В съвременния свят информацията за здравето може би заема едно от първите места сред информацията, която хората се интересуват повече от всичко друго. И информацията за управлението на бременността е най-търсена, тъй като днес жените са наясно: не само здравето, но и животът на бъдещия човек често зависи от това как преминават тези девет месеца. Ето защо радостта от предстоящата среща с детето винаги е придружена от безпокойство относно състоянието на здравето му. Но ако по-рано тези преживявания биха могли да продължат всички девет месеца, днес има втори скрининг по време на бременност, който помага да се разбере с известна степен на сигурност как бебето расте в утробата и как се развива..

Нека се опитаме да разберем задълбочено: кой трябва да се подложи на 2 скрининга по време на бременност, какви процедури може да предпише лекарят през втория триместър, какво точно ще покажат резултатите от изследванията и кой път да изберем, когато се получат отрицателни резултати от теста.

Колко време се прави 2 скрининг по време на бременност

Възможността за скрининг с цел откриване на възможни проблеми в развитието на нероденото дете се появи не толкова отдавна - той започна да се провежда за бъдещи майки едва през 2000 година. Обикновено първият скрининг се прави на 10-13 седмица от бременността: това проучване помага да се идентифицират рисковете, свързани с наличието на хромозомни аномалии при плода. Вторият преглед, като правило, се извършва на 16-20 седмица от бременността, но лекарите са склонни да предписват такъв скрининг преди началото на 19-та седмица, тъй като диагностиката по това време ще покаже по-надеждни резултати, отколкото по-късно. Скринингът може да бъде пълен или непълен, включително например само ултразвуково сканиране (ултразвук): в този случай може да се предпише по-късно, на 19-22 седмици от бременността.

Защо се прави 2 скрининг по време на бременност? Основната задача на изследването е или да опровергае резултатите от първия скрининг (обикновено отрицателни), или да ги потвърди. Получените показатели се подлагат на задълбочен анализ, след което се сравняват със стойностите, взети като норма. Когато се сравняват, става очевидно как плодът се развива и расте..

Кога е необходим скрининг през втория триместър на бременността?

 • ако и двамата родители са над 35 години;
 • когато в семейството има наследствени генетични заболявания;
 • ако бременната жена е имала вирусна инфекция в ранните стадии: някои на пръв поглед „безвредни“ заболявания могат да повлияят отрицателно на здравето на нероденото дете;
 • ако жената има анамнеза за случаи, свързани със замразена бременност, спонтанен аборт, мъртво раждане;
 • когато бременна жена е използвала лекарства, които имат тератогенен ефект;
 • ако бъдещата майка или баща имат алкохолна или наркотична зависимост;
 • ако са открити хромозомни аномалии при деца, родени от предишна бременност;
 • ако бъдещата майка е диагностицирана с хронични или автоимунни заболявания, които могат да повлияят на развитието на нероденото дете и неговия растеж;
 • в случаите на откриване на злокачествени новообразувания при жена, която вече е в третия месец или по-късно в бременността;
 • когато един от родителите на нероденото дете, малко преди зачеването или през този период, е работил в индустрия, в която е налице облъчване или има статут на „вредно“.

Вторият скрининг по време на бременност ви позволява да видите онези проблеми и патологии, които не могат да бъдат открити в ранните етапи. Освен това скринингът помага да се определят очакваните рискове от опасни състояния, които могат да се развият в близко бъдеще, както и да се видят отклонения във функционирането на основните системи на плода. И въпреки че проучванията, проведени при първия скрининг, се считат от лекарите за по-информативни, важността на втория скрининг не трябва да се подценява. Всъщност много бременни жени с нетърпение очакват потвърждение или опровержение на получената по-рано информация..

Какви тестове и изследвания включват втория скрининг по време на бременност

При скрининга през втория триместър специалистите ще разгледат само два параметъра - показателите на ултразвуково изследване и биохимичен анализ на кръвни съставки. Това е достатъчно, за да се направи предварителна диагноза на състоянието на плода..

Какво ще покаже ултразвукът през втория триместър

Бебето в утробата се развива толкова бързо, че докато бъде проверен вторият триместър, ще забележите как външният вид и физическите параметри на бебето очевидно са се променили. Всичко това ще ви позволи да видите ултразвуковото изследване: благодарение на него лекарят ще оцени съответствието със стандартите на физическите данни на плода, ще види дали има признаци на патологични състояния. Също така, по време на ултразвук, лекарят ще оцени състоянието на плацентата и матката и ако стане необходимо да се изяснят данните за състоянието на кръвоносната система, ще се извърши ултразвуково изследване с доплер.

По време на ултразвуковото сканиране при втория скрининг по време на бременност:

 • лекарят ще оцени структурата на главата и контурите на лицето на плода: специално внимание ще се обърне на размера и структурата на носните кости, липсата (или наличието) на цепнатина между носната и устната кухина, процеса на формиране на очните ябълки;
 • лекарят задълбочено ще определи размера на плода, ще прецени дали броят на пръстите на ръцете и краката е нормален;
 • специалистът също така ще определи колко зрели са белите дробове на плода и дали тяхното развитие съответства на акушерския период на бременността;
 • ще бъдат забележими проблеми със състоянието и формирането на сърцето и развитието на гръбначния мозък и мозъка;
 • много вътрешни органи по времето на втория скрининг вече трябва да се формират, поради което тяхното местоположение, структура и състояние са ясно видими при ултразвуковото изследване;
 • лекарят също ще отбележи в какъв обем вода трябва да се развие плодът, какъв тонус има матката в момента, в какво състояние са придатъците на жената;
 • дебелината на стените и нивото на зрялост на плацентата са важни;
 • лекарят ще обърне внимание на организацията на притока на кръв в съдовете на матката, както и на функционирането на пъпните артерии и средния съд на мозъка на детето;

За да определи доколко ефективни са съдовете на матката, лекарят ще проведе отделни изследвания на лявата и дясната артерия, тъй като при изследване само на едната страна резултатите обикновено са неверни. Как може да се обясни това? Факт е, че когато възникне състояние на гестоза (късна токсикоза), нарушение на притока на кръв възниква само в една артерия на матката. Това състояние се счита за една от опасните патологии, което често води до преждевременно раждане или дори смърт на новородено..

Ако плодът е успешно разположен в матката, тогава при втория скрининг по време на бременност вече ще знаете пола на нероденото дете, тъй като през този период основните полови характеристики вече ще са очевидни.

Вторият ултразвук не изисква специални препарати и процедури. Въпреки това, през деня за процедурата, опитайте се да не ядете храни, съдържащи потенциални алергени - шоколад, какао, морски дарове, цитрусови плодове, пържени и мазни храни..

Също така трябва да се помни, че условието за ултразвуково сканиране е незапълнен пикочен мехур. За да се получат висококачествени резултати от това изследване, достатъчно количество околоплодна течност в матката е напълно достатъчно..

Показатели за нормален ултразвук

Ултразвукът при втория скрининг по време на бременност се извършва трансабдоминално, т.е. по повърхностен начин. Тази техника ви позволява да видите не само състоянието на плода, но и да оцените вътрешните органи на бременната жена - възможното наличие на тумори (при условие, че те не са с малки размери), да оцените общата картина на състоянието на тазовите органи. Техниката не изисква специално обучение, абсолютно е безвредна за тялото на майката и нероденото дете и освен това е безболезнена. Лекарят ще приложи специален гел върху корема, който ще позволи на ултразвуковия сигнал да даде по-ясно изображение. За да го получи и да изследва необходимия орган на плода или майката, лекарят прокарва сензор върху кожата.

Всички необходими оценки и измервания се извършват въз основа на данните в картината на монитора. Също така, разглеждайки общото "видео", лекарят визуално оценява състоянието и външния вид на детето. За да оцени маточните съдове, ултразвуковият лекар ще приложи специален индекс на резистентност: по време на втория скрининг 0,38-0,7 единици ще се считат за нормални. За провеждането на такова проучване обаче е необходимо условие: детето трябва да е в покой и да не прави бързи движения. В същото време се измерва и пулсът на бебето, чиито показатели трябва да бъдат в диапазона от 119-161 удара в минута..

За да се изключат всякакви патологични моменти при ултразвук, лекарят преди всичко обръща внимание на състоянието на средната артерия на мозъка - в тази област не трябва да има хипоксия. Намаленият индекс на пулсации може да открие този проблем. Ако се диагностицира рязко увеличение на този показател, това може да означава мозъчен кръвоизлив. Нормалните показатели на индекса на пулсацията по време на втория скрининг са в диапазона от 1,35-2,32 единици.

2 скрининг по време на бременност: когато се предписва кръвен тест

Обикновено лекарят не предписва биохимичен анализ на кръвен серум, но само ако според резултатите от ултразвуково сканиране той подозира или открива патология. Ако обаче вземете независимо решение да направите пълен скрининг, лекарят няма да ви откаже.

Какви показатели се вземат предвид при изследването на кръвта

Първият от тях е нивото на човешки хорион гонадотропин (hCG, изчислено е в mg / ml). HCG е един от основните тестове при бременни жени и неслучайно се нарича „изследване на нивото на хормона на бременността“. Човешкият хорион гонадотропин е активен хормон, чието производство започва по време на формирането на ембриона и след това продължава през цялата бременност..

Вторият важен показател е нивото на естриол (изчислено в mmol / l). Естриолът (Е3) се нарича още естроген. Това е неактивен вторичен женски полови хормон, който се произвежда от яйчниковия фоликуларен апарат при жените..

ACE (ангиотензин конвертиращ ензим, изчислен в IU / ml) е специален ензим, който се намира в малки дози в епителната тъкан на бъбреците и в големи количества в човешките бели дробове и в кръвния серум. Нивото на АСЕ е важно, когато лекарят определя колко нормален е метаболизмът на електролита и водата в тялото на жената..

Понякога тези три общи показателя допълват четвъртия, като определят нивото на друг хормон - инхибин А. Той се произвежда в женските фоликули и показва колко достатъчен е фоликуларният резерв на жената..

Какви данни в кръвния тест пораждат съмнение за патология?

 • ако подозирате синдром на Даун при плода, нивото на hCG се повишава, докато показателите на други хормони намаляват;
 • подозирате синдром на Edwardas, ако всички хормонални нива намалят;
 • повишената концентрация на EZ и AFP ще покаже некроза на черния дроб, дефект във формирането на нервна тръба или синдром на Meckel, а hCG ще поддържа нормална концентрация;
 • ако инфекция е навлязла в областта на плода или се установи, че плацентата е дефицитна, нивото на свободния естриол ще намалее; същият показател може да се види в резултат на прием на антибиотици от бременна жена.

Сериозните отклонения от стандартните показатели в биохимичния кръвен тест дават основание на лекаря да проведе процедурата за амниоцентеза. Това е пункция в коремната стена за събиране на малко количество околоплодна течност, която след това се изпраща в лабораторията за изследване. Такава диагноза е високо надеждна (около 99%) и дава възможност да се направи окончателно заключение за наличието или отсъствието на патология при плода..

Трябва да се отбележи, че биохимичен кръвен тест по време на скринингов период 2 по време на бременност се извършва на празен стомах. Важно е да не сте стресирани преди изследването и да сте в спокойно настроение, както и да не претоварвате физически и да се въздържате от полов акт..

Програма за изчисляване на нивото на риска

Всички данни, получени от резултатите от анализите, се анализират от компютърна програма, която изчислява MoM коефициента: с помощта на този коефициент се изчислява рискът от дете с хромозомни аномалии, докато нормата е 1: 380.

Отрицателният втори скрининг води до бременност

Въпреки сигурността на втория скрининг, тези проучвания все още не са 100% точни. Следователно, дори резултатите от ултразвук и биохимични кръвни тестове да са показали рисковете от хромозомни аномалии на плода, има надежда бебето да се роди напълно здраво. Това обаче ще бъде по-скоро щастлива случайност, отколкото изключение от правилото. Ето защо, ако генетик и гинеколог ви информират за високия риск от патологии в плода, бъдете подготвени за всеки резултат..

В какви случаи проучването може да покаже фалшиви резултати:

 • ако плодовете са достатъчно големи;
 • когато бременна жена носи близнаци или тризнаци;
 • ако датата на зачеването е била неправилно определена;
 • когато семейството използва IVF методи;
 • ако бъдещата майка е с твърде ниско телесно тегло или, напротив, е с наднормено тегло;
 • когато жената има диабет.

Отрицателни резултати: какво да правя?

Вторият период на скрининг попада в средата на бременността, така че лекарите вече не говорят за прекратяването му по медицински причини. Понякога има случаи, когато патологията на плода може да бъде коригирана с медицински методи - в този случай има надежда и лекарите ще предложат на бременната жена избор от възможни манипулации и интервенции. Ако отрицателните резултати от втория скрининг показват висок риск от развитие на аномалии (в съотношение 1: 360) без надежда да обърнат процеса, тогава жената се предлага да вземе решение за изкуствено раждане.

Във всеки случай и двамата родители ще трябва да вземат трудното решение за запазване или прекъсване на бременността. Когато има шанс за корекция на патологията, бъдещата майка е обяснена с всички подробности: какви съвременни методи за коригиране на ситуацията съществуват, колко рискови са те, възможни ли са усложнения по време на интервенцията и какви са общите шансове за раждане на здраво бебе.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Скрининг на 2-ри триместър: кога да се прави и норми?

Самата концепция за скрининг по време на бременност се отнася до редица изследвания, чиято цел е да се открият фетални малформации. 2 скринингът включва ултразвук и биохимичен кръвен тест. Ако се направи кръвен тест по-рано, непредвидено, тогава се прави само ултразвук.

Защо се нуждаете от 2 скрининга

Не се изисква втори скрининг, но информацията, получена от прегледа, е много ценна. Въз основа на него се правят изводи за полезността на развитието на детето. Ако показателите за изследване са отрицателни, тогава гинекологът може да предпише вътрематочно лечение, допълнителни изследвания или изкуствено да причини преждевременно раждане. През този период родителите вземат много отговорно решение за себе си: дали да оставят потенциално болно дете или да прекъснат бременността.

Кога и как да направите 2 скрининга

Обикновено се провеждат 2 скрининга от 18 до 20 седмици от бременността. Този период е най-удобен за изследване на плода и при необходимост не е късно да се прекъсне бременността. Точното време на прегледа се определя индивидуално и зависи от здравословното състояние на бременната жена и показателите на първия скрининг. В някои случаи се препоръчва да се прави само ултразвук.

Биохимичният анализ се прави най-добре от 16 до 18 седмици. През този период резултатът ще бъде най-информативен. Важно е да не пропускате това време, защото съставът на кръвта на бременна жена се променя много бързо.

 • 1 прожекция
 • 3 прожекция

Оптималният период за ултразвук е 19-24 седмици. Като правило се предписва за 19-22 седмици, за да се планира второ сканиране, ако е необходимо, за 22-24 седмици..

При ултразвуков скрининг информацията се чете чрез специален сензор през коремната стена. В същото време жената лежи по гръб на дивана. Пациентът веднага получава резултатите. По време на проучването могат да се правят снимки и дори видеозаписи на бебето в утробата.
За биохимични изследвания се взема кръв от вена. Резултатите се изготвят в рамките на две седмици.

Задължително ли е да се прави скрининг

Ако бременна жена не е изложена на риск, няма усложнения по време на бременност или ако първият скрининг даде положителни резултати, тогава може да й бъде предложен само ултразвуков преглед. Но ако бъдещата майка все пак иска да направи 2 скрининга, те не могат да й откажат.

Задължително, 2 прожекции е за:

 • Жени над 35 години;
 • Бременни жени с лоша наследственост;
 • Момичета, които са имали вирусно или инфекциозно заболяване в началото на бременността;
 • Бременни жени, които са омъжени за близки роднини;
 • Бъдещи майки, които злоупотребяват с наркотици и алкохол. И също така, прием на силни лекарства;
 • Жени с вредни условия на труд;
 • Момичета, които са направили аборт;
 • Жени, които са имали преди това замразена бременност или са преживели спонтанен аборт;
 • За майки с лоши резултати от първия скрининг;

Как да се подготвим за прегледа

За около един ден трябва да се откажете от морски дарове, сладкиши, пикантни и пържени храни. Всичко това може да повлияе на състава на кръвта и да даде фалшиви резултати. По-добре е да не ядете изобщо 5-6 часа преди вземане на кръв. Можете да пиете негазирана вода, но не по-късно от 30-40 минути преди анализа.
Не се изисква специално обучение преди ехографско изследване. Не е необходимо изпразване на пикочния мехур и червата; това няма да повлияе на резултатите от теста. По-добре е да вземете със себе си памперс, кърпа и калъфи за обувки, защото те не се предлагат във всички клиники.

Химия на кръвта

Биохимичният кръвен тест включва проверка на съдържанието на 3 елемента в кръвта:

 • HCG (човешки хорион гонадотропин) - хормон, произведен след бременност;
 • AFP (алфа-фетопротеин) - протеин, произведен от стомашно-чревния тракт и черния дроб на ембриона;
 • EZ (свободен естриол) - хормон, произведен от надбъбречните жлези и черния дроб на плода;

Инхибин А може да бъде измерен, но само ако е посочен.

Резултатът се подготвя за няколко седмици. Това е доклад за много цифрови данни. Въз основа на отклоненията на тези данни от нормата, лекарите определят риска от това коя болест е най-вероятно при плода..

Какво гледат на 2 прожекции

С ултразвуков скрининг могат да бъдат открити както леки физически дефекти, така и сериозни аномалии в развитието. Тази процедура изследва такива показатели като:

 • Пулсът на ембриона;
 • Обиколка на гърдите, корема, главата. Тези показатели могат да помогнат да се определи продължителността на бременността, правилността на формирането на мозъка, възможните отклонения в развитието на бебето;
 • Тегло и ръст на детето;
 • Брой ембриони;
 • Зрелост на плацентата, нейната дебелина, представяне;
 • Функциониране на вътрешните органи на плода, оценка на правилността на тяхното формиране;
 • Развитието на лицевите кости, гръдния кош и гръбначния стълб;
 • Правилността на формирането на чертите на лицето на детето (състоянието на очните кухини, образуването на цепнатина на устната или цепнатина на небцето);
 • Многоводие или олигохидрамнион (и двете могат да показват проблеми като инфекция);
 • Брой на крайниците, пръстите на ръцете и краката;
 • Състоянието на матката (изследва се шийката на матката, определя се наличието на тонус);
 • Детски пол.

Какви заболявания могат да бъдат открити в ембриона по време на изследването.

По време на втория скрининг могат да бъдат открити аномалии в развитието на плода, които не са се появили при по-ранни изследвания. А също и да потвърди или разсее подозренията, възникнали относно физически, психически, генетични аномалии в развитието на плода. Последните включват:

Синдром на Даун. Той може да бъде открит както чрез анализ на биохимията на кръвта (ще има намалено ниво на естриол и AFP и повишено ниво на hCG), така и чрез ултразвуково изследване (трябва да се предупреди за скъсяване на носната кост и удебеляване на яката);

Дефект на нервната тръба е добре дефиниран при ултразвук и се характеризира с увеличаване на нивата на AFP, а понякога и с намаляване на естриола;

Синдромът на Едуардс при ултразвуков скрининг се разкрива от особеностите на структурата на черепа, нарушения на органите. Протеините, естриолът и hCG в резултатите от кръвните тестове ще бъдат намалени.

Възможни ли са фалшиви резултати от скрининг за 2 триместър и защо?.

Вторият скрининг се характеризира с висока надеждност (60-90%). Но се случват и фалшиви резултати. Тялото на всеки човек е индивидуално и за някой отклоненията от общоприетите норми на hCG, AFP и др. Не говорят за проблеми в развитието. Обикновено лекарите просто предоставят данни за това какъв процент има риск от раждане на дете с определени аномалии.

Обстоятелства като следните могат да допринесат за неверни резултати:

 • Затлъстяване на бременна жена;
 • Диабет;
 • Многоплодна бременност;
 • При зачеване чрез IVF.

Втори скрининг по време на бременност: време и показатели

Всяка бъдеща майка мечтае бебето й да се роди здраво. Провеждането на перинатални скрининги е необходимо, за да се определи естеството на хода на бременността и навременното установяване на различни патологии. Тази статия ще обясни защо е необходим втори скрининг за бременност..

Какво е?

Скринингът за бременност е комплекс от изследвания, необходими за своевременно установяване на различни нарушения на вътрематочното развитие на плода. Също така, с помощта на тези изследвания можете точно да определите състоянието на майката. В оценката на получените резултати участват лекари от няколко специалности..

За удобство лекарите разделиха целия период на бременността на няколко големи периода от време, които се наричат ​​триместри. Всеки от тях трае 3 месеца. Акушер-гинеколозите използват седмици, за да опишат гестационната възраст. В този случай всеки триместър е 12 акушерски седмици..

Скринингът за бременни жени е много важна процедура, въведена не толкова отдавна. Първите препоръки за необходимостта от него са изготвени от представители на руското министерство на здравеопазването. Според експертите на ведомството въвеждането на такава мярка трябва да повлияе положително на неблагоприятната демографска ситуация в страната..

Скринингът по време на бременност е от съществено значение за намаляване на майчината и бебешката смъртност. Също така, без този диагностичен комплекс, вече е невъзможно да си представим навременна пренатална диагностика на различни генетични и хромозомни заболявания..

Трябва да се отбележи, че скринингът по време на бременност се извършва във всички икономически развити страни. Различното финансиране на програмите определя само разликата в списъка на необходимите изследвания. У нас този комплекс също постепенно се разширява. Необходима е по-усъвършенствана диагностика за своевременно откриване на опасни генетични заболявания.

Във всеки триместър на бременността с помощта на скрининг се определят определени патологии при бебе, развиващо се в утробата на майката. Това до голяма степен се дължи на определена физиология на плода. Ежедневно променящият се хормонален фон на бременна жена също изисква по-подробен подход..

За целия период на бременността лекарите обикновено препоръчват на бъдещите майки да се подложат на 3 такива скрининга. В някои ситуации броят им може да бъде намален до две. Това обикновено се случва по време на нормалния ход на бременността..

Какво включва?

По време на втория скрининг лекарите оценяват доста голям набор от различни показатели. Бременната жена трябва да се подложи на биохимични кръвни изследвания, както и да се подложи на ултразвук.

В някои случаи, главно по медицински причини, диагностичният комплекс може да бъде леко разширен.

На този етап от бременността лекарите трябва да проверят нивото на хормоните. Такива проучвания позволяват да се идентифицират дори скрити заболявания, които преди това са били налични или са се развили при майката още по време на бременността на бебето. Ако хормоналният фон при бременна жена значително се отклонява от нормата, тогава в този случай лекарите могат да предписват специална лекарствена терапия.

Определянето на генетични патологии е много важен етап от скрининга за 2-ри триместър на бременността. По това време на изследването се поставя доста значителен акцент. Целта на скрининга е да се изключат от изследваните жени, които нямат признаци на хромозомни заболявания.

Ако според резултатите от изследванията са установени някакви патологии в плода, които не са съвместими с живота му, тогава в този случай се повдига въпросът за прекъсване на бременността.

По време на скрининга специалистите оценяват както биохимичните параметри, така и ултразвука. Лабораторният метод, използван при такова изследване, често се нарича от лекарите „тройно“. Факт е, че той използва три основни биохимични показателя:

 • HCG;
 • свободен естриол;
 • алфа-фетопротеин.

В някои ситуации може да се наложи да удължите този тест.

Гинекологът може също да препоръча PCR тест за 12 инфекции за бъдеща майка, която е развила някаква инфекция на пикочните пътища по време на бременност. Това проучване ще помогне да се идентифицират всички „тъпи“ патологии, които могат да влошат хода на бременността.

За да се изключат тежки алергични патологии, лекарят може също да препоръча даряването на кръв за определяне на специфични антитела (AT). Тези протеинови вещества могат да се образуват в майчиното тяло върху някои фетални структури, които могат да бъдат алергени (AH). Такъв имунен конфликт, който е възникнал, може да причини образуването на различни патологии..

Опасни заболявания, които могат да причинят вродени заболявания на плода, също могат да бъдат допълнително диагностицирани по време на скрининга. За целта лекарят, който наблюдава бременната жена, може да й препоръча да дари кръв за определяне на ХИВ тип 1. Доста често този анализ се извършва заедно с определянето на специфични маркери на хепатит В и С.

Дати

Вторият скрининг се извършва през 2-ри триместър на бременността.

Всички прегледи се препоръчват за бъдещи майки от 16 до 20 седмици. Разрешени са само няколко изключения, когато скринингът може да се забави. Обикновено те са свързани с противопоказанията на жената за всяко изследване. Подобни ситуации са изключително редки в практиката на акушер-гинеколозите..

Много майки се интересуват от въпроса дали е възможно да дарите кръв за изследвания и да се подложите на ултразвуково сканиране в различни дни. Това не е забранено. Те обаче определено трябва да обсъдят с лекаря си времето на учебното посещение. Често се случва самият лекар да препоръча конкретни дати за лабораторни изследвания или ултразвук.

Кой трябва да мине?

Високата смъртност на майките и бебетата в Русия определя факта, че лекарите препоръчват на почти всички жени да се подложат на скрининг по време на бременност. Експертите обаче изтъкват и няколко „специални“ или постановени категории бъдещи майки, които не могат да избегнат такъв комплекс от диагностика..

Високорисковите групи включват:

Бъдещи майки, заченали бебе след 35-ия си рожден ден;

Бременни жени с патологичен ход от 1 триместър на бременността;

Бъдещи майки с обременена фамилна анамнеза за развитието на хромозомни или генетични заболявания, особено по линията на първата и най-близката връзка;

Бременни жени, които са имали вирусни или бактериални инфекции през първите седмици на бременността;

Бъдещи майки, страдащи от диабет, особено инсулинозависим вариант;

Бременни жени с всякакъв вид рак или обременена анамнеза за новообразувания;

Жени, чиито предишни деца имат тежки патологии и вродени малформации;

Бременни жени, които са претърпели няколко спонтанни аборта или са направили много аборти преди настъпването на истинска бременност;

Бъдещи майки, които са диагностицирани с някои дефекти на вътрематочното развитие на плода чрез ултразвук по време на 1 скрининг.

Ако по време на 2-рия скрининг лекарите отново разкрият определени патологии, но прекъсването на бременността не е необходимо, тогава те ще препоръчат да се подложи на друг набор от такива изследвания, но вече през третия триместър. Такава динамика е необходима, за да се определи тежестта на възникващите нарушения. Ако тази ситуация може по някакъв начин да се промени с помощта на лекарствена терапия, тогава лекарите ще прибегнат до това..

В някои случаи може да се наложи генетична консултация, за да се определи дали е необходим следващият скрининг. Ако след нея лекарят изключи всички възможни заболявания, то през третия триместър бъдещата майка може да препоръча само ултразвуков преглед.

Генетичното консултиране е много важна част от пренаталния скрининг. Ако акушер-гинекологът препоръча да се премине през него, тогава все пак си струва да посетите такава среща.

Обучение

Много е важно да се подготвите правилно за надеждни резултати. Между доставянето на биохимични тестове и ултразвуковото сканиране могат да минат няколко дни. В този случай всички препоръки трябва да се спазват през целия период на подготовка за втория скрининг..

Диета за понижаване на липидите ще ви помогне да получите по-точни резултати. Такава диета напълно изключва всякакви мазни и пържени храни. Всяка храна, натоварена с холестерол, също е ограничена. Тази диета трябва да се спазва 5-7 дни преди скрининга. В този случай резултатите от изследването ще бъдат по-надеждни..

Бъдещите майки не трябва да ограничават протеините в диетата си. Това е необходимо за пълния растеж и развитие на плода. Преди да се изследват, те трябва да изберат по-леки протеинови храни. Те включват постно птиче месо и бяла риба, постно говеждо месо и пуйка. Не трябва да ядете свинско и агнешко седмица преди да отидете в лабораторията.

Акушер-гинеколозите не препоръчват бременните жени значително да променят режима си на пиене в навечерието на изследванията. Особено не правете това на бъдещи майки, страдащи от различни отоци. Основното ограничение е преди ултразвука.

В този случай, в продължение на няколко часа по време на изследването, трябва значително да ограничите използването на вода..

Веднага трябва да се отбележи, че в някои ситуации може да се наложи и обратно, да се напълни активно пикочния мехур. Това обикновено е необходимо за извършване на трансабдоминален преглед по определени медицински причини. За целта лекарят ще препоръча на бъдещата майка да пие 3-4 чаши вода 1-1,5 часа преди изследването. Обикновено такива препоръки се дават преди ултразвуковото изследване..

2-3 дни преди ултразвуковото изследване бъдещите майки трябва да ограничат плодовете и зеленчуците в менюто си. Бобовите растения и всички видове зеле също са обект на ограничението. Тези храни са богати на груби фибри, които засилват производството на газове и чревната перисталтика. Също така използването на газирани напитки или дори квас води до появата на газове в червата..

Всичко това допринася за факта, че по време на ултразвук, феноменът на ехо-отрицателност се увеличава. В такава ситуация лекарят просто не може да получи висококачествено изображение на монитора на ултразвуково устройство..

Кръвните тестове трябва да се правят сутрин. Това трябва да се прави стриктно на гладно. Лекарите отдавна отбелязват, че тестовете, взети вечер, често стават неинформативни. Вечер в навечерието на лабораторни изследвания трябва да се храните възможно най-леко. Не можете да ядете сутрин след събуждане.

Резултатите от биохимичните тестове са силно зависими от влиянието на много фактори. Дори яденето на морски дарове, цитрусови плодове, шоколад и мед може да доведе до тяхното изкривяване. Доста често това се случва в ситуации, когато тези продукти се използват в навечерието на тестването..

Упражнението е друг възможен фактор, който може да доведе до изкривени резултати. Дори обичайното почистване на апартамента, което бъдещата майка започва да прави в навечерието на пътуването до лабораторията, може да доведе до факта, че лекарите признават резултатите от теста като ненадеждни.

Също така, не трябва да посещавате специални класове или йога за бременни жени преди скрининг. По-добре е да ги отложите в този случай за няколко седмици. Ежедневните разходки на чист въздух ще бъдат отлична алтернатива на физическата активност за бъдещите майки през този период. Такава алея ще зарадва и бъдещото бебе. По време на разходки във въздуха, голямо количество кислород постъпва в кръвта, което е отлична превенция за развитието на фетална хипоксия.

Премахването на психо-емоционалния стрес е много важна стъпка преди скрининга. Лекарите са установили, че ако бъдещата майка често се тревожи или се притеснява, докато носи бебето си, тогава рискът от развитие на неврологични нарушения при детето й се увеличава значително. Също така, силният психо-емоционален стрес може да повлияе на получаването на надеждни ултразвукови резултати. Той провокира изразен спазъм на кръвоносните съдове, което може да повлияе отрицателно на показателите на маточно-плацентарния кръвен поток.

Степен на анализ и причини за отклонения

Всички отклонения от нормата задължително се оценяват от специалисти. Увеличението и намаляването на тези показатели са важни. За да се направи изчерпателно заключение след скрининга, се изисква задължително тълкуване на всички получени резултати..

Лекарят никога няма да диагностицира само един получен резултат от биохимичен анализ. В някои случаи е невъзможно да се определи патологията без ултразвук.

Хорион гонадотропин или hCG е един от компонентите на "тройния" биохимичен тест. Също така лекарите наричат ​​това биологично активно вещество хормон на бременността. Концентрацията му постепенно се увеличава до 2-ри триместър на бременността. Само непосредствено преди раждането, пада донякъде.

 • До 16-та седмица тази цифра е 10 000-58 000 IU / ml.
 • На 17 седмица стойностите са 8000-57 000 IU / ml.
 • До 20-та седмица на бременността - 1600-49 000 IU / ml.

Повишен

Високо ниво на гонадотропин в кръвта се получава при носене на близнаци или тризнаци. В този случай лекарите дори използват специални таблици, в които се въвеждат нормалните стойности на този хормон. Повишеното ниво на hCG в кръвта може да показва наличието на гестоза или определени новообразувания при майката. Подобна ситуация се развива и ако бъдещата майка е принудена да приема имуносупресивни или хормонални лекарства по време на бременност..

Намалено

Намаляването на hCG в кръвта се случва при много патологични състояния. Концентрацията на гонадотропин намалява значително с увеличаване на риска от спонтанен аборт. Намалената концентрация на hCG в кръвта показва вътрематочно задържане на плода или синдром на Едуардс. Критично ниво на гонадотропин възниква по време на вътрематочна смърт на дете.

Алфа-фетопротеин

Това специфично вещество се образува под въздействието на функционирането на ембриона. През първите седмици от вътрематочното развитие той се синтезира в жълтъчната торбичка. След това се образува вече под въздействието на черния дроб и в органите на стомашно-чревния тракт на бебето..

Наличието на това вещество в кръвта е жизненоважно. Тя ви позволява да осигурите на плода всички необходими хранителни вещества, а също така го предпазва от агресивното въздействие на естрогена. Алфа-фетопротеинът минимизира риска от развитие на имунно възпаление между майката и плода.

Това вещество прониква в майчиното тяло чрез общата система на маточно-плацентарния кръвен поток. Доста висока концентрация на алфа-фетопротеин също се отбелязва в плацентата.

В различните периоди на бременността показателите на този хормон са различни. Това се дължи на физиологията на развитието на плода..

 • На 16-18 седмица от бременността стойностите на алфа-фетопротеина са 15-95 U / ml.
 • На 20-та седмица концентрацията на това вещество се променя до 27-125 U / ml.

Повишен

Повишаването на нивото на алфа-фетопротеин се случва не само при патологични състояния. Повишената концентрация на този хормон показва наличието на многоплодна бременност. Също така, това състояние се проявява при гестоза. Тази патология може да бъде изключително опасна за развитието на множество усложнения..

Увеличаването на алфа-фетопротеина в кръвта показва възможното образуване на малформации. В този случай се изисква ултразвук, за да се изключат патологиите. Лекарите отбелязват, че повишено ниво на този хормон се открива и при различни дефекти и незатваряне на нервната тръба..

Вродената нефроза на бъбреците при плода се проявява и чрез значително увеличение на алфа-фетопротеина по време на средата на бременността.

Намалено

Ниското ниво на алфа-фетопротеин може да показва възможното развитие на някои генетични дефекти - синдром на Едуардс и болест на Даун. Също така, тази ситуация може да бъде изключително неблагоприятен симптом на „замразена“ бременност. В този случай, за съжаление, се налага прекъсване на бременността, тъй като по-нататъшното му развитие вече не е възможно..

Безплатен естриол

Увеличението на това биологично активно вещество настъпва веднага след зачеването. Този хормон също е доста силно свързан с гонадотропин. Това вещество се синтезира от плацентата и черния дроб на плода.

За нормален маточно-плацентен кръвен поток е необходима повишена концентрация на естриол. Също така, благодарение на това вещество се осигурява необходимия тонус на кръвоносните маточни и плацентарни съдове. Нарастващата концентрация на този хормон влияе върху образуването и по-нататъшната работа на каналите на млечните жлези..

В различните периоди на бременността стойностите на този показател могат да бъдат различни..

 • На 16-та седмица стойностите на хормоните са 5,4-21 nmol / l.
 • В края на 18-та седмица концентрацията на веществото се променя на 6,7-26 nmol / l.

Повишен

Това състояние по време на бременност също може да бъде доста физиологично. Развива се при бъдещи майки, носещи близнаци или тризнаци. В този случай концентрацията на свободен естриол се увеличава спрямо нормата с 2-3 пъти.

Бременността с голям плод е друг фактор, който може да доведе до увеличаване на серума на това вещество. Различните нововъзникващи патологии на пикочните пътища при плода също се проявяват с повишаване на концентрацията на естриол. Доста често основната причина за развитието на това състояние при дете са заболявания на пикочните пътища или бъбреците на майката..

Намалено

Намаленият естриол може да се намери при различни генетични заболявания като синдром на Едуардс или болест на Даун. Феталните патологии, придружени от намаляване на концентрацията на естриол, също могат да бъдат свързани с нарушено развитие на нервната тъкан.

Намаленият утероплацентен кръвен поток се проявява и чрез намаляване на концентрацията на естриол в кръвта. Този симптом се проявява в патологичния ход на бременността. Също така, промяната в хормоналния фон води до приема на някои хормонални лекарства, които бъдещата майка е принудена да приема, за да лекува съпътстващи заболявания.

Инхибин А

Анализът за определяне на това вещество се извършва само за определени медицински показания. Обикновено се дава на жени, чиито резултати от предишни тестове са били ненадеждни. Също така, това проучване може да се използва за изясняване на наличието на патологии..

Концентрацията на този хормон в кръвта се увеличава значително по време на бременност. Преди зачеването инхибин А се синтезира от яйчниците. Тогава плацентата на плода поема тази функция. Този тест се използва за определяне на различни вродени малформации на вътрематочното развитие..

Повишен

Този спомагателен тест помага да се идентифицират немалко различни генетични заболявания дори в периода на вътрематочно развитие на плода. Някои хромозомни патологии се проявяват и чрез увеличаване на това вещество в кръвния серум..

Повишеното ниво на инхибин А в кръвта предхожда много опасно състояние - отклонение на жлъчния мехур. Често фетоплацентарната недостатъчност се проявява чрез увеличаване на този биохимичен показател.

Намалено

Намаленият инхибин А се появява, когато има изразена заплаха от прекъсване на бременността. В тази ситуация лекарите могат да предпишат повторение на този анализ. Липсата на положителна динамика ще покаже, че бременността, за съжаление, не се развива. В този случай може да се наложи спешна хоспитализация на бъдещата майка в болница за интензивно лечение..

Изчисляването на този важен коефициент се извършва с помощта на специална компютърна програма, в която се въвеждат всички основни начални стойности. Този индикатор ви позволява да оцените риска от възможни отклонения в вътрематочното развитие спрямо нормалните стойности..

Нормалните показатели на този критерий са 0,5-2,5 MoM.

Защо се извършва?

Времето на ултразвуковото изследване пада на 20-22 седмици от бременността. Лекарите отбелязват, че ултразвуковото сканиране от експертен клас може да се извърши много по-късно - на 22-24 седмици. По-добре е такива изследвания да се извършват от опитни и квалифицирани специалисти със значителен клиничен опит в работата с бременни жени..

Вторият скрининг се извършва главно по трансабдоминален начин. За да се получи изображение в този случай, се използва ултразвуков сензор, който лекарят насочва върху кожата на корема на бъдещата майка.

Трансвагиналният ултразвук през втория триместър на бременността практически не се извършва.

За да се получи добро изображение на монитора на ултразвуковото устройство, се използва специален прозрачен гел. Нанася се върху кожата на корема преди процедурата. Този гел подобрява отразяващите свойства на ултразвуковите вълни. Употребата му не може да провокира развитието на алергични състояния или по някакъв начин да навреди на нероденото бебе..

С помощта на ултразвук на този етап от бременността е възможно да се определят основните жизненоважни органи на плода. Специалистите, провеждащи изследвания, определят размера на черния дроб, жлъчния мехур и червата. Изследването на мозъка и основните му структури играе много важна роля в диагностиката на много патологии.

През втория триместър на бременността лекарите определят и обиколката на гърдите и корема. Отклоненията от нормата на тези показатели показват различни патологии, възникнали в плода. Също така, за да оценят развитието на бебето, лекарите определят размера на някои от тръбните кости. Липсата на някои костни образувания на този етап от вътрематочното развитие може да показва много сериозни патологии.

Оценката на лицевите кости на лицето играе много важна роля при диагностицирането на много заболявания. За това специалист по ултразвук изследва подробно челната кост, очните кухини и областта на носогубния триъгълник. Лицевата архитектура се оценява както отпред, така и в профил.

Определянето на патологии на сърдечно-съдовата система е много важно на този етап. На този етап от развитието бебето вече има сърдечен ритъм. Опитните специалисти по ултразвук също могат да идентифицират образуващи се сърдечни дефекти. Доплер ултразвук се използва за откриване на регургитация (анормален кръвен поток).

Феталните мембрани са много важни анатомични елементи, които също се оценяват по време на такова проучване. През 2-ри триместър на бременността се определят основните параметри на плацентата. За това се определя неговата дебелина, обем, както и кръвоносните съдове, захранващи този орган..

Обемът на околоплодната течност е важен критерий за ултразвуков скрининг. Превишаването на този показател над нормалната стойност е следствие от многоводие. Недостатъчното количество околоплодна течност показва липса на вода. И двете патологични ситуации са изключително неблагоприятни за развитието на плода..

По време на скрининга се оценяват и вътрешните полови органи на бременната жена. Особено е необходимо да се провеждат такива изследвания, ако бъдещата майка има някакви патологии на репродуктивната система. В този случай е описан не само вътрешният слой на матката, но и нейните придатъци, както и яйчниците.

Фетометрията е базовият тест, включен в скрининга. Тя ви позволява да определите размера на плода, както и основните компоненти на тялото му. За да оценят получените резултати, лекарите прилагат определени критерии на нормата. Съвкупността от всички признаци ще помогне на лекаря да идентифицира патологии, които са се развили в плода по време на вътрематочното му развитие.

По време на ултразвуков скрининг задължително се определя зрелостта на белите дробове. Опитен специалист по ултразвук също може да определи наличието на структурни патологии на бъбреците и пикочните пътища..

Някои средни показатели се използват за оценка на растежа и развитието на плода на 16 седмици..

 • Плодът на 16 седмици трябва да тежи около 100 грама.
 • Дължината му е 11,5-12 см.
 • Обиколката на корема е 10,2 см, а обиколката на главата е 12,4 см.
 • Бипариеталният размер е 30-37 мм.
 • Дължината на бедрената кост при 16-седмичен плод обикновено е 1,7-2,3 cm, а костите на предмишницата са 13-18 mm.
 • Дължината на телешките кости е 2,0 cm.
 • Обемът на околоплодната течност в този период на вътрематочно развитие е 80-200 ml.

Оценяват се и показателите на 20-та седмица на бременността. По това време бебето вече пораства значително.

 • Теглото на плода на този етап от неговото развитие е 300 грама..
 • Дължината на тялото не надвишава 16,5 cm.
 • В същото време показателите за коремна обиколка могат да бъдат от 125 до 165 мм, а главите - от 155 до 186 мм..
 • Бипариеталният размер е 43-53 мм.
 • Дължината на бедрената кост е 36-37 мм, а дължината на рамото е до 34 мм.
 • В същото време костите на предмишницата растат до 5 cm.
 • В този период на бременност дебелината на плацентата е 16,5-28,5 мм.
 • Индексът на амниотичната течност е 93-130 mm.

През втория триместър размерът на мозъка задължително се оценява. При 16-седмичен плод малкият мозък е 13-15 mm. Определят се и размерите на страничните вентрикули и мозъчните цистерни. По това време те са 10-11 мм.

Какви патологии се определят чрез ултразвук?

Мозъчните патологии са може би най-тежките. Към 16 седмица хидроцефалията вече се проявява доста добре. С тази патология се определя излишък от цереброспинална течност. Опитните специалисти могат да определят това състояние още на 11-12 седмица от бременността. Ако тази патология продължава да прогресира, това може да доведе до необходимостта от прекъсване на бременността..

Херния на мозъка или енцефаломенингоцеле е много опасна проява, която също лесно се диагностицира по време на втория скрининг. Това патологично състояние доста често идва. За да се премахне тази патология, се изисква задължително предписване на лечение. За да се оцени хода на бременността в бъдеще, са необходими няколко последователни ултразвука.

Аненцефалията е патологично състояние, при което плодът няма мозък. В този случай, за съжаление, бременността не може да се развие. В такава ситуация лекарите могат да препоръчат прекъсване на бременността..

Сърдечните патологии изискват задължителна диагноза. Някои от тези заболявания изискват задължително хирургично лечение веднага след раждането на бебето. Няколко режима на ултразвук се използват за откриване на дефектна работа на клапана. Наличието на регургитация в сърцето е ясен признак за възникващ сърдечен дефект.

Аномалиите в развитието на нервната система доста често водят до развитие на неврологични нарушения при дете след раждането му. Някои от тях също са придружени от формирането на психични разстройства. Не запушването на нервната тръба е много опасна патология, която може да бъде открита чрез ултразвук.

Патологиите на маточните и плацентарните съдове водят до образуването на плацентарна недостатъчност. Продължителният ход на тази патология може да доведе до спонтанен спонтанен аборт или развитие на различни нарушения на вътрематочното развитие при детето. Продължителният ход на плацентарната недостатъчност често води до развитие на персистираща фетална хипоксия.

Опитните специалисти по ултразвук също могат да идентифицират много ортопедични патологии. Те се определят от основните показатели за дължината на краката на краката, предмишницата и бедрата. Ако коремната обиколка на плода е много по-голяма от обиколката на главата, тогава този симптом може да бъде изключително неблагоприятен. Това може да означава, че детето има патологично натрупване на течност (асцит) в коремната кухина. Тази ситуация може да се развие със сериозни чернодробни патологии или новообразувания на хемопоетичната система..

Съкращаването на дължината на основните кости може да показва някакво генетично заболяване. Ето как се проявяват някои хромозомни патологии, включително синдром на Даун. В този случай се изисква задължително сравнение на получените резултати от ултразвук с биохимични анализи. Също така в тази ситуация е необходима консултация със семеен генетик..