След раждането женското тяло започва процеса на възстановяване. Винаги е различно, тъй като е индивидуално. Затова не трябва да се притеснявате за „но приятелят ми е такъв, но моят е различен“.

Сега говорим за възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Подчертаваме: няма категоричен отговор на въпроса кога да се чака първата менструация след раждането на бебето..

Някой след 3 месеца, някой след шест месеца и някой кърми една година, но все още няма менструация. И всеки от тези случаи може да бъде абсолютна норма, - убедена е гинекологът Юлия Копилова.

Лекарят обяснява какви процеси в тялото влияят на този процес.

Началото на първата менструация може да бъде отложено под въздействието на пролактин, хормон, който се произвежда активно по време на кърмене. Следователно аменореята се счита за физиологична. Колко дълго ще продължи, зависи пряко от организацията на GW. Ако бебето се храни на шише, тогава първата менструация може да дойде още 2 месеца след раждането. Ако той получава само кърма, тогава менструацията може да не е през целия период на хепатит В, уточнява Юлия Копилова.

Хормонът пролактин се произвежда най-активно през нощта от 3 до 7 сутринта. Ако през този период бебето често се прилага към гърдата, тогава концентрацията на хормона в кръвта се повишава повече, което влияе върху количеството произведено мляко и овулацията е по-потисната, гарантирайки липсата на менструация..

Лекарят изброи фактори, които влияят на по-ранното възстановяване на менструалния цикъл:

 • допълнително хранене се въвежда със смес;
 • детето се храни не при поискване, а по час;
 • детето спи добре през нощта, като поддържа интервали от повече от 3-4 часа;
 • въвеждат се допълващи храни.

Лекарите наричат ​​така наречения среден период на възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Най-често това се случва 6-8 месеца след раждането на бебето. По това време допълнителните храни вече се появяват в диетата на детето, то има по-дълги нощни пропуски между храненията.

Някои майки, които използват мрежата, са допринесли за формирането на статистика за възстановяването на менструалния цикъл след раждането:

С първото дете и на 3 месеца, а с второто, когато детето е било на възраст над 8 месеца. И двете на GW.

Когато детето е на 2 месеца.

Когато бебето беше на 1 година и 8 месеца.

Тя нахрани първото си дете на 1,3 месеца. Второто дете е хранено в продължение на 1,4 месеца, върнато на 1 година и 1 месец.

Моля, обърнете внимание: ако се притеснявате за възстановяване на менструалния цикъл след раждането, не забравяйте да посетите гинеколог.

Защо няма менструация след скорошно раждане, зависи ли периодът на закъснение от вида на храненето, кога да се бие алармата?

Липсата на менструация след раждането на дете се дължи на физиологичните характеристики на женското тяло. Възстановяването на менструалния цикъл зависи от вида на храненето и хормоналния фон на майката, както и от начина на живот, който тя води.

Нередовните периоди след раждането често не са причина за безпокойство, но в някои случаи забавянето може да бъде причинено от патология. Нека се спрем на характеристиките на следродилната менструация и на случаите, когато е по-добре да се консултирате с лекар.

Защо менструацията не идва след раждане?

Защо няма месечен период след раждането на бебе? Причината, поради която жените нямат периоди след раждането, е лактационна аменорея, причинена от хормона пролактин. Последният насърчава производството на кърма и предотвратява овулацията. В резултат на това няма разпоредби по време на кърмене..

Пролактинът предотвратява настъпването на нова бременност, но нарушаването на графика за хранене, въвеждането на допълнителни храни и други фактори влияят върху възобновяването на овулацията, въпреки че майката все още кърми. Ако вашите периоди след раждането са били поне веднъж и след това са изчезнали отново, тяхното отсъствие може да е признак за нова бременност.

Забавяне на менструацията след раждане също се случва поради наличието на някакви заболявания. Едно от най-често срещаните заболявания е ендометриозата. Появата му се насърчава от многобройни разкъсвания на родовия канал по време на раждане, както и цезарово сечение. Други причини са ендокринни или възпалителни нарушения, тумор в матката.

Колко дълго е забавянето на менструацията след раждането?

В продължение на 42-56 дни родилките отделят кръв от матката или по-точно от обширната повърхност на раната, където е била прикрепена плацентата. Изписването се нарича лохия, няма нищо общо с менструацията. Отначало лохиите са ярко алени, но с течение на времето те потъмняват и след няколко седмици се появяват под формата на вени и ихор.

Ако по-рано възстановяването на регулацията се е считало за норма след две или дори три години, сега този период е намален на 6-12 месеца. Това се дължи на начина на живот на съвременните жени и въвеждането на различни продукти в диетата на бебето. В допълнение, следните фактори влияят на бързото начало на менструацията след раждането:

 • прием на хормонални контрацептиви;
 • цезарово сечение;
 • ендокринни нарушения;
 • спиране на лактацията поради различни обстоятелства;
 • отказ на кърмаче от кърмене.

Кърмене

При пълно и редовно кърмене се наблюдава забавяне на менструацията за 12-14 месеца. Възстановителният период на цикъла е индивидуален, няма установени норми - при някои това се случва само за няколко месеца, докато други нямат година или дори две. И в първия, и във втория случай отсъствието на менструация е нормално..

Лактационната аменорея при кърмещи майки показва високо ниво на пролактин. Появата на регулация с пълноценно хранене на бебето с кърма само за няколко месеца е характеристика на тялото на майката, което се дължи на работата на хипофизната жлеза, която регулира секрецията на хормона.

Изкуствено хранене

Ако бебето се храни с адаптирана млечна формула, регулирането може да започне веднага след лохиите, когато увредената област на тъканите на матката заздравее. При някои майки първата менструация настъпва само 6 седмици след раждането на бебето, в други случаи закъснението е 10-15 седмици.

Първата менструация е доста оскъдна. Силното, яркочервено отделяне може да означава кървене от матката.

Смесен тип

Когато бебето е смесено, менструалният поток обикновено се появява 3-12 месеца след раждането. Колкото по-скоро майката премахне нощните храни, толкова по-скоро ще настъпи менструацията..

Кърменето през нощта е важно, тъй като през това време пролактинът се произвежда най-много. Увеличаването на честотата на хранене с адаптирано мляко също влияе на хормона - количеството му постепенно намалява. Възстановяването на цикъла със смесен тип хранене отнема много време, след появата на първата менструация, втората може да настъпи само след 2-3 месеца.

Особености на следродилната менструация

Жените, които са родили, в началото са нередовни. Необходимо е време за възстановяване на менструалния цикъл.

Продължителността на менструацията при физиологично здрава жена е от 3 до 7 дни. Нормалният обем на секретираната кръв е 50-150 ml..

След раждането майките често сменят менструалния си цикъл. Ако по-рано беше не повече от 21-30 дни, сега показателят му е 25 дни. Родилките отбелязват, че по време на регулацията те стават по-раздразнителни и плачливи. Понякога се появяват мигрена, гадене и повишен апетит. Всички тези симптоми показват предменструален синдром. Възобновяването на регулацията се влияе от броя на ражданията, както и от промените, през които се подлага ендокринната система на жената.

След раждането на дете много майки отбелязват, че сега менструацията е по-малко болезнена. Това се дължи на по-добрия кръвен поток поради промяната в положението на матката..

Има и противоположни ситуации - родилките се оплакват от болка по време на менструация, която не е била там преди раждането. Неприятните усещания могат да изчезнат след физическо и психологическо възстановяване на тялото. Ако това не се случи, по-добре е майката да се консултира с гинеколог, тъй като причината може да бъде възпаление в малкия таз, прекомерно свиване на матката или друга патология.

Кога си струва да биете алармата?

Като правило, дългото забавяне на менструацията е свързано с индивидуалните характеристики и нивото на хормоните в тялото на раждащата жена. Причината обаче са и различни усложнения и заболявания на пикочно-половата система..

Ако няма менструален период след приключване на кърменето или ако има много малък поток, това може да означава синдром на Sheehan. Болестта се развива след тежко кървене по време на раждане, характеризиращо се с спадане на кръвното налягане. Всичко това води до смъртта на клетките на хипофизата, а последните, както знаете, засягат репродуктивната система на жената, по-специално върху узряването на яйцата в яйчника..

Друг проблем за отсъствието на менструация при раждащите жени е хиперпролактинемията. Тази патология е следствие от високите нива на пролактин дори след като жената е спряла да кърми. Хормонът предотвратява развитието на яйцеклетката, докато синтезът на мляко продължава. Причините за патологията са гинекологични заболявания и аденом на хипофизата.

