Седмица 13 е своеобразен преход между първия и втория триместър. Нека разберем по-подробно какво се случва през тринадесетата седмица на бременността с жена и бебе.

Какво се случва в този момент

По време на раждането на дете усещанията на жената могат да се променят, като за всеки всичко се случва много индивидуално, въпреки че има общи симптоми и различни показатели за здравето. Целият период на бременността е специално време за всяка жена. Всеки ден носи нови усещания. Промените не са само във външния вид на дамата „в интересна позиция“, но и в емоционалното, психологическо състояние.

Именно 13-тата акушерска седмица на бременността е ключова за следните важни въпроси, които жената, която се готви да стане майка, трябва да знае и да обсъжда с лекаря на рецепцията:

 • вече е напълно възможно да се определи жизнеспособността на плода;
 • на ултразвука става видимо дали има някакви отклонения във физическото развитие, как протича;
 • с помощта на изследвания е възможно да се определи наличието на генетични аномалии и нарушения, ако съществува риск от такова възникване;
 • заплахата от спонтанен аборт е значително намалена точно по това време;
 • по това време много бременни жени и момичета се регистрират в клиниката, където се наблюдават до самото раждане;
 • плацентата вече е напълно оформена, дебелината й е 16 мм;
 • всички необходими микроелементи и хранителни вещества преминават през плацентата в тялото на детето, а токсичните се задържат и не проникват;
 • само плацентата е отговорна за развитието на детето по това време, като произвежда необходимото количество естроген и прогестерон и предпазва от влиянието на имунната система на майката;
 • основното и основното остава внимателно отношение към състоянието на здравето, храненето, ежедневието и физическата активност на бъдещата родилка.

Промените се случват много бързо. Буквално всеки ден се добавят нови знания и физическото състояние на бъдещата майка непрекъснато се променя. На 13 седмици тя става по-стабилна и спокойна. Детето развива абсолютно всички вътрешни органи, наблюдаваме и външни промени в плода. Основни промени се случват всеки ден.

По време на бременността няма маловажни или по-малко важни периоди. Всеки ден и час играе голяма роля. Ето защо, всяка бъдеща майка трябва да помни, че вътре в нея има загадка за развитието и раждането на нов човек..

Как се чувства бебето

Тази мисъл остава най-вълнуваща за всяка майка; трудно е да се определи какво е детето да живее вътре. В края на краищата, той все още не бута с крак и сутрин няма да има движение.

 1. Всички органи вече са формирани в детето през този период..
 2. Полага се образуването на млечни зъби и панкреасът започва да функционира, което произвежда първия инсулин.
 3. Мускулната система и костните тъкани започват да се формират активно, оформят се ребра.
 4. Можете да наблюдавате бързото развитие на храносмилането. По стените на стомаха и червата се образуват малки власинки, които са необходими на човешкото тяло за всички храносмилателни процеси.
 5. На 13 седмици започва да се определя пола на детето. Вече е възможно да се разбере дали щастливите родители ще имат момче или момиче. Процесът протича по следния начин: на мястото на гениталната туберкула започва да се образува пенис или клитор и се развиват полови клетки или простатна жлеза (ако има момче).
 6. Работата на сърцето се променя леко, повече кръв се изпомпва в тялото на плода. Ако погледнете снимката, ще видим как размерът на тялото е станал по-голям. Размерът на плода е както следва: дължината е около 6-8 см, а теглото е 16-20 грама.
 7. Бебето започва да спи по-малко, реагира малко на външния свят, движенията на ръцете и краката стават по-подредени.
 8. Удивително е, но вече на толкова кратко време човечето започва да различава вкуса и мириса на храните, които яде мама.
 9. Хлапето се научава да преглъща, суче, появяват се имитиращи реакции: усмивка, гримаси, гримаса, прозяване, мускулите на лицето се развиват активно. В повечето случаи всички движения са безусловно рефлекторни..
 10. След като отиде на ултразвуково сканиране със съпруга си и получи първите снимки на коремчета, съпрузите вече ясно виждат ясните контури на детето. Такива снимки, като правило, остават в семейния албум за цял живот..

Промени в лицето на бебето

Този проблем обаче притеснява много родителите, а останалите, разбира се, не по-малко. Но е особено интересно да се знае кога и как се появяват устата, носът и очите? По това време започват да се виждат основните черти на лицето: образуват се гребените на веждите, брадичката и носният мост.

Както споменахме по-рано, мускулната система се развива активно, така че участват и мускулите на лицето: детето се мръщи и се усмихва. Очите му са плътно затворени от клепачите, които все още са слети. Главата вече не се притиска плътно към гърдите. При изследване на ултразвук могат да се различат ушите.

По това време се развиват дихателните пътища. Детето вече може да диша, но глотисът все още е затворен. По това време кожата е много тънка по цялата повърхност на тялото. Той е зачервен и набръчкан, покрит с кръвоносни съдове. Все още липсва мастна подкожна тъкан.

Какви са параметрите на плода на 13 седмици

По-долу има таблица, за да можете да видите как малкият човек е израснал и се е променил..

Седмица на бременносттатринадесет
Височина (см)8 - 10
Тегло (гр)20.
Размер на бипариеталната глава (BRGP) (mm)24 - 26
Дължина на бедрото (LB) (mm)12
Диаметър на гърдите (DGrK) (mm)24
Опашната кост - темен размер (CTE) (mm)51 - 87

За да стане ясно как се намира бебето, какви размери могат да бъдат ясно определени и как се изчисляват, се предлага такава схема.

Ако показвате ясно, тогава по това време размерът на бебето е сравним с прасковата.

Това са далеч от всички показатели, които могат да бъдат открити и да определят дали плодът изостава в развитието си, дали всички параметри съответстват на термина.

Какви прегледи трябва да се направят

Обикновено през този период (от 12 седмици до 14) всички майки са длъжни да се подложат на скрининг, резултатите от които имат стойност изключително за този период..

 1. Самият преглед се извършва на 2 основни етапа. Първо, на бъдещата майка се прави ултразвуково сканиране и след това тя прави кръвен тест.
 2. Важно е да не правите дълъг интервал между тези процедури, тъй като дори 4 - 5 дни могат да покажат различни резултати..
 3. Такъв скрининг ви позволява съвсем точно да разберете и да определите дали има някакви отклонения в развитието на плода. По това време първият скрининг се провежда за последен път.

Ултразвукови методи

Има и 2 основни. Нека разгледаме всеки по-подробно. В подобно проучване няма нищо лошо, а опасността за бебето още повече.

 • Трансвагинален. По време на това изследване сензорът се вкарва във влагалището, след което се изследва маточната кухина. Провежда се без предварителна подготовка.
 • Трансабдоминална. В този случай сензорът се пренася по повърхността на корема и се изследват всички основни параметри на детето, както и общото състояние на матката, плацентата и други органи на малкия таз. Необходимо е предварително да се подготвите за такава процедура, специално да разпределите времето.
 • Необходимо е да изпиете поне 4 чаши вода, а не да уринирате в продължение на 1,5 часа. Това е единственият начин внимателно и задълбочено да разгледате всичко и дори да разберете пола на нероденото дете. Но последното може да не работи, тъй като бебето не винаги се обръща по правилния начин.
 • Мнозина правят 2 от тези прегледи наведнъж и това е по-желателно за пълнотата на анкетата. Първо се изследва равнината на корема със сензора, след това жената уринира и накрая с помощта на сензора се изследва маточната кухина. Така че можете да прегледате всичко с най-високо качество, да направите точни заключения и медицинско мнение..

Някои родители правят такива снимки за първи път в детския албум на бебето - това е първата снимка и първото запознанство..

Какво показва ултразвукът

С помощта на изследвания лекарят има възможност да получи данни за КТР (кокцигеално-теменната големина - нормата е 63 mm, плюс или минус 12 mm), също така се определя в какво състояние е матката (тонус или хипертоничност). Такива проучвания могат да определят дали има заплаха от спонтанен аборт. Ако има, тогава жената може да бъде приета в болница за запазване на плода..

В допълнение към горното, лекарят трябва да посочи следните параметри на плода:

 • Измерване на обиколката на главата.
 • Дължина на бедрото и раменната кост.
 • Разстояние между теменните туберкули.
 • Дължината на носната кост (най-малко 3 mm). Измерено, за да се определи дали е налице болестта на Даун (риск, ако е по-малко от 2,5 mm дължина)
 • Особено важно - изчислява се сърдечната честота (147 - 171 удара в минута се счита за норма).
 • Количеството околоплодна течност задължително се изследва.
 • Ако има ниска плацентация, това също се показва в заключението. В този случай впоследствие може да се направи цезарово сечение, за което трябва да се подготвите предварително, за да знаете за него.

Важен показател е отлепването на плацентата, ако има такова. Проучването ви позволява да вземете необходимите мерки навреме. Ето защо е изключително важно да се вземат всички препоръчани тестове и да се подложат на прегледи, предписани от лекаря..

Кръвен тест (ниво на hCG)

Вторият етап на скрининга дава резултати след кръвни изследвания. Един от тях е анализът на човешкия хорион гонадотропин хормон. Този анализ може да разкаже много за хода на бременността, състоянието на майката и бебето. Норма - 6140 - 291000 m IU / m.

Неговото присъствие и увеличаване на кръвта на бременна жена е индикатор, че бременността протича нормално. Пикът на увеличението започва при бременни жени от 10-та седмица и до 20-та седмица хормонът остава непроменен, след което показателите намаляват почти няколко пъти и остават стабилни до самото раждане. Ако започнат промени и отклонения от нормата, лекарят предписва допълнителен преглед и взема решение.

 • Ниското ниво на hCG може да се дължи на пропусната бременност, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на развитието на плода, извънматочна бременност и увеличена гестационна възраст.
 • Повишеното ниво се причинява от токсикоза и късна токсикоза, диабет, мехурчета (зачеване без нормално развитие на ембриона), прием на hCG-съдържащи лекарства, както и наличието на доброкачествени и злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, яйчниците и други органи.

Индикаторите могат да се колебаят леко в зависимост от здравословното състояние на конкретна жена в даден момент и тялото като цяло. Общата картина може да бъде обяснена само от лекуващия лекар.

Rarr-A

Този тест се провежда само в периода от 11 до 13 седмици и в комбинация с горните анализи. Буквално съкращението може да бъде преведено от английски като „свързания с бременността плазмен протеин А“. Количеството му се увеличава с продължителността на бременността. Тоест увеличаването или намаляването на показателя може да показва хромозомни аномалии при плода..

 • Не забравяйте да правите двойни тестове за жени след 35 години.
 • Тези, които вече имат деца със сходни проблеми или имат заболявания в близките си (генетични нарушения).
 • Ако една жена, преди да забременее, е имала хепатит, рубеола, херпес или цитомегаловирус и също е прекъснала бременност в миналото.
 • Нормата на 12 - 13 седмици в допустимия диапазон - 1,03 - 6, 01m U / ml.

Ако белтъчният индикатор е подценен, това може да означава замразена бременност или заплаха от спонтанен аборт. Ако показателят е по-висок, тогава гестационната възраст е неправилно зададена или има патологии на развитието на плода. Следователно, преди тези анализи се извършва ултразвуково сканиране..

Гинекологът разказва пълната картина на изследването. Не трябва да тълкувате индикаторите сами. Само лекарят знае какво е състоянието на жената, как се развива плода. Ако има някакви усложнения, тогава само лекарят ще предпише процедури или лекарства. Самолечението е строго забранено.

В случай, че картината е разочароваща, тогава разговор с експерти ще ви помогне да вземете правилното решение - да оставите детето или не. Но категорично не се препоръчва да правите изводи сами..

Как се чувства жената?

Въпреки факта, че това са далеч от първите седмици на „интересното положение“, все още има доста въпроси. Някои, особено тези, които са забременяли за първи път, не могат да разберат как правилно да изчислят своя срок и изобщо не разбират какво е акушерска седмица. Резултатът е объркване.

Изчисляваме срока

Така че, лекарят е определил 13 акушерски седмици. Кой месец е и как да не се объркате? Всъщност е необходимо да се разгледа реалният период от закъснението на последната менструация, тоест се оказва 9 седмици. Резултатът е тринадесетата акушерска седмица, която е и единадесета от деня на зачеването. Така че вие ​​сте в третия месец на чакане на вашето бебе.

Физическо благосъстояние

Много жени на този етап усещат значително подобрение в своето благосъстояние. За мнозина следните симптоми от първия триместър напълно изчезват:

 • повръщане;
 • гадене;
 • сънливост;
 • внезапни промени в настроението, сълзливост или апатия.

По това време жената вече започва постепенно да свиква със състоянието си. В повечето случаи токсикозата преминава. Детето постоянно се движи в корема, но все още е невъзможно да го забележите и усетите. Мнозина твърдят, че усещат бебето на 13-14 седмици, но лекарите твърдят, че това са червата. Можете да усетите леко движение на детето малко по-късно, когато то стане по-голямо..

И ето няколко примера за снимки на корем на 13-та седмица:

Гърдите продължават да се увеличават по размер, изливат се навън. При някои жени коластрата започва да изтича от гърдите - бистра течност, която след това трябва да се храни на детето през първите минути от живота. Съдържа много полезни вещества, адаптирани за бебета. Този комплекс от елементи в коластрата изгражда здрава имунна система у детето за цял живот..

Емоционалното състояние на бъдещата майка

 1. От момента, в който тя вижда, че стомахът й се уголемява, осъзнаването се събужда, че вече са двама, а тя, жена, е отговорна за мъничък човек.
 2. Много момичета започват само през този период да избират нов гардероб, в който да им е удобно, тъй като размерът на корема вече е различен. Също така, повечето бъдещи майки придобиват литература, която обхваща различни периоди на бременност..
 3. Коремът е заоблен и изглежда пълен. Жената вече осъзнава, че фигурата й се е променила, въпреки че отвън не е особено забележима за околните.
 4. Разбира се, ако се очакват близнаци, тогава съвсем различна картина: коремчето вече се забелязва.
 5. По това време майките, след като са прочели много различна литература, започват да общуват с бебето: пеят песни, говорят, дори четат приказки. Този период на бременност е доста спокоен, което доближава много майка и дете, дава напълно нови усещания за интимност и осъзнаване, че вътре се развива истински жив човек.

На какво трябва да обърнете внимание?

Бременността не винаги протича така гладко, както бихме искали. В някои случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар, не можете да го затегнете. Често е възможно да се спасят майката и детето, ако се предприемат действия навреме. Но забавянето може да коства живота на бебе или майка в особено трудни случаи. Нека разгледаме по-отблизо възможностите за заболявания.

Тринадесетата седмица е повратна точка. След нея рискът от загуба на дете намалява. Ако не се притеснявате от дискомфорт в корема, долната част на гърба ви не се дърпа, няма диария или признаци на настинка, значи всичко е наред.

Бебето се развива добре и майката не трябва да губи бдителността си до последния ден на бременността. Здравето, почивката, правилното хранене, приемливата физическа активност и отсъствието на стресови ситуации трябва да са на първо място.

Появата на освобождаване от отговорност

Ако една жена е забелязала, че се е появил неразбираем разряд, тогава трябва да се вгледате по-отблизо. Ако прозрачен или белезникав нюанс, тогава всичко това е в нормални граници..

Но когато цветът е жълт или кафяв, тогава трябва да отидете на лекар. Такъв нюанс може да показва, че в изхвърлянето има кръв. Съпътстващите симптоми могат да включват:

 • издърпва долната част на корема;
 • появата на дърпаща болка в долната част на гърба;
 • болка в долната част на корема.

Такива признаци могат да показват хематом на матката (образува се натъртване по тялото на матката). В този случай гърбът не боли непременно или боли долната част на корема. Може да има само един признак - появата на кафеникави петна по бельото. Въпреки това, човек не трябва да чака, докато отмине от само себе си. Това е причина спешно да отидете на лекар.

Болката в долната част на корема е опасна?

По това време матката продължава да расте и расте по размер. Ако долната част на гърба се дърпа, има леки болки в долната част на корема, това може да означава, че матката е в състояние на тонус.

За да не провокирате различни усложнения и сериозни ситуации (заплаха от спонтанен аборт), препоръчително е да се откажете от обувките на висок ток, да не се изнервяте и да се опитате да не се притеснявате, да не вдигате тежки предмети, чанти. Също така е важно червата да се изпразнят навреме. Ако е прекалено пълен, той притиска стените на матката и предизвиква мускулен тонус. Бъдете внимателни към вашата диета, за да избегнете метеоризъм.

Можете също така да идентифицирате друга причина за изтегляне на болки в долната част на корема: матката расте и мускулите и връзките, които я свързват с други органи, могат да болят.

Ако страдате от метеоризъм и киселини поради натиска на матката върху стомаха, тогава може да се появи и болка. Това състояние често е придружено от запек. Много е важно да се следи диетата на този етап, да не се претоварва стомаха, да се организират разходки на чист въздух, да се правят специални упражнения за бременни жени, ако няма противопоказания.

Простуда

Тъй като през този период майката вече живее за двама души - за себе си и за нероденото дете, имунитетът може да бъде отслабен. В резултат на това могат да се появят настинки..

 1. Ако имате главоболие, спазми и болки в гърлото, зачервяване, запушен нос, трябва да се лекувате с народни средства.
 2. Антибиотиците и други лекарства, които преди това са помагали, преди бременността, в момента могат да причинят сериозна вреда, да повлияят негативно на детето. Всички лекарства трябва да се приемат само със съгласието на лекаря.

Добре ли е да правите секс?

Ако здравето е нормално, нищо не се притеснява, тогава е напълно възможно. Дори е необходимо, тъй като кръвообращението се подобрява в тазовите органи по време на секс.

Ако преди това сте страдали от токсикоза, гадене и световъртеж, може да има сънливост или раздразнителност, тогава на 13 седмици жената се успокоява и цъфти пред очите ни.

Въпреки това, поради хормонални промени в тялото, може да се появи млечница, която се характеризира с появата на бели отделяния и неприятни усещания в областта на гениталиите. Не трябва да се притеснявате и да се паникьосвате, тъй като това заболяване се лекува успешно и изобщо не засяга състоянието на детето.

С какво се сблъскват жените през този период

По-долу има таблица, която ще ви помогне да решите какво да правите, ако имате някакви необичайни или неприятни симптоми. Основното нещо е да не изпадате в паника, а бързо и спокойно да предприемете компетентни действия.

СимптомиПричини, лекарства
Изхвърляйте прозрачно или бяло (без мирис) от влагалищетоЯвлението е нормално, притока на кръв и количеството на хормона естроген се увеличават. Измиването е противопоказано.

Родовият канал (влагалището) се почиства от инфекции. Млечница е възможна, лечението е възможно и успешно само под лекарско наблюдение.

Разтоварване жълто или кафяво

Кървене

Признак на хематом на матката, заплаха от спонтанен аборт. Трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Те могат да се появят след полов акт поради чупливост на кръвоносните съдове, отлепване на плацентата или превия, контузия на корема. Необходими са преглед и хоспитализация.

Болки в долната част на корема, болки в кръста, гърбаМатката е в добра форма, трябва да си почивате, да лежите, да ограничите физическата активност. Ако болката продължава и се засилва, спешно се обадете на линейка, това могат да бъдат възпалителни процеси в различни органи на малкия таз, както и новообразувания (кисти, тумори) или апендицит.

Ако усещанията са слаби, мускулите в близост до матката могат да бъдат разтегнати.

Болка при уриниранеВъзможен е цистит или пиелонефрит. Отиди на лекар.
Главоболие, замаяност, слабостНисък имунитет. Липса на витамини. Препоръчително е да се консултирате с лекар, да вземете курс от витамини и минерали за бременни жени.
Вените в краката стават видими

Крампи и болки в краката

Повишено кръвоснабдяване. След раждането всичко ще се възстанови, ако спазвате дневния режим и ограничавате физическата активност.

Липса на калций.

Метеоризъм и запек, киселиниМатката притиска червата и стомаха. Необходимо е да се движите повече, показани са разходки на чист въздух, балансирана диета.
Главоболие, боли гърлото, повишава се температуратаПростудно заболяване, свързано с намаляване на защитните функции на тялото и намаляване на имунитета, нивото на хемоглобина. Консултация със специалист и лечение с народни средства.

Всички усещания и дискомфорт, които се появяват внезапно, могат да бъдат много опасни. В този случай трябва спешно да се обадите на спешна линейка. Ако една жена чувства, че усещанията са необичайни и изключително неприятни, не изчезват, а само се засилват, тогава не можете да чакате и да издържите, трябва незабавно да се свържете с лекаря, да се обадите и да кажете на роднини, съпруг, ако никой не е у дома.

Бременна в 13 седмици

Акушерската 13-та седмица на бременността е моментът, когато плодът е така оформен, че може да се наблюдава чрез провеждане на пренатален скрининг, за да се изключат вътрематочните патологии и да се провери степента на развитие на бъдещото бебе. Тялото на бебето става по-съвършено и то е в състояние да изпълнява повече функции.

В майчиното тяло хормоналните нива започват да се стабилизират, апетитът се подобрява, токсикозата и гаденето преминават. В този момент жената трябва да започне да следи диетата и психологическото си настроение, тъй като именно тези фактори са решаващи за формирането на психиката на трохите и липсата на други нарушения, които могат да се появят на този етап, ако не се спазват медицински препоръки.

Съдържание

 • Въведение
 • 13 седмици бременна: какво се случва
 • Външни промени на 13-та седмица от бременността
 • Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица
 • Бременна 13 седмици: Развитие на плода
 • Заплахи от тринадесетата седмица на бременността
 • 13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС
 • Кървене в 13 гестационна седмица
 • Ултразвук на 13 седмица от бременността
 • Тестове на 13 седмица от бременността
 • 13 седмици бременна: Диета
 • Препоръки за 13-та седмица от бременността
 • Секс на бременност от 13 седмици
 • Заключение

Въведение

Ако считаме тринадесетата седмица за ембрионална, тогава тя ще служи за края на първия триместър, а ако е за акушерска, тогава тя трябва да бъде отнесена към началото на втория триместър. Рисковете от спонтанен аборт през този период са минимални. Ако раждането на плода се извършва в спокойна обстановка, тогава на този етап обикновено не възникват проблеми..

Ето защо, за да премине този период без усложнения и да донесе само положителни емоции, бъдещата майка трябва да се храни правилно, да има положително отношение и да слуша какво ще й каже гинекологът..

13 седмици бременна: какво се случва

Тринадесет седмици е период на просперитет и подобряване на емоционалното състояние на бъдещата майка. Такива драматични промени се обясняват с факта, че хормоните се нормализират и свързаното с тях преструктуриране на организма приключва.

На първо място, токсикозата напълно изчезва на 13-та седмица от бременността, силното гадене и повръщането изчезват, миризмите вече не дразнят и внезапните промени в настроението престават да безпокоят. Сега една жена може да се наслаждава на състоянието си и да излъчва положително.

Разбира се, понякога гаденето все още може да се появи на тринадесетата седмица от бременността, но това ще бъде епизодично и не би трябвало да предизвиква безпокойство. Най-опасните три месеца вече са изоставени и сега заплахата от спонтанен аборт е сведена до минимум.

Симптоми и усещания

Токсикозата и емоционалната нестабилност са изчезнали, но те са заменени от нови симптоми на 13 седмици от бременността, които са представени:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт, запек и киселини - появата на такива симптоми е свързана с рязко увеличаване на матката, разположена в непосредствена близост до храносмилателната система, както и с факта, че прогестеронът на 13 гестационна седмица увеличава и отслабва чревния тонус, което води до проблеми с дефекацията.
 • Спазми в долните крайници и дискомфорт в прасците - поради факта, че коремът се увеличава, походката на бъдещата майка се променя, а натоварването на ставите и мускулите се увеличава, причинявайки умора и болка след дълги разходки.
 • Маточен тонус - тежестта в корема на 13 гестационна седмица се причинява от уголемяване на матката и разтягане на нейните връзки. Ако обаче се появи силна болка през този период, трябва да се консултирате с лекар и да преминете курс на лечение..
 • Намаляване или повишаване на кръвното налягане - често бременните жени се оплакват от ниско кръвно налягане, слабост и световъртеж. Но в някои случаи може да се увеличи, причинявайки мигрена и тахикардия..
 • Млечница - тъй като бременността води до намаляване на имунитета, тялото не е в състояние да контролира състоянието на микрофлората, в резултат на което гъбичките кандида започват да се размножават с ускорена скорост, причинявайки сърбеж, парене и сирене от влагалището. Специалист ще помогне да се отървете от този проблем, като предпише подходящото лечение.

Външни промени на 13-та седмица от бременността

13 седмици след зачеването на бебето е началото на втория триместър. По това време „интересната ситуация“ вече започва да става забележима за другите. Коремът на тринадесетата седмица от бременността се увеличава и удебелява в долната част.

Сега бъдещата майка трябва да започне да мисли за актуализиране на гардероба си и замяна на тесни неща с по-свободни. Също така си струва да се откажете от токчетата, като ги замените с удобни обувки на ниска подметка. С увеличаването на теглото на жената и изместването на центъра на тежестта, бъдещата майка започва да страда от болки в краката си, тъй като натоварването върху тях се увеличава.

От този момент нататък коремът бързо се увеличава, което води до разтягане на кожата. Стриите започват да се появяват по бедрата, гърдите и корема. За да се предотврати появата им, е необходимо да се следи наддаването на тегло, предотвратявайки силно напълняване, а също така да се използват специални продукти за бъдещи майки, които повишават тургора на кожата и предотвратяват появата на стрии.

Млечните жлези също се променят под хормонално влияние. Те се подготвят за своята пряка отговорност - производство на мляко и отглеждане на потомство. При някои жени започват да се появяват старчески петна. Те обаче изобщо не са причина за комплекси, такива промени са временни и те ще изчезнат след раждането на бебето..

Можете също така да разберете какво се случва на 14-та седмица от бременността, какви промени ви очакват, симптоми и усещания, както и диетата за бъдещи майки и препоръките на лекарите. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица

Разпределението на 13 гестационна седмица трябва да бъде прозрачно, без мирис, със средно изобилие. Те определено трябва да бъдат наблюдавани, тъй като те могат да разкажат не само за здравето на тялото на майката, но и за това как се чувства детето.

Ако тяхната консистенция, сянка или мирис са се променили, трябва незабавно да се консултирате със специалист. Те могат да показват появата на инфекциозни заболявания, които без подходящо лечение могат сериозно да навредят на детето..

