Раждането на дете е едно от най-важните събития в живота на едно семейство и затова очакването му е толкова вълнуващо и за двамата съпрузи. Невъзможно е веднага да се установи, че зачеването е настъпило и за точно определяне трябва да минат поне 2 седмици от бременността. Това се дължи на факта, че всички процеси в тялото протичат в свой собствен ритъм, заложен от природата, и със собствена скорост. Има две системи, чрез които се изчислява датата на зачеването и бременността:

 • От последната менструация, според акушер-гинеколози. Но тъй като настъпването на овулацията настъпва в средата на цикъла, 7-15 дни след края на менструацията, се смята, че бременността е настъпила 1-2 седмици по-рано от действителната дата;
 • По датата на зачеването. Този метод за изчисляване на срокове също не е много точен. От полов акт до зачеване, тоест сливането на яйцеклетката със сперматозоидите, отнема от няколко часа до седмица и отнема още няколко дни, за да се прикрепи зиготата към ендометриума в матката. И ако съпрузите са извършили няколко сексуални акта за кратко време, тогава датата на зачеването става още по-трудна за определяне..

С други думи, и двете системи за изчисляване на периода на такъв деликатен процес като бременността се объркват и дават неточен резултат. Дори тестовете, базирани на нивото на хормона на hCG в урината на жената, няма да покажат резултат на толкова ранна дата. Лекарите казват, че за точно и неоспоримо определяне на бременността трябва да изчакате поне 1 месец след полов акт. През това време яйцеклетката и сперматозоидите образуват зигота, ембрионът се имплантира в матката и нивото на хормоните в женското тяло ще достигне необходимото ниво, за да може тестът да покаже началото на бременността.

Какво се случва в тялото 2 седмици след зачеването?

През първите седмици след зачеването тялото на жената започва да произвежда хормони, които ще помогнат за раждането и раждането на дете. Именно с хормоните са свързани по-нататъшните промени в тялото и първите признаци на бременност.

До втората седмица след зачеването обединените мъжки и женски зародишни клетки са прикрепени към стената на етикета и стартират всички механизми на бременността. През този период яйцеклетката все още не се вижда при ултразвук и нивото на хормоните е достатъчно ниско, за да се покаже при тестове, поради което е възможно да се определи бременността 2 седмици само по косвени, съмнителни признаци. През втората седмица на бременността след зачеването жената забелязва следните признаци, по които е възможно да се определи началото на бременността:

 • Раздразнителност. Всички момичета изпитват промени в настроението по време на менструация, но след бременността в кръвта се отделя толкова много прогестерон, че промените в настроението, сълзливостта и раздразнителността стават постоянни спътници;
 • След и по време на прикрепването на ембриона към маточната стена може да има леко кървене или кафяво отделяне. Това не е признак на патология, а напротив, това е признак, че зиготата успешно се е прикрепила и бременността ще се развива по-нататък;
 • Често през втората седмица на бременността жените изпитват симптоми на лека настинка, студени тръпки, треска и неразумно главоболие. Тези симптоми са свързани с хормонални промени в тялото и самите те изчезват след няколко дни;
 • Тежест в корема и привличащи болки в долната част на гърба. Този симптом най-често се проявява на по-късна дата, когато ембрионът вече е здраво прикрепен към матката и започва активно да се развива. Дърпащите болки през втората седмица на бременността и по-късно са свързани с факта, че кръвта се влива към матката и малкия таз, съдовете се разширяват и поради това жената изпитва тежест в долната част на корема;
 • Безсънието и сънливостта през деня, които дори силното кафе не може да облекчи, са един от ранните признаци, че жената очаква бебе. Тези явления са свързани с хормонални промени и превъзбуждане на нервната система. Лекарите препоръчват да спите повече през този период и да се откажете от всички ободряващи напитки, които стимулират нервната система и след няколко дни сънливост и безсъние ще преминат;
 • С ранна овулация, вече 2 седмици след зачеването, може да се появи ранна токсикоза: гадене, световъртеж, промяна в хранителните навици, остро обоняние. Тези миризми, които преди изглеждаха приятни, ще се превърнат в нетърпима воня и обратно. Тук се включва и „жаждата за солено“, която се нарича един от първите признаци на бременност след зачеването. Поради токсикозата жените отслабват през първия триместър, тъй като диетата се свежда до няколко храни, които не предизвикват отвращение. Не е страшно, теглото ще се върне през втория триместър;
 • Подуването на гърдите не е сред най-ранните, но по-скоро надеждни признаци. След имплантирането на плода женското тяло започва да се възстановява, включително - мастната тъкан на гърдата започва да се замества от жлезистата. Това е свързано с дискомфорт, чувствителност и леко подуване на млечните жлези;
 • Поради хормоните, пигментацията може да се промени на ранен етап. Ареолите на зърната и срамните устни стават по-тъмни, бялата линия на корема се вижда по-ясно. Много момичета отбелязват, че луничките и рождените белези не само са станали по-ярки, но и са се увеличили по размер. Най-често след раждането кожата се връща в първоначалното си състояние..

Всички тези признаци не се считат за точни и може да се дължат на други неща, като хранително отравяне, настинки или стрес. Само лекар може точно да установи бременност след преглед и кръвен тест..

Бременност 2 седмици, как изглежда ембрионът?

В най-ранния период на бременността ембрионът все още не прилича нито на човек, нито дори на ембрион от учебник по биология. 2 седмици след зачеването плодът се имплантира в стената на матката и започва активно да се развива. Основното развитие на плода е насочено през този период от време за защита на нероденото бебе и неговото хранене..

Стените на матката се подготвят за приемане на оплодена яйцеклетка всеки месец: епителът става дебел и рохкав и се образува дебел защитен слой. В момента, в който ембрионът навлезе в матката и се прикрепи към нейната стена, той се потапя изцяло в меките тъкани, около него се образува децидуа, която по-късно ще се развие в плацентата и околоплодните води.

След пълно имплантиране, когато се формира децидуята, започва бързото развитие на плода. Още през втората или третата седмица на бременността след зачеването се формират зачатъците на костната система, ребрата, гръбначния стълб при нероденото бебе, формират се нервната и дихателната системи.

По това време можете да извършите генетично изследване на плода и да разберете дали той има вродени заболявания и аномалии в развитието.

След 2 седмици от бременността, след забавяне на менструацията, лекарите определят със сигурност, че жената носи бебето. Това се определя от един тест, който не оставя никакво съмнение - сърдечния ритъм на плода, който може да се чуе със специално устройство. Никой друг тест, кръвен тест или дори преглед на стол няма да дадат толкова категоричен резултат като слушането на сърдечния ритъм на плода. В периода от 2 седмици на бременността, след забавяне, ембрионът вече е образувал гръбначен стълб с костен мозък, сърце и първите големи кръвоносни съдове. Самият ембрион достига размер от 0,5-1,0 mm. През следващата седмица размерът му ще се увеличи два до два и половина пъти..

В следващия период на бременността плодът е отделен от стената на матката и той вече не е съсирек от клетки, прикрепени към стената на матката, а миниатюрен човек, който се развива самостоятелно, използвайки ресурсите на тялото на майката. По това време яйцеклетката става видима на ултразвуковата машина.

Периодът на бременност от 2 седмици може да носи различни значения. Според акушерските методи на смятане (от последната менструация) 2 седмици са само началото на овулацията, когато яйцеклетката напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба. Но въпреки факта, че зачеването все още не е станало през този период от време, по време на гинекологични прегледи и манипулации това време ще бъде посочено като втората седмица на бременността. По-точната система за изчисляване на датата на зачеването чрез полов акт също може да се обърка, тъй като процесът на раждане на нов живот не е еднократен, а се простира за седмица или повече. И третият начин, 2 седмици от закъснението на менструацията или 6 седмици според акушерския календар, когато детето вече е ясно видимо на ултразвука.

Бременността е един от най-добрите периоди в живота на жената. На бъдещите майки се препоръчва да спят повече през този период, да се упражняват предпазливо и малко по малко, да бъдат повече на открито и да бъдат по-малко нервни. Правилното хранене, умерената физическа активност и добрата почивка ще ви помогнат да заченете и да носите здраво бебе..

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.

Развитие на плода по ден, седмица, месец)))

Намерих полезна статия:

1 месец (1-4 седмици).
За да се избегне объркване. Бременността се брои от 1 ден от последната менструация, поради което в следващото разказване думата "седмица" ще означава обратно броене от този момент. И думата "ден" е обратното броене от зачеването. Следователно само за 1 месец само 18 дни...%)))
Ден 1 - оплождане.
Ден 4 - ембрионът се състои от 58 клетки и навлиза в матката. Плодът и пъпната връв ще се развият само от 5 клетки. Останалите 53 клетки са необходими за хранене на плода.
7-8 дни - имплантиране (по-често в областта на кораба, лежащ на повърхността).
7-14 дни - първият критичен период.
Ден 9 - яйцеклетката е заобиколена от всички страни от лигавицата на маточната кухина.
15 ден - плодът развива нотохорд и примитивни черва.
13-18 дни - вили се образуват между стените на матката и външните мембрани около ембриона. Започва образуването на околоплодната течност, развива се плацентарната циркулационна система.
Ден 17 - плодът достига дължина 2,5 мм. Тялото му е извито в дъга и наподобява буквата С.
Ден 18 - примитивното сърце започва да се свива.
3-6 седмици - вторият критичен период.

2 месеца (5-8 седмици).
Ден 20 - появяват се зачатъците на гръбначния мозък и мозъка.
Ден 24 - появяват се зачатъците на ушите, очите, щитовидната жлеза, черния дроб, белите дробове, червата.
5 седмици - появява се пъпната връв.
Ден 28 - ембрионът е нараснал до 5-8 мм. Главата е под прав ъгъл към тялото, бъдещите уши, очите са маркирани с уплътнения, има малка опашка, хрилни прорези; на крайниците можете да видите бъдещи пръсти.
5-6 седмици - крайниците се развиват активно.
24-40 дни - активно формиране на сърцето, органите на зрението.
6 седмици - ембрионът достига 15 мм, опашката се удължава и огъва.
7 седмици - образуват се зъбни зачатъци. 8 седмици - добре оформени ръце и крака.
28-49 дни най-чувствителни към химикали и отрови.
В края на втория месец плодът има човешко лице. Очите се приближават. Те все още нямат клепачи и изглеждат огромни. Много изпъкнало чело, голяма уста, но вече се появяват устни. Главата се изправя, опашката изчезва, крайниците се развиват бързо, завоите на лактите и коленете вече са познати. Стомахът и червата приемат окончателната си форма. Клоаката е разделена на две дупки. Дихателният апарат се развива. Мозъкът и сърцето са подобни на органите на възрастен. Ембрионът се изправя. Появява се шията, изчезват хрилните прорези, появява се туберкула между долните крайници - основата за развитието на гениталиите. Ембрионът достига височина 3-4 см и тегло 5-9 г. Общият обем е около кокоше яйце. Лице със сплескан нос и изпъкнала долна челюст. Развива се централната нервна система. Жлебът на гръбначния мозък е затворен. 97% от ембриона е вода. Двумесечен ембрион се нарича плод.

3 месеца (9-12 седмици).
От третия месец органът на баланса - вестибуларният апарат - започва да функционира в плода. Колкото повече се движи майката, толкова по-добре се развива той. Кожата на плода е стъкло прозрачна. Горните крайници растат по-бързо от долните. Тримесечният плод придобива характерен човешки вид. Дължината му е 9 см, тегло 45 г. Главата и шията са изправени, като съставляват половината от цялата дължина. Лицето е добре оформено. Под кожата се появяват кръвоносни съдове. Плодът изглежда тънък, костите и мускулите се отделят под кожата, която няма мастен слой. Скелетът на плода е напълно хрущялен. Скелетът и мускулите са толкова изразени, че плодът прави първите си движения - движи ръцете, краката си, свива юмруци, отваря устата си, поглъща, опитва се да прави смучещи движения. Чува се сърдечният ритъм на плода - той е почти два пъти по-често от този на майката.
10 седмици - гениталиите на момчетата и момичетата започват да се различават.
12 седмици - появяват се гласови струни. Очите се приближават, клепачите се появяват, очната ябълка се развива, устата намалява, ноздрите са широко разтворени, ушите изглеждат като две цепки. Краищата на пръстите се втвърдяват. Черният дроб и бъбреците се развиват значително. Появяват се първите косми - над горната устна и над очите.
През деня бебето расте средно с 1, 8 mm и добавя 1, 4 g тегло.!

4 месеца (13-16 седмици).

До 15-16 седмици - активен мозъчен растеж, който забавя растежа на цялото тяло.
4 месеца - третият критичен период от развитието на плода. При липса на витамин Е може да настъпи спонтанен аборт.
15 седмици - мъжкият полов хормон - тестостерон - започва да се произвежда. Женски - малко по-късно. Диференциацията на гениталиите завършва. Вътрешните полови органи вече са частично оформени.
През четвъртия месец цветът на кожата на плода се променя. Стъкло-белезникавият цвят става тъмночервен. По кожата се появяват фини косми.
Четиримесечният плод е с дължина около 16 см и тегло около 120 г. Ръката на четиримесечния плод е 1,4 см..
Четиримесечният плод е с дължина около 16 см и тегло около 120 г. Ръката на четиримесечния плод е 1,4 см..
До началото на петия месец основното място на хемопоезата е черният дроб, който расте много рано и вече е способен да натрупва гликоген и да произвежда жлъчка.
Пропорциите се променят. Главата изглежда по-малка спрямо тялото, отколкото преди. Мастните и потните жлези, бъбреците започват да функционират.
Мекониумът се натрупва в червата.
Ежедневно наддаване на тегло 2.6 g, на височина - 2.5 mm.

5 месеца (17-20 седмици)

Основно се формират нервната система, дихателните, хемопоетичните и храносмилателните органи. Невенчетата започват да растат по ръцете и краката. Отбелязва се отлагането на подкожни мазнини, с изключение на лицето, така че кожата на лицето на петмесечен плод е набръчкана, което му придава вид на старец. По това време възниква смучещият рефлекс. Растежът на главата се забавя, той вече съставлява една трета от дължината на плода. Косата започва да расте по главата.
Дължината на плода е средно 25 см, теглото е 300-400 г. Пулсът на плода започва да се чува с обикновен стетоскоп.
Теглото на майката към този период се увеличава с приблизително 4 кг.

6 месеца (21-24 седмици)

Бъбреците започват да отделят урея и пикочна киселина в околоплодната течност. Плодът е покрит с фини, нежни власинки - лануго. Образува се слой подкожна мастна тъкан - плодът става „по-красив“. Растежът на дължина се забавя, но увеличаването на теглото се ускорява. Към края на месеца плодът тежи 600-650 г и е дълъг около 30 см. Ръката на плода е 2 см. Лицето става по-очертано, веждите са ясно видими, шарката на носа е изчертана по-ясно, ушите са увеличени, шията е удължена. Детето се събужда и заспива.
Наддаване на тегло - около 10 г. На ден!

7 месец (25-28 седмици)

В края на седмия месец плодът е дълъг 35 см и тежи 1300 г. Косата изчезва по всички части на тялото, с изключение на главата. По това време развитието на плода до голяма степен е приключило, при момчетата тестисите се спускат в скротума, очите са добре оформени и отворени. Косата на главата е дълга около 0,5 см. Плодът все още може свободно да променя позицията си. Плодът чува, има зрително възприятие, може да смуче собствения си пръст.
Наддаване на тегло - 25 g на ден!

8 месец (29-32 седмици)

На осмия месец слоят подкожна мастна тъкан става още по-дебел. Кожата става по-светла на цвят. Скоростта на развитие на мозъка преди 33 седмици е по-висока от тази на тялото. До края на месеца плодът достига средна дължина от 40 см, тегло 1700 g.

9 месец (33-36 седмици)

През деветия месец изчезва и пухчето, което е покрило кожата на бебето. Слоят подкожна мастна тъкан се натрупва, кожата се изглажда. Придобиване на красив розов цвят. Растежът на мозъка се забавя. Но растежът на малкия мозък се ускорява (следователно, недоносените бебета често са непохватни за дълго време.) До края на месеца детето заема постоянно положение в яйцеклетката, по-често с главата надолу. Средно едно дете тежи 2800, височина 46 см. Сърцето бие със скорост 120-140 удара в минута. Черният дроб и белите дробове узряват.

10 месеца (37-40 седмици).

Към края на месеца плодът достига средно 52 см и 3500 г. Дължината на невенчетата е по-дълга от върховете на пръстите..

Първите дни след зачеването

Общоприето е, че животът на човека започва в момента на раждането му..

Екатерина Комар
Неонатолог, Изследователски институт по акушерство и педиатрия, Ростов на Дон

Ако обаче разглеждаме живота от гледна точка на съществуването и развитието на организма, той започва много по-рано, а именно 40 седмици или 9 календарни месеца, преди момента на раждането. Началото на развитието, а оттам и началото на човешкия живот, може да се счита за оплождане.

Как започва всичко?

Оплождането - сливането на майчината яйцеклетка с бащините сперматозоиди - е събитието, което започва пренаталния период от живота на човека. Оплождането се извършва в лумена на фалопиевата тръба - дълго извито образувание, което свързва маточната кухина с коремната кухина. Сперматозоидите се движат след навлизане в гениталния тракт на жена със скорост 2-3 см в минута и бързо достигат до шийката на матката. Около 10-20% от общия брой сперматозоиди попада в неговия лумен, след което те трябва да преодолеят тесния лумен на шийката на матката, частично затворен от лигавицата, и да влязат в маточната кухина. Продължавайки целенасоченото движение, осъществено поради активните контракции на опашката, които всяка клетка има - сперматозоидите, те се придвижват по-дълбоко в ъглите на матката. Във всеки от двата ъгъла на матката, разположени в горната й част, има малък отвор, свързващ маточната кухина с лумена на фалопиевите тръби. Яйцеклетката навлиза в лумена на фалопиевата тръба от коремната кухина. Фалопиевите тръби са дълги, тесни, извити канали, покрити с вилозен епител, който играе много важна роля в процеса на оплождане. За разлика от сперматозоидите, които имат способността да се движат активно, яйцеклетката не може да се движи, въпреки това тя изминава малко разстояние от мястото, където е била след овулацията (отделяне от яйчниците) до срещата със сперматозоидите. Това движение е пасивно и се осигурява поради ритмични и постоянни движения, които се извършват от процесите на вилозния епител. В средната третина на фалопиевата тръба се провежда среща.

Само най-силните и съответно здравите сперматозоиди, попаднали в лумена на фалопиевата тръба, могат да се опитат да проникнат през мембраната на яйцето. Само един от тях прониква и се слива с ядрото на яйцето, след което яйцеклетката вече не е достъпна за други сперматозоиди. Както знаете, хромозомният набор на всички човешки клетки се състои от 46 хромозоми, по-точно от 23 двойки.Всеки от нас има 23 хромозоми в хромозомния набор, наследени от майка ни, и 23 хромозоми, наследени от баща ни. Всички клетки на тялото, с изключение на половите клетки, имат такъв двоен набор от хромозоми. И само в процеса на оплождането, след сливането на две полови клетки, се образува ядро, което има пълен набор от хромозоми. Оплодената яйцеклетка се нарича зигота.

Първите часове и дни

От момента на завършване на половия акт до оплождането отнема от няколко минути до 3 дни. От този момент започва периодът на вътрематочно развитие на човек. В процеса на ембриогенеза човешкият ембрион преминава през етапи, които повтарят развитието на риби, птици и бозайници, но на всеки от тези етапи ембрионът и впоследствие човешкият плод следва пътя на избора на най-ценните от характеристиките, присъщи на този вид, с по-нататъшното преобразуване на тези характеристики в свои собствени, просто човек.

Отнема около 12 часа от момента, в който сперматозоидите влизат в яйцеклетката до сливането на техните ядра. Веднага след като ядрото на спермата се слее с ядрото на яйцето на майката, започва процесът на разцепване на зиготата - една клетка е разделена на две, по-малки по размер, наречени бластомери, които от своя страна също се делят. По-нататъшното разцепване на бластомери не е синхронно: някои клетки се делят по-бързо, други по-бавно, което води до образуването на морула (това е името на етапа на развитие на човешкия ембрион, наброяващ около сто клетки). Морулата наподобява форма на черница, състояща се от множество клетки - предшественици на всички клетки на ембриона. Процесът на смачкване до етапа на морула продължава 3-4 дни след оплождането.

Следващият етап от развитието на яйцеклетката е образуването на кухина, пълна с течност вътре в морулата. Тази течност се секретира от бластомерни клетки. До този момент всички бластомери бяха еднакви както по размер, така и по предназначение. Сега те започват да се диференцират, тоест по-нататъшното им разделяне и развитие следва два различни пътя. Клетките, разположени от външната страна на морулата, стават по-малки, образуват така наречения трофобласт, от който в последствие се развива хорионът, предшественикът на плацентата. Клетките, разположени на вътрешната повърхност на морулата, са по-големи и образуват ембриобласт, от който ще се развие действителният ембрион. На този етап яйцеклетката се нарича бластоциста..

Преминавайки през всички етапи на развитие, описани по-горе, яйцеклетката се придвижва в лумена на фалопиевата тръба, където се е извършвало оплождането, към маточната кухина. В края на първата седмица след момента на оплождането бластоцистата, след като е влязла в маточната кухина, започва да нахлува в нейната лигавица. Така започва етапът на имплантиране (въвеждане) на яйцеклетката.

Този етап е първият критичен период на вътрематочно развитие. Всички описани процеси се случват в рамките на 1-2 седмици след оплождането, дори преди очаквания период, тоест преди жената да заподозре, че е бременна..

Критичният период се нарича така, тъй като оплодената яйцеклетка (и по-нататък - ембрионът, ембрионът или плодът) по това време е най-уязвима по отношение на външни увреждащи фактори, а именно болести на майката, вредни условия на труд, лоши навици, прием на някои лекарства... Ако един или повече от тези фактори засягат яйцеклетката или ембриона, тогава нейното развитие може да бъде нарушено. Ако "разбивката" се окаже груба, това води до прекъсване на бременността.

