Бременността е специално време в живота на жената. През този период искате да мислите само за доброто, да се радвате на всеки ден и да мечтаете за бъдещото си дете. Второто тримесечие на бременността се счита за особено отговорно. Понякога през този период бъдещата майка има затруднения и тя трябва да знае как да се справи с тях. Ако всичко е направено правилно, тогава 2 триместър на бременността ще мине добре. Носенето на бебе е чудесно време, но трябва да се подготвите за него..

Когато започва 2-ри триместър

Носенето на бебе е вълнуващо и прекрасно време. Най-спокойният е 2-ри триместър на бременността. С коя седмица започва? От 13 и завършва на 27. Периодът от 4 до 6 месеца се счита за най-удобния за една жена. Това се дължи на факта, че през 2-ри триместър на бременността коремът все още не е много голям, така че бъдещата майка все още не е ограничена в движенията.

Тя може да се разхожда, да посещава басейна и да спортува. Жената се чувства по-спокойна, защото вълнението от първите дни е приключило. Тя чувства невидим контакт между себе си и детето. Във втория триместър на бременността бъдещата майка първо ще усети треперенето на бебето си.

Към този период детето е завършило формирането на най-важните системи. Носенето на бебе вече не е в опасност, по-малко от 25 процента от спонтанните аборти се случват през втория триместър. Бъдещата майка вече може да започне да събира неща за детето, от които то ще се нуждае от първите дни на живота. Също така гардеробът трябва да се актуализира за самата жена, защото бебето расте и коремът му също се увеличава с него..

Какво се случва през втория триместър?

През този период детето се развива по-нататък, вътрешните му органи продължават да се формират, то расте и се увеличава по размер. В края на 2-ри триместър на бременността плодът все повече прилича на новородено бебе. Дори и да се роди преди време, след 6 месеца той има всички шансове да оцелее.

2-ри триместър на бременността - какво се случва? За първи път майката усеща движението на детето си. Отначало те са много слаби и незабележими, но до края на този период ще станат много забележими. По време на срещата лекарят може да попита за дейността на нероденото бебе. Ето защо жените се съветват да преброяват движенията на бебето през деня, това може да бъде ценна информация за лекаря..

Необходимо е да се подложите на ултразвуково сканиране през 2-ри триместър на бременността. Това ще премахне патологиите в развитието на плода. Също така, по време на ехографската процедура ще настъпи много важно събитие - майката ще разбере пола на нероденото дете. Съвременните технологии позволяват да се правят снимки на бебето по време на процедурата. Много майки правят тези снимки и ги съхраняват. Това е първата снимка на бебето и то също заслужава да бъде в албума..

Развитие на плода

Започвайки от 4-5 месеца, плодът се променя значително на външен вид. Това може да се забележи, ако не пропуснете ултразвуково сканиране през 2 триместър на бременността. На 4 месеца бебето тежи само 20 грама, а на шестия месец - вече до килограм. Сега не прилича на плод, това е почти оформено дете. Всеки месец от втория триместър се променя все повече и повече..

Започвайки от 13-16 седмица на бременността, бебето започва интензивно да натрупва костна тъкан. Скелетът му става здрав и издръжлив. На повечето места съединителната тъкан се превръща в кост. Вътрешните органи на коремната кухина продължават да се формират. Дори е забележимо за лекаря по време на ултразвуково изследване. Бъбреците заемат правилната позиция в тялото и започват да работят. Бебето вече е в състояние да отделя урина след поглъщане на околоплодната течност. В него започват да функционират органите на стомашно-чревния тракт и надбъбречните жлези вече са способни да произвеждат хормони. Кората на главния мозък продължава да се развива.

На 5-ия месец бъдещата майка започва да забелязва движения на плода. Ако бременността е първа, тогава обикновено се случва на 19-20 седмици, ако втората или повече, тогава на 16-18. Ендокринната система на бебето започва да работи по-усилено, това допринася за правилното развитие на неговия хормонален фон. Кожата на бебето е покрита със специална смазка, която ще му помогне да премине по-лесно през родовия канал. Кръвните клетки започват да се произвеждат в далака на бебето.

На 6-ия месец от бременността плодът продължава интензивното си развитие. Набира сили и спи много. По време на будност бебето активно натиска, което може да причини безпокойство на майката. Той спи от 16 до 20 часа на ден. Белодробната му тъкан е все още слабо развита, но бебето вече се опитва да прави дихателни движения, така че се подготвя за раждането си.

Мозъкът се увеличава по размер, теглото му вече може да достигне 100 грама. Налице е активно развитие на кората му, в момента в детето се формират неговите умствени способности, творчески наклонности и т. Н. Учените смятат, че ако една майка на 6 месеца често пристига в лошо настроение, това може да доведе до нежелани последици. Например в бъдеще бебето ще има склонност към депресия и дори самоубийство..

Промени в тялото на бременна жена

По време на носенето на дете, тялото на бъдещата майка изпитва колосални претоварвания. Всички системи работят в подобрен режим: сърдечно-съдови, храносмилателни, дихателни и други. Коремът става по-голям и матката се издига още по-високо. В края на 2-ри триместър тя е по-близо до нивото на пъпа.

Коремчето по това време изглежда много красиво и спретнато. Движението все още не е трудно, а теглото не е твърде тежко. Сега е моментът да заснемете този прекрасен момент на филм. По-добре е да се обърнете към професионалист, той ще ви помогне да направите висококачествени снимки, които ще зарадват една жена след раждането..

Започвайки от 4-5 месеца на бременността, матката може периодично да започне да се тонизира. Това са така наречените тренировъчни контракции или контракции на Бракстън-Хикс. По този начин тялото на жената се подготвя за предстоящото раждане. Важно е обаче да не се бърка това състояние с хипертоничност..

С развитието на плода тялото на бъдещата майка започва да изпитва повишена нужда от витамини и хранителни вещества. Посъветвайте се с Вашия лекар да предпише минерален комплекс и да коригира диетата. Някои жени развиват анемия поради липса на желязо. Това състояние може да бъде опасно, така че спешно е необходимо лечение..

Хормоналният фон продължава да се променя. Това причинява растеж на гърдите и обезцветяване на кожата около зърната. Става по-тъмно. Някои майки вече имат коластра през втория триместър, като в този случай е време да започнете да използвате специални подложки за сутиен.

Вагиналните секрети през втория триместър на бременността могат да станат по-интензивни. Ако те не са придружени от болка, спазми или сърбеж, тогава всичко е наред. Поради разширяването на матката, което притиска вътрешните органи, бременните жени могат да получат запек, киселини и гадене. Можете да опитате да коригирате тези условия с правилно хранене..

Някои жени развиват подуване, това е тревожен симптом. Те са по-чести през последната трета от бременността, така че е най-добре да посетите лекар. Разширените вени или ставни заболявания могат да се влошат. Някои жени развиват пигментация по кожата.

Критични периоди от 2-ри триместър и възможни усложнения

На 4-6 месеца могат да се появят патологии, които не са били видими преди. Критичният период на 2-ри триместър е времето от 18 до 22 седмици. По това време лекарите могат да открият патологии на матката, плацентата, да диагностицират различни инфекции.

Преждевременното изтъняване на шийката на матката е много опасно, тъй като това може да допринесе за началото на ранна бременност. Млечницата също е нежелана през втория триместър на бременността. Гестозата е много опасна, което е придружено от оток и появата на протеин в урината. Това заболяване може да бъде фатално. Дори настинката във втория триместър на бременността може да бъде опасна. Не можете да се самолекувате, трябва да отидете на лекар.

