9 минути Автор: Ирина Бредихина 650

 • Цели на ултразвуков скрининг от 1 триместър
 • Развитие на плода до 12 гестационна седмица
 • Какви техники се използват през първия триместър?
 • Норми на първия планиран ултразвуков скрининг
 • Подобни видеа

12-та седмица от бременността е важно време за бъдещата майка. През този период се провежда първият скринингов преглед, който дава възможност да се оцени вътрематочното развитие на плода. След като премине цялостна диагноза в края на първия триместър, бременната жена ще получи пълна картина, характеризираща състоянието на детето, и ултразвукова снимка, която много хора с удоволствие поставят в семеен албум. А за лекаря резултатите от проучването ще бъдат надеждно ръководство при изготвянето на допълнителни препоръки..

Цели на ултразвуков скрининг от 1 триместър

През целия гестационен период феталната ехография се извършва поне три пъти - на 12-13 седмици, 22-23 и 31-33 седмици. Това е при условие, че бременността протича нормално, но ако при един от прегледите се открият патологии на развитието, тогава процедурата се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо за овладяване на ситуацията. Като се има предвид, че ултразвуковите вълни не носят негативен ефект върху плода и тялото на майката, бременната жена не трябва да се страхува от последствията, а незабавно да отиде на преглед, ако лекарят сметне за необходимо.

В много случаи, ако на ултразвуковите изображения бяха открити патологии, беше възможно да се вземат подходящи мерки навреме или дори да се прекъсне бременността. Някои родители се надяват, че по това време ще бъде възможно да се определи пола на плода, тъй като основните полови характеристики вече са се формирали, но в повечето случаи поради малкия си размер те просто не се виждат. Ултразвукът на 12 седмици от бременността се предписва за определяне на броя на плодовете, положението на плацентата, обема на околоплодните води, формата и размера на матката.

Справка! По това време се потвърждават страховете или очакванията на родителите относно близнаци или дори тризнаци. Ултразвуковият скрининг през първия триместър на бременността предоставя основна информация за развитието на плода в утробата. Лекарят, въз основа на изследователските материали, ще направи заключение относно съществуването на рискове от раждане на дете с груби малформации.

Развитие на плода до 12 гестационна седмица

Именно на първия насрочен ултразвук жената успява да разбере как изглежда нероденото й дете, а лекарят изследва подробно вътрешното и външното развитие на ембриона. На 12 седмици той има размера на малка слива или екзотичен маракуя - теглото му е около 19 грама, а дължината на тялото достига 9 см. Но в същото време, въпреки толкова малкия размер, мозъкът на детето вече е успял да се оформи напълно и да стане намалено копие на мозъка на възрастния.

Сега лицето се вижда по-ясно, но в сравнение с челото е малко, очите се разпознават и се оформя вътрешната част на ухото. Също в този период хипофизната жлеза, основната жлеза на ендокринната секреция, продължава да се развива, от активността на която зависят човешкият растеж, метаболитните процеси и репродуктивната функция..

По това време той може да сгъва и разгъва образуваните пръсти по ръцете и краката, на които вече растат мънички невенчета. Освен това бебето може да смуче палец, което някои майки понякога дори имат късмет да видят по време на проучването, и то вече има схващащи рефлекси. Някой би могъл да види на ултразвука как детето отваря и затваря устата си, тъй като мускулите на устата му вече са развити.

Той не само движи устата си, но и поглъща околоплодната течност, а също така уринира в тях. Попадането на такива води в плода не се счита за опасно поради две причини - първата, тъй като урината на детето не е подобна по състав на урината на възрастен. И второто е пълното обновяване на околоплодните води (околоплодната течност) в рамките на един час. Жената и придружаващите я лица могат да видят как бебето плува в околната течност и въпреки че движенията му са непостоянни, те перфектно тренират малките му мускули.

Някои родители понякога могат да имат късмет при първия ултразвуков скрининг и те ще могат да разберат кой ще им се роди в близко бъдеще - момче или момиче. Не е често, но все пак се случва добрият специалист да успее точно да определи пола на плода. Въпреки че се случва, бебето е така разположено, че сексуалните му характеристики са покрити с дръжка, крак или пъпна връв и тогава е просто невъзможно да се разглеждат.

Грешка може да възникне поради неопитност на лекаря, който ще сбърка пъпната връв с гениталиите на момчето, а родителите ще останат до следващия ултразвук в очакване на раждането на сина им. Затова е по-добре да не разчитате много на 12 седмици за сто процента определяне на пола на детето, а да изчакате този момент - 20-22 седмици, когато информацията, получена на високоточни ултразвукови машини в 3D формат, ще бъде възможно най-надеждна.

Какви техники се използват през първия триместър?

Ултразвукът на 12 гестационна седмица може да се извърши по два начина - трансабдоминален - през коремната стена и трансвагинален - през вагината.

Трансабдоминална ехография

Изследването се извършва по стандартна техника, при която диагностикът нанася водоразтворим гел върху повърхността на кожата в областта на таза и насочва излъчвателя по проекцията на матката. В същото време гелът ви позволява да направите процедурата възможно най-удобна и информативна - намалява триенето и осигурява пълен контакт между кожата и сензора.

Такъв преглед е абсолютно безболезнен и може да се направи по всяко време, удобно за жената. Пациентът трябва само да се подготви за процедурата, а именно да напълни пикочния мехур за оптимална визуализация. За целта няма нужда да уринирате в продължение на 1,5-2 часа или да пиете около половин литър тиха вода не по-късно от 30 минути.

Трансвагинален ултразвук

В някои случаи лекарят препоръчва диагностика чрез въвеждане на специален излъчвател във влагалището. Такава процедура също няма да донесе дискомфорт на изпитвания, тъй като излъчвателят има диаметър само 3 см и върху него се поставя презерватив с нанесена смазка за хигиенни цели. Подготовка за изследването не се изисква, тъй като сензорът ще бъде разположен непосредствено близо до матката и нищо няма да попречи на ултразвука да покаже всички обекти, необходими за изследване, намиращи се вътре и наблизо.

В процеса на извършване на ултразвук на плода по този начин, болестта на Даун се открива с голяма вероятност (при изучаване на размера на яката), определят се заболявания на женските полови органи и други специфични точки. Първият ултразвуков скрининг ще предостави на бъдещите родители не само пълна информация за здравето и развитието на детето, но и ще даде възможност да го видят, както и да чуят сърдечния ритъм.

В съвременните клиники, оборудвани с 3D ултразвуково оборудване, по правило мониторите с голям диагонал са фиксирани на стената срещу дивана. Това позволява на бременната жена и нейните придружители да наблюдават целия процес, докато диагностикът ще покаже всички най-малки, вече забележими органи и части от тялото на детето.

Норми на първия планиран ултразвуков скрининг

Има общоприети показатели за нормата, с помощта на които лекарят прави обща характеристика на развитието и растежа на плода на 12 гестационна седмица. Декодирането на резултатите от изследването включва всички основни параметри - състоянието на плода и компонентите на фетометрията - измерване на важни показатели.

Състояние на плода

Проведената през този период ултразвукова диагностика ви позволява да разберете броя на плодовете в матката, местоположението им един спрямо друг и кухината на гениталния орган. Въз основа на получената информация специалистът може да направи заключение относно характеристиките на презентацията. Лекарят, разглеждайки ултразвуковите изображения, и посочва коя част от тялото на детето е по-близо до родовия канал - главата, таза или краката.

При първия планиран ултразвуков скрининг информацията за предлежанието на плода не е особено важна, тъй като през този период детето може свободно да се преобръща в маточната кухина. Но по-близо до 31-32 седмици, неправилното представяне трябва да е причина за приемането на подходящи медицински мерки, защото може да доведе до сериозни усложнения по време на раждането.

Параметри на фетометрията

Фетометрията е важна част от ултразвуковия скрининг през първия триместър, тъй като показва на 12 седмици от бременността колко добре се развива плода..

Основните измерени параметри са:

 • Размер на бипариталната глава (BPD) - разстоянието между слепоочията, така наречената ширина е около 21 мм.
 • Размерът на теменната опашна кост (CTE) - дължината на плода от короната до опашната кост е средно 51 mm (може да варира от 43 до 59, което също ще бъде норма).
 • Дебелината на зоната на яката (TBR) трябва да бъде в рамките на 0.71–2.5 mm. Резултат от 2.7 се счита за критичен и показва наличието на синдром на Даун..
 • Височината на детето на този етап от развитието трябва да бъде приблизително 8-9 cm.
 • Тегло - телесното тегло 17-19 g е нормално.
 • Дължина на бедрото (DL) - обикновено може да варира от 7 до 9 mm.
 • Диаметър на гърдите (DHA) - средната стойност е 24 mm.

В този период на бременност, в допълнение към ултразвуковия скрининг, могат допълнително да бъдат предписани и други изследвания. Така че, често се изисква да се определи обиколката на главата и корема на детето, дължината на рамото и големината на сърцето. Само след извършване на цялостна оценка на всички показатели, лекарят може да направи заключение за наличието на аномалии в развитието.

Състояние на матката

За период от 12 акушерски седмици при провеждане на ултразвуково сканиране задължително се измерва дължината на шийката на матката, която обикновено трябва да бъде около 30 mm. Размерът от 20 мм се счита за критичен. При такива обстоятелства бременната жена е назначена за почивка в леглото, в по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация и понякога дори операция. През този период се оценява и състоянието на мускулния слой на матката. При диагностициране на хипертоничност, която може да доведе до спонтанен аборт - спонтанен аборт, терапевтичните мерки се предписват амбулаторно или в болница.

Плацента

По време на ултразвуково сканиране се изследва състоянието и местоположението на плацентата, тъй като неуспешното й закрепване може да повлияе на процеса на гестация и раждане. Обикновено той трябва да бъде фиксиран върху предната или задната стена на матката и е разположен на относително отдалечено разстояние от фаринкса на матката (не по-малко от 7 см). Ако по време на процедурата се открият отклонения на един или друг показател, тогава на жената се предписва необходимото лечение. В много случаи ситуацията по-близо до раждането се нормализира и процесът на раждане на дете преминава без усложнения и препятствия.

Амниотична течност

Ултразвуковата диагностика също показва състоянието и количеството на околоплодните води. Увеличение на техния обем - полихидрамнион и намаляване - олигохидрамнион се считат за патологични признаци. Те могат да показват добавяне на инфекция, нарушена бъбречна функция или заболявания на централната нервна система. Помътняването на околоплодната течност, като правило, показва наличието на патология, поради което след извършване на ултразвук обикновено се извършват допълнителни диагностични техники.

Необходимостта и значението на планиран ултразвуков преглед на 12 седмици се потвърждава многократно в много случаи с патологичен ход на раждане на дете. Процедурата ви позволява да определите в началните етапи на проблеми в развитието на плода и болестта както на него, така и на майката. Също така, проучването ще даде възможност да се идентифицира замразена бременност и да се предприемат подходящи мерки своевременно, за да се освободи тялото на жената от последиците от интоксикацията.

И въпреки че има много слухове и съмнения относно неговата безвредност, всъщност не е регистриран нито един случай, при който ултразвукът да е повлиял на хода на бременността или здравето на детето. В допълнение, ултразвуковото сканиране по това време ви позволява точно да определите очакваната дата на раждане, което дава възможност на родителите да ги планират предварително и да се подготвят максимално за този важен и важен момент..

1 прожекция. Притеснен съм. Приготвям се. Намерих интересна статия.

Скринингът на 1-ви триместър е диагностично проучване, което се провежда за бременни жени в риск от 10 до 14 седмици.

Това е първото от двете скринингови наблюдения, което ви позволява да определите с голяма точност колко висок е рискът от раждане на болен плод.

Такъв преглед се състои от две части - кръводаряване от вена и ултразвуково сканиране. Въз основа на тях, отчитайки много от вашите индивидуални фактори, генетикът прави своята присъда.

http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h2_1http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_2http://uzilab. ru / prenatalnaya-diagnostika / uzi-skrining-1-trimestra.html # h3_3http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_4http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika uzi-skrining-1-trimestra.html # h3_5http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_6http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1- trimestra.html # h3_7http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_8http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_9http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_10http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_11http://uzilab.ru/ prenatalnaya-diagnostika / uzi-skrining-1-trimestra.html # h3_12http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/uzi-skrining-1-trimestra.html#h3_13To neo трябва да се подложите на скрининг за 1 триместър


Много е важно следните жени да се подложат на проучването:

имат 2 или повече спонтанни аборта (преждевременни раждания) с бащата на дете, което е имало 2 или повече спонтанни аборта (преждевременно раждане), има пропусната бременност или мъртво раждане, жената е претърпяла вирусно или бактериално заболяване по време на бременност, има роднини, страдащи от генетични патологии, тази двойка вече има дете с Патау, синдром на Даун или друг е имал епизод на лечение лекарства, които не трябва да се използват по време на бременност, дори ако са предписани за жизнените показатели на бременна жена на възраст над 35 години, бъдещите родители искат да проверят вероятността от болен плод. Какво се търси при първия ултразвуков скрининг по време на бременност


Какво гледат на първата прожекция? Изчислява се дължината на ембриона (това се нарича кокцигеално-теменна големина - CTE), големината на главата (нейната обиколка, бипариетален диаметър, разстоянието от челото до тила).

Първият скрининг показва симетрията на мозъчните полукълба, наличието на някои от неговите структури, които са задължителни в този период. Погледнете и 1 скрининг:

дълги тръбни кости, измерва се дължината на раменната кост, бедрената кост, костите на предмишницата и долната част на крака, дали стомаха и сърцето са на определени места, големината на сърцето и съдовете, произтичащи от тях, големината на корема. Каква патология разкрива това изследване

Първият скрининг за бременност е информативен по отношение на откриването:

патология на рудимента на централната нервна система - нервна тръба Patauomphalocele синдром - пъпна херния, когато различен брой вътрешни органи са извън коремната кухина, и в херниалната торбичка над кожния синдром Daunatriploidy (тройна група хромозоми вместо двойна) синдром на Едуардс, синдром на Смит-Опиц, синдром на Ланге.

Кога трябва да се направи първият скрининг? Времето за диагностициране на 1 триместър е много ограничено: от първия ден на 10-та седмица до 6-ия ден на 13-та седмица. По-добре е да направите първия скрининг в средата на този диапазон, на 11-12 седмици, тъй като грешка в изчисленията значително намалява точността на изчислението.

Вашият лекар трябва още веднъж внимателно и задълбочено, в зависимост от датата на последната менструация, да изчисли колко дълго трябва да се подложите на първия преглед от този вид..

Как да се подготвим за проучването

Скринингът през първия триместър се извършва на два етапа:

Първо се прави ултразвуков скрининг. Ако това се направи на http://uzilab.ru/mochepolovoy-apparat/transvaginalnoe-uzi.html, тогава не се изисква подготовка. Ако http://uzilab.ru/zheludochno-kishechnyiy-trakt/abdominalnoe-uzi.html метод, тогава е необходимо пикочният мехур да е пълен. За да направите това, трябва да изпиете половин литър вода половин час преди изследването. Между другото, http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/vtoroy-skrining-pri-beremennost.html по време на бременност се извършва трансабдоминално, но не изисква подготовка. pri-beremennosti.html. Тази дума се отнася до вземане на кръв от вена..

Като се има предвид двуетапното проучване, подготовката за първото проучване включва:

пълнене на пикочния мехур - преди 1 ултразвуков скрининг на гладно поне 4 часа преди вземане на кръв от вена.

Освен това е необходима диета преди диагностицирането на 1 триместър, за да може кръвният тест да даде точен резултат. Състои се в изключване на приема на шоколад, морски дарове, месо и мазни продукти в деня, преди да планирате да посетите http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skriningovoe-uzi-pri-beremennosti.html по време на бременност.

Ако планирате (а това е най-добрият вариант за провеждане на перинатална диагностика на 1-ви триместър) да се подложите на ултразвукова диагностика и да дарите кръв от вена за един ден, трябва:

за целия предходен ден си отказвайте алергенни продукти: цитрусови плодове, шоколад, морски дарове, изключете напълно мазни и пържени храни (1-3 дни преди проучването) преди проучването (обикновено се дава кръв за скрининг за 12 седмици преди 11:00) отидете до тоалетната сутрин, след това - или да не уринирате 2-3 часа, или час преди процедурата, изпийте половин литър вода без газ. Това е необходимо, ако изследването ще се извършва през корема, ако ултразвуковата диагностика се извършва с вагинална сонда, тогава подготовката за скрининг за 1-ви триместър няма да включва пълнене на пикочния мехур.


Как се прави изследване за малформации през 1 триместър?

Подобно на прегледа от 12 седмици, той се състои от два етапа:

Ултразвуков скрининг по време на бременност. Може да се извършва както вагинално, така и през корема. Не се чувства по-различно от ултразвуковото сканиране на 12 седмици. Разликата е, че се извършва от сонолози, специализирани специално в пренаталната диагностика, на апаратура от висок клас. Вземане на кръв от вена в количество от 10 ml, което трябва да се извършва на гладно и в специализирана лаборатория.

Как се провежда скрининговата диагностика за първия триместър? Първо преминавате през http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/pervoe-uzi-pri-beremennosti.html. Обикновено се извършва трансвагинално.

За да завършите проучването, ще трябва да се съблечете от кръста надолу, да легнете на дивана със свити крака. Лекарят много внимателно ще вкара тънък специален сензор във презерватива във влагалището ви; по време на прегледа той ще бъде леко раздвижен. Не боли, но след като разгледате този или следващия ден, може да откриете малко количество зацапвания върху подложката.

Как се прави първият скрининг на трансабдоминален трансдюсер? В този случай или се събличате до кръста, или просто повдигате дрехите, така че да отворите стомаха си за преглед. С този ултразвуков скрининг за 1 триместър сензорът ще се движи по корема, без да причинява болка или дискомфорт.

Как се провежда следващият етап от проучването? С резултатите от ултразвука отивате да дарите кръв. Там ще изясните и някои данни, които са важни за правилната интерпретация на резултатите..

Няма да получите резултати веднага, но след няколко седмици. Така се провежда първият скрининг за бременност.

Тълкуване на резултатите 1. Нормални ултразвукови данни

Дешифрирането на първия скрининг започва с тълкуване на ултразвукови диагностични данни. Ултразвукови стандарти:

Кокцигеално-париетален размер (КТЕ) на плода

При скрининг на 10 седмици, този размер е в следния диапазон: от 33-41 mm през първия ден от 10 седмици до 41-49 mm - на 6 дни от 10 седмици.

Скрининг 11 седмици - CTE норма: 42-50 mm на първия ден от 11 седмици, 49-58 - на шестия му ден.

По време на бременност от 12 седмици този размер е: 51-59 mm на 12 седмици точно, 62-73 mm - в последния ден от този период.

2. Дебелината на областта на яката

Ултразвукови честоти от 1 триместър за този най-важен маркер на хромозомни патологии:

на 10 седмици - 1,5-2,2 mm, скринингът на 11 седмици е представен от нормата 1,6-2,4; на 12 седмици този показател е 1,6-2,5 mm на 13 седмици - 1,7-2,7 mm. Носна кост

Дешифрирането на ултразвук от 1-ви триместър задължително включва оценка на носната кост. Това е маркер, благодарение на който е възможно да се предположи развитието на синдрома на Даун (за това се прави скрининг на 1-ви триместър):

На 10-11 седмица тази кост вече трябва да бъде намерена, но размерът й все още не е оценен, скринингът на 12 седмици или седмица по-късно показва, че тази кост е най-малко 3 mm в норма. Пулс на 10 седмици - 161-179 удара в минута на 11 седмици - 153-177 на 12 седмици - 150-174 удара в минута на 13 седмици - 147-171 удара в минута. Бипариетален размер

Първото скринингово проучване по време на бременност оценява този параметър в зависимост от периода:

на 10 седмици - 14 mm на 11 - 17 mm скрининг на 12 седмици трябва да покаже резултат от поне 20 mm на 13 седмици BPD е средно 26 mm.

Според резултатите от ултразвук от 1 триместър се преценява дали има маркери на фетални аномалии. Също така се анализира на какъв период съответства развитието на бебето. В края се прави заключение дали е необходим следващият скринингов ултразвук през втория триместър.

Можете да поискате да запишете видео с ултразвук от 1 триместър. Също така имате пълното право да получите снимка, тоест разпечатка на изображението, която е или най-успешната (ако всичко е нормално), или най-ясно демонстрира откритата патология.

Какви са нормите на хормоните, определени от 1 скрининг

Скринингът през първия триместър не само оценява резултатите от ултразвуковата диагностика. Вторият, не по-малко важен етап, по който се преценява дали плодът има сериозни дефекти, е хормонална (или биохимична) оценка (или кръвен тест през 1-ви триместър). И двете стъпки представляват генетичен скрининг.

1. Хорион гонадотропин

Това е хормонът, който оцветява втората лента от домашния тест за бременност. Ако скринингът през първия триместър разкрие намаляване на нивото му, това показва патология на плацентата или повишен риск от синдром на Едуардс.

Повишеното ниво на hCG при първия скрининг може да показва повишен риск от развитие на синдром на Даун при плода. Въпреки че е с близнаци, този хормон също се увеличава значително.

Първият скрининг по време на бременност: скоростта на този хормон в кръвта (ng / ml):

Седмица 10: 25.80-181.60 11 седмица: 17.4-130.3 препис от перинаталното проучване от 1-ви триместър на 12-та седмица по отношение на hCG показва цифра от 13.4-128.5 в норма от 13 седмици: 14.2-114.8.2. Свързан с бременността протеин А (PAPP-A)

Този протеин обикновено се произвежда от плацентата. Концентрацията му в кръвта се увеличава с увеличаване на бременността..

Как да разберем данните


Програмата, в която се въвеждат данните от ултразвуковата диагностика от първия триместър, както и нивото на горните два хормона, изчислява показателите за анализ. Те се наричат ​​„рискове“. В този случай декодирането на резултатите от скрининга за 1-ви триместър се записва под формата не в нивото на хормоните, а в такъв показател като "MoM". Това е коефициент, който показва отклонението на стойността за дадена бременна жена от определена изчислена медиана.

За да се изчисли MoM, показателят на хормон се разделя на средната стойност, изчислена за дадено място за дадена гестационна възраст. Нормите на MoM при първия скрининг са от 0,5 до 2,5 (при близнаци, тризнаци - до 3,5). Идеална стойност на MoM близо до "1".

Индикаторът MoM се влияе от възрастовия риск при скрининг на 1-ви триместър: тоест сравнението не е само с изчислената медиана в този период на бременността, но с изчислената стойност за дадена възраст на бременната жена.

Междинните резултати от скрининг през първия триместър обикновено показват количеството хормони в MoM единици. И така, формулярът съдържа записа "hCG 2 MoM" или "PAPP-A 1 MoM" и т.н. Ако MoM е 0,5-2,5, това е нормално.

Счита се, че патологията е нивото на hCG под 0,5 средни нива: това показва повишен риск от синдром на Едуардс. Увеличението на hCG над 2,5 средни стойности показва повишен риск от синдром на Даун. Намаляването на PAPP-A под 0,5 MoM показва, че съществува риск по отношение на двата горни синдрома, но увеличаването му не означава нищо.

Има ли рискове в научните изследвания

Обикновено резултатите от диагнозата от първия триместър завършват с оценка на степента на риска, която се изразява като част (например 1: 360 за синдрома на Даун) за всеки синдром. Именно тази фракция се чете така: при 360 бременности със същите резултати от скрининга се ражда само 1 бебе с патология на Даун.

Дешифриране на стандартите за скрининг за 1 триместър. Ако детето е здраво, рискът трябва да бъде нисък и резултатите от скрининговия тест трябва да бъдат описани като „отрицателни“. Всички числа след фракцията трябва да са големи (повече от 1: 380).

Лошият първи скрининг се характеризира с „високорисков“ запис в заключението, ниво 1: 250-1: 380, а резултатите от хормоните са под 0,5 или повече от 2,5 средни стойности.

Ако скринингът за първи триместър е лош, ще бъдете помолени да посетите генетик, който решава как да продължи:

предписва ви второ проучване във второто, след което - http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skrining-3-trimestra.html предлага (или дори настоява) за инвазивна диагностика (вземане на проби от хорионни ворсинки, кордоцентеза, амниоцентеза), въз основа на която и въпросът ще бъде решен дали тази бременност си струва да се удължава. Какво влияе върху резултатите

Както при всяко проучване, има фалшиво положителни резултати от първото перинатално проучване. И така, за:

IVF: резултатите от hCG ще бъдат по-високи, PAPP - по-ниски с 10-15%, показателите на първия скринингов ултразвук ще дадат увеличение на LH Затлъстяването на бъдещата майка: в този случай нивата на всички хормони се увеличават, докато при ниско телесно тегло, напротив, скринингът на 1-ви триместър намалява с близнаци: процентите на резултатите за такава бременност все още не са известни. Следователно, оценката на риска е трудна; възможна е само ултразвукова диагностика на захарен диабет: 1-вият скрининг ще покаже намаляване на нивото на хормоните, което не е надеждно за интерпретацията на резултата. В този случай скринингът за бременност може да отмени амниоцентезата: скоростта на перинаталната диагноза не е известна, ако манипулацията е извършена през следващата седмица преди даването на кръв. Необходимо е да се изчака по-дълъг период след амниоцентезата, преди да се подложи на първия перинатален скрининг на бременни жени Психологично състояние на бременната жена. Много хора пишат: „Страхувам се от първата прожекция“. Това също може да повлияе на резултата и то непредсказуемо.

Първият скрининг на бременност за фетална патология има някои характеристики, които лекарите по ултразвукова диагностика виждат. Помислете за перинаталния скрининг на тризомии като най-честата патология, открита при това изследване..

1. Синдром на Downau при повечето плодове носната кост не се вижда в периода 10-14 седмици 15 до 20 седмици, тази кост вече е визуализирана, но е по-кратка, отколкото в нормата; друг патологичен кръвен поток във венозния канал.2. Синдром на Едуардс, тенденция към намаляване на сърдечната честота, има пъпна херния (омфалоцеле), костите на носа не се виждат, вместо 2 артерии на пъпната връв - една 3. Синдромът на почти всички - ускорен сърдечен ритъм - нарушено развитие на мозъка - забавено развитие на плода (несъответствие на дължината на костите с термина) - нарушено развитие на някои части на мозъка - пъпна херния.

Къде се прави скринингът за 1 триместър? Много перинатални центрове, медицински генетични консултации и частни клиники провеждат това проучване. За да изберете къде да получите скрининг, вижте дали има лаборатория в клиниката или близо до нея. Препоръчително е да го приемате в такива клиники и центрове..

Например в Москва CIR се доказа добре: провежда и скрининг на 1-ви триместър може да се направи в този център.

Ултразвуков скрининг на 1-ви триместър: средната цена е 2000 рубли. Цената на първото перинатално проучване (с определяне на хормони) е около 4000-4100 рубли.

Колко струва скринингът за I триместър по вид на теста: ултразвук - 2000 рубли, определяне на hCG - 780 рубли, анализ за PAPP-A - 950 рубли.

Прегледи на скрининга за 1 триместър. Много жени са недоволни от качеството на направеното изчисление: от случаите, когато е определен „висок риск“, често се отбелязва раждането на напълно здраво бебе. Дамите пишат, че е най-добре да се намери висококвалифициран специалист по перинатална ултразвукова диагностика, който да потвърди или разсее съмненията относно здравето на бебето..

По този начин, скринингът на 1-ви триместър е диагноза, която помага в някои случаи да се идентифицира най-тежката фетална патология в ранните етапи. Той има свои собствени характеристики на подготовка и провеждане. Тълкуването на резултатите трябва да се извършва, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на жената..

Скрининг по време на бременност на 12 седмици: как се прави и какво показва?

 • Какво е?
 • Процедура и подготовка
 • Ултразвукова процедура
 • Химия на кръвта
 • Как се изчисляват рисковете?

Ако бременността протича без усложнения, майката се чувства добре, тогава за първи път ще може да гледа бебето си по време на първия скрининг на около 12 седмици от бременността. В тази статия ще ви разкажем какво е скринингово проучване в този момент..

Какво е?

Има три скрининга за бременност. Първият се препоръчва от Министерството на здравеопазването да се извършва за период от 11-13 седмици, като 12 седмици се считат за оптимални. След това скрининговото проучване се провежда през втория и третия триместър (на 16-24 седмици и на 30-36 седмици).

Изследването, което се извършва в самото начало на процеса на раждане на бебе, включва ултразвуково сканиране, както и биохимичен кръвен тест за съдържанието на хормон hCG и протеин PAPP-A. За редица характерни маркери, които се намират в кабинета за ултразвукова диагностика, както и за концентрацията на хормони и протеини в анализите на бременна жена, се прави предварително изчисление на рисковете при дадена жена да има бебе с нелечими и фатални генетични патологии.

Този етап от пренаталната диагностика ни позволява да идентифицираме жените, които най-често имат бебе със синдром на Даун, синдроми на Търнър и Корнелия де Ланге, синдром на Патау, синдром на Едуардс, груби дефекти на нервната тръба, както и други аномалии в развитието, които не оставят ни най-малък шанс за излекуване и нормален живот.

Преди това се извършваше скрининг само за тези бременни жени, които принадлежат към рисковата група - жени, които вече са навършили 35 години, които забременяват от кръвен роднина, тези, които преди това са имали деца с генетични проблеми или жени, които имат роднини с наследствени заболявания от нейна страна или от страна на съпруга й. Ако бъдещата майка е приемала лекарства, които са забранени по време на ранна бременност, също й е назначено скринингово проучване.

Сега тази диагноза се предписва на всички, без изключение, нежния пол в „интересна позиция“. Разбира се, жената може да откаже скрининг по лични причини, но не е напълно разумно да прави това, тъй като самият преглед не задължава никого да прави каквото и да било..

Трябва да се отбележи, че според резултатите от скрининга по време на бременност на 12 седмици никой няма да поставя диагнози. Това не е част от скрининговото проучване. Жената ще бъде изчислена индивидуалните рискове от раждането на болно бебе и дали те са здрави може да се определи чрез други методи, които ще бъдат препоръчани от акушер и генетик, ако рисковете са високи.

Първият скрининг се счита за най-важният и информативен. Извършва се безплатно при консултация по местоживеене, направления за кръвен тест и талон в ехографския кабинет се издават от лекаря, на когото жената е регистрирана за бременност.

Процедура и подготовка

Когато се подлагате на перинатален преглед през първия триместър, е много важно да се спазва строга процедура. Ултразвукова диагностика и кръводаряване от вена се планират за един ден, така че интервалът от време между тези две действия да бъде минимален.

Обикновено те първо се подлагат на преглед в ехографски кабинет, а след това с попълнен формуляр отиват в процедурната стая, за да дадат кръв. При някои консултации обаче редът е обърнат. Във всеки случай и двата прегледа се извършват строго в един и същи ден..

Така че резултатите от теста не се влияят от отрицателни фактори, които включват биохимични промени в кръвта, натрупване на газове в червата, на жената се препоръчва внимателно да се подготви за диагнозата. В продължение на два дни трябва да се подлагате на кратка диета - не яжте мазни и много сладки храни, пържени и пушени, шест часа преди изследването на кръвта, изобщо не трябва да ядете. Кръвен тест се взема на гладно.

Преди ултразвука, няколко часа трябва да вземете "Smecta" или "Espumisan", за да се отървете от чревните газове, които са верни спътници на бременността, тъй като те могат да окажат натиск върху тазовите органи и резултатите от ултразвука могат да бъдат неточни.

Ултразвукът на 12 седмици се извършва с трансвагинален сензор; вторият начин - върху стомаха, докато дава ясна картина и представа за случващото се вътре в матката.

На уречения ден жена идва в кабинета на своя акушер-гинеколог, претегля се, измерва се височината й и се попълва подробен въпросник. Колкото повече данни съдържа, толкова по-точно ще бъдат изчислени рисковете. Въпросникът включва данни за предишни бременности, спонтанни аборти, аборти, възраст и тегло на жената, данни за нейните лоши навици (пушене, алкохол), информация за съпруга и здравословното състояние на близки роднини.

След това ще има ултразвуково сканиране и след това даряване на кръв. Общите резултати ще бъдат въведени в единна форма, специална програма ще „сравнява“ генетичния портрет на бременната жена, заедно с нейните анализи, с „портретите“ на жени с голям риск от раждане на болно бебе. В резултат на това ще получите индивидуално изчисление.

Ултразвукова процедура

В кабинета за ултразвук лекарят ще прегледа бебето, ще определи дали всичко е наред с него, в кое място на маточната кухина е закрепено, а също така ще провери бебето за маркери, които показват голяма вероятност да има дете с генетични синдроми. На 12 седмици бъдещата майка ще може да види детето си, да слуша как бие малкото му сърце, а също така да вижда движенията на плода, които тя все още не усеща физически.

В протокола от скрининговото проучване през първия триместър лекарят задължително ще посочи колко плода се визуализират в маточната кухина, дали показват признаци на жизнена дейност, а също така ще опише основните измерения, които ще изяснят времето на „интересното положение“ и ще разбере как се развива бебето.

Показателите за степента на развитие на 12 седмици са както следва:

Обиколката на главата на плода (FH) - 58-84 мм, най-често - 71 мм.

Размер на опашната кост (CTE) - 51-59 mm, най-често - 55 mm.

Размер на бипариеталната глава (BPR) - 18-24 mm, най-често 21 mm.

Пулс (HR) - 140-170 удара в минута.

Двигателна активност - присъства.

Освен това лекарят определя двата най-важни маркера за диагностика на генетични патологии - дебелината на яковото пространство и наличието на носни кости в трохите. Факт е, че при деца с груби малформации цервикалната гънка се увеличава поради подкожната течност (подуване), а носът е сплескан. Той ще може да разгледа останалите лицеви кости само след един и половина до два календарни месеца.

TVP (дебелина на яката) на 12 седмици при липса на патологии не надхвърля диапазона от 0.7-2.5 mm. Ако бебето леко е надвишило този параметър, бъдещата майка може да бъде посъветвана да се подложи на ултразвуково сканиране отново след една седмица. Ако TVP значително надвишава горните граници на нормата, ще се наложи допълнително изследване, рисковете от раждане на болно бебе се увеличават. Говорим за излишък от 3,0 mm и повече.

Може да бъде много по-трудно да се видят носните кости, те не винаги се визуализират на 12 седмици, плодът може да седне с гръб към лекарския сензор и упорито да отказва да се обърне и да остави носа му да се измери. Ако беше възможно да се направи това, нормалните стойности на дължината на носните кости по това време се считат за стойности, които не надхвърлят диапазона от 2.0-4.2 mm.

Ако лекарят е посочил, че на 12 седмици тези кости не се визуализират или размерът им е по-малък от 2 мм, програмата, която изчислява рисковете, ще увеличи индивидуалната вероятност за раждане на бебе със синдром на Даун, Търнър, Патау.

Всъщност бебето може просто да има малък миниатюрен нос, който все още е трудно да се заснеме числено, особено на стар ултразвуков скенер с ниска дефиниция на изображението..

Теоретично на 12 седмици вече можете да се опитате да определите пола на детето, тъй като външните полови органи са оформени и ако бебето е удобно разположено и отворено за погледа на диагностичния специалист, то може и да бъде забелязано. Не трябва обаче да се очакват гаранции от лекаря, че ще се роди момче или момиче. Пола по това време може да се назове само по вероятност (вероятността за точно попадение е приблизително 75-80%). По-точно, лекарят ще оцени сексуалните характеристики на бебето при следващото ултразвуково сканиране, след 16-17 седмици от бременността.

Освен това, в края на първия триместър, ултразвуково сканиране оценява вероятните заплахи от прекъсване на гестацията - удебелените маточни стени могат да показват наличието на хипертоничност, както и състоянието на шийката на матката, фалопиевите тръби, цервикалния канал.

Химия на кръвта

При анализа на венозната кръв на бременна жена лаборантът открива съдържащото се в нея количество hCG хормон и плазмен протеин PAPP-A. Тъй като се оценяват само два кръвни компонента, първият скринингов тест се нарича "двоен тест". Резултатите от това проучване, за разлика от ултразвуковите данни, които се дават на жената веднага след преминаването, ще трябва да изчакат от няколко дни до няколко седмици - зависи от това колко време опашката се подрежда за изследвания в акредитирана медицинска генетична лаборатория.

Какви цифри ще бъдат в резултат на анализите, може само да се гадае, тъй като отделните лаборатории използват свои собствени норми при изчисленията. За да се опрости декодирането, обичайно е да се говори за скоростта на PAPP-A и hCG в MoM - стойност, която е кратна на медианата. При здрава бременност, когато и детето, и майката се справят добре, и двете стойности се "вписват" в диапазона от 0,5 до 2,0 MoM.

Колебанията от този диапазон нагоре или надолу генерират много опит при бременни жени и много възможни причини:

Увеличаване на hCG. "Прекаленото" на този показател може да бъде признак на синдром на Даун при бебе, както и знак, че жената носи повече от едно дете. Двата плода заедно дават практически двойно увеличение на хормона. Повишен hCG може да се открие при жени с наднормено тегло, отоци, токсикоза, диабет и хипертония.

Понижаване на hCG. Недостатъчното ниво на този хормон, присъщо само на бременни жени, е характерно за развитието на синдрома на Едуардс и може също така да показва вероятността от спонтанен аборт или забавяне в развитието на бебето..

Намаляване на PAPP-A. Намаляването на плазмения протеин в пробата понякога показва развитието на състояния като синдроми на Даун, Патау, Едуардс, Търнър. Също така, недостатъчното количество от това вещество често говори за недохранване на бебето, че бебето има недостиг на хранителни вещества и витамини, от които се нуждае за нормално развитие.

Повишаване на PAPP-A. Увеличението на протеина в пробата е с малка диагностична стойност при изчисляването на възможния риск от хромозомни аномалии. Този показател може да бъде по-висок от нормалното при близнаци или тризнаци, както и с тенденция към голям плод.

Как се изчисляват рисковете?

Резултатите от анализи и ултразвук, както и цялата налична информация за здравето на бременната жена и нейната възраст се зареждат в специална програма. По този начин изчисляването на индивидуалния риск се извършва от машината, но резултатът се проверява отново от човек - генетик.

Въз основа на комбинацията от фактори, индивидуалният риск може да изглежда като съотношение 1: 450 или 1: 1300 за всяка болест. В Русия рискът се счита за висок 1: 100. Праговият риск е 1: 101 - 1: 350. По този начин, ако бременна жена е преброена вероятността да има бебе със синдром на Даун 1: 850, това означава, че едно от 850 деца при жените и идентични здравни показатели, възраст и други критерии ще се раждат болни. Останалите 849 ще се родят здрави. Нисък риск, без притеснения.

Жените, за които скрининговата диагностика на 12 седмици показва висок риск от определено генетично заболяване, се препоръчват допълнителна диагностика, тъй като самият скрининг не може да се счита за основа за вземане на окончателна присъда, не е толкова точен. Може да се направи неинвазивен ДНК тест. Такъв анализ струва няколко десетки хиляди рубли и се прави изключително в медицински генетични центрове и клиники..

Ако анализът потвърди подозренията, все пак трябва да отидете на инвазивен тест..

Амниоцентеза или хорионна биопсия могат да се предложат незабавно, без да се харчат време и пари за изследване на кръвните клетки на бебето, изолирани от кръвта на майката, както се прави с неинвазивен ДНК тест. Въпреки това, както биопсията, така и амниоцентезата включват проникване в мембраните за събиране на материал за анализ. Процедурата се извършва под наблюдението на ултразвуково сканиране само от опитни лекари, но рискът плодът да се зарази, изтичането на вода, прекъсването на бременността все още остава.

Съгласието или несъгласието да се подложи на инвазивен преглед при висок риск е личен въпрос за всяка жена, никой не може да я принуди да го направи. Точността на анализа е 99,9%. Ако се потвърдят разочароващите предположения, жената получава препоръка за прекратяване на бременността по медицински причини. За да го прекъснете или не, само самата жена и нейното семейство също трябва да решат..

Ако се реши да се остави детето, жената все ще има достатъчно време да се подготви за раждането на „специално“ бебе.

 • Какво се случва
 • Развитие на плода
 • Прожекция
 • Ултразвук
 • Когато не можете да спите по корем
 • Опасно време

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Какво показва ултразвукът на 12 седмица от бременността?

Такава диагностика като ултразвуков скрининг трябва да бъде предавана на всяка бременна жена три пъти през целия период. За първи път се предписва на 12-та седмица от бременността. По-рано или по-късно извършването на този вид изследвания може да даде неточна информация. Ултразвуковият скринингов преглед се прави отново през 2 и 3 триместър. При наличие на определени индикации или желание на бъдещата майка ултразвуковата диагностика може да се извърши непредвидено.

За период от 12 седмици резултатите от изследването стават пълна информация за развитието на плода и всички негови жизненоважни органи. След ултразвуковата диагноза лекарят дешифрира показателите, сравнява ги с нормата и идентифицира характеристиките на бременността. Въз основа на това се взема решение за запазване на бременността, допълнителни срещи и необходимостта от допълнителни тестове.

Какво е скрининг ултразвук на 12 гестационна седмица

През този период на бременност скринингът е диагноза, състояща се от ултразвукова процедура и кръвен тест за биохимия. Първоначално ултразвукът се прави по трансабдоминален или трансвагинален начин, след което се взема кръв от вената. Ако по време на ултразвуковото изследване лекарят подозира, че детето има генетични или хромозомни аномалии, тогава резултатите от кръвните тестове ще могат безпогрешно да потвърдят това или да опровергаят.

Не е необходимо да дарявате кръв при определени обстоятелства.

Това се случва, ако ултразвуковото сканиране потвърди замразена бременност или наличие на патологии в плода, които са несъвместими с по-нататъшния му живот.

 • Ако жената не е първороден и резултатът от предходна бременност е повече от 2 спонтанни аборта;
 • Сред роднините има носители на генетични заболявания;
 • По-големите деца показват признаци на синдром на Даун или други заболявания;
 • В ранен етап жената е използвала лекарства, които е забранено да приема по време на раждането на дете;
 • Ако жената принадлежи към възрастовата категория от 35 години.

Защо се извършва ултразвукова диагностика за период от 12 седмици

През този период, при провеждане на ултразвуков преглед, лекарят има възможност да се запознае с всички процеси, протичащи в матката, да анализира как се развива плодът и неговите органи с тъкани, както и да оцени жизненоважни показатели за тяхното съответствие с нормите.

На 12 гестационна седмица се прави скринингов ултразвуков преглед, за да се получат данни за правилното развитие на плода, наличието / отсъствието на някакви дефекти или хромозомни аномалии. Благодарение на допълнително 12-седмично генетично изследване под формата на кръводаряване, всяка бременна жена ще може да получи най-надеждната информация за възможни дефекти в развитието на детето..

Освен това скрининговият ултразвук се прави за първи път точно в период от 12 седмици, за да се установи гестационната възраст на плода. През този период ултразвуковото сканиране показва най-точния резултат, който ще се превърне в насока за лекаря през цялата продължителност на бременността..

Този период на бременност се характеризира с достатъчно формиране на плода и активна работа на жизненоважни системи и органи. Процесът на развитие на бебето обаче продължава бързо. През този период очертанията на лицето вече започват да се променят, стават все по-познати. Има и проява на клепачи, ушни миди и косми под формата на оръдие в областта на очите.

По време на 12 седмици детето става много активно: има чести свивания на юмруци, игривост и хаотични движения. В кръвта на бебето вече присъстват както червени, така и бели тела, което показва, че се формира имунитетът му.

При провеждане на ултразвуков скрининг на 12 седмици от бременността се обръща специално внимание на мозъка, който по това време трябва да има две полукълба. Освен това процедурата позволява на лекаря да анализира областта на яката и да установи нейната дебелина, което показва дали съществува риск от болест на Даун. Ако индикаторите за дебелина не съответстват на нормата (в диапазона от 2 до 3 mm), но го надвишават, тогава лекарят ще подозира наличието на хромозомни аномалии в плода. В този случай се засилва контролът върху състоянието на бъдещата майка и как се развива детето и ултразвуковият скрининг се повтаря след 2 седмици..

За период от 12 седмици се прави ултразвуково скринингово проучване с цел подробно изследване на околоплодната течност, нейното количество и качество. Когато провежда тази процедура през този период, акушер-гинекологът може внимателно да изследва плацентата на бъдещата майка, да оцени рисковете от нейното отлепване и мястото на прикрепване. Не по-малко внимание се отделя на матката, по време на изследването на която се оценява нейното тонизиращо състояние.

След приключване на ултразвуковия скрининг се издават резултатите, които се нуждаят от компетентна, професионална интерпретация и сравнение на получените показатели с нормата.

Как се прави ултразвуково сканиране за период от 12 седмици

Диагностиката, проведена на 12-та седмица от бременността, може да се осъществи по два начина: трансабдоминална, чрез задвижване на сензора по корема на бъдещата майка и трансвагинална, чрез вкарване на сензора във влагалището.

Според експерти, ако първият ултразвуков скрининг се случи трансвагинално, тогава резултатите от изследванията ще бъдат по-точни. Но този метод не изключва риска от инфекция и увреждане на органи като вагината и шийката на матката..

Най-често скрининговият ултразвуков преглед за период от 12 седмици се извършва по трансабдоминалния метод. Вторият тип изследвания се използва само в определени случаи: ако матката е разположена достатъчно дълбоко или бременната жена е с наднормено тегло (прекомерното затлъстяване пречи на процеса на определяне на важни показатели за развитието на плода чрез задвижване на сензора над корема).

Продължителността на процедурата може да бъде поне 10 и максимум 30 минути.

Дешифриране на резултатите от ултразвуков скрининг: показатели, норми

Последният етап на скрининговия ултразвуков преглед е декодирането на протокола, след което данните се анализират и сравняват с нормата. Първоначално, когато провежда ултразвуково сканиране, лекарят установява дали е едноплодна или многоплодна бременност. Във втория случай диагнозата показва точно колко плодове се развиват, в една яйцеклетка или различни.

Протоколът за ултразвуков скрининг съдържа информация за местоположението на ембриона, а именно към коя част на тялото е насочен към родовия канал. На 12 гестационна седмица всяко представяне на плода се счита за норма, дори диагонално поставяне.

Този показател става важен за период от 32 седмици. До този период детето трябва да заеме желаната позиция - главата надолу. Отклонение от нормата е тласък за началото на медицинските действия - промяна в предлежанието на плода.

Протоколът за ултразвуков скрининг, проведен на 12 седмици, съдържа данни за размера на детето. След тълкуване на такива важни показатели, лекарят прави заключения относно правилността на бременността и развитието на плода. Процедурата за ултразвуков скрининг ще даде надеждна информация, ако тя бъде дешифрирана от квалифициран специалист.

В процеса на анализ на получените показатели лекарят се фокусира върху следните норми:

 • По отношение на растежа плодът трябва да достигне 8,2 см;
 • Стойността на теглото варира от 17 до 19 грама;
 • Областта на яката се характеризира с размер от 0,71 до 2,5 mm;
 • Главата трябва да е с размер до 21 mm;
 • От париеталната зона до опашната кост дължината на плода трябва да бъде между 43 и 73 mm. КТР е един от най-важните показатели при определяне на точната продължителност на бременността;
 • Бедрената част на крака се характеризира с дължина от 7 до 9 мм.

В допълнение към горните показатели, лекарят взема предвид и други измервания, под формата на обиколка на главата, дължина на раменете, диаметър и обиколка на корема, размер на сърцето. Тези стойности са особено значими, ако има аномалии в размера на плода. След това лекарят оценява еднородността на растежа на плода..

Наличието на малки отклонения от нормата надолу не се счита за патология на развитието. Ако ултразвукът показва малък размер на плода спрямо нормативните показатели, тогава причината за това не е непременно забавяне на развитието. Това може да се обясни с неправилно установената гестационна възраст, както и с наследствеността..

При декодиране на скринингово ултразвуково изследване, проведено по време на 12-седмичен период на бременност, лекарят обръща внимание и на такива параметри като количеството и качеството на околоплодните води. Всяко отклонение от нормата, както нагоре, така и надолу, може да показва инфекция на бъдещата майка, както и нарушения във функционирането на бъбреците на плода или неговата централна нервна система. Наличието на облачен нюанс се счита за отклонение от нормата и показва, че бъдещата майка е заразена с инфекциозно заболяване.

Въз основа на резултатите от ултразвуков скрининг за период от 12 седмици се оценява състоянието на плацентата и мястото на нейното закрепване (предни, задни стени на матката или дъното й). При пълно или частично затваряне на вътрешния фаринкс от плацентата се прави цезарово сечение в точното време. Възможно е да се установи фактът, че плацентата е ниско прикрепена (7 см или по-малко от фаринкса), възможно е само по време на ултразвуков скрининг. Ако това се случи за период от 12 седмици, тогава на бъдещата майка се предписва спазване на спокоен режим. В случай на подравняване на плацентата с 36 седмици, необходимостта от цезарово сечение изчезва.

Зрелостта на плацентата до 12 седмици обикновено трябва да бъде нула. През този период на бременност плацентата може да съдържа калцификации, което е допустимо и се счита за нормално..

В случай, че по време на ултразвуков скрининг за период от 12 седмици лекарят разкрива, че плацентата е в процес на частично или пълно изсъхване, бременната жена се нуждае от спешно лечение.

По време на ултразвуковия скрининг се измерва шийката на матката. Обикновено дължината му трябва да бъде най-малко 3 см. При намалена скорост (2 см или по-малко) на бъдещата майка се предписва хоспитализация и почивка в леглото. Ако отклонението от нормата е голямо, тогава, както е предписано от лекаря, настъпва хирургическа интервенция.

Бременна жена на 12 седмици не трябва да усеща тонуса на матката, който се проявява под формата на болка в долната част на корема и нейното вкаменяване. Наличието на хипертоничност, потвърдено чрез ултразвуков скрининг, е заплаха за раждането на дете. В този случай бъдещата майка е хоспитализирана или е предписано лечение у дома.

След приключване на ултразвуковото изследване се декодират и данни за мозъка на ембриона и симетрията на неговите полукълба. Обикновено външният вид на мозъка на ултразвукова машина наподобява пеперуди. По време на първия ултразвуков скрининг лекарят получава гестационната възраст, изчислена от устройството и PDD.

По времето, когато се извършва ултразвуков скрининг на плода за период от 12 седмици, следните моменти могат да бъдат подозрителни за специалист:

 • Размерът на носната кост не съответства на нормата, но е по-малък или изобщо не е дефиниран;
 • Няма ясни очертания на лицето;
 • Липсва втората пъпна артерия;
 • Показва се херния в пъпа;
 • Пулсът е под или над нормата.

Декодиране на резултатите от кръвен тест: показатели, норми

След приключване на ултразвуковата процедура се взема биохимичен кръвен тест от бъдещата майка от вена. Въз основа на резултатите се оценяват свободният бета-hCG, протеин-А и някои хормони. За период от 12 седмици, hCG обикновено трябва да бъде най-малко 13,4 ng / ml, максимум 128,5 ng / ml. Нивото на протеин-А в кръвта обикновено е в диапазона от 0,79 до 4,76 mU / ml.

Отклонението на hCG в кръвта от нормата нагоре може да бъде повлияно от токсикоза, наличието на няколко плода или болест на Даун при дете. Ако нивата на хормоните са под нормата, тогава има вероятност плодът да се развива бавно или бременността да замръзне.

Ако протеин-А се съдържа в кръвта в по-малко количество, лекарят може да подозира заплахата от прекъсване на бременността или наличието на хромозомни заболявания при плода.