Очното дъно на матката е разположено... отгоре. Именно там, по-близо до дъното (т.е. отгоре), трябва да се прикрепи плацентата. Но това не винаги се случва и в около 15% от случаите бъдещите майки ще разберат по време на рутинен ултразвуков преглед за ниското местоположение на плацентата.

Каква е заплахата и възможно ли е да се направи нещо?

Къде е ниското местоположение на плацентата?

Обикновено те казват за ниска плацентация, когато от фаринкса на матката до ръба на плацентата останат 5,5–6 см. Лекарят вижда този резултат дори при планираното ултразвуково сканиране на 12 седмици и прави бележка за това в картата на бъдещата майка. За толкова кратко време това всъщност няма значение, защото плацентата расте и се движи до 36-та седмица от бременността.

Защо ниското местоположение на плацентата е опасно?

Лекарите имат две причини за безпокойство.

Лошо кръвоснабдяване на долната част на матката в сравнение с горната. Колкото по-лошо е кръвоснабдяването на плацентата, толкова по-малко хранителни вещества получава бебето..

Натискът, който растящият плод оказва върху плацентата - в крайна сметка никой не е отменил силата на гравитацията! Компресираната плацента не само не изпълнява напълно функциите си, но може и да се ексфолира, което вече ще се превърне в пряка заплаха за бременността.

”Но, както вече подчертахме, до 22-24 седмици всичко това не е от основно значение..

Ниска миграция на плацентата

По време на бременност плацентата се движи и това не е изненадващо.

Първо, това е жив орган, в който някои области могат да отмират, а други да растат..

На второ място, той трябва да отговаря на хранителните нужди на детето, което означава, че трябва да се увеличава по размер, докато бебето расте..

На трето място, той се прикрепя към стената на променящия се размер на матката и нейното положение се променя заедно с нейното разтягане.

Възможно е да се предвиди движението на плацентата въз основа на мястото на нейното закрепване, което лекарят отбелязва по време на първия ултразвук.

„Най-благоприятното местоположение е на задната стена на матката, която е по-близо до гръбначния стълб. Тя се простира по-малко по време на бременност и най-вероятно до средата на срока плацентата ще има време да се издигне до безопасна височина.

Най-неблагоприятното местоположение е отдолу и отпред - именно тази част от матката се простира най-вече и плацентата може просто да няма време да „пълзи“ по-високо.

Защо плацентата се прикрепя толкова ниско?

Причината всъщност е една - увреждане на ендометриума на матката на тези места, където нормално трябва да се прикрепи плацентата. Но това може да бъде причинено от различни обстоятелства. Между тях:

белези след цезарово сечение или други операции върху тялото на матката;

увреждане на тъканите след аборт или премахване на новообразувания;

промени в ендометриума след инфекциозни заболявания;

големи новообразувания (например миома на матката), които сами по себе си не пречат на бременността, но „заемат най-добрите места“;

малформации на тялото на матката (например седло или двурога матка);

многоплодна бременност (близнаци могат да имат както общи, така и отделни плаценти, а във втория случай един от тях често е прикрепен твърде ниско).

Ясно е, че не можете по никакъв начин да оправите формата на матката или белега след операцията, но този, който е предупреден, вече е въоръжен! Сега знаете, че не трябва да пропускате планиран ултразвук на 12-та седмица от бременността..

Ниска плацентация при 12 гестационна седмица. Какво следва?

Нищо! За кратък период от време дори не най-успешното местоположение на плацентата не влияе по никакъв начин на хода на бременността. Вслушайте се в препоръките на лекаря (те могат да се отнасят до ограничаването на физическата активност и допълнителния прием на комплекс от витамини и минерали), внимателно наблюдавайте здравето си, незабавно се свържете с предродилната клиника за кървави отделяния и болки в долната част на корема (това обаче трябва да се прави по всяко време и положение на плацентата).

”И не пропускайте следващия ултразвук - той обикновено е насрочен след 10 седмици!

Ниска плацентация при 22 гестационна седмица. Какво следва?

Най-вероятно по време на следващия преглед лекарят заявява, че плацентата вече е мигрирала по стената на матката и вече не можете да се страхувате от хода на бременността си. Ако плацентата все още се намира в самото гърло на матката, тогава, уви, ще трябва да предприемете някои мерки.

Ограничете физическата активност. Дори специални набори от упражнения за бременни жени могат да ви навредят сега, да не говорим за бягане, скачане, вдигане на тежести...

Откажете интимността, поне от традиционните й форми с дълбоко проникване. Не нарушавайте отново зоната на матката, към която е прикрепена плацентата..

Опитайте се да си почивате повече, ако можете да легнете, легнете (помните ли, че гравитацията работи срещу вас сега?) Поставете малка възглавница под краката си по време на сън.

„Но най-важното правило е да не се притеснявате! Шансовете са много големи, че ситуацията ще се промени до 36-та седмица от бременността.!

Ниска плацентация при 36 гестационна седмица. Раждане с ниска плацента

„Ако нямате късмет и плацентата все още е в самия край на фаринкса на матката (припомнете си, критичната цифра е 5,5 см), тогава най-вероятно ще имате планирана хоспитализация и цезарово сечение..

Много жени са в настроение за естествено раждане и се притесняват, че „всичко се обърка“. Но в този случай хирургичната интервенция е напълно оправдана: обемната плацента предотвратява „придвижването на бебето към изхода“, което сериозно забавя и усложнява раждането, а освен това (и това е най-опасното) може да се ексфолира преди време. Докато детето не се е родило и не е поело първия дъх, плацентата и пъпната връв също са негови дихателни органи, без тях бързо настъпва хипоксия, бебето буквално се „задушава“ дори в утробата. Трагична ситуация, изискваща спешна намеса и резултатът може да бъде много по-лош, отколкото при планирана операция!

И накрая, при граничното положение на плацентата - същите 5,5-6 сантиметра, когато е възможно и естествено раждане, но все пак съществува риск от неблагоприятно развитие на ситуацията, лекарят може да пробие феталния пикочен мехур в самото начало на раждането.

”Когато амниотичната течност се излее, главата на бебето бързо потъва към маточния фаринкс и притиска и отблъсква плацентата.

Такова решение обаче е възможно само ако бебето е разположено правилно; ниска плацентация и седалищна презентация - недвусмислени индикации за оперативна доставка.

Не забравяйте, че без значение как протича бременността ви, основното е здравето на майката и бебето. Съвременното акушерство може да се справи с най-предизвикателните ситуации, най-важното е да запазите спокойствие и да следвате препоръките на Вашия лекар.!

Ниска плацента, 12 седмици

 • 23 януари 2017
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Таракашка
Създаден преди 17 часа

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 3 часа

Автор: Олга Вареневна
Създаден преди 21 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 12 часа

Автор: Yaroslavka2015
Създаден преди 17 часа

Автор: Лесундра
Създаден преди 22 часа

Автор: Ульона
Създаден преди 21 часа

Автор: Евгешка
Създаден преди 18 часа

Автор: Veronika1201
Създаден преди 20 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 2 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Ниска плацентация по време на бременност: причини, признаци, лечение

Плацентата е уникален орган, който се образува по време на бременност, за да защити новия живот в тялото на майката. Чрез него кислородът, храната се доставят на плода, а отпадъчните продукти на бебето също се отстраняват. След 12 гестационна седмица, хорионът се трансформира в плацентата, тоест орган, който е проникнат от безброй кръвоносни съдове.

На 16 гестационна седмица настъпва окончателното узряване на плацентата. Но това не означава, че растежът на черупката спира. Активно расте до 36 седмици, като осигурява на бебето много хранителни вещества и кислород. Не винаги се развиват благоприятни условия за развитието на плацентата. Поради това около 15% от жените са изправени пред ниска плацентация. По принцип тази диагноза се поставя на жени на възраст 30-35..

Какво означава ниска плацентация?

Счита се за нормално, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена към задната стена или към дъното на матката (разположена отгоре). Именно там се образува плацентата, с помощта на която бебето се снабдява с кислород и от него се отстранява въглеродният диоксид, както и хранителни вещества.

Но има и ситуации, когато ембрионът е прикрепен отдолу, по-близо до изхода на матката. Това показва, че местоположението на плацентата е ниско. Можем да говорим за това, когато разстоянието между фаринкса (излизане от матката) и плацентата е по-малко от 6 cm.

Основни причини

Ниската плацентация при бременни жени може да бъде причинена от следните фактори:

 1. Тежка физическа активност върху женското тяло до момента на зачеването и през първите месеци на бременността.
 2. Аборт (те винаги увреждат ендометриума).
 3. Жената е на възраст над 35 години.
 4. Операции на матката.
 5. Предишни инфекции и възпаления на тазовите органи и репродуктивната система.
 6. Наличието на вродени малформации на матката и структурни особености на женските вътрешни полови органи.

С други думи, всяко почистване, аборт и възпаление са много травматични за ендометриума. Оплодената яйцеклетка преминава през матката в търсене на най-качественото и безопасно място за прикрепване. И колкото по-ниско е разположено, толкова по-лошо е състоянието на ендометриума.

Признаци за ниско състояние на плацентата

Признаците, че плацентата е ниска, са:

 1. Ултразвуково изследване на 12 гестационна седмица.
 2. В началния етап жената обикновено не забелязва никакви симптоми. Най-вече те започват да се появяват през третия триместър, когато плодът е със значителни размери..
 3. На 20-та седмица тази диагноза се потвърждава или опровергава чрез ултразвук. Това е записано в амбулаторната карта на бременната жена.

Следните фактори също показват ниско местоположение на плацентата:

 1. Кървене. Неговият поток зависи от стойността на отлепване на плацентата. Ако откъсването е малко, тогава ще се отдели малко кръв. Възможно е да няма болка в долната част на корема.
 2. Рисуващи болки в долната част на гърба и долната част на корема.
 3. Повишена умора и слабост.
 4. Ниско кръвно налягане.

При тежко отлепване на плацентата кървенето ще бъде тежко. В тази ситуация могат да се наблюдават следните симптоми: болка в долната част на корема, припадък, повишена умора, световъртеж. Кървавото отделяне обикновено започва след запек, кашлица, енергични движения или повишено физическо натоварване. Ако забележите дори най-малкото отделяне на кръв, незабавно посетете вашия гинеколог.

Опасност от ниска плацентация

Повечето бъдещи майки, които все още не са изправени пред това явление, започват да се притесняват: какво означава ниското местоположение на плацентата, какво е опасно и какви са последствията?

 1. Поради близкото местоположение на плацентата до фаринкса на матката, отворът се блокира и поради тази причина започва кървенето. Поради отлепване е възможен спонтанен аборт.
 2. Рискът бебето да липсва хранителни вещества и кислород се увеличава, тъй като броят на съдовете в долната матка е недостатъчен.
 3. Ако плацентата е разположена ниско по задната стена, усложненията са по-чести. Но вероятността от самокорекция на ситуацията е по-висока. В такива случаи може да има вътрешно кървене, без външно отделяне. В тази ситуация има усещане за натиск в долната част на корема поради натрупването на кръв, както и незначителни болкови усещания, които се усилват с времето..
 4. Ако плацентата е разположена ниско по предната стена, тогава с растежа на плода и матката тя ще се движи и може напълно да блокира фаринкса. Има голям риск бебето да бъде увито около пъпната връв. В този случай жената трябва да следва всички препоръки на специалист и да се грижи специално за здравето си..

Какво може да се направи

Тази патология не може да бъде излекувана. Плацентата сама определя къде да се прикрепи. Там ще се намира. Ако общото здравословно състояние на жената не се влоши и симптомите не са изразени, тогава трябва да се спазват редица правила, които ще допринесат за нормалното развитие на бременността:

 1. Избягвайте конфликти и стрес. Опитайте се емоциите, които чувствате, да са само положителни..
 2. Когато сте в легнало положение, краката ви трябва да са по-високи от нивото на торса ви. За да спуснете тялото под краката, можете да поставите възглавница под тях.
 3. Сексуалният живот с това заболяване не може да бъде ангажиран.
 4. Избягвайте пренапрежение и физическо натоварване (не скачайте, не ходете бързо, не тренирайте и не вдигайте тежести).
 5. Използвайте обществения транспорт възможно най-малко.
 6. Внимавайте за правилното хранене. Благодарение на него детето ще получава естествени витамини от ежедневната ви диета..
 7. Ако забележите дори незначителни зацапвания, посетете специалист възможно най-скоро. Ако кървенето е силно, обадете се на линейка..

Допълнителни мерки

Дори на тези бременни жени, при които всичко е нормално, се препоръчва да извършват превантивни мерки срещу ниска плацентация. Основният метод е да се приемат следните лекарства:

 1. Антитромбоцитни агенти. Използването им подобрява притока на кръв, намалява способността за образуване на тромбоцити и тяхната адхезия. Това подобрява притока на кръв в плацентата и предотвратява отслабването. Това свойство има лекарство, наречено пентоксифилин (Trental).
 2. Препарати за стабилизиране на нарушената работа на плацентата: съдова, както и за подобряване на метаболитните процеси. Те включват: Дипиридамол, Актовегин, глюкоза и витамини С, Е, А.
 3. Токолитици. Използва се не само магнезиева терапия, но и бета-адреномиметици (Ginipral).
 4. Спазмолитици. За предпочитане е да ги приемате в ранните етапи, в момент, когато не се препоръчва прием на лекарства с магнезий.

В допълнение към наблюдението и основното лечение, бременните жени с диагноза ниско предлежание на плацентата се нуждаят от набор от превантивни мерки за предотвратяване на забавяне на растежа на плода и подобряване на работата на мястото на детето с такава подредба..

Раждане с ниско разположение на плацентата

Много често ниската плацентация не се появява до момента на раждането. Много майки се притесняват как ще протече раждането с такава разочароваща диагноза..

 1. По принцип, ако състоянието на бременната жена е задоволително и няма усложнения, тогава раждането протича естествено. Но в същото време женското състояние се наблюдава непрекъснато: записват се броят на секретите, кръвното налягане, положението на бебето в утробата, както и неговият пулс.
 2. Ако диагнозата се потвърди и след 36 гестационна седмица (разстоянието от плацентата до фаринкса е по-малко от 2 см) се появява кървене, различни неблагоприятни симптоми, тогава раждането се извършва главно с помощта на цезарово сечение.

Как да повдигнете плацентата по време на бременност

Възниква въпросът дали е възможно да се повдигне плацентата. Няма окончателни изследвания по този въпрос. Ако плацентата е разположена близо до шийката на матката или по протежение на задната стена, тогава тя се движи много по-бавно, отколкото когато е на предната стена. Това се дължи на по-лошото кръвоснабдяване отпред. Поради тази причина мястото на детето мигрира в търсене на нови съдове..

Клиничните мерки за стимулиране на движението на плацентата са както следва:

 1. Лечение на ICI. Смята се, че чрез коригиране на цервикална недостатъчност е възможно да се създадат по-подходящи условия за миграция на детско място. Но това не винаги може да се направи, тъй като рискът от кървене е голям..
 2. Терапия с магнезия. Експертите смятат, че лекарствата, които съдържат магнезий, помагат за отпускане на миометриума. И това има благоприятен ефект върху движението на плацентата. Тези лекарства са превенция и преждевременно раждане на бебе и забавен растеж на ембриона. Такава терапия се провежда от втория триместър..

В 50% от случаите, през третия триместър, плацентата се повишава сама. В този случай се постигат главно нормалните стойности.

Кога да посетите лекар

В повечето случаи усложненията с ниска плацентация възникват внезапно. Например, кървенето може да се появи веднага след сън, когато все още не сте направили никакви движения. Като правило няма болка.

Спешно е да се консултирате с гинеколог в такива ситуации:

 1. Когато има остра болка в корема.
 2. Ако движенията са спрели или рязко са се увеличили.
 3. Когато се появи дори леко размазващо кафяво отделяне.

Жена с подобна диагноза трябва да се грижи добре за себе си през целия период на раждане на бебе, дори ако здравето й е отлично.

Как може да се идентифицира патологията

Единственият информативен и безопасен начин за диагностика на патологията е ултразвукът. С негова помощ можете не само да разберете къде точно се намира плацентата, но и на какво разстояние е от шийката на матката. Важно е да се оцени динамиката на процеса.

От гледна точка на безопасността за бебето, използването на други съществуващи методи (ЯМР и КТ) е неразумно.

Местоположението на седалката на детето също се установява по време на цезарово сечение, ако то се извършва спешно (с откъсване) или по планиран начин.

Много жени се интересуват дали е възможно самостоятелно да се идентифицира патологията. Но този проблем не се проявява по никакъв начин до момента на усложненията. Няма специални усещания за изпускане или болка, общото благосъстояние на бременната жена е нормално и движенията на плода не се нарушават.

Веднага щом се появят усложнения, клиничната картина започва да им съответства. При отделяне се появяват силни болки и отделяне, при преждевременно раждане или заплаха от спонтанен аборт - контракции и болка. Поради тази причина е толкова важно да се направи ултразвуково сканиране, да се вземат тестовете, предписани от лекаря, и да се посети специалист навреме. По-добре е да проведете ултразвуково изследване на добър апарат и с висококвалифициран специалист..

Ниска плацентация при бременни жени, предлежание на плацентата, лечение.

Какво е ниско предлежание на плацентата? Това е доста често срещана патология при жени с гестационна възраст до 30 седмици. Освен това се среща по-често при жени над 30-35 години, които преди това са имали бременност. Откъде идва този модел и какво може да бъде опасно за ниската плацентация по задната стена и отпред, както и пълното представяне на мястото на детето?

Къде точно в матката трябва да се намира мястото на бебето? На една от стените му или в дъното, но не и в областта на вътрешния фаринкс (изход към матката на шийката му). Ако мястото на бебето е разположено директно върху вътрешния фаринкс, лекарите диагностицират предлежанието на плацентата. Докато поддържат диагнозата до 36-та гестационна седмица, лекарите не само хоспитализират жената в началото на болницата, но и й правят цезарово сечение по планов начин. Ако мястото на бебето е близо до долната част на матката, лекарите поставят малко по-различна диагноза - ниска плацентация по време на бременност и това подравняване обикновено е по-малко опасно. В този случай бебешката седалка се намира на разстояние не повече от 6 см от вътрешния фаринкс..

И така, плацентата или „мястото на бебето“ е основната защита на нероденото бебе през периода на вътрематочния живот. Това е удебелена мембрана и се образува в стената на матката веднага след оплождането и прикрепването на яйцеклетката.

Именно с негова помощ нероденото дете получава хранене, кислород и защита от проникването на различни токсини и възможни инфекции от тялото на майката през цялата бременност..

Важен момент е местоположението на плацентата:

 • на по-малко от 6 см (на практика 2 см) от вътрешната ос на матката - ниска плацентация;
 • на повече от 6 см от изхода (вътрешна ос) на матката - нормалното положение на плацентата.

Откъде идват тези данни? Факт е, че според проучванията, близо до дъното на матката, притокът на кръв най-благоприятно влияе върху образуването и кръвоснабдяването на плацентата. И именно разстоянието от повече от 6 см от фаринкса на матката се счита за оптимално..

При ниско прикрепване на плацентата вече има някои проблеми с хода на бременността. Със сигурност ще обмислим с вас как точно ниската плацента влияе на бъдещата майка и бременността..

Междувременно нека разберем защо се е случило това и какво е могло да повлияе на прикрепването на плацентата? Причините за това явление могат да бъдат както анатомични особености на жената, така и предишни заболявания на гениталната област: инфекции, възпаление, аборт.

Какво е опасно

Ниска плацента по време на бременност. Тази диагноза, за съжаление, се появява в голям брой медицински досиета на бременни жени. И какво е това и колко опасно е това състояние на нещата?

Нека започнем с факта, че обикновено плацентата трябва да бъде прикрепена по-близо до дъното на матката, тъй като именно тук метаболизмът протича с максимална скорост, което означава, че притока на кръв ще върви с максимална скорост, което е много полезно за плода. Понякога обаче плацентата е прикрепена под дъното. И ако мястото на закрепване е по-ниско от шест сантиметра от вътрешния фаринкс, тогава това е ниската плацента.

В този случай един въпрос е от основно значение - дали плацентата припокрива фаринкса на матката. В крайна сметка именно от отговора на този въпрос зависи решението дали раждането ще протече по естествен път или ще е необходимо цезарово сечение..

Възможностите са три:

 1. Ниско разположената плацента не припокрива вътрешния фаринкс;
 2. Плацентата частично припокрива фаринкса. Това се нарича непълна предлежание на плацентата;
 3. Плацентата напълно покрива фаринкса. Тази позиция се нарича плацента превия..

Ако сте диагностицирани с третия вариант, само в този случай цезарово сечение не може да бъде избегнато. Първите две опции не са индикация за цезарово сечение и е възможно да сте в състояние да раждате бебе по естествен път.

В случай на предлежание на плацентата, маточният фаринкс е напълно затворен и това ще попречи на бебето да влезе в малкия таз. И в случай на непълна предлежание на плацентата, раждането се извършва в пълна готовност за операция, ако е необходимо. Ако ниската плацента по време на бременност не блокира фаринкса, тогава такава жена трябва да помни, че е възможно ранно отлепване на плацентата и тя трябва внимателно да наблюдава здравето си и да следва всички препоръки на лекуващия лекар.

Защо има неправилно закрепване на плацентата? Обикновено оплодената яйцеклетка прониква в стената на матката, създава в нея депресия - лакуна. Чрез лакуната всички необходими вещества започват да текат към яйцето. С течение на времето лакуната се превръща в плацента. Най-доброто място за прикрепване на яйцеклетката е в задната стена на матката и нейното дъно. И именно там оплоденото яйце обикновено се намира..

Но ако стените на матката имат някакви дефекти, тогава яйцето не може да се прикрепи на правилното място и се намира отдолу. Дефектите могат да бъдат различни. Например, като:

 • Белези след оперативно раждане;
 • Белези след аборт;
 • Миоматозни възли;
 • Аденомиозни образувания;
 • Вродени анатомични дефекти.

Ниското разположение на плацентата е опасно, тъй като храненето на плода може да бъде нарушено. Следователно, тези бременни жени с ниска плацентация вероятно ще развият фетално недохранване и хипоксия. И може да има и ранно отлепване на плацентата..

Отлепването на плацентата не винаги е пълно, когато се появи много кървене и плодът умре. Понякога откъсването може да бъде частично. И на мястото, където това се е случило, кръвта започва да се натрупва и се образува хематом. Колкото по-голяма е площта, където плацентата се ексфолира, толкова по-зле се чувства малкият човек.

Не всички бременни жени имат ниска позиция на плацентата до края на бременността. Миграцията на плацентата е често срещана. Това е така, защото долната част на матката непрекъснато се променя и увеличава размера си. Следователно мястото на прикрепване на плацентата се издига.

Статистиката казва, че само пет процента от бременните жени, които са диагностицирани с ниска плацентация, тази ситуация се запазва до тридесет и втората седмица. От останалите пет процента само една трета запазва ниска плацента до тридесет и седем седмици.

Съвременната медицина не знае как да се справи с ниското местоположение на плацентата. Трябва обаче да посещавате редовно Вашия лекар и да се надявате да не попаднете в нещастните пет процента..

Причини

Експертите посочват няколко причини, поради които плацентата при бременна жена може да е ниска. Един от тях се крие в анатомичните особености на органите на женската репродуктивна система. Това може да бъде улеснено както от вродени патологии (физиологични аномалии), така и от тези, придобити в резултат на излагане на негативни фактори. Ниската плацентация може да е следствие от минали възпалителни процеси, генитални инфекции и съдови заболявания на тазовите органи или хирургични интервенции в областта на гинекологичните органи. Бременните жени в напреднала възраст също попадат в рисковата група за формиране на ниска плацентация..

Плацентацията се среща най-често при жени, които не раждат първото си дете. Това се забелязва по време на ултразвуково изследване. Положението на матката постоянно се диагностицира от лекарите. По-специално, те правят ултразвуково сканиране - на 16, 24-26 и 34-36 седмици те също могат да извършат динамично ехографско изследване.
Източник: beremennost.net

Симптоми

Основните симптоми на ниска плацентация са кървене и силна болка в корема. Те могат да се появят в резултат на физическо натоварване, кашлица, запек, къпане и дори нервно пренапрежение. Трябва да се отбележи непредсказуемостта на кървенето, което, започвайки с лек разряд, скоро става обилно. При около 30 гестационни седмици маточният тонус се повишава, което причинява плацентарно кървене. Постоянното кървене може да доведе до анемия и хипотония, придружени от летаргия, слабост, висока умора и промени в косата, ноктите и кожата.

Диагностика

В днешно време диагностиката на ниска плацентация се извършва с помощта на: Скринингов ултразвук. Характеристиката му е високо точно определяне на локализацията на плацентата в маточната кухина. По правило ултразвукът се извършва три пъти по време на бременност: на 16, 24 и 36 седмици от бременността. Лабораторни изследвания, по време на които кръв, фибриноген и др. Инвазивните техники - амниография, изотопно сканиране и артериография, представляват определен риск за пациента и плода. Специални изследователски методи като тест на Kleihauer-Betke. Изследвания на общи признаци - дебелина, структура, специфичност на кръвния поток и др. Окончателната диагноза се поставя въз основа на резултатите от палпацията на плацентата. Поради своята рисковост, вагинално изследване се извършва само в екстремни случаи..

Лечение

За съжаление, медицинско лечение на ниска плацентация по време на бременност не е възможно. В повечето случаи може само да се очаква, че самата плацента ще заеме по-подходящо място. Това е не само възможно, но и най-вероятно. Матката непрекъснато расте, което допринася за промяна в положението на матката. Така че, ако една жена е диагностицирана с ниска плацентация на 20-22 или дори 32 седмици, това не е присъда. Смята се, че до 36 седмици позицията на плацентата може да се промени..

Какво да правим с ниска плацентация, тъй като лечението на това заболяване е невъзможно? На първо място, трябва да се откажете от секс и други физически дейности, като вдигане на тежести, спорт и други подобни. Освен това е необходимо незабавно да информирате лекаря за всеки случай на кървене. През цялата бременност лекарите ще следят отблизо състоянието на плацентата на жената. Много е важно да се подложите навреме на всички планирани ехографи. Най-вероятно ниската плацентация по време на бременност през 3 триместър ще премине сама.

Раждането е абсолютно нормално, ако разстоянието между плацентата и шийката на матката е повече от 6 сантиметра. Дори и с малко по-малко разстояние, няма особен риск. Ако лекарят смята ниското местоположение на плацентата за нежелателно, тогава феталният пикочен мехур се пробива по време на раждането. След това плацентата се фиксира с главата на бебето. Процесът на раждане обаче в този случай изисква по-опитни специалисти и внимателно наблюдение..

Ако плодът е в грешна позиция (краката напред), лекарите ще направят цезарово сечение, за да избегнат усложнения. При ниска плацентация може да има проблем с пълно затваряне на изхода от матката. В този случай, цезарово сечение на тридесет и осмата седмица от бременността.

Ниска плацента: какво заплашва и какво да се прави?

На 14-та седмица от бременността за първи път направих ултразвук. Оказа се, че плацентата е разположена много ниско и долният й ръб достига вътрешната ос, но без да я припокрива. Когато попитах каква опасност може да носи, лекарят каза, че при такова разположение на плацентата естественото раждане е невъзможно и това е абсолютна индикация за цезарово сечение. Тя каза да повтори ултразвука след месец. По време на самата процедура тя попита дали ме боли стомаха, има ли кървави секрети. Стомахът понякога боли, но нямаше кървави секрети.
Никога не съм мислил, че ще ме докосне. Не съм правила аборти. Това е първата ми бременност. Винаги бях здрав, силен, занимавах се със спорт, опитвах се да се храня правилно. Бях сигурна, че сама мога да се справя с раждането.
Но всичко е сополи.
Може ли някой да ми каже какво е могло да причини това положение на плацентата и какво мога да направя, за да го повиша? И най-важното, не е ли опасно за детето?

Дана, не се притеснявай първо. Ниската плацента на 14 седмица все още не казва нищо. Приеха ме в болницата на 11 седмици с обилно кървене, бях сигурен, че съм загубил детето. На ултразвука се оказа, че детето, TTT, всичко е в ред, но има предлежание на плацентата с припокриване на фаринкса, това беше кръвта. Но веднага се успокоих, като обясних, че плацентата се издига с растежа на матката. Вече на 15 седмици няма припокриване, но плацентата все още е ниска. Сега имам срок от 30 седмици, плацентата вече се е вдигнала толкова много, че няма индикация за цезарово сечение. И накрая, плацентата ще заеме мястото си след 36 седмици. Така че наслаждавайте се на бременността си и бъдете здрави, всичко ще се оправи.
Да, но не е нужно да правите нищо специално, ако не кърви.

Дана, на 14 седмици всичко беше точно като твоето. Направо едно към едно. Лекарят ми предписа да пия по една таблетка ношпа на всеки 4 часа. Но не повече от 5 таблетки на ден. Можете да замените една от техниките noshpa с таблетка Mg B6. В същото време, пастелен режим и минимална физическа активност. Необходимо е да издържите на всичко това поне 12 дни (за предпочитане 2 седмици). : yogu:
Сега имам 23 седмици. И миналата седмица специалистът по ултразвук ми каза, че плацентата ми "напредва" и вече се е повишила с 4 см. Това е добър резултат. Ето защо, сега продължавам да пия ношпа (обаче вече 3 пъти на ден след хранене по една маса). Надявам се всичко да е чудесно. Въпреки че плацентата се счита за нормална над 6 cm.
Консултирайте се с Вашия лекар за износването и не се притеснявайте. Защото нервите винаги провокират напрежение в матката.
Късмет.

Е, имах същото нещо на 14 седмици. Вярно, не ми предписаха никакви хапчета. Просто физическа почивка и никакъв сексуален живот
И на ултразвук на 24 седмица плацентата вече се беше издигнала и всичко беше наред. Така че не се притеснявайте. Казаха ми, че в 90% от случаите плацентата след това се издига с растежа на матката. Най-лошото е, ако започне кървене. Тогава трябва спешно да посетим лекар. Но това не означава, че детето може да бъде загубено..
Пази се! Здраве на вас и вашите деца

Съжалявам, изобщо няма секс? До края на бременността?

Вероятно повечето майки имат подобен проблем. Аз също. Намерен на 13-14 седмици, сега 18 седмици, но не особено голям успех. Моят лекар ми даде игли (Тя също прави акупунктура в гинекологията) и каза, че е необходимо да се повдигне плацентата, докато има време до 24 седмици. Ще се надявам. Основното нещо е да не се разстройвате. ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД.

Да, за секса, просто забравих да кажа. Уви, никакви. Но тук не ни дават никакви хапчета, смятат го за ненужно.

и аз също.
в смисъл от много източници, които чух, четох, че с растежа на матката
плацентата се издига
основното е спокойствието и позитивното отношение

Ако говорим за сексуални отношения, тогава ако жената има нужда от тях, но не ги получава, тогава матката става тонизирана (докато след оргазъм, напротив, тя се отпуска). Лично аз не ги спрях през цялата бременност с пълно предлежание на плацентата (фаринкса беше напълно блокиран).

С моите ежедневни техники за визуализация, плацентата ми се притесняваше да се издигне само месец преди раждането, но това също беше победа. И тя отиде до самото дъно, а преди това 7 ултразвука казаха, че фаринкса е блокиран от плацентата.

Техниката на визуализация се използваше от много жени, които познавах и работеше за почти всички. Състои се в представяне на определени изображения, които помагат да се разбере причината и да се отстрани. Най-често плацентата е много ниска при онези жени, които много се страхуват да не загубят бебе и, като че ли, затварят изхода с "длан".

Ако искате, можете да опитате и тази техника..

И на 18 седмици поставиха ниското положение на плацентата на доплер и след 4 седмици всичко беше нормално в този смисъл. Вярно е, че те започнаха да поставят узряването на плацентата 0-1 градуса (преждевременно). А сексът също беше забранен, когато имаше ниска позиция.

Е, не до края на бременността, а докато плацентата се издигне. Просто има риск от кървене с нисък валяк. Щом всичко стана нормално за мен, смело започнах да живея сексуален живот. Макар че преди това от време на време го правехме в противоречие със забраните на лекарите, но толкова много внимателно и не дълбоко.
Късмет

Благодаря много на всички! Започвам да се успокоявам. Предполагам, че наистина се страхувам да не загубя дете. Исках това толкова дълго, но съпругът ми смяташе, че е твърде рано. И няколко дни след последния ни разговор на тази тема, когато му обещах, че ще мълча за това, забременях.
Екатерина Иванова и къде можете да научите повече за тези визуални техники?

Едва вчера на курса ни казаха това. По време на бременността плацентата "мигрира" през матката и резултатите от първия ултразвук рядко остават на същото ниво до края на бременността. Разстоянието от гърлото до плацентата за нормално раждане трябва да бъде най-малко 50-55 mm - това е равно на половината от отвора на шийката на матката по време на раждането. Половината, защото пълното разкритие е около 10 см, което означава равномерно 5 см отстрани.

Наистина се надявам, че до 40-та седмица ще се оправиш.
Погрижете се за себе си и корема си.

С най-добри пожелания, Щипка и хлапе (на 33 седмици)

Според резултатите от ултразвука лекарят ме „зарадва“, че плацентата е разположена ниско. Какво означава това, какво заплашва? На този въпрос тя ми отговори: „пийте Magne B6, Courantil и Actovegin и всичко ще се оправи“. Само имената ме плашат. Може би някак без тях?
Тя също така заповяда да спазва сексуална почивка. Защо трябва да се спазва? Фактът, че има натиск върху стомаха, или че чуждо тяло се движи вътре? Или моето вълнение вече е опасно само по себе си? На кого лекарят обикновено е обяснил това, моля, споделете.

Начинаещ,
колко седмици имате?

Всичко зависи от това колко ниско е гърлото или не. И наистина срокът има значение.Ако срокът е малък, тогава има голяма вероятност той да се увеличи до момента на доставката. Ако не, определено цезарово сечение.

Начинаещ,
Curantil, Actovegin и Magne 6 е стандартен комплект за бременни, който се предписва на всички подред - необходимо е, не е необходимо. Те са безполезни за повдигане на плацентата..
Друг фактор е на коя стена е разположена плацентата. Ако отпред - сто процента ще се покачат. Някъде в средата на срока бях на 2 см от врата, в края на 8, изглежда

Newbie, Ако плацентата е ниска, това може да е проблем в раждането. всъщност най-често се издига.. ако срокът е кратък, тогава изобщо не трябва да се притеснявате.. въпреки че все пак си струва да се спазва някакъв мир - не вдигайте тежести, дори леко, не пренапрегвайте.
megne B6 - за да няма тонус, звънец - за кръвообращение, Actovegin - за предотвратяване на хипоксия - кислороден глад.. наистина, те нямат нищо общо с ниското прикрепване на плацентата.
сексуална почивка - това е случаят тук - първо, изглежда, че оргазмът може да провокира контракции на матката - което в случай на ниска плацента може да бъде опасно, и второ, ако сексът е достатъчно активен - това е почти същото като физическата активност да дори на самото място, което е много близо до прословутата ниска плацента.. зависи от това доколко сте свикнали. Аз, например, съжалявам за подробностите, обичам силно и дълбоко, имам нужда от цервикална стимулация, т.н. по принцип имам оргазъм е "цервикален", така да се каже. по време на бременност, струва ми се, е по-добре да не правим такива неща.. увлякохме се така и тогава кръвта ми кървеше и ако нежно и точно, без грубост, може би е възможно. но лично аз бих опитал без оргазъм. Толкова съм по-спокоен

Имам срок от 18 седмици, но къде беше прикачена, не си спомних
Актовегин, може би не трябва да го приемаш? Чувствам се добре, няма токсикоза, няма киселини. Така че, както разбирам, е рано да се говори за хипоксия.
Друг въпрос: след като започнахте да приемате Magne B6, започнахте ли да отпивате стомаха си? Дали това е лекарствена реакция или плацентата се движи?

Начинаещ,
Токсизозата и киселините нямат нищо общо с хипоксията.. Хипоксията може да не е във вас, а в плода. Вижте сами. Ако не сте жадни, не пийте. Ако пиете по-спокойно, пийте го. Това не са толкова "ужасни" лекарства, които в никакъв случай не трябва да пиете.

Чета за хипоксията и възникват още въпроси.
Нямам повече чист въздух от другите работещи московчани. Опитвам се да седя вечер с отворен прозорец, да ходя 30 минути сутрин и вечер. Хемоглобинът е висок - 122. Това не се е случвало често през целия ми живот, а след това изведнъж такъв успех!
Като цяло здравословното състояние е добро, драскотините и ожулванията зарастват по-бързо (имунитетът е на нивото), щитовидната жлеза работи на горната граница на нормата (няма йоден дефицит, от който толкова се страхувах).
И така, откъде дойде моята хипоксия? И със сигурност знам, че ако плодът се задуши, значи на мама й е трудно. Симптомите, като токсикозата, се засилват само с времето.

друг въпрос: как запекът засяга ниската плацента? Често седя и седя и нищо не се случва, натискам силно. И тогава си спомням, че сякаш не мога да напъвам и започвам да убеждавам малкия да се държи здраво, че не го изгонвам, а съседа си. Може би има някои слабителни за такива случаи или народни средства?

Новодошъл, казват те, може да нарасне много голям на Actovegin, така че не е нужно да се увличате, но като цяло - можете и можете да пиете в своя срок. Предписаха ми и лекар, все още мисля - пий - не пий. може би ще изпия един курс. стомахът може да отпива от червата, от факта, че матката расте.. Не бих свързвал това с Magne B6.

Newbie, при запек - повече съсиреци, сини сливи. възможно е, ако е наистина лошо - Duphalac, изглежда, само че е възможно по време на бременност
камо ли хипоксия ти загналааа, четеш най-лошото нещо. не непременно направо всичко трябва да е толкова зле.

това наистина е нещо, но не разпознавам хипоксията и не се страхувам
Знам го добре, защото по едно време тя е написала есе за вътрематочното развитие на дете. Затова бях нащрек за хапчетата.
Мога ли да пия чай за отслабване? И все пак имам и предимство.

Newbie, добре, не, такъв чай ​​определено не е необходим - какви са съставките? какво ще стане, ако ще има алергия, или същият тон ще се увеличи? много от тези чайове увеличават чревната перисталтика и мускулите на матката са много сходни с тези на червата. не си струва да правиш такива неща, IMHO. по-добре е да се храните правилно и да се движите повече


Момичетата хипоксия не е липсата на чист въздух. Това е нарушение, свързано с нарушено усвояване на кислород от тъканите. И можете да дишате дори концентриран кислород (което е смъртоносно), но ако микроциркулацията ви е нарушена, работата на дихателните ензими на ниво отделни клетки (токсини, хормонален дисбаланс и др. И др.), Свързването на кислорода от хемоглобина и разтварянето му в плазмата се нарушава, тогава и без това няма да влезе в тъканта. А хипоксията е опасна за плода.

Начинаещ,
Имах и това. Страхувах се от ултразвуковото сканиране, ВСИЧКИ казаха, че не можеш да понесеш. Тогава лекарят ми обясни всичко. Първо, спокойствие и само спокойствие. На второ място, след 20 седмици бебето ще започне да расте, матката ще се увеличи и плацентата трябва да се издигне. (Станах). Изпих всички тези лекарства, само Actovigin все още увеличава мускулната маса, бебето ще порасне по-бързо.

Предписаха ми цялото това baidu (звън, актовегин. Magne B6 - не, но никога не съм имал тон). От консултацията отидох в аптеката, честно купих всичко, а след това дойде майка ми и ми отмени всички хапчета.
Бебето се роди 4 кг на 38-та седмица (по мои изчисления - на 39-та). Имаше хипоксия - но не силна и разбираема (бях мързелив да ходя и като цяло бях доста заседнал). Хемоглобинът около 100.

Настоятелно не препоръчвам активен секс по време на бременност - добре! Не бях изведнъж на 8-мия месец. Но какво, ако беше след Вася-Вася? Бих погълнал скъпата си половинка с чорапи. Погрижете се за мъжете!

Чаят за отслабване не е в никакъв случай - нито един. Можете - пости дни. Полезно е да прочетете за програмата Sybarite и да разтоварите коктейла Sybarite.

Да, съжалявам за мъже! Той, разбира се, държи, не показва, но все пак забелязвам. Затова си помислих, може би можете да го поглезите поне от време на време
А за отслабването ми се прокрадна една малка мисъл: тази седмица ме претегляха 2 пъти през интервал от деня, на гладно и в едни и същи дрехи. Така че за първи път имам 74 кг, а на следващата сутрин цели 72 800! Свързвам това със задържане на течности. Как да проверите у дома? Не искам да казвам на лекаря нищо - това напълно ще сплаши.

Начинаещ, както се казва - можете, ако сте внимателни.. но можете да бъдете търпеливи, докато плацентата се издига.
но такова разпределение на теглото е нормално, почти всеки вечер има по килограм или два повече тегло.. просто трябва да отидете на лекар от сутринта, за предпочитане с празно черво.. и всичко е наред.. освен това всичко, което лекарят казва, може да се филтрира.

Начинаещ,
Можете да се объркате с изчисляването на консумираната и разпределена течност. През деня пребройте колко сте изпили (плюс супа, плюс сочни плодове) и сте изписали (можете спокойно да хвърлите 500 g на естествени изпарения).
И така - вижте пръстените, до ластика от чорапи.

Казват, че има подуване на вътрешните органи. Изглежда, че в началото са незабележими, а след това, когато е забележимо, веднага в болницата за „източване“. Затова реших да проверя отново

Ниска плацента е диагностицирана на 21 седмица, тя е прикрепена ниско поради микоплазма. Оттук и дефицитът, ниският хемоглобин, феталната анемия и т.н. Веднага след като микоплазмата беше излекувана, плацентата си дойде на мястото. Бебето се развива нормално, ТТТ

А моите момичета са просто някакви чудеса с плацентата! На 18 и 23 седмици Узи е писал, че е на върха пред плацентата. И вчера пишеше - долната позиция, е, как може да бъде това? Ходя на лекар само в неделя. Четох информацията в интернет навсякъде, където пише, че плацентата трябва да се издигне. Нищо не разбирай

Момичета, някой знае ли дали прекаленото натоварване в тоалетната може да доведе до отпадане на плацентата? Тя беше нормална за мен на последния ултразвук, но наскоро имах силен, съжалявам запек. Сега се притеснявам дали плацентата може да спадне от това, някои странни усещания в много долната част на корема след това

Когато бях бременна, паралелно с консултацията, бях наблюдавана в TsPSiR. Там за период от около 20 седмици ми беше дадено нормалното местоположение на плацентата, след това няколко седмици по-късно направих ултразвуково сканиране в клиниката, написах презентация, отидох до моя LCD, питайки как това може да стане, плацентата падна, което лекарят се вгледа в себе си очи, казвайки, че плацентата НЕ МОЖЕ ДА НАДОЛУ, НО САМО ДА СЕ ВДИГНЕ Тогава мениджърът изтича, със същите очи, започна да ме сплашва, казват, презентацията е ужасно нещо, че ако започне отделение, тогава дори линейка няма да ме закара в болницата, че трябва да се държа като порцеланова ваза. И аз седя толкова спокойно и казвам, че първо доказвате, че има презентация, а след това заплашвате хората до смърт. По някаква причина в червата си почувствах, че нямам нищо подобно, е, плацентата не може да слезе, тогава лекарят, който направи ултразвук в TsPSiR, беше много квалифициран. В резултат на това, след като една седмица по-късно направихме ултразвуково сканиране в същата клиника, се оказа, че няма презентация, казват, че е грешка
Така че това е, което искам да кажа, не се притеснявайте преди време, плацентата ИМА СОБСТВЕНОСТТА ДА РАСТЕ И НАГОРЕ СТЕНАТА, НО НЕ ДА СЕ СНИЖА ПО НИКАКЪВ НАЧИН. Съветвам ви да се успокоите, направете ултразвук за една седмица от добър лекар! И се настройте за най-доброто.

Е, моля те. Днес бях на лекар, той дори не обърна внимание на местоположението на плацентата. И когато му казах, отговорих, че ситуацията, каквато и да е, е нормална за мен и няма от какво да се притеснявам. И като цяло каква разлика ми прави къде какво има, когато всичко е на мястото си. даде насока към ултразвук след месец, да видим какво ще има там.

Като цяло се успокоих

Казаха ми също, че най-лошото - тази презентация - е невъзможността да се роди бебе по естествен път. Но се проявява дори по време на бременност (кървене), добре, Uzi, разбира се, показва.. Ниската плацентация, изглежда, не е много страшна: дори ако отлепването започне, главата ще го натисне и нищо няма да се ексфолира. Понякога, за да може главата да слезе, пробиват балона. Много по-ужасно е, когато нормално прикрепена плацента се ексфолира, но те казват, че това се случва рядко.

Аз също имам ниска планта 3,1 см над вътрешния фаринкс и освен това не се е повишила от 13 седмици на 23 седмици, аз също съм притеснена, казват, че все още може да се издигне - има време.
Ще се надявам

казвайки, че плацентата НЕ МОЖЕ ДА НАДОЛУ, НО САМО ДА ВДИГНЕ

Имах маргинал. На 28 седмици, 5,2 cm над вътрешния фаринкс. роза. И днес на 32 седмици достига до вътрешния фаринкс. отново маргинален. Ултразвукът е добър, ултразвукът е квалифициран. Какво да правя и на кого да вярвам. Ще звънна чаши сега. Сериозно. И не се страхувам от Цезарово сечение, а от кървене


Ще отида на 32 седмици за ултразвуково сканиране и наистина се надявам плацентата да се издигне, но засега се опитвам да не мисля за нищо, иначе ще полудея

Здравейте всички!
Аз също имам плацента ниска, докато фаринкса се припокрива. Но ние сме на 17 седмици, така че се надявам всичко да се оправи и тя да стане. Това, което пожелавам на всички.
Исках да изясня за сметка на въздържанието. Невъзможно ли е съпругът да влезе във вас или изобщо, така че да има оргазъм и матката да се свие? Кажете ми, моля, в противен случай не е удобно да попитате лекаря и съпругът ми настоява да разбера

И аз също имам ниска плацента.Срокът е 12 седмици. Казва, че е нормално. Най-вероятно трябва да се повиши. Но той говори за сексуална почивка. На въпроса ми като: това изобщо не е нищо ?! Той казва, че изобщо е невъзможно и дори ако наистина искате. все още е невъзможно. Просто си мисля, че може би тя ме плаши?

А също и вдигане на тежести. не повече от 3кг. Как така ?? Котката ми тежи 6,5. Че и аз не трябва да го вдигам. А какво да кажем за младите майки. Децата тежат повече. Или можете да го носите, но не можете да го вдигнете - не попитах този момент. Имаме изложба. защо да не отида сега?

Основното е, че се чувствам абсолютно нормално.!

Аз също на ултразвуково сканиране за 13 седмици казах, че хорионът на предната стена припокрива вътрешния фаринкс. Лекарят, който направи ултразвук, каза да не обръща внимание, че срокът все още е малък и може би плацентата ще се повиши.
Но друг лекар, при когото отидох с резултатите от ултразвука, каза, че ако има припокриване на вътрешния фаринкс, това положение няма да се промени..

»Добавено по-късно
между другото, те също казаха да не вдигат тежести, да не скачат, да се въздържат от сексуална активност.

zs Също така бях диагностициран с ултразвуков хематом в областта на вътрешния фаринкс, въпреки че е под въпрос.

Момичета, просто се чудя как ще отговори кой.
Сега има много статии по този въпрос. И бих искал да знам истинския "живот".
Винаги ли е, когато ултразвуковото сканиране поставя цезарово сечение с ниска плацентация (особено на ранен етап) ?

Защо изведнъж? особено след като ниската плацентация се открива на ранен етап. тогава плацентата все още може да се издигне

стоножка
Разбира се, ако срокът е кратък, най-вероятно плацентата ще се повиши. Тя сякаш „пълзи“ нагоре. Между другото, много зависи от качеството на оборудването и опита на лекаря, който прави ултразвука. Спомням си, че трябваше да правя ултразвуково сканиране всяка седмица - измерванията бяха много различни.

От лекарите на Сеченовка знам, че ако плацентацията остане ниска до самия срок на раждането, това е недвусмислена индикация за цезарово сечение

Tatka_T, на 12 седмици имах не просто ниска плацентация, но с припокриване на вътрешния фаринкс. на 17 вече 2 см над гърлото. на 24 седмици вече на 6 см над гърлото.. така че се издига бавно.

Да, и този въпрос ме тревожи
Вярно е, че плацентата ми никога не се издига: това на 13 седмици, това на 22 - частично припокрива фаринкса.
В началото бях много разстроен, но сега е нормално - дори цезарово сечение няма да ми попречи да имам поне 3 любими бебета)))
Но все пак се надявам, че плацентата ще завладее ума и ще се издигне

По време на двете бременности до 20 седмици плацентата е била "отдолу". По време на първата бременност към 32-та седмица тя се издигна достатъчно високо, за да се родим самите ние. И сега като цяло в дъното на матката (дъното е самият връх). И ако въпреки това преди раждането (36-то и по-нататък) не станете, ще има цезарово сечение. Но в ранните етапи мнозина го имат долу, това е нормално.