в него не влияе на ехографската процедура.

Как се прави вторият ултразвук?


Експертно мнение
Боровикова Олга
По време на прегледа жената лежи с гръб на дивана, лекарят нанася специален гел върху кожата и премества сензора върху корема. Така се извършва ултразвуково сканиране през всички тримесечия и от 20-22 седмици процесът е по-задълбочен. Процедурата е безболезнена и не причинява дискомфорт. Продължителността на втория преглед е по-голяма от първата, тъй като лекарят трябва внимателно да изследва всички системи на плода. Ултразвуковото сканиране включва не само оценка на състоянието на органите на детето, но и неговата физическа активност, изследване на шийката на матката и стените на матката, структурата на плацентата и пъпната връв.

Какво ще покаже вторият ултразвук

По време на втория планиран преглед лекарят внимателно изследва органите и системите на нероденото дете.

Следните параметри са важни, на които се обръща внимание при ултразвук:

 • размер на плода - телесно тегло, изследват се вътрешни органи (сърце, горна устна, крайници, пикочна, храносмилателна и репродуктивна система, мозък, гръбначен стълб);
 • пола на детето - на първия ултразвук често е невъзможно да се определи, а на втория лекарят може съвсем точно да каже дали бъдещата майка носи момче или момиче;
 • обемът на околоплодните води - количеството им може да е нормално, надвишено или подценено;
 • местоположение на плацентата - опитен специалист ще определи не само позицията на органа и размера, но и наличието на допълнителни образувания или кисти;
 • вътрематочни малформации - първият ултразвук може да не ги показва, а на третия може да е трудно да се разгледат проблемите поради уплътняването на плацентарните тъкани;
 • сърдечна честота - нормален показател за период от 20-22 седмици, лекарите считат 110-180 удара в минута;
 • състоянието на пъпната връв - оплита ли врата на детето, съдържа ли, както трябва, една вена и две артерии;
 • положението на бебето в матката - този показател всъщност няма значение, тъй като по време на раждането бебето често обръща главата си само.


Наблюдение
Също така, вторият ултразвук ви позволява да оцените състоянието на матката и шийката на матката. Стените на органа не трябва да бъдат в добра форма, дебелината им на 20-22 седмици е 30 мм, шийният фаринкс обикновено е затворен. Грешката при установяването на точната дата на доставка не надвишава 7 дни.

Декодиране

Описанието на ултразвуковите данни се дава на ръцете на бъдещата майка веднага след процедурата. Тя отива с тях при наблюдаващия акушер-гинеколог, който ще дешифрира резултатите и ще отговори на всички въпроси на жената. Ако има индикации или съмнителни данни, препоръчително е да се повтори проучването след 1-2 седмици.

Показатели на нормата

Фактът, че здравето на бебето е добро и развитието върви правилно, се показва от следните резултати от втория ултразвук:

 • тегло на плода 300-350 гр.;
 • дължина на тялото 18-25 см;
 • диаметър на главата 166-200 мм;
 • коремна обиколка 137-180 мм;
 • разликата между челото и тила 60-72 мм;
 • дължина на костта - бедрена кост 32-40 мм, предмишницата 24-32 мм, пищяла 29-37 мм.

Ако в резултатите от проучването са открити малки отклонения от нормата, бъдещата майка не трябва да изпада в паника. Всеки случай на бременност е индивидуален и децата се развиват по различни начини. Наличието на промени се влияе от храненето на жената, минали заболявания, стрес, хормонални нива и други показатели. Най-вероятно след 1-2 седмици плодът ще навакса с нормалните показатели и няма причина за безпокойство.

Отклонения

Лошото развитие на плода може да бъде симетрично и асиметрично. В последния случай диаметърът на главата на детето и дължината на бедрената кост съответстват на необходимите параметри, а коремната обиколка не достига нормата. Ако се регистрира симетрично нарушение в развитието, плодът е пропорционален, но всички показатели са подценени.

На втория ултразвук също могат да бъдат открити следните отклонения:

 • долихоцефалия и брахицефалия;
 • допълнителни образувания вътре и извън черепа;
 • необичайно напречно сечение на главата;
 • неправилно развитие на малкия мозък;
 • спина бифида;
 • аномалии в местоположението на очните кухини;
 • променени размери на мозъчните вентрикули;
 • цепнатина на устната;
 • цепнато небце;
 • натрупване на течност в плеврата;
 • спина бифида;
 • сърдечни дефекти.

Ако се открият аномалии в развитието на плода, лекарят уведомява пациента за това за съвместно решение относно по-нататъшни тактики.

Може ли вторият ултразвук да е грешен

Случва се така, че резултатът от 2 ултразвука е момиче, а 3 ултразвука са момче, как става така, че специалистът е сбъркал по време на изследването? На първо място, изкривяването на данните се дължи на остаряло оборудване, така че е важно да се подложите на изследвания в съвременните клиники. На второ място, никой не е отменил човешкия фактор, когато неопитен лекар току-що започва практиката на управление на бременни жени и не може правилно да прецени пола.

Често лекарите свиват рамене - не могат да видят дали момчето е носено от бъдеща майка или момиче, бебето е кръстосало крака. В такава ситуация жената ще трябва да изчака до следващото планирано ултразвуково сканиране. Понякога гениталиите на момчето са скрити между долните крайници и те не се виждат и в резултат на това се пише момиче.

Също така се случва пъпната връв на момичето да виси между краката й и узистът го приема за мъжки орган, което също води до неправилна интерпретация на резултата. За да се избегнат подобни недоразумения, е важно да се свържете с компетентен специалист, който не само може правилно да определи пола, но и да обмисли вродени малформации и дали развитието на бебето е в съответствие с нормите.

Възможно ли е да направите 2 ултразвука за един ден по време на бременност

Възрастен може да провежда няколко ултразвука на ден, ако има спешни медицински показания за това. Доказано е, че процедурата не вреди на организма и не влияе негативно на системите. Що се отнася до бременните жени, не се препоръчва да се извършват 1-2 ехографски изследвания подред, въпреки безопасността на прегледа. Лекарите могат да разрешат повторно ултразвуково сканиране в същия ден, ако първото е направено от неопитен специалист, който е видял тежки фетални патологии и след това се съмнява в коректността на резултата.

Отзиви

Наистина очаквах с нетърпение втория ултразвук, когато ще бъде възможно да се определи пола. Но, за съжаление, детето се обърна настрани, което не даде на специалиста добър поглед върху гениталиите. Добре е, че останалите показатели са нормални, всичко съответства на период от 20 седмици, няма отклонения в развитието.

Направих втория ултразвук на 18 седмици, защото резултатите от хормоните бяха извън нормалните граници. В края на лечението на 21 седмица те отново бяха изпратени за изследвания, лекарят каза, че има положителни промени в динамиката, плодът расте правилно, няма нужда да се притеснявате. И се притеснявах защо е необходимо да се извърши ултразвуково сканиране с толкова кратък интервал, оказа се напразно.

Заключение


Експертен преглед
Боровикова Олга
Второто планирано ултразвуково сканиране е важно събитие в живота на бъдещата майка. Тя позволява не само да се установи пола на бебето, но и да се оцени неговото развитие, да се получат данни за наличието или отсъствието на вродени дефекти. Ако специалистът настоява за по-ранен преглед от 21-22 седмици, трябва да се спазват неговите препоръки. Повторната ехография, ако има съмнения относно достоверността на резултатите, се предписва след 7-14 дни или както се изисква от конкретен гестационен случай.

Reiter K. L. (2019). "Ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията". Издател: „GEOTAR-Media“. ISBN: 978-5-9704-4800-7.

Alty Jane (2019). „Ултразвуково изследване: илюстрирано ръководство.“ „Медицинска литература“. ISBN: 978-5-89677-203-3.

Хачкурузов С. Г. (2018). „Ултразвук в гинекологията. Симптоми. Диагностични затруднения и грешки ”. "ELBI-SPb".

За автора: Боровикова Олга

На какъв етап от бременността трябва да се направи вторият ултразвук

Наблюдението на развитието на бебе - ембрион по време на бременност на жената е задължителна процедура и трябва да мине под наблюдението на лекар. В допълнение към редовните посещения в предродилни клиники, регистрация, всяка жена по време на бременност трябва да направи поне три планирани ултразвукови изследвания на плода, в съответствие с изискванията на Министерството на здравеопазването на Руската федерация. Ако бременността протича с усложнения, тогава се предписват допълнителни изследвания според указанията на лекаря..

Какво е ултразвуков метод?

Под добре познатото съкращение ултразвук се разбира като изследване на органи и системи, което се прави с помощта на ултразвук. По целия свят ултразвуковите вълни се считат за безболезнени и безвредни за здравето на плода. В същото време диагностиката не се прави просто така, само по желание на жена, тя има показания и цел. Планираните ехографи се правят в определени седмици от бременността

Кога и защо да дойдем на втория насрочен ултразвук?

Обикновено второто планирано ултразвуково сканиране по време на бременност се прави през втория триместър за период от 18 до 21 седмици. Позволено е тези периоди да се изместват на 21-24 седмици, но за това трябва да има индикации и съгласието на лекаря.

Правенето по-рано, преди 18 седмици, е възможно, но не се препоръчва. Защото, в зависимост от развитието на детето, състоянието и размерите на органите и системите все още може да не са ясно видими.

Всяко ултразвуково изследване има определена цел. Ако задачата на първия ултразвук е основно да потвърди наличието на бременност, да оцени състоянието на ембриона, тогава целта на изследването през втория триместър е внимателно измерване на анатомичните особености, изключване на аномалии и патологии и забавено развитие на плода.

  През втория триместър по време на бременност можете по-уверено да разпознаете пола на нероденото дете..