Понякога жените се страхуват от лекаря и се лекуват с билки у дома. Вие дори не можете сами да лекувате хрема през 2 триместър на бременността, това може да навреди на плода. На 4-6 месеца рискът от загуба на дете е по-нисък от 1-2, но все още съществува. Бебе, родено преди 22 седмици, се счита за нежизнеспособно.

Студ

Дори леките заболявания могат да бъдат опасни по време на раждането на дете. Настинката във втория триместър на бременността има свои собствени характеристики. Първите симптоми са сънливост, леко неразположение, главоболие. Но до вечерта състоянието може да се влоши. Появяват се кашлица, хрема, болки в гърлото. Обикновено настинките протичат без висока температура, но има и изключения.

Жената изпитва най-голям дискомфорт през първите 3 дни. Въпреки че на 4-6 месеца бебето не е толкова беззащитно срещу вируси, но това не означава, че можете да се самолекувате или да игнорирате настинка. Дори често срещаният хрема през 2 триместър на бременността е заплаха. Например, не е желателно жените в състояние да използват вазоконстрикторни капки; по-добре е да се изплаква с морска вода.

Ако гърлото ви боли, първата помощ ще бъде гаргара със сода за хляб или сол. Също така, лекарството "Furacilin" ще има добър терапевтичен ефект. След това трябва да посетите лекар. Едва ли ще предпише антибиотици за бременна жена, само ако всичко е много сериозно.

Не трябва да забравяме и за предпазните мерки при лечение на настинки с народни средства. Бременните жени не трябва да плават с крака, това може да повлияе негативно на тонуса на матката. По същите причини е нежелателно да залагате банки.

Млечница

Сирене, сърбеж, парене са доста неприятни симптоми. Те означават, че жената има млечница през втория триместър на бременността. Кандидозата по време на носене на дете обикновено се появява или поради отслабена имунна система, или поради промяна в хормоналните нива. Понякога млечница във втория триместър се появява поради дълъг курс на антибиотици няколко месеца преди зачеването.

Дори и да подозирате кандидоза, трябва да посетите лекар. За диагностика той ще вземе тампон от влагалището. Ако това е кандидоза, тогава режимът на лечение ще бъде избран индивидуално, тъй като много лекарства са забранени по време на бременност.

Обикновено лекарят предписва супозитории за млечница. Лекарствата "Pimafucin", "Betadine", "Clotrimazole" са се доказали добре. Също така, лекарите често предписват вагинални апликатори "Gynofort", които за разлика от супозиториите се използват еднократно.

Някои жени спират да приемат лекарства след 2-3 дни, веднага щом почувстват облекчение. Това не може да се направи, тъй като гъбичките, причиняващи кандидоза, се адаптират към лекарството и това вече няма да помогне. Лекарствата срещу млечница и хода на приема им трябва да се предписват от лекар, самолечението е опасно за плода.

Налягане

При носене на дете всички телесни системи работят с претоварване. Това може да доведе до повишаване или намаляване на кръвното налягане през 2-ри триместър на бременността. Ако има някакви значителни отклонения от 120/80, тогава трябва да водите дневник с измервания и след това да го покажете на лекаря.

Ниско кръвно налягане често се появява при жени, които преди бременност са били диагностицирани с анемия или вегето-съдова дистония. Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако имате шум в ушите, главоболие или припадък. Също така жените с ниско кръвно налягане могат да получат засилено задух при ходене, чувство на липса на кислород, повишена сънливост. Тези симптоми могат да бъдат свързани и със спазването на строги диети, които са противопоказани за тези, които носят бебе..

Високото кръвно налягане при бременни жени често е придружено от проблеми със зрението. Жената може да види „паяжина“ пред себе си или да изпита напрежение в очите си. Бременната жена има главоболие, шум в ушите и прекомерно изпотяване. В някои случаи се наблюдават нарушения на сърдечния ритъм и тахикардия. Високо кръвно налягане често се наблюдава при бременни жени с наднормено тегло.

Хипертоничност на матката

Това е много опасно състояние, което може да причини преждевременно раждане, избледняване на бременността и забавяне на растежа на плода. Работата е там, че в моментите, когато матката е в покой, нейните съдове работят правилно и снабдяват бебето с всички необходими хранителни вещества и достатъчно количество кислород. При хипертоничност това не се случва. Детето изпитва хипоксия и поради липса на кислород и хранителни вещества започва да изостава в развитието си. Понякога бременността просто замръзва. Може да настъпи и преждевременно раждане.

Основните причини за хипертоничност на матката през втория триместър на бременността:

 • повишено производство на мъжки полови хормони;
 • недоразвита матка;
 • миома;
 • ендометриоза;
 • някога прехвърлени възпалителни процеси на тазовите органи;
 • нарушения в работата на централната нервна система;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • стрес;
 • лоши навици.

Понякога спусъкът може да бъде работа в нощната смяна, липса на сън, емоционален стрес. Причината за хипертоничност на матката може да бъде многоплодна бременност и големи размери на нероденото дете..

При лечение на бременна жена трябва да се спазва почивка в леглото. Необходимо е да се изключат всякакви фактори, които могат да възбудят жената и да й причинят стрес. За подкрепа лекарят може да предпише спазмолитици, например "No-shpu". Лекарят избира дозировката за втория триместър на бременността индивидуално.

Анемия

Недостигът на желязо по време на бременност е нежелан както за майката, така и за бебето. Анемията често е резултат от лошото хранене на жената. Понякога води до заболявания на стомашно-чревния тракт, придружени от кървене. Анемия може да се появи и на фона на намален имунитет. Може да се развие и от всяко сериозно кървене. Жената може да има заболяване дори преди бременността.

Анемията е състояние, при което нивото на хемоглобина в кръвта спада. В риск са вегетарианците, тийнейджърките бременни жени, жените със сърдечни дефекти. Може да се развие и при тези, които преди това са страдали от прекалено тежки периоди..

Болестта може да се прояви като световъртеж, припадък, раздразнителност. Често има нарушение на сърдечния ритъм, загуба на апетит, нарушение на стомашно-чревния тракт. За лечение на пациента се предписва диета и прием на витаминно-минерални комплекси. При тежка анемия бременната жена постъпва в болница.

Оток

Прекомерното натрупване на течност в тъканите обикновено започва в късните етапи на бременността. Отокът, който се появява през 2-ри триместър, трябва да предупреди бъдещата майка. Обикновено външният им вид се улеснява от наднорменото тегло, лошите навици и лошото хранене. Подуването е по-често при по-възрастните жени, отколкото при по-младите жени..

Задържането на течности в тъканите може да бъде много опасно. Отокът може да бъде бъбречен, обикновено се локализира в лицето и ръцете. Заради тях в урината се появява протеин. Сърдечен оток възниква поради увеличения обем на кръвта. Те са локализирани по краката, в корема и гърба. При този тип оток се наблюдава тахикардия и задух.

В някои случаи гестозата е причина за задържане на вода в тъканите. Това е ужасно заболяване, което е основната причина за смъртта на майките. Също така, това заболяване увеличава вероятността от смърт на дете в рамките на една седмица след раждането..

Болезнени усещания

Докато носите дете, трябва да подходите по-отговорно към грижите за здравето си. Неприемливо е да понасяте болка през втория триместър на бременността. Ако имате някакви неприятни усещания за тях, трябва да кажете на лекаря.

Някои жени изпитват болка при ходене. Това може да се дължи на промяна в центъра на тежестта поради увеличена матка. Ако жената продължава да ходи по същия начин, както преди бременността, това може да допринесе за появата на болезнени усещания. Трябва да се опитате да не прекарвате дълго време на краката си или да почивате по-често, докато седите.

Болезнените усещания в корема могат да бъдат страшен знак. Ако те дърпат, тогава е по-добре незабавно да се консултирате с лекар. Понякога се появяват неприятни усещания в корема поради неправилно хранене.

