Ултразвукът през втория триместър на бременността е едно от задължителните проучвания, на които силно се препоръчва да се подложат на всички жени. Кога да правим втория ултразвук по време на бременност, защо и как да се подготвим - въпроси, които интересуват всички бременни жени.

 1. Цел на изследването
 2. Подготовка за ултразвуково изследване
 3. Провеждане на изследвания
 4. Ултразвуков резултат
 5. Плод
 6. Плацента, пъпна връв и околоплодна течност
 7. Матка и яйчници

Цел на изследването

Второто планирано ултразвуково сканиране по време на бременност се извършва от 18 до 21 седмици. Такова спазване на крайния срок е необходимо, тъй като вече е възможно да се идентифицират много дефекти, които не са се появили в ранните етапи на развитието на плода..

Извършва се ултразвуков преглед за:

 • идентифициране или потвърждаване на многоплодна бременност;
 • определят положението на плода и изчисляват теглото му;
 • извършва фетометрично изследване на плода, т.е.измерва основните му параметри;
 • своевременно идентифициране на вродени малформации.

Също така, с ултразвуково сканиране, лекарят задължително определя количеството на околоплодните води, оценява състоянието и положението на плацентата, пъпната връв.

Важна стъпка е да се изследва репродуктивната система на майката: матката и нейните структури, яйчници, допълнителни образувания (кисти, миома).

По време на ултразвуково сканиране през втория триместър на бременността е възможно да се определи полът на детето, но това не е основната цел на изследването..

Подготовка за ултразвуково изследване

Често пациентът не се нуждае от специално обучение, с изключение на позитивно отношение. Това се дължи на особеностите на бременността: матката е увеличена и леко изтласква близките органи нагоре. Също така не е необходимо да се пълни пикочния мехур - неговата роля се играе от околоплодните води около плода.

Пациентите обаче често се оплакват от подчертано увеличаване на образуването на газове в червата. За да не метеоризмът не пречи на проучването, се препоръчва:

 • коригирайте диетата с намаляване или елиминиране на храни, които провокират образуването на газове в червата;
 • яжте често и на малки порции, винаги имайте нещо вкусно със себе си, отколкото можете да закусите, не толерирайте глада;
 • включете в храната достатъчно богати на фибри храни.

Преди да отидете на второ планирано ултразвуково сканиране по време на бременност, трябва да се погрижите за наличието на:

 • необходима медицинска документация;
 • протоколи от предишни проучвания;
 • памперси на дивана;
 • малка кърпа или салфетки, за да изтриете излишния гел от кожата си.

За удобен преглед ще бъде по-добре, ако жената дойде с дрехи, които могат да бъдат свалени без значителни усилия.

Провеждане на изследвания

Вторият ултразвук по време на бременност се извършва само трансабдоминално, с изпъкнала сонда, която изследва и коремните органи.

Ако по време на прегледа има дискомфорт, трябва незабавно да информирате лекаря за това, за да бъдат взети необходимите мерки.

 • Ултразвуковото изследване се извършва в легнало положение и отстрани.
 • След като жената премахне зоната за изследване от дрехите, т.е. корема и надпубисната повърхност, специалистът нанася гела върху кожата или директно върху сензора и започва изследването..
 • На екрана на монитора структурите на плода и майката се визуализират в реално време, но ако е необходимо, лекарят може да "забави" изображението, за да направи измервания.

Понякога ултразвукът отнема малко повече време, което най-често се свързва с плода. Често е необходимо да се измерват неговите структури и да се изследват вътрешните органи в определено положение, така че лекарят търпеливо избира правилния ъгъл, за да получи най-точните цифри. И понякога е достатъчно да изчакате бъдещото бебе да се обърне.

В много клиники, по време на проучването, майката има възможност да погледне детето, чието изображение ще бъде на екрана на устройството, и също да покани бащата.

Ултразвуков резултат

В резултат на изследването жената получава формуляр, на който се описват параметрите на нормалните стойности и отклонения от нормата и се прави заключение. Ултразвукът се оценява от акушер-гинеколог, който следи хода на бременността.

Фетометрията - определяне на основните размери на плода - се извършва за:

 • съобразяване размера на бебето с гестационната възраст;
 • анализ на скоростта на растеж на плода;
 • потвърждение на гестационната възраст;
 • диагностика на забавяне на развитието и аномалии.

Значението на подобни изследвания не може да бъде надценено..

Показателите, въз основа на които се извършва диагнозата, включват:

 • разстоянието от храм до храм или бипариетален размер (BPR);
 • челно-тилен размер (LZR);
 • съотношението на BPR / LHR като процент за оценка на формата на главата (цефален индекс);
 • обиколката на главата (OG), корема (OJ) и тяхната връзка;
 • дължината на бедрената кост (DBK) и други тръбни кости.

Стойностите на нормалните показатели са показани в таблицата:

71-85%

ИндексПериод на бременност
17-19 седмици20-22 седмици
BPR36-43 мм47-53 мм
LZR48-59 мм64-72 мм
BPR / LZR
OG135-158 мм170-195 мм
Антифриз112-134 мм144-169 мм
Дължина на раменната кост22-27 мм30-35 мм
DBK22-28 мм31-36 мм

По време на прегледа лекарят визуално оценява формата на главата, за да изключи заболявания като хидроцефалия или нарушаване целостта на костите на черепа.

Изследването на малкия мозък и вентрикулите на мозъка е задължително за определяне на техния размер и наличието на допълнителни образувания.

Изследването на лицевия череп може да изключи или да предположи много малформации. В този случай лекарят обръща внимание на образуването на горната и долната челюст, очните кухини, носната кост.

Прегледът на гръдния кош включва изследване на белите дробове и сърцето с големите му съдове. На 18-20 седмици вече е възможно да се идентифицират някои сърдечни дефекти.

С ултразвук на корема на плода се определя наличието и структурата на всички коремни органи и за изключване на вродена хиатална херния се изследва диафрагмата.

Плацента, пъпна връв и околоплодна течност

Извършването на проучване на „детско място“ предполага оценка на следните параметри:

 • място или място на закрепване;
 • дебелина, чиито нормални стойности са от 20 до 45 mm;
 • степен на зрялост.

Ако дебелината на плацентата е по-малка от допустимата норма, т.е. 20 mm, това може да е признак на фетоплацентарна недостатъчност, състояние, изискващо лечение. Напротив, ако този показател е повече от нормален, тогава при наличие на други признаци може да се подозира захарен диабет или инфекциозни усложнения. Въпреки това, изключително квалифициран специалист трябва да прави заключения не само въз основа на ултразвук, но и методи на лабораторна диагностика..

Извършва се инспекция на пъпната връв, за да се определи броят на съдовете в нея и наличието на възли. Също така е важно да се визуализира заплитането на пъпната връв около плода, ако има такова..

Изчисляването на индекса на амниотичната течност ще ви позволи да идентифицирате ниско ниво или многоводие, което може да придружава определени патологични процеси.

Матка и яйчници

При ултразвук през 2-ри триместър е важно да се оцени тонуса на матката, увеличаването на който може да доведе до преждевременно раждане. Това състояние обаче е придружено от дърпаща болка в долната част на корема и кървави секрети..

Извършвайте динамично наблюдение на миома: техния размер, вътрешна структура.

Ако настоящата бременност е била предшествана от цезарово сечение, тогава ултразвуковият лекар изследва и описва състоянието на белега на матката.

През този период шийката на матката трябва да бъде най-малко 35 mm, в противен случай те говорят за истмично-цервикална недостатъчност.

Втори ултразвук по време на бременност

С нормалното развитие на бременността се извършват три планирани ехографски прегледа. Един от най-важните е вторият ултразвук, тъй като се извършва в средата на линията на раждане на дете. По принцип лекарят ще назначи ултразвуково сканиране между 20 и 24 седмици от бременността. На този етап от развитието на детето вече могат да се определят много неща:

 1. Тежки вродени аномалии в развитието. През втория триместър на бременността ултразвукът е най-информативен в това отношение. С негова помощ лекарят определя размера на самия плод, всички негови органи и системи. По този начин могат да се разгледат всички възможни проблеми в развитието. През първия триместър на бременността това не може да се направи, тъй като детето все още е твърде малко, а в по-късните редове плацентата може да попречи да види всичко, особено ако е разположена на предната стена на матката. Ако по време на ултразвука лекарят забележи някакви отклонения, тогава определено ще трябва да се консултирате с генетик, който да изчисли възможните рискове.
 2. Състоянието на плацентата. Плацентата помага на нероденото бебе да получи необходимите витамини и хранителни вещества за нормален растеж. Ето защо е толкова важно на този етап от развитието да се проучи състоянието му. Опитен лекар не само ще прецени размера му, но и внимателно ще разгледа дали има израстъци под формата на кисти или калциеви отлагания - калцификации. Всичко това в бъдеще може да усложни работата на толкова важен орган..

Вторият ултразвук по време на бременност е окончателното решение за здравето на детето

През целия период на раждане на дете, жените се подлагат на ултразвуково сканиране три пъти според календара. Всяко проучване има различна цел. Най-информативното и подробно заключение за здравето на малкия човек дават лекарите след втория планиран преглед..

Колко време се прави вторият ултразвук по време на бременност? Кога се препоръчва скрининг? Как да се подготвим за него? По време на бременност какво преглежда лекарят за ултразвуково сканиране? По-долу ще отговорим на въпросите.

Кога направете втория ултразвук

Бременните жени се изследват съгласно календара, одобрен от Министерството на здравеопазването на Руската федерация. Съгласно заповедта са установени сроковете за тройна ултразвукова диагностика, първата от които се провежда на 10-14 седмици. Кога да направя втория ултразвук по време на бременност? - Съгласно стандартите на СЗО (Световната здравна организация) и руския календар, вторият ултразвук се прави между 20 и 24 седмици от бременността. Датата на прегледа не е определена случайно. През този период детето става жизнеспособно..

Важно! вторият планиран ултразвук по време на бременност се провежда не по-късно от 24 седмици.

Ако по време на диагнозата през първия триместър са открити аномалии, втората процедура се предписва за 18–20 седмици. В този случай прегледът се провежда като част от скрининга. Освен това включва 2 кръвни теста за хормони и консултация с генетик. Не се изисква подготовка за ултразвукова диагностика. Преди да дари кръв, жената не яде мазни, месни храни през целия ден и не приема храна 4 часа преди анализа.

Защо се подлагат на втори планиран преглед

Възможностите на различни видове ултразвук ви позволяват да наблюдавате развитието на феталните органи по време на бременност. Размерът на ембриона до втория срок на диагнозата се е увеличил, така че той да се вижда на екрана на части.

 • Съответствие на теглото и височината на плода с гестационната възраст. В този случай лекарят сравнява предишните резултати.
 • Точно определяне на пола на детето. По време на първото планирано проучване се допускат грешки.
 • Идентифициране на дефекти - отсъствие на части от тялото, аномалии на органите, дефекти на горната челюст.
 • Изучаване на анатомията на сърцето, бъбреците, черния дроб.
 • Качествено и количествено определяне на околоплодната течност. Те могат да съдържат люспи и други включвания. Вторият ултразвук показва полихидрамнион или олигохидрамнион. Количеството се изчислява чрез индекса на амниотичната течност. Отклонението на показателя показва вътрематочни инфекции или несъвместимост на кръвта на плода и майката.
 • Състоянието и степента на зрялост на плацентата е много важно за развитието на детето. Този орган се формира до 16-та седмица на бременността. Лекарят оценява мястото на закрепване на плацентата, местоположението по отношение на маточния фаринкс. Търси откъсване.
 • Доплер ултразвук се използва за оценка на маточно-плацентарната циркулация. Апаратът, показващ структурата на тези органи, разкрива съдови аномалии. По характера на промените лекарят определя дали ембрионът получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Тази патология подлежи на корекция..

Важно! Въз основа на резултатите от второто планирано проучване лекарят взема окончателно решение дали плодът има патология на развитието.

В допълнение към изследването на органите на детето, лекарят проверява състоянието на шийката на майката. По-малко от 3 см или отворен канал води до преждевременно раждане.

Нормални показатели за детско развитие

По време на второто ултразвуково сканиране по време на бременност плодът е завършил полагането на органи. Освен това се формираха жизненоважни системи - сърдечно-съдова, пикочна, нервна. Какво гледат лекарите на втория ултразвук? - Измерванията на органите определят дали бебето се развива правилно. За това се изучават следните параметри:

 • На втория ултразвук по време на бременност обиколката на главата е 138-181 мм.
 • Дължина на бедрото - 32-42 мм.
 • Индикаторът за бипариентален размер се увеличи до 49–55 mm.
 • Фронтално-тилната - до 60-72 мм.
 • Хлапето вече тежи от 300 до 350 грама.
 • Обиколката на главата достига 160-200 мм.
 • Сърдечният ритъм на детето при втория ултразвук стана по-рядък - от 120 до 160 удара в минута.

Параметрите позволяват на лекаря да определи времето на бременността и времето на предстоящото раждане. Средните показатели на бебето обаче не са точни критерии за нормата. Още по време на вътрематочното развитие детето има особености. Ако забавянето на размера е пропорционално във всички органи, тогава няма от какво да се притеснявате..

Какви видове ултразвук се използват

Днес е трудно да си представим наблюдение на развитието на ембриона без ултразвук. Изследването на бременни жени започва с коремен метод, когато сканиращата сонда е разположена на предната коремна стена. Ако плодът се визуализира слабо, се използва вагинална сонда. На 2D машини лекарят оценява размера и структурата на органите, идентифицира някои видове фетални малформации.

За ранната диагностика на детска патология лекарите използват скринингово проучване, използващо устройства от експертен клас, които позволяват визуализиране на триизмерни (3 D) и четиримерни (4 D) дисплеи. 3 D режим ви позволява да получите триизмерна картина на бебето, а 4 D режим - вътрематочна видео.

