Бременността в живота на жената е не само щастлив и загадъчен период, но и отговорна упорита работа за нейното тяло. Всяка седмица носи нови промени за бъдещата майка и нейното бебе. Знаейки какво се случва в тялото, жената се чувства по-спокойна и по-уверена. 15 седмици бременна - период, в който природата е подготвила много интересни нововъведения.

Как изглежда бебето?

На този етап от развитието бебето придобива обикновен човешки образ. Външно той прилича на спящо бебе: ушите най-накрая се оформят, тялото е изпънато, ръцете са по-къси от краката.

15-та седмица от бременността - началото на периода на формиране на първичната смазка на плода, която ще предпазва кожата на трохите. Първата коса се пробива на главата му. Очите все още са широко поставени, но продължават да се движат към центъра на лицето..

Какво ново има при мама?

Плодът расте интензивно, така че количеството на околоплодните води се увеличава. Тези процеси водят до увеличаване на мускулната маса и размера на матката. Височината на изправяне на дъното му в този момент е около 14 см - това е половината от разстоянието между пъпа и срамната артикулация на костите. Поради повдигането на матката от тазовата кухина честотата на уриниране става по-рядка, натискът върху ректума намалява.

Най-дългата токсикоза вече е отстъпила, здравословното състояние се е подобрило - това е една от добрите новини, които донесе 15-та седмица от бременността. Какво друго се случва в тялото на мама?

Тази седмица жената може да види вертикална линия в центъра или малки петна по кожата си по корема. Пигментацията е нормално явление, свързано с натрупването на меланин в тялото й поради повишеното производство на прогестерон и естроген. Особено се забелязва на гърдите. Ареолите на зърната стават по-големи и по-тъмни. След раждането всичко ще бъде същото, но е по-добре да избягвате слънчевите бани по време на бременност..

Усещане за вдъхновение и прилив на сили - тези събития могат да угодят на 15-та седмица от бременността. Какво става с жената? Поради състоянието си цъфти пред очите ни и придобива тайнствена красота. За съжаление това не се случва на всички. Но тези, които имат късмет, не трябва да пропускат момента и да се наслаждават на дара на природата.

Образуването на плацента приключва тази седмица. Сега тя ще отговаря за връзката майка-дете.

Какво ще покаже ултразвукът?

При липса на патологии, ултразвукът се извършва за първи път на 12-13 седмици. Ако бъдещата майка не е била на ултразвуково сканиране преди това време, тогава 15 седмици от бременността е времето за първия важен преглед. За жени, които вече са посетили ултразвуков специалист, през този период изследването се извършва само по препоръка на лекуващия гинеколог.

По време на ултразвуково сканиране бъдещата майка може да наблюдава колко активно е бебето. Ако насочите лъч светлина към стомаха си, той ще се обърне или ще се намръщи. Очите на бебето вече усещат светлината, въпреки факта, че клепачите все още са затворени. Ако детето се обърне успешно на 15-та седмица от бременността, тогава вече е възможно да се каже с точност на бъдещата майка, че очаква син или дъщеря. Следните показатели трябва да бъдат оценени в проучването:

 • дължина на плода, измерена от короната до опашната кост;
 • сърдечен ритъм;
 • ширина на яката;
 • коректност в развитието на костите на носа;
 • бипариетален размер и обиколка на главата;
 • височина, дебелина и състояние на плацентата;
 • развитие на зачатъци на органи;
 • дължина на бедрото.

Размер на плодовете

Увеличаването на теглото за жена от 2,2 кг до 4,5 кг е средното за 15 седмици от бременността. Размерът на плода също се увеличава. Тази седмица той има следните показатели:

 • тегло - около 30 грама;
 • растеж - до 10 см;
 • диаметър на главата - около 28 мм;
 • диаметър на корема - 27 мм;
 • диаметър на гърдите - 28 мм.

Бременност 15 седмици: развитие на плода и основни постижения

През втория триместър основните органи работят с пълна сила. Те подобряват структурата си и поддържат живота. Сърцето с честота 150-160 удара в минута изпомпва около 23 литра кръв, ендокринната система се развива, жлезите с вътрешна секреция изпълняват редица функции, функционират мастните и потните жлези - така функционира тялото на трохите, когато жената получи срок: 15 седмици от бременността.

Развитието на плода на този етап носи ново постижение - започва формирането на мозъчната кора. В полукълбите нервните клетки се делят активно, появяват се извивки и жлебове. Процесите на образуване на кора ще продължат през четвъртия месец. Контролът върху тялото се прехвърля върху нервната система.

Храносмилателната система също се подобрява. Жлъчният мехур започва своята работа, образуват се оригиналните изпражнения. Бъбреците са на мястото си и отделят урина през околоплодните води. Плодът практически има оформени вкусови пъпки, така че е в състояние да реагира на храната, консумирана от мама.

Тази седмица скелетът на бебето продължава да се формира. Биохимичният състав на кръвта се усложнява. Тестостеронът започва да се синтезира в телата на момчетата.

Комуникация с бебето

Според последните проучвания плодът на 15 гестационна седмица може да прави разлика между музика, сърдечен ритъм на майката, гласът й, разговори на други. Той е в състояние не само да чува, но и да реагира на звука. Шумните места и силната реч може да не харесат вашето бебе, то се нуждае от спокойна атмосфера. Трябва да общувате с бебето ежедневно. Можете да свържете баща си и да говорите заедно. Това ще укрепи семейните отношения и ще има благоприятен ефект върху развитието на бебето в бъдеще..

Какво прави хлапето?

Трохата може да се побере в дланта на мама, но той вече е много подвижен. Детето движи краката и ръцете, стискайки ги в юмруци. Движи се свободно и активно в околоплодната течност. Бебе за 5 минути може коренно да промени няколко пъти позицията на тялото си в космоса - това заключение е направено от експерти, изучаващи вътрематочното развитие на дете, когато жената е била бременна в 15 седмица. Разбъркването, въпреки такава активност на плода, в повечето случаи е незабележимо поради малкия размер на трохите.

Плодът подобрява не само мускулите и ставите, но и белите дробове, като прави дихателни движения. Напълва устата си с околоплодна течност, след което я изплюва. Тези упражнения подготвят бебето за първия дъх при раждането. Връзките, отговорни за гласа, вече са перфектни, но глотисът ще се отвори само с първата глътка въздух след раждането.

Хълцането е процесът на подготовка за дишане. Характерно е за 15 седмици от бременността. Размерът на плода е много малък, така че през посочения период хълцането му все още не се забелязва. Бебето много обича да смуче палеца си. Почти през цялото време го държи в устата си..

Поклатете се

Очаквайки дете, бъдещата майка преживява много вълнуващи моменти. Едно от тях е раздвижването на мъничък син или дъщеря. Жена, която е бременна в 15 седмица, вече може да усети бебето си. Движението, почувствано за първи път, е много слабо и едва забележимо. Може да се сбърка с къркорене в стомаха. Разбира се, повечето майки усещат първите движения на бебето между 16 и 20 седмици. Въпреки това, ако бременността не е първата, а жена с тънка физика, тогава най-вероятно тази конкретна седмица ще донесе радостно събитие. Трябва да запомните деня, когато бебето се е преместило за първи път, и да информирате гинеколога за това.

Списък със задачи тази седмица

Дойде моментът, когато е време да смените гардероба си. Ако преди това време все още е било възможно да изберете нещо от обичайните си дрехи и закупуването на специални неща за бременни жени е било отложено, тогава не бива да се колебаете повече. На 15-та седмица от бременността коремът е нараснал толкова много, че е трудно да закопчаете поли и панталони или изобщо е невъзможно да се поберат в тях. Комфортът е важен за бременната жена. Дрехите за бъдещи майки трябва да са удобни, меки и от естествени материи. Когато избирате нещо, трябва да се уверите, че то не притиска и приляга добре. По това време ще ви бъдат полезни дънки или панталони със специален мек колан и чорапогащи с еластична зона за корема..

Ако няма противопоказания, тогава трябва да се занимавате със спорт за бременни жени. Умерената физическа активност ще помогне за поддържане на тялото в добра форма, така че периодът на възстановяване след раждането ще бъде по-бърз. Комплект от упражнения за бъдещи майки ще подобри кръвообращението и ще укрепи мускулите. Не трябва да забравяме и за спокойните разходки далеч от транспортните магистрали. Разходките имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и оксигенират тялото.

Медицински надзор

В допълнение към традиционните изследвания на кръвта и урината, започвайки от 15 до 20 седмици, трябва да се подложите на важен скринингов преглед - троен тест за съдържанието на три хормона в кръвта на майката. Чрез количеството на hCG (човешки хорион гонадотропин), AFP (алфа-фетопротеин) и E3 (свободен естриол), експертите диагностицират подозрения за аномалии в развитието на плода.

AFP се произвежда от плода и попада в кръвта на майката. Отклонението от нормата позволява да се подозират аномалии на такива органи при бебето: нервната тръба, коремната стена, пикочните пътища, дванадесетопръстника или хранопровода, както и бавното или необичайно общо развитие.

Хормонът на hCG нараства до 12 седмици, след което неговият показател намалява. Високото ниво на анализа може да показва фетални аномалии или захарен диабет при бременна жена. С ниска стойност на AFP и в същото време високо ниво на hCG, специалистите диагностицират подозрение за синдром на Даун.

По количеството естриол лекарят оценява общото състояние на бебето. През целия период концентрацията му се увеличава. Намаляването на естриола може да показва заплаха от прекъсване на бременността или нарушения в развитието на бебето.

Ако те боли стомахът

Оплаквания за неприятни усещания в корема под пъпа често се чуват от жени, които са бременни в 15 седмица. Чувствата са различни..

Леката болка е най-често срещана в медицинската практика. Тя не е заплаха. Сега матката започва да расте по-интензивно, така че връзките, които я държат, са стегнати. Спазмите на острата болка са тревожен знак. Те се нуждаят от консултация с лекуващия лекар, тъй като те вече не са свързани с рязко увеличаване на размера на матката и напрежение на връзките, които характеризират 15-та седмица от бременността. Стомахът боли, дърпа долната част на гърба, появяват се кървави отделяния - това са симптоми на заплаха от аборт. Трябва незабавно да отидете на специалист или да се обадите на линейка. Тази седмица зацапването може да бъде резултат не само от заплаха от спонтанен аборт, но и от ерозия или увреждане на маточната шийка, травма или спукване на кръвоносни съдове. Във всеки случай е необходима консултация със специалист за установяване на причината и правилно лечение. С кървави изхвърляния в интимния живот трябва да направите пауза.

Потенциални проблеми и решения

Повечето жени, докато чакат бебе, са изправени пред такава неприятност като запек. Увеличаването на приема на течности и балансираното хранене може да помогне за решаването на проблема. В менюто трябва да добавите храни, които съдържат фибри и имат положителен ефект върху чревната перисталтика. Това са пресни зеленчуци, различни плодове, зърнени храни, пълнозърнест хляб и ястия с покълнали зърнени храни. По-добре е да подправяте зеленчуковите салати с нерафинирано растително масло. Сутрин, 30 минути преди закуска, трябва да изпиете чаша топла вода.

Анемията е друг проблем, който може да донесе 15 седмици от бременността. Симптомите му са следните: виене на свят, постоянна умора, слабост, „мухи“ пред очите. Тялото на майката няма време да образува достатъчен брой червени кръвни клетки. Развива се липса на хемоглобин, което води до хипоксия (кислородно гладуване) на плода. В тази ситуация лекарят ще предпише железни добавки и ще препоръча да се ядат храни, богати на желязо, например постно червено месо, черен дроб, елда, ябълки, нар.

Хипотонията (ниско кръвно налягане) намалява снабдяването на плода с кислород, като по този начин влияе негативно на неговото развитие. Ако налягането падне под нормалното, лекарят трябва да предпише подходящите лекарства.

Понастоящем главоболието е често срещан проблем. Разходка на чист въздух, релаксация, топъл душ или сладък чай ще ви помогнат да се отървете от него. По-добре е да избягвате лекарства, в краен случай изберете лекарства с парацетамол.

Общи препоръки

Деликатната позиция на жената навлиза в нова фаза тази седмица. Коремът расте, бременността става забележима. За да избегнете стрии, ще бъде полезно да използвате специални овлажнители. По-добре е бъдещата майка да спи настрани, за да не изстиска долната куха вена.

Необходимо е да се помни за правилното хранене, богато на витамини и минерали. През този период калцият е особено важен. Трохите активно образуват кости, така че тялото на майката ще го осигури в точното количество. Но самата жена може да има липса на калций, което ще доведе до кариес, нощни крампи, чуплива коса и нокти. Получавайки го от храни и витаминни комплекси, бъдещата майка ще може да избегне тези проблеми..

Трябва да се помни, че е невъзможно да се приемат каквито и да било, дори и най-безвредните лекарства без назначение на лекар. Освен това не забравяйте, че алкохолът преминава през плацентата към плода, така че пиенето му през бременността е неприемливо..

Крал

Бременност и движения на плода. Продължителност 15-16 седмици.

Запис публикуван от Bimba 20 април 2017 г.

11 712 гледания

Добър ден!

Като благороден алармист бих искал да усещам движения редовно и в момента на магическа пръчка, но като здравомислещ човек разбирам, че на 15-16 седмици изобщо не можете да ги усетите. Моето бебе (бебе) е на предната стена на матката, бременността е втората (по отношение на втория път, когато е преминал първият триместър, ZB за кратко време, няма да броим тук, усетих маликата на 16, риба, беше на задната стена).

Така че, понякога в покой, сутрин, вечер или следобед, докато се отпускам по същия начин, усещам търкалянето на мехурчета, а не значителна вибрация, нещо като описание. Това определено не са газове, повярвайте ми, че мога да ги различа. Но ми се струва, че понякога се заблуждавам и търся оправдания, или искам да изпреваря събитията. Еднократни военнослужещи и бременни жени, разкажете ни за чувствата си, честотата на косата и други удоволствия..

Според последното ултразвуково сканиране преди 5 дни при нас всичко е наред, с изключение на тона, но като се има предвид, че при всяко ултразвуково сканиране се треся, това е нормално, през останалите дни нищо не ме притеснява през последните няколко седмици, може да се каже, че водя нормален живот. четата също оздравя. Ето как преминавам от ултразвук към ултразвук, в състояние на „окачване на пиедестал“.

По принцип или утехата, или личните примери са много подходящи, безполезно е съпругът да говори, силно се препоръчва да се отнася с главата си и да не измъчва себе си и детето

15 седмици бременна. Чувства в корема, движение, развитие на плода, снимка на ултразвук

Промени в тялото

На 15 седмици тялото на жената продължава да се адаптира към развитието на плода и да се подготвя за раждането му. Хормоналният фон на бъдещата майка скача, във връзка с това се наблюдават вътрешни и външни промени.

Външни промени

В началото на второто тримесечие жената все още не се променя твърде много навън. Въпреки факта, че коремът вече е закръглен, за другите е трудно да го забележат. След като взехте добър гардероб, можете лесно да скриете позицията си..