Чрез апарата за ултразвукова диагностика гениталиите на бебето се виждат по-ясно. По искане на родителите лекарят може да им каже кой ще се роди скоро, момче или момиче.

Не забравяйте, че това не е необходимо и ако не искате да знаете пола на бебето, уведомете предварително лекаря.

Изследва дали има вътрематочно забавяне на растежа.

Лекарят преценява дали бебето се развива в гестационна възраст спрямо броя на седмиците на бременността. Ако има съмнения за забавяне на развитието, той ще предпише повторение на ултразвука на плода след три седмици.

 • Провежда фетометрия.
 • Това е измерване на размера на ембриона, дължината на костите и подвижността на крайниците, гръбначния стълб, ребрата, както и обиколката на корема, гърдите и главата..

  Действия на жената преди и след ултразвуково изследване

  Не е необходимо да се извършват пълни хигиенни процедури, допълнително да се измиват гениталиите и да се предлага пълен пикочен мехур по време на бременност. Амниотичната течност ще действа като проводник на ултразвукови вълни и ще помогне да се разгледат параметрите на бебето.

  Диагностикът ще използва сензора и гела; самото изследване се извършва в легнало положение на дивана. Затова подгответе предварително:

  • памперс, на който можете да легнете.
  • кърпички за отстраняване на гел от кожата на корема.

  Основното нещо за жената е да се настрои психологически за благоприятен преглед, защото всеки стрес може да повлияе на тонуса на матката. Ако нещо е неудобно в резултатите от ултразвука, винаги може да се направи отново, но първо, не забравяйте да обсъдите с наблюдаващия лекар.

  Въпреки факта, че ултразвукът дава най-точните резултати от изследването, не забравяйте, опитни известни лекари също могат да правят грешки, следователно, преди да направите неблагоприятни заключения, преминете отново през диагнозата.

  Качеството на диагностиката зависи от работата на диагностичния апарат и от опита и квалификацията на лекаря - специалист по ултразвук. Ето защо, изберете внимателно мястото за планирания ултразвук в ранните етапи..

  При желание жената може да се подложи на модерно 3D (вижте цветно триизмерно изображение на бебето) и още по-иновативна 4D диагностика, при която движенията на бебето се показват, като във филм, в реално време.

  Не се препоръчва да се прави триизмерна и 4D ехография по време на ранна бременност, въпреки относителната безопасност на метода през тези периоди - няма да има много информация. По-добре е да видите бебето по този начин на третия ултразвук.

  За професионалните лекари триизмерната диагностика понастоящем не е информативна, а по-скоро е насочена към по-близко запознаване с бебето на родителите.

  На майките ще бъде дадено заключение за ултразвуковото изследване и снимка с разпознаваем образ на контурите на детето. Ако се извършва 3D ултразвук, тогава видеозапис на диск.

  Правилното вътрематочно развитие на детето изисква внимателно наблюдение от лекари, така че да е възможно да се намеси навреме, така че не трябва да пропускате или пренебрегвате времето на процедурата и срещите от лекуващия лекар.

  Вторият ултразвук по време на бременност

  Второто планирано ултразвуково сканиране по време на бременност: какво се наблюдава

  Вторият ултразвук по време на бременност обикновено се извършва в период от 20-22 седмици, по-рядко се предписва до 24 седмици. Това се отнася до планирания преглед като част от втория скрининг. Но често се случва вторият ултразвуков преглед да се извърши по-рано, ако например има съмнение за истмично-цервикална недостатъчност или „избледняване“ на бременността. По-късно изследването може да се извърши, като правило, по вина на жената..

  Но все пак времето на второто ултразвуково сканиране по време на бременност е регламентирано. И това се дължи на факта, че точно 20 седмици е периодът, през който за първи път могат да бъдат открити опасни патологии и фетални малформации. Е, за една жена този ултразвук е толкова приятен, че можете да правите снимки, на които бебето ще бъде почти напълно видимо. И също така, вторият ултразвуков скрининг по време на бременност помага да се определи пола на бебето..

  Така че, лекарят в своето заключение трябва да посочи следните показатели.

  1. Фетометрия на плода. Размерът на главата, подбедрицата, рамото и предмишницата. Размери, по-малки от определена норма, може да показват вътрематочно забавяне на растежа или неправилно установена гестационна възраст. От тези данни можете грубо да определите теглото на плода..

  2. Анатомия на плода. Виждат се сърце, гръбначен стълб, стомах, бъбреци, черва, пикочен и жлъчен мехур. По този начин е възможно да се определят маркерите на хромозомни аномалии, които са причина за инвазивна диагностика, най-често амниоцентеза (генетичен анализ). Когато второто планирано ултразвуково сканиране по време на бременност е това, което те гледат, е изписано във всеки протокол за скринингово проучване.

  3. Амниотична течност, пъпна връв и плацента. Необходимо е да се определи индексът на околоплодната течност, въз основа на който може да се прецени дали се появява многоводие или слабо вода, ако е така, тогава умерено или изразено. Индексът зависи от това колко дълго се прави втория ултразвук по време на бременност, нормите му се променят от седмица на седмица. Лекарят изследва и структурата на плацентата, нейната дебелина. И въз основа на измерванията и други признаци, той поставя степента на зрялост на плацентата. Ако е значително повече от нормата за дадена гестационна възраст, се казва, че е преждевременно. И това в тежки случаи може да доведе до кислороден глад на плода и затруднения при набавянето на хранителни вещества..
  Освен това се определя колко високо е разположена плацентата от вътрешната ос на матката, независимо дали има частично или пълно представяне. Частичното предлежание на плацентата е това, на което лекарят обръща внимание. Въпреки това, при такава патология има голяма вероятност за благоприятен изход, тъй като "мястото на детето" с увеличаване на гестационната възраст мигрира, се издига по-високо в матката. Пълното представяне е висок риск от отлепване на плацентата, което означава тежко кървене и смърт на детето. Такава бременна жена се наблюдава внимателно и се доставя чрез цезарово сечение. При пълно представяне плацентата никога не мигрира на безопасно ниво.
  Пъпната връв се изследва за наличие на съдове в нея. Обикновено са 3. Но при някои жени 2. Това може да бъде маркер на хромозомна патология или индивидуална характеристика, която не причинява вреда.

  Освен това лекарят измерва дължината на шийката на матката. Ако е по-малко от 3 см, има заплаха от преждевременно раждане. Жената може да бъде посъветвана да има шевове или песарен пръстен на шийката на матката. Това ще предотврати по-нататъшното му съкращаване и разширяване. Трябва да се има предвид, че е възможно точно измерване на дължината на шийката на матката само при провеждане на ултразвуково сканиране с помощта на трансвагинален сензор. Докато през втория и третия триместър се прави по-често ултразвук на корема - те задвижват сензор по коремната стена на бременна жена. Обикновено тези жени, които са имали случаи на преждевременно раждане поради несъответствие на шийката на матката, обикновено се разглеждат трансвагинално.

  Често лекарите в своето заключение пишат и за локалния тонус на миометриума. Този показател не трябва да ви притеснява. Това не е рисков фактор за преждевременно раждане, а реакцията на миометриума (мускулния слой на матката) на сензорна проводимост по коремната стена.

  Основните характеристики и значение на втория планиран ултразвук по време на бременност: време и цели на изследването

  Ултразвуковата диагностика, като правило, се провежда няколко пъти по време на бременност, за да се контролира и наблюдава вътрематочното развитие на бебето.

  Благодарение на изследването е възможно да се определи точния период на раждане на детето и да се установи очакваната дата на раждане..

  Наред с други неща, ултразвукът е важен инструмент за управление на бременността, тъй като именно с помощта на тази диагноза лекарите изясняват как се формират и развиват вътрешните органи и основните системи на бебето, изключват наличието на патологии или дефекти, предотвратяват възможни усложнения и т.н..

  По време на нормалния ход на бременността жената се подлага на рутинна ултразвукова диагностика три пъти. Всяко изследване е много важно, защото всички те решават различни проблеми и изпълняват много функции..

  Основните характеристики и значението на втория планиран ултразвук

  При първия преглед лекарите все още не могат да видят абсолютно всички процеси на растящ организъм, поради което такава мисия се прехвърля към второ планирано ултразвуково сканиране, когато вътрешните органи и системи на бебето вече са оформени и почти завършват своето развитие.

  Колко време отнема да се направи вторият ултразвук по време на бременност?

  Доскоро на всички бременни жени беше предписвано ултразвуково сканиране на втория триместър от 22 до 24 седмици. Този график обаче беше изместен преди няколко години..

  Ако не са наблюдавани отклонения по време на първото скринингово проучване ("двоен тест"), тогава лекарите препоръчват само планиран ултразвук от втория триместър за период от 18-22 седмици (но не по-късно от 22 седмици).

  Този срок е определен и от Световната здравна организация, тъй като в момента детето започва да се счита за потенциално жизнеспособно, което означава, че изкуственото прекъсване на бременността става неприемливо.

  Но има и минус на монетата. Много специалисти по ултразвукова диагностика казват, че преди 22 г. не е възможно да се диагностицират някои малформации на сърдечно-съдовата система на плода. Най-добре е да се оцени работата на сърцето на бебето от 23-24 седмици на бременността.

  Какво ще помогне да се определи диагнозата?

  Тъй като по това време в тялото на детето завършва не само полагането, но и формирането на основните органи и системи, лекарят ще може да види възможни анатомични дефекти, аномалии в развитието и други усложнения, които след това се трансформират в сериозни заболявания.

  Освен това през първия триместър лекарят просто не е в състояние да обмисли никакви проблеми, тъй като бебето е все още много малко и на по-късна дата ще бъде загубено ценно време.

  Някои проблеми с ранното откриване могат да бъдат коригирани вътреутробно. Някои патологии обаче могат да доведат до дълбоко увреждане или смърт на дете. За съжаление тогава лекарите ще настояват за прекъсване на бременността..

  Това може да се обсъжда и когато се установи недостиг на крайници при бебе, когато се установят дефекти, които ще изискват продължителни и скъпи операции с невъзможност за живота на детето без използването на специално оборудване или лекарства. Разбира се, решението ще бъде взето от самата жена..

  След това лекарят ще прецени размера на бебето: той ще разгледа телесното тегло, дължината на крайниците и размера на вътрешните органи и други параметри, за да ги сравни с общоприетите норми и да прецени дали те съответстват на тези показатели. Темпът на растеж на всички показатели също се изважда в сравнение с резултатите от предишното проучване.

  Много често, точно сега, родителите имат възможност да разберат кой ще им се роди: момче или момиче, тъй като по това време гениталиите на трохите вече са оформени.

  Вярно е, че си струва да се отбележи, че понякога всичко зависи от настроението на вашето дете: ако то не иска да се "покаже" и се обърне, или се затвори с ръце, тогава неговият пол ще остане тайна за вас (поне до следващата процедура).

  След диагнозата лекарят ще опише подробно състоянието на детето в протокола (отделя се специално внимание на многоплодната бременност): как се локализира (представянето на този етап все още няма същото значение като в края на бременността, но информацията все още се записва), какви са характеристиките на функционирането на неговите вътрешни органи, доколко са правилни и т.н. Развитието на бебето също се оценява във връзка с гестационната му възраст (т.е. терминът се определя наново).

  В допълнение към детето, лекарят внимателно ще изследва състоянието на вашата матка и мястото на раждане (т.е. самата плацента, околоплодната течност и пъпната връв).

  Какво гледат на ултразвук през втория триместър?

  За разлика от първото пътуване до ултразвук, сега не е нужно да се подготвяте специално за диагнозата (например пийте вода).

  В допълнение, някъде от 16-17 седмици, лекарят вече няма да може напълно да заснеме бебето на екрана, защото той вече е станал толкова голям, че просто не се побира изцяло там. Сега лекарят ще прегледа на свой ред: след това главата, след това корема, след това гърба на трохите и т.н..

  През този период ще можете да наблюдавате първите отделни движения на вашето бебе. Ако искате да получите видео или снимка за спомен, попитайте лекаря преди процедурата (за най-добра снимка отидете на триизмерен или четириизмерен ултразвук).

  За да се определи развитието на малък човек, се определят специални фетометрични показатели.

  Стандартните измервания са:

  • показатели за бипариетален размер или диаметър между темпоралните кости (BPD);
  • показатели на челно-тилната големина (LZR);
  • параметри на обиколката на главата (OG) и корема (охлаждащата течност);
  • размера на дългите кости (бедрена кост, пищял, пищял, пищял).

  Освен това се предписват измервания на сърцето и малкия мозък, костите на предмишницата и др..

  Получените цифри помагат на лекаря да прецени гестационната възраст. Факт е обаче, че с оглед на индивидуалните характеристики на организма, всеки може да се развива по свой собствен начин (размер на главата, дължина на ръцете и краката) и това се проявява още в пренаталния период..

  Лекарят трябва да разбере дали има работа с такова различие или това е сигнал за изоставане в развитието..

  Вътрематочното забавяне на растежа може да бъде симетрично - IGRP (ако всички размери са подценени в равни пропорции) или асиметрично.

  Също така се изучават подробно анатомичните особености на всички вътрешни органи на детето, тяхната форма, локализация, структура, размер, структура (бели дробове, сърце, стомах, бъбреци, пикочен мехур, черен дроб, черва, далак, лице, сърце, гениталии, гръбначен стълб, мозък) и др.), за да се изключи наличието на някакви болести или дефекти.

  Нормите на показателите за параметрите на развитие и състояние на плода на втория планиран ултразвук:

  Бипариетално измерение (BPR)49-55 мм
  Коремна обиколка (охлаждаща течност)138-181 мм
  Обиколка на главата (OG)166-200 мм
  Фронтално-тилен размер (LZR)60-72 мм
  Дължина на бедрото (DB)32-42 мм
  Тегло на плодовете300-350 g
  1. Пулс на плода.

  По време на процедурата бебето може да е заспало или будно, но това не засяга сърдечния ритъм. През този период бебето ви ще има сърдечен ритъм от около 120-160 на минута, което е почти двойно повече от вас или всеки възрастен..

  1. Възможни малформации.

  Ултразвуковата диагностика може да разкрие различни малформации. Има много от тях:

  • козметични дефекти или лицево-челюстни деформации (цепнатина на устната, цепнатина на небцето);
  • отсъствие на каквито и да било части на тялото, мозъка или органа (малформации на нервната система, сърдечно-съдовата система, крайниците, бифида и др.);
  • Синдром на Даун, синдром на Едуардс и др..

  Понякога лекарите могат да направят коригираща операция и да отстранят дефекта. Ако обаче дефектът е твърде значителен и на детето не може да се помогне по никакъв начин, жената се предупреждава за последиците..

  Често за майка е трудно да вземе решение за аборт: това означава, че е необходимо да се избере подходящо място за раждане, където да има подходящо отделение с интензивни грижи за новородени, с добри специалисти.

  1. Оценка на кръвния поток.

  Сега бебето все още има достатъчно място да се движи свободно.

  Ще се радвате да наблюдавате как си играе с пъпната връв: той я дърпа, навива я на дръжката си, дърпа пръстите си и дори ближе.

  Вярно е, че твърде активните танци и игри на дете с пъпна връв могат в крайна сметка да бъдат завързани около тялото или врата, което често създава сериозни проблеми впоследствие..

  Това проучване ще изследва утероплацентарния кръвен поток, като се изготви оценка на състоянието на съдовете както на пъпната връв, така и на матката, както и на плацентата, тяхната структура, броя на съдовете, възможни анатомични дефекти.

  Също така диагностиката ще помогне да се установи колко добре бебето взаимодейства с тялото на майката (колко детето получава хранителни вещества, кислород и т.н.).

  Ако кръвоснабдяването е нарушено, ще бъдат предприети определени превантивни или спешни мерки (в зависимост от ситуацията).

  1. Амниотична течност.

  Състоянието, количеството и естеството на околоплодните води са много важни. Втората рутинна диагностика може вече да показва олигохидрамнион или полихидрамнион. Това се определя от индекса на околоплодната течност (AFI).

  Има специални таблици с нормите, според които лекарите сравняват показателите. Всяко увеличаване или намаляване на AI, като правило, показва патологии или усложнения: вътрематочни инфекции, малформации, Rh-конфликти, фетоплацентарна недостатъчност, продължителна бременност и др..

  Лекарят също така оценява качеството на водата, с изключение на наличието на суспендирани вещества или люспи. Може да бъдете помолени за допълнителни тестове.

  Лекарят ще обърне специално внимание на характеристиките на структурата на плацентата:

  • как се намира (оптималното място е на задната стена);
  • на какво разстояние е от вътрешния маточен фаринкс;
  • каква е структурата и дебелината на плацентата (плюс степента на нейната зрялост);
  • дали настъпва преждевременното му отлепване.

  Плацентата, която се е образувала до 16-та седмица, е много важен орган, поради което при диагностицирането й се обръща много внимание. Не се паникьосвайте поради ниското му местоположение.

  Ако се установи преждевременно стареене, лекарят ще ви изпрати за допълнителни изследвания. Отклоненията по отношение на структурата и дебелината ще бъдат причина за насочване към допълнително измерване.

  1. Състояние на женските органи.

  По време на ултразвуково сканиране лекарят трябва да провери шийката на матката, за да се увери, че бременната жена не страда от истмично-цервикална недостатъчност (патология, която може да доведе до аборт или преждевременно раждане).

  Необходимо е цервикалният канал да бъде затворен, а самата шийка на матката да не е по-къса от 30 mm. Ако предишната бременност на жената е завършила с цезарово сечение, тогава трябва да се провери състоянието на белега (в същото време стените на органа не трябва да бъдат в добра форма).

  Ако има заплаха и освен преглед, жената се оплаква от болка или тонус на матката, тогава лекарят ще вземе решение за хоспитализация или други спешни мерки за поддържане на бременността.

  Вместо заключение

  Пълната картина на ултразвуковата диагностика може да бъде дешифрирана само от лекар..

  Всички показатели, които ще бъдат получени в проучването, са много важни, тъй като те не само дават пълна картина на състоянието на растеж и развитие на вашето дете, но също така ви помагат да премахнете всички видове заплахи, както и да получите прогнози за по-нататъшния ход на бременността.

  Придържайте се към всички препоръки и предписания на лекаря и не забравяйте да дойдете на рутинни ултразвукови изследвания, тъй като с помощта на резултатите от тази диагноза лекарят ще разработи най-добрите тактики за управление на бременността.

  Вторият ултразвук по време на бременност е окончателното решение за здравето на детето

  През целия период на раждане на дете, жените се подлагат на ултразвуково сканиране три пъти според календара. Всяко проучване има различна цел. Най-информативното и подробно заключение за здравето на малкия човек дават лекарите след втория планиран преглед..

  Колко време се прави вторият ултразвук по време на бременност? Кога се препоръчва скрининг? Как да се подготвим за него? По време на бременност какво преглежда лекарят за ултразвуково сканиране? По-долу ще отговорим на въпросите.