Бременна 13 седмици: Развитие на плода

Как изглежда плодът на 13 гестационна седмица? По това време детето има размера на средна праскова. Височината му е 78 милиметра, а теглото около 20 грама. Бързото развитие на бебето, започнало от момента на зачеването, продължава. Системите и органите, заложени по-рано, също се усъвършенстват..

Разглеждайки ултразвуковото сканиране, мама не може да повярва, че бебето е било само нормална баластоциста преди няколко месеца. Главата на плода започва да се свива, придобивайки по-пропорционални размери в сравнение с тялото. Други части на плода също придобиват необходимите пропорции..

Основните промени, които се случват с дете за период от тринадесет седмици, включват:

 • Най-накрая образуваният жлъчен мехур, който започва да изпълнява всички възложени му функции, включително производството на жлъчка. Панкреасът произвежда инсулин, който е отговорен за обработката на глюкозата в човешкото тяло;
 • Мускулната система, която плодът укрепва чрез активно движение в матката. На този етап те са хаотични и се появяват само когато бебето е будно;
 • Лицето на малкото е почти оформено. С всеки нов ден той започва все повече да прилича на мама, татко или може би някой от близките роднини. Когато бебето се роди, приликата ще бъде забележима веднага. Очите, които преди бяха разположени от двете страни на главата, заемат стандартното си място. При бебето най-накрая се усъвършенства смучещият рефлекс, а също така се полагат лицевите мускули и млечните зъби;
 • Сърцето на плода работи в засилен режим, дестилирайки около 20 литра на ден;
 • Мозъкът продължава да се развива и върху него се появяват жлебове, които скоро ще се превърнат в бъдещи навивки;

Още няколко седмици и бебето ще придобие последната прилика с пълноценен малък човек.

Заплахи от тринадесетата седмица на бременността

Въпреки че спонтанен аборт на 13 гестационна седмица трудно може да се счита за заплаха за този период, има и други негативни фактори, които могат да повлияят на здравето на майката и бебето..

Болкови усещания - незначителни болкови усещания по това време често се причиняват от тонуса на матката. Те са от краткосрочен характер, тъй като са причинени от разтягане на маточните връзки и самия орган в резултат на растежа на трохите. Въпреки това, ако тези усещания са продължителни и болката е значителна, бъдещата майка не трябва да пренебрегва тази симптоматика и е по-добре незабавно да се свърже с гинеколога, особено ако има спазми, както при менструален цикъл или зацапване през тринадесетата седмица от бременността.

По това време болката може да се появи при:

 • Долните крайници, или по-точно, в мускулите на прасеца - това показва липса на калций.
 • Стомашно-чревен тракт - този проблем се появява поради повишеното ниво на прогестерон, който отпуска червата и води до неизправности в работата му.
 • Глава - мигрена може да преследва бъдещата майка в резултат на повишено кръвообращение и повишено кръвно налягане.
 • Лумбален гръбначен стълб - болката в долната част на гърба се появява поради повишен стрес върху гръбначния стълб в резултат на увеличен корем.

Всички тези проблеми не трябва да се пренебрегват и ако се появят неприятни усещания, най-добре е да се консултирате със специалист и да ги спрете..

13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС

По време на бременност е изключително трудно да се избегнат заболявания със студена етиология, тъй като бъдещите майки имат намален имунитет. Ето защо, ако раждането на плода падне през есента или зимата, тогава е малко вероятно простудата да бъде избегната..

Сложността на лечението на такива заболявания се крие във факта, че бременните жени не могат да използват много лекарства и съответно заболяването прогресира бързо и дава сериозни усложнения - от ранно раждане до вътрематочни патологии.

Какво трябва да направи бъдещата майка, за да избегне ARVI на 13 седмици от бременността?

Облечете се според времето и се опитайте да не посещавате места с много хора. Трябва да се приемат витаминни комплекси в подкрепа на защитните сили на организма. Когато се появят симптоми на настинка, е необходимо да се използват безвредни народни средства, които ще помогнат за бързо преодоляване на заболяването. Когато се появи висока температура, трябва да се обадите на терапевт, който ще предпише лечение с лекарства, които са безопасни за бебето..

Трябва да се отбележи, че температурните показатели по това време могат да бъдат субфебрилни и да са 37,5 градуса. Ако няма признаци на настинка, тогава не се притеснявайте. Невъзможно е да се свали високата температура на бременни жени с лекарства на основата на парацетамол. Най-добре е да се обадите на лекар и да го помолите да предпише продукт, който е безопасен за детето..

Кървене в 13 гестационна седмица

Внезапно започналото кървене говори за заплаха от срив, но навременната помощ ще помогне да се запази бъдещото бебе. Онези жени, които са открили подозрително кървене в себе си и са се консултирали своевременно с лекар, след като са преминали лечение, спокойно разхождат останалите два тримесечия. Ето защо, ако се появи кървене, трябва незабавно да потърсите помощ и тогава всичко ще се оправи..

Кръвоизливът, който се появява в период от тринадесет седмици, може да бъде причинен от следните патологии:

 • Отлепване на плацентата или нейното представяне;
 • Хематом на плацентата;
 • Механично увреждане на стените на влагалището или шийката на матката по време на полов акт;
 • Липсата на еластичност на съдовите стени, която под натиска на матката започва да се пука.

Специалист ще помогне да се изясни причината за кървенето, той също ще изпрати бъдещата майка за ултразвук и друга диагностика. Обикновено по това време жена с опасност от спонтанен аборт се настанява в болница, за да наблюдава постоянно нейното състояние и когато то се стабилизира, тя се изписва у дома.

Ултразвук на 13 седмица от бременността

Ултразвуковото сканиране на 13 гестационна седмица е рутинно и се предписва от гинеколог заедно с други скрининг. Това е първият ултразвуков преглед, който ще позволи на специалист да запише основните параметри на развитието на бебето и да установи дали те отговарят на установените норми. Освен това узистът ще може да озвучи точната гестационна възраст на мама, да разкаже за размера на нероденото бебе и да определи пола на бебето на тринадесетата седмица от бременността..

Жената ще може да разгледа детето си в детайли: от крайниците, гръбначния стълб и главата до това как бие сърцето му. Ако желаете, можете да помолите лекаря да направи снимка на трохите, което между другото ви позволява да оцените наличието на патологии и вродени дефекти, ако има такива. Ако са заподозрени, бъдещата майка ще бъде изпратена за изследване, за да потвърди или отрече диагнозата.

Тестове на 13 седмица от бременността

В допълнение към ултразвук, бъдещата майка ще бъде изпратена за анализ, който позволява да се установят генетични аномалии на ниво хромозома.

Тя също ще трябва да се подложи на следните прожекции:

 • Нивото на прогестерон - концентрацията на този секреторен елемент в кръвта на бременна жена, информира за здравето на нероденото бебе. С помощта на този анализ е възможно да се идентифицират замразена бременност, гестоза и забавяне на развитието на плода..
 • Концентрацията на хориотропин - hCG на 13 гестационна седмица е показател за нормалното развитие на плода. Нивото на този хормон в женското тяло започва да се увеличава след овулация и оплождане на яйцеклетката. Чрез концентрацията на хориотропин в кръвта, жената може да разбере за бременността, като проведе тест. Нивото на hCG трябва постоянно да се увеличава и ако се забележи изчезването му, тогава плодът се оказа нежизнеспособен и умря.
 • За протеина алфа-фетопротеин - с негова помощ е възможно да се идентифицират хромозомни патологии в плода, ако има такива.
 • За естрадиол - този скрининг се дава на жени, които са имали спонтанни аборти. Концентрацията на този секреторен елемент ще ви позволи да разберете за състоянието на плацентата и наличието на заплаха от спонтанен аборт.

Въз основа на резултатите от всички горепосочени проучвания гинекологът ще може да направи заключение за хода на бременността на този етап.

13 седмици бременна: Диета

Всяка бъдеща майка знае, че бебето й получава всичко необходимо за растеж и развитие от тялото си. Следователно храненето на 13 седмици от бременността трябва да бъде балансирано, здравословно и естествено. С негова помощ плодът ще може да расте и да се развива нормално, както и да избегне развитието на много сериозни патологии. Поради тази причина жената трябва да вземе предвид този фактор, когато съставя диетата си..

Диетолозите съветват бременните жени по това време да съставят менюто си според схемата на правилното хранене. То трябва да съдържа само естествени продукти, представени от билки, зърнени храни, ядки, зеленчуци, постно месо и риба, плодове и млечни продукти. Също така ще трябва да попълните диетата си с трици, цвекло, зеленчукови пюрета и водорасли. Алкохолът, кафето и силният чай трябва да бъдат напълно изключени.

Препоръки за 13-та седмица от бременността

За период от тринадесет седмици бъдещата майка трябва да следва следните препоръки:

 • Носете удобни обувки и дрехи за бременни. Особено внимание трябва да се обърне на коремната област, тя не трябва да се прищипва, така че тесните дънки и рокли трябва временно да бъдат изключени от гардероба ви. Същото се отнася и за спалното бельо. Трябва да преминете към колекции за бъдещи майки;
 • Избягвайте стреса и негативизма. Тъй като бебето вече чува гласа на майката и реагира на звуци, то не трябва да е нервно и да крещи. Трябва да общувате само на положителни теми и да слушате спокойна, красива и мелодична класическа музика възможно най-често;
 • Укрепване на защитните сили на организма. Укрепването на имунната система е необходимо, за да предпазите тялото си от инфекции. За да направите това, трябва да си измиете ръцете след ходене, да прекарате време на чист въздух, да почивате повече, да избягвате големи тълпи и да приемате витаминни комплекси;
 • Не се самолекувайте. Ако бъдещата майка открие подозрителни симптоми у себе си, тя трябва да потърси медицинска помощ, тъй като самолечението може да навреди на плода или дори да причини аборт.

Трябва също да се запишете в курсове за бъдещи майки. Можете да научите за тях във вашата антенатална клиника или от гинеколога, водещ бременността..

Секс на бременност от 13 седмици

Сексът на 13-та седмица от бременността е личен въпрос, който семейната двойка трябва взаимно да осъжда. Ако раждането на плода протича нормално и няма противопоказания, тогава гинеколозите позволяват интимен живот по това време.

Ако през първия триместър бяха установени редица ограничения поради хормонален дисбаланс и възможната заплаха от спонтанен аборт, сега те отсъстват. Бъдещата майка вече е свикнала напълно с "съседството" с бебето и следователно сексът вече няма да й причинява негативизъм, както беше преди.

Но ако лекарят е установил ограничения или изобщо е забранил интимния живот, той трябва да бъде изключен, за да не навреди на нероденото бебе..

Заключение

13-та седмица от бременността е отговорен и важен етап както за бъдещата майка, така и за бебето. През този период трябва да посещавате планирани срещи в предродилната клиника, да се храните правилно, да избягвате негативизма и разбира се, да се наслаждавате на усещането за близко майчинство, тогава цялата бременност ще премине гладко и ще се роди здраво малко.

13 седмица от бременността: какво се случва с плода и бъдещата майка?

 • Колко месеца е?
 • Бебешко развитие
  • Външен вид
  • Вътрешни органи
  • Нервна система
  • Пол
  • Скелетна система
  • Дихателната система
 • Чувства на бъдеща майка
 • Промени в тялото
 • Възможни усложнения
  • Вътрематочно забавяне на растежа
  • Неразвиваща се бременност
  • Истмично-цервикална недостатъчност
  • Хиперкоагулируем синдром
 • Анализи и изследвания
 • „Лош“ скрининг - какво да правя?
 • Препоръки за бъдещата майка
 • Прегледи на жени

13-та седмица от бременността завършва първия триместър и отваря втория. Това е време на големи промени в чувствата на бъдещата майка и нов етап в развитието на нейното бебе. Тази седмица се счита за най-информативна за първото пренатално проучване, което се нарича "скрининг".

Колко месеца е?

Към 13-та акушерска седмица жените вече са добре запознати с това как да изчислят времето на бременността. Лекарите винаги определят период, който надвишава действителния с около две седмици. Това е акушерският период, а разликата от 14 дни е времето, изминало от първия ден на последната менструация преди бременността до очакваната овулация.

Ако е започнала 13-та акушерска седмица, това означава, че сега са точно 12 седмици според медицинските стандарти за изчисляване на гестационната възраст, тоест тя е 12-13 седмици, а от зачеването са минали 10-11 седмици. 11 ембрионална седмица съответства на 13 акушерска. Четвъртият лунен месец започна (всеки от тях има точно 4 седмици). В календарно изражение са изминали почти три месеца.

Бебешко развитие

Феталният период на развитие на бебето е в разгара си. Изминаха 3 седмици от момента, в който той престана да бъде ембрион и стана плод. С началото на този период бебето всеки ден все повече прилича на мъж. Вече няма опашка - превърнал се е в опашна кост. Формирането на вътрешните органи е завършено - сега те само ще растат.

Сега бебето изглежда като приличен лук по размер. Височината му е в рамките на 7-10 см. Бебето сега тежи повече от 20 грама.

Външен вид

Бебето изглежда много тънко и набръчкано. Това се дължи на факта, че докато той няма подкожна мастна тъкан. Кожата е много тънка, през тях проникват капиляри и по-големи кръвоносни съдове. На главата на бебето растат косми, те все още са леки при всички деца, тъй като пигментът, който боядисва косата в един или друг цвят, все още не е започнал да се произвежда.

Главата на бебето все още е доста голяма по отношение на тялото. Това е средно половината от цялата площ на плодовете. Този дисбаланс ще бъде премахнат с течение на времето и до момента на раждането тялото на бебето ще бъде пет пъти по-голямо от главата..

Пропорциите на ръцете и краката започват да се изравняват. Ако по-рано дръжките бяха къси, сега тази седмица те значително се увеличават по дължина и краката започват да растат. Долните крайници са все още много по-къси от горните..

Пръстите на ръцете и краката са напълно оформени на ръцете и краката, всеки от тях увенчан с малък нокът. Детето е завършило оформянето на ушите и от тази седмица започва да чува, но засега изслушването има по-вибрационен характер, тъй като формирането на вътрешното ухо все още продължава. Приблизително на 20-та седмица от бременността този процес ще приключи и звуковите вълни ще започнат да се трансформират в звуци, познати на всеки от нас..

Очите, които преди това са били отстрани на главата, вече са се преместили на правилното си място. Клепачите са се оформили - сега те плътно покриват органите на зрението. Лицето вече има нос и при някои деца, които поради расови или генетични причини имат изпъкнал нос, тези кости вече са толкова големи, че лесно се вижда профил с подчертана, добре дефинирана структура.

Вратът вече е оформен - бебето може да завърти главата. Всички вътрешни органи са разположени на местата си, нищо не изглежда от коремната кухина. Появата на трохите започва да придобива индивидуални черти..

Вътрешни органи

Тъй като всички органи вече са сформирани, сега те са в процес на растеж и те също се "учат" да работят правилно, ставайки по-сложни и развити. Жлъчният мехур произвежда жлъчка на 13 седмици, а панкреасът започва да произвежда инсулин две седмици по-рано. Червата се свива ритмично и това е почти истинска перисталтика, въпреки факта, че бебето, в обичайния смисъл, не яде.

Малко сърце в своята структура напълно повтаря сърцето на възрастен: то има четири камери, но бие много по-бързо. Пулсът (HR) тази седмица е от 140 до 170 удара в минута. Феталното сърце изпомпва около 23 литра кръв на ден. Бъбреците работят с пълен капацитет: произвеждат урина, натрупват я и отделителната система ги извежда навън в околоплодната течност. Бебето пише често: почти веднъж на час.

Нервна система

Нервната система продължава да се подобрява. На физиологично ниво тя е изцяло заложена, има мозък и гръбначен мозък, но функционалните процеси все още са в етап на формиране. Гръбначният мозък все още получава импулси от нервните окончания, но скоро мозъкът ще започне да го прави. Междувременно в него се формира мозъчна тъкан и този процес е много бърз: 250 хиляди нови клетки се образуват в мозъка на плода на 13 седмици дневно.

Специални канали за комуникация между мускулите и нервната система продължават да се формират. Бебето вече има няколко рефлекторни умения в арсенала си: потръпва, смучещите и преглъщащите рефлекси вече са научени, ръцете му са стиснати в юмруци, има рефлекс за хващане. Вкусовите рецептори вече „улавят“ нюансите на вкусовете: ако майката яде сладкиши, детето със сигурност ще забележи промяна във вкуса на водите - ще погълне такава околоплодна течност по-охотно.

Ако водите са горчиви, тъй като майката е яла лук и чесън, тогава вкусът им няма да е твърде приятен за бебето - той няма да ги погълне.

Движенията на бебето стават все по-активни. През повечето време той е в латентно състояние, което прилича на сън. По време на периоди на будност бебето се „забавлява“: прегръща се, играе си с пъпната връв, изследва лицето си на допир и плува. Майките все още не усещат никакви движения - в матката има достатъчно място.

Пол

Формират се външните полови органи на бебето. Гениталните туберкули на момчетата са се удължили, сега това е малък пенис. И при момичетата тази седмица гениталните туберкули започват да се извиват и свиват, превръщайки се в срамни устни.

Но все още е доста трудно да се установи пола - половите разлики в размера са малки. Опитен лекар, разбира се, ще може да види разликата, ако се направи ултразвуково сканиране на машина с добра разделителна способност, а бебето е разположено удобно за преглед. Но лекарят все още не може да гарантира назоваването на пола на детето - вероятността за грешка в този момент е доста висока.

На 13 акушерска седмица най-глобалните промени настъпват в репродуктивната система на момичетата. Техните яйчници се спускат в таза и вече съдържат около 2 милиона яйцеклетки. Образуването на простатата продължава при момчетата.

Скелетна система

Тъй като щитовидната жлеза усърдно се развива и започва да работи през последните седмици, в костите на бебето започнаха отлагания на калций и те станаха по-силни. Костите на черепа и гръбначния стълб започват да укрепват първо, а след това костите на крайниците. Ребрата на бебето се появяват тази седмица.

В момента нуждата от калций за майка и плод е голяма. Ако бебето му липсва, то ще започне да приема калций от костите на майката. В резултат на това качеството и външният вид на ноктите, косата, зъбите на жената ще се влошат. Между другото, зачатъците на млечните зъби на бебето вече са напълно оформени и сега те ще чакат в крилата..

Дихателната система

Дихателните органи на детето вече са развити. Тази седмица той започва да опитва дихателни движения. Досега гръдният кош се разширява нередовно, но всеки ден дихателните контракции ще бъдат все по-редовни. След раждането бебето интуитивно ще знае как да диша.

Засега глотисът остава затворен. Гласовите струни се формират активно на 13 седмици, така че след раждането бебето съобщава за раждането със силен плач. Белите дробове все още не произвеждат и натрупват вещество, важно за дишането - сърфактант. Бебето ще започне да се подготвя за спонтанно дишане в средата на третия триместър..

Какво може едно дете. Въпреки факта, че плодът е все още много малък, той активно развива своите умения. Сега бебето реагира на външни стимули. Ако една майка започне да кашля или да говори с някой с повишен глас, тогава до бебето ще достигне специална вибрация и то ще почувства промени в настроението на майка си.

Досега остава неизвестно как децата по това време успяват да изпитват страх, болка и радост. Но многобройни проучвания, които обхващат категорията бременни жени, които по това време ще направят аборт, показват, че детето перфектно усеща всички майчини емоции, изпитва болка. Ако го боли, той отваря уста в беззвучен плач, а ако се страхува, се опитва да се „скрие“, да се свие.

Учените смятат, че връзката между майката и бебето сега се основава на промени в състава на майчината кръв. С промяна в емоциите, хормоналният й фон се променя фино, това е, което детето чувства.

На 13 седмици бебето прави различни гримаси - мускулите на лицето му вече са достатъчно развити за това. Той се научи да доближава юмруци до устата си и се опитва да ги смуче, той е добър в прозяването, хълцането, разтягането след сън. Особено му е приятно да играе със собствената си пъпна връв: хваща я и усеща.

Хлапе на ултразвук. Ултразвуково сканиране тази седмица се извършва като част от пренатален скрининг, ако не е извършен преди това. Сроковете, определени от Министерството на здравеопазването за това диагностично събитие, позволяват скрининг тази седмица. Този ултразвук може да бъде първата „среща“ на бъдеща майка и нейното бебе. Сега на монитора на ултразвуковия скенер вече можете да разгледате подробно профила на трохите, носа, веждите, малките ръце, краката, да слушате сърдечния ритъм. Всичко това предизвиква истинска наслада у жените..

По време на проучването лекарят оценява жизнеспособността на бебето, неговия размер и ги съпоставя със специални таблици, по които може да се прецени точната продължителност на бременността и характеристиките на развитието на плода.

CTE (кокцигеално-париетален размер) остава информативен, всъщност представлява сегмент между опашната кост и короната на главата. Някои лекари не измерват CTE тази седмица, тъй като бипарциалният (бипарциален) (напречен размер на главата на бебето), измерен между темпоралните кости, става по-информативен по отношение на определянето на термина.

Тази седмица вече е възможно да се измери дължината на бедрените кости, но костите на подбедрицата и рамото са все още толкова малки, че е непрактично да се измерват. SVD също не се измерва - диаметърът на яйцеклетката, тъй като преди две седмици е надвишил 50 mm и е станал твърде голям за измерване.

За пълните 12 седмици и шестте дни след него са характерни следните норми:

Таблица на средните стойности на фетометрия на 13 седмици (12-13 седмици)

BPR, mm

LZR, мм

Дължина на бедрото, мм

Дължина на крака, мм

Дължина на рамото, мм

Дължина на предмишницата, mm

Тези, които са измерили CTE, ще се интересуват дали бебето им отговаря на средните статистически стандарти. Тези стойности за седмица 13 са:

CTE на 13 гестационна седмица

Стойност на CTE, mm

Какво съответства

12 седмици точно

12 седмици и 1 ден

12 седмици и 2 дни

12 седмици и 3 дни

12 седмици и 4 дни

12 седмици и 5 дни

12 седмици и 6 дни

13 седмици точно

Обиколката на корема на бебето по това време е средно от 61 до 69 мм.

Плацентата вече е поела изцяло всички отговорности за храненето и защитата на детето и сега, ако възникне необходимост, една жена може да приема лекарства, които не са й препоръчани преди, тъй като вътрешните органи на ембриона са били поставени и няма защитна бариера. Дебелината на плацентата по това време е от 15 до 18 mm, но все още не се измерва с ултразвук, тъй като нейната дебелина ще има диагностична стойност не по-рано от 20 седмици и по-късно

Чувства на бъдеща майка

Чувствата на жената тази седмица са двусмислени - от една страна, тя е щастлива и горда от нарастващия си корем, а от друга, разбира, че детето е сериозно и съответно се появяват всички тревоги, свързани с това: ще има ли достатъчно сила, опит, средства за за да го отглеждаме. Жените, които са бременни с първото си дете, обикновено са особено притеснени от това..

Тъй като първият триместър може да се счита за завършен, хормоналният фон донякъде "се успокоява". Прогестеронът и естрогените се натрупват в женското тяло в достатъчни количества, сега тяхното производство не се усеща толкова силно от бременната жена. Следователно симптомите на токсикоза започват да напускат бъдещата майка, апетитът й се подобрява, нощният й сън става по-силен и силната дневна сънливост леко отстъпва. Като цяло здравето й се подобрява, признаците на неразположение се усещат все по-рядко..

Ако през първия триместър една жена страда от повишено слюноотделяне, сега се произвежда малко по-малко слюнка. Световъртежът и гаденето постепенно изчезват.

Коремът расте забележимо. Коремът и бедрата вече изглеждат заоблени и много жени вече не могат да скрият позицията си. По това време дори суеверните жени, които преди това се страхували да докладват за своето положение, вече не се страхуват да разкрият тази важна информация и да предадат факта на бременността си на приятели, колеги и роднини. Разбирането на факта, че заплахата от спонтанен аборт и критичният период е отминало прави жената по-уверена, спокойна.

Нарастващият корем започва да изисква промяна в навиците от жената. Сънят по корем вече е неудобен и трябва да избирате нови позиции за сексуални отношения. Много жени отбелязват, че им е станало неудобно да лежат дълго време по гръб - нарастващата матка започва да притиска долната куха вена. Тази седмица жената вече осъзнава, че нещата, които е носила преди бременността, вече не се събират в кръста, те притискат бедрата и гърдите.

Време е да смените гардероба на по-просторен, а обичайният сутиен трябва да бъде сменен на по-обширен корсаж с широки презрамки, който да държи нарастващата гърда.

Настроението, което преди беше нестабилно, сега започва да се "изравнява", жената става по-уравновесена и спокойна, но може да бъде забравителна и разсеяна. Всички тези метаморфози са причинени от ефекта на нов хормонален фон върху мозъка: всичко в тялото на жената се приспособява към нуждите на детето. Сега бебето се нуждае от спокойна и спокойна майка.

И въпреки това жената все още е доста чувствителна. Тази седмица не трябва да общувате с хора, които обичат да говорят за трудното си преживяване при раждането и бременността, да описват с бои всички ужаси на процеса на раждане и възможни опасности. Бременните жени приемат преживяването на някой друг твърде близо до сърцето си, особено ако носят първото си дете. Такива истории могат да причинят ненужен стрес, сълзи, страхове и безпокойство..

Също така не трябва да се „изневерявате“ за предстоящата прожекция. Колкото и други бременни да ги плашат от страниците на форумите, няма нищо лошо в тази диагноза. Ако правилно разберете същността му, тогава вълнението ще бъде минимално..

Трябва да се избягват битови конфликти и кавги, защото бебето вече може да реагира на стресори отвън. Ако няма с кого да говорите на доверие, точно сега една жена може да се обърне към психолог, който провежда безплатен час във всяка предродилна клиника.

Нарастващата матка започва механично да изстисква червата, поради което сега най-належащият проблем на бременните жени е запекът. Правилното хранене ще помогне за подобряване на вашето благосъстояние. Това също ще спаси жената от друга беда в началото на втория триместър - възможен хемороиди. В началото на 13-та седмица бъдещата майка може да забележи, че има крампи в мускулите на прасеца. Така се проявява недостигът на калций, нуждата от който към този момент се е увеличила значително..

Тази седмица жените, които наблюдават кръвното си налягане, може да забележат, че кръвното им налягане спада. Това е нормално, защото сега тялото има друг кръг на кръвообращение (маточно-плацентарен). Обикновено лека естествена хипотония не причинява неприятни симптоми.

Ако налягането падне под нормалното, това може да се прояви със слабост, замаяност, загуба на съзнание. Не забравяйте да се консултирате с лекар..

Хормонът прогестерон, който се „опитва“ през първия триместър, продължава да има системен ефект върху женското тяло. Сега най-често той се превръща в "виновник" на честото уриниране. Понякога жените продължават да се оплакват от главоболие вечер. Поради хормоналния ефект върху храносмилателната система, жената може да получи киселини, редуващи се запек и разхлабени изпражнения. И свойството на прогестерона да задържа течност в тъканите може да причини физиологичен ринит при бременни жени, такъв ринит не се нуждае от отделно лечение, тъй като преминава сам по себе си.

Малките усещания за отпиване в долната част на гърба и гърба на 13 седмици могат да се считат за напълно приемливи, тъй като матката расте и връзките, които я задържат, се разтягат. Ако долната част на гърба боли и тя се дърпа и това не трае дълго и също не е придружено от необичайно освобождаване от отговорност, тогава няма какво да се притеснявате.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако болката е силна, нарастваща, спазми.

На 13 седмици става много по-лесно да носите тежки и уголемени гърди. Млечните жлези престават да притесняват жената много: да нараняват, сърбят, сърбят. Активният растеж на жлезистата тъкан се заменя с подготовката на каналите за кърмене и този процес не е придружен от болка, въпреки че може да започне да се отделя коластра. Ако тази седмица гърдите не спрат да болят, тогава трябва да имате търпение и да изчакате още 7 дни - обикновено до 14-та седмица неприятните симптоми напълно отстъпват.

Промени в тялото

Основната промяна в женското тяло по това време е интензивният растеж на тялото на матката. Размерът на матката се е увеличил почти 4 пъти, дължината на матката е нараснала с 10 сантиметра. При многородените жени матката е по-тежка, тя расте по-бързо и следователно основният визуален признак на бременността, коремът, се появява по-бързо. Жените, които носят близнаци, вече имат впечатляващ корем..

Местоположението на матката също се променя. Тя е отишла отвъд таза и вече е в коремната кухина. Нормалната височина на очното дъно на 13 седмици е около 11-12 сантиметра.

Матката става по-мека, по-еластична, нормална е, не влиза в тонус, което осигурява нейния растеж, а количеството на влагалищното отделяне също се увеличава. Не трябва да се страхувате.

Леки, бели или жълтеникави отделяния с лек кисел мирис се считат за напълно нормални за този период. Жената обаче трябва да бъде изключително бдителна и да наблюдава характера им - всяка промяна в цвета, миризмата, консистенцията на вагиналните секрети може да е признак на патология.

Зелено и сиво, както и кафяво, пенливо отделяне с неприятна миризма могат да показват наличието на инфекция, включително генитална. Плътно бяло отделяне, придружено от миризма на мая и сърбеж в перинеума, може да показва, че жената има млечница. Това се случва рядко на 13 седмици, тъй като млечницата е спътник на ранна и късна бременност, но такава вероятност не е напълно изключена.

Количеството кръв, което циркулира в наши дни в тялото на бъдещата майка, се е увеличило с около 2 пъти. Сега натоварването върху белите дробове, бъбреците и сърцето на жената се е удвоило. Това може да се прояви с обостряне на хронични заболявания на тези органи, ако жената е имала такива заболявания преди бременността. Но дори здрави бременни жени по това време усещат повишен пулс. Задух може да се появи с малко упражнения.

Гърдите вече са големи и много красиви. Не се разваля дори от изпъкналите върху кръговете около зърната Montgomery tubercles и потъмняването на самите кръгове. Зърната могат да побелеят. Това се случва, когато зърната са раздразнени от лен и малко количество коластра, която изсъхва, създава такъв бял цвят. От тази седмица трябва да измивате зърната с топла вода всяка вечер, за да избегнете възпаление и запушване на проходите..

Повишаването на теглото на 13 седмици варира. Като цяло се счита за нормално, ако към първоначалното телесно тегло на жената се добавят 2 до 4 килограма. Хормонът на бременността hCG е в своя максимален връх. От края на тази седмица нивото на този хормон ще започне постепенно да намалява и този процес ще продължи до самото раждане..

Жена, чиято бременност сега протича без усложнения, изглежда много привлекателна. Във външния й вид се появяват мистерия, духовност и чар. Косата й блести, ноктите й растат по-бързо, а кожата става по-гладка и здрава. При някои жени тази седмица започват да се появяват пигментационни петна по гърба, врата, ръцете. Луничките при жените често стават по-ярки, но дори това не разваля тяхната удивителна, женствена красота..

Възможни усложнения

Списъкът с проблеми и рискове, които могат да застрашат бъдещата майка на 13-та акушерска седмица от бременността, значително намалява. Вероятността за спонтанен аборт вече е ниска, както и вероятността за внезапно, неразумно замръзване на плода. Но такива рискове не могат да бъдат напълно изключени. По-долу е даден списък на усложненията, с които бременните жени могат да се сблъскат на 13 седмици.

Вътрематочно забавяне на растежа

Въз основа на резултатите от първото ултразвуково сканиране тази седмица, бебето може да изостава в развитието си. Ако не се допусне грешка с времето на бременността, лекарите определено ще се опитат да открият истинската причина за бавния растеж на плода. Лекото изоставане няма нищо общо със забавянето, но ако параметрите на бебето са с 2 седмици по-малко от нормата, лекарите говорят за вероятния IUGR - забавяне на вътрематочния растеж.

Със симетрично закъснение, когато всички пропорции на бебето се намаляват спрямо нормата по същия начин, те разглеждат версии като несъответствие на плацентата или патология на пъпната връв, в резултат на което бебето просто получава по-малко хранителни вещества и кислород. Забавено развитие на плода може да се наблюдава при майка с хипертония, страдаща от високо кръвно налягане, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и при жена с хронични проблеми с дихателната система.

С асиметрично закъснение, когато определен размер е в явна диспропорция с останалите, най-вероятно се разглежда версията за малформации на бебето, включително генетични. Причината може да се крие не само в хромозомно заболяване, например в синдрома на Даун, но и в структурни дефекти на бъбреците, сърцето, ако нещо се обърка по време на полагането на тези органи.

Причината, поради която бебето расте по-бавно от връстниците си, може да бъде недостатъчното хранене на жената, недостиг на витамини в тялото й, както и лоши навици: пушене, алкохол, наркотици.

Често при забавяне на растежа бебето „реагира“ на инфекциозни заболявания, пренесени от майката през първия триместър.

Неразвиваща се бременност

Пропуснат спонтанен аборт или пропусната бременност може да се случи по всяко време до 28 седмици. С увеличаване на срока вероятността за такъв тъжен резултат намалява. Лекарите забелязват, че най-често плодът спира в развитие и умира в ранен стадий - от 3 до 4 седмици, след това по време на прехода от ембрионалната към фетална фаза на развитие - от 8 до 10 седмици. Третият "опасен" период започва в 16 и продължава до 18 седмици. Въпреки факта, че в тези периоди не са включени 13 седмици, вероятността за замръзване на плода в този момент е реална..

Може да няма никакви симптоми. В този случай, само 2-3 седмици след смъртта на бебето, могат да се появят първите признаци: кафява "мазилка", дърпащи болки, всички признаци на спонтанен аборт. Ако е отишла чиста кръв, това може да означава, че е настъпил спонтанен аборт. Но най-често замразена бременност се открива при ултразвуково сканиране, което се прави тази седмица..

Всички неблагоприятни фактори, които една жена е претърпяла, могат да доведат до смърт на дете: инфекции, прием на лекарства, които не са разрешени по време на бременност, малформации на плацентата, лоши навици, внезапен "скок" на хормоните.

Истмично-цервикална недостатъчност

За такава патология се говори, ако шийката на матката започне да се съкращава и изравнява преди определеното време. Задачата на тази част от репродуктивния женски орган по време на бременност е да затвори плътно входа на матката, да не позволи на детето да го напусне преждевременно. При цервикална недостатъчност съществува заплаха от прекъсване на бременността. Ако сега шийката на матката не се справи със задачата си, детето ще умре, тъй като все още не може да живее самостоятелно, извън утробата на майката.

Патологията няма симптоми, жената може да не чувства нищо необичайно и само при ултразвуково сканиране на 12-13 седмици лекарят може да открие патологични промени в шийката на матката. Причините за явлението могат да бъдат различни: от вродени особености на шийката на матката до травматични промени, причинени от аборт или гинекологични операции, свързани с механично разширение на шийката на матката. Често патологията се развива при жени, които са претърпели трудно раждане преди това.

Има много методи за лечение за скъсяване на маточната шийка. Късата шийка, разбира се, не може да се удължава, но може да бъде фиксирана чрез зашиване или инсталиране на акушерски песар. В повечето случаи една жена съвсем безопасно успява да доведе бебето на среща..

Хиперкоагулируем синдром

Удебеляване на кръвта или синдром на хиперкоагулация тази седмица може да бъде открито от резултатите от коагулограма - анализ, който определя съсирването на кръвта. Той е назначен на бременни жени при регистрация. Кръвта на жената може да стане твърде плътна поради повишеното натоварване на всички органи и системи, предимно на сърцето и кръвоносните съдове. Ако една жена през първия триместър е била измъчвана от тежка токсикоза с повръщане и интоксикация, тогава рискът от синдром на хиперкоагулация е голям.

В началото на втория триместър хиперкоагулацията може да се появи при всяка втора жена и в повечето случаи се счита за вариант на нормата. Тялото на бременна жена започва постепенно и предварително да се подготвя за раждане. За да се предотврати тежко кървене, системата за кръвосъсирване започва да работи при нови условия.

При първото откриване лекарите ще предписват контрол на кръвта. Ако в бъдеще се открие повишена коагулируемост, тогава на жената ще бъде предписано лечение. Плътната кръв може да бъде опасна, на първо място, повишена вероятност от тромбоза, преждевременно стареене на плацентата.

На 13 седмици не си струва да биете тревога, разкритата хиперкоагулация може да е физиологична.

Анализи и изследвания

Ако скринингът вече се е провел седмица по-рано, тогава няма да бъдат насрочени тестове тази седмица. Ако направлението за пренатална диагноза е издадено на 13 седмици, тогава жената ще трябва да дари кръв от вена и да направи ултразвуково сканиране в един ден - това са предпоставките за преминаване на първия скрининг.

Целта на това проучване е да се идентифицират жените в риск по отношение на вероятността да се роди бебе с хромозомни аномалии. В кръвта на бременна жена ще бъде оценено количественото съотношение на хормона hCG и плазмения протеин PAPP-A. На ултразвук, освен за оценка на общото развитие и изследване на вътрешните органи на плода, те ще обръщат голямо внимание на така наречените маркери на хромозомни аномалии - визуални признаци на аномалии. Синдром на Даун и редица други заболявания, рисковете от които се оценяват по време на скрининг, например, удебеляване на яковото пространство - гънки на задната част на врата.

Повечето генетични патологии се характеризират с изравняване и деформация на лицевите кости; при ултразвук това може да се проследи от размера на носните кости.

Нормата за яковото пространство и дължината на носните кости при предполагаемо здраво бебе по това време е, както следва:

Гестационна възраст

TVP, мм

Дължина на костите на носа, mm

0,8-2,5 (средно 1,6)

2,0-4,2 (средно 3,1)

Съдържанието на hCG и PAPP-A в кръвта може да бъде лабораторно оценено в различни мерни единици, а нормативните стойности в различните лаборатории могат да се различават една от друга. За простота използвайте концентрацията, изразена в единици от медианата - MoM. Стойностите на hCG и PAPP-A се считат за нормални на ниво от 0,5-2,0 MoM.

Сами резултатите от ултразвук и кръвни тестове говорят малко. Само обобщената информация, която се обработва от специална компютърна програма, дава представа колко голяма е вероятността да имате болно дете. Той се изразява във фракция - 1: 3000 или 1: 350. Тази фракция означава, че шансът за раждане на дете с една или друга хромозомна аномалия при жена с подобни показатели е 1 на 3000 или 350 раждания. Рисковете около 1: 100 се считат за високи рискове..

„Лош“ скрининг - какво да правя?

Ако скринингът показва повишен риск от болно бебе, не бива да се паникьосвате, защото резултатите от пренаталната диагностика са само прогноза, а не диагноза. Всички отрицателни „находки“ при ултразвук или в лабораторията са основата за посещение при генетик. Този специалист отново ще провери всички данни и може да препоръча на жена да се подложи на допълнителен преглед, който ще може да отговори с голяма точност на въпроса дали детето има хромозомни аномалии и аномалии..

В такива ситуации се препоръчва инвазивна диагноза - хорионна биопсия, малко по-късно - амниоцентеза. С помощта на специална дълга игла през пункция в предната коремна стена се вземат за анализ амниотична течност (по време на амниоцентезата) или хорионни частици. ДНК се използва, за да се определи дали детето има аномалии.

Тези методи са много информативни, но опасни за майката и плода. Процедурата може да доведе до инфекция на мембраните, спонтанен аборт, механично нараняване на детето. Съвременната медицина предлага алтернатива - неинвазивен ДНК тест.

В проба от венозна кръв на бъдещата майка се откриват фетални еритроцити, които започват да постъпват там от около 8-9 седмици от бременността, от които се отстранява ДНК на бебето. Процедурата не се различава от обикновения кръвен тест и по никакъв начин не вреди на плода и майката, но е скъпа - няколко десетки хиляди рубли.

След като допълнителната диагностика покаже истинската картина, самата жена и нейните близки хора ще решат какво ще се случи по-нататък с тази бременност..

Ако бебето има патологии, тогава жената се препоръчва да прекъсне бременността по медицински причини. Но тя има право и умишлено да го откаже. В този случай бременността продължава, както обикновено, и ако е необходимо, както на майката, така и на бебето се осигурява поддържаща терапия..

Препоръки за бъдещата майка

Както и през първия триместър, всички основни препоръки остават в сила, спазването на които ще помогне на жената спокойно да информира и да роди здраво бебе. Това са ежедневни разходки на чист въздух, здравословна храна, здравословен начин на живот. Само няколко точки за добавяне към списъка с препоръки тази седмица.

Калций

Тъй като изискванията за този минерал се увеличават с началото на растежа на костите на плода, сега е препоръчително да говорите с лекар относно възможността за приемане на допълнителни калциеви добавки. Не бива да ги купувате в аптеката и да започнете да пиете сами. Ако жената няма дефицит на калций, тогава подобни действия могат да доведат до излишък на минерала, което е изпълнено с усложнения с бъбреците и метаболизма.

Лекарят видя резултатите от биохимичен анализ на кръвта на жената, той знае точно колко калций има в кръвта ѝ. Ако е необходимо допълнително количество минерал, той ще препоръча калциеви препарати и ще посочи в каква доза трябва да се приема.

Всички бременни жени трябва да включат богати на калций храни в диетата си тази седмица. Те включват извара, мляко, млечни продукти, морска риба, пресни билки, спанак, ядки. В повечето случаи това ви позволява да събирате необходимото количество важно вещество дори без фармацевтични препарати..

Сексът тази седмица не е противопоказан, ако жената няма заплаха от маргинална хорионна форма и други усложнения, които могат да доведат до спонтанен аборт. Не е необходимо да сте срамежливи, защото въпросът дали е възможно да се води активен сексуален живот трябва да бъде зададен по това време на лекуващия лекар. Ако всичко е наред, тогава той няма да има нищо против..

Сексът помага на жената да се чувства по-добре: той стабилизира емоционалния и психологическия фон, подобрява семейните отношения. Сега обаче трябва внимателно да обмислите собствените си чувства и избора на поза. Всички позиции с дълбоко проникване, както и използването на смазки, сега са забранени..

Хранене

Ако жената боли в стомаха или болки в лявата или дясната част на подребрието, е важно да се консултирате с лекар навреме и да коригирате диетата си. На 13 седмици не можете да ядете газирани напитки, пържено, солено, тлъсто, пушено месо и маринати. Колкото повече зеленчуци и плодове има в диетата на бъдещата майка, толкова по-добре. Червата започват да се притискат от нарастващата матка и се нуждаят от фибри, които ще предотвратят запек и хемороиди.

Болести и лекарства

Ако всички мерки за сигурност не помогнаха и жената все още се разболя от настинка или ТОРС на 13 седмици, не бива да се притеснявате прекалено много. Бебето вече е оформено, вероятността температурата и приеманите лекарства да имат отрицателен ефект върху него не е толкова висока, колкото през първия триместър. Плацентата вече се справя с бариерните функции. Това не отменя консултацията с лекар и всички лекарства трябва да се приемат само според указанията..

Тази седмица можете да отидете на зъболекар и да излекувате всички проблемни зъби, ако е необходимо. Рентгеновите лъчи също са забранени, но вече е приемлива нежна анестезия..

Прегледи на жени

Жените оставиха много коментари на 13-та седмица от бременността в специализирани форуми в интернет. Повечето от тях са посветени на подобряване на благосъстоянието. Някои тази седмица започват да водят дневници на бременни жени, където те въвеждат теглото си, кръвното налягане, базалната температура. Всички тези данни ще помогнат на лекаря, който все още посещава жена веднъж месечно на уговорена среща, да си представи по-добре какво се случва с бъдещата майка през този месец..

Опитните майки съветват да попитате лекаря за ултразвукови изображения, които се появяват в семейния албум от тази седмица на електронни носители, защото хартиените „снимки“ на бебето много бързо губят цвят и яснота на изображението поради качеството на хартията.

Електронна снимка е гаранция, че изображението на бебето на 13-та седмица от бременността ще продължи много години и ще напомня на родителите за девет месеца чакане, една трета от които вече е назад.

За това, което се случва на 13 седмица от бременността, вижте следващото видео.

 • Какво се случва
 • Развитие на плода
 • Първа прожекция
 • Ултразвук
 • Когато не можете да спите по корем
 • Опасни седмици

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца