Поголовникът ви постепенно става все повече и повече като малко бебе. От 13-та седмица на бременността основно тялото му ще расте, така че до края на бременността то ще стане пет пъти повече от главата.

Плод на 13 гестационна седмица: пол, тегло и размер

Бъдещото бебе вече знае много: усеща миризмата на храната, усвоена от майка му, смуче пръста му, премята се, движи ръцете и краката си, отпушва и свива юмруци. Започнете да общувате с детето си: то ви чува, чувства болка, реагира на стимули, реагира на промени в температурата и осветлението и дори се усмихва, мръщи се, прозява се! И колко е добре за него в корема на майка му: приглушеният здрач, топлина, мекота, удобство и приглушените звуци, идващи отдалеч, успокояват!

На 13-та седмица от бременността храносмилателната и костната система се развиват най-активно, "скиците" на първите ребра вече са направени, костната тъкан се полага на мястото на крайниците и главата. Всички 20 млечни зъба на бебето най-накрая са се оформили и сега те ще чакат в крилете. Плацентата е поела изцяло функциите на жълтото тяло. Панкреасът започва да произвежда инсулин.

Настъпва и полова диференциация: момчето започва да развива простатната жлеза и гениталният туберкул се удължава в пениса, при момичето яйчниците, разположени в коремната кухина, се спускат в тазовата област, а гениталният туберкул се огъва надолу - клиторът ще се образува от него. Изненадващо е, че дори сега бебетата имат яйчници, пълни с яйца: сега има повече от 2 милиона от тях!

13-седмичен плод тежи в диапазона 15-25 g и има средна "височина" 7-8 см. Трудно е да се повярва, но сърцето на това бебе изпомпва 23 литра кръв на ден!

Бъдеща майка

Междувременно матката ви расте бързо, издига се все по-нагоре в коремната кухина и постепенно започва да притиска други органи. Гърдите се изливат все повече и повече. До края на бременността всеки от тях ще тежи от 400 до 800 g и дори повече след раждането. Всичките ви форми като цяло са изгладени и заоблени, сега талията вече е изчезнала, а старите дрехи са явно малки. Първи бременни пазаруване!

Усещания на 13 гестационна седмица

Вашето здраве вече е много по-добро от преди, тревогите и страховете от заплаха от спонтанен аборт постепенно отшумяват, плодът всъщност е вече по-безопасен от преди и е обект на значително по-ниски рискове. Но не бива да се отпускате. Ако долната част на корема е издърпана, най-вероятно това се дължи на разтягането на матката, но е по-добре да играете на сигурно място и да легнете, докато се почувства по-добре.

Всички ужаси на токсикозата, най-вероятно, вече са в миналото, повръщането и повръщането са престанали, приповдигнато настроение и способността да се наслаждавате на живота и бъдещото майчинство се завръщат.

Талията постепенно се изглажда, коремът се появява все по-ясно. Много жени през този период вече преминават към нов гардероб - „дрехи за бременни“. Ако това не е направено досега, е време да се погрижите за закупуване на удобни широки дрехи, особено след като старите дънки и панталони, със сигурност вече не се побират в кръста, а тениски-блузи - коварно прилепват по тялото.

До 13-та седмица проблемът със запека може да се появи за първи път: тонусът на мускулите на храносмилателния тракт е намален, а освен това матката компресира червата, влошавайки перисталтиката си. Не забравяйте, че приемането на лаксативи по време на бременност не е разрешено! За да избегнете запек и да регулирате честотата на изпражненията, ще трябва да обърнете специално внимание на диетата си, както и да поддържате физическа активност.

Не забравяйте да следите диетата си и да се уверите, че всички необходими вещества се доставят в тялото. Калцият е много важен на 13 гестационна седмица, но е по-добре да се даде предпочитание на растителни източници: зелени зеленчуци, ябълки, райска ябълка, киви, леща. Ако имате припадъци, този проблем трябва да бъде разгледан незабавно..

Друг много често срещан проблем през този период на бременността е главоболието. Забраната за лекарства е от значение и в този случай, следователно, ние се борим с главоболието с изпитани във времето и проверени с опит безопасни методи. Това - почивайте в хладно, полутъмно, добре проветриво помещение, като прилагате хладни компреси върху темпоралната област, ако е възможно - кратък спокоен сън. За да се премахне болката, също е възможно да се приемат отвари на основата на успокояващи билки - маточина, мента, лайка. Но не бива да се увличате твърде много с мента: тази билка има свойство за разреждане на кръвта, което може да допринесе за кървене. В случая, когато вече е непоносимо да понасяте главоболие, е допустим еднократен прием на лекарства на базата на парацетамол, например Efferalgan, Panadol. Но приемът на болкоуспокояващи, които включват аспирин, е категорично противопоказан по време на бременност..

13 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

13-та седмица от бременността е като мост между доста неприятното чувство през първия триместър и „златното време“ от втория триместър. Този период се характеризира с нови усещания при бъдещата майка, активна фаза на растеж на ембриона. Тук ще намерите всичко, което е важно и полезно да знаете.

На 13-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на Праскова

  Размер на плода: 62 мм Тегло на плода: 14 грама

Чувства на бъдещата майка на 13 седмица от бременността

На границата между 1-ви и 2-ри триместър на бременността (13-та акушерска седмица или 14-та ембрионална седмица) идва период, който бъдещите майки наричат ​​най-доброто време или „златното време“. И за това има основателни причини. Сега напълно неприятните признаци на токсикоза стават много по-слаби или дори изчезват: гадене, слабост и световъртеж, емоционална нестабилност.

На тринадесетата седмица бъдещата майка вече се чувства много по-добре и може напълно да се наслади на новия си статус и позиция. Събуждането сутрин става лесно и без досадно гадене и повръщане. Реакцията на миризмите не е толкова силна. Налягането не скача, главата не се върти.

Бременната жена започва да чувства сякаш прилив на сили, настроението е все по-положително, емоциите са положителни. Сънят и апетитът се нормализират. Усещането за постоянна умора и сънливост изчезва.

И най-приятното нещо сега е възможността да организирате пазаруване за себе си, като закупите дрехи за бременни жени в гардероба си. Тесни и тесни неща, обувки с токчета сега ще трябва да чакат дълго в килера.

Вече се появява вълнуващ урок - погледнете леко заобленото си коремче в огледалото и си представете как изглежда дългоочакваното бъдещо бебе там.

По това време много жени забелязват как външният вид, измъчван от токсикоза, постепенно се превръща в просто разцвет. Бъдещата майка, въпреки че все още не е обременена с голям корем, вече започва да се движи по различен начин: по-плавно и по-внимателно. Това е естествена реакция на организма - той с всички сили се опитва да не навреди на нероденото дете и да го предпази от възможни наранявания.

Развитие на плода при 13 гестационна седмица

В края на 13-та акушерска седмица на бременността плодът е сравним по размер с праскова. От короната до опашната кост е приблизително 6,5 - 7,8 cm, пълна височина 10-12 cm. Сега бъдещото бебе тежи около 20-30 грама. Главата се увеличава в диаметър до почти три сантиметра.

По това време ембрионът вече е защитен от плацентата, която не само защитава плода, но и произвежда веществата, необходими за нормалното развитие и растеж - естроген и прогестерон.

Сега дебелината на защитния пашкул е приблизително 16 mm. Плацентата позволява на кръвта да премине от майката към плода, но като филтър задържа всички вредни вещества, които могат да повлияят отрицателно на развитието на ембриона.

Вътрематочно развитие на детето на 13 седмици

Какво се случва с бебето на тринадесетата седмица от бременността:

 • Лицето вече се вижда ясно. На ултразвуковите снимки можете да видите характеристиките на бъдещото бебе. Вярно е, че очите все още са доста далеч и постепенно се приближават. Очните ябълки са покрити от векове. Главата вече е леко повдигната над гръдната кост, така че се виждат хребетите на брадичката, носа и веждите. Ушните миди и ушните миди вече са очертани.
 • Кожата все още е много тънка и през тях се виждат дори кръвоносни съдове. Кожата на бебето също е набръчкана. Това е така, защото в него все още няма мастни клетки. Но на повърхността на кожата вече се вижда ембрионален пух, който ще се запази известно време след раждането..
 • Костният скелет активно се развива и укрепва. Калцият се натрупва, ръцете и краката стават по-дълги, черепът и гръбначният стълб се втвърдяват. Ребрата изостават, оформят се и се засилват малко по-късно.
 • Мозъкът се развива скокообразно. Този напредък се забелязва в поведението на ембриона: плодът се движи и се движи все повече и повече. По време на периоди на будност (а те не са много големи, защото бебето спи все повече и повече), бебето рефлекторно свива юмруци, прави гримаси, набръчква носа си и дърпа пръста си в устата си.
 • През този период се полагат млечни зъби - вече има около двадесет такива примордии.
 • Дихателната система практически се е оформила. Мембраната прави тренировъчни движения, които ще позволят на бебето да диша въздух по време на раждането. Сега устата все още е затворена, но се случва бебето да поглъща околоплодната течност. Особено когато му липсва кислород.
 • Значителни промени настъпват и в стомашно-чревния тракт: панкреасът започва да произвежда инсулин. И в червата се появяват въси.

Какви усложнения могат да възникнат на 13 седмица от бременността

По принцип всички възможни усложнения по това време могат да бъдат причинени от недостатъчно количество в организма на бъдещата майка на определени полезни вещества и микроелементи. Така например, липсата на калций (и сега плодът активно го приема за развитие и укрепване на костите) може да повлияе негативно на бременна жена - разширените вени са опасни и не е толкова лесно да се лекуват по-късно.

Обърнете внимание на витамин D - липсата му може да провокира рахит при бебе.

Промени в тялото на жената на 13 гестационна седмица

Хормоналната буря отшумя, преструктурирането на женското тяло за бременност почти приключи. Остава само да изчакаме и да се подготвим за важно събитие - раждането на дете. По това време всички органи на бъдещото бебе вече са формирани. Ембрионът расте и се развива, а връзката между майката и плода се укрепва..

Попадането в женското тяло на вещества, потискащи имунната система (за да се избегне отхвърлянето на плода) спира. Ембрионът вече е здраво закрепен в матката, той е заобиколен от защитна обвивка - плацентата. Самата матка расте с бебето, така че коремът непрекъснато се увеличава, а фигурата е закръглена.

Хормон като соматотропин влияе върху подобряването на външния вид на бременна жена. Това вещество изглежда подчертава чертите на лицето и придава на бъдещата майка привлекателен външен вид..

На тринадесетата седмица от бременността гърдата се увеличава и при някои е много значима. Млечните жлези се подготвят за кърмене. Зърната остават много чувствителни. Ареолата около тях расте голяма и потъмнява.

Струва си да се каже, че по това време тялото вече е почти настроено да носи бременност. Основната задача сега е да осигури на плода всичко необходимо за нормалното му развитие. затова обемът на кръвта се увеличава значително. в края на краищата именно чрез кръвта плодът получава полезни вещества от майката. Също. Скоростта на метаболизма в организма на бъдещата майка също нараства.

Анализи и медицински прегледи

Обикновено по това време старателна бременна жена вече се е регистрирала за бременност в предродилна клиника. В края на краищата след 12-та седмица жената вече губи правото да получава еднократно обезщетение за бременност.

Към 13-та седмица бременната жена вече е преминала всички необходими тестове и сега остава само да се яви на прегледи, предписани от гинеколога. По това време можете да посещавате и лекари от други специалности (УНГ, зъболекар, терапевт, ендокринолог, офталмолог и др.). Това е особено важно при наличие на някакви хронични заболявания. Докторският контрол е един вид предпазна мрежа срещу всички нежелани усложнения.

В период от 13 седмици лекарят ще измери теглото на бременната жена, обиколката на корема. Контролирането на наддаването на тегло е важно. В крайна сметка настоящият добър апетит може да доведе до нежелано затлъстяване и дори затлъстяване..

Кръвното налягане може да скочи. Леките колебания в производителността не са опасни. Но рязките скокове на кръвното налягане са причина да потърсите съвет от специалист.

По това време лекарят може да назначи допълнителни изследвания. Такива, например, като двоен биохимичен тест за определяне на PAPP, ултразвук или кръвен тест за b-hCG. Тези проучвания ще покажат колко голям е рискът от генетични или хромозомни аномалии или заболявания..

Понякога се предписва биопсия (вземане на проби от хорионни тъкани на вили) или амниоцентоза (пункция на феталния пикочен мехур с вземане на проби от околоплодната течност). Струва си обаче да се помни, че именно тези тестове крият определени рискове, тъй като има пряка намеса в матката. Следователно такива изследвания се предписват само стриктно според медицинските показания и само с писменото съгласие на жената. Резултатите (които обаче се определят за дълго време) ще разкрият наличието на много сериозни патологии (синдром на Даун например). Но ранната диагностика ще ви позволи да коригирате развитието на плода и да намалите риска от още по-големи усложнения..

Може да се предпише и анализ за нивото на hCG в кръвта. Но трябва да се помни, че сега броят на единиците постепенно намалява. Нормата по това време е 20 900-291 000 mIU / ml. намаляването на hCG води до отслабване на неприятните усещания за токсикоза при бременни жени.

Ултразвук на 13 гестационна седмица

При записване в антенатална клиника се предписва ултразвуково сканиране на 13-та акушерска седмица от бременността. През този период узистът ще погледне дали плацентата е разположена правилно, ще изслуша сърдечната честота на ембриона и ще контролира дали двигателната активност на плода е достатъчно висока.

Сега при ултразвуково изследване се определя зоната на яката. В крайна сметка това е важен показател за откриване на генетични аномалии..

За диагностициране на истмично-цервикална недостатъчност се извършва изследване на състоянието на маточния фаринкс.

Препоръки

Сега целият живот на бременната жена е съсредоточен само върху това как да роди и роди дете без усложнения. Бъдещата мама е физически и психически подготвена за това, че сега ще прави всичко само в полза и нормално развитие на плода. В края на краищата всяка майка иска бебето й да се роди здраво и силно.

Както вече споменахме, полагането на всички органи на плода вече е настъпило. Сега основното е да осигурите на ембриона всички онези вещества, необходими за растежа и развитието. Поради това се обръща специално внимание на правилното и пълноценно хранене..

Отделете време да седнете и да съставите диетата си в съответствие с препоръките на лекарите и диетолозите.

Обърнете внимание на вагиналните секрети. Те обикновено трябва да са прозрачни или леко белезникави, може би малко по-обилни от преди. Но появата на неприятна миризма, сирене, сърбеж, обезцветяване, петна от кръв е причина за незабавно посещение на лекар.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Както и преди, всички лоши навици остават под забраната. И въпреки че плацентата сега защитава плода, тя няма да може да филтрира всички вредни и токсични вещества, постъпващи в кръвта. Затова определено няма алкохол, цигари, наркотици, токсични бои, агресивни битови препарати и почистващи препарати, излагане на йонизиращо лъчение.

Разбира се, никой не е правил експерименти върху бременни жени, които могат да покажат в какви дози алкохолът няма да навреди на нероденото дете. Наблюденията на деца, родени от майки, които злоупотребяват с цигари и алкохол, показват доста депресираща картина. Съгласете се, просто е страшно, когато новородено бебе вече изпитва „оттегляне“ от липсата на етанол или никотин в кръвта.

И така, какво е забранено за бъдеща майка през тринадесетата седмица на бременността:

 • Лоши навици (алкохол, пушене, наркотици)
 • Неконтролиран прием на лекарства и самолечение в случай на някакво заболяване. Същото, между другото, се отнася и за народни средства - билки и тинктури
 • Вредни условия на труд
 • Физическо преумора
 • Стрес
 • "Грешни" храни в големи количества: мазни, солени, бързи храни и др. Избягвайте сладкиши, които ще причинят ненужни гънки отстрани и корема.

Секс на бременност от 13 седмици

Забраната се отнася само за случаите, когато съществува риск от спонтанен аборт, се наблюдава предлежание на плацентата.

Ако всичко е нормално, токсикозата се освобождава, тогава защо да не се насладите на приятните усещания на секса. Освен това много бременни жени казват, че сега сексуалните отношения изглежда придобиват нови цветове и емоции, ставайки по-остри.

Спорт и физическо възпитание

Продължаваме да наблюдаваме умерена физическа активност. Правете йога или гимнастика за бременни жени, плувайте в басейна.

Основното е, че не трябва да има преумора и претоварване. Затова спрете екстремните и професионални спортове.

Витамини и лекарства на 13 гестационна седмица

Както бе споменато по-горе, не се препоръчва употребата на лекарства сега. Или само по строги медицински причини и след консултация с лекар. Лекарствата могат да причинят огромна вреда, ако се приемат неконтролируемо.

Що се отнася до фолиевата киселина, 13-та е последната седмица, която я приема. Витаминните комплекси или йодсъдържащите препарати не са забранени. Трябва само да се уверим, че няма излишък от вещества - хипервитаминоза.

13 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

Какво се случва с бебе на 13 седмица бременност?

Размерът на плода е средно 10-12 см, а теглото му варира от 20-30 грама.

Благосъстояние на бъдещата майка на 13 седмица от бременността

Токсикозата изчезва напълно или отслабва значително. Жената възвръща енергичност и желание да се подреди, да направи нещо около къщата или на работа. Новите усещания включват подуване и кървене на венците (появата на тези симптоми също е свързана с хормони). Освен това коластрата може да се отдели от разширени млечни жлези. Така гърдата се научава да произвежда мляко. Невъзможно е да се изцеди коластрата, тъй като стимулацията на зърната може да провокира освобождаването на естрогени в кръвта, което стимулира свиването на матката.

На 13-та седмица от бременността бъдещата майка може да получи киселини и запек (ако това не се е случило по-рано). Можете да се справите с тях, като коригирате диетата си, режима на пиене и промените някои навици. Например, ако киселините страдат, препоръчително е бременната жена да не преяжда, да не си ляга веднага след ядене, да не злоупотребява с пикантни и кисели храни. При запек, напротив, е полезно да се движите повече. Що се отнася до диетата, за да премахнете проблемите с изхождането, трябва да пиете повече, да консумирате млечнокисели продукти, зеленчуци, плодове, зърнени храни.

Промени настъпват и във външния вид на жената - талията е леко заоблена, млечните жлези се увеличават още повече. Може да се появят чупливи нокти и коса - това е знак, че се развива дефицит на калций. Това може да се посочи и от възникващи проблеми със зъбите (повишава се тяхната чувствителност, ускорява се развитието на кариес). Ако такива проблеми са се появили, наложително е да се свържете със своя зъболекар, който ще избере терапевтична паста за зъби и ще даде препоръки относно характеристиките на грижите за устната кухина по време на бременност..

До 13-та седмица рискът от спонтанен аборт и избледняване на бременността значително намалява. Но могат да се появят и други проблеми - крампи на долните крайници и хипертоничност на матката (проявяващи се като рязко вкаменяване на долната част на корема). Наложително е да информирате Вашия лекар за тези усещания. Може дори да се нуждаете от специални лекарства.

Ултразвук и скрининг на 13 гестационна седмица

Ултразвукът от първия триместър ви позволява да изясните продължителността на бременността, да определите размера, теглото, сърдечната честота, наличието на всички вътрешни органи и двигателната активност на плода. В допълнение, ултразвукът ви позволява да прецените дали бебето се развива правилно и дори да подозирате, че има генетични аномалии въз основа на фетометрични данни. Най-важният показател в този момент е размерът на яката. Също така, на първия ултразвук се определя мястото на закрепване на плацентата, а в случай на ниско разположение се измерва разстоянието от вътрешната ос на матката. Тази стойност обаче може да се увеличи с растежа на матката, тъй като стените й ще се разтегнат. В допълнение, ултразвукът ви позволява да диагностицирате исмико-цервикална недостатъчност - състояние, когато мускулите на маточния фаринкс са по-слаби от необходимото за бременност..

Възможни заплахи на 13 гестационна седмица

В началото на първия и втория триместър вероятността от сериозни усложнения на бременността е значително намалена, но това не означава, че бебето не е в опасност. Вероятността от спонтанен аборт съществува през целия период на раждане на бебе, така че трябва да се внимава на всеки етап от бременността. На 13 седмици е възможно развитието на такава патология като отлепване на плацентата..

Симптомите на това състояние са както следва:

 • кървави или кафяви секрети;
 • долната част на корема боли, дърпа долната част на гърба;
 • слабост, влошаване на общото състояние;
 • повишен тонус на матката.

Плодът може да умре с отлепване на 1/3 или повече от повърхността на плацентата, поради което, ако се появи дори леко кървене, трябва спешно да се извика линейка. Освен това не отстъпвайте от опасността от замразена бременност. Когато възникнат подозрения, се измерва базалната температура (ако плодът спре да се развива, този показател може да намалее) и се извършва непланирано ултразвуково изследване, за да се установи дали бебето има сърдечен ритъм. В някои случаи тялото на майката се отървава от нежизнеспособния плод и настъпва спонтанен аборт, но често се налага медицинска намеса, за да се помогне на жената.

Препоръки и хранене на 13 гестационна седмица

Лекарите дават следните препоръки за жени, които са бременни в 13 седмици:

Бременна в 13 седмици

Какво се случва с бебето

13-тата седмица от бременността вече е една трета от пътя, изминат от бебето. По това време плодът активно расте, формират се вътрешните органи, положени по-рано. Бебето по това време вече достига осем сантиметра дължина, а теглото му е около 25 г. Храненето на бебето се осигурява от плацентата, която тежи малко повече от трохите - около 30 г.

На 13-та седмица главата на бебето е една трета от тялото, така че няма нужда да се притеснявате за предстоящия ултразвуков преглед. В бъдеще тялото ще започне да придобива правилните пропорции. Детето се движи активно и се движи в околоплодната течност, но майката все още не усеща никакви движения.

Лицевите мускули на детето работят активно:

 • бебето смуче пръста;
 • мръщи се;
 • прозява;
 • усмихва се.

Движенията на дръжките са все по-активни. Детето е в състояние да различава вкуса и миризмата на храната, която яде майката, както и да чува всичко, което се случва в околната среда. Лицето придобива индивидуални черти.

Сърцето на детето работи перфектно и преминава 23 литра кръв през себе си на ден. Кожата все още е със светъл цвят, през който можете да видите кръвоносни съдове и дори вътрешни органи. Кръвните клетки се образуват в далака и черния дроб, а панкреасът вече произвежда инсулин, отлагайки го в депото.

На 13-та седмица гениталиите на плода стават все по-отчетливи. Женското тяло вече има около 2 милиона яйцеклетки, а момчетата имат простата. В допълнение към образуването на вътрешни органи, скелетът не изостава от развитието. Вече по това време можете да видите две ясно изпъкнали ребра, възниква развитието на малки кости. Челюстта съдържа 20 млечни зъба, чийто растеж ще започне след раждането.

Развитие на близнаци

Бременността с близнаци е различна за една майка. При някои жени дори на 13-та седмица остават признаци на токсикоза и промените в настроението се случват по-често - виновни са хормоналните промени. Обикновено в началото на втория триместър подобни усещания изчезват. Въпреки това бебетата в корема се развиват нормално и токсикозата засяга само майката..

Трохите са образували вътрешни органи, които се развиват и стават по-сложни. Децата са малко по-малки, отколкото при едноплодна бременност - около 7-7,2 см. Не се притеснявайте - съвсем нормално е трохите да не растат на ръст и тегло - след раждането със сигурност ще наваксат всичко.

При провеждане на ултразвуково изследване по това време може да се окаже, че единият плод е по-голям от другия. В този случай с малка разлика не трябва да се притеснявате - това винаги се случва, само едно от бебетата има най-доброто хранене от плацентата, но другото дете също има достатъчно хранителни вещества за развитие. Ако разликата в теглото е голяма, лекарят ще проучи подробно ситуацията и ще даде своите препоръки..

Какво се случва с мама: усещания

Бременността на 13-та седмица носи на майките дългоочаквано облекчение - токсикозата вече е отслабена и стомахът все още не е толкова голям, че да се намесва. Повечето от параметрите се нормализираха, но все още остават специфични усещания.

Промени в матката. Размерът на матката до 13-та седмица се увеличава значително, като обем вече запълва физиологичната си зона и дори се издига по-високо. Гинекологът внимателно изследва органа, за да фиксира височината на маточното дъно. В сантиметри параметърът е равен на броя гестационни седмици, следователно на 13-та седмица височината на маточното дъно е 13 см. Ширината на органа е около 10 см..

Органът се усеща лесно, особено при жени с астенична физика. Установените параметри се записват внимателно в картата на бременната жена, тъй като при всяко назначение лекарят трябва да наблюдава увеличаване на показателя, което показва нормалното развитие на бременността и растежа на плода. Коремът на мама също значително се увеличава - той става по-кръгъл и изпъква напред. При добре развити коремни мускули коремът е по-малко забележим.

Желание за уриниране. Тъй като матката се увеличава с размер всеки ден, тя притиска пикочния мехур и желанието за използване на тоалетната става все по-често. Също така уринирането се увеличава от променения хормонален фон, увеличаването на обема на циркулиращата кръв и нуждата от течност. Ако уринирането не е придружено от болка и спазми, тогава не бива да се притеснявате - това са просто странични ефекти от бременността.

Болезненост в долната част на корема. 13-та седмица от бременността често се свързва с повишен тонус на матката. Обикновено това състояние не трае дълго и състоянието на жената се нормализира, но по това време тя чувства неприятно разтягане в долната част на корема, болезнена болезненост. Такива неприятни усещания се провокират и от прекомерен растеж на матката, разтягане на нейните тъкани и връзки. Дискомфортът се появява не само в корема, но и отстрани, в лумбалната област. В този случай не се отчайвайте - мама трябва да легне и да си почине, да промени позицията на тялото по време на работа и да се разхожда. Ако се появи кърваво отделяне, препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар..

Главоболие. Под влияние на промените в хормоналните нива здравето на жената става нестабилно и тя е все по-податлива на стрес и преумора. Това може да доведе до главоболие, слабост, сънливост и загуба на енергия. Ако главоболието е свързано със симптоми на ARVI, трябва да се консултирате с лекар.

Дискомфорт в гърба. Усещането за гърба е напълно нормално за 13-та седмица от бременността. По това време матката се увеличава и тялото произвежда хормона релаксин, който омекотява връзките и сухожилията. Повишеното натоварване на гърба неизменно дава болезненост. В този случай жената трябва да направи малък масаж, без да натиска силно гърба си, за да разтегне мускулите на гърба си. Трябва да внимавате и да посетите лекар, когато се появи кървене, тежки спазми в долната част на корема, треска, треска и болка в областта на бъбреците. Това състояние може да сигнализира за спонтанен аборт или патологии на пикочните пътища (пиелонефрит, нефрит, камъни в бъбреците и др.).

Усещане в гърдите. На 13-та седмица няма особени промени в млечните жлези в сравнение с предходния период. Гърдите също се чувстват увеличени, болезнени и нежни на допир. Млечните жлези под влияние на хормоналните нива продължават да се подготвят за лактация.

Подпухналост. Задържането на вода в организма става под влияние на хормонални промени. Повишеното натоварване на бъбреците също се отразява, тъй като жената трябва да увеличи приема на вода, за да задоволи нуждите на себе си и на детето..

Хиперхидроза. Прекомерното изпотяване също е свързано с несъвършена циркулация на водата в тялото. Майчиното тяло се опитва да се отърве от водата не само с помощта на чести позиви към тоалетната, но и като я извежда през потните жлези. Най-често жените страдат през нощта, когато количеството пот се увеличава. Лекарите препоръчват през този период внимателно да се грижат за кожата, за да не провокират бодлива топлина, да вземат душ своевременно, а също така да се откажат от козметиката - сапун или душ гел, по-добре е да използвате билкови отвари.

Вагинално отделяне. 13-та седмица от бременността е свързана с увеличаване на нормалните вагинални секрети. Това е вината на хормоналния фон, който влияе на производството на слуз и обновяването на вагиналните стени. Външно отделянето има вискозна консистенция, предимно прозрачна, но може да бъде и бяло.

Няма неприятна миризма. Ако изхвърлянето е променило характера си, придобило характерна кисела миризма, променило цвета си или има примес на кръв, тогава в този случай е необходимо да се консултирате с лекар. В случай на дискомфорт, парене или сърбеж, лекарят ще заподозре вагинална инфекция, ще направи необходимите изследвания и ще предпише безопасно лечение.

Диспнея. Появата на задух не се наблюдава при всички бременни жени, но някои жени с голям корем, ако бременността е многоплодна, могат да страдат от задух. Няма какво да се притеснявате, ако задухът не е придружен от чувство на задушаване, дискомфорт в гърдите. В този случай има смисъл да се свържете с терапевт, ще трябва да се консултирате с кардиолог.

Хипертермия. Повишаването на телесната температура при бременни жени не е необичайно, но обикновено показателите остават в рамките на субфебрилитета. Ако няма признаци на ARVI или други заболявания, няма болки в гърба, спазми в долната част на корема, тогава не трябва да се притеснявате - температурата ще се нормализира след известно време. Ако имате признаци на настинка или друго сериозно заболяване, трябва да се свържете с клиниката.

Прилив на сила, повишена активност. Тъй като токсикозата на жената вече е отстъпила и не я притеснява, нивото на хормоните е повишено, но стабилно, състоянието на бременната жена се подобрява значително. Така нареченият „синдром на гнездене“ се събужда - майката внимателно разглежда нещата за бебето, идват идеи за ремонт, организиране на детска стая. Много бременни жени не приемат енергичност и енергия по това време.

Възприемане на миризми и храна. Токсикозата и свръхчувствителността към миризми значително намаляват до 13-та седмица и много жени се чувстват съвсем нормално. Симптомите на токсикоза остават при бременни жени, носещи близнаци, но скоро те изчезват.

Повишен апетит. Обикновено с изчезването на токсикозата при жените апетитът се подобрява. Справянето с него не е лесно, но преяждането е изключително забранено. Яжте за двама - остаряло правило, което води само до наддаване на тегло и усложняване на процеса на раждане. Не всеки е в състояние да отслабне след бременност. С прием на калории от 2500 ккал. жената напълно осигурява нуждите си и нуждите на детето. Ако искате да ядете нещо, избягвайте бързо смилаемите въглехидрати, по-добре е да ядете витаминни плодове, малко ядки.

Проблеми с кожата и косата. Хормоналните промени неизменно засягат състоянието на кожата и косата. Всяка жена изразява това по различни начини - прекомерна сухота или мазни мастни жлези. В повечето случаи се увеличава отделянето от мастните жлези, поради което жените страдат от акне по време на бременност. Можете да се справите с проблема с конвенционалните лекарства срещу акне, така че трябва да се свържете с дерматолог за предписване на лекарство, което е безопасно по време на бременност..

Прекомерно наддаване на тегло. За 13 гестационна седмица теглото на бременната жена се увеличава средно с 5-7 кг. Лекарите следят теглото и го записват при всяко посещение. Ако майката надвиши лимита, тогава лекарят ще предпише дни на гладно, в които жената трябва да се храни добре, но предимно протеинова храна или фибри. Можете също така да намалите теглото, ако премахнете отока - лекарят също ще обърне внимание на този фактор..

бебето съветва

Защо това се случва и как сами да идентифицирате проблема, ще разберете в нашата статия.

Така че вие ​​искате вашето дете да се роди най-здраво и умно! И тайно пазим мечтата да станем родители на бъдещия Ломоносов, а...

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Медицински преглед

Постоянното наблюдение на бременни жени изисква редица изследвания, ултразвуков скрининг и посещения на лекари от майката на 13-та седмица.

 • терапевт - провежда общ преглед на жената, идентифицира хронични заболявания, съветва за прием на лекарства, които са безопасни за детето;
 • зъболекар - лекарят ще изследва устната кухина и при необходимост ще назначи стоматологично лечение;
 • отоларинголог - лекарят ще установи наличието на остри или хронични инфекции, които усложняват хода на бременността;
 • кардиолог - оценява състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като по време на бременност се появяват латентни патологии;
 • ендокринолог - ще оцени хормоналния статус на жената, ако е необходимо, ще предпише лекарства за коригиране на хормоналните нива.
 • кръвен тест;
 • изследване на нивата на захарта;
 • анализ за полово предавани болести - сифилис, СПИН и др.;
 • определяне на кръвна група и Rh фактор;
 • анализ на урината (според Нечипоренко);
 • генетичен скрининг;
 • цитонамазка за урогенитални инфекции.
 • ултразвуковото изследване е първото планирано ултразвуково изследване след регистрация, изследването по това време е задължително;
 • амниоцентеза - прием на амниотична течност, провеждан по показания за пациенти в риск.

Трудности при носене

На 13-та седмица ембрионът вече се е формирал и активно се разраства, но все пак съществува заплаха от прекъсване на бременността, ако има сериозни отклонения в развитието на плода или майчиния организъм.

Спонтанен аборт

По това време рискът от спонтанен аборт е значително намален в сравнение с предишния път, но майката не трябва да бъде прекалено небрежна - възможно е да загубите бебето дори на 13-та седмица. Причините за късен спонтанен аборт са травми на корема, прием на лекарства от тератогенен характер, силен стрес, употреба на алкохол, наркотици и тютюнопушене. Важно е да предпазите бъдещата майка от тези външни фактори, за да може тя успешно да носи бебето..

Има и вътрешни причини, които засягат отхвърлянето на плода. Те включват инфекциозни заболявания на майката, фетални аномалии или анормална структура на матката. Ако имате кървави секрети и силна болка в долната част на корема, трябва незабавно да се свържете с клиниката. Също така, спонтанен аборт може да се случи с повишен тонус. Това обикновено се причинява от дисбаланс на прогестерон, така че лекарят ще следи нивата на хормоните и ще назначи поддържаща терапия, ако е необходимо..

Кандидоза

По време на бременността хормоналният фон се променя значително, което не може да не повлияе на вагиналната микрофлора. Ако бактериите кандида преобладават и не са ограничени от нормалната микрофлора, тогава на 13-та седмица от раждането на бебе, бременна жена е заплашена от кандидоза.

Болестта се проявява с характерни сиренести отделяния от влагалището, сърбеж и парене в перинеалната област, болка по време на уриниране. Появява се характерна миризма на млечна киселина. Тестът с цитонамазка в лабораторията най-накрая ще потвърди диагнозата. Опасността от кандидоза е, че лигавицата е засегната и на някои места по време на раждането ще възникнат сълзи. За да се предотврати това, бременната жена трябва да извършва профилактика на кандидоза, да следи за храненето, хигиената.

Изтичане на околоплодна течност

Изтичането на околоплодна течност обикновено не трябва да е налице за някакъв период от време, но често именно 13-седмичната линия е свързана с такава патология. Причината за изтичане на вода обикновено е възпалителният процес, но проблем възниква и при истмично-цервикална недостатъчност, в резултат на наранявания, неправилна структура на матката.

Когато тече вода, жените откриват значителни по обем изхвърляния с прозрачен характер с леко сладка миризма. Понякога течността може да е мътна или кървава. Можете да определите наличието на вода, като проведете специален тест, който се закупува в аптеката.

В този случай трябва незабавно да се свържете с клиниката - с навременна терапия е възможно да се запази бременността, обикновено ще трябва да прекарате известно време в болницата за запазване.

Отслабване на плацентата

На 13 седмица може да настъпи отлепване на плацентата, което е свързано с директното развитие на плода и увеличава риска от спонтанен аборт, вътрематочна смъртност. При отделяне на плацентата от стената на матката настъпва нейното пълно или частично отделяне. В резултат на това бебето получава по-малко кислород и хранителни вещества. С малко откъсване на 13-та седмица има голям шанс за запазване на бременността, ако отидете навреме в клиниката.

Причината за отделяне е фетална исхемия, повишено кръвно налягане, многоводие, коремна травма, васкулит и други патологии. Възрастният фактор също играе роля - откъсването се диагностицира най-често при възрастни жени. Не е трудно да се забележи отделяне на плода - появява се кървене от влагалището, болезненост в долната част на корема, при натискане върху корема органът реагира с остра болезненост.

При отлепване на плацентата на 13-та седмица лекарите се опитват да запазят бременността, тъй като спешното раждане е невъзможно, но при нормално здраве на майката има шанс да спаси плода. В този случай жената е хоспитализирана, предписват се почивка в леглото и редица лекарства. В някои случаи бременността не се поддържа, ако има доказателства за това.

Снимки: корем на 13 седмица бременност

Най-четени записи през седмица 13

Вероятно въпросът звучи малко странно, но все пак. ) Когато лежах на склад, съсед ми каза за първата ми дъщеря:...

Бременност 13 седмици
Плод (развитие, размер) Първият триместър на бременността е към своя край и по това време детската организация...

Как расте бебето
Отпечатъците са се появили на малки пръсти, вени и органи се виждат ясно през все още много...

Какво да правим и какво не

На 13-та седмица се появяват нови забрани и ограничения за това, което жената не може да направи, но има и положителни аспекти - вече са налице много познати радости. Краят на първия семестър се различава значително от първите гестационни седмици:

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • яжте възможно най-разнообразни храни с високо съдържание на фибри, за да избегнете запек;
 • разхождайте се вечер, за да спите по-добре;
 • грижи се за кожата, втривайки там мазни смеси, за да предотвратиш появата на стрии;
 • следете теглото си, като водите дневник на бременна жена;
 • запишете се за йога за бременни жени - това ще помогне за укрепване на тялото;
 • заменете тренировките във фитнеса с фитнес за бременни жени;
 • стриктно спазвайте хигиенните правила - мийте ръцете си, не гладете животните и т.н.;
 • изберете естествена хипоалергенна козметика;
 • изпълнявайте работа в производството без заплаха за здравето на детето, следователно в опасно производство трябва да преминете към лека работа;
 • изберете удобни обувки, за да не създавате натоварване върху опорно-двигателния апарат;
 • спете достатъчно поне 8-9 часа на ден;
 • вземете свободно облекло, което не пречи на движението;
 • погрижете се за специално бельо за бременни жени и закупете необходимите комплекти;
 • поставете овлажнител в стаята, за да не страдате от суха лигавица;
 • организирайте дни на гладно, ако теглото надвишава нормата;
 • коригирайте режима на пиене, така че да няма оток;
 • да правите секс с партньор, ако лекарят не е забранил;
 • има достатъчно протеинова храна, която е източник на енергия за майката и бебето;
 • правете упражнения на Кегел, за да се подготвите за раждането на бебе;
 • запишете се за басейна и плувайте;
 • включете във вашата диета сезонни храни, богати на витамини и минерали;
 • за извършване на профилактика на хемороиди;
 • научете се за безопасна и здравословна обработка на храна.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • имат лоши навици - пушене, пиене на алкохолни напитки;
 • извършват силови тренировки във фитнеса, вдигат тежести, изпълняват сложни кардио упражнения;
 • да са на места с голяма тълпа от хора, за да не се заразят с инфекции, предавани по въздуха капчици;
 • правят секс със заплаха от бременност;
 • летете със самолет, ако има сърдечно-съдови патологии;
 • изключете храни, които са трудно смилаеми, откажете суровите храни;
 • пийте сурови яйца, тъй като съществува голям риск от заразяване със салмонелоза;
 • да се подложите на рентгеново изследване (освен в екстремни случаи);
 • има нови храни с предразположение към алергична реакция;
 • отидете в баня или сауна, защото това провокира спонтанен аборт;
 • ограничете комуникацията с котки - носители на токсоплазма;
 • спи по гръб, тъй като нарастващата матка притиска кухите вени и пречи на нормалното кръвообращение;
 • избягвайте консервирани храни, пушене и кисели краставички;
 • пийте кафе и газирана вода, чаят е твърде силен;
 • прекарване на твърде много време с джаджи, които излъчват вредно лъчение;
 • не използвайте домакински химикали, които могат да повлияят негативно на здравето на майката - поверете почистването на баща или близки;
 • пийте непознати лекарства и такива, които не са съгласувани с лекаря;
 • не използвайте билки, тъй като някои от тях, например жълт кантарион, могат да провокират спонтанен аборт;
 • преяждане, тъй като тялото ще съхранява хранителни вещества, което в крайна сметка ще доведе до затлъстяване и трудно раждане.

Правилното хранене

Правилното хранене по време на бременност е от съществено значение. Тъй като жената има токсикоза на 13-та седмица, това отваря повече възможности за попълване на тялото със здравословна храна. Отсега нататък той се усвоява напълно, поради което се обръща специално внимание на диетата..

На 13-та седмица от бременността се препоръчва:

 • изходете от основното правило за съставяне на диета - тя трябва да бъде изчерпателна и балансирана, което е изключително важно за правилното развитие на плода;
 • тъй като за период от 13 седмици детето е чувствително към състава на околоплодните течности, не се препоръчва драстична промяна на диетата, ядене и въвеждане на някои храни, след това постепенно;
 • на първо място, тези храни, които съдържат токоферол или витамин Е, се добавят към диетата;
 • при нисък хемоглобин е време да добавите към храната телешко, цвекло, елда, нар;
 • ако имате желание да ядете нещо сладко, заменете го със здравословен плод или зрънце;
 • за да не качите наднормено тегло, не е нужно да увеличавате съдържанието на калории, достатъчно е да добавите 300 kcal към обичайната си диета, за да задоволите нуждите на себе си и детето си;
 • откажете се от печени изделия, кремове, сладкиши и сладкиши - такава храна не носи ползи за тялото, но може да добави излишни килограми;
 • включително плодове в диетата, опитайте се да използвате по-малко цитрусови плодове - те могат да провокират алергии и да положат основите му в тялото на детето;
 • бъдете внимателни към пушената и солена храна - по-добре е да откажете, но ако искате солена храна, можете да изядете няколко парчета, след като проверите качеството на продукта;
 • важно е да се контролира питейният режим - да не се пие много вода, за да не се провокира оток, но също така да се даде на тялото достатъчно количество течност, защото чистата вода е в основата на повечето химични реакции, протичащи в организма;
 • при избора на ястия обърнете внимание на нетрайни и опасни храни - не трябва да ядете гъби, сурово месо, суши и рула, където потенциалната опасност от отравяне се съхранява на 13-та седмица от бременността;
 • продуктите не трябва да се пържат, а да се варят и задушават, те могат да се приготвят на пара - по този начин в храната остават повече хранителни вещества;
 • алкохолът на 13-та седмица е строго забранен - ​​той влияе отрицателно върху развитието на плода, действа върху централната нервна система и сърдечната честота;
 • фокусирайте се върху протеиновите храни, тъй като протеините са основните градивни елементи, но въглехидратите са полезни за енергия;
 • не се отказвайте от млечните продукти - калцият на 13-та седмица все още е необходим на детето за изграждане на опорно-двигателния апарат;
 • спазвайте най-стриктната хигиена при приготвянето на храна, избягвайте и развалена храна
 • елиминирайте храната, която допринася за образуването на газове, тъй като разширяващата се матка вече притиска храносмилателните органи, провокирайки ферментация, а с подходящите продукти жените ще страдат още повече от метеоризъм;
 • изключете хищните риби - щука, камбала и тон от диетата, тъй като те съдържат тежки метали;
 • избягвайте бързите храни, намалете броя на пътуванията до кафене или ресторант - домашната храна, приготвена правилно, ще бъде най-добрата храна за бременна жена;
 • за да добавите допълнително фолиева киселина към диетата, яжте банани, домати, броколи, спанак, яйца.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Нуждата от токоферол на 13-та седмица не намалява, така че жената може да добави ядки към диетата си. Веществото е полезно, тъй като:

 • участва в клетъчното дишане;
 • е антиоксидант;
 • предпазва червените кръвни клетки;
 • укрепва кръвоносните съдове.

Те ще се превърнат в здравословна закуска през работния ден, за да не ядат бързо хранене, а също така да осигуряват на тялото полезни вещества. Витамин Е се съдържа в лешниците, бадемите, орехите. Имайте малък контейнер с няколко вида ядки под ръка, за да задоволите глада си.

Бременна в 13 седмици

Акушерската 13-та седмица на бременността е моментът, когато плодът е така оформен, че може да се наблюдава чрез провеждане на пренатален скрининг, за да се изключат вътрематочните патологии и да се провери степента на развитие на бъдещото бебе. Тялото на бебето става по-съвършено и то е в състояние да изпълнява повече функции.

В майчиното тяло хормоналните нива започват да се стабилизират, апетитът се подобрява, токсикозата и гаденето преминават. В този момент жената трябва да започне да следи диетата и психологическото си настроение, тъй като именно тези фактори са решаващи за формирането на психиката на трохите и липсата на други нарушения, които могат да се появят на този етап, ако не се спазват медицински препоръки.

Съдържание

 • Въведение
 • 13 седмици бременна: какво се случва
 • Външни промени на 13-та седмица от бременността
 • Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица
 • Бременна 13 седмици: Развитие на плода
 • Заплахи от тринадесетата седмица на бременността
 • 13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС
 • Кървене в 13 гестационна седмица
 • Ултразвук на 13 седмица от бременността
 • Тестове на 13 седмица от бременността
 • 13 седмици бременна: Диета
 • Препоръки за 13-та седмица от бременността
 • Секс на бременност от 13 седмици
 • Заключение

Въведение

Ако считаме тринадесетата седмица за ембрионална, тогава тя ще служи за края на първия триместър, а ако е за акушерска, тогава тя трябва да бъде отнесена към началото на втория триместър. Рисковете от спонтанен аборт през този период са минимални. Ако раждането на плода се извършва в спокойна обстановка, тогава на този етап обикновено не възникват проблеми..

Ето защо, за да премине този период без усложнения и да донесе само положителни емоции, бъдещата майка трябва да се храни правилно, да има положително отношение и да слуша какво ще й каже гинекологът..

13 седмици бременна: какво се случва

Тринадесет седмици е период на просперитет и подобряване на емоционалното състояние на бъдещата майка. Такива драматични промени се обясняват с факта, че хормоните се нормализират и свързаното с тях преструктуриране на организма приключва.

На първо място, токсикозата напълно изчезва на 13-та седмица от бременността, силното гадене и повръщането изчезват, миризмите вече не дразнят и внезапните промени в настроението престават да безпокоят. Сега една жена може да се наслаждава на състоянието си и да излъчва положително.

Разбира се, понякога гаденето все още може да се появи на тринадесетата седмица от бременността, но това ще бъде епизодично и не би трябвало да предизвиква безпокойство. Най-опасните три месеца вече са изоставени и сега заплахата от спонтанен аборт е сведена до минимум.

Симптоми и усещания

Токсикозата и емоционалната нестабилност са изчезнали, но те са заменени от нови симптоми на 13 седмици от бременността, които са представени:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт, запек и киселини - появата на такива симптоми е свързана с рязко увеличаване на матката, разположена в непосредствена близост до храносмилателната система, както и с факта, че прогестеронът на 13 гестационна седмица увеличава и отслабва чревния тонус, което води до проблеми с дефекацията.
 • Спазми в долните крайници и дискомфорт в прасците - поради факта, че коремът се увеличава, походката на бъдещата майка се променя, а натоварването на ставите и мускулите се увеличава, причинявайки умора и болка след дълги разходки.
 • Маточен тонус - тежестта в корема на 13 гестационна седмица се причинява от уголемяване на матката и разтягане на нейните връзки. Ако обаче се появи силна болка през този период, трябва да се консултирате с лекар и да преминете курс на лечение..
 • Намаляване или повишаване на кръвното налягане - често бременните жени се оплакват от ниско кръвно налягане, слабост и световъртеж. Но в някои случаи може да се увеличи, причинявайки мигрена и тахикардия..
 • Млечница - тъй като бременността води до намаляване на имунитета, тялото не е в състояние да контролира състоянието на микрофлората, в резултат на което гъбичките кандида започват да се размножават с ускорена скорост, причинявайки сърбеж, парене и сирене от влагалището. Специалист ще помогне да се отървете от този проблем, като предпише подходящото лечение.

Външни промени на 13-та седмица от бременността

13 седмици след зачеването на бебето е началото на втория триместър. По това време „интересната ситуация“ вече започва да става забележима за другите. Коремът на тринадесетата седмица от бременността се увеличава и удебелява в долната част.

Сега бъдещата майка трябва да започне да мисли за актуализиране на гардероба си и замяна на тесни неща с по-свободни. Също така си струва да се откажете от токчетата, като ги замените с удобни обувки на ниска подметка. С увеличаването на теглото на жената и изместването на центъра на тежестта, бъдещата майка започва да страда от болки в краката си, тъй като натоварването върху тях се увеличава.

От този момент нататък коремът бързо се увеличава, което води до разтягане на кожата. Стриите започват да се появяват по бедрата, гърдите и корема. За да се предотврати появата им, е необходимо да се следи наддаването на тегло, предотвратявайки силно напълняване, а също така да се използват специални продукти за бъдещи майки, които повишават тургора на кожата и предотвратяват появата на стрии.

Млечните жлези също се променят под хормонално влияние. Те се подготвят за своята пряка отговорност - производство на мляко и отглеждане на потомство. При някои жени започват да се появяват старчески петна. Те обаче изобщо не са причина за комплекси, такива промени са временни и те ще изчезнат след раждането на бебето..

Можете също така да разберете какво се случва на 14-та седмица от бременността, какви промени ви очакват, симптоми и усещания, както и диетата за бъдещи майки и препоръките на лекарите. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица

Разпределението на 13 гестационна седмица трябва да бъде прозрачно, без мирис, със средно изобилие. Те определено трябва да бъдат наблюдавани, тъй като те могат да разкажат не само за здравето на тялото на майката, но и за това как се чувства детето.

Ако тяхната консистенция, сянка или мирис са се променили, трябва незабавно да се консултирате със специалист. Те могат да показват появата на инфекциозни заболявания, които без подходящо лечение могат сериозно да навредят на детето..

Бременна 13 седмици: Развитие на плода

Как изглежда плодът на 13 гестационна седмица? По това време детето има размера на средна праскова. Височината му е 78 милиметра, а теглото около 20 грама. Бързото развитие на бебето, започнало от момента на зачеването, продължава. Системите и органите, заложени по-рано, също се усъвършенстват..

Разглеждайки ултразвуковото сканиране, мама не може да повярва, че бебето е било само нормална баластоциста преди няколко месеца. Главата на плода започва да се свива, придобивайки по-пропорционални размери в сравнение с тялото. Други части на плода също придобиват необходимите пропорции..

Основните промени, които се случват с дете за период от тринадесет седмици, включват:

 • Най-накрая образуваният жлъчен мехур, който започва да изпълнява всички възложени му функции, включително производството на жлъчка. Панкреасът произвежда инсулин, който е отговорен за обработката на глюкозата в човешкото тяло;
 • Мускулната система, която плодът укрепва чрез активно движение в матката. На този етап те са хаотични и се появяват само когато бебето е будно;
 • Лицето на малкото е почти оформено. С всеки нов ден той започва все повече да прилича на мама, татко или може би някой от близките роднини. Когато бебето се роди, приликата ще бъде забележима веднага. Очите, които преди бяха разположени от двете страни на главата, заемат стандартното си място. При бебето най-накрая се усъвършенства смучещият рефлекс, а също така се полагат лицевите мускули и млечните зъби;
 • Сърцето на плода работи в засилен режим, дестилирайки около 20 литра на ден;
 • Мозъкът продължава да се развива и върху него се появяват жлебове, които скоро ще се превърнат в бъдещи навивки;

Още няколко седмици и бебето ще придобие последната прилика с пълноценен малък човек.

Заплахи от тринадесетата седмица на бременността

Въпреки че спонтанен аборт на 13 гестационна седмица трудно може да се счита за заплаха за този период, има и други негативни фактори, които могат да повлияят на здравето на майката и бебето..

Болкови усещания - незначителни болкови усещания по това време често се причиняват от тонуса на матката. Те са от краткосрочен характер, тъй като са причинени от разтягане на маточните връзки и самия орган в резултат на растежа на трохите. Въпреки това, ако тези усещания са продължителни и болката е значителна, бъдещата майка не трябва да пренебрегва тази симптоматика и е по-добре незабавно да се свърже с гинеколога, особено ако има спазми, както при менструален цикъл или зацапване през тринадесетата седмица от бременността.

По това време болката може да се появи при:

 • Долните крайници, или по-точно, в мускулите на прасеца - това показва липса на калций.
 • Стомашно-чревен тракт - този проблем се появява поради повишеното ниво на прогестерон, който отпуска червата и води до неизправности в работата му.
 • Глава - мигрена може да преследва бъдещата майка в резултат на повишено кръвообращение и повишено кръвно налягане.
 • Лумбален гръбначен стълб - болката в долната част на гърба се появява поради повишен стрес върху гръбначния стълб в резултат на увеличен корем.

Всички тези проблеми не трябва да се пренебрегват и ако се появят неприятни усещания, най-добре е да се консултирате със специалист и да ги спрете..

13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС

По време на бременност е изключително трудно да се избегнат заболявания със студена етиология, тъй като бъдещите майки имат намален имунитет. Ето защо, ако раждането на плода падне през есента или зимата, тогава е малко вероятно простудата да бъде избегната..

Сложността на лечението на такива заболявания се крие във факта, че бременните жени не могат да използват много лекарства и съответно заболяването прогресира бързо и дава сериозни усложнения - от ранно раждане до вътрематочни патологии.

Какво трябва да направи бъдещата майка, за да избегне ARVI на 13 седмици от бременността?

Облечете се според времето и се опитайте да не посещавате места с много хора. Трябва да се приемат витаминни комплекси в подкрепа на защитните сили на организма. Когато се появят симптоми на настинка, е необходимо да се използват безвредни народни средства, които ще помогнат за бързо преодоляване на заболяването. Когато се появи висока температура, трябва да се обадите на терапевт, който ще предпише лечение с лекарства, които са безопасни за бебето..

Трябва да се отбележи, че температурните показатели по това време могат да бъдат субфебрилни и да са 37,5 градуса. Ако няма признаци на настинка, тогава не се притеснявайте. Невъзможно е да се свали високата температура на бременни жени с лекарства на основата на парацетамол. Най-добре е да се обадите на лекар и да го помолите да предпише продукт, който е безопасен за детето..

Кървене в 13 гестационна седмица

Внезапно започналото кървене говори за заплаха от срив, но навременната помощ ще помогне да се запази бъдещото бебе. Онези жени, които са открили подозрително кървене в себе си и са се консултирали своевременно с лекар, след като са преминали лечение, спокойно разхождат останалите два тримесечия. Ето защо, ако се появи кървене, трябва незабавно да потърсите помощ и тогава всичко ще се оправи..

Кръвоизливът, който се появява в период от тринадесет седмици, може да бъде причинен от следните патологии:

 • Отлепване на плацентата или нейното представяне;
 • Хематом на плацентата;
 • Механично увреждане на стените на влагалището или шийката на матката по време на полов акт;
 • Липсата на еластичност на съдовите стени, която под натиска на матката започва да се пука.

Специалист ще помогне да се изясни причината за кървенето, той също ще изпрати бъдещата майка за ултразвук и друга диагностика. Обикновено по това време жена с опасност от спонтанен аборт се настанява в болница, за да наблюдава постоянно нейното състояние и когато то се стабилизира, тя се изписва у дома.

Ултразвук на 13 седмица от бременността

Ултразвуковото сканиране на 13 гестационна седмица е рутинно и се предписва от гинеколог заедно с други скрининг. Това е първият ултразвуков преглед, който ще позволи на специалист да запише основните параметри на развитието на бебето и да установи дали те отговарят на установените норми. Освен това узистът ще може да озвучи точната гестационна възраст на мама, да разкаже за размера на нероденото бебе и да определи пола на бебето на тринадесетата седмица от бременността..

Жената ще може да разгледа детето си в детайли: от крайниците, гръбначния стълб и главата до това как бие сърцето му. Ако желаете, можете да помолите лекаря да направи снимка на трохите, което между другото ви позволява да оцените наличието на патологии и вродени дефекти, ако има такива. Ако са заподозрени, бъдещата майка ще бъде изпратена за изследване, за да потвърди или отрече диагнозата.

Тестове на 13 седмица от бременността

В допълнение към ултразвук, бъдещата майка ще бъде изпратена за анализ, който позволява да се установят генетични аномалии на ниво хромозома.

Тя също ще трябва да се подложи на следните прожекции:

 • Нивото на прогестерон - концентрацията на този секреторен елемент в кръвта на бременна жена, информира за здравето на нероденото бебе. С помощта на този анализ е възможно да се идентифицират замразена бременност, гестоза и забавяне на развитието на плода..
 • Концентрацията на хориотропин - hCG на 13 гестационна седмица е показател за нормалното развитие на плода. Нивото на този хормон в женското тяло започва да се увеличава след овулация и оплождане на яйцеклетката. Чрез концентрацията на хориотропин в кръвта, жената може да разбере за бременността, като проведе тест. Нивото на hCG трябва постоянно да се увеличава и ако се забележи изчезването му, тогава плодът се оказа нежизнеспособен и умря.
 • За протеина алфа-фетопротеин - с негова помощ е възможно да се идентифицират хромозомни патологии в плода, ако има такива.
 • За естрадиол - този скрининг се дава на жени, които са имали спонтанни аборти. Концентрацията на този секреторен елемент ще ви позволи да разберете за състоянието на плацентата и наличието на заплаха от спонтанен аборт.

Въз основа на резултатите от всички горепосочени проучвания гинекологът ще може да направи заключение за хода на бременността на този етап.

13 седмици бременна: Диета

Всяка бъдеща майка знае, че бебето й получава всичко необходимо за растеж и развитие от тялото си. Следователно храненето на 13 седмици от бременността трябва да бъде балансирано, здравословно и естествено. С негова помощ плодът ще може да расте и да се развива нормално, както и да избегне развитието на много сериозни патологии. Поради тази причина жената трябва да вземе предвид този фактор, когато съставя диетата си..

Диетолозите съветват бременните жени по това време да съставят менюто си според схемата на правилното хранене. То трябва да съдържа само естествени продукти, представени от билки, зърнени храни, ядки, зеленчуци, постно месо и риба, плодове и млечни продукти. Също така ще трябва да попълните диетата си с трици, цвекло, зеленчукови пюрета и водорасли. Алкохолът, кафето и силният чай трябва да бъдат напълно изключени.

Препоръки за 13-та седмица от бременността

За период от тринадесет седмици бъдещата майка трябва да следва следните препоръки:

 • Носете удобни обувки и дрехи за бременни. Особено внимание трябва да се обърне на коремната област, тя не трябва да се прищипва, така че тесните дънки и рокли трябва временно да бъдат изключени от гардероба ви. Същото се отнася и за спалното бельо. Трябва да преминете към колекции за бъдещи майки;
 • Избягвайте стреса и негативизма. Тъй като бебето вече чува гласа на майката и реагира на звуци, то не трябва да е нервно и да крещи. Трябва да общувате само на положителни теми и да слушате спокойна, красива и мелодична класическа музика възможно най-често;
 • Укрепване на защитните сили на организма. Укрепването на имунната система е необходимо, за да предпазите тялото си от инфекции. За да направите това, трябва да си измиете ръцете след ходене, да прекарате време на чист въздух, да почивате повече, да избягвате големи тълпи и да приемате витаминни комплекси;
 • Не се самолекувайте. Ако бъдещата майка открие подозрителни симптоми у себе си, тя трябва да потърси медицинска помощ, тъй като самолечението може да навреди на плода или дори да причини аборт.

Трябва също да се запишете в курсове за бъдещи майки. Можете да научите за тях във вашата антенатална клиника или от гинеколога, водещ бременността..

Секс на бременност от 13 седмици

Сексът на 13-та седмица от бременността е личен въпрос, който семейната двойка трябва взаимно да осъжда. Ако раждането на плода протича нормално и няма противопоказания, тогава гинеколозите позволяват интимен живот по това време.

Ако през първия триместър бяха установени редица ограничения поради хормонален дисбаланс и възможната заплаха от спонтанен аборт, сега те отсъстват. Бъдещата майка вече е свикнала напълно с "съседството" с бебето и следователно сексът вече няма да й причинява негативизъм, както беше преди.

Но ако лекарят е установил ограничения или изобщо е забранил интимния живот, той трябва да бъде изключен, за да не навреди на нероденото бебе..

Заключение

13-та седмица от бременността е отговорен и важен етап както за бъдещата майка, така и за бебето. През този период трябва да посещавате планирани срещи в предродилната клиника, да се храните правилно, да избягвате негативизма и разбира се, да се наслаждавате на усещането за близко майчинство, тогава цялата бременност ще премине гладко и ще се роди здраво малко.