  Кога направете втория ултразвук

  Бременните жени се изследват съгласно календара, одобрен от Министерството на здравеопазването на Руската федерация. Съгласно заповедта са установени сроковете за тройна ултразвукова диагностика, първата от които се провежда на 10-14 седмици. Кога да направя втория ултразвук по време на бременност? - Съгласно стандартите на СЗО (Световната здравна организация) и руския календар, вторият ултразвук се прави между 20 и 24 седмици от бременността. Датата на прегледа не е определена случайно. През този период детето става жизнеспособно..

  Важно! вторият планиран ултразвук по време на бременност се провежда не по-късно от 24 седмици.

  Ако по време на диагнозата през първия триместър са открити аномалии, втората процедура се предписва за 18–20 седмици. В този случай прегледът се провежда като част от скрининга. Освен това включва 2 кръвни теста за хормони и консултация с генетик. Не се изисква подготовка за ултразвукова диагностика. Преди да дари кръв, жената не яде мазни, месни храни през целия ден и не приема храна 4 часа преди анализа.

  Защо се подлагат на втори планиран преглед

  Възможностите на различни видове ултразвук ви позволяват да наблюдавате развитието на феталните органи по време на бременност. Размерът на ембриона до втория срок на диагнозата се е увеличил, така че той да се вижда на екрана на части.

  • Съответствие на теглото и височината на плода с гестационната възраст. В този случай лекарят сравнява предишните резултати.
  • Точно определяне на пола на детето. По време на първото планирано проучване се допускат грешки.
  • Идентифициране на дефекти - отсъствие на части от тялото, аномалии на органите, дефекти на горната челюст.
  • Изучаване на анатомията на сърцето, бъбреците, черния дроб.
  • Качествено и количествено определяне на околоплодната течност. Те могат да съдържат люспи и други включвания. Вторият ултразвук показва полихидрамнион или олигохидрамнион. Количеството се изчислява чрез индекса на амниотичната течност. Отклонението на показателя показва вътрематочни инфекции или несъвместимост на кръвта на плода и майката.
  • Състоянието и степента на зрялост на плацентата е много важно за развитието на детето. Този орган се формира до 16-та седмица на бременността. Лекарят оценява мястото на закрепване на плацентата, местоположението по отношение на маточния фаринкс. Търси откъсване.
  • Доплер ултразвук се използва за оценка на маточно-плацентарната циркулация. Апаратът, показващ структурата на тези органи, разкрива съдови аномалии. По характера на промените лекарят определя дали ембрионът получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Тази патология подлежи на корекция..

  Важно! Въз основа на резултатите от второто планирано проучване лекарят взема окончателно решение дали плодът има патология на развитието.

  В допълнение към изследването на органите на детето, лекарят проверява състоянието на шийката на майката. По-малко от 3 см или отворен канал води до преждевременно раждане.

  Нормални показатели за детско развитие

  По време на второто ултразвуково сканиране по време на бременност плодът е завършил полагането на органи. Освен това се формираха жизненоважни системи - сърдечно-съдова, пикочна, нервна. Какво гледат лекарите на втория ултразвук? - Измерванията на органите определят дали бебето се развива правилно. За това се изучават следните параметри:

  • На втория ултразвук по време на бременност обиколката на главата е 138-181 мм.
  • Дължина на бедрото - 32-42 мм.
  • Индикаторът за бипариентален размер се увеличи до 49–55 mm.
  • Фронтално-тилната - до 60-72 мм.
  • Хлапето вече тежи от 300 до 350 грама.
  • Обиколката на главата достига 160-200 мм.
  • Сърдечният ритъм на детето при втория ултразвук стана по-рядък - от 120 до 160 удара в минута.

  Параметрите позволяват на лекаря да определи времето на бременността и времето на предстоящото раждане. Средните показатели на бебето обаче не са точни критерии за нормата. Още по време на вътрематочното развитие детето има особености. Ако забавянето на размера е пропорционално във всички органи, тогава няма от какво да се притеснявате..

  Какви видове ултразвук се използват

  Днес е трудно да си представим наблюдение на развитието на ембриона без ултразвук. Изследването на бременни жени започва с коремен метод, когато сканиращата сонда е разположена на предната коремна стена. Ако плодът се визуализира слабо, се използва вагинална сонда. На 2D машини лекарят оценява размера и структурата на органите, идентифицира някои видове фетални малформации.

  За ранната диагностика на детска патология лекарите използват скринингово проучване, използващо устройства от експертен клас, които позволяват визуализиране на триизмерни (3 D) и четиримерни (4 D) дисплеи. 3 D режим ви позволява да получите триизмерна картина на бебето, а 4 D режим - вътрематочна видео.

  Кога се прави ултразвук? - Подробен преглед се използва за ранно откриване на дефекти, които не се виждат на 2D устройства. Колко седмици се прави ултразвукът? - Лекарят получава пълна информация на 16–20 седмица от бременността, тъй като основните органи на детето са се образували. През този период се вижда и зоната на носогубния триъгълник, което прави възможно откриването на дефекти на горната устна и мекото небце..

  Лекарите коригират част от патологията вътреутробно. Ако дефектът е свързан с риск от увреждане на детето след раждането, бременността се прекъсва през тези периоди в съгласие с майката. Ранните изследвания в 3D и 4D режим са важни за жената.

  Възможностите на ултразвуковата диагностика се използват за изследване на кръвообращението на плода. Доплер ултразвукови апарати сканират съдовете на плацентата, матката и пъпната връв. Доплер ехографията се използва за установяване на патологията на сърцето на бебето.

  Жените се подлагат на второ планирано ултразвуково сканиране според календара на 20-24 седмица от бременността. Но ако диагнозата от първия триместър показва съмнение за ембриони дефекти, скринингът се предписва на 18–20 седмици на оборудване от висок клас. Във второто проучване лекарят постановява дали плода има патология.

  Ултразвук по време на бременност: за колко време и защо

  Как да определите пола на бебето и да изчислите датата на падежа.

  По време на бременност акушер-гинекологът трябва да изпрати бременната жена за ултразвуково изследване (ултразвук). И се прави три пъти: в края на всеки триместър. На всеки етап лекарите ще получават своя собствена безценна информация за състоянието на плода.

  Има много клинични проучвания, които показват, че ултразвукът по време на бременност е напълно безопасен. Прави се изключително за изследване на развитието на плода и не му причинява вреда..

  Първи ултразвук: 10-14 седмици

  На всички бъдещи майки се предписва ултразвуково сканиране в края на първия триместър на бременността за период от 10-14 седмици. Още в този момент е възможно да се определи дали има някакви сериозни отклонения в развитието на плода. По това време лекарят измерва разстоянието от опашната кост до короната на ембриона (този показател се нарича CTE), изучавайки анатомичната структура на плода. По този показател може да се прецени колко пълно се развива плодът и дали размерът му съответства на нормата.

  Оценява се и дебелината на шийното пространство (TVP). Благодарение на този показател е възможно да се разбере дали плодът има хромозомни аномалии. При TVP повече от 2,7 mm могат да се подозират хромозомни аномалии. На първо място, вероятността плодът да развие синдром на Даун. Ако лекарят подозира заплаха, ще трябва да вземете и кръвен тест, за да изясните благосъстоянието на бъдещото бебе.

  Почти всички органи на плода имат време да се развият по седмици. Следователно можете да видите най-очевидните вродени патологии на мозъка, сърцето, наличието на нежелани образувания. В случай на тежки патологии, не е късно да се прекъсне бременността по медицински причини.

  Втори ултразвук: 20-24 седмици

  На втория ултразвук лекарят измерва коремната обиколка, дължината на бедрената кост, междупариеталния размер на главата на плода. Въз основа на тези показатели може да се прецени дали има изоставане в развитието на бъдещото бебе. В допълнение, специалист по ултразвук оценява такива показатели като притока на кръв в съдовете на плацентата, неговото местоположение, степен на зрялост, структура. Това е много важно, тъй като преждевременното отлепване на плацентата е много опасно и може да бъде причина за хоспитализация. Удебеляването на плацентата често е признак на инфекция, захарен диабет и други заболявания, които могат да навредят на плода..

  Изследването на околоплодната течност може да предостави допълнителна информация за развитието на бъбреците на плода. Полихидрамнионите могат да показват Rh-конфликт или някакъв вид инфекция. И в двата случая ще се изисква специална терапия и медицински контрол. Изследвайки пъпната връв, лекарят търси заплитане. На този етап обаче това не е толкова важно, колкото по време на последващия преглед..

  Изследването на шийката на матката ви позволява да изясните дали няма истмично-цервикална недостатъчност. Това е патология, при която шийката на матката започва да се отваря преди 37 седмици, което може да доведе до заплаха от преждевременно раждане..

  Трети ултразвук: 32-34 седмици

  По това време плодът обикновено има време да заеме крайното си положение вътре в матката и да позиционира главата или тазовия си край „към изхода“. Следователно акушер-гинекологът ще може предварително да реши как да извърши раждането. С помощта на ултразвукова машина можете да определите приблизителното тегло на плода, неговия размер, да изчислите приблизителното време за раждане.

  Позицията на плацентата също се оценява, тъй като през седмиците нейната миграция вече е приключила. Обикновено плацентата е прикрепена в самия връх на матката, далеч от шийката на матката. Но понякога, поради различни причини, той се измества надолу към шийката на матката и я припокрива. Това е така нареченото предлежание на плацентата, което води до цезарово сечение, тъй като плацентата блокира изхода на детето от матката.

  Освен това се оценява степента на зрялост на плацентата. Ако узрее преди време, наложително е да се роди навреме или малко по-рано. Прекомерността в този случай води до риск от фетална хипоксия. През този период специалистът отново изследва пъпната връв на ехографския апарат за заплитане. Това е важно за лекарите, които ще раждат..

  Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.