Сега вашето бебе има юбилей - то е на 12 седмици! Вече е толкова добре, че само детайлите ще бъдат допълнително подобрени. Всички основни органи и системи вече са сформирани и работят активно. Мили майки, само си представете: горният слой на кожата, епидермиса, вече се обновява в трохите, "старите" клетки от които се ексфолират.

Плод при 12 гестационна седмица: пол, тегло и размер

На мястото на веждите, миглите, на брадичката и на горната устна се появяват велусни косми. Пръстите на ръцете и краката вече са се отделили и са покрити с невен, на подложките се оформя кожен модел - уникален "пръстов отпечатък".

И въпреки че по това време вече са формирани всички органи, те продължават своето развитие. Червата са "дошли на мястото си" и периодично се намаляват. Хипофизната жлеза и щитовидната жлеза произвеждат хормони и йод, черният дроб произвежда жлъчка, в кръвта се появяват левкоцити, в допълнение към еритроцитите, бъбреците, нервната система работят, мускулите стават по-силни, костната тъкан продължава да узрява.

Бебето расте бързо и сега дължината му е по-важен показател от теглото. Количеството на околоплодната течност се увеличава - на 12 седмици достига 50 ml. Матката расте с висока скорост. Преди бременността матката се намира в тазовата област и има скромни параметри: тежи 70 g и съдържа не повече от 10 ml. Но докато плодът се развива и расте в него, той излиза извън предишното си местоположение и запълва коремната кухина. На 12 седмица бременност вече можете да го почувствате и почувствате. Интересното е, че до края на бременността обемът на матката се увеличава до 5-10 литра, а теглото след раждането е повече от 1 кг.!

Плодът вече е много подобен на бебе, тежи около 14 g и има дължина от опашната кост до короната 6-9 см. Бебето непрекъснато се движи, въпреки че майката все още не го усеща: то се преобръща, движи ръцете и краката, устата си и дори смуче пръст! На специален апарат - доплер - вече можете да слушате сърдечния ритъм на бебето.

Бъдеща майка

От 12-та седмица на бременността ще започнете да качвате тегло до 500 g всяка седмица. До този момент вашата печалба, ако бременността се развива нормално, е трябвало да бъде 1,8-3,6 кг. Ако сте били измъчвани от токсикоза, може дори да сте отслабнали малко. Но от втория триместър бъдещата майка трябва да се чувства по-добре - жълтото тяло надживява своето, плацентата участва активно в работата. Ако обаче бременността е многоплодна, тогава тя може да „нахлуе“ още повече.

Време е да започнете да се контролирате в храната: не преяждайте, забравете за нездравословните закуски, не забравяйте нуждата от тялото и детето си от калций и йод, както и риска от запек. Пийте компоти, яжте сушени плодове, зеленчуци, спортувайте.

Усещам

На 12 седмици неприятните симптоми на токсикоза постепенно отстъпват в миналото. Ако бременността е "традиционна", тогава гаденето и повръщането, а заедно с тях раздразнителността, емоционалната нестабилност, капризността и плачливостта - всички "махинации" на хормоните - ще се превърнат просто в неприятен спомен за бременната жена. Вярно е, че ако мама очаква близнаци или тризнаци, тогава токсикозата ще се почувства известно време - ще трябва да издържите.

Може би сте забелязали, че е по-малко вероятно да отидете до тоалетната малко по-малко, отколкото когато сте започнали бременност. Но всичките ви вътрешни органи все още работят в засилен режим, поради големите обеми кръв може да почувствате, че сърцето ви е започнало да бие по-бързо.

Матката продължава да се увеличава по размер, но това все още не е повлияло на размера на корема, обикновено до 12-та седмица от бременността коремът все още не е закръглен. Ако обаче майчинството е първо за жената и в зависимост от телосложението, в някои случаи дори и сега може да се появи такъв „намек“ за интересна позиция под формата на леко изпъкнал корем. Във всеки случай жената лично вече може да усети някаква „закръгленост“ на формите и физическите промени, дори ако те не са видими за другите.

Гърдите се пълнят все повече и повече, млечните жлези се подготвят за лактация. При този препарат често има известен сърбеж на кожата на гърдите. Сърбежът в гърдите може да бъде придружен от сърбеж по корема и ханша - имайте предвид, че имате настроение към образуването на стрии и сега започнете профилактиката. Не се тревожете, ако една сутрин откриете старчески петна или съдови образувания по лицето си - след раждането те ще изчезнат, но сега трябва да издържите. Също така, краткотрайно явление е тъмна ивица на корема, спускаща се от пъпа, която бъдещата майка може да придобие на 1 седмица от бременността. Тази лента е следствие от натрупването на меланиново вещество, не представлява никаква опасност, не е дефект и след раждането ще изчезне от само себе си.

12 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

На 12-та акушерска седмица на бременността първият триместър почти приключва. Изглежда, че едва вчера сте научили за щастливо събитие в живота си, но от зачеването вече са изминали почти три месеца. През този период рискът от спонтанен аборт е значително намален. Тъй като седмица 12 завършва критичния период от първия триместър.

И съответно, можете да кажете на вашите приятели и познати за вашето състояние, ако те все още не знаят за вашата бременност. Какво да очаквате през дванадесетата седмица, какви промени ще настъпят в тялото ви и как ще се развие бебето ви? Ще разкажем в тази статия.

12 седмици, колко месеца е? На 12 акушерска седмица първият триместър и 3 месеца от бременността приключват (12 седмици = 2 месеца и 24 дни или 84 дни от бременността).

Какво се случва с плода на 12 седмица?

На дванадесетата седмица от бременността теглото на плода е около 15-20 грама, височината е 8-10 сантиметра.

Бебето все още е много тънко, непропорционално, главата все още е по-голяма от тялото, но активно расте и напълнява. Той усърдно вдига глава от гърдите си, опитва се да се изправи и прави първите опити да диша, докато използва околоплодни води. На 12-та седмица от бременността бебето вече определено усеща болката и емоциите на майката. Плацентата се е формирала, нейната дебелина по това време е повече от 15 см, плодът получава всички хранителни вещества чрез кръвоносната система и всички промени в състоянието на майката, нейните емоции също се усещат през плацентата.

Какво чувства бъдещата майка на 12 седмици?

Ултразвук и скрининг на 12 гестационна седмица

Ако преди това време все още не сте преминали ултразвуково сканиране, сега е дошъл моментът за планирано проучване. Ултразвук на 12 гестационна седмица, показателите на такова проучване предоставят важна информация за състоянието на майката и нероденото дете.

Точно сега ще имате възможност да видите бебето си на монитора за първи път! Можете да помолите Вашия лекар да Ви направи ехографска снимка на 12 седмици от бременността..

По време на ултразвуково сканиране лекарят изследва състоянието и тонуса на матката, местоположението на плацентата, изчислява прогнозната дата на раждането ви. С помощта на ултразвуково изследване се определя размерът на плода, динамиката на неговото развитие. Ултразвук от 12 седмици на бременността: декодирането на данните ви позволява да определите рисковете от развитие на хромозомни аномалии или вродени аномалии.

Резултатите от ултразвуково сканиране за бъдеща майка не могат да се разглеждат като окончателна диагноза - лекарят може да греши! Ако има някакви подозрения след ултразвуков преглед от специалист, за да ги изясни, е необходимо жената да бъде прегледана задълбочено и подробно и да премине допълнителни изследвания.

Скринингово проучване ви позволява да идентифицирате риска от развитие на различни вродени дефекти при дете. Скрининговите тестове ще покажат всички хормонални аномалии през периода на бременността. Резултатът се определя от цялостно проучване, което включва: ултразвукови показания и кръвен тест от вена. В кръвта на жената се определят нивата на няколко хормона, които са показатели за успешния ход на бременността и съответстват на нормите за развитие на плода.

Биохимичен кръвен тест се взема два пъти (двоен тест и троен тест): в периода от 11 до 14 седмица и от 16 до 20 седмица. Резултатите позволяват ранно разпознаване на аномалии на развитието на плода и генетични аномалии.

В ранните етапи на бременността (11-14 седмици) биохимичният скрининг дава възможност да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода. Анализът определя количеството на две вещества, важни за бременността в кръвта на жената:

 • Човешки хорион гонадотропин (hCG);
 • Свързан с бременността плазмен протеин А (PAPP-A).

HCG е хормон, произведен от един от компонентите на оплодената яйцеклетка. След имплантиране в стената на матката, той стимулира развитието на плацентата, подготвя имунитета на жената да приеме плода. Сравнявайки показателите за нивото на hCG на различни етапи на бременността, лекарят своевременно ще идентифицира отклонения:

 • Ако се определи повишено ниво на хормона, тогава може да се подозира захарен диабет при бременна жена и синдром на Даун при дете.
 • Ако нивото на hCG е ниско, това може да сигнализира за извънматочна бременност, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, плацентарна недостатъчност.

Що се отнася до определянето на пола на нероденото дете чрез ултразвук, тогава на 12 седмица данните могат да бъдат ненадеждни и процентът на грешка може да бъде 60%. Има обаче и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Секс на 12 седмица бременност

Сексът на 12 седмици е разрешен, освен ако няма строги противопоказания. Сексът е противопоказан само със заплаха от прекъсване на бременността, с ниско разположение на плацентата, при многоплодна бременност. Ако не сте намерили нещо подобно, тогава изобщо не трябва да се въздържате от интимност, това само ще навреди. До известна степен сексът по това време ще допринесе за освобождаването на "хормона на щастието" и това ще има отличен ефект върху здравето на бъдещата майка. Просто трябва да изберете удобни пози, в които стомахът не е притиснат.

Опасни симптоми и заплаха при 12 гестационна седмица

Особено внимание трябва да се обърне на остра болка, която може внезапно да се появи в лумбалната област, на чувството за натиск върху ректума, както и на повишената секреция на слуз от влагалището. Ако се появи някой от тези неприятни симптоми, трябва спешно да си легнете и да се обадите на линейка. Описаното състояние може да се превърне в доста сериозна заплаха от прекъсване на бременността, поради което ще изисква незабавна намеса на лекарите.

През първия триместър на бременността много майки се оплакват от периодичната поява на оскъдни петна. Това може да е признак на ерозия на шийката на матката. Също така, такова отделяне може да се появи, когато травмата е хлабава през този период на вагиналната лигавица. Кръвта активно тече към вътрешните полови органи, така че лигавицата става много уязвима. Ето защо, след посещение при гинеколог или след секс, можете да наблюдавате такова отделяне.

Ако зацапването ви притеснява дълго време, то е станало обилно, придружено от дърпащи болки в корема и гърба - това може да е признак на спонтанен аборт, трябва спешно да отидете в болница. Също така, тревогите трябва да бъдат причинени от появата на зелено, жълто или сирене с неприятна миризма - различни инфекции също могат да застрашат вашето бебе, те трябва да бъдат лекувани навреме.

Бременна 12 седмици

Какво се случва с бебето

Плодовете, които са израснали за 11 седмици, достигат 61-65 мм. Теглото му е 9-13 г. По това време бъдещото бебе е активно и подвижно. Той се чувства уверен в околоплодните води, но майка му може да не усеща движенията му. Бъдещото бебе присвива очи, отваря уста, обича да размахва пръсти и дори да ги смуче. На пръстите му започват да се оформят нокътните плочи и на кожата се появява първата коса - пух.

През този период на ултразвук главата изглежда несъразмерно голяма, крайниците са къси, ръцете са по-дълги от краката. Органът на зрението зае своето място, но временно е покрит от векове. Те са последвани от образуването на ретината, роговицата, лещата. В устата вкусовите рецептори започват да функционират и той предпочита повече сладкия вкус. Оформят се уши: лобовете се открояват във формата си. Можете да различите носа, оформената шия.

Органите и системите продължават да се формират интензивно:

 • гърдите са настроени на дихателни движения;
 • сърдечната честота се стабилизира при 110-160 удара в минута;
 • подобрява се структурата на дихателните пътища;
 • формирането на храносмилателната система и пикочните органи се движи към завършване. Поглъщайки околоплодната течност, плодът вече е в състояние да отделя течност с урината. Черният дроб се опитва да образува жлъчка;
 • хемопоетичните процеси са активни - в кръвта му започват да се появяват левкоцити;
 • започва синтеза на хормони и ензими за усвояването на глюкозата;
 • мозъкът се формира интензивно. Може да се раздели на две полукълба, продълговатия мозък и малкия мозък. Те получават сигнали, идващи от периферията, тъй като гръбначният мозък все още не е съвършен;
 • продължава формирането на скелета и изграждането на мускули;
 • полагат се нервно-мускулни и рефлекторни връзки;
 • при ултразвук основните сексуални характеристики вече стават забележими.

В края на третия акушерски месец плодът постепенно се превръща в ембрион, подобен на миниатюрно бебе. От този момент нататък той започва да расте и да става по-силен, както се вижда от факта, че през последните 12-14 дни размерът му се е удвоил..

Кожата е оцветена в червено. Този визуален ефект се дължи на незначителната дебелина на дермата и предаването на кръвоносни съдове през нея. Нервните окончания започват да се разполагат в кожата, което позволява на бебето да се научи да опознава света около себе си. Този свят обаче е различен за него: той реагира само на външни стимули (светлина, шум, треперене).

Развитие на близнаци

Седмица 12 е период, когато е възможно ясно да се определи дали един или повече плодове се развиват в маточната кухина. Става достъпно за наблюдение на движенията им при ултразвуково сканиране и чуване на сърдечен ритъм.

Фетусите се развиват по време на многоплодна бременност, подобно на единичната, само размерът на корема на жената е по-голям.

Теглото на един ембрион от близнаци през този период е средно 20g, височина - 5,3 см. Тези параметри не винаги са еднакви. За лекарите това не предизвиква тревога - всичко зависи от мястото на закрепване на ембриона в матката..

Какво се случва с мама: усещания

Към края на третия акушерски месец бременната жена вече е свикнала със състоянието си. Тя става психологически готова да общува с бъдещото си бебе, слуша нови усещания. През този период природата й дава "бонус" - токсикозата й преминава, нормализира се хормоналният фон. Това води до възстановяване на обичайното ежедневие, установяване на хранене, позитивно настроение.

Леки болки в долната част на корема на дърпащ характер. Има разтягане на лигаментния апарат, задържащ матката, което към 12-та седмица се е увеличило с 10 cm.

Качване на тегло. Въпреки факта, че размерът на корема на жената практически остава на същото ниво, апетитът й значително се увеличава. Възможно е да се появят нетипични пристрастявания към определени храни. Теглото се увеличава с 1,5-3,5 кг.

Хормонална активност. Поради повишената активност на пролактина, коластрата може да се отдели от млечните канали. Това са млечните жлези, които се подготвят за производство на мляко. В същото време желанието за използване на тоалетната става все по-рядко, което може да се обясни със стабилизирането на хормоналните нива. Надбъбречните жлези произвеждат много естроген, прогестерон и меланоцит-стимулиращ хормон. Меланинът, концентрирайки се върху определени области, създава хиперпигментация.

Състояние на косата. До 12-та седмица естрогените се натрупват в тялото на бременна жена, в резултат на което косата става буйна и еластична. Вярно е, че по време на раждането, когато нивото на хормона се върне на първоначалното си ниво, те могат да започнат активно да отпадат..

Състояние на ноктите. Често поради недостатъчно количество протеин в организма, ноктите могат да изтънят и да се ексфолират. Започвайки от самата основа, върху тях се появяват бразди, бели петна, повърхността става груба и неравности. От друга страна, повишените нива на същия естроген могат да им придадат твърдост, да стимулират бърз растеж..

Промени в състоянието на кожата. Намаляването на прогестерона в кръвта може да причини намаляване на еластичността на дермата. Естрогенът намалява секрецията на себум от кожните жлези. Това причинява суха и лющеща се кожа. Тя става много чувствителна, може да реагира с дразнене на всеки стимул. Може да се появи акне.

Нарушения в стомашно-чревния тракт:

 • Киселини в стомаха. Това се случва в резултат на хвърлянето на киселинното съдържание на стомашния сок в хранопровода. Това се дължи на отпускането на мускулите на клапата, който затваря входа на хранопровода от стомаха. Хормонът прогестерон, произведен от плацентата, има спазмолитично действие върху мускулите..
 • Повишено образуване на газ. Провокира се от отпускане на чревните мускули и забавяне преминаването на хранителна кома през него. Метеоризмът се увеличава с растежа на плода, поради натиска на стените на матката върху коремната кухина. Това забавя процесите на усвояване на храната и създава предпоставки за вътрешно образуване на газове..
 • Запек. Процес с механизъм за развитие, подобен на метеоризъм. Бавното преминаване на храната през храносмилателния тракт се дължи на намаляване до минимум на нейната перисталтика. Последицата е ненавременното изхождане и развитието на запек. Богатите на фибри храни могат да спасят деня.

Болка в областта на таза, долната част на гърба, в гръбначния стълб. Като правило интензивната болка в гърба се появява след 4-ия акушерски месец, когато мускулно-скелетната система се подготвя за преминаването на детето през родовия канал. Същите симптоми на 12-та седмица и по-рано могат да бъдат провокирани от заседнал начин на живот. Това се обяснява със задръстванията в тазовите органи и слабостта на мускулите му.

Подуване на крайниците. Промененият хормонален фон увеличава количеството натрий в кръвта и вътрешните органи. Химичният елемент привлича течност, което допринася за цялостното му натрупване в организма. Такъв механизъм може не само да причини оток, но и да провокира развитието на разширени вени. Според публикуваните данни до 45% от бременните жени забелязват оток до 12-та седмица..

Главоболие. Това може да бъде причинено от следните причини:

 • анемия;
 • безсъние;
 • стрес;
 • неблагоприятни метеорологични условия;
 • хипер- или хипотония;
 • остеохондроза;
 • настинки;
 • обостряне на хронични заболявания.

Симптом като главоболие не влияе върху развитието на бременността и здравето на плода, но развитието на депресия не остава незабелязано.

Състоянието на матката. Матката на 12-та седмица от бременността става 4 пъти по-голяма от обикновено. Дъното му е почти на нивото на горната част на срамната артикулация, на изхода от таза.

Цистит. Според статистиката, остър цистит се развива при 3% от бременните жени през втория триместър. Той е заразен и неинфекциозен по природа, понякога един се прелива в друг. Прогестеронът, произведен от плацентата, отслабва стената на пикочния мехур и го прави по-малко устойчив на инфекции. С нарастването на матката натискът й върху уретерите се увеличава. Наблюдава се алкализиране на урината, често - глюкозурия. Рисков фактор за обостряне на цистит при бременна жена на 12-та седмица е наличието на заболявания на отделителната система в анамнезата преди бременността.

Повишено отделяне на вагината. Ако през първия триместър на бременността прогестеронът "доминира" в тялото, тогава от 13-та седмица ролята на естрогена се увеличава. 12-тата седмица е преходна, така че секрецията на вагиналните жлези е особена. Обикновено изхвърлянето трябва да бъде умерено. Те са белезникави или светли на цвят, с лек кисел мирис. Ако характерът на отделянето се промени, особено когато се появят слуз, гной, кръвни съсиреци, протича възпалителен процес. Опасно е, когато е причинено от венерически болести. Допълнителни симптоми в такива случаи са сърбеж или усещане за парене. Лечението на такова състояние трябва да се извършва от лекар..

Разсеяност, нарушение на паметта. В потвърждение на честотата на поява на такъв симптом се появиха комичните термини "мамнезия", "мозъчна бременност". Учените отдават това явление на еволюционната необходимост. Мозъкът на бременна жена се опитва да се предпази от прекомерно количество информация, за да се съсредоточи върху състоянието си и бъдещото бебе. В допълнение, прогестеронът и окситоцинът предизвикват усещането за умора в мозъка. Това е отправна точка за общо отслабване на паметта.

Нестабилност на настроението. 12-седмична бременна жена може да се оплаче от изблици на емоции, чувство на безпокойство. Тя може да има неразумни сълзи, до няколко пъти на ден. Промените в настроението се причиняват от активния синтез на хормони. Леката физическа активност, йога за бременни жени, автотренинг, правене на това, което обичате, могат да помогнат на тялото да се справи с това състояние..

Конвулсии в долните крайници, особено през нощта. Причинени от липса на калций и магнезий в организма, задръствания в малкия таз.

Укрепване на силата и сърдечната честота. Нарастващият плод изисква голям запас от хранителни вещества и разтворен кислород. В тази връзка обемът на притока на кръв се увеличава. Сърцето трябва да работи по-усилено и по-ефективно. Повишеният ритъм на работата му е характерен за края на третото начало на четвъртия акушерски месец.

Излагане на настинки. Честото ARVI е резултат от намаляване на имунитета в женското тяло. Нейната имунна система работи от две седмици в продължение на 11 седмици, така че ресурсите се изчерпват. Това е придружено от липса на витамини, неадекватно или нередовно хранене, неконтролиран прием на лекарства, заболявания на стомашно-чревната система, прекомерен прием на калории, стрес, липса на нормален физиологичен стрес, нарушение на работата и почивката. Тъй като плодът развива собствен имунитет, майката може да развие желязодефицитна анемия - друг рисков фактор за намален имунитет.

бебето съветва

Грижата за себе си по време на бременност трябва да бъде специална. Разбираме какви процедури и инструменти могат да бъдат опасни за бъдещето...

От текущата година надбавката за майчинство (ОЛП) има право на жени, които са осигурени по този случай за...

Какво точно трябва да бъде храненето по време на бременност по седмици и как да дадете всичко най-добро на нероденото бебе?

Медицински преглед

11-12 седмици е периодът, в който бременната жена трябва да се подложи на цялостен преглед - скрининг. Тя е насочена към идентифициране на сериозни вродени патологии, включително хромозомни и генетични. По това време е важно да се определи дали развитието на плода отговаря на установените норми, колко добре функционира плацентата.

До края на 12-та седмица „медицинската документация“ трябва да съдържа заключенията на следните специалисти:

 • акушер-гинеколог. Въз основа на резултатите от неговото изследване може да се наложи да се консултирате с генетик;
 • офталмолог;
 • УНГ;
 • невропатолог;
 • терапевт;
 • зъболекар;
 • ендокринолог.

Ако наборът от изследвания, необходими за първия триместър, не е завършен до 12-та седмица, той трябва да се извърши. Списъкът включва следните анализи:

 • кръвен тест за съдържание на PAPP-A протеин;
 • кръвен тест за ниво на hCG;
 • общ клиничен анализ на урината;
 • общ клиничен анализ на урината;
 • тест за кръвен протеин;
 • микробиологична култура на урина;
 • кръвен тест в реакцията на Вассерман;
 • изследване на кръвен серум за HIV инфекция, хепатит В и С, инфекция TORCH;
 • кръвна химия;
 • цитология на вагиналното съдържание;
 • тест за флора и чувствителност;
 • кръвен тест за съдържание на захар и глюкозен толеранс;
 • съставяне на коагулограма;
 • кръвен тест за кръвна група и Rh фактор.

В случай на съмнение за заплаха от прекъсване на бременността ще бъде предписан анализ за съдържанието на прогестерон и TSH. Ако е посочено, се предписва изследване на плацентата за наличие на хромозомни аномалии при плода.

 • Ултразвук. Проучването на този етап се нарича пренатален скрининг. Необходимо е да се оцени рискът от развитие на плода.
 • колпоскопия - при необходимост;
 • електрокардиограма.

При наличие на специални показания се предписват високоспециализирани инструментални изследвания, които позволяват обективно да се оцени здравословното състояние на бременна жена.

Трудности при носене

12-та седмица - относително спокоен и балансиран период на бременност, но в някои случаи има затруднения при раждането.

Заплахата от прекъсване. Причините за това състояние могат да бъдат хормонален дисбаланс, генетични аномалии, инфекциозни и паразитни заболявания, имунологични нарушения, патология на структурата на органите на репродуктивната система. Същността на хормоналните нарушения се крие в недостатъчния синтез на прогестерон, който може да бъде придобит или вроден. Генетична патология - анормални мутации в хромозомите, които образуват нежизнеспособен плод. Те могат да възникнат в резултат на облъчване, консумация на хранителни продукти, съдържащи генетично модифицирани организми и тератогени. Сред инфекциозните агенти, които могат да причинят спонтанен аборт, е важно да се отбележи вирусът на рубеола, който е попаднал в неваксинирано тяло. Имунологичните нарушения се състоят в производството на антитела от тялото на майката, които са враждебни на плода. Подобна патология е резултат от автоимунни процеси, които възникват по причини, които все още не са достатъчно разбрани днес..

Бременността трудно се понася на фона на нарушените функции на щитовидната жлеза. Това се обяснява с дефицита на йодсъдържащи хормони, необходими за нормалната физиологична бременност..

Структурата на женските полови органи е важна като рисков фактор за спонтанен аборт. И така, истмично-цервикалната недостатъчност - малоценността на развитието на шийката на матката - застрашава задържането на плода вътре в нея. Патологиите от рисковата група са ендометриоза, миома от различно естество.

Основните симптоми. Оплаквания, за които се подозира спонтанен аборт, са:

 • болка в долната част на корема;
 • спазми, причинени от повишен тонус на маточната мускулатура;
 • отделяне от гениталния тракт, като количество и свойства се различават от нормалните.

Заплахата от спонтанен аборт може да възникне поради стрес, травма, отравяне с химикали, обостряне на хронични заболявания, консумация на алкохол, тютюнопушене, тежки алергични реакции.

Дърпащи или схващащи болки могат да се появят в долната част на стомаха и да се развият като последица от действието на причиняващия фактор. Оплодената яйцеклетка, започвайки да се ексфолира от плацентата, няма кръвоснабдяване, което означава, че има недостиг на хранителни вещества и кислород.

Възраст на бъдещата майка. С напредване на възрастта на бременната жена заплахата от неплодородие се увеличава. Така че, по-близо до четиридесет годишна възраст, рискът от спонтанен аборт е 33%, докато при 30-годишните процентът едва достига 10.

Възраст на бъдещия татко. Многобройни научни изследвания потвърждават факта на висок процент спонтанни аборти от мъже над 40-годишна възраст..

Здраве на жената. Рискът от прекъсване на бременност и спонтанни аборти се увеличава при жени със заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет.

Неблагоприятни фактори на околната среда. Бременността на 12-та седмица може да бъде прекъсната след престой в предприятието, във въздуха на работната зона, на която има отровни вещества, пари на някои лекарства. Отрицателно се влияе от електромагнитно излъчване, вибрации, радиация, вдишване на аерозоли от химически токсични съединения.

Причините за спонтанен аборт са разделени от акушер-гинеколозите на тези, които могат да възникнат на всеки етап от бременността, и тези, които са характерни за конкретни периоди. Така че, гениталната инфекция, парентералният хепатит, захарният диабет, стресът е списък с рискови фактори, които могат да провокират спонтанен аборт по всяко време. Въпреки това, сериозните хромозомни аномалии са рисков фактор за спонтанен аборт през първия триместър. Това включва и тежка токсикоза, хормонално несъвършенство, фетални нарушения на генетично ниво..

Привичен спонтанен аборт. Състояние, при което жената не може да роди дете няколко пъти подред. В този случай преди настъпването на бременността е необходим пълен преглед и на двамата бъдещи родители, за да се определи тяхното обективно здравословно състояние..

Често има случаи, когато ефектите от рисковите фактори за прекъсване на бременността се комбинират. В този случай на жената се предлага да отиде в болница и своевременно да спре патологичните състояния с лекарства.

Снимки: корем на 12 седмица бременност

Най-четени записи през седмица 12

Трябва да кажа веднага, че публикацията е вдъхновена от съпруга ми... Просто реших да споделя как преминава през НАШАТА бременност и че понякога се „мокри“)...

Какво да правим и какво не

Осигуряването на безопасна бременност и раждането на здраво бебе е задача номер едно за бъдещата майка. Постигането на желания резултат е възможно при спазване на редица забрани по време на бременност.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • упражнение, предназначено за бременни жени;
 • плувайте в басейна и отваряйте резервоари с вода с гарантирано качество;
 • правете нежен масаж за бременни жени;
 • вземете топли успокояващи вани, направени от билкови инфузии;
 • приемайте витамини и минерали, препоръчани от гинеколог, като се вземе предвид съществуващата продължителност на бременността;
 • разхождайте се на чист въздух, доколкото е възможно;
 • грижете се за външния си вид, без да използвате продукти, съдържащи изкуствени аромати,
 • получавайте положителни емоции от това, което обичате: рисуване, фотографиране, бродерия, плетене и т.н..
 • посещават курсове за бременни жени;
 • ходете на изложби, концерти;
 • изберете необходимото облекло и обувки, като вземете предвид индивидуалните характеристики;
 • нежно правете секс с доверен партньор;
 • контролирайте теглото си, като направите компетентно меню.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • яжте храна, съдържаща аромати, изкуствени подобрители на вкуса, консерванти;
 • пийте газирани напитки;
 • не спазвайте дневния режим, спите малко, не бъдете на чист въздух;
 • не укрепвайте тялото си с подходящи физически упражнения;
 • карайте велосипед или подобно транспортно средство;
 • посещение на сауна, руска баня, солариум;
 • останете дълго време на яркото слънце, под ултравиолетова радиация;
 • работа в предприятие, където въздухът на работната зона съдържа високи концентрации на токсични и вредни вещества;
 • приемайте лекарства без лекарско предписание;
 • контакт с инфекциозни пациенти;
 • скачайте от височина и правите кръстове;
 • носете дрехи от синтетични материали;
 • изберете стилове на облекло, които ограничават растежа на корема, подгответе млечните жлези за образуването на мляко;
 • ходете в обувки, които компресират краката и имат висок ръст;
 • работа на компютър за дълго време, в принудително положение;
 • изпитвайте големи спадове на околната температура;
 • да бъдете в райони, застрашени от земетресения, да посетите екзотични страни;
 • яжте екзотични плодове;
 • грижи се за животни с тенденция за развитие на алергии;
 • работа в задушни помещения, с вредни условия на труд: шивачки, строители, бояджии, дезинфектанти и др..
 • да откаже да се подложи на медицински прегледи и изследвания;
 • яжте пържени, пушени храни и ястия с много подправки. Забранени са тлъсти меса и риба, бързи храни, силен чай и кафе;
 • пийте алкохол, пушете, взимайте наркотици.

Правилното хранене

Организирането на адекватно хранене за бременна жена е необходимо, за да се създадат оптимални условия за функционирането на организма на самотна майка-дете. Здравословната диета се определя от качеството на храната и начина, по който е приготвена..

На 12-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Откажете се от бързите храни, яжте само храна с гарантирано качество. Храната, приготвена с консерванти, овкусители, синтетични и изкуствени подобрители на вкуса е неприемлива;
 • Когато избирате диета, не включвайте мазни, твърде калорични храни, овкусени с много подправки, пикантни и солени сосове, подправки;
 • Не използвайте сурови и полуготови животински продукти, тъй като те могат да съдържат патогенна микрофлора и хелминти;
 • Приготвяйте ястия по начини, които максимално запазват витамините и микроелементите: варене, печене, задушаване. Придържайте се стриктно към технологиите за готвене;
 • Обогатете масата си с витамини С, Е, цинк. Те се намират в морски дарове, бобови растения и брюкселско зеле. Защитете плацентата от увреждане, укрепете имунната система. Вземете достатъчно йод. Участието му е необходимо за правилното функциониране на щитовидната жлеза при майката и бъдещото дете;
 • Яжте храни, които съдържат фолиева киселина. Той отговаря за образуването на тъкани, запазва генетичния набор от ДНК, участва в синтеза на аминокиселини.
 • Включете плодове, зеленчуци, билки, пълнозърнести храни в ежедневната диета. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, плодовете за ферментация се консумират най-добре печени. Освен това ще намали риска от киселини и развитие на метеоризъм..
 • Когато приготвяте салати, изберете нискомаслено кисело мляко или растително масло като дресинг. Добър избор е зехтинът, който е богат на наситени и ненаситени мастни киселини.
 • Не използвайте наситени месни бульони за първи ястия. По-здравословни зеленчукови бульони, леки пилешки супи.
 • Полезни зеленчукови яхнии, печени зеленчуци, зеленчукови и зърнени ястия.
 • Когато избирате зърнени култури, отдайте предпочитание на елда, овесени ядки, просо, перлен ечемик. Елдата съдържа много желязо, полезна е за профилактика на анемия, укрепва имунната система. В него почти няма мазнини и много протеини. Просото укрепва сърдечния мускул, задържа влагата в клетките и премахва остатъците от антибиотици. Ечемикът има антибактериални и антивирусни ефекти.
 • Не пийте газирани напитки или синтетични сокове. Полезни са плодовите напитки, компотите от сушени плодове. Изборът на натурални сокове зависи от нивото на стомашна киселинност при бременната жена.
 • Избирайки риба, спрете се на сьомга, скумрия, херинга, сардина, сафрид. Те са богати на хранителни вещества, включително Омега-3, съдържат пълноценен, лесно смилаем протеин, витамини А и D, калций, фосфор, който е необходим за укрепване на мускулно-скелетната система на бебето..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

На 12 седмици удоволствието от любимите ви храни трябва да се комбинира с техните предимства. Тъй като развитието на плода и плацентата завършва, тялото се нуждае от рибено масло и яйца, зеленчуци и плодове, зърнени храни, постно месо от пуйка, говеждо, свинско месо. Млякото и млечните продукти са незаменими. По-добре е да готвите у дома, защото само тогава може да се гарантира качеството на използваните продукти.

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

Към края на третия акушерски месец развитието на плода е почти завършено. Напред се изгражда мускулна маса, подобрява функционирането на органите и системите и се развива пълноценна нервна система. В тези процеси ембрионът отчаяно се нуждае от витамини и минерали. Ядейки през плацентата, той трябва да получи всичко необходимо от тялото на майката. Следователно диетата й трябва да включва:

 • Токоферол - Витамин Е - мощен антиоксидант. Укрепва имунната система, насърчава мускулната сила, което е особено важно в периода на увеличаване на тяхната маса. Токоферолът предотвратява развитието на анемия, предпазва от негативното въздействие на факторите на околната среда. В комбинация с витамин С участва в превенцията на атеросклероза. За бременна жена токоферолът е особено важен, тъй като намалява вероятността от развитие на крампи на краката и участва в дишането на тъканите. Намира се в спанака, растителните масла, ядките, скаридите, аспержите, слънчогледовите семена.
 • Фолиева киселина, която е отговорна за полезността на ДНК, влияеща върху растежа на клетките. Много е важно за формирането на плацентата. Поради липсата на фолиева киселина нервната тръба на ембриона страда. Бременната жена може да има спонтанен аборт. Дефицитът на фолиева киселина ще повлияе неблагоприятно на сърдечната функция и съдовия тонус. Това е особено важно на етапа на формиране на нервната система в ембриона. Освен това стартира функцията на хематопоезата. Съдържа се в твърдо сирене, извара, яйчен жълтък, домати, боб. Дневната нужда е 400 mcg.
 • Витамини от група В, особено В6 и В12. Пиридоксин - В6 - е необходим за синтеза на еритроцити и протеини. Подпомага метаболизма на аминокиселините и гарантира здравословен сън. Влияе върху хода на метаболитните процеси. Влияе върху растежа на мозъчната и нервната тъкан. При жената дефицитът на В6 провокира токсикоза, повръщане, лош сън и апетит. Съдържа се в черния дроб, пълнозърнестия хляб, бобовите растения, зърнените култури. В12 участва в производството на аминокиселини. От съществено значение за благосъстоянието на нервната и имунната система. Съдържа се във ферментирали млечни продукти, бирена мая, яйца, соя. Заедно тези витамини имат положителен ефект върху развитието на плода, метаболитните процеси, протичащи в него. Необходими за формирането на ендокринната, имунната, сърдечно-съдовата системи на ембриона.
 • Холекалциферолът - витамин D3 - е от съществено значение за усвояването на калция и фосфора. Има второ име за витамина - хормонален проводник. Можете да го получите, като ядете телешки черен дроб, бирена мая, млечни продукти, яйца, масло.
 • Витамин А - ретинол - е от съществено значение за храненето на нероденото дете, което е особено важно в началото на втория триместър. Бебетата с ниско тегло се раждат от липса на ретинол. Той е активен участник в образуването на епителна тъкан, която покрива стомашно-чревния тракт, отделителната система, гениталните органи и кожата. Балансираният прием на витамин А е важен за растежа и развитието на ембриона. Той регулира генетичната регенерация на клетките и тъканите, осигурява ефективността на чернодробната бариерна функция, повишава ефективността на активността на левкоцитите и лимфоцитите. Може да съществува в две форми: готов витамин А и каротеноид - провитамин А. Попадайки в тялото, провитамин А се превръща във витамин А. с пълна стойност. Източници на каротеноиди са зеленчуците, особено морковите, подправките, плодовете. Витамин А се съдържа в говежди черен дроб, яйчни жълтъци, масло. Те са богати на праскови, пъпеши, тиква, броколи, градински чай, босилек, рибено масло, черен дроб на треска, масло. Дневна доза - 600-800 мкг.
 • Витамин С. В случай на негов дефицит синтезът на колаген е нарушен. Растежът на ембриона на 12 седмици е пряко свързан с тези процеси. Витамин С насърчава усвояването на желязо от растителни храни. Мощен имуностимулант. Предпазва детските и майчините организми от инфекции, помага да се развие отговор на алергични реакции: той е хистаминов инхибитор. Важно за способността му да неутрализира свободните радикали. Витамин С - аскорбинова киселина - участва в образуването на невротрансмитери, особено ако се приема в комбинация с витамин Е. Липсата на витамин С може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, както и до растеж на туморни клетки. Освен това, ако малко от него попадне в тялото на бременна жена, жената е раздразнителна, апатична, апетитът й е намален, податлива е на инфекции. Касисът, чушките, билките, цитрусовите плодове, шипките са богати на витамин С. Необходим дневен прием - 85 mg.
 • Никотинамид - витамин РР - съществен компонент за растежа на плода. Съдържа се в ензими, които осигуряват на клетките кислород и хранителни вещества. Има благоприятен ефект върху образуването и функционирането на храносмилателната, сърдечно-съдовата системи, стабилизира холестерола и предотвратява развитието на тромбоза. Участва в синтеза на важни хормони: тироксин, инсулин, кортизол, прогестерон, тестостерон и естроген. Приемайки никотинамид, жената провежда профилактика на хипоксия при нероденото си дете. Можете да получите витамин PP от храната, ако използвате говежди черен дроб, яйца, свинско месо, риба, домати, моркови, фурми, броколи, царевица, елда, пшеница.
 • Витамин В7 - биотин - мениджър на метаболитните процеси. Осигурява пълноценен растеж на плода, помага да се концентрират необходимите хранителни вещества в него. За бъдещата майка нейното значение е да укрепи косата, ноктите и да защити кожата. Витамин В7, играейки определена роля за формирането на ембриона, нормализира енергийния метаболизъм, има положителен ефект върху функционирането на нервната система. Източниците на биотин са жълтък, соя, ядки, мая, говежди черен дроб и бъбреци и зърнени култури. По-малко от него се съдържа в месото, зеленчуците, плодовете.
 • Витамин В5 - пантотенова киселина - вещество, което помага за усвояването на хранителни вещества и други витамини. Той стимулира развитието на надбъбречните жлези чрез повишаване на нивата на кортизол. Участва в изграждането на нервни клетки и нервни вериги. От съществено значение за синтеза на холестерол, мастни киселини и стероиди. Повишава устойчивостта на организма към болести и стрес. Ако бременната жена е принудена да приема антибиотици, тогава пантотеновата киселина ще намали токсичния им ефект. Дневната нужда е 6 mg. Можете да го получите от 100 г телешки черен дроб, 770 г задушена сьомга или 230 г фъстъци.
 • Филохинонът - витамин К - е важен участник в синтеза на протеини, които контролират съсирването на кръвта. Необходимо е в организма на бременна жена на 12-та седмица да се нормализира бъбречната функция, помага на черния дроб да има детоксикиращ ефект. Влияе на костната плътност, предотвратява остеопорозата. Намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, поддържа нормалното кръвно налягане на 12-та седмица. Те са богати на: броколи, маруля, копър, кориандър, магданоз, спанак, зелени домати, млечни продукти, черен дроб, яйца, риба, сьомга и писия, соя. Дневната доза за бременни жени във втория триместър е 100 mcg.
 • Витамин В1 е тиамин. Функционалният аналог на името е "коензим". Той активира протеини, които участват в биохимичните реакции на тялото. На практика ефектът му се проявява в увеличаване на ефективността на производството на енергия от храната, в синтеза на нуклеинови киселини. Благодарение на тиамина, проводимостта на нервните импулси в развиващия се ембрионален организъм се подобрява и сърдечната функция се нормализира. На етапа на формиране на нервната система тиаминът играе важна роля. Най-добрите източници са сушени бирени дрожди, свинско и говеждо месо, риби като змиорка, риба тон, ядки, пълнозърнести храни, варива, картофи, боб.
 • Витамин В2 - рибофлавин - основата на повечето клетки в човешкото тяло. Когато има достатъчно количество от него, се случва успешно превръщането на хранителните въглехидрати в енергия, неутрализиране на "свободните радикали", които са вредни за ДНК клетките. Основните функции на В2, особено важни за бременните жени, са нормализирането на енергийния метаболизъм и метаболизма на желязото в организма. Жена, приемаща необходимата дневна доза рибофлавин, отбелязва добро състояние на кожата и лигавиците, здрави емоции и добро настроение. Тя се уморява по-малко, почива по-ефективно в съня си. Съдържа се в млякото и млечните продукти, постно месо, яйца, зелени зеленчуци, зърнени храни, зърнени храни.

В началото на четвъртия акушерски месец бременната жена и нейният плод се нуждаят не само от витамини, но и от минерали. Без тяхното присъствие в диетата на детето могат да започнат да се развиват отрицателни необратими процеси. Основните минерали се подразделят на макро- и микроелементи.

Според препоръката на СЗО жените на 12-та седмица от бременността се нуждаят от:

 • Йод. Важно за развитието на умствени и физически данни. Недостигът на йод води до нарушения във формирането на нервната система, може да провокира аборт. Ембрионът не наддава добре и може да умре. Съдържа се в морска риба, морски дарове, ябълки, билки, малко по-малко в месо. Дневна стойност 200 mcg.
 • Цинк. Мощен имуномодулатор. Без него се образуват малформации на органи и системи, което е особено опасно за нервната тръба на плода. Недостигът на цинк може да навреди на плодовете. При недостиг на цинк често се раждат незрели бебета с ниско тегло при раждане. Съдържа се в портокали, смокини, ябълки, череши, домати, яйца, сирене, ядки, слънчогледови и тиквени семки, грах, боб, елда.
 • Желязо. Необходимо е да се предотврати анемия на бременна жена и нейния плод. В резултат на липсата му ембрионът страда от хипоксия и майката може да започне маточно кървене. Недостигът на желязо отслабва имунната система, тялото става податливо на патогенни бактерии и вируси. Желязодефицитната анемия засяга 9 от 10 бременни жени. Високо съдържание на желязо в месо, карантия, риба, птици.
 • Калций. Известна е важната му роля за формирането на опорно-двигателния апарат. Той е от съществено значение за нервната система, сърдечния мускул, здравето на бъдещите зъби, косата. Развитието на вътрешните тъкани, включително очите и ушите, не може без него. Съдържа се в млечни и ферментирали млечни продукти, черен дроб на треска, ръжен хляб, горски плодове, грах, леща, сусам.
 • Лутеин. Влияе върху пълното развитие на органите на зрението и мозъка като цяло. Приемът на лутеин отвън е особено важен за бременни жени след 30 години. Те са богати на сурово зеле, спанак, зеленчуци от глухарче, червен пипер, блатове от ряпа.
 • Витамин Р - рутозид - известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Особено полезен е за нероденото дете, тъй като участва в развитието на мозъчната кора. На 12-та седмица от бременността предпазва капилярите от разрушаване, проявява вътреклетъчен антивирусен ефект. За жената това е профилактика на разширени вени.
 • Магнезият е микроелемент, особено необходим през втория триместър на бременността. В комбинация с витамини В6 влияе върху способността на мускулите да се отпускат, което е надеждна профилактика на разширените вени при бременна жена. Освен това магнезият е в състояние да контролира процесите на възбуда в нервната система, успокоява и подобрява здравословния сън..

Основните микроелементи също включват:

 • Манганът е важна съставка на секрецията на инсулин. Той също така регулира нивата на холестерола. За развиващото се детско тяло е важно участието му в хондрогенезата и костната минерализация. Дневната доза е 2,5 mg. Съдържа се в овесени и пшенични трици, кедрови ядки, шам фъстък, пшеничен зърнен пясък, слънчогледови семки, ориз, соя.
 • Хром. Добре известен регулатор на нивата на кръвната захар, важен за метаболизма на въглехидратите, следи пропускливостта на клетъчните мембрани. Насърчава натрупването на глюкоза в клетките, засилва ефекта на инсулина. Помага за борба с дисфункцията на щитовидната жлеза. Дневният прием е 50 mcg. Съдържа се в риба: паламуд, риба тон, сьомга, сьомга. Малко по-малко от него в говежди черен дроб и варено пилешко месо. Яйцата и царевичната крупа са последвани от хранителна стойност..
 • Мед. Стойността на микроелемента е в участието му в състава на ензимите и хормоните. Процесите на хематопоезата, синтеза на хемоглобин, образуването на кости и образуването на съединителна тъкан не могат без мед. Дневната доза за бременни жени е 3 mg. Много мед се съдържа в черния дроб, фъстъците, лешниците, скаридите, граха, тестените изделия. Малко по-малко от него в елда, ориз, пшеница.
 • Селен. Има доверието в това, че е мощен антиоксидант. Производството на тиреостимулиращ хормон, който играе роля в нормализирането на функциите на щитовидната жлеза, не може без него. Бременните жени с дефицит на селен често изпитват слабост в раждането и други усложнения по време на раждането. Препоръчителната доза е 20-100 mcg на ден. Селенът е богат на риба, морски дарове, пълнозърнест хляб, бразилски ядки, семена, кафяв ориз, ечемик, киноа, овесени ядки, семена от чиа, сусам, лен.

Важно! Изберете мултивитаминен комплекс по препоръка на Вашия лекар - вашия акушер-гинеколог и / или терапевт.

Бременна 12 седмици

Акушерската 12-та седмица на бременността е времето, когато бебето е напълно оформено и всички негови органи и системи вече са положени. Сега природата ще трябва само да направи корекции, правейки бебето все по-съвършено. Е, мама трябва да бъде търпелива, тъй като предстоят още цели два тримесечия, след което тя ще може да вземе малката си бучка на ръце.

Съдържание

 • Въведение
 • 12 седмици бременна какво се случва: Симптоми
 • Дърпащи усещания в долната част на гърба и корема
 • Вагинално отделяне на дванадесет седмици
 • Външни промени на бъдещата майка
 • 12 седмици от бременността: Развитие на плода
 • Спонтанен аборт на 12 седмица бременност
 • Ултразвук на 12 гестационна седмица
 • Тестове на 12 гестационна седмица
 • Диета през дванадесетата седмица от бременността
 • Бременна 12 седмици: Препоръки за майките
 • Секс на 12 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Бременността е време, когато мирогледът на жената се променя напълно. Жената започва да изпитва много нови усещания, някои от тях се радват, а други, напротив, плашат.

За да приемете всички промени, които се случват без стрес и нервност, трябва да се подготвите предварително и тогава няма да възникнат проблеми. Какви изненади очакват бъдещата майка за период от дванадесет седмици? Можете да научите за това по-долу..

12 седмици бременна какво се случва: Симптоми

12-тата седмица на бременността, която се чувства значително различна от тази в началото, е краят на първия триместър. Рисковете и опасностите отстъпват на заден план, детето вече се е укрепило и плацентата надеждно го защитава в матката. Токсикозата се усеща все по-рядко на 12-та седмица от бременността, неразположенията отстъпват и животът е изпълнен с ярки цветове.

Представени са типични за този период симптоми:

 • Отслабване на проявите на токсикоза или пълното й изчезване. В някои случаи обаче гаденето може да притеснява жената през целия период на бременността..
 • Удвояване на матката - това се доказва от дърпащите усещания в долната част на корема на 12 гестационна седмица. Те възникват в резултат на разтягане на маточните връзки и увеличен приток на кръв в малкия таз..
 • Липса на натиск върху пикочния мехур - в резултат на факта, че матката расте и се измества в коремната кухина, тя спира да натиска върху пикочния мехур и съответно жената вече не иска често да тича до тоалетната.
 • Намаляване на емоционалната нестабилност - изчезват резки промени в настроението, раздразнителност, сълзливост и депресия, характерни за първите месеци на бременността..
 • Намаляване на нивото на умора - много майки се чувстват много по-весели, въпреки че има и такива, които продължават да се оплакват от сънливост. Най-често това се случва при жени, които носят близнаци под сърцата си. За развитието на две бебета тялото трябва да изразходва повече енергия, което означава, че умората ще отстъпи на по-късна дата..
 • Появата на корема - стомахът на 12-та седмица от бременността вече леко се увеличава, което води до разтягане на кожата и съответно до появата на стрии. За да избегнете стрии, е необходимо да започнете да използвате специални продукти, които повишават тургора на кожата. Размерът на дрехите остава същият, но въпреки това е време да помислите за закупуване на гардероб за бъдещи майки.

12-та седмица от бременността е времето, когато жената може да си поеме дъх и да спре да се притеснява от непознати усещания, започвайки да се радва на единството с бебето и емоционалното издигане, дошло след хормоналната буря.

Дърпащи усещания в долната част на гърба и корема

На дванадесетата седмица от бременността могат да се появят и негативни симптоми и за да не се пропусне опасна патология, бъдещата майка трябва внимателно да следи състоянието си, така че в случай на проблеми своевременно да потърси медицинска помощ. Най-честият неприятен симптом по това време са болезнени усещания в коремната област..

Неприятни усещания в лумбалната част на гръбначния стълб възникват поради разширяването на матката и разтягането на нейните връзки в подготовка за раждането на дете. Болките в шева и таза и срамната област са резултат от повишен кръвен поток. По същата причина към тях може да се добави главоболие и ускорен пулс..

Болки в стомаха и проблеми с дефекацията могат да бъдат резултат от излагане на прогестерон в храносмилателния тракт. За да намалите неприятните симптоми, трябва да включите в диетата си храни, съдържащи фибри..

Сърбежът на кожата в областта на корема, гърдите и бедрата е резултат от растежа на матката и хормоналните промени. За да се избегне появата на стрии, е необходимо да се прилагат специални продукти върху кожата, за да се предотврати появата им..

Вагинално отделяне на дванадесет седмици

Изписването при 12 гестационна седмица трябва да бъде леко или ясно, без характерна миризма. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако в тях се появи примес от кръв или те станат сирене.

Тази симптоматика може да е доказателство за заболявания с инфекциозна етиология или признак за заплаха от спонтанен аборт. Но както и да е, когато изписването изглежда неподходящо за нормата, трябва да посетите вашия гинеколог.

Външни промени на бъдещата майка

Какво се променя в тялото, поведението и благосъстоянието на жената в края на първия триместър? Първите промени касаят корема, той започва да се закръгля малко. Засега той само леко се откроява, но вече става ясно, че вътре се развива малък човек. Млечните жлези също се уголемяват и подуват, като по този начин ги подготвят за кърмене в бъдеще..

Въпреки че кожата е много по-чиста и по-здрава, тя може да развие старчески петна или лунички. На корема се появява вертикална тъмна линия поради увеличения синтез на меланин в тялото на бременна жена. В резултат на увеличеното кръвообращение в гърдите зърната могат да се увеличат и потъмнеят..

Бъдещата майка започва да има апетит, въпреки че преди няколко седмици много продукти предизвикаха упорито отвращение. Морално и физически жената вече започва да се подготвя за раждането на бебето си. Ако бременността е втора, тогава по това време жената вече може да усети как бебето се движи. Броят на позивите за уриниране също намалява, връщайки се към нормалното.

Ако бременна жена е имала проблеми със сърцето, бъбреците или черния дроб преди зачеването, тогава има голяма вероятност заболяванията да се влошат по време на бременността. Също така, в резултат на увеличения обем на кръвта и увеличеното кръвообращение, кръвното налягане може да се повиши. Тъй като тялото започва да синтезира големи количества прогестерон, бременната жена изпитва проблеми с дефекацията поради факта, че хормоните отпускат червата и инхибират работата му..

Можете също така да разберете какви външни промени настъпват на 13 седмица от бременността, както и как се развива плодът, какви симптоми и усещания съпътстват този период и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

12 седмици от бременността: Развитие на плода

По това време плодът вече е напълно оформен и неговите системи са положени. През следващите два тримесечия обаче детето ще трябва да напълнее и да развие тялото си, така че след раждането на бебето да може лесно да съществува отделно от майката..

Как изглежда плодът на 12 гестационна седмица? На този етап дължината на бебето е 63 милиметра, а теглото му е 13 грама. Въпреки факта, че трохите имат несъразмерно дълги крайници и голяма глава, той вече активно се движи и проучва къщата си.

В период от дванадесет седмици слуховите органи на детето започват да се формират, шийните прешлени се разтягат, бебето започва да присвива и да се усмихва. Чертите на лицето стават по-отчетливи. Пръстите на крайниците вече не са разделени от мембрана и върху тях се появяват нокътни плочи.

Наддаването на тегло при 12 гестационна седмица е 500 грама. Трябва да се отбележи, че тази тенденция ще продължи до края на третото тримесечие. Такова седмично наддаване на тегло е необходимо, за да може детето да получи всички необходими му вещества от тялото на майката, без да изчерпва последното..

На 12-та седмица от бременността червата на бебето се разтягат, жлъчката започва да се произвежда, детето поглъща, развива рефлекс на смучене, стиска и отваря ръце, дихателната система става по-съвършена - когато плодът вдиша, гърдите се издигат.

Спонтанен аборт на 12 седмица бременност

Кървавото отделяне на 12 гестационна седмица е предвестник на заплаха от спонтанен аборт. Ако бъдещата майка е забелязала тези тревожни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Преди прегледа гинекологът трябва да бъде информиран за естеството на отделянето, неговото изобилие, наличието или липсата на болка в коремната област, както и за промените в телесната температура, ако има такива. След преглед от лекаря ще се вземе решение за хоспитализация или амбулаторно лечение.

Бъдещата майка трябва да помни, че спонтанен аборт на 12 седмици от бременността може да бъде предотвратен само чрез своевременно търсене на медицинска помощ.

Ултразвук на 12 гестационна седмица

С помощта на ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността можете да оцените състоянието на нероденото бебе. Мониторът ясно показва очите, които все още са затворени. Бебето започва да реагира на вибрации, гласове и светлина, сърдечната честота на плода на 12 седмици е до 160 удара в минута.

На този етап детето вече е напълно подобно на човек, с изключение на големия размер на черепа, но към момента на раждането то ще придобие нормална форма. Също така чертите на лицето вече са ясно видими. В период от дванадесет седмици можете да определите пола на бебето, но все пак има известна грешка, тъй като гениталиите са на етап формиране.

Бебето вече знае как да смуче пръст и да се движи. Вътрешните органи на детето са напълно оформени, сега през останалите два тримесечия те ще се подобрят заедно с бебето.

В памет на ултразвуковото изследване можете да помолите узиста да направи снимка на трохите за бъдещия албум.

Тестове на 12 гестационна седмица

На този етап бъдещата майка започва да живее в хармония с бебето си. Изминаха цели дванадесет седмици от последната менструация и десет седмици, откакто яйцеклетката се имплантира в матката и се превърне в пълноценен ембрион.

През този период жената трябва да се подложи на първия си преглед в статута на бременна жена. След получаване на резултатите от теста, лекарят ще може да изготви пълна картина на състоянието на тялото на майката и нейното бъдещо бебе, а също така ще разбере дали носенето на плода протича правилно.

Като част от прегледа жената трябва да се подложи на следните процедури:

 • Ултразвуково изследване за идентифициране на различни патологии;
 • Анализ на кръвен серум за hCG на 12 седмици;
 • Общ анализ на кръв и урина;
 • Кръвен тест PAPP-A.

Благодарение на този скрининг можете да разберете дали бебето има тенденция да развива генетични патологии. Ако те са на разположение и трохите могат да развият някакви дефекти, тогава бременната жена ще трябва да бъде допълнително прегледана от генетик.

Диета през дванадесетата седмица от бременността

Правилното хранене на 12-та седмица от бременността е ключът към правилното развитие на плода и здравето на жената. Най-добрият вариант би бил, ако бъдещата майка започне да се храни непосредствено преди зачеването. Балансираната диета, базирана на здравословни продукти, ще помогне на бременната жена да не напълнява, а също така ще позволи на бебето да получи всички вещества, от които се нуждае, без да навреди на тялото на майката.

Менюто на бъдещата майка трябва да включва висококачествени, натурални и пресни продукти. През първите два месеца на бременността ще липсва фолацин, в резултат на което жената ще започне да се оплаква от умора, загуба на апетит, сънливост и емоционална нестабилност. За да не липсва от него, диетата трябва да се попълни с моркови, зеле, извара, жълтъци, сирене, билки, домати, боб и цвекло.

През целия първи триместър детето активно расте, което означава, че се нуждае от енергия. За да го попълните, трябва да ядете малко повече от обикновено. Също така, много калций и витамин D се изразходват за формирането на скелета на детето, така че жената да няма проблеми със зъбите и да не страда от гърчове, тя трябва да попълни диетата си със стафиди, млечни продукти, овесени ядки, масло и яйца..

За да повишите нивото на желязо и да избегнете анемия, трябва да ядете касис, елда, черен дроб, ябълки и да пиете отвари от шипка.

Бременна 12 седмици: Препоръки за майките

Съветите за бременни жени на 12 седмици включват следното:

 • Преразглеждане и коригиране на ежедневието и диетата - трябва да изоставите храни с различни вредни добавки, а също така напълно да изключите алкохола на 12 седмици от бременността от вашата диета. Мечтата на бъдещата майка трябва да бъде поне 8 часа.
 • Проследяване на теглото и прием на витамини, предписани от лекаря - много е важно теглото на бъдещата майка да не надвишава установените норми, в противен случай излишните килограми ще повлияят негативно на нейното здраве и значително ще усложнят процеса на раждане.
 • Избягване на контакт с болни хора - заболявания на вирусната етиология в ранен гестационен период са много опасни за бебето и дори могат да провокират спонтанен аборт.
 • Отказ от стилетни токчета - високите токчета водят до развитие на разширени вени и проблеми със ставите, така че по време на бременност трябва да преминете към удобни обувки на плоска подметка.
 • Разходки на открито и избягване на стреса.

Спазвайки всички горепосочени препоръки за 12-та седмица на бременността, ще бъде възможно не само да се избегнат усложнения, но и да се насладите напълно на това невероятно време, усещайки щастието на майчинството в пълна степен.

Секс на 12 седмица бременност

С настъпването на този период интимният живот става по-малко ограничен. Ако бъдещата майка се чувства добре и бременността протича нормално, тогава се прави секс на 12-та седмица от бременността.

След полов акт обаче бременната жена трябва да наблюдава отделянето и усещанията си по време на правене на любов. Сексът трябва да бъде изоставен, ако има заплаха от спонтанен аборт, многоплодна бременност и ниско сцепление на плацентата.

Заключение

Бременната 12 седмица е най-доброто и тихо време от трите им тримесечия. Затова не трябва да се притеснявате и да се притеснявате. Просто трябва да се насладите на този удивителен момент и да се подготвите за раждането на такова дългоочаквано дете, защото двата останали тримесечи ще отлетят много бързо.