Кога се прави ултразвук? - Подробен преглед се използва за ранно откриване на дефекти, които не се виждат на 2D устройства. Колко седмици се прави ултразвукът? - Лекарят получава пълна информация на 16–20 седмица от бременността, тъй като основните органи на детето са се образували. През този период се вижда и зоната на носогубния триъгълник, което прави възможно откриването на дефекти на горната устна и мекото небце..

Лекарите коригират част от патологията вътреутробно. Ако дефектът е свързан с риск от увреждане на детето след раждането, бременността се прекъсва през тези периоди в съгласие с майката. Ранните изследвания в 3D и 4D режим са важни за жената.

Възможностите на ултразвуковата диагностика се използват за изследване на кръвообращението на плода. Доплер ултразвукови апарати сканират съдовете на плацентата, матката и пъпната връв. Доплер ехографията се използва за установяване на патологията на сърцето на бебето.

Жените се подлагат на второ планирано ултразвуково сканиране според календара на 20-24 седмица от бременността. Но ако диагнозата от първия триместър показва съмнение за ембриони дефекти, скринингът се предписва на 18–20 седмици на оборудване от висок клас. Във второто проучване лекарят постановява дали плода има патология.

Основните характеристики и значение на втория планиран ултразвук по време на бременност: време и цели на изследването

Ултразвуковата диагностика, като правило, се провежда няколко пъти по време на бременност, за да се контролира и наблюдава вътрематочното развитие на бебето.

Благодарение на изследването е възможно да се определи точния период на раждане на детето и да се установи очакваната дата на раждане..

Наред с други неща, ултразвукът е важен инструмент за управление на бременността, тъй като именно с помощта на тази диагноза лекарите изясняват как се формират и развиват вътрешните органи и основните системи на бебето, изключват наличието на патологии или дефекти, предотвратяват възможни усложнения и т.н..

По време на нормалния ход на бременността жената се подлага на рутинна ултразвукова диагностика три пъти. Всяко изследване е много важно, защото всички те решават различни проблеми и изпълняват много функции..

Основните характеристики и значението на втория планиран ултразвук

При първия преглед лекарите все още не могат да видят абсолютно всички процеси на растящ организъм, поради което такава мисия се прехвърля към второ планирано ултразвуково сканиране, когато вътрешните органи и системи на бебето вече са оформени и почти завършват своето развитие.

Колко време отнема да се направи вторият ултразвук по време на бременност?

Доскоро на всички бременни жени беше предписвано ултразвуково сканиране на втория триместър от 22 до 24 седмици. Този график обаче беше изместен преди няколко години..

Ако не са наблюдавани отклонения по време на първото скринингово проучване ("двоен тест"), тогава лекарите препоръчват само планиран ултразвук от втория триместър за период от 18-22 седмици (но не по-късно от 22 седмици).

Този срок е определен и от Световната здравна организация, тъй като в момента детето започва да се счита за потенциално жизнеспособно, което означава, че изкуственото прекъсване на бременността става неприемливо.

Но има и минус на монетата. Много специалисти по ултразвукова диагностика казват, че преди 22 г. не е възможно да се диагностицират някои малформации на сърдечно-съдовата система на плода. Най-добре е да се оцени работата на сърцето на бебето от 23-24 седмици на бременността.

Какво ще помогне да се определи диагнозата?

Тъй като по това време в тялото на детето завършва не само полагането, но и формирането на основните органи и системи, лекарят ще може да види възможни анатомични дефекти, аномалии в развитието и други усложнения, които след това се трансформират в сериозни заболявания.

Освен това през първия триместър лекарят просто не е в състояние да обмисли никакви проблеми, тъй като бебето е все още много малко и на по-късна дата ще бъде загубено ценно време.

Някои проблеми с ранното откриване могат да бъдат коригирани вътреутробно. Някои патологии обаче могат да доведат до дълбоко увреждане или смърт на дете. За съжаление тогава лекарите ще настояват за прекъсване на бременността..

Това може да се обсъжда и когато се установи недостиг на крайници при бебе, когато се установят дефекти, които ще изискват продължителни и скъпи операции с невъзможност за живота на детето без използването на специално оборудване или лекарства. Разбира се, решението ще бъде взето от самата жена..

След това лекарят ще прецени размера на бебето: той ще разгледа телесното тегло, дължината на крайниците и размера на вътрешните органи и други параметри, за да ги сравни с общоприетите норми и да прецени дали те съответстват на тези показатели. Темпът на растеж на всички показатели също се изважда в сравнение с резултатите от предишното проучване.

Много често, точно сега, родителите имат възможност да разберат кой ще им се роди: момче или момиче, тъй като по това време гениталиите на трохите вече са оформени.

Вярно е, че си струва да се отбележи, че понякога всичко зависи от настроението на вашето дете: ако то не иска да се "покаже" и се обърне, или се затвори с ръце, тогава неговият пол ще остане тайна за вас (поне до следващата процедура).

След диагнозата лекарят ще опише подробно състоянието на детето в протокола (отделя се специално внимание на многоплодната бременност): как се локализира (представянето на този етап все още няма същото значение като в края на бременността, но информацията все още се записва), какви са характеристиките на функционирането на неговите вътрешни органи, доколко са правилни и т.н. Развитието на бебето също се оценява във връзка с гестационната му възраст (т.е. терминът се определя наново).

В допълнение към детето, лекарят внимателно ще изследва състоянието на вашата матка и мястото на раждане (т.е. самата плацента, околоплодната течност и пъпната връв).

Какво гледат на ултразвук през втория триместър?

За разлика от първото пътуване до ултразвук, сега не е нужно да се подготвяте специално за диагнозата (например пийте вода).

В допълнение, някъде от 16-17 седмици, лекарят вече няма да може напълно да заснеме бебето на екрана, защото той вече е станал толкова голям, че просто не се побира изцяло там. Сега лекарят ще прегледа на свой ред: след това главата, след това корема, след това гърба на трохите и т.н..

През този период ще можете да наблюдавате първите отделни движения на вашето бебе. Ако искате да получите видео или снимка за спомен, попитайте лекаря преди процедурата (за най-добра снимка отидете на триизмерен или четириизмерен ултразвук).

За да се определи развитието на малък човек, се определят специални фетометрични показатели.

Стандартните измервания са:

 • показатели за бипариетален размер или диаметър между темпоралните кости (BPD);
 • показатели на челно-тилната големина (LZR);
 • параметри на обиколката на главата (OG) и корема (охлаждащата течност);
 • размера на дългите кости (бедрена кост, пищял, пищял, пищял).

Освен това се предписват измервания на сърцето и малкия мозък, костите на предмишницата и др..

Получените цифри помагат на лекаря да прецени гестационната възраст. Факт е обаче, че с оглед на индивидуалните характеристики на организма, всеки може да се развива по свой собствен начин (размер на главата, дължина на ръцете и краката) и това се проявява още в пренаталния период..

Лекарят трябва да разбере дали има работа с такова различие или това е сигнал за изоставане в развитието..

Вътрематочното забавяне на растежа може да бъде симетрично - IGRP (ако всички размери са подценени в равни пропорции) или асиметрично.

Също така се изучават подробно анатомичните особености на всички вътрешни органи на детето, тяхната форма, локализация, структура, размер, структура (бели дробове, сърце, стомах, бъбреци, пикочен мехур, черен дроб, черва, далак, лице, сърце, гениталии, гръбначен стълб, мозък) и др.), за да се изключи наличието на някакви болести или дефекти.

Нормите на показателите за параметрите на развитие и състояние на плода на втория планиран ултразвук:

Бипариетално измерение (BPR)49-55 мм
Коремна обиколка (охлаждаща течност)138-181 мм
Обиколка на главата (OG)166-200 мм
Фронтално-тилен размер (LZR)60-72 мм
Дължина на бедрото (DB)32-42 мм
Тегло на плодовете300-350 g
 1. Пулс на плода.

По време на процедурата бебето може да е заспало или будно, но това не засяга сърдечния ритъм. През този период бебето ви ще има сърдечен ритъм от около 120-160 на минута, което е почти двойно повече от вас или всеки възрастен..

 1. Възможни малформации.

Ултразвуковата диагностика може да разкрие различни малформации. Има много от тях:

 • козметични дефекти или лицево-челюстни деформации (цепнатина на устната, цепнатина на небцето);
 • отсъствие на каквито и да било части на тялото, мозъка или органа (малформации на нервната система, сърдечно-съдовата система, крайниците, бифида и др.);
 • Синдром на Даун, синдром на Едуардс и др..

Понякога лекарите могат да направят коригираща операция и да отстранят дефекта. Ако обаче дефектът е твърде значителен и на детето не може да се помогне по никакъв начин, жената се предупреждава за последиците..

Често за майка е трудно да вземе решение за аборт: това означава, че е необходимо да се избере подходящо място за раждане, където да има подходящо отделение с интензивни грижи за новородени, с добри специалисти.

 1. Оценка на кръвния поток.

Сега бебето все още има достатъчно място да се движи свободно.

Ще се радвате да наблюдавате как си играе с пъпната връв: той я дърпа, навива я на дръжката си, дърпа пръстите си и дори ближе.

Вярно е, че твърде активните танци и игри на дете с пъпна връв могат в крайна сметка да бъдат завързани около тялото или врата, което често създава сериозни проблеми впоследствие..

Това проучване ще изследва утероплацентарния кръвен поток, като се изготви оценка на състоянието на съдовете както на пъпната връв, така и на матката, както и на плацентата, тяхната структура, броя на съдовете, възможни анатомични дефекти.

Също така диагностиката ще помогне да се установи колко добре бебето взаимодейства с тялото на майката (колко детето получава хранителни вещества, кислород и т.н.).

Ако кръвоснабдяването е нарушено, ще бъдат предприети определени превантивни или спешни мерки (в зависимост от ситуацията).

 1. Амниотична течност.

Състоянието, количеството и естеството на околоплодните води са много важни. Втората рутинна диагностика може вече да показва олигохидрамнион или полихидрамнион. Това се определя от индекса на околоплодната течност (AFI).

Има специални таблици с нормите, според които лекарите сравняват показателите. Всяко увеличаване или намаляване на AI, като правило, показва патологии или усложнения: вътрематочни инфекции, малформации, Rh-конфликти, фетоплацентарна недостатъчност, продължителна бременност и др..

Лекарят също така оценява качеството на водата, с изключение на наличието на суспендирани вещества или люспи. Може да бъдете помолени за допълнителни тестове.

Лекарят ще обърне специално внимание на характеристиките на структурата на плацентата:

 • как се намира (оптималното място е на задната стена);
 • на какво разстояние е от вътрешния маточен фаринкс;
 • каква е структурата и дебелината на плацентата (плюс степента на нейната зрялост);
 • дали настъпва преждевременното му отлепване.

Плацентата, която се е образувала до 16-та седмица, е много важен орган, поради което при диагностицирането й се обръща много внимание. Не се паникьосвайте поради ниското му местоположение.

Ако се установи преждевременно стареене, лекарят ще ви изпрати за допълнителни изследвания. Отклоненията по отношение на структурата и дебелината ще бъдат причина за насочване към допълнително измерване.

 1. Състояние на женските органи.

По време на ултразвуково сканиране лекарят трябва да провери шийката на матката, за да се увери, че бременната жена не страда от истмично-цервикална недостатъчност (патология, която може да доведе до аборт или преждевременно раждане).

Необходимо е цервикалният канал да бъде затворен, а самата шийка на матката да не е по-къса от 30 mm. Ако предишната бременност на жената е завършила с цезарово сечение, тогава трябва да се провери състоянието на белега (в същото време стените на органа не трябва да бъдат в добра форма).

Ако има заплаха и освен преглед, жената се оплаква от болка или тонус на матката, тогава лекарят ще вземе решение за хоспитализация или други спешни мерки за поддържане на бременността.

Вместо заключение

Пълната картина на ултразвуковата диагностика може да бъде дешифрирана само от лекар..

Всички показатели, които ще бъдат получени в проучването, са много важни, тъй като те не само дават пълна картина на състоянието на растеж и развитие на вашето дете, но също така ви помагат да премахнете всички видове заплахи, както и да получите прогнози за по-нататъшния ход на бременността.

Придържайте се към всички препоръки и предписания на лекаря и не забравяйте да дойдете на рутинни ултразвукови изследвания, тъй като с помощта на резултатите от тази диагноза лекарят ще разработи най-добрите тактики за управление на бременността.

Вторият ултразвук по време на бременност

Второто планирано ултразвуково сканиране по време на бременност: какво се наблюдава

Вторият ултразвук по време на бременност обикновено се извършва в период от 20-22 седмици, по-рядко се предписва до 24 седмици. Това се отнася до планирания преглед като част от втория скрининг. Но често се случва вторият ултразвуков преглед да се извърши по-рано, ако например има съмнение за истмично-цервикална недостатъчност или „избледняване“ на бременността. По-късно изследването може да се извърши, като правило, по вина на жената..

Но все пак времето на второто ултразвуково сканиране по време на бременност е регламентирано. И това се дължи на факта, че точно 20 седмици е периодът, през който за първи път могат да бъдат открити опасни патологии и фетални малформации. Е, за една жена този ултразвук е толкова приятен, че можете да правите снимки, на които бебето ще бъде почти напълно видимо. И също така, вторият ултразвуков скрининг по време на бременност помага да се определи пола на бебето..

Така че, лекарят в своето заключение трябва да посочи следните показатели.

1. Фетометрия на плода. Размерът на главата, подбедрицата, рамото и предмишницата. Размери, по-малки от определена норма, може да показват вътрематочно забавяне на растежа или неправилно установена гестационна възраст. От тези данни можете грубо да определите теглото на плода..

2. Анатомия на плода. Виждат се сърце, гръбначен стълб, стомах, бъбреци, черва, пикочен и жлъчен мехур. По този начин е възможно да се определят маркерите на хромозомни аномалии, които са причина за инвазивна диагностика, най-често амниоцентеза (генетичен анализ). Когато второто планирано ултразвуково сканиране по време на бременност е това, което те гледат, е изписано във всеки протокол за скринингово проучване.

3. Амниотична течност, пъпна връв и плацента. Необходимо е да се определи индексът на околоплодната течност, въз основа на който може да се прецени дали се появява многоводие или слабо вода, ако е така, тогава умерено или изразено. Индексът зависи от това колко дълго се прави втория ултразвук по време на бременност, нормите му се променят от седмица на седмица. Лекарят изследва и структурата на плацентата, нейната дебелина. И въз основа на измерванията и други признаци, той поставя степента на зрялост на плацентата. Ако е значително повече от нормата за дадена гестационна възраст, се казва, че е преждевременно. И това в тежки случаи може да доведе до кислороден глад на плода и затруднения при набавянето на хранителни вещества..
Освен това се определя колко високо е разположена плацентата от вътрешната ос на матката, независимо дали има частично или пълно представяне. Частичното предлежание на плацентата е това, на което лекарят обръща внимание. Въпреки това, при такава патология има голяма вероятност за благоприятен изход, тъй като "мястото на детето" с увеличаване на гестационната възраст мигрира, се издига по-високо в матката. Пълното представяне е висок риск от отлепване на плацентата, което означава тежко кървене и смърт на детето. Такава бременна жена се наблюдава внимателно и се доставя чрез цезарово сечение. При пълно представяне плацентата никога не мигрира на безопасно ниво.
Пъпната връв се изследва за наличие на съдове в нея. Обикновено са 3. Но при някои жени 2. Това може да бъде маркер на хромозомна патология или индивидуална характеристика, която не причинява вреда.

Освен това лекарят измерва дължината на шийката на матката. Ако е по-малко от 3 см, има заплаха от преждевременно раждане. Жената може да бъде посъветвана да има шевове или песарен пръстен на шийката на матката. Това ще предотврати по-нататъшното му съкращаване и разширяване. Трябва да се има предвид, че е възможно точно измерване на дължината на шийката на матката само при провеждане на ултразвуково сканиране с помощта на трансвагинален сензор. Докато през втория и третия триместър се прави по-често ултразвук на корема - те задвижват сензор по коремната стена на бременна жена. Обикновено тези жени, които са имали случаи на преждевременно раждане поради несъответствие на шийката на матката, обикновено се разглеждат трансвагинално.

Често лекарите в своето заключение пишат и за локалния тонус на миометриума. Този показател не трябва да ви притеснява. Това не е рисков фактор за преждевременно раждане, а реакцията на миометриума (мускулния слой на матката) на сензорна проводимост по коремната стена.

Вторият планиран ултразвук по време на бременност

Съществува смесено мнение относно опасностите или ползите от ултразвука. Но без значение какво е отношението на бъдещите родители към подобно проучване, е необходимо да се разбере, че от него има повече ползи, отколкото вреда и е необходимо да направите поне 2 ултразвука по време на бременност за ваше спокойствие относно живота и здравето на нероденото дете.

Първият ултразвук обикновено се извършва през първия триместър. За период от 10-12 седмици с точност до 2-3 дни, лекарят определя очакваната дата на раждането. По това време е възможна диагностика на хромозомни заболявания. Събраните данни се анализират, лекарят планира медицинската тактика за цялата бременност.

Няколко седмици след първия преглед, лекарят предписва второ планирано ултразвуково сканиране по време на бременност, за да получи информация за състоянието на майката и развитието на детето.

Важно е да не пропускате този период, при 20 седмици от бременността се извършва ултразвук, за да се изключат окончателно малформации или да се потвърдят неблагоприятни диагнози.

Времето на втория ултразвук по време на бременност

Ултразвуковото изследване помага да се получи информация за развитието на ембриона, която не може (или може да бъде определена с определени предположения) с помощта на други диагностични методи:

 • точна дата,
 • многоплодна бременност,
 • диагностика и профилактика на спонтанен аборт,
 • патология на развитието на плода,
 • пола на детето, което е от особен интерес за бъдещите родители в продължение на 9 месеца.

Според препоръките на лекарите, вторият ултразвук по време на бременност трябва да бъде завършен не по-късно от 22 седмици. Този срок не беше определен случайно. Към 20 седмици ембрионът вече е формирал в достатъчна степен почти всички органи и системи, които все още не могат да бъдат разгледани по време на първото планирано ултразвуково сканиране. По това време почти винаги е възможно да се идентифицират дефекти, които не могат да бъдат лекувани, и да се вземе решение за евентуално прекъсване на бременността..

Понякога при провеждане на ултразвуково сканиране на 20-21 седмица от бременността се откриват патологии на ембриона, което може да доведе до смъртта му дори преди раждането или детето няма да живее дълго след раждането.

Патологии, при които се препоръчва аборт:

 • дълбоко увреждане на детето,
 • заболявания, изискващи скъпи операции,
 • липса на крайници,
 • невъзможността за съществуване на дете, без да се поддържа живота му със специално оборудване или лекарства.

Ако такива дефекти бъдат открити на по-късна дата, например на 24 седмица от бременността, тогава гинеколозите предприемат големи предпазни мерки за прекъсване на такава бременност. В по-късните етапи съществува голям риск от развитие на усложнения, които застрашават живота на самата бременна жена. Ето защо е толкова важно да се подложите на втори ултразвук по време на бременност..

Ако лекарят има съмнения относно диагнозата на 20-21 седмица, той може да назначи друго проучване след седмица. През това време лекарят може да оцени динамично състоянието на плода, да види дали се е влошило или подобрило. Това ще ви позволи да изясните диагнозата и да направите правилните заключения..

Ако вторият ултразвук е завършен на 22 гестационна седмица, тогава има все по-малко възможности за влияние върху развитието на идентифицираните патологии.

Какво гледат на второто ултразвуково сканиране по време на бременност

С ултразвуково сканиране на 20-24 седмици от бременността, на първо място, лекарят обръща внимание на съответствието на размера (телесно тегло, дължина на крайниците, размер на вътрешните органи) на плода на продължителността на бременността. Изследване през тези периоди е много информативно за по-нататъшна бременност, по това време се оценява и състоянието на плацентата и околоплодните води. Прочетете повече за декодирането на ултразвук по време на бременност →

Целта на това проучване е да се идентифицират патологиите на развитието на плода. Ако има отклонения, бъдещата майка се изпраща за консултация на лекар - генетика. Навременната намеса и правилното лечение обикновено носят положителни резултати.

Ултразвуковото сканиране на 20 седмици е задължително за онези бъдещи майки, които имат отклонения в ранните етапи. Това е периодът в началото на лечението, в който можете да получите най-положителните резултати от идентифицираните патологии.

Също така трябва да вземете предвид факта, че само до 22 седмици законодателството ви позволява законно да прекратите нежелана бременност.