В допълнение, синдромът се характеризира с липса на лактация. Последицата от заболяването е лоша надбъбречна функция и отслабване на имунната система..

Консултация с гинеколог е необходима, ако имате следните симптоми:

 • болка в областта на матката;
 • алено кърваво отделяне отиде;
 • менструацията настъпва два пъти месечно;
 • продължителността на менструацията е по-малка от 2;
 • нехарактерна миризма на кръв;
 • размазваща менструация (появяват се в резултат на възпалителния процес и ендометриозата);
 • голямо количество отделена кръв;
 • няма кървави отделяния в продължение на 180 дни или повече от края на лактацията;
 • оскъдни периоди 3 цикъла подред или повече;
 • продължителността на регулирането е повече от 8 дни, те са придружени от заболявания;
 • менструацията отново дойде и изчезна;
 • прекомерни контракции на матката;
 • кървави отделяния се появяват нередовно, въпреки че вече са минали шест месеца след възобновяване на менструацията (патологията на яйчниците може да е проблем).

Защо няма период след раждането и кога ще дойдат?

Всички жени, които са минали през раждането, рано или късно задават следния въпрос: "Защо няма менструация след раждането и кога ще дойдат?" И наистина, когато месечният цикъл трябва да дойде и да се нормализира?

Кога е периодът ви след раждането??

Не е възможно да се даде еднозначен отговор, за всяко момиче процесът на възстановяване на менструацията протича индивидуално, за някого това ще отнеме два месеца, а за някого две години. Много момичета, които веднага започват да приемат изписване, се бъркат с менструация. Но това съвсем не е така. Това кървене не принадлежи към менструацията и те се наричат ​​лохии. Те се открояват от матката, или по-скоро от нейната рана. По време на раждането плацентата се отделя от стената на матката и в плацентата се образува рана. Тази рана кърви много през първите дни, но докато зараства, отделянето става по-малко и външният им вид се променя. Lochia започва да се откроява веднага след раждането и завършва след 6 седмици или 8.

Средно момичетата, които кърмят бебетата си, започват своите периоди от 14 до 16 месеца след раждането. През първите шест месеца след раждането менструацията се среща при 7% от момичетата. След 7 - 12 месеца менструацията настъпва при 37% от момичетата. След една година и до 24 месеца менструацията започва при 48% от момичетата. И 2 години след раждането менструацията започва при 8% от момичетата.

За онези майки, които не кърмят бебето си, периодите им се връщат след 10 или 15 седмици. В повечето случаи цикълът първоначално става редовен. Но е допустимо отначало да има забавяне или обратно, менструацията ще дойде предсрочно. В този случай всичко трябва да се уреди след 2 - 3 цикъла..

Защо няма период при кърмене?

Възстановяването на менструацията е хормонален процес в тялото на момичето и зависи от това колко скоро се възстановява хормоналният фон на тялото след раждането. И за възстановяването на хормоналния фон, начинът на кърмене играе важна роля. Възстановяването на менструацията не зависи от това как е родено бебето: с помощта на цезарово сечение или естествено.

Лактационна аменорея може да се появи при кърмачки, т.е. няма менструация след 6 месеца, една година или по-дълъг период. За да се притеснявате и да мислите защо няма менструация не е необходимо, това забавяне настъпва физиологично. Ако от самото раждане на дете, мама го храни както със смес, така и с гърда, тогава менструацията ще дойде в рамките на 6 месеца. Ако бебето се храни само с кърма, пие го при поискване по всяко време, тогава менструацията може да започне 2 години след раждането, след като лактацията приключи. Ако детето е било въведено в диетата и е започнало да яде гърдите по-малко активно, тогава менструацията може да дойде дори преди края на лактацията.

По време на началото на менструацията много майки забелязват, че количеството кърма намалява. Не се притеснявайте, щом периодът ви изтече, обемът на млякото ще бъде същият. И докато се разхождат, препоръчително е да прикачвате детето към гърдите по-често..

Много майки вярват, че е невъзможно да забременеете по време на аменорея. Това не е така, зачеването може да се случи дори с такова забавяне. По-добре е да отидете на гинеколог и той ще избере метода на контрацепция, който няма да навреди на бебето и ще предпази от нежелана бременност.

Други фактори

Следните фактори също влияят, когато менструацията идва след раждане, в допълнение към HB:

 1. Дневен режим на мама.
 2. Нейната храна. То трябва да е пълноценно и питателно..
 3. Спете. Освен да спите през нощта, през деня трябва да си почивате..
 4. Психологическо състояние. Не трябва да има стрес и нервно напрежение.
 5. Болест или усложнения, започнали след раждането. Препоръчително е да ги идентифицирате и излекувате своевременно. Повече за усложненията след раждането →

Менструация след раждане, какви са те?

Когато менструацията дойде след раждането, ще забележите, че те се различават малко от менструацията, която е била преди раждането. Ако периодите на момичето не са били редовни преди раждането, то след раждането те ще станат по-редовни, без забавяне.

Средният менструален цикъл продължава 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни. Менструацията трае от 3 до 6 дни, понякога може да достигне 8 дни. Болезнеността също намалява по време на менструация. А менструацията може да бъде или по-малко, или по-обилна. Най-големият обем кръв по време на менструация се отделя на 1 и 2 ден. До възстановяване на цикъла, тампоните и подложките, чиято повърхност има абсорбираща мрежа, трябва да се изхвърлят..

Кога да посетите лекар

Незабавно трябва да се потърси лекар в следните случаи:

 1. Когато след края на лактацията след 2 месеца има забавяне на менструацията.
 2. Когато се усеща силна болка в матката.
 3. Когато в кръвта има големи съсиреци или цветът на отделянето има яркочервен оттенък.
 4. Когато изтичането на менструация е придружено от остра миризма.
 5. Когато обилно и продължително освобождаване от отговорност продължава повече от 7 дни.

Ако няма период дори една година след раждането, не трябва да изпадате в паника и да се изнервяте. По-добре е да дойдете на преглед при гинеколог и да установите причините, поради които има забавяне, и да продължите да ги отстранявате. Ако няма проблеми, можете спокойно да изчакате началото на менструалния цикъл и да се насладите на майчинството..

Когато менструацията идва след раждане и причините за тяхното отсъствие

Кога е периодът ви след раждането??

Не е възможно да се даде еднозначен отговор, за всяко момиче процесът на възстановяване на менструацията протича индивидуално, за някого това ще отнеме два месеца, а за някого две години. Много момичета, които веднага започват да приемат изписване, се бъркат с менструация. Но това съвсем не е така. Това кървене не принадлежи към менструацията и те се наричат ​​лохии. Те се открояват от матката, или по-скоро от нейната рана. По време на раждането плацентата се отделя от стената на матката и в плацентата се образува рана. Тази рана кърви много през първите дни, но докато зараства, отделянето става по-малко и външният им вид се променя. Lochia започва да се откроява веднага след раждането и завършва след 6 седмици или 8.

Средно момичетата, които кърмят бебетата си, започват своите периоди от 14 до 16 месеца след раждането. През първите шест месеца след раждането менструацията се среща при 7% от момичетата. След 7 - 12 месеца менструацията настъпва при 37% от момичетата. След една година и до 24 месеца менструацията започва при 48% от момичетата. И 2 години след раждането менструацията започва при 8% от момичетата.

За онези майки, които не кърмят бебето си, периодите им се връщат след 10 или 15 седмици. В повечето случаи цикълът първоначално става редовен. Но е допустимо отначало да има забавяне или обратно, менструацията ще дойде предсрочно. В този случай всичко трябва да се уреди след 2 - 3 цикъла..

Менструални промени

Нередовните периоди често продължават няколко цикъла след раждането. Тези промени не трябва да бъдат постоянни. В рамките на 1 до 2 месеца цикълът обикновено се връща към пренаталните характеристики или леко се променя в продължителността.

 • Постните периоди могат да бъдат нормални през първите 2-3 цикъла, особено ако се използва смесено хранене.
 • За разлика от тях, по време на първите цикли след раждането, някои жени изпитват тежки периоди. Това може да е нормално, но ако менструацията не стане често срещана в следващия цикъл, трябва да се консултирате с гинеколог.
 • Редовността на менструалния поток се нарушава, тоест цикълът се губи.
 • Могат да настъпят болезнени менструации, дори ако жената никога не се е оплаквала от болка преди бременността. Причината за това са инфекции, твърде много свиване на маточната стена. В повечето случаи, напротив, болезнените менструации преди бременността стават нормални. Причинява се от нормализиране на разположението на матката в телесната кухина.
 • Някои жени се развиват или неговите предшественици: гадене, подуване, замаяност, емоционални промени преди менструация.

Защо няма период при кърмене?

Възстановяването на менструацията е хормонален процес в тялото на момичето и зависи от това колко скоро се възстановява хормоналният фон на тялото след раждането. И за възстановяването на хормоналния фон, начинът на кърмене играе важна роля. Възстановяването на менструацията не зависи от това как е родено бебето: с помощта на цезарово сечение или естествено.

Лактационна аменорея може да се появи при кърмачки, т.е. няма менструация след 6 месеца, една година или по-дълъг период. За да се притеснявате и да мислите защо няма менструация не е необходимо, това забавяне настъпва физиологично. Ако от самото раждане на дете, мама го храни както със смес, така и с гърда, тогава менструацията ще дойде в рамките на 6 месеца. Ако бебето се храни само с кърма, пие го при поискване по всяко време, тогава менструацията може да започне 2 години след раждането, след като лактацията приключи. Ако детето е било въведено в диетата и е започнало да яде гърдите по-малко активно, тогава менструацията може да дойде дори преди края на лактацията.

По време на началото на менструацията много майки забелязват, че количеството кърма намалява. Не се притеснявайте, щом периодът ви изтече, обемът на млякото ще бъде същият. И докато се разхождат, препоръчително е да прикачвате детето към гърдите по-често..

Много майки вярват, че е невъзможно да забременеете по време на аменорея. Това не е така, зачеването може да се случи дори с такова забавяне. По-добре е да отидете на гинеколог и той ще избере метода на контрацепция, който няма да навреди на бебето и ще предпази от нежелана бременност.

Липса на менструация при кърмене - хормонални причини

Каква е вашата менструация? Това е физиологичен феномен, който съпътства процеса на отхвърляне на маточната лигавица. Смята се, че тяхното начало се регулира от хормоналната система. В първата фаза на менструалния цикъл (отчита се от първия ден след края на менструалното кървене), която продължава средно две седмици, фоликулът узрява, след което се разкъсва и от него излиза яйцеклетка. Освобождаването на яйцеклетката от фоликула се нарича овулация..

На мястото на спукания фоликул се образува жълто тяло, което произвежда хормони, включително прогестерон, хормонът на "бременността" в продължение на 10-12 дни. Ако оплождането на яйцеклетката не е настъпило през този период, няма имплантиране в лигавицата на матката, тогава жълтото тяло се дегенерира, нивото на прогестерон в кръвта пада и започва менструацията. Така възниква цикличната работа на ендокринната система..

Какво се случва, ако кърмите? В този случай хипофизната жлеза произвежда хормона пролактин, който е отговорен за производството и количеството мляко. Пролактинът блокира синтеза на прогестерон, който предотвратява узряването на фоликула, нарушава менструалния цикъл и предотвратява зачеването. След раждането на бебето жената се нуждае от ресурсите на тялото, за да храни новородено, а не за нова бременност. Следователно менструацията не идва.

Ако кърмите бебето си при поискване и особено през нощта и сутрин от 6-8 часа, тогава нивото на пролактин е достатъчно високо, за да забави началото на овулацията и в резултат на това възстановяването на менструалния цикъл. Дори ако детето вече е над една година и получава допълнителни храни.

Симптоми на мастит при кърмачка и правилно лечение

Преди това нашите баби са използвали тази характеристика на тялото като надежден метод за контрацепция. Сега, поради напрегнатия ритъм на живот, стрес, лоша екология, естествената хормонална програма изпитва смущения и по време на кърменето все още е по-добре да се предпазите от нежелана бременност.

При отмяна, спиране на кърменето, менструалният цикъл се възстановява средно след два месеца.

Други фактори

Следните фактори също влияят, когато менструацията идва след раждане, в допълнение към HB:

 1. Дневен режим на мама.
 2. Нейната храна. То трябва да е пълноценно и питателно..
 3. Спете. Освен да спите през нощта, през деня трябва да си почивате..
 4. Психологическо състояние. Не трябва да има стрес и нервно напрежение.
 5. Болест или усложнения, започнали след раждането. Препоръчително е да ги идентифицирате и излекувате своевременно. Повече за усложненията след раждането →

Кратък обзор на историята на кърменето в Русия

„В продължение на седем месеца майката носи детето в утробата си и след това четиридесет и четиридесет (40 месеца) го храни с кърма“, - извлечение от старославянския календар. Нещо повече, за една седмица по това време имаше 9 дни, а за месец 40 или 41 дни, в зависимост от паритета. Кърменето продължи близо четири години и половина!
В онази далечна ера, лишена от Интернет, медицина в сегашното й разбиране, специална литература, всякакви заблуди и страхове, те кърмяха при първия вик, плач, искане на детето. Имаше дори уважавана и почтена професия, наричана галено "медицинска сестра".

Тогава стойността на кърменето не беше обсъждана и майката на бебето можеше да бъде с него през цялото време, след като получи подкрепата на роднини и приятели в домакинската работа в дома и семейството..

Причини за нередовни периоди след раждане

Разбира се, имаше и изключения и на помощ се притекоха мокри сестри. В екстремни случаи се използва изкуствено хранене с козе и краве мляко. Но се смяташе за голям срам за майката, ако тя не може сама да храни бебето..

При такова естествено протичане на раждането, дългосрочното кърмене, фактът, че жената няма менструация, не предизвика изненада и опит. Те обикновено започват година или две след раждането на детето. И това се смяташе за норма.

Менструация след раждане, какви са те?

Когато менструацията дойде след раждането, ще забележите, че те се различават малко от менструацията, която е била преди раждането. Ако периодите на момичето не са били редовни преди раждането, то след раждането те ще станат по-редовни, без забавяне.

Средният менструален цикъл продължава 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни. Менструацията трае от 3 до 6 дни, понякога може да достигне 8 дни. Болезнеността също намалява по време на менструация. А менструацията може да бъде или по-малко, или по-обилна. Най-големият обем кръв по време на менструация се отделя на 1 и 2 ден. До възстановяване на цикъла, тампоните и подложките, чиято повърхност има абсорбираща мрежа, трябва да се изхвърлят..

Характеристики на следродилния период

Възстановяването на менструалния поток е свързано с хормонални нива. Основните причини, поради които женската след раждането на бебето няма период една година по-късно, хормонални промени в тялото и хода на лактационния период могат да бъдат разгледани.

Също така, липсата на месечна менструална течност може да означава, че скоро жената ще трябва да роди отново. При кърмене вероятността от зачеване не е необичайна.

Възстановяването на плодовитостта и менструацията е вид индивидуален фактор. Менструацията може да отсъства в продължение на няколко месеца, а в други случаи през целия период на лактация. При повече от половината от жените (50-60%), които не кърмят, плодовитостта и менструалната активност се възобновяват на 6-8 постнатални седмици.

В някои случаи, дори по време на периода на лактация, е възможна овулация и вероятността за зачеване.

Процесът на възобновяване на менструацията е строго индивидуален, директно в зависимост от начина на хранене на бебето, времето също е различно.


При кърмене менструациите не се възстановяват бързо

Кога да посетите лекар

Незабавно трябва да се потърси лекар в следните случаи:

 1. Когато след края на лактацията след 2 месеца има забавяне на менструацията.
 2. Когато се усеща силна болка в матката.
 3. Когато в кръвта има големи съсиреци или цветът на отделянето има яркочервен оттенък.
 4. Когато изтичането на менструация е придружено от остра миризма.
 5. Когато обилно и продължително освобождаване от отговорност продължава повече от 7 дни.

Ако няма период дори една година след раждането, не трябва да изпадате в паника и да се изнервяте. По-добре е да дойдете на преглед при гинеколог и да установите причините, поради които има забавяне, и да продължите да ги отстранявате. Ако няма проблеми, можете спокойно да изчакате началото на менструалния цикъл и да се насладите на майчинството..

Какво да правя

Понякога жените идват при лекаря, който се оплаква от пет до седем месеца. Нещо повече, те са майки на изкуствени деца. Този симптом често предупреждава за хормонален дисбаланс..

При кърмачка понякога се отбелязва намаляване на имунитета, което също е причина за забавяне на менструацията. С майчиното мляко бебето получава витамини, като в същото време рискът за майката да „хване” тази или онази болест се увеличава значително.

Често при жените поликистоза или запушване на маточните тръби се откриват на фона на възпалителни заболявания. Тези състояния не само причиняват менструални нарушения, но често водят до безплодие..

За да се избегнат негативни последици, една млада майка трябва да се подложи на медицински преглед веднага след спирането на лохиите. Препоръчва се второ посещение на лекар след края на лактационния период. Ако е необходимо, Вашият лекар може да препоръча хормонални тестове..

Лечението почти винаги включва предписване на лекарства. Към традиционната медицина трябва да се подхожда предпазливо. Специална диета също може да бъде от полза. Освен това младата майка трябва да преразгледа ежедневието си, да прекарва по-дълго и по-често на чист въздух. Препоръчително е да излизате от природата от време на време. Ако навън е лято и времето е топло, е разрешено плуването в откритата вода. Нежелателно е да спортувате интензивно, ако бебето е родено преди по-малко от 6 месеца.

Всяка терапия трябва да се наблюдава изцяло от лекар. Ако лечението е започнало навреме, менструалният цикъл се възстановява в рамките на два до три месеца.

Забременяването и раждането на здраво потомство е една от най-важните природни задачи за женския организъм. По време на бременност и раждане участват всички системи на женското тяло, така че периодът на възстановяване след това ще бъде напълно различен за всяка майка. Срокът му зависи както от общото състояние на родилката, така и от хода на бременността, раждането и по-нататъшния начин на живот на жената.

Непосредствено след раждането на дете много майки имат съвсем различни въпроси, касаещи не само детето, но и тялото му. Най-популярните и най-вълнуващи моменти:

 • каква диета е разрешена за бременни жени и само за родилки;
 • кога е позволено да започне упражнение;
 • кога е разрешен секс и възможно ли е да забременеете след раждане;
 • защо няма период след раждането и кога трябва да дойдат.

След 9-месечна бременност жените са по-склонни да се интересуват кога идват първите им менструации. Това е важен въпрос, тъй като хормоналните промени след раждането на бебето стартират менструалния цикъл по всяко време и е важно да разберете от какво зависи и как можете да повлияете на отсъствието на менструация след раждането. Също така трябва да знаете кога отсъствието им е проблем и сигурен симптом, че трябва спешно да потърсите помощ от гинеколог.

След като сперматозоидите оплодят яйцеклетката и жената е в състояние да забременее, нейните менструации вече не продължават. Носенето на бебе се извършва без менструален поток, но след раждането пристигането на менструация за всяка жена идва по свой начин, за един след 4 месеца, а за друг след 8 месеца, времето е абсолютно индивидуално и подлежи на влиянието на много фактори.

Преди се смяташе, че кърмещата майка ще има цикъл не по-рано от две или три години след раждането, но сега с появата на изкуствена бебешка храна и активен начин на живот за днешните жени това време значително намаля, тъй като вече след шест месеца или година детето започва да свиква с обичайното храна и спира да пие майчиното мляко.

Основните причини за настъпването на ранна менструация в следродилния период:

 • използването на хормонални контрацептиви;
 • цезарово сечение;
 • заболявания на ендокринната система и тяхното лечение;
 • спиране на лактацията по различни причини;
 • отбиване или отказ от кърмене на новородено.

Тези фактори са причина за преждевременното настъпване на менструация след раждане..

Кога трябва да са нормални следродилните периоди??

Възстановяването на репродуктивната система на жената в следродилния период е строго индивидуален процес.

. Но все пак има някои общи модели на възобновяване на менструацията:

 • Ако мама е поддръжник
  , и храни бебето с млякото си, тогава с голяма вероятност може да се каже, че менструацията след раждането ще дойде, когато кърменето бъде спряно.
 • Ако бебето се храни на шише
  , тогава млякото на майка му спира да произвежда с течение на времето. Първата менструация след раждането няма да ви накара да чакате дълго и
  ще дойде достатъчно скоро
  (след около месец).
 • Когато майката няма достатъчно мляко и трябва да храни бебето си с адаптирано мляко
  , вашият период ще бъде, когато бебето ви е на около 4 месеца.
 • Обикновено на кърмачетата се дават първите допълващи храни, започвайки от 4 месеца
  , което означава, че бебетата, които са на GV, започват да ядат по-малко майчино мляко и то престава да се произвежда в същия обем. Тъй като бебето преминава към хранене „за възрастни“, лактацията може да бъде сведена до нищо. При този подход менструацията ще дойде при жената до 5-7 месеца след раждането..

Тоест можем да кажем, че лактацията се счита за основен определящ фактор при първото изписване след раждането. Това се дължи на факта, че при HS хормонът пролактин се появява в тялото на майката в големи количества

(отговаря за производството на мляко), което помага да се блокират естествените функции на тялото, отговорно за възпроизводството. Предотвратява образуването на женски зародишни клетки и освобождаването им от яйчника, т.е. овулация.

Кога започва менструацията ви след раждането?

Кървавото отделяне, което се появява след приключване на раждането, се нарича лохии. Те продължават, докато увредените тъкани на матката се възстановят напълно..

Lochia не е менструация или маточно кървене. Това е отделяне от матката след раждането. Този физиологичен процес се характеризира с прочистването и заздравяването на неговата кухина..

Лохиите съдържат остатъци от плацентата, слуз от цервикалния канал, ихор и кръв.

 1. Възстановяване на менструация след раждане
 2. Особености на менструацията по време на кърмене
 3. Кърваво отделяне след цезарово сечение
 4. Хранене на бебе по време на менструация
 5. Кога да посетите лекар
 6. Менструация след спиране на лактацията

Възстановяване на менструация след раждане

Потискането на яйчниците възниква под действието на хормона пролактин. Ако жената кърми, производството му продължава, но този процес се извършва само когато бебето се прилага редовно.

Ако кърмещата майка няма достатъчно мляко (има нужда да се използва бебешка храна) или нощното хранене се извършва със смеси, производството на пролактин намалява и менструацията може да започне по-рано.

В повечето случаи при смесено хранене лактационната аменорея приключва дори преди кърменето да бъде отменено. Първата менструация настъпва 2-3 месеца след раждането.

Лохията след раждането е кърваво отделяне, което представлява отделяне на рани.

Когато бебето е изцяло хранено от бутилка, трябва да се очаква менструалният цикъл да се възобнови 8-10 седмици след раждането. Може би менструацията ще дойде със закъснение, това се дължи на индивидуалните характеристики на тялото.

Струва си да се помни, че липсата на менструация може да бъде резултат от здравословни проблеми, които изискват медицинска помощ..

Възстановяването на функцията на яйчниците може да започне, ако една жена по някаква причина не е кърмила бебето си (изцедено мляко) и след това е възстановила хепатит В. Липсата на стимулация на зърната, която се появява, когато бебето суче мляко, може да доведе до ранно начало на менструацията.

Невъзможно е да се каже точно кога започва менструацията след раждането с кърмене, защото този физиологичен процес се влияе от много фактори.

Особености на менструацията по време на кърмене

Менструацията при кърмене е индивидуална. Може би в началото цикълът ще бъде нередовен. Нарушаването му в следродилния период се счита за норма. При липса на здравословни проблеми той ще се възстанови сам.

Случва се, че преди бременността менструацията е била придружена от болка, но след раждането симптомите изчезват. Това се дължи на факта, че дискомфортът е свързан с изкривяването на матката, а след бременността и раждането патологията преминава.

Продължителността на менструацията също зависи от нивото на пролактин в тялото ви. Ако е висок, кървенето ще приключи бързо. Когато хормонът се произвежда в малки количества, менструацията ще се удължи..

Менструацията по време на кърмене е първият признак за нормализиране на всички процеси в рамките на жената след раждането.

Кърваво отделяне след цезарово сечение

Независимо от начина на раждане, всички жени се подлагат на процес на прочистване и оздравяване на маточната кухина. Лохията след цезарово сечение може да продължи до 2 месеца. Началото на първото отхвърляне на функционалния слой на ендометриума не зависи от това как е родено детето.

Lochy характер:

 • първите 2-3 дни след раждането - зацапване;
 • от 3-4 дни - серозно-кърваво отделяне
 • от 10-ия ден - жълтеникаво-бяло отделяне;
 • на 5-6 седмици изтичането от матката спира.

Продължително отделяне с кръв - причина да посетите лекар!

В бъдеще, ако кърмещата майка редовно поставя бебето на гърдата си и изцежда мляко през нощта (детето отказва да яде през нощта), тогава лактационната аменорея ще продължи, докато започне намаляване на производството на пролактин, тоест не трябва да се очаква началото на менструация.

След цезарово сечение възстановяването на менструалния цикъл, обема на отделянето и други показатели ще зависят от индивидуалните характеристики на пациента.

Въпреки факта, че цезаровото сечение се счита за проста операция, след него могат да възникнат усложнения. Поради тази причина се препоръчва на жените, родили чрез цезарово сечение, да знаят какви са разликите между маточните кръвоизливи, лохиите и менструацията..

Ще говорим за това в една от следващите ни статии..

Хранене на бебе по време на менструация

Ако менструацията се възобнови по време на кърмене, не трябва да се отказвате от кърменето. Възстановяването на цикъла не влияе върху качеството на млякото, вкусовите му свойства също не се променят - те зависят от това, което яде кърмачката.

Обемът на кърмата, произведена по време на менструация, намалява при някои жени. За да увеличите количеството му, се препоръчва по-често поставяне на бебето на гърдата. Специални препарати за лактация, които могат да бъдат закупени в аптеката, спомагат за увеличаване на производството..

Не се препоръчва прекъсване на кърменето по време на менструация. това може да доведе до изчезване на млякото.

Ако по време на менструация бебето откаже да кърми, жената се препоръчва да се къпе по-често и да прави хигиена на зърната (гърдите).

Причината за това поведение на бебето може да бъде миризмата на майката: по време на менструация, под въздействието на хормони, миризмата на тялото на жената се променя.

Възстановяването на менструалния цикъл и следователно началото на менструацията обикновено се случва след края на лактационния период или след въвеждането на допълнителни храни на бебето.

Кога да посетите лекар

Жената се препоръчва да се консултира с гинеколог за профилактичен преглед не по-късно от месец след изписването. Лекарят ще провери процеса на свиване на матката, ще направи цитонамазка, ще изследва млечните жлези, ще даде препоръки относно методите на контрацепция и т.н..

Причината за посещението при лекар може да е неразположение, например болка в долната част на корема. Трябва да се консултирате с гинеколог, ако лохиите изчезнат, но след няколко дни те се възобновиха.

Обикновено първата менструация след края на лактацията трябва да настъпи в рамките на 2 месеца до шест месеца. Ако след 6 месеца менструацията не започне, препоръчително е да се подложите на медицински преглед.

Медицинска помощ е необходима на жени, които дълго време не възстановяват редовността на цикъла.

Менструация след спиране на лактацията

Отнема около 8 месеца, докато тялото се възстанови от бременността и раждането. През този период матката се свива до нормалните си размери, външните генитални органи зарастват и хормоналният фон се възстановява.

След завършване на лактацията женското тяло се нуждае от 1-2 месеца, за да нормализира яйчниците. Следователно, ако майката е хранела бебето редовно, след като спре да слага бебето на гърдата, тя трябва да очаква менструация след 30-60 дни..

Но тъй като всеки организъм е индивидуален, възможно е работата на яйчниците да се възобнови по-рано..

Първите критични дни след спиране на лактацията може да се различават от менструалното кървене, което е било преди бременността. Разтоварването може да бъде прекалено оскъдно или обилно и може да съдържа кръвни съсиреци.

Продължителността на менструацията след хепатит В също често се различава от тази, която е била преди зачеването..

Възстановяването на хормоналните нива става постепенно, така че втората и следващата менструация могат да започнат по-рано или по-късно..

Нередовните периоди при жени, които са спрели кърменето, могат да се считат за нормален вариант.

Възстановяването на функцията на яйчниците прави тялото способно за оплождане, поради което, ако двойка не планира повече деца и менструалното кървене не дойде навреме, се препоръчва да се направи тест за бременност или да се направи кръвен тест за ниво на hCG.

Причини за отсъствие на менструация след раждане

Когато първата менструация се появи след раждането, когато цикълът стане редовен, какви отклонения са възможни и как да се предотврати появата им.

Прекомерното безпокойство за жена, която наскоро е родила, е вредно, но в същото време е необходимо да се знае кои явления показват наличието на патология, за да се консултирате с лекар своевременно. Затова трябва да изучите тази тема и да обмислите важните характеристики..

Защо няма менструация след раждане

Някои жени вярват, че цикълът ще се възобнови веднага след раждането на бебето. Но това не е така. Няма да има менструация за определен период от време и това е естествено. Новородената майка има лохии - това е името на изписването след раждането. Но това не са менструации, въпреки че си приличат по цвета си..

Lochia е маточно отделяне, което е свързано с необходимостта на организма да отхвърли всички следи от минала бременност. В рамките на няколко седмици остатъците от ендометриума, плацентата и други отпадъчни продукти на плода излизат от матката.

Отначало цветът е лохиен, наситено червен, но постепенно тези секрети стават по-тъмни и броят им намалява. След около 1,5 месеца лохиите трябва да спрат. Това се дължи на факта, че вътрешният слой на матката се нормализира.

Менструацията обаче ще отсъства известно време..

Липсата на менструация в следродилния период се дължи на хормонални промени в тялото на жената. Големи количества пролактин се отделят в кръвта, за да може тя да кърми. Този хормон пречи на функционирането на яйчниците, така че не се произвеждат яйцеклетки и ендометриумът не се образува. Съответно менструацията не се появява.

Кога започва менструацията ви след раждането?

Трудно е да се посочи точното време, когато се появява първата менструация след раждането. Това се влияе от много фактори (заболявания, индивидуални свойства на организма, хормони и др.). Въпреки че като цяло периодите зависят от това колко пълноценно е кърменето.

Трябва да се съсредоточите върху обстоятелства като:

Наличието или липсата на допълващи храни. Ако бебето се кърми изключително, менструацията не се появява, докато бебето не бъде отбито. Но една година след раждането на бебето може да се появи менструация, независимо дали кърменето продължава..

Количеството мляко. При недостиг на мляко, жената трябва да използва млечни формули. В същото време се намалява производството на пролактин, което позволява на яйчниците да започнат да работят. В такава ситуация менструацията може да се появи след 4-5 месеца. Така че няма абсолютно никаква нужда да се притеснявате тук.

Изберете изкуствено хранене. Някои майки не могат или не искат да кърмят бебето си. В този случай менструацията след раждането започва много по-рано - след около 2 месеца..

Особености на раждането. Ако бебето се роди чрез цезарово сечение, началото на менструацията при майката зависи от вида на храненето. При кърмене липсва менструация, докато бебето започне да се храни.

Периодът, когато менструацията трябва да започне след раждането, се влияе от характеристиките:

 • Изпълнение на ежедневието
 • Възрастта на жената,
 • Емоционално състояние.

Следователно дори лекар не може да предостави точна информация..

Колко време минава менструацията след раждането

Често жените, след раждането на първото си дете, говорят за премахване на дискомфорта по време на менструация и редовността на цикъла. Но изводите трябва да се направят само 3 месеца след първата им поява..

Преди това цикълът може да варира, а самите менструални периоди понякога са необичайни (с по-кратка или по-дълга продължителност, прекомерно изобилие или недостиг на отделяне). Това се счита за нормално, въпреки че все още е необходима консултация с лекар.

Така ще бъде възможно да се уверим, че няма патологии..

Честотата на менструацията обикновено е 21-34 дни с продължителност 3-8 дни. Обемът на изтичане не трябва да бъде по-малък от 20 ml или повече от 80 ml. Продължителността на първата менструация след раждането няма значение (при нормални темпове), важно е те да станат редовни в рамките на 3 месеца.

Някои жени изпитват промени в характеристиките на предменструалния период. Те отбелязват увеличаване на симптомите на ПМС, което може да ги притесни. Това обикновено се дължи на хормонални промени в тялото. Трудно е да неутрализирате тази функция - най-често трябва да се примирите с нея. Но появата му не означава, че има проблеми в организма..

Когато имате нужда от медицинска помощ

След раждането на дете жената не трябва да забравя за здравето си. Трябва да отидете на лекар, за да прецените състоянието на вътрешните органи и да се уверите, че няма патологии. Спешно трябва да посетите специалист в ситуации като:

 1. Първите менструации са твърде обилни. Ако накладките трябва да се сменят по-често от всеки 2 часа, това показва кървене. Също така, голямо количество отделяне може да бъде причинено от ендометриоза, ендометриална хиперплазия, отклонения в хормоналния фон.
 2. Появата на кървави отделяния с неприятна миризма след спиране на лохиите. Това означава, че в матката има остатъци от яйцеклетката..
 3. Недостиг или липса на отделяне в рамките на 3 месеца след завършване на кърменето. Това се случва с повишено съдържание на пролактин в организма, въпреки че количеството му трябва да намалее до този момент.
 4. Наличието на неприятна миризма в менструалния поток. Ако кръвта, отделяна по време на това, има тъмен оттенък и жената е измъчвана от силна болка, това може да показва наличието на нарушения в тялото.
 5. Нередовност на цикъла 3 месеца след началото на менструацията. Това също е признак на патология, свързана с хормоналната система..