Някои бременни жени имат крампи на краката през нощта, причинявайки болка. В някои случаи това дори нарушава режима на сън. Това може да е симптом на кръвен съсирек, затова е необходима консултация с лекар.

2-ри триместър на бременността

2-ри триместър на бременността е колко седмици започва?

Вторият триместър се състои от три календарни месеца и 14 акушерски седмици. Понякога младите и неопитни майки са объркани относно термина, тъй като не знаят точно коя седмица започва втората половина на бременността им и кога приключва. Това се дължи на факта, че медицинските и календарни стойности за периода на раждане на дете се различават с 1,5-2 седмици..

В акушерската практика общоприето е, че 2-ри триместър започва от 14-ти и завършва на 27-та седмица включително. Според опитни майки това време с право може да се нарече най-красивото време в живота на бременна жена, която все още не е уморена от скъпоценната „тежест“, но вече се е отървала от всички неприятни симптоми на пристрастяване към ново състояние, проявяващи се под формата на гадене и емоционални изблици.

Признаци на бременност през 2-ри триместър

Вторият триместър обещава сериозни физически промени за бъдещата майка. На този етап коремът е значително закръглен и теглото се увеличава. Важни процеси протичат и в тялото на бременна жена: гърдата продължава да се пълни и увеличава, матката започва да се „затопля” преди раждането, може да се появи киселини поради нарастващия корем. Тези признаци могат да бъдат допълнени от подуване на краката и задух, лющене на кожата и стрии, които се считат за неопасни симптоми, което може да се избегне, като се спазват елементарните "правила" на бременните жени.

 1. гадене (късна токсикоза)
 2. силна болка в долната част на корема
 3. повишена телесна температура
 4. припадък
 5. кървене
Ако се появи някой от тези признаци, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като те могат да показват замръзване на плода или заплаха от спонтанен аборт.

Най-приятният признак през втория триместър е мърдането на бебето, което първо започва да тласка мама на 16-18 седмици. Това е едно незабравимо усещане, което дори опитни майки не могат да опишат с думи - за някои изглежда, че въздушните мехурчета се пръскат в стомаха им, за други първото удряне на дете наподобява „къркорене“ на стомаха.

Изписване по време на бременност през втория триместър

Обилното отделяне през втория триместър е следствие от хормонални промени в организма и се счита за абсолютна норма, ако не променя цвета си и не е придружено от сърбеж или парене.

Опасните секрети включват:

 • лигавично отделяне с неприятна миризма. Те се появяват, ако бременна жена развие бактериална вагиноза, която изисква незабавно лечение..
 • Розово, течащо отделяне, което показва изтичане на околоплодна течност.
 • Жълтеникави или зеленикави нюанси на освобождаване от отговорност сигнализират, че инфекцията е проникнала в тялото.
 • Кървавото, размазващо отделяне е най-опасно. Те могат да бъдат признак на застрашен аборт или замръзване на плода. Те могат да се появят и поради проблеми с шийката на матката, които също са сериозна причина за спешно посещение на лекар..
Причините за кървавото, най-опасното отделяне, могат да бъдат различни фактори, вариращи от генетични неуспехи и хормонални нарушения, до инфекциозни заболявания и начина на живот на майката. Във всеки случай, ако се появят, трябва да се консултирате с гинеколог, който ще може адекватно да оцени ситуацията и при необходимост да уговори среща, за да спре евентуалния процес на аборт.

Секс през втория триместър на бременността

Сексуалният живот през 2-ри триместър е напълно приемлив и дори се посочва от акушер-гинеколозите. Усложненията на бременността могат да се превърнат в противопоказания за секс, когато бъдещата майка има заплаха от спонтанен аборт или други усложнения.

Ако лекарят даде зелена светлина на секса, тогава можете спокойно да правите любов със съпруга си. Освен това, на фона на хормонални промени, много жени в средата на бременността се радват на секс дори повече, отколкото в „небременното“ време.

Хранене за бременна жена през втория триместър

С оттеглянето на токсикозата обичайният апетит почти винаги се връща при бременни жени. Това се случва на 14-16 седмица, когато тялото на бъдещата майка се е адаптирало напълно към бременността. Много майки, радвайки се, че най-накрая могат да ядат от сърце, започват да се хранят „за двама“, което се счита за грешен подход. Храненето на бременна жена трябва да бъде балансирано, тъй като преяждането, подобно на недохранването, ще повлияе отрицателно на развитието на бебето и дори може да доведе до забавяне на вътрематочното му развитие.

Правилното меню за втория триместър трябва да бъде диетично. Важно е той да съдържа протеини, растителни мазнини и въглехидрати, както и комплекс от витамини, необходими на детето. Основата на храненето в средата на бременността, според препоръките на диетолозите, е най-добре да включва прости продукти, богати на ценни хранителни вещества и микроелементи (месо, риба, черен дроб, зърнени храни, зеленчуци и плодове, млечни продукти), и да готвите ястия от тях без "ресторант" наклон. Без кървави пържоли - цялата храна трябва да бъде сготвена.

Също така трябва да изключите от диетата до максимум сладки и брашнени продукти, кетчупи и майонеза, пушени меса и други магазини "закуски". Тези храни могат да доведат до задържане на течности в тялото, да предизвикат скок в кръвната захар при бременна жена и да причинят наддаване на тегло..

Тестове през втория триместър на бременността

От втория триместър жените трябва да посещават по-често антенатални клиники и да бъдат преглеждани от гинеколог, тъй като в този период е много важно да се наблюдава развитието на плода, проблеми в развитието на които най-често се появяват в периода от 15-та до 25-та седмица.

В допълнение към визуалния преглед на бременната жена, измерване на обема на корема и височината на дъното на матката, гинекологът предписва общ анализ на кръвта и урината. С тяхна помощ се определя нивото на хемоглобина при бременна жена, чийто нисък показател може да доведе до фетална хипоксия и работата на бъбреците на майката, чиято неизправност провокира развитието на късна токсикоза.

Също така, на 16-18 седмица от бременността, на една жена може да се предложи да се подложи на „троен тест“ - биохимичен скрининг, който открива хромозомни аномалии и фетални малформации.

Методи за прекъсване на бременността през втория триместър

Възможно е през втория триместър и прекъсване на бременността. Този процес може да протича както естествено, така и механично. Показания за аборт на по-късна дата са: избледняване на плода, хронични заболявания на майката, възникнали инфекции, генетични и хромозомни аномалии при детето, спонтанен аборт.

Ако късният спонтанен аборт не може да бъде избегнат или поради други причини прекъсването на бременността е неизбежно, тогава на жените се предлага избор от два варианта за аборт: медицински и механичен. Гинеколозите отдават повече предпочитание на изкуственото раждане (така нареченото прекъсване на употребата на лекарства), което се причинява с помощта на специални лекарства. Този процес е подобен на естественото раждане, в резултат на което тялото на жената изпитва по-малко стрес, отколкото след механично "прочистване", изпълнено със сериозни последици и усложнения, до безплодие.

Правете и не във втория триместър

Във втория триместър, като първия и третия, има стандартни забрани, които е важно да се придържат към бременната жена, за да не навредят на бебето. Категоричните табута включват:

 • пиене и пушене
 • стрес и физическа активност
 • самолечение дори при леки настинки
 • вземане на горещи вани
 • посещение на солариума
 • сън на стомаха
Също така, гинеколозите съветват по време на активния растеж на бебето да изоставят тесни дрехи от синтетични тъкани, високи токчета, разкрасителни процедури, които се извършват с помощта на химични съединения.

В същото време, в продължение на 4-6 месеца, можете безопасно да пътувате, да правите йога или водна аеробика и дори да посетите руска баня, в която е възможно да се регулира температурата на въздуха.

И не забравяйте, че тялото на всяка бременна жена има свои „изненади“, към които трябва да се приспособите индивидуално. Затова специалистите препоръчват да се вслушате в състоянието си и да не бягате на гимнастиката, посочена в „правилата“, ако отпивате от корема си или краката ви са силно подути.

Каква седмица от бременността започва 2-ри триместър, колко продължи и кога завършва?

Бременността е разделена на три тримесечия - всеки е равен на три месеца и само последният - третият, може да бъде повече или по-малко дълъг, тъй като е затворен не от определена седмица, а от раждане. Всеки от тримесечията има свои собствени характеристики, а вторият се счита за най-благоприятния период..

Методи за измерване на времето и броенето

Измерването на бременността в триместър започва едва през миналия век, това е направено, за да е по-удобно както за жената, така и за лекаря да се ориентират в гестационния период. За правилното изчисляване на срока и определяне на продължителността на тримесечието ще ви помогне да разберете разликата между акушерските месеци и календара.

Жените са свикнали да разчитат на календара - има от 28 до 31 дни в един месец. А акушер-гинеколозите изчисляват всичко според техния метод и във всеки от месеците им има точно 28 дни, не повече.

Периодът на бременност според календара продължава малко над 9 месеца, а в акушерски план - 10 месеца, тоест точно 40 седмици.

Началото на бременността е първият ден от менструацията, който започва цикъла. Оказва се, че зачеването се оказва само на 2 седмици от бременността и тестовете започват да стават „на райета“ едва към края на 4 седмици. Знаейки това, няма да има объркване във времето.

2-ри триместър започва на 14-та седмица от бременността и продължава три месеца (4-6 месеца включително). Този период приключва за 26 седмици и няколко дни. По тази причина информацията за времето на края на тримесечието е доста противоречива: дори самите лекари не могат да стигнат до консенсус относно това, което трябва да се счита за край - 26 или 27 седмици, тъй като действителният период е в средата на този период. Следователно всяка жена може да брои, както й харесва най-много..

Едно е безспорно - 2-ри триместър приключва на 26-27 акушерска седмица. 27 пълни седмици - вече началото на третия триместър.

Характеристика:

Вторият триместър е периодът на системен генезис, когато всички по-рано формирани органи и системи на бебето започват да отстраняват грешките във функционирането и взаимодействието. В същото време се наблюдава активен растеж на плода, минерализация на костите му, които в началото на втория триместър все още са доста меки, както и развитието на централната му нервна система.

 • На 20 седмица средата на бременността пада и от този момент някои жени започват да усещат тренировъчни контракции. Жените също усещат първите движения на плода през второто тримесечие, като за първородите този период обикновено е 20-22 седмици, а за многоплодните - 18-20 седмици.
 • От 22-та седмица на бременността детето навлиза в перинаталния период и ако се роди по това време, тогава това събитие ще бъде квалифицирано не като спонтанен аборт, а като раждане, естествено настъпило преди време, тоест преждевременно. Но бебето все пак ще има шанс да оцелее.
 • От 24-та седмица започва узряването на белодробната тъкан. В средата на вътрематочния си живот бебето започва да мечтае, да чува, да тренира многобройни рефлекси и да увеличава теглото си. Плодът все още не е голям, така че бременността все още е обременяваща за жената, той е добре защитен от плацентата.

Този триместър се счита за най-лесен и безопасен както за мама, така и за бебето. С настъпването на този период токсикозата изчезва, здравословното състояние значително се подобрява.

Важно е само да се уверите, че няма да напълнеете, както и да отбележите естеството на отделянето и наличието на отоци.

Грипът и острите респираторни вирусни инфекции вече не са толкова опасни за трохите, тъй като всичко се образува, но въпреки това инфекциите трябва да се избягват, тъй като болестите на майката могат да повлияят негативно на състоянието на маточно-плацентарния кръвен поток.

Препоръки за жена

Простите препоръки ще ви помогнат безопасно да заобиколите втория триместър на бременността:

изключете употребата на кафе, алкохол, силен черен чай, не пушете и не употребявайте наркотици - те ще повлияят отрицателно на състоянието на плацентата, което може да доведе до хипоксия, вътрематочна смърт на плода, до забавяне на нейното развитие, а също така може да наруши функционирането на новообразуваните органи на плода;

внимавайте за секрети - тяхното количество, цвят, мирис и консистенция ще помогнат да се отбележи навикът да се използват хигиенни подложки (забранено е използването на тампони за бременни жени);

използвайте мазен крем или специални продукти за кожата на млечните жлези и корема, за да предотвратите тежки стрии, пригответе се за кърмене - носете поддържащ сутиен с широки презрамки и подсушете гърдите си с твърда кърпа, за да „тренирате“ зърната;

опитайте се да заспите достатъчно, ако е необходимо и възможно, направете един час ден "тих час";

сменете обичайните си дрехи за просторни специални дрехи за бъдещи майки - коремът не трябва да се стяга, а естествените материи трябва да помагат по въпросите на изпотяването, което често се случва в средата на бременността;

можете да закупите и да започнете да използвате пренатална лента;

вторият триместър е чудесно време за закупуване на детска „зестра“;

яжте балансирано, на малки порции до пет пъти на ден, уверете се, че няма запек;

претегляйте се седмично и отбелязвайте увеличението;

не забравяйте да посетите лекаря в антенаталната клиника в определеното време, да се подложите на прегледи и да се изследвате. Това ще помогне на лекаря и бъдещата майка да се ориентират по-добре как протича бременността, как се чувства бебето..

Втори триместър на бременността

2-ри триместър включва 4-ти, 5-ти и 6-ти месец на бременността и обхваща съответно от 14-та до 26-та акушерска седмица.

Какво се случва в тялото на бъдещата майка

2-ри триместър се нарича златен период и дори „меден месец“ на чакането на бебето. Тялото на бъдещата майка реагира по-спокойно, отколкото преди, на настъпващите в него промени, тъй като хормоналният му фон е изравнен. Като правило сега жената има повече сила и енергия, настроението и благосъстоянието й са по-добри..

Токсикоза. За много бъдещи майки това неразположение остава през 1-ви триместър. Ако сутрешните и следобедните пристъпи на гадене не ви напускат и дори се засилват, това е причина за спешно посещение на лекар. Токсикозата в този период на бременност може да показва небалансирана диета на жената, резус-конфликт между нейното тяло и детето, анемия и обостряне на някои хронични заболявания.

Подуване. Тялото задържа вода, тъй като течността, първо, е необходима на плацентата, и второ, тя е необходима за различни биохимични процеси на тялото на майката и за подготовка за производство на мляко.

Екскреция на коластра. Белезникаво-жълтеникаво отделяне от зърната се появява около 5-ия месец от чакането на бебето. Не се притеснявайте: това е коластрата, "предшественик" на кърмата, която ще започне да се произвежда с раждането на бебе.

Качване на тегло. Приблизителната скорост на наддаване на тегло през 2-ри триместър е 4,5–6 kg. Лекарят изчислява индивидуалната норма за всяка бъдеща майка, като взема предвид нейния тен, възраст, здравословно състояние и други параметри.

Уголемяване на корема и гърдите. Коремът на бъдещата майка става забележим, започвайки от 14-16-та седмица. И гърдите продължават да растат, въпреки че при някои бременни бюстът не се променя по размер през цялото време на изчакване на бебето (дали е нормално или не, лекарят трябва да установи). Увеличаването на обема на корема и гърдите води до появата на стрии - розови или червеникави ивици по кожата.

Често уриниране. Нарастващата матка притиска пикочния мехур, което провокира повишено желание за изпразването му. И така, в края на 2-ри триместър, на 26-27-та седмица, размерът на матката е 25-28 см. Засяга пикочния мехур на бременната жена и промените в хормоналния фон на тялото й: повишаването на нивото на прогестерон в кръвта прави мускулите и връзките по-еластични, отпуска тях, включително мускулатурата на стените на пикочния мехур, като по този начин обучава отделянето на урина.

Конвулсии. Дискомфортните контракции на мускулите на краката, ръцете, шията се провокират, като правило, от недостиг на калций, магнезий, калий в тялото на жената: детето активно консумира тези микроелементи, като ги взема от майката. Възможно е да има и други причини за гърчове, като например разширени вени, така че трябва да откриете „виновника“ за неприятния симптом заедно с лекаря.

Промени в сърдечно-съдовата система. Обемът на кръвта, циркулираща в тялото на бъдещата майка, се увеличава с 20-30%, така че детето да получава своевременно кислород, хранителни вещества, витамини и минерали. Сърцето на бременна жена леко променя позицията си поради издигането на коремната кухина и леко увеличава размера си, тъй като натоварването му се увеличава.

Вагинално отделяне. Те имат млечнобял цвят и лека миризма и са безболезнени. Причинени от промяна в хормоналните нива. Безопасно за майка и бебе, но трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да изключите млечница и други инфекциозни заболявания.

Промяна в състоянието на вените. Вените стават по-забележими, в краката се появява чувство на тежест и парене. Причината за това състояние е увеличаване на обема на кръвта и повишаване нивото на хормона прогестерон, който отслабва венозните клапи и по този начин провокира натрупването на кръв в долната част на тялото. Най-вероятно ще ви е необходима консултация с флеболог: този специалист ще даде препоръки как да избегнете разширените вени или да спрете симптомите му.

Усещане, че бебето се движи. През 2-ри триместър се случва дългоочаквано събитие: започвате да усещате движенията на бебето. При първородните майки това се случва около 20-та седмица от срока, при многоплодните майки - на 16-ти или малко по-късно.

Как се развива едно дете

Към началото на 2-ри триместър, коремният обитател изглежда като малък човек не само външно: неговите органи и системи са почти оформени и започва етапът на неговия активен растеж и развитие.

4-ти месец. Формирането на вътрешните органи на трохите приключва. Бебето вече има 20 млечни зъба, бъбреци, надбъбречни жлези, функционират нервната и ендокринната системи, развива се имунната система и се формира мозъчната кора. Детето редовно, на всеки 45-60 минути, уринира и отделянето му става част от околоплодната течност. Плацентата е напълно оформена и осигурява на бебето всичко, от което се нуждае: кислород, хранителни вещества, витамини и минерали, - премахва отпадъците му, а също така предпазва от токсини и опасни микроорганизми. Кожата все още е много тънка, полупрозрачна, набръчкана, тъй като под нея има малко подкожна мазнина и на този етап от развитието на бебето тя е покрита със защитен пух - лануго - за да запази мазнината (до момента, в който бебето се роди или през първите седмици от живота си извън тялото на майката, пухчето изчезва). Бебето е активно, но засега неусетно за майката, движи се (само някои бременни жени, като правило, многоплодни, усещат движенията на плода рано), огъва краката и ръцете, стиска юмруци, присвива очи, демонстрира рефлекси за хващане и смучене. До края на месеца бебето достига 16–20 см дължина и тежи 140–200 g.

5-ти месец. Пръстите и пръстите на бебето са изцяло оформени с уникален модел отпечатъци, появяват се коси, вежди, реснички, докато безцветни, както и пълноценни невенчета. Вече има зачатъци на постоянните зъби (те са разположени над млечните), белите дробове се развиват, червата работят (и се появяват първородните изпражнения - меконий), панкреасът отделя инсулин, а ендокринната система се подготвя за независимия синтез на хормони.

Имунната система на бебето става малко по-силна: сега то има свои собствени интерферон и имуноглобулин, а не майка си. Формира се вестибуларният апарат. Способността да чува звуци и да ги различава вече се дава и на бебето от природата. Мимиката и движенията на детето стават по-сложни, осъзнати, въпреки че очите му все още не могат да виждат поради защитния филм.

Лекарят вече може да слуша сърдечния ритъм на бебето с акушерски стетоскоп. Пулсът от 120–160 удара в минута се счита за нормално за бебето. Бъдещата майка ясно усеща движенията на фидърите и трябва да има поне 6 на час, с изключение на времето, когато бебето спи. В края на месеца ръстът на детето е 20-25 см (докато главата остава голяма спрямо пропорциите на тялото), а теглото е 250-350 г.

6-ти месец. Времето за активно наддаване на тегло започва за бебето. Сънят и бодърстването на бебето най-често не съвпадат с майчините, следователно е лесно да не се наспи достатъчно поради нощната му „гимнастика“ в стомаха. Появяват се вкусови рецептори: бебето прави разлика между сладко, кисело, солено и горчиво и, разбира се, като истински гурме, реагира най-активно на плодовете или блатовете, изядени от майка му. Костният мозък на детето започва да функционира: той произвежда еритроцити (червени кръвни клетки, транспортери на хемоглобин до органите и тъканите на бебето) и левкоцити (бели кръвни клетки, които предпазват тялото от вредни микроорганизми и токсини).

Бебето диша благодарение на плацентата, но прави "репетиционни" дихателни движения и в белите му дробове започва синтезът на специално вещество - сърфактант, който не им позволява да отслабнат. Тялото на бебето започва да произвежда собствен хормон на растежа. Вътрешните полови органи продължават да се развиват: при момичетата яйчниците са разположени близо до матката, започва образуването на влагалището, при момчетата тестисите от коремната кухина се преместват в скротума. В края на месеца детето тежи 600-900 g и расте до 30-34 cm.

Ако имате близнаци

Извършването на многоплодна бременност е повишена тежест върху тялото на жената. С какви характеристики на собственото й благосъстояние и развитието на бебетата ще трябва да се сблъска през 2-ри триместър?

 • майка, която очаква близнаци, ще почувства треперенето на бебетата по-рано, вече на 15-16-та седмица (ако бременността е първа, тогава този период може да се измести към 18-20-та седмица);
 • при носене на близнаци, симптоми като често уриниране, наддаване на тегло, запек, анемия, задух, киселини, болки в гърба и ставите, подуване на лицето, ръцете и краката са по-изразени;
 • до края на 2-ри триместър и двете бебета достигат около 35 см дължина и тежат около 800 г - 1 кг всяко;
 • при многоплодна бременност преждевременното раждане е норма. На 28 седмици близнаците са толкова жизнеспособни, че в случай на преждевременно раждане бебетата ще могат да си тръгнат.

Снимки през 2-ри триместър на бременността

Медицински преглед

 • акушер-гинеколог (трябва да посетите лекар през 2-ри триместър веднъж на 2-3 седмици)
 • терапевт
 • зъболекар
 • консултации с други специалисти (ендокринолог, кардиолог, генетик, флеболог и др.), ако бъдещата майка има хронични заболявания и / или усложнена бременност
 • общ кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на хемоглобина, левкоцитите, броя на тромбоцитите, ESR)
 • биохимичен кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на захар, билирубин, креатинин и урея; на 26-та седмица е необходимо да се направи, за да се изключи / диагностицира гестационен диабет на бременни жени)
 • коагулограма (приема се 1 път на триместър, най-важният показател е скоростта на коагулация на кръвта)
 • анализ на околоплодната течност (предаден между 14-та и 20-та седмица, ако е посочен; разкрива наличието / отсъствието на генетични аномалии при бебето)
 • общ анализ на урината (взема се редовно, най-важните показатели са прозрачност, плътност, киселинност, съдържание на протеини, наличие / отсъствие на бактерии и дрожди)
 • намазка върху флората от влагалището (да се вземе 3 пъти по време на бременност, най-важният показател е наличието / отсъствието на инфекции, включително полово предавани инфекции)
 • електрокардиограма (през 2-ри триместър се извършва, ако има индикации; разкрива наличието / липсата на нарушения на сърцето на бъдещата майка в условия на нарастващо натоварване върху него)
 • Ултразвук (извършва се на 18-21-ва седмица от бременността; ви позволява да оцените състоянието на плацентата и околоплодните течности, развитието на детето, както и да определите пола му)
 • скрининг (т.нар. тройно изследване, проведено на 18-21 седмица от бременността; включва ултразвук, кръвен тест за hCG, кръвен тест за алфа-фетопротеин (AFP) и кръвен тест за съдържанието на естриол без стероидни хормони; открива наличието / детето няма генетични аномалии)

Трудности при носене

Вторият триместър обикновено е по-спокойно време за бъдещата майка по отношение на загрижеността за собственото й благосъстояние и здравето на детето. Но има рискови фактори, с които трябва да сте наясно и при най-малките тревожни симптоми информирайте лекаря, за да се справите със ситуацията..

Спонтанен аборт. 2-ри триместър представлява 25% от случаите на спонтанен аборт (за сравнение, през 1-ви триместър тази цифра е още по-значима: 80%). Такива спонтанни аборти се наричат ​​късни и тяхната причина може да бъде не само неблагоприятна среда за тялото на майката (лоша екология, стрес, травма, лоши навици, инфекциозно заболяване и др.) Или нежизнеспособността на бебето, но и преждевременна дилатация на шийката на матката. Този проблем се решава с оперативни средства..

Неразвиваща се бременност. Според статистиката само 1 бременност от 176-180 завършва през 2-ри триместър с прекратяване на развитието на детето. Рискови фактори в този случай са лошите навици на майката, нейното физическо и психо-емоционално претоварване, инфекциозни заболявания, хормонален или генетичен неуспех, предишна замразена бременност, както и възраст 35+. Възможно е да се определи патологията по време на ултразвуково сканиране, а основните му симптоми са дърпащи болки в долната част на корема, висока телесна температура, слабост до припадък, кървави съсиреци и липса на движения на бебето, ако са били преди, но са спрени.

Извънматочна бременност. Когато яйцеклетката се имплантира не в маточната тръба, а върху шийката на матката, бременността може да продължи до 20-та седмица. Той е обект на прекъсване, подобно на други видове извънматочна бременност, тъй като не може да се извърши и представлява заплаха за здравето и живота на жената, в частност води до безплодие или отстраняване на матката. Открива се чрез ултразвук и кръвен тест за нивото на хорионгонадотропин, чието съдържание е по-ниско, отколкото при нормална бременност. Симптомите са подобни на тези при пропусната бременност.

Повишен тонус на матката. Хипертоничността на матката е напрежение и неволни контракции на нейните мускулни стени. Това състояние е опасно, защото маточните контракции водят до спонтанен аборт. Повишен тонус на матката може да се открие при ултразвуково сканиране и при преглед от гинеколог. Патологията се провокира от стрес и претоварване, инфекциозни заболявания и възпалителни процеси, носени от майката, както и нейните лоши навици и небалансирано хранене. Лекува се с лекарства.

Ниско ниво на вода / многоводие. Липсата или излишъкът на околоплодна течност е вредно за бебето и може да причини спонтанен аборт, нарушения на вътрематочния растеж, усложнен труд. Причините за олигохидрамнионите са патологии на бъбречното развитие на детето, високо кръвно налягане, бактериални инфекции, метаболитни нарушения при бъдещата майка, а дефицитът на околоплодна течност също е присъщ на многоплодната бременност..

Полихидрамнионите могат да бъдат предизвикани от генетични аномалии, анемия на бебето, инфекция или ексфолиране на плацентата, лоши навици, сърдечно-съдови, ендокринни (включително захарен диабет), пикочни заболявания на бъдещата майка, конфликт на Rh фактори между майка и дете, многоплодна бременност.

Ниско ниво на вода / полихидрамнион се диагностицира при ултразвук и при преглед от гинеколог. Под наблюдението на лекари с тези патологии шансовете за раждане и раждане на здраво бебе са големи..

Преждевременно раждане. Те могат да се появят, започвайки от 22-ра седмица и завършвайки с 37-ма, докато прогнозата за раждане, настъпила на 22-28 седмица, е изключително лоша. Симптомите на ранно раждане са същите като тези на нормалния труд: болезнени контракции, зацапване, разстройство на изпражненията. Небалансирана диета и лоши навици на жената, инфекции на пикочните й пътища, опит от предишно раждане или аборт, многоплодна бременност, анемия, тежък стрес, аномалии в структурата на матката и други причини могат да провокират преждевременно раждане..

Всички знаем, че хормоналните нива се променят при бременни жени, а понякога емоциите просто полудяват. Как да се сдържате, така че...

Мненията на лекарите са някак нестабилни: някои казват, че това е пряка адаптация на женското тяло към бременността, където п...

Много бъдещи майки по време на бременност си задават въпроса: "Възможно ли е да се използва активен въглен по време на бременност?" Активирова...

Всеки от нас поне някога в живота си се е занимавал с някакъв вид спорт, а някои все още го правят. Някак си в...

Бременността е най-прекрасният период в живота на жената, но понякога по време на бременността бъдещата майка става чувствителна към п...

Непрекъснато чуваме думата плацента. По-рядко се нарича "детско място", може да се нарече и "торта" - това е преводът от л...

Правете и не трябва за бъдеща майка

В средата на бременността се препоръчва:

 • да откаже от лоши навици
 • спете достатъчно (нормата е 8-9 часа сън)
 • преминете към редовни, но леки фитнес тренировки: джогинг, скандинавско ходене и редовно ходене, йога за бременни жени, плуване и водна аеробика
 • носете превръзка от 24-та седмица, за да намалите стреса върху гръбначния стълб, да избегнете стрии и да намалите натиска върху коремните органи от нарастващата матка
 • спазвайте "правилото за чисти ръце" за профилактика на инфекциозни заболявания
 • избягвайте преумората и стреса
 • приемайте мултивитамини и добавки само след консултация с Вашия лекар
 • яжте редовно и правилно
 • да се върнете към сексуална активност, ако лекарят не вижда противопоказания за това (важно е да изберете пози, безопасни за нарастващия корем)
 • лети, отново, ако няма противопоказания
 • вземете курс за масаж, като предварително сте обсъдили това решение с лекар
 • посетете руската баня, турския хамам, като избягвате екстремни горещини

По време на междинна бременност НЕ се препоръчва:

 • приемайте каквито и да е лекарства, без да се консултирате с лекар
 • дайте си интензивна физическа активност
 • недоспиване
 • постоянно под стрес
 • не следете храненето
 • вдигнете тежести над 3 кг
 • носенето на неудобни, тесни дрехи, бельо и обувки, тъй като тези неща влошават кръвообращението
 • се подлагат на рентгенови лъчи
 • посетете финландска сауна (тъй като въздухът в нея е сух)

Хранителни принципи

През 2-ри триместър, в сравнение с 1-ви, дневният прием на калории на бъдещата майка се увеличава с не повече от 500 kcal и средно 2800 kcal. През този период лекарите препоръчват да се премине към 5-6 хранения на ден, дори ако преди бременността и през 1-ви триместър сте следвали 3 хранения на ден..

Като цяло принципите на хранене остават същите, както през 1-13-та седмица от бременността:

 • плодове, плодове, ядки (с изключение на фъстъци), зеленчуци и билки, млечни продукти, яйца, постно месо, риба и птици, зърнени храни, пълнозърнести храни, масло и растително масло - основата на диетата
 • плодовете и пълнозърнестите храни са добри за закуска, животинските и растителните протеини (риба, месо, птици, бобови растения) са по-добри за обяд и оставете ферментирали млечни продукти и зеленчуци за вечеря
 • препоръчителен обем от 1 порция - 200 мл
 • всякакви промени в диетата, алергични реакции, киселини, запек, диария и подуване на корема изискват обсъждане с лекар
 • забранени бързо хранене и нездравословна храна (храни с оцветители, консерванти, високо съдържание на захар, транс-мазнини и др.), изобилие от сладкиши, газирани напитки, подсладени сокове, силен чай и кафе, гъби, колбаси, извара, майонеза, кетчуп, мазни, пържени, пушени, пикантни (включително подправки), мариновани

Какви витамини са необходими

Диетолозите наричат ​​втория триместър на бременността времето на минералите, тъй като именно тези микроелементи са особено необходими в този период за бъдещата майка и нейното бебе. Не можете обаче и без витамини..

Йод: важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза на майката, метаболизма и профилактиката на имунни нарушения при бебето, пълноценно психическо и физическо развитие на бъдещото дете.

Калций: незаменим за формирането на скелета, нервната, пикочно-половата и ендокринната системи, предотвратяване на рахит при дете, попълване на загубите на калций в организма на бъдещата майка.

Желязо: необходимо за хемопоеза и профилактика на желязодефицитна анемия, маточна хипертоничност при бъдещата майка, за подобряване на плацентарния кръвен поток и предотвратяване на хипоксия при дете.

Цинк: помага да се избегнат малформации на бебето, поднормено тегло при новородени, има положителен ефект върху имунитета, състоянието на кожата, косата и ноктите на бъдещата майка.

Фолиева киселина (витамин В9): намалява риска от вродени малформации на нервната и сърдечно-съдовата система на детето, както и риска от спонтанен аборт, подобрява усвояването на желязото.

Витамин D: от съществено значение за формирането на костите и профилактиката на рахит при деца.

Витамин С: укрепва имунната система и стените на кръвоносните съдове на бъдещата майка, подобрява усвояването на желязото.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно избора на мултивитаминен комплекс.

Фитнес за бъдещи майки

2-ри триместър се счита за идеален период за физическа активност на бъдещите майки, тъй като тяхното здраве, в сравнение с 1-ви триместър, обикновено се подобрява. Освен това умерената физическа активност през този триместър е добра профилактика на разширени вени, хипертоничност на матката, болки в гърба, сърдечно-съдови проблеми на бъдещата майка и бебешка хипоксия. И това е и гаранция за страхотно настроение за вас и вашето бебе. Припомняме, че трябва да тренирате с плавно темпо, без задух, с пулс не повече от 120 удара в минута. И не забравяйте да съгласувате външния си вид и тренировъчния режим с Вашия лекар. Спрете да упражнявате (преминете към друго натоварване), ако те влошават вашето благосъстояние.

 • дихателни упражнения
 • ходене в спокойно темпо
 • упражнение с фитбол
 • плуване и водна аеробика
 • йога и пилатес за бременни жени
 • леко разтягане
 • гимнастика за бременни жени
 • интензивни кардио тренировки
 • тренировка с натоварване на долната част на корема: извивания, клякания, остри завои, скокове, люлки
 • упражнения, докато лежите по гръб (те влошават кръвоснабдяването ви)
 • силови спортове, бойни изкуства
 • колоездене на закрито, тенис, ролери и колоездене, конна езда
 • бягане за скорост и издръжливост
 • интензивно разтягане

бебе-съветва

Защо това се случва и как сами да идентифицирате проблема, ще разберете в нашата статия.

Какво показва ултразвукът и кога трябва да се направи? Какви са изследователските норми? За тези и много други въпроси на бъдещите родители, вие сте на...

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Кога започва движението на плода (по седмица) по време на първата и многократна бременност? Защо през третия триместър често е неговият двигател...

Най-честите заболявания на бъдещите майки

2-ри триместър - времето, когато тялото на жената се адаптира към новото си състояние. Но, за съжаление, не всички трудности бяха изоставени: нови се добавят към заболявания, които биха могли да обезпокоят през 1-ви триместър. Ако нещо в собственото ви здравословно състояние не ви устройва, не отлагайте посещението при лекар!

Най-честите заболявания на бъдещите майки във втория триместър на бременността са както следва:

  ARVI (ARI). Острите респираторни заболявания, причинени от вируси, бактерии и други микроорганизми, включват грип, възпалено гърло, ринит, пневмония, синузит, фарингит, бронхит, ларингит и др. респираторен тракт. Тези инфекции увеличават риска от развитие на аномалии в развитието на детето, пропусната бременност и спонтанни аборти.

Профилактика: ваксинация срещу грип; спазване на правилата за лична хигиена; носене на марлена маска на места с много хора и у дома, ако в семейството има болен човек; редовна вентилация; смазване на носната лигавица с оксолинов мехлем, виферон Херпес. Вирусно заболяване под формата на сърбящи мехури, засягащи кожата (не само устните!) И лигавиците. Атакува тялото, когато имунитетът е отслабен. Херпетичната инфекция може да провокира развитието на сърдечни дефекти при дете, да наруши образуването на стомашно-чревния тракт, да причини мозъчен оток - хидроцефалия.

Профилактика: спазване на правилата за лична хигиена; липса на контакт с пациенти с херпес в острата фаза Запек. Затруднената дефекация тревожи бъдещите майки през 2-ри триместър най-често, защото размерът на матката нараства и тя притиска стомаха към диафрагмата, предотвратявайки изпразването му. Честият запек причинява не само дискомфорт на майката, а следователно и на бебето, но също така провокира появата на хемороиди, дисбиоза, възпалителни процеси в тазовите органи и увеличава риска от спонтанен аборт.

Профилактика: Достатъчен прием на течности и храни, богати на фибри, както и с леко слабително действие (сушени плодове, плодове, плодове, зеленчуци); свещи с глицерин; редовно упражнение Хемороиди. Патологичното разширяване на венозните възли на ректума, водещо до застой на кръв в него и кървене по време на дефекация, се нарича хемороиди. При бъдещите майки се причинява от промяна в хормоналните нива, увеличен обем на циркулиращата кръв, увеличаващо се телесно тегло и увеличаване на размера на матката, която притиска тазовото дъно, както и заседнал начин на живот и чести запеци. Вероятността за поява на заболяването увеличава възрастта на бременната жена (30+), както и факта на предишно раждане. Хемороидите са опасни, тъй като провокират анемия и ако не се лекуват, влошават хода на раждането.

Профилактика: балансирана диета с ограничение на нишестени и пикантни храни; умерена и редовна физическа активност; избягване на запек и прекомерно напрежение по време на дефекация; спазване на правилата за интимна хигиена Млечница. Сирене-бяло вагинално течение отделя провокира гъбички от рода Candida, които надвишават нормалния си брой в микрофлората на женското тяло на фона на влошен имунитет и промени в хормоналния фон на бъдещата майка. Кандидозата усложнява хода на бременността, в повече от 70% от случаите се предава на детето, което е особено опасно, ако се роди преждевременно.

