И така, първият триместър изтича. Ако все още не сте направили ултразвук, препоръчително е да го направите тази седмица. Оптималното наддаване на тегло до 12 седмици е 2 кг.

През дванадесетата седмица плацентата заема водеща роля в производството на хормони, необходими за поддържане на бременността. Теглото ви трябва да се увеличава с 0,5 кг всяка седмица. Спазвайте диетата на бременните жени - и ще се отървете от проблема с наднорменото тегло.
Може да носите или да не носите дрехи за майчинство.

Със сигурност се чудите кога другите ще могат да познаят позицията ви по стърчащия корем.

Вашето неродено дете

Теглото на плодовете достига 13-14 грама, дължината - около 7 см.
Черният дроб започва да произвежда жлъчка. Червата започва да се свива - именно тези контракции определят движението на храната. Сега можете да различавате пръстите на ръцете и краката, сега те изобщо не си приличат. Полагат се зачатъците на косата, ноктите и кожните жлези. Появяват се външните полови органи. В кръвта се появяват левкоцити.

Lennart Nilson Photos и Sibmam Ultrasound Gallery

Нека преброим пръстите?

Добавки от читатели

Смеяна: До 12-та седмица щитовидната жлеза вече е оформена и е в състояние да синтезира йодотирозин. Тиреоидните хормони регулират метаболизма и осигуряват растежа, развитието и диференциацията на тъканите, включително централната нервна система, поради което при хипофункция на щитовидната жлеза се наблюдава забавяне на растежа поради инхибиране на метаболизма.

Бременност 12 седмици

Бременност 12 седмици

Бременност 12 седмици

 • Усещам
 • Стомах
 • Матка
 • Ултразвук
 • Прожекция
 • Анализи
 • Плод
 • Болка
 • Разпределения
 • Кървене
 • Студ
 • Температура
 • Алкохол
 • Секс
 • Хранене

Усещам

12-та седмица на бременността вече е дошла, което означава, че от този момент бъдещата майка, ако е страдала от токсикоза, най-вероятно ще започне да става по-лесна. Да, да, плацентата бавно поема функциите, поддържащи живота, жълтото тяло си е „свършило работата“ и следователно гаденето и повръщането най-вероятно сега ще останат в миналото. Но, за съжаление, това се отнася до по-"традиционната" бременност, но ако бременността е определена като многоплодна, феномените на токсикоза могат да останат с нея известно време. Както и емоционални изблици, раздразнителност и нервност, причинени от хормонални промени в тялото.

Дори ако една жена, поради токсикоза през първите седмици на бременността, е загубила малко тегло, започвайки от 12 седмици, телесното тегло ще започне да се увеличава: плюс 500 грама седмично се счита за норма. Нов живот, растящ в утробата на жената, изисква от тялото на майката „до максимум“, във връзка с което всички нейни системи и органи работят с пълна сила. Обемът на кръвта се увеличава, циркулацията й се увеличава, белите дробове и бъбреците работят по-активно, сърцето бие по-бързо. В същото време уринирането е „отстранено“ - честото желание да отидете до тоалетната „на малки“ вече няма да смущава жената, както в началото на бременността. Но може да има проблем с изпразването на червата: нарастващата матка го притиска, функцията на червата се забавя, срещу което може да възникне запек.

Стомах

На 12-та седмица от бременността бъдещата майка вече може да усети как коремът й започва да расте бавно. Обикновено, ако бременността е нова за жената, коремът започва да расте по-късно, на 12 седмици практически не се е увеличил, бъдещата майка се чувства удобно и обикновените дрехи все още й стоят. Ако бременността не е първата за жената, тогава коремът обикновено започва да се увеличава по-рано, често принуждавайки бъдещата майка да започне да търси по-свободни дрехи вече на 12 седмици. Често растежът на корема е придружен от сърбеж, това е един вид „намек“ за жената да бъде загрижена за избора на подходящи средства, които ще помогнат да се избегне образуването на стрии, не само на стомаха, но и на гърдите и бедрата. В допълнение, на стомаха на 12-та седмица от бременността може да се посочи както от старчески петна, така и от тъмна ивица, която, започвайки от пъпа, се спуска надолу. Експертите успокояват: в това няма нищо лошо, тези явления са временни и не са причина за безпокойство.

Матка на 12 седмица бременност

Вероятно не е трудно да се досетим, че коремът започва да расте точно във връзка с постепенното увеличаване на размера на матката. И така, матката на 12 седмици от бременността обикновено се увеличава до такъв размер, че просто става тясна в тазобедрената област. На този етап ширината на матката "нараства" до около 10 сантиметра, следователно надхвърля обичайното си местоположение и се издига в коремната кухина. Жената може дори да усети и почувства увеличения размер на нея.

Обикновено първото ултразвуково изследване се случва на 12 седмица от бременността, с помощта на което лекарят определя размера на плода и също така установява прогнозния срок на раждането. Ултразвукът на 12-та седмица от бременността се превръща в истинско откровение за бъдещата майка: настъпва първото й запознанство с бебето, което вече го отличава като мъничко човече, което е предназначено да се роди в близко бъдеще. Въпреки че такива показатели са изключително важни при ултразвуковото изследване, други, много по-важни резултати могат да бъдат показани чрез ултразвук на 12 гестационна седмица..

Така че, по време на ултразвуково изследване, лекарят оценява състоянието на матката и определя нейния тонус, анализира местоположението на плацентата, изключва вероятността от извънматочна бременност и ясно установява колко плода се развиват в утробата. Жената вече може да наблюдава бъдещото си бебе на ултразвуков монитор, но без помощта и обяснението на лекар, тя не винаги ще може да разбере къде какво е и как се чувства бебето сега. Не се колебайте да попитате лекаря за обяснения - той може да отговори на всички въпроси на мама, като по този начин ще я запознае по-близо с бебето си.

Лекарят сравнява резултатите от ултразвук на 12 седмица от бременността с показателите, посочени в таблицата на нормалните стойности. Това ще даде възможност да се установи дали всичко върви "както обикновено", а в бъдеще показателите на първия ултразвук ще се сравняват с показателите на повторни ултразвуци. Така специалистът ще може да следи дали бременността протича нормално, дали има някакви отклонения..

Случва се ранната диагностика да се превърне в разочароваща „изненада“ за родителите: ултразвуковото сканиране на 12-та седмица от бременността вече може да даде отговор дали бебето е заплашено от вродени дефекти или хромозомни аномалии. За съжаление такива заболявания не могат да бъдат лекувани и родителите, научавайки за отклоненията, се измъчват от труден избор: да напуснат бебето или все пак да прибегнат до аборт.

Скрининг при 12 гестационна седмица

Още по-информативен метод за оценка на развитието на плода и хода на бременността според нормата може да бъде скринингът на 12 гестационна седмица. Това е цялостно проучване, което обхваща не само ултразвук, но и биохимичен кръвен тест. Кръвният тест включва измерване на два маркера в тялото на жената - свободен b-hCG (безплатна бета-субединица на хорион гонадотропин) и PAPP-A (протеин А на плазмата, свързан с бременността). В тази връзка първият скрининг се нарича още двоен тест..

Оптимално скринингът се извършва три пъти през цялата бременност, като първият се препоръчва да се извършва само между 11 и 13 седмици. Факт е, че скринингът на 12-та седмица от бременността, който включва задължително ултразвуково сканиране на плода, е насочен към изследване на така наречената "яка зона" на плода. Такова проучване дава възможност да се изключат груби малформации на плода и дори аномалии, които са несъвместими с живота. Яковата зона - зоната на шията между кожата и меките тъкани, в която се натрупва течност - се отнася до непостоянни маркери. С развитието на бебето нормите на якичкото пространство се променят и следователно изследването му трябва да се извършва стриктно в рамките на определен период от време. И в допълнение, анализът на състоянието на зоната на яката може да се извърши при високи квалификации и специална подготовка на оператора, в противен случай предполагаемата диагноза може да бъде силно поставена под въпрос.

На свой ред, изследването на нивото на хормоните (свободен b-hCG и PAPP-A), проведено като част от скрининга на 12 гестационна седмица, дава възможност да се определи степента на риск от развитие на определени аномалии в плода. Например, увеличение на стойностите на свободния b-hCG средно с фактор два може да бъде причина за съмнение за наличието на тризомия 21 (синдром на Даун) при плода, докато намаляване на тризомия 18 (синдром на Едуардс).

Въпреки високото информационно съдържание обаче, скринингът при 12 гестационна седмица в никакъв случай не е причина за окончателния анализ. Това проучване само установява степента на риск и възможността за наличие на тризомия 21, тризомия 18, както и дефект на нервната тръба. Резултатите от скрининга стават причина за по-нататъшни изследвания с помощта на специални методи. Наред с други неща, лекарят, в случай на съмнителни анализи, обикновено насочва бъдещата майка към генетик, който от своя страна препоръчва други допълнителни изследвания..

Анализи

В допълнение към ултразвук и биохимични кръвни тестове, лекарят може да предпише някои други тестове за бъдещата майка на 12-та седмица от бременността. Обикновено жената трябва да направи всички рутинни тестове, когато се регистрира в предродилна клиника. Но се случва, че тестовете на 12-та седмица от бременността може да са необходими поради късното обжалване на жена при гинеколог относно бременността. Или се случва, че тестовете на 12-та седмица от бременността са необходими за продължителен преглед на бъдещата майка във връзка с нейното състояние - като допълнителен инструмент за контрол.

В допълнение към традиционния кръвен тест за СПИН, сифилис, хепатит В, кръвна група и Rh фактор, по това време вече трябва да се направи тест за кръвна захар, както и биохимичен анализ. Освен всичко друго, анализ на 12-та седмица от бременността, изследващ „биохимия“, ще определи нивото на hCG в организма на бъдещата майка. И се извършва биохимичен кръвен тест, както бе споменато по-горе, като част от скринингов преглед на бременна жена. Ако има съмнения за специфични заболявания, жената може да бъде изпратена и за изследвания за хормони и тестове за урогенитални инфекции..

Плод в 12 гестационна седмица

Всички тези действия са необходими както за наблюдение на състоянието на бъдещата майка, така и за внимателно проследяване на формирането и нормалното развитие на плода на 12 гестационна седмица. На този етап той вече е нараснал значително: плодът на 12-та седмица от бременността, на 10-седмична възраст, тежи около 14 g, докато на дължина достига от 6 до 9 cm (от короната до опашната кост). От този момент, между другото, скоростта на растежа и дължината му са много по-важен показател за лекарите, отколкото теглото..

Плодът на 12-та седмица от бременността вече е практически оформен, всички негови системи и органи работят активно и продължават да се развиват. И така, пръстите се разделят и върху тях се образуват невенчета, на върховете на пръстите се образува уникален отпечатък, подновява се горният слой на кожата и където в бъдеще се появяват вежди и реснички, се появява пух. Също така, велусните косми възникват както по брадичката, така и по горната устна..

Между другото, плодът на 12-та седмица от бременността вече активно „изразява емоции“ с лицето си: той прави гримаса, отваря и затваря устата си и дори взима пръст в устата си. В същото време бебето размахва ръце и крака, а също така салта и „плува“ свободно в утробата на майката.

Вътрешните органи на детето на този етап, паралелно с факта, че функционират, продължават да развиват своето развитие. Червата на бебето, "заемайки" мястото си, вече периодично се свива, черният дроб синтезира жлъчка, а хипофизата и щитовидната жлеза произвеждат хормони и йод. Костната тъкан продължава да узрява, мускулите на трохите се укрепват, сърцето бие бързо, бъбреците и нервната система работят пълноценно. И на този етап в кръвта на плода, освен еритроцитите, започват да се образуват и левкоцити - имунната система все повече се подобрява.

Цялата тази „магия“, която се случва в корема на майката, обикновено не трябва да бъде придружена от болезнени усещания. Вярно, леките и леки болки в 12 гестационна седмица, усещани в долната част на корема, могат да се обяснят с напрежението на връзките, които поддържат растящата матка. В същото време лекарите често оправдават болките в кръста чрез промяна в центъра на тежестта поради постепенно нарастващ корем, а също и чрез омекотяване на поддържащите връзки и дискове под въздействието на прогестерон.

В същото време болките в долната част на гърба също могат да бъдат предизвикани от инфекция на пикочния мехур, така че все пак е по-добре в такава ситуация да се консултирате с лекар и, ако е необходимо, да се подложите на преглед. Няма да е излишно да се консултирате със специалист, дори ако болките през 12-та седмица от бременността се появяват периодично в долната част на корема, носят болки и теглят характер, а също и ако болките в долната част на корема продължават 2-3 часа. И, още повече, те са придружени от кървави изхвърляния - този опасен знак показва заплахата от преждевременно прекъсване на бременността. Ако жената реагира навреме, когато се появят болезнени усещания, може да се избегне спонтанен аборт, поради което е необходимо незабавно да се потърси помощ.

Разпределения

Кървавото отделяне на 12-та седмица от бременността, дори незначителни, винаги трябва да предупреждава жената. Освен това, ако те все още са придружени от болки в корема - всичко това показва риска от спонтанен аборт. Но кървавото отделяне, което се появява след гинекологичен преглед или полов акт, може да се обясни с ерозия на шийката на матката. И това състояние също е достатъчна причина за контакт с специалист и допълнителен преглед..

Обикновено отделянето при 12 гестационна седмица е умерено, леко или млечно, с еднородна консистенция и с лека кисела миризма. Не трябва да има гной, слуз, зелено или жълто, сирене или отделяне с остра и неприятна миризма: такова отделяне се превръща в признак на инфекция. Промяна в консистенцията и цвета на отделянето може да бъде симптом на млечница, хламидия, трихомониаза, които изискват задължително лечение, тъй като инфекцията е напълно способна да зарази плода.

Кървене

Кървенето при 12 гестационна седмица винаги изисква консултация с лекар, защото винаги се определя като много опасен признак. Въпреки че кървенето от различно естество се счита за доста често срещано явление в ранните етапи на бременността, в никакъв случай не е възможно да се рискува и да се остави ситуацията да се развие от само себе си - за да се предотврати евентуален спонтанен аборт, предвестникът на който е кървене на 12 гестационна седмица.

Особено опасни са кървенето, което е придружено от спазми или дърпащи болки в долната част на корема, болки в долната част на гърба. В действителност, в допълнение към заплахата от спонтанен аборт, такова кървене може да показва и извънматочна бременност - сложна и патологична бременност, която представлява заплаха за здравето и живота на жената.

Настинки при бременност 12 седмици

Дванадесетата седмица завършва един от критичните периоди на бременността - първото тримесечие, след което повечето аномалии и малформации на бебето вече няма да са страшни. Но засега, през тази последна и решаваща седмица от първия триместър, все още трябва да се погрижите, включително настинки..

Настинката в ранните етапи може да причини много проблеми: да провокира развитието на плацентарна недостатъчност, фетална хипоксия и значително да увеличи риска от спонтанен аборт. В края на краищата, прехвърлен на крака и "нелекуван", настинката в 12 гестационна седмица все още остава значителна опасност: тя може да причини малформации на бебето, дори несъвместими с живота, които в крайна сметка могат да завършат със спонтанен аборт.

Ситуацията се усложнява значително от факта, че е забранено лечението на настинка в ранните етапи на бременността с лекарства, за да се избегнат негативни последици. В този случай е подходяща само традиционната медицина и дори някои билкови лекарства - и то само след консултация с лекар.

Почивката и почивката в леглото са задължителни за жената в процеса на лечение на настинка. Показани са изобилни напитки (топли, но не горещи) - билкови чайове, отвара от шипка, плодови напитки от ягоди от боровинки, малини, касис. Медът също е полезен - макар и в малки количества, тъй като има силен алергенен ефект. Медът може да се добавя към чай, пие се с топло мляко. Също така топло мляко на половина с минерална вода Borjomi се счита за добро средство при лечение на настинки, предимно срещу кашлица. Можете също така да се борите с кашлица с помощта на блатна смес, сироп или таблетки за смучене Doctor MOM, лекарства Gedelix.

Наложително е да се консултирате отново с лекар, ако настинката на 12 гестационна седмица не отшуми в рамките на 3-4 дни, ако нейните симптоми се засилят, главоболието се наблюдава на фона на настинка и кашлицата, придружена от хрипове, не изчезва. Освен това е необходима задължителна консултация със специалист, ако настинката в 12 гестационна седмица е придружена от висока температура - в рамките на 38 градуса или повече.

Температура

Температурата на 12-та седмица от бременността, която е белязана от показатели малко по-високи от нормалните и варира около 37-37,5 градуса, може да бъде или вариант на нормата (по този начин тялото реагира на повишени нива на прогестерон в тялото на жената), или да показва латентни заболявания. Тестовете ще помогнат за идентифицирането на тези заболявания - обикновено възпалителните провокират промени в нивата на левкоцитите, както и скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR). И въпреки това, по-често леко повишената температура на 12-та седмица от бременността е характерна особеност на организма на бъдещата майка..

Но забележимата висока температура на 12 седмици от бременността, придружаваща всяка болест, представлява значителна заплаха за бебето. Така че, под въздействието на високи температури, в такъв момент може да настъпи избледняване на бременността, следователно дългосрочната висока температура просто не е приемлива. Но в края на краищата повечето антипиретични лекарства са забранени на 12-та седмица от бременността (единственото изключение е парацетамолът и това е задължително само с разрешение на лекаря). И така какво да правя?

На първо място, не „пренебрегвайте“ народните методи за понижаване на температурата - триене с хладка вода с добавяне на малко количество оцет, влажни и хладни лосиони по глезените и ръцете, хладен душ. Но всичко това - само след като лекарят беше извикан у дома: той ще помогне да се определи степента на опасност от висока температура и да предпише доза, при която парацетамолът няма да навреди много.

Алкохол

Също така трябва да се въздържате от алкохол на 12-та седмица от бременността, както и през целия период на раждане на бебе. В крайна сметка съвестната майка определено се интересува бебето й да се роди пълноценно и здраво бебе, докато алкохолът на 12-та седмица от бременността, консумиран дори в най-малките дози, може да предотврати това.

На този етап формирането на мозъка все още продължава и никой специалист няма да поеме отговорността да познае как алкохолът ще повлияе на този процес. Така че алкохолът може да причини непоправими щети на мозъчните клетки - до унищожаването на някои от тях, които няма да бъдат възстановени в бъдеще. Въздействието на алкохола може да се прояви в този случай дори няколко години след раждането на бебето: в един момент ще стане ясно, че сме трудни за обучение, прекалено възбудими и хиперактивни и страдаме от лоша памет.

В по-тежък случай алкохолът при 12 гестационна седмица все още може да причини тежки малформации на бебето и физически деформации, като повлиява формирането на костите и мускулното развитие. Алкохолът в големи количества, непрекъснато проникващ през плацентата до бебето и оказващ токсичен ефект върху него, може дори да доведе до спонтанен аборт. Следователно алкохолът на 12-та седмица от бременността определено трябва да бъде изключен от живота на бъдещата майка..

Секс на 12 седмица бременност

Но сексът, ако жената се чувства задоволително и няма противопоказания за плътски удоволствия, изобщо не е необходимо да се отказвате. Освен това в края на първия триместър на бременността токсикозата и придружаващите я симптоми бавно отстъпват, жената навлиза в определен период на „разцвет“ и опасностите, които са били характерни в ранните етапи на бременността, също постепенно остават в миналото.

Единственото противопоказание за секс, както през първите седмици, така и на 12-та седмица от бременността, може да бъде заплахата от спонтанен аборт. И тогава, в този случай, ограниченията върху секса обикновено се налагат от лекарите само до 12 седмици. Други причини, които ще станат причина жената да внимава, могат да бъдат многоплодна бременност и ниско разположение на плацентата (това ще се определи чрез планирано ултразвуково сканиране). Ако бременността не е придружена от такива характерни "черти", сексът на 12 седмици може безопасно да се практикува.

Единственото нещо - не твърде активно и не "ревностно", избягване на натиска на партньора върху стомаха и проследяване на вътрешни усещания след полов акт. Например припадъците, които могат да се появят след плътски удоволствия, обикновено се класифицират като нормални. Но ако спазмите не изчезнат известно време след секс и дори са придружени от кървене, трябва незабавно да се обадите на лекар.

Също така, ако е възможно, трябва да се консултирате с лекар, ако след секс на 12-та седмица от бременността се наблюдават зацапвания, но те не са придружени от болка. Такъв знак може да показва наличието на ерозия на шийката на матката при бременна жена.

Хранене

Храненето на 12-та седмица от бременността е абсолютно пълноценно и балансирано: бързо развиващото се тяло на бебето се нуждае максимално от хранителни вещества и хранителни вещества. Те се съдържат в необходимите количества в „здравословна“ храна: месо и риба, млечни и кисело-млечни продукти, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Освен това методът на тяхното приготвяне заема важно място: по-добре е да се вари или пече храна при готвене (пърженото причинява киселини), зеленчуците и плодовете - да се ядат сурови (фибрите подобряват чревната подвижност и намаляват вероятността от запек).

Пълната закуска е важна, за първата е препоръчително винаги да ядете част от първата, а вечерята да е лека. По-добре е да се храните отново, по-често, но на малки порции, като избягвате преяждането. Ако някои продукти във връзка с бременността изведнъж започнаха да предизвикват отхвърляне у жената, винаги можете да намерите „алтернатива“ на тях: например, ако не искате и не приемате месо, то може да бъде напълно заменено с риба. Не обичате варена риба? Можете да опитате да го изпечете. Да, и още нещо: няма смисъл да се измъчвате и да се опитвате да „изцедите“ в стомаха продукт, който бъдещата майка просто не е харесала в момента, но който, според всички характеристики, е изключително полезен за бременни жени. Например, много жени по време на бременност просто не могат да гледат извара, въпреки че изглежда, че носи изключителни ползи за тялото на майката и бебето. Но само храната, изядена чрез сила, определено няма да отиде за в бъдеще, затова все пак е по-добре да не противоречите на вашите вкусови "чувства".

12 седмици отзиви за бременност

Имам около 12-13 седмици

но все още не е регистриран. До кога не можете да станете. Няма време изобщо, работя по 12 часа на ден. чувствам се прекрасно.

Не забравяйте да направите ултразвук. Много е важно да избягвате изненадите по-късно..

Съветвам ви да се регистрирате възможно най-скоро

от за да получите акт за раждане се оказва, че имате нужда от поне 10 посещения при лекар и да сте регистрирани поне 12 седмици, а без удостоверение раждането вероятно е проблематично

Имам 4-5 седмици

но нямам политика и регистрация. как мога да се регистрирам и къде?!

Тъй като няма регистрация?

Нямате предвид градска регистрация? За да се регистрирате, не се изисква градска регистрация, полица от местоживеенето. В коя клиника принадлежите на действителния адрес?

регистрирайте се без регистрация по местоживеене

никой дори не иска разрешение за пребиваване. Когато бях бременна, вече бях изписана от майка си, но все още не бях регистрирана при съпруга си и между другото трябваше да принадлежа към студентската клиника, но за мен беше по-удобно да живея от 4-ти до 202-и, затова станах там, но нямам никой за регистрацията не попита нищо, само домашен адрес и телефонни номера за обаждане

ако са регистрирани за бременност до 12 седмици, тогава те дават малко denyushku в opos (приблизително 1500 рубли).?

Благодаря много за отговорите

Не съм студент, а работя! Принадлежа към 2-ра поликлиника по регистрация. Никога не съм била там. Казват, че клиниката не е много добра. По време на @ # $% беше студент и беше много доволен от него. Там работи отличен лекар - гинекологът Надежда Юрьевна Трусова, която ме насочваше по време на първата ми бременност. Какво е родов сертификат? И какво дава?

той дава, разбирам

правото на избор къде да се роди и трябва да бъде взето във всеки родилен дом

Дори в Медицинския център щоли?

Казват, че вече е трудно да стигнете до там. Програмите "удобно раждане" бяха премахнати, кой знае?

опитал алтернативно раждане в клинична болница?

Вече мамо, грешиш.

Помощта за ранна диагностика на бременността е 420 рубли и се получава не само от студентки, но и от работещи майки в техните предприятия. 1500 рубли - това е еднократна помощ при раждане на дете от Студентския съюз, но само ако студентската майка учи безплатно, а не прекалено планирана или на търговска основа. основа; това обезщетение не зависи от периода на регистрация.

Спешно се регистрирайте, защото преди 14 седмици трябва да имате време да се подложите на ултразвук на плода,

от препоръчително е да се оцени размерът на якичната зона при плода само до 14 седмици, след този период вече не е индикатор дали има генетични проблеми (синдром на Даун например) или не. Между другото, 2-ра поликлиника е много добра, поне за бременни жени - те имат собствен терапевт, свои 2 дни в седмицата за тестване, опашките не са толкова дълги, лекарите са добри, внимателни.

И не случайно детето беше убито във 2-ра поликлиника и не знам дали провалената майка остана жива..

или във 2-ри или във Водников. Като цяло историята е следната: Те доведоха момиче в градската дженгия за 7 месеца. Плодът е мъртъв вече 2 седмици. Интоксикация на мама с изписването на бебето. 85% от мозъка е повреден. И всичко започна с факта, че тя дойде при местния си лекар с оплакване за липсата на движение на детето. казаха й, че всичко е наред. седмица по-късно дойде с оплакване от гнила миризма от устата. всичко отново е наред. Няколко дни по-късно я доведоха в гинекологичното отделение.

не плаши хората

всичко може да се случи, бих имал такива лекари за едно място. инфекции, само за да се отървете завинаги.

Кошмар, нещо по този случай не се чува никъде.

Но се съмнявам, че това е могло да бъде позволено във 2-ри полк, аз бях на рецепция там с всички лекари, всички са много внимателни, винаги слушат сърдечния ритъм на детето и т.н. Освен това управителят периодично вижда бременни жени, сякаш проверява дали областните лекари ги водят правилно. Може би наистина е така, във Водники полу-ке, чух, че там възрастен гинеколог не се притеснява твърде много. Моят приятел я накара да вземе, така че тя й каза, че трябва да идва на рецепция по-рядко, веднъж на 1-1,5 месеца, в противен случай, казват, че ще ходите в студа и, казват, ще се спънете, ще паднете. И друг приятел се прехвърли от там във 2-ра поликлиника, Tk. Водников също беше невнимателен (лекарят беше мързелив, а акушерките и медицинските сестри непрекъснато се побъркваха). Как разбрахте за този случай? Преди нещо преди 2 седмици чух, че жена е починала във 2-ро родилно заведение, но не в медиите, нито в интернет е имало такава информация. Може би слухове?

Един познат, който по това време лежеше там на консервация, разказа

Правилно описахте всичко за Водников. Аз самият се регистрирах там, но до 16 седмици. бременността е пренесена от там в 4-та поликлиника.

Имам и 12 седмици

да поговорим, но вашият срок вероятно е по-дълъг, нали? Бях регистриран на 5 седмици в 4-та поликлиника, въпреки че по регистрация принадлежа към 2-ра. По време на първата бременност бях регистрирана там. Ужасна поликлиника. С тях се третира като говеда. Между другото, за сметка на момиче със 7 месеца спонтанен аборт, тя почина. Един мой познат лежеше с нея в гинекологията. Тази приятелка е регистрирана на 2 или каквото и да е сега на 5. Тя също е много нещастна.

Да, чух и за 2-ра поликлиника

много негативизъм. Казват, че няма реакция на оплаквания, нулево внимание, плюс презрение. Живея на Ф. Попов, също принадлежа към 2, да? По време на следването си принадлежах на 5. Студент. Нищо като поликлиника. Наскоро ще се регистрирам, взех тест. Положително. Няма ограничение за моето щастие. След всичко, което прочетох, дори не искам да отида там. И какво е добра клиника, кажете ми.

Катя, докторът е различен. Ако живеете на Ф. Попов, обадете се

към регистъра П. номер 2 (изглежда 21-18-70), дайте адреса и попитайте към кой раздел на гинеколога принадлежите. Най-вероятно до петия, а това е Иванова Светлана Сергеевна - много добър лекар, млада жена, много искрено се отнася към всичките си бременни и болни. Опитайте се да тръгнете, най-вероятно ще промените решението си.

Иванова Светлана Сергеевна

Също така мисля, че той е много добър лекар. Всички гинеколози там са добри, освен Макеева, тя изглежда искрена, но не специална.

Катерина, ти също беше бременна с нея, със Светлана Сергеевна?

Да, всички лекари там са добри. Тези, които са в напреднала възраст (Ефремова, Зубкова) - те са малко строги, взискателни, но с много опит. А Макеева (млада блондинка с очила) е много неопитна, дойде да работи там преди година (когато бях бременна, отидох там), изглежда само след дипломирането, Иванова я научи, не можеше да каже и дума на пациентите без нейния съвет. Пациентите имат право да откажат нейните услуги и да поискат главата. прехвърляне на друг лекар (имах нещо подобно).

Бях видяна от Иванова

Макеева седеше в един и същ кабинет и през цялото време бедната й жена беше скарана, не беше така, не беше винаги призовавана до главния учител. Тогава Иванова замина на почивка и бяхме предадени на Макеева. Слава Богу, бременността ми протичаше лесно, всичко беше наред, казах й и казах на рецепцията всичко е наред, нищо не ме притеснява. Винаги имах не повече от 5 минути за нея) Отидох само да разбера теглото и да покажа. А Ефремова и Зубкова вече не работят там. Ефремова подаде оставка по семейни причини. Зубков някъде за повишение. Бяхме със Светлана Сергеевна, която имахме време да си поговорим за всичко)

Имам 10-та седмица

регистриран в пристанищната клиника на 4 седмици, първият ултразвук трябва да се направи на 11 седмици, за да се идентифицират дефекти

Наскоро бях и бременна!

СЕГА малкото дете пълзи там :) Но имаше толкова много страхове, преживявания :) СЕГА всичко това се помни с усмивка! Спомням си, когато плодът започна да се разбърква, аз и съпругът ми купихме пренатален микрофон, за да чуем бебето си! Незабравимо усещане, когато все още седите сами (към него са прикрепени два чифта слушалки) и слушате как бебето подава сигнали под формата на сърдечни удари, хълцане, дръпване с петите :) Този микрофон вече лежи без работа, така че си помислих може би Някой има нужда от него сега! Мога да продавам! Останаха още няколко книги за бременността, списания! При интерес мога да дам по-подробна информация!

Имам лекар Кузмина Клавдия Христофоровна

Вече са 30 седмици. Що се отнася до професионализма, лекарят може да бъде добър опитен. Да, очевидно човекът просто е уморен. Без особен ентусиазъм, приемайки бременните си жени, имаше и много негативни отзиви по друга тема. Така че обидната първа бременност иска внимание и отговори на въпроси. И не претеглени, ние измерихме налягането (и след това медицинската сестра) и всичко довиждане. Тя винаги бяга някъде, няма я със седмици. Накратко, искам да се прехвърля на Иванова.

Имам 38 седмици, но все пак ще ви разкажа за Поликлиника №2. Както разбирам, това е порт? Ако не друго, номерът на регистъра е 23-18-73 там. Доктор Василиева У.П. Готино е, разбира се, че вашият терапевт е ваш. Е, готино ли е, че гинекологичният кабинет е до тоалетната? Разбира се, детето натиска пикочния мехур и често иска да отиде до тоалетната, но пациенти, както мъже, така и други, отиват там и от болницата. Също наблизо има шкаф за инвентар (кофи, парцали, белина) и шкаф, в който се мият всякакви колби и чаши. Също така килерът е точно срещу него, където работи много неприятна жена (вредна). В действителност не й се предават кожуси и якета и всички те лежат на пейки, предназначени за момичета, дошли на преглед. Лекарят е някъде в облаците. Когато станах за регистрация, дойдох на рецепцията и обясних, че съм опериран (апендицит), че съм пил много хапчета, че съм ял шикос-накос, лекарят само кима. Мама пита за последиците - казва, че всичко е наред. Докоснат-казва, че матката е в добра форма и главата вече е поставена, казват, раждайте онзи ден (а аз имам Цезарово сечение). Пристигнахме в клана. къща, гинекологът ме провери, засмя се и каза, че няма поставяне на главата. Като цяло, честно казано, не ми хареса. Винаги има някакъв шум, шум, затръшване на врати. Акушерката седи на компютъра и играе пасианс. При втория гинеколог момичетата разказват за своите заболявания, кой какво е нагнил и какви махания между краката. За да бъда честен, не исках да слушам това, но трябваше. Може би, разбира се, бях напълно нахален, но за мен би било по-приятно да говоря насаме с гинеколога, отколкото да обсъждам стола, урината и подобни неща пред всички.

Форум на родителите:

Тема на дискусията: Какво се случва на 12 гестационна седмица? Твоите чувства?

Основните органи вече са сформирани и краят на тази седмица се счита за края на един от най-уязвимите периоди от живота на бебето. Сега той е относително добре защитен от външни влияния и инфекции (с изключение на рубеола), които причиняват аномалии в развитието. Формират се външните гениталии, яйчниците или тестисите, в зависимост от пола. Сърцето изпомпва кръв към всички основни органи. Тегло на бебето около 10g, дължина около 5.5cm.
Запекът е възможен, тъй като функцията на червата се забавя по време на бременност. Белите дробове, бъбреците и сърцето работят по-усилено, тъй като кръвообращението в тялото се увеличава. Разнообразете диетата си: във вашата диета трябва да се включва само прясна храна. Избягвайте запек - пийте много вода и яжте храни, богати на фибри.
Дискомфортът ви постепенно изчезва и с времето ще ставате по-малко уморени. Сега е моментът да помислите за курсове за бременни жени.

Започнахме 12 седмици !! На 11 седмици коремът ми изведнъж се закръгли малко, но все още не се забелязва за другите. Чувствам се по-добре, макар и не толкова сънлив, както бях, и е толкова страхотно да почувствам отново чувството за апетит, но все още не мога да ям всичко, главно зеленчуци и плодове и до вечерта апетитът ми изчезва, но е по-добре. По някакъв начин не мога да ям месо, но то съдържа протеини, които са толкова необходими на хлапето, опитвам се поне малко да "избутам" нещо месо. И също такова наблюдение - станах разсеян - сложих цветя във ваза, забравих да налея вода, ще отида за нещо, докато стигна там - забравям към какво съм тръгнал. Някой има ли подобна забрава? И като цяло е страхотно, на улицата е пролет и слънце, искам да изляза от офиса възможно най-скоро и да се разходя по улиците и площадите!

Момичета, наистина ли няма друг с 12 седмици? Отговорете! Споделете вашите наблюдения.

ЦИТАТ (dana @ 26 май, 07:31)
Здравейте! Така започнахме 12-та седмица. Изглежда всичко е нормално, но по някаква причина коремът сърби. Казват, че това се случва поради факта, че мускулите са разтегнати, но аз все още не съм се възстановил, така че съм закръглил малко и това е всичко. Кажи ми, имал ли е някой това? И ако имаше нещо, което лекарите казваха да правят. В противен случай не съм в Русия и говоря с лекаря на пръсти и е трудно да му задам въпроси. Благодаря предварително на всички. И всички успешна бременност!
ЦИТАТ (Хелън @ 8 юни, 13:55)
Имаме и 12 седмици! Коремчето вече се вижда от татко и дори околните обръщат внимание. Реакцията на миризмите не намалява и има и отвращение към месото (а бебето се нуждае от него)
Вече много искам да направя първия ултразвук, кажете ми кой е имал опит, кога е по-добре да го направя, на коя седмица?

Практически не виждам нищо, само когато ям корема ми се подува, сякаш е 5 месец бременност. Практически не болен, слава Богу. На лицето не можете да видите нищо, те обикновено казват, че лицето и носът са замъглени.

Здравейте на всички. Сега съм на 12-та седмица. Токсикозата. Според мен се е влошила. Ям много малко. Не мога да ям месо. Сладки и мазни храни. Но иначе всичко е наред. Нямам търпение да се роди малко трохичка.

Пожелавам на всички да раждат здрави и силни бебета

u nas uze zakan4ivaetsja 12 nedelka. Muz govorit zivotik vidno. a mne kazetsja net. Smotrju Uzi mnogim redko delajut..mne uze 4 raza delali..videla i ru4ki i nozki. daze pol skazali.
toksikoz proxodit. na4inaju kuwwat bolwe.
zdu s neterpeniem pojavlenija malqwa..

ЦИТАТ (Ягоди и сметана @ 9 август, 19:38)
Лекарят ме посъветва, в допълнение към дневния прием на калций, консумиран чрез пълноценно хранене и витамини за бременни жени, да приемам повече калций в капсули или дъвчащи бонбони (има специални витамини под формата на малки бонбони).

Намерих споменаване в статията, но няма причина защо.

Какви храни трябва да избягват бъдещата майка и кърмещата жена

· Алкохол! Една чаша бира увеличава подуването на тъканите и влошава функционирането на мозъка на майката и детето в продължение на 15 дни.

· Всички храни, които се "задържат": - чипс, - газирани напитки (фанта, кола, спрайт, лимонади), - ролки - дъвка (дори ако това е дори "най-вкусната защита срещу кариес"). Багрила, консерванти, емулгатори - това е много вредно за майката и бебето

· Консерви (консерви от риба и месо, консервирани компоти, кисели зеленчуци). Внесени нискокачествени сокове.

· „Празни въглехидрати“ (сладкиши, сладкиши, сладолед, сладко, тестени изделия и др.). Захар не повече от 7 чаени лъжички на ден (включително конфитюри, сладкиши, компоти и др.)

· Ограничете солта. Солта нарушава баланса между натрий и калий в организма, което води до отоци.

· Кафе, шоколад, силен чай не са желателни за детето. По-добре е да ги замените с цикория, билкови чайове с мед и лимон, минерална вода, циреи и др.

Големи количества цитрусови плодове и други тропически плодове

· Яйца не повече от едно наведнъж през ден. (Варен яйчен белтък, суров жълтък)

"Ограничете месото

Яйца не по-често от едно по едно през ден. (Варен яйчен белтък, суров жълтък)

Vi znaete bolee, chem spornaya informaciya. S drugmi punktami privedennoy Vami dieti mojno soglasit'sya, no s etimi. "Ogranichenie myasa, 1 yayco cherez den ', izbegat' polnost'yu gribov".

Vo vremya beremennosti myaso ochen 'дава rekomenduyut (glavnoe, chtobi ono bilo tshatel'no prigotovleno и proshlo termicheskuyu obrabotku!). Vo vremya GV v sluchae nalichiya allerheskih reakciy sleduet izbegat 'kuricu i govyadinu - oni yavlyayutsya allergennimi), a vse ostal'noe neobhodimo.

Yayca, vernee 1 cherez den '. Почему? Ето е протеин. Esli u mamochki или u malishika alergiya, to rekomenduyut ne upotreblyat 'kurinie, a zamenit' ih na perepelinie. Esli vse v poryadke, to strojayshih ogranicheniy net, glavnoe, chtobi yayco bilo svareno tshatel'no.

Gribi sleduet ogranichit ', no ne izbegat' sovsem! Безусловно, нудно бит 'уверенни, в тях безопасност.

ЦИТАТА (Nafanya @ 15 август, 11:14)
Да, разбрах за това. Точно - това е заместител на захарта. (написа малко по-високо). Моля за извинение за заблуждение

ЦИТАТА (lilac10 @ 15 август, 21:53)
Vi znaete bolee, chem spornaya informaciya. S drugmi punktami privedennoy Vami dieti mojno soglasit'sya, no s etimi. "Ogranichenie myasa, 1 yayco cherez den ', izbegat' polnost'yu gribov".

Vo vremya beremennosti myaso ochen 'дава rekomenduyut (glavnoe, chtobi ono bilo tshatel'no prigotovleno и proshlo termicheskuyu obrabotku!). Vo vremya GV v sluchae nalichiya allerheskih reakciy sleduet izbegat 'kuricu i govyadinu - oni yavlyayutsya allergennimi), a vse ostal'noe neobhodimo.

Yayca, vernee 1 cherez den '. Почему? Ето е протеин. Esli u mamochki или u malishika alergiya, to rekomenduyut ne upotreblyat 'kurinie, a zamenit' ih na perepelinie. Esli vse v poryadke, to strojayshih ogranicheniy net, glavnoe, chtobi yayco bilo svareno tshatel'no.

Gribi sleduet ogranichit ', no ne izbegat' sovsem! Безусловно, нудно бит уверенними, в тях безопасност.

ЦИТАТА (Аз и бебе @ 21 юли, 12:18)
Отговорете, който има 12 седмици?
Днес бях на ехограф! толкова яко! Видях ръцете, краката на бебето!
Вярно, докторът беше някакво зло и открадна от мен радост от първата среща.

Здравейте момичета!
Аз също съм на 12 седмици и тази проклета токсикоза няма да ме остави на мира. Наскоро изглеждаше по-добре, но след това горещината отново започна +35 и всичко започна наново
И коремът изглежда се закръгля, толкова е пълен или може би така ми се струва?

Здравейте момичета!
Аз също съм на 12 седмици и тази проклета токсикоза никога няма да ме остави на мира. Наскоро изглеждаше по-добре, но след това горещината отново започна +35 и всичко започна наново
И коремът изглежда се закръгля, толкова е закръглен или може би ми се струва така?

Е, ако тялото не го прие !! Какво да кажа сега - важно е, не е важно. Детето е взело своето от тялото ви, то няма да се лиши

Между другото, моят гинеколог каза, че има оплаквания за Materna и ме посъветва да пия Elevit.

А за фолиевата киселина - това е голям дебат. Самите лекари все още не са се разбрали колко е необходимо..

Postaraytes 'vse is podobrat' kakoy-nibud 'kompleks vitaminov dlya beremennih, kotoriy podoydet imenno Vam.

Vse ravno cherez produkti vsego ne popolnish ', a rebenok budet "zabirat" neobhodimoe ot Vas. Vam ved 'eshe hodit' i hodit 'beremennoy. Да и при ГВ СТОЛЬКО из Вашего организма "уходят" буде. Nujno pozabotit'sya ob etom zaranee.

ЦИТАТА (Nathan @ 5 септември, 15:08)
Надион, забравих къде живееш! Влияе като бременност върху мен

". Изглежда, че за мен назрява проблем: бях в лекарския кабинет, оказа се, че вече съм наддал 8 кг на бременност (обикновено за цялата бременност трябва само да наддавам 8-12 кг) и все още трябва да ходя и да ходя. не знам. "

Nafanya, chto-to normi u Vas slishkom "jestkie". Ето Vam vrach ih ustanovil? Сейчас вече пишут о 12-15 за беременност '. Normal'naya u Vas pribavka, tem bolee Vi uje polovinu othodili. Bessporno, ya ne prizivayu k "kushayte za dvoih", no i sil'no zamorachivat'sya ne stoit. U Vas vse normal'no.

И еше, Ви къде-то писали об ограничени джидкости. Nel'zya sebya ogranichivat 'vo vremya beremennosti v jidkosti. Nujno eto delat 'v sluchae problem v rabote pochek or gestoza. A esli vse v etom otnoshenii normal'no, to pit 'nujno po neobhodimosti, kogda hochetsya и skol'ko hochetsya.

ЦИТАТА (lilac10 @ 6 септември, 23:51)
Nafanya, chto-to normi u Vas slishkom "jestkie". Ето Vam vrach ih ustanovil? Сейчас вече пишут о 12-15 за беременност '. Normal'naya u Vas pribavka, tem bolee Vi uje polovinu othodili. Bessporno, ya ne prizivayu k "kushayte za dvoih", no i sil'no zamorachivat'sya ne stoit. U Vas vse normal'no.

И еше, Ви къде-то писали об ограничени джидкости. Nel'zya sebya ogranichivat 'vo vremya beremennosti v jidkosti. Nujno eto delat 'v sluchae problem v rabote pochek or gestoza. A esli vse v etom otnoshenii normal'no, to pit 'nujno po neobhodimosti, kogda hochetsya и skol'ko hochetsya.

lilac10, благодаря ти за подкрепата. Вярно ли е, че процентът на наддаване на тегло за бременност е 12-15 кг? Мислите ли, че не съм с наднормено тегло? Възможно ли е сега да качвам повече килограми и тогава да печеля по-малко? Те просто пишат навсякъде около 8-12 кг и не повече.

И наистина имам проблем с бъбреците: имам хроничен пиелонефрит, имаше обостряне в началото на бременността (успях да го премахна с билки), но лекарят каза да се пие не повече от 1 литър на ден, като се вземат предвид супата, плодовете и т.н. Нямам оток и тестовете ми са нормални сега, но течността е ограничена. Лекарят казва, че поради това мога да наддавам на тегло. Разбира се, не ям „за двама“, понякога ям само плодове за вечеря, гледам да не ям брашно и картофи, почти не ям сладкиши. И почти постоянно пия бъбречен чай (диуретик) - предписа лекарят.

ЦИТАТА (Nathan @ 7 септември, 10:57)
Благодаря ти, Надя
Е, прибрах се вкъщи: съблякох се, отидох до тоалетната - стана килограм по-малко, но това не е много. Вероятно наистина не трябва да се притеснявате.
И често ходите на лекар?
ЦИТАТА (Ponca @ 7 септември, 14:42)
Здравейте всички. Лекарят ми каза да пия Elevit и пишеше 3 пъти на ден. И в описанието на витамините се казва веднъж на ден. Момичета, кажете ми какво е объркала? Колко пъти пиете Elevit.
ЦИТАТА (Nathan @ 7 септември, 13:51)
Аз също ходя веднъж на две седмици, тестове се предписват всеки път. Тези анализи скоро ще бъдат сънувани.
Принуждават ме само да събуя обувките си, преди да претегля, и то в пълна униформа

ЦИТАТА (Nathan @ 7 септември, 06:14)
ЦИТАТА (lilac10 @ 6 септември, 23:51)
Nafanya, chto-to normi u Vas slishkom "jestkie". Ето Vam vrach ih ustanovil? Сейчас вече пишут о 12-15 за беременност '. Normal'naya u Vas pribavka, tem bolee Vi uje polovinu othodili. Bessporno, ya ne prizivayu k "kushayte za dvoih", no i sil'no zamorachivat'sya ne stoit. U Vas vse normal'no.

И еше, Ви къде-то писали об ограничени джидкости. Nel'zya sebya ogranichivat 'vo vremya beremennosti v jidkosti. Nujno eto delat 'v sluchae problem v rabote pochek or gestoza. A esli vse v etom otnoshenii normal'no, to pit 'nujno po neobhodimosti, kogda hochetsya и skol'ko hochetsya.

lilac10, благодаря ти за подкрепата. Вярно ли е, че процентът на наддаване на тегло за бременност е 12-15 кг? Мислите ли, че не съм с наднормено тегло? Възможно ли е сега да качвам повече килограми и тогава да печеля по-малко? Те просто пишат навсякъде около 8-12 кг и не повече.

И наистина имам проблем с бъбреците: имам хроничен пиелонефрит, имаше обостряне в началото на бременността (успях да го премахна с билки), но лекарят каза да се пие не повече от 1 литър на ден, като се вземат предвид супата, плодовете и т.н. Нямам оток и тестовете ми са нормални сега, но течността е ограничена. Лекарят казва, че поради това мога да наддавам на тегло. Разбира се, не ям „за двама“, понякога ям само плодове за вечеря, гледам да не ям брашно и картофи, почти не ям сладкиши. И почти постоянно пия бъбречен чай (диуретик) - предписа лекарят.

Нафаня, да, 12-15 това нормално. Dlya nekotorih дава bol'she - eto norma. Всичко индивидуално. I chestno govorya, vo mnogih istochnikah chashe vstrechayutsya primerno eti cifri, a ne 8-12. Tak chto ne volnuytes '. I vozmojno, chto bistriy nabor vesa u Vas ostanovitsya chut 'pozje. Hotya i utverjdayut, chto intenzivniy nabor u mnogih idet v poslednie 4-6 nedel ', eto ne vsegda tak.

Безусловно, я не връч, няма мнение кайеца, щото у вас в норме с набором веса, тем более с учетом Ваших параметри (соотонение веса к росту).

I, kstati, pit 'postoyanno mochegonnie sredstva ne rekomenduetsya. Nujno prinimat 'vremya ot vremeni, po sheme.

Esli est 'problemi s pochkami, to nujno sledit' za analizami, regulirovat 'priem jidkosti i vse budet horosho.

Това са само 12 седмици и нещо вече стърчи там)))

, макар че сега препрочетох отзивите - пак всички глупости! )
Узист беше изненадан от тази теория.
И тогава издава:
- Виж, има нещо, което стърчи там!
Гледам монитора - наистина, крак-крак и в средата наистина го прави. Вярно, след разстроената ми реакция, узистът каза, че това може да е пъпната връв, така че нека не приемам думите й на 100%
Въпреки че самата тя продължи да говори за Лялка: "той", "при него", "него".

Е, кажете ми, възможно ли е 11-седмично бебе да стърчи така, че дължината му да е колкото четвърт от крака (тоест бедрото)!
Тя каза на съпруга си, той се засмя и каза, че това е "сутрешното издигане"

38mama.ru - за родители на Иркутск, с любов!

Новини:

 • Помощ, често задавани въпроси
  • Често задавани въпроси и отговори, решаване на проблеми
  • Помощ за функции на форума
 • [Правила]
  • Правила на форума
  • Споразумение за регистрация
  • Правила на раздела
 • Да вляза
 • Регистрация
 • DAD + MAMA = сайт за родители на Иркутск "
 • Планиране, бременност и раждане "
 • Бременност "
 • Календар за бременност "
 • 12-та седмица от бременността

Автор Тема: 12-та седмица от бременността (Прочетено 13859 пъти)

0 члена и 1 гост разглеждат тази тема.