Бременна 12 седмица е 3-ия акушерски месец. Средно са минали 80 дни от зачеването, което означава, че е преминала почти една трета от пътя за носене на дете. Тялото на майката и нероденото бебе свиква един с друг. В края на първия триместър вероятността от спонтанен аборт вече е значително намалена. Благосъстоянието на бременната жена се подобрява и бебето продължава да расте активно.

12 седмици от бременността: какво е важно през този период

Според медицинските изчисления дванадесет седмици от бременността са десет седмици от живота на плода от момента на зачеването. Отговаряйки на въпроса кой месец е, можем спокойно да кажем, че е третият месец на раждането на дете.

Мащабни промени настъпват в майчиното тяло:

 • нивото на половите хормони се стабилизира;
 • плацентата започва да функционира и осигурява на детето всичко необходимо за вътрематочното му развитие;
 • има преструктуриране на метаболизма, хранителните вещества остават по-дълго в кръвта на майката, за да отидат при бебето;
 • физическите и психологическите чувства на жената (включително усещанията в корема) стават по-дълбоки, постепенно идва осъзнаването, че вътре в нея расте малък живот.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

Ембрионалният период от развитието на детето приключва и започва следващият - феталният, който ще продължи до самото раждане. Бъдещото бебе от една клетка се е превърнало в мъничко човече с размери 53-61 мм.

Всички негови системи и органи функционират активно, с изключение само на дихателната система. Половата диференциация приключи и вече при следващото ултразвуково сканиране родителите ще могат да разберат пола и да получат снимка на плода.

53 - 61 мм

Параметри на развитието на плодаПриблизителни показатели на нормата

(за този период)

Височина
Теглото9 - 13 g

Как изглежда плодът на 12 седмици

По време на ултразвуково сканиране родителите вече могат ясно да видят как изглежда бъдещото им дете..

Дори и без никакво дешифриране на изследването и обяснения на узиста, можете лесно да различите контурите на тялото на бебето.

 • Торсът и коремчето на бебето са малко по-големи от главата му, а краката и ръцете са все още къси и засега едва различими.
 • Лекарят ще може да разпознае пола на детето само с помощта на модерна апаратура и при условие, че гениталиите на трохите се виждат ясно.
 • Разглеждайки корема на бременна жена, видеоклип със снимка на дете вече може да бъде записан на носител в този момент и запазен за семейния архив.

Какво се случва с бебето на този етап от бременността

Следните моменти могат да бъдат отбелязани при развитието на бебето в утробата:

 • основните органи и системи се формират до 12 седмици. Някои от тях изпълняват преките си функции, например сърцето бие и изпомпва кръв. Останалите органи продължават да се подобряват, като червата;
 • на мястото на бъдещите мигли и вежди се очертава лек пух;
 • на малките възглавнички на пръстите на бебето се формира уникален модел;
 • мимиката на плода се развива активно: след няколко седмици, на ултразвука, можете да наблюдавате забавните гримаси на бебето;
 • мембраните между пръстите най-накрая изчезват, появяват се малки тънки нокътни плочи;
 • външните уши са все още недоразвити, но продължават да узряват и върху тях вече се образуват лобове;
 • бъдещи регулатори на имунитета - левкоцити - се формират във феталната кръв;
 • първите рефлекси действат: плодът стиска / разтваря юмруци, имитира дихателни и гълтателни движения;
 • има свиване на чревните мускули;
 • има ежедневно и последователно укрепване на костната тъкан в плода.

Промени в тялото на бъдещата майка на 12 седмици

В края на 12-та седмица благосъстоянието на бременна жена, страдаща от токсикоза, обикновено се подобрява. Сънливостта и хроничната умора, причинени от действието на прогестерона, отстъпват място на доброто настроение и прилив на енергия.

2 - 3,5 кг

400 гр

Параметри на бременна женаПоказатели за даден период
Наддаване на тегло (от началото на бременността)
Повишаване на теглото (на седмица)
Обем на околоплодната течност90 мл
Увеличена височина на очното дъно2 - 6 см

Как изглежда коремът през 12-та седмица от бременността

Тази седмица бъдещата майка вече усеща как коремчето й започва постепенно да расте. При първата бременност коремът започва да расте малко по-късно, отколкото при многократни бременности. На 12 седмици талията е само леко закръглена и бъдещата майка се чувства доста комфортно, тя все още приляга на обикновените ежедневни дрехи.

Ако бременността е втора и следваща, коремът се увеличава по-рано, принуждавайки жената до края на първия триместър да търси по-просторни дрехи.

Понякога растежът на корема е придружен от лек сърбеж. Това може да е първата „камбана“ за образуване на стрии, а появата им е възможна не само на корема - гърдите и бедрата също са податливи на стрии. Също така, до 12-та седмица на бременността могат да се появят старчески петна и тъмна ивица, простираща се от пъпа надолу. Акушер-гинеколозите успокояват: това са временни явления, които не са причина за безпокойство.

Какво се случва в тялото на жената към дадена гестационна възраст

 • матката престава да се побира в тазовото пространство и започва да заема коремната кухина;
 • токсикозата най-често напълно спира на този етап от бременността, много рядко трае до 13-14 седмици;
 • емоционалното състояние вече е по-стабилно, но раздразнителността, плачливостта и чувствителността могат да продължат;
 • чувството на сънливост и умора изчезват;
 • може да е трудно да се концентрирате, тялото изразходва много енергия за поддържане на благосъстоянието на майката и бебето;
 • обемът на кръвта леко се увеличава;
 • гърдите са пораснали забележимо, може да започне отделяне на коластра от зърната.

12 седмици от бременността: какво се случва с тялото, какви усещания (опит на мама - видео):

Какво може да притеснява бъдещата майка до края на първия триместър

 • подуване на краката и ръцете;
 • косата става суха и чуплива, същият проблем възниква и с нокътните плочи;
 • кожата на корема е опъната;
 • издърпва малко стомаха или долната част на гърба;
 • хранителните "странности" продължават да съществуват, въпреки завършването на токсикозата.

Начин на живот на бъдещата майка на 12 седмици

На какво трябва да обърнете внимание и как да изградите ежедневие за този период.

Ежедневен режим

Ако благосъстоянието на жената е на същото ниво, тогава тя може да води обичайния си начин на живот. Разбира се, тя трябва да се погрижи за достатъчно сън - поне 8 часа на ден, три хранения на ден, достатъчно движение през деня и способността да легне навреме, за да си почине.

На 12-та седмица от бременността не трябва да злоупотребявате с физическа активност. Не забравяйте, че вашето бебе просто се утаява в стомаха и няма нужда да го безпокоите още веднъж. А жената все още не е проучила възможностите на тялото си, намирайки се в интересна позиция - внезапното замайване по време на обичайно бягане може да изиграе жестока шега.

Сега, в третия месец на бременността, бъдещата майка полага основите за здравето на детето си - това е много важна работа, която никой не може да свърши, освен самата майка..

Хигиенни процедури

На този етап от бременността все още няма увереност, че раждането на детето ще протече нормално и без усложнения. Много лекари са на мнение, че вземането на вана може да предизвика инфекция от водата в родовия канал. А също и прекалено горещата вода (над 38-39 градуса) повишава налягането и може да причини спонтанен аборт. И въпреки че когато тялото на жената е потопено във вода, водата не прониква над долната трета на влагалището, на 12 седмици е по-добре да се прави без вана, ограничавайки се до душ.

Прекарване на времето пред компютъра / телевизора

Когато работите на компютър или гледате телевизия по време на бременност, не прословутото „излъчване“ е страшното, а продължителната неподвижност. На всеки половин час или час, след като седите на едно място, трябва да правите почивки, по време на които се движите или ходите. Бъдещите майки трябва да се пазят от лоши монитори, които трептят и могат да причинят напрежение на очите. Също така изберете удобни столове и фотьойли за себе си, когато седяща работа - неудобните повърхности поставят твърде много стрес върху гръбначния стълб, което е безполезно в интересна позиция.

Интимна връзка

Тук има само едно правило - ако лекарят, който наблюдава бременността ви, не намери противопоказания за интимни контакти, а бъдещата майка е в добро здравословно състояние, тогава не бива да се лишавате от удоволствието да се разхождате със съпруга си. Но ако бременната жена има тревожност (болка, гадене, слабост) или липса на желание, тя ще трябва да отиде на определени трудности в тази област. Не забравяйте, че много семейства преминават през този тест и за това често е виновен хормоналният фон..

Противопоказанията за интимни връзки на 12-та седмица са:

 1. повишен тонус на матката;
 2. ниско разположение на плацентата;
 3. тежка бременност;
 4. вагинален херпес;
 5. бременност с повече от един плод (носещи близнаци, тризнаци и др.).

Медицински прегледи на 3 месец от бременността

Този артикул си заслужава да се обърне специално внимание.

Посещения на лекар

На 12-та седмица от бременността на жената се дава байпас лист, в който се отбелязват специалисти, чиято консултация е необходима в този момент. Посещенията при следните лекари са задължителни:

Акушер-гинекологПрез третия месец бъдещата майка посещава лекарския кабинет веднъж месечно. Специалистът преглежда бременната жена, записва основните измервания (текущо тегло, налягане, височина на очното дъно) в картата. Основната цел на посещението при акушер-гинеколог е да се увери, че няма заплахи за развитието на бременността.
ТерапевтНеобходима е консултация с терапевт, за да се изключи наличието на хронични заболявания при майката, например, сърдечни заболявания или хипертония. Ако има такива, тогава благосъстоянието на бъдещата майка ще се следи по-внимателно за целия период на бременността в антенаталната клиника.
ОкулистТози специалист оценява състоянието на ретината и очното дъно. Изборът на тактика за управление на труда зависи от резултата от изследването. В случай на сериозни проблеми с вътрешната лигавица на окото, лекарите съветват да се избягват опити, поради което в повечето такива случаи се предписва цезарово сечение..
Зъболекар"Зъболекар" определя дали има огнища на инфекция в устната кухина (т.е. кариес) и, доколкото е възможно, ги елиминира. Много е важно да не отлагате лечението на проблемни зъби за дълъг период, тъй като по време на бременността процесът на разрушаване на емайла и образуването на кариозни кухини се случва с двойна скорост.
УНГ лекарЕлиминира наличието на хронични инфекции в ушните канали, носната кухина и гърлото. Понякога през първия или втория триместър бъдещата майка е атакувана от „ринит на бременността“, който се характеризира с отделяне от носа, затруднено дишане и запушване на синусите. В този случай общото здравословно състояние не се влошава и телесната температура е нормална. Консултацията с отоларинголог в този случай ще помогне да се справите с проблема за кратко време.

Анализи

В края на първия триместър на жената се назначават широк спектър от тестове. Техните резултати ще позволят на лекаря обективно да оцени развитието на бременността. Анализите на 12-та седмица от бременността задължително включват:

 1. кръвен тест за сифилис;
 2. кръвен тест за ХИВ инфекция;
 3. анализ за антитела срещу вируси на хепатит В и С;
 4. анализ за определяне на кръвната група и Rh фактор;
 5. клиничен кръвен тест;
 6. кръвна химия;
 7. цитонамазка от вагината и цервикалния канал за инфекции, предавани по полов път;
 8. изследване на факторите на кръвосъсирването;
 9. общ анализ на урината.

Пренатален скрининг и ултразвук

До края на първия триместър бъдещата майка трябва не само да се регистрира за бременност, но и да направи първия скрининг на 12 седмици от бременността за фетални малформации. Той включва ултразвуково сканиране на плода и кръвен тест за хормоните хорион гонадотропин (hCG) и плазмен протеин (PAPP). Промяната в нивото на тяхното съдържание е маркер за наличието на определени отклонения при дете..

Ултразвуков пренатален скрининг на 12 седмици (видео):

Полът на детето на ултразвук на 12 седмици все още не се вижда. Но на снимката, която ще бъде предоставена на родителите, вече е ясно видимо, че плодът прилича на миниатюрен мъж - можете да видите главата, малките ръце и крака.

Усложнения и рискове от бременност на 12 седмици

Всяка болка в текущата седмица на бременността трябва да се слуша с особено внимание. При остри болки в долната част на корема, които са с продължителен или спазмен характер, бременната жена трябва незабавно да си легне и да извика линейка.

Кървене

Незначителното кървене, което преминава без болка, понякога може да придружава процеса на имплантиране на плацентата. Малко количество отделяне с кръв е възможно след активен секс или след рутинен преглед от гинеколог. Също така, кървенето може да се отдаде на признаци на ерозия на шийката на матката при жената..

Разпределения

Всяко отделяне с неприятна миризма и необичайна консистенция показва заплаха от спонтанен аборт. Те включват и кървави. Ако те се появят едновременно с дърпащи болки в долната част на корема, тогава бъдещата майка се нуждае от незабавна медицинска помощ. Първите признаци на спонтанен аборт в ранните етапи са придружени от кафяво или червено отделяне, те трябва да предупреждават жената, както и всякакви прояви на болка или болка в гърба и в корема.

Какво да направите, за да поддържате бременност в случай на заплаха от спонтанен аборт на 12-та седмица?

За поддържане на бременността е много важно бъдещата майка да има време да разпознае заплахата и да потърси квалифицирана медицинска помощ (през първия ден). В бъдеще, когато носи дете, жената трябва да бъде изключително внимателна, да бъде внимателна към чувствата и здравето си като цяло, стриктно да спазва всички препоръки на лекаря, който наблюдава тази бременност.

За да поддържа бременност, една жена може да се нуждае от:

 • поддържайте почивка в леглото у дома и, ако е възможно, премахнете всяка физическа активност (в някои случаи става необходимо да отидете в болницата за спестяване);
 • отървете се от негативни преживявания, постоянни стресови ситуации, избягвайте притесненията;
 • приемайте хормони или имуномодулатори (както е предписано от Вашия лекар);
 • се подлагат на интензивна антивирусна терапия, както и противогъбична и антибактериална терапия, както е предписано от лекуващия акушер;
 • крайна мярка в случай на риск от спонтанен аборт на 12 седмици е операцията. Например, ако диагнозата е исхемично-цервикална недостатъчност, лекарят ще постави шевове върху шийката на матката, които ще бъдат премахнати само непосредствено преди раждането. Благодарение на тази намеса, плодът, растящ в маточната кухина, ще може да остане в нея. Има и оперативна корекция за патологични или анормални структури на матката, но такава корекция не е показана във всички случаи..

Дихателна гимнастика на 12 седмици: полезни упражнения за бременни жени

През целия първи триместър тялото на бъдещата майка се адаптира към новото си състояние. Този процес често е придружен от неприятни симптоми - подуване на корема, токсикоза, сънливост и раздразнителност. Поради тази причина акушер-гинеколозите препоръчват намаляване на спортните натоварвания, но в същото време настояват да не се отказва напълно от физическото възпитание..

Комплектът от упражнения за трениране на дълбочината на дишането може да се използва за самообучение, активно се практикува и от инструктори по физиотерапевтични упражнения в „училища за бъдещи майки“.

 1. Първо седнете изправени, без да прищипвате гънките в слабините. Ако гърбът ви трудно понася такъв товар, намерете място с твърда опора.
 2. Първата стъпка е да тренирате коремното дишане. Той отпуска тазовата диафрагма и ви учи да управлявате интелигентно в процеса на раждане. Поставете длани върху корема си и започнете да вдишвате и издишвате със спокойно темпо. Гледайте ръцете си нагоре и надолу.
 3. След 3 минути поставете дланите му на долните ребра и започнете да дишате, като се фокусирате върху коремната диафрагма. Когато дишате, ръцете ви трябва да се раздалечат. Този процес на дишане подобрява белодробната функция и помага да се справите с гаденето с токсикоза..
 4. След 5 минути дланите се преместват в ключицата. Поставете ръцете си върху ключиците успоредно на бедрата. Вдишвайте плавно, спокойно, като същевременно се стремите леко да избутате ключиците с дланите си отстрани. Това упражнение отпуска горната диафрагма и регулира притока на кръв към главата и шията..
 5. В края на дихателните упражнения опитайте да използвате всички диафрагми наведнъж - вдишвайте „отдолу нагоре“, като постепенно включвате корема, ребрата и ключиците. След това издишайте бавно, мислено се връщайки.

5 съвета за бъдеща майка да забременее без усложнения

Бременността всъщност е истински тест за женското тяло. За да носите дете безопасно, е важно да коригирате начина си на живот. По-долу са дадени някои препоръки, които трябва да се спазват, дори ако нямате никакви рискове и заплахи от прекъсване на бременността..

Не бъди нервен

Едно от основните условия за благоприятна бременност е намаляване на стреса в живота и избягване на стресови ситуации. Разбира се, не можете да промените заобикалящата реалност, но промяната на отношението ви към външните стимули е доста изпълнима задача. Помислете първо за здравето на вашето бебе.!

Отървете се от лошите навици

Добре е, ако тази точка ви заобикаля. Но ако не - на първо място, трябва да се откажете от пушенето. Отказът от цигари трябва да върви възможно най-бързо, подобна стъпка със сигурност ще има благоприятен ефект върху хода на бременността. Не забравяйте, че всеки лош навик има пагубен ефект върху състоянието на организма като цяло и още повече по време на бременност.

Хранете се балансирано

Плодът в 12 гестационна седмица трябва да бъде снабден с витамини, минерали и хранителни вещества за правилното му и здравословно развитие. Ако не е възможно да се получат необходимите елементи от храната, витаминните комплекси за бременни жени ще помогнат да се справят със ситуацията (след консултация с акушер-гинеколог). Много е важно да приемате фолиева киселина и витамин Е - те предотвратяват развитието на малформации на нервната система при дете.

Избягвайте горещите бани / сауни

Такива процедури за период от 11-12 седмици спомагат за повишаване на тонуса на матката. В основния женски орган налягането се повишава, което е патологично състояние и може да доведе до заплаха от спонтанен аборт. По време на бременност се ограничете до вземането на душ с комфортна температура - за разлика от банята, тя отпуска мускулите на матката.

Не стимулирайте червата си

Червата се намира в непосредствена близост до матката и с неговата активна опасност настъпва механично повишаване на маточния тонус. Това предполага, че бременните жени категорично нямат право да използват средства за запек през първия или втория триместър. Ако имате проблеми с изпражненията, яжте повече храни, богати на фибри. Въведете ферментирали млечни продукти и трици във вашата диета - тези продукти ще помогнат за установяване на чревната флора.

12 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

Бъдещата майка има вече 12 седмици бременност зад гърба си - това е почти края на първия триместър на акушерския срок. Полезна и необходима информация сега е необходима за правилното развитие на нероденото бебе, благосъстоянието на жената и благоприятния резултат от бременността.

На 12-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на лимон

  Размер на плода: 61 мм Тегло на плода: 13 грама

Чувства на бъдещата майка на 12 седмица бременност

12 акушерска седмица на бременността (да не се бърка с ембрионалната) е подходящо време за бъдещата майка. И ето защо: сега здравословното състояние вече се подобрява значително, неприятната токсикоза отстъпва, гаденето и повръщането, световъртежът, промените в настроението, сънливостта и постоянната умора са практически забравени.

Краят на първия триместър на бременността е важен етап през целия период. Полагането на всички органи и системи на бебето вече е завършено, хормоналният фон на майката постепенно се нормализира. Повечето жени вече имат забележим корем. Можете да прекарате часове, въртейки се пред огледалото, гледайки заоблена фигура, подут сандък, който между другото остава много чувствителен.

Вече можете напълно да се насладите на положителни мисли за бъдещото си бебе, да слушате нови усещания на тялото си, да мечтаете и да планирате.

Настроението на бременните жени престава да бъде ужасно променливо. Раздразнителността изчезва. Но сантименталните чувства, напротив, се проявяват живо. Трогателна сцена във филм, снимка на малко дете, гледката на коте или кученце може да предизвика сълзи и тъга.

Понастоящем, което може да се нарече началото на „златната ера“ на бременността, има някои признаци и промени:

 • Токсикозата отшумява. Ако сутрешното гадене все още е запазено, тогава е много по-лесно да се понася. Появява се добър апетит, тялото сякаш диктува какво, колко и кога да яде.
 • Емоционалното състояние се нормализира. Роднините могат да дишат спокойно и да забравят за онези внезапни промени в настроението на бременна жена, които са наблюдавани преди.
 • Коремът на 12-та седмица от бременността вече е доста забележим. Особено през лятото, когато бременната жена носи леки дрехи. Увеличаването на корема се дължи на нарастващата матка, която вече доста осезаемо притиска вътрешните органи.
 • Отбелязва се ускорен сърдечен ритъм. Обемът на кръвта се е увеличил и сърцето трябва да работи по-усилено.

Може би най-поразителното усещане сега ще бъде, че жената може да усети слабите движения на ембриона в себе си. При първата бременност този период все още е твърде малък за подобни признаци. Но ако детето не е първото, тогава бъдещата майка може да почувства слабото треперене на плода. По това време той вече се движи интензивно, просто не е достатъчно силен, за да рита мама отвътре, както би трябвало.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

В акушерския период на бременност от 12 седмици (различен от ембрионалния с 10-12 дни надолу), нероденото бебе вече има всички вътрешни органи и системи. Сега ембрионът може само да расте и да наддава на тегло в подготовка за раждането.

Междувременно бебето ви може да се сравни с плода на лимон. Сега теглото достига 8-13 грама. В растежа плодът буквално набира половин сантиметър за една седмица. Дължината му от короната до опашната кост (и по този начин се измерва растежа на ембриона) обикновено ще бъде от 52 до 60 mm.

Как изглежда плодът сега:

 • Лицето на бебето вече е оформило лице: има нос, клепачи, бузи, оформени ушни миди, ембрионът движи устните си, поглъщайки околоплодната течност.
 • Плодът вече отделя урина, с други думи, пикае.
 • Fuzz се появява на лицето в областта на веждите и миглите.
 • Бъдещото бебе се движи много активно, но засега тези движения все още са неволни. Дори сега някои майки дори усещат движения в себе си..
 • Ембрионът започва да свива червата.
 • Уникални щампи и невенчета се появяват на пръстите на ръцете и краката от правилната страна.
 • Диафрагмата започва да изпълнява, като че ли, тренировъчни движения, така че след раждането бебето да започне да диша.

Нервната система на плода се развива много бързо. Това се изразява в реакцията на плода към различни външни стимули. Например, по време на ултразвуково сканиране ембрионът може да се обърне и да не показва своите сексуални характеристики.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Плацентата, която предпазва бебето от всички негативни влияния, вече се формира на 12 седмици. Но това не означава, че не е необходимо да се минимизира рискът от влиянието на възможните вредни фактори върху плода. В крайна сметка плацентата не е танкова броня.

Ето защо бъдещата майка трябва да се погрижи плодът да е в безопасност и да не бъде „силно повлиян“. И въпреки че всички вътрешни органи и системи на бебето вече са положени, важно е да се осигурят всички условия за нормален растеж и развитие..

Алкохолът, никотинът, наркотиците ще доведат до факта, че детето се ражда с ниско тегло и значително забавяне в развитието. Освен това бебето ще изпитва липса на всички онези вредни вещества, с които сте го „хранили“ по време на бременност. Такива деца често плачат непрекъснато в продължение на няколко дни след раждането - това е един вид „оттегляне“, след като тялото е престанало да получава алкохол, никотин или наркотици.

Ако мама не е запозната с лошите навици, това е просто прекрасно. Но трябва да имате предвид, че около нас в ежедневието все още има много вредни неща: битови химикали, замърсяване на въздуха, градски смог, йонизиращо лъчение.

Постоянният стрес, както у дома, така и на работното място, може да бъде много негативен за плода..

Какви усложнения могат да възникнат на 12 седмица от бременността

Понастоящем спонтанен аборт практически не е застрашен. В крайна сметка организмът на бъдещото бебе вече е формиран и расте. Но липсата на витамини и хранителни вещества е изключително опасна за нормалното развитие. Сега плодът активно приема калций от майката, тъй като костите на ембриона стават по-здрави. Но за майката липсата на калций е опасна от проблеми като спазми в краката и преди образуването на разширени вени..

Витамин D е изключително важен и липсата му може да доведе до развитие на рахит при бебе.

Промени в тялото на жената при 12 гестационна седмица

Хормоналната буря утихна, слънцето излезе. Краят на първия триместър се нарича "златно време", защото сега можете напълно да се насладите на усещанията от вашата "интересна позиция".

На 12-та седмица от бременността, производството на хормони спира, което потиска имунитета на майката. Това беше необходимо, за да не бъде отхвърлен плодът като чуждо тяло от имунната система. Затова хормоните спряха да бушуват и бъдещата майка започна да се чувства много по-добре и по-спокойна..

Искате повече позитивност? Отидете да пазарувате, организирайте пазаруване за себе си, защото определено няма да се впишете в старите си неща.

Има, разбира се, и негативни аспекти. Тоест, муха в мехлема в цев мед. Тъй като тялото започва да функционира в засилен режим, натоварването на почти всички вътрешни органи се увеличава значително. Ако преди бременността е имало някакви хронични заболявания, то сега може да започне период на обостряне на тях..

Обемът на кръвта се увеличава, сърцето започва да бие по-бързо, изпомпвайки необичайно голямо количество от тази жизненоважна течност. Ето защо не е изненадващо, че кръвното налягане ще се повиши. Твърде чести и големи скокове на кръвното налягане - повод да се потърси медицинска помощ.

Нарастващата матка притиска червата, така че проблеми с храносмилането се срещат при почти всички бременни жени. Това е киселини и запек..

Ако кожата е склонна към пигментация, тогава петната могат да станат много видими и големи. Но не се притеснявайте - след раждането цветът на кожата ще се изравни..

Интересното е, че сега можете да видите светлата ивица, появяваща се в долната част на корема. Колкото по-близо до раждането, толкова по-тъмна и забележима ще стане тази лента. И също така ще изчезне известно време след раждането.

Гърдата остава същата чувствителна и нараства все повече и повече.

Ако сте фен на стилетите, значи е време да забравите за обувките на висок ток. Вече нарастващата матка измества центъра на тежестта в тялото на бременната жена. Такива обувки могат да причинят падания и наранявания и значително да увеличат и без това доста осезаемите болки в гърба..

Много бременни жени казват, че по това време са започнали да се разболяват в транспорта, въпреки че това не е било наблюдавано преди. Това също е временно и не си струва да се притеснявате..

Анализи и медицински прегледи

Крайният срок от 12 седмици е крайният срок за регистрация за бременност в предродилната клиника. Можете, разбира се, да направите това по-късно. Но тогава ще загубите правото си да получавате еднократна социалноосигурителна помощ..

Сега гинекологът ще ви прегледа, ще измери обективните данни (ръст, тегло, коремен обем, кръвно налягане). Освен това такива прегледи ще се правят редовно и се въвеждат в обменна карта - вид паспорт на бременна жена, който ще бъде с нея до самото раждане..

Наборът от тестове е стандартен: кръв, урина, вагинални цитонамазки. Броят на лабораторните изследвания може леко да варира в зависимост от няколко фактора - медицинско заведение или наличието на каквито и да било рискове и патологии. В този случай се възлагат изследвания за определяне на генетични и хромозомни аномалии..

Нивото на hCG от текущата дата започва постепенно да намалява. Сега нормата е 20900-291000 mIU / ml.

Ултразвук на 12 гестационна седмица

На дванадесетата седмица от бременността ултразвуковото изследване се счита за рутинно и се възлага на всички. Ултразвукът ще помогне на лекаря да измери областта на шията на ембриона. Това е може би основната задача сега. Отклонението от нормата на тази част на тялото показва сериозни генетични аномалии. Така например, вече вече специалист може да определи наличието на синдром на Даун при бъдещо дете.

Освен това лекарят разглежда състоянието на фаринкса на матката. Така се разкрива цервикално-цервикална недостатъчност, което води до спонтанен аборт..

С помощта на ултразвук на 12-та акушерска седмица от бременността се оценява позицията на плацентата.

Препоръки

Тъй като коремът на дванадесетата седмица от бременността вече е нараснал значително и е забележим не само за вас, но и за околните, време е да смените гардероба си. Разбира се, изборът на дрехи за майчинство е много широк. Но отдайте предпочитание не само на красиво облекло, но и на удобно. Разхлабените и естествени материи са най-добрият вариант. Не трябва да носите тесни или тесни дрехи. Нарушеният кръвен поток може да доведе до сериозни проблеми.

Бъдете много отговорни към вашата диета. В умерени количества и здравословни храни. Дори да сте били вегетарианец преди бременността, сега пак трябва да се откажете от идеологическите си принципи. Разбира се, никой не ви принуждава да поглъщате огромни пържоли с кръв. Но рибата, постното месо, пилето са напълно подходящи за попълване на изключително важното количество протеини, мазнини и въглехидрати.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Не е нужно дори да се говори за отказ от лоши навици. Ако бъдещата майка се грижи за бебето си и иска детето да се роди и да расте здраво, тогава тя ще се откаже от всички негативни.

Най-вече трябва да обърнете внимание на диетата и хранителната култура: какви храни, какво качество, в какви количества консумирате. Ясно е, че хранителните странности все още може да не изчезнат. Ако наистина искате, тогава можете да си позволите доста солени, пушени, сладки деликатеси и т.н. Но не се увличайте с „нездравословна“ храна. Не забравяйте, че в момента нормалният растеж и развитие на плода трябва да бъде напълно снабден с витамини, микроелементи и хранителни вещества..

Хранете се умерено: ако апетитът е "брутален", напълнете с плодове и зеленчуци. Бързото и прекомерно наддаване на тегло е нежелателно за бременна жена..

Не избирайте положение за спане по гръб сега. През този период матката вече се е увеличила толкова много, че е в състояние да притисне вените и да причини припадък у бъдещата майка и кислороден глад при плода.

Често бъдещите майки се интересуват дали е възможно да боядисват косата си по време на бременност. Съгласете се, не е много приятно да ходите на работа с прераснали корени.

Лекарите съветват да се въздържат от боядисване на косата. В края на краищата химикалите в състава им проникват през скалпа в тялото на жената, което означава, че се предават на ембриона..

Но не е забранено да рисувате нокти и да правите маникюр по време на бременност. Лакът не прониква в нокътната плоча. Трябва само да се внимава: при извършване на маникюр има голям риск от инфекция от нестерилен инструмент през раните.

Секс на 12 седмица бременност

Интимните отношения не само не са забранени, но и желани. По време на секс кръвта се влива в тазовите органи и активира кръвообращението. Положителните емоции също са важни..

Не се впускайте обаче в позиции за дълбоко проникване. Не използвайте интимни играчки, които могат да увредят лигавичните повърхности на гениталиите.

Спорт и физическо възпитание

Умерената физическа активност е необходима и важна на всеки етап от бременността. Тук акцентът е върху думата „умерен“. Без преумора. Сега е необходимо физическо възпитание, за да се поддържа активността на тялото и за положителни емоции.

Изберете това, което ви харесва най-много: фитнес, плуване, йога. Основното е, че не се уморявате, а му се наслаждавате..

Витамини и лекарства на 12 гестационна седмица

Всяко лекарство е забранено за бременни жени без консултация с лекар. Само специалист ще определи лекарството, което може да се приема без увреждане на плода за лечение, например настинки, ТОРС, остри респираторни инфекции или инфекциозни заболявания.

Не забравяйте, че самолечението може да доведе до необратими негативни последици. Както обаче не подценявайте безвредността на традиционните методи за лечение или хранителни добавки. Много дори естествени съставки могат да имат нежелан ефект върху състоянието на плода..

Сега тя приема фолиева киселина. Лекарят може също така да посъветва за специални витаминни комплекси за бременни жени (например, "Elevit"). Понякога се предписват лекарства за попълване на резервите на организма от всякакви микроелементи - калций, магнезий, йод и т.н..

Интересно е да се знае

На 12 гестационна седмица ембрионът вече е образувал уникален модел на върха на пръстите..

През този период бъдещото ви бебе може да прави лица, да се прозява, да набръчква носа си, да отваря устата си и да свива юмруци. А някои деца дори успяват да смучат пръст или пръст на крака..

12 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

На 12-та акушерска седмица на бременността първият триместър почти приключва. Изглежда, че едва вчера сте научили за щастливо събитие в живота си, но от зачеването вече са изминали почти три месеца. През този период рискът от спонтанен аборт е значително намален. Тъй като седмица 12 завършва критичния период от първия триместър.

И съответно, можете да кажете на вашите приятели и познати за вашето състояние, ако те все още не знаят за вашата бременност. Какво да очаквате през дванадесетата седмица, какви промени ще настъпят в тялото ви и как ще се развие бебето ви? Ще разкажем в тази статия.

12 седмици, колко месеца е? На 12 акушерска седмица първият триместър и 3 месеца от бременността приключват (12 седмици = 2 месеца и 24 дни или 84 дни от бременността).

Какво се случва с плода на 12 седмица?

На дванадесетата седмица от бременността теглото на плода е около 15-20 грама, височината е 8-10 сантиметра.

Бебето все още е много тънко, непропорционално, главата все още е по-голяма от тялото, но активно расте и напълнява. Той усърдно вдига глава от гърдите си, опитва се да се изправи и прави първите опити да диша, докато използва околоплодни води. На 12-та седмица от бременността бебето вече определено усеща болката и емоциите на майката. Плацентата се е формирала, нейната дебелина по това време е повече от 15 см, плодът получава всички хранителни вещества чрез кръвоносната система и всички промени в състоянието на майката, нейните емоции също се усещат през плацентата.

Какво чувства бъдещата майка на 12 седмици?

Ултразвук и скрининг на 12 гестационна седмица

Ако преди това време все още не сте преминали ултразвуково сканиране, сега е дошъл моментът за планирано проучване. Ултразвук на 12 гестационна седмица, показателите на такова проучване предоставят важна информация за състоянието на майката и нероденото дете.

Точно сега ще имате възможност да видите бебето си на монитора за първи път! Можете да помолите Вашия лекар да Ви направи ехографска снимка на 12 седмици от бременността..

По време на ултразвуково сканиране лекарят изследва състоянието и тонуса на матката, местоположението на плацентата, изчислява прогнозната дата на раждането ви. С помощта на ултразвуково изследване се определя размерът на плода, динамиката на неговото развитие. Ултразвук от 12 седмици на бременността: декодирането на данните ви позволява да определите рисковете от развитие на хромозомни аномалии или вродени аномалии.

Резултатите от ултразвуково сканиране за бъдеща майка не могат да се разглеждат като окончателна диагноза - лекарят може да греши! Ако има някакви подозрения след ултразвуков преглед от специалист, за да ги изясни, е необходимо жената да бъде прегледана задълбочено и подробно и да премине допълнителни изследвания.

Скринингово проучване ви позволява да идентифицирате риска от развитие на различни вродени дефекти при дете. Скрининговите тестове ще покажат всички хормонални аномалии през периода на бременността. Резултатът се определя от цялостно проучване, което включва: ултразвукови показания и кръвен тест от вена. В кръвта на жената се определят нивата на няколко хормона, които са показатели за успешния ход на бременността и съответстват на нормите за развитие на плода.

Биохимичен кръвен тест се взема два пъти (двоен тест и троен тест): в периода от 11 до 14 седмица и от 16 до 20 седмица. Резултатите позволяват ранно разпознаване на аномалии на развитието на плода и генетични аномалии.

В ранните етапи на бременността (11-14 седмици) биохимичният скрининг дава възможност да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода. Анализът определя количеството на две вещества, важни за бременността в кръвта на жената:

 • Човешки хорион гонадотропин (hCG);
 • Свързан с бременността плазмен протеин А (PAPP-A).

HCG е хормон, произведен от един от компонентите на оплодената яйцеклетка. След имплантиране в стената на матката, той стимулира развитието на плацентата, подготвя имунитета на жената да приеме плода. Сравнявайки показателите за нивото на hCG на различни етапи на бременността, лекарят своевременно ще идентифицира отклонения:

 • Ако се определи повишено ниво на хормона, тогава може да се подозира захарен диабет при бременна жена и синдром на Даун при дете.
 • Ако нивото на hCG е ниско, това може да сигнализира за извънматочна бременност, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, плацентарна недостатъчност.

Що се отнася до определянето на пола на нероденото дете чрез ултразвук, тогава на 12 седмица данните могат да бъдат ненадеждни и процентът на грешка може да бъде 60%. Има обаче и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Секс на 12 седмица бременност

Сексът на 12 седмици е разрешен, освен ако няма строги противопоказания. Сексът е противопоказан само със заплаха от прекъсване на бременността, с ниско разположение на плацентата, при многоплодна бременност. Ако не сте намерили нещо подобно, тогава изобщо не трябва да се въздържате от интимност, това само ще навреди. До известна степен сексът по това време ще допринесе за освобождаването на "хормона на щастието" и това ще има отличен ефект върху здравето на бъдещата майка. Просто трябва да изберете удобни пози, в които стомахът не е притиснат.

Опасни симптоми и заплаха при 12 гестационна седмица

Особено внимание трябва да се обърне на остра болка, която може внезапно да се появи в лумбалната област, на чувството за натиск върху ректума, както и на повишената секреция на слуз от влагалището. Ако се появи някой от тези неприятни симптоми, трябва спешно да си легнете и да се обадите на линейка. Описаното състояние може да се превърне в доста сериозна заплаха от прекъсване на бременността, поради което ще изисква незабавна намеса на лекарите.

През първия триместър на бременността много майки се оплакват от периодичната поява на оскъдни петна. Това може да е признак на ерозия на шийката на матката. Също така, такова отделяне може да се появи, когато травмата е хлабава през този период на вагиналната лигавица. Кръвта активно тече към вътрешните полови органи, така че лигавицата става много уязвима. Ето защо, след посещение при гинеколог или след секс, можете да наблюдавате такова отделяне.

Ако зацапването ви притеснява дълго време, то е станало обилно, придружено от дърпащи болки в корема и гърба - това може да е признак на спонтанен аборт, трябва спешно да отидете в болница. Също така, тревогите трябва да бъдат причинени от появата на зелено, жълто или сирене с неприятна миризма - различни инфекции също могат да застрашат вашето бебе, те трябва да бъдат лекувани навреме.

Бременна 12 седмици

Бъдещата майка започва да се чувства по-добре, за мнозина на 12-та седмица от бременността признаците на токсикоза изчезват. Жената става по-спокойна, престава да се разстройва от дреболии.

Какво се случва на 12 гестационна седмица в тялото на жената

Коремът започва да расте бързо. Съответно се наблюдава увеличаване на матката и нейното значително издигане в горната част на коремната кухина. Това прави натиска върху пикочния мехур по-малко интензивен. Сега бъдещата майка е по-малко притеснена от нощното уриниране.

За много майки този период е белязан от забележимо подобрение на външния вид: косата става копринена, тенът се нормализира. При 12 гестационна седмица това се дължи на влиянието на хормоните..

Жълтото тяло се разтваря, плацентата поема основната функция на растежа на бебето. Благодарение на това токсикозата изчезва и бъдещата майка получава възможност да разшири менюто..

Сега тялото на бъдещата майка работи за двама, така че пулсът й може да се увеличи. Кръвното налягане става леко повишено.

Разпределения

Изписването на 12 седмици все още е слабо и има бял или жълтеникав оттенък. За всякакви промени бъдещата майка трябва да посети лекар.

Матка

В нормално състояние матката е малка и плоска, сега тя има крушовидна форма с диаметър около 12 см. Размерът на плода се увеличава бързо, матката расте на 12 гестационна седмица, оказвайки огромен натиск върху червата. В тази връзка много жени изпитват запек. Трябва да кажете на Вашия лекар за тяхното възникване, който определено ще намери изход от ситуацията..

Бебето продължава да расте, главата му се изправя. Брадичката започва да се издига от гърдите, става равномерна. Сега бебето укрепва белите дробове: то се научава да диша през околоплодната течност.

Храносмилателната система работи, на 12-та седмица от бременността детето започва да чувства болка. Постоянно смуче пръста си, движи се, реагира на различни дразнители, включително шум.

На 12-та седмица от бременността бебето изглежда по различен начин - сега чертите на лицето на малкото човече са по-отчетливи. Очите могат да се видят с ултразвук. Предсърдията, разположени преди това на шията, се движат към страничните повърхности на главата. Вътрешното ухо се развива и бебето вече може да чува вибрациите.

На 12 гестационна седмица развитието на плода е в разгара си. Хрущялите постепенно се превръщат в кости. Пръстите вече са разделени, можете да видите невен върху тях. Бебето движи пръстите си, но още не може да ги огъне.

Нервната система се подобрява, постепенно се появява връзка между гръбначния мозък и мозъка. Скоро мозъкът ще започне да контролира тялото, но на 12 акушерска седмица детето прави само хаотични, безцелни движения. Той отблъсква от стените на матката, знае как да отваря и затваря устата си, движи очите си.

Хипофизната жлеза започва да произвежда хормони, щитовидната жлеза функционира. Червата запълва цялата коремна кухина, лигавицата му има гънки. Този орган вече има способността да абсорбира глюкозата..

Сърдечният ритъм на бебето се чува добре с помощта на доплер сканиране. В сравнение с предишните седмици сърцето бие по-спокойно. Сега не само еритроцитите присъстват в кръвта на трохите: образуват се левкоцити, тимусът започва да работи.

Бъбреците и пикочния мехур са активни. Бебето уринира, има почасово обновяване на околоплодните води. Плодът на 12 гестационна седмица е 8-9 см, което може да се сравни с голямо пилешко яйце.

Чувство на бременност от 12 седмици

Обикновено 12-та седмица от бременността се различава по това, че жената се чувства много по-добре - сега тя практически не е болна, нощното уриниране става рядко. Понякога обаче за период от 12 акушерски седмици токсикозата се появява само. В този случай трябва да се консултирате със специалист.

Тялото на жената по време на бременността работи за износване, поради което не са изключени усещания за остра или болезнена болка в главата. За да ги накарате да изчезнат, понякога просто трябва да си починете - здравословният сън премахва много проблеми. Но ако главоболието на 12-та седмица от бременността се комбинира с повишаване на кръвното налягане, спешно трябва да посетите лекар и да му кажете за проблема.

Стомах

Ако сега една жена не страда от токсикоза, тогава тя започва да наддава по 500 г всяка седмица. За много бъдещи майки коремът все още не се забелязва при 12 гестационна седмица. Това не трябва да се приема с повишено внимание, защото сега гинекологът винаги може да слуша сърдечния ритъм на трохите.

Кървене

Кървенето при 12 гестационна седмица е опасно. И няма значение дали има обилни зацапвания, капки кръв или кафяви петна. Това са признаци на заплашен аборт. Струва си незабавно да се обадите на линейка или да отидете в болница, особено ако кървенето е придружено от дърпаща или спазмираща болка в долната част на корема.

Температура

Температурата на 12-та седмица от бременността може да варира около 37-37,5 ˚С. Причините за това явление са само две - бавен възпалителен процес или реакция на организма към повишаване на нивата на прогестерон. Последният случай е норма.

Температурите над 38 ° C са опасни за бебето. Не бива да се оставя да продължи дълго. Трябва да се събори с народни средства, например, триене с вода със стайна температура с оцет. Е, по-добре е да посетите лекар.

Препоръки

По време на раждането на бебето тялото на жената се променя. Сега бъдещата майка е отговорна не само за живота си. Затова тя трябва да се ръководи от определени препоръки..

Хранене

Храненето при 12 гестационна седмица играе ключова роля. По това време се развиват жизнените системи и органи на бебето. Понякога токсикозата показва, че менюто трябва да се промени.

Бременността често променя вкусовите предпочитания на жената. Следователно тя може да харесва ястия, които преди не е харесвала. Трябва да ядете разнообразни храни, на 12-та седмица от бременността, развитието на плода изисква наличието на микроелементи и витамини в големи количества. При токсикоза бъдещата майка трябва да включи в диетата здравословни храни, които не провокират гадене.

Плодовете и зеленчуците се консумират най-добре сурови. Гответе или печете всички останали продукти. Бъдещата майка трябва да яде каша от различни зърнени храни. Сега тя и бебето се нуждаят от риба, месо и млечни продукти..

Алкохол и други вредни храни

Все пак трябва да се ограничите до употребата на мазни, солени и пушени храни (особено при токсикоза). Кафето и алкохолът са неприемливи на 12 седмици от бременността.

Витамини

За бъдещата майка е важно да получи всички необходими витамини. На 12 акушерска седмица трябва да пиете:

 • йодомарин;
 • фолиева киселина;
 • витамин Е (по препоръка на лекар);
 • магнезий В6 с хипертоничност на матката.

Не бива да забравяме и за естествените витамини, които се намират в големи количества в зеленчуците, плодовете и плодовете..

Ако бременността протича нормално, тогава бъдещата майка не трябва да се ограничава до интимния живот. Освен това през този период токсикозата преминава и състоянието на жената се подобрява.

Въпреки това, лекарят може да Ви посъветва да се въздържате от секс на 12 седмици, ако бъдещата майка има ниска плацента или многоплодна бременност. По един или друг начин жената трябва да запомни своята „интересна“ позиция и да избягва твърде активния интимен живот.

Бъдещата майка трябва да следи състоянието си след полов акт. Наличието на припадъци не трябва да предизвиква безпокойство - това проявление скоро ще отмине. Но зацапването на 12-та седмица от бременността е причина незабавно да се консултирате със специалист.

Физическа дейност

Носенето на бебе е колосална тежест за тялото на майката. Предстоящото раждане също е чудесен тест за физическата сила на жената. Следователно, подходящи за бременност упражнения са важни. Те ще позволят на бъдещата майка да бъде "напълно въоръжена".

Характеристиките на хода на 12-та седмица на бременността позволяват умерена физическа активност. Сега е по-добре да се занимавате с плуване или лека гимнастика, не трябва да прибягвате до травматични спортове.

Препоръчително е бъдещата майка да избягва контактни спортове, колоездене, силови тренировки, конна езда, както и ски и кънки. Важно е да не пренебрегвате чувството на умора и умора на 12 гестационна седмица. Веднага щом се появят, трябва да си вземете почивка..

Лекарства и медицински процедури

Преди да вземете каквито и да е лекарства, трябва да прецените плюсовете и минусите. Още по-добре, консултирайте се с Вашия лекар. Много отклонения в процеса на вътрематочно развитие на плода на 12 гестационна седмица се дължат на приемането на лекарства.

Студ

При липса на алергични реакции е по-добре да се прибегне до лечение с билкови препарати и други народни средства. И така, настинка на 12-та седмица от бременността се лекува с топъл сок от червена боровинка. Ако този метод не донесе резултати, е необходимо да се консултирате с гинеколог относно лекарствата..

Възможни проблеми

Сега рискът от загуба на бебе е много по-нисък от преди. Трябва обаче да внимавате, ако:

 • кафяво или кърваво отделяне се появи на 12 гестационна седмица;
 • кървенето се е отворило;
 • долната част на гърба боли силно и дърпа стомаха;
 • значително водно отделяне започна да нарушава.

Във всички тези ситуации задължително трябва да се консултирате с лекар или да се обадите на номер на линейка и да се консултирате със специалист..

Ако се появи болезнено уриниране, трябва да кажете на вашия гинеколог за проблема. Този симптом понякога се появява при цистит..

Анализи

Ако бъдещата майка все още не е регистрирана в предродилната клиника, е настъпил моментът да се направи. На 12-та седмица от бременността трябва да вземете биохимичен кръвен тест.

Ултразвук или скрининг

При ултразвуково сканиране на 12 седмици от бременността те разглеждат размера на плода и съответствието му с нормите. По този начин CTE е около 5,5 см. Измерват се и редица други параметри. За бъдещата майка е важно да запомни, че параметрите на бебето могат да се различават от приетите норми и в същото време не е задължително да има някакви патологии - всички деца се развиват индивидуално. Ако сте объркани от нещо при декодирането на ултразвуково сканиране на 12 седмици от бременността, помолете специалист да ви посъветва. Повече за нормите на ултразвук →

Скринингът на 12-та седмица от бременността показва на майката, че бебето, което е в седнало положение, смуче пръст, активно се движи, диша. Тя ще чуе сърдечния ритъм на бебето си. Специалистът ще оцени структурата на плацентата и матката, ще изключи малформации на бебето, като изследва якичната зона.

Последното може да разкрие повечето патологии, включително синдрома на Даун. В зависимост от позицията на бебето, ултразвукът на 12-та седмица от бременността се прави или коремно, или с помощта на трансвагинален сензор.

Особености на IVF бременността

На 12 седмици IVF бременност се извършва основен генетичен тест. Жената трябва да дари кръв за PAPP и бета-hCG.

Най-опасното време свърши. Ако няма прекъсване на бременността преди 12 седмици, бъдещата майка може да си въздъхне с облекчение.

Многоплодна бременност

На 12-та седмица от бременността с близнаци заплахата от спонтанен аборт намалява, най-опасният период е приключил. Обикновено при многоплодна бременност токсикозата се забавя.

В противен случай бебетата се развиват в съответствие с общоприетите норми..

Видео от дванадесетата седмица на бременността

Съветваме ви да прочетете на 12-та седмица от бременността: