19-та седмица от бременността е периодът, когато плодът вече е достигнал доста голям размер. По време на ехографската процедура вече има възможност да се направи снимка, на която можете да видите чии черти се проявяват по-силно във външния вид на нероденото дете. За по-нататъшно развитие в рамките на нормалното ще бъде достатъчно да се придържате към основните правила на здравословния начин на живот.

Промени в тялото

Към този момент тялото достига значителни промени. В по-голямата част стомахът вече е ясно видим. Изключение могат да бъдат онези жени с относително наднормено тегло. Мастните натрупвания могат да скрият началото на бременността от любопитни очи за дълго време.

19-та седмица от бременността, снимка на плода, на която се вижда неговият размер, показва, че теглото на нероденото дете все още е малко. Той обаче е заобиколен от голямо количество околоплодни води. Останалият обем пада върху размера на матката, увеличената дебелина на нейните стени, плацентата и съдовата мрежа.

Благодарение на действието на хормоните на бременността по това време настъпват положителни промени във външния вид:

 • жената придобива специална привлекателност;
 • косата става по-плътна и блестяща;
 • кожата е значително изгладена.

Но всички тези промени са временни. Веднага след раждането на детето ще настъпи рязка промяна в хормоналния фон и състоянието на кожата и косата ще се нормализира за жената..

В редица случаи се отбелязва и значително влошаване, поради което, докато носите дете, е много важно да поддържате тялото с витаминни и минерални добавки, препарати, съдържащи PUFA и специална козметика, препоръчана за бременни жени..

Усещам

Матката непрекъснато се увеличава, за да даде на растящия плод достатъчно свободно пространство.

В този период жената може да започне да усеща известна тежест в долната част на корема. Понякога бъдещите майки подценяват тези чувства, свързвайки ги само с растежа на плода. Но в много случаи може да се прояви дефицит на прогестерон и повишен тонус на матката..

Прогестеронът е един от основните хормони на бременността. В самото начало на бременността, веднага след зачеването, той осигурява достатъчна разхлабеност на ендометриума вътре в матката, за да може ембрионът да проникне дълбоко и здраво да се закрепи в стената си. На по-късен етап предотвратява спонтанен аборт.

Поради това се препоръчва редовно да се правят кръвни изследвания, за да се определи нивото му. Дори и с леко падане, трябва да вземете мерки и да започнете да приемате специални лекарства с прогестерон. Това значително ще намали риска от загуба на детето ви..

Хипертоничността на матката, придружена от коремна болка, е изпълнена със спонтанен аборт

С повишен тонус, магнезиевите препарати са най-сигурното, но ефективно средство за защита. Аптеките предлагат широка гама от различни продукти. Важно е да се обърне внимание на формата на самото вещество. По-добре, ако това е магнезиев лактат дихидрат или магнезиев цитрат. Тези химически форми му позволяват да се усвоява по-лесно и по-пълно от стомашно-чревния тракт..

Възможни проблеми

Най-опасният и дълбоко психологически проблем за бременната жена е замразената бременност. Този термин обозначава състояние, когато плодът спира да се развива и умира до 28 седмици. Нарича се замразен, тъй като плодът вече е умрял, но неговото изтласкване от маточната кухина не е настъпило. Патологията се отнася до варианти за спонтанен аборт.

Сред факторите се разграничават много фактори:

 • генетични нарушения в плода, несъвместими с живота;
 • хормонален дисбаланс при жена;
 • прехвърлени инфекции.
Кюретаж на матката след замразена бременност

Първите признаци включват рязко изчезване на токсикоза и движения на детето, което преди доста често напомняше за себе си с редовни дръпвания. Други симптоми включват зацапване и някои отделни реакции..

Например по кожата на корема могат да се появят необясними петна и кръгове. Това предполага, че плодът е умрял, е започнал процесът на вътрематочното му разлагане, което е причинило развитието на интоксикация.

Ето защо, ако има някакво подозрение, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като замразената бременност с ненавременна диагноза заплашва жената по няколко причини:

 • патологията може да причини промени в системата за кръвосъсирване и последващо кървене;
 • ще настъпи тежко възпаление и отравяне на организма с продукти на разлагане;
 • в бъдеще може да има проблеми с многократното зачеване на желаното дете.

Най-надеждният и бърз метод за потвърждаване на диагнозата е ултразвуковата диагностика, която ви позволява точно да установите наличието или отсъствието на сърдечни контракции при плода.

Ако резултатът е положителен, скоро жената трябва да се подложи на процедурата за предизвикване на изкуствено раждане. В бъдеще на етапа на планиране и по време на бременността ще се изисква особено качествено и постоянно наблюдение на новородената жена..

Развитие на плода

19-та седмица от бременността, снимка на плода, по време на която се вижда вече напълно оформено дете, но с непропорционални размери на ръцете, краката и главата. На първо място природата се грижи за развитието на мозъка, в бъдеще идва ред на растежа на части от тялото и жизненоважни органи.

19-та седмица от бременността - развитие на плода

Средни показатели за развитие на плода:

 • височина - 25 см;
 • тегло - 350 g.

Наред с увеличаването на тялото, функциите на вътрешните органи са в разгара си, за да се подготвят за живот извън маточната кухина, независимо хранене и храносмилане на кърмата.

През този период плодът вече чува, възприема светлина, поглъща околните води и отделя урина. Околоплодните води се обновяват на всеки 3 часа непрекъснато и изцяло.

Следователно, нероденото дете е постоянно в среда, нормална за съзряване. През този период бебето започва да отлага мазнини под кожата, благодарение на което ще му бъде осигурена малка, но въпреки това защита по време на преминаването през родовия канал.

19-та седмица от бременността, снимка на плода, на която може да се направи по време на ултразвуково изследване, не позволява пълно разглеждане на малки подробности.

По това време косата започва да расте по главата, тялото е покрито с мек пух. До края на бременността много деца се раждат с дължина на косата около 2-3 см. В бъдеще те постепенно изпадат и на тяхно място започват да се появяват зачатъците на бъдещата пълноценна коса.

Определяне на пола на детето

19-та седмица от бременността е периодът, в който вече се забелязват значителни разлики в структурата на външните полови органи при момчета и момичета. Възможна е грешка, ако специалистът няма достатъчно опит и може да обърка пениса с пъпната връв.

Но понастоящем обикновено не се изискват специални процедури за определяне на пола, тъй като обикновено жената е била длъжна да се подложи на 2 скринингови прегледа на протокола PRISKA, за да се изключат патологии на развитието и генетични аномалии.

Анализи и медицински прегледи

Жените трябва да заобикалят редица тесни специалисти през 1 и 3 триместър. Следователно, седмица 19 не изисква специални посещения при други лекари, с изключение на наблюдаващия гинеколог. Според стандарта те трябва да се появяват поне веднъж на 2 седмици. През този период е необходимо постоянно да се правят тестове за урина преди всяко посещение при гинеколога и периодично - венозна кръв.

Общият тест за урина ви позволява да наблюдавате няколко показателя:

 • наличието на патогени;
 • наличието на протеин или глюкоза;
 • броят на левкоцитите;
 • специфично тегло и др..

За да се получат надеждни резултати, стъпките за събиране на урина трябва да се изпълняват правилно. Съберете проба сутрин. Преди това трябва добре да се измиете с мек сапун и топла вода и внимателно да потупате кожата си с чиста кърпа.

Според стандарта вече не е разрешено да се явяват тестове в обикновени банки. За да направите това, трябва да закупите специални контейнери в аптеките. Те се отличават с ниската си цена и позволяват да се запази биологичната чистота на материала. Трябва да съберете средна урина в обем от около 100 ml. Веднага след това е необходимо пробата да бъде доставена в лабораторията възможно най-скоро.

Кръвният тест е много информативно изследване на състоянието на тялото на бъдещата майка и нейното дете

Пълна кръвна картина се извършва на 20-та седмица от бременността. Следователно понастоящем трябва да си осигурите нормална диета и да не сте изложени на риск от инфекция. Един от най-важните показатели, на които лекарят ще обърне внимание, е нивото на хемоглобина.

Червените кръвни клетки са основният носител на кислород. Тъй като снабдяването на плода с необходимото дишане се извършва изключително благодарение на маточния кръвоток и комуникацията с майката, хемоглобинът трябва да бъде в рамките на общоприетата норма - от 120 g / l до 160 g / l.

Функциите на хемоглобина в организмите на майката и плода:

 • снабдяване на клетките с достатъчно кислород;
 • нормално развитие на мозъка и отделните му структури;
 • пълен растеж на мускулна тъкан и органи;
 • формирането на нервната система на плода;
 • отстраняване на въглероден диоксид.
Анемията на бъдещата майка по време на бременност може да причини нисък хемоглобин при бебето

Общото състояние на бременна жена със спад в нивата на хемоглобина също се влошава значително. Липсват сили, болка в главата, сънливост, тахикардия, липса на кислород.

Анемията се счита за състояние, при което нивото пада под 110 g / l. Тежките форми, когато съдържанието на хемоглобин не надвишава 90 g / l, изискват спешна намеса, за да се избегнат необратими промени в тялото.

Храненето не винаги е много ефективен начин за повишаване на нивото му, дори в комбинация с таблетки от желязо. В този случай може да помогне интравенозната, бавна инфузия на лекарства като Ferinject. Като активна съставка съдържа желязна карбоксималтоза.

Тривалентната форма лесно се усвоява и отлага в организма с помощта на трансферин и феритин протеини. Клиничните проучвания показват, че след интравенозно приложение кръвната реакция и пълненето на депото се е случило значително по-изчерпателно в сравнение с оралните форми на железни препарати..

Препоръки

19-та седмица от бременността, снимката на плода, на която вече може да отразява основните характеристики на външния вид, трябва да се проведе със стабилен ритъм на живот.

Много е важно да поддържате емоционален фон и да не си позволявате да се изнервяте по каквато и да е причина..

Бременността е период, през който има постоянен избор между „предвидената полза за майката и възможните рискове за плода“. Следователно само специалист, който води бременност от момента на първото посещение на жената, може да определи допустимостта на определено лекарство..

От одобрените лекарства могат да се разграничат следните средства:

 • Глицинът е естествена аминокиселина;
 • Magne B6 е комбинация от магнезий с вит. AT 6;
 • Нервохел е хомеопатично лекарство;
 • натурални екстракти от майчинка и валериана.

Глицинът е вещество, което принадлежи към групата на основните инхибиторни невротрансмитери в мозъка. Той нормализира процесите и намалява психо-емоционалния стрес, насърчава хармоничното редуване на цикъла на сън и будност през деня, като по този начин подобрява заспиването и качеството на нощната почивка.

Препаратите с глицин могат да се използват 2-3 пъти на ден по 100 mg наведнъж. Друг вариант е да вземете 2-3 таблетки непосредствено преди лягане. За максимално развитие на ефекта глицинът трябва бавно да се абсорбира под езика. Курсът на лечение е 1-2 седмици. Ако е необходимо, може да продължи до постигане на оптималния терапевтичен ефект..

Магнезият играе съществена роля по време на бременност, тъй като този микроелемент участва в нормалното съзряване на плацентата. Освен това е необходимо за изграждането на фетални протеинови тъкани и регулиране на тонуса на матката. Приемът на лекарства с магнезий е особено полезен за тези бременни жени, които страдат от нейния постоянен тонус на матката.

Препоръчителният дневен прием за възрастен е от 350 до 500 mg на ден. Но по време на бременност тя се увеличава поне с 1,5 пъти. Изчисляването в конкретен случай може да се направи чрез умножаване на телесното тегло в килограми по 5 mg.

Nervohel е препарат, съдържащ следните екстракти, разредени в необходимата концентрация:

цинкум валерианикумD4 30 mg
фосфорна киселинаD4 60 mg
sepia officialisD4 60 mg
psortnum-nosodeD12 60 mg
калиев броматD4 30 mg
невежествоD4 60 mg

Лекарството се предлага под формата на таблетки, които да се смучат под езика. В съответствие с инструкциите те трябва да се приемат по 1 брой 3 пъти на ден половин час преди хранене или 1 час след него. Препоръчителният курс на лечение е до 3 седмици. Ако е необходимо, продължете да приемате лекарска консултация.

Motherwort и валериана по време на бременност са разрешени само под формата на хапчета. Дори най-малките дози алкохол от обикновени тинктури могат да навредят на плода..

Но също така е забранено да се злоупотребява с хапчета, тъй като екстрактивните вещества са в състояние да достигнат до плода с кръвния поток и да забавят работата на сърцето му. Следователно те трябва да се приемат в съответствие с препоръките на инструкциите в най-ниските описани дози..

Бременните жени не трябва да спят по гръб. в това положение кухата вена се компресира и кислородът престава да тече към плода

19-та седмица от бременността все още ви позволява да поддържате относително високо ниво на физическа активност, но ако е възможно, дори и да се чувствате добре, се препоръчва да почивате по-често. Не трябва да се забравя, че легналото положение е силно обезсърчено поради риска от синдром на куха вена. Какво се случва в този случай може да се види ясно на някои снимки в мрежата.

Храненето за този период трябва да бъде възможно най-разнообразно, с предпочитание към екологично чисти и здравословни продукти. Диетата трябва да съдържа достатъчно количество протеини. В случай на дефицит, тялото ще го преразпредели от тъканите си и ще го насочи с притока на кръв към растящото дете. През втория триместър скоростта на прием е най-малко 1,5 g на 1 kg телесно тегло на бременна жена.

Най-добрите източници на протеин са млечни продукти, морски дарове, бяло пилешко месо и червени сортове, на 100 г:

 • нискомаслено извара - 17-18 г;
 • пилешки гърди - 22-25 г;
 • кисело мляко и кефир - 3-3,5 г;
 • заешко месо - 22-23 г;
 • бяла риба - до 20 г;
 • червено месо - 33 г;
 • сьомга - до 30 g.
Протеиновата храна е основният компонент в диетата на бременна жена

Като вземете предвид собственото си тегло, можете лесно да изчислите индивидуалната си норма, за да осигурите на тялото и плода достатъчно количество строителни материали под формата на комплекс от аминокиселини.

19-та седмица от бременността е доста приятен период, когато неприятните усещания за токсикоза са изоставени. Но в същото време остава още много време, за да имате време да подготвите всички необходими неща, мебели и аксесоари за най-удобната среща на новородено бебе..

Също така, след раждането ще трябва да направите много снимки на различни етапи от развитието на детето, за да оставите спомен за първите неприятности до края на живота си..

19-та седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

19-та акушерска седмица на бременността (втори триместър) е закръглено коремче, радостно усещане за нечия „интересна позиция“, първите тласъци на нероденото бебе и всички онези положителни емоции, които бременната жена изпитва през този период

На 19-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на картофа

  Размер на плодовете: 15 см. Тегло на плодовете: 150 грама

Чувства на бъдещата майка на 19-та седмица от бременността

19-та акушерска седмица на бременността (ембрионалната възраст се различава с 1-2 седмици), почти всички бъдещи майки наричат ​​най-спокойното време. Това е практически средата на втория триместър на бременността, която се нарича „златна“ поради факта, че бременната жена се чувства добре, хормоналните бури са отшумели. Сега мама вече може да усети първите сътресения и движения на дългоочакваното си бебе.

По това време жената вече е толкова ясно наясно със своята позиция, че дори започва да общува с плода, да говори с него.

През този период коремът вече е забележимо заоблен, походката става "патица", гърдите са значително увеличени.

Много бременни жени казват, че се чувстват щастливи. И това се забелязва не само вътрешно, но и външно. Бъдещата майка започва да изглежда по-хубава, сякаш свети отвътре, кожата става по-гладка и равномерна, а косата е плътна и блестяща.

Но има някои неудобни моменти: сега трябва да свикнете да спите в различна поза, защото коремът не ви позволява да се обърнете по корем или по гръб. Сънят на гърба е опасен, тъй като плодът може да притисне надолу кухата вена, което води до лоша циркулация както на майката, така и на бебето. Най-добрата позиция за сън е на ваша страна..

Сега трябва да пиете много - така че бременната жена трябва да пие до два литра течност на ден.

През този период меланинът се произвежда активно, поради което появата на старчески петна по кожата на жената се случва много често: обикновено това е потъмняване на ареолите и зърната, подмишниците, вулвата, пъпната линия.

По това време теглото на жената може да се увеличи от три на шест килограма..

Сега мнозина изпитват дискомфорт при изправяне, тъй като натоварването на гръбначния стълб е значително увеличено, долната част на гърба изглежда се навежда напред. Ако усещанията вече са много болезнени, тогава най-вероятно лекарите ще препоръчат носенето на поддържаща превръзка.

Най-честите усещания през 19-та седмица на бременността:

 • Лека дърпаща болка в долната част на корема
 • Запек
 • Метеоризъм
 • Задух
 • Запушване на носа
 • Кръвното налягане спада
 • Киселини в стомаха
 • Разсейване
 • Нарушение на паметта
 • Крампи на краката.

Струва си да се помни, че всички тези неприятни фактори са временни. Някои от тях ще изчезнат след няколко седмици, а някои ще изчезнат само след раждането..

Развитие на плода при 19 гестационна седмица

Сега вашето бебе тежи около 300 грама, а височината му е 130-150 мм. Ембрионът расте пропорционално, неговите органи продължават да се развиват и формират. По време на нормалния ход на бременността бебето вече държи главата изправена и дори може да я завърти. На ултразвуковата снимка вече можете ясно да видите крайниците, чертите на лицето.

Най-важното на 19-та седмица от бременността е пълното формиране на защитна бариера - плацентата. В момента се формира 3-ти кръг на кръвообращението.

Далакът на плода вече започва да изпълнява напълно своите функции.

Ембрионът прилича на малък мъж с розова набръчкана кожа. Но кожата вече не е толкова тънка, както преди, и е защитена с подобна на сирене смазка. В областта на бузите, гърдите и бъбреците мастната тъкан започва да се отлага под кожата, която ще действа като енергиен източник още в първите дни след раждането..

Поради факта, че централната нервна система вече е в активна фаза на развитие, бебето започва да се движи много активно: дръпване с ръце и крака, смучене на пръст, правене на лица. Плодът вече реагира на околната среда: например, той може да бъде уплашен от силни звуци и трепване.

Храносмилателната система на детето се подобрява ден след ден. Мекониумът (оригинални изпражнения) вече започва да се натрупва в червата. Ясно е, че ембрионът все още не яде нищо, но изпражненията се състоят от мъртви клетки на епитела, червата, жлъчката, които влизат в храносмилателния тракт заедно с околоплодните води..

Бебето вече активно пикае - феталните бъбреци отделят урина в околоплодната течност, която след това се екскретира през тялото на майката.

Образуването на белите дробове на плода завършва.

Сега бебето практически не е в опасност по време на нормалния ход на бременността. Но все пак трябва да се пазите от стресови ситуации и наранявания. Всъщност, въпреки че много от органите на бебето вече са оформени, бебето не е в състояние да оцелее при преждевременно раждане..

Интересното е, че почти през цялото време ембрионът е в състояние на сън - до 20 часа. Бебето обикновено се активира вечер, понякога се усеща треперене, ако майката е нервна или наоколо има силен шум.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Списъкът със забрани остава същият, както и на други етапи на бременността: без алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, наркотици, стрес и безпокойство.

Въпреки че плацентата е почти 100% оформена и предпазва плода от негативно влияние, някои вредни вещества все още са в състояние да проникнат през защитната бариера.

Какви усложнения могат да възникнат на 19-та седмица от бременността

Спонтанните аборти по това време са редки, но въпреки това си струва да бъдете много внимателни за състоянието си, за да изключите спонтанен аборт.

Струва си да се отбележи, че ако ембрионът е жизнеспособен преди този период, тогава той ще оцелее, дори въпреки наличието на някакви аномалии в развитието. Така например, на 19-та седмица се открива синдром на Даун. Дори такова бебе обаче има право на живот..

Продължете да следите диетата си. Липсата на калций в тялото на майката води до хемороиди и разширени вени. А липсата на витамин D ще причини рахит при бебе.

Обърнете внимание на естеството на влагалищното течение. При нормалното протичане на бременността те са безцветни или леко белезникави, без остра миризма и сърбеж. Ако се притеснявате за цвят, мирис, дискомфорт, това е причина да се консултирате с лекар..

Промени в тялото на жената на 19-та седмица от бременността

На 19-та седмица от бременността (акушерският период е малко по-различен от ембрионалната възраст на плода), ембрионът произвежда голямо количество хормон на растежния хормон. Този хормон подобрява синтеза на РНК и ДНК във феталните клетки, е строителен материал за тъканите и мембраните и стимулира производството на инсулин.

Интересното е, че хормонът на растежа влияе върху външния вид на бременна жена: майките забелязват пропорционално увеличение на пръстите, ушите и носа. Хормонът също има положителен ефект върху възстановяването на съединителните тъкани, хрущялите и нервните влакна. Следователно много хронични заболявания, свързани с тази област, могат да влязат в ремисия по време на бременност..

Сега увеличеният корем започва да притиска всички вътрешни органи, пъпа и нервните окончания.

Токсикозата по това време почти изчезна. Има усещане за световъртеж, нарушена е позата. На кожата могат да се появят стрии, така че трябва да започнете да използвате продукти, за да намалите тези явления. Но внимавай. Сега много компоненти на козметиката могат да предизвикат силна алергична реакция..

Анализи и медицински прегледи

На деветнадесетата акушерска седмица на бременността се предписват тестове и медицински изследвания, които ви позволяват да наблюдавате процеса на раждане на дете. Това може да бъде кръвен тест за ниво на хемоглобин (при съмнение за анемия), тест за урина за протеин.

До 20-та седмица на бременността се извършва генетичен скрининг на втория триместър (троен тест). Това е проучване за биохимичното ниво на hCG в кръвта, AFP (алфа-фетопротеин) и свободен (неконюгиран) естриол.

Това е изчерпателен анализ на всички показатели, които могат да дадат най-точния резултат за развитието на плода и появата на аномалии.

Ако рискът от патология е висок, тогава лекарят може да препоръча амниоцентеза - ограда за изследване на околоплодната течност. Този анализ обаче се препоръчва точно поради високия риск от усложнения, тъй като тук се прави пункция на перитонеума за прием на вода, което е изпълнено с негативни последици. Но резултатът е най-точен - 99,9%.

Ултразвук на 19-та седмица от бременността

Вече може да се предпише ултразвуково изследване, за да се оцени развитието на плода и състоянието на вътрешните органи на майката.

С ултразвуково сканиране специалист оценява:

 • Яка и носна кост за признаци на хромозомни аномалии.
 • Измерване на сърдечната честота.
 • Ембрионална активност.
 • Състояние на околоплодната течност.
 • Можете да определите пола на детето (ако бебето обърне дясната страна).

Препоръки

Препоръките за бъдещата майка през този период остават същите: правилно хранене, здравословен начин на живот, умерена физическа активност, отсъствие на стрес и конфликти.

Сега бременната жена трябва да се пази от нараняване, тъй като рискът от падания е много голям поради лоша стойка и координация..

Нека поговорим за храненето: не се увличайте с „боклуци“ храна и бързо хранене. Диетата трябва да бъде балансирана и здравословна: зеленчуци, плодове, постно месо, млечни продукти. Яжте малко, но често. Включете в диетата си богати на желязо храни, за да избегнете анемия: зелени зеленчуци, зелени ябълки, зърнени храни (елда, овесени ядки), сушени кайсии, смокини, доматен сок, извара и сирене.

Секс на 19-та седмица от бременността

Интимният живот за този период не попада под забраната. Човек трябва само да се пази от твърде дълбоко проникване и позиции, които предизвикват натиск върху корема. Не трябва да отказвате секс, защото той ще донесе необходимите положителни емоции на бременна жена..

Спорт и физическо възпитание

Физическата активност също не е забранена. Но трябва да се спазва умереност. Трябва да забравите за професионалния спорт по време на бременност, както и за екстремните спортове..

Йога, фитнес, дихателни упражнения за бременни жени, басейн - това са най-добрите начини да поддържате бъдещата майка във форма.

Витамини и лекарства на 19-та седмица от бременността

През този период, когато плацентата вече почти напълно изпълнява защитната си функция, списъкът на лекарствата, които са разрешени за употреба от бременни жени, значително се разширява.

На 19-та седмица са приемливи следните:

 • Витамини (включително инжекции)
 • Антибиотици (пеницилин)
 • Антимикробни и противогъбични лекарства
 • Актуални продукти - кремове, мехлеми, супозитории, назални спрейове
 • Средства, които подобряват притока на кръв (Actovegin, Curantil, Euphyllin)
 • Спазмолитици
 • Антихистамини
 • Успокоителни (валериана и майчинка)
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, индометацин, парацетамол)
 • Лекарства за храносмилателния тракт

Нека уточним обаче, че самолечението по време на бременност е недопустимо. Когато приемате дори на пръв поглед най-безвредните лекарства, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

19-та седмица от бременността

19 седмици от бременността по зачеване или 21 акушерски

Периодът на бременност е 19 седмици или 21 акушерски - това е вече втората половина на бременността и средата на втория триместър. Още една седмица и детето, ако се роди, ще се счита за новородено, а не за "спонтанен аборт" и лекарите са длъжни да го спасят. Въпреки това много малко деца, родени толкова критично рано, оцеляват и израстват като пълноценни хора..

Чувства и чувства на бременност на деветнадесет седмици

1. Повишен апетит и правилно хранене. Приблизително по това време майките започват да напълняват по-активно. Работата е там, че апетитът се увеличава. Допълнително са необходими приблизително 500 kcal на ден, за да осигурите на тялото си и на тялото на детето всички ресурси. Тук става въпрос за един обилен обяд, за да стане по-ясно. Не си струва обаче да се въвежда друго хранене. Ще бъде лошо за стомаха. Най-добре е да добавяте здравословни закуски през целия ден. Не яжте бисквитки и сандвичи, предпочитайте пред тях зеленчуци, плодове, сушени плодове, ядки.

Вземете си електронна везна у дома и си направете добър навик да се претегляте веднъж на ден, сутрин, след стол. Ако видите, че теглото е започнало да расте много бързо - около 1 кг на ден, това означава задържане на течности в тялото, много опасна ситуация. Обикновено жената печели не повече от 300-400 грама на седмица. Между другото, ако бременността протича нормално, всичко е в ред с плацентата, кръвоснабдяването на плода е добро, докато майката яде буквално за двама, тогава тя най-вероятно ще има голямо дете. Само вие не трябва да се стремите към това. Колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно е да се роди. И не толкова майката ще страда от това, а самото бебе, което може да има раждания и т.н. Следователно усещанията за постоянен глад на 19 седмица от бременността се премахват като полезни и не висококалорични. Яжте разнообразно, но умерено. Нека на трапезата ви всеки ден има зърнени храни, ферментирало мляко, зеленчуци, плодове, месо, но не в прекалено много. Единственото нещо, което може да бъде напълно пренебрегнато, когато ядете, е зеленчукът. Но само ако са приготвени без използването на заквасена сметана, растително масло, майонеза, по-добре прясна. Зеленчуците са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на вода и фибри и ниско съдържание на сол. Майките, които ядат много зеленчуци, рядко имат проблеми с изпражненията..

2. Хемороиди. През втората половина на бременността, рискът от развитие на хемороиди рязко се увеличава. Основните му симптоми са:

 • болка по време на дефекация;
 • чувство на тежест в ректума;
 • анален сърбеж;
 • кървави отделяния по време на дефекация.

Ако хемороидите не са много напреднали, тогава се провежда консервативно лечение. Жените се препоръчват мехлеми и ректални супозитории. Хепариновият маз помага добре. Това не само води до намаляване на хемороидите, но и облекчава болката, благодарение на упойката, която съдържа..

От свещите можете да използвате "Natalsid", "Relief", морски зърнастец, но първите две лекарства, разбира се, са по-ефективни от билковите. Тези средства се използват широко от бъдещите майки и са безопасни..
Много е важно да се облекчи възпалението преди раждането, тъй като когато се роди бебето, майката най-вероятно отново ще има проблеми с възлите. За да не се влошават нещата.

Предотвратяването на обостряне на хемороиди по време на бременност е нормализиране на изпражненията. Трябва да се примирите с факта, че сега вашите хемороиди периодично ще се увеличават и ще се възпаляват през целия ви живот. Освен това болестта прогресира, някои по-бързо, а други по-бавно. Можете да се отървете от възлите само като извършите операция. Но това е крайна мярка в четвъртия стадий на заболяването, когато вече се наблюдава инконтиненция на изпражненията. Или имаше тромбоза на възела. По време на бременност операцията се извършва само ако е абсолютно необходимо..

3. Млечница. Или вагинална кандидоза, както я наричат ​​лекарите. Това заболяване е типично за бременни жени. Причината са хормонални промени, леко понижаване на имунитета, носене на синтетично бельо, постоянно използване на дамски превръзки и др. Но преди да започне лечението, е необходимо лекарят да направи цитонамазка. След това, когато диагнозата бъде потвърдена, ще бъде предписано противогъбично лекарство. Най-често това е "Клотримазол" под формата на вагинални таблетки.

4. Чувство за липса на въздух и тахикардия. Причината за това е повишаване на кръвта, циркулираща в тялото и намаляване на нивото на желязо в кръвта. Не забравяйте да си направите тест за хемоглобин и ако нивото му е под 110, започнете да приемате добавка с желязо. След това веднага ще се почувствате по-добре. Трябва да се отбележи, че ниското ниво на хемоглобин в кръвта на майката е причина за фетална хипоксия, забавено развитие и провокира тежко кървене по време на раждането..

В допълнение към хапчетата се нуждаете от разходки на чист въздух и корекции на диетата. Често желязодефицитната анемия се среща при жени, които ядат малко месо, и при вегетарианци. Най-добре е да ядете постно месо всеки ден. Смята се, че повишава хемоглобина най-добре в говеждото и телешкия черен дроб.

Освен това е полезно да се яде по 1 супена лъжица на ден от следното народно лекарство за повишаване на желязото в кръвта: накълцани орехи, стафиди, сини сливи, сушени кайсии и смокини (по 100 грама). Много хора също добавят мед към тази смес. Но това не е необходимо и така сместа се оказва много калорична..

5. Проблеми със съня. Трудно е да заспите както поради увеличения корем, така и заради хипертонията. Възглавница за бременни жени, която може да се използва за хранене на бебе след раждане, ще помогне за подобряване на съня..

Матракът е много важен за добрия сън. Трябва да е удобно и подходящо. С тегло до 70 килограма е необходим мек матрак. Малко над 70 кг - средно твърда.

6. Болка в пубиса. Това се случва през втората половина на бременността, главно при ставане от стол или от леглото. Болката се влошава, когато жената се изкачва по стълбите. Външно „патешката походка“ става забележима. Проблемът се крие в омекотяването на хрущялната тъкан и отделянето на тазовите кости, така че главата на бебето лесно да излиза по време на раждането. Обикновено костите се разминават с не повече от сантиметър. Можете да кажете точно за дължината на секцията на дивергенция, като направите ултразвук. При голямо несъответствие болката се увеличава, предписва се противовъзпалително лечение. Пациентът е насочен към травматолог. Естественото раждане не е възможно, а само цезарово сечение.

Какво се случва с плода на деветнадесет седмици от развитието

Размерът на бебето може да се сравни с тези на доста голям банан. Поради тази причина движенията му стават все по-забележими. Няма как да ги игнорираме. Между другото, ако някой от вашите близки сложи ръка на корема ви, докато детето се движи, то ще ги усети и тях. И ако лежите по гръб известно време, тогава ще видите подутини на тези места, където плодът почива.

Вкусовите рецептори на детето започнаха да работят. Разбира се, докато той не получава никаква храна, но от време на време поглъща околоплодни води и те имат вкуса на храната, която майката е яла. Знаейки какво се случва с плода в период от деветнадесет седмици, психолозите съветват мама да яде разнообразни храни, така че бебето да не стане сладък зъб след раждането, например, да не пренебрегва определени вкусове. По този начин можете да започнете да привиквате детето си към правилната храна..

Бебето поглъща няколко грама вода на всеки час. Това е необходима подготовка за живота му извън утробата. По този начин се стимулира работата на храносмилателната система на плода. Неговите преглъщащи движения вече са видими дори при ултразвуково изследване. Не е нужно да се притеснявате за количеството на околоплодните води. Те постоянно се попълват.

Все още има много място за бебето в утробата. Следователно той може да бъде разположен в него във всяка позиция и често го променя - той сяда на свещеника, след това премества главата си надолу, след това напълно лежи напречно. Все още няма значение. Бебетата с главата надолу обикновено се установяват до 30-та седмица от бременността, а някои дори по-късно. Ако мама има много води, има още повече място за преврат..

Тъй като детето се върти активно, то може да се увие с дългата си пъпна връв - навийте го около врата, тялото, хвърлете го върху ръцете и краката си. Въпреки че това не е страшно, дори ако има многократно заплитане на пъпната връв около врата. Той може да навива и размотава пъпната връв няколко пъти на ден. Докато бебето получава кислород и хранителни вещества през пъпната връв, то няма опасност от задушаване. Дори ако пъпната връв остане увита около врата на бебето по време на раждането, лекарят може лесно да премахне бримките от него, когато главата на бебето е избухнала. Ако се диагностицира стегнато заплитане на пъпната връв, понякога лекарите са склонни да направят цезарово сечение възможно най-близо до очакваната дата на раждане.

Много рядко има трагичен инцидент - ако плодът усука пъпната връв в истински възел по време на бременност или раждане, тогава ако възелът се затегне, кислородът и храненето престават да текат към него, бебето умира.

Въпреки факта, че детето е много активно, то спи през по-голямата част от деня. Около 14 часа. Но, разбира се, не подред. Подобно на бебето, плодът има редуващи се периоди на сън и бодърстване..

При извършване на ултразвуково сканиране на 19 седмици и по-късно, на 20 седмица от бременността, лекарят забелязва, че бебето реагира на лек натиск от сензора, започва да се движи по-активно. Освен ако не спи, разбира се.

От конституционните характеристики могат да се разграничат краката на детето, които стават по-дълги, пропорционални на тялото. Е, пълната фетометрия на плода сега изглежда, че това е нормално:

BPR - 46-56 мм;
LZ - 60-72 мм;
OG - 166-200 мм;
Охлаждаща течност - 137 -177 мм;
BC - 32-40 мм;
PC - 29-37 мм;
KP - 24-32 мм;
KG - 29-37 мм;
Дадохме декодирането на тези съкращения в статия за 14-та седмица от бременността. Теглото на бебето е около 350 грама.

Седмица 19, бременност и суеверие (видео):

19 седмица, бременност и суеверие

Съвети за бъдещи майки

Днес нашите препоръки ще се отнасят до физическата активност на бременна жена. Много майки вярват, че всичките 9 месеца трябва да се грижите за себе си като кристална ваза и със сигурност да не спортувате. Това не е вярно. Ограниченията върху физическата активност трябва да се въвеждат само за онези жени, които имат реална заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Останалите могат и трябва да се занимават с умерено физическо възпитание. От него обаче трябва да се изключи всичко, което може да доведе до нараняване. Например ски, колоездене, ролери, планинско катерене и други подобни. Разтягането и укрепването на мускулите на гърба ви са идеални. Не трябва да правите упражнения, които правят корема напрегнат, тъй като това ще тонизира матката - което не е добре.

По време на тренировка не забравяйте, че коремът ви вече е доста голям и следователно центърът на тежестта се измества напред. Много е лесно да загубите равновесие. Освен това бъдещите майки са склонни към скокове на налягането, което причинява световъртеж. Ако се чувствате зле, пулсът ви е много висок, имате главоболие или болки в стомаха, незабавно спрете да спортувате и си починете. Намалете натоварванията си в бъдеще.

Идеален за плуване, туризъм и йога по време на бременност.

При дълги разходки много полезна е пренаталната превръзка под формата на еластична лента. Може да се носи върху бельото. Скобата ще намали натиска от долната част на гърба, ще изправи стойката и ще направи тонуса на матката по-рядко. За туризъм не забравяйте да закупите удобни обувки. Но не на токчета или клинове, а на плоска подметка. Ако имате предразположение към разширени вени, започнете да носите компресионни чорапи, чорапи или чорапогащи.

И не забравяйте да пиете много течности. Това са поне 1,5 литра чиста вода на ден. Преди това лекарите съветваха да се намали обемът до 800-1000 грама, за да не се провокира оток. Но сега този подход не се прилага, тъй като носи повече вреда, отколкото полза. Не забравяйте, че липсата на течност причинява не само осезаем дискомфорт, но и заплашва опасно усложнение - дехидратация. Е, ако редовно пиете малко течност, тогава можете да очаквате същото редовно главоболие..