Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Скрининг на 2-ри триместър: кога да се прави и норми?

Самата концепция за скрининг по време на бременност се отнася до редица изследвания, чиято цел е да се открият фетални малформации. 2 скринингът включва ултразвук и биохимичен кръвен тест. Ако се направи кръвен тест по-рано, непредвидено, тогава се прави само ултразвук.

Защо се нуждаете от 2 скрининга

Не се изисква втори скрининг, но информацията, получена от прегледа, е много ценна. Въз основа на него се правят изводи за полезността на развитието на детето. Ако показателите за изследване са отрицателни, тогава гинекологът може да предпише вътрематочно лечение, допълнителни изследвания или изкуствено да причини преждевременно раждане. През този период родителите вземат много отговорно решение за себе си: дали да оставят потенциално болно дете или да прекъснат бременността.

Кога и как да направите 2 скрининга

Обикновено се провеждат 2 скрининга от 18 до 20 седмици от бременността. Този период е най-удобен за изследване на плода и при необходимост не е късно да се прекъсне бременността. Точното време на прегледа се определя индивидуално и зависи от здравословното състояние на бременната жена и показателите на първия скрининг. В някои случаи се препоръчва да се прави само ултразвук.

Биохимичният анализ се прави най-добре от 16 до 18 седмици. През този период резултатът ще бъде най-информативен. Важно е да не пропускате това време, защото съставът на кръвта на бременна жена се променя много бързо.

 • 1 прожекция
 • 3 прожекция

Оптималният период за ултразвук е 19-24 седмици. Като правило се предписва за 19-22 седмици, за да се планира второ сканиране, ако е необходимо, за 22-24 седмици..

При ултразвуков скрининг информацията се чете чрез специален сензор през коремната стена. В същото време жената лежи по гръб на дивана. Пациентът веднага получава резултатите. По време на проучването могат да се правят снимки и дори видеозаписи на бебето в утробата.
За биохимични изследвания се взема кръв от вена. Резултатите се изготвят в рамките на две седмици.

Задължително ли е да се прави скрининг

Ако бременна жена не е изложена на риск, няма усложнения по време на бременност или ако първият скрининг даде положителни резултати, тогава може да й бъде предложен само ултразвуков преглед. Но ако бъдещата майка все пак иска да направи 2 скрининга, те не могат да й откажат.

Задължително, 2 прожекции е за:

 • Жени над 35 години;
 • Бременни жени с лоша наследственост;
 • Момичета, които са имали вирусно или инфекциозно заболяване в началото на бременността;
 • Бременни жени, които са омъжени за близки роднини;
 • Бъдещи майки, които злоупотребяват с наркотици и алкохол. И също така, прием на силни лекарства;
 • Жени с вредни условия на труд;
 • Момичета, които са направили аборт;
 • Жени, които са имали преди това замразена бременност или са преживели спонтанен аборт;
 • За майки с лоши резултати от първия скрининг;

Как да се подготвим за прегледа

За около един ден трябва да се откажете от морски дарове, сладкиши, пикантни и пържени храни. Всичко това може да повлияе на състава на кръвта и да даде фалшиви резултати. По-добре е да не ядете изобщо 5-6 часа преди вземане на кръв. Можете да пиете негазирана вода, но не по-късно от 30-40 минути преди анализа.
Не се изисква специално обучение преди ехографско изследване. Не е необходимо изпразване на пикочния мехур и червата; това няма да повлияе на резултатите от теста. По-добре е да вземете със себе си памперс, кърпа и калъфи за обувки, защото те не се предлагат във всички клиники.

Химия на кръвта

Биохимичният кръвен тест включва проверка на съдържанието на 3 елемента в кръвта:

 • HCG (човешки хорион гонадотропин) - хормон, произведен след бременност;
 • AFP (алфа-фетопротеин) - протеин, произведен от стомашно-чревния тракт и черния дроб на ембриона;
 • EZ (свободен естриол) - хормон, произведен от надбъбречните жлези и черния дроб на плода;

Инхибин А може да бъде измерен, но само ако е посочен.

Резултатът се подготвя за няколко седмици. Това е доклад за много цифрови данни. Въз основа на отклоненията на тези данни от нормата, лекарите определят риска от това коя болест е най-вероятно при плода..

Какво гледат на 2 прожекции

С ултразвуков скрининг могат да бъдат открити както леки физически дефекти, така и сериозни аномалии в развитието. Тази процедура изследва такива показатели като:

 • Пулсът на ембриона;
 • Обиколка на гърдите, корема, главата. Тези показатели могат да помогнат да се определи продължителността на бременността, правилността на формирането на мозъка, възможните отклонения в развитието на бебето;
 • Тегло и ръст на детето;
 • Брой ембриони;
 • Зрелост на плацентата, нейната дебелина, представяне;
 • Функциониране на вътрешните органи на плода, оценка на правилността на тяхното формиране;
 • Развитието на лицевите кости, гръдния кош и гръбначния стълб;
 • Правилността на формирането на чертите на лицето на детето (състоянието на очните кухини, образуването на цепнатина на устната или цепнатина на небцето);
 • Многоводие или олигохидрамнион (и двете могат да показват проблеми като инфекция);
 • Брой на крайниците, пръстите на ръцете и краката;
 • Състоянието на матката (изследва се шийката на матката, определя се наличието на тонус);
 • Детски пол.

Какви заболявания могат да бъдат открити в ембриона по време на изследването.

По време на втория скрининг могат да бъдат открити аномалии в развитието на плода, които не са се появили при по-ранни изследвания. А също и да потвърди или разсее подозренията, възникнали относно физически, психически, генетични аномалии в развитието на плода. Последните включват:

Синдром на Даун. Той може да бъде открит както чрез анализ на биохимията на кръвта (ще има намалено ниво на естриол и AFP и повишено ниво на hCG), така и чрез ултразвуково изследване (трябва да се предупреди за скъсяване на носната кост и удебеляване на яката);

Дефект на нервната тръба е добре дефиниран при ултразвук и се характеризира с увеличаване на нивата на AFP, а понякога и с намаляване на естриола;

Синдромът на Едуардс при ултразвуков скрининг се разкрива от особеностите на структурата на черепа, нарушения на органите. Протеините, естриолът и hCG в резултатите от кръвните тестове ще бъдат намалени.

Възможни ли са фалшиви резултати от скрининг за 2 триместър и защо?.

Вторият скрининг се характеризира с висока надеждност (60-90%). Но се случват и фалшиви резултати. Тялото на всеки човек е индивидуално и за някой отклоненията от общоприетите норми на hCG, AFP и др. Не говорят за проблеми в развитието. Обикновено лекарите просто предоставят данни за това какъв процент има риск от раждане на дете с определени аномалии.

Обстоятелства като следните могат да допринесат за неверни резултати:

 • Затлъстяване на бременна жена;
 • Диабет;
 • Многоплодна бременност;
 • При зачеване чрез IVF.

Втори скрининг по време на бременност

Възможностите на съвременната медицина позволяват на бъдещата майка да научи колкото е възможно повече за хода на бременността, да изключи възможни отклонения в нейния ход, да определи риска нещо в развитието на бебето да се обърка. Днес бременните жени имат възможност, ако желаят, а понякога и при необходимост, да преминат голямо разнообразие от изследвания и да преминат всякакви тестове, които позволяват с различна степен на вероятност да се установи липсата на заплаха за нормалното и естествено формиране на плода. Един от сложните методи за изследване на бременна жена е така нареченият пренатален скрининг..

Втори скрининг по време на бременност: време

Скринингово проучване в ОНД е проведено сравнително наскоро, но поради богатото си информационно съдържание то се използва активно в практиката на управление на бременни жени. Скринингът дава възможност да се определят рисковите групи за усложнения по време на бременност, а също така ви позволява да идентифицирате рискови групи за развитие на вродени аномалии на плода. Първото скринингово проучване се провежда през първия триместър, а второто скрининг по време на бременност, съответно през втория триместър.

Експертите смятат, че най-"успешното" време за първия скрининг е 12-13 седмици, въпреки че това проучване може да се проведе в периода от 11 до 14 седмици от бременността. Срокът за втория скрининг по време на бременност е от 16 до 20 седмици, въпреки че лекарите наричат ​​16-17 седмици от бременността най-оптималните и най-информативните за него..

Втори скрининг по време на бременност: показатели

Целта на втория скрининг е да се определи рисковата група сред бременните жени, когато вероятността от развитие на хромозомни аномалии при плода е доста висока.

Скринингът може да бъде ултразвук (открива възможни аномалии на плода с помощта на ултразвук); биохимични (изследване на кръвни маркери); и комбиниран - състои се от ултразвук и биохимично изследване. По правило ултразвуковото изследване се извършва като част от скринингово проучване в края на втория триместър на бременността, а действителният втори скрининг по време на бременност се състои в кръвен тест за различни показатели. Взети са предвид и резултатите от ултразвук, извършен в навечерието на скрининга на втория триместър на бременността..

Алгоритъмът на действия по време на скрининга изглежда така: след даряване на кръв и ултразвук, бременна жена попълва въпросник, в който се посочват лични данни, според които ще се изчисли гестационната възраст и рисковете от развитие на дефекти. Анализите се извършват, като се отчита гестационната възраст, след което получената информация за изчисляване на рисковете се обработва от компютърна програма. И все пак, дори получените резултати не могат да се считат за окончателна диагноза, след което може да се говори на сто процента за наличието на рискове, ако те са били установени. За по-подробна и точна информация лекарят трябва да изпрати бременната жена за допълнителни изследвания и консултация с генетик.

Ако говорим конкретно за втория скрининг по време на бременност, то това е биохимично изследване на кръвта на майката с помощта на специални тестове. Така нареченият "троен тест" е анализ на кръвното ниво на вещества като човешки хорионгонадотропин (hCG), алфа-фетопротеин (AFP), свободен естриол. Ако вторият скрининг по време на бременност включва и кръвен тест за инхибин А, тогава тестът вече се нарича "четворно". Изследването на концентрацията на тези специфични хормони и протеини в кръвта на бременна жена дава възможност с известна степен на вероятност да се говори за риска от образуване на плода на такива малформации като синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Едуардс (тризомия 18), дефекти на нервната тръба (затваряне на гръбначния канал и аненцефалия).

Резултатите от скрининга през втория триместър могат косвено да показват някои ненормални условия за развитие на плода и усложнения при бременност. Например, повишеното ниво на hCG може да показва хромозомни аномалии, риск от развитие на прееклампсия или наличие на захарен диабет при майката и многоплодна бременност. Ниският hCG от своя страна може да е признак за аномалии в развитието на плацентата. Увеличаването или намаляването на AFP, а заедно с него и инхибин А в кръвния серум на майката, показва аномалии в нормалното развитие на плода и възможни вродени патологии - дефекти на отворена нервна тръба, вероятност за тризомия 21 или тризомия 18. Рязкото увеличение на алфа-фетопротеина може също да доведе до смърт на плода... Промените в нивото на свободния естриол - женски стероиден хормон - може да са сигнал за дисфункции на фетоплацентарната система, недостатъчното му количество показва възможни нарушения на развитието на плода.

Дори ако резултатите от втория скрининг по време на бременност се характеризират като неблагоприятни, не трябва да се отчайвате и веднага да биете аларма. Те само показват възможен риск от аномалии, но в никакъв случай не са окончателна диагноза. Ако поне един скринингов индикатор не съответства на нормата, е важно да се подложи на допълнително цялостно проучване. В допълнение, някои фактори, които променят резултатите от изследването, могат да повлияят на резултатите от скрининговия тест. Това са: оплождане ин витро, тегло при бременност, захарен диабет и всякакви други заболявания на майката, лоши навици, например пушене по време на бременност. При многоплодна бременност изобщо не е препоръчително да се провежда биохимичен кръвен тест като част от скрининга: показателите в този случай са надценени и точността на риска е изключително трудна за изчисляване.

Кога се прави скринингът за втория триместър?

През цялата бременност жената се подлага на три скрининга на различни етапи на феталното съзряване, ако няма съмнение за патология или съпътстващи оплаквания на бъдещата майка. Нека видим колко е важен вторият скрининг по време на бременност, кога да го направя и какво показва?

Какво е скрининг и какво включва??

Ако се преведе от английски думата „скрининг“, това означава подробно проучване. Тоест, жена, която носи дете, се изследва за правилното развитие на плода, хода на бременността и наличието на възможни рискове. „Проверката“ включва следните видове изследвания:

 • Ултразвукова процедура. Обичайното ултразвуково сканиране за всички е насочено към идентифициране на фетални малформации и оценка на състоянието на плацентата;
 • Доставка на кръвен тест. Често кръвта се изследва за хормон на hCG, чието ниво трябва да бъде нормално за всеки отделен период от бременността. Отклонението от нормата показва ненормални процеси.

Въз основа на резултатите от скрининга, бременната жена може да бъде изпратена на допълнителни видове изследвания, за да потвърди или опровергае заплахата, както и да предпише терапевтични мерки. В повечето случаи скрининговият преглед е надежден и високо информативен..

Кога се прави вторият скрининг??

Вторият триместър е не по-малко важен за правилното развитие на плода, така че не можете да откажете скрининга. Това е задължителна процедура за всички бременни жени, независимо дали има заплаха от патология или не. Следователно не трябва да се притеснявате, това не само не боли, но е и абсолютно безопасно. Времето на проучването съвпада с втория триместър. Тоест периодът за втория скрининг е от 16 до 20 седмици от бременността.

Бременността е решаващ момент в живота на всяка жена. За да протече без усложнения и детето се е родило здраво, е необходимо периодично да посещавате лекар и да провеждате поредица от изследвания. Скринингът се счита за най-информативен. Той включва не само компютърна ехография, но и редица допълнителни изследвания.

Според лекарите оптималното време за втори скрининг и получаване на по-точни резултати е 17 седмици.

В допълнение към ултразвуковия преглед, лекарят взема кръвна проба, за да анализира нивата на хормона hCG, както и AFP и свободен естриол. Въз основа на получените резултати е възможно не само да се оцени състоянието на хормоналния фон, но и да се открие ненормалното протичане на бременността. При съмнение бременната жена се изпраща за скринингов тест.

Нуждата от него

Много бременни жени, които преди това са преминали процедурата за скрининг през първия триместър и са я преминали безопасно, без да разкриват нарушения, смятат, че не е необходимо да се подлагат отново, те се чувстват добре и детето им не е в опасност. Това обаче не е така. В действителност, с помощта на такъв задълбочен преглед е възможно да се идентифицират фетални дефекти, които не могат да бъдат разпознати по друг начин, с изключение на ултразвук. Също така вие сами ще бъдете спокойни, ако чуете от лекаря, че бебето ви се развива правилно и бременността протича без никакви усложнения. Що се отнася до онези жени, които през първия триместър са имали риск от прекъсване на бременността и други патологични процеси, те просто се нуждаят от втори скрининг.

Какво показва ултразвукът през втория триместър?

В сравнение с първия триместър, през втория плодът вече е оформен и е възможно да се оцени развитието не само на вътрешни процеси, но и на външни. Най-често родителите очакват ултразвуково сканиране през втория триместър, за да видят бързо плод, който вече прилича повече на новородено. На екрана по време на ултразвуковото изследване можете да видите лицето, размера, ръцете, краката и дори пола на детето. Лекарят ще ви каже теглото на плода и дори може да преброи пръстите. Ултразвуковото сканиране е доста информативно през втория триместър. Въз основа на диагнозата лекарят ще прецени:

 • Белодробна зрялост;
 • Амниотична течност;
 • Състоянието на плацентата;
 • Структурата на вътрешните органи и мозъка.

Важността на скрининга се крие във факта, че още на такива етапи на бременността - от 16 седмици, специалистът ще може да установи редица сериозни патологии и аномалии в хода на бременността, а именно:

 • Сърдечно заболяване;
 • Незрелост на мозъка или гръбначния мозък;
 • Нарушения в развитието на стомашно-чревния тракт;
 • Чернодробни аномалии;
 • Недоразвитие на тръбната кост;
 • Разцепване на лицето;
 • Кисти от различно естество;
 • Дефекти на багажника или отделните му части;
 • Забавяне в общото развитие.

С помощта на втори скринингов преглед с точност до 90% е възможно да се определят или опровергаят генетични аномалии или редица други патологични процеси, особено ако те са били открити през първия триместър.

Получените резултати се подкрепят от картата на бременната жена и се превръщат в основа за поддържане на нейната история, както и по-нататъшно наблюдение. Резултатите от скрининга също се изучават преди бременна жена да влезе в родилния дом. Често откритите дефекти при дете на етапа на втория триместър, които не реагират на лечението, стават причина за прекъсване на бременността, според препоръката на лекаря.

За които скринингът е задължителен

Лекарите силно препоръчват да не се проявява небрежност в такъв етап от наблюдението на бременността като втория скрининг. Това е особено важно за тези бременни жени, които са изложени на риск. Те включват:

 • Ако първата бременност настъпи след 30 години;
 • Жени, които имат трудна бременност;
 • Бременни жени с хронични заболявания;
 • Ако оплождането е извършено по изкуствен начин (IVF);
 • Тези, които имат генетични заболявания или наследствено предразположение към вродени патологии;
 • Жени с наднормено тегло;
 • Кой преди това е имал заплаха от спонтанен аборт или спонтанен аборт, както и избледняване на плода, късно прекъсване на бременността или извънматочна бременност;
 • Бременни жени, които употребяват наркотици или алкохол;
 • Жени, които от спешна нужда са приемали наркотици, които са били забранени, докато носят дете;
 • Кой е имал вирусни заболявания в ранните стадии;
 • Ако сте имали полов акт с роднини.

Това не е пълен списък на ситуациите, при които бременната жена трябва да се подложи на щателна проверка по време на бременността. И това изобщо не означава, че тя или детето ще имат патологии. Преминаването на втори скрининг е само диагностичен инструмент, за да се уверите, че бременността напредва правилно. Освен това процедурата е абсолютно безопасна както за бъдещата майка, така и за бебето..

Как да се подготвим за скрининг?

Не се изисква специална подготовка за скрининг по време на бременност. Това е набор от стандартни препоръки, които могат да подобрят надеждността на данните от проучването. Следвайте правилата по-долу:

 • Съгласно общите правила, кръвта се дава на гладно сутрин, така че преди да вземете анализа, изключете приема на храна и течности;
 • В деня преди вземането на тестовете е препоръчително да се изключат сладкиши, морски дарове, цитрусови плодове, мазни храни, както и всичко, което може да предизвика алергична реакция;
 • Не е необходима подготовка за ултразвук.

Моралната подготовка също е важна. Всички знаем, че пренапрежението може да изкриви резултатите от теста. Затова се опитайте да се успокоите. Нека вашите близки ви настроят по позитивен начин. Нещо повече, скринингът е безболезнена и безвредна процедура, отнема само няколко минути, не повече от половин час, но в замяна ще получите много приятни емоции и можете да видите бебето си, което на етапа на 2-ри триместър вече изглежда като малък човек.

Кога може да бъде изпратена бременна жена за допълнителен преглед

След изследването и идентифицирането на потенциални аномалии, както в развитието на детето, така и в хода на бременността, жената може да бъде изпратена за редица допълнителни изследвания, за да установи причината или да опровергае заплахата. Това най-често се случва, ако:

 • Бременната жена има хронични заболявания, които влияят отрицателно върху носенето на плода;
 • По време на първия скрининг бяха регистрирани патологии, но жената не започна предписаното лечение;
 • Бременната жена има наднормено тегло или, напротив, недостатък;
 • Многоплодна бременност;
 • Жената имаше лоши навици и не се отказа, но продължава да ги злоупотребява;
 • Бременността дойде изкуствено.

По този начин, подхождайте отговорно към такъв важен етап от живота си като бременността и в никакъв случай не отказвайте задължителните прегледи, които ще помогнат за раждането и раждането на здраво дете. През 2-ри триместър плодът формира всички жизненоважни функции и е просто невъзможно да се направи без контрол на този етап от бременността.

Видео: ултразвуков скрининг на бременност 2 триместър

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Скрининг на 2-ри триместър: време на ултразвуковото сканиране, норми, интерпретация на резултатите, цена

С настъпването на бременността всяка жена периодично посещава лекар, прави лабораторни изследвания, подлага се на ултразвуково сканиране (скрининг на 2-ри триместър), което ни позволява да оценим състоянието на плода, да идентифицираме най-малките промени или патологиите на развитието. През цялата бременност жената трябва да се подложи на три рутинни прегледа. Ако се подозира патология, жената има анамнеза за хронични заболявания, броят на ултразвуковите процедури може да бъде увеличен. Доказано е, че ултразвукът е безопасен и информативен метод за изследване, който не уврежда плода и не влияе върху хода на бременността. Във втория триместър на бременността лекарят предписва непрекъснато скрининг, който осигурява комплекс от изследвания, включително ултразвукова диагностика и лабораторни изследвания на кръв и урина. Диагностичните резултати помагат на лекаря да определи нормите и възможните усложнения, да разпознае аномалии или вродени патологии.

Вторият скрининг на бременни жени се извършва през втория триместър на гестационния период. Той е задължителен и се провежда на 16-19 седмици. Основните показатели, на които лекарят обръща внимание, са hCG (човешки хорионгонадотропин), AFP (алфа-фетопротеин) и свободен естриол (E3), както и резултати от ултразвук. При съмнение за патология може да се предпише скринингов тест за оценка на хормоналния фон. Скринингът за 2-ри триместър не трябва да плаши бременна жена, тъй като е задължителен метод за изследване. Ако бременността протича без усложнения, не е необходимо да се подлагате на пълна диагноза, можете да направите с ултразвукова диагностика. За да се запознаете по-подробно със скрининга, е важно да знаете кога е предписан, какви са неговите норми и отклонения, както и как правилно да се подготвите за процедурата, за да получите възможно най-високи резултати..

Трябва ли бременните жени да се подложат на втори скрининг

Основната цел на скрининга през втория триместър е да се идентифицират дефекти в развитието на плода и да се установят възможни рискове за бъдещата майка. Този изследователски метод се предписва за потвърждаване или отричане на различни рискове, получени по време на първоначалната диагноза през първия триместър. Пълният скрининг не се предписва за всички жени, а само за тези, които са изложени на риск, страдат от хронични патологии или трудно раждат дете. Следните състояния и заболявания се считат за основни показания за диагностика:

 • възрастта на жената след 35 години;
 • лоша наследственост;
 • генетични заболявания;
 • вирусни заболявания през първия триместър;
 • спонтанни аборти, замръзване на плода, извънматочна бременност в миналото;
 • зачеване на дете от близки роднини;
 • зависимост на родителите от наркотици, алкохол;
 • прием на лекарства, които са забранени по време на бременност;
 • автоимунни заболявания;
 • хронични заболявания на вътрешните органи и системи, които могат да навредят на плода, да повлияят на неговия растеж и развитие.

Други заболявания или състояния, които могат да доведат до развитие на фетални патологии, също могат да бъдат индикации за скрининг. За да се извърши диагноза, не е необходимо да имате някакви здравословни проблеми. Ако жената желае да се подложи на скрининг, за да осигури здравословното развитие на плода, лекарят определено ще даде указания. Процедурата е напълно безопасна както за самата жена, така и за нейното неродено дете..

Какво гледат на ултразвук през втория триместър

През втория триместър на бременността плодът е напълно оформен, така че лекарите, имайки на разположение резултатите от изследванията, могат лесно да определят дали има отклонения или патологии в неговото развитие. Вторият скрининг преглед позволява на лекаря да идентифицира много фетални патологии, включително:

 1. дефекти на мозъка или гръбначния мозък;
 2. чернодробна патология;
 3. стомашно-чревни аномалии.
 4. цепнатина на лицето;
 5. сърдечни дефекти;
 6. дефекти на крайниците, багажника.

Аномалии и дефекти, които могат да бъдат открити при втория скрининг, често не подлежат на корекция, често служат като индикация за прекъсване на бременността по медицински причини. В допълнение към патологиите, този метод на изследване определя наличието на маркери на фетални хромозомни аномалии, включително:

 1. забавено развитие на ембриона;
 2. много или липса на вода;
 3. пиелоектазия;
 4. вентрикуломегалия;
 5. недоразвита дължина на тръбната кост;
 6. кисти на хороидеалния сплит на мозъка или гръбначния мозък.

Благодарение на резултатите е възможно да се идентифицират други патологии в развитието на плода. Провеждането на ултразвукова диагностика също ви позволява да получите информативни резултати за развитието и растежа на плода, да оцените нормите и отклоненията:

 1. структура на лицето (размер на носната кост, носа, ушите, очите);
 2. размер, тегло на плода;
 3. белодробна зрялост;
 4. структурата на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове, червата и други вътрешни органи;
 5. броят на пръстите на горните и долните крайници;
 6. дебелината и степента на зрялост на плацентата;
 7. състояние на матката и нейните придатъци;
 8. количеството на околоплодните води.

Ултразвуковото изследване през 2-ри триместър дава възможност да се определи пола на детето с точност до 90%, да се разкрият най-малките смущения в неговото развитие. След преминалия скрининг всички резултати и преписи се прикачват към картата на бременната жена и се дават на лекаря, който води бременната жена.

Скринингът на 2-ри триместър включва вземане на кръв от вена, което се счита за задължително при съмнение за патология. Ако резултатите от ултразвука са задоволителни, няма съмнение за аномалия, може да не бъде назначен кръвен тест. За разлика от първия триместър, кръвен тест през втория триместър оценява малко по-различни параметри, включително:

 1. количеството човешки хорион гонадотропин (hCG);
 2. свободен естриол;
 3. алфа-фетопротеинови (AFP) показатели;
 4. съдържание на инхибин А..

Ултразвук и кръвни тестове по време на втория скрининг с точност до 85% определят динамиката на генетични аномалии, които са идентифицирани още през първия триместър.

След преминаване на всички тестове, резултатите ще бъдат готови в рамките на една седмица. Само лекар може да дешифрира резултатите им. При добри скринингови резултати серумните нива на АСЕ трябва да бъдат приблизително 15 - 95 U / ml. При лоши резултати нивото на протеин ще бъде повишено, което може да е признак на патологии като атрезия на хранопровода, некроза на черния дроб, пъпна херния и други. Намалените протеини увеличават риска от синдром на Даун или фетална смърт.

Индикаторите за скрининг от 2-ри триместър са много важни за бременна жена и плод, поради което е много важно не само да се подготвите правилно за прегледите, но и да се обърнете към квалифициран лекар за декодиране. Важно е да се разбере, че животът на нероденото дете зависи от правилното декодиране..

Как да се подготвим за втора перинатална диагноза

За скрининг през втория триместър не се изисква специална подготовка, но въпреки това, за да се получат надеждни резултати, жената трябва да спазва някои правила.

 1. Кръвта трябва да се взема на гладно. Яденето на всякаква храна, както и течности, може да изкриви резултатите от анализа. Най-добре е да си направите кръвен тест сутрин..
 2. 1 ден преди да дарите кръв, трябва да се откажете от сладките храни, както и от храните, които могат да причинят алергична реакция.
 3. Ултразвукът не изисква никаква подготовка. Не е необходимо да се пълни пикочния мехур. Диагностиката може да се извърши по всяко време на деня.

Много лекари в областта на акушерството и гинекологията уверяват, че жената се нуждае от морално обучение и подкрепа от роднини. Важно е жената да се настрои на положителни резултати, да се надява и да вярва в добри резултати..

Кога е това проучване

Скринингът през 2-ри триместър на бременността се препоръчва не по-рано от 16-ия, но не по-късно от 20-та седмица на бременността. Много лекари препоръчват диагностициране на 17-18 седмици. През този период е възможно точно да се оцени състоянието на плода, да се идентифицират най-малките промени и патологии в развитието на плода.

При наличие на аномалии на плода или подозрение за тях, могат да бъдат предписани други допълнителни диагностични методи през втория триместър. На бременна жена може да бъде назначена консултация с генетик и други специалисти..

Как се прави изследването

Ултразвук и кръвни изследвания трябва да се правят в същата клиника в един и същи ден. Тези диагностични методи не причиняват неудобства на жената, с изключение на тези, които се страхуват да дарят кръв от вена..

Ултразвукът се извършва по трансабдоминалния метод, тоест лекарят прилага гела върху корема на жената, като използва сензор, който влиза в контакт с кожата, лекарят получава снимка на монитора на компютъра, от която чете и записва информация за състоянието на плода. Процедурата отнема 15 до 30 минути.

След резултатите от ултразвуково сканиране, разкриващо всякакви патологии, лекарят изпраща жената за биохимичен кръвен тест. В случай, че има някакви патологии, жената в лабораторията дарява кръв от вена. Обемът за вземане на проби е от 3 до 5 ml.

Резултатите от лабораторната диагностика трябва да изчакат няколко дни, докато стенограмата от ултразвуково сканиране може да бъде получена веднага след процедурата. След резултатите от изследването лекарят ги сравнява с показателите на нормата и отклоненията. На фона на резултатите от изследването специалистът има възможност да получи пълна картина, да идентифицира или изключи патологии и да даде полезни препоръки. Ако е необходимо, на бременната жена могат да бъдат предписани други изследователски методи..

Декодиране на получените резултати

Скринингът на 2-ри триместър се състои от показатели, всеки от които има своя собствена норма. В някои случаи резултатите могат да се отклоняват от нормата, тъй като всичко зависи от продължителността на бременността, хода на самата бременност, характеристиките на женското тяло.

В зависимост от клиниката, лабораторията, резултатите могат да варират леко, така че лекарите препоръчват да се изследват само в клиники с добра репутация, където има най-новото оборудване за лабораторна и инструментална диагностика.

Ултразвукът се транскрибира от ултразвуков лекар, след което се предава на лекуващия лекар. Само лекар може да се справи с анализи, резултати от ултразвук.

При увеличени или намалени проценти съществува риск от патология при плода и жената.

 • Намалени нива на AFP - признак на синдром на Даун, фетална смърт или неправилно време на бременност.
 • Повишен AFP - малформации на централната нервна система, синдром на Meckel, чернодробни патологии (некроза).
 • Висока hCG - синдром на Даун или синдром на Klinefelter.
 • Нисък hCG - висок риск от синдром на Едуардс.
 • Намален естриол - вътрематочна инфекция, пух, плацентарна недостатъчност, риск от преждевременно раждане.
 • Повишен естриол - вътрешно чернодробно заболяване при майката, многоплодна бременност или голям плод.

Кръвният тест не е окончателен резултат за поставяне на окончателна диагноза. При съмнение за патология се предписва амниоцентеза, която се състои в пробиване на коремната стена, последвано от събиране на околоплодна течност. Резултатите от този тест дават точни резултати за състоянието на плода с вероятност от 99%..

Въпреки предполагаемата информация за показателите, които могат да присъстват в интерпретацията на анализа и да показват патологията на бременността, лекарят взема окончателното решение и само след многократни и допълнителни тестове..

Индикаторни стандарти

За да дешифрира резултатите от изследването, лекарят ги сравнява с таблицата на нормите. Ако има отклонения, специалистът прави заключение, предписва допълнителни или повторни тестове.

За да дешифрира скрининга на 2-ри триместър, лекарят може да започне от таблицата на нормата.

редактиране
Седмица на бременносттаAFP ниво (U / ml)Ниво на HCG (IU / ml)Ниво E3 (nmol / l)
шестнадесет10-5815-955.4-21
178-5715-956.6-25
осемнадесет8-5715-956.6-25
19.7-4915-957,5-28
20.1.6-4927-957,5-28

Таблицата съдържа само предложените параметри за декодиране, които показват нормалния ход на бременността и липсата на патологии при плода.

Не само декодирането на кръвния тест се счита за важно, но и ултразвуковото изследване. При нормални условия дешифрирането ще съдържа следните параметри:

Бременност 16 - 17 седмици.

 1. Тегло на плодовете - 100 - 140 g.
 2. Дължина на плодовете - 11,6 - 13 см.
 3. Коремна обиколка - от 88 до 131 мм.
 4. Обиколка на главата - от 112 до 145 мм.
 5. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 41 до 49 mm.
 6. Бипариетален размер - от 31 до 37 мм.
 7. Дължина на пищялната кост - от 15 до 25 мм.
 8. Дължина на бедрената кост - 17 до 28 мм.
 9. Дължина на костите на предмишницата - от 12 до 21 мм.
 10. Дължината на раменната кост е 15 до 25 mm.
 11. Индекс на околоплодната течност - 73-211.

Бременност 18 - 19 седмици

 1. Тегло на плодовете - 190 - 240 g.
 2. Дължина на плодовете - 14,2 - 15,3 cm.
 3. Коремна обиколка - от 104 до 154 мм.
 4. Обиколка на главата - 141 до 174 мм.
 5. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 49 до 63 mm.
 6. Бипариетален размер - от 37 до 49 мм.
 7. Дължина на пищялната кост - от 20 до 31 мм.
 8. Дължина на бедрената кост - от 23 до 34 мм.
 9. Дължина на костите на предмишницата - от 17 до 26 мм.
 10. Дължината на раменната кост е от 20 до 31 мм.
 11. Индекс на околоплодната течност - 80-225.

Резултатите от изследването позволяват на лекаря да определи важни показатели в развитието на плода, които са характерни за 2-ри триместър на бременността. Окончателното решение обаче се взема от лекаря индивидуално за всеки пациент..

Отговори на най-често срещаните изследователски въпроси

Жените, които са планирани за скрининг през 2 триместър на бременността, винаги изпитват тревожност, особено когато става въпрос за възможни патологии. Когато се консултират с лекар, жените често задават въпроси на лекарите, на които ние ще се опитаме да отговорим..

Въпрос: Коя седмица от бременността е най-доброто време за втория скрининг?

Отговор: Прегледът на втория скрининг може да се извърши в периода 16 - 20 седмици от бременността. Най-точните резултати могат да бъдат получени на 17-18 седмица.

Въпрос: Задължително ли е да дарявате кръв от вена на 2-ри скрининг?

Отговор: Ако подозирате патология, тя е задължителна. Когато резултатите от ултразвука показват нормални стойности, няма отклонения от нормата, бременността протича добре, анализът може да не се извърши.

Въпрос: Какво е включено в прегледа на втория скрининг?

Отговор: Скринингът на втория триместър се състои от ултразвукова диагностика и анализ на венозна кръв.

Въпрос: Задължително ли е да се направи втори скрининг?

Отговор: Ако при първия скрининг през I триместър са открити патологии, бременността е трудна, жената е над 35 години или има анамнеза за хронични заболявания, тогава е наложително.

Разходи за скрининг за 2-ри триместър

Цената на втория скрининг директно зависи от клиниката, възможните допълнителни методи за изследване. Цената за пълен преглед може да варира от 2500 до 4000 хиляди. рубли. В някои държавни клиники можете да се подложите на процедурата безплатно, но като се има предвид, че медицинските центрове, частните клиники и лаборатории разполагат с по-модерно и точно оборудване, ако подозирате патология, е по-добре да се обърнете към тях..

Скринингът на 2-ри триместър е един от важните изследователски методи, които позволяват своевременно идентифициране на аномалии в развитието на плода. В случай на лоши резултати, дефекти или дефекти в развитието на плода, се препоръчва прекъсване на бременността по медицински причини.

Прожекция на 2-ри триместър: време и норми

И така, желаният тест с две ленти беше поставен в плик "за бъдещите поколения", бременността беше потвърдена с ултразвук, всяка седмица трябва да ходите в предродилна клиника с буркани с тестове... Постепенно бъдещата майка започва да свиква с необичайна рутина, в която тя вече отговаря за две ( или за трима).

След проучване през първия триместър изглежда, че можете да се успокоите и да се отпуснете малко, но това не беше така: лекарят казва, че след месец трябва да се повтори кръвното изследване за хормони и ултразвук. Защо е необходим този втори скрининг??

Какво е?

Първо, малко терминология. Скринингът е дума от английски произход, което означава „пресяване“, „сортиране“, „подбор“. В медицината скринингът означава масивни и относително прости прегледи на големи групи хора за идентифициране на риска от развитие на определени заболявания (рискови групи).

Пренатална на латински означава "пренатална". Понятието "пренатално" може да се прилага само за периода на вътрематочно развитие на плода (преди раждането) и не бива да се бърка с подобното, но с различно значение думата "перинатално" - период от време, който съчетава:

 • развитие на плода от 22 седмици на вътреутробния живот до раждането;
 • действителният период на раждане;
 • първите 7 дни (168 часа) от живота на новороденото;

Триместърът е период от време, равен на три месеца. Нормалната човешка бременност обикновено продължава 38-42 седмици. Има три триместра:

 • I - 1-13 седмици;
 • II - 14-26 седмици;
 • III - от 27 седмици до раждането.

Пренаталният скрининг през втория триместър е набор от изследвания, които трябва да бъдат завършени на 15-22 седмици, за да се определи вероятността от рискове от наследствени и генетични заболявания на плода. За целта използвайте два допълнителни теста:

 • Ултразвуково изследване през втория триместър (ултразвук-II) - планирано, задължително за всички;
 • Кръвен тест за специфични гравидарни (от латински "graviditas" - бременност) хормони (биохимичен скрининг през второто тримесечие - BCS-II или "троен тест") - се извършва, ако е посочено.

Протоколът за пренатален скрининг е разработен от Фондацията за фетална медицина (FMF) и се използва в цял свят. Скринингът за второ тримесечие се провежда в Русия повече от 20 години. Първата прожекция е малко „по-млада“ и влезе в практиката в началото на 2000-те. При изследване през втория триместър трябва да се вземат предвид данните за HD скрининг и ултразвук, извършен на 11-13 седмица.

За разлика от изследванията през първия триместър, BCS-II и ултразвук-II се извършват през различни гестационни седмици.

С развитието на технологиите в центровете за семейно планиране и частни клиники, вместо вече познатия двуизмерен ултразвук, все по-често се използват 3D устройства, които дават обемно изображение (помага за по-добра оценка на анатомията на плода) и дори 4D (движещо се обемно изображение).

Необходимостта от изследвания

През девет месеца на бременността от една оплодена яйцеклетка - зигота се образува сложна саморегулираща се система, състояща се от плод и плацента. Той обединява около сто трилиона (!) Клетки, които умират и се обновяват, образувайки органи и системи, които непрекъснато взаимодействат помежду си и с тялото на бременна жена.

Чрез бъдещата майка този удивителен многоклетъчен организъм е постоянно повлиян от много фактори на външната и вътрешната среда в различни комбинации. Следователно, всяка бременност, дори при един чифт родители, е уникална и единствена по рода си..

Ембрионът в процеса на индивидуалното си развитие в утробата на майката (в процеса на онтогенеза) непрекъснато се променя, повтаряйки целия еволюционен път на живот на животните на планетата Земя: на някои етапи той прилича на риба, след това на гущер, дори има опашка. Едва в края на 8-та седмица от бременността ембрионът се превръща в плод: всички основни органи и системи като цяло вече са оформени, но тяхната структура все още е много различна от това, което трябва да има доносеното новородено.

Понякога програмата за онтогенези се проваля. Всъщност това не се случва толкова рядко, но обикновено една жена дори не подозира, че е бременна: просто следващият период дойде малко по-рано или малко по-късно от обикновено. Това се случва с много груби нарушения на наследствената структура на ембриона, най-често с промени в цели хромозомни набори - полиплоидии.

Нормалният хромозомен набор (кариотип) на човек се състои от 22 двойки хромозоми: 44 „парчета“ автозоми (соматични хромозоми) и една двойка полови хромозоми: XX при жените и XY при мъжете. Пълният състав на нормалния кариотип е написан "46, XX" или "46, XY".

Промените в наследствения материал на ембриона могат да бъдат по-малко тежки: има дефектен ген (малка част от хромозомата) или една допълнителна хромозома в клетъчното ядро ​​(тризомия). Понякога кариотипът обикновено е нормален, но ембрионалният период трябва да бъде изложен на някакъв неблагоприятен фактор, който е причинил увреждане на тъканите на плода. В такива ситуации бременността продължава да напредва, но се образуват отклонения в нормалното развитие на системите и органите..

Провеждат се скринингови прегледи на бъдещи майки, за да се идентифицират навреме тези отклонения и да се даде възможност на жената и нейното семейство да избират по-нататъшни действия.

Основните цели на втория скрининг:

 • за изясняване на степента на риск от развитие на тризомии в плода на 13, 18 и 21 двойки хромозоми (синдроми на Патау, Едуардс и Даун);
 • за оценка на вероятността от образуване на аномалии на нервната система (гръбначна херния, аненцефалия);
 • оценява общото състояние на плода (съответствие на размерите на маркера на главата, багажника, крайниците с гестационната възраст);
 • идентифициране на възможни отклонения в състоянието на околоплодната течност, плацентата, стените на матката и цервикалния канал.

Особено внимание се отделя на идентифицирането на синдрома на Даун. Появата на допълнителни 13 или 18 хромозоми и патологията на нервната тръба се проявяват не само от аномалии в кръвния тест, но също така и от дефекти на органи, които могат да бъдат открити на експерт ултразвук. При синдрома на Даун плодът може да няма груби анатомични нарушения и е невъзможно да се оцени интелигентността и когнитивните функции вътреутробно. Следователно, ако се подозира автозома на тризомия 21, вторият биохимичен скрининг играе основна роля..

Дати

BHS-II и ултразвук-II се извършват по различно време. Вторият биохимичен скрининг се нарича още "троен тест". Оптималното време за преминаването му е периодът от началото на 16-та седмица до 6 дни от 18-та седмица. От 19-та седмица хормоните, които се определят по време на втория тест (свободен естриол, човешки хорионгонадотропин и алфа-фетопротеин), започват активно да се синтезират от плацентата и черния дроб на нероденото дете. Нивото им се променя и може да изкриви резултатите.

Предпочитаната времева рамка за втори ултразвук е бременността 19-20 седмици. Ултразвуковото сканиране е разрешено дори по-късно, до 24 седмици, но е препоръчително да се спазват сроковете до 21-22 седмици. По това време вече можете ясно да видите анатомичната структура на плода и да идентифицирате груби (несъвместими с живота или причиняващи увреждания на нероденото дете) дефекти в развитието, например аненцефалия (няма големи полукълба на мозъка), остеогенеза имперфекта (вътрематочна поради патологичната чупливост на костите, образуват се множество фрактури) и да прекъсне бременността по медицински причини.

Ако има висок риск от тризомия 21 двойки хромозоми (синдром на Даун), все още ще има достатъчно време, така че със съгласието на родителите лекарите да могат да проведат амниоцентеза (да вземат фетални клетки от околоплодната течност) и да преброят броя на хромозомите.

Медицински аборт се извършва преди 22 седмици, на по-късна дата е необходимо да се прибегне до индуциран труд, което е по-лошо за жената и нейното репродуктивно здраве.

Какво гледат?

Вече беше споменато по-горе, че вторият скрининг може да се състои от една (ултразвук) или две процедури (ултразвук и BCS). Когато се извършват два прегледа, те говорят за комбиниран скрининг на втория триместър, той също включва консултация с генетик за интерпретиране на резултатите.

С ултразвук от втория триместър се оценява следното:

 • Колко плода са в матката, е сърдечният ритъм, сърдечната честота, чрез която част (главата или плячката) плодът е разположен в родовия канал (главата или седалището). Ако бременна жена има близнаци, всички допълнителни изследвания задължително се извършват за всеки от плодовете, повече внимание се обръща на структурата на плацентата (или плацентата).
 • Параметрите на плода (наречени фетометрия) се измерват за това:
  1. главата на плода между туберкулите на теменните кости (бипариетален размер - BPD); разстоянието между най-отдалечените ъгли на челото и тила (челно-тилен размер - LZR);
  2. обиколка на главата и корема;
  3. размера на дългите тръбни кости на ръцете и краката (бедрената кост, раменната кост, долната част на крака и предмишницата). Лекарят на ултразвук сравнява измерванията с нормата по специални таблици и прави заключение за развитието на нероденото дете (колко пропорционално и съответства на гестационната възраст) и определя прогнозното тегло на плода.

С помощта на фетометрия бебето може да открие забавяне в развитието или да подозира лезия при някои заболявания на майката (например диабет). Тези данни ще помогнат да се предпише своевременно необходимото лечение и да се избегнат допълнителни усложнения в случай на прогресия на бременността..

 • Анатомия на плода. Съответствието на показателите на вътрешните органи с нормата се оценява изчерпателно. Вземат се предвид не само конкретни размери, но и качеството на визуализация на ултразвуков монитор, общото състояние, взаимоотношенията и пропорционалността. Оценено:
  1. кости на мозъчната част на черепа (липсва при аненцефалия);
  2. мозъкът като цяло и състоянието на неговата цереброспинална течност (странични вентрикули, cisterna magna);
  3. лицев череп (очни кухини, носна кост, назолабиален триъгълник). Намаляването на размера на носната кост е характерно за синдрома на Даун. Прекъсванията в сигнала в областта на носогубния триъгълник показват цепнатина на устната и небцето;
  4. как се формират крайниците;
  5. гръбначен стълб: непрекъснатост, форма на прешлените;
  6. бели дробове;
  7. сърце: броят на сърдечните камери, тяхното съотношение.
  8. стомах, черва, черен дроб;
  9. целостта на коремната стена - за изключване на херния на пъпната връв или цепнатина;
  10. бъбреци и пикочен мехур - наличие, размер, структура. Двустранното разширяване на таза е косвен признак за тризомия 21 двойки;
  11. структурата на външните полови органи помага да се разбере пола на детето.

В периода от 19 до 20 седмици е възможно да се диагностицират много вродени сърдечни дефекти (дефекти на интракардиалната преграда, синдром на лявата хипоплазия, аномалии на аортата и отделяне на белодробна артерия);.

 • Състоянието на стените на матката: има ли признаци на хипертоничност (заплаха от прекъсване), миома. Ако една жена преди това е имала цезарово сечение, зоната на следоперативния белег се проверява внимателно, неговата консистенция.
 • Изчерпателната оценка на плацентата включва:
  1. местоположение в маточната кухина по отношение на вътрешната част на родовия канал: в идеалния случай, високо на една от стените на матката (отпред или отзад). Плацентата може да бъде локализирана на границата с вътрешната част на цервикалния канал (ниско прикрепване) или да го припокрие (представяне). С увеличаване на гестационната възраст плацентата се измества: ниската привързаност се заменя с обичайната, презентацията може да се трансформира в ниска привързаност.
  2. дебелината на плацентарния диск (нормата е около 20 mm);
  3. структура (на 19-20 седмици - хомогенна);
  4. степен на зрялост (обикновено нула през втория триместър)
  5. има ли признаци на откъсване;
 • Пъпна връв: дебелина, колко съдове (три - нормата), качеството на кръвния поток през тях, възможното наличие на възли, признаци на въртене (заплитане) на пъпната връв;
 • Количеството околоплодна течност се характеризира с индекса на околоплодната течност (AFI). Нормата съответства на IAZH 137-212 mm;
 • Състоянието на вътрешната част на родовия канал (истмично-цервикална област): вътрешната ос на шийката на матката обикновено е затворена.

Въз основа на резултатите се прави общо заключение (заключение) за съответствието на плода с гестационната възраст, наличието на вродени аномалии, прояви на плацентарна и истмично-цервикална недостатъчност.

Понастоящем вторият биохимичен скрининг се прави безплатно само за бременни жени в риск. Определени са три маркера:

 • Алфа-фетопротеинът (AFP) е протеин, който прилича на серумен албумин при възрастни. Участва в транспорта на вещества в клетките и предпазва плода от имунни реакции от майката: само половината от гените на плода са „естествени“ за тялото на майката. Другата половина се предава на плода от бащата, тя е „извънземна“. Тялото винаги се бори срещу чужда инвазия (не забравяйте как сте имали ARVI; вирусите също имат гени), но по време на бременност AFP потиска имунната система на плода, така че да не настъпи отхвърляне. Ембрионът започва да произвежда AFP още 5 седмици след зачеването. Това се случва първо в жълтъчната торбичка. Ембрионът екскретира AFP с урина в амниотичната течност, откъдето за отделяне те се абсорбират в кръвта на майката.

След 12 седмици жълтъчната торбичка се намалява и в черния дроб и червата на плода настъпва синтез на AFP. До 16-та седмица нивото на AFP достига концентрации, които могат да се определят чрез диагностични методи в майчината кръв.

 • Човешкият хорион гонадотропин (hCG) е гравидарен хормон на бременността, синтезиран от органи, които се развиват с нероденото дете: до 12 седмици - хорион (предшественик на плацентата), започвайки от втория триместър - директно от плацентата. Извън бременността здравата жена не произвежда този хормон. Неговото присъствие показва аптечния тест за бременност. HCG осигурява нормалното прогресиране на бременността. Общият човешки хорион гонадотропин се състои от две фракции: α-hCG и β-hCG. Свободната субединица β-hCG има по-висока концентрация през първия триместър, поради което именно β-hCG се определя при първия скрининг. На 16-18 седмица общият hCG вече е определен.
 • Преди зачеването свободният естриол се произвежда от яйчниците в ниска концентрация, има ниска биологична активност и бързо се екскретира от тялото. По време на бременността концентрацията му в кръвта на жената се увеличава многократно поради синтеза в плацентата и черния дроб на плода. Този хормон осигурява отпускане на маточните съдове, подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток, стимулира растежа и разклоняването на каналите на млечната жлеза при бременна жена, подготвяйки се за кърмене.

как върви?

На датата, назначена от акушер-гинеколога в кабинета, бременната жена дава кръв от вена за тройно изследване. След преминаване на анализа трябва да се попълни специален въпросник (въпросник), където се изисква да се посочи:

 • фамилия, име, бащино име;
 • дата на вземане на кръв;
 • възраст (необходима дата, месец и година на раждане);
 • гестационна възраст по време на вземане на теста;
 • брой на плодовете (моно бременност, близнаци);
 • телесно тегло на пациента по време на вземане на кръв;
 • расова (етническа) принадлежност. По правило живеещите на територията на Руската федерация, независимо от националността, принадлежат към европейската етническа група.

Но ако бременната жена или нейните родители са от Близкия изток, Югоизточна Азия или Африка, етническата принадлежност ще бъде различна.

 • дали бременната жена има диабет тип I и други хронични заболявания;
 • дали бременната жена има никотинова зависимост;
 • как е настъпила бременността (естествено зачеване или IVF). Ако са били използвани асистирани репродуктивни технологии, ще трябва да отговорите на редица допълнителни въпроси, които ще бъдат изяснени от медицински специалист.

Всички въпроси на въпросника не остават без работа - получените отговори са необходими за пренатална оценка на риска от развитие на патология в плода на определен пациент, която се изчислява с помощта на специализирани компютърни програми, като се вземат предвид резултатите от всички тестове в съвкупност, включително данни от ултразвук. Това се нарича комбиниран скрининг.

Задължително е да се разбере и запомни, че скринингът оценява само вероятността, възможния риск от развитие на определена патология при плода и не е окончателна диагноза. За най-пълна оценка въз основа на резултатите от тройния тест се консултира генетик. Данните за BCS-II се сравняват с показателите от първото проучване (BCS-I и ултразвук на 11-13 седмици).

Поради това е желателно първият и вторият скрининг биохимични изследвания да се извършват в същата лаборатория. Това ще улесни лекаря да дешифрира резултатите..

На среща с генетик можете и трябва да зададете на лекаря правилните въпроси за прегледа, да го помолите да обясни неразбираеми термини. Разбирането на целта и характеристиките на скрининга ще помогне на бременната жена да оцени правилно проблема, адекватно да реагира на преобладаващите обстоятелства и заедно с лекаря да избере по-нататъшната тактика на бременността. Ако е необходимо, генетикът може да предпише втора консултация след втория ултразвук на 19-20 седмици.

Вторият ултразвук се извършва трансабдоминално (сензорът на устройството е разположен на предната коремна стена) в легнало положение. Изследването трябва да се извършва от лекар със специализация по пренатална диагностика..

Кой е назначен?

Ултразвукът от втория триместър се прави за всички бременни жени. Дори при липса на риск от вродени малформации на плода, е необходимо да имаме ясна представа за това как се развива: как добавя растеж и маса, колко пропорционално и синхронно се развиват неговите органи.

Освен това се оценява състоянието на матката и плацентата, която от 24-25 седмици започва активно да се трансформира, за да отговори на нарастващите нужди на плода от хранителни вещества и кислород.

За разлика от задължителния първи скрининг за всички бременни жени, биохимичният скрининг през втория триместър понастоящем се извършва за пациенти само ако има специални показания:

 • „Лош“ първи скрининг - резултатите от него показват риск от вродена патология;
 • членовете на семейството имат наследствени заболявания;
 • предишни бременности при жени, завършили с раждането на дете с вродени малформации и / или наследствена патология (хромозомни и генетични заболявания), или е извършено прекъсване на бременността във връзка с откриване на вродена патология в плода;
 • тясно свързан брак;
 • бременната жена е претърпяла инфекциозно заболяване; обаче първият скрининг може да е „добър“;
 • преди това жената е имала спонтанни аборти, особено в краткосрочен план;
 • рак по време на бременност;
 • в ранните етапи на бременността, жената е приемала определени лекарства (например антиконвулсанти, транквиланти, цитостатици, антибиотици) за някои заболявания;
 • възрастта на бъдещата майка е 35+. С напредване на възрастта настъпва стареенето на ооцитите, по-често в тях се получават разграждания на наследствен материал..

Подготовка за анализ

Кръвен тест от вена за тройно изследване трябва да се направи на празен стомах. Обикновено лабораториите вземат кръв за анализ сутрин. Периодът на нощния сън ще бъде периодът от време, когато се въздържате от храна. Сутрин вместо закуска изпийте чаша вода (не чай или кафе) без газ не по-късно от 30-40 минути преди процедурата. Ако трябва да вземете теста по различно време, трябва да спазвате „гладна пауза“ в продължение на 5-6 часа. По това време са изключени всички напитки, с изключение на неподвижната вода.

Не е необходимо да се придържате към някаква специална диета, преди да се предадете, тъй като определените хормони не са пряко свързани с метаболизма. И все пак си струва малко подготовка. Препоръчително е да не ядете много мазни и пържени храни (бекон, кебап, пържени картофи) през деня, преди да вземете кръв от вена, да се въздържате от консумация на какао и шоколад, риба и морски дарове, както и цитрусови плодове.

Не се изисква специална подготовка за втория скринингов ултразвук. През първия триместър, за добра визуализация на ембриона, се извършва ултразвук с препълнен майчин пикочен мехур, за който трябва да изпиете много вода и да се задържите преди изследването.

По време на втория триместър на бременността, акустичният прозорец, необходим за това изследване, се образува естествено от околоплодната течност.

Норми

Източници, посветени на проблемите на пренаталния скрининг, показват различни нива на хормони от тройния тест. Това се дължи на особеностите на методологията за изследване, използвана от определена лаборатория и с използването на различни единици за промяна. Така че, алфа-фетопротеинът може да бъде измерен в U / ml или в IU / ml, а хорион гонадотропин - в U / ml, IU / ml и ng / ml.

По-долу са дадени само приблизителни нива на тройни тестови хормони, в зависимост от гестационната възраст:

 • AFP: 17-19 седмици - 15-95 IU / ml;
 • HCG: в периода от 15 до 25 седмици в диапазона 10x103 - 35x103 IU / ml;
 • Свободен естриол в nmol / l на 17 седмица: 1.17-5.52; на 18-19 седмици: 2,43-11,21.

Едни и същи резултати от тестове, извършени в една и съща лаборатория по едно и също време при различни жени с една и съща гестационна възраст, могат да се интерпретират по различен начин и за единия те ще бъдат норма, а за другия - отклонение. Това се влияе от много обстоятелства, включително:

 • броя на носещите плодове;
 • телесна маса;
 • хронични заболявания и лоши навици;
 • фактът на ин витро оплождане.

В допълнение, чрез промяна на нивото само на един хормон е невъзможно да се определи рискът от една или друга патология. Например, нивото на hCG при малформации на мозъка и гръбначния мозък е в рамките на нормалното. Ето защо си струва да оставите задачата за декодиране на индикатори на специално обучени специалисти..

Генетикът оценява не един показател, а тяхната комбинация. Като се вземат предвид всички нюанси на BHS-II (не забравяйте, че след даряване на кръв от вена се попълва специален въпросник), се изчислява специален коефициент - MoM (множител на медиана) - резултатът от математическото разделение на концентрацията на нивото на хормона в индивидуално изследване на средната скорост за дадена раса, възраст, телесно тегло и гестационна възраст. Стойностите на MoM във всички лаборатории са еднакви, нормата е в диапазона от 0,5 до 2,5, ако жената носи един плод.

Сравнението на резултатите от тройния тест на MoM се използва за изчисляване на степента на риск. Най-общо казано, това може да бъде представено под формата на таблица, където N е нормата, ↓ е намалената; ↑ - над нормата: