19-та акушерска седмица на бременността (втори триместър) е закръглено коремче, радостно усещане за нечия „интересна позиция“, първите тласъци на нероденото бебе и всички онези положителни емоции, които бременната жена изпитва през този период

На 19-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на картофа

  Размер на плодовете: 15 см. Тегло на плодовете: 150 грама

Чувства на бъдещата майка на 19-та седмица от бременността

19-та акушерска седмица на бременността (ембрионалната възраст се различава с 1-2 седмици), почти всички бъдещи майки наричат ​​най-спокойното време. Това е практически средата на втория триместър на бременността, която се нарича „златна“ поради факта, че бременната жена се чувства добре, хормоналните бури са отшумели. Сега мама вече може да усети първите сътресения и движения на дългоочакваното си бебе.

По това време жената вече е толкова ясно наясно със своята позиция, че дори започва да общува с плода, да говори с него.

През този период коремът вече е забележимо заоблен, походката става "патица", гърдите са значително увеличени.

Много бременни жени казват, че се чувстват щастливи. И това се забелязва не само вътрешно, но и външно. Бъдещата майка започва да изглежда по-хубава, сякаш свети отвътре, кожата става по-гладка и равномерна, а косата е плътна и блестяща.

Но има някои неудобни моменти: сега трябва да свикнете да спите в различна поза, защото коремът не ви позволява да се обърнете по корем или по гръб. Сънят на гърба е опасен, тъй като плодът може да притисне надолу кухата вена, което води до лоша циркулация както на майката, така и на бебето. Най-добрата позиция за сън е на ваша страна..

Сега трябва да пиете много - така че бременната жена трябва да пие до два литра течност на ден.

През този период меланинът се произвежда активно, поради което появата на старчески петна по кожата на жената се случва много често: обикновено това е потъмняване на ареолите и зърната, подмишниците, вулвата, пъпната линия.

По това време теглото на жената може да се увеличи от три на шест килограма..

Сега мнозина изпитват дискомфорт при изправяне, тъй като натоварването на гръбначния стълб е значително увеличено, долната част на гърба изглежда се навежда напред. Ако усещанията вече са много болезнени, тогава най-вероятно лекарите ще препоръчат носенето на поддържаща превръзка.

Най-честите усещания през 19-та седмица на бременността:

 • Лека дърпаща болка в долната част на корема
 • Запек
 • Метеоризъм
 • Задух
 • Запушване на носа
 • Кръвното налягане спада
 • Киселини в стомаха
 • Разсейване
 • Нарушение на паметта
 • Крампи на краката.

Струва си да се помни, че всички тези неприятни фактори са временни. Някои от тях ще изчезнат след няколко седмици, а някои ще изчезнат само след раждането..

Развитие на плода при 19 гестационна седмица

Сега вашето бебе тежи около 300 грама, а височината му е 130-150 мм. Ембрионът расте пропорционално, неговите органи продължават да се развиват и формират. По време на нормалния ход на бременността бебето вече държи главата изправена и дори може да я завърти. На ултразвуковата снимка вече можете ясно да видите крайниците, чертите на лицето.

Най-важното на 19-та седмица от бременността е пълното формиране на защитна бариера - плацентата. В момента се формира 3-ти кръг на кръвообращението.

Далакът на плода вече започва да изпълнява напълно своите функции.

Ембрионът прилича на малък мъж с розова набръчкана кожа. Но кожата вече не е толкова тънка, както преди, и е защитена с подобна на сирене смазка. В областта на бузите, гърдите и бъбреците мастната тъкан започва да се отлага под кожата, която ще действа като енергиен източник още в първите дни след раждането..

Поради факта, че централната нервна система вече е в активна фаза на развитие, бебето започва да се движи много активно: дръпване с ръце и крака, смучене на пръст, правене на лица. Плодът вече реагира на околната среда: например, той може да бъде уплашен от силни звуци и трепване.

Храносмилателната система на детето се подобрява ден след ден. Мекониумът (оригинални изпражнения) вече започва да се натрупва в червата. Ясно е, че ембрионът все още не яде нищо, но изпражненията се състоят от мъртви клетки на епитела, червата, жлъчката, които влизат в храносмилателния тракт заедно с околоплодните води..

Бебето вече активно пикае - феталните бъбреци отделят урина в околоплодната течност, която след това се екскретира през тялото на майката.

Образуването на белите дробове на плода завършва.

Сега бебето практически не е в опасност по време на нормалния ход на бременността. Но все пак трябва да се пазите от стресови ситуации и наранявания. Всъщност, въпреки че много от органите на бебето вече са оформени, бебето не е в състояние да оцелее при преждевременно раждане..

Интересното е, че почти през цялото време ембрионът е в състояние на сън - до 20 часа. Бебето обикновено се активира вечер, понякога се усеща треперене, ако майката е нервна или наоколо има силен шум.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Списъкът със забрани остава същият, както и на други етапи на бременността: без алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, наркотици, стрес и безпокойство.

Въпреки че плацентата е почти 100% оформена и предпазва плода от негативно влияние, някои вредни вещества все още са в състояние да проникнат през защитната бариера.

Какви усложнения могат да възникнат на 19-та седмица от бременността

Спонтанните аборти по това време са редки, но въпреки това си струва да бъдете много внимателни за състоянието си, за да изключите спонтанен аборт.

Струва си да се отбележи, че ако ембрионът е жизнеспособен преди този период, тогава той ще оцелее, дори въпреки наличието на някакви аномалии в развитието. Така например, на 19-та седмица се открива синдром на Даун. Дори такова бебе обаче има право на живот..

Продължете да следите диетата си. Липсата на калций в тялото на майката води до хемороиди и разширени вени. А липсата на витамин D ще причини рахит при бебе.

Обърнете внимание на естеството на влагалищното течение. При нормалното протичане на бременността те са безцветни или леко белезникави, без остра миризма и сърбеж. Ако се притеснявате за цвят, мирис, дискомфорт, това е причина да се консултирате с лекар..

Промени в тялото на жената на 19-та седмица от бременността

На 19-та седмица от бременността (акушерският период е малко по-различен от ембрионалната възраст на плода), ембрионът произвежда голямо количество хормон на растежния хормон. Този хормон подобрява синтеза на РНК и ДНК във феталните клетки, е строителен материал за тъканите и мембраните и стимулира производството на инсулин.

Интересното е, че хормонът на растежа влияе върху външния вид на бременна жена: майките забелязват пропорционално увеличение на пръстите, ушите и носа. Хормонът също има положителен ефект върху възстановяването на съединителните тъкани, хрущялите и нервните влакна. Следователно много хронични заболявания, свързани с тази област, могат да влязат в ремисия по време на бременност..

Сега увеличеният корем започва да притиска всички вътрешни органи, пъпа и нервните окончания.

Токсикозата по това време почти изчезна. Има усещане за световъртеж, нарушена е позата. На кожата могат да се появят стрии, така че трябва да започнете да използвате продукти, за да намалите тези явления. Но внимавай. Сега много компоненти на козметиката могат да предизвикат силна алергична реакция..

Анализи и медицински прегледи

На деветнадесетата акушерска седмица на бременността се предписват тестове и медицински изследвания, които ви позволяват да наблюдавате процеса на раждане на дете. Това може да бъде кръвен тест за ниво на хемоглобин (при съмнение за анемия), тест за урина за протеин.

До 20-та седмица на бременността се извършва генетичен скрининг на втория триместър (троен тест). Това е проучване за биохимичното ниво на hCG в кръвта, AFP (алфа-фетопротеин) и свободен (неконюгиран) естриол.

Това е изчерпателен анализ на всички показатели, които могат да дадат най-точния резултат за развитието на плода и появата на аномалии.

Ако рискът от патология е висок, тогава лекарят може да препоръча амниоцентеза - ограда за изследване на околоплодната течност. Този анализ обаче се препоръчва точно поради високия риск от усложнения, тъй като тук се прави пункция на перитонеума за прием на вода, което е изпълнено с негативни последици. Но резултатът е най-точен - 99,9%.

Ултразвук на 19-та седмица от бременността

Вече може да се предпише ултразвуково изследване, за да се оцени развитието на плода и състоянието на вътрешните органи на майката.

С ултразвуково сканиране специалист оценява:

 • Яка и носна кост за признаци на хромозомни аномалии.
 • Измерване на сърдечната честота.
 • Ембрионална активност.
 • Състояние на околоплодната течност.
 • Можете да определите пола на детето (ако бебето обърне дясната страна).

Препоръки

Препоръките за бъдещата майка през този период остават същите: правилно хранене, здравословен начин на живот, умерена физическа активност, отсъствие на стрес и конфликти.

Сега бременната жена трябва да се пази от нараняване, тъй като рискът от падания е много голям поради лоша стойка и координация..

Нека поговорим за храненето: не се увличайте с „боклуци“ храна и бързо хранене. Диетата трябва да бъде балансирана и здравословна: зеленчуци, плодове, постно месо, млечни продукти. Яжте малко, но често. Включете в диетата си богати на желязо храни, за да избегнете анемия: зелени зеленчуци, зелени ябълки, зърнени храни (елда, овесени ядки), сушени кайсии, смокини, доматен сок, извара и сирене.

Секс на 19-та седмица от бременността

Интимният живот за този период не попада под забраната. Човек трябва само да се пази от твърде дълбоко проникване и позиции, които предизвикват натиск върху корема. Не трябва да отказвате секс, защото той ще донесе необходимите положителни емоции на бременна жена..

Спорт и физическо възпитание

Физическата активност също не е забранена. Но трябва да се спазва умереност. Трябва да забравите за професионалния спорт по време на бременност, както и за екстремните спортове..

Йога, фитнес, дихателни упражнения за бременни жени, басейн - това са най-добрите начини да поддържате бъдещата майка във форма.

Витамини и лекарства на 19-та седмица от бременността

През този период, когато плацентата вече почти напълно изпълнява защитната си функция, списъкът на лекарствата, които са разрешени за употреба от бременни жени, значително се разширява.

На 19-та седмица са приемливи следните:

 • Витамини (включително инжекции)
 • Антибиотици (пеницилин)
 • Антимикробни и противогъбични лекарства
 • Актуални продукти - кремове, мехлеми, супозитории, назални спрейове
 • Средства, които подобряват притока на кръв (Actovegin, Curantil, Euphyllin)
 • Спазмолитици
 • Антихистамини
 • Успокоителни (валериана и майчинка)
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, индометацин, парацетамол)
 • Лекарства за храносмилателния тракт

Нека уточним обаче, че самолечението по време на бременност е недопустимо. Когато приемате дори на пръв поглед най-безвредните лекарства, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

19-та седмица от бременността

Гестацията от 19 седмици е периодът, в който вече можете да усетите движенията на бебето си! От този момент връзката с него става още по-силна. В края на краищата, сега не само знаете, но и усещате как нов човек расте във вас. По принцип всички органи на бебето вече са оформени. Тогава те ще се подобрят, бебето ще напълнее, ще се образува подкожният мастен слой.

На 19-та седмица от бременността теглото на бебето е около 200 г, а височината му е 14-15 сантиметра. Теглото ви също се увеличава, коремът ви става по-забележим. Мама по това време в повечето случаи се чувства добре, но трябва да се помни, че вашето здраве е здравето на бебето, затова се опитайте да си почивате повече, отделете достатъчно време за физическа активност, ходете много.

Колко месеца са минали? 19 седмица е третата седмица от петия акушерски месец на бременността (в един акушерски месец - 28 дни, тоест точно 4 седмици).

Какво се случва?

На този етап от бременността продължава най-красивият и най-приятният етап от живота ви. По това време мама обикновено се чувства отлично; въпреки периодичните болезнени усещания в областта на лумбалната област, краката, настроението е отлично, тъй като симптомите на токсикоза са назад, а матката все още не стиска толкова вътрешните органи, че да предизвика тревожност.

Може да ви е трудно да намерите удобна позиция за сън. Отдавна е невъзможно да се спи на стомаха, на гърба - също, защото матката може да изцеди долната куха вена и кръвообращението е нарушено. За бъдещите майки се произвеждат специални възглавници, които помагат да се избере удобна позиция и да се спи спокойно.

Плодът и неговото развитие на 19-та седмица от бременността

Дете на 19 седмици вече придобива пропорционална физика - ръцете и краката му имат същите пропорции като при раждането. Мастната тъкан постепенно се натрупва, вече главно в областта на вътрешните органи. Подкожната тъкан все още не е достатъчно развита и бебето изглежда много тънко.

На този етап от бременността нервната система на бебето се развива много активно. Невромускулната връзка се подобрява и движенията на вашето бебе стават все по-малко хаотични. Бебето вече може, изтласквайки краката си от стената на матката, да се преобърне и през този период майката започва да усеща движенията му.

В централната нервна система на бебето сега се формират центровете на сетивните органи: много скоро ще се развие обонянието, вкусът, зрението, слуха, допирът. Формирането на периферните части на анализаторите вече е започнало: рецепторите на ретината на окото ще започнат да възприемат светлинни стимули само за 1-2 седмици, бебето ще се научи да отваря и затваря очите и ще реагира на промените в осветлението.

Постепенно започва натрупването на подкожна тъкан и сега кожата на бебето е малко по-светла от преди, въпреки че все още е набръчкана. По това време кожните жлези на вашето бебе започват да произвеждат подобна на сирене смазка - леко, понякога сивкаво вещество, което предпазва кожата на бебето през пренаталния период. Оригиналният лубрикант предпазва кожата както от механични влияния, водната среда, така и от микроорганизми, тъй като има бактерицидни свойства.

Уринарната система на бебето работи активно. Бъбреците му отделят малко повече от два милилитра урина на час..

Бебешка снимка, ултразвук

Корем на 19-та седмица от бременността

На този етап от бременността, дъното на матката е на 19 см над нивото на срамната артикулация или на 1-2 см под пъпа. Матката вече е нараснала толкова много, че е изместила вътрешните органи. Поради това можете периодично да усещате киселини, дискомфорт в епигастриалната област, чувство на тежест след хранене. Теглото ви трябва да се увеличи с около четири килограма до 19-та седмица на бременността и сега е много важно да следите диетата си. Хормоналните промени в тялото понякога водят до постоянно желание да се яде нещо и в никакъв случай не е най-полезното. От този момент нататък бебето започва да натрупва мастна тъкан и това също влияе на апетита на майката.

Правилното хранене

Вашето хранене вече трябва напълно да покрива всички нужди на бебето от хранителни компоненти: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, ценни микроелементи. Трябва обаче да бъдете много внимателни, за да не преяждате калории. Ако забележите, че теглото набира повече от нормата, изключете от храната лесно смилаеми въглехидрати: хляб, тестени изделия, сладкиши, сладкиши. Тези продукти не носят никаква полза: те не съдържат полезни вещества, а само калории, поради което се натрупва излишно тегло. Вашата диета задължително трябва да включва диетично месо, зеленчуци, плодове, фибри, мляко, млечнокисели продукти, билки, плодове. Елиминирайте изцяло бързото хранене. Опитайте се да се храните у дома и ако не се получи, то само в доказани заведения, където сте уверени в качеството на приготвените ястия.

Диетичната храна не означава „мека и безвкусна“. Разнообразете диетата си с нови ястия, особено след като уменията за приготвяне на диетични ястия ще ви бъдат много полезни, когато бебето ви яде самостоятелно храна за възрастни. Добавете нови салати в менюто, включително плодови салати, разнообразете диетата си с печени ястия.

Обърнете достатъчно внимание на режима си на пиене. По време на бременност жената трябва да пие около два литра чиста вода на ден. За да се предотврати оток, е необходимо да се ограничи количеството консумирана сол.

Движения на плода през 19-та седмица от бременността

Тази седмица на бременността можете да почувствате как бебето ви се движи за първи път! Ако това е втората бременност, тогава вероятно ги чувствате една или две седмици. Това е незабравимо усещане, нежно, меко. Бебето е много активно, във видеото от 19-та седмица на бременността можете да видите как той постоянно сменя позицията си. Вашето бебе може да се обърне напълно няколко пъти на ден и местоположението на плода не може да бъде окончателно. Той ще се преобърне повече от веднъж. Сега усещате не всички движения на бебето, но няколко пъти на ден усещате как то ви тласка.

Чувствата на мама

По принцип чувствата на майката по това време са фокусирани върху движенията на бебето. В края на краищата тези първи трусове не могат да не се радват - в крайна сметка вие сте ги чакали! Коремът ви на 19-та седмица от бременността вече е забележим и вероятно сте зарадвали всички роднини с очакването на важно събитие. С увеличаване на обема на корема, кожата върху него се разтяга и може да сърби. Използването на анти-стрии може значително да намали това усещане. Ако започнете да се грижите за кожата си навреме, можете значително да намалите броя на стриите и техния размер. Освен това кожата ще се възстанови по-добре и по-бързо след раждането..

Вероятно вече сте забелязали кожни промени. Много често, поради промени в хормоналния фон, кожата потъмнява в областта на зърната, гениталиите, линията от пъпа до срамната кост, понякога над горната устна, на бузите. Това се дължи на натрупването на меланин. Всички тези явления ще преминат след раждането и сега трябва да предпазите кожата от прекомерно излагане на слънце..

Вашият център на тежестта вече се е изместил донякъде, защото коремът се е увеличил. Поради това може да почувствате дискомфорт в лумбалната област, сакрума. За облекчаване на болки в гърба правете упражнения за разтягане, за да укрепите мускулите на гърба си.

Препоръки за бъдещи майки:

 • сега вашето благосъстояние е напълно достатъчно, за да се занимавате с физически упражнения; възползвайте се от това - не забравяйте да отидете на йога, басейн или друга тренировка, която ви харесва;
 • ако имате проблеми със съня, опитайте се да заспите с възглавница за бременност - тя има формата на огромен банан и ви позволява удобно да позиционирате краката, корема; проветрете стаята си преди лягане, не забравяйте да ходите вечер;
 • не забравяйте да контролирате теглото си - нормалното тегло на майката прави раждането много по-лесно;
 • сега е най-доброто време за изучаване на литературата за бременността, раждането; дори вече можете да се запишете за курсове за бъдещи майки, класове в които обикновено започват след 30 седмици от бременността.

Ако сте бременна с близнаци

При многоплодна бременност чувствата на бъдещата майка, разбира се, са различни. Коремът се е увеличил много повече, вече е ясно видим. Проблеми с изпражненията, киселини, влошени след хранене, могат да ви притесняват. Мама вече често може да тича до тоалетната, тъй като матката на 19-та седмица от бременността с близнаци притиска пикочния мехур. Вероятно вече усещате движенията на бебетата си, те вече са много активни и подвижни. Трябва да почивате повече, опитайте се да разтоварите гърба си, вече трябва да носите поддържаща превръзка.

Болка и отделяне на 19-та седмица от бременността

През този период на бременност болката не трябва да притеснява бъдещата майка. Понякога може да изпитате дискомфорт отстрани на корема - те са свързани с разтягане на кръглите връзки на матката. Такива усещания могат да възникнат при смяна на положението на тялото, но са краткотрайни. Ако почувствате, че стомахът ви дърпа на 19-та седмица от бременността, посетете Вашия лекар. Това може да е признак на повишен тонус..

Ако имате силни болки в гърба, можете да ги облекчите с разтягане, нежен масаж, дори само в легнало положение. Много добре облекчава болезнеността и умората такова просто упражнение: седнете на пода, леко разтворете краката си и внимателно направете завои, опитвайки се да достигнете пръстите на краката си. В същото време се уверете, че коремчето не е притиснато..

Ако искате да си починете, докато лежите, не забравяйте, че не трябва да лежите дълго време по гръб, тъй като кръвообращението е нарушено поради компресията на долната куха вена от матката. По-добре да изберете позиция на ваша страна - и на вас, и на бебето ще бъде удобно.

Изписването на 19-та седмица от бременността може леко да се увеличи. От средата на бременността е допустимо по-обилно леко отделяне, но не трябва да е кафяво, кърваво, воднисто. Не забравяйте да наблюдавате тяхната природа, тъй като инфекциите на гениталния тракт могат да се скрият, но те са опасни за бебето.

Необходими изследвания и анализи

На този етап от бременността посещавате антенаталната клиника всеки месец. При всяко посещение лекарят изслушва сърдечния ритъм на бебето, определя коремната обиколка, височината на маточното дъно и интерпретира вашите тестове. Освен това, преди да се консултирате с лекар, ще бъде измерено кръвното Ви налягане и теглото Ви. Не забравяйте да преминете общ тест за урина преди посещение.

Ултразвукът за този период се предписва само според показанията. Вторият скринингов тест обикновено се прави на 20-24 гестационна седмица.

Полезно видео

Въпроси - отговори

Записах се за втория ехограф малко по-рано. На 19-та седмица от бременността полът на детето вече може да бъде точно определен?

Да, гениталиите на бебето вече са напълно оформени и с ултразвуков преглед лекарят ще може да ви каже точно пола, освен това определено ще ви покаже всичко на монитора.

Бременна съм в 19 седмица и ме боли стомахът, докато уринирам. Това се дължи на компресия на пикочния мехур от матката?

Не. Поради компресията на пикочния мехур е възможно често уриниране, но не трябва да има болка. Болезненост по време на уриниране показва инфекция на отделителната система (уретрит, евентуално цистит). Определено трябва да посетите лекар, тъй като трябва да се предпише своевременно безопасно лечение. Инфекцията не трябва да се разпространява в горните пикочни пътища.

Имам бременност от 18-19 седмици, все още не усещам никакво движение и съм много притеснена от това. Четох, че те могат да започнат на 16-17 седмица. Защо нямам?

По време на първата бременност повечето бъдещи майки усещат първото движение на бебето на 20 седмици. Следователно няма причина за безпокойство. Периодът на първото разбъркване зависи не само от периода на бременността, но и от тена на майката, нейния праг на чувствителност.

Бременност 19 седмици

19-та седмица от бременността - колко месеца?

Вашият пети месец от бременността продължава. Четири и половина свърши и сега навлизате в третата седмица на петия месец - деветнадесетия. Как е твоето бебе?

Плодът на 19-та седмица от бременността прави голям скок в своето развитие. Сега мозъкът му активно расте и се развива, милиони неврони заемат местата си, установявайки комуникация помежду си. Сега "действията" на детето ще бъдат по-значими, така да се каже. Тоест ще настъпи координация на движенията, те вече не са толкова хаотични, както преди.

Другите детски органи не забавят развитието си. Белите дробове, бронхиолите и бронхите формират дихателната система, която ще бъде подобрена до самото раждане. На 19 седмица бронхиалното дърво започва да се оформя.

Мастните жлези на бебето работят активно: те произвеждат бяло-сиво вещество, което покрива малкото тяло на бебето, натрупвайки се в кожните гънки. Този оригинален лубрикант ще продължи до раждането: той ще предпази плода от въздействието на околоплодната течност и патогенните микроорганизми, тъй като има бактерицидни свойства.

Кожата на малкия също продължава да бъде покрита с лануго пух. Тези косми се виждат дори на лицето на бебето, което понякога се запазва чак до самото раждане. Не се притеснявайте, те ще изчезнат по-късно, така че бебето няма да е космати през цялото време..

На 19-та седмица от бременността бебето вече уверено повдига глава и може да я обърне. Вратът вече е достатъчно здрав и се върти на 180 градуса. Размерът на трохите продължава да се увеличава: вече тежи средно 250 g, кокцигелно-теменният размер е повече от 15 cm.

Матка

Матката не изостава от плода и продължава да расте. На 19 седмица тя тежи 320 г, продължава да нараства и да се издига по-високо. Можете да усетите матката на 1,3 см под пъпа.

Растежът на матката води не само до увеличаване на корема, но и до появата на различни болки. Тези усещания обаче не са опасни..

Болка през 19-та седмица от бременността

Това са болки в корема, свързани със стягането на мускулите, които държат матката. Тези мускули непрекъснато стават по-дебели и по-силни, но с резки движения жената може да усети напрежението им. Освен това до края на седмица 19 и след това ще започнете да усещате натиска на матката върху пъпа - отвътре. Това е много неприятно и дори досадно усещане, но когато матката преодолее този сегмент от пътя, той ще изчезне, бъдете търпеливи.

Нарастващото тегло и размерите на матката оказват натиск върху таза и долната част на гърба, където също може да възникне болка. Освен това костите започват да се отделят много бавно, разширявайки родовия канал, по който детето ще продължи. Тези процеси също са свързани с болки в костите (по-специално в бедрата).

Болката в краката и гърба е резултат от продължително стоене или седене в неудобно положение. Ако имате заседнала работа, опитайте се да ходите поне 1-2 пъти на час. Също така, не сядайте на столове или дивани без гръб, не кръстосвайте краката си, не носете високи токчета.

Стомах

Коремна болка може да показва вероятността от прекъсване на бременността. Ако те са изразени, имат спазмен характер, ако долната част на корема наистина боли и дърпа силно, а също и ако тези болки са придружени от кървави отделяния, тогава трябва да кажете на лекаря за това.

Коремът на 19-та седмица от бременността трябва вече да е нараснал забележимо. Най-вероятно вече не можете да спите по корем и не е нужно: в това положение матката е компресирана и това е нежелано и неприятно. Също така не се препоръчва да спите по гръб, така че матката да не притиска кухината на вената с теглото си, блокирайки достъпа на кръв и кислород до плода..

Усещания (движения) на 19-та седмица от бременността

Женското тяло започва постепенно да се подготвя за предстоящото раждане и кърмене. Понякога от млечните жлези може да се отдели коластра. Не трябва да се прави нищо специално, просто избършете зърната с чиста, мека кърпа.

На 19-та седмица от бременността нивото на хемоглобина в кръвта може да бъде понижено поради увеличаване на обема му. В тази връзка жената изпитва слабост, умора и световъртеж. Междувременно пулсът може да зачести, да се появят затруднения с дишането: дълбоките вдишвания и издишвания понякога са затруднени. В такива моменти се опитайте да дишате плитко, като куче..

През втория триместър изпотяването се увеличава и уринирането се увеличава - всичко това са физиологични процеси, които не изискват лечение. Но появата на стрии, макар и съвсем естествена, е много нежелана. Не забравяйте да предотвратите появата на стрии.

Слушайте корема си. Ако до 19-та седмица все още не сте усетили фетални движения, тогава може би ще усетите първите движения точно сега. Ако вече сте опознали бебето си по-добре, все пак очаквайте нови вторични трусове. С течение на времето те ще стават все по-чести и активни..

Разпределения

Този период се характеризира и с увеличаване на вагиналното отделяне. Те стават течни и обилни, но не променят цвета и миризмата си. Всяко друго отделяне се счита за патологично и изисква насочване към гинеколог. Те включват жълто, зелено, сиво, червено, кафяво, сирене, неравномерно, пенливо, остър мирис на отделяне. Те са признак на инфекциозни заболявания, които изискват специално лечение. По време на бременност млечницата най-често се възпалява, което със сигурност трябва да се излекува преди раждането..

Вторият триместър е време за себе си. Ако планирате пътуване, пътуване или посещения при близки, това е най-подходящото време да ги направите. Само лошото здраве и заплахите от прекъсване на бременността, при които такава дейност е противопоказана, могат да се намесят. В противен случай продължете да ходите много и да се движите, ходете на фитнес за бременни жени, правете секс с любимия си съпруг. Цялото семейство се възползва от интимността! Не бива да си отказвате това удоволствие, особено сега, в една от най-спокойните седмици от цялата бременност..

Замразена бременност

И въпреки това слушайте тялото си през цялото време. Не пренебрегвайте и най-малките заболявания, подозрителни симптоми и промени. За съжаление се случва при някои жени плодът да замръзне вътреутробно. Най-често това се случва през първия триместър и завършва със спонтанен аборт. Спонтанен аборт обаче не винаги се случва и една жена може да ходи с мъртъв плод в продължение на няколко седмици - това е много опасно..

Лекарят може да идентифицира неразвита бременност при следващия преглед или по време на ултразвуково сканиране: размерът на матката не съответства на очакваната дата, сърдечният ритъм и движенията на бебето липсват. Въпреки това, замразена бременност на 19 седмица не се случва често. Не трябва обаче да пренебрегвате планираните посещения при лекар..

Тестове на 19-та седмица от бременността

За да контролира състоянието на плода и хода на бременността, лекарят редовно предписва поредица тестове за своето отделение и ги изпраща за прегледи. На 19-та седмица от бременността си струва да проверите нивото на хемоглобина в кръвта, кръвната захар, урината за протеини.

Ако възникне необходимост, на една жена може също да се предложи да премине анализ за хормони, по-специално за прогестерон, чието ниво се увеличава по време на бременност, за да се поддържа и развива добре..

Ако по това време все още не сте преминали скрининга за втория триместър (но планирате да го направите), тогава трябва да побързате - най-информативно е преди 20-та седмица на бременността.

Вторият скрининг или тройният тест е биохимичен кръвен тест за hCG (човешки хорионгонадотропин), AFP (алфа-фетопротеин) и свободен (неконюгиран) естриол. Този тест ви позволява да определите нивото на определени маркери в кръвта на бременна жена и въз основа на тези проучвания, както и допълнителни данни (тегло и възраст на бъдещата майка, брой плодове и др.), Да я класифицирате като група с повишен или намален риск от развитие на хромозомни аномалии в плода (по-специално, Синдром на Даун, синдром на Едуардс и дефект на нервната тръба). Всички показатели могат и трябва да се оценяват само в комбинация! Отделно те нямат диагностична стойност..

В допълнение към биохимичните кръвни тестове, вторият скрининг включва и ултразвуково сканиране, което определено ще разгледа дебелината на зоната на феталната яка и носната кост. Uzist трябва да оцени сърдечния ритъм на детето, неговата двигателна активност, да диагностицира отсъствието на патологии, несъвместими с живота, да изследва маточния миометриум, размера на матката и плода, състоянието на околоплодната течност. По искане на родителите (и, разбира се, на самото дете), може да се определи пола на бебето. Може би имате късмет и ще откриете, че малкото играе: по това време, изненадващо, плодът вече е разработил режим, подобен на този на новородено (той спи 18 часа на ден, а останалото време е буден).

Хранене

За да може бебето ви да се развива възможно най-добре, трябва да се храните правилно и пълноценно. Диетата трябва да бъде балансирана с преобладаване на протеинови храни. Яжте постно варено говеждо, ядки, бобови растения (ако няма проблеми с газовете).

По-добре е да готвите ястия по начини, които изключват пърженето и използването на голямо количество мазнина. Също така изключете или поне ограничете пикантните, пушени, изкуствени храни, дръжте солените, сладките и нишестените храни под контрол.

Не забравяйте да включите в диетата си храни, богати на желязо и калций: сушени кайсии, смокини, райска ябълка, боровинки, доматен сок, елда и овесени ядки, говеждо и заешко месо, език, яйца, сирене, зелени зеленчуци и плодове, листни зеленчуци.

Яжте частично, на малки порции, не гладувайте. Много е важно обаче да не се преяжда: това ще предотврати развитието на много възможни проблеми..

Тегло при бременност от 19 седмици

Препоръчително е да се претегляте поне веднъж седмично по едно и също време в едни и същи дрехи (или изобщо не), за да контролирате наддаването на тегло. Във втория триместър седмичното увеличение на нормата трябва да бъде 250-300 г. От началото на бременността се предполага, че трябва да наддадете от 3,6 кг на 6,3 кг. Обикновено обаче тези данни могат да се различават поотделно. Много зависи от теглото на жената преди бременността, нейната възраст, здравословно състояние, бременност и други фактори. Само гинеколог, който води бременност, може правилно да оцени увеличението ви.

19-та седмица от бременността

19 седмици от бременността по зачеване или 21 акушерски

Периодът на бременност е 19 седмици или 21 акушерски - това е вече втората половина на бременността и средата на втория триместър. Още една седмица и детето, ако се роди, ще се счита за новородено, а не за "спонтанен аборт" и лекарите са длъжни да го спасят. Въпреки това много малко деца, родени толкова критично рано, оцеляват и израстват като пълноценни хора..

Чувства и чувства на бременност на деветнадесет седмици

1. Повишен апетит и правилно хранене. Приблизително по това време майките започват да напълняват по-активно. Работата е там, че апетитът се увеличава. Допълнително са необходими приблизително 500 kcal на ден, за да осигурите на тялото си и на тялото на детето всички ресурси. Тук става въпрос за един обилен обяд, за да стане по-ясно. Не си струва обаче да се въвежда друго хранене. Ще бъде лошо за стомаха. Най-добре е да добавяте здравословни закуски през целия ден. Не яжте бисквитки и сандвичи, предпочитайте пред тях зеленчуци, плодове, сушени плодове, ядки.

Вземете си електронна везна у дома и си направете добър навик да се претегляте веднъж на ден, сутрин, след стол. Ако видите, че теглото е започнало да расте много бързо - около 1 кг на ден, това означава задържане на течности в тялото, много опасна ситуация. Обикновено жената печели не повече от 300-400 грама на седмица. Между другото, ако бременността протича нормално, всичко е в ред с плацентата, кръвоснабдяването на плода е добро, докато майката яде буквално за двама, тогава тя най-вероятно ще има голямо дете. Само вие не трябва да се стремите към това. Колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно е да се роди. И не толкова майката ще страда от това, а самото бебе, което може да има раждания и т.н. Следователно усещанията за постоянен глад на 19 седмица от бременността се премахват като полезни и не висококалорични. Яжте разнообразно, но умерено. Нека на трапезата ви всеки ден има зърнени храни, ферментирало мляко, зеленчуци, плодове, месо, но не в прекалено много. Единственото нещо, което може да бъде напълно пренебрегнато, когато ядете, е зеленчукът. Но само ако са приготвени без използването на заквасена сметана, растително масло, майонеза, по-добре прясна. Зеленчуците са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на вода и фибри и ниско съдържание на сол. Майките, които ядат много зеленчуци, рядко имат проблеми с изпражненията..

2. Хемороиди. През втората половина на бременността, рискът от развитие на хемороиди рязко се увеличава. Основните му симптоми са:

 • болка по време на дефекация;
 • чувство на тежест в ректума;
 • анален сърбеж;
 • кървави отделяния по време на дефекация.

Ако хемороидите не са много напреднали, тогава се провежда консервативно лечение. Жените се препоръчват мехлеми и ректални супозитории. Хепариновият маз помага добре. Това не само води до намаляване на хемороидите, но и облекчава болката, благодарение на упойката, която съдържа..

От свещите можете да използвате "Natalsid", "Relief", морски зърнастец, но първите две лекарства, разбира се, са по-ефективни от билковите. Тези средства се използват широко от бъдещите майки и са безопасни..
Много е важно да се облекчи възпалението преди раждането, тъй като когато се роди бебето, майката най-вероятно отново ще има проблеми с възлите. За да не се влошават нещата.

Предотвратяването на обостряне на хемороиди по време на бременност е нормализиране на изпражненията. Трябва да се примирите с факта, че сега вашите хемороиди периодично ще се увеличават и ще се възпаляват през целия ви живот. Освен това болестта прогресира, някои по-бързо, а други по-бавно. Можете да се отървете от възлите само като извършите операция. Но това е крайна мярка в четвъртия стадий на заболяването, когато вече се наблюдава инконтиненция на изпражненията. Или имаше тромбоза на възела. По време на бременност операцията се извършва само ако е абсолютно необходимо..

3. Млечница. Или вагинална кандидоза, както я наричат ​​лекарите. Това заболяване е типично за бременни жени. Причината са хормонални промени, леко понижаване на имунитета, носене на синтетично бельо, постоянно използване на дамски превръзки и др. Но преди да започне лечението, е необходимо лекарят да направи цитонамазка. След това, когато диагнозата бъде потвърдена, ще бъде предписано противогъбично лекарство. Най-често това е "Клотримазол" под формата на вагинални таблетки.

4. Чувство за липса на въздух и тахикардия. Причината за това е повишаване на кръвта, циркулираща в тялото и намаляване на нивото на желязо в кръвта. Не забравяйте да си направите тест за хемоглобин и ако нивото му е под 110, започнете да приемате добавка с желязо. След това веднага ще се почувствате по-добре. Трябва да се отбележи, че ниското ниво на хемоглобин в кръвта на майката е причина за фетална хипоксия, забавено развитие и провокира тежко кървене по време на раждането..

В допълнение към хапчетата се нуждаете от разходки на чист въздух и корекции на диетата. Често желязодефицитната анемия се среща при жени, които ядат малко месо, и при вегетарианци. Най-добре е да ядете постно месо всеки ден. Смята се, че повишава хемоглобина най-добре в говеждото и телешкия черен дроб.

Освен това е полезно да се яде по 1 супена лъжица на ден от следното народно лекарство за повишаване на желязото в кръвта: накълцани орехи, стафиди, сини сливи, сушени кайсии и смокини (по 100 грама). Много хора също добавят мед към тази смес. Но това не е необходимо и така сместа се оказва много калорична..

5. Проблеми със съня. Трудно е да заспите както поради увеличения корем, така и заради хипертонията. Възглавница за бременни жени, която може да се използва за хранене на бебе след раждане, ще помогне за подобряване на съня..

Матракът е много важен за добрия сън. Трябва да е удобно и подходящо. С тегло до 70 килограма е необходим мек матрак. Малко над 70 кг - средно твърда.

6. Болка в пубиса. Това се случва през втората половина на бременността, главно при ставане от стол или от леглото. Болката се влошава, когато жената се изкачва по стълбите. Външно „патешката походка“ става забележима. Проблемът се крие в омекотяването на хрущялната тъкан и отделянето на тазовите кости, така че главата на бебето лесно да излиза по време на раждането. Обикновено костите се разминават с не повече от сантиметър. Можете да кажете точно за дължината на секцията на дивергенция, като направите ултразвук. При голямо несъответствие болката се увеличава, предписва се противовъзпалително лечение. Пациентът е насочен към травматолог. Естественото раждане не е възможно, а само цезарово сечение.

Какво се случва с плода на деветнадесет седмици от развитието

Размерът на бебето може да се сравни с тези на доста голям банан. Поради тази причина движенията му стават все по-забележими. Няма как да ги игнорираме. Между другото, ако някой от вашите близки сложи ръка на корема ви, докато детето се движи, то ще ги усети и тях. И ако лежите по гръб известно време, тогава ще видите подутини на тези места, където плодът почива.

Вкусовите рецептори на детето започнаха да работят. Разбира се, докато той не получава никаква храна, но от време на време поглъща околоплодни води и те имат вкуса на храната, която майката е яла. Знаейки какво се случва с плода в период от деветнадесет седмици, психолозите съветват мама да яде разнообразни храни, така че бебето да не стане сладък зъб след раждането, например, да не пренебрегва определени вкусове. По този начин можете да започнете да привиквате детето си към правилната храна..

Бебето поглъща няколко грама вода на всеки час. Това е необходима подготовка за живота му извън утробата. По този начин се стимулира работата на храносмилателната система на плода. Неговите преглъщащи движения вече са видими дори при ултразвуково изследване. Не е нужно да се притеснявате за количеството на околоплодните води. Те постоянно се попълват.

Все още има много място за бебето в утробата. Следователно той може да бъде разположен в него във всяка позиция и често го променя - той сяда на свещеника, след това премества главата си надолу, след това напълно лежи напречно. Все още няма значение. Бебетата с главата надолу обикновено се установяват до 30-та седмица от бременността, а някои дори по-късно. Ако мама има много води, има още повече място за преврат..

Тъй като детето се върти активно, то може да се увие с дългата си пъпна връв - навийте го около врата, тялото, хвърлете го върху ръцете и краката си. Въпреки че това не е страшно, дори ако има многократно заплитане на пъпната връв около врата. Той може да навива и размотава пъпната връв няколко пъти на ден. Докато бебето получава кислород и хранителни вещества през пъпната връв, то няма опасност от задушаване. Дори ако пъпната връв остане увита около врата на бебето по време на раждането, лекарят може лесно да премахне бримките от него, когато главата на бебето е избухнала. Ако се диагностицира стегнато заплитане на пъпната връв, понякога лекарите са склонни да направят цезарово сечение възможно най-близо до очакваната дата на раждане.

Много рядко има трагичен инцидент - ако плодът усука пъпната връв в истински възел по време на бременност или раждане, тогава ако възелът се затегне, кислородът и храненето престават да текат към него, бебето умира.

Въпреки факта, че детето е много активно, то спи през по-голямата част от деня. Около 14 часа. Но, разбира се, не подред. Подобно на бебето, плодът има редуващи се периоди на сън и бодърстване..

При извършване на ултразвуково сканиране на 19 седмици и по-късно, на 20 седмица от бременността, лекарят забелязва, че бебето реагира на лек натиск от сензора, започва да се движи по-активно. Освен ако не спи, разбира се.

От конституционните характеристики могат да се разграничат краката на детето, които стават по-дълги, пропорционални на тялото. Е, пълната фетометрия на плода сега изглежда, че това е нормално:

BPR - 46-56 мм;
LZ - 60-72 мм;
OG - 166-200 мм;
Охлаждаща течност - 137 -177 мм;
BC - 32-40 мм;
PC - 29-37 мм;
KP - 24-32 мм;
KG - 29-37 мм;
Дадохме декодирането на тези съкращения в статия за 14-та седмица от бременността. Теглото на бебето е около 350 грама.

Седмица 19, бременност и суеверие (видео):

19 седмица, бременност и суеверие

Съвети за бъдещи майки

Днес нашите препоръки ще се отнасят до физическата активност на бременна жена. Много майки вярват, че всичките 9 месеца трябва да се грижите за себе си като кристална ваза и със сигурност да не спортувате. Това не е вярно. Ограниченията върху физическата активност трябва да се въвеждат само за онези жени, които имат реална заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Останалите могат и трябва да се занимават с умерено физическо възпитание. От него обаче трябва да се изключи всичко, което може да доведе до нараняване. Например ски, колоездене, ролери, планинско катерене и други подобни. Разтягането и укрепването на мускулите на гърба ви са идеални. Не трябва да правите упражнения, които правят корема напрегнат, тъй като това ще тонизира матката - което не е добре.

По време на тренировка не забравяйте, че коремът ви вече е доста голям и следователно центърът на тежестта се измества напред. Много е лесно да загубите равновесие. Освен това бъдещите майки са склонни към скокове на налягането, което причинява световъртеж. Ако се чувствате зле, пулсът ви е много висок, имате главоболие или болки в стомаха, незабавно спрете да спортувате и си починете. Намалете натоварванията си в бъдеще.

Идеален за плуване, туризъм и йога по време на бременност.

При дълги разходки много полезна е пренаталната превръзка под формата на еластична лента. Може да се носи върху бельото. Скобата ще намали натиска от долната част на гърба, ще изправи стойката и ще направи тонуса на матката по-рядко. За туризъм не забравяйте да закупите удобни обувки. Но не на токчета или клинове, а на плоска подметка. Ако имате предразположение към разширени вени, започнете да носите компресионни чорапи, чорапи или чорапогащи.

И не забравяйте да пиете много течности. Това са поне 1,5 литра чиста вода на ден. Преди това лекарите съветваха да се намали обемът до 800-1000 грама, за да не се провокира оток. Но сега този подход не се прилага, тъй като носи повече вреда, отколкото полза. Не забравяйте, че липсата на течност причинява не само осезаем дискомфорт, но и заплашва опасно усложнение - дехидратация. Е, ако редовно пиете малко течност, тогава можете да очаквате същото редовно главоболие..

Как се развива бебето на 19 гестационна седмица?

Наближава 19-та седмица от бременността, което означава, че вие ​​и вашето бебе вече сте преминали почти половината от „пътя“, започнал в момента на зачеването. Сега остава приблизително същото време преди раждането, докато носите нов живот в себе си. Коремът ви постепенно започва да се подува, разбира се, все още не е достатъчно голям, но вече е очевидно за другите, че жената се готви да стане майка.

19 седмици от бременността е около средата на най-спокойния втори триместър. Зад трудностите и тревогите, свързани с първите гестационни седмици, предстои отговорен и труден период на подготовка за раждане. Междувременно можете спокойно да се насладите на предстоящото майчинство. Време е да актуализирате гардероба си, на 19-та седмица от бременността стомахът вече не ви позволява да носите вталени дрехи.

Как се справя бебето?

Нека да разберем какво се случва с бебето на 19-та седмица от бременността. За 17 седмици (и това е колко време е минало от зачеването) от неговото развитие той е изминал дълъг път. Отначало това беше просто колекция от клетки, след това ембрион, който прилича на попова лъжичка.

И сега вашият бъдещ син или дъщеря изглежда като човек, макар и все още много млад. Но той вече има всички органи, необходими за живота, въпреки че все още не са перфектни и извън тялото на майката, детето на 19-та седмица от бременността не е жизнеспособно.

Размерът на плода при 19 гестационна седмица може да се сравни с размера на манго. Бебето тежи около 200 грама, а дължината му е около 15 см. Плодът продължава да се развива активно на 19-та седмица от бременността, сред основните „постижения“ от този период:

 • тялото става все по-пропорционално, тъй като крайниците са нараснали значително по дължина;
 • растежът на мастната тъкан продължава, сега „мазнини“ се натрупват главно около бъбреците и другите вътрешни органи. Но под кожата почти няма слой мастна тъкан, така че кожата на бебето е набръчкана, зачервена и полупрозрачна (съдовете се виждат през нея);
 • кожата е покрита с първичен пух и лубрикант, този лубрикант ще помогне на бебето да премине по-лесно през родовия канал;
 • бързият растеж на мозъчните клетки и развитието на централната нервна система продължава;
 • гръбначният стълб е укрепен, въпреки факта, че главата на бебето все още изглежда несъразмерно голяма, врата на бебето е достатъчно здрава и детето може активно да завърти главата си;
 • детето на 19 седмици е много активно, периодите на почивка се редуват с периоди на движение, бебето прави различни движения с ръце и крака, „плува“ в стомаха на майка си и дори си играе с пъпната връв. Детето прави смукателни движения, може да издуе бузите си и да направи гримаса;
 • развитието на органите на слуха и зрението продължава, бебето вече реагира на външни стимули. Той се плаши от суровите външни звуци и се успокоява, ако слуша нежния глас на майка си.

Съвет! Смята се, че приятната мелодична музика допринася за хармоничното развитие на бебето, така че бременните жени се съветват да слушат класиката. Но хард рокът може да изплаши едно дете.

 • развитието и подобряването на храносмилателната и пикочната система на бебето продължава. Червата му са пълни със стерилни първични изпражнения - меконий, а бъбреците редовно отделят урина;
 • 19 акушерска седмица на бременността е периодът, когато белите дробове на плода са окончателно оформени, но все още са незрели и бебето няма да може да диша самостоятелно.

Докато бебето ви може да е в произволно положение в матката, освен това то непрекъснато го променя. Факт е, че в описания период на бременността размерът на плода все още е малък и той може свободно да се върти и да се преобръща.

Благополучие на мама

Бременността на 19 седмици е относително спокоен период. По това време започват да настъпват значителни промени във фигурата на жената. Нарастващият корем по време на бременност променя центъра на тежестта на тялото, така че бъдещите майки променят походката си. 19-та седмица от бременността се характеризира с увеличаване на производството на меланин, следователно явления като:

 • потъмняване на ареолите на зърната;
 • потъмняване на кожата в подмишниците;
 • появата на лента от пубиса до пъпа;
 • появата на петна по гърдите и лицето.

Съвет! Не се разстройвайте много от появата на петна, това е временно явление, след раждането кожата ще изсветлее.

Стомах

Бременност 19-20 седмици е период, когато става невъзможно да скриете позицията си. Много жени преминаха към по-широки дрехи преди няколко седмици..

Съвет! Ако една жена вече има деца, тогава коремът започва да стърчи по-рано. При първичните животни коремът на 19-та седмица от бременността вече се забелязва, но обемът му може да е незначителен. Обяснението на това явление е просто: при жени, които вече са родили, мускулите и връзките са разтегнати от предишна бременност..

На 19-20 седмица от бременността матката тежи около 350 грама, дъното й се усеща на 1,5-2 см под пъпа. Теглото на жената ще се увеличи до този момент, скоростта на нарастване е 4-6 кг.

Това увеличение се състои от следните компоненти:

 • тегло на плодовете - около 0,2 кг;
 • теглото на матката е около 0,35 кг;
 • маса на околоплодната течност - около 0,35 кг;
 • тегло на плацентата - около 0,18 кг.

Останалата част от теглото се формира поради нарастващия обем на кръвта и лимфата, обема на млечните жлези. В допълнение, бременното тяло активно започва да натрупва мазнини, поради което жените в позиция лекарите препоръчват да следят диетата си. Тя трябва да бъде пълна, разнообразна, но не и излишна. Оптималното наддаване на тегло на седмица през този период е 0,5 кг.

Съвет! Ако забележите, че активно напълнявате, тогава намалете количеството печени изделия и сладкиши. Дайте предпочитание на зеленчуци, млечни продукти, постно месо.

Увеличаващият се корем натоварва краката и гръбначния стълб, това води до промяна в стойката и може да причини неприятни усещания. Дискомфортът може да бъде причинен и от процеса на разминаване на тазовите кости. За да намалите дискомфорта, се препоръчва да носите специална поддържаща лента.

Разбъркване

На деветнадесет седмици много жени трябва да изпитват нови усещания, те могат да усетят как бебето им се движи вътре в корема. Първите усещания са много леки, те могат да бъдат сравнени с много меки дръпвания. Докато бебето расте, то ще се движи по-активно, а майката ще усеща движенията му все по-ясно.

Бебето се движи само по време на периоди на будност, те все още не са много дълги, тъй като бебето спи през по-голямата част от деня. Най-често бебетата започват да бъдат активни вечер и ако майката е в това време в спокойно и спокойно състояние, тя ще може да усети тези движения.

Някои млади жени са много притеснени от това и питат лекаря: „Защо не усещам никакво движение? В края на краищата много бременни жени на този, дори и на по-ранна дата, вече могат да усетят активността на своето бебе? ".

Подобни преживявания, придружени от съвети на не особено умни приятели, могат да предизвикат истинска паника. Междувременно нервното състояние на майката е изключително неблагоприятно за бебето..

Трябва да се помни, че ако няма движение на 19-та седмица от бременността, тогава е рано да се паникьосвате. Много жени започват да усещат движенията на бебето малко по-късно. Особено ако това е първата бременност.

Много зависи от индивидуалните характеристики на тялото и ако вашият гинеколог не открие никакви патологии по време на рутинен преглед и ехографски прегледи, не трябва да се притеснявате. Изчакайте още 1-3 седмици и не забравяйте да почувствате как бебето се "извива" в корема ви.

Проучвания

Ако второто планирано ултразвуково изследване не е приключило миналата седмица, значи е време да го направите. Извършва се ултразвуково сканиране при 19 гестационна седмица, за да се оценят следните параметри:

 • съответствие на основните размери на плода с гестационната възраст;
 • състоянието на вътрешните му органи, включително сърцето, което към този период вече трябва да бъде напълно оформено;
 • двигателната активност на плода може да бъде оценена, ако бебето не почива по време на периода на изследване;
 • състояние на плацентата;
 • обем на околоплодната течност.

Освен това, по време на проучването е възможно да се определи пола на детето със 100% вероятност. Но тази информация се съобщава на родителите само по тяхно искане..

В допълнение към ултразвук, ако има проблеми, могат да бъдат предписани допълнителни изследвания. При нормално протичане на бременността, като правило, по това време се наблюдава състоянието на бъбреците (взема се тест за урина), както и нивото на хемоглобина в кръвта. Последният анализ е необходим за навременното откриване на анемия.

Възможни усложнения

На 19-та седмица рискът от избледняване на бременността намалява, но все още не е изключен. Тази аномалия може да бъде предизвикана от инфекция или аномалии в развитието на плода. Друга причина за прекратяване на развитието на плода може да бъде ниската плацентация по време на бременност. Нека да разберем какво е това.

Ниска плацентарност

Плацентата е временен орган, който осигурява хранене на плода. Диагнозата "ниска плацентарност" се поставя, ако долният ръб на органа е разположен по-ниско от обикновено, тоест твърде близо до изхода от матката. Какъв е рискът от усложнения? Може да провокира развитието на кървене и дори спонтанен аборт. В допълнение, с такава диагноза се увеличава рискът от развитие на късна гестоза..

Не се обезсърчавайте, ако сте били диагностицирани с това на 19 седмици. В повечето случаи през последния триместър плацентата започва да се издига и бременността завършва с успешно раждане навреме. Въпреки това, с такава диагноза, човек не трябва да се държи леко, важно е да бъдете внимателни, да се опитате да избегнете физическо и емоционално претоварване..

Хипертоничност

Някои жени забелязват, че стомахът им периодично се превръща в камък. Като правило този симптом показва наличието на хипертоничност на матката. Допълнителните симптоми могат да включват:

 • болка в долната част на корема или кръста;
 • зацапване на 19-та седмица от бременността;
 • усещане за "тежест" в долната част на корема.

Такива усещания продължават няколко минути, след това преминават. По време на един час напрежението може да възникне няколко пъти. Причините за хипертоничност по това време могат да бъдат:

 • хормонални нарушения;
 • многоводие;
 • резус конфликт;
 • отваряне на врата;
 • силен стрес или постоянно нервно напрежение.

Ако усетите изброените по-горе симптоми, трябва да легнете и да се успокоите. Ако болката и напрежението продължават, трябва да се обадите на линейка.

Простуда

При бременни жени имунната система не работи с пълна сила, така че организмът е склонен към инфекции. Настинката на 19-та седмица от бременността не представлява сериозна заплаха за бебето, но майката не може да понася болестта на краката си. Трябва да вземете болничен и да се подложите на лечение, предписано от лекар.

И така, 19-та седмица от бременността е приблизително средата на втория триместър. Този период, като правило, е доста спокоен, но всичко може да се случи, така че жената трябва да бъде внимателна, внимателно да следи благосъстоянието си и да посещава своевременно гинеколог.