Важни точки на ултразвук през втория триместър

На ултразвуково сканиране на 20 седмици от бременността, видеото ясно показва първите движения на ембриона, лекарят, по искане на родителите, може да им направи диск с бебето си в главната роля.

На 20 седмица започва активното развитие на ембриона, формират се вътрешни органи, полагат се основните параметри на костната структура. По това време ембрионът придобива формата на малко човече, той има косми на главата си и невен на пръстите си. Пулсът на плода се чува перфектно с помощта на електронен монитор или слухова тръба. При ултразвук на 20-21 седмица от бременността нормалното тегло и растеж на плода се счита за около 250-300 g и 16-18 cm.

Започвайки от 20-та седмица, плодът активно набира маса, може да наддава на тегло до 50 грама на седмица. Вътрешните му органи започват да функционират все по-активно, до 22 седмица те са напълно оформени. От 20-23 гестационна седмица плодът започва да образува подкожна мазнина, кожата става по-малко набръчкана. Също така ембрионът развива рефлекси за хващане и смучене. Нервната система по това време е толкова развита, че плодът може да усети допира. Детето се движи активно вътре, може да хване пъпната връв или да доближи пръста си до устата си.

Ултразвукът на 22 седмици ще покаже работата на всички вътрешни органи на плода, можете също да наблюдавате дори изражението на лицето му. По това време ембрионът се е оформил до такъв размер, че лекарят може да вземе предвид не само самите крайници, техния размер, но и да преброи колко пръсти има на ръцете и краката си.

В този момент полът на детето може да бъде установен с голяма сигурност; по искане на родителите лекарят може да ги информира за тази новина. При ултразвуково сканиране на 22 гестационна седмица нормалното тегло се счита за около 350 g, а дължината от короната до сакрума е около 19 cm.

Ако по някаква причина ултразвуково сканиране не се премине на 20-22 седмици, 23-24 седмици от бременността е последното възможно време за намеса в развитието на плода.

Назначаването на ултразвуково сканиране за 25-28 седмици от бременността е доста рядко и това се дължи главно на очевидни индикации: съмнения за замразена бременност, отклонения в здравето на бременната жена и други неблагоприятни обстоятелства на бременността.

На 28-та седмица от бременността може да се предпише ултразвук за преждевременно раждане, за да се оцени местоположението на плода, мястото на възможно заплитане с пъпната връв. От този момент нататък детето има достатъчно шансове да оцелее при това раждане..

Ултразвук през втория триместър на бременността: време и показатели

 • Защо е необходимо?
 • Характеристика:
 • Подготовка за изследване
 • Декодиране на резултатите
  • BPR (бипариетален размер)
  • LZR (челно-тилен размер)
  • OG (обиколка на главата) и охлаждаща течност (коремна обиколка)
  • Дължина на костта
  • Вътрешни органи, лице и мозък
  • Плацента
  • Амниотична течност (вода)
  • Пъпна връв
  • Матка
  • Заключителна част
 • Често срещани въпроси
  • След IVF
  • Когато сте бременна с близнаци (тризнаци)
  • Невъзможност за определяне на пола

  Средата на бременността е най-красивото време. Бъдещата майка все още не се е уморила от „интересното си положение“, но вече е успяла да се наслади на периода на чакане на бебето. През този период пада вторият планиран преглед, който се нарича скрининг за втория триместър. Включва ултразвукова диагностика и биохимичен кръвен тест. Какво може да покаже бебето на ултразвуково сканиране в този момент и как да дешифрира протокола за изследване ще бъде описано в този материал.

  Защо е необходимо?

  Ултразвуковото изследване през втория триместър е част от скрининга, чиято задача е да идентифицира повишените рискове от раждане на бебе с генетични и други патологии и аномалии. Със заповед на Министерството на здравеопазването на Русия проучванията, проведени през първия и втория триместър, се считат за задължителни. Жените ги предават безплатно на консултация по местоживеене

  Индикаторите, които получава лекарят за ултразвукова диагностика, се обработват с помощта на специална компютърна програма, заедно с резултатите от кръвен тест, в който се определят хормони и протеини, чието ниво може да показва възможни патологии при детето и проблеми с раждането.

  През първия триместър в кръвта се установява съдържанието на hCG и PAPP-A протеин, през втория се прави т. Нар. Троен тест - hCG, естриол, алфа-фетопротеин.

  Програмата „обединява“ данните, получени от два източника, анализира индивидуалните рискове - възрастта на жената, наличието на лоши навици и хронични заболявания, фактите за наличието на генетични патологии в семействата на бъдещите майка и баща и дава резултат, който показва колко вероятно е дадена жена да има дете с Синдроми на Даун, Едуардс, Патау и други нелечими и дори фатални патологии

  Скринингът през първия триместър, който се провежда от 10 до 13 седмици, се счита за най-информативен. Второто проучване дава много по-малко информация за маркери на генетични патологии, но позволява на бъдещата майка да види доста порасналото си бебе на монитора на ултразвуков скенер, да разбере как се развива бебето, както и да изясни пола на детето. Във втория триместър най-лесно се определя пола при ултразвуково сканиране.

  Детето все още не е толкова голямо, че да се свие на бучка и по този начин да затвори гледката на интимни места, но вече не толкова малко, за да не види оформените гениталии.

  Характеристика:

  Времето за второто планирано ултразвуково сканиране не е толкова точно, колкото в случая на първото скринингово проучване. Министерството на здравеопазването препоръча изследването да се извърши в периода от 18 до 21 седмици. На практика тези термини могат да се изместват както нагоре, така и надолу. Често бременна жена се изпраща за скрининг в период от 16-17 седмици; периоди от 10-24 седмици също се считат за доста чести и популярни сред акушер-гинеколозите.

  Не толкова отдавна те може да не са били изпратени за втори ехограф по график, ако първият скрининг показа резултати, които не предизвикват безпокойство за лекуващия лекар. Второто ултразвуково сканиране е задължително за жени в риск - бременни жени на възраст над 35 години, жени, които вече са имали деца с генетични патологии и някои други категории бъдещи майки. Сега вторият преглед се извършва от всички без изключение и затова не трябва да се притеснявате, ако лекарят даде направление за втори скрининг преглед.

  Извършва се ултразвуково сканиране през втория триместър, за да се идентифицират:

  броя на децата (случва се, че по време на първия преглед вторият плод не се вижда и се отваря за очите на лекаря само при втория преглед);

  положението на трохите в матката, очакваното тегло, височина;

  размерите на крайниците, главата, корема на бебето поотделно (развитието на всяка част от тялото е от голямо значение за определяне на пропорциите и характеристиките на развитието на бебето);

  сърдечната честота на детето и структурните особености на сърцето му;

  структурни особености на лицевите кости, гръдния кош, гръбначния стълб;

  структурни характеристики на всички важни вътрешни органи - бъбреци, черен дроб, бели дробове, мозък);

  количеството околоплодна течност (вода, заобикаляща бебето);

  степен на зрялост, дебелина и местоположение на плацентата;

  състояние на цервикалния канал, шийката на матката, наличие или липса на тонус на маточните стени.