Във всички тези случаи посещението при гинеколог не трябва да се отлага. Премахването на нарушенията трябва да се разглежда при първите им прояви, тъй като впоследствие ситуацията може да се влоши.

Трябва ли да се предпазя

Някои жени, поради липсата на менструация в следродилния период, смятат, че няма нужда да използват контрацепция. Теоретично това е вярно, тъй като яйчниците не функционират, не се произвеждат яйцеклетки и следователно не може да настъпи бременност. Но има много случаи, когато въпреки това е настъпила бременност и наличието й е установено още на по-късна дата..

Причината за това е липсата на точна информация за началото на менструацията. Не е известно кога количеството произведен пролактин ще намалее, може само да се гадае за него.

Овулацията настъпва 2 седмици преди менструация..

Следователно, при незащитен полов акт, жената може да забременее отново и липсата на менструация ще обясни хормоналните промени, свързани с кърменето (особено ако не е спряно).

Това означава, че дори по време на кърмене трябва да се предпазите. Ако двойка иска да има второ дете, това не е необходимо да се прави, въпреки че лекарите препоръчват да се изчака около две години, за да се възстанови напълно женското тяло след раждането..

Защо има неуспехи

Първите три месеца след началото на менструацията, не трябва да се притеснявате за тяхната нередовност. Но ако менструалните нарушения продължават и след това, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Това е особено важно, ако се наблюдават допълнителни неблагоприятни симптоми. Причините за менструалните нарушения могат да варират. То:

 1. Синдром на Шийхан (следродилен хипопитуитаризъм). Тази патология може да бъде причинена от перитонит, сепсис или обилен следродилен кръвоизлив. Може да се провокира и от хистози. Резултатът от заболяването може да бъде отсъствието на менструация или недостигът им, което е свързано с некротични промени в хипофизната жлеза. Допълнителни симптоми на синдрома са повишена умора, главоболие, подуване, хипотония..
 2. Хиперпролактинемия. Липсата на менструация в този случай се дължи на нарушения във функционирането на щитовидната жлеза или наличието на аденом на хипофизата.

И двете патологии могат да бъдат излекувани, но за това трябва да се консултирате със специалист.

Дали да продължите да се храните след началото на менструацията

Кърмата е най-здравословната храна за вашето бебе. Ако бебето е кърмено, това значително намалява риска от развитие на инфекциозни заболявания. Но след началото на менструацията много жени не знаят дали си струва да продължат да хранят бебето с кърма, като се съмняват в ползите от него..

Наличието на менструация не влияе върху качеството на млякото, така че не трябва да се отказвате от кърменето. Но трябва да вземете предвид някои обстоятелства:

 1. При продължаване на лактацията периодът на нормализиране на цикъла може да се забави.
 2. По време на менструация се повишава чувствителността на зърната, което прави кърменето неприятно за жената.
 3. Млякото се отделя в по-малко количество през критичните дни, така че детето може да стане нервно. Можете да разрешите този проблем, като приложите бебето на едната или другата гърда на свой ред.

Тези функции могат да причинят дискомфорт. Но няма нужда да се съмняваме в ползите от кърменето по това време - то може и дори трябва да продължи..

Хигиенни характеристики

Много е важно да се спазват хигиенните правила в следродилния период. По това време женското тяло се нуждае от внимателни грижи, тъй като все още не се е възстановило от стресови обстоятелства.

Основните препоръки са следните:

 1. Докато менструалният цикъл не се възстанови, не трябва да използвате тампони или абсорбиращи тампони. Също така, те не са подходящи за лохии. Оптималният хигиенен продукт в този случай са подложките с гладка повърхност. Те трябва да се сменят на всеки 3-4 часа..
 2. По това време гениталиите трябва да се измиват по-често, за да се предотврати проникването на инфекции. Нежелателно е да се използват гелове за интимна хигиена или ароматни сапуни. Тези продукти трябва да бъдат заменени с бебешки сапун..
 3. Необходимо е да се въздържате от сексуален живот поне 6 седмици. След възобновяване на сексуалната активност е необходимо да се използва бариерна контрацепция - това ще помогне да се избегне бременност и инфекция в матката.

Началото на менструацията след раждането на дете е индивидуално явление, което се влияе от много обстоятелства. Самата жена не може да повлияе на това, но е в състояние да се грижи за тялото си, за да предотврати развитието на следродилни усложнения.

Повечето жени знаят, че наличието на менструално кървене показва здравето на женската репродуктивна система. Обикновено основните причини за липсата му са по време на бременност и менопауза. Има обаче и кратка почивка, предоставена на нежния пол от природата - това е липсата на менструация след раждането. В тази статия ще говорим за това защо няма периоди след раждането..

Причини за отсъствие на менструация след раждане

Много хора сбъркват с настъпването на менструация следродилно отделяне - лохии. При тези секрети обаче овулацията не настъпва, тъй като тялото се възстановява след раждането. Бременността и раждането са много стресиращи за него, тъй като по време на раждането на бебето настъпват значителни промени, натоварването върху вътрешните органи на жената се увеличава.

Първата причина е периодът на възстановяване, който отнема от шест до осем седмици, независимо от това как протича бременността или как протича раждането. Но тъй като по време на бременността основните промени настъпиха и с хормоналния фон, ще отнеме малко повече време за пълно възстановяване - от десет до дванадесет седмици.

Втората важна причина за отсъствието на менструация след раждането е периодът на кърмене на бебето. Този период има специално име - "лактационна аменорея". Това състояние е свързано с високо ниво на хормона пролактин, който е отговорен за производството на кърма и потиска работата на яйчниците. По този начин те получават малка почивка по време на кърмене и овулацията не настъпва. Най-високото ниво се постига с кърменето по време на нощното хранене на бебето. Жена, която избира хранене от шише, ще се възстанови по-бързо от кърмещата майка. Смесеното и планирано хранене дава на майката сигнал, че доставката на мляко може да бъде намалена. Нивата на пролактин ще спаднат и въпреки че лактацията ще продължи, тялото ще започне да се възстановява по-бързо, подготвяйки се за нова бременност.

Защо менструалният цикъл се възобновява след въвеждането на допълващи храни??

Тялото на жената е проектирано много разумно и сложно - предпазвайки майката от нова бременност за периода на кърмене на бебето, той е чувствителен към най-малките промени в нуждите на бебето. Веднага щом постоянната нужда от кърма изчезне 9 с въвеждането на допълващи храни), тялото на майката незабавно реагира на израстването на детето чрез намаляване на нивото на хормона пролактин. Нормалните хормонални нива бързо се възстановяват, подготвяйки жената за възможността за ново майчинство.

Съвременните неонатолози и педиатри препоръчват да не се въвеждат допълващи храни, докато детето достигне шестмесечна възраст. Следвайки тези препоръки, младата майка ще бъде в състояние на лактационна аменорея през първите 6 месеца от живота на детето. Не забравяйте обаче, че всяко женско тяло е индивидуално, а освен това бебетата се държат по различен начин. Някои бебета започват да се отказват от кърменето доста рано, а някои бебета, макар да сучат с удоволствие, започват все по-често да пропускат нощното хранене, като предпочитат да спят спокойно, без да се разсейват от храната.

Обикновено след прекратяване на лактацията не трябва да минат повече от 2 месеца преди началото на менструалния цикъл.

Как да открием бременност по време на кърмене? Симптоми

Липсата на менструация след раждане не може да се отъждестви с липса на овулация. Механизмите, които се случват в тялото на жената, са толкова фини, че е невъзможно да се предскаже кога точно яйчниците ще започнат да функционират, освобождавайки ново яйце. Ежемесечно кървене все още може да липсва, но всички функции на женското тяло вече започват да работят нормално. Тъй като овулацията настъпва около две седмици преди началото на следващия цикъл, възможно е предварително да разберете за готовността на тялото за нова бременност само с помощта на специални тестове.

Природата е имала за цел да осигури на майката достатъчно дълъг период на възстановяване, така че да мине поне една година между две бременности. Понастоящем обаче условията на живот са се променили много - появата на смеси, адаптирани бебешки пюрета и самият ритъм на самия съвременен живот често не позволяват майчиното мляко да бъде основната храна на бебе под една година.

Ето защо, понякога отсъствието на цикъл означава раждане на нова бременност, което е пълна изненада за мама. Можете да подозирате друга бременност поради симптоми като:

 • Токсикоза. Може да се изрази не само със силно гадене и повръщане, но и с киселини, отхвърляне на някои вкусове, миризми.
 • Интензивен метеоризъм вечер. Коремът изглежда увеличен и стегнат. Това е особено забележимо при майките, които са родили повече от едно дете и ако не е минало много време след раждането, тоест коремната стена все още не е имала време да се укрепи.
 • Рисуващи болки в долната част на корема. Това е така наречената хипертоничност на матката. По време на кърмене, ако менструалният цикъл не се е възстановил, матката е много спокойна, не болезнена. Ако все още нямаше менструация и стомахът някак странно се дърпа и дори този признак на бременност при кърмачка не е сам, двойката ще бъде изследвана.
 • Обилно воднисто вагинално течение. При лактационна аменорея (без менструален цикъл при кърмене) изобщо няма вагинални секрети... Ако внезапно са се появили, това е причина да се мисли, че може да е настъпила овулация и след 2 седмици менструацията ще премине (ако бременността не е настъпила). Или вече е настъпила овулация, настъпило е зачеване и не се очакват критични дни в продължение на няколко месеца.
 • Кървави вагинални секрети, които се появяват само периодично и са твърде оскъдни, за да се считат за менструални. Ако има такива признаци на бременност с хепатит В и липса на менструация, те могат да се разглеждат като ясен симптом на заплахата от прекратяване. Отиди на лекар. И също така, зацапване се случва с ендометриални полипи, ендометриоза, хиперплазия и други заболявания на матката. Всички те се нуждаят от внимание.
 • В средата на корема започна да се появява ивица. Това е забележимо за онези жени, чиито ивици вече са изчезнали след предишната бременност. Въпреки че понякога започва да се проявява малко без бременност, във втората фаза на цикъла, когато производството на хормона прогестерон се увеличава.
 • Леко болезнено и често уриниране при нормален анализ на урината. Още през първите 2-3 седмици от бременността мама може да ходи до тоалетна до пет пъти през нощта. По този начин прогестеронът действа върху пикочния мехур, отпускайки го.
 • Повишена базална температура. По време на бременност температурата в ректума надвишава 37 градуса. Отвъд болестта. Температурата се измерва ректално, сутрин, преди да станете от леглото.
 • Друг „вестник за бременността“ е промяната във вкуса на млякото. Поради това някои деца се отказват от обичайната си диета..
 • Появата на акне. Не само по лицето. Мнозина развиват червено акне на гърба си.
 • Ако настъпи нова бременност, тогава неизбежно ще настъпи промяна в хормоналните нива. Нивото на пролактин ще намалее и количеството на прогестерона ще се увеличи. По тази причина количеството мляко може да намалее. Жената отбелязва, че гърдите вече не се изливат както преди..
 • Усещане за изтръпване в областта на яйчниците. Обикновено от страната, където е настъпила овулацията. Там се образува жълто тяло или киста на жълтото тяло, което понякога причинява такива усещания.
 • Голяма умора, сънливост. Много типично за първия триместър. Освен това умората не е мотивирана.

Ако имате повече от един от тези симптоми, направете тест за бременност. Дори при липса на бременност или симптоми на „бременност“, препоръчително е да се правят тестове веднъж месечно за жени, които са сексуално активни по време на кърмене с невъзстановен менструален цикъл или нередовни периоди. В крайна сметка бременността без признаци по време на кърмене не е необичайна..

По този начин цикълът след раждането може да не се установи веднага. За повечето естеството на кървенето също се променя - шийката на матката на родилката се отваря по-бързо и по-безболезнено. Понякога отделянето става обилно, при някои менструацията започва веднага с обилно кървене. Но ако кратката почивка след първата менструация не е тревожен сигнал, тогава продължителното отсъствие на менструация след раждане изисква посещение при специалист.

Следродилно кървене

Следродилното зацапване или лохията е почистването на повърхността на раната, която се образува на мястото на отделените мембрани и плацентата. Те продължават през целия период на възстановяване на вътрешната повърхност на матката..

По това време матката е особено уязвима към инфекция, така че трябва редовно да сменяте дамските превръзки и да наблюдавате естеството на отделянето. Те се изразяват максимално в рамките на 3 дни след раждането и след това постепенно отслабват.

Понякога такова отделяне напълно спира буквално през ден. Това се дължи на задържането на кръв в маточната кухина (хематометър), което увеличава риска от инфекция. В този случай се нуждаете от помощта на лекар..

Обикновено прочистването на матката след естествения процес на раждане продължава от 30 до 45 дни. След оперативно раждане това време може да се увеличи поради образуването на белези и по-продължителното зарастване.

Как да различите периода си от кървене след раждане?

Lochia постепенно променят характера си. В края на 1-ва седмица те стават по-леки, след 2 седмици придобиват лигав характер. В рамките на месец в тях може да се появи примес от кръв, но количеството му е незначително. Обикновено жената може лесно да различи този процес от менструацията. Между спирането на лохиите и началото на първата менструация трябва да изминат поне 2 седмици. В случай на съмнение е по-добре да се консултирате с гинеколог или поне да започнете да използвате бариерна контрацепция, която предпазва матката от инфекции.

Начало на менструацията

По време на бременност менструацията отсъства. Това е естествен защитен механизъм за запазване на плода, който се регулира от хормони. След раждането започва възстановяването на нормалния хормонален статус на жената. Продължава един месец, ако кърменето не е започнало.

Кога трябва да започне менструацията след раждането??

Този период се определя преди всичко от вида на храненето на детето: естествено или изкуствено. Кърмата се произвежда от хипофизния хормон пролактин. Именно той инхибира растежа на яйцеклетката в яйчника по време на лактация. Нивото на естроген не се увеличава, поради което при кърмене започва менструация, средно 2 месеца след раждането, по-често при хранене „на час“.

За много млади майки този интервал се удължава до шест месеца или повече, особено при хранене „при поискване“. В много редки случаи, докато поддържат кърменето, дори с прекъсвания, жените отбелязват, че нямат менструация от една година, а понякога и по-дълго. В такива случаи трябва редовно да използвате контрацепция и ако е необходимо да правите тест за бременност. Също така трябва да се консултирате с лекар, за да изключите хиперпролактинемията..

При изкуствено хранене от раждането продължителността на цикъла се възстановява за месец и половина. По това време настъпва и овулация, така че е възможна нова бременност..

Когато бебето се храни само с кърма, през цялото време жената може да няма менструация. В този случай първата менструация след раждането ще започне през първата половина на годината след края на лактацията „при поискване“ или въвеждането на допълващи храни. Това обаче не е необходимо и дори по време на кърмене менструацията може да се върне..

При смесено хранене (бутилка и естествено), възстановяването на менструацията се развива по-бързо, в рамките на 4 месеца след раждането.

Колко трае менструацията в следродилния период?

Първата менструация често е много обилна. Може да има силно отделяне, периоди с кръвни съсиреци. Ако трябва да сменяте уплътнението на всеки час, трябва да потърсите помощ от лекар: това може да е симптом на започнало кървене. Следващите периоди обикновено се нормализират..

В други случаи нередовните зацапвания се появяват при жените през първите месеци. Това е характерно за кърменето, когато синтезът на пролактин постепенно намалява.

Допълнителни фактори, влияещи върху скоростта на възстановяване на нормалния цикъл:

 • трудности при грижите за дете, липса на сън, липса на помощ от роднини;
 • нездравословна диета;
 • следродилна депресия;
 • твърде млада възраст на майката или късно раждане;
 • съпътстващи заболявания (диабет, астма и други), особено изискващи хормонална терапия;
 • усложнения след раждане, като синдром на Sheehan.
обратно към съдържанието ↑

Менструални промени

Нередовните периоди често продължават няколко цикъла след раждането. Тези промени не трябва да бъдат постоянни. В рамките на 1 до 2 месеца цикълът обикновено се връща към пренаталните характеристики или леко се променя в продължителността.

 • Постните периоди могат да бъдат нормални през първите 2-3 цикъла, особено ако се използва смесено хранене.
 • За разлика от тях, по време на първите цикли след раждането, някои жени изпитват тежки периоди. Това може да е нормално, но ако менструацията не стане често срещана в следващия цикъл, трябва да се консултирате с гинеколог.
 • Редовността на менструалния поток се нарушава, тоест цикълът се губи.
 • Могат да настъпят болезнени менструации, дори ако жената никога не се е оплаквала от болка преди бременността. Причината за това са инфекции, твърде много свиване на маточната стена. В повечето случаи, напротив, болезнените менструации преди бременността стават нормални. Причинява се от нормализиране на разположението на матката в телесната кухина.
 • Някои жени развиват предменструален синдром или неговите предшественици: гадене, подуване, замаяност, емоционални промени преди менструация.
обратно към съдържанието ↑

Причини за следродилни промени в менструацията

Забавянето на менструацията след раждане се появява под влиянието на променящите се нива на хормоните:

 • секреция в хипофизната жлеза на пролактин, който помага за отделянето на кърмата и потискане на овулацията;
 • потискане на производството на естроген от пролактин, което води до нередовен или липса на мензис по време на кърмене (лактационна аменорея).