По време на имплантацията бластоцистата се придържа към повърхността на лигавицата, след което нейните повърхностни клетки започват да отделят ензими, които имат способността да разтварят тъканите. Благодарение на тази способност бластоцистата започва да потъва в дебелината на лигавицата на маточната стена. Веднага след това трофобластните клетки започват бързо да се делят и да образуват процеси, които растат дълбоко в лигавицата на матката. Тези процеси водят до появата на хорионни ворсинки - формация, която осигурява хранене на ембриона на този етап от неговото развитие. Храненето се осигурява от майчината кръв, съдържаща се в малки кухини (лакуни), които се образуват около хорионните ворсинки. Хранителните вещества и кислородът, съдържащи се в кръвта, осигуряват необходимите съставки за растежа и развитието на ембриобластните клетки.Развитието на ембриобласта (вътрешните клетки на бластоцистата) върви ръка за ръка с развитието на трофобласта. На етапа на имплантацията клетките му са разделени на две основни популации (прекурсорни групи). Една от тях - ектобласта - води до развитието на околоплодната кухина и околоплодната течност - водната среда, в която ембрионът (и по-късно - плодът) ще остане през цялото време период на вътрематочно развитие. Втората група прогениторни клетки образува така наречения ендобласт, от който се развива жълтъчната кухина. Ролята му се свежда до прилагането на резервно хранене на ембриона.

Някои от клетките на ектобласта и ендобласта, съседни една на друга, започват формирането на ембрионалния зачатък, който се състои от три тънки слоя клетки, които се различават една от друга по структура и предназначение и пораждат развитието на всички органи и тъкани на бъдещия плод. Този етап на развитие се нарича гаструлация..

Първият слой (лист) се нарича ектодерма, вторият е мезодерма, а третият е ендодерма. На този етап яйцеклетката се нарича гаструла и вече има многослойна структура..

Първи седмици

След гаструлацията започва невероятно труден и решаващ период от развитието на ембриона - така наречената хистогенеза - процес на образуване на тъкани, от който впоследствие ще бъдат изградени различни органи. Този процес започва 15-17 дни след оплождането. Най-пряко се влияе както от вътрешни, така и от външни фактори..

Вътрешен фактор, влияещ върху диференциацията на зародишните слоеве в тъканта, е генотипът - наследственост, който определя определени особености на започват организма. Външните фактори включват всички онези вредни фактори, които бяха споменати по-горе. Периодът на хистогенеза (3-та и 4-та седмица след оплождането) е вторият критичен период от развитието на ембриона.

Диференциацията - отделното развитие на различни зародишни слоеве - протича по няколко основни линии. И така, от ектодермата се образува нервна тръба, която по-късно поражда развитието на гръбначния мозък и мозъка, от които се образува група клетки, което води до развитието на кожни клетки.

Мезодермата започва да се развива в три посоки: една от тях осигурява образуването на мускулна тъкан на скелетните мускули (мускулите, благодарение на които се движим), костната и хрущялната тъкан, втората посока на развитие на мезодермата поражда клетки на бъбреците, черния дроб и далака, както и клетките на половите жлези. Третата посока на развитие на този зародишен слой осигурява образуването на перитонеума, както и мембраните на съединителната тъкан на органи като белите дробове (плевра) и сърцето (перикарда). Ендодермата поражда развитието на чревната тръба - предшественик на храносмилателния тракт.

Този етап завършва до 20-ия ден на вътрематочното развитие..

От 20-ия до 21-ия ден в ембриона започват да се образуват гънки на тялото, както и аксиалният орган - хордата, която дава началото на развитието на гръбначния стълб. До 25-ия ден завършва развитието на нервната тръба, която образува дълга тясна плоча, нейните ръбове се увиват от двете страни отдолу нагоре, образувайки жлеб и постепенно се затварят, завършвайки формирането на тръбата. В същото време чревната тръба се формира от ендодермни клетки..

Клетките на мезодермата се диференцират интензивно, образувайки тъканите на бъдещите органи на коремната кухина - бъбреци, черен дроб, далак. Те (мезодермни клетки) дават начало на развитието на гладката мускулатура на вътрешните органи и кръвоносните съдове, както и на кръвта и лимфната течност на ембриона.

По този начин, до края на първия месец на вътрематочно развитие, ние виждаме ембрион, потопен в лигавицата на маточната кухина, хранещ се с кръвта си през хориалните ворсинки, имащ околоплодна мембрана, пълна с околоплодна течност, която придобива своите първични очертания поради наличието на първоначалните гънки на багажника. Вътрешните му органи са представени от първичните нотохорди, нервни и чревни тръби, най-примитивните прототипи на кръвоносните и лимфните съдове, както и бъбреците, черния дроб и далака. Има зачатъци на мускулите, костите, хрущялите и кожата. Като цяло, към края на първия месец на вътрематочното развитие има зачатъци на почти всички вътрешни органи..

Вътрематочно развитие на бебето през деня от зачеването

Двойките, планиращи бременност, трябва да знаят как се формира плода през първите дни от живота му, за да може например да планира пола на детето или да разбере необходимостта от подготовка за бременност. Как се развива плодът по време на естествена бременност и през какви етапи преминава ембрионът след прехвърляне през деня в IVF протокола?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Bankoboev.Ru_oplodotvorenie_yaicekletki.jpg "alt =" развитие на ембриона през деня "width = "660" height = "413" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Bankoboev.Ru_oplodotvorenie_yaicekletki.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Bankoboev.Ru_oplodotvorenie_yaicekletki-300x188.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Естествено торене

Развитието на ембриона от зачеването до раждането е доста труден период, благосъстоянието на който се определя от първите дни на вътрематочния живот. Оплождането играе важна роля за определяне на пола на бебето, а последващият етап, на който се формират тъканите и органите на детето, определя успеха на плода.

Всяка бременност започва в средата на менструалния цикъл, а именно от момента на оплождането на яйцеклетката, въпреки че в акушерството се счита за начало на бременността в първия ден след менструацията. Зачеването настъпва в деня на овулацията, тъй като способността на яйцеклетката да се възпроизвежда се губи 12-24 часа след разкъсването на фоликула.

По време на естествения процес на възникване на нов живот, във фалопиевата тръба се образува диплоидна клетка, след като сперматозоидът попадне в яйцеклетката, която започва да се дели експоненциално. На 4-ия ден след оплождането в зиготата има 58 разделени клетки, 53 от които ще формират основата за формирането на тъкани и вътрешни органи на детето, а останалите 5 ще участват в образуването на плацентата, околоплодната течност и пъпната връв.

На 5-ия ден зиготата навлиза в стадия на бластоциста, който се характеризира с наличие на балон с течност и последваща резорбция на мембраната на зиготата. На този етап ембрионът започва да напълнява. На 7-10 дни след зачеването започва имплантиране на ембриона в матката.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/razv2.jpg "alt =" развитие на ембриона през деня "width =" 660 "height =" 524 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/razv2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/ uploads / 2018/02 / razv2-300x238.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Прикрепване на ембриона към матката - моментът на истината

От зачеването до имплантацията, в зависимост от различни фактори, отнема 7-10 дни. Началото на имплантацията се извършва в края на седмицата след зачеването, когато ембрионът, движейки се по фалопиевите тръби, достига до маточната кухина.

В зависимост от състоянието на ендометриума, неговата дебелина и еластичност, процесът на имплантиране може да отнеме повече време, след което може да се диагностицира късно имплантиране. Обикновено процесът на прикрепване на плода отнема около 40 часа. Дебелината на ендометриума за закрепване на бластоцистата не трябва да бъде по-малка от 7 mm.

От първите часове след началото на имплантацията в тялото на жената започва да се произвежда специфичен хормон, hCG, който изпраща сигнал до мозъка за началото на бременността. 9-10 дни след предвиденото зачеване може да се направи кръвен тест за бременност.

Имплантацията в 30% от случаите може да бъде придружена от кървави изхвърляния и почти винаги локални болки в дърпането.

След имплантацията ембрионът продължава да расте в ендометриума, което осигурява снабдяването с основни хранителни вещества, докато плацентата се образува.

10 дни след зачеването бременността настъпва директно - плодът вече е пуснал корени и започва да се формира. Веднага след прикрепването на плода, ембрионът се състои от три слоя клетки, от които се образуват кожата, вътрешните органи и опорно-двигателния апарат.

На 14-20 дни след оплождането се появяват зачатъците на пъпната връв и плацентата. В наши дни се формира първичната кръвоносна система, околоплодната торбичка, броят на клетките се увеличава, започва формирането на всички системи и органи на детето.

От 18 до 21 дни след зачеването сърцето започва да бие в ембриона, което лесно може да бъде проследено с помощта на ултразвук, паралелно на 20-22 ден се формира скелетът на бебето - хордата, гръбначният мозък, мозъкът и неговите участъци. На 24-26 дни се полага основата на централната нервна система.

На 3 седмици след зачеването, от 21 до 30 дни, се формират крайниците на бебето, нервната тръба и висцералните арки. В края на 1 месец бебето ясно показва мускулна тъкан, зачатъците на очните ябълки и гръбначния стълб. По-нататъшният растеж на ембриона включва развитието на съществуващи примордии.

От 5-та седмица ембрионът навлиза във феталната фаза.

На 5 седмици от момента на зачеването бебето продължава да развива всички системи и органи, особено мозъка. Започват да се появяват основните сексуални характеристики на детето. Продължава

От 6 седмици след зачеването се формират ушите, носът, очите, клепачите, пръстите на ръцете и краката на детето. Сърцето е разделено на камери, образуват се бъбреците и уретерите.

Как се развива ембрионът след прехвърляне по време на IVF

При ин витро оплождането процесът на зачеване е малко по-различен, но принципът все пак остава. Ембрионите се култивират в така наречената епруветка и през първите 5 дни яйцеклетката се трансформира: първо в зигота (еднодневен ембрион), след това в морула и след това в бластомери. След 3 дни ооцитът вече е образувал набор от хромозоми и пол и в присъствието на 10-16 бластомери репродуктолозите извършват презасаждане.

Таблицата за разработка изглежда по следния начин:

1 DPPБластомерите продължават да се делят.
2 DPPЕмбрионът напуска мембраната и се прикрепя към тъканите на матката. В същото време жените отбелязват усещанията от първите признаци на бременност..
3-5 DPPБластоцистата се залепва и се вгражда в ендометриума, след което ембрионът започва да се храни с ресурсите на майчиното тяло.
6 DPPНа този ден бъдещата майка често има имплантационно кървене.
7 - 10 DPPПлацентата, хорионните пъпки се образуват, започва интензивният растеж на хормона hCG.
11-12 DPPПрез този период вече можете да си направите анализ или да направите тест за бременност.

Във всички останали отношения развитието на ембриона не се различава от зачеването в естествения процес. През този период бъдещата майка трябва да се грижи за себе си, да намали максимално натоварването, да изключи сексуалния живот и стреса.

В случай на заболявания не трябва да ходите на форума и да се навивате с нещастни истории на други хора, по-добре е да се свържете с Вашия лекар.

Прожекция на 1 триместър

На 7 седмици пъпната връв и плацентата продължават да се образуват, чрез които плодът се осигурява с въздух и храна. По това време мозъкът има ясно разграничение на полукълбите, образуването на пръстите, дланите на детето завършва, клепачите и очите вече са оформени. Стартира ендокринната система.

На 8 седмици в плода се появяват вкусови рецептори, образуват се стомашно-чревният тракт и устната кухина. Контурите на лицето се подобряват, тестисите се оформят при момчетата. Тялото на бебето започва да се удължава и костите се втвърдяват. По това време дължината на ембриона е 20 мм.

На 9-та седмица надбъбречните жлези на бебето започват да произвеждат хормони, кръвоносната система продължава да се формира и простатната жлеза се образува при момчетата. На този етап в кръвта има еритроцити, въпреки че левкоцитите все още липсват. Бебето вече има оформени стави и мускулна система, така че пръстите, коленете и лактите вече могат да бъдат компресирани. Формирането на органи на този етап спира, всички сили на бременната жена и бебето са насочени към допълнително подобряване на системите.

На 10-та седмица след зачеването първият триместър приключва. Този период в акушерството е 12 седмици от бременността, тъй като броенето започва от първия ден на последната менструация.

Първият скрининг се препоръчва от първия ден на 10-та седмица до 6-ия ден на 13-та седмица от бременността, за да се идентифицират възможни малформации и да се определи точния период на бременността. Най-точните резултати се дават при скрининг на 11-12 седмици.

Като част от първия от двата задължителни прегледа на бременна жена е необходимо да се даде кръв за нива на хормони, резус-конфликт, инфекции и да се направи ултразвуково сканиране. Ултразвуковото изследване оценява дължината на плода и размера на главата, симетрията на развитието на мозъчните полукълба, състоянието на вътрешните органи, размера на костите, размера на сърцето и корема. При преглед лекарят ще може да разпознае и да предотврати развитието на патологии.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/protekanie-beremennosti-po-nedelyam2.jpg "alt =" разработване на ембрион от седмици "width =" 660 "height =" 288 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/protekanie-beremennosti-po-nedelyam2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/protekanie-beremennosti-po-nedelyam2-300x131.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Развитието на дете от зачеването до раждането е доста сложен и трудоемък процес. Първият триместър е най-важният гестационен период, тъй като всички системи на бебето са положени и оформени по това време. В края на първия триместър се провежда проучване, което помага да се проследи съответствието на развитието на ембриона с гестационния период и да се предотврати патологията. За бъдещата майка скринингът е възможност да види бебето за първи път.

Първата снимка на корема е един от най-трогателните моменти на бременността, но какво мислите?