  Ако полът на бебето все още не е известен или резултатите от първия ултразвук са под съмнение сред родителите, тогава е моментът да зададете на лекаря интересен въпрос за това кой „живее в корема“ - момче или момиче. Но трябва да знаете, че определянето на пола на детето не е включено в стандартния протокол за преглед, така че лекарят има право да откаже това искане или ще трябва да платите за тази услуга. Много консултации официално включиха определянето на пола на бебето в списъка на платените услуги..

  Самата процедура на ултразвуково изследване се извършва по трансабдоминалния метод - през коремната стена. Въпреки това, в някои случаи лекарят използва трансвагиналния метод. По-лесно е вагиналният сензор да получи по-ясен образ на бебето, ако майката има допълнително тегло, плътен мастен слой на корема, което затруднява визуализацията през перитонеума. Понякога се използват и двата метода за изследване наведнъж..

  Диагнозата продължава около 10 минути, тя е безболезнена и напълно безопасна както за жената, така и за нейното бебе.

  Подготовка за изследване

  Ако преди първия ултразвук жената е била посъветвана да се подготви - да изпразни червата преди да посети лекарския кабинет, включително от натрупаните газове, тогава не е необходима специфична подготовка преди втория планиран ултразвук. Дори да има натрупвания на газове в червата, това няма да има никакъв ефект върху резултатите от ултразвука. Нарасналата матка изтласква чревните бримки на заден план.

  Също така няма нужда да се пълни пикочния мехур.

  Можете да ядете всичко преди прегледа, но точно преди да влезете в ултразвуковата стая, една жена може да изяде малко шоколадово блокче. Мъничко лице вътре в нея бързо ще реагира на сладкиши и ще започне да се движи по-активно, което ще позволи на лекаря да оцени двигателните функции на бебето и да го изследва по-добре в различни проекции.

  По споразумение с диагностика можете да вземете бащата на нероденото дете със себе си за втория ултразвук. На монитора на скенера го очаква нещо доста интересно, защото сега плодът се вижда ясно, можете да се възхищавате на профила му, да виждате ръцете и краката, пръстите, носа, устата, очните кухини, гениталиите. Ако ултразвукът се прави в 3D, тогава бъдещите родители дори ще могат да видят на кого прилича по-малкото мъниче..

  След процедурата на жената се дава протокол за изследване, в който тя ще намери много съкращения и цифрови стойности. Не всеки лекар в консултация има възможност да каже на всяка бъдеща майка в процеса на диагностика какво означава този или онзи индикатор, за какво говори. Следователно ще трябва сами да разберете бъркотията от цифри и букви. Ние ще помогнем с това.

  Декодиране на резултатите

  Към втория триместър една жена вече беше отлично научила, че има период, който тя сама изчислява (от момента на зачеването), и има общоприет акушерски термин - обичайно е да се изчислява от първия ден на последната менструация. Лекарите на ултразвукова диагностика, като акушер-гинеколози, използват акушерски термини, поради което всички данни за съответствието на параметрите с определени термини са посочени по отношение на изчислението (ден на зачеването + около 2 седмици).

  Фетометричните параметри на плода, които се гледат с ултразвук и са описани в протокола, включват следното.

  BPR (бипариетален размер)

  Това е разстоянието между двете теменни кости. Именно този показател се счита за най-информативен при определяне на точната продължителност на бременността през втория триместър. Ако не отговаря на срока, това може да е симптом на забавено развитие на бебето.

  LZR (челно-тилен размер)

  Това разстояние, което е сегментът между двете кости на черепа - челната и тилната. Този индикатор сам по себе си никога не се оценява и не казва нищо. Той се разглежда само във връзка с гореописания BPR. Заедно тези измервания показват гестационна възраст..

  Таблица на BPD и HPR през втория триместър:

  Акушерски термин

  BPR - нормата,

  mm

  BPR - допустими колебания

  mm

  LZR

  норма,

  mm

  LZR - допустими колебания, mm

  Ако размерът на главата леко се различава от нормата на показателите към по-малката страна, това може да се дължи на конституционните характеристики на плода - майка и татко може да имат малки черепи. Ако обаче BPD или LHR изостават значително (повече от 2 седмици от действителния период), лекарят може да има въпроси относно развитието на детето - има ли забавяне в развитието, достатъчно ли е хранителните вещества и витамините на бебето.

  Намаляването на тези показатели често се случва при бременни жени, които, докато носят бебе, не могат да се сбогуват с лошите навици (алкохол, пушене), както и по време на бременност с близнаци или тризнаци. Съотношението на BPD към останалата част от плода е важно. Ако главата е намалена пропорционално и други размери също не достигат най-ниския праг на нормата, тогава можем да говорим както за конституционална характеристика (слабо дете), така и за симетрично забавяне на развитието.

  Ако другите параметри са нормални и само главата е намалена, ще бъдат предписани допълнителни изследвания, включително ултразвук в динамика, за да се изключат мозъчните патологии, микроцефалията и други аномалии.

  Превишаването на горния праг на стандартните стойности, ако е симетрично на останалата част от размера на бебето, може да означава грешка при изчисляването на срока, например поради късна овулация или тенденция към голям плод. Асиметричното увеличение на главата на бебето се нуждае от отделен преглед, тъй като може да се говори за воднянка на мозъка, други нарушения на централната нервна система, които са причинили подуване на мозъка.

  OG (обиколка на главата) и охлаждаща течност (коремна обиколка)

  Размерът, посочващ обиколката на главата, е важен при оценката на развитието на детето. Гестационната възраст за този параметър не се изчислява отделно, OG се разглежда по отношение на BPD и LHR (главно за разбиране на пропорциите на главата). Главата на бебето расте най-активно през втория триместър и поради това този размер бързо се променя.

  Таблица OG - втори триместър (средни норми и допустими отклонения):

  Акушерски термин

  (седмици).

  OG - норма, mm

  Долна граница на нормата, mm

  Горната граница на нормата, mm

  Превишаването на нормата за отработените газове за 2 седмици или повече ще изисква допълнително изследване, тъй като това може да показва хидроцефалия. Леко превишение може да се дължи на грешка при изчисляване на акушерския срок. Намаляването на TG под допустимата норма за повече от 2 седмици показва вътрематочно забавяне на растежа, ако други параметри на тялото на детето също са намалени.

  Ако само главата е по-малка от нормалната, детето ще бъде изследвано за патологии в развитието на мозъка и централната нервна система.

  Коремна обиколка е важен параметър, който помага на лекаря да изясни състоянието на детето, ако има съмнения за забавяне на развитието. Най-честата форма на забавяне се проявява през втория триместър, при който пропорциите на бебето не са симетрични. С други думи, не всички измервания показват намаляване. В този случай изоставащите стандарти се сравняват с коремната обиколка, за да се разбере дали има патологично изоставане, или слабостта и малкият ръст са наследствена черта на конкретно дете.

  Маса на охлаждащата течност през втория триместър:

  Акушерски срок (седмици)

  Охлаждаща течност, мм

  Леко изоставане от средните стойности не се счита за патологично, ситуацията, когато обиколката на корема на бебето изостава от нормата с повече от 2 седмици, заслужава вниманието на лекарите. В този случай параметърът се сравнява с BPD, OG, LZR, както и с дължината на крайниците на бебето, а пъпната връв и плацентата също се изследват, за да се изключи кислородния глад и недостатъчното хранене на детето..

  Отклонението само на този параметър, ако всички останали съответстват на гестационния период, не казва нищо тревожно, просто бебетата през втория триместър растат рязко и неравномерно.

  Напълно възможно е след няколко седмици при извънредно ултразвуково сканиране (и той ще бъде назначен за повторна проверка на данните) "нормата" да бъде посочена в колоната с охлаждащата течност.

  Дължина на костта

  В протокола за ултразвуково изследване тези размери са посочени, както следва - DBK (дължина на бедрените кости), DKG (дължина на костите на пищяла), PrEP (дължина на костите на предмишницата), DPC (дължина на раменната кост), DKN (дължина на носната кост). Всички тези кости са сдвоени, така че протоколът ще показва двойни цифрови стойности, например DBK - 17 вляво, 17 вдясно

  Дължината на крайниците през втория триместър е маркер за генетични нарушения. Например, много нелечими синдроми (Patau, Cornelia de Lange и други) се характеризират със скъсени крайници. Въпреки че, разбира се, никой няма да преценява нормите и отклоненията толкова еднозначно. Подозренията трябва да бъдат подкрепени с отрицателни резултати от първия скрининг, както и биохимични кръвни тестове.

  Често при момичетата се наблюдават отклонения в дължината на сдвоените кости, тъй като те се развиват с различно темпо и в повечето случаи имат по-миниатюрни параметри от момчетата, а таблиците, използвани от лекарите за проверка на ултразвукови данни, се съставят без оглед на пола.

  DBK (дължина на бедрените кости) през втория триместър:

  Акушерски срок, седмици

  DBK - средна скорост, mm

  Долна граница на нормата, mm

  Горната граница на нормата, mm

  DCG (дължината на костите на пищяла) през втория триместър:

  Акушерски срок, седмици.

  DKG - норма, mm

  Долният праг на нормата, mm

  Горният праг на нормата, mm

  Дуоденум (дължина на раменната кост) и PrEP (дължина на предмишничната кост) през втория триместър:

  Акушерски срок, седмици.

  Раменната кост - норма, mm

  Допустими колебания, mm

  Кост на предмишницата - норма, mm

  Допустими колебания, mm

  Дължината на носната кост през втория триместър не е толкова важна, колкото по време на първия скрининг. Вече не може да се счита за маркер, показващ възможен синдром на Даун при дете. До средата на бременността носът на бебето има размера и пропорциите, които са заложени в него от природата и този размер е индивидуален. При някои консултации лекарите на втория ултразвук дори не измерват носните кости, а просто посочват в протокола, че тези кости се визуализират или пишат, че костите на носа са нормални.

  Независимо от това, бъдещите майки, които имат цифри в графата „Носни кости“ в ехографските протоколи, ще се интересуват да знаят колко „носово“ ще бъде детето им.

  Средният размер на носните кости на плода през втория триместър:

  Акушерски срок, седмици (периоди)

  Дължина на носната кост - средна

  Долна граница на нормата, mm

  Горната граница на нормата, mm

  Вътрешни органи, лице и мозък

  Ако няма груби малформации при бебето, тогава диагностиците не навлизат твърде дълбоко в описанието на вътрешните органи на трохите. В получения протокол бъдещата майка ще може да види само списък: бъбреците са нормални, сърцето има 4 камери и т.н..

  Ако се забележат патологии, тогава видът на откритата аномалия ще бъде посочен в съответната колона, например, формация от типа "киста" или "недоразвитие".

  Оценявайки състоянието на мозъка, диагностиците отбелязват размера на лобовете, техните очертания, структурата на вентрикулите, размера на малкия мозък. Костите на лицето на 5-ия месец от бременността са добре оформени и лекарят може лесно да изследва очните кухини, да ги измери, да се увери, че горната и долната челюст на бебето са нормално развити, а също така да отбележи, ако има, цепнатини - т. Нар. Цепнатина на небцето и разцепена устна.

  Когато изследва гръбначния стълб, лекарят ще оцени общото му състояние, ще го изследва за възможни цепнатини. Когато диагностицира белите дробове, лекарят ще отбележи степента на тяхната зрялост, през втория триместър обикновено е третият

  Плацента

  Местоположението на „детската седалка“ е от особено значение. Най-честото място е на задната стена, въпреки че предното изкълчване не се счита за аномалия. Местоположението на този временен орган, хранещ бебето, влияе върху избора на тактика за раждане. Например, ниско положение или дислокация по предната стена на матката може да бъде предпоставка за назначаването на планирано цезарово сечение..

  Ниска плацентация се установява, когато „мястото на детето“ се намира под 5,5 сантиметра от вътрешния фаринкс, но ако този временен орган припокрива фаринкса, в заключението се посочва, че има предлежание на плацентата. В никакъв случай това не трябва да предизвиква паника при бременна жена, тъй като с нарастването на матката плацентата може да се издигне по-високо и често това се случва вече близо до края на бременността и се потвърждава от ултразвуково изследване през третия триместър.

  В допълнение към местоположението, лекарят определя дебелината на „детското място“ и степента на неговата зрялост. Нормалната дебелина за средата на бременността се счита за стойност от 4,5 см. Ако плацентата се окаже по-дебела, се предписва допълнително изследване, тъй като такова увеличение на временния орган може да показва патологични процеси, например, развитието на Rh конфликт между майката и плода, както и някои генетични нарушения, вътрематочни инфекции.

  Зрелостта на плацентата през втория триместър трябва да бъде нула. Ако лекарят го оцени като първи, можем да говорим за преждевременното остаряване на „детското място“, загубата на някои от неговите функции и потенциалната опасност за детето. В същото време дебелината също се променя - плацентата изтънява, обикновено с ранно стареене в средата на бременността, нейната дебелина се оценява на 2 сантиметра или по-малко.

  Преди 30 седмици плацентата в идеалния случай трябва да бъде с нулева зрялост. От около 27 седмици тя може да стане първата, а от 34 - втората. С раждането този орган „остарява” до трета степен.

  Амниотична течност (вода)

  Прозрачността, наличието или липсата на суспензия, както и количеството вода, заобикалящо детето във феталния пикочен мехур, е от голяма диагностична стойност. Протоколът за ултразвук изброява индекса на амниотичната течност, който дава индикация дали количеството вода е нормално. Многоводието и ниското ниво на вода може да показват, че бебето има патологии, възникнала е инфекция. Тези състояния задължително изискват медицинско наблюдение, поддържащо лечение и избор на правилната тактика за раждането..

  Средни нива на индекса на амниотичната течност (AFI) през втория триместър: