Бременността е важен и решаващ етап в живота на всяка жена. По това време тя се чувства отговорна не само за себе си, но и за нероденото си дете. Тази загриженост и загриженост се споделя не само от нейните роднини, но и от лекарите. Грижата за детето започва още преди раждането му, а още по-добре преди зачеването. Жената трябва да е готова да премине през целия период на бременността, не само психически, но и физически. Трябва да се разбере, че какъвто и да е препаратът, но за да се избегне рискът от усложнения или заболявания по време на бременност в една или друга степен, той винаги продължава и точно за такъв случай има скрининг.

Скринингът е най-просто казано превантивен преглед с цел предварително откриване на отклонения, ако има такива. Важна част от тези диагностични мерки е ултразвукът.

Ултразвуковата стая, при липса на заболявания и рискове, бременната жена посещава 3 пъти, във всеки триместър. В същото време има установени срокове и е силно обезкуражено да се пропусне някой от изпитите. Това се дължи на особеностите в развитието на детето, поради което на всяка от датите се диагностицират специфични заболявания. Тази статия ще се фокусира върху втория ултразвуков скрининг, неговия график и ще даде отговори на някои въпроси, загрижени за бъдещите майки..

Колко време ултразвуковото сканиране определя бременността?

Първият планиран преглед се извършва на 10-14 седмици. Но какво да кажем за това? Не може ли ултразвукът да открие бременност? Можете да опитате да определите наличието на бременност още на 5-7 дни закъснение. Шансът, че ултразвукът не показва бременност и тестът показва, е доста голям през този период, тъй като имплантацията все още не е приключила, жената може да има някакви анатомични характеристики и съвременността на оборудването и нивото на професионализъм на сонолога могат да играят роля. Следователно фактът, че тестът е положителен и ултразвукът все още не показва бременност, не е изненадващ и е вариант на нормата..

Преди първия скрининг трябва да се направи ултразвуково сканиране в случаите, когато има директни индикации, които застрашават живота на жената, но ако жената няма признаци на бременност, освен положителен тест, тогава трябва да помислите за такава опция като хормонообразуващ тумор.

Кога направете втория ултразвуков скрининг по време на бременност

Сега, когато е ясно от колко часа ултразвукът показва бременност и в кои случаи резултатите от теста и ултразвука могат да се различават, струва си да преминете към втория ултразвуков скрининг. Времето за втория ултразвуков скрининг е от 20 до 24 седмици. През този период можете да диагностицирате огромен брой всякакви фетални заболявания, които ще трябва да бъдат коригирани преди или след раждането. За съжаление е възможно да бъде диагностицирано заболяване, поради което да се наложи прекъсване на бременността. Лекарят ще обясни причините, поради които трябва да се извърши аборт, но ако има съмнение за заболяване, което не е фатално, а води например до сериозни малформации, като синдром на Даун, тогава решението за прекъсване на бременността зависи от родителите.

През този период, както всеки друг, гестационната възраст се установява въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране. Не винаги съвпада с акушерския период и може да има няколко причини за това.

 • Доста често причината е неправилно изчисленият акушерски термин. Понякога се случва и обратното - неправилно зададено време на ултразвук, но това е много по-рядко и причината за такава грешка може да е твърде старо оборудване или недостатъчна компетентност на сонолога.
 • Втората причина, когато гестационната възраст според ултразвука не съвпада с акушерската, е изоставането в плода. За да се изясни дали плодът изостава в развитието си или е грешка при изчисляването на времето, един и същ ултразвук ще позволи същия ултразвук заедно с преглед от акушер-гинеколог и лабораторни изследвания.

Когато се установи някаква аномалия при втория ултразвуков скрининг, не трябва веднага да се страхувате, да се паникьосвате, да се страхувате и т.н. Бременната жена трябва да запази спокойствие, тъй като е възможно да е допусната грешка..

Това не винаги е резултат от липсата на професионализъм на лекаря или лошото оборудване. Понякога това се дължи просто на някакъв фактор, като положението на плода. Поради това ултразвукът може да бъде предписан отново на бременни жени за изясняване на диагнозата. В някои случаи патологията не се открива и тогава можете спокойно да изчакате следващия скрининг и тогава раждането не е далеч. Но тогава възниква друг въпрос..

Вреден ли е честият ултразвук по време на бременност?

Когато на жената се предписва повторна ултразвукова диагностика, тя мисли за опасностите от толкова честото използване на ултразвук. Могат ли бременните жени често да правят ултразвук? Отговорът на този въпрос няма да закъснее - определено да. Няма вреда от този тип изследвания и към момента не са установени странични ефекти. С други думи, ултразвукът е абсолютно безвреден метод за изследване, който е показан за бременни жени и не само. Този фактор е доказан с редица експерименти..

 • Когато се използва ултразвук върху бременни мишки, непрекъснато се раждат здрави потомци. И само когато бяха изложени на ултразвук с много висока честота (това не се използва при хората) и почти постоянно, мишките се раждаха с незначителни отклонения в структурата на мозъка.
 • Не се страхувайте, никой няма да изпрати толкова мощна ултразвукова радиация на бременна жена, и по-важното, толкова дълго. През цялото време на използване на ултразвук хората не са имали нито един случай, когато патологията се е появила поради използването на ултразвук.
 • За да потвърдим това за пореден път, можем да дадем пример за семейство лекари, при което жена почти всеки ден се подлага на ултразвуково сканиране (бъдещите родители казват, че правят това, за да „поздравят“ бебето си). Когато детето (момиченцето) се роди, тя няма никакви патологии.

Поради тази причина не трябва да слушате хора, които търсят навсякъде конспирации или нещо подобно. Информацията, която ултразвукът предоставя, е много ценна за изхвърляне поради някои митични страхове от ултразвук.

След това помислете за времето от 18 до 24 седмици на бременността..

Първи седмици от втория скрининг

Въпреки че беше написано по-горе, че вторият ултразвуков скрининг започва на 20 седмици, някои лекари предпочитат да го започнат от 18 до 24 седмици. И все пак, най-често ултразвукът се предписва за 20-та седмица на бременността. Но не може да се каже, че ултразвуковата диагностика на 18-та седмица е неправилна и абсолютно не се отнася за втория ултразвуков скрининг.

Ултразвукът на 18 гестационна седмица е част от втория ултразвуков скрининг и на него могат да се видят много важни параметри. Струва си да започнете с размери. Изчисляването на тези параметри, както и много други, се нарича фетометрия. Преди да опишете всички размери, трябва да изясните няколко понятия и съкращения..

 • Първото нещо, което една бременна жена може да си зададе, гледайки резултатите от изследването: „Какво е BPD на ултразвук по време на бременност?“. BPR означава бипариетален размер. Това е разстоянието между теменните кости. Тоест това е ширината на главата на плода.
 • Освен това LZR (LZ) е челно-тилната големина. Тук няма какво много да се обясни, тъй като от името става ясно, че това е размерът между челото и тила..
 • Има и отработени газове и охлаждаща течност, което означава съответно обиколката на главата и обиколката на корема.

Нормите за размера на плода чрез ултразвук на 18 гестационна седмица са както следва:

 • BPR - 37-47 мм;
 • LZ - 49-59 мм;
 • OG - 131-161 мм;
 • Охлаждаща течност - 104-144 мм.

Нормите за размер на костите при ултразвук на 18 седмица от бременността са както следва:

 • бедрена кост - 23-31 мм;
 • рамо - 15-21 мм;
 • пищял - 17-31 мм;
 • предмишница - 23-31 мм.

Разглеждайки размера, струва си да се помни, че детето трябва да се развива пропорционално, следователно, дори като се вземе предвид само един размер, човек не може да прецени формирането на цялото тяло на детето. През този период плодът активно движи ръцете и краката си. Той вече има добре развити изражения на лицето и можете да видите как се прозява. Вътрешните органи се развиват активно. Ако плодът е мъжки, тогава простатата започва да се развива през този период..

След това помислете за ултразвуково сканиране на 19 гестационна седмица. Всичко тук не е много различно от предишния прожекция, но все пак има разлики. При момичетата по това време може да се има предвид развитието на яйчниците. Сред пороците може да се намери например макроглосия - голям език. През този период детето развива режим на сън и бодърстване. Той е буден 6 часа, а останалите спят. Мама ще забележи това по движенията му, които ще усети. Това се забелязва от постоянно удължения език на плода..

Нормите за размера на плода чрез ултразвук на 19 гестационна седмица са както следва:

 • BPR - 41-49 мм;
 • LZ - 53-63 мм;
 • OG - 142-174 мм;
 • Охлаждаща течност - 114-154 мм.

Нормите за размер на костите при ултразвук на 19 седмица от бременността са както следва:

 • бедрена кост - 26-34 мм;
 • рамо - 23-31 мм;
 • пищял - 23-31 мм;
 • предмишница - 20-26 мм.

Какво показва ултразвукът от 20 до 24 седмици от бременността

1. Следващата седмица 20 от бременността. През този период органите вече са по-оформени, а детето е още по-активно. Ежедневието му не се е променило от 19-та седмица и той все още активно движи ръцете и краката си, прозява се и прави гримаси. Размерът на плода не се променя много, но расте достатъчно бързо.

Нормите за размера на плода чрез ултразвук при 20 гестационна седмица са както следва:

 • BPR - 43-52 мм;
 • OG - 155-186 мм;
 • Охлаждаща течност - 155-186 мм;
 • дължина на бедрената кост - 30-37mm;
 • дължина на раменната кост - 25-34 мм.

Струва си да се помни, че всички тези параметри трябва да се оценяват от професионалист, но не от сонолог и още повече от роднини или бъдеща майка. Диагностиката на бременността чрез ултразвук е въпрос само на професионалисти.

2. При ултразвук на 21 гестационна седмица пропорциите на тялото на детето придобиват правилната форма, главно поради по-бързия растеж на краката. Важно е също така, че през този период детето започва да усеща вкуса, което означава, че, поглъщайки околоплодни води, може да усети вкуса на тези продукти, които майката е яла. В крайна сметка широко разпространен е фактът, че ако майката е яла много сладки, солени, нишестени храни, пикантни и т.н., тогава детето ще хареса тези храни.

Нормите за размера на плода чрез ултразвук в 21 гестационна седмица са както следва:

 • BPR - 46-56 мм;
 • OG - 60-72 мм;
 • Охлаждаща течност - 166-200 мм;
 • раменна кост - 29-37 мм;
 • бедрена кост - 32-40 мм.

3. От 21 до 23 седмици на бременността настъпват много промени и те се оценяват според социалните ултразвукови таблици, както и оценяват всичко заедно с други анализи.

4. Финалът на втория ултразвуков скрининг е 24 седмици от бременността. През този период изражението на лицето на детето е още по-развито. Освен това той вече има коса и мигли. На 24-та седмица от бременността с ултразвуково сканиране могат да се видят активните движения на плода, ако, разбира се, той няма да заспи. Що се отнася до съня, заслужава да се отбележи, че плодът „живее собствения си живот“ и режимът му може да не съвпада с режима на майката. Тоест няма нищо изненадващо в усещането за „танци“ в стомаха ви..

Нормите за размера на плода чрез ултразвук на 24 гестационна седмица са както следва:

 • BPR - 55-67 мм;
 • LZ - 71-85 мм;
 • OG - 201-237 мм;
 • Охлаждаща течност - 172-224 мм;
 • бедрена кост - 40-48 мм;
 • раменна кост - 36-44 мм.

Вижда се, че разсейването на някои параметри се е увеличило. Това се дължи на индивидуалните характеристики. С други думи, ако родителите са високи, тогава има много малък шанс да се роди кратко дете..

23-24 седмици от бременността

Какво е общото между всички тези термини?

При всеки от горните термини можете да определите редица показатели, характерни за втория ултразвуков скрининг.

 • Полът на детето по правило се определя възможно най-точно в този момент, тъй като при първия ултразвуков скрининг определянето е трудно поради недостатъчно добре развити гениталии, а при третия ехографски преглед детето често ги затваря и често е твърде трудно да се изследват. Ако полът на детето е много важен, тогава е по-добре да се прибегне до по-точни методи, а именно вземане на проби от хорионни вилуси. Процедурата е по-опасна от ултразвука, но доста точно определя пола и генетичната патология.
 • Болестите, определени на тези дати, са подобни. Сред тях са дефекти на сърцето и други органи, вътрематочно забавяне на растежа и дори генетични заболявания, отличен пример за това е синдромът на Даун..
 • Фактът на многоплодна бременност или не е много важен. Близнаците, открити по време на втория ултразвуков скрининг, могат да бъдат изненада не само за майката, но и за акушер-гинеколозите, тъй като те ще трябва да се подготвят да приемат две бебета наведнъж, а ако има тризнаци, съответно три. Подготовката и провеждането на изпитната процедура също са сходни тук..

Как се извършва ултразвук при втория скрининг

 • Преди да анализирате как се прави втория ултразвуков скрининг по време на бременност, трябва да се кажат няколко думи за подготовката. Не е необходимо да се подготвяте за втория ултразвуков скрининг, тъй като околоплодните води ще ви позволят да изучавате плода достатъчно добре.
 • Извършва се ултразвуково изследване трансабдоминално, тоест през предната коремна стена. Всичко, което бременната жена трябва да направи, е да пристигне в определеното време и да изложи корема си, така че лекарят да може да избере оптималния „ъгъл“ за изследване на плода. Гелът може да причини лек дискомфорт, тъй като може да е хладен. Не трябва обаче да се страхувате от алергии, тъй като всички диагностични гелове са хипоалергенни..

Доплер по време на бременност

Това е друг вид ултразвукова диагностика, която се използва, за да се изследва притока на кръв и да се установи дали има някакви отклонения. Доплеровият ултразвук не винаги се предписва на бременна жена, но това проучване никога няма да бъде излишно. Този метод се основава на ултразвук и подобно на ултразвук е безвреден. Много е важно, когато има съмнение за фетална хипоксия (лишаване от кислород). Начинът, по който се прави доплер ултразвук по време на бременност, не се различава от конвенционалната диагностика. Същото важи и за подготовката.

Що се отнася до резултатите, за доплер ултрасонография на плода по време на бременност нормата за всеки период е различна и ако се открият нарушения, трябва да се отървете от тях възможно най-скоро.

Обобщаване

В края на тази статия бих искал да спомена, че няма излишни прожекции и не можете да пропуснете предварително планиран преглед. Същото се отнася и за прекомерната независимост, тъй като в този случай е по-добре да се доверите на професионалистите.

Навременното преминаване на ултразвук и не само скрининги ще ви позволи да предприемете действия за повечето заболявания, което често спасява живота на бъдеща майка и нейното дете.

Скрининг на 2-ри триместър: време на ултразвуковото сканиране, норми, интерпретация на резултатите, цена

С настъпването на бременността всяка жена периодично посещава лекар, прави лабораторни изследвания, подлага се на ултразвуково сканиране (скрининг на 2-ри триместър), което ни позволява да оценим състоянието на плода, да идентифицираме най-малките промени или патологиите на развитието. През цялата бременност жената трябва да се подложи на три рутинни прегледа. Ако се подозира патология, жената има анамнеза за хронични заболявания, броят на ултразвуковите процедури може да бъде увеличен. Доказано е, че ултразвукът е безопасен и информативен метод за изследване, който не уврежда плода и не влияе върху хода на бременността. Във втория триместър на бременността лекарят предписва непрекъснато скрининг, който осигурява комплекс от изследвания, включително ултразвукова диагностика и лабораторни изследвания на кръв и урина. Диагностичните резултати помагат на лекаря да определи нормите и възможните усложнения, да разпознае аномалии или вродени патологии.

Вторият скрининг на бременни жени се извършва през втория триместър на гестационния период. Той е задължителен и се провежда на 16-19 седмици. Основните показатели, на които лекарят обръща внимание, са hCG (човешки хорионгонадотропин), AFP (алфа-фетопротеин) и свободен естриол (E3), както и резултати от ултразвук. При съмнение за патология може да се предпише скринингов тест за оценка на хормоналния фон. Скринингът за 2-ри триместър не трябва да плаши бременна жена, тъй като е задължителен метод за изследване. Ако бременността протича без усложнения, не е необходимо да се подлагате на пълна диагноза, можете да направите с ултразвукова диагностика. За да се запознаете по-подробно със скрининга, е важно да знаете кога е предписан, какви са неговите норми и отклонения, както и как правилно да се подготвите за процедурата, за да получите възможно най-високи резултати..

Трябва ли бременните жени да се подложат на втори скрининг

Основната цел на скрининга през втория триместър е да се идентифицират дефекти в развитието на плода и да се установят възможни рискове за бъдещата майка. Този изследователски метод се предписва за потвърждаване или отричане на различни рискове, получени по време на първоначалната диагноза през първия триместър. Пълният скрининг не се предписва за всички жени, а само за тези, които са изложени на риск, страдат от хронични патологии или трудно раждат дете. Следните състояния и заболявания се считат за основни показания за диагностика:

 • възрастта на жената след 35 години;
 • лоша наследственост;
 • генетични заболявания;
 • вирусни заболявания през първия триместър;
 • спонтанни аборти, замръзване на плода, извънматочна бременност в миналото;
 • зачеване на дете от близки роднини;
 • зависимост на родителите от наркотици, алкохол;
 • прием на лекарства, които са забранени по време на бременност;
 • автоимунни заболявания;
 • хронични заболявания на вътрешните органи и системи, които могат да навредят на плода, да повлияят на неговия растеж и развитие.

Други заболявания или състояния, които могат да доведат до развитие на фетални патологии, също могат да бъдат индикации за скрининг. За да се извърши диагноза, не е необходимо да имате някакви здравословни проблеми. Ако жената желае да се подложи на скрининг, за да осигури здравословното развитие на плода, лекарят определено ще даде указания. Процедурата е напълно безопасна както за самата жена, така и за нейното неродено дете..

Какво гледат на ултразвук през втория триместър

През втория триместър на бременността плодът е напълно оформен, така че лекарите, имайки на разположение резултатите от изследванията, могат лесно да определят дали има отклонения или патологии в неговото развитие. Вторият скрининг преглед позволява на лекаря да идентифицира много фетални патологии, включително:

 1. дефекти на мозъка или гръбначния мозък;
 2. чернодробна патология;
 3. стомашно-чревни аномалии.
 4. цепнатина на лицето;
 5. сърдечни дефекти;
 6. дефекти на крайниците, багажника.

Аномалии и дефекти, които могат да бъдат открити при втория скрининг, често не подлежат на корекция, често служат като индикация за прекъсване на бременността по медицински причини. В допълнение към патологиите, този метод на изследване определя наличието на маркери на фетални хромозомни аномалии, включително:

 1. забавено развитие на ембриона;
 2. много или липса на вода;
 3. пиелоектазия;
 4. вентрикуломегалия;
 5. недоразвита дължина на тръбната кост;
 6. кисти на хороидеалния сплит на мозъка или гръбначния мозък.

Благодарение на резултатите е възможно да се идентифицират други патологии в развитието на плода. Провеждането на ултразвукова диагностика също ви позволява да получите информативни резултати за развитието и растежа на плода, да оцените нормите и отклоненията:

 1. структура на лицето (размер на носната кост, носа, ушите, очите);
 2. размер, тегло на плода;
 3. белодробна зрялост;
 4. структурата на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове, червата и други вътрешни органи;
 5. броят на пръстите на горните и долните крайници;
 6. дебелината и степента на зрялост на плацентата;
 7. състояние на матката и нейните придатъци;
 8. количеството на околоплодните води.

Ултразвуковото изследване през 2-ри триместър дава възможност да се определи пола на детето с точност до 90%, да се разкрият най-малките смущения в неговото развитие. След преминалия скрининг всички резултати и преписи се прикачват към картата на бременната жена и се дават на лекаря, който води бременната жена.

Скринингът на 2-ри триместър включва вземане на кръв от вена, което се счита за задължително при съмнение за патология. Ако резултатите от ултразвука са задоволителни, няма съмнение за аномалия, може да не бъде назначен кръвен тест. За разлика от първия триместър, кръвен тест през втория триместър оценява малко по-различни параметри, включително:

 1. количеството човешки хорион гонадотропин (hCG);
 2. свободен естриол;
 3. алфа-фетопротеинови (AFP) показатели;
 4. съдържание на инхибин А..

Ултразвук и кръвни тестове по време на втория скрининг с точност до 85% определят динамиката на генетични аномалии, които са идентифицирани още през първия триместър.

След преминаване на всички тестове, резултатите ще бъдат готови в рамките на една седмица. Само лекар може да дешифрира резултатите им. При добри скринингови резултати серумните нива на АСЕ трябва да бъдат приблизително 15 - 95 U / ml. При лоши резултати нивото на протеин ще бъде повишено, което може да е признак на патологии като атрезия на хранопровода, некроза на черния дроб, пъпна херния и други. Намалените протеини увеличават риска от синдром на Даун или фетална смърт.

Индикаторите за скрининг от 2-ри триместър са много важни за бременна жена и плод, поради което е много важно не само да се подготвите правилно за прегледите, но и да се обърнете към квалифициран лекар за декодиране. Важно е да се разбере, че животът на нероденото дете зависи от правилното декодиране..

Как да се подготвим за втора перинатална диагноза

За скрининг през втория триместър не се изисква специална подготовка, но въпреки това, за да се получат надеждни резултати, жената трябва да спазва някои правила.

 1. Кръвта трябва да се взема на гладно. Яденето на всякаква храна, както и течности, може да изкриви резултатите от анализа. Най-добре е да си направите кръвен тест сутрин..
 2. 1 ден преди да дарите кръв, трябва да се откажете от сладките храни, както и от храните, които могат да причинят алергична реакция.
 3. Ултразвукът не изисква никаква подготовка. Не е необходимо да се пълни пикочния мехур. Диагностиката може да се извърши по всяко време на деня.

Много лекари в областта на акушерството и гинекологията уверяват, че жената се нуждае от морално обучение и подкрепа от роднини. Важно е жената да се настрои на положителни резултати, да се надява и да вярва в добри резултати..

Кога е това проучване

Скринингът през 2-ри триместър на бременността се препоръчва не по-рано от 16-ия, но не по-късно от 20-та седмица на бременността. Много лекари препоръчват диагностициране на 17-18 седмици. През този период е възможно точно да се оцени състоянието на плода, да се идентифицират най-малките промени и патологии в развитието на плода.

При наличие на аномалии на плода или подозрение за тях, могат да бъдат предписани други допълнителни диагностични методи през втория триместър. На бременна жена може да бъде назначена консултация с генетик и други специалисти..

Как се прави изследването

Ултразвук и кръвни изследвания трябва да се правят в същата клиника в един и същи ден. Тези диагностични методи не причиняват неудобства на жената, с изключение на тези, които се страхуват да дарят кръв от вена..

Ултразвукът се извършва по трансабдоминалния метод, тоест лекарят прилага гела върху корема на жената, като използва сензор, който влиза в контакт с кожата, лекарят получава снимка на монитора на компютъра, от която чете и записва информация за състоянието на плода. Процедурата отнема 15 до 30 минути.

След резултатите от ултразвуково сканиране, разкриващо всякакви патологии, лекарят изпраща жената за биохимичен кръвен тест. В случай, че има някакви патологии, жената в лабораторията дарява кръв от вена. Обемът за вземане на проби е от 3 до 5 ml.

Резултатите от лабораторната диагностика трябва да изчакат няколко дни, докато стенограмата от ултразвуково сканиране може да бъде получена веднага след процедурата. След резултатите от изследването лекарят ги сравнява с показателите на нормата и отклоненията. На фона на резултатите от изследването специалистът има възможност да получи пълна картина, да идентифицира или изключи патологии и да даде полезни препоръки. Ако е необходимо, на бременната жена могат да бъдат предписани други изследователски методи..

Декодиране на получените резултати

Скринингът на 2-ри триместър се състои от показатели, всеки от които има своя собствена норма. В някои случаи резултатите могат да се отклоняват от нормата, тъй като всичко зависи от продължителността на бременността, хода на самата бременност, характеристиките на женското тяло.

В зависимост от клиниката, лабораторията, резултатите могат да варират леко, така че лекарите препоръчват да се изследват само в клиники с добра репутация, където има най-новото оборудване за лабораторна и инструментална диагностика.

Ултразвукът се транскрибира от ултразвуков лекар, след което се предава на лекуващия лекар. Само лекар може да се справи с анализи, резултати от ултразвук.

При увеличени или намалени проценти съществува риск от патология при плода и жената.

 • Намалени нива на AFP - признак на синдром на Даун, фетална смърт или неправилно време на бременност.
 • Повишен AFP - малформации на централната нервна система, синдром на Meckel, чернодробни патологии (некроза).
 • Висока hCG - синдром на Даун или синдром на Klinefelter.
 • Нисък hCG - висок риск от синдром на Едуардс.
 • Намален естриол - вътрематочна инфекция, пух, плацентарна недостатъчност, риск от преждевременно раждане.
 • Повишен естриол - вътрешно чернодробно заболяване при майката, многоплодна бременност или голям плод.

Кръвният тест не е окончателен резултат за поставяне на окончателна диагноза. При съмнение за патология се предписва амниоцентеза, която се състои в пробиване на коремната стена, последвано от събиране на околоплодна течност. Резултатите от този тест дават точни резултати за състоянието на плода с вероятност от 99%..

Въпреки предполагаемата информация за показателите, които могат да присъстват в интерпретацията на анализа и да показват патологията на бременността, лекарят взема окончателното решение и само след многократни и допълнителни тестове..

Индикаторни стандарти

За да дешифрира резултатите от изследването, лекарят ги сравнява с таблицата на нормите. Ако има отклонения, специалистът прави заключение, предписва допълнителни или повторни тестове.

За да дешифрира скрининга на 2-ри триместър, лекарят може да започне от таблицата на нормата.

редактиране
Седмица на бременносттаAFP ниво (U / ml)Ниво на HCG (IU / ml)Ниво E3 (nmol / l)
шестнадесет10-5815-955.4-21
178-5715-956.6-25
осемнадесет8-5715-956.6-25
19.7-4915-957,5-28
20.1.6-4927-957,5-28

Таблицата съдържа само предложените параметри за декодиране, които показват нормалния ход на бременността и липсата на патологии при плода.

Не само декодирането на кръвния тест се счита за важно, но и ултразвуковото изследване. При нормални условия дешифрирането ще съдържа следните параметри:

Бременност 16 - 17 седмици.

 1. Тегло на плодовете - 100 - 140 g.
 2. Дължина на плодовете - 11,6 - 13 см.
 3. Коремна обиколка - от 88 до 131 мм.
 4. Обиколка на главата - от 112 до 145 мм.
 5. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 41 до 49 mm.
 6. Бипариетален размер - от 31 до 37 мм.
 7. Дължина на пищялната кост - от 15 до 25 мм.
 8. Дължина на бедрената кост - 17 до 28 мм.
 9. Дължина на костите на предмишницата - от 12 до 21 мм.
 10. Дължината на раменната кост е 15 до 25 mm.
 11. Индекс на околоплодната течност - 73-211.

Бременност 18 - 19 седмици

 1. Тегло на плодовете - 190 - 240 g.
 2. Дължина на плодовете - 14,2 - 15,3 cm.
 3. Коремна обиколка - от 104 до 154 мм.
 4. Обиколка на главата - 141 до 174 мм.
 5. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 49 до 63 mm.
 6. Бипариетален размер - от 37 до 49 мм.
 7. Дължина на пищялната кост - от 20 до 31 мм.
 8. Дължина на бедрената кост - от 23 до 34 мм.
 9. Дължина на костите на предмишницата - от 17 до 26 мм.
 10. Дължината на раменната кост е от 20 до 31 мм.
 11. Индекс на околоплодната течност - 80-225.

Резултатите от изследването позволяват на лекаря да определи важни показатели в развитието на плода, които са характерни за 2-ри триместър на бременността. Окончателното решение обаче се взема от лекаря индивидуално за всеки пациент..

Отговори на най-често срещаните изследователски въпроси

Жените, които са планирани за скрининг през 2 триместър на бременността, винаги изпитват тревожност, особено когато става въпрос за възможни патологии. Когато се консултират с лекар, жените често задават въпроси на лекарите, на които ние ще се опитаме да отговорим..

Въпрос: Коя седмица от бременността е най-доброто време за втория скрининг?

Отговор: Прегледът на втория скрининг може да се извърши в периода 16 - 20 седмици от бременността. Най-точните резултати могат да бъдат получени на 17-18 седмица.

Въпрос: Задължително ли е да дарявате кръв от вена на 2-ри скрининг?

Отговор: Ако подозирате патология, тя е задължителна. Когато резултатите от ултразвука показват нормални стойности, няма отклонения от нормата, бременността протича добре, анализът може да не се извърши.

Въпрос: Какво е включено в прегледа на втория скрининг?

Отговор: Скринингът на втория триместър се състои от ултразвукова диагностика и анализ на венозна кръв.

Въпрос: Задължително ли е да се направи втори скрининг?

Отговор: Ако при първия скрининг през I триместър са открити патологии, бременността е трудна, жената е над 35 години или има анамнеза за хронични заболявания, тогава е наложително.

Разходи за скрининг за 2-ри триместър

Цената на втория скрининг директно зависи от клиниката, възможните допълнителни методи за изследване. Цената за пълен преглед може да варира от 2500 до 4000 хиляди. рубли. В някои държавни клиники можете да се подложите на процедурата безплатно, но като се има предвид, че медицинските центрове, частните клиники и лаборатории разполагат с по-модерно и точно оборудване, ако подозирате патология, е по-добре да се обърнете към тях..

Скринингът на 2-ри триместър е един от важните изследователски методи, които позволяват своевременно идентифициране на аномалии в развитието на плода. В случай на лоши резултати, дефекти или дефекти в развитието на плода, се препоръчва прекъсване на бременността по медицински причини.