Седмица 13 е своеобразен преход между първия и втория триместър. Нека разберем по-подробно какво се случва през тринадесетата седмица на бременността с жена и бебе.

Какво се случва в този момент

По време на раждането на дете усещанията на жената могат да се променят, като за всеки всичко се случва много индивидуално, въпреки че има общи симптоми и различни показатели за здравето. Целият период на бременността е специално време за всяка жена. Всеки ден носи нови усещания. Промените не са само във външния вид на дамата „в интересна позиция“, но и в емоционалното, психологическо състояние.

Именно 13-тата акушерска седмица на бременността е ключова за следните важни въпроси, които жената, която се готви да стане майка, трябва да знае и да обсъжда с лекаря на рецепцията:

 • вече е напълно възможно да се определи жизнеспособността на плода;
 • на ултразвука става видимо дали има някакви отклонения във физическото развитие, как протича;
 • с помощта на изследвания е възможно да се определи наличието на генетични аномалии и нарушения, ако съществува риск от такова възникване;
 • заплахата от спонтанен аборт е значително намалена точно по това време;
 • по това време много бременни жени и момичета се регистрират в клиниката, където се наблюдават до самото раждане;
 • плацентата вече е напълно оформена, дебелината й е 16 мм;
 • всички необходими микроелементи и хранителни вещества преминават през плацентата в тялото на детето, а токсичните се задържат и не проникват;
 • само плацентата е отговорна за развитието на детето по това време, като произвежда необходимото количество естроген и прогестерон и предпазва от влиянието на имунната система на майката;
 • основното и основното остава внимателно отношение към състоянието на здравето, храненето, ежедневието и физическата активност на бъдещата родилка.

Промените се случват много бързо. Буквално всеки ден се добавят нови знания и физическото състояние на бъдещата майка непрекъснато се променя. На 13 седмици тя става по-стабилна и спокойна. Детето развива абсолютно всички вътрешни органи, наблюдаваме и външни промени в плода. Основни промени се случват всеки ден.

По време на бременността няма маловажни или по-малко важни периоди. Всеки ден и час играе голяма роля. Ето защо, всяка бъдеща майка трябва да помни, че вътре в нея има загадка за развитието и раждането на нов човек..

Как се чувства бебето

Тази мисъл остава най-вълнуваща за всяка майка; трудно е да се определи какво е детето да живее вътре. В края на краищата, той все още не бута с крак и сутрин няма да има движение.

 1. Всички органи вече са формирани в детето през този период..
 2. Полага се образуването на млечни зъби и панкреасът започва да функционира, което произвежда първия инсулин.
 3. Мускулната система и костните тъкани започват да се формират активно, оформят се ребра.
 4. Можете да наблюдавате бързото развитие на храносмилането. По стените на стомаха и червата се образуват малки власинки, които са необходими на човешкото тяло за всички храносмилателни процеси.
 5. На 13 седмици започва да се определя пола на детето. Вече е възможно да се разбере дали щастливите родители ще имат момче или момиче. Процесът протича по следния начин: на мястото на гениталната туберкула започва да се образува пенис или клитор и се развиват полови клетки или простатна жлеза (ако има момче).
 6. Работата на сърцето се променя леко, повече кръв се изпомпва в тялото на плода. Ако погледнете снимката, ще видим как размерът на тялото е станал по-голям. Размерът на плода е както следва: дължината е около 6-8 см, а теглото е 16-20 грама.
 7. Бебето започва да спи по-малко, реагира малко на външния свят, движенията на ръцете и краката стават по-подредени.
 8. Удивително е, но вече на толкова кратко време човечето започва да различава вкуса и мириса на храните, които яде мама.
 9. Хлапето се научава да преглъща, суче, появяват се имитиращи реакции: усмивка, гримаси, гримаса, прозяване, мускулите на лицето се развиват активно. В повечето случаи всички движения са безусловно рефлекторни..
 10. След като отиде на ултразвуково сканиране със съпруга си и получи първите снимки на коремчета, съпрузите вече ясно виждат ясните контури на детето. Такива снимки, като правило, остават в семейния албум за цял живот..

Промени в лицето на бебето

Този проблем обаче притеснява много родителите, а останалите, разбира се, не по-малко. Но е особено интересно да се знае кога и как се появяват устата, носът и очите? По това време започват да се виждат основните черти на лицето: образуват се гребените на веждите, брадичката и носният мост.

Както споменахме по-рано, мускулната система се развива активно, така че участват и мускулите на лицето: детето се мръщи и се усмихва. Очите му са плътно затворени от клепачите, които все още са слети. Главата вече не се притиска плътно към гърдите. При изследване на ултразвук могат да се различат ушите.

По това време се развиват дихателните пътища. Детето вече може да диша, но глотисът все още е затворен. По това време кожата е много тънка по цялата повърхност на тялото. Той е зачервен и набръчкан, покрит с кръвоносни съдове. Все още липсва мастна подкожна тъкан.

Какви са параметрите на плода на 13 седмици

По-долу има таблица, за да можете да видите как малкият човек е израснал и се е променил..

Седмица на бременносттатринадесет
Височина (см)8 - 10
Тегло (гр)20.
Размер на бипариеталната глава (BRGP) (mm)24 - 26
Дължина на бедрото (LB) (mm)12
Диаметър на гърдите (DGrK) (mm)24
Опашната кост - темен размер (CTE) (mm)51 - 87

За да стане ясно как се намира бебето, какви размери могат да бъдат ясно определени и как се изчисляват, се предлага такава схема.

Ако показвате ясно, тогава по това време размерът на бебето е сравним с прасковата.

Това са далеч от всички показатели, които могат да бъдат открити и да определят дали плодът изостава в развитието си, дали всички параметри съответстват на термина.

Какви прегледи трябва да се направят

Обикновено през този период (от 12 седмици до 14) всички майки са длъжни да се подложат на скрининг, резултатите от които имат стойност изключително за този период..

 1. Самият преглед се извършва на 2 основни етапа. Първо, на бъдещата майка се прави ултразвуково сканиране и след това тя прави кръвен тест.
 2. Важно е да не правите дълъг интервал между тези процедури, тъй като дори 4 - 5 дни могат да покажат различни резултати..
 3. Такъв скрининг ви позволява съвсем точно да разберете и да определите дали има някакви отклонения в развитието на плода. По това време първият скрининг се провежда за последен път.

Ултразвукови методи

Има и 2 основни. Нека разгледаме всеки по-подробно. В подобно проучване няма нищо лошо, а опасността за бебето още повече.

 • Трансвагинален. По време на това изследване сензорът се вкарва във влагалището, след което се изследва маточната кухина. Провежда се без предварителна подготовка.
 • Трансабдоминална. В този случай сензорът се пренася по повърхността на корема и се изследват всички основни параметри на детето, както и общото състояние на матката, плацентата и други органи на малкия таз. Необходимо е предварително да се подготвите за такава процедура, специално да разпределите времето.
 • Необходимо е да изпиете поне 4 чаши вода, а не да уринирате в продължение на 1,5 часа. Това е единственият начин внимателно и задълбочено да разгледате всичко и дори да разберете пола на нероденото дете. Но последното може да не работи, тъй като бебето не винаги се обръща по правилния начин.
 • Мнозина правят 2 от тези прегледи наведнъж и това е по-желателно за пълнотата на анкетата. Първо се изследва равнината на корема със сензора, след това жената уринира и накрая с помощта на сензора се изследва маточната кухина. Така че можете да прегледате всичко с най-високо качество, да направите точни заключения и медицинско мнение..

Някои родители правят такива снимки за първи път в детския албум на бебето - това е първата снимка и първото запознанство..

Какво показва ултразвукът

С помощта на изследвания лекарят има възможност да получи данни за КТР (кокцигеално-теменната големина - нормата е 63 mm, плюс или минус 12 mm), също така се определя в какво състояние е матката (тонус или хипертоничност). Такива проучвания могат да определят дали има заплаха от спонтанен аборт. Ако има, тогава жената може да бъде приета в болница за запазване на плода..

В допълнение към горното, лекарят трябва да посочи следните параметри на плода:

 • Измерване на обиколката на главата.
 • Дължина на бедрото и раменната кост.
 • Разстояние между теменните туберкули.
 • Дължината на носната кост (най-малко 3 mm). Измерено, за да се определи дали е налице болестта на Даун (риск, ако е по-малко от 2,5 mm дължина)
 • Особено важно - изчислява се сърдечната честота (147 - 171 удара в минута се счита за норма).
 • Количеството околоплодна течност задължително се изследва.
 • Ако има ниска плацентация, това също се показва в заключението. В този случай впоследствие може да се направи цезарово сечение, за което трябва да се подготвите предварително, за да знаете за него.

Важен показател е отлепването на плацентата, ако има такова. Проучването ви позволява да вземете необходимите мерки навреме. Ето защо е изключително важно да се вземат всички препоръчани тестове и да се подложат на прегледи, предписани от лекаря..

Кръвен тест (ниво на hCG)

Вторият етап на скрининга дава резултати след кръвни изследвания. Един от тях е анализът на човешкия хорион гонадотропин хормон. Този анализ може да разкаже много за хода на бременността, състоянието на майката и бебето. Норма - 6140 - 291000 m IU / m.

Неговото присъствие и увеличаване на кръвта на бременна жена е индикатор, че бременността протича нормално. Пикът на увеличението започва при бременни жени от 10-та седмица и до 20-та седмица хормонът остава непроменен, след което показателите намаляват почти няколко пъти и остават стабилни до самото раждане. Ако започнат промени и отклонения от нормата, лекарят предписва допълнителен преглед и взема решение.

 • Ниското ниво на hCG може да се дължи на пропусната бременност, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на развитието на плода, извънматочна бременност и увеличена гестационна възраст.
 • Повишеното ниво се причинява от токсикоза и късна токсикоза, диабет, мехурчета (зачеване без нормално развитие на ембриона), прием на hCG-съдържащи лекарства, както и наличието на доброкачествени и злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, яйчниците и други органи.

Индикаторите могат да се колебаят леко в зависимост от здравословното състояние на конкретна жена в даден момент и тялото като цяло. Общата картина може да бъде обяснена само от лекуващия лекар.

Rarr-A

Този тест се провежда само в периода от 11 до 13 седмици и в комбинация с горните анализи. Буквално съкращението може да бъде преведено от английски като „свързания с бременността плазмен протеин А“. Количеството му се увеличава с продължителността на бременността. Тоест увеличаването или намаляването на показателя може да показва хромозомни аномалии при плода..

 • Не забравяйте да правите двойни тестове за жени след 35 години.
 • Тези, които вече имат деца със сходни проблеми или имат заболявания в близките си (генетични нарушения).
 • Ако една жена, преди да забременее, е имала хепатит, рубеола, херпес или цитомегаловирус и също е прекъснала бременност в миналото.
 • Нормата на 12 - 13 седмици в допустимия диапазон - 1,03 - 6, 01m U / ml.

Ако белтъчният индикатор е подценен, това може да означава замразена бременност или заплаха от спонтанен аборт. Ако показателят е по-висок, тогава гестационната възраст е неправилно зададена или има патологии на развитието на плода. Следователно, преди тези анализи се извършва ултразвуково сканиране..

Гинекологът разказва пълната картина на изследването. Не трябва да тълкувате индикаторите сами. Само лекарят знае какво е състоянието на жената, как се развива плода. Ако има някакви усложнения, тогава само лекарят ще предпише процедури или лекарства. Самолечението е строго забранено.

В случай, че картината е разочароваща, тогава разговор с експерти ще ви помогне да вземете правилното решение - да оставите детето или не. Но категорично не се препоръчва да правите изводи сами..

Как се чувства жената?

Въпреки факта, че това са далеч от първите седмици на „интересното положение“, все още има доста въпроси. Някои, особено тези, които са забременяли за първи път, не могат да разберат как правилно да изчислят своя срок и изобщо не разбират какво е акушерска седмица. Резултатът е объркване.

Изчисляваме срока

Така че, лекарят е определил 13 акушерски седмици. Кой месец е и как да не се объркате? Всъщност е необходимо да се разгледа реалният период от закъснението на последната менструация, тоест се оказва 9 седмици. Резултатът е тринадесетата акушерска седмица, която е и единадесета от деня на зачеването. Така че вие ​​сте в третия месец на чакане на вашето бебе.

Физическо благосъстояние

Много жени на този етап усещат значително подобрение в своето благосъстояние. За мнозина следните симптоми от първия триместър напълно изчезват:

 • повръщане;
 • гадене;
 • сънливост;
 • внезапни промени в настроението, сълзливост или апатия.

По това време жената вече започва постепенно да свиква със състоянието си. В повечето случаи токсикозата преминава. Детето постоянно се движи в корема, но все още е невъзможно да го забележите и усетите. Мнозина твърдят, че усещат бебето на 13-14 седмици, но лекарите твърдят, че това са червата. Можете да усетите леко движение на детето малко по-късно, когато то стане по-голямо..

И ето няколко примера за снимки на корем на 13-та седмица:

Гърдите продължават да се увеличават по размер, изливат се навън. При някои жени коластрата започва да изтича от гърдите - бистра течност, която след това трябва да се храни на детето през първите минути от живота. Съдържа много полезни вещества, адаптирани за бебета. Този комплекс от елементи в коластрата изгражда здрава имунна система у детето за цял живот..

Емоционалното състояние на бъдещата майка

 1. От момента, в който тя вижда, че стомахът й се уголемява, осъзнаването се събужда, че вече са двама, а тя, жена, е отговорна за мъничък човек.
 2. Много момичета започват само през този период да избират нов гардероб, в който да им е удобно, тъй като размерът на корема вече е различен. Също така, повечето бъдещи майки придобиват литература, която обхваща различни периоди на бременност..
 3. Коремът е заоблен и изглежда пълен. Жената вече осъзнава, че фигурата й се е променила, въпреки че отвън не е особено забележима за околните.
 4. Разбира се, ако се очакват близнаци, тогава съвсем различна картина: коремчето вече се забелязва.
 5. По това време майките, след като са прочели много различна литература, започват да общуват с бебето: пеят песни, говорят, дори четат приказки. Този период на бременност е доста спокоен, което доближава много майка и дете, дава напълно нови усещания за интимност и осъзнаване, че вътре се развива истински жив човек.

На какво трябва да обърнете внимание?

Бременността не винаги протича така гладко, както бихме искали. В някои случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар, не можете да го затегнете. Често е възможно да се спасят майката и детето, ако се предприемат действия навреме. Но забавянето може да коства живота на бебе или майка в особено трудни случаи. Нека разгледаме по-отблизо възможностите за заболявания.

Тринадесетата седмица е повратна точка. След нея рискът от загуба на дете намалява. Ако не се притеснявате от дискомфорт в корема, долната част на гърба ви не се дърпа, няма диария или признаци на настинка, значи всичко е наред.

Бебето се развива добре и майката не трябва да губи бдителността си до последния ден на бременността. Здравето, почивката, правилното хранене, приемливата физическа активност и отсъствието на стресови ситуации трябва да са на първо място.

Появата на освобождаване от отговорност

Ако една жена е забелязала, че се е появил неразбираем разряд, тогава трябва да се вгледате по-отблизо. Ако прозрачен или белезникав нюанс, тогава всичко това е в нормални граници..

Но когато цветът е жълт или кафяв, тогава трябва да отидете на лекар. Такъв нюанс може да показва, че в изхвърлянето има кръв. Съпътстващите симптоми могат да включват:

 • издърпва долната част на корема;
 • появата на дърпаща болка в долната част на гърба;
 • болка в долната част на корема.

Такива признаци могат да показват хематом на матката (образува се натъртване по тялото на матката). В този случай гърбът не боли непременно или боли долната част на корема. Може да има само един признак - появата на кафеникави петна по бельото. Въпреки това, човек не трябва да чака, докато отмине от само себе си. Това е причина спешно да отидете на лекар.

Болката в долната част на корема е опасна?

По това време матката продължава да расте и расте по размер. Ако долната част на гърба се дърпа, има леки болки в долната част на корема, това може да означава, че матката е в състояние на тонус.

За да не провокирате различни усложнения и сериозни ситуации (заплаха от спонтанен аборт), препоръчително е да се откажете от обувките на висок ток, да не се изнервяте и да се опитате да не се притеснявате, да не вдигате тежки предмети, чанти. Също така е важно червата да се изпразнят навреме. Ако е прекалено пълен, той притиска стените на матката и предизвиква мускулен тонус. Бъдете внимателни към вашата диета, за да избегнете метеоризъм.

Можете също така да идентифицирате друга причина за изтегляне на болки в долната част на корема: матката расте и мускулите и връзките, които я свързват с други органи, могат да болят.

Ако страдате от метеоризъм и киселини поради натиска на матката върху стомаха, тогава може да се появи и болка. Това състояние често е придружено от запек. Много е важно да се следи диетата на този етап, да не се претоварва стомаха, да се организират разходки на чист въздух, да се правят специални упражнения за бременни жени, ако няма противопоказания.

Простуда

Тъй като през този период майката вече живее за двама души - за себе си и за нероденото дете, имунитетът може да бъде отслабен. В резултат на това могат да се появят настинки..

 1. Ако имате главоболие, спазми и болки в гърлото, зачервяване, запушен нос, трябва да се лекувате с народни средства.
 2. Антибиотиците и други лекарства, които преди това са помагали, преди бременността, в момента могат да причинят сериозна вреда, да повлияят негативно на детето. Всички лекарства трябва да се приемат само със съгласието на лекаря.

Добре ли е да правите секс?

Ако здравето е нормално, нищо не се притеснява, тогава е напълно възможно. Дори е необходимо, тъй като кръвообращението се подобрява в тазовите органи по време на секс.

Ако преди това сте страдали от токсикоза, гадене и световъртеж, може да има сънливост или раздразнителност, тогава на 13 седмици жената се успокоява и цъфти пред очите ни.

Въпреки това, поради хормонални промени в тялото, може да се появи млечница, която се характеризира с появата на бели отделяния и неприятни усещания в областта на гениталиите. Не трябва да се притеснявате и да се паникьосвате, тъй като това заболяване се лекува успешно и изобщо не засяга състоянието на детето.

С какво се сблъскват жените през този период

По-долу има таблица, която ще ви помогне да решите какво да правите, ако имате някакви необичайни или неприятни симптоми. Основното нещо е да не изпадате в паника, а бързо и спокойно да предприемете компетентни действия.

СимптомиПричини, лекарства
Изхвърляйте прозрачно или бяло (без мирис) от влагалищетоЯвлението е нормално, притока на кръв и количеството на хормона естроген се увеличават. Измиването е противопоказано.

Родовият канал (влагалището) се почиства от инфекции. Млечница е възможна, лечението е възможно и успешно само под лекарско наблюдение.

Разтоварване жълто или кафяво

Кървене

Признак на хематом на матката, заплаха от спонтанен аборт. Трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Те могат да се появят след полов акт поради чупливост на кръвоносните съдове, отлепване на плацентата или превия, контузия на корема. Необходими са преглед и хоспитализация.

Болки в долната част на корема, болки в кръста, гърбаМатката е в добра форма, трябва да си почивате, да лежите, да ограничите физическата активност. Ако болката продължава и се засилва, спешно се обадете на линейка, това могат да бъдат възпалителни процеси в различни органи на малкия таз, както и новообразувания (кисти, тумори) или апендицит.

Ако усещанията са слаби, мускулите в близост до матката могат да бъдат разтегнати.

Болка при уриниранеВъзможен е цистит или пиелонефрит. Отиди на лекар.
Главоболие, замаяност, слабостНисък имунитет. Липса на витамини. Препоръчително е да се консултирате с лекар, да вземете курс от витамини и минерали за бременни жени.
Вените в краката стават видими

Крампи и болки в краката

Повишено кръвоснабдяване. След раждането всичко ще се възстанови, ако спазвате дневния режим и ограничавате физическата активност.

Липса на калций.

Метеоризъм и запек, киселиниМатката притиска червата и стомаха. Необходимо е да се движите повече, показани са разходки на чист въздух, балансирана диета.
Главоболие, боли гърлото, повишава се температуратаПростудно заболяване, свързано с намаляване на защитните функции на тялото и намаляване на имунитета, нивото на хемоглобина. Консултация със специалист и лечение с народни средства.

Всички усещания и дискомфорт, които се появяват внезапно, могат да бъдат много опасни. В този случай трябва спешно да се обадите на спешна линейка. Ако една жена чувства, че усещанията са необичайни и изключително неприятни, не изчезват, а само се засилват, тогава не можете да чакате и да издържите, трябва незабавно да се свържете с лекаря, да се обадите и да кажете на роднини, съпруг, ако никой не е у дома.

13 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

13-та седмица от бременността е като мост между доста неприятното чувство през първия триместър и „златното време“ от втория триместър. Този период се характеризира с нови усещания при бъдещата майка, активна фаза на растеж на ембриона. Тук ще намерите всичко, което е важно и полезно да знаете.

На 13-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на Праскова

  Размер на плода: 62 мм Тегло на плода: 14 грама

Чувства на бъдещата майка на 13 седмица от бременността

На границата между 1-ви и 2-ри триместър на бременността (13-та акушерска седмица или 14-та ембрионална седмица) идва период, който бъдещите майки наричат ​​най-доброто време или „златното време“. И за това има основателни причини. Сега напълно неприятните признаци на токсикоза стават много по-слаби или дори изчезват: гадене, слабост и световъртеж, емоционална нестабилност.

На тринадесетата седмица бъдещата майка вече се чувства много по-добре и може напълно да се наслади на новия си статус и позиция. Събуждането сутрин става лесно и без досадно гадене и повръщане. Реакцията на миризмите не е толкова силна. Налягането не скача, главата не се върти.

Бременната жена започва да чувства сякаш прилив на сили, настроението е все по-положително, емоциите са положителни. Сънят и апетитът се нормализират. Усещането за постоянна умора и сънливост изчезва.

И най-приятното нещо сега е възможността да организирате пазаруване за себе си, като закупите дрехи за бременни жени в гардероба си. Тесни и тесни неща, обувки с токчета сега ще трябва да чакат дълго в килера.

Вече се появява вълнуващ урок - погледнете леко заобленото си коремче в огледалото и си представете как изглежда дългоочакваното бъдещо бебе там.

По това време много жени забелязват как външният вид, измъчван от токсикоза, постепенно се превръща в просто разцвет. Бъдещата майка, въпреки че все още не е обременена с голям корем, вече започва да се движи по различен начин: по-плавно и по-внимателно. Това е естествена реакция на организма - той с всички сили се опитва да не навреди на нероденото дете и да го предпази от възможни наранявания.

Развитие на плода при 13 гестационна седмица

В края на 13-та акушерска седмица на бременността плодът е сравним по размер с праскова. От короната до опашната кост е приблизително 6,5 - 7,8 cm, пълна височина 10-12 cm. Сега бъдещото бебе тежи около 20-30 грама. Главата се увеличава в диаметър до почти три сантиметра.

По това време ембрионът вече е защитен от плацентата, която не само защитава плода, но и произвежда веществата, необходими за нормалното развитие и растеж - естроген и прогестерон.

Сега дебелината на защитния пашкул е приблизително 16 mm. Плацентата позволява на кръвта да премине от майката към плода, но като филтър задържа всички вредни вещества, които могат да повлияят отрицателно на развитието на ембриона.

Вътрематочно развитие на детето на 13 седмици

Какво се случва с бебето на тринадесетата седмица от бременността:

 • Лицето вече се вижда ясно. На ултразвуковите снимки можете да видите характеристиките на бъдещото бебе. Вярно е, че очите все още са доста далеч и постепенно се приближават. Очните ябълки са покрити от векове. Главата вече е леко повдигната над гръдната кост, така че се виждат хребетите на брадичката, носа и веждите. Ушните миди и ушните миди вече са очертани.
 • Кожата все още е много тънка и през тях се виждат дори кръвоносни съдове. Кожата на бебето също е набръчкана. Това е така, защото в него все още няма мастни клетки. Но на повърхността на кожата вече се вижда ембрионален пух, който ще се запази известно време след раждането..
 • Костният скелет активно се развива и укрепва. Калцият се натрупва, ръцете и краката стават по-дълги, черепът и гръбначният стълб се втвърдяват. Ребрата изостават, оформят се и се засилват малко по-късно.
 • Мозъкът се развива скокообразно. Този напредък се забелязва в поведението на ембриона: плодът се движи и се движи все повече и повече. По време на периоди на будност (а те не са много големи, защото бебето спи все повече и повече), бебето рефлекторно свива юмруци, прави гримаси, набръчква носа си и дърпа пръста си в устата си.
 • През този период се полагат млечни зъби - вече има около двадесет такива примордии.
 • Дихателната система практически се е оформила. Мембраната прави тренировъчни движения, които ще позволят на бебето да диша въздух по време на раждането. Сега устата все още е затворена, но се случва бебето да поглъща околоплодната течност. Особено когато му липсва кислород.
 • Значителни промени настъпват и в стомашно-чревния тракт: панкреасът започва да произвежда инсулин. И в червата се появяват въси.

Какви усложнения могат да възникнат на 13 седмица от бременността

По принцип всички възможни усложнения по това време могат да бъдат причинени от недостатъчно количество в организма на бъдещата майка на определени полезни вещества и микроелементи. Така например, липсата на калций (и сега плодът активно го приема за развитие и укрепване на костите) може да повлияе негативно на бременна жена - разширените вени са опасни и не е толкова лесно да се лекуват по-късно.

Обърнете внимание на витамин D - липсата му може да провокира рахит при бебе.

Промени в тялото на жената на 13 гестационна седмица

Хормоналната буря отшумя, преструктурирането на женското тяло за бременност почти приключи. Остава само да изчакаме и да се подготвим за важно събитие - раждането на дете. По това време всички органи на бъдещото бебе вече са формирани. Ембрионът расте и се развива, а връзката между майката и плода се укрепва..

Попадането в женското тяло на вещества, потискащи имунната система (за да се избегне отхвърлянето на плода) спира. Ембрионът вече е здраво закрепен в матката, той е заобиколен от защитна обвивка - плацентата. Самата матка расте с бебето, така че коремът непрекъснато се увеличава, а фигурата е закръглена.

Хормон като соматотропин влияе върху подобряването на външния вид на бременна жена. Това вещество изглежда подчертава чертите на лицето и придава на бъдещата майка привлекателен външен вид..

На тринадесетата седмица от бременността гърдата се увеличава и при някои е много значима. Млечните жлези се подготвят за кърмене. Зърната остават много чувствителни. Ареолата около тях расте голяма и потъмнява.

Струва си да се каже, че по това време тялото вече е почти настроено да носи бременност. Основната задача сега е да осигури на плода всичко необходимо за нормалното му развитие. затова обемът на кръвта се увеличава значително. в края на краищата именно чрез кръвта плодът получава полезни вещества от майката. Също. Скоростта на метаболизма в организма на бъдещата майка също нараства.

Анализи и медицински прегледи

Обикновено по това време старателна бременна жена вече се е регистрирала за бременност в предродилна клиника. В края на краищата след 12-та седмица жената вече губи правото да получава еднократно обезщетение за бременност.

Към 13-та седмица бременната жена вече е преминала всички необходими тестове и сега остава само да се яви на прегледи, предписани от гинеколога. По това време можете да посещавате и лекари от други специалности (УНГ, зъболекар, терапевт, ендокринолог, офталмолог и др.). Това е особено важно при наличие на някакви хронични заболявания. Докторският контрол е един вид предпазна мрежа срещу всички нежелани усложнения.

В период от 13 седмици лекарят ще измери теглото на бременната жена, обиколката на корема. Контролирането на наддаването на тегло е важно. В крайна сметка настоящият добър апетит може да доведе до нежелано затлъстяване и дори затлъстяване..

Кръвното налягане може да скочи. Леките колебания в производителността не са опасни. Но рязките скокове на кръвното налягане са причина да потърсите съвет от специалист.

По това време лекарят може да назначи допълнителни изследвания. Такива, например, като двоен биохимичен тест за определяне на PAPP, ултразвук или кръвен тест за b-hCG. Тези проучвания ще покажат колко голям е рискът от генетични или хромозомни аномалии или заболявания..

Понякога се предписва биопсия (вземане на проби от хорионни тъкани на вили) или амниоцентоза (пункция на феталния пикочен мехур с вземане на проби от околоплодната течност). Струва си обаче да се помни, че именно тези тестове крият определени рискове, тъй като има пряка намеса в матката. Следователно такива изследвания се предписват само стриктно според медицинските показания и само с писменото съгласие на жената. Резултатите (които обаче се определят за дълго време) ще разкрият наличието на много сериозни патологии (синдром на Даун например). Но ранната диагностика ще ви позволи да коригирате развитието на плода и да намалите риска от още по-големи усложнения..

Може да се предпише и анализ за нивото на hCG в кръвта. Но трябва да се помни, че сега броят на единиците постепенно намалява. Нормата по това време е 20 900-291 000 mIU / ml. намаляването на hCG води до отслабване на неприятните усещания за токсикоза при бременни жени.

Ултразвук на 13 гестационна седмица

При записване в антенатална клиника се предписва ултразвуково сканиране на 13-та акушерска седмица от бременността. През този период узистът ще погледне дали плацентата е разположена правилно, ще изслуша сърдечната честота на ембриона и ще контролира дали двигателната активност на плода е достатъчно висока.

Сега при ултразвуково изследване се определя зоната на яката. В крайна сметка това е важен показател за откриване на генетични аномалии..

За диагностициране на истмично-цервикална недостатъчност се извършва изследване на състоянието на маточния фаринкс.

Препоръки

Сега целият живот на бременната жена е съсредоточен само върху това как да роди и роди дете без усложнения. Бъдещата мама е физически и психически подготвена за това, че сега ще прави всичко само в полза и нормално развитие на плода. В края на краищата всяка майка иска бебето й да се роди здраво и силно.

Както вече споменахме, полагането на всички органи на плода вече е настъпило. Сега основното е да осигурите на ембриона всички онези вещества, необходими за растежа и развитието. Поради това се обръща специално внимание на правилното и пълноценно хранене..

Отделете време да седнете и да съставите диетата си в съответствие с препоръките на лекарите и диетолозите.

Обърнете внимание на вагиналните секрети. Те обикновено трябва да са прозрачни или леко белезникави, може би малко по-обилни от преди. Но появата на неприятна миризма, сирене, сърбеж, обезцветяване, петна от кръв е причина за незабавно посещение на лекар.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Както и преди, всички лоши навици остават под забраната. И въпреки че плацентата сега защитава плода, тя няма да може да филтрира всички вредни и токсични вещества, постъпващи в кръвта. Затова определено няма алкохол, цигари, наркотици, токсични бои, агресивни битови препарати и почистващи препарати, излагане на йонизиращо лъчение.

Разбира се, никой не е правил експерименти върху бременни жени, които могат да покажат в какви дози алкохолът няма да навреди на нероденото дете. Наблюденията на деца, родени от майки, които злоупотребяват с цигари и алкохол, показват доста депресираща картина. Съгласете се, просто е страшно, когато новородено бебе вече изпитва „оттегляне“ от липсата на етанол или никотин в кръвта.

И така, какво е забранено за бъдеща майка през тринадесетата седмица на бременността:

 • Лоши навици (алкохол, пушене, наркотици)
 • Неконтролиран прием на лекарства и самолечение в случай на някакво заболяване. Същото, между другото, се отнася и за народни средства - билки и тинктури
 • Вредни условия на труд
 • Физическо преумора
 • Стрес
 • "Грешни" храни в големи количества: мазни, солени, бързи храни и др. Избягвайте сладкиши, които ще причинят ненужни гънки отстрани и корема.

Секс на бременност от 13 седмици

Забраната се отнася само за случаите, когато съществува риск от спонтанен аборт, се наблюдава предлежание на плацентата.

Ако всичко е нормално, токсикозата се освобождава, тогава защо да не се насладите на приятните усещания на секса. Освен това много бременни жени казват, че сега сексуалните отношения изглежда придобиват нови цветове и емоции, ставайки по-остри.

Спорт и физическо възпитание

Продължаваме да наблюдаваме умерена физическа активност. Правете йога или гимнастика за бременни жени, плувайте в басейна.

Основното е, че не трябва да има преумора и претоварване. Затова спрете екстремните и професионални спортове.

Витамини и лекарства на 13 гестационна седмица

Както бе споменато по-горе, не се препоръчва употребата на лекарства сега. Или само по строги медицински причини и след консултация с лекар. Лекарствата могат да причинят огромна вреда, ако се приемат неконтролируемо.

Що се отнася до фолиевата киселина, 13-та е последната седмица, която я приема. Витаминните комплекси или йодсъдържащите препарати не са забранени. Трябва само да се уверим, че няма излишък от вещества - хипервитаминоза.

Бременна в 13 седмици

Акушерската 13-та седмица на бременността е моментът, когато плодът е така оформен, че може да се наблюдава чрез провеждане на пренатален скрининг, за да се изключат вътрематочните патологии и да се провери степента на развитие на бъдещото бебе. Тялото на бебето става по-съвършено и то е в състояние да изпълнява повече функции.

В майчиното тяло хормоналните нива започват да се стабилизират, апетитът се подобрява, токсикозата и гаденето преминават. В този момент жената трябва да започне да следи диетата и психологическото си настроение, тъй като именно тези фактори са решаващи за формирането на психиката на трохите и липсата на други нарушения, които могат да се появят на този етап, ако не се спазват медицински препоръки.

Съдържание

 • Въведение
 • 13 седмици бременна: какво се случва
 • Външни промени на 13-та седмица от бременността
 • Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица
 • Бременна 13 седмици: Развитие на плода
 • Заплахи от тринадесетата седмица на бременността
 • 13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС
 • Кървене в 13 гестационна седмица
 • Ултразвук на 13 седмица от бременността
 • Тестове на 13 седмица от бременността
 • 13 седмици бременна: Диета
 • Препоръки за 13-та седмица от бременността
 • Секс на бременност от 13 седмици
 • Заключение

Въведение

Ако считаме тринадесетата седмица за ембрионална, тогава тя ще служи за края на първия триместър, а ако е за акушерска, тогава тя трябва да бъде отнесена към началото на втория триместър. Рисковете от спонтанен аборт през този период са минимални. Ако раждането на плода се извършва в спокойна обстановка, тогава на този етап обикновено не възникват проблеми..

Ето защо, за да премине този период без усложнения и да донесе само положителни емоции, бъдещата майка трябва да се храни правилно, да има положително отношение и да слуша какво ще й каже гинекологът..

13 седмици бременна: какво се случва

Тринадесет седмици е период на просперитет и подобряване на емоционалното състояние на бъдещата майка. Такива драматични промени се обясняват с факта, че хормоните се нормализират и свързаното с тях преструктуриране на организма приключва.

На първо място, токсикозата напълно изчезва на 13-та седмица от бременността, силното гадене и повръщането изчезват, миризмите вече не дразнят и внезапните промени в настроението престават да безпокоят. Сега една жена може да се наслаждава на състоянието си и да излъчва положително.

Разбира се, понякога гаденето все още може да се появи на тринадесетата седмица от бременността, но това ще бъде епизодично и не би трябвало да предизвиква безпокойство. Най-опасните три месеца вече са изоставени и сега заплахата от спонтанен аборт е сведена до минимум.

Симптоми и усещания

Токсикозата и емоционалната нестабилност са изчезнали, но те са заменени от нови симптоми на 13 седмици от бременността, които са представени:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт, запек и киселини - появата на такива симптоми е свързана с рязко увеличаване на матката, разположена в непосредствена близост до храносмилателната система, както и с факта, че прогестеронът на 13 гестационна седмица увеличава и отслабва чревния тонус, което води до проблеми с дефекацията.
 • Спазми в долните крайници и дискомфорт в прасците - поради факта, че коремът се увеличава, походката на бъдещата майка се променя, а натоварването на ставите и мускулите се увеличава, причинявайки умора и болка след дълги разходки.
 • Маточен тонус - тежестта в корема на 13 гестационна седмица се причинява от уголемяване на матката и разтягане на нейните връзки. Ако обаче се появи силна болка през този период, трябва да се консултирате с лекар и да преминете курс на лечение..
 • Намаляване или повишаване на кръвното налягане - често бременните жени се оплакват от ниско кръвно налягане, слабост и световъртеж. Но в някои случаи може да се увеличи, причинявайки мигрена и тахикардия..
 • Млечница - тъй като бременността води до намаляване на имунитета, тялото не е в състояние да контролира състоянието на микрофлората, в резултат на което гъбичките кандида започват да се размножават с ускорена скорост, причинявайки сърбеж, парене и сирене от влагалището. Специалист ще помогне да се отървете от този проблем, като предпише подходящото лечение.

Външни промени на 13-та седмица от бременността

13 седмици след зачеването на бебето е началото на втория триместър. По това време „интересната ситуация“ вече започва да става забележима за другите. Коремът на тринадесетата седмица от бременността се увеличава и удебелява в долната част.

Сега бъдещата майка трябва да започне да мисли за актуализиране на гардероба си и замяна на тесни неща с по-свободни. Също така си струва да се откажете от токчетата, като ги замените с удобни обувки на ниска подметка. С увеличаването на теглото на жената и изместването на центъра на тежестта, бъдещата майка започва да страда от болки в краката си, тъй като натоварването върху тях се увеличава.

От този момент нататък коремът бързо се увеличава, което води до разтягане на кожата. Стриите започват да се появяват по бедрата, гърдите и корема. За да се предотврати появата им, е необходимо да се следи наддаването на тегло, предотвратявайки силно напълняване, а също така да се използват специални продукти за бъдещи майки, които повишават тургора на кожата и предотвратяват появата на стрии.

Млечните жлези също се променят под хормонално влияние. Те се подготвят за своята пряка отговорност - производство на мляко и отглеждане на потомство. При някои жени започват да се появяват старчески петна. Те обаче изобщо не са причина за комплекси, такива промени са временни и те ще изчезнат след раждането на бебето..

Можете също така да разберете какво се случва на 14-та седмица от бременността, какви промени ви очакват, симптоми и усещания, както и диетата за бъдещи майки и препоръките на лекарите. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица

Разпределението на 13 гестационна седмица трябва да бъде прозрачно, без мирис, със средно изобилие. Те определено трябва да бъдат наблюдавани, тъй като те могат да разкажат не само за здравето на тялото на майката, но и за това как се чувства детето.

Ако тяхната консистенция, сянка или мирис са се променили, трябва незабавно да се консултирате със специалист. Те могат да показват появата на инфекциозни заболявания, които без подходящо лечение могат сериозно да навредят на детето..

Бременна 13 седмици: Развитие на плода

Как изглежда плодът на 13 гестационна седмица? По това време детето има размера на средна праскова. Височината му е 78 милиметра, а теглото около 20 грама. Бързото развитие на бебето, започнало от момента на зачеването, продължава. Системите и органите, заложени по-рано, също се усъвършенстват..

Разглеждайки ултразвуковото сканиране, мама не може да повярва, че бебето е било само нормална баластоциста преди няколко месеца. Главата на плода започва да се свива, придобивайки по-пропорционални размери в сравнение с тялото. Други части на плода също придобиват необходимите пропорции..

Основните промени, които се случват с дете за период от тринадесет седмици, включват:

 • Най-накрая образуваният жлъчен мехур, който започва да изпълнява всички възложени му функции, включително производството на жлъчка. Панкреасът произвежда инсулин, който е отговорен за обработката на глюкозата в човешкото тяло;
 • Мускулната система, която плодът укрепва чрез активно движение в матката. На този етап те са хаотични и се появяват само когато бебето е будно;
 • Лицето на малкото е почти оформено. С всеки нов ден той започва все повече да прилича на мама, татко или може би някой от близките роднини. Когато бебето се роди, приликата ще бъде забележима веднага. Очите, които преди бяха разположени от двете страни на главата, заемат стандартното си място. При бебето най-накрая се усъвършенства смучещият рефлекс, а също така се полагат лицевите мускули и млечните зъби;
 • Сърцето на плода работи в засилен режим, дестилирайки около 20 литра на ден;
 • Мозъкът продължава да се развива и върху него се появяват жлебове, които скоро ще се превърнат в бъдещи навивки;

Още няколко седмици и бебето ще придобие последната прилика с пълноценен малък човек.

Заплахи от тринадесетата седмица на бременността

Въпреки че спонтанен аборт на 13 гестационна седмица трудно може да се счита за заплаха за този период, има и други негативни фактори, които могат да повлияят на здравето на майката и бебето..

Болкови усещания - незначителни болкови усещания по това време често се причиняват от тонуса на матката. Те са от краткосрочен характер, тъй като са причинени от разтягане на маточните връзки и самия орган в резултат на растежа на трохите. Въпреки това, ако тези усещания са продължителни и болката е значителна, бъдещата майка не трябва да пренебрегва тази симптоматика и е по-добре незабавно да се свърже с гинеколога, особено ако има спазми, както при менструален цикъл или зацапване през тринадесетата седмица от бременността.

По това време болката може да се появи при:

 • Долните крайници, или по-точно, в мускулите на прасеца - това показва липса на калций.
 • Стомашно-чревен тракт - този проблем се появява поради повишеното ниво на прогестерон, който отпуска червата и води до неизправности в работата му.
 • Глава - мигрена може да преследва бъдещата майка в резултат на повишено кръвообращение и повишено кръвно налягане.
 • Лумбален гръбначен стълб - болката в долната част на гърба се появява поради повишен стрес върху гръбначния стълб в резултат на увеличен корем.

Всички тези проблеми не трябва да се пренебрегват и ако се появят неприятни усещания, най-добре е да се консултирате със специалист и да ги спрете..

13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС

По време на бременност е изключително трудно да се избегнат заболявания със студена етиология, тъй като бъдещите майки имат намален имунитет. Ето защо, ако раждането на плода падне през есента или зимата, тогава е малко вероятно простудата да бъде избегната..

Сложността на лечението на такива заболявания се крие във факта, че бременните жени не могат да използват много лекарства и съответно заболяването прогресира бързо и дава сериозни усложнения - от ранно раждане до вътрематочни патологии.

Какво трябва да направи бъдещата майка, за да избегне ARVI на 13 седмици от бременността?

Облечете се според времето и се опитайте да не посещавате места с много хора. Трябва да се приемат витаминни комплекси в подкрепа на защитните сили на организма. Когато се появят симптоми на настинка, е необходимо да се използват безвредни народни средства, които ще помогнат за бързо преодоляване на заболяването. Когато се появи висока температура, трябва да се обадите на терапевт, който ще предпише лечение с лекарства, които са безопасни за бебето..

Трябва да се отбележи, че температурните показатели по това време могат да бъдат субфебрилни и да са 37,5 градуса. Ако няма признаци на настинка, тогава не се притеснявайте. Невъзможно е да се свали високата температура на бременни жени с лекарства на основата на парацетамол. Най-добре е да се обадите на лекар и да го помолите да предпише продукт, който е безопасен за детето..

Кървене в 13 гестационна седмица

Внезапно започналото кървене говори за заплаха от срив, но навременната помощ ще помогне да се запази бъдещото бебе. Онези жени, които са открили подозрително кървене в себе си и са се консултирали своевременно с лекар, след като са преминали лечение, спокойно разхождат останалите два тримесечия. Ето защо, ако се появи кървене, трябва незабавно да потърсите помощ и тогава всичко ще се оправи..

Кръвоизливът, който се появява в период от тринадесет седмици, може да бъде причинен от следните патологии:

 • Отлепване на плацентата или нейното представяне;
 • Хематом на плацентата;
 • Механично увреждане на стените на влагалището или шийката на матката по време на полов акт;
 • Липсата на еластичност на съдовите стени, която под натиска на матката започва да се пука.

Специалист ще помогне да се изясни причината за кървенето, той също ще изпрати бъдещата майка за ултразвук и друга диагностика. Обикновено по това време жена с опасност от спонтанен аборт се настанява в болница, за да наблюдава постоянно нейното състояние и когато то се стабилизира, тя се изписва у дома.

Ултразвук на 13 седмица от бременността

Ултразвуковото сканиране на 13 гестационна седмица е рутинно и се предписва от гинеколог заедно с други скрининг. Това е първият ултразвуков преглед, който ще позволи на специалист да запише основните параметри на развитието на бебето и да установи дали те отговарят на установените норми. Освен това узистът ще може да озвучи точната гестационна възраст на мама, да разкаже за размера на нероденото бебе и да определи пола на бебето на тринадесетата седмица от бременността..

Жената ще може да разгледа детето си в детайли: от крайниците, гръбначния стълб и главата до това как бие сърцето му. Ако желаете, можете да помолите лекаря да направи снимка на трохите, което между другото ви позволява да оцените наличието на патологии и вродени дефекти, ако има такива. Ако са заподозрени, бъдещата майка ще бъде изпратена за изследване, за да потвърди или отрече диагнозата.

Тестове на 13 седмица от бременността

В допълнение към ултразвук, бъдещата майка ще бъде изпратена за анализ, който позволява да се установят генетични аномалии на ниво хромозома.

Тя също ще трябва да се подложи на следните прожекции:

 • Нивото на прогестерон - концентрацията на този секреторен елемент в кръвта на бременна жена, информира за здравето на нероденото бебе. С помощта на този анализ е възможно да се идентифицират замразена бременност, гестоза и забавяне на развитието на плода..
 • Концентрацията на хориотропин - hCG на 13 гестационна седмица е показател за нормалното развитие на плода. Нивото на този хормон в женското тяло започва да се увеличава след овулация и оплождане на яйцеклетката. Чрез концентрацията на хориотропин в кръвта, жената може да разбере за бременността, като проведе тест. Нивото на hCG трябва постоянно да се увеличава и ако се забележи изчезването му, тогава плодът се оказа нежизнеспособен и умря.
 • За протеина алфа-фетопротеин - с негова помощ е възможно да се идентифицират хромозомни патологии в плода, ако има такива.
 • За естрадиол - този скрининг се дава на жени, които са имали спонтанни аборти. Концентрацията на този секреторен елемент ще ви позволи да разберете за състоянието на плацентата и наличието на заплаха от спонтанен аборт.

Въз основа на резултатите от всички горепосочени проучвания гинекологът ще може да направи заключение за хода на бременността на този етап.

13 седмици бременна: Диета

Всяка бъдеща майка знае, че бебето й получава всичко необходимо за растеж и развитие от тялото си. Следователно храненето на 13 седмици от бременността трябва да бъде балансирано, здравословно и естествено. С негова помощ плодът ще може да расте и да се развива нормално, както и да избегне развитието на много сериозни патологии. Поради тази причина жената трябва да вземе предвид този фактор, когато съставя диетата си..

Диетолозите съветват бременните жени по това време да съставят менюто си според схемата на правилното хранене. То трябва да съдържа само естествени продукти, представени от билки, зърнени храни, ядки, зеленчуци, постно месо и риба, плодове и млечни продукти. Също така ще трябва да попълните диетата си с трици, цвекло, зеленчукови пюрета и водорасли. Алкохолът, кафето и силният чай трябва да бъдат напълно изключени.

Препоръки за 13-та седмица от бременността

За период от тринадесет седмици бъдещата майка трябва да следва следните препоръки:

 • Носете удобни обувки и дрехи за бременни. Особено внимание трябва да се обърне на коремната област, тя не трябва да се прищипва, така че тесните дънки и рокли трябва временно да бъдат изключени от гардероба ви. Същото се отнася и за спалното бельо. Трябва да преминете към колекции за бъдещи майки;
 • Избягвайте стреса и негативизма. Тъй като бебето вече чува гласа на майката и реагира на звуци, то не трябва да е нервно и да крещи. Трябва да общувате само на положителни теми и да слушате спокойна, красива и мелодична класическа музика възможно най-често;
 • Укрепване на защитните сили на организма. Укрепването на имунната система е необходимо, за да предпазите тялото си от инфекции. За да направите това, трябва да си измиете ръцете след ходене, да прекарате време на чист въздух, да почивате повече, да избягвате големи тълпи и да приемате витаминни комплекси;
 • Не се самолекувайте. Ако бъдещата майка открие подозрителни симптоми у себе си, тя трябва да потърси медицинска помощ, тъй като самолечението може да навреди на плода или дори да причини аборт.

Трябва също да се запишете в курсове за бъдещи майки. Можете да научите за тях във вашата антенатална клиника или от гинеколога, водещ бременността..

Секс на бременност от 13 седмици

Сексът на 13-та седмица от бременността е личен въпрос, който семейната двойка трябва взаимно да осъжда. Ако раждането на плода протича нормално и няма противопоказания, тогава гинеколозите позволяват интимен живот по това време.

Ако през първия триместър бяха установени редица ограничения поради хормонален дисбаланс и възможната заплаха от спонтанен аборт, сега те отсъстват. Бъдещата майка вече е свикнала напълно с "съседството" с бебето и следователно сексът вече няма да й причинява негативизъм, както беше преди.

Но ако лекарят е установил ограничения или изобщо е забранил интимния живот, той трябва да бъде изключен, за да не навреди на нероденото бебе..

Заключение

13-та седмица от бременността е отговорен и важен етап както за бъдещата майка, така и за бебето. През този период трябва да посещавате планирани срещи в предродилната клиника, да се храните правилно, да избягвате негативизма и разбира се, да се наслаждавате на усещането за близко майчинство, тогава цялата бременност ще премине гладко и ще се роди здраво малко.