Сега вашето бебе има юбилей - то е на 12 седмици! Вече е толкова добре, че само детайлите ще бъдат допълнително подобрени. Всички основни органи и системи вече са сформирани и работят активно. Мили майки, само си представете: горният слой на кожата, епидермиса, вече се обновява в трохите, "старите" клетки от които се ексфолират.

Плод при 12 гестационна седмица: пол, тегло и размер

На мястото на веждите, миглите, на брадичката и на горната устна се появяват велусни косми. Пръстите на ръцете и краката вече са се отделили и са покрити с невен, на подложките се оформя кожен модел - уникален "пръстов отпечатък".

И въпреки че по това време вече са формирани всички органи, те продължават своето развитие. Червата са "дошли на мястото си" и периодично се намаляват. Хипофизната жлеза и щитовидната жлеза произвеждат хормони и йод, черният дроб произвежда жлъчка, в кръвта се появяват левкоцити, в допълнение към еритроцитите, бъбреците, нервната система работят, мускулите стават по-силни, костната тъкан продължава да узрява.

Бебето расте бързо и сега дължината му е по-важен показател от теглото. Количеството на околоплодната течност се увеличава - на 12 седмици достига 50 ml. Матката расте с висока скорост. Преди бременността матката се намира в тазовата област и има скромни параметри: тежи 70 g и съдържа не повече от 10 ml. Но докато плодът се развива и расте в него, той излиза извън предишното си местоположение и запълва коремната кухина. На 12 седмица бременност вече можете да го почувствате и почувствате. Интересното е, че до края на бременността обемът на матката се увеличава до 5-10 литра, а теглото след раждането е повече от 1 кг.!

Плодът вече е много подобен на бебе, тежи около 14 g и има дължина от опашната кост до короната 6-9 см. Бебето непрекъснато се движи, въпреки че майката все още не го усеща: то се преобръща, движи ръцете и краката, устата си и дори смуче пръст! На специален апарат - доплер - вече можете да слушате сърдечния ритъм на бебето.

Бъдеща майка

От 12-та седмица на бременността ще започнете да качвате тегло до 500 g всяка седмица. До този момент вашата печалба, ако бременността се развива нормално, е трябвало да бъде 1,8-3,6 кг. Ако сте били измъчвани от токсикоза, може дори да сте отслабнали малко. Но от втория триместър бъдещата майка трябва да се чувства по-добре - жълтото тяло надживява своето, плацентата участва активно в работата. Ако обаче бременността е многоплодна, тогава тя може да „нахлуе“ още повече.

Време е да започнете да се контролирате в храната: не преяждайте, забравете за нездравословните закуски, не забравяйте нуждата от тялото и детето си от калций и йод, както и риска от запек. Пийте компоти, яжте сушени плодове, зеленчуци, спортувайте.

Усещам

На 12 седмици неприятните симптоми на токсикоза постепенно отстъпват в миналото. Ако бременността е "традиционна", тогава гаденето и повръщането, а заедно с тях раздразнителността, емоционалната нестабилност, капризността и плачливостта - всички "махинации" на хормоните - ще се превърнат просто в неприятен спомен за бременната жена. Вярно е, че ако мама очаква близнаци или тризнаци, тогава токсикозата ще се почувства известно време - ще трябва да издържите.

Може би сте забелязали, че е по-малко вероятно да отидете до тоалетната малко по-малко, отколкото когато сте започнали бременност. Но всичките ви вътрешни органи все още работят в засилен режим, поради големите обеми кръв може да почувствате, че сърцето ви е започнало да бие по-бързо.

Матката продължава да се увеличава по размер, но това все още не е повлияло на размера на корема, обикновено до 12-та седмица от бременността коремът все още не е закръглен. Ако обаче майчинството е първо за жената и в зависимост от телосложението, в някои случаи дори и сега може да се появи такъв „намек“ за интересна позиция под формата на леко изпъкнал корем. Във всеки случай жената лично вече може да усети някаква „закръгленост“ на формите и физическите промени, дори ако те не са видими за другите.

Гърдите се пълнят все повече и повече, млечните жлези се подготвят за лактация. При този препарат често има известен сърбеж на кожата на гърдите. Сърбежът в гърдите може да бъде придружен от сърбеж по корема и ханша - имайте предвид, че имате настроение към образуването на стрии и сега започнете профилактиката. Не се тревожете, ако една сутрин откриете старчески петна или съдови образувания по лицето си - след раждането те ще изчезнат, но сега трябва да издържите. Също така, краткотрайно явление е тъмна ивица на корема, спускаща се от пъпа, която бъдещата майка може да придобие на 1 седмица от бременността. Тази лента е следствие от натрупването на меланиново вещество, не представлява никаква опасност, не е дефект и след раждането ще изчезне от само себе си.

12 седмици бременна: развитие на плода и усещания на майката

Бременна 12 седмица е 3-ия акушерски месец. Средно са минали 80 дни от зачеването, което означава, че е преминала почти една трета от пътя за носене на дете. Тялото на майката и нероденото бебе свиква един с друг. В края на първия триместър вероятността от спонтанен аборт вече е значително намалена. Благосъстоянието на бременната жена се подобрява и бебето продължава да расте активно.

12 седмици от бременността: какво е важно през този период

Според медицинските изчисления дванадесет седмици от бременността са десет седмици от живота на плода от момента на зачеването. Отговаряйки на въпроса кой месец е, можем спокойно да кажем, че е третият месец на раждането на дете.

Мащабни промени настъпват в майчиното тяло:

 • нивото на половите хормони се стабилизира;
 • плацентата започва да функционира и осигурява на детето всичко необходимо за вътрематочното му развитие;
 • има преструктуриране на метаболизма, хранителните вещества остават по-дълго в кръвта на майката, за да отидат при бебето;
 • физическите и психологическите чувства на жената (включително усещанията в корема) стават по-дълбоки, постепенно идва осъзнаването, че вътре в нея расте малък живот.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

Ембрионалният период от развитието на детето приключва и започва следващият - феталният, който ще продължи до самото раждане. Бъдещото бебе от една клетка се е превърнало в мъничко човече с размери 53-61 мм.

Всички негови системи и органи функционират активно, с изключение само на дихателната система. Половата диференциация приключи и вече при следващото ултразвуково сканиране родителите ще могат да разберат пола и да получат снимка на плода.

53 - 61 мм

Параметри на развитието на плодаПриблизителни показатели на нормата

(за този период)

Височина
Теглото9 - 13 g

Как изглежда плодът на 12 седмици

По време на ултразвуково сканиране родителите вече могат ясно да видят как изглежда бъдещото им дете..

Дори и без никакво дешифриране на изследването и обяснения на узиста, можете лесно да различите контурите на тялото на бебето.

 • Торсът и коремчето на бебето са малко по-големи от главата му, а краката и ръцете са все още къси и засега едва различими.
 • Лекарят ще може да разпознае пола на детето само с помощта на модерна апаратура и при условие, че гениталиите на трохите се виждат ясно.
 • Разглеждайки корема на бременна жена, видеоклип със снимка на дете вече може да бъде записан на носител в този момент и запазен за семейния архив.

Какво се случва с бебето на този етап от бременността

Следните моменти могат да бъдат отбелязани при развитието на бебето в утробата:

 • основните органи и системи се формират до 12 седмици. Някои от тях изпълняват преките си функции, например сърцето бие и изпомпва кръв. Останалите органи продължават да се подобряват, като червата;
 • на мястото на бъдещите мигли и вежди се очертава лек пух;
 • на малките възглавнички на пръстите на бебето се формира уникален модел;
 • мимиката на плода се развива активно: след няколко седмици, на ултразвука, можете да наблюдавате забавните гримаси на бебето;
 • мембраните между пръстите най-накрая изчезват, появяват се малки тънки нокътни плочи;
 • външните уши са все още недоразвити, но продължават да узряват и върху тях вече се образуват лобове;
 • бъдещи регулатори на имунитета - левкоцити - се формират във феталната кръв;
 • първите рефлекси действат: плодът стиска / разтваря юмруци, имитира дихателни и гълтателни движения;
 • има свиване на чревните мускули;
 • има ежедневно и последователно укрепване на костната тъкан в плода.

Промени в тялото на бъдещата майка на 12 седмици

В края на 12-та седмица благосъстоянието на бременна жена, страдаща от токсикоза, обикновено се подобрява. Сънливостта и хроничната умора, причинени от действието на прогестерона, отстъпват място на доброто настроение и прилив на енергия.

2 - 3,5 кг

400 гр

Параметри на бременна женаПоказатели за даден период
Наддаване на тегло (от началото на бременността)
Повишаване на теглото (на седмица)
Обем на околоплодната течност90 мл
Увеличена височина на очното дъно2 - 6 см

Как изглежда коремът през 12-та седмица от бременността

Тази седмица бъдещата майка вече усеща как коремчето й започва постепенно да расте. При първата бременност коремът започва да расте малко по-късно, отколкото при многократни бременности. На 12 седмици талията е само леко закръглена и бъдещата майка се чувства доста комфортно, тя все още приляга на обикновените ежедневни дрехи.

Ако бременността е втора и следваща, коремът се увеличава по-рано, принуждавайки жената до края на първия триместър да търси по-просторни дрехи.

Понякога растежът на корема е придружен от лек сърбеж. Това може да е първата „камбана“ за образуване на стрии, а появата им е възможна не само на корема - гърдите и бедрата също са податливи на стрии. Също така, до 12-та седмица на бременността могат да се появят старчески петна и тъмна ивица, простираща се от пъпа надолу. Акушер-гинеколозите успокояват: това са временни явления, които не са причина за безпокойство.

Какво се случва в тялото на жената към дадена гестационна възраст

 • матката престава да се побира в тазовото пространство и започва да заема коремната кухина;
 • токсикозата най-често напълно спира на този етап от бременността, много рядко трае до 13-14 седмици;
 • емоционалното състояние вече е по-стабилно, но раздразнителността, плачливостта и чувствителността могат да продължат;
 • чувството на сънливост и умора изчезват;
 • може да е трудно да се концентрирате, тялото изразходва много енергия за поддържане на благосъстоянието на майката и бебето;
 • обемът на кръвта леко се увеличава;
 • гърдите са пораснали забележимо, може да започне отделяне на коластра от зърната.

12 седмици от бременността: какво се случва с тялото, какви усещания (опит на мама - видео):

Какво може да притеснява бъдещата майка до края на първия триместър

 • подуване на краката и ръцете;
 • косата става суха и чуплива, същият проблем възниква и с нокътните плочи;
 • кожата на корема е опъната;
 • издърпва малко стомаха или долната част на гърба;
 • хранителните "странности" продължават да съществуват, въпреки завършването на токсикозата.

Начин на живот на бъдещата майка на 12 седмици

На какво трябва да обърнете внимание и как да изградите ежедневие за този период.

Ежедневен режим

Ако благосъстоянието на жената е на същото ниво, тогава тя може да води обичайния си начин на живот. Разбира се, тя трябва да се погрижи за достатъчно сън - поне 8 часа на ден, три хранения на ден, достатъчно движение през деня и способността да легне навреме, за да си почине.

На 12-та седмица от бременността не трябва да злоупотребявате с физическа активност. Не забравяйте, че вашето бебе просто се утаява в стомаха и няма нужда да го безпокоите още веднъж. А жената все още не е проучила възможностите на тялото си, намирайки се в интересна позиция - внезапното замайване по време на обичайно бягане може да изиграе жестока шега.

Сега, в третия месец на бременността, бъдещата майка полага основите за здравето на детето си - това е много важна работа, която никой не може да свърши, освен самата майка..

Хигиенни процедури

На този етап от бременността все още няма увереност, че раждането на детето ще протече нормално и без усложнения. Много лекари са на мнение, че вземането на вана може да предизвика инфекция от водата в родовия канал. А също и прекалено горещата вода (над 38-39 градуса) повишава налягането и може да причини спонтанен аборт. И въпреки че когато тялото на жената е потопено във вода, водата не прониква над долната трета на влагалището, на 12 седмици е по-добре да се прави без вана, ограничавайки се до душ.

Прекарване на времето пред компютъра / телевизора

Когато работите на компютър или гледате телевизия по време на бременност, не прословутото „излъчване“ е страшното, а продължителната неподвижност. На всеки половин час или час, след като седите на едно място, трябва да правите почивки, по време на които се движите или ходите. Бъдещите майки трябва да се пазят от лоши монитори, които трептят и могат да причинят напрежение на очите. Също така изберете удобни столове и фотьойли за себе си, когато седяща работа - неудобните повърхности поставят твърде много стрес върху гръбначния стълб, което е безполезно в интересна позиция.

Интимна връзка

Тук има само едно правило - ако лекарят, който наблюдава бременността ви, не намери противопоказания за интимни контакти, а бъдещата майка е в добро здравословно състояние, тогава не бива да се лишавате от удоволствието да се разхождате със съпруга си. Но ако бременната жена има тревожност (болка, гадене, слабост) или липса на желание, тя ще трябва да отиде на определени трудности в тази област. Не забравяйте, че много семейства преминават през този тест и за това често е виновен хормоналният фон..

Противопоказанията за интимни връзки на 12-та седмица са:

 1. повишен тонус на матката;
 2. ниско разположение на плацентата;
 3. тежка бременност;
 4. вагинален херпес;
 5. бременност с повече от един плод (носещи близнаци, тризнаци и др.).

Медицински прегледи на 3 месец от бременността

Този артикул си заслужава да се обърне специално внимание.

Посещения на лекар

На 12-та седмица от бременността на жената се дава байпас лист, в който се отбелязват специалисти, чиято консултация е необходима в този момент. Посещенията при следните лекари са задължителни:

Акушер-гинекологПрез третия месец бъдещата майка посещава лекарския кабинет веднъж месечно. Специалистът преглежда бременната жена, записва основните измервания (текущо тегло, налягане, височина на очното дъно) в картата. Основната цел на посещението при акушер-гинеколог е да се увери, че няма заплахи за развитието на бременността.
ТерапевтНеобходима е консултация с терапевт, за да се изключи наличието на хронични заболявания при майката, например, сърдечни заболявания или хипертония. Ако има такива, тогава благосъстоянието на бъдещата майка ще се следи по-внимателно за целия период на бременността в антенаталната клиника.
ОкулистТози специалист оценява състоянието на ретината и очното дъно. Изборът на тактика за управление на труда зависи от резултата от изследването. В случай на сериозни проблеми с вътрешната лигавица на окото, лекарите съветват да се избягват опити, поради което в повечето такива случаи се предписва цезарово сечение..
Зъболекар"Зъболекар" определя дали има огнища на инфекция в устната кухина (т.е. кариес) и, доколкото е възможно, ги елиминира. Много е важно да не отлагате лечението на проблемни зъби за дълъг период, тъй като по време на бременността процесът на разрушаване на емайла и образуването на кариозни кухини се случва с двойна скорост.
УНГ лекарЕлиминира наличието на хронични инфекции в ушните канали, носната кухина и гърлото. Понякога през първия или втория триместър бъдещата майка е атакувана от „ринит на бременността“, който се характеризира с отделяне от носа, затруднено дишане и запушване на синусите. В този случай общото здравословно състояние не се влошава и телесната температура е нормална. Консултацията с отоларинголог в този случай ще помогне да се справите с проблема за кратко време.

Анализи

В края на първия триместър на жената се назначават широк спектър от тестове. Техните резултати ще позволят на лекаря обективно да оцени развитието на бременността. Анализите на 12-та седмица от бременността задължително включват:

 1. кръвен тест за сифилис;
 2. кръвен тест за ХИВ инфекция;
 3. анализ за антитела срещу вируси на хепатит В и С;
 4. анализ за определяне на кръвната група и Rh фактор;
 5. клиничен кръвен тест;
 6. кръвна химия;
 7. цитонамазка от вагината и цервикалния канал за инфекции, предавани по полов път;
 8. изследване на факторите на кръвосъсирването;
 9. общ анализ на урината.

Пренатален скрининг и ултразвук

До края на първия триместър бъдещата майка трябва не само да се регистрира за бременност, но и да направи първия скрининг на 12 седмици от бременността за фетални малформации. Той включва ултразвуково сканиране на плода и кръвен тест за хормоните хорион гонадотропин (hCG) и плазмен протеин (PAPP). Промяната в нивото на тяхното съдържание е маркер за наличието на определени отклонения при дете..

Ултразвуков пренатален скрининг на 12 седмици (видео):

Полът на детето на ултразвук на 12 седмици все още не се вижда. Но на снимката, която ще бъде предоставена на родителите, вече е ясно видимо, че плодът прилича на миниатюрен мъж - можете да видите главата, малките ръце и крака.

Усложнения и рискове от бременност на 12 седмици

Всяка болка в текущата седмица на бременността трябва да се слуша с особено внимание. При остри болки в долната част на корема, които са с продължителен или спазмен характер, бременната жена трябва незабавно да си легне и да извика линейка.

Кървене

Незначителното кървене, което преминава без болка, понякога може да придружава процеса на имплантиране на плацентата. Малко количество отделяне с кръв е възможно след активен секс или след рутинен преглед от гинеколог. Също така, кървенето може да се отдаде на признаци на ерозия на шийката на матката при жената..

Разпределения

Всяко отделяне с неприятна миризма и необичайна консистенция показва заплаха от спонтанен аборт. Те включват и кървави. Ако те се появят едновременно с дърпащи болки в долната част на корема, тогава бъдещата майка се нуждае от незабавна медицинска помощ. Първите признаци на спонтанен аборт в ранните етапи са придружени от кафяво или червено отделяне, те трябва да предупреждават жената, както и всякакви прояви на болка или болка в гърба и в корема.

Какво да направите, за да поддържате бременност в случай на заплаха от спонтанен аборт на 12-та седмица?

За поддържане на бременността е много важно бъдещата майка да има време да разпознае заплахата и да потърси квалифицирана медицинска помощ (през първия ден). В бъдеще, когато носи дете, жената трябва да бъде изключително внимателна, да бъде внимателна към чувствата и здравето си като цяло, стриктно да спазва всички препоръки на лекаря, който наблюдава тази бременност.

За да поддържа бременност, една жена може да се нуждае от:

 • поддържайте почивка в леглото у дома и, ако е възможно, премахнете всяка физическа активност (в някои случаи става необходимо да отидете в болницата за спестяване);
 • отървете се от негативни преживявания, постоянни стресови ситуации, избягвайте притесненията;
 • приемайте хормони или имуномодулатори (както е предписано от Вашия лекар);
 • се подлагат на интензивна антивирусна терапия, както и противогъбична и антибактериална терапия, както е предписано от лекуващия акушер;
 • крайна мярка в случай на риск от спонтанен аборт на 12 седмици е операцията. Например, ако диагнозата е исхемично-цервикална недостатъчност, лекарят ще постави шевове върху шийката на матката, които ще бъдат премахнати само непосредствено преди раждането. Благодарение на тази намеса, плодът, растящ в маточната кухина, ще може да остане в нея. Има и оперативна корекция за патологични или анормални структури на матката, но такава корекция не е показана във всички случаи..

Дихателна гимнастика на 12 седмици: полезни упражнения за бременни жени

През целия първи триместър тялото на бъдещата майка се адаптира към новото си състояние. Този процес често е придружен от неприятни симптоми - подуване на корема, токсикоза, сънливост и раздразнителност. Поради тази причина акушер-гинеколозите препоръчват намаляване на спортните натоварвания, но в същото време настояват да не се отказва напълно от физическото възпитание..

Комплектът от упражнения за трениране на дълбочината на дишането може да се използва за самообучение, активно се практикува и от инструктори по физиотерапевтични упражнения в „училища за бъдещи майки“.

 1. Първо седнете изправени, без да прищипвате гънките в слабините. Ако гърбът ви трудно понася такъв товар, намерете място с твърда опора.
 2. Първата стъпка е да тренирате коремното дишане. Той отпуска тазовата диафрагма и ви учи да управлявате интелигентно в процеса на раждане. Поставете длани върху корема си и започнете да вдишвате и издишвате със спокойно темпо. Гледайте ръцете си нагоре и надолу.
 3. След 3 минути поставете дланите му на долните ребра и започнете да дишате, като се фокусирате върху коремната диафрагма. Когато дишате, ръцете ви трябва да се раздалечат. Този процес на дишане подобрява белодробната функция и помага да се справите с гаденето с токсикоза..
 4. След 5 минути дланите се преместват в ключицата. Поставете ръцете си върху ключиците успоредно на бедрата. Вдишвайте плавно, спокойно, като същевременно се стремите леко да избутате ключиците с дланите си отстрани. Това упражнение отпуска горната диафрагма и регулира притока на кръв към главата и шията..
 5. В края на дихателните упражнения опитайте да използвате всички диафрагми наведнъж - вдишвайте „отдолу нагоре“, като постепенно включвате корема, ребрата и ключиците. След това издишайте бавно, мислено се връщайки.

5 съвета за бъдеща майка да забременее без усложнения

Бременността всъщност е истински тест за женското тяло. За да носите дете безопасно, е важно да коригирате начина си на живот. По-долу са дадени някои препоръки, които трябва да се спазват, дори ако нямате никакви рискове и заплахи от прекъсване на бременността..

Не бъди нервен

Едно от основните условия за благоприятна бременност е намаляване на стреса в живота и избягване на стресови ситуации. Разбира се, не можете да промените заобикалящата реалност, но промяната на отношението ви към външните стимули е доста изпълнима задача. Помислете първо за здравето на вашето бебе.!

Отървете се от лошите навици

Добре е, ако тази точка ви заобикаля. Но ако не - на първо място, трябва да се откажете от пушенето. Отказът от цигари трябва да върви възможно най-бързо, подобна стъпка със сигурност ще има благоприятен ефект върху хода на бременността. Не забравяйте, че всеки лош навик има пагубен ефект върху състоянието на организма като цяло и още повече по време на бременност.

Хранете се балансирано

Плодът в 12 гестационна седмица трябва да бъде снабден с витамини, минерали и хранителни вещества за правилното му и здравословно развитие. Ако не е възможно да се получат необходимите елементи от храната, витаминните комплекси за бременни жени ще помогнат да се справят със ситуацията (след консултация с акушер-гинеколог). Много е важно да приемате фолиева киселина и витамин Е - те предотвратяват развитието на малформации на нервната система при дете.

Избягвайте горещите бани / сауни

Такива процедури за период от 11-12 седмици спомагат за повишаване на тонуса на матката. В основния женски орган налягането се повишава, което е патологично състояние и може да доведе до заплаха от спонтанен аборт. По време на бременност се ограничете до вземането на душ с комфортна температура - за разлика от банята, тя отпуска мускулите на матката.

Не стимулирайте червата си

Червата се намира в непосредствена близост до матката и с неговата активна опасност настъпва механично повишаване на маточния тонус. Това предполага, че бременните жени категорично нямат право да използват средства за запек през първия или втория триместър. Ако имате проблеми с изпражненията, яжте повече храни, богати на фибри. Въведете ферментирали млечни продукти и трици във вашата диета - тези продукти ще помогнат за установяване на чревната флора.

12-та седмица от бременността

И така, първият триместър изтича. Ако все още не сте направили ултразвук, препоръчително е да го направите тази седмица. Оптималното наддаване на тегло до 12 седмици е 2 кг.

През дванадесетата седмица плацентата заема водеща роля в производството на хормони, необходими за поддържане на бременността. Теглото ви трябва да се увеличава с 0,5 кг всяка седмица. Спазвайте диетата на бременните жени - и ще се отървете от проблема с наднорменото тегло.
Може да носите или да не носите дрехи за майчинство.

Със сигурност се чудите кога другите ще могат да познаят позицията ви по стърчащия корем.

Вашето неродено дете

Теглото на плодовете достига 13-14 грама, дължината - около 7 см.
Черният дроб започва да произвежда жлъчка. Червата започва да се свива - именно тези контракции определят движението на храната. Сега можете да различавате пръстите на ръцете и краката, сега те изобщо не си приличат. Полагат се зачатъците на косата, ноктите и кожните жлези. Появяват се външните полови органи. В кръвта се появяват левкоцити.

Lennart Nilson Photos и Sibmam Ultrasound Gallery

Нека преброим пръстите?

Добавки от читатели

Смеяна: До 12-та седмица щитовидната жлеза вече е оформена и е в състояние да синтезира йодотирозин. Тиреоидните хормони регулират метаболизма и осигуряват растежа, развитието и диференциацията на тъканите, включително централната нервна система, поради което при хипофункция на щитовидната жлеза се наблюдава забавяне на растежа поради инхибиране на метаболизма.

Бременна 12 седмици

Бъдещата майка започва да се чувства по-добре, за мнозина на 12-та седмица от бременността признаците на токсикоза изчезват. Жената става по-спокойна, престава да се разстройва от дреболии.

Какво се случва на 12 гестационна седмица в тялото на жената

Коремът започва да расте бързо. Съответно се наблюдава увеличаване на матката и нейното значително издигане в горната част на коремната кухина. Това прави натиска върху пикочния мехур по-малко интензивен. Сега бъдещата майка е по-малко притеснена от нощното уриниране.

За много майки този период е белязан от забележимо подобрение на външния вид: косата става копринена, тенът се нормализира. При 12 гестационна седмица това се дължи на влиянието на хормоните..

Жълтото тяло се разтваря, плацентата поема основната функция на растежа на бебето. Благодарение на това токсикозата изчезва и бъдещата майка получава възможност да разшири менюто..

Сега тялото на бъдещата майка работи за двама, така че пулсът й може да се увеличи. Кръвното налягане става леко повишено.

Разпределения

Изписването на 12 седмици все още е слабо и има бял или жълтеникав оттенък. За всякакви промени бъдещата майка трябва да посети лекар.

Матка

В нормално състояние матката е малка и плоска, сега тя има крушовидна форма с диаметър около 12 см. Размерът на плода се увеличава бързо, матката расте на 12 гестационна седмица, оказвайки огромен натиск върху червата. В тази връзка много жени изпитват запек. Трябва да кажете на Вашия лекар за тяхното възникване, който определено ще намери изход от ситуацията..

Бебето продължава да расте, главата му се изправя. Брадичката започва да се издига от гърдите, става равномерна. Сега бебето укрепва белите дробове: то се научава да диша през околоплодната течност.

Храносмилателната система работи, на 12-та седмица от бременността детето започва да чувства болка. Постоянно смуче пръста си, движи се, реагира на различни дразнители, включително шум.

На 12-та седмица от бременността бебето изглежда по различен начин - сега чертите на лицето на малкото човече са по-отчетливи. Очите могат да се видят с ултразвук. Предсърдията, разположени преди това на шията, се движат към страничните повърхности на главата. Вътрешното ухо се развива и бебето вече може да чува вибрациите.

На 12 гестационна седмица развитието на плода е в разгара си. Хрущялите постепенно се превръщат в кости. Пръстите вече са разделени, можете да видите невен върху тях. Бебето движи пръстите си, но още не може да ги огъне.

Нервната система се подобрява, постепенно се появява връзка между гръбначния мозък и мозъка. Скоро мозъкът ще започне да контролира тялото, но на 12 акушерска седмица детето прави само хаотични, безцелни движения. Той отблъсква от стените на матката, знае как да отваря и затваря устата си, движи очите си.

Хипофизната жлеза започва да произвежда хормони, щитовидната жлеза функционира. Червата запълва цялата коремна кухина, лигавицата му има гънки. Този орган вече има способността да абсорбира глюкозата..

Сърдечният ритъм на бебето се чува добре с помощта на доплер сканиране. В сравнение с предишните седмици сърцето бие по-спокойно. Сега не само еритроцитите присъстват в кръвта на трохите: образуват се левкоцити, тимусът започва да работи.

Бъбреците и пикочния мехур са активни. Бебето уринира, има почасово обновяване на околоплодните води. Плодът на 12 гестационна седмица е 8-9 см, което може да се сравни с голямо пилешко яйце.

Чувство на бременност от 12 седмици

Обикновено 12-та седмица от бременността се различава по това, че жената се чувства много по-добре - сега тя практически не е болна, нощното уриниране става рядко. Понякога обаче за период от 12 акушерски седмици токсикозата се появява само. В този случай трябва да се консултирате със специалист.

Тялото на жената по време на бременността работи за износване, поради което не са изключени усещания за остра или болезнена болка в главата. За да ги накарате да изчезнат, понякога просто трябва да си починете - здравословният сън премахва много проблеми. Но ако главоболието на 12-та седмица от бременността се комбинира с повишаване на кръвното налягане, спешно трябва да посетите лекар и да му кажете за проблема.

Стомах

Ако сега една жена не страда от токсикоза, тогава тя започва да наддава по 500 г всяка седмица. За много бъдещи майки коремът все още не се забелязва при 12 гестационна седмица. Това не трябва да се приема с повишено внимание, защото сега гинекологът винаги може да слуша сърдечния ритъм на трохите.

Кървене

Кървенето при 12 гестационна седмица е опасно. И няма значение дали има обилни зацапвания, капки кръв или кафяви петна. Това са признаци на заплашен аборт. Струва си незабавно да се обадите на линейка или да отидете в болница, особено ако кървенето е придружено от дърпаща или спазмираща болка в долната част на корема.

Температура

Температурата на 12-та седмица от бременността може да варира около 37-37,5 ˚С. Причините за това явление са само две - бавен възпалителен процес или реакция на организма към повишаване на нивата на прогестерон. Последният случай е норма.

Температурите над 38 ° C са опасни за бебето. Не бива да се оставя да продължи дълго. Трябва да се събори с народни средства, например, триене с вода със стайна температура с оцет. Е, по-добре е да посетите лекар.

Препоръки

По време на раждането на бебето тялото на жената се променя. Сега бъдещата майка е отговорна не само за живота си. Затова тя трябва да се ръководи от определени препоръки..

Хранене

Храненето при 12 гестационна седмица играе ключова роля. По това време се развиват жизнените системи и органи на бебето. Понякога токсикозата показва, че менюто трябва да се промени.

Бременността често променя вкусовите предпочитания на жената. Следователно тя може да харесва ястия, които преди не е харесвала. Трябва да ядете разнообразни храни, на 12-та седмица от бременността, развитието на плода изисква наличието на микроелементи и витамини в големи количества. При токсикоза бъдещата майка трябва да включи в диетата здравословни храни, които не провокират гадене.

Плодовете и зеленчуците се консумират най-добре сурови. Гответе или печете всички останали продукти. Бъдещата майка трябва да яде каша от различни зърнени храни. Сега тя и бебето се нуждаят от риба, месо и млечни продукти..

Алкохол и други вредни храни

Все пак трябва да се ограничите до употребата на мазни, солени и пушени храни (особено при токсикоза). Кафето и алкохолът са неприемливи на 12 седмици от бременността.

Витамини

За бъдещата майка е важно да получи всички необходими витамини. На 12 акушерска седмица трябва да пиете:

 • йодомарин;
 • фолиева киселина;
 • витамин Е (по препоръка на лекар);
 • магнезий В6 с хипертоничност на матката.

Не бива да забравяме и за естествените витамини, които се намират в големи количества в зеленчуците, плодовете и плодовете..

Ако бременността протича нормално, тогава бъдещата майка не трябва да се ограничава до интимния живот. Освен това през този период токсикозата преминава и състоянието на жената се подобрява.

Въпреки това, лекарят може да Ви посъветва да се въздържате от секс на 12 седмици, ако бъдещата майка има ниска плацента или многоплодна бременност. По един или друг начин жената трябва да запомни своята „интересна“ позиция и да избягва твърде активния интимен живот.

Бъдещата майка трябва да следи състоянието си след полов акт. Наличието на припадъци не трябва да предизвиква безпокойство - това проявление скоро ще отмине. Но зацапването на 12-та седмица от бременността е причина незабавно да се консултирате със специалист.

Физическа дейност

Носенето на бебе е колосална тежест за тялото на майката. Предстоящото раждане също е чудесен тест за физическата сила на жената. Следователно, подходящи за бременност упражнения са важни. Те ще позволят на бъдещата майка да бъде "напълно въоръжена".

Характеристиките на хода на 12-та седмица на бременността позволяват умерена физическа активност. Сега е по-добре да се занимавате с плуване или лека гимнастика, не трябва да прибягвате до травматични спортове.

Препоръчително е бъдещата майка да избягва контактни спортове, колоездене, силови тренировки, конна езда, както и ски и кънки. Важно е да не пренебрегвате чувството на умора и умора на 12 гестационна седмица. Веднага щом се появят, трябва да си вземете почивка..

Лекарства и медицински процедури

Преди да вземете каквито и да е лекарства, трябва да прецените плюсовете и минусите. Още по-добре, консултирайте се с Вашия лекар. Много отклонения в процеса на вътрематочно развитие на плода на 12 гестационна седмица се дължат на приемането на лекарства.

Студ

При липса на алергични реакции е по-добре да се прибегне до лечение с билкови препарати и други народни средства. И така, настинка на 12-та седмица от бременността се лекува с топъл сок от червена боровинка. Ако този метод не донесе резултати, е необходимо да се консултирате с гинеколог относно лекарствата..

Възможни проблеми

Сега рискът от загуба на бебе е много по-нисък от преди. Трябва обаче да внимавате, ако:

 • кафяво или кърваво отделяне се появи на 12 гестационна седмица;
 • кървенето се е отворило;
 • долната част на гърба боли силно и дърпа стомаха;
 • значително водно отделяне започна да нарушава.

Във всички тези ситуации задължително трябва да се консултирате с лекар или да се обадите на номер на линейка и да се консултирате със специалист..

Ако се появи болезнено уриниране, трябва да кажете на вашия гинеколог за проблема. Този симптом понякога се появява при цистит..

Анализи

Ако бъдещата майка все още не е регистрирана в предродилната клиника, е настъпил моментът да се направи. На 12-та седмица от бременността трябва да вземете биохимичен кръвен тест.

Ултразвук или скрининг

При ултразвуково сканиране на 12 седмици от бременността те разглеждат размера на плода и съответствието му с нормите. По този начин CTE е около 5,5 см. Измерват се и редица други параметри. За бъдещата майка е важно да запомни, че параметрите на бебето могат да се различават от приетите норми и в същото време не е задължително да има някакви патологии - всички деца се развиват индивидуално. Ако сте объркани от нещо при декодирането на ултразвуково сканиране на 12 седмици от бременността, помолете специалист да ви посъветва. Повече за нормите на ултразвук →

Скринингът на 12-та седмица от бременността показва на майката, че бебето, което е в седнало положение, смуче пръст, активно се движи, диша. Тя ще чуе сърдечния ритъм на бебето си. Специалистът ще оцени структурата на плацентата и матката, ще изключи малформации на бебето, като изследва якичната зона.

Последното може да разкрие повечето патологии, включително синдрома на Даун. В зависимост от позицията на бебето, ултразвукът на 12-та седмица от бременността се прави или коремно, или с помощта на трансвагинален сензор.

Особености на IVF бременността

На 12 седмици IVF бременност се извършва основен генетичен тест. Жената трябва да дари кръв за PAPP и бета-hCG.

Най-опасното време свърши. Ако няма прекъсване на бременността преди 12 седмици, бъдещата майка може да си въздъхне с облекчение.

Многоплодна бременност

На 12-та седмица от бременността с близнаци заплахата от спонтанен аборт намалява, най-опасният период е приключил. Обикновено при многоплодна бременност токсикозата се забавя.

В противен случай бебетата се развиват в съответствие с общоприетите норми..

Видео от дванадесетата седмица на бременността

Съветваме ви да прочетете на 12-та седмица от бременността:

12 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

На 12-та акушерска седмица на бременността първият триместър почти приключва. Изглежда, че едва вчера сте научили за щастливо събитие в живота си, но от зачеването вече са изминали почти три месеца. През този период рискът от спонтанен аборт е значително намален. Тъй като седмица 12 завършва критичния период от първия триместър.

И съответно, можете да кажете на вашите приятели и познати за вашето състояние, ако те все още не знаят за вашата бременност. Какво да очаквате през дванадесетата седмица, какви промени ще настъпят в тялото ви и как ще се развие бебето ви? Ще разкажем в тази статия.

12 седмици, колко месеца е? На 12 акушерска седмица първият триместър и 3 месеца от бременността приключват (12 седмици = 2 месеца и 24 дни или 84 дни от бременността).

Какво се случва с плода на 12 седмица?

На дванадесетата седмица от бременността теглото на плода е около 15-20 грама, височината е 8-10 сантиметра.

Бебето все още е много тънко, непропорционално, главата все още е по-голяма от тялото, но активно расте и напълнява. Той усърдно вдига глава от гърдите си, опитва се да се изправи и прави първите опити да диша, докато използва околоплодни води. На 12-та седмица от бременността бебето вече определено усеща болката и емоциите на майката. Плацентата се е формирала, нейната дебелина по това време е повече от 15 см, плодът получава всички хранителни вещества чрез кръвоносната система и всички промени в състоянието на майката, нейните емоции също се усещат през плацентата.

Какво чувства бъдещата майка на 12 седмици?

Ултразвук и скрининг на 12 гестационна седмица

Ако преди това време все още не сте преминали ултразвуково сканиране, сега е дошъл моментът за планирано проучване. Ултразвук на 12 гестационна седмица, показателите на такова проучване предоставят важна информация за състоянието на майката и нероденото дете.

Точно сега ще имате възможност да видите бебето си на монитора за първи път! Можете да помолите Вашия лекар да Ви направи ехографска снимка на 12 седмици от бременността..

По време на ултразвуково сканиране лекарят изследва състоянието и тонуса на матката, местоположението на плацентата, изчислява прогнозната дата на раждането ви. С помощта на ултразвуково изследване се определя размерът на плода, динамиката на неговото развитие. Ултразвук от 12 седмици на бременността: декодирането на данните ви позволява да определите рисковете от развитие на хромозомни аномалии или вродени аномалии.

Резултатите от ултразвуково сканиране за бъдеща майка не могат да се разглеждат като окончателна диагноза - лекарят може да греши! Ако има някакви подозрения след ултразвуков преглед от специалист, за да ги изясни, е необходимо жената да бъде прегледана задълбочено и подробно и да премине допълнителни изследвания.

Скринингово проучване ви позволява да идентифицирате риска от развитие на различни вродени дефекти при дете. Скрининговите тестове ще покажат всички хормонални аномалии през периода на бременността. Резултатът се определя от цялостно проучване, което включва: ултразвукови показания и кръвен тест от вена. В кръвта на жената се определят нивата на няколко хормона, които са показатели за успешния ход на бременността и съответстват на нормите за развитие на плода.

Биохимичен кръвен тест се взема два пъти (двоен тест и троен тест): в периода от 11 до 14 седмица и от 16 до 20 седмица. Резултатите позволяват ранно разпознаване на аномалии на развитието на плода и генетични аномалии.

В ранните етапи на бременността (11-14 седмици) биохимичният скрининг дава възможност да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода. Анализът определя количеството на две вещества, важни за бременността в кръвта на жената:

 • Човешки хорион гонадотропин (hCG);
 • Свързан с бременността плазмен протеин А (PAPP-A).

HCG е хормон, произведен от един от компонентите на оплодената яйцеклетка. След имплантиране в стената на матката, той стимулира развитието на плацентата, подготвя имунитета на жената да приеме плода. Сравнявайки показателите за нивото на hCG на различни етапи на бременността, лекарят своевременно ще идентифицира отклонения:

 • Ако се определи повишено ниво на хормона, тогава може да се подозира захарен диабет при бременна жена и синдром на Даун при дете.
 • Ако нивото на hCG е ниско, това може да сигнализира за извънматочна бременност, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, плацентарна недостатъчност.

Що се отнася до определянето на пола на нероденото дете чрез ултразвук, тогава на 12 седмица данните могат да бъдат ненадеждни и процентът на грешка може да бъде 60%. Има обаче и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Секс на 12 седмица бременност

Сексът на 12 седмици е разрешен, освен ако няма строги противопоказания. Сексът е противопоказан само със заплаха от прекъсване на бременността, с ниско разположение на плацентата, при многоплодна бременност. Ако не сте намерили нещо подобно, тогава изобщо не трябва да се въздържате от интимност, това само ще навреди. До известна степен сексът по това време ще допринесе за освобождаването на "хормона на щастието" и това ще има отличен ефект върху здравето на бъдещата майка. Просто трябва да изберете удобни пози, в които стомахът не е притиснат.

Опасни симптоми и заплаха при 12 гестационна седмица

Особено внимание трябва да се обърне на остра болка, която може внезапно да се появи в лумбалната област, на чувството за натиск върху ректума, както и на повишената секреция на слуз от влагалището. Ако се появи някой от тези неприятни симптоми, трябва спешно да си легнете и да се обадите на линейка. Описаното състояние може да се превърне в доста сериозна заплаха от прекъсване на бременността, поради което ще изисква незабавна намеса на лекарите.

През първия триместър на бременността много майки се оплакват от периодичната поява на оскъдни петна. Това може да е признак на ерозия на шийката на матката. Също така, такова отделяне може да се появи, когато травмата е хлабава през този период на вагиналната лигавица. Кръвта активно тече към вътрешните полови органи, така че лигавицата става много уязвима. Ето защо, след посещение при гинеколог или след секс, можете да наблюдавате такова отделяне.

Ако зацапването ви притеснява дълго време, то е станало обилно, придружено от дърпащи болки в корема и гърба - това може да е признак на спонтанен аборт, трябва спешно да отидете в болница. Също така, тревогите трябва да бъдат причинени от появата на зелено, жълто или сирене с неприятна миризма - различни инфекции също могат да застрашат вашето бебе, те трябва да бъдат лекувани навреме.

Бременна 12 седмици

Какво се случва с бебето

Плодовете, които са израснали за 11 седмици, достигат 61-65 мм. Теглото му е 9-13 г. По това време бъдещото бебе е активно и подвижно. Той се чувства уверен в околоплодните води, но майка му може да не усеща движенията му. Бъдещото бебе присвива очи, отваря уста, обича да размахва пръсти и дори да ги смуче. На пръстите му започват да се оформят нокътните плочи и на кожата се появява първата коса - пух.

През този период на ултразвук главата изглежда несъразмерно голяма, крайниците са къси, ръцете са по-дълги от краката. Органът на зрението зае своето място, но временно е покрит от векове. Те са последвани от образуването на ретината, роговицата, лещата. В устата вкусовите рецептори започват да функционират и той предпочита повече сладкия вкус. Оформят се уши: лобовете се открояват във формата си. Можете да различите носа, оформената шия.

Органите и системите продължават да се формират интензивно:

 • гърдите са настроени на дихателни движения;
 • сърдечната честота се стабилизира при 110-160 удара в минута;
 • подобрява се структурата на дихателните пътища;
 • формирането на храносмилателната система и пикочните органи се движи към завършване. Поглъщайки околоплодната течност, плодът вече е в състояние да отделя течност с урината. Черният дроб се опитва да образува жлъчка;
 • хемопоетичните процеси са активни - в кръвта му започват да се появяват левкоцити;
 • започва синтеза на хормони и ензими за усвояването на глюкозата;
 • мозъкът се формира интензивно. Може да се раздели на две полукълба, продълговатия мозък и малкия мозък. Те получават сигнали, идващи от периферията, тъй като гръбначният мозък все още не е съвършен;
 • продължава формирането на скелета и изграждането на мускули;
 • полагат се нервно-мускулни и рефлекторни връзки;
 • при ултразвук основните сексуални характеристики вече стават забележими.

В края на третия акушерски месец плодът постепенно се превръща в ембрион, подобен на миниатюрно бебе. От този момент нататък той започва да расте и да става по-силен, както се вижда от факта, че през последните 12-14 дни размерът му се е удвоил..

Кожата е оцветена в червено. Този визуален ефект се дължи на незначителната дебелина на дермата и предаването на кръвоносни съдове през нея. Нервните окончания започват да се разполагат в кожата, което позволява на бебето да се научи да опознава света около себе си. Този свят обаче е различен за него: той реагира само на външни стимули (светлина, шум, треперене).

Развитие на близнаци

Седмица 12 е период, когато е възможно ясно да се определи дали един или повече плодове се развиват в маточната кухина. Става достъпно за наблюдение на движенията им при ултразвуково сканиране и чуване на сърдечен ритъм.

Фетусите се развиват по време на многоплодна бременност, подобно на единичната, само размерът на корема на жената е по-голям.

Теглото на един ембрион от близнаци през този период е средно 20g, височина - 5,3 см. Тези параметри не винаги са еднакви. За лекарите това не предизвиква тревога - всичко зависи от мястото на закрепване на ембриона в матката..

Какво се случва с мама: усещания

Към края на третия акушерски месец бременната жена вече е свикнала със състоянието си. Тя става психологически готова да общува с бъдещото си бебе, слуша нови усещания. През този период природата й дава "бонус" - токсикозата й преминава, нормализира се хормоналният фон. Това води до възстановяване на обичайното ежедневие, установяване на хранене, позитивно настроение.

Леки болки в долната част на корема на дърпащ характер. Има разтягане на лигаментния апарат, задържащ матката, което към 12-та седмица се е увеличило с 10 cm.

Качване на тегло. Въпреки факта, че размерът на корема на жената практически остава на същото ниво, апетитът й значително се увеличава. Възможно е да се появят нетипични пристрастявания към определени храни. Теглото се увеличава с 1,5-3,5 кг.

Хормонална активност. Поради повишената активност на пролактина, коластрата може да се отдели от млечните канали. Това са млечните жлези, които се подготвят за производство на мляко. В същото време желанието за използване на тоалетната става все по-рядко, което може да се обясни със стабилизирането на хормоналните нива. Надбъбречните жлези произвеждат много естроген, прогестерон и меланоцит-стимулиращ хормон. Меланинът, концентрирайки се върху определени области, създава хиперпигментация.

Състояние на косата. До 12-та седмица естрогените се натрупват в тялото на бременна жена, в резултат на което косата става буйна и еластична. Вярно е, че по време на раждането, когато нивото на хормона се върне на първоначалното си ниво, те могат да започнат активно да отпадат..

Състояние на ноктите. Често поради недостатъчно количество протеин в организма, ноктите могат да изтънят и да се ексфолират. Започвайки от самата основа, върху тях се появяват бразди, бели петна, повърхността става груба и неравности. От друга страна, повишените нива на същия естроген могат да им придадат твърдост, да стимулират бърз растеж..

Промени в състоянието на кожата. Намаляването на прогестерона в кръвта може да причини намаляване на еластичността на дермата. Естрогенът намалява секрецията на себум от кожните жлези. Това причинява суха и лющеща се кожа. Тя става много чувствителна, може да реагира с дразнене на всеки стимул. Може да се появи акне.

Нарушения в стомашно-чревния тракт:

 • Киселини в стомаха. Това се случва в резултат на хвърлянето на киселинното съдържание на стомашния сок в хранопровода. Това се дължи на отпускането на мускулите на клапата, който затваря входа на хранопровода от стомаха. Хормонът прогестерон, произведен от плацентата, има спазмолитично действие върху мускулите..
 • Повишено образуване на газ. Провокира се от отпускане на чревните мускули и забавяне преминаването на хранителна кома през него. Метеоризмът се увеличава с растежа на плода, поради натиска на стените на матката върху коремната кухина. Това забавя процесите на усвояване на храната и създава предпоставки за вътрешно образуване на газове..
 • Запек. Процес с механизъм за развитие, подобен на метеоризъм. Бавното преминаване на храната през храносмилателния тракт се дължи на намаляване до минимум на нейната перисталтика. Последицата е ненавременното изхождане и развитието на запек. Богатите на фибри храни могат да спасят деня.

Болка в областта на таза, долната част на гърба, в гръбначния стълб. Като правило интензивната болка в гърба се появява след 4-ия акушерски месец, когато мускулно-скелетната система се подготвя за преминаването на детето през родовия канал. Същите симптоми на 12-та седмица и по-рано могат да бъдат провокирани от заседнал начин на живот. Това се обяснява със задръстванията в тазовите органи и слабостта на мускулите му.

Подуване на крайниците. Промененият хормонален фон увеличава количеството натрий в кръвта и вътрешните органи. Химичният елемент привлича течност, което допринася за цялостното му натрупване в организма. Такъв механизъм може не само да причини оток, но и да провокира развитието на разширени вени. Според публикуваните данни до 45% от бременните жени забелязват оток до 12-та седмица..

Главоболие. Това може да бъде причинено от следните причини:

 • анемия;
 • безсъние;
 • стрес;
 • неблагоприятни метеорологични условия;
 • хипер- или хипотония;
 • остеохондроза;
 • настинки;
 • обостряне на хронични заболявания.

Симптом като главоболие не влияе върху развитието на бременността и здравето на плода, но развитието на депресия не остава незабелязано.

Състоянието на матката. Матката на 12-та седмица от бременността става 4 пъти по-голяма от обикновено. Дъното му е почти на нивото на горната част на срамната артикулация, на изхода от таза.

Цистит. Според статистиката, остър цистит се развива при 3% от бременните жени през втория триместър. Той е заразен и неинфекциозен по природа, понякога един се прелива в друг. Прогестеронът, произведен от плацентата, отслабва стената на пикочния мехур и го прави по-малко устойчив на инфекции. С нарастването на матката натискът й върху уретерите се увеличава. Наблюдава се алкализиране на урината, често - глюкозурия. Рисков фактор за обостряне на цистит при бременна жена на 12-та седмица е наличието на заболявания на отделителната система в анамнезата преди бременността.

Повишено отделяне на вагината. Ако през първия триместър на бременността прогестеронът "доминира" в тялото, тогава от 13-та седмица ролята на естрогена се увеличава. 12-тата седмица е преходна, така че секрецията на вагиналните жлези е особена. Обикновено изхвърлянето трябва да бъде умерено. Те са белезникави или светли на цвят, с лек кисел мирис. Ако характерът на отделянето се промени, особено когато се появят слуз, гной, кръвни съсиреци, протича възпалителен процес. Опасно е, когато е причинено от венерически болести. Допълнителни симптоми в такива случаи са сърбеж или усещане за парене. Лечението на такова състояние трябва да се извършва от лекар..

Разсеяност, нарушение на паметта. В потвърждение на честотата на поява на такъв симптом се появиха комичните термини "мамнезия", "мозъчна бременност". Учените отдават това явление на еволюционната необходимост. Мозъкът на бременна жена се опитва да се предпази от прекомерно количество информация, за да се съсредоточи върху състоянието си и бъдещото бебе. В допълнение, прогестеронът и окситоцинът предизвикват усещането за умора в мозъка. Това е отправна точка за общо отслабване на паметта.

Нестабилност на настроението. 12-седмична бременна жена може да се оплаче от изблици на емоции, чувство на безпокойство. Тя може да има неразумни сълзи, до няколко пъти на ден. Промените в настроението се причиняват от активния синтез на хормони. Леката физическа активност, йога за бременни жени, автотренинг, правене на това, което обичате, могат да помогнат на тялото да се справи с това състояние..

Конвулсии в долните крайници, особено през нощта. Причинени от липса на калций и магнезий в организма, задръствания в малкия таз.

Укрепване на силата и сърдечната честота. Нарастващият плод изисква голям запас от хранителни вещества и разтворен кислород. В тази връзка обемът на притока на кръв се увеличава. Сърцето трябва да работи по-усилено и по-ефективно. Повишеният ритъм на работата му е характерен за края на третото начало на четвъртия акушерски месец.

Излагане на настинки. Честото ARVI е резултат от намаляване на имунитета в женското тяло. Нейната имунна система работи от две седмици в продължение на 11 седмици, така че ресурсите се изчерпват. Това е придружено от липса на витамини, неадекватно или нередовно хранене, неконтролиран прием на лекарства, заболявания на стомашно-чревната система, прекомерен прием на калории, стрес, липса на нормален физиологичен стрес, нарушение на работата и почивката. Тъй като плодът развива собствен имунитет, майката може да развие желязодефицитна анемия - друг рисков фактор за намален имунитет.

бебето съветва

Грижата за себе си по време на бременност трябва да бъде специална. Разбираме какви процедури и инструменти могат да бъдат опасни за бъдещето...

От текущата година надбавката за майчинство (ОЛП) има право на жени, които са осигурени по този случай за...

Какво точно трябва да бъде храненето по време на бременност по седмици и как да дадете всичко най-добро на нероденото бебе?

Медицински преглед

11-12 седмици е периодът, в който бременната жена трябва да се подложи на цялостен преглед - скрининг. Тя е насочена към идентифициране на сериозни вродени патологии, включително хромозомни и генетични. По това време е важно да се определи дали развитието на плода отговаря на установените норми, колко добре функционира плацентата.

До края на 12-та седмица „медицинската документация“ трябва да съдържа заключенията на следните специалисти:

 • акушер-гинеколог. Въз основа на резултатите от неговото изследване може да се наложи да се консултирате с генетик;
 • офталмолог;
 • УНГ;
 • невропатолог;
 • терапевт;
 • зъболекар;
 • ендокринолог.

Ако наборът от изследвания, необходими за първия триместър, не е завършен до 12-та седмица, той трябва да се извърши. Списъкът включва следните анализи:

 • кръвен тест за съдържание на PAPP-A протеин;
 • кръвен тест за ниво на hCG;
 • общ клиничен анализ на урината;
 • общ клиничен анализ на урината;
 • тест за кръвен протеин;
 • микробиологична култура на урина;
 • кръвен тест в реакцията на Вассерман;
 • изследване на кръвен серум за HIV инфекция, хепатит В и С, инфекция TORCH;
 • кръвна химия;
 • цитология на вагиналното съдържание;
 • тест за флора и чувствителност;
 • кръвен тест за съдържание на захар и глюкозен толеранс;
 • съставяне на коагулограма;
 • кръвен тест за кръвна група и Rh фактор.

В случай на съмнение за заплаха от прекъсване на бременността ще бъде предписан анализ за съдържанието на прогестерон и TSH. Ако е посочено, се предписва изследване на плацентата за наличие на хромозомни аномалии при плода.

 • Ултразвук. Проучването на този етап се нарича пренатален скрининг. Необходимо е да се оцени рискът от развитие на плода.
 • колпоскопия - при необходимост;
 • електрокардиограма.

При наличие на специални показания се предписват високоспециализирани инструментални изследвания, които позволяват обективно да се оцени здравословното състояние на бременна жена.

Трудности при носене

12-та седмица - относително спокоен и балансиран период на бременност, но в някои случаи има затруднения при раждането.

Заплахата от прекъсване. Причините за това състояние могат да бъдат хормонален дисбаланс, генетични аномалии, инфекциозни и паразитни заболявания, имунологични нарушения, патология на структурата на органите на репродуктивната система. Същността на хормоналните нарушения се крие в недостатъчния синтез на прогестерон, който може да бъде придобит или вроден. Генетична патология - анормални мутации в хромозомите, които образуват нежизнеспособен плод. Те могат да възникнат в резултат на облъчване, консумация на хранителни продукти, съдържащи генетично модифицирани организми и тератогени. Сред инфекциозните агенти, които могат да причинят спонтанен аборт, е важно да се отбележи вирусът на рубеола, който е попаднал в неваксинирано тяло. Имунологичните нарушения се състоят в производството на антитела от тялото на майката, които са враждебни на плода. Подобна патология е резултат от автоимунни процеси, които възникват по причини, които все още не са достатъчно разбрани днес..

Бременността трудно се понася на фона на нарушените функции на щитовидната жлеза. Това се обяснява с дефицита на йодсъдържащи хормони, необходими за нормалната физиологична бременност..

Структурата на женските полови органи е важна като рисков фактор за спонтанен аборт. И така, истмично-цервикалната недостатъчност - малоценността на развитието на шийката на матката - застрашава задържането на плода вътре в нея. Патологиите от рисковата група са ендометриоза, миома от различно естество.

Основните симптоми. Оплаквания, за които се подозира спонтанен аборт, са:

 • болка в долната част на корема;
 • спазми, причинени от повишен тонус на маточната мускулатура;
 • отделяне от гениталния тракт, като количество и свойства се различават от нормалните.

Заплахата от спонтанен аборт може да възникне поради стрес, травма, отравяне с химикали, обостряне на хронични заболявания, консумация на алкохол, тютюнопушене, тежки алергични реакции.

Дърпащи или схващащи болки могат да се появят в долната част на стомаха и да се развият като последица от действието на причиняващия фактор. Оплодената яйцеклетка, започвайки да се ексфолира от плацентата, няма кръвоснабдяване, което означава, че има недостиг на хранителни вещества и кислород.

Възраст на бъдещата майка. С напредване на възрастта на бременната жена заплахата от неплодородие се увеличава. Така че, по-близо до четиридесет годишна възраст, рискът от спонтанен аборт е 33%, докато при 30-годишните процентът едва достига 10.

Възраст на бъдещия татко. Многобройни научни изследвания потвърждават факта на висок процент спонтанни аборти от мъже над 40-годишна възраст..

Здраве на жената. Рискът от прекъсване на бременност и спонтанни аборти се увеличава при жени със заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет.

Неблагоприятни фактори на околната среда. Бременността на 12-та седмица може да бъде прекъсната след престой в предприятието, във въздуха на работната зона, на която има отровни вещества, пари на някои лекарства. Отрицателно се влияе от електромагнитно излъчване, вибрации, радиация, вдишване на аерозоли от химически токсични съединения.

Причините за спонтанен аборт са разделени от акушер-гинеколозите на тези, които могат да възникнат на всеки етап от бременността, и тези, които са характерни за конкретни периоди. Така че, гениталната инфекция, парентералният хепатит, захарният диабет, стресът е списък с рискови фактори, които могат да провокират спонтанен аборт по всяко време. Въпреки това, сериозните хромозомни аномалии са рисков фактор за спонтанен аборт през първия триместър. Това включва и тежка токсикоза, хормонално несъвършенство, фетални нарушения на генетично ниво..

Привичен спонтанен аборт. Състояние, при което жената не може да роди дете няколко пъти подред. В този случай преди настъпването на бременността е необходим пълен преглед и на двамата бъдещи родители, за да се определи тяхното обективно здравословно състояние..

Често има случаи, когато ефектите от рисковите фактори за прекъсване на бременността се комбинират. В този случай на жената се предлага да отиде в болница и своевременно да спре патологичните състояния с лекарства.

Снимки: корем на 12 седмица бременност

Най-четени записи през седмица 12

Трябва да кажа веднага, че публикацията е вдъхновена от съпруга ми... Просто реших да споделя как преминава през НАШАТА бременност и че понякога се „мокри“)...

Какво да правим и какво не

Осигуряването на безопасна бременност и раждането на здраво бебе е задача номер едно за бъдещата майка. Постигането на желания резултат е възможно при спазване на редица забрани по време на бременност.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • упражнение, предназначено за бременни жени;
 • плувайте в басейна и отваряйте резервоари с вода с гарантирано качество;
 • правете нежен масаж за бременни жени;
 • вземете топли успокояващи вани, направени от билкови инфузии;
 • приемайте витамини и минерали, препоръчани от гинеколог, като се вземе предвид съществуващата продължителност на бременността;
 • разхождайте се на чист въздух, доколкото е възможно;
 • грижете се за външния си вид, без да използвате продукти, съдържащи изкуствени аромати,
 • получавайте положителни емоции от това, което обичате: рисуване, фотографиране, бродерия, плетене и т.н..
 • посещават курсове за бременни жени;
 • ходете на изложби, концерти;
 • изберете необходимото облекло и обувки, като вземете предвид индивидуалните характеристики;
 • нежно правете секс с доверен партньор;
 • контролирайте теглото си, като направите компетентно меню.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • яжте храна, съдържаща аромати, изкуствени подобрители на вкуса, консерванти;
 • пийте газирани напитки;
 • не спазвайте дневния режим, спите малко, не бъдете на чист въздух;
 • не укрепвайте тялото си с подходящи физически упражнения;
 • карайте велосипед или подобно транспортно средство;
 • посещение на сауна, руска баня, солариум;
 • останете дълго време на яркото слънце, под ултравиолетова радиация;
 • работа в предприятие, където въздухът на работната зона съдържа високи концентрации на токсични и вредни вещества;
 • приемайте лекарства без лекарско предписание;
 • контакт с инфекциозни пациенти;
 • скачайте от височина и правите кръстове;
 • носете дрехи от синтетични материали;
 • изберете стилове на облекло, които ограничават растежа на корема, подгответе млечните жлези за образуването на мляко;
 • ходете в обувки, които компресират краката и имат висок ръст;
 • работа на компютър за дълго време, в принудително положение;
 • изпитвайте големи спадове на околната температура;
 • да бъдете в райони, застрашени от земетресения, да посетите екзотични страни;
 • яжте екзотични плодове;
 • грижи се за животни с тенденция за развитие на алергии;
 • работа в задушни помещения, с вредни условия на труд: шивачки, строители, бояджии, дезинфектанти и др..
 • да откаже да се подложи на медицински прегледи и изследвания;
 • яжте пържени, пушени храни и ястия с много подправки. Забранени са тлъсти меса и риба, бързи храни, силен чай и кафе;
 • пийте алкохол, пушете, взимайте наркотици.

Правилното хранене

Организирането на адекватно хранене за бременна жена е необходимо, за да се създадат оптимални условия за функционирането на организма на самотна майка-дете. Здравословната диета се определя от качеството на храната и начина, по който е приготвена..

На 12-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Откажете се от бързите храни, яжте само храна с гарантирано качество. Храната, приготвена с консерванти, овкусители, синтетични и изкуствени подобрители на вкуса е неприемлива;
 • Когато избирате диета, не включвайте мазни, твърде калорични храни, овкусени с много подправки, пикантни и солени сосове, подправки;
 • Не използвайте сурови и полуготови животински продукти, тъй като те могат да съдържат патогенна микрофлора и хелминти;
 • Приготвяйте ястия по начини, които максимално запазват витамините и микроелементите: варене, печене, задушаване. Придържайте се стриктно към технологиите за готвене;
 • Обогатете масата си с витамини С, Е, цинк. Те се намират в морски дарове, бобови растения и брюкселско зеле. Защитете плацентата от увреждане, укрепете имунната система. Вземете достатъчно йод. Участието му е необходимо за правилното функциониране на щитовидната жлеза при майката и бъдещото дете;
 • Яжте храни, които съдържат фолиева киселина. Той отговаря за образуването на тъкани, запазва генетичния набор от ДНК, участва в синтеза на аминокиселини.
 • Включете плодове, зеленчуци, билки, пълнозърнести храни в ежедневната диета. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, плодовете за ферментация се консумират най-добре печени. Освен това ще намали риска от киселини и развитие на метеоризъм..
 • Когато приготвяте салати, изберете нискомаслено кисело мляко или растително масло като дресинг. Добър избор е зехтинът, който е богат на наситени и ненаситени мастни киселини.
 • Не използвайте наситени месни бульони за първи ястия. По-здравословни зеленчукови бульони, леки пилешки супи.
 • Полезни зеленчукови яхнии, печени зеленчуци, зеленчукови и зърнени ястия.
 • Когато избирате зърнени култури, отдайте предпочитание на елда, овесени ядки, просо, перлен ечемик. Елдата съдържа много желязо, полезна е за профилактика на анемия, укрепва имунната система. В него почти няма мазнини и много протеини. Просото укрепва сърдечния мускул, задържа влагата в клетките и премахва остатъците от антибиотици. Ечемикът има антибактериални и антивирусни ефекти.
 • Не пийте газирани напитки или синтетични сокове. Полезни са плодовите напитки, компотите от сушени плодове. Изборът на натурални сокове зависи от нивото на стомашна киселинност при бременната жена.
 • Избирайки риба, спрете се на сьомга, скумрия, херинга, сардина, сафрид. Те са богати на хранителни вещества, включително Омега-3, съдържат пълноценен, лесно смилаем протеин, витамини А и D, калций, фосфор, който е необходим за укрепване на мускулно-скелетната система на бебето..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

На 12 седмици удоволствието от любимите ви храни трябва да се комбинира с техните предимства. Тъй като развитието на плода и плацентата завършва, тялото се нуждае от рибено масло и яйца, зеленчуци и плодове, зърнени храни, постно месо от пуйка, говеждо, свинско месо. Млякото и млечните продукти са незаменими. По-добре е да готвите у дома, защото само тогава може да се гарантира качеството на използваните продукти.

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

Към края на третия акушерски месец развитието на плода е почти завършено. Напред се изгражда мускулна маса, подобрява функционирането на органите и системите и се развива пълноценна нервна система. В тези процеси ембрионът отчаяно се нуждае от витамини и минерали. Ядейки през плацентата, той трябва да получи всичко необходимо от тялото на майката. Следователно диетата й трябва да включва:

 • Токоферол - Витамин Е - мощен антиоксидант. Укрепва имунната система, насърчава мускулната сила, което е особено важно в периода на увеличаване на тяхната маса. Токоферолът предотвратява развитието на анемия, предпазва от негативното въздействие на факторите на околната среда. В комбинация с витамин С участва в превенцията на атеросклероза. За бременна жена токоферолът е особено важен, тъй като намалява вероятността от развитие на крампи на краката и участва в дишането на тъканите. Намира се в спанака, растителните масла, ядките, скаридите, аспержите, слънчогледовите семена.
 • Фолиева киселина, която е отговорна за полезността на ДНК, влияеща върху растежа на клетките. Много е важно за формирането на плацентата. Поради липсата на фолиева киселина нервната тръба на ембриона страда. Бременната жена може да има спонтанен аборт. Дефицитът на фолиева киселина ще повлияе неблагоприятно на сърдечната функция и съдовия тонус. Това е особено важно на етапа на формиране на нервната система в ембриона. Освен това стартира функцията на хематопоезата. Съдържа се в твърдо сирене, извара, яйчен жълтък, домати, боб. Дневната нужда е 400 mcg.
 • Витамини от група В, особено В6 и В12. Пиридоксин - В6 - е необходим за синтеза на еритроцити и протеини. Подпомага метаболизма на аминокиселините и гарантира здравословен сън. Влияе върху хода на метаболитните процеси. Влияе върху растежа на мозъчната и нервната тъкан. При жената дефицитът на В6 провокира токсикоза, повръщане, лош сън и апетит. Съдържа се в черния дроб, пълнозърнестия хляб, бобовите растения, зърнените култури. В12 участва в производството на аминокиселини. От съществено значение за благосъстоянието на нервната и имунната система. Съдържа се във ферментирали млечни продукти, бирена мая, яйца, соя. Заедно тези витамини имат положителен ефект върху развитието на плода, метаболитните процеси, протичащи в него. Необходими за формирането на ендокринната, имунната, сърдечно-съдовата системи на ембриона.
 • Холекалциферолът - витамин D3 - е от съществено значение за усвояването на калция и фосфора. Има второ име за витамина - хормонален проводник. Можете да го получите, като ядете телешки черен дроб, бирена мая, млечни продукти, яйца, масло.
 • Витамин А - ретинол - е от съществено значение за храненето на нероденото дете, което е особено важно в началото на втория триместър. Бебетата с ниско тегло се раждат от липса на ретинол. Той е активен участник в образуването на епителна тъкан, която покрива стомашно-чревния тракт, отделителната система, гениталните органи и кожата. Балансираният прием на витамин А е важен за растежа и развитието на ембриона. Той регулира генетичната регенерация на клетките и тъканите, осигурява ефективността на чернодробната бариерна функция, повишава ефективността на активността на левкоцитите и лимфоцитите. Може да съществува в две форми: готов витамин А и каротеноид - провитамин А. Попадайки в тялото, провитамин А се превръща във витамин А. с пълна стойност. Източници на каротеноиди са зеленчуците, особено морковите, подправките, плодовете. Витамин А се съдържа в говежди черен дроб, яйчни жълтъци, масло. Те са богати на праскови, пъпеши, тиква, броколи, градински чай, босилек, рибено масло, черен дроб на треска, масло. Дневна доза - 600-800 мкг.
 • Витамин С. В случай на негов дефицит синтезът на колаген е нарушен. Растежът на ембриона на 12 седмици е пряко свързан с тези процеси. Витамин С насърчава усвояването на желязо от растителни храни. Мощен имуностимулант. Предпазва детските и майчините организми от инфекции, помага да се развие отговор на алергични реакции: той е хистаминов инхибитор. Важно за способността му да неутрализира свободните радикали. Витамин С - аскорбинова киселина - участва в образуването на невротрансмитери, особено ако се приема в комбинация с витамин Е. Липсата на витамин С може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, както и до растеж на туморни клетки. Освен това, ако малко от него попадне в тялото на бременна жена, жената е раздразнителна, апатична, апетитът й е намален, податлива е на инфекции. Касисът, чушките, билките, цитрусовите плодове, шипките са богати на витамин С. Необходим дневен прием - 85 mg.
 • Никотинамид - витамин РР - съществен компонент за растежа на плода. Съдържа се в ензими, които осигуряват на клетките кислород и хранителни вещества. Има благоприятен ефект върху образуването и функционирането на храносмилателната, сърдечно-съдовата системи, стабилизира холестерола и предотвратява развитието на тромбоза. Участва в синтеза на важни хормони: тироксин, инсулин, кортизол, прогестерон, тестостерон и естроген. Приемайки никотинамид, жената провежда профилактика на хипоксия при нероденото си дете. Можете да получите витамин PP от храната, ако използвате говежди черен дроб, яйца, свинско месо, риба, домати, моркови, фурми, броколи, царевица, елда, пшеница.
 • Витамин В7 - биотин - мениджър на метаболитните процеси. Осигурява пълноценен растеж на плода, помага да се концентрират необходимите хранителни вещества в него. За бъдещата майка нейното значение е да укрепи косата, ноктите и да защити кожата. Витамин В7, играейки определена роля за формирането на ембриона, нормализира енергийния метаболизъм, има положителен ефект върху функционирането на нервната система. Източниците на биотин са жълтък, соя, ядки, мая, говежди черен дроб и бъбреци и зърнени култури. По-малко от него се съдържа в месото, зеленчуците, плодовете.
 • Витамин В5 - пантотенова киселина - вещество, което помага за усвояването на хранителни вещества и други витамини. Той стимулира развитието на надбъбречните жлези чрез повишаване на нивата на кортизол. Участва в изграждането на нервни клетки и нервни вериги. От съществено значение за синтеза на холестерол, мастни киселини и стероиди. Повишава устойчивостта на организма към болести и стрес. Ако бременната жена е принудена да приема антибиотици, тогава пантотеновата киселина ще намали токсичния им ефект. Дневната нужда е 6 mg. Можете да го получите от 100 г телешки черен дроб, 770 г задушена сьомга или 230 г фъстъци.
 • Филохинонът - витамин К - е важен участник в синтеза на протеини, които контролират съсирването на кръвта. Необходимо е в организма на бременна жена на 12-та седмица да се нормализира бъбречната функция, помага на черния дроб да има детоксикиращ ефект. Влияе на костната плътност, предотвратява остеопорозата. Намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, поддържа нормалното кръвно налягане на 12-та седмица. Те са богати на: броколи, маруля, копър, кориандър, магданоз, спанак, зелени домати, млечни продукти, черен дроб, яйца, риба, сьомга и писия, соя. Дневната доза за бременни жени във втория триместър е 100 mcg.
 • Витамин В1 е тиамин. Функционалният аналог на името е "коензим". Той активира протеини, които участват в биохимичните реакции на тялото. На практика ефектът му се проявява в увеличаване на ефективността на производството на енергия от храната, в синтеза на нуклеинови киселини. Благодарение на тиамина, проводимостта на нервните импулси в развиващия се ембрионален организъм се подобрява и сърдечната функция се нормализира. На етапа на формиране на нервната система тиаминът играе важна роля. Най-добрите източници са сушени бирени дрожди, свинско и говеждо месо, риби като змиорка, риба тон, ядки, пълнозърнести храни, варива, картофи, боб.
 • Витамин В2 - рибофлавин - основата на повечето клетки в човешкото тяло. Когато има достатъчно количество от него, се случва успешно превръщането на хранителните въглехидрати в енергия, неутрализиране на "свободните радикали", които са вредни за ДНК клетките. Основните функции на В2, особено важни за бременните жени, са нормализирането на енергийния метаболизъм и метаболизма на желязото в организма. Жена, приемаща необходимата дневна доза рибофлавин, отбелязва добро състояние на кожата и лигавиците, здрави емоции и добро настроение. Тя се уморява по-малко, почива по-ефективно в съня си. Съдържа се в млякото и млечните продукти, постно месо, яйца, зелени зеленчуци, зърнени храни, зърнени храни.

В началото на четвъртия акушерски месец бременната жена и нейният плод се нуждаят не само от витамини, но и от минерали. Без тяхното присъствие в диетата на детето могат да започнат да се развиват отрицателни необратими процеси. Основните минерали се подразделят на макро- и микроелементи.

Според препоръката на СЗО жените на 12-та седмица от бременността се нуждаят от:

 • Йод. Важно за развитието на умствени и физически данни. Недостигът на йод води до нарушения във формирането на нервната система, може да провокира аборт. Ембрионът не наддава добре и може да умре. Съдържа се в морска риба, морски дарове, ябълки, билки, малко по-малко в месо. Дневна стойност 200 mcg.
 • Цинк. Мощен имуномодулатор. Без него се образуват малформации на органи и системи, което е особено опасно за нервната тръба на плода. Недостигът на цинк може да навреди на плодовете. При недостиг на цинк често се раждат незрели бебета с ниско тегло при раждане. Съдържа се в портокали, смокини, ябълки, череши, домати, яйца, сирене, ядки, слънчогледови и тиквени семки, грах, боб, елда.
 • Желязо. Необходимо е да се предотврати анемия на бременна жена и нейния плод. В резултат на липсата му ембрионът страда от хипоксия и майката може да започне маточно кървене. Недостигът на желязо отслабва имунната система, тялото става податливо на патогенни бактерии и вируси. Желязодефицитната анемия засяга 9 от 10 бременни жени. Високо съдържание на желязо в месо, карантия, риба, птици.
 • Калций. Известна е важната му роля за формирането на опорно-двигателния апарат. Той е от съществено значение за нервната система, сърдечния мускул, здравето на бъдещите зъби, косата. Развитието на вътрешните тъкани, включително очите и ушите, не може без него. Съдържа се в млечни и ферментирали млечни продукти, черен дроб на треска, ръжен хляб, горски плодове, грах, леща, сусам.
 • Лутеин. Влияе върху пълното развитие на органите на зрението и мозъка като цяло. Приемът на лутеин отвън е особено важен за бременни жени след 30 години. Те са богати на сурово зеле, спанак, зеленчуци от глухарче, червен пипер, блатове от ряпа.
 • Витамин Р - рутозид - известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Особено полезен е за нероденото дете, тъй като участва в развитието на мозъчната кора. На 12-та седмица от бременността предпазва капилярите от разрушаване, проявява вътреклетъчен антивирусен ефект. За жената това е профилактика на разширени вени.
 • Магнезият е микроелемент, особено необходим през втория триместър на бременността. В комбинация с витамини В6 влияе върху способността на мускулите да се отпускат, което е надеждна профилактика на разширените вени при бременна жена. Освен това магнезият е в състояние да контролира процесите на възбуда в нервната система, успокоява и подобрява здравословния сън..

Основните микроелементи също включват:

 • Манганът е важна съставка на секрецията на инсулин. Той също така регулира нивата на холестерола. За развиващото се детско тяло е важно участието му в хондрогенезата и костната минерализация. Дневната доза е 2,5 mg. Съдържа се в овесени и пшенични трици, кедрови ядки, шам фъстък, пшеничен зърнен пясък, слънчогледови семки, ориз, соя.
 • Хром. Добре известен регулатор на нивата на кръвната захар, важен за метаболизма на въглехидратите, следи пропускливостта на клетъчните мембрани. Насърчава натрупването на глюкоза в клетките, засилва ефекта на инсулина. Помага за борба с дисфункцията на щитовидната жлеза. Дневният прием е 50 mcg. Съдържа се в риба: паламуд, риба тон, сьомга, сьомга. Малко по-малко от него в говежди черен дроб и варено пилешко месо. Яйцата и царевичната крупа са последвани от хранителна стойност..
 • Мед. Стойността на микроелемента е в участието му в състава на ензимите и хормоните. Процесите на хематопоезата, синтеза на хемоглобин, образуването на кости и образуването на съединителна тъкан не могат без мед. Дневната доза за бременни жени е 3 mg. Много мед се съдържа в черния дроб, фъстъците, лешниците, скаридите, граха, тестените изделия. Малко по-малко от него в елда, ориз, пшеница.
 • Селен. Има доверието в това, че е мощен антиоксидант. Производството на тиреостимулиращ хормон, който играе роля в нормализирането на функциите на щитовидната жлеза, не може без него. Бременните жени с дефицит на селен често изпитват слабост в раждането и други усложнения по време на раждането. Препоръчителната доза е 20-100 mcg на ден. Селенът е богат на риба, морски дарове, пълнозърнест хляб, бразилски ядки, семена, кафяв ориз, ечемик, киноа, овесени ядки, семена от чиа, сусам, лен.

Важно! Изберете мултивитаминен комплекс по препоръка на Вашия лекар - вашия акушер-гинеколог и / или терапевт.