Раждането на дете е едно от най-важните събития в живота на едно семейство и затова очакването му е толкова вълнуващо и за двамата съпрузи. Невъзможно е веднага да се установи, че зачеването е настъпило и за точно определяне трябва да минат поне 2 седмици от бременността. Това се дължи на факта, че всички процеси в тялото протичат в свой собствен ритъм, заложен от природата, и със собствена скорост. Има две системи, чрез които се изчислява датата на зачеването и бременността:

 • От последната менструация, според акушер-гинеколози. Но тъй като настъпването на овулацията настъпва в средата на цикъла, 7-15 дни след края на менструацията, се смята, че бременността е настъпила 1-2 седмици по-рано от действителната дата;
 • По датата на зачеването. Този метод за изчисляване на срокове също не е много точен. От полов акт до зачеване, тоест сливането на яйцеклетката със сперматозоидите, отнема от няколко часа до седмица и отнема още няколко дни, за да се прикрепи зиготата към ендометриума в матката. И ако съпрузите са извършили няколко сексуални акта за кратко време, тогава датата на зачеването става още по-трудна за определяне..

С други думи, и двете системи за изчисляване на периода на такъв деликатен процес като бременността се объркват и дават неточен резултат. Дори тестовете, базирани на нивото на хормона на hCG в урината на жената, няма да покажат резултат на толкова ранна дата. Лекарите казват, че за точно и неоспоримо определяне на бременността трябва да изчакате поне 1 месец след полов акт. През това време яйцеклетката и сперматозоидите образуват зигота, ембрионът се имплантира в матката и нивото на хормоните в женското тяло ще достигне необходимото ниво, за да може тестът да покаже началото на бременността.

Какво се случва в тялото 2 седмици след зачеването?

През първите седмици след зачеването тялото на жената започва да произвежда хормони, които ще помогнат за раждането и раждането на дете. Именно с хормоните са свързани по-нататъшните промени в тялото и първите признаци на бременност.

До втората седмица след зачеването обединените мъжки и женски зародишни клетки са прикрепени към стената на етикета и стартират всички механизми на бременността. През този период яйцеклетката все още не се вижда при ултразвук и нивото на хормоните е достатъчно ниско, за да се покаже при тестове, поради което е възможно да се определи бременността 2 седмици само по косвени, съмнителни признаци. През втората седмица на бременността след зачеването жената забелязва следните признаци, по които е възможно да се определи началото на бременността:

 • Раздразнителност. Всички момичета изпитват промени в настроението по време на менструация, но след бременността в кръвта се отделя толкова много прогестерон, че промените в настроението, сълзливостта и раздразнителността стават постоянни спътници;
 • След и по време на прикрепването на ембриона към маточната стена може да има леко кървене или кафяво отделяне. Това не е признак на патология, а напротив, това е признак, че зиготата успешно се е прикрепила и бременността ще се развива по-нататък;
 • Често през втората седмица на бременността жените изпитват симптоми на лека настинка, студени тръпки, треска и неразумно главоболие. Тези симптоми са свързани с хормонални промени в тялото и самите те изчезват след няколко дни;
 • Тежест в корема и привличащи болки в долната част на гърба. Този симптом най-често се проявява на по-късна дата, когато ембрионът вече е здраво прикрепен към матката и започва активно да се развива. Дърпащите болки през втората седмица на бременността и по-късно са свързани с факта, че кръвта се влива към матката и малкия таз, съдовете се разширяват и поради това жената изпитва тежест в долната част на корема;
 • Безсънието и сънливостта през деня, които дори силното кафе не може да облекчи, са един от ранните признаци, че жената очаква бебе. Тези явления са свързани с хормонални промени и превъзбуждане на нервната система. Лекарите препоръчват да спите повече през този период и да се откажете от всички ободряващи напитки, които стимулират нервната система и след няколко дни сънливост и безсъние ще преминат;
 • С ранна овулация, вече 2 седмици след зачеването, може да се появи ранна токсикоза: гадене, световъртеж, промяна в хранителните навици, остро обоняние. Тези миризми, които преди изглеждаха приятни, ще се превърнат в нетърпима воня и обратно. Тук се включва и „жаждата за солено“, която се нарича един от първите признаци на бременност след зачеването. Поради токсикозата жените отслабват през първия триместър, тъй като диетата се свежда до няколко храни, които не предизвикват отвращение. Не е страшно, теглото ще се върне през втория триместър;
 • Подуването на гърдите не е сред най-ранните, но по-скоро надеждни признаци. След имплантирането на плода женското тяло започва да се възстановява, включително - мастната тъкан на гърдата започва да се замества от жлезистата. Това е свързано с дискомфорт, чувствителност и леко подуване на млечните жлези;
 • Поради хормоните, пигментацията може да се промени на ранен етап. Ареолите на зърната и срамните устни стават по-тъмни, бялата линия на корема се вижда по-ясно. Много момичета отбелязват, че луничките и рождените белези не само са станали по-ярки, но и са се увеличили по размер. Най-често след раждането кожата се връща в първоначалното си състояние..

Всички тези признаци не се считат за точни и може да се дължат на други неща, като хранително отравяне, настинки или стрес. Само лекар може точно да установи бременност след преглед и кръвен тест..

Бременност 2 седмици, как изглежда ембрионът?

В най-ранния период на бременността ембрионът все още не прилича нито на човек, нито дори на ембрион от учебник по биология. 2 седмици след зачеването плодът се имплантира в стената на матката и започва активно да се развива. Основното развитие на плода е насочено през този период от време за защита на нероденото бебе и неговото хранене..

Стените на матката се подготвят за приемане на оплодена яйцеклетка всеки месец: епителът става дебел и рохкав и се образува дебел защитен слой. В момента, в който ембрионът навлезе в матката и се прикрепи към нейната стена, той се потапя изцяло в меките тъкани, около него се образува децидуа, която по-късно ще се развие в плацентата и околоплодните води.

След пълно имплантиране, когато се формира децидуята, започва бързото развитие на плода. Още през втората или третата седмица на бременността след зачеването се формират зачатъците на костната система, ребрата, гръбначния стълб при нероденото бебе, формират се нервната и дихателната системи.

По това време можете да извършите генетично изследване на плода и да разберете дали той има вродени заболявания и аномалии в развитието.

След 2 седмици от бременността, след забавяне на менструацията, лекарите определят със сигурност, че жената носи бебето. Това се определя от един тест, който не оставя никакво съмнение - сърдечния ритъм на плода, който може да се чуе със специално устройство. Никой друг тест, кръвен тест или дори преглед на стол няма да дадат толкова категоричен резултат като слушането на сърдечния ритъм на плода. В периода от 2 седмици на бременността, след забавяне, ембрионът вече е образувал гръбначен стълб с костен мозък, сърце и първите големи кръвоносни съдове. Самият ембрион достига размер от 0,5-1,0 mm. През следващата седмица размерът му ще се увеличи два до два и половина пъти..

В следващия период на бременността плодът е отделен от стената на матката и той вече не е съсирек от клетки, прикрепени към стената на матката, а миниатюрен човек, който се развива самостоятелно, използвайки ресурсите на тялото на майката. По това време яйцеклетката става видима на ултразвуковата машина.

Периодът на бременност от 2 седмици може да носи различни значения. Според акушерските методи на смятане (от последната менструация) 2 седмици са само началото на овулацията, когато яйцеклетката напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба. Но въпреки факта, че зачеването все още не е станало през този период от време, по време на гинекологични прегледи и манипулации това време ще бъде посочено като втората седмица на бременността. По-точната система за изчисляване на датата на зачеването чрез полов акт също може да се обърка, тъй като процесът на раждане на нов живот не е еднократен, а се простира за седмица или повече. И третият начин, 2 седмици от закъснението на менструацията или 6 седмици според акушерския календар, когато детето вече е ясно видимо на ултразвука.

Бременността е един от най-добрите периоди в живота на жената. На бъдещите майки се препоръчва да спят повече през този период, да се упражняват предпазливо и малко по малко, да бъдат повече на открито и да бъдат по-малко нервни. Правилното хранене, умерената физическа активност и добрата почивка ще ви помогнат да заченете и да носите здраво бебе..

Признаци на бременност: можете ли да разберете дали сте бременна или не без тестове??

Някои жени след овулация и опити за забременяване наблюдават малки промени в себе си. Може ли симптомите на бременността да се появят веднага след зачеването??

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault1.jpg "alt =" симптоми на бременност "width =" 660 "височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/02 / maxresdefault1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Когато бременността настъпи след зачеването и овулацията?

Бременността е решаващ и важен период в живота на повечето жени. Мнозина чакат това да се случи много дълго време. Как да се определи дали бременността е започнала дори преди да се появят чифт заветни розови линии на експресния тест?

Много жени често се интересуват кога настъпва бременност след полов акт. Повишеният интерес се дължи главно на факта, че някои момичета използват физиологичен фактор като метод за контрацепция, ограничавайки половия акт след овулацията и 2-3 дни преди нея.

Най-благоприятното време за зачеване е така наречената фертилна фаза - 2-3 дни преди овулацията и 24 часа след нея. Веднага след като зрелият фоликул се разкъса, яйцеклетката започва да се движи през фалопиевия канал към матката. В този случай жизнеспособността на яйцето е само 10-24 часа.

Сперматозоидите са в състояние да поддържат активността си 3-4 дни. Следователно след незащитен полов акт те са готови за известно време да оплодят яйцеклетката. В резултат на това зачеването може да се осъществи дори когато NPA е бил няколко дни преди овулацията..

В допълнение към времето на полов акт, скоростта на движение на сперматозоидите също влияе върху процеса на зачеване. Средно е 3-4 мм в минута. Предвид дължината на фалопиевите тръби и разстоянието до матката, сперматозоидите отнемат около 60 минути до яйцеклетката. По този начин, оплождането настъпва вече след един час след полов акт..

Бременността настъпва на 18-25-ия ден от менструалния цикъл. Всичко зависи от продължителността на цикъла на всяка отделна взета жена..

Възможно е да се определи концепцията за дете вече 1 ден след закъснението, за което се използват експресни тестове. Но в същото време симптомите на бременността може да не се появят при всяка жена - всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото..

Прочетете колко дни се появяват първите симптоми на ранна бременност.

Когато се появят първите признаци

Възможно е да се определи точното време на настъпване на бременността след преминаване на ултразвуково сканиране, като същевременно трябва да се има предвид, че тялото на всяка жена е уникално и понякога може да живее „свой собствен живот“. Също така, не бива да се изключва и факторът здраве, защото всъщност много процеси в тялото зависят от него. В зависимост от индивидуалните характеристики, признаци на зачеване могат да се появят при бременна жена още след първите 8-10 дни след оплождането на яйцеклетката.

Имаше случаи, когато една жена забременяваше и буквално веднага осъзнаваше, че е в „интересно положение“. Първоначалните симптоми се появяват още 2-3 дни след овулацията. Това може да се случи поради ясното задействане на механизма за самохипноза. Особено знаците станаха забележими при момичета, които преследваха целта да заченат дете..

Познавайки симптомите на бременността, които могат да се появят 1-2 седмици след зачеването, жената може подсъзнателно да си внуши това състояние.

В такива случаи бременността не прави изключение, но все още не е потвърдена. В случай на започване на оплождането на яйцеклетката със сперма и успешното им имплантиране е възможно да се диагностицира този факт малко по-късно - вероятно 2-4 седмици след зачеването.

Ранни симптоми на бременност

Ако планирате бременност, изчислявате плодороден прозорец и наблюдавате състоянието си, опитвате се да разпознаете поне някои признаци на ранна бременност, тогава познаването на симптомите на зачеването ще ви помогне да идентифицирате това събитие. Нека да разгледаме най-често срещаните..

Незначително кървене

В медицината това явление се нарича имплантационно кървене - това е процесът на прикрепване на яйцеклетката към стената на матката, по време на което яйцето отделя външната си мембрана. Но е много трудно да го наречем кървене. Представете си размера на оплодената яйцеклетка: за какъв вид кървене можем да говорим? Това са няколко капки кръв и дори тогава най-често жената дори не наблюдава това.

Болести, сънливост

Възможно е това да е по-скоро психосоматичен симптом. Жените, които очакват „интересна позиция“ след зачеването, стават по-взискателни, нуждаят се от грижи, но това се дължи на прост човешки фактор: тя смята, че вече е забременяла, което означава, че се нуждае от допълнителни грижи и внимание.

Много жени отбелязват, че в ранните етапи на бременността те стават по-слаби, постоянно искат да спят. При някои тези признаци се появяват веднага седмица след зачеването, докато при други - едва през втория триместър на бременността..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Pravilnoe-izmerenie-bazalnoy-temperatury.jpg "alt =" базална температура при бременност "width =" 660 "height =" 371 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Pravilnoe-izmerenie-bazalnoy-temperatury.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Pravilnoe-izmerenie-bazalnoy-temperatury-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Повишена базална температура

Това вече звучи по-скоро като истината, тъй като в ранните етапи на бременността температурата в ануса наистина може да достигне по-високи нива - 37-37,5 ° C. Но базалната температура трябва да се измерва за определен период от време едновременно - рано сутрин, докато жената все още не е станала от леглото.

Данните, получени в рамките на една седмица, могат да се считат за надеждни.

Липса на менструация

Този симптом е познат на всяка жена в репродуктивна възраст; всъщност това е първият признак за зачеване на дете. Но в същото време няма да е напълно правилно да се разглежда забавянето на менструацията като начало на бременността. Понякога липсата на менструация може да говори за патологични нарушения в организма, провокирани от стрес или хормонален дисбаланс.

Разширяване на млечните жлези и появата в тях на болезнени усещания

Женските гърди са чувствителни към най-малките промени в хормоналните нива. По време на овулацията и особено по време на зачеването в тялото на жената започват да настъпват колосални промени, провокирани от преструктурирането на хормоналния фон. Следователно в такива моменти млечните жлези леко увеличават обема си, а чувствителността на зърната също се увеличава, забелязва се тяхната болезненост..

В допълнение, увеличени специфични туберкули около зърната, които преди това са били едва доловими на допир, увеличаване на венозния модел на гърдите и потъмняване на кръга на зърната, могат да се превърнат в характерен признак..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Priznaki-beremennosti-na-rannih-srokah.jpg "alt =" гадене по време на бременност "width =" 660 "height =" 441 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Priznaki-beremennosti-na-rannih-srokah. jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Priznaki-beremennosti-na-rannih-srokah-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px " />

Често уриниране, гадене

Един от най-ранните признаци за зачеване на дете е увеличаването на честотата на позивите за уриниране. Това се дължи на увеличеното производство на hCG. Жената иска да отиде до тоалетната дори с леко напълване на пикочния мехур.

Що се отнася до гаденето, така наречената токсикоза се появява в период от 5-6 седмици. Вярно е, че има случаи, когато гаденето се появява 15-20 дни след зачеването. Но е невъзможно да се разглежда този симптом като основен, тъй като гаденето може да се появи и с развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Промяна на хранителните предпочитания

Редовно повишаващите се нива на хормони в организма могат да бъдат придружени от промяна във вкусовите предпочитания. Това може да включва и наличието на метален вкус в устата, който често се появява в началото на бременността..

Но всичко това е чисто индивидуално. Някой усеща всички тези симптоми, но за някого те преминават почти неусетно.

Какви други състояния характеризират бременността

Има и незначителни признаци за успешна бременност. Вярно е, че те може да не се появят при всички бременни жени. Те включват:

 • чувство на тежест в тазовата област;
 • безсъние - някой постоянно иска да спи, а някои от бременните момичета имат затруднения със съня;
 • болезнени усещания в долната част на корема и кръста;
 • главоболие - може да продължи през първия триместър на бременността;
 • повишен апетит;
 • повишено възприемане на вкусове и миризми;
 • нарушения на органите на стомашно-чревния тракт;
 • промяна в телесното тегло;
 • усещания за изтръпване в матката;
 • дискомфорт, който се появява, докато седите;
 • подуване на крайниците;
 • анемия, намален хемоглобин;
 • акне, зачервяване на кожата на лицето;
 • промяна в пигментацията на бялата линия в долната част на корема;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • млечница;
 • крампи на мускулите на прасеца;
 • обостряне на хемороиди - наблюдавано на ранен етап при онези жени, които преди началото му са страдали от подобен проблем.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1412685818_pervye-priznaki-beremennosti.jpg "alt =" как ПМС се различава от бременността "width =" 660 "height =" 449 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1412685818_pervye-priznaki-beremennosti.jpg 660w, https: / /dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1412685818_pervye-priznaki-beremennosti-300x204.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Внимание! Нарастващата слабост е един от признаците на извънматочна бременност, а понижаването на базалната температура се характеризира със замръзнала. Лечението на двете патологии е само хирургично. Трябва да бъдете внимателни към вашето благосъстояние и ако имате и най-малко съмнение, незабавно се консултирайте с лекар.

Каква е разликата между симптомите на ПМС и ранната бременност

Признаците за ранна бременност често могат да бъдат объркани със симптомите на ПМС, така че жената трябва да е наясно с менструалния си цикъл. Не всички жени имат редовен цикъл, но такъв календар ще помогне да се определи от кой ден е започнало забавянето, има ли основание да се мисли за вероятността от зачеване на дете.

При редовен менструален цикъл, забавяне дори от 1-2 дни може да показва бременност.

ПМС при жената се проявява със следните симптоми:

 • дърпащи болки в долната част на корема;
 • промени в настроението;
 • уголемяване на гърдите и повишена чувствителност;
 • общо неразположение;
 • главоболие.

Както можете да видите, знаците са сходни, практически няма разлики в тях. Струва си да се каже, че всяка жена страда от ПМС и бременност по различни начини и признаците могат да се появят в зависимост от здравословното състояние и индивидуалните характеристики на тялото..

В началото на бременността е изключително трудно да се определи зачеването по признаци. Следователно диагностицирането на бременността, особено самодиагностиката, няма да даде 100% от резултата. Остава само да следите отблизо промените в тялото си и да ги сравнявате според горния списък на показателите за зачеване.

Досега най-доказаният метод за определяне на бременност е посещението на гинеколог. У дома най-ефективно и надеждно ще бъде използването на тест ленти - в 99% от случаите те показват правилни резултати. И като се има предвид, че някои бързи тестове са силно чувствителни, те могат да определят дали зачеването е настъпило в рамките на 7-10 дни след оплождането..

Също така, не забравяйте, че бременността може да се развие без никакви признаци и осезаеми промени в тялото, както и ПМС не винаги е придружен от описаните по-горе симптоми..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-2.jpg "alt =" признаци на бременност "width =" 660 "height =" 371 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/02 / maxresdefault-2-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Така че, определянето на бременност преди забавяне не е лесно. Описаните по-горе признаци не винаги са от значение и ходът на бременността при всяка жена се проявява по различни начини: придърпващи болки, както при менструацията, тежестта в долната част на корема са както симптоми на повишен тонус на матката в началото на бременността, така и признаци на ПМС. Когато планирате бременност, показател, че тя е настъпила, ще бъде положителен резултат от експресен тест и потвърждение на факта на зачеването от гинеколог.

Би било погрешно да се твърди, че няма признаци на ранна бременност. Всъщност след зачеването в тялото на жената започват да се появяват мащабни промени, които могат да бъдат придружени от определени симптоми..

Чували ли сте или сте срещали отзиви по форумите за признаците на бременност от някого? Може би чрез личен опит, без тестове, сте успели да определите по горните или някои други симптоми, че сте в „интересна позиция“? Споделете с нас и нашите читатели вашето мнение и опит, като оставите коментар в края на публикацията.

Първите дни от зачеването на дете - знаци

В кой ден след зачеването се появяват първите признаци на бременност? Този въпрос е от голямо значение за жените, особено за младите хора. Зад привидно солидния и правилен въпрос се крие желанието да се успокоите и да получите отговор на въпроса - в кой ден след секса може да се появят признаци на бременност?

Първата трудност се крие във факта, че зачеването не се случва по време на секс, а в продължение на 5-14 дни. Също така си струва да се отбележи, че хормоналният фон на тялото се променя в рамките на 10-12 дни. Това означава, че първите тестове могат да покажат бременност не по-рано от 15 - 20 дни след полов акт..

Женското тяло обаче може да подава свои собствени сигнали за това дали процесът на оплождане е завършил или не. Ще говорим за този и други въпроси, свързани с проявите в първите дни след зачеването..

 • 1 Кога да се направи тест за бременност след зачеването?
 • 2 Колко време отнема тестване за hCG?
 • 3 Променя ли се базалната температура след зачеването?
 • 4 Може ли да има зачеване веднага след менструация?
 • 5 Възможно е зачеване след овулация?
 • 6 Изчисляване на благоприятни дни за зачеване на дете
 • 7 Определяне на датата на раждане по дата на зачеването?
 • 8 Датата на зачеването влияе ли върху пола на нероденото дете?
 • 9 Какви процеси се случват в женското тяло през първите дни след зачеването?
 • 10 Какви са чувствата в първите дни след зачеването?
 • 11 Могат ли болките в корема да бъдат първите признаци на зачеването?
 • 12 Какво означава изписване след зачеването?
 • 13 Какво означава гадене и повръщане през първите дни след зачеването?
 • 14 Как да се държим след зачеването?
 • 15 Дали да продължите да правите секс след зачеването?
 • 16 Вреден ли е алкохолът след зачеването?
 • 17 Какво да правим за пушачи при зачеването?
 • 18 Как противозачатъчните хапчета влияят върху зачеването?

Кога да се направи тест за бременност след зачеването?

Тук също си струва да направим резервация, че процесът на зачеване означава завършване на полов акт. Не забравяйте, че периодът на точно зачеване може да достигне няколко дни. Очаквайте най-точния резултат не по-рано от 4 - 5 седмици от момента на коитуса. По-ранните опити за провеждане на тест могат да доведат до така наречения "фалшиво отрицателен" резултат, когато тестът показва, че няма факт на бременност, но всъщност той вече съществува или ще се случи в близко бъдеще.

Колко време отнема да се тествате за hCG?

HCG или хормон на бременността предоставя доста надеждна информация за факта на бременността през първите дни след зачеването. В тялото на небременна жена такъв хормон не се произвежда. Според разработената програма за определяне на бременност с помощта на хормон на hCG, анализ за неговото присъствие / отсъствие се подава 15 - 20 дни след полов акт, считано за зачеване.

Променя ли се базалната температура след зачеването?

Промяната в базалната температура през първите дни след зачеването е, че тя остава повишена. Въпреки това, има „прозорец“ при такава промяна, когато базалната температура спада през периода, когато ембрионът се имплантира в матката. Това явление е получило определението за „налагане на потъване“.

Може ли да има зачеване веднага след менструация?

Да, в първите дни след края на менструацията не само зачеването е възможно, но тези дни се считат за благоприятни за него.

За информация - възможността за зачеване винаги съществува, тоест във всеки ден, дори когато настъпи менструация. По-горе беше написано, че процесът не е моментален и неговата ефективност и продължителност зависи от много фактори.

Възможно е зачеване след овулация?

Самата овулация (фактът, че зряла клетка напуска яйчника) е необходима за зачеването. Освен това зачеването е невъзможно без овулация..

Обаче първият етап - оплождането се случва само на първия ден след овулацията. Ако това не се случи, яйцето умира. Този факт помага да се определи, че най-голямата вероятност за зачеване е 1 до 3 дни преди овулацията, както и директно в деня на овулацията.

Ако полов акт настъпи 12 до 20 часа след овулацията или по-късно, зачеването е малко вероятно..

Изчисляване на благоприятни дни за зачеване на дете

Основните критерии за изчисляване трябва да бъдат редовността и продължителността на менструалния цикъл. Най-благоприятният ден се счита за деня на овулацията и 1-3 дни преди нея. След като преброите кои дни от цикъла учи този период, планирайте концепцията.

Определяне на датата на раждане по дата на зачеването?

За отправна точка трябва да се счита датата на последната менструация. Според медицинската практика бременността продължава 280 дни или точно 40 седмици (тези седмици често се наричат ​​акушерски). Припокриването на две дати ще разкрие крайната дата.

Струва си да се отбележи, че раждането може да се случи по-рано или по-късно, дори 2 - 3 седмици, тъй като тялото на всяка жена има соеви черти. Това не е патология, а само характеристика. Много жени инстинктивно усещат първите признаци на зачеването и могат по-точно да определят датата на раждане..

Датата на зачеването влияе ли на пола на нероденото дете?

Всяко семейство наистина иска да роди дете от определен пол, а понякога и две наведнъж. За съжаление, не работят съвременни методи за семейно планиране или калкулатори за изчисляване на пола на нероденото дете. Женското яйце съдържа само YY хромозоми, тоест само женски. Спермата носи XY хромозоми, както мъжки, така и женски. Полът на нероденото дете зависи от това коя двойка хромозоми се сливат в единство в първите дни непосредствено след зачеването. Човекът все още не се е научил как да влияе на този процес.

Огромното количество информация, представена в Интернет, че съществуват техники, които могат да увеличат вероятността да се роди дете от желания пол, не е вярно. 50-50 шанс.

Единственият начин да се предскаже пола на детето е да се забременее в лабораторията по време на изкуствено осеменяване..

Какви процеси се случват в женското тяло в първите дни след зачеването?

Тялото се възстановява активно и се подготвя за бременност. Хормоналният фон се променя, матката се увеличава по размер, стените й изтъняват, шийката на матката се затваря. Един от яйчниците се превръща в хормонален генератор, в него се образува жълто тяло, което произвежда хормони в подкрепа на бременността.

Какви са усещанията в първите дни след зачеването?

Голям брой процеси протичат едновременно в тялото, които пряко или косвено влияят на нашето физическо и емоционално състояние. Фактът на зачеването не се усеща от жената, въпреки че мнозина не мислят така.

Повечето от симптомите, представени като симптоми на зачеването (да не се бърка с бременността), като гадене, сънливост, болки в корема, промени в настроението, загуба или повишен апетит и т.н., нямат нищо общо със зачеването. Тези прояви биха се появили във всеки случай и жената подсъзнателно или съзнателно ги приписва на зачеването. След като сте проучили подробно процеса на зачеване и първите дни от развитието на ембриона, ще разберете, че просто не може да има промени, които биха могли да повлияят на състоянието на тялото и да се проявят външно или вътрешно..

Също така си струва да се отбележи, че жените често се опитват да открият признаци на зачеване в себе си веднага след полов акт или в първите часове след него. По-горе беше написано, че периодът на зачеване от момента, в който сперматозоидът влезе във влагалището до факта на оплождането и движението на яйцеклетката може да бъде няколко дни. Следователно, всякакви усещания, свързани с признаци на зачеване, са измислени или наложени от.

Първите признаци на бременност (а именно бременност, когато хормоналният фон вече е пренареден) се появяват в повечето на 2-3 месеца и много се чувстват като бъдещи майки, когато другите забележат закръглено коремче.

Може ли болките в корема да бъдат първите признаци на зачеването??

Болката в корема в рамките на една или две седмици след полов акт няма нищо общо с възможното зачеване и, освен това, бременността.

Две седмици по-късно, в случай на зачеване, когато ембрионът е в процес на имплантиране в матката, тоест той търси удобно място за себе си, някои (дори и повечето) жени могат да получат слаби, дърпащи болки в долната част на корема, напомнящи на болка по време на менструация.

Подобни болки, в по-ярка проява, появяващи се от една страна в областта на яйчниците в периода 2 до 3 месеца след зачеването, могат да бъдат доказателство за извънматочна бременност, когато ембрионът се развива във фалопиевата тръба или спонтанен аборт.

Какво означава изписване след зачеването??

Изпускането с кървава природа, кафяви или розови цветове, наблюдавани веднага или до 4 дни след полов акт, нямат нищо общо при зачеването. В този случай те са предшественици на предстояща менструация или признаци на гинекологични заболявания от различно естество..

Ако такова отделяне се появи след 1 - 2 седмици, когато настъпи процесът на имплантиране на ембриона, това е следствие от този процес. Такъв разряд не трае дълго, 1 - 4 часа.

Кафяво или кърваво отделяне, наблюдавано между 3 и 12 седмици след зачеването, най-често е признак на спонтанен аборт. Повечето жени не им обръщат внимание, като ги бъркат с периоди, тъй като нямат представа за бременност.

Кърваво или кафяво отделяне, което започва след 8 до 12 седмици, най-вероятно е признак на извънматочна бременност или спонтанен аборт. Такова отделяне може да бъде придружено от болка в областта на яйчниците от едната страна и болка в долната част на корема.

Какво означава гадене и повръщане в първите дни след зачеването?

Доста голям брой жени, особено тези, които не искат бременност в рамките на 1-8 дни след секс, изпитват гадене и понякога повръщане. Те смятат, че тези прояви са резултат от бременността или по-скоро токсикозата, свързана с нея..

Тези прояви нямат нищо общо с бременността или зачеването в периода от 10 до 40 дни след секс. Най-често това са измислени симптоми, понякога хранително отравяне. Описаното по-горе защо проявите на бременност не могат да се появят през първите седмици след секс..

За справка. Токсикозата при бременност се проявява най-малко от 8-та седмица на бременността. Много жени може изобщо да не го изпитат през целия период, много го усещат като реакция на нови ядени храни..

Как да се държим след зачеването?

След зачеването има няколко правила:

След 14 дни от момента на полов акт се консултирайте с лекар, за да се изследва и да се установи дали ембрионът правилно се е прикрепил към матката, има ли извънматочна бременност или други патологии;

Не приемайте никакви лекарства, които не са били обсъдени предварително с Вашия лекар при планиране или потвърждаване на бременност;

Ако преди зачеването сте били на лечение или сте приемали лекарства за хронични заболявания (епилепсия, астма, аритмия), не спирайте да ги приемате, но уведомете лекаря за бременност възможно най-скоро и акушер-гинеколога, който ви води колко отдавна, кои от тях и в какви дози лекарства приемате;

Продължете да ядете всичко, тогава сте яли преди, основното е да не бъдете ревностни с подправки и подправки;

Оставете ежедневието и спорта непроменени, най-важното е да изключите преумората.

Дали да продължите да правите секс след зачеването?

Да. Продължавайте сексуалния живот без ограничения, но ако в миналото е имало проблеми с бременността или раждането, консултирайте се с акушер.

Вреден ли е алкохолът след зачеването?

Алкохолът определено е вреден. И в обикновения живот това е вредно за организма, но в процеса на зачеване и бременност, когато има преструктуриране и хормонални промени, това е двойно вредно. Ограничете употребата на алкохол през цялата бременност и кърмене до нула.

На този фон много бъдещи майки са много притеснени от факта, че са пили на парти или събитие в деня преди или вечерта на зачеването. Подобни преживявания са абсолютно напразни, тъй като докато протича процесът на оплождане и зачеването, всеки алкохол вече ще бъде отстранен от тялото..

Какво да правим за пушачи при зачеването?

Много е казано и писано за опасностите от тютюнопушенето като цяло, и особено по време на бременност. Никотинът се произвежда от тялото и се използва за разграждане на някои аминокиселини. Пушенето дава никотин отвън и тялото спира да го произвежда. Ето защо, след отказване от цигарите, известно време се усеща дискомфорт - това е тялото, което отново започва процеса на производство на никотин..

Бременните жени определено трябва да се откажат от пушенето. Ако не можете да направите това самостоятелно, преди употреба хапчета и пластири за пушене трябва да бъдат обсъдени с акушер и терапевт, за да не навредите на детето.

В първите дни след зачеването пушенето ще бъде безвредно за плода, но все пак е необходимо да се ограничи броят на изпушените цигари. Слабостта сега може да повлияе на детето след много години.

Как противозачатъчните хапчета влияят на зачеването?

Всички одобрени за продажба контрацептиви, включително хапчета (орални контрацептиви), създават доста надеждна защита срещу нежелано зачеване. Такива лекарства нямат никакъв ефект върху тялото, те свързват хормони, участващи в процеса на зачеване. В същото време, в бъдеще, когато семейството реши да зачене дете, отказът от противозачатъчни лекарства ще доведе до пълно възстановяване на хормоналния баланс, което по никакъв начин не засяга репродуктивната способност на жената..

Всяко противозачатъчно лекарство има свое време за възстановяване. Най-често говорим за няколко седмици, по-рядко няколко месеца.

Резултат

Ранното зачеване по никакъв начин не засяга физическото или емоционалното здраве на жената. Почти всички „симптоми“ и „прояви“ са измислени или наложени. Трезво преценете ситуацията и определете възможностите за нейното развитие. Не обръщайте внимание на съветите на приятели и познати, особено на тези, които не са раждали.
Ако зачеването е настъпило, не бързайте да правите аборт или да се разстройвате. Обсъдете това със семейството си, тъй като бебето е подарък и щастие за жената..

Признаци на оплождане на яйцеклетки, симптоми на зачеване

Клиничните признаци на бременност започват да се проявяват след 3-4 гестационна седмица. Процесът на оплождане на яйцеклетката се планира ежедневно и всеки период има свои собствени симптоми..

Как се извършва оплождането?

Оплождането е сложен процес, състоящ се от няколко етапа. Сред тях са:

 • определяне на овулация, за да се увеличи шансът за успешно оплождане;
 • навлизането на сперматозоиди в женската генитална област;
 • сливане на репродуктивните гамети с образуването на зигота;
 • движение на оплодено яйце от маточните тръби в маточната кухина;
 • прикрепване и въвеждане на ембриона в ендометриума.

Времето, необходимо за оплождането, се определя от жизнения цикъл на гаметите. Яйцеклетката е способна да приема сперма в рамките на 12-24 часа. Спермата може да бъде активна в тялото в продължение на 7 дни. Следователно определянето на периода на овулация е важно за успешното оплождане..

Кой ден след овулацията настъпва бременност??

Срокът на бременността се определя от периода на живот на яйцеклетката и спермата, както и от времето на полов акт.

Ако това се е случило в деня, когато ооцитите напуснат фоликулите, тогава бременността трябва да настъпи след една седмица. В случай, че сперматозоидите са влезли в женското тяло няколко дни преди овулацията, тогава оплождането ще настъпи 3-4 дни след освобождаването на яйцеклетката.

Благоприятен период за зачеване

Най-благоприятното време за оплождане е денят на овулация. Яйцеклетката запазва жизнеспособността си за 12-24 часа, сперматозоидите - около седмица.

Мъжките зародишни клетки могат да влязат в тялото няколко дни преди овулацията и да поддържат своята плодовитост. Следователно, благоприятен период за зачеване се счита седмица преди освобождаването на зрял ооцит и ден след това.

Срокът на оплождане на яйцеклетката

Срокът на оплождане на яйцето се определя от периода на неговата жизнеспособност. След освобождаването на зрял ооцит от фоликула, зародишната клетка запазва способността си за оплождане в продължение на 12-24 часа. През това време сперматозоидите трябва да проникнат в яйцеклетката. Ако това не се случи, ооцитът завършва своя жизнен цикъл. Следващата възможност за зачеване ще дойде след месец..

Симптоми на оплождане

За да се определи наличието на бременност, е необходимо да се направи кръвен тест за hCG 14 дни след оплождането. Освен това има симптоми, наличието на които може да показва успешно зачеване..

Разстроен стомашно-чревен тракт

Първите признаци на оплождане могат да бъдат свързани с дисфункция на стомашно-чревния тракт. Това се изразява със следните симптоми:

 • чувство на гадене;
 • периодично повръщане;
 • пренаселеност и подуване на корема;
 • нарушение на вкуса.

Тези симптоми са типични за периода, когато ембрионът се имплантира в маточната кухина..

Цистит

Бременността е придружена от промяна в хормоналните нива. Това може да провокира отслабване на защитните функции на организма. При намален имунитет шансът за инфекция се увеличава. Най-често отделителната система страда с развитието на цистит.

Промяна на базалната температура

Високият брой на базалната температура през втората половина на менструалния цикъл може да показва бременност.

Промяна в нивата на hCG

Увеличаването на нивото на hCG в кръвта е надежден признак за успешно оплождане на яйцеклетка след овулация. Този анализ се извършва 2 седмици след зачеването. Рязкото повишаване на концентрацията показва бременност.

Болка в гърдите

На фона на бременността настъпва промяна в хормоналните нива. Това се отразява в състоянието на млечните жлези. Успешното оплождане води до увеличаване и нежност на гърдите. Тези симптоми са типични за началото на менструацията. На фона на бременността обаче те придобиват по-изразено и продължително протичане..

Психологически промени

Емоционалната лабилност е характерен признак на бременността. Жената става хленчеща, раздразнителна, тревожна. Честите промени в настроението се дължат на хормонални промени в тялото..

Кървави проблеми

В този случай имаме предвид имплантационно кървене, което се случва след успешното въвеждане на ембриона в маточната стена. Разрядът има оскъден размазващ характер. Често се възприема като настъпване на менструация. При наличие на изразено кървене, което продължава дълго време, се препоръчва консултация с лекар.

Подуване на корема

Газовете и подуването често се появяват през първите седмици на бременността. Те обикновено изчезват до края на менструалния цикъл. В някои случаи възниква непоносимост към определени храни или миризми. Възможни са нови хранителни навици.

Стомашни болки

Появата на дърпащи болки в долната част на корема и повтарящи се спазми са характерни за бременността. Обикновено симптомите изчезват след няколко дни. Ако има нарастване на болката, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Умора

Хормоналният дисбаланс е причина за много промени в тялото на бременна жена. Това води до умора, сънливост, умора.

Повишени симптоми на ПМС

Често първите симптоми на бременност са подобни на тези на ПМС. Ако клиничните признаци станат изразени и продължителни, това може да означава патологично закрепване на плода. В този случай посещението при лекуващия лекар е задължително.

Стомашни болки

За първите седмици на бременността са характерни дърпащи периодични болки в долната част на корема. В някои случаи синдромът на болката може да се разпространи в лумбалната област..

Намалена имунна защита на организма

За да не възприеме тялото на жената ембриона като чуждо тяло, защитните функции на тялото намаляват. Това позволява на ембриона успешно да се прикрепи и да проникне в ендометриума..

Забавена менструация

Най-характерният признак за настъпване на бременността. Ако менструацията не е дошла навреме, тогава шансът за успешно оплождане се увеличава. Най-накрая можете да потвърдите бременността с кръвен тест за нивата на hCG..

Гадене и повръщане

Дисфункция на стомашно-чревния тракт, хормонални промени в тялото провокират появата на гадене. Повръщането също е често срещан признак на бременност..

Признаци на зачеване през първата седмица

Първата седмица е последвана от окончателното прикрепване на ембриона към маточната стена. Първите симптоми след зачеването могат да бъдат:

 • кървави отделяния от гениталиите;
 • дърпане на периодични болки в долната част на корема;

Изписването показва успешното въвеждане на ембриона в ендометриума на матката. Те изчезват сами след няколко дни. Ако болката и кървенето продължават дълго време, трябва да се консултирате с лекар.

Признаци за оплождане на яйцеклетката през втората седмица

Втората седмица на бременността се характеризира с активно разделяне на ембриона. Той нараства по размер. Клиничните симптоми се проявяват на 12 гестационна седмица.

Те включват:

 1. Промяна на вкусовите навици.
 2. Прозрачно отделяне от гениталиите. Те са без мирис и безцветни.

Симптоми на зачеването по време на оплождането на яйцеклетката през третата и четвъртата седмица след оплождането

Третата и четвъртата седмица на бременността са придружени от изразена симптоматична картина. През този период ембрионът успешно имплантира в стената на матката и започва активен растеж..

Основните прояви на бременността са:

 • емоционална лабилност;
 • увеличаване на размера и появата на болезненост на млечните жлези;
 • сънливост;
 • умора;
 • подуване на корема;
 • нарушаване на органите на стомашно-чревния тракт;
 • промяна в либидото.

Признаци на зачеване през деня

Първите две седмици след оплождането се характеризират с активни промени в организма. Ембрионът изминава дълъг път от прикрепването към ендометриума до началото на формирането на вътрешните органи. Помислете за основните симптоми на успешното оплождане на яйцеклетките през деня.

Първи ден

Сперматозоидите пътуват през фалопиевата тръба до яйцеклетката. След това гаметите се сливат, образувайки зигота. Този период не е придружен от никакви клинични симптоми..

Трети ден

Характеризира се с готовността на тялото за имплантиране на ембриони, което е придружено от хормонални промени. В тази връзка има усещане за гадене, умора, главоболие, нарушен апетит.

Четвърти ден

След като половите клетки се слеят и образуват зигота, тя се премества в маточната кухина. През този период може да се появи дискомфорт в корема, усещане за пренаселеност, повишено образуване на газ..

Петият ден

На петия ден ембрионът се имплантира в стената на матката. Процесът отнема няколко дни. Ако ембрионът остане във фалопиевата тръба, се развива извънматочна бременност. Това е придружено от повишаване на телесната температура, поява на студени тръпки, изпотяване, бледност на кожата.

Шести ден

При наличие на бременност на 6-ия ден базалната температура се повишава. Жената изпитва дискомфорт в долната част на корема. Симптомите са подобни на тези при менструация.

Седми ден

Имплантирането на ембрион може да бъде придружено от появата на кървави отделяния от гениталиите. Те са оскъдни и преминават сами..

Осми ден

Хормоналният дисбаланс води до тежка умора, сънливост, умора, главоболие и световъртеж.

Девети ден

Този период се характеризира с наличието на незначително количество зацапвания и признаци на хормонални промени.

Десети ден

При нормалния ход на бременността процесът на имплантиране на ембриона завършва на 10-ия ден. Това може да се потвърди чрез кръвен тест за гонадотропен хормон..

Единадесети ден

По правило симптомите на ПМС се появяват на 11-ия ден от менструалния цикъл. Те включват емоционална лабилност, главоболие, чувствителност на гърдите и уголемяване. Ако тези признаци отсъстват, тогава най-вероятно бременността се развива успешно..

Дванадесети ден

Към клиничните признаци се добавят диспептични симптоми. Те включват повръщане, повишена чувствителност към миризми, чувство на гадене, промени във вкусовите навици.

Тринадесети ден

Хормоналните промени водят до появата на изразени промени в млечните жлези. Те се увеличават по размер, стават болезнени при палпация. В някои случаи е разрешено леко отделяне от зърната.

Шестнадесети ден

Този период се характеризира с полагане на нервната и костната система на плода.

Колко дни след зачеването се появяват реални симптоми на бременност??

Първите истински признаци на бременност се появяват след имплантирането на ембриона в ендометриума на матката. Дотогава всички симптоми са субективни..

Първите дни след оплождането не са придружени от специфични клинични прояви.

Симптомите ще се увеличават с нарастването на ембриона. Експертите отбелязват, че на 5-6 гестационна седмица жената може, без тест, да определи наличието на бременност по съответните симптоми.

Как се извършва оплождането

Достатъчно време минава от момента на сливане на зародишните клетки до образуването на ембрион. Специалистите разграничават няколко етапа на оплождане..

Моментът на оплождането

След завършване на полов акт, в тялото на жената навлиза достатъчен брой сперматозоиди. Не всички от тях влизат в маточната кухина. Много от тях се задържат от цервикалната слуз.

 1. Сперматозоидите, преминали бариерата, навлизат в зоната на маточната тръба. Там ги чака яйце, готово за оплождане..
 2. Благодарение на специална тайна, съдържаща се в женските генитални пътища, акрозомната мембрана е отслабена. Това позволява на сперматозоидите да влязат в яйцеклетката..
 3. За да унищожат защитната мембрана на ооцита, сперматозоидите отделят ензима хиалуронидаза.
 4. След като всички бариери са унищожени, гаметите се сливат.

Образуване на зигота и по-нататъшно разделяне

Процесът на оплождане отнема известно време. След като сперматозоидът влезе в яйцеклетката, тя активно се дели. Когато ооцитът достигне необходимия размер, се образува зигота. Съдържа генетичен материал от двамата родители. Полът на нероденото дете се определя от хромозомния набор на спермата. Ако съдържа само Х хромозоми, ще има момиче. Ако има Y хромозома, тогава ще се роди момче. Зиготата се придвижва от фалопиевата тръба в маточната кухина за по-нататъшно прикрепване към ендометриума. През цялото движение оплодената яйцеклетка продължава да се дели. Последният етап от този процес е бластоцистата.

Имплантация на бластула

Задачата на бластулата е да произвежда hCG, което допринася за успешното въвеждане на ембриона в ендометриума. В момента, когато бластулата е готова да се прикрепи към стената на матката, тя се развива до състоянието на яйцеклетката. След имплантацията ембрионът започва да се храни с вещества от кръвта на майката. С увеличаване на периода на бременност плацентата се развива. Тя започва да произвежда големи количества hCG. Няколко дни след имплантацията се появяват първите клинични симптоми на бременност.

Тест за бременност

Експертите препоръчват да се направи тест за бременност 14 дни след оплождането. Това време е достатъчно, за да може тялото да увеличи количеството на hCG. За да бъде тестването най-ефективно, то трябва да се извърши три пъти. Ако тестът се извърши твърде рано, съществува риск от фалшиво отрицателен резултат. Това ще предизвика психоемоционален стрес, който ще се отрази негативно на състоянието на женското тяло. Отрицателен резултат по време на тест за бременност може да възникне в следните случаи:

 • ембрионът не успя да се прикрепи към ендометриума;
 • прием на хормонални лекарства, които могат да изкривят данните от теста;
 • дефектен тест.

Най-надеждният тест, потвърждаващ бременността, е кръвен тест за определяне на нивото на hCG 2 седмици след оплождането.

Косвени симптоми

Тази група признаци на бременност е субективна. Те не винаги показват успешно зачеване. Косвените симптоми включват:

 • намален апетит;
 • промяна на вкусовите навици;
 • гадене и повръщане от време на време;
 • свръхчувствителност към различни миризми;
 • емоционална лабилност;
 • слабост, повишена умора;
 • сънливост;
 • чести позиви за уриниране;
 • появата на болезнени усещания и увеличаване на размера на млечните жлези;
 • увеличаване на размера на корема;
 • появата на пигментация в областта на зърната.

Горните симптоми могат да се появят по време на предменструалния период или по време на овулация. Надежден признак за бременност е кръвен тест за hCG..