С калкулатора на дните можете да изчислите разликата между датите (в дни, седмици, месеци или години), броя на работните дни (включително празници и почивни дни).

Калкулаторът на дните ще ви помогне да определите датата в миналото или бъдещето след определен брой дни. За да направите това, трябва да зададете желаната дата в календара (от лявата страна на калкулатора). В полето "ден" посочете броя дни, след които трябва да знаете датата в бъдеще. Ако трябва да знаете датата в миналото, посочете броя на дните с "-".

Колко седмици в годината

Попълнете всяко поле:

Година
Седмица

За 1 година 52,142857142857 седмици

Седмицата е времева единица, равна на седем дни (дни). Съкратено руско означение: седмица, на английски - wk. Състои се от понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък, събота и неделя. Календарната седмица започва в понеделник и завършва в неделя. В превод от древногръцки "седмица" означава "неработен ден" или "празник".

Обединяването на седем дни в една седмица е свързано с периода на революцията на Луната около Земята, който е известен на приблизително 28 дни. 28 беше разделен на 4 от броя на наличните лунни фази (новолуние, нарастваща луна, пълнолуние, намаляваща луна), което доведе до 7 дни.

Годината е конвенционална единица време, равна на 365 дни (дни) или 366 (високосна година, която се дели на 4). Това е периодът на революцията на Земята около Слънцето. Съкратено руско наименование: g, на английски - y или yr.

Годината се състои от четири пъти: зима, пролет, лято, есен и 12 месеца. Думата "година" идва от старославянското "година" и означава "време, година" или "goditi" - "моля, задоволете". Има такива понятия като хилядолетие - 1000 години, век - 100 години, десетилетие - 10 години, половин година - 6 месеца, четвърт - 3 месеца.

Формули за превод

За една година - 365/7 седмици, за една седмица - 7/365 години.

Как да конвертирате години в седмици

За да превърнете годините в седмици, умножете броя на годините по 365 дни и разделете на 7 дни.

БРОЙ СЕДМИЦИ = БРОЙ ГОДИНИ * 365/7

Например, за да разберете колко седмици за 7 години, се нуждаете от 7 * 365/7 = 365 седмици.

Как да конвертирате седмици в години

За да превърнете седмиците в години, трябва да умножите броя на седмиците по 7 дни и да разделите на 365.

БРОЙ ГОДИНИ = БРОЙ СЕДМИЦИ * 7/365

Например, за да разберете колко години за 730 седмици ви трябват 730 * 7/365 = 14 години.

Калкулатор за дата. Изчисляване на времето (броя дни) между датите онлайн

Калкулаторът за дни брои дни, седмици, месеци, години между две посочени дати. Изчисленията се извършват онлайн, бързо и без инсталиране на какъвто и да е софтуер на вашия компютър.

Извършените изчисления могат да бъдат запазени в паметта на калкулатора.
Калкулаторът за дни също е удобен за използване, за да разберете деня от седмицата на избраната дата.
Ако трябва да разберете колко дни са останали до рождения ден, тогава тук можете да го преброите и проследите

Номер на текущата седмица

Вижте номера на текущата седмица на годината тук. Ще се погрижим номерът на предишната, текущата и следващата седмица винаги да е посочен по-долу

ПонеделникWСрThПетъкСъбСлънце
23. 1 2 3 4 пет 8 девет десет единадесет 12 петнадесет шестнадесет 17 осемнадесет 19. 22. 23. 24 25 26 29 тридесет 1 2 3 4 пет

Календарната седмица е период от седем дни в рамките на една календарна година. Според Междудържавния стандарт: ГОСТ ISO 8601-2001 „ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДАТИ И ВРЕМЕНА“, седмицата започва в понеделник и се идентифицира с поредния й номер през годината. Първата календарна седмица в годината е първата седмица, съдържаща първия четвъртък на текущата година. Последната календарна седмица на календарна година е седмицата, която предшества първата календарна седмица на следващата година. По този начин една година може да съдържа 52 или 53 седмици, 29, 30, 31 декември могат да се отнасят до първата седмица на следващата година и обратно, 1, 2 и 3 януари могат да се отнасят до 52 или 53 седмици от миналата година.

Търсите номера на седмицата на конкретна дата през 2019, 2020, 2021 или след това?

Календар за бременност. Бременност по седмици - етапи

Календарът на бременността по седмици се състои от две основни части: цялото развитие на бебето в корема на бъдещата майка е разделено на 2 етапа:

 1. Фетално, което е 2 акушерски месеца или 8 седмици. Нероденото дете на този етап придобива човешки черти и се счита за ембрион.
 2. Фетален, който според календара на бременността започва на 3-ия акушерски месец (9 седмици) и завършва при раждането. Нероденото дете през този период е плод.

В процеса на човешката еволюция е фиксиран генетичният код, вграден в клетките на репродуктивната система. Благодарение на него детето расте и неговите органи и системи се формират правилно в определени периоди на вътрематочно развитие..

Нашият календар за бременност по седмици и дни ще ви позволи да разберете най-пълната информация за всеки етап от бременността, както и да изчислите приблизителната дата на раждане.

Първи месец от календара на бременността

1 седмица от бременността (1-7 дни)

Началото на бременността настъпва след оплождането, което се състои в сливането на женското яйце и мъжката сперма. Обикновено процесът на оплождане протича в един от участъците на маточната тръба. След няколко часа оплодената яйцеклетка започва да се дели и постепенно се спуска от тръбата в маточната кухина. Тя прави този начин за 5 дни..

След процеса на разделяне се появява многоклетъчен организъм, който прилича на плод от къпина, което на латински звучи като "morus", поради което през този период ембрионът се нарича morula. Имплантирането на Morula в маточната стена се извършва приблизително 7 дни след зачеването.

На външните клетки на ембриона има вили, които се свързват с маточните кръвоносни съдове, в бъдеще те образуват плацентата. Останалите външни клетки са началният етап от появата на мембраните и пъпната връв. Феталните органи и тъкани се формират допълнително от вътрешните клетки на ембриона.

2 седмици бременна (8-14 дни)

Налице е интензивно нарастване на външните клетки на ембриона в маточната лигавица. Този период се характеризира с началото на развитието на плацентата, пъпната връв и нервната тръба, което е в основата на бъдещата нервна система на детето..

3 седмици бременна (15-21 дни)

Това време е доста трудно и отговорно: органите и системите на нероденото дете започват да се формират. През този период се формират зачатъците на кръвоносната, нервната, дихателната, храносмилателната и отделителната системи. Където в бъдеще плодът ще има глава, се появява ембрион на мозъка - широка плоча. В края на този период сърцето на бебето започва да бие.

Бременна в 4 седмици (22-28 дни)

Полагат се черва, бъбреци, черен дроб и бели дробове. Сърдечната дейност става по-интензивна и повече кръв преминава през кръвоносната система.

От началото на този период се появява хордата - бъдещият гръбначен стълб (разделящ ембриона, мускулите и всички крайници на две), както и гънките на тялото. Невронната тръба завършва формирането си до 25 дни след зачеването.

В края на 4 седмици на главата започват да се образуват ями - бъдещи очи.

Втори месец на календара на бременността

5 седмици бременна (29-35 дни)

Кокцигеално-теменният размер (CTE) достига 2,5 mm.

През този период панкреасът и черният дроб се формират в храносмилателната система, белите дробове, ларинкса и трахеята - в дихателната система, кръвообращението, очите и вътрешното ухо продължават да се развиват. Появяват се предшественици на зародишните клетки, мозъчните региони. Крайниците все още се развиват: върху тях се появяват зачатъците на ноктите, образува се фина пъпна връв. Лицето има горна устна и носни кухини.

6 седмици бременна (36-42 дни)

CTE е около 0,5 cm, плацентата започва да се образува. През този период кръвта все още не циркулира между него и ембриона.

Енцефалограмата, извършена на 6-та седмица, вече е в състояние да улавя сигнали от мозъка, в които отделите продължават да се формират.

Появяват се лицеви мускули. Все още няма клепачи, но те вече са по-изразени. Ръцете стават по-дълги, върху тях се оформят бъдещи пръсти и ръце.

Вътрешните органи се променят както следва:

 • появяват се първични бъбреци и се развиват уретери;
 • сърцето има предсърдия и вентрикули;
 • стомахът и червата започват да се формират;
 • панкреасът и бъбреците са почти готови за развитие.

Бременна в 7 седмици (43-49 дни)

Пъпната връв вече е напълно оформена, има кръвообращение между матката и плацентата. Ембрионът диша и се храни благодарение на притока на кръв през съдовете на плацентата и пъпната връв.

Нероденото дете е все още в огънато състояние и има малка опашка в тазовата област. Главата е голяма пропорционално на тялото, CTE достига 1,5 cm.

Ръцете продължават развитието си, върху тях се виждат пръсти, които все още не са отделени един от друг. Когато се появят дразнещи фактори, бебето произволно движи горните крайници.

Вече има клепачи на очите, които са затворени като защитна функция срещу изсушаване. Устата на ембриона се отваря. Носът и неговата гънка са положени, както и бъдещите ушни миди, които сега представляват две двойки коти. Мозъкът, заедно с отделите, все още се развива бързо.

8 седмици бременна (50-56 дни)

Тялото на бебето започва да се изправя, до края на седмицата КТР достига 2,1 см. Органите и системите на ембриона продължават да се формират. Мъжкият ембрион развива тестиси, продължава да подобрява мозъка, храносмилателните органи, сърдечната система, белите дробове и органите, свързани с уринирането. Слуховите органи започват да се формират.

В края на този период лицето на бебето придобива обичайните човешки очертания:

 1. Очите са по-изразени, със затворени капаци.
 2. Край на развитието на устните.
 3. Виждат се ушите и носът.

Има бърз растеж на всички крайници и главата, мембраната на кожата между пръстите изчезва. Осифицира черепа, както и дългите кости на крайниците.

Трети месец от календара на бременността

Бременна в 9 седмици (57-63 дни)

В началото на 9-та седмица КТР на плода достига 2,2 см, до края - 3,1 см. Плацентарните съдове се подобряват, което спомага за подобряване на кръвообращението между матката и плацентата.

Мускулно-скелетната система на плода все още се развива, вкостяването започва:

 • ставите се появяват на всички пръсти;
 • бебето се движи активно и вече е в състояние да стиска пръстите си;
 • главата все още е спусната, а брадичката е здраво притисната към гърдите.

Сърдечно-съдовата система претърпява промени:

 1. Сърдечният ритъм е около 150 удара в минута.
 2. Кръвта се изпомпва през кръвоносните съдове на сърцето.
 3. Кръвта засега съдържа само еритроцити.

Мозъкът все още активно расте и се развива, появяват се малки мозъчни структури. Формират се ендокринни органи, особено надбъбречните жлези, които отговарят за хормоналната продукция.

Подобрява се хрущялната тъкан, от която са съставени черупките на ушите и ларингеалния хрущял. Започват да се появяват гласови струни.

10 седмици бременна (64-70 дни)

CTE варира от 3,5 до 4 см. В областта на таза опашката изчезва и седалището започва да се формира. Детето остава в огънато свободно положение в маточната кухина.

Нервната система се подобрява и плодът вече се движи не само произволно, но и рефлекторно след излагане на дразнещ фактор. Ако бебето случайно докосне стените на матката, то в отговор огъва или разгъва крайниците, обръща главата си и се премества настрани. Бъдещата майка все още не усеща подобни движения, тъй като размерът на бебето все още е много малък.

Смукателният рефлекс започва да се развива, така че детето рефлекторно движи устата си. Диафрагмата, която играе важна роля в процеса на дишане, спира да се развива.

11 седмица от бременността (71-77 дни)

CTE е от 4 до 5 см. Външният вид на плода все още е непропорционален: главата е голяма в сравнение с тялото, долните крайници са къси и плътно притиснати към стомаха в огънато състояние, а горните са дълги.

Кислородът и хранителните вещества влизат в бебето през плацентата, която също така премахва въглеродния диоксид и метаболитните продукти.

Очите на бебето продължават да се подобряват, върху което се появява ирис, който в бъдеще ще определи цвета на очите му. Те може вече да са широко отворени или наполовина покрити..

12 седмици бременна (78-84 дни)

КТР на плода варира от 5 до 6 см. Развива се репродуктивната система, която се характеризира с формирането на гениталиите.

Храносмилателните органи се подобряват интензивно:

 • червата се изтеглят и се поставят на примки. В същото време той периодично намалява, което показва началото на перисталтиката;
 • бебето започва да поглъща околоплодни води.

Нервната система все още се развива и подобрява:

 1. Мозъкът на плода е малък, но структурно идентичен с този на възрастните.
 2. Всички негови отдели са идеално развити, включително големите полукълба..
 3. Рефлекторната подвижност на нероденото дете се подобрява: той е в състояние да стисне пръстите си в юмрук и след това да ги отпусне, да хване палеца му и да го смуче интензивно.

Съставът на кръвта на бебето също се променя, при което започват да се произвеждат левкоцити..

Тази седмица плодът има индивидуални дихателни движения. До момента на раждането бебето не е в състояние да диша: белите дробове все още не работят, но гърдите правят ритмични движения, подобни на дишането.

В края на 12 седмици бебето ще придобие вежди и мигли. Вратът става ясно видим.

Четвъртият месец от календара на бременността

13 седмици бременна (85-91 дни)

CTE е в диапазона от 7 до 7,5 см. Тялото на бебето става по-пропорционално: поради удължаването на всички крайници и багажника размерът на главата не изглежда толкова голям.

Нервната система и храносмилателните органи продължават да се подобряват. Под двете челюсти се формират зачатъците на млечните зъби на бебето. Лицето вече е напълно оформено, очите се затварят с клепачи, черупките на носа и ушите се виждат ясно.

14 седмици бременна (92-98 дни)

CTE достига 9 см. Тялото става все по-пропорционално, носът и челото са ясно видими на лицето, образуват се бузите и брадичката. Главата е покрита с първите косми, които са безцветни и доста тънки. По тялото се образува коса, подобна на пух, която действа като защита за задържане на смазването на кожата.

Силата на костите на плода се увеличава. Бъдещото дете започва да се движи по-интензивно, вече е способно да се обръща, да огъва тялото, движенията му по плуване се подобряват.

Най-накрая се оформят пикочните органи: уретери, бъбреци и пикочен мехур. Благодарение на бъбреците урината започва да се отделя, която се смесва с околоплодната течност.

Панкреасът започва да функционира, поради което се получава производството на инсулин и хипофизни клетки.

Органите на репродуктивната система претърпяват промени: при женския плод те са свързани с спускането на яйчниците в таза, а при мъжкия плод се получава образуването на простатната жлеза. През този период на висококачествен ултразвуков апарат лекарят е в състояние да определи пола на бебето.

15 седмици бременна (99-105 дни)

КТР на плода е приблизително 10 см, тежи около 75 г. Размерът на главата все още е доста голям, но растежът на багажника и крайниците започва да води.

През този период бебето вече може да установи принадлежност към кръвната група и Rh фактора. Всички кръвоносни съдове се удължават, стените им се укрепват.

Поради поглъщането на околоплодната течност, която първо влиза в стомаха, а след това се натрупва в червата, започват да се произвеждат оригинални изпражнения. Нарича се още меконий..

Пръстите на ръцете и краката вече са напълно оформени, те показват индивидуален модел.

16 седмици бременна (106-112 дни)

Бебето вече тежи около 100 g, а неговата CTE достига 12 см. Към края на този период плодът има всички оформени органи и системи. Бъбреците функционират добре, като отделят малък обем урина в околоплодната течност на всеки час.

Кожата на бебето е много тънка поради липсата на подкожни мазнини. Поради това кръвоносните съдове се виждат ясно през кожата. Цветът на кожата е яркочервен, отгоре те са покрити с мазнина и косми, които приличат на пух.

Веждите и миглите на детето се виждат ясно, ноктите вече са се оформили, но те са само в крайната част на фалангата. Развива се мимикрия на плода и можете да видите някакво подобие на усмивка на лицето му или намръщено лице.

Петият месец от календара за бременност

17 седмици бременна (113-119 дни)

През този период нероденото дете тежи от 120 до 150 г. Неговият КТР достига 15 см. Кожата все още е тънка, но под тях вече е подложена подкожната мастна тъкан. Настъпва по-нататъшно развитие на зъбите, те са покрити с дентин. Под млечните зъби се формират зачатъците на постоянните зъби.

През тази седмица бебето започва да чува. Благодарение на това той реагира на звукови дразнители. При силни неочаквани звуци плодът се движи активно.

Главата на детето вече не е притисната към брадичката, а е разположена почти вертикално. Горните крайници са свити в лактите, а дланите почти винаги са стиснати в юмрук. Често бебето смуче палеца си.

Ударите на сърцето стават все по-отчетливи и лекарят вече може да ги слуша с обикновен стетоскоп..

18 седмици бременна (120-126 дни)

Тази седмица плодът тежи приблизително 200 г и достига 20 см дължина.

Най-често бебето спи, през този период няма движения. По правило по това време бъдещата майка вече усеща движенията на бебето, особено ако бременността не е първа. Тези усещания са като меки тласъци.

Двигателната активност на бебето се увеличава със стрес, който се отразява на емоционалния фон на плода. През такива периоди жената изпитва по-активни треперения. Обикновено детето трябва забележимо да се движи около 10 пъти през деня..

19-та седмица от бременността (127-133 дни)

Теглото на детето варира от 250 до 300 g, а височината достига 23 см. Тялото вече изглежда доста пропорционално: главата расте по-бавно от тялото и всички крайници се удължават.

Плодът се движи все по-често и жената усеща такива движения по-ясно. Не само бъдещата майка може да усети треперенето, но и тази, която сложи ръка на стомаха. Жените, които очакват бебе за първи път, само през този период могат да започнат да усещат дейността на плода.

Органите на ендокринната система са допълнително подобрени. Щитовидната, паращитовидната и половите жлези, както и надбъбречните жлези, хипофизата и панкреаса работят активно.

В кръвта освен еритроцитите и левкоцитите се откриват лимфоцити и моноцити. Далакът започва да участва в процеса на образуване на кръв.

20-та седмица от бременността (134-140 дни)

Теглото на плода достига 350 г, а растежът варира от 23 до 25 см. Кожата на бебето все още е тънка, покрита с велусна коса и мазнина. Такива косми са в състояние да се запазят върху тялото на детето до самия процес на раждане. Подкожната мастна тъкан се формира активно.

Очите вече са перфектно оформени, развива се рефлексивно мигане. Подобрява се и координацията на движенията на бебето, благодарение на което той бързо и точно довежда пръста си до устата си за смучене. Мимиките стават все по-изразени, детето се усмихва, мръщи се и стиска здраво.

Всички бъдещи майки вече трябва да усещат активни движения на този етап от бременността. През целия ден физическата активност се променя. След появата на дразнещи фактори плодът се движи по-интензивно.

Шести месец от календара на бременността

Бременна в 21 седмици (141-147 дни)

Теглото на детето достига 380 г, а височината му е около 27 см. Количеството подкожни мазнини се увеличава, кожата на бебето е покрита с множество гънки.

Бъдещата майка усеща все по-осезаемо треперене на плода. Той все още има достатъчно място в матката, за да се движи свободно. Детето може да седне с главата надолу или с главата надолу, или да заеме хоризонтално положение. При движение той е в състояние да издърпа пъпната връв и да се отблъсне с крайници от маточните стени.

Дневната продължителност на съня е намалена и може да достигне до 20 часа.

22 седмици бременна (148-154 дни)

Растежът на бебето достига 28 см, а телесното тегло е приблизително равно на 0,45-0,5 кг. Главата вече е напълно пропорционална на размера на тялото, ръцете и краката. Долните крайници са почти винаги огънати.

Гръбначният стълб на детето вече е оборудван с всички прешлени, стави и връзки. Костната система все още се укрепва. Мозъкът на плода тежи приблизително 100 g и съдържа всички неврони. Хлапето се интересува от външния си вид и усеща крайниците, лицето, движи пръсти към лицето си, огъва главата си.

Размерът на сърцето се увеличава значително, работата на сърдечно-съдовата система се подобрява.

Бременна в 23 седмици (155-161 дни)

Детето достига дължина около 30 см, теглото му все още е около 0,5 кг. В кожата започва да се произвежда пигмент, поради което той става яркочервен. Слоят подкожна мазнина все още е доста тънък, което прави бебето да изглежда много набръчкано и тънко. Всички кожни тъкани са покрити със защитен лубрикант, повече от който се намира в гънките на тялото.

Яйчниците продължават да се развиват при момичетата, а скротумът при момчетата. Имитацията на дихателни движения достига 60 пъти в рамките на минута.

Рефлексът на преглъщане все още е изразен: плодът често поглъща малко количество околоплодна течност, смесена с частици смазка. Течността от околоплодната течност постъпва в кръвта, а останалата част се отлага в червата като меконий. Оригиналните изпражнения са зелено-черно вещество с плътна консистенция.

Според нормите червата не трябва да се изпразват до момента на раждането. Поглъщането на течности може да причини хълцане на бебето. Бъдещата майка усеща хълцането на плода, като ритмични движения в продължение на няколко минути.

Бременна в 24 седмици (162-168 дни)

В края на този период детето тежи около 0,6 кг, а височината му достига 32 см. Жената усеща силни и ясни фетални тремори. Той заема почти цялата маточна кухина, но все още има достатъчно място за преврат и промени в положението на тялото. Появява се засилен мускулен растеж.

В края на 24 седмици бебето има добре развити сетивни органи:

 • Визията започва да работи, така че когато светлината уцели корема на бъдещата майка, бебето плътно стиска очи и се отвръща.
 • Детето определя звуците, които харесва и които не, а реакцията на тях е обратната. С приятен звук плодът е спокоен и не прави резки движения. Ако звукът не му харесва, той започва да се движи интензивно или напълно замръзва.

По това време се установява емоционална връзка между жената и бебето. Детето започва да изпитва същите неприятни емоции като бъдещата майка, например тревожност, тъга или страх.

Седми месец от календара на бременността

25 седмици бременна (169-175 дни)

Височината на нероденото дете по това време варира от 30 до 34 см, а теглото може да достигне 0,7 кг. Кожата става еластична, броят на гънките по тялото намалява поради удебеляването на подкожния слой на мастната тъкан. Кожата все още е тънка с полупрозрачни капиляри, придаващи й червен оттенък.

Външният вид на лицето не се различава от обичайния за човек: ресничките, веждите, ушите, очите, бузите, клепачите се виждат ясно върху него. Хрущялът на ухото все още е тънък, без крайни извивки.

Развитието на костния мозък е активно, най-важната му функция е хематопоезата. Костната система на детето все още се укрепва.

В белите дробове се образуват алвеоли, които не се пълнят с въздух до момента на раждането и на външен вид изглеждат като издути балони. Разширяването на алвеолите се случва след първия плач на бебето. През този период алвеолите започват да синтезират повърхностноактивно вещество, което поддържа формата им..

26 седмици бременна (176-182 дни)

Височината на бебето достига около 35 см, а телесното тегло достига 0,76 кг. Мускулната тъкан и подкожната мастна тъкан продължават да се удебеляват. Костите стават по-силни, постоянните зъби все още се формират.

Развитието на половите органи на детето също още не е приключило. На този етап от бременността вагината и външните полови органи се оформят окончателно в женския плод. При мъжете тестисите се спускат в скротума, този процес е дълъг и продължава до месец.

Бебето развива обоняние.

27 седмици бременна (183-189 дни)

Детето тежи още 100 г повече: телесното му тегло е 0,85 кг. Растежът на плода достига 37 см. Панкреасът, щитовидната жлеза и хипофизата работят интензивно.

Бебето все още се движи активно в маточната кухина. От този момент нататък метаболизмът на бебето започва да се развива..

28 седмици бременна (190-196 дни)

Плодът тежи около 0,95 кг, а растежът му достига 38 см. Бебето става по същество способно да живее извън утробата на майката. В случай на преждевременно раждане, с достатъчно внимание и терапия, както и като се вземе предвид липсата на аномалии в развитието, детето е в състояние да оцелее.

Слоят подкожна мастна тъкан все още се сгъстява, кожата все още е с червен цвят. Малко по малко се получава загуба на коса от велус, която остава само в гърба и раменете. Скалпът, веждите и миглите променят цвета си в по-тъмен цвят.

Хлапето често отваря широко очи. Хрущялът на ушите и носа все още не е втвърден. Ноктите не достигат до върховете на пръстите.

Към този момент вече е определено кой ще бъде бебето - ляво или дясно. Това се дължи на факта, че едно от мозъчните полукълба започва да работи по-интензивно. Ако лявата е активирана, тогава детето ще бъде дясна, ако дясната е лява.

Осми месец от календара на бременността

Бременна в 29 седмици (197-203 дни)

Детето тежи по това време вече 1,2 кг, а растежът му достига 39 см. Тъй като размерът на плода е достатъчно голям, той вече заема почти цялата маточна кухина. Случайността на движенията е много намалена, бъдещата майка чувства активност под формата на разтърсвания с крайниците си. Бебето е в едно положение в матката, което може да бъде с главата надолу или с главата надолу.

Около половин литър урина се отделя през бъбреците през деня. Все още има значителна разлика в кръвоносната система на плода и роденото дете.

30 седмици бременна (204-210 дни)

Теглото на бебето достига 1,3 кг, а дължината на тялото му остава същата и не надвишава 39 см. Поради непрекъснатото натрупване на подкожна мазнина гънките на кожата се изглаждат все повече и повече.

Детето свиква с малкото пространство и за удобство пресича крайниците и сгъва торса. Кожата все още е боядисана в яркочервен цвят, обемът на велус косата и смазката по тялото е значително намален.

Алвеолите продължават да узряват и образуват сърфактант, който подготвя белите дробове за следродилния процес на дишане. В мозъка броят на извивките и размерът на кората се увеличават.

31 седмица бременна (211-217 дни)

Теглото на детето може да достигне 1,7 кг, а височината му е до 41 см. Бебето все още спи през по-голямата част от деня, но периодите на неговото будност се удължават. В същото време той се движи интензивно и жената усеща треперенето.

Когато плодът заспи, той затваря очите си, а когато е буден, те са отворени. От време на време мигат. Ирисът във вътрематочното развитие е синьо при всички деца. Промяната в цвета на очите настъпва след раждането на бебето. Когато ярка светлина удря корема на майката, зениците на детето се стесняват и разширяват.

Мозъкът расте: това е около една четвърт от размера на мозъка на възрастните.

32 седмици бременна (218-224 дни)

На дължина бебето расте до 42 см, а теглото му достига 1,8 кг. Поради постоянното натрупване на подкожни мазнини, кожата става по-светла и почти без бръчки.

Ендокринните органи интензивно произвеждат хормони, а белите дробове продължават да натрупват сърфактант. В тялото на детето се образува хормон, който насърчава производството на естроген при жената, което помага да се подготвят млечните жлези за предстоящата лактация.

Девети месец от календара на бременността

Бременна в 33 седмици (225-231 дни)

Детето активно напълнява и по това време вече достига 2 кг. Растежът на бебето също се увеличава и може да бъде 44 см. Кожата продължава да се изсветлява и да става гладка поради удебеляването на подкожната мастна тъкан. По тялото има все по-малко пухкави косми, но количеството на защитната смазка се увеличава. Нокътната плочка вече достига края на фалангата на пръста.

Плодът има все по-малко свободно пространство в матката, така че двигателната му активност намалява, но става по-силна. Позицията на детето с главата надолу или дупето е фиксирана и е малко вероятно да може да се преобърне.

Теглото на сърцето се увеличава, белодробните алвеоли са почти напълно оформени, развитието на мозъка е завършено, работата на кръвоносните съдове се подобрява.

34 седмици бременна (232-238 дни)

Телесното тегло на детето може да варира от 2 до 2,5 кг, а височината му достига 45 см. Положението му в маточната кухина е стабилно. На черепа има фонтанели, които се затварят след процеса на раждане, благодарение на които черепните кости остават подвижни.

Налице е активен растеж и промяна в скалпа. Костите на детето са укрепени: бъдещата майка дава на бебето много калций, което се проявява с появата на гърчове.

Функционирането на храносмилателната система и бъбреците продължава да се стимулира поради постоянното поглъщане на околоплодната течност от плода. През деня се отделя около 0,6 литра урина.

Бременна в 35 седмици (239-245 дни)

Всеки ден телесното тегло на детето по това време се увеличава с около 30 г. Теглото на плода през този период е индивидуално и може да варира от 2,2 до 2,7 кг. Дължината на тялото на бебето достига 47 см.

Продължава подобряването на вътрешните органи на плода, което го подготвя за живот извън утробата на майката. Поради отложената подкожна мазнина, детето вече не изглежда слаб. По тялото остава малко количество велус коса.

Червата на бебето вече съдържат достатъчен обем оригинални изпражнения, които в съответствие с нормите трябва да напуснат 6 часа след раждането.

36 седмици бременна (246-252 дни)

Максималното тегло на плода по това време може да бъде до 3 кг, височината е в диапазона от 47 до 48 см. Подкожната мастна тъкан на детето вече е добре развита, поради което практически няма гънки по тялото, кожата става лека.

Най-често бебето е разположено с главата надолу в маточната кухина. В този случай главата е в огънато положение и е притисната от брадичката към гърдите. Крайниците на детето прилепват плътно към тялото.

За да се улесни преминаването на главата на плода през родовия канал, костите на черепа остават податливи поради наличието на фонтанели.

Десети месец от календара на бременността

Този етап ви позволява точно да изчислите датата на доставка. Целият процес стига до финалната линия.

Бременна в 37 седмици (254-259 дни)

Дължината на тялото на бебето достига 49 см, но теглото е индивидуално и колебанията му са значителни. Масата на подкожния мастен слой се увеличава ежедневно с около 15 г. Кожата на плода е лека и удебелена.

Хрущялът на носа и ушите става по-силен и плътен. Белите дробове са напълно готови за дишане след раждане, в алвеолите се е натрупало достатъчно количество сърфактант.

Храносмилателната система най-накрая се е оформила, в чиито органи се извършва перисталтика - движения за изтласкване на храна.

38 седмици бременна (260-266 дни)

Теглото и височината на бебето са много различни. Бебето е напълно готово за предстоящото раждане. Появата му съответства на доносено новородено. Кожата има светъл нюанс, по тялото почти няма окосмени косми, натрупано е достатъчно количество подкожни мазнини.

39 седмици бременна (267-273 дни)

Теглото на детето все още расте и се увеличава до 35 g на ден. През този период плодът обикновено се спуска към тазовите кости. Тялото му е напълно узряло, започва процесът на стареене на плацентата, при който метаболитните процеси се влошават.

Пропорциите на тялото на бебето са напълно променени:

 1. Раменете и гърдите са добре развити.
 2. Коремът става заоблен.
 3. Ръцете и краката са удължени.

В корема на майката детето вижда ярка светлина, чува всички звуци, може да фокусира зрението си, вече има развити вкусови рецептори.

40 седмици бременна (274-280 дни)

През този период телесното тегло на бебето може да варира значително и варира от 2,5 до 4 кг или дори повече. Плодът е напълно готов за предстоящото раждане, по показатели за развитие отговаря на новороденото.

Матката периодично се свива, което се усеща от жената като болка в долната част на корема. Шийката на матката започва леко да се отваря и главата на бебето се притиска още по-плътно към таза.

Костите на черепа остават меки и гъвкави, така че главата на бебето се преоформя, за да улесни преминаването през родовия канал.

Бременност 30 седмици

30 седмици бременна колко месеца?

Седмица 30 е много време. 30 седмици отбелязват 8-ия месец от бременността, мама се приближава все повече и повече до значителен етап, който ще раздели живота й на две условни части - преди и след раждането на бебето. Междувременно, на 30 седмици, бебето все още се развива в корема, продължава тримесечието и започва нов етап за жената: етап на още по-„тясна“ комуникация с детето си. В края на краищата, точно през 30-та седмица от бременността, майка обикновено вече има отпуск по майчинство, през който ще може да се посвети изключително на любимото си бебе, докато бебето не се роди.

Според природните закони 30-та седмица все още не е никак "подходяща" за раждането на бебе. Ако обаче по някаква причина раждането настъпи на 30 седмици, в този случай те ще бъдат наречени недоносени и бебето ще оцелее с почти 100% вероятност..

Въпреки че в идеалния случай тя все още трябва да се развива в утробата на майката, всички най-основни животоподдържащи системи и органи на бебето вече са готови да функционират сами: дихателната система е оформена, ръцете, краката и гениталиите са на мястото си, очите се отварят, бъбреците и червата работят. Разбира се, за кърменето на бебе ще ви е необходим достатъчен професионализъм на медицинския персонал и специално оборудване, но в повечето случаи, при своевременна реакция, бебе, родено през 30-та седмица от бременността, има всички шансове за оцеляване.

Плод на 30 гестационна седмица

В крайна сметка сега бебето е достатъчно голямо - пораснало е с повече от 40 см; бебето е натрупало определено количество подкожна мазнина и тежи като цяло около 1300-1500 г. В същото време белите дробове на бебето отсега нататък самостоятелно произвеждат специално суфрактиращо вещество, което им пречи да се слепват по време на издишване. Вярно е, че подобряването на дихателната система все още трябва да продължи вътреутробно.

Както и развитието на мозъка, върху който все повече се определя релефът на жлебовете и извивките. Нервната система на бебето също започва постепенно да се „включва“: функционират нервните клетки, образуват се нервни влакна, около които едновременно се образува защитна миелинова обвивка.

Кожата на бебето, макар и набръчкана, бавно се изглажда. Бебето все още е покрито със защитна смазка, но оригиналният лануго пух започва постепенно да изчезва. Въпреки че много бебета все още се раждат със светла и деликатна растителност по телата си, в този случай ланугото ще изчезне през първите седмици след раждането на бебето.

На 30-та седмица от бременността черният дроб на бебето върши много „работа“ - работата по натрупване на желязо за снабдяване на бебето с кръвни клетки през първата година от живота. Сърцето на бебето бие ясно и ритмично, което е интересно: за момчетата е по-спокойно и премерено, за момичетата е по-бързо и по-хаотично.

Плодът на 30-та седмица от бременността има все по-малко място в матката за движение, в повечето случаи той вече е заел позицията, от която ще се появи по време на раждането (обикновено предлежанието на главата). Поради ограниченото пространство в утробата на майката, бебето се държи относително спокойно в корема - резки и силни удари трябва да предупреждават майка му. Но детето активно прави гримаса: присвива очи, мръщи се, прозява се, усмихва се, мига. Между другото, очите на трохите вече са отворени и той е в състояние да реагира на ярка светлина, проникваща в корема на майката отвън.

Анализи

За да се контролира нормалният ход на бременността и да се елиминират заплахите за развитието на плода, ще са необходими някои тестове на 30 седмица от бременността. Отсега нататък посещението при лекар е веднъж на всеки две седмици. Ще трябва да преминете цитонамазка за флора, кръвни тестове за ХИВ и Rh фактор.

Необходимо е също да се премине „традиционното“, което вече е станало обичайно, анализ на урината - за проследяване на функционирането на бъбреците и отделителната система като цяло. Измерването на налягането, коремната обиколка и височината на матката става редовно. Също така, лекарят ще изслуша сърдечния ритъм на плода, ще определи неговата позиция.

Ултразвук на 30 гестационна седмица

При навременна регистрация, повторно планирано ултразвуково сканиране обикновено е планирано на 32 седмици. Понякога обаче се прави ултразвук на 30 седмица от бременността - най-подходящият период се счита от 30 до 32 седмици.

Целта на ултразвука през 30 гестационна седмица е все същата: да се следи нормалното развитие на бебето. Така че, с ултразвуково изследване, специалист определя скоростта на растеж на плода, състоянието на околоплодните течности и плацентата, положението на плода в матката. Също така, ултразвукът на 30 гестационна седмица може да помогне за идентифициране на малформации, които се определят само по това време - чревна обструкция, запушване на пикочните пътища, сърдечни дефекти.

Паралелно с ултразвуково сканиране на 30 седмица от бременността, на майката може да бъде назначено допълнително проучване, наречено доплеметрия. Доплер изследване позволява да се оцени интензивността на маточно-плацентарния кръвен поток и плюс фетоплацентарния кръвен поток.

Стомах

Според растежа на плода коремът на майката също расте - коремът на 30-та седмица от бременността вече е нараснал до значителен размер, като постепенно се отразява на походката на майката. Коремните мускули вече са много слаби и разтегнати, затова трябва да бъдете много внимателни. Така например, внимателно станете от леглото: преди да станете, препоръчително е първо да се преобърнете на ваша страна.

Кожата на корема става все по-опъната, което увеличава риска от стрии. За да предотвратите този естетически дефект, който силно разстройва жената и е труден за отстраняване след раждането, трябва редовно да използвате специални кремове или гелове за стрии за бременни жени. За същата цел растителните масла са перфектни - зехтин, бадем, цитрусови плодове.

Матка

Матката се увеличава още повече на 30 седмица от бременността, на този етап тя се намира на около 10 см над пъпа, разстоянието от срамната симфиза се увеличава до 30 см.

В такъв дълъг период от време матката често вече се подготвя самостоятелно за раждане, като от време на време се свива с минимална болка. Това са така наречените "тренировъчни" контракции, те също са контракции на Брегстън-Хигс, които не представляват никаква заплаха за бременността. Ако обаче матката започне да се свива ритмично на 30 седмици, с определена честота, докато контракциите са придружени от болка или отделяне - кървави или обилни воднисти - трябва спешно да се извика линейка. Най-вероятно в този случай ще говорим за преждевременно раждане..

Усещания на 30-та седмица от бременността

Увеличаващата се матка оказва все по-голям натиск върху вътрешните органи, което често води до запек, киселини и често уриниране. Също така са чести неприятни усещания на 30-та седмица от бременността, като замаяност поради натиск на матката върху гърдите и белите дробове, подуване на корема и гадене, безсъние.

Но този дискомфорт се компенсира напълно от радостните усещания на 30-та седмица от бременността - усещането, че вътре в жената расте нов живот, усещанията от движенията на бебето. И тези движения, поради ограниченото пространство в корема на майката, придобиват малко по-различен характер. И така, ако преди бебето се е движило свободно и е оттласквало стените на матката, сега то се напъва все повече в него с лакти, колене и крака.

Препоръчително е да контролирате движенията на бебето - промяна в тяхната интензивност, увеличаване или намаляване, може да е симптом на някои „проблеми“ при бебето. Например ярките светлини или силните звуци, които бебето ви вече вдига, ги карат да се движат по-бързо. Липсата на кислород също влияе. Избледняването на движенията на бебето може също да показва някои тревожни явления, поради което е препоръчително броят на шоковете да се брои отговорно. Обикновено в рамките на един час жената усеща около 6 движения на плода, през деня - поне 24.

За съжаление, през този период някои болезнени усещания, които жената изпитва във връзка с физиологични промени, не са необичайни. Честите болки в 30 гестационна седмица са болки в гърба и кръста, които възникват в резултат на непрекъснато нарастващия корем, омекотяването на връзките и ставите и изместването в центъра на тежестта. Можете да намалите или в идеалния случай да избегнете появата им, като поддържате правилната стойка, спортувате, редовно облекчавате гръбначния стълб и си почивате достатъчно.

Коремна болка в 30 гестационна седмица може да се появи по много причини. Например коремната болка може да е резултат от лошо хранене. В тази връзка се препоръчва по време на бременност да се изключват храни, които причиняват повишено образуване на газове и подуване на корема, като бобови растения, зеле, грозде, сладкиши. Друга причина за коремна болка може да бъде същото разтягане на поддържащите връзки, а към него - и периодични контракции на матката.

Главоболието при 30 гестационна седмица също може да накара майка ви да се почувства зле. Това отново е следствие от големи промени в тялото на жената. Трябва да се помни, че е силно обезсърчено употребата на наркотици по време на бременност и е по-добре просто да „не пускате главоболие“ в живота, да спите достатъчно и да ходите достатъчно на чист въздух. Когато се появят главоболия, лекарите съветват да легнете в тъмно, хладно и добре проветриво помещение и да се опитате да се отпуснете. Хладни компреси или успокояващ лек масаж на главата също ще помогнат..

Отокът често е неприятен феномен през третия триместър на бременността. Освен това, най-често отокът се появява точно до 30-та седмица от бременността, превръщайки се в следствие от увеличаване на течностите в организма. За да се предотврати развитието на оток, ще трябва да се предприемат някои мерки - да се ограничи приема на сол, както и количеството консумирана течност до 1,5 литра на ден; изключете от диетата храни, които задържат течност в тялото (мазни, пикантни храни, кисели краставички и кисели краставички, сладка и газирана вода). Също така е полезно да вдигнете краката си на хълм, като заемате хоризонтално положение, да се откажете от пръстени, които стягат краката на чорапогащи, тесни обувки. Препоръчително е да не сте на крака дълго време, да не ходите непрекъснато в продължение на няколко часа. Ако отокът трае повече от един ден, определено трябва да се консултирате с лекар за това, тъй като отокът, наред с други неща, може да бъде симптом на тежко усложнение на бременността - гестоза.

Теглото трябва да продължи да се следи допълнително - като цяло увеличението до 30 седмица трябва да бъде около 10-11 кг. Теглото на 30 седмица от бременността естествено вече се е увеличило значително и половината от него са матката, плацентата и околоплодните води. През цялата бременност в идеалния случай трябва да се добавят 16-17 кг, надвишаването на посоченото тегло може значително да усложни хода на бременността и процеса на раждане. И затова, както и преди, теглото трябва да се контролира, наред с други неща - придържайки се към рационална диета.

Хранене

Храненето в 30 гестационна седмица, разбира се, трябва да бъде пълноценно, здравословно и балансирано. Задължително - богата на витамини, съдържаща необходимите протеини и сложни въглехидрати в правилните количества. От продуктите се предпочитат постно месо, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, включително извара, зеленчуци, плодове и плодове и зърнени храни. Но е препоръчително да откажете сладкиши, сладкарски изделия, продукти от бяло брашно - те допринасят за увеличаване на кръвната глюкоза. Както и от бобови растения, грозде, зеле, пресен хляб, тъй като тези продукти провокират образуването на газове.

Трябва да обърнете внимание и на качеството на храната: тя трябва да е добре сготвена и в никакъв случай дори полупечена. Водата и млякото трябва да се варят, плодовете и зеленчуците трябва да се измият добре преди употреба, месото с кръв и суровата риба (например под формата на суши) да се изхвърлят. Режимът на ограничение също трябва да се вземе предвид по отношение на храни с алергенни свойства - шоколад, мед, яйца, хайвер, червени и портокалови плодове и плодове..

Разпределения

Изписването при 30 гестационна седмица може да бъде малко по-обилно, да има млечен оттенък, еднородна консистенция и леко кисела миризма. Промяната в цвета на отделянето към зелено, жълто, сиво, изцедено отделяне или със съсиреци от слуз, гной в тях, се превръща в повод за спешно сезиране на специалист: такова отделяне на 30 гестационна седмица показва появата на инфекция.

Спешно е необходимо да се обадите на линейка, ако изтичането се появи на 30 седмици с добавяне на кръв. Това може да бъде леко размазващо кафяво отделяне или леко кървене от влагалището - необходима е спешна медицинска намеса възможно най-скоро. Факт е, че появата на такива симптоми показва проблем на плацентата: зацапването показва нейното представяне или отлепване и в този случай не можете да направите без специализирана помощ.

Също така, спешно трябва да се консултирате с лекар, ако се появи водно отделяне, което най-вероятно изтича околоплодната течност. Амниотичната течност може да изтече дори в малки количества, на малки порции и става доказателство за изчерпване на мембраните.

Секс на 30 седмици от бременността

Колкото по-близо до края на бременността, толкова по-вероятно е сексуалната енергия на майка да намалее. И все пак, ако изведнъж се налага секс на 30-та седмица от бременността и не са обявени противопоказания на лекаря по отношение на интимния живот, физическата близост по това време не е забранена. Но сексът на 30-та седмица от бременността трябва да се прави съгласно принципа „можете, но внимателно“: нежно, бавно и „без фанатизъм“.

Не бива да бъдете ревностни, макар и само защото плодът в главното предлежание може да приеме седалищното предлежание. Въпреки това, под внимание, при липса на противопоказания от лекаря, сексът в 30 гестационна седмица е много възможен..