19-та седмица от бременността е доста спокоен период, който се характеризира с най-стабилното здравословно състояние през всички изминали седмици. Мама вече започва да усеща движението на плода, но коремът все още не е твърде голям. Хормоналният фон е стабилен, практически няма заплахи за детето и жената. Остава само да се насладите на бременността и да общувате с бъдещото бебе..

Съдържание

 • Въведение
 • 19-та седмица от бременността: Какви са симптомите
 • Заплахи при 19 гестационна седмица
 • Температури и ТОРС на 19-та седмица от бременността
 • Бременност 19 седмици фетално развитие
 • Анализи и изследвания на 19-та седмица от бременността
 • Ултразвук за периода от 19 седмици от бременността
 • Хранене при бременност от 19 седмици
 • Витамини на 19-та седмица от бременността
 • 19-та седмица от бременността: Физическа активност
 • Препоръки за период от 19 седмици от бременността
 • Секс на 19-та седмица от бременността
 • Заключение

Въведение

Чувствата на 19-та седмица от бременността се променят донякъде, но в същото време здравословното състояние по това време е най-стабилното през целия изминал период. Болестите, които преследваха бъдещата майка през първия триместър, отстъпват и се заменят с прилив на енергия и сила.

Мама започва да води активен начин на живот, тъй като стомахът все още не възпрепятства движението. Към деветнадесет седмици тялото на жената свиква със своето състояние и много бременни жени започват да усещат действието на майчиния инстинкт.

Детето започва да се движи и да напомня, че след няколко месеца ще се роди. Подобни мисли могат да предизвикат силен страх от раждане, но те не трябва да се страхуват, тъй като този процес е генетично присъщ на жената. Болката бързо се забравя и тя се заменя с голяма радост от съзерцанието на малка подушваща бучка, която вече можете не само да видите, но и да държите в ръцете си.

19-та седмица от бременността: Какви са симптомите

Симптомите на 19-та седмица на бременността са не само в движението на нероденото бебе, но и в редица други промени в женското тяло. Неприятните усещания в млечните жлези, които притесняваха майката през първия триместър, изчезват, гърдите стават по-големи и при някои започва секреция на коластра.

Плодът също расте и матката расте заедно с него. Жената изпитва неприятно усещане за парене в долната част на корема, което показва разтягане на връзките на матката и кожата на корема, което води до появата на стрии. Ако се появи сърбеж, трябва да започнете да използвате овлажняващи и предпазващи кожата продукти. Те могат да бъдат закупени в аптека, която продава специални лосиони за бъдещи майки, за да се избегнат стрии..

Също така бременната жена може да почувства горещи вълни и световъртеж, както и сънливост. Тези симптоми са знак, че в организма няма достатъчно желязо, което често се случва при майките през втория триместър. За да попълните запасите от този минерал, трябва да въведете храни, съдържащи желязо, в менюто си и да вземете специални препарати.

Разбъркване на плода

На 19-та седмица от бременността бебето започва активно да се мята и да се върти и да се движи. Това се дължи на факта, че централната нервна система на трохите се подобрява, а също така в матката все още не е тясно. След няколко месеца бебето вече няма да се движи толкова интензивно, тъй като ще има малко място за него. На този етап той може да салта, да се отблъсне с крака от стените на матката и да свие юмруци.

На деветнадесетата седмица от бременността, в сравнение с предишната, движенията на плода започват да се усещат по-ясно. Отначало те са леки и едва забележими, но с всяка седмица ще започнат да растат и да се усилват. Ако това дете не е първото за бременна жена, то тя може да почувства треперенето му много по-рано. Поради това колко активно бебето се движи, можете да разберете за здравето му и да разберете дали бременността протича нормално.

Външни промени

Коремът на 19-та седмица от бременността вече е доста забележим дори в широки дрехи. Жената трябва напълно да преразгледа гардероба си, като замени тесните дрехи с просторни, изработени от естествени материали. Трябва да е удобно и да не стиска стомаха.

Растежът на корема е пряко свързан с увеличаването на матката. По това време дъното му пада под пъпа с около два сантиметра. Тя оказва натиск върху органите и води до тяхното изместване, което причинява редица заболявания при мама.

Поради факта, че матката расте, започват да възникват проблеми с пикочно-половата и храносмилателната система. Жената страда от чести пътувания до тоалетната, запек и киселини. Невъзможно е да се пренебрегне тази симптоматика, тъй като може да доведе до развитие на цистит и хемороиди. Поради тази причина състоянието трябва да се коригира и да не се оставя да прелива в сериозни заболявания..

Матката също притиска диафрагмата, така че бременната жена затруднява дишането, след бързо ходене се появява задух. Също така, от време на време, дъхът може да се спира. В този случай трябва да легнете и да си починете малко. Увеличаването на околоплодната течност, нарастващият плод и матката водят до изместване на центъра на тежестта, което води до болка в долната част на гърба и крайниците.

За да разрешите всички описани по-горе проблеми, трябва да спазвате диета, да носите специална превръзка за бъдещи майки, да водите активен начин на живот, да правите аеробика и да си почивате добре..

Заплахи при 19 гестационна седмица

На деветнадесет седмици може да има някои отклонения, които заплашват бебето, но има много по-малко от тях, отколкото в миналото..

Разпределения

Вагиналните секрети през 19-та седмица от бременността стават по-обилни. Това е норма за тялото на бъдеща майка и няма нужда да се притеснявате за това. Те могат да бъдат или прозрачни, или белезникави. Тайната не трябва да има мирис.

Ако една жена забележи промени в консистенцията или миризмата, трябва незабавно да се свържете със специалист. Невъзможно е да се игнорират опасните симптоми, тъй като това може да доведе до развитие на инфекция, която от своя страна ще предизвика спонтанен аборт.

Болка и кървене

Алгията и зацапванията на 19-та седмица от бременността могат да причинят сериозни отклонения в развитието на нероденото бебе или да са доказателство за ерозия на шийката на матката. В допълнение, кръвта във вагинален секрет може да е признак за:

 • Замразена бременност;
 • Механично увреждане на шийката на матката;
 • Патологични процеси в матката;
 • Липса на прогестерон.

Ако една жена се оплаква, че дърпа долната част на корема на 19-та седмица от бременността, то този симптом е и причината да се свържете с гинеколог. Болезнените усещания в слепоочията, долните крайници и мускулите не представляват заплаха за бебето, тъй като възникват поради спада на кръвното налягане, липсата на калций и магнезий.

Силното подуване на краката, напротив, е доказателство за бъбречни проблеми и изисква незабавна медицинска намеса, тъй като само по този начин ще бъде възможно да се спре опасното състояние, запазвайки здравето на майката и бебето..

Температури и ТОРС на 19-та седмица от бременността

Лекият ARVI на 19-та седмица от бременността не представлява сериозна опасност за плода. За да се отървете от хрема, кашлица и болки в гърлото, можете да използвате традиционната медицина, като малинов чай, мед и лимон, както и почивка в леглото.

Въпреки това, ако жената наблюдава влошаване на състоянието си и появата на други симптоми, например повишаване на температурата, тогава тя трябва да се консултира с лекар, тъй като няма да е възможно да се направи без неговата помощ. Най-добре е да се обадите вкъщи, за да не се изправите пред болни хора в клиниката.

Ако температурата се повиши при настинка, трябва да направите следното:

 • Когато се повиши над 38 градуса, трябва да се свалят опасни температурни показатели. За да направите това, можете да пиете всеки безопасен антипиретик, който терапевтът предписва. Ако те са под опасната граница, не е нужно да приемате наркотици, тялото ще се справи самостоятелно с температурата.
 • При ниски температури трябва да пиете много топли чайове, мляко и плодови напитки от ягодоплодни.
 • Избърсването с хладка вода ще помогне за намаляване на температурата.

По време на лечението на настинка трябва да спите повече, тъй като по време на сън тялото активира всички защитни функции и се справя с болестта по-бързо.

Бременност 19 седмици фетално развитие

19-та седмица от бременността е само половината от целия гестационен период. Изминаха пет месеца от първия ден на последния период. И малко по-малко от момента, когато яйцеклетката беше оплодена от спермата и започна да се развива в матката.

Размерът на плода на 19-та седмица от бременността е 25 сантиметра и тежи 350 грама, което е съпоставимо с голям картоф. Вътрешните органи и системи на бебето продължават да се подобряват. Централната нервна система се развива бързо.

Сетивата са развити, представени от зрение, допир, слух и обоняние. Зрителните анализатори вече са практически оформени и в близко бъдеще детето ще започне да отваря и затваря очи. По това време бебето вече чува добре, чувства се леко, прави смукателни движения, поглъща и изплюва околоплодната течност, прозява се, хълца и се усмихва.

Мозъкът е в активен етап на развитие, кората се сгъстява, невроните образуват мрежа и започват да изпращат сигнали. Благодарение на тези промени движенията на бебето стават подредени и координирани, тъй като се подчиняват на командите, дадени от мозъка..

Кожата има червен оттенък и много гънки. Скоро обаче тя ще стане гладка и еластична, тъй като ще се появи слой подкожна мазнина..

Храносмилателната система започва да се упражнява, подготвяйки се за процеса на смилане на храната. Червата съдържат меконий, образуван от онези вещества, които детето поглъща с околоплодните води..

Бъбреците филтрират течност и отделят урина от тялото. Белите дробове започват да се образуват в гърдите. Скелетът на детето вече е развит, но костните и хрущялните тъкани продължават да се укрепват. Тялото на бебето стана пропорционално, крайниците също придобиха нормална дължина.

Развитието на репродуктивната система на бебето също продължава. В момента момичетата имат около 6 милиона яйцеклетки в яйчниците си, които до края на бременността се намаляват до два милиона единици..

Анализи и изследвания на 19-та седмица от бременността

Ако смятаме, че деветнадесетата седмица е средата на календара на бременността, това означава, че бременната жена трябва да посещава антенаталната клиника поне веднъж месечно. Когато отива при гинеколога си, жената трябва да дари кръв и урина, за да може лекарят да определи дали има анемия, а в урината има протеинови съединения, които показват бъбречни проблеми. В допълнение, резултатите от теста ще дадат възможност да се разбере дали има процеси на възпалителна етиология в организма..

На този етап могат да бъдат предписани следните прегледи за:

 • HCG;
 • Прогестерон и естриол;
 • Алфа фетопротеин;

Предписва се и ултразвуков преглед, който в комбинация с анализи позволява на гинеколога да разбере дали има опасност от спонтанен аборт и отклонения в развитието на нероденото дете..

Можете също така да разберете какви изследвания са необходими на 20-та седмица от бременността, как се развива плода по това време и какви заплахи могат да съпътстват този период. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

Ултразвук за периода от 19 седмици от бременността

Ултразвуково сканиране на 19-та седмица от бременността се предписва само ако гинекологът, водещ бременността, има подозрения за патология в развитието на плода. При провеждане на ултразвуково изследване лекарят ще оцени дебелината на носната кост и яка на зоната на трохите, ще провери сърдечния ритъм, активността на бебето, състоянието на миометриума и околоплодните води.

Също така, по това време е възможно да се определи пола на детето вече без грешки, както в предишните времена, но ако детето не иска да покаже своя пол, бъдещата майка ще трябва да издържи до следващия път.

Хранене при бременност от 19 седмици

Тъй като токсикозата вече се е оттеглила, апетитът на бъдещата майка започва да се увеличава, но това не е причина да абсорбира вредни за бебето храни в големи количества. Диетата трябва да бъде здравословна, дозирана и най-важното балансирана. Само в този случай бъдещата майка ще може да бъде сигурна, че носенето на плода ще протича нормално и без никакви усложнения..

Менюто на бременната жена трябва да е богато на пресни плодове и зеленчуци, билки, постно месо и риба, зърнени храни, супи, ядки, яйца, пресни сокове и желе. Храненето на 19 гестационна седмица не трябва да бъде еднообразно. Трябва да се консумират телешки черен дроб и ябълки, тъй като те са с високо съдържание на желязо и млечни продукти, защото са богати на калций..

Трябва да се избягват бърза храна, кафе и газирани напитки. Алкохолът и тютюнопушенето са забранени. За да се запазят витамините в готовите ястия, те трябва да бъдат приготвени на пара или печени..

Витамини на 19-та седмица от бременността

Бъдещата майка през цялата бременност на плода трябва да приема витаминно-минерален комплекс, предписан й от гинеколог. Предписва се с цел попълване на запасите от хранителни вещества, необходими на организма за нормалното функциониране..

Вторият триместър е точно времето, когато витамините са най-важни за жената, тъй като на този етап се подобряват вътрешните органи на детето, укрепва се костната тъкан и се развива централната нервна система.

Ако има заплаха от прекъсване на бременността, на жената ще бъде предписан курс на витамин В6 в комбинация с магнезий. Това лекарство ще премахне тонуса на матката и ще помогне да се отървете от алгията..

19-та седмица от бременността: Физическа активност

На деветнадесетата седмица от бременността бебето практически не е в опасност, тъй като е било в първия триместър на раждането на плода. Сега бъдещата майка може да се занимава с йога, водна аеробика, танци, плуване и фитнес за бременни жени.

Физическата активност има благоприятен ефект върху тялото, но само ако се придържате към редица правила:

 • Трябва да изберете такива дейности, които да съответстват на нивото на обучение на бъдещата майка. Невъзможно е пренапрежение при носене на плод, тъй като това е изпълнено със спонтанен аборт;
 • Натоварването трябва да е умерено. Прекалено интензивните упражнения могат да навредят на вашето бебе..
 • Трябва да следите вашето благосъстояние, когато правите упражнения. Ако се чувствате слаби или замаяни, трябва да спрете да спортувате..

След като часовете приключат, определено трябва да попълните изразходваната енергия, като приготвите и хапнете вкусно ястие, или просто да се отпуснете..

Препоръки за период от 19 седмици от бременността

За да премине нормално този гестационен период и мама не изпитва дискомфорт, трябва да се спазват следните препоръки на 19-та седмица от бременността:

 • От период от деветнадесет седмици трябва да започнете да изучавате литературата за грижата за бебето от първите дни на живота. Можете също така да разговаряте с приятели, които имат деца, или да се запишете за курсове за майки, които съществуват в детските клиники.
 • Тъй като изборът на пози за сън при бременни жени е ограничен и те могат да спят само от дясната или лявата си страна, докато не е позволено да лежат по корем и гръб, те могат да получат проблеми със съня поради изпитания дискомфорт. За да премахнете подобни проблеми, можете да закупите възглавница за бременни жени, която ще направи почивката пълноценна, а положението на тялото възможно най-удобно.
 • Приемът на лекарства по това време трябва да бъде строго съгласуван с лекаря, за да не навреди на нероденото бебе..
 • Деветнадесетата седмица от бременността е времето за започване на активен начин на живот. Трябва да ходите повече, да правите йога, да плувате, да ходите на пикник с приятели и да правите всичко, за да поддържате тонус и добра физическа форма.
 • През този период е много важно да следите теглото си. Тъй като гаденето през 19-та седмица на бременността отстъпи, много майки започват да усвояват брашно и сладкиши, които през първия триместър са били недостъпни за тях. За да не качите излишни килограми, трябва внимателно да следите диетата си и да не консумирате вредни храни.

Следвайки всички препоръки, описани по-горе, една жена ще може да прекара полезно тази седмица и да се подготви за следващата.

Секс на 19-та седмица от бременността

Ако няма противопоказания за интимния живот, тогава гинекологът не забранява секса на 19-та седмица от бременността, а, напротив, може да го одобри поради благотворното му въздействие върху организма. През този период либидото на жената е стабилно, така че желанието за интимност се връща при нея до степен, в която е била преди зачеването.

Сексуалният живот обаче вече не може да бъде толкова интензивен, тъй като много позиции за бременна жена стават недостъпни. Детето започва да усеща докосвания отвън, така че към избора на пози трябва да се подхожда по-внимателно.

В случай на многоплодна бременност и раждане на плод, завършил със спонтанен аборт в миналото, сексуалният контакт трябва да бъде сведен до минимум или изобщо ограничен.

Заключение

За да донесе 19-та седмица на бременността само положителни емоции и добро здраве на бъдещата майка, трябва да спазвате всички предписания на лекаря, да почивате повече и да се разхождате на чист въздух и тогава през този период няма да възникнат проблеми.

Бременност 19 седмици

19-та седмица от бременността - колко месеца?

Вашият пети месец от бременността продължава. Четири и половина свърши и сега навлизате в третата седмица на петия месец - деветнадесетия. Как е твоето бебе?

Плодът на 19-та седмица от бременността прави голям скок в своето развитие. Сега мозъкът му активно расте и се развива, милиони неврони заемат местата си, установявайки комуникация помежду си. Сега "действията" на детето ще бъдат по-значими, така да се каже. Тоест ще настъпи координация на движенията, те вече не са толкова хаотични, както преди.

Другите детски органи не забавят развитието си. Белите дробове, бронхиолите и бронхите формират дихателната система, която ще бъде подобрена до самото раждане. На 19 седмица бронхиалното дърво започва да се оформя.

Мастните жлези на бебето работят активно: те произвеждат бяло-сиво вещество, което покрива малкото тяло на бебето, натрупвайки се в кожните гънки. Този оригинален лубрикант ще продължи до раждането: той ще предпази плода от въздействието на околоплодната течност и патогенните микроорганизми, тъй като има бактерицидни свойства.

Кожата на малкия също продължава да бъде покрита с лануго пух. Тези косми се виждат дори на лицето на бебето, което понякога се запазва чак до самото раждане. Не се притеснявайте, те ще изчезнат по-късно, така че бебето няма да е космати през цялото време..

На 19-та седмица от бременността бебето вече уверено повдига глава и може да я обърне. Вратът вече е достатъчно здрав и се върти на 180 градуса. Размерът на трохите продължава да се увеличава: вече тежи средно 250 g, кокцигелно-теменният размер е повече от 15 cm.

Матка

Матката не изостава от плода и продължава да расте. На 19 седмица тя тежи 320 г, продължава да нараства и да се издига по-високо. Можете да усетите матката на 1,3 см под пъпа.

Растежът на матката води не само до увеличаване на корема, но и до появата на различни болки. Тези усещания обаче не са опасни..

Болка през 19-та седмица от бременността

Това са болки в корема, свързани със стягането на мускулите, които държат матката. Тези мускули непрекъснато стават по-дебели и по-силни, но с резки движения жената може да усети напрежението им. Освен това до края на седмица 19 и след това ще започнете да усещате натиска на матката върху пъпа - отвътре. Това е много неприятно и дори досадно усещане, но когато матката преодолее този сегмент от пътя, той ще изчезне, бъдете търпеливи.

Нарастващото тегло и размерите на матката оказват натиск върху таза и долната част на гърба, където също може да възникне болка. Освен това костите започват да се отделят много бавно, разширявайки родовия канал, по който детето ще продължи. Тези процеси също са свързани с болки в костите (по-специално в бедрата).

Болката в краката и гърба е резултат от продължително стоене или седене в неудобно положение. Ако имате заседнала работа, опитайте се да ходите поне 1-2 пъти на час. Също така, не сядайте на столове или дивани без гръб, не кръстосвайте краката си, не носете високи токчета.

Стомах

Коремна болка може да показва вероятността от прекъсване на бременността. Ако те са изразени, имат спазмен характер, ако долната част на корема наистина боли и дърпа силно, а също и ако тези болки са придружени от кървави отделяния, тогава трябва да кажете на лекаря за това.

Коремът на 19-та седмица от бременността трябва вече да е нараснал забележимо. Най-вероятно вече не можете да спите по корем и не е нужно: в това положение матката е компресирана и това е нежелано и неприятно. Също така не се препоръчва да спите по гръб, така че матката да не притиска кухината на вената с теглото си, блокирайки достъпа на кръв и кислород до плода..

Усещания (движения) на 19-та седмица от бременността

Женското тяло започва постепенно да се подготвя за предстоящото раждане и кърмене. Понякога от млечните жлези може да се отдели коластра. Не трябва да се прави нищо специално, просто избършете зърната с чиста, мека кърпа.

На 19-та седмица от бременността нивото на хемоглобина в кръвта може да бъде понижено поради увеличаване на обема му. В тази връзка жената изпитва слабост, умора и световъртеж. Междувременно пулсът може да зачести, да се появят затруднения с дишането: дълбоките вдишвания и издишвания понякога са затруднени. В такива моменти се опитайте да дишате плитко, като куче..

През втория триместър изпотяването се увеличава и уринирането се увеличава - всичко това са физиологични процеси, които не изискват лечение. Но появата на стрии, макар и съвсем естествена, е много нежелана. Не забравяйте да предотвратите появата на стрии.

Слушайте корема си. Ако до 19-та седмица все още не сте усетили фетални движения, тогава може би ще усетите първите движения точно сега. Ако вече сте опознали бебето си по-добре, все пак очаквайте нови вторични трусове. С течение на времето те ще стават все по-чести и активни..

Разпределения

Този период се характеризира и с увеличаване на вагиналното отделяне. Те стават течни и обилни, но не променят цвета и миризмата си. Всяко друго отделяне се счита за патологично и изисква насочване към гинеколог. Те включват жълто, зелено, сиво, червено, кафяво, сирене, неравномерно, пенливо, остър мирис на отделяне. Те са признак на инфекциозни заболявания, които изискват специално лечение. По време на бременност млечницата най-често се възпалява, което със сигурност трябва да се излекува преди раждането..

Вторият триместър е време за себе си. Ако планирате пътуване, пътуване или посещения при близки, това е най-подходящото време да ги направите. Само лошото здраве и заплахите от прекъсване на бременността, при които такава дейност е противопоказана, могат да се намесят. В противен случай продължете да ходите много и да се движите, ходете на фитнес за бременни жени, правете секс с любимия си съпруг. Цялото семейство се възползва от интимността! Не бива да си отказвате това удоволствие, особено сега, в една от най-спокойните седмици от цялата бременност..

Замразена бременност

И въпреки това слушайте тялото си през цялото време. Не пренебрегвайте и най-малките заболявания, подозрителни симптоми и промени. За съжаление се случва при някои жени плодът да замръзне вътреутробно. Най-често това се случва през първия триместър и завършва със спонтанен аборт. Спонтанен аборт обаче не винаги се случва и една жена може да ходи с мъртъв плод в продължение на няколко седмици - това е много опасно..

Лекарят може да идентифицира неразвита бременност при следващия преглед или по време на ултразвуково сканиране: размерът на матката не съответства на очакваната дата, сърдечният ритъм и движенията на бебето липсват. Въпреки това, замразена бременност на 19 седмица не се случва често. Не трябва обаче да пренебрегвате планираните посещения при лекар..

Тестове на 19-та седмица от бременността

За да контролира състоянието на плода и хода на бременността, лекарят редовно предписва поредица тестове за своето отделение и ги изпраща за прегледи. На 19-та седмица от бременността си струва да проверите нивото на хемоглобина в кръвта, кръвната захар, урината за протеини.

Ако възникне необходимост, на една жена може също да се предложи да премине анализ за хормони, по-специално за прогестерон, чието ниво се увеличава по време на бременност, за да се поддържа и развива добре..

Ако по това време все още не сте преминали скрининга за втория триместър (но планирате да го направите), тогава трябва да побързате - най-информативно е преди 20-та седмица на бременността.

Вторият скрининг или тройният тест е биохимичен кръвен тест за hCG (човешки хорионгонадотропин), AFP (алфа-фетопротеин) и свободен (неконюгиран) естриол. Този тест ви позволява да определите нивото на определени маркери в кръвта на бременна жена и въз основа на тези проучвания, както и допълнителни данни (тегло и възраст на бъдещата майка, брой плодове и др.), Да я класифицирате като група с повишен или намален риск от развитие на хромозомни аномалии в плода (по-специално, Синдром на Даун, синдром на Едуардс и дефект на нервната тръба). Всички показатели могат и трябва да се оценяват само в комбинация! Отделно те нямат диагностична стойност..

В допълнение към биохимичните кръвни тестове, вторият скрининг включва и ултразвуково сканиране, което определено ще разгледа дебелината на зоната на феталната яка и носната кост. Uzist трябва да оцени сърдечния ритъм на детето, неговата двигателна активност, да диагностицира отсъствието на патологии, несъвместими с живота, да изследва маточния миометриум, размера на матката и плода, състоянието на околоплодната течност. По искане на родителите (и, разбира се, на самото дете), може да се определи пола на бебето. Може би имате късмет и ще откриете, че малкото играе: по това време, изненадващо, плодът вече е разработил режим, подобен на този на новородено (той спи 18 часа на ден, а останалото време е буден).

Хранене

За да може бебето ви да се развива възможно най-добре, трябва да се храните правилно и пълноценно. Диетата трябва да бъде балансирана с преобладаване на протеинови храни. Яжте постно варено говеждо, ядки, бобови растения (ако няма проблеми с газовете).

По-добре е да готвите ястия по начини, които изключват пърженето и използването на голямо количество мазнина. Също така изключете или поне ограничете пикантните, пушени, изкуствени храни, дръжте солените, сладките и нишестените храни под контрол.

Не забравяйте да включите в диетата си храни, богати на желязо и калций: сушени кайсии, смокини, райска ябълка, боровинки, доматен сок, елда и овесени ядки, говеждо и заешко месо, език, яйца, сирене, зелени зеленчуци и плодове, листни зеленчуци.

Яжте частично, на малки порции, не гладувайте. Много е важно обаче да не се преяжда: това ще предотврати развитието на много възможни проблеми..

Тегло при бременност от 19 седмици

Препоръчително е да се претегляте поне веднъж седмично по едно и също време в едни и същи дрехи (или изобщо не), за да контролирате наддаването на тегло. Във втория триместър седмичното увеличение на нормата трябва да бъде 250-300 г. От началото на бременността се предполага, че трябва да наддадете от 3,6 кг на 6,3 кг. Обикновено обаче тези данни могат да се различават поотделно. Много зависи от теглото на жената преди бременността, нейната възраст, здравословно състояние, бременност и други фактори. Само гинеколог, който води бременност, може правилно да оцени увеличението ви.

Бременна на 19 седмици

19 акушерска седмица на бременността е краят на втория триместър. По това време повечето жени се чувстват добре, тъй като токсикозата е изостанала, а коремът не пречи. В тази статия ще разгледаме какво още се случва с майката и бебето на 19 гестационна седмица..

 1. Развитие на бебето на 19 седмица
 2. Как се променя тялото на детето
 3. Разбъркване на плода
 4. Чувствата на мама
 5. Седмица 19 е колко месеца
 6. Къде е бебето сега
 7. Необходими анализи
 8. Ултразвук на плода на 19 акушерска седмица
 9. Снимка на детето на ултразвук
 10. Опасност от ниска плацентация
 11. Спонтанен аборт на 19 акушерска седмица
 12. Замразена бременност
 13. Какъв трябва да бъде коремът
 14. Снимка на коремчета на 19-та седмица от бременността
 15. Позволен ли е секс през този период
 16. Храна за мама
 17. Спорт и ежедневие на 19 акушерска седмица от бременността
 18. Общи препоръки за мама
 19. Видео

Развитие на бебето на 19 седмица

Вашето бебе се развива активно всеки ден. На деветнадесетата седмица ежедневието му започва да се формира. Сега той спи и е буден в точно определено време. Сънят отнема до 18 часа. Бебето ще живее по приблизително еднакъв график за първи път след раждането..

По това време се формира челюстният апарат, вече има зачатъци на мляко и кътници. През цялото си свободно време бебето подобрява двигателните умения. Той се преобръща, завърта се и кима с глава, взима пръсти в устата си, гримасира, трепва при силни звуци, присвива очи в ярка светлина. Малкото дете се опитва да хване дръжките на предмети, които са до него. Дали това е пъпната връв, собствените й крака или кожата.

Таблица на параметрите на детското развитие на 19 акушерска седмица от бременността:

Всеки ден теглото и височината на бебето се увеличават. Сърцето бие активно, пикочната и храносмилателната системи функционират.

Как се променя тялото на детето

Нека разгледаме най-важните промени, които се случват с малък организъм през този период:

 • Пулсът на бебето вече е 140-160 удара в минута. Това е значително по-високо от това на мама. Това се дължи на малкия размер на сърцето на детето.
 • Мозъчната кора се формира активно. Бебето научава нови рефлекси - смучене, преглъщане, присвиване от светлината, трепване от силен звук.
 • Мама ясно усеща кога бебето се движи. Вече има достатъчно място за него в утробата. Салтува, движи ръце, крака, играе си с пъпната връв. Поглаждайки се по корема, жената може да почувства как детето се отблъсква. Вече е в контакт с майка си, свиквайки с нейния глас.
 • Плацентата е почти напълно оформена, но все пак позволява да преминат някои вредни вещества. Това важи особено за лекарствата. В тази връзка жената трябва да приема каквито и да било лекарства само по предписание на лекар..

Много промени се отбелязват в развитието на мозъка. На 19-та акушерска седмица на бременността в нея се формират центрове, които отговарят за петте основни сетива - вкус, обоняние, зрение, допир, слух..

Освен това се извършват такива промени:

 • Мускулите се укрепват. След раждането бебето все още няма да държи главичката, но ще може да я завърти.
 • На малките пръсти вече се виждат нокътните плочи. Малкото дете огъва и разгъва фалангите, активно подобрява рефлекса за хващане.
 • На 19 акушерска седмица под кожата се появява мастна подложка. Той е от съществено значение за защита и съхранение на енергия след раждането..
 • При момичетата се снасят огромен брой яйца, до 1,5 милиона. Момчетата имат тестиси. Сега те все още са в коремната кухина..
 • Развиват се дихателни органи. Плодът поглъща околоплодната течност, тренирайки дихателните умения.
 • Малките бъбреци на бебето работят. Сдвоеният орган обработва течността, извежда я от тялото.
 • Червата произвеждат меконий - оригиналните изпражнения.

Всеки ден бебето все повече прилича на новородено, пропорциите на тялото му стават по-хармонични, главата вече не е толкова голяма по отношение на тялото.

Мама трябва да помни, че всякакви негативни емоции не се отразяват на детето по най-добрия начин. На 19-та седмица, както и на по-ранни дати, трябва да се избягват стресът и безпокойството.

Разбъркване на плода

Майките на 19-та акушерска седмица на бременността са загрижени не само за периода, в който бебето започва да се напъва, но и за нормите на движения, тоест техните количества на ден. Това се дължи на факта, че някои жени имат много активно дете, докато други, напротив, се чувстват доста рядко. Нека да разгледаме този въпрос.

Първото нещо, което трябва да се подчертае, е, че всички деца са много различни, така че определено трябва да вземете предвид индивидуалността на всяка трохи. Дори след раждането бебетата се държат по съвсем различен начин. Някои не спят много, често се събуждат, капризни са. Други се държат спокойно, спят много часове.

Смята се, че бременната жена трябва да изпитва приблизително 8-10 движения на ден. Поради факта, че на 19 седмица има активно развитие на мозъка, движенията на детето стават по-ясни, но все още не напълно осъзнати. Някои майки имат малки деца, които бутат доста често, понякога до 15-20 пъти на почукване.

Ако движенията са твърде активни или пасивни, трябва да информирате Вашия лекар за това. Преди това експертите вярваха, че ако трохата се бута твърде често, това показва кислороден глад в плода. Сега това твърдение е опровергано. Но има връзка между външните промени и двигателната активност на плода. Отзивите на много бременни жени показват, че в горещите и задушни стаи малкият мъж се движи по-активно.

Какво друго може да повлияе на двигателната активност:

 • Феталните трептения се забелязват със силни звуци.
 • Ежедневието на бременната жена също влияе върху поведението на малкото дете. Ако мама спи много, слуша спокойна музика, бебето също най-вероятно ще се държи спокойно..
 • Ако жената обича да се поглези с шоколад или кафе, физическата активност на бебето обикновено се увеличава..

Защо твърде активното движение е опасно за бебето? При чести движения детето може да се заплете в собствената си пъпна връв, което е опасно за живота му. Ако треперенето внезапно спре или стане много пасивно, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Мама трябва внимателно да следи движенията на трохите през цялата бременност. За всякакви промени трябва да се консултирате с вашия гинеколог.

В тази статия можете да разберете какво се е случило с вашето бебе на 18-та седмица от бременността..

Чувствата на мама

На 19-та акушерска седмица на бременността състоянието на майката се нормализира. Признаци като гадене, повръщане, липса на апетит и други изчезват. Въпреки това, общото благосъстояние може да бъде нарушено от следните симптоми:

 • Често уриниране. Нарастващата матка продължава да оказва натиск върху пикочния мехур, така че ходенето до тоалетната, особено през нощта, не дава почивка на бременната.
 • Често при жени, които очакват бебе, болки в кръста и дърпане в долната част на корема. Дискомфорт в гърба се наблюдава поради изместване на центъра на тежестта, а болката в долната част на корема възниква поради разтягане на матката.
 • На деветнадесетата седмица от бременността обемът на секретите от влагалището може да се увеличи. Ако е прозрачен и без мирис, не се притеснявайте. Кафявите и кървави отделяния трябва да бъдат незабавна причина да посетите лекар..
 • Понякога момичетата имат болки в лявата страна, докато носят бебе. В такава ситуация майката определено трябва да се подложи на медицински преглед. В случай на силна болка се обадете на линейка. Често този симптом се проявява при сериозни патологии на вътрешните органи..

Често на 19-та акушерска седмица на бременността се наблюдава повишен тонус на матката. Това състояние се проявява под формата на "вкаменяване" на корема, дърпаща болка, чувство на скованост. Удобната поза, равномерното дишане и положителните мисли могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение. Хипертонията се счита за по-опасно състояние. Той носи заплахата от прекъсване на бременността и преждевременно раждане. В този случай могат да се предписват Utrozhestan и други лекарства..

През деветнадесетата седмица на бременността жената трябва да се сблъска с много трудности. Но всички те изглеждат като дребна дреболия след дългоочакваната среща с бебето им..

Седмица 19 е колко месеца

Преди да разберем кой месец е, нека първо разберем какво е акушерски и ембрионален термин. Всички лекари използват метода за акушерско броене. Изчислява се от първия ден на последната менструация. Следователно 19 акушерска седмица са три месеца и три седмици..

Ако говорим за ембрионален период, тогава тук терминът е взет директно от зачеването. Но е доста трудно да се преброи. Следователно в медицината те използват акушерския календар..

Къде е бебето сега

На 19-та акушерска седмица на бременността плодът се движи свободно в матката, тъй като все още е малък. Самият орган тежи приблизително 320 g и се намира на 3-4 сантиметра под пъпа. Местоположението на трохите в матката по това време не е постоянно. Детето може да се преобръща няколко пъти през целия период.

Има няколко позиции на плода в утробата:

 • Глава - главата е надолу към родовия канал. Това е оптималното положение на плода за естествено раждане..
 • Напречен - плодът лежи напречно, спрямо маточния фаринкс. Главата и задните части са отстрани на матката.
 • Таза - бебето се поставя с краката надолу. Ако бебето не се разгърне преди раждането, често лекарите решават цезарово сечение.

Ако на ултразвук сте открили напречно или седалищно предлежание на плода, не се паникьосвайте. Преди бебето да се роди, то все още има достатъчно време да се обърне. Освен това има специална гимнастика за бременни жени, която ще помогне на бебето да заеме естествена позиция в утробата..

Необходими анализи

На 19-та акушерска седмица на бременността жената може да бъде насочена за общ анализ на кръвта и урината. В допълнение, бъдещата майка може да се нуждае от следните видове тестове:

 • ниво на хемоглобина:
 • кръв за захар;
 • протеин в урината;
 • изследване за TORCH инфекция, ако не е извършено по-рано;
 • кръвен тест за hCG, ACE и свободен естриол.

На деветнадесетата акушерска седмица на бременността е задължително да се наблюдава концентрацията на прогестерон в майката. Този хормон непрекъснато се увеличава в кръвта, което показва благоприятно развитие на плода..

ACE, hCG и свободният естриол са включени в изследването в т. Нар. Троен анализ. Тези маркери позволяват да се подозира някои нарушения в развитието на детето, по-специално синдром на Даун, синдром на Едуардс и патология на нервната тръба. Прочетете повече за hCG тук.

Тези показатели се оценяват стриктно от специалист в комплекса. Ако вземем един или друг маркер отделно, те не носят диагностична стойност..

Ултразвук на плода на 19 акушерска седмица

Ултразвукът обикновено не се прави на 19 гестационна седмица. Този метод на изследване се използва, когато има съмнение за някои нарушения в развитието на детето. По време на процедурата лекарят оценява такива важни показатели в плода като дебелината на яката, сърдечната честота, дължината на носната кост, състоянието на ендометриума, точката на закрепване на плацентата, двигателната активност на детето и т.н..

С точност по това време вече е възможно да се определи полът на бебето. Ултразвуковият монитор ясно показва кой е в утробата, момче или момиче. Вероятността за грешка в 19 акушерска седмица на бременността е незначителна.

Снимка на детето на ултразвук

По време на ултразвуково сканиране много родители молят лекаря да отпечата снимка на бебето им за спомен. Как изглежда бебето на този етап, можете да видите по-долу.

На снимката вече можете да видите характеристиките на малкия човек. Сега той изглежда почти като новородено.

Опасност от ниска плацентация

Плацентата е много важен орган, който осигурява на бебето кислород и други хранителни вещества през целия период на бременността. В идеалния случай "бебешката седалка" е прикрепена към задната или предната стена на матката, най-малко 7 см над маточния фаринкс.

Ниската плацентация е състояние, при което плацентата се намира близо до маточната ос, но не я припокрива. Това се случва по много причини..

Причини за ниска плацентация:

 • бременност след 30-35 години;
 • второ, трето или последващо раждане;
 • белези или възпаление в матката;
 • ръчно разделяне на бебешката седалка по време на предишно раждане;
 • патология на структурата на репродуктивните органи на жената;
 • придобити физически дефекти на матката;
 • носещи близнаци или тризнаци;
 • патологии, водещи до нарушено кръвообращение в тазовата област.

За да разберете дали плацентата се развива правилно, помага ултразвуковото сканиране. Понякога това състояние представлява сериозна заплаха за бебето. В този случай може да има кървави изхвърляния, кислороден глад на плода, намаляване на кръвното налягане при майка.

Въпреки факта, че ниската плацентация не се счита за патологично състояние, в края на бременността жената се препоръчва да се придържа към следните съвети:

 • Ходете по-малко и прекарвайте време на крака, спрете вдигането на тежести и тежката физическа работа.
 • Почивайте си повече, спете поне 8-9 часа на ден.
 • Когато си почивате, опитайте се да държите краката си високо.
 • Опитайте се да не клякате или да се навеждате твърде много.

Освен това трябва внимателно да наблюдавате естеството на влагалищното течение, да не пропускате планирани ултразвуци и прегледи с гинеколог.

Пациентите с диагноза ниска плацентация трябва да бъдат под строг медицински контрол през цялата бременност..

Спонтанен аборт на 19 акушерска седмица

Първо, нека разберем какво е спонтанен аборт. Спонтанен аборт е спонтанното отхвърляне на плода от женското тяло. След 22 седмици от бременността този процес в медицината се нарича преждевременно раждане. Патологията се диагностицира главно в ранните етапи, но през втория триместър се наблюдава доста често.

 • генетични нарушения в плода;
 • неправилен начин на живот на бременна жена;
 • лоши навици на бъдещата майка;
 • хормонални нарушения в тялото на жената;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания;
 • коремна травма;
 • приемане на някои лекарства и така нататък.

Симптомите на спонтанен аборт на 19 акушерска седмица включват болки от различно естество в долната част на корема и кръста, както и патологично отделяне, смесено с кръв от влагалището. По-рано същите симптоми могат да се появят при извънматочна бременност..

Ако се открият такива признаци, бременната жена не трябва да губи нито минута. С навременното приемане в болницата често е възможно да се спаси бебето. Докато чака лекаря, майката трябва да заеме легнало положение с повдигнати крака. Когато детето е сериозно застрашено, момичето обикновено се хоспитализира.

Често жените трябва да лежат на консервация за доста дълъг период. Въпреки това те успяват да родят абсолютно здраво бебе.

Замразена бременност

Все още съществува заплаха от замръзване на плода на 19 акушерска седмица, макар и не толкова висока, колкото в ранните етапи. Смъртта на дете може да настъпи под въздействието на различни провокиращи фактори..

Причини за замразена бременност:

 • хромозомни аномалии при плода;
 • хормонален дисбаланс при жена;
 • сериозни патологии на вътрешните органи при майката;
 • прехвърляне на инфекциозни заболявания;
 • стрес, лоши навици, нездравословна диета;
 • коремна травма;
 • отравяне на организма с токсини и др..

Замръзването на плода може да се случи при момичета от различни възрасти, няма значение дали е първата, втората или следващата бременност. Често причините за това патологично състояние остават неясни..

Жената може самостоятелно да разпознае симптомите на замръзване на детето по липса на движения. Ако те не са там, мама трябва незабавно да отиде в болницата. Гинекологът трябва да проведе необходимия преглед, да изпрати пациента на ултразвуково сканиране. Смъртта на бебе се диагностицира от липсата на сърдечен ритъм и някои други признаци.

Какъв трябва да бъде коремът

Въпросът с какъв размер трябва да бъде коремът на бременна жена на 19-та акушерска седмица тревожи много майки. Няма конкретни рамки за размер и форма. В медицинската практика се използват приблизителни параметри - височината на корема в сантиметри трябва да съответства на броя седмици на бременността. Но и тук индивидуалните особености на структурата на тялото на момичето играят важна роля..

Някои имат голям корем, други плоски, меки. Някой има остър, някой кръгъл. Много зависи и от местоположението на плода в утробата. Ако наддаването на тегло е бързо, коремът съответно ще бъде по-голям. Когато печалбата е ниска, закръглеността също ще бъде по-малка. Както и да е, не търсете никакви отклонения от нормата в себе си. Доверете здравето си на опитни лекари.

Снимка на коремчета на 19-та седмица от бременността

На тези снимки момичетата имат деветнадесет акушерски седмици.

Вижда се, че различните мумии имат различни коремчета..

Позволен ли е секс през този период

С увеличаването на размера на корема и появата на смущения на трохите, много майки са много притеснени дали е разрешен полов акт. При нормално протичане на бременността интимността не е противопоказана. Разбира се, необходимо е да избирате безопасни пози, да избягвате натиск върху коремната област и дълбоко проникване.

Ситуацията е различна при жените, които са били заплашени от спонтанен аборт. В такива случаи гинекологът вероятно ще забрани интимността, тъй като сексът може да провокира кървене, отлепване на плацентата и дори спонтанен аборт..

Прекалените предпазни мерки по този деликатен въпрос няма да навредят. Преди да правите секс, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Храна за мама

19-та акушерска седмица на бременността носи на мама облекчение по отношение на цялостното благосъстояние. Жената вече не е болна, апетитът се подобрява, храносмилането постепенно се подобрява. Въпреки това, трябва да продължите да следите отблизо вашата диета. На този етап бебето се нуждае от витамини и минерали за нормално развитие.

Общи диетични указания:

 • За да се предотврати усещане за тежест в стомаха, се препоръчва да се яде на малки порции, да не се преяжда. Ако чувствате глад между храненията, можете да ядете ябълка или банан, да изпиете чаша зелен чай или мляко.
 • Не можете да пропуснете закуската. За това се препоръчва да изберете овесена каша, елда, ориз или друга каша. Зърнените храни са идеални за сутрешно хранене, ще ви дадат тласък на енергия за целия ден..
 • Трябва да ограничите приема на сладкиши. Торти, торти, шоколад трябва да се ядат по малко наведнъж. По-добре е да ги замените с халва, разрешени са сушени плодове, мармалад, блат, карамели.
 • През деня е по-добре да ядете предимно протеини, въглехидрати, мазнини. Вечер можете да изпиете чаша кефир или кисело мляко.

По-добре е да готвите храна чрез варене, задушаване или печене. Важно е да ограничите в диетата голямо количество сол, захар, пушени храни, колбаси, люти подправки, сосове, маринати. Предпочитание трябва да се дава на зърнени храни, зеленчуци, плодове, билки, млечни и кисели млечни продукти, риба, месо.

За да научите повече за храненето на жената по време на кърмене през първия месец, този запис ще ви помогне..

Спорт и ежедневие на 19 акушерска седмица от бременността

Жената може да избере оптималната физическа активност за себе си, като се консултира с лекаря си. За този период се препоръчва да се отделят 2-3 дни в седмицата за гимнастика. В същото време е много важно спортът да носи удоволствие и само положителни емоции..
Йога, плуване, фитбол упражнения и други безопасни спортове са най-подходящи за 19-та акушерска седмица на бременността. Тежките физически натоварвания, разбира се, трябва да бъдат изоставени..

Що се отнася до съня, бъдещата майка трябва да спи поне 8 часа на ден. Добре е да се отпуснете през деня. На работа човек не трябва да бъде много уморен, важно е да избягвате конфликти с колегите. През този период жената трябва да изпитва само положителни емоции..

Ако искате да знаете подробно за развитието на детето по седмици от бременността, прочетете тази статия.

Общи препоръки за мама

Носенето на бебе е много вълнуващ и отговорен период в живота на всяка жена. За да направите това време възможно най-удобно, трябва редовно да посещавате гинеколог, да правите всички необходими тестове, стриктно да се придържате към препоръките на лекаря. Освен това следните съвети не навредят:

 • Опитайте се да премахнете негативните емоции и страхове от живота си. Положителното отношение е ключът към здравословното развитие на бебето..
 • Хранете се правилно, купувайте храна само от надеждни магазини, избягвайте спонтанните пазари.
 • Организирайте ежедневието си. Почивайте си повече, разхождайте се на чист въздух.
 • Вашето бебе ви чува. Опитайте се да говорите с него възможно най-често, включете релаксираща музика, четете приказки. Свържете татко с този процес. Това ще помогне за бързото установяване на връзката между бебето и бащата след раждането..
 • Избягвайте тежката работа и тежкото повдигане. Много е опасно през 19-та седмица от бременността..
 • Прекарвайте повече време със семейството и приятелите си. Роднините ще помогнат да се справят с безпокойството и страховете, които често възникват при момичетата по време на раждането на бебе.
 • Ако се появят някакви предупредителни признаци (зацапване, скокове на налягане, общо влошаване на благосъстоянието), наложително е да информирате лекаря за това.
 • По-добре е да откажете полети и дълги пътувания. Ако въпреки това възникне такава необходимост, първо трябва да се консултирате със специалист.
 • Винаги носете предпазни колани в превозните средства. Често тази предпазна мярка спасява живота на мама и бебе..

На 19 седмици можете да се запишете за курсове за бременни жени. Специалистите в такива класове казват на майките много полезна информация относно раждането и отглеждането на бебета. Освен това има възможност за чат с други жени.

Ако вече се интересувате да научите за развитието на дете до една година, нашата статия със сигурност ще бъде полезна за вас..

Видео

Можете визуално да научите за развитието на бебе в утробата, като гледате това видео.