Когато детето се храни само с майчино мляко и то „при поискване“, а не „на час“, а жената няма месечен период след раждането, това е норма.

След настъпване на менструация е препоръчително да започнете да използвате контрацепция. Въпреки че кърменето намалява шансовете за зачеване, все пак е възможно. Например, ако вашият период след раждането е започнал и след това изчезнал, най-вероятната причина за това е повтаряща се бременност. Също така трябва да се помни, че овулацията настъпва преди началото на менструалното кървене. Следователно бременността е напълно възможна дори преди първата менструация. Ако една жена се притеснява защо дълго време няма менструално кървене, първо трябва да си направите домашен тест за бременност и след това да се консултирате с гинеколог. Може да се наложи консултация с ендокринолог.

Не трябва да отказвате кърменето след началото на менструалния цикъл. Мензисът не променя качеството му. Случва се едно дете в наши дни да се храни зле, да е капризно, да отказва да кърми. Това обикновено е свързано с емоционални смущения в жената, притесненията й за качеството на храненето.

По време на менструално кървене чувствителността на зърната може да се увеличи и кърменето да стане болезнено. За да намалите подобни усещания, се препоръчва преди да дадете на бебето гърда, да го масажирате, да го затоплите, да приложите топъл компрес върху зърната. Необходимо е да се следи чистотата на гръдния кош и аксиларната област. По време на менструация съставът на потта се променя и бебето го мирише по различен начин. Това може да е друга причина за затруднения в храненето..

Нередовни периоди

Какво да направите, ако менструалният ви цикъл стане нередовен:

 1. В първите месеци от следродилния период на възстановяване, не се паникьосвайте. В повечето случаи това е вариант на нормата. За всяка жена нормализирането на цикъла се случва индивидуално, обикновено през първите месеци от възобновяването на менструалното кървене. Нередовността е по-често при жени, които кърмят.
 2. Отнема около 2 месеца, за да се възстанови нормалната функция на всички органи и системи. Балансът в ендокринната система идва по-късно, особено ако се използва кърмене. Следователно жената може да се чувства съвсем здрава, но в същото време ще й липсват менструации..
 3. Обърнете внимание на нередовен цикъл само след 3 цикъла. Това може да се дължи на възпаление, ендометриоза или тумор на гениталиите. Забавянето на втората менструация не е опасно, освен ако не е свързано с повтаряща се бременност.

Ако имате някакви съмнения, по-добре е да се консултирате с гинеколог, да се подложите своевременно на диагностика и да започнете лечение.

Цикъл след патологичния ход на бременността или раждането

Менструацията след замразена бременност не се възстановява веднага. Само част от жените имат редовно кървене след месец. В повечето случаи хормоналният дисбаланс, довел до аборт, причинява нередовен цикъл.

След прекъсване на замразена бременност или аборт, първата менструация настъпва в рамките на 45 дни. Ако това не се случи, жената трябва да потърси помощ от гинеколог..

За да се изключат такива причини за аменорея като останалата част от яйцеклетката в матката или възпаление, 10 дни след прекратяване на замразена или нормална бременност, е необходимо да се подложи на ултразвук.

Първият менструален поток след извънматочна бременност започва 25 до 40 дни след неговото завършване. Ако са започнали по-рано, вероятно е кървене от матката, което изисква медицинска помощ. Закъснението с повече от 40 дни също изисква консултация с гинеколог. Ако заболяването е причинило силен стрес при жената, нормално е времето за възстановяване да се удължи до 2 месеца..

Менструацията след цезарово сечение се възстановява по същия начин, както след нормално раждане. По време на кърмене менструацията не идва шест месеца. При изкуственото хранене няма период от 3 месеца или дори по-малко. Както по време на физиологично, така и по време на раждане чрез цезарово сечение при малка част от жените цикълът не се възстановява в рамките на една година. Ако не се открие друга патология, това се счита за нормално..

През първите няколко месеца след замразена, вътрематочна бременност или цезарово сечение, цикълът може да е нередовен. Впоследствие продължителността му може да се промени от предишната. Но обикновено това е поне 21 дни и не повече от 35 дни. Менструацията продължава 3 до 7 дни.

След всички тези ситуации се препоръчва да се предпазите от нова бременност поне шест месеца. Трябва да се помни, че липсата на менструация не е признак на ановулация и дори преди първата менструация жената може да забременее.

Патология на менструацията

Понякога кървенето, започнало при жена след раждането, е патологично. В този случай не трябва да чакате няколко цикъла, за да се нормализират, а незабавно да се консултирате с лекар.

 • Внезапното спиране на отделянето след раждането е признак на изкривяване на матката или ендометрит, натрупване на лохии в маточната кухина - лохиометри.
 • Оскъдни периоди за 3 или повече цикъла. Може би те са симптом на хормонални нарушения, синдром на Шийхан или ендометрит.
 • Нередовност на менструацията шест месеца след нейното възстановяване, прекъсване между кървави отделяния за повече от 3 месеца. Най-често придружени от патология на яйчниците.
 • Прекомерно кървене за 2 или повече цикъла, особено след хирургично раждане или прекъсване на бременността. Те често се причиняват от тъканите на мембраните, останали по стените на матката..
 • Продължителността на менструацията е повече от седмица, което е придружено от слабост, замаяност.
 • Коремна болка, треска, лоша миризма, обезцветяване на вагиналното течение са признаци на тумор или инфекция.
 • Размазване на петна преди и след менструация - вероятен симптом на ендометриоза или възпалително заболяване.
 • Сърбеж във влагалището, примес на сирене, отделяне е признак на кандидоза.
 • Кървене два пъти месечно в продължение на повече от 3 цикъла.

Във всички тези случаи е необходима помощта на гинеколог..

Понякога, въпреки видимото здраве на жената, менструацията й не настъпва в точния момент. Това може да е симптом на усложнение на раждането - синдром на Шийхан. Това се случва при силно кървене по време на раждане, по време на което кръвното налягане рязко спада. В резултат на това клетките на хипофизната жлеза умират - основният орган, който регулира функцията на репродуктивната система..

Първият признак на това заболяване е липсата на лактация след раждането. Обикновено при липса на мляко менструацията се появява след 1,5-2 месеца. Въпреки това, при синдрома на Sheehan има дефицит на гонадотропни хормони. Съзряването на яйцеклетката в яйчника е нарушено, няма овулация, няма менструално кървене. Ето защо, ако една жена, която е родила, няма мляко и след това цикълът не се възстановява, тя спешно трябва да се консултира с лекар. Последиците от синдрома на Sheehan са надбъбречна недостатъчност, която е придружена от чести инфекциозни заболявания и общо намаляване на устойчивостта на организма към различни стресове.

Има и обратен проблем - хиперпролактинемия. Това състояние се причинява от увеличаване на производството на пролактин в хипофизата след края на лактацията. Този хормон инхибира развитието на яйцеклетката, причинява ановулация, нарушава нормалното удебеляване на ендометриума в първата фаза на цикъла. Излишъкът му води до отсъствие на менструация на фона на продължаващия синтез на мляко.

Основните причини за хиперпролактинемия са аденом на хипофизата, гинекологични заболявания, поликистоза на яйчниците.

Препоръки за нормализиране на цикъла

Когато жената е здрава, цикълът й се възстановява нормално. За да избегнете възможни повреди, трябва да следвате няколко прости указания:

 1. За да можете тялото да възстанови бързо синтеза на хормони, трябва да се храните добре. Много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и вода, съчетани с редовни упражнения, са ефективен начин за възстановяване на хормоналния баланс. Менюто трябва да включва млечни продукти, извара, месо. След консултация с лекар, можете да приемате мултивитамини за кърмачки.
 2. Не приемайте противозачатъчни хапчета. Те могат да променят хормоните и да причинят непредсказуеми промени в цикъла. Ако една жена е сексуално активна, за нея е по-добре да използва презервативи или други нехормонални методи за контрацепция.
 3. Организирайте режима си възможно най-ефективно. Ако бебето ви не спи добре през нощта, трябва да се опитате да спите достатъчно през деня. Не бива да отказвате каквато и да е помощ от близки. Доброто физическо състояние на жената ще й помогне да се възстанови по-бързо..
 4. При наличие на хронични заболявания (диабет, патология на щитовидната жлеза, анемия и др.) Е необходимо да посетите съответния специалист и да коригирате лечението.