Въпросното изследване се извършва между 16 и 20 седмици от бременността и се състои от два етапа: ултразвук и биохимичен скрининг. При липса на аномалии при ултразвук често не се предписва троен тест.

По принцип скринингът за втория триместър на бременността е доброволна процедура. В някои случаи резултатите могат да бъдат фалшиво положителни, което провокира стрес и се отразява негативно на здравето на майката..

От друга страна, благодарение на такава диагноза е възможно да се идентифицират и своевременно елиминират фактори, които пречат на нормалния ход на бременността..

 1. Ултразвукова процедура
 2. Троен тест (декодиране и норми)
 3. Лош втори скрининг - какво да правя по-нататък?

Ултразвукова процедура

Този тип диагноза дава възможност да се направи пълна оценка на нивото на развитие на плода, да се потвърди или отрече наличието на физиологични аномалии.

Поради възрастта на бебето, следните индикатори могат да бъдат записани с помощта на ултразвуков сензор:

1. Пол

Полът може да бъде определен, ако ембрионът е позициониран правилно.

В противен случай бъдещите родители ще останат на тъмно до следващия скрининг или до раждането на бебето..

2. Фетометрични данни на плода

Те включват няколко компонента:

 • Дължина на раменната кост и предмишницата. Лекарят проверява наличието на цялата костна тъкан, симетрията на предмишниците.
 • Размери на бедрената кост и костите на долната част на крака.Взема се предвид броят на пръстите на ръцете и краката
 • Коремна обиколка.
 • Фронтално-тилен размер и бипариетални параметри на главата на ембриона.
 • Обиколка на главата.
 • Дължина на носната кост. Нормите на изследвания обект на изследване са: 3,7-7,3 mm на 16-17 седмица от бременността; 5,3-8,1 mm на 18-19 седмици; 5,8-8,3 mm на 20-21 седмица. Ако предишните показатели са нормални, но има отклонения от този компонент, се счита, че плодът няма никакви хромозомни аномалии.
 • Първоначално феталната възраст беше определена неправилно.
 • Ембрионът се развива с определени патологии.

3. Анатомична информация

Лекарят записва следните нюанси:

 1. Наличието на бъбреци, тяхната симетрия.
 2. Местоположение на вътрешните органи: пикочен мехур, бели дробове, стомах и др..
 3. Структурата на лицевите кости. Този ултразвук може да разкрие дефекти в анатомията на горната устна.
 4. Структурата на сърцето в четирикамерен разрез.
 5. Размери на малкия мозък, страничните вентрикули на мозъка, cisterna magna на ембриона.

4. Информация за плацентата

Най-успешното място на закрепване на плацентата е задната стена на матката или зона близо до нейното дъно.

Структурата на плацентата от 16 до 20 седмици трябва да бъде еднаква. При наличие на отклонения се предписва лечение, насочено към нормализиране на кръвообращението.

5. Количеството околоплодни води (околоплодни води)

При лека липса на вода терапевтичните мерки се ограничават до витаминотерапия, корекция на диетата, ограничаване на физическата активност.

Тежките олигохидрамниони изискват по-сериозни мерки, които ще включват прием на специални лекарства. Това се дължи на факта, че подобно явление може да повлияе негативно на развитието на крайниците и гръбначния стълб на ембриона, да провокира аномалии в нервната система. Често бебетата, родени в условия на ниска вода, страдат от умствена изостаналост и слабост..

Изразяването на многоводие е не по-малко опасно за плода. Бременната жена в такива ситуации най-често се хоспитализира и се предписва комплексно лечение.

6. Брой съдове на пъпната връв

Състоянието се счита за нормално, когато плодът има две артерии и една вена.

В онези ситуации, когато специалистът по ултразвук е установил по-малко съдове, не трябва да изпадате в паника. Добрите резултати от биохимичен кръвен тест, както и липсата на аномалии в развитието на плода (според ултразвукова диагностика) показват, че единствената артерия напълно компенсира работата на отсъстващите.

В бъдеще родителите трябва да следят правилното хранене, да засилят защитните реакции на тялото на бебето.

7. Параметри на шийката на матката и стените на матката

Лекарят обръща внимание на размера на шийката на матката.

Ако в сравнение с предишния скрининг се наблюдава неговото скъсяване (по-малко от 30 mm), отваряне или омекотяване на тъканите му, може да се предпише инсталирането на песар за запазване на бременността.

Троен тест

След като се подложи на ултразвуково изследване, бременната жена очаква следващия етап на скрининг: биохимичен анализ на венозна кръв.

Основната задача на това тестване е да се определят три показателя:

1. Безплатен естриол - половият хормон, който се усеща още от първите дни на формиране на плацентата и чието ниво се увеличава всеки месец: 1,18-5, 52 ng / ml на 16-17 седмица от бременността; 2.42-11.20 ng / ml на 18-19 седмици; 3.9-10.0 на 20-21 седмица.

 • Има заплаха от спонтанен аборт.
 • Има определени аномалии в развитието на нервната тръба на ембриона или неговите вътрешни органи. По-специално това се отнася за надбъбречните жлези.
 • Сериозни нарушения са настъпили в структурата на плацентата.
 • Има вътрематочна инфекция.
 • Плодът е диагностициран със синдром на Даун.
 • По време на тройния тест бременната жена е била лекувана с антибиотици.
 1. Бременността е многоплодна.
 2. Теглото на ембриона надвишава допустимата норма.

2. Безплатен бета-HCG. Именно този показател благоприятства появата на втора лента при преминаване на тест за бременност.

Нивото на човешкия хорион гонадотропин през втория триместър на бременността може да варира: 10-57 хиляди нг / мл на 16-та седмица; 8-57 хиляди ng / ml на 17-18 седмици; 7-48 хиляди ng / ml на 19-та седмица от бременността.

 • Ембрионът се развива със синдром на Даун (с 2-кратно отклонение от нормата).
 • Жена носи повече от едно дете.
 • Има патологии, свързани с повишено кръвно налягане, подпухналост. Общият анализ на урината в този случай посочва наличието на протеин.
 • Бременната жена е диагностицирана с диабет.
 • Плодът се развива с определени дефекти.
 • В структурата на яйцеклетката присъстват патологии. В 40% от случаите подобно явление може да провокира появата на хориокарцином..

 1. Има заплаха от спонтанен аборт.
 2. Ембрионът не се развива правилно или изобщо не се развива.
 3. Смъртта на ембриона е настъпила.
 4. Плацентата не е в състояние да изпълнява напълно функциите си поради нарушения в нейната структура.
 5. Плодът има синдром на Едуардс или синдром на Патау.

3. Алфа-фетопротеинът (AFP) е протеин, който се произвежда в синцитиотрофобласта и жълтъчната торбичка в ранните етапи, от 11-12 седмици се произвежда от черния дроб на плода.

Този протеин навлиза в амниотичната течност през бъбреците на плода и в кръвта на майката чрез дифузия на плацентата. На 15-19 седмица от бременността допустимата норма на алфа-фетопротеин варира между 15-95 U / ml, след 20-та седмица - 28-125 U / ml.

Определянето на алфа-фетопротеин в кръвта на бременна жена помага да се диагностицират малформации, свързани с дефект на нервната тръба: при тези заболявания нивото на протеин се увеличава. При хромозомни аномалии, като синдром на Даун или синдром на Едуардс, нивата на протеин са ниски.

Сега този показател се използва рядко, особено след въвеждането на първия биохимичен скрининг, който включва hCG + papp-a, който е по-информативен и навременен. Ако премине първият скрининг, тогава не се извършва втори биохимичен скрининг.

В момента най-надеждният метод за диагностициране на фетални хромозомни аномалии е неинвазивният пренатален тест (NIPT).

 • Лекарят неправилно определи гестационната възраст (ако отклоненията от нормата не са толкова значителни).
 • Плодът има синдром на Едуардс / синдром на Даун.
 • Смъртта на ембриона е настъпила.
 • Съществува риск от прекъсване на бременността.
 • Оплодената яйцеклетка има определени аномалии (кистозен дрейф).

 • Има грешки в структурата на феталната нервна тръба.
 • Червата или дванадесетопръстника на ембриона имат дефекти в развитието.
 • Бебето има синдром на Meckel (в изключително редки случаи).
 • Некроза на черния дроб в резултат на инфекция на тялото на бременната жена.
 • Има отклонения в структурата на предната коремна стена.

Ако ултразвуковото сканиране потвърждава многоплодна бременност, лекарите рядко предписват биохимичен скрининг: съществуващите нормални показатели са приложими по отношение на едноплодна бременност.

Определянето как точно ще се променят показателите, ако жената носи два или повече плода е много проблематично.

Лош втори скрининг - какво да правя и къде да отида по-нататък?

Лекарят може да изчисли риска от плод с определени патологии, като внимателно проучи резултатите всички тестове втора прожекция.

Ако обаче според заключението на скрининговата програма степента на риска е 1: 250, бременната жена трябва да се свърже с генетик. Този специалист може да предпише допълнителни неинвазивни диагностични методи, чрез които се определя наличието / отсъствието на хромозомни или вродени аномалии при плода.

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Скрининг на 2-ри триместър: кога да се прави и норми?

Самата концепция за скрининг по време на бременност се отнася до редица изследвания, чиято цел е да се открият фетални малформации. 2 скринингът включва ултразвук и биохимичен кръвен тест. Ако се направи кръвен тест по-рано, непредвидено, тогава се прави само ултразвук.

Защо се нуждаете от 2 скрининга

Не се изисква втори скрининг, но информацията, получена от прегледа, е много ценна. Въз основа на него се правят изводи за полезността на развитието на детето. Ако показателите за изследване са отрицателни, тогава гинекологът може да предпише вътрематочно лечение, допълнителни изследвания или изкуствено да причини преждевременно раждане. През този период родителите вземат много отговорно решение за себе си: дали да оставят потенциално болно дете или да прекъснат бременността.

Кога и как да направите 2 скрининга

Обикновено се провеждат 2 скрининга от 18 до 20 седмици от бременността. Този период е най-удобен за изследване на плода и при необходимост не е късно да се прекъсне бременността. Точното време на прегледа се определя индивидуално и зависи от здравословното състояние на бременната жена и показателите на първия скрининг. В някои случаи се препоръчва да се прави само ултразвук.

Биохимичният анализ се прави най-добре от 16 до 18 седмици. През този период резултатът ще бъде най-информативен. Важно е да не пропускате това време, защото съставът на кръвта на бременна жена се променя много бързо.

 • 1 прожекция
 • 3 прожекция

Оптималният период за ултразвук е 19-24 седмици. Като правило се предписва за 19-22 седмици, за да се планира второ сканиране, ако е необходимо, за 22-24 седмици..

При ултразвуков скрининг информацията се чете чрез специален сензор през коремната стена. В същото време жената лежи по гръб на дивана. Пациентът веднага получава резултатите. По време на проучването могат да се правят снимки и дори видеозаписи на бебето в утробата.
За биохимични изследвания се взема кръв от вена. Резултатите се изготвят в рамките на две седмици.

Задължително ли е да се прави скрининг

Ако бременна жена не е изложена на риск, няма усложнения по време на бременност или ако първият скрининг даде положителни резултати, тогава може да й бъде предложен само ултразвуков преглед. Но ако бъдещата майка все пак иска да направи 2 скрининга, те не могат да й откажат.

Задължително, 2 прожекции е за:

 • Жени над 35 години;
 • Бременни жени с лоша наследственост;
 • Момичета, които са имали вирусно или инфекциозно заболяване в началото на бременността;
 • Бременни жени, които са омъжени за близки роднини;
 • Бъдещи майки, които злоупотребяват с наркотици и алкохол. И също така, прием на силни лекарства;
 • Жени с вредни условия на труд;
 • Момичета, които са направили аборт;
 • Жени, които са имали преди това замразена бременност или са преживели спонтанен аборт;
 • За майки с лоши резултати от първия скрининг;

Как да се подготвим за прегледа

За около един ден трябва да се откажете от морски дарове, сладкиши, пикантни и пържени храни. Всичко това може да повлияе на състава на кръвта и да даде фалшиви резултати. По-добре е да не ядете изобщо 5-6 часа преди вземане на кръв. Можете да пиете негазирана вода, но не по-късно от 30-40 минути преди анализа.
Не се изисква специално обучение преди ехографско изследване. Не е необходимо изпразване на пикочния мехур и червата; това няма да повлияе на резултатите от теста. По-добре е да вземете със себе си памперс, кърпа и калъфи за обувки, защото те не се предлагат във всички клиники.

Химия на кръвта

Биохимичният кръвен тест включва проверка на съдържанието на 3 елемента в кръвта:

 • HCG (човешки хорион гонадотропин) - хормон, произведен след бременност;
 • AFP (алфа-фетопротеин) - протеин, произведен от стомашно-чревния тракт и черния дроб на ембриона;
 • EZ (свободен естриол) - хормон, произведен от надбъбречните жлези и черния дроб на плода;

Инхибин А може да бъде измерен, но само ако е посочен.

Резултатът се подготвя за няколко седмици. Това е доклад за много цифрови данни. Въз основа на отклоненията на тези данни от нормата, лекарите определят риска от това коя болест е най-вероятно при плода..

Какво гледат на 2 прожекции

С ултразвуков скрининг могат да бъдат открити както леки физически дефекти, така и сериозни аномалии в развитието. Тази процедура изследва такива показатели като:

 • Пулсът на ембриона;
 • Обиколка на гърдите, корема, главата. Тези показатели могат да помогнат да се определи продължителността на бременността, правилността на формирането на мозъка, възможните отклонения в развитието на бебето;
 • Тегло и ръст на детето;
 • Брой ембриони;
 • Зрелост на плацентата, нейната дебелина, представяне;
 • Функциониране на вътрешните органи на плода, оценка на правилността на тяхното формиране;
 • Развитието на лицевите кости, гръдния кош и гръбначния стълб;
 • Правилността на формирането на чертите на лицето на детето (състоянието на очните кухини, образуването на цепнатина на устната или цепнатина на небцето);
 • Многоводие или олигохидрамнион (и двете могат да показват проблеми като инфекция);
 • Брой на крайниците, пръстите на ръцете и краката;
 • Състоянието на матката (изследва се шийката на матката, определя се наличието на тонус);
 • Детски пол.

Какви заболявания могат да бъдат открити в ембриона по време на изследването.

По време на втория скрининг могат да бъдат открити аномалии в развитието на плода, които не са се появили при по-ранни изследвания. А също и да потвърди или разсее подозренията, възникнали относно физически, психически, генетични аномалии в развитието на плода. Последните включват:

Синдром на Даун. Той може да бъде открит както чрез анализ на биохимията на кръвта (ще има намалено ниво на естриол и AFP и повишено ниво на hCG), така и чрез ултразвуково изследване (трябва да се предупреди за скъсяване на носната кост и удебеляване на яката);

Дефект на нервната тръба е добре дефиниран при ултразвук и се характеризира с увеличаване на нивата на AFP, а понякога и с намаляване на естриола;

Синдромът на Едуардс при ултразвуков скрининг се разкрива от особеностите на структурата на черепа, нарушения на органите. Протеините, естриолът и hCG в резултатите от кръвните тестове ще бъдат намалени.

Възможни ли са фалшиви резултати от скрининг за 2 триместър и защо?.

Вторият скрининг се характеризира с висока надеждност (60-90%). Но се случват и фалшиви резултати. Тялото на всеки човек е индивидуално и за някой отклоненията от общоприетите норми на hCG, AFP и др. Не говорят за проблеми в развитието. Обикновено лекарите просто предоставят данни за това какъв процент има риск от раждане на дете с определени аномалии.

Обстоятелства като следните могат да допринесат за неверни резултати:

 • Затлъстяване на бременна жена;
 • Диабет;
 • Многоплодна бременност;
 • При зачеване чрез IVF.

Как и защо се прави скрининг за 2 триместър?

Скринингът на 2-ри триместър е стандартен преглед на бременни жени, който включва ултразвук и кръвни изследвания. Въз основа на получените данни лекарите правят заключения за здравословното състояние на жената и плода и прогнозират по-нататъшния ход на бременността. За да не може отговорната процедура да изплаши бъдещата майка, тя трябва да знае кои показатели ще изследват лекарите и какви резултати могат да се очакват.

Цели и показания

Основните цели на скрининга през втория триместър са да се идентифицират различни малформации и да се установи нивото на риск от патологии. Изследването има за цел да потвърди или отрече данните, получени от лекарите по време на първия скрининг. Тази процедура не е предписана за всички жени, а само за тези, които са изложени на риск..

И така, показанията за 2-ри скрининг са вирусни заболявания, които една жена е страдала през първия триместър на бременността, предишни бременности, завършили неуспешно (спонтанен аборт, избледняване, мъртво раждане), възрастта на бъдещите родители над 35 години и лоша наследственост. Изследването е необходимо и за жени, работещи в трудни условия, страдащи от алкохолизъм и наркомания, тези, които са приемали незаконни наркотици (например, хапчета за сън или антибиотици) в началото на бременността. Освен това скринингът на 2-ри триместър е задължителен за жена, която очаква дете от свой роднина (в този случай рискът от развитие на патологични аномалии е много голям).

Ако бременността протича нормално, без никакви усложнения, втори скрининг не е необходим. Но може да се премине, ако самата жена иска да провери състоянието на детето..

Дати

За да получите най-точните резултати, е важно да изберете правилния момент за скрининга за втория триместър. Обикновено се прави не по-рано от 16-ти, но не по-късно от 20-та седмица. 17-тата седмица е оптимална. По това време вече можете да видите детето в детайли и обективно да оцените състоянието му. Освен това този период ще позволи на жената да се подложи на допълнителни прегледи от генетик и други специалисти, в случай че ултразвуково сканиране и кръвен тест разкрият съмнения за отклонения..

Процедури

Вторият скрининг включва ултразвук и биохимия на кръвта. И двете процедури обикновено са насрочени за един и същи ден. Ултразвукът се извършва трансабдоминално, тоест сензорът се движи по корема. Лекарят изследва и анализира следните параметри:

 • структурата на лицето на детето - уста, нос, очи, уши; фетометрия (размер на плода);
 • структурата и степента на зрялост на вътрешните органи (белите дробове, мозъка, сърцето, червата, стомаха, бъбреците, пикочния мехур) и гръбначния стълб;
 • брой пръсти на ръцете и краката; дебелината и степента на зрялост на плацентата, обема на околоплодните води.

Също така, в това проучване можете да разберете пола на бебето с почти 100% точност. За период от 17 седмици първичните сексуални характеристики вече са ясно видими на монитора на ултразвуковия апарат.

Венозната кръв се оценява според следните показатели: съдържанието на hCG, свободен естриол и алфа-фетопротеин. Заедно с резултатите от ултразвука получените данни помагат за съставяне на пълна картина на развитието на детето..

Подготовка за изследване

Не е необходима специална подготовка за скрининг през втория триместър.

 • Кръвта се дарява както обикновено - на гладно. Всяка храна, изядена за по-малко от 6-8 часа, може да изкриви резултатите от изследването.
 • 4 часа преди даряването на кръв е позволено да се пие само чиста вода.
 • В навечерието е по-добре да се откажете от сладки, мазни и нишестени храни.
 • Също така не се препоръчва да се увличате с алергенни храни - цитрусови плодове, ягоди, шоколад преди кръвен тест.

В идеалния случай анализът трябва да се направи рано сутрин, за да не се забави твърде много моментът на закуска. В противен случай жената може да се почувства замаяна, ще дойде гадене и всяко влошено здраве на бъдещата майка се отразява негативно на състоянието на бебето..

Ултразвукът може да се извърши по всяко време на деня. Пълнотата на пикочния мехур и червата не влияе върху качеството на показаната картина и не пречи на оценката на състоянието на матката.

Единствената сериозна подготовка, която се изисква преди втората прожекция, е морална. Много е важно да се настроите за положителни резултати и да не мислите за лошите. Това е особено вярно в случаите, когато изследвания от първия триместър разкриват съмнения за отклонения.

Процент на скрининг за втория триместър

За да дешифрирате правилно резултатите от ултразвук и кръвни тестове, трябва да знаете стандартите за скрининг за 2-ри триместър.

Ултразвукът ще покаже следните параметри.

Период на бременност - 16 седмици

Тегло на плода - 100 г. Дължина на плода - 11,6 см. Коремна обиколка - от 88 до 116 мм. Обиколката на главата е от 112 до 136 мм. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 41 до 49 мм. Бипариетален размер - от 31 до 37 мм. Дължината на пищялната кост е от 15 до 21 мм. Дължината на бедрената кост е от 17 до 23 мм. Дължината на костите на предмишницата е от 12 до 18 мм. Дължината на раменната кост е 15 до 21 мм. Индекс на околоплодната течност - 73-201.

17 седмици

Тегло на плода - 140 г. Дължина на плода - 13 см. Коремна обиколка - от 93 до 131 мм. Обиколката на главата е от 121 до 149 мм. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 46 до 54 mm. Бипариетален размер - от 34 до 42 мм. Дължината на пищялната кост е от 17 до 25 мм. Дължината на бедрената кост е от 20 до 28 мм. Дължината на костите на предмишницата е от 15 до 21 мм. Дължината на раменната кост е от 17 до 25 mm. Индекс на околоплодната течност - 77-211.

18 седмици

Тегло на плода - 190 г. Дължина на плода - 14,2 см. Коремна обиколка - от 104 до 144 мм. Обиколката на главата е от 141 до 161 мм. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 49 до 59 мм. Бипариетален размер - от 37 до 47 мм. Дължината на пищялната кост е от 20 до 28 мм. Дължината на бедрената кост е от 23 до 31 мм. Дължината на костите на предмишницата е от 17 до 23 мм. Дължината на раменната кост е от 20 до 28 мм. Индекс на околоплодната течност - 80-220.

19 седмици

Тегло на плодовете - 240 г. Дължина на плодовете - 15,3 см. Коремна обиколка - от 114 до 154 мм. Обиколка на главата - 142 до 174 мм. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 53 до 63 mm. Бипариетален размер - от 41 до 49 мм. Дължината на пищялната кост е от 23 до 31 мм. Дължината на бедрената кост е от 26 до 34 мм. Дължината на костите на предмишницата е от 20 до 26 мм. Дължината на раменната кост е от 23 до 31 мм. Индекс на околоплодната течност - 83-225.

20 седмици

Тегло на плода - 300 г. Дължина на плода - 16,4 см. Коремна обиколка - от 124 до 164 мм. Обиколка на главата - от 154 до 186 мм. Фронтално-тилен размер (LZR) - от 56 до 68 mm. Бипариетален размер - от 43 до 53 мм. Дължината на пищялната кост е от 26 до 34 мм. Дължината на бедрената кост е от 29 до 37 мм. Дължината на костите на предмишницата е от 22 до 29 мм. Дължината на раменната кост е 26 до 34 мм. Индекс на околоплодната течност - 86-230.

Кръвен тест

Кръвен тест определя съдържанието на хормоните hCG, естриол (EZ) и алфа-фетопротеин (AFP). Стандартите за скрининг за втория триместър на изследването на състава на кръвта са както следва. HCG - от 10 000 до 35 000 единици на 15-25 седмици от бременността.

 • 16-та седмица - 4,9-22,75 nmol / l,
 • 17-та седмица - 5,25-23,1 nmol / l,
 • 18-та седмица - 5,6-29,75 nmol / l,
 • 19-та седмица - 6,65–38,5 nmol / l,
 • 20-та седмица - 7,35–45,5 nmol / l.
 • 16-та седмица - 34,4 IU / ml,
 • 17-та седмица - 39,0 IU / ml,
 • 18-та седмица - 44,2 IU / ml,
 • 19-та седмица - 50,2 IU / ml,
 • 20-та седмица - 57,0 IU / ml.

Отклоненията от скрининговите стандарти за втория триместър могат да показват наличие на генетични аномалии при детето. Степента на риск от развитие на едно или друго отклонение се изчислява въз основа на MoM - множествеността на резултата от маркера до средната му стойност. Долната граница на MoM е 0,5, а горната е 2,5. Оптималният резултат е 1.

Нормалният риск от аномалии е 1 на 380. Ако обаче втората цифра е по-малка, тогава има шанс детето да се роди нездравословно.

Отклонения

Скринингът през втория триместър открива аномалии в развитието като синдром на Даун, синдром на Едуардс и дефект на нервната тръба. Синдром на Даун е възможен при висок hCG и нисък EZ и AFP. Синдром на Едуардс - с ниско съдържание на всички изследвани хормони. Дефект на нервната тръба - с висок AFP и EZ и нормален hCG.

Ако получите разочароващи резултати (с риск от развитие на отклонения от 1 на 250 или 1 на 360), е необходимо да се консултирате с гинеколог, водещ бременността. При риск от 1 на 100 заболявания са необходими инвазивни диагностични техники, даващи по-точни резултати. В случай, че лекарите намерят потвърждение на предполагаемата диагноза, която не може да бъде излекувана и не може да бъде обърната, на жената се предлага изкуствено прекъсване на бременността. Окончателното решение остава за нея..

Неверни резултати

Струва си да се отбележи, че разочароващите резултати от втория скрининг не винаги са абсолютно точна диагноза. Понякога резултатите от изследването се оказват погрешни. Това може да се случи по няколко причини. По този начин резултатите могат да бъдат неверни, ако бременността е многоплодна. Грешката може да възникне поради първоначално неправилно зададената гестационна възраст. Също така, ултразвук и кръвен тест могат да покажат неправилни резултати, ако бъдещата майка страда от захарен диабет, ако е с наднормено тегло или, напротив, е с поднормено тегло. В допълнение, често се появяват фалшиви резултати по време на бременност след ин витро..

Знаейки какво е скрининг за второ тримесечие, време, темпове на резултатите и други важни аспекти, тази процедура няма да ви създаде никакъв страх. Основното е да се подготвите психически за прегледа и да се настроите за успешен резултат..

Прожекция на 2-ри триместър: време и норми

 • Какво е?
 • Дати
 • Кой трябва да бъде проверен?
 • Обучение
 • Стандарти за анализ

Просто е невъзможно да се определи как плодът расте и се развива, без да се извършват редица изследвания. Много важен медицински метод за такава диагноза е скринингът на 2-ри триместър на бременността..

Какво е?

Скрининговите лекари призовават цял ​​набор от прегледи, които са необходими, за да се идентифицират различни аномалии в развитието на плода, както и да се установи колко добре се развива в утробата на майката. Бременността е уникален период от живота на всяка жена. По това време хормоналният фон се променя значително. Това кара основните нива на хормоните да се променят. Също така в кръвта могат да се появят специфични биохимични маркери, които показват възможното развитие на генетични и хромозомни патологии..

Във всеки от периодите на раждане на бебе патологиите се проявяват по различни начини. Те могат да бъдат определени само чрез метода на лабораторна диагностика и ултразвук. Такива изследвания се предписват от акушер-гинеколог. Бъдещата майка научава за скрининга, обикновено при първите посещения в женската клиника. Скринингът по време на бременност е препоръчителна процедура. Не всички жени се осмеляват да го преминат.

Доста често само бъдещи майки, които имат някакви съпътстващи заболявания на вътрешните органи, се подлагат на пренатален скрининг.

Въвеждането на пренатален скрининг у нас се случи сравнително наскоро. Плашещата демографска ситуация доведе до разработването на такива препоръки на лекарите. Лекарите отбелязват, че въвеждането на пренатален скрининг значително е намалило нивата на майчина смъртност. Благодарение на този диагностичен комплекс лекарите започнаха да идентифицират опасни генетични аномалии на най-ранните етапи от формирането им..

Вторият триместър е периодът, когато ембрионът е преминал към следващия етап от своето развитие. По това време лекарите вече определят бъдещото бебе като плод. Детето продължава да се подлага на диференциация на всички жизненоважни системи на тялото. Това време е не по-малко важно от първия триместър на бременността. Пълноценният втори скрининг включва набор от общи клинични и биохимични анализи, хормонални изследвания, а също така се допълва от задължителното ултразвуково сканиране. В някои случаи лекарите могат леко да разширят списъка с необходимите изследвания..

Доста често това се случва в ситуация, при която бъдещата майка е установено, че има някои аномалии по време на скрининга на 1 триместър на бременността.

Много майки вярват, че скринингът може да предотврати развитието на вродени генетични заболявания при техните бебета. Веднага трябва да се отбележи, че за съжаление това не е така. Възможно е да се предотврати появата на хромозомни патологии при бебе на етапа на подготовка за бременност..

Ако зачеването вече е настъпило, тогава вече не е възможно да се повлияе на образуването на специфично генетично заболяване. Въпреки това е възможно да се идентифицират определени патологии с помощта на скрининг доста често. Такива опасни заболявания като болест на Даун, синдром на Едуардс, синдром на Патау и много други заболявания могат да бъдат определени с помощта на специфичен набор от диагностика, който се извършва през втория триместър на бременността. Скринингът също така ви позволява да определите различни малформации и аномалии в структурата на тръбните кости..

Доста често тези тестове разкриват и вродени метаболитни заболявания, като такива опасни патологии включват галактоземия, фенилкетонурия, муковисцидоза и много други..

Дати

Лекарите са установили няколко постановени периода на бременност, в които скринингът е най-рационален. Във всеки триместър на раждането на бебе има по един такъв комплекс от диагностика. Времето се определя за всички жени. Има и определени клинични ситуации, при които те могат да бъдат леко изместени..

В този случай конкретните дати на скрининга се определят от акушер-гинеколога, наблюдаващ пациента..

В повечето ситуации се извършва комплекс от изследвания на 16-20 седмици от бременността. По изключение скринингът може да се направи след 21 седмици. Тази ситуация обикновено се случва, когато бременна жена има някакви израстъци в яйчниците. При тези патологии хормоналният фон се променя значително. За да се получат по-точни резултати от биохимичните анализи, скринингът се отлага с 1-2 седмици.

Много майки вярват, че ултразвуковото сканиране трябва да се направи в същия ден с пътуване до лабораторията. Това изобщо не е необходимо..

Може дори да минат няколко седмици между кръвните изследвания и ехографските изследвания, това положение е съвсем нормално.

Кой трябва да бъде проверен?

Акушер-гинеколозите препоръчват да се предаде такъв комплекс на всички жени, които носят бебета, но има определени групи, които просто се нуждаят от скрининг. Жените, които имат индикации за проучване, не трябва да пропускат комплекса от пренатална диагностика. Това може да доведе до факта, че лекарите просто не разберат своевременно за наличието на опасни патологични състояния при бъдещата майка и нейното бебе. Лекарите идентифицират няколко постановени категории жени, които се нуждаят от скрининг..

Тези групи включват следното:

 • Бъдещи майки, заченали бебе след 35 години;
 • Бременни жени с вродени малформации или обременена фамилна анамнеза за генетични или хромозомни заболявания;
 • Бъдещи майки, които имат отклонения от нормата в тестовете или чрез ултразвук по време на скрининга на 1-ва бременност;
 • Бременни жени, страдащи от тежки заболявания на вътрешните органи;
 • Бъдещи майки с обременен ход от 1 триместър на бременността с чести заплахи от спонтанен аборт;
 • Бременни жени, които трябва да приемат имуносупресивни или хормонални лекарства по медицински причини, докато носят бебе.

Ако лекарите разкрият опасни патологии на развитието на плода при бъдещата майка по време на първия скрининг или по-късно на ултразвук, тогава в този случай тя се изпраща за допълнителна диагностика в перинаталния център. Там по-опитни лекари извършват ехографски изследвания на експертно ниво..

В някои ситуации бременните жени с определени медицински състояния се преглеждат само в такива перинатални центрове.

Обучение

За да получите надеждни и точни резултати, е много важно бъдещата майка да се подготви правилно. Няколко дни преди провеждането на биохимични тестове, тя определено трябва да спазва диета за понижаване на липидите. Това предполага ограничаване на всички мазни и пържени храни в ежедневната диета. Бързата храна, пушеното месо и маринованите ястия също са напълно изключени. Вечерята в навечерието на проучването трябва да е лека. Оптимално е, ако се състои от протеиново ястие, допълнено с гарнитура от всяка зърнена култура. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат ограничени преди ултразвуковото сканиране, те могат да доведат до повишено образуване на газове, а наличието на газове в корема няма да позволи на ултразвуковия лекар да види добре плода и всички мембрани.

Също така, 2-3 дни преди ехографския преглед задължително се изключват бобовите растения и всички видове зеле. Пиенето на квас или газирани напитки също значително увеличава производството на газ. По-добре е, в навечерието на планираните тестове и ултразвук, цялата храна да е възможно най-лека, но питателна.

Много е важно бременната жена да приема достатъчно протеини, дори преди лабораторни изследвания..

Упражненията също могат да доведат до неточни резултати. Лекарите отдавна са забелязали, че простото изкачване на стълби може да доведе до промени в биохимичните параметри. За да бъдат резултатите от лабораторните изследвания точни, бъдещата майка трябва да ограничи всички физически натоварвания. В този случай почистването на апартамента или посещението на йога за бременни жени трябва да се отложи за няколко дни след прожекцията..

Биохимичните тестове трябва да се правят на гладно. Някои експерти позволяват на бъдещите майки да пият малко вода преди тестване. Не трябва да закусвате преди да отидете в лабораторията.

Тестването трябва да се извършва сутрин. Проучванията, проведени вечер, дават по-малко верни резултати.

Понастоящем лекарите препоръчват на бъдещите майки да ограничат всички силно алергенни храни, преди да вземат биохимични тестове. Това се дължи на факта, че всеки ден има все повече научни изследвания, които предполагат, че такава храна може да повлияе на получаването на надеждни резултати..

По-добре е да изключите всички цитрусови плодове, морски дарове, шоколад и мед от менюто си за седмицата преди тестовете за скрининг за втория триместър.

Стандарти за анализ

Биохимичният скрининг на втория триместър е от много важна диагностична стойност. Резултатите от получените кръвни тестове все още не са диагноза, те само помагат на лекарите да се ориентират във възможните патологии в хода на бременността и аномалии в развитието на плода на този етап от вътрематочното му развитие. HCG е важен лабораторен маркер, който може да разкрие определени "скрити" патологични състояния. Динамиката му се променя през цялата бременност. През първите седмици на вътрематочното развитие на плода концентрацията на този хормон в кръвта е максимална. След това с течение на времето започва да намалява.

Преди раждането концентрацията на hCG в кръвта бързо спада.

На 16 гестационна седмица нормалните нива на hCG в кръвта достигат 4,7-50 ng / ml. Към 20 седмица тази стойност вече се повишава над 5,3 ng / ml. Доста често увеличаването на hCG се случва при многоплодна бременност. Значителен превишение на този показател може да показва възможното развитие на болестта на Даун или синдрома на Едуардс..

Алфа-фетопротеинът е друг специфичен хормон на бременността, който се използва за оценка на вътрематочното развитие на нероденото бебе. Образува се от стомашно-чревния тракт и черния дроб на плода. В края на 10-11 седмици той започва да тече през общата утероплацентарна кръвоносна система и в тялото на майката. Нормалните стойности на този показател при 16-19 седмици от бременността са 15-95 единици / мл.

Безплатният естрадиол е третият показател, който показва колко добре протича дадена бременност. В по-голяма степен тя отразява функционалната способност на плацентата. Нормалният ход на бременността е придружен от постепенно повишаване на този хормон в кръвта на бъдещата майка. До 16-та седмица стойностите на този хормон са 1,17-5,5 ng / ml.

За да се оцени рискът от различни хромозомни патологии, все по-често лекарите предписват неинвазивен хемотест на бъдещи майки. Тя ви позволява да идентифицирате ДНК на плода и да оцените наличието на някакви генетични заболявания. Съществени недостатъци на това проучване са възможността за провеждането му само в най-големите руски градове и високата цена.

Такива изследвания се предписват само при строги генетични медицински показания..

Тълкуване на резултатите от ултразвук

Вторият триместър на бременността е времето, когато вече е възможно да се определят не само очертанията на тялото на плода, но и да се оцени работата на вътрешните му органи. За това лекарите са разработили редица специални показатели. Те помагат на лекарите да направят по-изчерпателна оценка. Бъдещите майки трябва да помнят, че заключението на ултразвуково сканиране не е диагноза. Той описва само всички визуални промени, които специалистът е видял по време на това проучване..

Фетометрията е един от методите на ултразвукова диагностика, с помощта на която лекарят определя размера на основните анатомични елементи на плода. По време на проучването лекарят прави измервания на главата, раменете, крайниците на бъдещото бебе. Неговото представяне също е задължително определено. Трябва обаче да се отбележи, че доста често бебетата започват да се движат активно през третия триместър на бременността. Това допринася за факта, че презентацията може да се промени..

За да се оцени нормалното развитие на скелета на детето, лекарите използват следните показатели:

 • Бипариетален размер на главата на плода. На 16 седмици е 26-37 мм, а до 20 седмици се променя на 39-56 мм.
 • Фронтално-тилен размер. На 16 седмици стойностите му са 32-49 mm, на 20 седмици те се променят до 53-75 mm.
 • Дължина на бедрената кост. На 16 гестационна седмица стойностите на показателите са 13-23 mm. До 20-та седмица те се увеличават до 23-38 мм.
 • Диаметър на гърдите. На 16 гестационна седмица нормалните стойности за показателя са 11-21 mm. До 20-та седмица те се увеличават до 21-34 мм.
 • Дължината на раменната кост. На 16 гестационна седмица нормалните стойности за показателя са 13-23 mm. До 20-та седмица те се увеличават до 24-36 мм.
 • Обиколката на гърдите. На 16 гестационна седмица нормалните стойности на показателя са 112-136 mm. До 20-та седмица те се увеличават до 154-186 мм.
 • Коремна обиколка. На 16 гестационна седмица нормалните стойности за показателя са 88-116 mm. До 20-та седмица те се увеличават до 124-164 мм.

Следващата стъпка при оценката на развитието на плода е определянето на анатомията на вътрешните му органи. За това специалистът определя границите и параметрите на черния дроб, стомаха, червата, сърцето, жлъчния мехур. По това време на развитие на плода вече е възможно да се оцени сърдечната дейност. Този показател също е доста важен за оценка на вътрематочното развитие..

Много е важно да се оценят параметрите на мозъка на плода при 2 ехографски скрининг. Нормалният размер на малкия мозък на 16-та седмица е 12-15 mm. В края на 20-та седмица тя вече е 18-22 мм. Също така, по време на проучването, специалист по ултразвук оценява размера на страничните вентрикули и цистерни. Стойностите на тези показатели на този етап от развитието на бебето са 10-11 мм.

Мембраните са много важни анатомични структури. Те предпазват плода от въздействието на различни външни фактори. През 2-ри триместър се определя индексът на амниотичната течност, този индикатор се нарича още индекс на амниотичната течност. Помага на лекарите да преценят дали бременната жена има олигохидрамнион..

Обикновено на 16 гестационна седмица индексът на околоплодната течност трябва да бъде 73-201 mm.

По-подробно за това какво включва прожекцията на 2-ри триместър, можете да разберете, като гледате следващото видео.

Процент на скрининг за втория триместър на бременността.

Скринингът е набор от диагностични процедури, които се извършват за идентифициране на възможни аномалии в развитието и заболявания при развиващо се дете. Един от методите е ултразвукът. Всички жени се подлагат на това по време на бременност. Това е диагностичен метод, основан на преминаването на ултразвукови вълни през тъканите. Техните сигнали се преобразуват в изображение и се проектират на екрана на монитора. Бременните жени трябва да имат три сканирания - през 1, 2 и 3 триместър.

Време на ултразвуково сканиране, докато носите дете

Първият скрининг се провежда между 10-14 седмици. Обикновено това е двойно изследване - освен ултразвукова диагностика се проверява и кръвта на бъдещата майка. Въз основа на резултатите се определят възможни патологии и отклонения в развитието на формиращия плод.

Вторият ултразвук се извършва от 16 до 20 седмици. Най-доброто време за преглед е 17-19 седмици. Перинаталният скрининг се извършва по-късно, след кръвен тест - в периода 20-24 седмици. Вторият преглед включва също ултразвук и биохимия. При желание жената може да откаже 2-ра част от прегледа, но това не се препоръчва, за да се избегнат негативни последици.

Третият път, ултразвуково сканиране се извършва в периода 30-34 седмици. През този период могат да бъдат открити вече очевидни патологии на развитието на детето. Ако по-рано са били забелязани отклонения, тогава третият път те се потвърждават или опровергават. Някои промени се забелязват едва през третия триместър.

Когато е необходим втори ултразвук?

Необходим е втори скрининг, дори ако няма проблеми с носенето на дете и жената няма оплаквания. Ултразвуковото сканиране е задължително за бъдещи майки, които са в групите с възможен риск:

 • прехвърлени ARVI в периода от 14 до 20 седмици. бременност;
 • възраст - от 35 години;
 • ако единият или двамата родители са били алкохолици, наркомани;
 • има заплаха от спонтанен аборт;
 • получената доза облъчване (от единия или двамата родители) преди или след зачеването;
 • онкология, която е открита след 2 седмици от бременността;
 • близко свързани родители;
 • наследствени генетични аномалии;
 • неволен самоаборт;
 • фетална патология и аномалии в нейното развитие, идентифицирани по време на 1-ви преглед.

Също така, показанията включват предварително замразена бременност или раждане на мъртво бебе. Ако една жена е приемала лекарства, които са забранени при носене на дете или са работили в трудно (или вредно) производство. Не трябва да се пропуска скрининг за тези, чиито първи деца са родени с увреждания в развитието.

Характеристики на втория скрининг

По време на второто ултразвуково сканиране по време на бременност плодът вече расте значително и физическият му вид също се променя. По време на ултразвуково изследване се оценяват редица параметри:

 1. Лице - проверява за наличие на уста, нос, очи, уши. Размерът на костите на носната част се определя, има ли цепнатини в устната кухина, как се развиват очните ябълки.
 2. Фетометрия (в противен случай - размерът на плода).
 3. Колко са се образували белите дробове.
 4. Проверява се структурата на всички органи.
 5. Определя се нивото на околоплодната течност.
 6. Броят се пръстите на ръцете и краката.
 7. Оценява се плацентата - нейната зрялост и дебелина.

На втория ултразвук за пръв път се определя пола на бъдещото новородено, тъй като първичните признаци са добре визуализирани. Резултатите, получени по време на ултразвукова диагностика, често се допълват от биохимия на кръвта. Това е особено необходимо, ако плодът има аномалии в развитието. Когато всичко е в норма, кръвен тест не е необходим.

Биохимията помага да се определи концентрацията на свободен естриол, hCG (човешки гонадотропин), инхибин А и AFP (алфа-фетопротеин). При предварително идентифицирани отклонения показателите показват динамиката на развитието на предварително идентифицирани отклонения. Ако кръвта не е била изследвана по време на 2-ри преглед, тогава няма смисъл да се прави анализ - той става без значение и неинформативен. След това се извършват доплер и CTG. Това ви позволява да оцените кръвоснабдяването на плода, плацентата, пъпната връв.

Подготовка за втория ултразвук и неговото провеждане

Не се изисква специална подготовка за ултразвук. Поради големия обем околоплодни води теста ще бъде с високо качество. Необходима е подготовка преди даването на кръв. Няколко дни преди процедурата трябва да изключите от диетата всякакви морски дарове, сладкиши, какао, цитрусови плодове, мазни, пушени и пържени храни. Кръвта се взема на празен стомах, така че те ядат последния път 8-12 часа преди раждането.

Ултразвукът се извършва по стандартен метод. Жената ляга на дивана и излага корема си. Върху него се нанася ултразвуково провеждащ гел. Отражателните сигнали се улавят от сензора и се изпращат към компютъра. След това, след незабавна обработка, те се показват като изображение. Ако не се установят нарушения, не се изисква кръвен тест.

2-ра степен на скрининг

За да се определят възможни патологии, състоянието на плацентата и формирането на плода, заплахата от бременност, резултатите, получени при втория скрининг, се сравняват със стандартните стойности съгласно таблиците. Теглото се изчислява по определени формули. Стойностите обаче не винаги са точни, това зависи от апарата, позата на бебето в утробата и квалификацията на лекаря.

Обикновено към 20-та седмица вътрешните органи вече имат време да се оформят напълно, а бебето тежи около 300 г. За сравнение, на 16-та седмица. - 100 г. След 7 дни добавете 40 g, след това със същия интервал два пъти 50 g и 60 г. Дължина на тялото на 16 седмици. приблизително равно на 11,6 см. По време на всеки 7-дневен период се увеличава с приблизително един сантиметър и до края на 20-та седмица. става 16.4.

Таблица за обиколка на корема и главата

Срок в седмициОбиколка - минимална / максимална (в mm)
КоремГлава
16-1788-131112-149
18-19104-154131-174
20.от 124 до 164от 154 на 186

Таблица с размери на главата на BPD (бипариетална) и LPR (челна и тилна)

(в седмици)Индикатори - минимум / максимум (в mm)BPRLZRшестнадесетот 31 до 37от 41 до 4917от 34 до 42от 46 до 54осемнадесетот 37 до 47от 49 до 5919.от 41 до 49от 53 на 6320.от 43 до 53от 56 до 68

Дължина на костите - бедра, пищяли, рамене и предмишници

Срок в седмициДължина - минимум / максимум (в мм)
ХипПищялиБрахиалнаПредмишница
шестнадесетот 17 до 2315-21от 15 до 2112-18
17от 20 до 2817-25от 17 до 2515-21
осемнадесетот 23 до 3120-28от 20 до 2817-23
19.от 26 до 3423-31от 23 до 3120-26
20.от 29 до 3726-34от 26 до 3422-29

AI (известен още като индексът на околоплодната течност) е много важен показател, получен чрез измерване на разстоянието (в 3 точки) от маточните стени до развиващия се плод. Стойностите могат да варират в нормата от 70-300 мм и всякакви отклонения от тези цифри заплашват детето и изискват спешна медицинска помощ. Индекс на околоплодната течност (седмица - минимална и максимална стойност):

 • 16 - от 73 до 201;
 • 17 - от 77 до 211;
 • 18 - от 80 до 220;
 • 19 - от 83 до 225;
 • 20 - от 86 до 230.

Нормите на ултразвуковото изследване при първия и втория скрининг са еднакви и в биохимията на кръвта се появяват три нови важни показателя. Ако кръвта се изследва и за инхибин А, тогава тестът се нарича четворно. Нивото на hCG първоначално се увеличава силно, но след 7-8 седмици също започва активно да намалява. Естриол (EZ) - хормон, отговорен за развитието на плацентата.

Обикновено веднага в началото на образуването му се наблюдава активен растеж на веществото. Критично намаляване на нивото на хормона - от 40 процента от приетите стойности. AFP (алфа-фетопротеин) е протеин, който се произвежда в плода в стомашно-чревния тракт и черния дроб от 5-1 седмици на съществуване. Нивото на веществото започва активно да се увеличава от 10-та седмица. Цените в различните периоди са посочени в таблицата.

Срок в седмициHCGСрок в седмициEZ в nmol / lAFP в IU / IU
1-2150шестнадесетот 4.9 до 22.7534.4
6-750 000-2000017от 5.25 на 23.139
11-1220000-90000осемнадесет5.6 до 29.7544.2
13-1415000-6000019.от 6,65 до 38,550.2
15-2510000-3500020.от 7,35 до 45,557

Декодирането на 2-ри скрининг без посочените параметри е невъзможно. Резултатите от първия ултразвук също се вземат под внимание. Това помага да се идентифицират генетични заболявания, степента на риск от които се изчислява от MoM коефициента. Той взема предвид възрастта, теглото, патологиите, които бременната жена е имала. Всичко това в крайна сметка се свежда до цифровата стойност на ограниченията:

 • ниско - 0,5;
 • оптимално - 1;
 • отгоре - 2.5.

Въз основа на тези стойности се изчислява възможността за фетални аномалии. Ако е 1: 380, тогава индикаторът се отнася до нормата, но ако втората цифра започне да намалява, тогава шансовете за раждане на здраво дете също намаляват..

Когато се установи висок риск от 1: 250 (360), жената се насочва за консултация с генетик. Ако стойността е достигнала граничното ниво от 1: 100, тогава са необходими допълнителни диагностични методи за потвърждаване или отричане на възможни аномалии.

Ако пъпната връв е прикрепена към средата на плацентата и предната стена на перитонеума, тогава това е нормално. Ненормално - мембранозен, маргинален или разделен, водещ до фетална хипоксия, проблемно раждане, смърт на бебето.

Плацентата е по-често прикрепена към задната част на матката, което е най-доброто място поради адекватното кръвоснабдяване. Добре е и при маточното дъно. Когато плацентата е прикрепена към предната стена на матката, това не е нарушение, но създава определени рискове - силно разтягане, отлепване поради активно движение на плода, предлежание.

Ръбът на канала, свързващ майката и детето, трябва да бъде най-малко 6 см над гърлото. Местоположението на плацентата се счита за ненормално, когато се намира в долната матка или в гърлото, затваряйки изхода. Дебелината на свързващия канал се измерва след 20 гестационна седмица, преди това се проверява само хомогенността на структурата (в идеалния случай тя е цяла, без включвания).

Нормалната пъпна връв има две артерии и вена. Нарушение - отсъствието на поне един кораб. Бременността обаче се счита за нормална, ако липсващата артерия е 100 процента активна. Освен това всички показатели са нормални и не се наблюдават дефекти.

Дължината на маточната шийка е нормална - най-малко 3 см. При скъсяване или удължаване се налагат конци или се поставя песар. Това ви позволява да докарате бременността до края и да запазите бебето си здраво..

Декодиране на възможни отклонения

При дешифриране на резултатите, съгласно нормата, се вземат размерите на плода, съответстващи на приетите стойности, липсата на необичайни израстъци по лицето или тялото и цепнатини. Очните ябълки трябва да бъдат добре развити, да се спазват пропорциите на носа, вътрешните органи да се развиват правилно. Проверява се нивото на околоплодната течност и състоянието на плацентата. Примери за това какво могат да показват откритите отклонения от нормата:

 • високият hCG показва болестта на Даун или Klinefelter, ниският hCG показва патологията на Edwards;
 • отклоненията от нормалните параметри на биполярно разстройство и LHR могат да показват сериозни деформации на детето (например, воднянка на мозъка, анецефалия);
 • нисък AFP - възможна смърт на плода или неправилно определяне на времето на бременността, повишен се открива при синдром на Meckel, дефекти на ЦНС, пъпна херния, смърт на чернодробни клетки;
 • ниският кръвен брой е характерен за синдрома на Едуардс;
 • високият EZ може да показва многоплодна бременност, намаляване на нивото - за плацентарна недостатъчност, възможност за спонтанен аборт, инфекция, болест на Даун, нарушение в развитието на надбъбречните жлези;
 • при тежка липса на вода, крайниците могат да се развият неправилно, възниква деформация на гръбначния стълб, отрицателен ефект е и върху централната нервна система, плодът тежи малко;
 • с нормален hCG, но висок AFP и EZ - увреждане на нервната тръба;
 • липсата дори на един съд води до патологии в развитие - сърдечни, поява на фистули, развитие на атрезия на хранопровода, нарушение на централната нервна система, хипоксия;
 • промени в структурата на плацентата влошават храненето на плода, резултатът е хипоксия, инхибиране на развитието.

Вторият преглед се извършва почти в средата на бременността, когато вече не е възможно да се направи аборт. След това, ако е необходимо, се причинява преждевременно раждане.

Какво влияе върху резултатите от второто проучване?

Дори при нормални стойности има възможност за някои грешки. И обратно - дори лошите резултати не винаги показват патологични процеси. Има редица фактори, които могат да повлияят отрицателно на раждането на бебето:

 • хронични патологии при бременна жена (например захарен диабет и др.);
 • многоплодна бременност;
 • затлъстяване (докато показателите винаги се увеличават);
 • IVF-индуцирана бременност;
 • лоши навици (пристрастяване към наркотици, пушене, често и прекомерно пиене).

Ако по време на втория скрининг се открие заболяване, което води до сериозни проблеми в развитието или деформация на нероденото бебе, тогава жената се изпраща за допълнителни изследвания (например кордо- или амиоцентеза) и повторно ултразвуково сканиране. Това е необходимо, за да се определи точно аномалията в развитието и да се разбере дали да се остави детето.

Въпреки важността на втория ултразвук, жената има право да го откаже. Това обаче може допълнително да повлияе не само на детето, но и на здравето на родилката. Ако навреме се открият отклонения, възможно е бременността да бъде прекъсната навреме, за да се определи как ще протече раждането (естествено или е необходимо да се направи цезарово сечение).