Профилактика: спазване на правилата за интимна хигиена; изключване от диетата на рафинирани храни, богати на захар и други въглехидрати; носене на памучно бельо; прием на антибиотици само по указание на лекар; избягване на хипотермия Цистит. Възпалението на лигавицата на пикочния мехур се усеща от често болезнено уриниране, мътен утайка или кръв в урината, болка в долната част на корема, повишена телесна температура. Предпоставките за цистит се създават от промяна в хормоналните нива и намаляване на имунитета на бременна жена. Циститът не засяга вътрематочното развитие на детето, но ако не се лекува, може да се развие в пиелонефрит - възпалително бъбречно заболяване, опасно както за бъдещата майка, така и за нейното бебе.

Профилактика: спазване на правилата за интимна хигиена; спазване на режима на пиене и специална диета; отхвърляне на тесни, прекалено тесни неща; носене на памучно бельо; избягване на хипотермия Киселини. Неприятно усещане за парене възниква, когато съдържанието на стомаха попадне в хранопровода. При бъдещите майки киселините обикновено се причиняват от хормонална промяна: хормонът прогестерон отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и стомашният сок лесно навлиза в хранопровода. Това не засяга здравето на детето, но причинява значителен дискомфорт на майка му. Междувременно няма нужда да се знае за това. "

Профилактика: балансирана диета с ограничаване / изключване на пикантни, мазни, пържени, кисели, мариновани храни, богати на бързи въглехидрати, газирани напитки; отхвърляне на неща, които са твърде стегнати в областта на талията; отказване от навика да лежите веднага след хранене или, напротив, извършване на работа, свързана с навеждане, вдигане на тежести Хипертония. Тревожен симптом се счита за кръвно налягане при бременни жени над 130/80 mm Hg. Изкуство. Високото кръвно налягане не само влошава благосъстоянието на бъдещата майка, но също така води до усложнения при раждането на дете, тъй като кръвоснабдяването на плацентата страда. През 2-ри триместър повишеното кръвно налягане може да провокира преждевременно раждане. Причините за хипертония при бременни жени са различни, сред основните са промените в хормоналните нива, увеличаването на обема на циркулиращата кръв, хроничната хипертония (т.е. когато майката има заболяване още преди зачеването на детето).

Профилактика: балансирано хранене, редовно умерено физическо натоварване, прием на вазоконстрикторни лекарства, както е предписано от лекар Гестационен захарен диабет. Нарушение на въглехидратния метаболизъм се диагностицира при 4% от бременните жени. Болестта се развива в резултат на намаляване на чувствителността на организма на бъдещата майка към собствения инсулин, провокиран от хормонални промени. В допълнение, повишеното производство на инсулин от майчиното тяло се дължи на нуждите на бебето и плацентата от глюкоза. Диабетът на жената при липса на коригираща терапия влияе неблагоприятно върху развитието на бебето й: той набира наднормено тегло, възможно е развитието на дефекти на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната системи и е възможно спонтанен аборт на по-ранен етап. Под наблюдението на лекарите рискът за здравето на мама и бебе е минимален.

Профилактика: ежедневно проследяване на нивата на кръвната захар (до 5,1 mmol / l на гладно); контрол на телесното тегло; балансирана диета с минимум лесно смилаеми въглехидрати; спазване на режима на пиене; умерена физическа активност

Контролен списък за 2-ри триместър

 1. Издържайте предписаните прегледи и вземете тестове
 2. Прочетете литература за майки
 3. Запишете се за училището на бъдещите родители, като поканите бащата на бебето да ви прави компания
 4. Посетете зъболекар (не забравяйте да кажете в коя седмица на бременността сте)
 5. Правете големи покупки за дете: изберете детско столче за кола, количка, креватче, бебешки скрин или маса за повиване, вана, слинг
 6. Закупете няколко неща (туники, рокли, панталони и др.) В отделите за облекло за бъдещи майки, в които тялото ви ще бъде удобно до самия край на бременността
 7. Научете се да спите от лявата си страна (тази позиция подобрява притока на кръв към плацентата). Бъдещата майка може да спи по корем без вреда за бебето до 10-12 седмици, по гръб - до 16-та седмица
 8. Използвайте овлажняващ крем или специален крем всеки ден, за да предпазите кожата на гърдите и корема от стрии или да минимизирате тежестта им
 9. Създайте плейлист за вашето бебе, който можете да слушате заедно, докато вършите домакинска работа или релаксирате. Както потвърждават изследванията, подготовката за раждането на „любителите на музиката“ за вкус на Моцарт, Шопен, Рахманинов, Чайковски, „Лунна соната“ от Бетовен, етническа и инструментална музика. Въпреки това, бебетата са склонни да споделят музикалните предпочитания на майка си и следователно могат да се отнасят благосклонно както към джаза, така и към новата ера и дори рока.
 10. Преминете към натурални продукти за почистване на дома (оцет, сода за хляб, лимонена киселина, горчица на прах и др.) Или нежни битови химикали
 11. Посетете фризьора си и, ако е необходимо, боядисайте косата си (обаче, много майки, не без основание, вярват, че е по-добре да не използвате боя през целия период на изчакване на бебето)
 12. Направете кратко пътуване, ако се чувствате добре и лекарят няма възражения: например, отпуснете се в пансион според програмата за бъдещи майки, посетете роднини, отидете на екскурзия през уикенда във вашия регион на пребиваване

3 полезни съвета за бъдеща майка

Купете сутиен за бременни. Такова бельо се шие специално за бъдещи майки, помага да се поддържа формата на гърдите и да се избегнат стрии. Трябва да изберете модели с преобладаване на памук и микрофибър в тъканта, както и със закопчалка на куки, а не под формата на тениска (не поддържа добре гърдите). И още един съвет: вземете запас от подложки за сутиен, те ще ви бъдат полезни, докато чакате бебето да поеме коластрата, а в дните на кърмене да предпазвате бельото от течове на мляко.

Започнете да предотвратявате разширени вени. За да помогнете на вените да се справят с нарастващото натоварване, причинено от увеличаването на телесното тегло и обема на кръвта на бъдещата майка, можете да използвате компресионно бельо (чорапи, чорапогащи, голфчета, които подобряват кръвообращението), навика да лежите с възглавница под краката си (това води до изтичане на „излишната“ кръв от долната част на тялото), ходене ежедневно и избягване на тесни дрехи и обувки.

Вземете курс за масаж. Ако Вашият лекар няма възражения, уговорете среща с масажист. Умелите ръце на специалист ще помогнат за облекчаване на болката и напрежението в тялото, ще подобрят състоянието на кожата, емоционалния фон и съня.

3 полезни съвета за бъдещия татко

Посещавайте заедно бъдещите родители. Курсовете за бъдещи майки са полезни и за татковците. Тук те говорят за подготовката за раждане, правилата за грижа за бебето, сексуалния живот на двойка по време и след бременността, хранителната и ежедневна рутина на бременна и кърмеща майка и много други. Вие не само ще научите много важни неща, ще овладеете ценни умения, но най-вероятно ще създадете нови приятели сред двойките, които като вас очакват бебе..

Говорете с бебето си. На 16-та седмица от бременността на майката бебето в стомаха й започва да чува, а на 26-27-та седмица тя е в състояние да демонстрира реакция на това, което е чула: да се успокои или, напротив, да се движи по-активно. Неонатолозите и психолозите са единодушни в мнението, че дете, с което баща му е говорил още преди раждането му, го разпознава по гласа след раждането и му се доверява като майка: не се страхува от звуците на речта си, е по-малко капризно в обятията си.

Устройте празник за бъдещата майка. 2-ри триместър, 20-та седмица, е средата на бременността. Отпразнувайте преодоляването на „екватора“ (половината път до срещата с бебето вече е преминал!) Като организирате празник за любимата си жена - романтична вечеря само за двама или забавно парти с приятели и роднини. Между другото, няма нищо срамно в това да кажете на гостите какви неща за детето ще бъдат много полезни като подаръци..