По това време жената започва да забелязва промени в кожата - появяват се старчески петна, бяла ивица потъмнява, спуска се от пъпа към пазвата. Други части на тялото също се променят.

Гърдите стават по-големи и малко по-дебели. Така организмът се подготвя да храни бебето. Също така, зърната потъмняват, в някои случаи се отделя коластра. Не бива да се притеснявате от подобни трансформации - всичко ще изчезне след 2-3 месеца след раждането..

Вътрешни промени

Вътрешните трансформации, невидими за очите, са по-глобални. На 15-та седмица от бременността се усещат нови усещания в корема, дължащи се на активното развитие на плода. В началото на 2-ри триместър матката на жената се намира на 7-10 см под пъпа, докато тя може да се усети независимо. Той се увеличава по размер и постепенно се издига в коремната кухина.

По това време плацентата вече завършва формирането си и сега бебето има надеждна защита. Обемът на кръвта в тялото на бременната жена се увеличава средно с 20%, което увеличава натоварването на сърдечния мускул.


За много бъдещи майки 15-та седмица се характеризира със запушване на носа и кървене от носа. Това се дължи на увеличения обем на кръвта. Няма нищо лошо в това състояние, ако няма други симптоми на настинка..

Усещам

За по-голямата част от бременните жени началото на 2-ри триместър е най-благоприятното време. Болезнената токсикоза вече е приключила, нивото на хормона на hCG намалява, така че настроението вече не скача. Но известен дискомфорт все още може да се почувства.

По-конкретно случаят се отнася до моралния аспект. Бременните жени се разсейват, забравят, сантиментални. Също така, по това време бъдещите майки са придружени от сънливост, понякога мързел.

Друг характерен признак на термина са първите прояви на киселини. Това се дължи на физиологичните характеристики на позицията. Мускулът, който разделя стомаха и хранопровода, става по-слаб и започва да изпуска стомашна киселина. Повишава се и натискът върху диафрагмата, поради което някои дами усещат липса на кислород.

Минус 13 ембрионални седмици - редовни скокове на налягането. Намалените показания провокират умора, общо неразположение и слабост.

Високото кръвно налягане причинява главоболие и подуване. Най-често колебанията се обясняват с недостатъчна физическа активност, наднормено тегло или бързо нарастване на телесното тегло. 15 седмица от бременността (усещания в корема при мърдане, стройни момичета, които не са имали първата си бременност вече могат да се чувстват) се характеризира с повишено образуване на газове.

Поради повишената чревна подвижност, първородните жени бъркат треперенето на плода с банални газове. Но пълното отсъствие на такива усещания не е причина за паника. Бебето е все още твърде малко и всяка бременност е различна.

Болка, причиняваща безпокойство

Бъдещата майка трябва да бъде предупредена от болки от този характер: 1. Боли в стомаха, както при ПМС. Тези болки са спазми, често ирадииращи към гърба или сакрума, ако се появят и изчезнат през определен интервал, те могат да бъдат предвестници на спонтанен аборт Опасни болки в спазмите излъчват в долната част на гърба, придружени от кървави изпускания. 2. Честите болки в кръста и гърба могат да показват наличието на пиелонефрит. 3. Болката в гърба или опашната кост може да бъде причинена от промени в тялото или банално притиснат нерв. Те могат да бъдат улеснени, като направите това упражнение: трябва да се изправите на четири крака, като правите въртеливи движения с гръб. 4. Може да се появи и оток, пигментация на кожата.
По това време главоболие от различно естество може да стане верен спътник на бременна жена. Появява се поради високо или ниско кръвно налягане, премахва се при разходки, топъл душ, билков чай. Ако болката е силна и честа, тогава лекарят преценява целесъобразността на медикаментозното лечение.

Възможни проблеми

През четвъртия месец жената трябва да бъде особено чувствителна към здравето и усещанията си. Въпреки факта, че заплахата от пропусната бременност и преждевременно раждане е значително по-ниска от преди, има и други рискови фактори. Възможни са и усложнения, свързани с повишен стрес, което ще изисква намесата на гинеколог..

Ненормално отделяне

Вагиналните секрети могат да бъдат от различно естество, всичко зависи от нивото на хормона в кръвта. Те могат да бъдат обилни, прозрачни, понякога изтича околоплодна течност. Патологичното отделяне, което променя текстурата и цвета, трябва да е причина за безпокойство..

Необходимо е да се внимава в следните случаи:

 • изпускането има кисела миризма;
 • се различават по сирена консистенция;
 • имат зелен или почти жълт оттенък.

Ако с патологичните характеристики на влагалищното течение се наблюдава сърбеж, изгаряне на гениталиите или болка по време на уриниране, трябва да се направят тестове. Ако на 15-та седмица от бременността се появи нехарактерно отделяне, придружено от болезнени усещания в корема, трябва спешно да посетите гинеколог. Такива симптоми могат да показват прекратяване на развитието на плода..

Разширени вени

Матката нараства по размер, което провокира прекомерен натиск върху дълбоките вени. Кръвта се освобождава в повърхностните кръвоносни съдове. Ако стените им са твърде тънки, настъпва разширяване, в резултат на което се развиват разширени вени..


Ситуацията може да се влоши от многоплодна бременност, наднормено тегло или твърде бързо напълняване. Друга причина за ускоряване на развитието на болестта е генетичният фактор..

Отслабване на плацентата

Това усложнение представлява опасност не само за живота на детето, но и за живота на бъдещата майка. Отлепването обикновено провокира хипертоничност на матката. В такива случаи жената изпитва болка в корема, матката "се превръща в камък". Кърваво отделяне се появява от влагалището, провокирано от съдови увреждания по време на отделянето.

При непълно отлепване на плацентата има шанс да се запази бременността, като се свържете своевременно с лекар.

Ако има пълно откъсване, детето не може да бъде спасено. В такива случаи животът на самата жена е изложен на риск, тя се нуждае от незабавна операция..

Развитие на плода

В началото на 4 месеца бебето е подобно по размер на голяма ябълка. На дължина достига 13-15 см, а теглото му е 50-70 г. Ключовото събитие в развитието на плода по това време е формирането на мозъчната кора..

Броят на нервните клетки почти е достигнал краен брой. Процесът ще продължи през следващите 4 седмици. Обемът на мозъчните полукълба се увеличава, нервните клетки започват да се делят.


Почти всички органи са формирани. Сърцето на бебето изпомпва кръв и развитието на храносмилателната система също напредва. На 15 седмици феталният жлъчен мехур произвежда първата жлъчка, която впоследствие ще образува оригиналните изпражнения.

15-тата седмица от бременността (усещанията в корема се обясняват с високата физическа активност на плода) се характеризира с енергично развитие на детето. Сега той е в състояние да стисне ръката си в юмрук, да огъне и разгъне краката си и да извърши салта. Рефлексите редовно се подобряват, по-специално бебето вече може да преглъща и смуче палеца си.

В таблицата по-долу можете да се запознаете със специфични промени в органите и системите:

Системи и органиНапредък
Храносмилателната система
 • Образуват се зачатъците на млечните зъби.
 • Образува се меконий.
 • Произвежда се слюнка.
Дихателната система
 • Белодробната тъкан постепенно узрява.
 • Бронхите се разклоняват.
Локомоторен апарат
 • Развива се ставна тъкан.
 • Скелетът се втвърдява.
 • Развити стави и мускули.
Ендокринна система
 • Клетките на хипофизната жлеза, които отговарят за метаболитните процеси, работят.
 • Надбъбречните жлези се активират, отделяйки хормони.

В допълнение към развитието на основните органи и системи, настъпват промени в кожата, косата и ноктите. Кожата все още е много тънка, но мастният слой вече се формира. Появяват се ноктите и надбъбречните арки. Тялото на плода е покрито с лануго, основната линия на косата. Мимиката на детето на детето също е развита - то може да се усмихва, да мига и да се прозява.

Определяне на пола на детето

Полът на бебето се определя още по време на формирането на ембриона, но гениталиите започват да се формират едва до 13 седмици. До началото на втория триместър диференциацията на първичните полови белези приключва. Въпреки факта, че понастоящем тестостеронът вече се произвежда при момчета, е трудно да се идентифицира пола при ултразвук.


Ултразвук на плода на 15 гестационна седмица

Опитен специалист обаче ще може да определи пола на бъдещия наследник с помощта на модерно оборудване. Гинеколозите идентифицират този момент, като измерват ъгъла между гениталната туберкула и гърба на детето. При момчетата гениталната туберкула образува ъгъл над 30 градуса, при момичетата - по-малък.

Ако една жена има късмета да направи 3D ултразвук, полът може да се определи с почти 100% вероятност. Но дори и в този случай е необходимо детето да заеме „удобна“ поза за определяне.

Болка в 15 гестационна седмица

Нарастващата матка и разтягането на мускулите водят до незначителна болка и дискомфорт. Това са нормални усещания, трябва да се притеснявате само ако коремът е станал плътен и са се появили кървави отделяния. Изместването в центъра на тежестта води до появата на болка в лумбосакралния гръбначен стълб. Бандажът помага донякъде да намали дискомфорта, но относно носенето му трябва да се консултирате с наблюдаващ гинеколог. След 15 седмици жената може сама да усети матката от легнало положение. През втория триместър е важно да се обърне внимание на тонуса на матката, постоянната му плътност показва заплахата от прекъсване на бременността.

Анализи и медицински прегледи

При нормално протичане на бременността гинекологът предписва само високоприоритетни прегледи и изследвания. На 15-та седмица от бременността се извършва скрининг на 2-ри триместър - ултразвук и биохимични тестове. Това е необходимо за идентифициране на възможни хромозомни аномалии при плода - синдром на Даун или дефект на нервната тръба.

В същото време с абсолютна сигурност никой лекар няма да може да диагностицира аномалии в развитието. Гинеколозите оценяват само рисковете.

Ключовият тест, който една жена трябва да вземе в началото на 2-ри триместър, е троен тест. Това проучване включва 3 анализа:

 • AFP;
 • HCG;
 • безплатен естриол.

Прожекцията е насрочена между 15 и 20 седмици. По това време можете да получите най-точната информация за развитието на плода. Оценката се базира на всички 3 показателя.

Ако гинекологът открие усложнения или възможни хромозомни аномалии, се предписват допълнителни изследвания. Най-често срещаните от тях са биопсия на плацентата или анализ на околоплодната течност. Вероятността за грешка в тези проучвания е по-малка от 2%.

В противен случай на 15-та седмица не се изискват допълнителни изследвания. За собственото си спокойствие жената може да премине общ тест за урина. При редовно планирано посещение при гинеколога няма да възникнат проблеми.

Хранене

Правилното хранене през 15-та седмица от бременността

На 15-та акушерска седмица храненето за бъдещата майка остава важен елемент за нормалния ход на бременността..

Ежедневната диета трябва да се състои от:

 • месо (говеждо, пилешко, телешко и др.). Средно бременната жена трябва да яде около 200 g на ден;
 • зеленчуци сурови и варени. Дневната норма е около 600g;
 • извара, сирене или други храни, богати на калций;
 • сезонни плодове. Препоръчително е да ядете до 400 g на ден;
 • 1 варено яйце;
 • сушени плодове и ядки;
 • парче тъмен хляб, направен от пълнозърнесто брашно.

Всички продукти, консумирани от жена, за предпочитане трябва да се приготвят на пара или да се готвят във фурната..

Пържени, пушени, осолени и изсушени се препоръчва да бъдат сведени до минимум.

Важно е да се спазва режимът на пиене. Всеки ден бъдещата майка трябва да пие около 2,5 литра течност..

Витамини

През 15-та акушерска седмица на бременността жената може да пие мултивитаминен комплекс с разрешение на гинеколог.

Възможно е да се предписват допълнителни лекарства за попълване на липсващите елементи (калций, магнезий, витамин D, йод, цинк, селен и др.).

Необходимостта и видът на компонента трябва да се определят от лекаря на рецепцията след оценка на биохимичния кръвен тест, общото благосъстояние и външния вид на бъдещата майка.

Не се препоръчва да си предписвате самостоятелно витамини и минерали, използвайте ги неконтролирано.

Важно е да се разбере, че изобилието от хранителни вещества в тялото е също толкова вредно, колкото и липсата им..

Препоръки

15-тата седмица от бременността (усещанията в корема с дърпащ характер, свързани с увеличаване на матката, се считат за нормални) е доста удобна за бъдещата майка, хормоналният фон се стабилизира, настроението се подобрява.

Сега на жената се препоръчва да прекарва повече време на открито, да ходи по-често и да редува физическа активност и почивка. Също така е важно да спазвате начина на живот, храненето и да следвате препоръките на гинеколога.

Физически упражнения

Тежките товари са забранени за всички бременни жени. Не забравяйте обаче за подготовката на тялото за раждане. Можете да посещавате курсове за бременни жени, да се разхождате.


Лекуващият лекар ще посъветва тренировките, които са разрешени за бъдещи майки. Плуването е полезно за развитието на плода и благосъстоянието на майката. Но не трябва да се пренапрягате, за да избегнете възможни усложнения..

Хранене

Ежедневната диета на бъдещата майка трябва да бъде балансирана. Особено внимание трябва да се обърне на храни, които съдържат калций. На 15 седмици плодът приема 2 пъти повече от този минерал, поради което зъбите на жената започват да се рушат и ноктите й се ексфолират.

Протеините също са съществена част от ежедневната диета. Той е строителният материал на тялото. Препоръчително е да консумирате поне 200 г месо, пиле или риба всеки ден. За да предотвратите запек, можете да ядете пълнозърнест хляб, зърнени храни, пшеничен зародиш. Дневната норма на водата е най-малко 1,5 литра на ден.

От 15 седмици е необходимо да се ограничи приема на храна, което провокира повишена секреция на стомашен сок. Те включват пушени храни, пикантни храни и кисели плодове и плодове. Балансираната диета ще помогне за предотвратяване на често срещани проблеми на бременните жени - подуване на корема, киселини.

Отказ от лекарства

Лечението с лекарства не се препоръчва през цялата бременност, а не само в началото на 2-ри триместър. Въпреки факта, че плацентата вече е оформена и защитава бебето, предписването на лекарства самостоятелно е забранено..

Струва си да се въздържате дори от прием на съдосвиващи лекарства, които помагат да се отървете от обикновената настинка. Всички симптоми на настинка трябва да са причина за незабавна консултация с гинеколог. Разрешени са само тези лекарства, предписани от лекуващия лекар.

Сексуален живот

Половият живот не е вето при нормална бременност. Напротив, по време на интимност се произвежда хормонът ендорфин, който влияе положително както върху състоянието на майката, така и върху развитието на плода..

Освен това матката се стимулира и подготвя за раждане. Единствената препоръка е удобните и безопасни позиции. Трябва да се избягва натиск върху корема.


15-та седмица от бременността води 2-ри триместър - най-успешното време за набиране на сила и свикване с новата позиция. По това време се препоръчва да бъдете особено чувствителни към здравето си и да слушате усещанията в стомаха си..

Бъдещата майка трябва да укрепи здравето си и да се подготви за раждане. Основното е да премахнете стреса и да се насладите на промените..

15 седмици бременна

Какво се случва с бебето

На 15-та седмица от бременността на главата на бебето започват да се появяват първите косми. Бързият растеж на крайниците продължава, изпреварвайки растежа на главата. От тази седмица нататък майката усеща как бебето се движи. Движенията на детето са доста активни - за няколко минути той успява многократно да смени позицията си вътре в маточната кухина. Хлапето често сгъва ръцете в лактите и китките и стиска пръстите си в юмруци. На кожата на върха на пръстите се появява уникален кожен модел, който е индивидуален за всеки човек.

Самото бебе достига размера на 13-14 см и вече тежи до 77 г (като средния портокал).

През този период нервната система се развива активно: масата на мозъка се увеличава, неговите извивки и жлебове се задълбочават. Костите, мускулите и всички органи на бебето са преплетени с нерви.

На 15-та седмица от бременността сърдечно-съдовата система на бебето също се подобрява. Сърцето работи много активно (изпомпва до 20 литра кръв на ден). Артериите и вените нарастват интензивно, образувайки съдови сплетения. Всички органи започват да получават кръв през собствените си артерии. Чрез много тънката кожа на бебето кръвоносните съдове започват да блестят, поради което то придобива червен цвят. Ако през предишните седмици еритроцитите се произвеждат от черния дроб и жълтъчната торбичка, сега тази функция се поема от червения костен мозък.

Важен момент: от 15-та седмица при дете вече е възможно да се определи кръвната група и Rh фактора!

Развитие на близнаци

На 15-та седмица близнаците и близнаците са малко по-малки от другите бебета и коремът на майките, които очакват няколко бебета, не изглежда по-голям от този на други жени на този етап от бременността.

Така че бебетата от близнаци достигат 10 см дължина и тежат 60 гр..

Тъй като самите трохи все още не са твърде големи, а стомахът на майката все още е напълно достатъчен, подобно на техните самотни връстници, близнаците също се движат и се опитват да се движат активно. Въпреки това, бъдещата майка ще почувства тези движения по-късно.

Сега най-важното е децата по това време да започнат да се свързват помежду си, да се запознаят и да общуват.

Но за майките на близнаци, започвайки от 15-та седмица, лекарите препоръчват да се намали физическата активност, за да се избегне заплахата от спонтанен аборт, както и да се съкратят периодите на крака.

Какво се случва с мама: усещания

Петнадесетата седмица от бременността се чувства не само за майката, но и за другите. По това време вече са настъпили значителни промени с бебето, то напълнява и стомахът на майката е забележимо заоблен, изпъкнал напред.

Промени в матката. Матката продължава да расте по размер и заема все повече и повече място в коремната кухина. Височината на дъното на матката е един от ключовите показатели за наблюдение на растежа на плода. Тази седмица индикаторът е 12-13 см. Жената може самостоятелно да усети органа, ако сложи пръстите си на половината път между утробата и пъпа. Ултразвуковото изследване показва, че органът има хомогенен миометриум и дебелината на матката обикновено е 2,5 см до 15-та седмица от бременността.

Уриниране. От този момент нататък налягането на матката върху пикочния мехур значително намалява, така че желанието за уриниране става по-рядко. Жената не изпитва желание да отиде до тоалетната. Вместо това матката притиска червата, така че съществува риск от запек..

Главоболие. Хормоналните промени и физиологичните промени в тялото на майката често провокират главоболие тази седмица на бременността. Жените го описват по различен начин: главата боли и стиска като обръч, пулсиращи усещания в един момент, шум и чувство на празнота в главата, придружени от силно замайване.

Такива симптоми често се появяват поради външни фактори - необходимо е да се избягва стрес, пренапрежение, контакт с голям брой хора, продължителен психически стрес. Главоболието обикновено се облекчава с парацетамол. При хронична болка, придружена от замъглено зрение, трябва да се консултирате с лекар.

Болка в гърба. Болката в долната част на гърба и областта на опашната кост на 15-та седмица може да показва както нормално, така и патологично. Честа причина за патологична болка е пиелонефритът, при който се развива възпалителен процес в бъбреците. Симптомите се проявяват не само от остра болка в кръста, но и от повишаване на телесната температура, болка по време на уриниране. В този случай е необходима консултация с лекар, а понякога и хоспитализация.

Физиологичната болка в лумбалната област на 15-та седмица от бременността е свързана с натиска на нарастващата матка върху нервните окончания, изместването на вътрешните органи. За плода това не носи никакъв риск, но мама трябва да бъде внимателна - седнете по-малко в една позиция, избирайте твърди повърхности за почивка и правете ходене. В някои случаи лекарят ще препоръча носенето на превръзка за облекчаване на напрежението от мускулите на гърба..

Промени в гърдите. Цялата работа на тялото се възстановява според нуждите на бебето, така че млечните жлези не са изключение. На 15-та седмица гърдите стават по-чувствителни, ареолите на зърната потъмняват и млечните жлези се подуват. Някои жени се сблъскват със секреция на коластра - това е съвсем нормално, тъй като тялото се подготвя за хранене на бебето. Свръхчувствителността при някои жени предизвиква изтръпване в гърдите, усещане за пълнота и тежест.

Пигментация на кожата. Увеличаването на количеството меланин в кожата през 15-та седмица от бременността допринася за образуването на пигментация. Това се случва под влиянието на хормонални промени, които се случват в тялото на майката. Петната по тялото се появяват на различни места. Най-популярното "място" е линията от пъпа до пубиса, където можете да видите пигментната лента.

Някои жени имат петна в лумбалната област, както и по лицето, шията и деколтето. Именно пигментацията на открити места причинява най-много дискомфорт. Не се фокусирайте върху петната и ги крийте твърде силно - след раждането на бебето пигментацията изчезва. Безопасната козметика ще помогне при тежки петна.

Подпухналост. Появата на отоци е възможна както по-рано, така и на 15-та седмица. По това време се увеличава натоварването на отделителната система, поради което работата на бъбреците може да бъде нарушена, което води до оток. Хранителните характеристики - преяждане със солена, пикантна храна - също могат да провокират задържане на течности..

Вагинално отделяне. Изписването на 15-та седмица може да бъде от различно естество, в зависимост от нивото на естроген в кръвта. С увеличаване на съдържанието на този хормон секретите стават течни и обилни, прозрачни на цвят. Не се притеснявайте, ако изхвърлянето няма други характеристики. В някои случаи изписването показва заболяване като кандидоза, което често засяга бременни жени. При кандидоза, отделяне:

 • имат неприятна кисела миризма;
 • може да бъде сирене в консистенция, мехурчета, с очевидни бели парчета по бельо и гениталии;
 • боядисани в зеленикави, мръсно жълти цветове;
 • придружени от сърбеж и парене, болка при уриниране.

След като открият такива признаци, жените трябва да се консултират с лекар и да се изследват. След поставяне на диагнозата се предписва лечение.

Сред вагиналните секрети може да има кървави. Понякога кръвта може да се забележи в малки количества след сексуален контакт - в този случай лекарите препоръчват почивка и наблюдение на усещанията. Обилното кървене, което не спира, е причина за посещение в клиниката.

Причината за кървене може да бъде отлепване на плацентата, заплаха от спонтанен аборт, така че трябва да вземете всички мерки навреме, за да поддържате бременността. Не се разстройвайте преди време - причината за незначителни вагинални секрети с ивици кръв е травма, ерозия, спукване на кръвоносни съдове, което не е опасно за детето.

Незначително кървене. Кървенето на 15-та седмица от бременността може да бъде не само от влагалището. Поради увеличаването на обема на кръвта, дори при леки скокове в налягането, са възможни кръвоизливи от носа. Слабите кръвоносни съдове също влияят на кървенето от венците..

Промени в предпочитанията за храна и мирис. Обикновено няма значителни промени в хранителните предпочитания и миризмата. Доминираните преди това вкусови предпочитания доминират, но жените все пак може да искат плодове, месо, в зависимост от хранителните дефицити. Затова лекарите съветват да разнообразявате храната.

Качване на тегло. Повишаването на теглото по време на бременност е неизбежно и до 15-та седмица бременната жена натрупва допълнителни 2,5 до 3 кг тегло от показателя преди бременността. Това е нормално, защото теглото се генерира от уголемената матка, околоплодната течност. Теглото на плода до 15-та седмица е малко - само 50-75 г. Средното наддаване на тегло е 400 g на седмица.

бебе препоръчва

Експертите казаха дали си струва да се опитаме да повторим изображенията на херцогинята на Съсекс, която е в позиция, и какви са отрицателните последици

Чакането на бебе не винаги е спокойно, защото бъдещите майки имат толкова много да научат. И разбира се имат нужда от списък...

Всички майки помнят тези необичайни чувства и много дори ги пропускат. Освежете спомените си, като гледате нашата видео селекция...

Медицински преглед

По принцип на 15-та седмица от бременността - само рутинни прегледи и посещения при специалисти, ако възникне такава необходимост. Основните процедури и прегледи обикновено вече са назад или идват малко по-късно..

 • акушер-гинеколог (ако сте регистриран, посещение при специалист не се изисква; консултация е необходима само ако се появят оплаквания);
 • консултации с други специалисти (флеболог, ендокринолог, гастроентеролог и др.) по преценка на лекаря, провеждащ вашата бременност, ако е посочено.

Ако за първи път се регистрирате, ще ви бъдат препоръчани следните специалисти:

 • терапевт (изключете / потвърдете хроничните заболявания при бъдещата майка, вземете решение за тяхната съвместимост с бременността, предпише лечение, ако е необходимо);
 • офталмолог (ще прецени вероятността от развитие на патология и ще даде препоръки за бременност и раждане, ако мама има някакво очно заболяване);
 • зъболекар (стоматологичното лечение, като правило, се препоръчва да се извършва точно през 2-ри триместър);
 • отоларинголог (УНГ) (изключва / потвърждава хронични инфекции на ушите, носа или гърлото и също така ви казва как да лекувате ринит при бременни жени);
 • ендокринолог (преценете състоянието на ендокринната система на майката, дайте препоръки);
 • генетик (ще прецени риска от развитие на наследствени заболявания и патологии при бебето);
 • хирург (ще оцени вероятността от развитие на разширени вени, рисковете за бременност и раждане, свързани с особеностите на мускулно-скелетната система на жената, с наранявания и фрактури, получени преди бременността).
 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • биохимичен кръвен тест като част от втория скрининг (за повече подробности в изследванията).
 • измерване на теглото (планиран седмичен контрол на теглото, за да се избегне наддаване на тегло);
 • измерване на кръвното налягане (повишаването на налягането показва развитието на артериална хипертония и други усложнения на бременността);
 • измерване на състоянието на матката, височина на дъното (VDM). Нормалната дебелина на мускулния слой на матката е 2,6 сантиметра. На 15 гестационна седмица лекарят може да палпира матката през коремната стена;
 • измерване на обиколката на корема;
 • слушане на пулса на бебето със стетоскоп.

Трудности при носене

На 15-та седмица от бременността жената може да се сблъска с усложнения като отлепване на плацентата, избледняване на бременността, спонтанен аборт, което застрашава спонтанен аборт.

Спонтанен аборт

Това се случва по различни причини, като нараняване, физически стрес, сериозно заболяване. Основните признаци на спонтанен аборт са кървене от влагалището, много болезнени крампи в долната част на корема. При спонтанен аборт жената изпитва дискомфорт в гърба, появяват се скокове на налягане, слабост и студена пот и е възможна загуба на съзнание.

Отслабване на плацентата

Отлепването на плацентата застрашава живота на детето, това състояние се провокира от автоимунни смущения, съдови патологии и лоши навици. Симптомите на патологията на плацентата няма да останат незабелязани, но те зависят от степента на отлепване.

При малко откъсване жената изпитва лек дискомфорт и само лекар може да открие патология. При средно отделяне се изразява болезненост, долната част на корема се втвърдява, кървенето се отваря. Тежката степен е придружена от остра болка, повръщане, припадък, обилно кървене.

Замразена бременност

Това се случва при жени в напреднала възраст, които забременяват след 35 години, и тези, които вече са имали неприятен опит за спонтанен аборт (извънматочна бременност, аборт). На 15-та седмица настъпва трета криза, при която развитието на плода може да спре..

Симптомите се появяват през периода, когато тялото се опитва да изгони плода (2-2,5 седмици след реалното спиране на развитието), считайки го за чуждо тяло. Жената чувства болки в долната част на корема, изтръпване или по-остра болезненост от спазми. Освен това има кървави отделяния с дълготрайно избледняване с примес на гной.

Истмично-цервикална недостатъчност

Патология на бременността, при която шийката на матката се отваря преждевременно, което може да провокира спонтанен аборт. Изисква задължително лечение и допълнителен медицински контрол.

Плацентарна недостатъчност

Ако плацентата не осигурява достатъчно кислород и хранителни вещества за бебето, растежът и развитието са нарушени. Също така изисква задължително лечение и по-нататъшно медицинско наблюдение.

TORCH инфекции

TORCH е съкращение, образувано от първите букви на имената на заболявания като токсоплазма (токсоплазмоза), рубеола (рубеола), цитомегаловирус (цитомегаловирус), херпес (херпес). Тези инфекции са опасни при първа инфекция по време на бременност, тъй като водят до фетални малформации и спонтанен аборт и могат да станат индикация за прекъсване на бременността. Мерките за хигиена и превенция, включително ваксинации 6 месеца преди зачеването на дете, могат да помогнат за намаляване на риска от инфекция.

Снимки: корем на 15 седмица бременност

Най-четени публикации през седмица 15

УКАЗЪТ Е КРАСИВ! ВСИЧКИ МАМИ - МОРЕ НА ПОЗИТИВНОТО! Мечтата на всяка жена е да стане майка! Е, когато сте изправени пред жестока реалност...

Е, завършихме следващия си дизайнерски проект за млада двойка, малък, светъл апартамент от 40 квадратни метра в нова Москва)...

Възглавница за бременни със собствени ръце Много бременни жени страдат от дискомфорт по време на сън, изтръпване на крайниците и болки в гърба...

Бременност 15 седмици http://beremennost.net/content/srok-beremennosti-15-nedel Най-важното събитие 15 седмици от бременността...

Всички майки очакват с нетърпение раждането на своето бебе, за да видят и прегърнат дългоочакваното си бебе! Чудя се как върви развитието...

Какво да правим и какво не

15-та седмица от бременността има свои собствени препоръки и жената трябва да знае какво може и какво не може да се прави по това време, за да не навреди на здравето на бебето.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • физическа активност - плуването и фитнесът за бременни жени ще бъдат от полза, като помагат за поддържане на тялото здраво, но не представляват риск за бебето;
 • превантивен преглед на зъболекар - препоръчително е да се консултирате със зъболекар, за да не страдате от бързо развиващ се кариес и да предотвратите кървене от венците;
 • забавление - много бременни жени организират двойни фотосесии, за да изпълнят семейството с положителни емоции - не бива да отричате приятни емоции в такива моменти;
 • красота - процедурите са разрешени без използване на химически вредни вещества, важно е да се използват стрии;
 • витамини - поради растежа на плода, майката трябва да осигури на организма витамини и други полезни вещества, а именно калций за изграждане на костната система на плода;
 • облекло и стил - бъдете отговорни за избора на облекло, ще бъде разумно да закупите специални дрехи за бременни жени;
 • сексуалният живот не е забранен, но не трябва да прибягвате до груб секс, също така трябва да избягвате натиск върху корема;
 • работа - ежедневната дейност и работа е разрешена, ако няма трудни условия на труд, свързани с тежко вдигане, контакт с опасни вещества;
 • почивка - препоръчително е да спите поне 8 часа, правете разходки преди лягане за по-добра релаксация на тялото.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • облекло - не носете оформящо бельо, колани и тесни панталони, за да не възпрепятствате кръвообращението в таза и да осигурите нормални условия за растежа на плода, откажете се и от обувки на висок ток;
 • забранена е работа с тежести, вдигане на обемисти предмети, както и силови спортове;
 • по-добре е да откажете боядисването на косата, като замените "химията" с естествени бои - къна или басма;
 • не можете да стоите дълго време на крака, за да избегнете развитието на разширени вени;
 • хапчета и хранителни добавки - само по препоръка на лекар, тъй като не всички лекарства са разрешени по време на бременност;
 • не седите дълго време в една поза и не кръстосвайте краката си - това провокира болезнени крампи в прасците;
 • тютюнопушенето на алкохол и тютюн е строго забранено - токсичните вещества вредят не само на жената, но и на самия плод;
 • не можете да останете в стая със сух въздух за дълго време, особено ако имате хормонален ринит, така че поставете овлажнител в стаята.

Правилното хранене

Правилната диета трябва да включва предимно фибри, тъй като рискът от запек се увеличава. Също така е важно да осигурите на детето всички необходими вещества, така че диетата трябва да бъде разнообразна..

На 15-та седмица от бременността се препоръчва:

 • дайте предпочитание на употребата на разнообразни храни и правете храната частична и честа, за да не провокирате забавяне в храносмилателния процес;
 • включете зърнени култури, млечни продукти, яйца като основа на диетата - тези продукти са много хранителни, те няма да ви позволят да наддавате на тегло, но няма да ви оставят гладни и благодарение на съдържанието на калций в млечните продукти, детето ще получи необходимите елементи за изграждане на скелет;
 • наложително е да добавите към диетата месо с ниско съдържание на мазнини, както и рибите - протеините (норма - 75 г на ден) са основният строителен материал за организма, дават енергия, регулират метаболизма и също влияят върху теглото на детето (при липса на протеин се раждат малки бебета);
 • яжте зеленчуци и плодове всеки ден - те ще станат не само източник на витамини за детето, но и ще подобрят храносмилането поради високото съдържание на фибри;
 • изключете пържени, пушени и осолени храни, тъй като такива храни съдържат вредни вещества и също провокират киселини.
 • в зависимост от наддаването на тегло, следете консумацията на нишестени храни и сладкиши. Обикновено на 15-та седмица теглото се увеличава забележимо, но не бива да обвинявате всичко за бременността. Ако сте с наднормено тегло, изключете сладкиши, продукти от брашно, водещи до наддаване на тегло.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

По-добре е да готвите у дома, като се отказвате от бързо хранене, кафенета и ресторантска храна. В процеса на готвене използвайте задушаване и варене на храна. Изберете протеинови храни като основа, като добавите достатъчно плодове и зеленчуци, както и бавни въглехидрати, за да имат положително въздействие върху здравето ви по време на бременност. Яжте достатъчно млечни продукти и месо - те са важни за нормалното развитие на детския организъм.

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

На 15-та седмица нуждата от витамини се увеличава с 1,5-2 пъти, тъй като това е необходимо, за да се осигури активността на плацентата и растежа на плода. Жената се нуждае от два пъти повече фолиева киселина, един и половина пъти повече калций, една трета повече йод, витамини В6 и В12, цинк, два пъти повече желязо.

Витамин А (ретинол) - бременните жени усещат липса на витамин А. На 15-та седмица трябва да започнете да приемате ретинол редовно (но не забравяйте, че през първите 60 дни от бременността се признава тератогенност на този елемент), добавяйки го към диетата. Ако витамин А не е достатъчен, рискът от преждевременно раждане, раждане на плод с аномалии, ниско тегло се увеличава. Нуждата от витамин А е 370 мкг на ден. Витамин А се предписва под формата на съединения като ретинол палмитат, ретинилацетат, каротеноиди, ретиноиди. Силно не се препоръчва превишаване на дозата! Витамин А се съдържа в морковите, пъпеша, прасковите, тиквата, яйцата, рибеното масло.

Витамин В1 (тиамин) - изисква се в увеличено количество от 15-та седмица. Дефицитът на тиамин обикновено се свързва с недохранване преди бременността и тежка токсикоза, при които се отделят значителни количества от веществото. Недостигът на вещества се изразява при жени в периферна невропатия, което се отразява негативно на състоянието на плода. Дневната норма на витамин за бременна жена е 1,5-2 mg. В1 се съдържа в портокали, карфиол, броколи, моркови, картофи.

Витамин В2 (рибофлавин) - Трябва да приемате от 1,5 до 2,1 mg рибофлавин на ден. Обикновено се предписва при тежък дефицит при жени с хранителни разстройства. На ден се прилагат максимум 6 mg рибофлавин за бързо коригиране на дефицита. Съдържа рибофлавин в говежди черен дроб и бъбреци, сирене фета, мляко, манатарки.

Витамин В6 (пиридоксин) - витаминът е отговорен за протеините, които са градивните елементи на клетките на феталното тяло. Участва активно във формирането на нервната система и мозъка на детето, хематопоезата. С недостиг на пиридоксин при бременна жена започва тежка токсикоза, повръщане, влошаване на апетита, конвулсии - това е първият признак на липса на витамин, който трябва да се попълни. Дневната доза е 2,5 mg. Източници на витамин са лешници, орехи, спанак, моркови, картофи, ягоди, домати.

Витамин В9 (фолиева киселина) е един от най-важните витамини по време на бременност. Това вещество е отговорно за процеса на обновяване на клетките в организма, стимулира растежа и смъртта на старите клетки и появата на нови. Участва активно в процеса на образуване и растеж на плацентата. При достатъчно ниво на фолиева киселина феталното тяло се формира нормално, но дефицитът води до патологии на нервната тръба и може да настъпи спонтанен аборт. За да осигурите достатъчно съдържание на витамин В9 в организма, трябва да приемате 400 мкг на ден. Можете да си набавите витамин от зелени зеленчуци, цитрусови плодове, бобови растения, пълнозърнести храни.

Витамин В12 (кобаламин) - без това вещество пълното усвояване на фолиевата киселина е невъзможно, поради което употребата му е задължителна. Също така веществото участва в метаболизма на хомоцистеин в тялото на жената. Обикновено тялото на бременна жена трябва да получава от 5 до 10 μg витамин В12 на ден. Ако кобаламинът е в дефицит, това застрашава детето с вътрематочно забавяне на растежа, дефекти на невралната тръба на плода, спонтанен аборт и преждевременно раждане. Източници на кобаламин - сирене, месо, млечни продукти, яйца.

Витамин С (аскорбинова киселина) - нуждата от бременност се увеличава, но обикновено не се изисква рязка корекция на състоянието. Дефицит се наблюдава при жени с недохранване, тежки отклонения. Аскорбиновата киселина слабо прониква през плацентарната бариера, но нейните метаболити навлизат в плода в достатъчни количества. Нормата на витамина на ден е 90-100 mg. Категорично е невъзможно да се надвиши нормата, тъй като това е придружено от увеличаване на съдържанието на естроген и недохранване на детето. Намира се в цитрусови плодове, домати, картофи, горски плодове, карфиол.

Витамин D3 (холекалциферол) - витамин допринася за по-доброто усвояване на фосфор и калций в тялото на бременна жена. Холекалциферолът участва в образуването на костите и зъбите на детето, а също така контролира производството на хормони от плацентата. При дефицит се появяват мускулни болки поради нарушение на фосфорно-калциевия метаболизъм, в крайна сметка недостигът на витамини води до спонтанен аборт. При запазване на бременността съществува голям риск от развитие на рахит при детето, поява на трудности при адаптирането на бебето в следродилния период. За да се поддържа нормално ниво на витамин, той трябва да се приема допълнително, но да не надвишава нормата от 400-600 IU. Съдържа се в черния дроб на треска, херинга, скумрия, рибено масло.

Витамин Е (токоферол) - участва активно в процеса на дишане на тъканите и снабдяването на клетките с кислород, поради което е важен както за здравето на майката, така и за нормалното развитие на плода. Токоферолът подпомага нормалното функциониране на плацентата, като осигурява на бебето всички необходими хранителни вещества. Участва в процеса на притока на кръв между тялото на майката и плода, регулира нивото на пролактин. При недостиг на витамин се появяват мускулни болки, слабост, анемия, спазми и може да настъпи спонтанен аборт. За да осигурите на организма витамин, трябва да консумирате 10 mg на ден. Намира се в спанак, ядки, авокадо, скариди, риба.

Витамин Н (биотин) - витаминът се синтезира частично в организма на бъдещата майка от собствената му чревна микрофлора, но при носене на плод нивото на биотин не е достатъчно, затова трябва да се набавя от храни или мултивитаминни комплекси. При недостиг на веществото могат да се открият вътрематочни малформации на плода, поради което лекарите настояват за навременното му използване по време на бременност. Нормата на консумация е до 50 mcg на ден. Съдържа се във ферментирали млечни продукти, мариновани зеленчуци, билки.

Витамин К (филохинон) - частично се синтезира в организма. Това е много важно за вътрематочното развитие на плода, тъй като с помощта на филохинон калцият се абсорбира в тялото на трохите и се изгражда неговата опорно-двигателна система. Влияе върху съсирването на кръвта. Можете да получите витамин К от пшенични трици, мляко, извара, зехтин, билки, различни видове зеле, киви, банани и авокадо. Нуждата от витамин К на ден е 500 mcg. Съдържа се в касис, спанак, моркови, карфиол и зеле.

Витамин PP (никотинамид) - витамин PP е изключително важен за плода, тъй като подпомага кръвообращението в майката и плода, като участва в образуването на кръвоносни съдове в плацентата. При недостиг на витамин PP на 15-та седмица, жените изпитват умора, главоболие и загуба на апетит. Настъпва разстройство на храносмилането, както и негативни кожни реакции. Дневната нужда за бременни жени е 20 mg, а витамин се предписва под формата на ниацин, който се понася по-добре от женското тяло. Намира се в фъстъци, риба тон, камбала, пълнозърнест хляб, картофи, телешки карантии, царевица.

Йодът е необходим за нормалния синтез на хормоните на щитовидната жлеза, а също така формира доставката на йод в плода. Недостигът на елемента на 15-та седмица води до забавяне на развитието на плода, аномалии в развитието. Дневната норма е 200 mcg (ако е необходимо, се увеличава до 250).

Калцият е основният структурен елемент на костната система. Той също така отговаря за формирането на зъбите, косата, участва в работата на мускулната система и сърцето. На всеки час бебето трябва да получава 13 mg калций, за да натрупа достатъчно депо за профилактика на рахит. Следователно на 15-та седмица трябва да осигурите достатъчен прием на този елемент. Необходими са 1200 mg на ден.

Магнезият е необходим за нормалното усвояване на повече от петстотин протеина и 100 от тях са плацентарни, поради което ползите от магнезия за развитието на плода са изключителни. Участва във формирането на мускулната и костната система на плода. При липса на магнезий заплашват спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода или повишен тонус на матката. Ежедневно изискване 350-450 mg.

Фосфор - участва в образуването на костната тъкан, зъбите. Елементът е активен участник в метаболитните процеси, отговорен за елиминирането на токсините, отпадъчните продукти на плода. Регулира киселинността и пряко влияе върху усвояването на витамините от група В. Ежедневно изискване 1,3 g.

Калий - поддържа постоянството на течностите и се противопоставя на образуването на отоци, поддържа нервната система, участва активно в работата на сърцето. Този елемент е от съществено значение за всички функции на плода. Ежедневно изискване 200-250 мкг.

Натрий - трябва да се използва с повишено внимание, тъй като елементът може да провокира задържане на течности и да причини подуване. Елементът участва в метаболитните процеси. Важен е за работата на сърцето и кръвоносните съдове, активно се свързва с много микроелементи и насърчава тяхното усвояване. Ежедневно изискване 500 mg.

Хром - поддържа нормални нива на глюкоза в кръвта. Той е един от участниците в метаболизма на протеините в плода, помага за разграждането на въглехидратите и липидите. Изискване на ден 50 mcg.

Кобалт - елемент, който влияе върху метаболитните и хемопоетичните процеси. Той е включен като основен компонент на витамин В12, отговаря за синтеза на важни аминокиселини, мазнини и протеини, участва в разграждането на въглехидратите, необходими на плода, освобождавайки енергия. Дневна нужда 1,2 mg.

Мед - Дефицитът на мед е свързан с проблеми с усвояването на желязо, така че този елемент е необходим и за бременни жени, и за плода. Недостигът води до анемия, нарушено производство на фосфолипиди, някои протеини, остеогенеза. Ако дефицитът на мед се появи на 15-та седмица, тогава рискът от развитие на желязодефицитна анемия, дисплазия на съединителната тъкан при плода се увеличава. Дневна нужда - 2 mg.

Желязо - от 15-та седмица консумацията на желязо в тялото на бременна жена се увеличава значително. Елементът се преразпределя в полза на плодовете. Желязото трябва да се инжектира постепенно и в началото на втория триместър лекарят ще назначи срещи в зависимост от резултатите от анализа, за да не провокира допълнително увреждане на плацентата и черния дроб на плода. Дневната нужда от даден елемент по това време е 20-60 mg.

Селенът е мощен антиоксидант, който предпазва тялото на майката и плода. Той е включен като съставна част от 20 протеина, необходими за развитието на плода. Количеството селен се изразходва рязко в полза на плода през втория триместър, така че жените трябва да го предписват като част от мултивитаминен комплекс. Ежедневно изискване 50 mcg.

Силиций - този елемент е изключително необходим за плода по време на формирането и растежа на опорно-двигателния апарат, тъй като там се натрупва най-много. Също така силицийът участва в работата на нервната система. Децата, които са лишени от достатъчно количество от това вещество, страдат от рахит през първата година от живота. Благодарение на силиция в тялото на детето се усвояват 74 важни микроелемента. Също така влияе върху развитието на съединителната тъкан, кръвните клетки, мастната тъкан. Необходимостта от силиций по време на бременност 20 mg.

Цинкът е изключително важен елемент, тъй като той е отговорен за експресията на човешки гени, включително тези, които показват нарушения в 15-та гестационна седмица. В човешкото тяло цинкът контролира работата на повече от петстотин ензима. Повишена нужда от елемента възниква от 15-та седмица, когато се наблюдава растежа на плода. С дефицит на елемента, той увеличава риска от развитие на патологии на нервната тръба при дете. Изискването за бременна жена е 15 mg. Невъзможно е да се надвиши дозата поради вредни ефекти.

Важно! Изберете мултивитаминен комплекс според препоръката на вашия акушер-гинеколог.