Бременността е радостно събитие в живота на всяка жена, която иска да има бебе. Освен това това е и много отговорен и труден период, който може да донесе не само радост, но и безпокойство..

Известно е, че бременността продължава 9 месеца или 40 седмици.

За удобство се приема разделянето на целия този период на тримесечия, от които са само три. В тази статия публикуваме удобна таблица на тримесечието на бременността по седмици.

Ще научите как седмиците и месеците на бременността са разделени на тримесечия и какво да очаквате от всеки триместър, всичко това трябва да е известно на всяка жена, която се готви да стане майка..

Много често ни питат - "колко седмици са първият, вторият, третият триместър?" нека го разберем по ред.

Кога започва 1 триместър и колко дълго

Началото на бременността се брои от последната менструация. Така се оказва, че първият месец от бременността започва още преди зачеването. Какво се случва през първия триместър на бременността:

 • За 1-2 седмици от бременността настъпва овулация и оплождане на яйцеклетката. Как да изчислите този ден, прочетете в отделна статия.
 • На 3-4 седмици яйцето слиза по маточните тръби в матката и се имплантира в стената му..

Ако всичко е минало добре, оплодената яйцеклетка е фиксирана в матката, тогава бременността се развива допълнително.

Следователно 2-3 седмици от бременността се считат за важен момент за по-нататъшния й ход..

 • През следващите седмици ембрионът расте и се развива.

Започват да се формират важни системи на тялото: нервна, костна, мускулна.

Сърцето, ръцете и краката се формират до 6 седмици.

Дължина на ембриона около 6 мм.

На 7-8 седмици трохите развиват зачатъците на очите, гърдите, корема.

Появяват се първите сетива.

8-10 седмици - детето има лице, пръсти на ръцете и краката.

Плодът започва да се движи, но майката все още не го усеща. Дължина на ембриона около 12 мм.

 • До края на първия триместър, до 13 седмици, бебето е оформило клепачи, гениталиите на бебето се различават и може да се определи пола на бебето.
 • Първият триместър продължава три месеца или 12-13 седмици. Този период е много важен за развитието на нероденото дете. Понякога по това време може да се случи аборт, ако има някакви патологии на ембриона или аномалии в здравето на майката.

  Отлично устройство за облекчаване на натоварването отзад - превръзка, коя е по-добре да изберете за бременни жени и как се различават?

  Съветваме ви внимателно да се запознаете със следната снимка, на нея са отбелязани най-опасните седмици от бременността. Запазете го за себе си или направете снимка.

  Тялото на жената през този период активно се възстановява. Хормоналният фон се променя. Гърдите се подуват, зърната стават чувствителни. Бременната жена става по-емоционална: бързо се дразни или плаче.

  Появява се често желание за използване на тоалетната, тъй като нарастващата матка притиска пикочния мехур. Може да започне токсикоза.

  Почивайте си повече, спите, разхождайте се, яжте добре, избягвайте преумората и стреса. Здравето на нероденото дете зависи от здравето на майката.

  Продължителност 2 термина

  Счита се, че вторият триместър е от четвъртия месец или 14 седмици от бременността. Граничната 13 седмица понякога се отнася до втория триместър. Но това не е толкова важно.

  На 13 седмици основните органи и системи на плода вече са оформени и плодът придобива облика на малко човече.

  Гранична седмица 28 може да бъде през втория или третия триместър. На 28 седмици плодът вече е достатъчно зрял, за да оцелее с подходящи грижи.

  До петия месец плодът е оформил зачатъците на зъбите, пухеста глава расте. Cilia и веждите растат, но все още са безцветни, меланиновият пигмент все още не се произвежда. На пръстите на писалките се появяват отделни навивки - отпечатъци.

  През втория триместър, на около 18 седмици, една жена за първи път започва да усеща движенията на бебето (много вече на 16). Обикновено този период протича доста добре. Токсикозата преминава, хормоналните промени са завършени, а с това и внезапни промени в настроението и други ранни проблеми.

  Коремът на жената става по-забележим и до края на шестия месец може да се появят болки в гърба поради увеличеното натоварване на гръбначния стълб. В този случай лекарят може да ви посъветва да носите специална превръзка..

  През втория триместър е важно да се подложи на ултразвуково сканиране, за да се оцени развитието на детето, да се идентифицират съществуващите патологии.

  Всички майки трябва да знаят: първото ултразвуково сканиране по време на бременност - колко седмици се прави и наистина ли е необходимо?

  3 триместър. Неговите опасности

  Последен етап от бременността - последните три месеца или трети триместър.

  С коя седмица започва? Обикновено се счита за 28 до 40 гестационна седмица..

  Започвайки от 28 седмици, белите дробове на бебето са така оформени, че могат да вдишват нормалния въздух. Детето е заспало и будно, може да затвори и отвори очи.

  Мускулният тонус се повишава, детето може да вдигне глава и да я завърти.

  Реагира на ярка светлина.

  От 38 седмици бебето е напълно оформено и готово за раждане.

  Трудовата дейност започва от 40 седмици. Това обаче не винаги се случва. Понякога раждането може да започне 1-2 седмици по-рано или по-късно от предписания период.

  Удължаването на бременността може да има неприятни последици, така че трябва да отидете в болница, ако е настъпил крайният срок и няма контракции.

  Прекъсването на бременността в този период може да настъпи с някои усложнения, въпреки че е по-точно да се нарече преждевременно раждане. В крайна сметка, дете след 28 седмици вече е доста жизнеспособно, въпреки че изисква специални грижи. Усложненията на бременността през този период включват:

  • Проблеми с плацентарната функция
  • Високо кръвно налягане при бременна жена (преекламия)
  • Аномалии на матката и шийката на матката
  • Лоши навици при бременна жена

  Този период често е най-труден за бъдещата майка. Дискомфортът от нарастващия корем се увеличава, вътрешните органи, разположени в квартала, се изстискват. През третия триместър могат да възникнат такива проблеми:

  Трябва да кажете на вашия гинеколог за всички проблеми на тялото ви, отсега нататък трябва да го посещавате ежеседмично. Повечето от тези проблеми се разрешават след раждането, но може да изискват поддържащи грижи по време на бременност.

  По този начин бременността условно се разделя на три периода - триместър. Таблицата за тримесечията на бременността изглежда така:

  ТРИМЕСТЪРМЕСЕЦИСЕДМИЦА
  1ПЪРВИЯТ1-4
  ВТОРО5-8
  ТРЕТИ9-13
  2ЧЕТВЪРТА14-17
  ПЕТО18-21
  ШЕСТО22-27
  3СЕДМА28-31
  ОСМИ32-36
  ДЕВЕТИ37-40

  Тази таблица показва тримесечията на бременността по седмици и месеци.

  Анализи на тримесечието

  През цялата бременност бъдещата майка и дете са под наблюдението на лекар..

  Плановете за управление на бременността включват редовни прегледи, претегляне, измерване на корема от акушер-гинеколог; консултации на други специалисти, анализи и изследвания.

  Те ще помогнат да се определи дали всичко е наред с мама и дете и ако се открият проблеми, предписвайте лечение навреме.


  Повечето прегледи и изследвания трябва да се направят през първия триместър, когато се регистрирате за бременност при вашия гинеколог.

  През първия триместър се правят тестове за оценка на следните показатели:

  • Кръвни характеристики
  • Ниво на HCG в кръвта или урината
  • Наличието на захар в кръвта и урината
  • Общи показатели на урината
  • Определете кръвната група и Rh фактора, при наличие на отрицателен резус при майката е наложително да се определи резусът на бащата
  • Наличието на инфекции в кръвта (ХИВ, сифилис, вирусен хепатит и др.)
  • Антитела срещу ToRCH инфекции (токсоплазма, рубеола, цитомегаловирус, херпес)
  • Определете микрофлората на влагалището чрез цитонамазка и култура върху PPI
  • За период от 12 седмици се провежда първият скрининг - цялостен преглед, включващ ултразвуково сканиране и кръвен тест от вена. Основната задача на скрининга е да се идентифицират генетични аномалии в плода.

  Това проучване не е задължително. Въпреки това, в някои случаи или просто по желание, лекар може да го препоръча..

  През втория триместър преразгледайте:

  • Общ анализ на кръвта
  • Веднъж месечно те даряват урина за анализ
  • Втори скрининг на 16-18 седмици
  • Втори ултразвук на 18-21 седмица, ако вторият скрининг не е направен

  Вторият скрининг включва троен тест. В същото време се определя нивото на протеини - AFP, hCG и естриол. Това помага да се изключат генетични заболявания като синдром на Даун, синдром на Едуардс и дефекти на нервната тръба. Ултразвукът изследва аномалии в формираните органи и системи на плода.

  На 22 гестационна седмица се препоръчва да се направи доплерометрия за оценка на притока на кръв в съдовете на плацентата, пъпната връв и плода.

  През последния триместър:

  • Повторен кръвен тест за инфекции (ХИВ, хепатит, сифилис)
  • Намазка за микрофлора и генитални инфекции от влагалището
  • Тест за урина се прави по-често веднъж на 1-2 седмици
  • Химия на кръвта
  • Последен ултразвук и за предпочитане доплерография

  Без значение с какви трудности се сблъсква жената в различните тримесечия на бременността, винаги ще има положителни моменти.

  Толкова е прекрасно да наблюдаваш как бебето се ражда, развива и расте. И такова чудо като раждането на нов живот засенчва всякакви трудности, които могат да възникнат по време на бременност и по време на раждане..

  Полезно видео

  Можете да видите как се развива бебето в следващото видео. Препоръчваме да видите това е нещо невероятно: