Срокът е 16 седмици: как се развива бебето, какъв е размерът на плода, какво може да се види на ултразвук, има ли промени в благосъстоянието на майката. Препоръки на 16 седмица.

Шестнадесета седмица от бременността

До 16-та седмица на бременността бъдещата майка може с гордост да погледне забележимо заобленото си коремче, тъй като растежът на плода при това изтичане на бременност вече достига 16 см, а теглото му постепенно се приближава до 100 грама. Но си струва да се отбележи, че дори отстъпващите прояви на ранна токсикоза, които не трябва да са нормални по това време, отсъствието на гадене и повръщане не трябва да се превръщат в причина за бъдещата майка да започне да яде за двама - оптималното увеличение на телесното тегло не трябва да надвишава 2, 5 кг.

Жените, които не са бременни за първи път, може вече да усещат движенията на бебето вътре. Най-често обаче това се случва само след двадесет седмици. Височината на врата за период от 16 седмици е 16 см. Трудно е да спортувате с леко уголемен корем, но все пак трябва да правите леки упражнения, за да подготвите тялото за бременност и раждане.

Запекът не изчезва. Можете да коригирате този деликатен момент, като ядете и спазвате режима на пиене. И също - движение. Например леко ходене.

Особено опасни са бъбречните заболявания, които лесно могат да станат хронични, ако се пропусне своевременно лечение. Всяка инфекция на пикочните пътища е заплаха за здравето и живота на детето..

Може да откриете, че често имате задух дори на открито. Матката поддържа диафрагмата отдолу, няма да дишате по никакъв начин, особено ако сте в седнало положение. Появява се физиологичен хрема, което прави дишането още по-дискомфортно. Не се притеснявайте, това ще отмине. Не трябва да предписвате собствено лечение, използвайте аптечни аерозоли и капки за нос.

Може да се притеснявате от болка в ребрената част, в долната част на гърба, в корема (мускулите се разтягат), мигрена, болки в ставите (поради подуване и наддаване на тегло). Ако болките, особено в корема, ви притесняват твърде много, консултирайте се с Вашия лекар. Може би назначаването на медицинска превръзка и допълнителни изследвания за установяване на причините за дискомфорт.

Шестнадесета седмица от бременността

Развитие на плода на 16 седмици

От особеностите на развитието на бебето на 16 гестационна седмица си струва да се отбележи, че момичетата са завършили напълно полагането на яйчниците и те вече заемат типичното си място, спускайки се от горната част на коремната кухина до тазовата област - мястото на типичното им местоположение. По това време на развитие детето е завършило напълно формирането на всички основни стави и плодът има първите движения, подобни на дишането. Честотата на нормалните сърдечни удари на сърцето на бебето достига 120-140 удара в минута, което може да бъде записано с ултразвуково изследване на бъдещата майка. Детето постепенно започва да движи главата си, има първите контракции на лицевите мускули на лицето, които наподобяват гримаса. Предсърдията завършват своето формиране и са разположени симетрично отстрани на главата. Полагането на папиларни линии започва на пръстите на ръцете и краката и този модел е различен за всички хора на Земята, с изключение на еднояйчни близнаци. От този период на бременността е възможно ясно да се разгледа пола на детето по време на ултразвуковото изследване, което става много важно, ако в семействата на бъдещи родители има наследствени заболявания, които се предават, свързани с пола - цветна слепота, хемофилия.

Развитие на плода на 16 седмици

Ултразвук и анализи за период от 16 седмици

При ултразвук ключиците и белите дробове на детето са доста забележими. Бебето се държи независимо, движи се, плува в околоплодната течност. Той може да се обърне от вас и доктора на екрана, срамежливо да скрие лицето си.

По това време момчетата вече са оформили гениталиите си, но тестисите все още не са се спуснали в коремната кухина. Вече може да се определи пола на бебето с добър ъгъл.

До края на шестнадесетата седмица плодът ще порасне, главата му вече ще бъде малко повече от 3 см, тегло - 80-100 г (приблизително, малко авокадо или топено сирене). Плацентата се сгъстява, става още по-надеждно убежище за "корема".

На този етап от бременността се извършват няколко важни лабораторни изследвания, чието своевременно изпълнение дава възможност да се изключи наличието на тежки нарушения на развитието на детето. Извършва се биохимичен кръвен тест за определяне на нивото на алфа-фетопротеин, естриол и хорион гонадотропин, а отклоненията в резултатите от теста над и под нормата трябва да алармират жената и акушер-гинеколога, който следи хода на бременността. В този период на бременност, ако подозирате наличието на наследствени заболявания, е задължително да назначите консултация с генетик.

Секс за период от 16 седмици

Ако бременността се развива хармонично, тогава няма противопоказания за интимност с партньор. Сексът за период от 16 седмици не е забранен, но е важно да избирате нежни пози, така че да няма натиск върху стомаха и резки дръпвания. Не трябва да провеждате сексуални експерименти с многоплодна бременност, ниско закрепване на плацентата и заплаха от спонтанен аборт. И разбира се, ръководете се преди всичко от благосъстоянието и желанието на бременната жена.

Замразена бременност на 16 седмици

Замразяването на плода е спиране на развитието на детето в утробата на майката. До 18-та седмица продължава критичен период, през който е възможна смърт на плода. Точната причина за това явление не може да бъде идентифицирана, но най-често това се случва, когато има инфекция при майката или хромозомни аномалии при бебето, ако резусът на жената и плода са несъвместими, ако се произвежда малко прогестерон, има заплахи от околната среда или когато бъдещата майка води асоциален начин на живот, пие или употребява наркотици. Абортът в миналото може да е косвено отговорен за трагедията.

Замразената бременност се проявява с болка в матката, силно кафяво отделяне, висока температура и летаргия. Състоянието е опасно, защото е трудно да се определи само по женски чувства. Малките признаци могат да бъдат объркани с индивидуални симптоми на бременност. Важно е да посетите лекар, да вземете тестове навреме, да наблюдавате начина на живот, показан от бременна жена, и ясно да следвате предписанията на гинеколог.

Препоръки за бременни жени на 16 седмица

В дневния режим на бъдещата майка няма забележими промени на 16-та седмица от бременността, но е важно да се отдели достатъчно време на ходене на чист въздух и почивка, а продължителността на нощния сън не трябва да бъде по-малка от 8-10 часа.

Изберете свободно прилепнало, несинтетично облекло, избягвайте плътно бельо и чорапогащи. Забравете за дантелата до времето след раждането, откажете се от тесните панталони и коланите в кръста. Обувките трябва да са удобни, еластични и възглавнички при ходене, да намалят натоварването на подутите крака.

Препоръки за бременни жени на 16 седмица

Ключът към хармоничното развитие на плода е балансът в храненето. Яжте обилно и вкусно, но избягвайте внезапните скокове на теглото. Наситете диетата с витамини и желязо, яжте частично, но често. За да избегнете запек, обичайте храни с фибри - зърнени храни, билки, влакнести зеленчуци. Пийте много вода, но не я насилвайте. Избягвайте силно кафе и чай. Алкохолът все още е табу. Това се отнася дори за слабоалкохолни напитки като сайдер, бира, коктейли.

Поглаждайте корема си по-често и говорете с бебето във вас нежно. Той вече ви чува, усеща докосвания и отново ще може да отговори със силни сътресения, поздравявайки майка с весел ритник.

Бременност 16 седмици

Бременна 16 седмици - колко месеца?

Според акушерския календар 16-та седмица от бременността се пада на четвъртия месец от „интересното положение“ на жената. Вторият триместър е в разгара си и ако всичко върви както обикновено, жената цъфти все повече и продължава и се подготвя за неизбежното майчинство.

Усещам

Чувствата на 16-та седмица от бременността, ако протича благоприятно и според всички норми, не са засенчени от никакви болезнени или неприятни прояви. Токсикозата е в миналото, както и честото уриниране. Гърдите продължават да растат в подготовка за лактация, но болезнеността, като правило, вече изчезва. На този фон бъдещата майка „оживява“: хормоналният фон е установен в сравнение с ранните етапи на бременността, поради което жената става балансирана и по-спокойна, изпълнена с нови сили и радост.

Започвайки от 16-та седмица на бременността, жената често започва да усеща как апетитът й се е увеличил. Това е особено типично за онези майки, които в началото са страдали от токсикоза: сега е време да наваксате и да се храните вкусно и сито, но в същото време да следите теглото.

Изненадващо, но в същото време е приятно, че усещанията на 16-та седмица от бременността могат да бъдат обогатени от първите движения на много мъничко бебе. Има повече шансове да усетите първите движения на бебето при жени, които са бременни отново: движенията на плода в този случай често се случват 2-4 седмици по-рано, отколкото по време на първата бременност. Често бъдещата майка в началото дори не осъзнава, че те са били първите - първите осезаеми движения на любимото й дете: много жени ги сравняват с леко трептене или усещания от въздушни мехурчета.

Но дори ако мама внимателно изслушва чувствата си и не усеща никакви движения, не бива да се разстройвате от това. В крайна сметка, бебето на някои майки е по-активно, други - по-спокойно, дори при една и съща жена при различна бременност, бебетата започват забележимо да се движат по различни начини.

Но дори ако движенията на плода все още не се усещат от жената, тя може да ги наблюдава по време на ултразвуково сканиране на 16 седмица от бременността. При провеждане на ултразвуков преглед ясно се вижда на монитора как се движи бебето и дори допълва движенията си с активна гримаса. Ултразвуковото сканиране на 16-та седмица от бременността ще покаже: мимиката на бебето е необичайно активна - бебето вече е намръщено, гримасно, намигващо. И освен това става ясно кой е там в корема на майката „изгражда лица“: ултразвуковото сканиране на 16 гестационна седмица е напълно способно да определи пола на бебето.

Плод на 16 гестационна седмица

Това е момче или момиче, но плодът на 16-та седмица от бременността вече достига „приличен“ размер: дълъг е 11 см от опашната кост до короната на главата и тежи около 100-120 г.

Костите на бебето продължават да се укрепват - краката стават по-развити, невенът е почти напълно оформен. Хлапето вече държи врата направо, може да завърти главата от една страна на друга. В същото време ушите и очите се приближават все по-близо до „определеното“ им място..

Сърцето на бебето работи възможно най-много, изпомпвайки до 25 литра кръв дневно. Храносмилателните функции сега се изпълняват от черния дроб, който преди това беше отговорен за образуването на кръв. Но постепенно стомахът, а заедно с него и червата, и жлъчният мехур започват своите функции, като в същото време провеждат само „тренировъчна“ работа. В червата на плода например се появява първото съдържание, което засега се състои практически от жлъчка. Това е оригиналният изпражнения, меконий, който е тъмно зелен или черно-зелен цвят. Бъбреците и пикочният мехур на трохите вече изпълняват предназначението си: на всеки 45 минути плодът уринира.

Отсега нататък костният мозък на бебето е отговорен за хемопоезата, съставът на кръвта също е напълно оформен. Сега всички тези клетки, които са в кръвта на възрастен, са характерни за него, определят се кръвната група и Rh фактора на плода. В същото време в кръвта все още има място за специално вещество, наречено фетален хемоглобин, или хемоглобин на новородени. Въпреки това дори и сега обикновеният хемоглобин започва да се появява в кръвта, само че той напълно ще замести феталния хемоглобин само шест месеца след раждането на бебето.

Анализи

Седмица 16 е решаващ период за жена, която вече има малко разширен списък с тестове. В допълнение към традиционния анализ на урината, измерванията на кръвното налягане, контрола на теглото, прослушването на сърцето на плода също са желателни тестове на 16-та седмица, които ще открият или опровергаят наличието на тежки фетални дефекти. По-точно, един тест: кръвен тест за оценка на нивата в женското тяло на алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG) и неконюгиран естриол (NE).

Изследването на нивата на тези вещества в тялото на бременна жена предполага с висока степен на вероятност плодът да има хромозомни аномалии и груби дефекти в развитието. Така че отклоненията на индексите AFP, hCG и NE от нормата могат да показват възможността бебето да има синдром на Даун, черепна херния, аненцефалия и малформация на гръбначния стълб. Въпреки това, неблагоприятните тестове на 16 гестационна седмица по никакъв начин не могат да бъдат причина за поставяне на окончателна диагноза, но те се превръщат в добра причина за допълнителни изследвания и анализи. Например за амниоцентеза.

Амниоцентезата е изследване, което включва вземане на проба от околоплодната течност за изследване на нейния състав. Анализът на околоплодната течност, чиято пункция се взема при поставяне на игла в матката под ултразвуков контрол, дава възможност да се диагностицират около 40 вродени малформации. В същото време амниоцентезата може да провокира доста сериозни усложнения на бременността - включително до нейното прекратяване и преждевременно раждане. Следователно само висококвалифициран специалист трябва да проведе този тест, като обясни на жената всички опасности от процедурата предния ден. Жената от своя страна винаги може да откаже подобна процедура по свое желание..

16 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

16-та акушерска седмица на бременността е добра, защото по това време бъдещата майка се чувства по-добре от всякога и всички рискове за плода намаляват максимално. Време е да се насладите на състоянието си и да очаквате щастливия момент от раждането на бебето.

На 16-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на авокадо.

  Размер на плода: 116 мм Тегло на плода: 80 грама

Чувства на бъдещата майка на 16-та седмица от бременността

Добър момент - шестнадесет седмици бременност! Неприятната токсикоза и нейните симптоми са напълно забравени, настроението е добро, фигурата и коремчето вече са забележимо закръглени, но все още няма тежест, която бременните жени усещат на по-късна дата. По време на нормалния ход на бременността почти всички бъдещи майки стават по-хубави точно пред очите ни: кожата става чиста, гладка и сякаш свети отвътре. В очите на очакването за бърза среща с дългоочаквано дете се появява щастлив блясък. Бременните жени с важна походка на патица отиват да пазаруват в търсене на сладки неща за себе си и бъдещото си бебе.

На 16-та седмица от бременността бременните жени отбелязват:

 • Подобрен апетит
 • Отпаднали са неприятностите на токсикозата: гадене и повръщане, световъртеж и слабост
 • Усеща се повишено телесно тегло
 • Почти винаги в добро настроение
 • Чести мисли за предстоящо раждане и подчертано вълнение
 • Появяват се голям брой бенки, лунички и старчески петна.

По време на бременност без никакви усложнения по това време не се наблюдават особено неприятни усещания..

Има шеги за забравата и разсеяността на бременните жени. Всъщност много жени започват да забелязват, че стават просто объркани Маша. Не се притеснявайте, това е често срещано явление. Просто си вземете тетрадка или дневник и запишете там всички важни дати и „напомняния“. Например какво да купите или кога да посетите лекар.

Развитие на плода при 16 гестационна седмица

Много бъдещи майки вече на 16-та акушерска седмица на бременността казват, че усещат движенията на плода. Това е напълно възможно, особено ако детето не е първото. Въпреки че не бива да бъркате слабите ритници с движението на газове вътре в червата. Те много си приличат.

Сега ембрионът вече значително се е увеличил по маса и растеж. Може да се сравни с плодовете на авокадо. Средното тегло ще бъде около 80 грама, а височината - от 108 до 116 мм.

Какво се случва с плода сега? Ембрионът на 16-та седмица от бременността изглежда като напълно оформен човечец, само че все още е много малък и леко непропорционално сгънат. Но сега краката се удължават. На ултразвуковата снимка вече можете да видите лицето, което бебето е в състояние да набръчка, да се намръщи, да се усмихне - това е развитието на лицевите мускули. На клепачите дори се появяват мигли.

Това, което е важно за много майки - по това време вече можете да видите кого ще имате, момче или момиче. Гениталиите вече са оформени. И ако плодът се обърне от дясната страна, тогава лекарят ще разгледа напълно пола на детето..

Сега бъбреците на ембриона работят много активно. Тези вътрешни органи на ден вече са способни да „изпреварват“ около 350 мл околоплодна течност в урината..

Костният скелет става все по-силен и по-силен. Цялото тяло на плода е покрито с лануго, деликатен пух, който ще остане известно време след раждането. Кожата на бебето все още е толкова тънка, че през нея се виждат кръвоносни съдове. И вашето дете вече е формирало свой собствен уникален модел на върха на пръстите..

Понастоящем някои бебета са много активни, така че майките им усещат движенията им. За жената те са като едва забележими движения отвътре. Всъщност ембрионът се играе с ръце и крака, обръща се, извива глава, поглъща околоплодни води, смуче пръст, прозява се и дори пука.

Диафрагмата в гърдите се движи постоянно, сякаш тренира да диша.

Важното е, че нервната система на плода се развива много активно, само със скокове. Кората на надбъбречната жлеза вече се формира около 80 процента и произвежда всички необходими хормони.

Сега ембрионът е много податлив на външни дразнители - ярка светлина и силни звуци. Следователно не бива да посещавате кина или нощни клубове. Доверете се на бебето си да се чувства неудобно.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Въпреки че плодът вече е доста добре защитен от плацентата, неговите органи вече са положени и се развиват, има много негативни фактори, които могат да навредят на бъдещото бебе.

И все пак определено не си струва да се говори за алкохол, тютюнопушене, лекарства (особено антибиотици). Излагането на радиация и прекомерната физическа активност са вредни.

Какви усложнения могат да възникнат на 16 седмица от бременността

По това време рискът от спонтанен аборт или някои други сериозни усложнения е доста малък. Ако има някакви патологии, тогава най-вероятно те са причинени от генетични фактори, а не от външни.

Но бъдещата майка може да изпита доста неприятни усложнения. Това са разширени вени и хемороиди, които се появяват поради липса на калций.

Страхът трябва да причини силно подуване на крайниците. Те могат да бъдат признак на сериозно медицинско състояние - прееклампсия. Опасен пиелонефрит - може да провокира аборт.

Промени в тялото на жената на 16 гестационна седмица

Сега една жена, чийто период на бременност е 16 седмици от бременността, не усеща особено силни промени във физиологичното си състояние. Освен ако не може да се притеснява заради стрелката на кантара, която постоянно се движи нагоре. В този момент забравете за стройната фигура. Докато се роди бебето, теглото ще нараства безмилостно, както и коремчето. Контрол обаче е необходим и по този въпрос: прекомерната затлъстяване влияе негативно върху тялото на жената. Прекомерният апетит и затлъстяване обикновено причиняват тежък оток, задух, скокове в кръвното налягане (BP).

По това време бъдещата майка вече ясно вижда заобленото си коремче в огледалото и този спектакъл явно му харесва.

Сега обемът на матката вече се е увеличил значително. Обемът на околоплодната течност е приблизително 250 ml.

Друго неприятно нещо: сега червата все още не работят добре, така че запекът е доста често явление.

Гърдите продължават да растат - тя се подготвя да храни бебето. Тук обаче има някои неприятни моменти. Тъй като притока на кръв се увеличава значително в тялото, върху гърдите се появяват венозен модел и така наречените „туберкули на Монтгомъри“. Ако гърдите бързо нарастват, тогава на кожата могат да се появят стрии - не особено приятна естетическа гледка.

Струва си да се притеснявате, за да се отървете от стрии на гърдите и корема сега. Има много козметични продукти, които ще предотвратят появата на тези грозни белези по кожата. Можете да започнете да използвате кремове и мехлеми за стрии още сега. Както се казва, по-лесно е да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно..

Анализи и медицински прегледи

На 16-та седмица от бременността жена, регистрирана в предродилна клиника, вече започва редовно да посещава своя гинеколог. Сега с определена честота трябва да дойдете на срещата на определената дата. Лекарят ще измери някои параметри и ще наблюдава промените в тялото ви. Например всеки път, когато трябва да вземете урина за анализ, претеглете се и измервайте кръвното си налягане. Освен това здравният работник ще измери обиколката на корема.

Понякога по това време се предписва генетично изследване - скринингов генетичен анализ. В този случай нивото на няколко вещества се определя в кръвта на жената (хормони на алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG), неконюгиран естриол (NE)). Анализът ще разкрие възможни отклонения в развитието на плода в ранните стадии. Това проучване обаче е по-вероятно да бъде превантивно. Точната диагноза се определя само чрез ултразвук. След това може да се предпише вземане на проби от амниотична течност (амниотична течност) - амниоцентеза.

Амниоцентезата е медицинско проучване, основано на генетичното изследване на околоплодните води, което съдържа същия набор от гени като ембриона. Но тъй като самата процедура е свързана с пробиване на феталния пикочен мехур, съществува риск от увреждане на детето и дори преждевременно прекъсване на бременността. Следователно бременната жена има право да откаже предписания преглед..

Ултразвук на 16 гестационна седмица

Ултразвуково изследване (ултразвук) се предписва на 16 седмица от бременността, само ако се открият аномалии в скрининговия генетичен анализ. В този случай специалистът ще може да види патологията на развитието на плода..

Но сега на екрана на устройството можете да видите пола на детето, защото гениталиите на момчетата и момичетата вече са оформени. Вярно е, че това не винаги се получава. Плодът е много чувствителен към всякакви медицински манипулации, така че може просто да се отвърне от ултразвуковия сензор, сякаш „за да се скрие“. Много родители обаче не искат да знаят пола на нероденото си дете до момента на раждането..

Препоръки

Здравословното хранене, доброто настроение и умерената физическа активност са най-важните неща в живота на бременната жена сега..

Здравословното хранене обаче не е само зеленчуци и плодове. Диетата трябва да бъде формулирана правилно, така че тялото ви и тялото на плода да получават всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали.

Сега не е моментът да се изтощавате с диети. Калоричното съдържание на продуктите трябва постепенно да се увеличава, но не и да се пренася. Наднорменото тегло също е вредно.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Всички лоши навици остават категорични и неоправдани. Алкохол, цигари, наркотици - всичко това не трябва да бъде в живота на бременна жена.

Много от забраните се отнасят до храненето. Диетата не трябва да съдържа големи количества „вредни“ храни. Ако искате да изядете парче осолен бекон - изяжте го. Но не го правете през цялото време. Откажете се от любимата си бърза храна.

Следете физическото си състояние. Не трябва да преуморявате. Много често стресът на работното място (а жената по това време все още не излиза в отпуск по майчинство) се отразява негативно не само на самата майка, но и на плода, тъй като бъдещото дете вече усеща състоянието на жената добре поради вече достатъчно силната физическа и емоционална връзка.

Секс на 16 седмица бременност

Понастоящем няма пречки за пълноценния сексуален живот. Естествено, ако няма заплаха от спонтанен аборт или някакви други сериозни отклонения по време на бременност.

На любовното легло се опитайте да избягвате пози, които притискат стомаха и предполагат твърде дълбоко проникване.

Интимността сега, напротив, трябва да предизвика по-живи и остри чувства и емоции у бременна жена. В крайна сметка токсикозата е преминала, здравословното състояние се е подобрило и притока на кръв към тазовите органи се увеличава.

Спорт и физическо възпитание

Ще трябва да се откажете от сериозни тренировки и като цяло да се погрижите за тежки физически натоварвания. Най-добрият вариант са специални упражнения за бременни жени, които могат да се научат в курсове или да се получат независимо от Интернет. Все пак препоръчваме курсове. Тук професионален треньор ще ви помогне да разработите набор от упражнения специално за вас. И което е по-важно - ще получите възможността да общувате със същите бременни жени и дори можете да станете приятели. Емоционалният компонент сега е не по-малко важен от физическата форма.

Витамини и лекарства на 16 гестационна седмица

Ако преди това сте започнали да приемате витаминни комплекси за бременни жени (например Elevit), продължете. В крайна сметка няма гаранция, че ще получите целия необходим набор от хранителни вещества от храната..

Но всяко медикаментозно лечение е възможно само под строгото наблюдение на лекар. Повечето лекарства имат противопоказания за бременност и кърмене..

Не се увличайте с традиционните методи на лечение. Разбира се, медът и млякото няма да ви навредят при настинки. Но ефектът от много билки върху тялото на бременна жена не е напълно изяснен, затова ви съветваме да не рискувате.

Интересно е да се знае

Знаете ли, че всички бебета имат пълни бузи - дори слаби. Това не е просто мимикрия, а физиологична характеристика. Всички деца имат много добри мускули на бузите. Това е необходимо, за да може бебето през първите месеци и дори година-две от живота да може да смуче добре кърмата. В допълнение, бузите на бебето са подсилени със специални "Bisha бучки" - подложки, състоящи се от мастна тъкан.

При ембриона и при новороденото завесата на мекото небце се спуска до корена на езика и блокира трахеята по време на хранене. Това помага на бебето да суче и диша едновременно. На тригодишна възраст завесата се скъсява. Затова едва сега детето може да говори тихо - шепнешком..

Бременна на 16 седмици

16 акушерска седмица е 14 седмици от зачеването - ембрионална бременност, както и 16 седмици от началото на последната менструация. Бебето вече е пораснало толкова много, че най-вероятно вече можете да определите кой ще ви се роди, момче или момиче.

Размер на плодовете

Какво се случва с плода

Малките ръце постоянно се опитват да хванат крак, друга дръжка или пъпната връв. Не се притеснявайте, пъпните вени на кабела са надеждно защитени от специална лигавица. Хлапето не е в състояние да ги повреди или случайно да ги притисне. И ако имате не просто бременност, а бременност с близнаци - 16 седмици, това е периодът, когато бебетата в утробата започват активно да "общуват", хващайки се взаимно. В същото време се подобрява и мускулната система - непрекъснато разгъва коляното, лакътя, тазобедрените стави, бебето тренира. Веднага след раждането бебето няма да може да се движи с толкова интензивни темпове, както сега, тъй като, както знаете, е много по-лесно да правите движения във вода.

Органите, които са създадени по-рано, работят активно и в същото време се развиват много бързо. Всички органи и системи работят активно, сърцето изпомпва кръв, черният дроб изпълнява функциите на храносмилането. В режим на трениране работят жлъчния мехур, стомаха и червата. В червата се появяват оригиналните изпражнения, състоящи се от жлъчка и имащи тъмнозелен цвят. Бъбреците и пикочния мехур са координирани. Уринирането на плода в амниотичната течност се случва приблизително на всеки петнадесет минути. В същото време хемоглобинът се появява в кръвта на плода, както при възрастен, но съдържанието му е много ниско. Само за раждане тя достига близо 30%.

Как изглежда едно дете


На шестнадесетата седмица от бременността плодът продължава активно да расте костите на крайниците, краката и ръцете са все по-опънати по дължина.

На 16 гестационна седмица бебето вече държи главата си изправено, оформят се мускулите на лицето и то неволно намига, намръщва се и отваря уста. Вашето бебе бързо напълнява. Малкото му тяло е станало по-пропорционално, въпреки че снимката показва, че главата му все още е доста голяма. По главата са се появили белезникави косми. Скоро космените фоликули ще започнат да произвеждат пигмент и детето ви ще придобие определен цвят на косата.

Той знае как да разпери пръстите си, да смуче палеца си, да движи главата си, да прави гълтателни движения и вече притежава основните движения на лицето. Благодарение на активното снабдяване с хранителни вещества и наситеността на околоплодната течност, плодът се развива бързо. Гениталиите вече са добре развити и ултразвукът вече може да определи пола с голяма вероятност.

Размерът на плода сега е около 14-16 сантиметра, говорим за разстоянието от короната до опашната кост. Теглото на бебето вече е над 100 грама.

Развитие на плода


 • Калцият вече е достатъчен за образуването на костите, ставите на краката и ръцете се образуват и процесът на втвърдяване на костите започва.
 • Тяло и лице изцяло покрити с пух (лануго).
 • Кожата на бебето все още е много тънка и през нея се виждат кръвоносни съдове.
 • Вече е възможно да се определи полът на нероденото дете.
 • Хлапето се движи много и смуче пръста си, въпреки че жената може още да не го усеща.
 • Гърдите на плода правят дихателни движения, а сърцето му бие два пъти по-бързо от това на майката.
 • Пръстите вече придобиват своя уникален модел на кожата.
 • Оформени са ноктите - дълги и остри.
 • Пикочният мехур се изпразва на всеки 40 минути.
 • Теглото на бебето достига от 75 до 115 g.
 • Височина - около 17 см.
 • Движенията на детето стават по-координирани. Бебето вече може да преглъща, суче, обръща глава, да се разтяга, да плюе, да се прозява и дори да пука. А също така стиснете пръстите си в юмруци и играйте с крака и ръце.
 • Пъпната връв е здрава и еластична, способна да издържи натоварване от 5–6 кг. Дължината му до 16-та седмица на бременността вече е 40-50 см, а диаметърът е около 2 см.
 • Невроните (нервните клетки) активно набират растеж. Броят им се увеличава с 5000 единици всяка секунда..
 • Кората на надбъбречната жлеза съставлява 80 процента от общата маса. Те вече произвеждат точното количество хормони.
 • Започва работата на хипофизната жлеза, контролът на нервната система от тялото на бебето става по-забележим.
 • При момичетата, на 16 гестационна седмица, яйчниците се спускат в областта на таза, образуват се маточните тръби, матката и влагалището. При момчетата се формират външните полови органи, но тестисите все още са в коремната кухина..
 • Бебето все още диша през плацентата.
 • Храносмилателна функция, добавена към съществуващата чернодробна функция.
 • В кръвта на плода присъстват еритроцити, моноцити и лимфоцити. Хемоглобинът започва да се синтезира.
 • Хлапето вече реагира на гласовете на близките, чува музика и звуци.
 • Ушните уши и очите са разположени на тяхно място, клепачите са отделени, формата на носа е изчертана и веждите и ресничките вече се появяват.
 • Подкожната тъкан все още не е напълно развита, тялото на бебето е покрито с бяла смазка, която го предпазва до самото раждане.
 • На 16-та седмица от бременността апаратът за образуване на глас започва да се формира, но бебето ще може да издава звуци само след раждането
 • Сърцето работи с честота 140-170 удара в минута.

Какво се случва в тялото на жената

По това време вече е ясно на всички наоколо, че жената е бременна. Особено ако бременността е втора, тогава коремът изпъква напред дори на по-ранна дата. И на първо - връзките на корема и мускулите на матката са в неразтегнато еластично състояние, така че коремът може да не е толкова ясно видим. Основното е, че мама го усеща. Матката при 16 гестационна седмица е центрирана между пъпа и срамната кост, което води до разтягане и удебеляване на връзките, докато расте.

С растежа на корема се появяват и други поразителни промени във външния вид на жената. Колкото повече расте коремът, толкова по-добре става видима тъмната ивица, разделяща го на две половини от пъпа. Това се дължи на пигмента меланин, който се натрупва в кожата по време на бременност. Също така, такъв пигмент може да се появи по бузите, челото, около очите и носа на носа през цялата бременност. Това абсолютно не е страшно - след раждането кафявата лента ще изчезне, както и всички възрастови петна, придобити по време на бременност.

На шестнадесетата седмица от бременността можете да усетите първите движения и съответно да изпитате първите вълнуващи емоции..

Матката се разширява и количеството на околоплодните води вече е в обем от около 250 ml.

Хормоните засягат лигавицата, причинявайки набъбване, носната лигавица не прави изключение. Ето защо запушването на носа е често срещано при бременни жени..

Започва активната работа на млечните жлези, гърдата става чувствителна, набъбва. Поради увеличения кръвен поток се появява венозен модел.

Докато миете зъбите си, може да се появи кръв, това е и действието на хормоните, а именно hCG и прогестерон. Тези хормони правят венците уязвими на бактерии, поради което те се възпаляват..

Добре е да се знае

На венците ви могат да се образуват малки възли, които са чувствителни на допир и кървят при миене на зъбите. Тези възли, наречени "пиогенни грануломи" (или "тумори на бременността"), не трябва да ви безпокоят; те изчезват скоро след доставката. Ако те ви причиняват дискомфорт, вашият зъболекар може да ги източи или премахне..

Някои жени могат да получат изтръпване и изтръпване на ръцете - синдром на карпалния тунел, сърбеж в корема, краката и дланите.

Подуването на пръстите, лицето и глезените не е изключение за този период от бременността. Но трябва да внимавате да наддавате прекалено бързо - това може да е симптом на прееклампсия.

Слагате между 2,2 и 4,5 кг тегло. Матката нараства по размер и имате усещане за дърпане в долната част на корема - това се дължи на навяхвания. Тази болка обикновено преминава сама, но може да развиете болка в долната част на гърба поради повишен стрес.

Уринирането се нормализира, което не може да се каже за работата на червата - работата му се усложнява от летаргията на мускулната стена. Запекът създава заплаха от спонтанен аборт, е фактор за развитието на хемороиди - трябва да обърнете повече внимание на въпроса за храненето и редовното изхождане.

На шестнадесетата седмица от бременността естеството на отделянето също може да се промени. При някои жени те стават белезникави и изобилието леко се увеличава. Това е напълно нормално, такова отделяне е нормално. Като цяло, на този етап от бременността, отделянето трябва да бъде еднородно, да не причинява неприятни усещания под формата на парене и болка, а също така да не е придружено от болка в корема.

И да, с голяма степен на вероятност токсикозата ви е напуснала! Насладете се на състоянието си!

Стомах

Коремът ви нараства със скокове и граници! Всеки ден забелязвате все повече и повече, че става все по-голям! Ако очаквате близнаци, тогава по това време матката ви ще бъде значително по-голяма от тази на жените, които очакват едно бебе. Съответно стомахът ще расте много по-бързо..

Видео блог

От 16-та седмица на бременността коремът ви вече е доста ясно видим и вероятно искате да смените гардероба си. В него вече трябва да се появят панталони с еластичен колан или гащеризон, уютна рокля и подходящите чорапогащи. По-добре е, ако носите специално бельо за бременни, което се състои от естествен памук и няма да притиска стомаха. Нещата трябва да са просторни и да не смачкват. Може би трябва да преразгледате отношението си към високите токчета..

Съвети

16-та седмица от бременността е периодът, когато плодът се нуждае от много калций за растежа на костите и ако не ядете достатъчно от този микроелемент, тогава бъдете готови за кариес. За да предотвратите недостиг на калций, не забравяйте да включите в диетата си млечни продукти (мляко, извара, кефир, сирене и др.), Ядки (фъстъците и бадемите са особено богати на калций), сушени плодове и риба. Достатъчно е да ядете 100 г сушени плодове и 2 сандвича със сирене или да пиете 3 чаши кефир на ден.

При запек - опитайте да изпиете чаша минерална вода без вода един час преди хранене и добавете пресни зеленчуци и плодове към вашата диета. Намалете до минимум употребата на продукти от брашно и се опитайте да ядете 100 г смес от сушени кайсии всеки ден. Яжте правилно!

Диетата трябва да съдържа въглехидрати, протеини и мазнини за пълноценно хранене на детето. Дефицитът на протеин води до спонтанни аборти, анемия и аномалии в развитието. Липсата на мазнини ще доведе до ненормална нервна система на бебето. Недостатъчното количество въглехидрати намалява метаболитните процеси и увеличава риска от смърт на плода. Опитайте се да използвате здравословна храна, а не само вкусна. Препоръчително е съдовете да се балансират последователно, тъй като твърдата храна може да доведе до запек..

Ако се притеснявате, че не можете да усетите движението на бебето си, опитайте да лежите по гръб, да замръзвате и да слушате чувствата си. Може би след няколко минути може да се почувствате така, сякаш пеперуда пърха в корема ви..

Колкото е възможно по-често през деня, жената трябва да лежи хоризонтално, без възглавница, за да облекчи уморения си гръб и да помогне на сърцето и кръвоносните съдове да разпределят правилно целия обем кръв в тялото. Лежейки, можете да слушате красива музика, да се отпуснете, да говорите с бебето - той, разбира се, също ще хареса такива паузи за почивка и той ще им отговори с благодарни нежни тласъци в стената на матката.

По това време много семейства се притесняват как ще протече раждането, какви родители ще бъдат. Това е естествено. Ако имате време, ви съветваме да започнете да разговаряте в нашия форум, където жени със същия период като вашия обсъждат бременността си, споделят своя опит и след това отглеждат бебетата си заедно!

Тъй като коремът е нараснал забележимо, е необходимо да се преразгледат позициите за сън. Положението върху стомаха трябва да бъде напълно изоставено, тъй като плодът може да изпитва дискомфорт едновременно. Спането по гръб също е нежелателно, защото нарастващата матка започва да притиска съдовете, които се намират зад нея, и може да настъпи припадък. Най-добре е да спите от лявата или дясната страна. Удобната позиция ще ви помогне да вземете специални възглавници за бременни жени, които се продават в магазините за бъдещи майки. Ако все още не сте закупили тази възглавница, сега е моментът.!

Ако по време на бременността сексуалният живот на родителите е бил прекъснат, защото майката може да се чувства зле или да се чувства зле през първите месеци на бременността, сега целият втори триместър е доста благоприятно време за правене на любов. Ако лекарите не посочат никакви противопоказания, тогава интимният живот сега може да бъде много интересен. Усещанията и на двамата партньори ще бъдат ярки и нови поради промени в структурата на гениталиите на жената. Струва си само да избирате удобни пози за секс, тъй като коремът вече е доста осезаем по размер и всеки натиск върху него е изключително нежелан.

Йога за бременни жени

Урок номер 5. Обърнати пози. Тяхното значение.

Опасности

Трябва да се помни, че прекъсването може да се случи, както и по всяко друго време, така че бъдете внимателни към всякакъв вид отделяне и болка.

Добре е да се знае

Нарастващата матка допринася за постепенна промяна в ъгъла на наклона на таза, което може да причини болка в долната част на гърба. Но болките в гърба могат да бъдат симптом на спонтанен аборт, така че не забравяйте да информирате Вашия лекар за това..

Най-голямата опасност представляват дърпащите, болки, спазми в долната част на корема: такива болки почти сто процента показват повишен тонус на матката. Когато се появят такива болки, е необходимо да легнете и да се отпуснете, а ако болката продължава повече от 2-3 часа, наложително е да отидете на лекар, а още по-добре да се обадите на екипа на Бърза помощ, за да не забавите медицинската помощ навреме и да не влошите ситуацията.

Също така коремната болка може да бъде резултат от нарушения във функцията на храносмилателната система: болезнеността на корема се причинява от запек, повишено образуване на газове и подуване на корема. Следователно, правилно съставената диета по време на бременност е необходимост.

През този период заплахата все още може да бъде:


 • истмично-цервикална недостатъчност,
 • първична плацентарна недостатъчност.

Истмично-цервикална недостатъчност - при тази патология шийката на матката се скъсява и може да не задържа плода. За коригиране на това състояние се използват акушерски песарии (специален пръстен, който поема теглото на детето върху себе си, облекчава врата и предотвратява ранното му разкриване).

Първична плацентарна недостатъчност - това състояние може да бъде придружено от забавяне на растежа на плода. Най-често причината за първичната недостатъчност не са факторите на околната среда, а промените вътре в майката (ензимна, съдова недостатъчност).

Анализи

На 16 гестационна седмица е време да се направят още повече тестове, отколкото през предходните седмици. Кръвните тестове (AFP, hCG, NE) също ще бъдат добавени към обичайните (анализ на урината, контрол на теглото, измерване на кръвното налягане, прослушване на сърцето на плода) - троен скрининг тест за определяне на наличието на дефекти и развитието на плода. Такъв кръвен тест е разрешен с голяма вероятност за определяне на хромозомни аномалии, които провокират например черепна херния, синдром на Даун, аненцефалия, малформация на гръбначния стълб. Резултатите от тестовете, получени на този етап от бременността, обаче не могат да бъдат окончателна диагноза. За пълна увереност трябва да се подложите на допълнителни изследвания.

Добре е да се знае

"Тройно изследване" (пренатален скрининг на II триместър, биохимичен скрининг на II триместър) - изследването е насочено към идентифициране на фетални малформации. За анализ се взема кръв от вена, където се определя нивото на човешки хорион хормон (hCG), алфа-фетопротеин (AFP) и естриол (E3). Това проучване предполага само малформации. За потвърждаване на диагнозата са необходими специални изследвания..

Ако жената е изложена на риск, т.е. нейната възраст е повече от 35 години и / или ако има роднини с генетични заболявания, или анализът разкрива възможността за патология, или предишният опит е бил неуспешен, е имало раждане на дете с патология или прекъсване на бременността на по-късна дата... Вашият лекар ще препоръча процедура за амниоцентеза. Процедурата се състои в пробиване на корема над матката с игла и вземане на околоплодна течност от матката. Целият този процес се наблюдава с ултразвук. Процедурата е безболезнена, тъй като пункционните зони са изтръпнали. Такава процедура е опасна, има вероятност от спонтанен аборт от 0,5 до 3%. Поради това бременната жена сама решава дали да направи тази процедура или не, тоест можете да откажете такава процедура..

Добре е да се знае

Амниоцентезата е биохимично изследване на околоплодната течност (течността, която заобикаля плода в утробата), за да се открие кислородното гладуване на плода и да се определят неговите малформации. Околоплодната течност (от 3 до 30 ml) се получава чрез пробиване на предната коремна стена, матката и амниона (защитен балон с течност, в който се намира плодът). Заедно с течността по време на амниоцентезата се вземат и дескваматираните клетки на плода, чрез които експертите преценяват наличието или липсата на генни мутации.

На 16 седмици на ултразвук вече можете точно да определите пола на бебето, ако имате късмет и той не се обръща към родителите си с плячка.

Интересно е

Само 64 процента от бъдещите майки в Европа искат да знаят пола на бебето си. Познаването на пола си предварително е като отваряне на подарък преди Коледа.

Най-често второ планирано ултразвуково сканиране се случва през втория триместър на бременността. На 16 седмици жената трябва да премине редица задължителни тестове, включително тестове за хормони и всякакви инфекции, за да се увери, че всичко е в ред с нероденото й бебе. По време на ултразвука се правят основни измервания на плода и се оценява диагнозата за неговото развитие.

За да се диагностицира нормалната скорост на развитие на плода, се измерват:


 • Бипариетален размер (BPD) - напречният размер на главата на бебето, който на този етап от бременността варира в рамките на 31-37 mm.
 • Обиколката на главата (CG) е важно измерение за определяне на гестационната възраст. На 16 седмици този размер е 112-136 мм.
 • Феталната коремна обиколка (OB) е 88-116 mm.
 • Дължината на раменната кост (DP) варира между 15-21 mm.
 • Дължина на бедрото (DB) - варира от 17-23 mm.
 • Дължина на пищяла: 15-21 мм.
 • Дължина на предмишницата: 12-18 мм.

Костите на крайниците се оценяват безотказно. Лявият и десният крайник трябва да са симетрични, дългите кости са равномерни, ясни, без прекъснати линии.

По време на ултразвук също се определя размерът на плацентата, средно е около 18 милиметра. Плацентата през този период вече е напълно оформена и независимо подпомага успешното развитие на бременността.

Не се страхувайте много, ако сте диагностицирани с вътрематочно забавяне на растежа на плода. Подобна диагноза много често не се потвърждава, особено в случай на ниски и непълни родители. Не пренебрегвайте ултразвуковото сканиране, за да не пропуснете момента на удебеляване на плацентата, което може да бъде излекувано с медицинска намеса. Това обикновено се причинява от инфекциозни заболявания, захарен диабет или разлики в Rh фактора при съпрузите..

Бременна 16 седмици: какво се случва с плода и бъдещата майка?

 • Колко месеца е?
 • Чувства на бъдеща майка
  • Промени в тялото
 • Бебешко развитие
  • Външен вид
  • Нервна система
  • Мускули и кости
  • Сетивни органи
  • Ендокринна система
  • Вътрешни органи
  • Бебешки пол
  • Какво научи хлапето?
  • Хлапе на ултразвук
 • Възможни усложнения и рискове
  • Простуда, вирусни инфекции
  • Замразена бременност и заплаха от спонтанен аборт
  • Храносмилателни проблеми
  • ICN
  • Несъответствие на размера на плода с условията на ултразвук
 • Анализи и изследвания
 • Препоръки за бъдещата майка
 • Отзиви

Четвъртият месец на бременността е към своя край. През този период жената се превръща в истинска красавица: бузите й стават розови от увеличаване на количеството кръв, циркулиращо в тялото, косата става силна и блестяща, спектърът от усещания е най-широк. Това обикновено е 16-та седмица от бременността. Ще ви разкажем повече за това, какво ново тя носи в развитието на бебето и благосъстоянието на майка му в този материал..

Колко месеца е?

Гестационната възраст може да се брои по различни начини. Ако използвате обикновен календар, в който има повече от 4 седмици всеки месец, получавате една стойност, но ако вземете деня на зачеването като начална точка, тогава периодът ще бъде различен.

За да бъде улеснено и по-разбираемо за жените, а лекарите могат бързо да се ориентират колко дълго е пациентът, е обичайно по целия свят да се брои обратно в акушерските седмици..

За да изчисли периода, лекарят трябва само да знае началната дата на менструацията, която е била последната преди бременността. Първият ден от този период се счита за първия ден на бременността. Сега е в ход 16-та акушерска седмица: това означава, че 14-та ембрионална седмица е преминала от зачеването и са изминали най-малко 84 дни (около 12 седмици) от началото на закъснението.

Тя е във втория триместър на бременността и тази седмица завършва четвъртия си акушерски месец. Все още остават шест лунни месеца преди раждането, всеки от които има 4 седмици. Бременността все още не е достигнала своя "екватор", докато средата е точно един месец.

Чувства на бъдеща майка

Жената замръзна в очакване - много скоро щеше да е възможно да усети първите движения на трохите. Това е вълнуващо усещане, което е много трудно да се сравни с нещо. Много жени, дори много години след бременността, понякога ги изпитват насън, такъв е уникалният „спомен“ на женското тяло.

Примипарите най-вероятно още не чувстват нищо, освен ако не са бременни с близнаци. При жените, които очакват първото си дете, средно първите леки движения започват да се усещат едва към 19-20 седмици. Ако обаче бъдещата майка вече има втора или трета бременност, тогава шансовете тя да усети първите движения в момента са доста високи - около 30% от бъдещите майки, които са бременни, отново изпитват радостта от първите движения точно на 15-16 седмица от бременността.

При многоплодна бременност движенията на бебетата вече се различават съвсем ясно. Много слаби жени, които са бременни за първи път, също могат да имат странни усещания, които поради неопитност те възприемат като чревна перисталтика, за „буботене“ в стомаха, за ферментация на чревни газове. Като цяло времето за активни движения все още не е дошло и само много чувствителни бременни жени могат да ги почувстват сега..

На 16 седмици по-голямата част от бременните жени забелязват забележимо подобрение в благосъстоянието. Ако преди жената е изпитвала токсикоза, не е могла да се храни нормално, да спи, да страда от главоболие, диария, запек, да е била капризна и придирчива, сега идва времето на относителния мир и не само за самата жена, но и за цялото й семейство.

Основните тестове и прегледи остават назад, времето за втория скрининг все още не е дошло, притесненията за състоянието на детето намаляват всеки ден и има все повече увереност, че всичко ще се оправи..

Всичко, което се случва с бебето и майката сега, е някак свързано с нивото на основните хормони в тялото на майката. През първия триместър лошото здраве, умората, повишената умора, сънливостта и настроенията са причинени от действието върху мозъка, тъканите и клетките, нервната система, мускулите на високи дози хормон прогестерон, както и специфични "бременни" хормони и протеини, например хорион гонадотропин (hCG) ). Сега тези вещества са произведени достатъчно, за да удължат бременността, хормоналните промени в тялото са приключили.

Ето защо токсикозата изчезва, гаденето отстъпва, неспособността да се възприемат адекватно определени миризми и вкусове, главата не боли толкова често, жената заспива по-добре, спи по-добре. На 16 седмица апетитът започва да се увеличава. Сега дори тези, които не са могли да гледат на храна през първия триместър, искат да ядат. Ако не следите диетата си сега, наддаването на тегло ще бъде прекомерно и това значително ще усложни втората половина на бременността..

Психологически и емоционално жената се чувства по-спокойна и по-уверена. Разбира се, това не отменя напълно нейните странности, например някои продължават да искат херинга със сладко или краставици с бекон, но бъдещата майка има право да го направи. Жените, които не са били засегнати от прищявки и токсикоза, обикновено не усещат нищо необичайно на 16 седмици, освен че забележимо пристигат бодростта и доброто настроение.

Много бременни жени тази седмица са изправени пред вечен женски проблем - те няма какво да облекат. Не защото наличните неща не им подхождат, а защото всичко, което пасваше преди бременността, сега е безнадеждно малко, а специалните дрехи за бременни все още са големи. Този период не е най-подходящ за смяна на гардероба ви, защото коремът бързо нараства. За да се справите с проблема, ще ви помогне да купите обикновени дрехи с няколко размера по-големи, просторни крои.

Тази седмица жените често се оплакват от „болка“ и умора в краката си, дори след кратка разходка. Това се дължи на факта, че теглото нараства, центърът на тежестта поради увеличения гръден кош и нарастващия "корем" се променя, което създава значително натоварване на краката.

Бъдещата майка, независимо от телосложението си, вече чувства добре собствената си матка. Следователно, не всички пози за сън, йога, гимнастика и секс вече са подходящи, сега трябва да изберете такива позиции на тялото, в които матката ще се усеща по-малко. На 16-та седмица от бременността жените развиват походка, която се бърка, характерна за всички бъдещи майки, която в народите се нарича походка "патица".

Много жени в настоящия период се оплакват, че от време на време теглят долната част на гърба, болят в долната част на корема. Разнообразие от краткотрайно изтръпване, разтягане е съвсем естествено, защото заедно с динамичния растеж на матката, връзките, които държат този орган, растат и се разтягат, което в крайна сметка усеща жената. Слабите болки в гърба също не трябва да са изненадващи - гърдите са станали тежки, центърът на тежестта се е променил.

На 16 седмици почти всеки има физиологичен хрема, който преди това е бил причинен от подуване на лигавиците, което се е превърнало в страничен ефект от бушуващия в организма прогестерон. Възстановява се назалното дишане.

Известно е, че киселините, от които страдат някои бременни жени, са знак, че косата расте в утробата..

От гледна точка на официалната медицина няма връзка и стомахът просто започва да притиска дъното на нарастващата матка отдолу, което води до рефлукс на част от стомашния сок обратно в хранопровода.

Промени в тялото

Матката продължава да расте. Сега височината на дъното му вече е 13-14 см, тя променя формата си от заоблена до продълговата, приспособявайки се към растящото дете. Количеството околоплодна течност вече достига 250 мл, това е цяла чаша. Вече доста пораснало бебе е удобно настанено в него. Ако мислено нарисувате вертикална линия от пъпа до пубиса, сега матката ще бъде точно в средата между пубиса и пъпа. Тя вече много упорито „принуждава“ другите коремни органи да се движат.

Шийката на матката има средна дължина от 36,2 мм, при бременни жени с първородни - 36,5 мм, а при жени, които преди това са родили - до 36,8 мм. Разположението на основния женски генитален орган е такова, че вече няма съмнение за другите - матката е влязла в коремната кухина и всеки ден коремът се закръгля все повече и повече, талията се изглажда, бременността става факт.

Жената вече може да усети къде се намира матката през предната коремна стена. Ако гърбът, кръста ви боли и няма необичайно отделяне, тогава не бива да се притеснявате - връзките се удебеляват, укрепват, те трябва да задържат матката доста дълго време. Този процес просто не може да бъде напълно безболезнен..

Поради активни външни промени, при които дупето, гърдите и корема растат най-интензивно, първите стрии по кожата може вече да се появят. Седмица 16 е чудесно време да се погрижите за предотвратяване на стрии, ако още не сте го направили.

Синята венозна мрежа на гърдите не трябва да плаши, тя се появява поради повишено кръвоснабдяване, не заплашва нищо, не е необходимо да се лекува, след раждането ще престане да се появява толкова ясно.

Що се отнася до наддаването на тегло, на 16 седмици това вече е доста значително. Слабите жени вече могат да добавят до 3,6-3,8 килограма към първоначалното си тегло. Бъдещите майки с нормално тегло или леко наднормено тегло в началото на 16-та седмица качват около 3 килограма, а бъдещите майки с различна степен на затлъстяване преди бременността сега обикновено добавят не повече от един и половина килограма.

Контролът на теглото си сега е по-важен от всякога, тъй като появата на отоци на 16-та седмица от бременността съвсем не е необичайно. Ако една жена започне да забелязва, че брачната халка е престанала да се сваля от пръста, че сутрин китките, лицето и глезените са малко подути, не забравяйте да информирате лекаря за това, може би това са първите симптоми на гестоза.

Някои бременни жени сега могат да изпитат понякога изтръпване на пръстите си. Говорим за физиологичен тунелен синдром - притиснат среден нерв, който става възможен по време на бременност поради омекотяване на връзките и сухожилията. Обикновено след раждането тунелният синдром се оттегля напълно. Но тесните мускули на прасеца, които често измъчват бременните жени през втория триместър, не са нищо повече от признак за липса на калций в организма..

Уринирането престава да бъде често. Ако по-рано жената можеше да бяга до тоалетната на малки нужди няколко пъти в рамките на един час, сега тя чувства желанието много по-рядко. Чревните проблеми обаче могат да продължат - мускулните стени на долната храносмилателна система под въздействието на прогестерона продължават да бъдат отпуснати, перисталтиката е намалена и не е изключен запек..

Външно бъдещата майка се променя пред очите ни - тя става по-закръглена. В комбинация с променена и донякъде неудобна походка, изглежда доста трогателно. Следователно не бива да се изненадвате, ако точно сега съпругът започне да проявява повече грижи и роднините започват да предлагат своята помощ при извършване на домакински задължения. Няма нужда да отказвате - жената трябва да спести силите си.

Много бъдещи майки, които са имали бенки или лунички преди бременността, могат да развият старчески петна. Луничките по лицето стават ярки, а някои от тях покриват целия гръб и ръцете. Това е проява на ефекта от повишеното производство на мелатонинов пигмент - явление, което е съвсем нормално за средата на бременността. Няма нужда да намазвате подобни петна и лунички с нищо. Самите те ще избледнеят и ще изчезнат, но известно време след раждането.

Увеличаването на количеството циркулираща кръв често води до намаляване на кръвното налягане. Ако жената не усеща пристъпи на замаяност, не губи съзнание, няма нужда да се притеснявате - такова намаление е доста физиологично.

В случай на очевидни прояви на хипотония (когато главата се върти, повръща, хвърля в топлина и студ, има загуба на съзнание и равновесие), трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Скоростта на hCG за тази седмица е от 6140 до 130 000 мед / ml. Този хормон постепенно намалява в организма. Той достигна максималната си точка на 12-13 седмици, сега има спад, който ще продължи до раждането..

На 16-та седмица напълно функционира нова кръвоносна система - „майка-плацента-плод“. Плацентата се грижи за бебето и му осигурява напълно всичко необходимо.

Естеството на отделянето обикновено не трябва да се променя - то остава умерено, без остра неприятна миризма. Всеки цвят, различен от бял или светложълтеникав, не се счита за нормален. Кървавото отделяне е особено опасно. Когато се появи нетипично отделяне, на жената се препоръчва да не чака, а незабавно да се свърже с лекуващия си лекар.

Бебешко развитие

Голяма грешка е да наричаме бебето сега ембрион. Най-важният ембрионален период приключи преди около седем седмици. Всички органи се формират, а сега трохата просто расте. Той е плод, така трябва да се лекува с него.

Теглото на бебето на 16 седмици достига 80-115 грама, а височината му е 12-16 см. По размер бебето наподобява авокадо или новородено коте. Трохата може да се побере в дланта на възрастен.

Външен вид

Вратът на бебето завършва формирането си тази седмица, сега бебето държи главата си изправена и може да я обърне настрани. Тази функция го кара да прилича все повече на мъничък човек. Вярно е, че главата на бебето все още е по-голяма от останалата част на тялото, но този дисбаланс постепенно изчезва, изглажда се. По време на доставката главата ще заема само една пета от площта на цялото тяло. Лицето е напълно оформено.

Очите са на мястото си, ушите са оформени. Тази седмица окуломоторните мускули започват да работят и бебето започва да върти очните си ябълки, въпреки че докато не знае как да отвори очите си, те са покрити с тънки клепачи. На очите се появиха мигли, има вежди, косата расте на главата на много бебета.

Външно бебето ви е все още много слабо, покрито в гънки. Кожата на бебето, ако можеше да се види в цвят и в реално време, би изненадала със своя необичаен цвят - тя е наситена в червено с лилави нюанси. Това се дължи на факта, че кръвната мрежа блести през тънката, като пергамент, кожа. Веднага щом започне да се произвежда подкожна мазнина, бебето ще стане по-„закръглено“, а кожата - розова.

Тази седмица тялото на бебето е покрито с коса лануго - велус. Това е първата коса, много тънка и нежна, тя се появява в резултат на началото на космените фоликули. Lanugo обикновено напълно отпада дори преди раждането, по-рядко част от такава линия на косата остава и изчезва през първите седмици след раждането на бебето. Тялото на бебето е покрито с верникс, който го предпазва от въздействието на водната среда.

Ръцете стават по-малко дълги, краката започват да "растат". Преди това горните крайници бяха много по-дълги от долните и поради това, а също и заради голямата глава, бебето изглеждаше като попова лъжичка. Сега трохите имат всички индивидуални характеристики на външния си вид: малките пръсти имат уникален модел - отпечатъци, носът - размерите и формата, наследени от родителите, височината на челото, изпъкналостта на брадичката - всички трохи имат свои собствени, индивидуални. Той вече прилича на един от родителите си или близки роднини, но все още е много трудно да се улови тази прилика..

Нервна система

Седмица по-рано централната нервна система на бебето започна да поема контрола върху функционирането на тялото. Движенията му са станали по-координирани, въпреки че често продължава да се люлее неволно с ръце и крака. Образуването на сивото вещество - мозъчната кора - е в разгара си. Установяването на невронни връзки продължава, сега броят на феталните нервни клетки се увеличава с 5000 в минута.

Червеният костен мозък вече напълно подпомага производството на кръвни клетки. Рефлексите се развиват и усъвършенстват. Бебето се справя отлично с процеса на сучене, преглъщане. Хваща с дръжки онова, което е на обсег, реагира на силни звуци, външни дразнители.

Мускули и кости

Почти всички мускули се формират и сега активно растат. Докато мимическите мускули са развити, бебето почти непрекъснато неволно намига, мръщи се, усмихва се, набръчква носа си и сгъва устните си с тръбичка.

Костите продължават да се втвърдяват. Те стават по-трайни, натрупват калций. На 16 седмици в ръцете и краката на бебето се появяват пълноценни стави.

Сетивни органи

Зрението на бебето все още не е развито. Чрез плътно покриващите очи на клепачите той е в състояние да различава само ярка светлина и тъмнина. Следващият етап ще мига, той ще се научи да прави това след 28 седмици, когато започне да отваря очи.

Слухът на трохите продължава да се формира. Външните органи вече са формирани, сега процесът на формиране на функционалността на вътрешното ухо е в ход. Веднага след като този процес приключи и това ще се случи след около месец, бебето ще започне да чува напълно. Междувременно той чува само вибрациите, създадени от звуковите вълни. В същото време гласът на майка ми „вибрира“ по различен начин от гласа на баща ми, а будилникът на родителите сутрин събужда бебето по същия начин като възрастните, само че той се възприема от него като високочестотна вибрация.

Тъй като слуховото възприятие вече е налице, майката определено трябва да говори с бебето си, да му изпее онези песнички, които ще пее след раждането - след като ги чуе, бебето ще „разпознае“ мелодията и гласа и ще се успокои. Можете да четете на бебето, да гледате добри и мили карикатури с него: всичко това, според перинаталните психолози, е голям принос за формирането на мирогледа и характера на бебето.

На 16-та седмица от бременността бебето има добре развито чувство за допир, той различава вкусовете на околоплодните води, тъй като вкусовите пъпки, папилите и нервните окончания на кожата "работят" вече с пълна сила. Усещането за миризма все още липсва - във водната среда детето не може да диша през носа, дишането възниква чрез получаване на кислород през плацентата от кръвта на майката.

Ендокринна система

Сега бебето функционира друга система - ендокринната система. Ендокринните жлези започват да работят: те произвеждат хормоните, необходими за растежа на бебето. Тяхното развитие и активност вече са "насочени" от хипофизната жлеза. Панкреасът произвежда инсулин, който е необходим за разграждането и усвояването на глюкозата. Тимусът, епифизата и надбъбречните жлези се подобряват.

Кората на надбъбречната жлеза вече е започнала да произвежда хормони, а щитовидната жлеза отдавна произвежда хормони, стимулиращи щитовидната жлеза, без които отлагането на калций в костите на бебето е невъзможно, те не могат да се втвърдят.

Вътрешни органи

Един от най-важните сега е временният орган - плацентата. Животът и развитието на детето до голяма степен зависи от неговото състояние и здраве. Бебето е здраво свързано с пъпната връв към мястото на „детето“ - то е много здраво, сега пъпната връв теоретично може да издържи натоварване до 6 килограма. Дължината му е почти половин метър, а диаметърът му е повече от 2 сантиметра..

Всички вътрешни органи на бебето "работят" неуморно. Черният дроб, в допълнение към хемопоетичната функция, "свързан" с храносмилането, жлъчният мехур произвежда жлъчка, червата, благодарение на тънките власинки по вътрешната стена и развитието на мускулната система, се свива доста често: почти както ще стане след раждането на бебе.

Бъбреците произвеждат урина, а пикочният мехур я съхранява и изхвърля през уретрата. Урината навлиза в амниотичната течност, но те не се замърсяват от това, тъй като мембраните на амниона помагат на течността да се обновява и да остане стерилна на всеки три часа.

На 16-та седмица от бременността детето започва да синтезира хемоглобин. Кръвта вече съдържа моноцити, лимфоцити, еритроцити. Кръвният състав на плода е почти пълен, сега неговата кръвна група и Rh фактор се определят без проблеми.

Всички кръвоносни съдове, както малки капиляри, така и големи големи съдове, са завършили своето формиране, сега те просто растат и вече функционират нормално.

Сърцето изпомпва до 24 литра кръв на ден през кръвоносната мрежа. Пулсът на плода сега е два пъти по-голям от сърдечния ритъм на майка му - средният пулс тази седмица е 150-170 удара в минута. Можете да слушате сърцето не само по време на посещение в ултразвуковата стая. Една жена може да се справи с това у дома, използвайки най-обикновения фонендоскоп..

Малките бели дробове, чието образуване не може да се счита за завършено до края на третия триместър, докато в тях се натрупа достатъчно количество специално вещество - сърфактант, вече имат ясни контури, а бронхиалното дърво има всички необходими клони. Гръдният кош прави движения няколко десетки пъти на ден, които наподобяват разширяването му по време на вдишване и свиване по време на издишване. Разбира се, това все още не диша, но това е неговият прототип..

Бебешки пол

Полът на детето сега се определя с ултразвук с голяма точност. Предпоставка за успешна полова идентификация е удобното местоположение на бебето за преглед. Ако бебето обърне гръб към сензора, тогава с цялото желание лекарят няма да може да види нищо, освен свещениците. При момчетата и момичетата външните полови органи се формират и израстват. Ако трохичката не е от "особено срамежливите", тогава можете да разгледате основния пол на детето на почти всяка ултразвукова машина.

При малките момиченца яйчниците са потънали в малкия таз, тъй като те са се образували и развивали засега в коремната кухина, има фалопиеви тръби, матка, вагина и две двойки срамни устни (големи и малки). В яйчниците на бебетата вече има около 5 милиона яйцеклетки..

При момчетата тестисите все още не се втурват в скротума. Те са в коремната кухина и ще започнат да се спускат малко по-късно, процесът най-накрая ще приключи преди раждането. При малък процент от новородените момчета тестисите нямат време да се спуснат и понякога това се случва след раждането..

При момчетата тялото вече произвежда мъжки полови хормони, по-специално тестостерон. Собствените хормони на момичетата все още са минимални, те се задоволяват с майчиния хормонален фон.

Точността на определяне на пола тази седмица чрез ултразвук е 85-90%. Неинвазивният пренатален ДНК тест определя пола на вашето бебе с 99,9% точност.

Какво научи хлапето?

На 16 седмици бебето научава на какво упорито ще го учат родителите и болногледачите - владее плюването. Сега бебето не само отваря устата си, прозява се, поглъща и хълца, но също така започва да плюе и това най-вероятно му доставя удоволствие.

Хлапето активно прекарва време извън съня. Играе с крака, хваща пъпната връв, смуче юмруци, прегръща се за раменете. Все още има достатъчно място в утробата, за да плува и да се барабани. Хлапето активно използва това, движенията му сега са много интензивни и разнообразни.

Естествено, жената няма да може да усети всичко, първите движения са само доста осезаеми контакти на бебето със стените на матката и той все още рядко може да влезе в контакт с тях, той е просторен.

Хлапе на ултразвук

На 16 седмици ултразвукът не е рутинен и задължителен. Остават 2-3 седмици до втория скрининг и няма нужда да посещавате сомнолог (специалист по ултразвук). Ултразвукът по уговорка вече се прави само ако акушер-гинекологът има някакви притеснения относно здравето на жената и детето. Ако бременността протича без усложнения и проблеми, ултразвуково сканиране може да се извърши само по лична молба на жената в частна клиника и, разбира се, за нейна сметка.

Ако сега една жена реши да отиде на ултразвуково сканиране и избере триизмерен формат (3D-ултразвук) за изследване, тя ще има незабравима среща със собственото си дете, което много вероятно ще покаже всичко, което е научила в утробата на майка си. Ще бъде много интересно и трогателно..

Дори ако целта на жената е само да определи пола на бебето, във всеки случай се правят фетометрични измервания на ултразвук, така че бъдещата майка ще се интересува много от това какви размери отговарят на нормите за 16 седмици.

Таблица за фетометрия на 16 гестационна седмица