9 минути Автор: Ирина Бредихина 539

 • Показания за
 • Как се дешифрират резултатите от фетален скринингов ултразвук?
 • Какви патологии могат да бъдат открити по време на първия скрининг?
 • Подобни видеа

Първият перинатален скрининг е цялостна диагностика на бъдещата майка, която се извършва още преди раждането на бебето от 10 до 13-14 седмици от вътрематочното развитие. Класическо изследване от този вид съчетава само 2 основни вида медицински манипулации - биохимичен анализ на майчиния серум и ултразвук на плода.

В края на тестовете получените данни ще бъдат наблюдавани въз основа на сравнение на резултата с показанията за скоростта на скрининг чрез ултразвук от 1-ви триместър. Основната задача на индивидуалното изследване е ранното откриване на генетични патологии в плода..

Показания за

Въпреки факта, че първичната диагностика се извършва за много бременни жени, има специални категории пациенти, които преди всичко трябва да се подложат на ултразвуково сканиране и да вземат кръвен тест, за да се премахне опасността за живота на нероденото дете и собственото им здраве. Тази група хора включва бъдещи майки, които:

 • преди това са раждали деца с някакви увреждания в развитието;
 • вече имат дете с фиксирани генетични патологии;
 • прекрачи прага на 35-40-годишнината;
 • са били изложени през периода на бременността на инфекциозни заболявания;
 • някога сте страдали от прекомерна употреба на алкохол или наркотици;
 • имат история на ръка с бележки за заплахата от спонтанен аборт;
 • са с потенциалния баща на бебето в тясно свързан съюз;
 • по някаква причина, приемал лекарства, забранени за употреба по време на бременност;
 • знаят за наличието на наследствени аномалии в семейната линия;
 • мъртво раждане в миналото;
 • са получили диагноза, посочваща прекратяване на развитието на детето;
 • показват независимо желание за анализ на риска от раждане на бебе със специални форми на заболяването.

Как се дешифрират резултатите от фетален скринингов ултразвук?

Ултразвуковата диагностика се предписва по правило от 10-11 седмици до 13-14 седмици, тъй като този интервал от акушерския период дава първата реална възможност за изучаване на основните структури на развиващото се бебе. 11-12 седмици е специален период, характеризиращ се с превръщането на ембрион в плод.

Съществува списък с най-важните показатели за развитието на плода, които формират основата за декодиране на ултразвуковото заключение. Те включват: CTE, PAPP-A, сърдечен ритъм, BPR, TVP, hCG, NK и др. За да се установи точна прогноза за хода на бременността, специалистът трябва да сравни личните данни на пациента си, получени при първия скрининг, с одобрените стандарти, които са предписани в съответните таблици.

Кокцикс-париетален размер

КТР е един от най-важните показатели за 1 скрининг по време на бременност. Този параметър показва дължината на ембриона / плода, която се измерва от короната (горната част на главата) до опашната кост. В случай на отклонения на CTE от неговите нормални граници, може да се приеме, че вътрематочното развитие на нероденото дете е изложено на риск.

Период на разработка (седмица)CTE индикатор (в mm)Период на разработка (седмица)CTE индикатор (в mm)
десет31-3212.558
10.536тринадесет66
единадесет40-4113.573-74
11.545-46четиринадесет78-80
1252

Според медицински наблюдения цифровото обозначение на кокцигеално-теменната големина се увеличава с увеличаване на гестационния период. Понякога намаляването на разглеждания индекс показва неправилно установена възраст на плода. В този случай можем да говорим за една от разновидностите на нормата. За да се увери в диагнозата, пациентът трябва да си уговори час за второто ултразвуково сканиране.

Сърдечен ритъм

Необходимо е редовно медицинско наблюдение за състоянието на сърдечната честота, тъй като ако в тялото на бебето има патологични процеси, те ще бъдат открити навреме. Ако аномалията бъде разкрита на изключително ранен етап от нейното развитие, вероятността от благоприятен изход ще се увеличи..

До 3-4 седмици ритъмът на SS на детето съвпада с пулса на майка му. Средната стойност е в диапазона от 76 до 84 удара в минута при нормалното функциониране на тялото на жената.

Освен това, когато сърдечната структура на плода навлезе в нов етап на естествено подобрение, броят на неговите контракции ще започне да нараства равномерно. На всеки 24 часа стойността ще надвишава предишния „запис“ с приблизително 2,5-3 единици. Така че до 8-9 седмици сърдечната честота на дете, развиващо се съгласно одобрената скорост, ще достигне 172-176 удара / мин..

Ако преди 83-85 дни от бременността, използвайки ултразвукова диагностика, не са регистрирани такива опасни явления като деформация на плода или пълно отсъствие на сърдечен ритъм, тогава замразена бременност може да бъде изключена от списъка на възможните патологии. Последващите фази на формиране на тялото са по-малко трудни от 12-седмичния "Спартански маратон".

Възраст на ембриона (седмици)Пулс (удара в минута)
десет161-179
единадесет153-177
12150-174
тринадесет141-171
четиринадесет146-168

При условие, че за скрининг са използвани подобрени и висококачествени модели медицински изделия, потенциалните родители ще могат да получат по-информативна характеристика на текущото състояние на детето. Не си струва да се прибягва до 3D / 4D ултразвук без специална нужда. Такива съвременни устройства, въпреки че могат да регистрират вътрематочна активност и появата на бебето, но тяхната доза радиация в случай на злоупотреба с ултразвук може да повлияе негативно на здравето на детето..

Дължина на носната кост

Промените в структурата на продълговата носна кост също показват наличие на отклонения. Изследвайки състоянието на плодовете, диагностицирани с вродени заболявания, учените са стигнали до заключението, че генетичната недостатъчност често се изразява в недоразвитостта на костните структури на носа. Първият скрининг по време на бременност за установяване на дължината на носната кост (NK) се извършва не по-рано от 12-13 седмици. Ако лекарят е назначил ултразвукова сесия на 10-11 седмица от бременността, това означава, че той трябва само да се увери, че носната кост е налична.

Срок (в седмици)единадесет12тринадесетчетиринадесет
NK (в mm)1.41.82,32.5

В медицинската практика често има значителни отклонения от нормата на ултразвук, което всъщност се оказва проява на индивидуалността на нероденото дете. В този случай показателите на други тестове ще отговарят на стандарта.

Дебелина на яката

Основната цел на изследването на TVP е да се измери дебелината на гънката, разположена в задната част на шията. Когато основните форми на органи се формират в плода, зоната на яковото пространство започва да се запълва със специална течност, чието количество се анализира внимателно.

Фетална възраст (седмици)Нормален TVP (mm)
10-110,8-2,2
11-120,8-2,4
12-130,7-2,5
13-140,7-2,7

Ако индикаторът при първия скрининг е надвишил дебелина от 3 милиметра, тогава е възможно с голяма степен на вероятност да се подозира увреждане на хромозомни сегменти.

Изследване на структурата на жълтъчната торбичка

С прости думи, жълтъчната торбичка е временен орган, който помага да се поддържа живота на ембриона в началния етап от неговото формиране. От момента на зачеването тази важна неоплазма е няколко пъти по-голяма по размер от размера на нероденото бебе..

Трябва да се отбележи, че откриването на деформация на жълтъчния пикочен мехур или надценен / понижен показател по време на скрининга, в повечето случаи показва развитието на опасно заболяване, например синдром на Даун. Понякога при подобни обстоятелства се диагностицира замразена бременност - преждевременна смърт на ембриона.

Фетална възраст (седмици)Нормална ширина на жълтъчната торбичка (в mm)
5-102

Не трябва да пренебрегвате 1-вия скрининг, защото с негова помощ сонологът ще може да изследва по-внимателно уникалната структура, като прави подходящи заключения за нейното състояние. Ако жълтъчният мехур е застрашен от колапс, е необходима незабавна медицинска помощ. Това се дължи на факта, че балонът, образуван само за 3–3,5 месеца, контролира много процеси в тялото на детето.

Неговите най-показателни функции включват:

 • разпределението на изключително важни протеинови структури, участващи в изграждането на защитни мембрани за ембрионални клетки;
 • образуването на капилярна мрежа и еритроцити, които ще се превърнат в „основата за полагане“ на кръвоносната система на плода;
 • временно заместване на черния дроб;
 • определяне на пола на детето чрез доставяне на гамети, развити в кухината на жълтъчната торбичка.

Също така този орган е отговорен за защитата на малкия организъм от майчините антитела. Колкото и двусмислено да звучи, но клетките на имунната система на жената, като войници, които пазят човешкото здраве, атакуват плода, виждайки в него потенциална заплаха - чужд елемент. За да осигури на ембриона безопасна среда, жълтъчната торбичка активно секретира хормони, които започват да участват в процеса на понижаване на кръвното налягане, „успокояване“ на имунната резистентност и подготовка на млечните жлези за кърмене.

Местоположение на плацентата

Локализацията на плацентата влияе върху хода на предстоящата бременност, поради което по време на цялостен преглед му се отделя много време. Според медицинския стандарт този орган не трябва да се намира в долната част на матката, тъй като неговата ненормална структура провокира запушването на родовия канал. Такова често срещано гинекологично отклонение се нарича презентация..

Откриването на заболяване при първия скрининг в началото на бременността не винаги става причина за безпокойство. На ранен етап все още има шанс за промяна в изключително несигурното положение - в последващия гестационен период матката може да се издигне, като същевременно заеме правилното си място. Ако не се наблюдава благоприятен резултат, лекарите започват да разработват подробен план за действие, който предполага индивидуални показатели за определен пациент..

Бипариетален размер на главата на плода

BPD е изключително важен индекс, който също се предписва в резултатите от първия скрининг. Без да навлизаме в детайлите на медицинската терминология, можем да кажем, че този показател предполага измерване на главата по малката ос - разстоянието от една темпорална кост до друга. Бипариеталният размер на плода е от особена стойност, главно поради пряката му връзка с мозъка, разположен в черепа..

Период на бременност (в седмици)Допустими стойности на BPR (в mm)
десетОколо 11
единадесет13-21
1218-24
тринадесет20-28
четиринадесет23–31

Ако в окончателните скринингови данни няма съмнителни индикации, тогава мозъкът се развива нормално. Ниският индекс показва липса на части от мозъка или забавяне в развитието му.

Химия на кръвта

След получаване на резултатите от ултразвуковата диагностика, въз основа на която се определя действителната гестационна възраст, бременната жена ще трябва да премине последния етап от перинаталния преглед - биохимия на кръвта. Скринингът включва провеждане на 2 теста, всеки от които помага да се идентифицират елементи с протеинов произход - PAPP-A и hCG.

PAPP-A е специален хормон (плазмен протеин А), който е отговорен за постепенното и безопасно развитие на бебето в утробата. Обикновено показателите за неговото съдържание се откриват само от 12-13 седмици, но по изключение процедурата за вземане на кръв се извършва малко по-рано.

Гестационна седмицаНормален индикатор PAPP-A (mU / ml)
9-100,32-2,42
10-110,46-3,73
11-120,79-4,76
12-131.03-6.01
13-141,47-8,54

Човешкият хорион гонадотропин също е хормон, който за разлика от протеин А се освобождава веднага след зачеването. Забележително е, че количеството му активно достига максималната си стойност на 11-12 седмици, след което нивото на съдържание на hCG постепенно намалява, като се фиксира при стабилен показател.

Период на бременност по седмици (отчита се от момента на последния менструален цикъл)Очаквано съдържание на HCG (IU / ml)
9-1032.500-130.000
10-1130 000-120 000
11-1227.500-110.000
13-1425.000-100.000

Веднага след като пациентът се подложи на перинатален скрининг изцяло, лекарите ще започнат да сравняват идентифицираните индекси с нормата, като правят пълноценен окончателен извод.

Какви патологии могат да бъдат открити по време на първия скрининг?

С помощта на цялостно проучване през първия триместър можете да намерите доста впечатляващ списък от патологии, които причиняват усложнения с най-различна тежест, започвайки с деформация на орган и завършвайки със смъртта на бебето. Най-често диагностицираните заболявания включват:

 • хидроцефалия;
 • глиом;
 • Синдром на Даун;
 • церебрална херния;
 • астроцитом;
 • Синдром на Шершевски-Търнър;
 • омфалоцеле;
 • аневризма;
 • Синдром на Патау;
 • брадикардия;
 • менингоцеле;
 • вътрематочна инфекция;
 • Синдром на Edwarts;
 • хипоксия;
 • тахикардия;
 • Синдром на Смит-Опиц;
 • забавяне на развитието;
 • анемия;
 • хемимелия (недоразвитие на крайниците);
 • Синдром на Корнелия де Ланге;
 • сърдечно заболяване.

Гореспоменатите вродени заболявания могат да бъдат диагностицирани само от лекар, тъй като интерпретацията на ултразвуковото сканиране, извършено от пациента независимо, може да е неправилна. Формирането на диагноза въз основа на показателите на първия скрининг предполага цялостен качествен анализ на всички получени данни, като се вземат предвид всеки аспект и "клопка". Ето защо на бъдещите майки се препоръчва да доверят здравето и живота на бебето си само на професионалист в своята област. Конструктивното единство на пациента с лекуващия лекар увеличава вероятността да има здраво дете.

Първи скрининг по време на бременност: норми, препис от ултразвук

Наборът от мерки за антенатална диагностика в Русия задължително включва три скрининга. Какъв е първият скрининг по време на бременност, какви са неговите норми, препис от ултразвук?

Първи скрининг по време на бременност: норми

Кръвен тест на бременна жена в комбинация с ултразвук на плода, извършен на 11-14 седмица, се нарича първият скрининг. По това време детето се развива бързо, забележими промени настъпват всеки ден. По време на бременността кръвта носи специфични вещества, чието количество не е еднакво при нормална и патологична бременност. Данните от ултразвуково измерване и кръвен тест в комбинация могат да дадат информация на лекарите, ако всичко е наред с бебето и майката, и да посочат на какво трябва да се обърне внимание. След 14-та седмица много от тях ще станат неинформативни, поради което е изключително важно да се спазва времето на диагнозата.

Ето препис на нормалните показатели на това проучване за трансабдоминална (през коремната стена) ехография.

Срок, пълни седмици.Пулс, удари / минУлтразвукови индикатори, mmКръв
TVPДължина на носната костBPRбета-hCG (ng / ml)PAPP-A (IU / ml)
10 (11-ти)161-1790,8-2,2решителенединадесет25,8-181,60,46-3,73
11 (12-ти)153-1770,8-2,42.0-4.213-2117.4-130.40,79-4,76
12 (13-ти)150-1740,8-2,518-2413,4-128,51.03-6.01
13 (14-ти)147-1710,8-2,72.9-4.720-2814.2-114.71,47-8,54

Друг важен показател за ултразвук е КТР. Променя се толкова динамично, че скоростта му е различна за всеки ден..

Срок, седмици + дниCTE чрез ултразвук, mm
среднаМинимум и максимум
10 + 03124-38
10 + 13325-41
10 + 23426-42
10 + 33527-43
10 + 43729-45
10 + 53931-47
10 + 64133-49
11 + 04234-50
11 + 14335-51
11 + 24436-52
11 + 34537-54
11 + 44738-56
11 + 54839-57
11 + 64940-58
12 + 05142-59
12 + 15344-62
12 + 25245-65
12 + 35747-67
12 + 45949-69
12 + 56150-72
12 + 66251-73
13 + 06351-75
13 + 16553-77
13 + 26654-78
13 + 36856-80
13 + 47058-82
13 + 57259-85
13 + 67461-87
14 + 07663-89
14 + 17864-92

Ултразвукови параметри, които не са изразени в числови стойности. обикновено изглеждат така:

 • приток на кръв във венозния (арантия) канал - не е променен;
 • пикочен мехур - не е увеличен;
 • физическа активност - определена.

Ако нормата е нарушена за един или дори два или три параметъра, това не означава, че има проблеми. Резултатът от проучването се оценява изчерпателно и акушер-гинеколог трябва да направи декодирането и с голяма вероятност за хромозомни аномалии - генетик. Опитните лекари знаят, че болното дете не винаги се ражда с висок риск..

Резултати от първия скрининг по време на бременност: стенограма

Сърдечната честота е сърдечната честота. Сърцето на плода бие много по-бързо от това на възрастен и реагира остро на много отклонения в развитието и на всички неблагоприятни фактори в хода на бременността. Ето защо, ако лекарят регистрира твърде бърз или бавен сърдечен ритъм, това е добра причина да предпише подробен преглед на бременната жена: дори можем да говорим за заплаха от спонтанен аборт. Причината може да е в аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода, които все още не се виждат при ултразвук.

TVP е дебелината на яката. Това е запълненото с течност пространство между мускулите на шията и кожата. При хромозомни аномалии в плода този показател непременно надвишава 3 mm; при здрави плодове такива показатели са изключително редки. Нормата и патологията се различават с по-малко от 1 mm, поради което за правилно измерване са необходими съвременна ултразвукова машина, опитен лекар и положението на плода точно в профил.

Дължината на носната кост. При фетуси с генетични аномалии тази кост се вижда при ултразвук по-късно, отколкото при здрави, и впоследствие става по-къса. Този параметър често се наблюдава при долната граница на нормата или дори над нея при здрави плодове, които приличат на роднини с нос. Когато само този показател е нарушен, има минимални причини за безпокойство..

BPR - бипариетален размер, разстоянието от храма до храма. Единственият индикатор, наличен за измерване на ултразвук, показващ размера на главата на плода. Ако е твърде малък, има голяма вероятност мозъкът да се развива слабо или да отсъства. Ако е твърде голям, може да говори за всичко, от неравномерното развитие на нероденото бебе до патологии, несъвместими с живота. Животът на майката не е в опасност и в този случай се избират тактиките на динамичното наблюдение.

CTE, кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на ръцете и краката. Ако е по-високо от нормалното, тогава или датата, на която е настъпила бременността, е била определена неправилно, или се очаква голям плод. Ниският CTE може да показва както грешка в датата при първото ултразвуково сканиране, така и сериозни проблеми със здравето на майката, поради които плодът се развива слабо, или за генетични нарушения.

Ето препис от кръвен тест.

бета-hCG - една от фракциите на човешкия хорион гонадотропин - хормон, който влиза в кръвта само по време на бременност. За да се увеличи, има физиологични (многоплодна бременност) и патологични причини, както от страна на плода, така и от майката. Сред тях: захарен диабет или гестоза при жена, отклонение на жлъчния мехур (ситуация, при която ембрионът не се е формирал и бременността по същество не е настъпила, но това, което е трябвало да бъде хорион се държи като тумор), малформации на плода. Ако показателят се увеличи с 2 пъти или повече, плодът има риск от синдром на Даун.

PAPP-A е специален протеин, който подобно на hCG се намира само при бременни жени. Увеличението му може да бъде причинено от многоплодна бременност, голям плод и уголемена плацента, както и ниско разположение на хориона. Намаляването е много по-лошо: настъпва при наличие на редица тежки генетични заболявания на плода, лоша хорионна функция и съответно недостатъчен растеж на плода или дори неговата смърт, относно вероятното начало на прееклампсия - сериозно и опасно състояние за майката.

Обяснението на анализите се уточнява чрез ултразвук.

Защо трябва да правите първия ултразвуков скрининг по време на бременност?

Резултатът от изследването е да се определи вероятността от три хромозомни заболявания на плода - синдроми на Даун, Едуардс и Патау, както и вероятността от забавяне на растежа на плода и развитието на еклампсия при майката - състояние, което е опасно както за жената, така и за детето и изисква незабавна медицинска помощ.

По време на това проучване са видими най-важните показатели за протичането на бременността. Лекар по ултразвук в един от частните медицински центрове Наталия Буренина изброява сред тях:

 • първоначални признаци на вътрематочни малформации, които не са свързани с генетиката;
 • изясняване на гестационната възраст (акушер-гинеколозите вземат предвид два периода - по датата на началото на последната менструация и "чрез ултразвук", което означава изследване на първия триместър);
 • мястото на прикрепване на хориона - това е необходимо, за да се открият рисковете от предлежанието на плацентата, което е опасно както за майката, така и за детето;
 • тонът на матката, който дава възможност да се идентифицира заплахата от спонтанен аборт, когато самата жена все още не усеща приближаването на неприятности, и да се вземат мерки за спасяване на бебето;
 • състоянието на шийката на матката, чието съкращаване изисква мерки за запазване на плода.

Ултразвуковият лекар подчертава: според резултатите от едно скринингово проучване никой няма да постави точна диагноза, особено ако става въпрос за генетични заболявания.

Ако проучването е показало висок риск от хромозомни аномалии на плода, лекуващият лекар ще насочи пациента към генетик за консултация.

Елена Окунева, генетик в Медико-генетичния научен център на Руската академия на медицинските науки, кандидат на медицинските науки, работи всеки ден с жени, попаднали в такава ситуация. Тя твърди: резултатът от ултразвуково сканиране и кръвен тест сам по себе си не е присъда. Това е само индикация за вероятността от определени нарушения. Задълбочените изследвания ще дадат точния отговор. Непрактично е да се изпраща всяка бременна жена при тях, следователно от хиляди жени към нея се изпращат само тези, които трябва да бъдат подробно изследвани. Точността на резултатите от скрининга, ако се извърши правилно и правилно е дешифрирана, е 80% и всички отклонения се интерпретират от акушер-гинеколога като индикация за насочване към генетиката.

Първото скринингово проучване на бременни жени е процедура, която ви позволява своевременно да идентифицирате фактори, които са опасни за майката и детето, и да вземете необходимите мерки за лечение или за по-пълна и надеждна диагноза. За жената резултатът ще бъде или увереност, че бременността напредва добре, или започване на лечение, или, в най-лошия случай, допълнителна диагностика и способност за вземане на информирано решение въз основа на точно, изключвайки възможността за грешки в данните..

Наталия Ростиславовна Михалчук,

лекар по клинична лабораторна диагностика

Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

Скрининг на ултразвук 1: какво показва и как се дешифрира

Бременна жена на 11-14 седмици се подлага на ултразвуково сканиране при 1 скрининг. Проучването ви позволява своевременно да откриете вродени патологии или отклонения от нормата.

Показания и противопоказания за диагностика

Ултразвукът през 1 триместър се прави на доброволни начала. Жената има право да откаже изследвания, тогава тя самата е отговорна за вътрематочното развитие на детето. Бременните жени, които трябва да се подложат на ултразвуково сканиране, са изложени на риск:

 1. Жена над 35 години.
 2. От 1-ви до 3-ти месец на бременността бъдещата майка е страдала от инфекциозно заболяване.
 3. Здравословното състояние на бременната жена изисква прием на лекарства, които са забранени в ранните етапи..
 4. Ако има съмнение за замръзване или регресия на развитието на плода. Жената обикновено кърви.

Има близки роднини с наследствени генетични заболявания.

 • Жената е имала анамнези за аборти, замразена бременност, безплодие.
 • Бъдещата майка вече е родила дете с увреждания във физическо или психическо развитие.
 • Бременната жена страда от наркомания, алкохолизъм или много пуши.
 • Ултразвукът не е вреден и може да се извърши по всяко време. В същото време не се наблюдава отрицателно въздействие върху плода през цялото време.

  Колко време го правят

  Гинеколозите в антенаталните клиники предписват ултразвук на първия скрининг през 1-ви триместър, започвайки от 11 седмици до 14. По-добре е да вземете изследването в средата на определените граници. Наличието на грешки е сведено до минимум.

  Задачата на гинеколога е точно да изчисли гестационната възраст. Изчислява се от датата на последния период.

  Как да се подготвим за проучването

  Подготовката за ултразвуков скрининг през първия триместър е както следва:

  1. Не можете да ядете храна ден преди изследването, което причинява силно образуване на газове в червата. Поради газове резултатът от ултразвука се изкривява.
  2. Ако се извършва ултразвуково сканиране на плода трансабдоминално през коремната стена, пикочният мехур трябва да се напълни. В противен случай, когато ултразвукът се прави с трансвагинален сензор, този орган се изпразва.
  3. Трябва да си купите памперс за еднократна употреба, за да го поставите на дивана. По желание купувайте кърпички, ако трябва да изтриете гела от корема.

  Как е

  При ултразвуков скрининг през 1-ви триместър бременната жена се поставя на диван. Пред него се поставя абсорбираща пелена. Лекарят прилага специален ултразвуков гел върху корема на жената. След това сензорът води над стомаха. Ултразвуковите вълни се отразяват от вътрешните тъкани на органа на бременната жена и плода.

  Така се предава информация за състоянието и вътрематочното развитие на детето. Лекарят измерва тялото и вътрешните органи на плода, след което ги сравнява с нормите за времето. Доплер сонография, оценка на състоянието на кръвния поток в плацентата по време на бременност, се прави според показанията. Когато проучването приключи, жената изтрива гела от корема си..

  Гледайте подробно видео за 1 ултразвуков скрининг:

  Тълкуване на резултатите и нормите

  Ако един от установените показатели на бременната жена не отговаря на стандартите, се предписват допълнително сканиране и доплер ултрасонография. Според резултатите от ултразвуков скрининг от 1 триместър е възможно еднократно неспазване на стандартите.

  В краен случай се предписва амниоцентеза, процедура, при която пикочният мехур се пробива и околоплодната течност се взема за анализ. Жената сама решава дали да направи това инвазивно изследване или не..

  Полът на детето на 11-14 седмици не се определя точно. Лекарите препоръчват да се провери това при втория насрочен скрининг.

  CTE - кокцигеално-париетален размер

  Размерът на опашната кост при 1 скрининг според стандартите за ултразвук е малко по-малък или по-голям. Това се счита за норма: всяко дете се развива индивидуално. Ако индикаторът се отклонява нагоре, бременната жена е диагностицирана с голям плод, който по тегло надвишава 3,5 килограма.

  Когато CTE при 1 скрининг в протокола е значително по-малък от нормата, това е знак:

  1. Плодът не се развива. Гинекологът проверява за сърдечен ритъм. Ако детето умре, на жената се предписва кюретаж на матката, за да се предотвратят възможни инфекциозни заболявания и кървене.
  2. Бъдещата майка развива инфекция, включително венерическа.
  3. В тялото на бременна жена се произвеждат малко хормони. Това важи особено за прогестерона. С критичния си недостиг, бременността може да завърши със спонтанен аборт по всяко време. Гинекологът предписва хормонална терапия за жена с употребата на лекарства "Utrozhestan" и "Duphaston".
  4. Детето има генетични аномалии. Но ултразвукът при 1 скрининг се анализира заедно с биохимичен кръвен тест.

  Понякога ниско ниво на кокцигеално-теменната големина се сравнява с погрешна настройка на термина. В този случай ще трябва да се подложите на повторна ултразвукова диагностика след една седмица..

  HR - сърдечен ритъм

  Пулсът при първото планирано ултразвуково сканиране обикновено е около 175 удара в минута. В самото начало на раждането на нов живот индикаторът е равен на честотата на пулса на бъдещата майка - 83 удара в минута или по-малко. С увеличаване на продължителността на сърдечната честота се увеличава.

  TVP - дебелината на яката

  Дебелината на яковото пространство при ултразвук през 1-ви триместър съгласно стандартите се определя, както следва:

  • на 11 седмици нормата е 1,6-2,4 милиметра;
  • 12 седмици - от минимална точка до 2,5 милиметра;
  • 13 седмица - в рамките на 1,7-2,7 милиметра.

  Структурата на жълтъчната торбичка

  При изследване на жълтъчната торбичка при първия ултразвуков скрининг се обръща внимание на повишена плътност, дублиране или промяна във формата. За оценка на патологичното състояние, увеличаване или намаляване на жълтъчната торбичка е необходим анализ на висококвалифициран лекар.

  Поради това се прави повторен преглед в платени клиники, където лекарите и оборудването са по-високи на ниво от апаратите и специалистите в общинските болници..

  Ако по време на диагнозата при първото ултразвуково сканиране преди 1-ия скрининг се разкрие дисфункция на жълтъчната торбичка, най-вероятно скоро ще се случи спонтанен аборт В противен случай плодът ще се развие неправилно с патологии.

  Дължина на носната кост

  При интерпретацията на ултразвук при 1 скрининг основната роля играе показателят за дължината на носната кост. Ако плодът има генетично заболяване, костта се вкостява по-късно, отколкото би трябвало да бъде. Синдромът на Даун се характеризира с малък размер на костите или пълното му отсъствие при 1 скрининг.

  Норми на носната кост при 1 скрининг:

  BPR - бипариетален размер на главата

  При първия скринингов преглед размерът на бипариеталната глава според нормите се изчислява по отношение на:

  • на 11 седмици е 17 милиметра;
  • на 12 седмица индикаторът се увеличава до 2 сантиметра;
  • на 13 седмици средният BPD е 26 милиметра.

  Местоположение и дебелина на плацентата

  Разположението на плацентата при ултразвук при 1 скрининг влияе върху стойката на плода в утробата, което от своя страна е важно за раждането. Дебелината на плацентата също е важна. Неговата роля е да произвежда хормони, да предпазва бебето и да го снабдява с хранителни вещества. Чрез дебелината на плацентата на 1 скринингов ултразвук се определя точната продължителност на бременността.

  Нормално поставяне на плацентата

  Какви патологии се диагностицират

  Лошите резултати от биохимични тестове показват наличие на хромозомни заболявания. Но например синдромът на Даун при ултразвук изглежда така, сякаш плодът няма носна кост или е силно съкратен.

  При аненцефалия плодът частично или напълно липсва мозъчни лобове. В този случай бременната жена се насочва за аборт. За други тризомии на жената се предписва консултация с генетик. Окончателната диагноза чрез ултразвук на първия скрининг се поставя след прегледи:

  1. Хорионна биопсия. Хорионната тъкан, бъдещата плацента, се използва за диагностициране на вродени дефекти.
  2. Амниоцентеза. Балонът се пробива и околоплодната течност се взема за анализ.
  3. Кордоценте. Генетични аномалии се откриват по време на анализа на кръв от пъпна връв в плода.
  4. Плацентарна биопсия или плацентоцентеза. При тази инвазивна процедура микроскопично парче плацентарна тъкан се отстранява с пункционна игла..

  Когато потвърждава ужасните диагнози от първия скрининг, гинекологът ще препоръча на бременната жена да прекъсне бременността. Жената има право да решава сама. Понякога инвазивните методи причиняват усложнения, включително спонтанен аборт.

  Получените резултати от ултразвук на 1-ви скрининг съдържат информация за възможни маркери на аномалии и вътрематочно развитие на детето. Препоръчително е да се подложите на този преглед за всяка бременна жена, за да се изключат патологии, малформации и други аномалии в ранните етапи..

  Правили ли сте ултразвуково сканиране при 1 скрининг? Разкажете ни как е преминал прегледът. Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи.

  Какво ще покажат резултатите от 1 скрининг от 1 триместър: дешифриране на норми и патологии

  Скрининговото изследване е набор от процедури, насочени към предсказване на дефекти в еволюцията на ембриона. Събитието включва ултразвуков контрол и биохимични кръвни изследвания. Резултатите от първия скрининг на I триместър са много важна част от комплекса от мерки за проследяване на хода на бременността.

  Чакането на бебе винаги е свързано с радостни емоции. Не всяка жена е готова да издържи новината за раждането на болно бебе..

  Често младото семейство не е подготвено за появата на дете със специфични нужди..

  Патология

  Скринингът на първия триместър ви позволява да избегнете възможни усложнения при раждането и надеждно да предскажете раждането на дете с хромозомни аномалии.

  Ултразвуковата диагностика разкрива геномни дефекти:

  1. Болест на Даун. Дебелината на гънките на зоната на яката надвишава нормата. Сърдечният ритъм зачестява, носната кост се скъсява, пролуката между очите се увеличава.
  2. Аномалии в развитието на нервната тръба. Група от тежки хромозомни аномалии включва аномалии на спина бифида, гръбначен мозък, гръбначен стълб и мозъчна тъкан.
  3. Локализация на кухинните органи в херниалната формация на коремната стена (омфалоцеле).
  4. Синдром на Патау. Симптомният комплекс включва увеличаване на честотата на сърдечните контракции, недоразвитие на костната система, омфалоцеле, патология на мозъка, увеличаване на пикочния мехур. Бебето рядко стига до 12 месеца.
  5. Синдром на Едуардс. Намален пулс, наличие на една пъпна артерия (норма - 2), омфалоцеле, носни кости не се виждат. Бебетата умират в рамките на една година.
  6. Триплоидия. Той е придружен от множество мозъчни аномалии. Намален пулс, омфалоцеле, увеличен бъбречен таз.
  7. Болест на Де Ланге. Рискът от геномен произход на аномалията достига 25%. Развитието на детето е придружено от прогресивна умствена изостаналост.
  8. Симптомен комплекс Смит - Опица. Наследствено нарушение на метаболитните процеси. Придружен от психични дефекти, аутизъм, неврологични разстройства, патологии на черепно-лицевата област.
  9. Болест на Търнър. Повишена сърдечна честота, забавяне на вътрематочния растеж.

  Отказвайки ултразвуков скрининг, бъдещата майка и баща трябва да са наясно с отговорността за детето, което предстои да се роди. Новината за липсата на вероятност от хромозомни аномалии на плода позволява на жената да се радва на очакванията за майчинство без притеснение.

  Какво ще покаже?

  Процедурата се извършва по трансвагинален или трансабдоминален начин. Във втория случай събитието се извършва с напълнен пикочен мехур..

  Въз основа на резултатите от изследването специалистът анализира значимите показатели:

  1. CTE - празнината между опашната кост и теменната кост.
  2. BPD - пропастта между туберкулите на върховете (бипариентален индикатор).
  3. Разстояние между тилната и челната кости.
  4. Структурата на мозъчните региони, тяхната симетрия.
  5. Дебелина на сгъваемата яка (TVP).
  6. Броят на сърдечните удари за единица време (HR).
  7. Размерът на тръбните кости на ембриона (раменната кост, бедрената кост, долната част на крака, предмишницата).
  8. Локализация на органи (сърце и стомах).
  9. Пропорциите на сърцето и основните съдове.
  10. Оценка на слоя и локализация на плацентата.
  11. Амниотична течност.
  12. Броят на съдовете в пъпната връв.
  13. Патология на вътрешните полови органи.
  14. Оценка на тонуса на матката.

  По време на диагнозата лекарят изследва структурата на ембриона, сравнявайки кокцигелно-теменното разстояние (CTE) с диагностицирания период на бременността.

  За надеждна диагноза CTE трябва да надвишава 45 mm.

  Увеличаването на размера в сравнение със стандарта може да се дължи на развитието на голям плод. Намаляването на CTE показва замразена бременност, заплаха от спонтанен аборт, инфекции в тялото на майката, хромозомни аномалии.

  Ако има съмнение за неправилна оценка на гестационната възраст, се предписва второ ултразвуково сканиране след 10 дни, еволюцията на плода се следи с течение на времето. За да се предотврати трагедия, на жена се предписва скрининг за 1 триместър на бременността с ултразвук.

  Декодиране и норми

  За диагностицирането на синдрома на Даун важен симптом е TVP. Индексът на дебелината на яковото пространство се определя от дебелината на цервикалната гънка, образувана между шията и кожата на плода. Несъответствието на размера с гестационната възраст показва риска от развитие на плод с геномни аномалии..

  Следните показатели се считат за нормални за първия скрининг през 1-ви триместър.

  Таблица 1. Стандарти за скрининг за първи триместър.

  Отделете време, седмициСряда Стойност на CTE, mmTVP, ммНосна кост, mmПулс, на минутаBPR, mm
  десет33 - 41до 2.2видими161 - 179четиринадесет
  единадесетдо 50до 2.4видими153 - 17717
  12до 59до 2,5повече от 3150 - 17420.
  тринадесетне повече от 73до 2.7повече от 3147 - 17126

  Важна диагностична стойност е биполярното разстройство или разстоянието между стените на теменните кости, което характеризира размера на главата на плода. Големите стойности на BPD показват голям плод, ранната диагностика позволява подготовка за раждане.

  В допълнение, биполярното разстройство може да показва такива мозъчни патологии като церебрална херния, хидроцефалия. Отклонението надолу показва дефекти в развитието. Възможните патологии се проявяват чрез неправилно формиране на носната кост, абнормен пулс. Изследвайки работата на сърцето, лекарят диагностицира дефектите в развитието на сърцето на нероденото дете.

  Последици и причини за отклонения

  Получената информация се подлага на компютърен анализ, който определя вероятността за раждане на бебе с геномна патология. Рискът от патология има три степени - нисък, праг, висок.

  Показател 1: 100 се счита за голям с вероятност.Това означава, че всяка стотна жена с такива показатели ще роди бебе с аномалии в развитието. В този случай семейството решава дали са необходими резултатите от инвазивно изследване, което увеличава риска от аборт..

  Праговите стойности определят риска от заболяване в диапазона от 1: 100 до 1: 350. Такъв случай изисква консултация с генетик за уточняване на риска.

  По-голямата част от бременните жени имат показатели над 1: 350, което е благоприятен показател за бебето и майката..

  Ако неблагоприятните резултати от биохимията на кръвта потвърдят диагнозата геномни аномалии в развитието на плода, на жената се предлага медицинско прекъсване на бременността.

  Необходима е консултация с квалифициран генетик, който препоръчва инвазивно изследване (вземане на проби от хорионни вили).

  Процедурата има нисък риск от прекъсване на бременността, установявайки фетална патология на 13 седмици.

  Потвърждаването на малформации изисква конкретно решение. Със съгласието на пациента прекъсването на бременността се извършва между 14 и 16 седмици. Резултати, които се различават от стандартните, се наблюдават по редица причини:

  • ECO;
  • затлъстяване, ниско тегло на майката;
  • многоплодна бременност;
  • анамнеза за захарен диабет;
  • с амниоцентеза (изследване на околоплодната течност) по-малко от 2 седмици преди скрининга;
  • отрицателното психо-емоционално състояние на пациента може да повлияе на резултатите.

  Заключение

  Отлагането на ултразвуковото изследване на I триместър на бременността не оставя време за информирано решение. Ако периодът на бременност надвишава 20 седмици, по медицински причини се извършва изкуствено раждане, което се отразява негативно на емоционалното състояние на жената, членовете на семейството.

  Резултатите от скрининга трябва да изчакат 3 седмици. Частните клиники извършват изследвания за 2 седмици. Период от 10 до 12 седмици е оптималният период за първото ултразвуково сканиране като част от скрининга на 1 триместър на бременността.

  Скрининг на първия триместър на бременността

  Главна информация

  Преди време бременните жени дори не са знаели за такава процедура като пренатален или перинатален скрининг. Сега всички бъдещи майки се подлагат на такъв преглед..

  Какво представлява скринингът по време на бременност, защо се прави и защо резултатите са толкова важни? Опитахме се да дадем отговори на тези и други въпроси на перинаталния скрининг, засягащи много бременни жени в този материал..

  За да се изключи в бъдеще всяко неразбиране на предоставената информация, преди да се пристъпи директно към разглеждането на горепосочените теми, си струва да се дефинират някои медицински термини.

  Какво е ултразвуков скрининг и биохимия на майчиния серум

  Пренаталният скрининг е специален вид на наистина стандартна процедура, наречена скрининг. Този изчерпателен преглед се състои от ултразвукова диагностика и лабораторни кръвни изследвания, в конкретния случай биохимията на майчиния серум. Откриването на ранен етап на някои генетични аномалии е основната задача на такъв анализ по време на бременност като скрининг.

  Пренатално или перинатално означава пренатално, а терминът скрининг в медицината означава поредица от проучвания на голяма прослойка от населението, които се извършват с цел да се образува така наречената „рискова група“, податлива на определени заболявания.

  Има универсален или селективен скрининг.

  Това означава, че скринингови проучвания се правят не само за бременни жени, но и за други категории хора, например деца на същата възраст, за да се установят заболявания, характерни за даден период от живота..

  С помощта на генетичен скрининг лекарите могат да разберат не само за проблеми в развитието на бебето, но и да реагират навреме на усложнения по време на бременност, за които жената може дори да не подозира.

  Често бъдещите майки, след като са чули, че трябва да преминат през тази процедура няколко пъти, започват да се паникьосват и да се притесняват предварително. Въпреки това няма от какво да се страхувате, просто трябва предварително да попитате гинеколог защо е необходим скрининг за бременни жени, кога и най-важното как се прави тази процедура.

  И така, нека започнем с факта, че стандартният скрининг се извършва три пъти през цялата бременност, т.е. във всеки триместър. За напомняне, триместърът е период от три месеца.

  Скрининг на първия триместър на бременността

  Какво представлява скринингът за триместър 1? Първо, нека отговорим на често срещания въпрос за това колко седмици е през първия триместър на бременността. В гинекологията има само два начина за надеждно установяване на периода по време на бременност - календарен и акушерски.

  Първият се основава на деня на зачеването, докато вторият се основава на менструалния цикъл преди оплождането. Следователно първият триместър е период, който според календарния метод започва първата седмица от зачеването и завършва с четиринадесетата седмица..

  Според втория метод първият триместър е 12 акушерски седмици. Освен това в този случай периодът се брои от началото на последната менструация. Съвсем наскоро не се предписва скрининг за бременни жени.

  Сега обаче много самите бъдещи майки се интересуват от това проучване..

  Освен това Министерството на здравеопазването горещо препоръчва да се възлагат изследвания на всички бъдещи майки, без изключение..

  Вярно е, че това се прави доброволно, тъй като никой не може да принуди жената да се подложи на какъвто и да е анализ.

  Струва си да се отбележи, че има категории жени, които просто са задължени по една или друга причина да се подложат на скрининг, например:

  • бременни жени от тридесет и пет години и нагоре;
  • бъдещи майки с анамнеза за информация за заплахата от спонтанен аборт;
  • жени, които са имали инфекциозни заболявания през първия триместър;
  • бременни жени, които по здравословни причини трябва да приемат лекарства, забранени за тяхното положение в ранните етапи;
  • жени, които са имали различни генетични аномалии или аномалии в развитието на плода при предишни бременности;
  • жени, които са родили деца с някакви отклонения в развитието или дефекти;
  • жени, при които е диагностицирана замразена или регресивна бременност (спиране на развитието на плода);
  • жени, страдащи от наркомания или алкохол;
  • бременни жени, в чието семейство или в семейството на бащата на нероденото дете са регистрирани случаи на наследствени генетични аномалии.

  Колко време отнема пренаталния скрининг за първия триместър? За първия скрининг по време на бременност периодът се определя в интервала от 11 седмици до 13 акушерски седмици на бременността и 6 дни. По-рано над посочения период няма смисъл да се провежда това проучване, тъй като резултатите от него ще бъдат неинформативни и напълно безполезни..

  Първото ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността за жена не се прави случайно. Тъй като по това време зародишът завършва и започва феталният или фетален период на развитие на бъдещия човек.

  Това означава, че ембрионът се превръща в плод, т.е. има очевидни промени, които говорят за развитието на пълноценно живо човешко тяло. Както казахме по-рано, скрининговите изследвания са комплекс от мерки, който се състои от ултразвукова диагностика и биохимия на кръвта на жената..

  Важно е да се разбере, че скрининговият ултразвук през 1 триместър по време на бременност играе същата важна роля като лабораторните кръвни изследвания. Всъщност, за да могат генетиците да направят правилните заключения въз основа на резултатите от изследването, те трябва да проучат както резултатите от ултразвука, така и биохимията на кръвта на пациента.

  Колко седмици се провежда първият скрининг, говорихме, сега нека преминем към декодиране на резултатите от цялостно проучване. Наистина е важно да разгледаме по-подробно нормите, установени от лекарите за резултатите от първия скрининг по време на бременност. Разбира се, само специалист в тази област, който притежава необходимите знания и най-важното, опит може да даде квалифицирана оценка на резултатите от анализа..

  Ние вярваме, че е препоръчително всяка бременна жена да знае поне обща информация за основните показатели на пренаталния скрининг и техните нормативни стойности. Всъщност е обичайно повечето бъдещи майки да са прекалено подозрителни към всичко, свързано със здравето на бъдещото им дете. Затова ще им бъде много по-удобно, ако предварително знаят какво да очакват от изследването..

  Декодиране на скрининг на 1 триместър чрез ултразвук, норми и възможни отклонения

  Всички жени знаят, че по време на бременност трябва да преминат повече от един ултразвуков преглед (наричан по-долу ултразвук), който помага на лекаря да проследи вътрематочното развитие на нероденото дете. За да може скрининговият ултразвук да даде надеждни резултати, трябва предварително да се подготвите за тази процедура..

  Сигурни сме, че по-голямата част от бременните жени знаят как да правят тази процедура. Няма обаче да е излишно да се повтори, че има два вида изследвания - трансвагинални и трансабдоминални. В първия случай сензорът на устройството се вкарва директно във влагалището, а във втория контактува с повърхността на предната коремна стена.

  Снимка на плода на 13 седмица от бременността

  Няма специални правила за подготовка за трансвагиналния тип ултразвук.

  Ако имате трансабдоминален преглед, тогава преди процедурата (около 4 часа преди ултразвука), не трябва да ходите до тоалетната "на малък", а след половин час се препоръчва да изпиете до 600 ml обикновена вода.

  Работата е там, че изследването трябва да се извърши на напълнен с течност пикочен мехур..

  За да може лекарят да получи надежден резултат от ултразвуков скрининг, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

  • изпитен период - от 11 до 13 акушерска седмица;
  • положението на плода трябва да позволява на специалиста да извърши необходимите манипулации, в противен случай майката ще трябва да „въздейства“ на бебето да се обърне;
  • кокцигеално-теменната големина (по-долу КТЕ) не трябва да бъде по-малко от 45 mm.

  Какво представлява КТР по време на бременност на ултразвук

  Когато провежда ултразвук, специалист задължително изследва различни параметри или размери на плода. Тази информация ви позволява да определите колко добре се формира бебето и дали се развива правилно. Степента на тези показатели зависи от продължителността на бременността..

  Ако стойността на един или друг параметър, получена в резултат на ултразвук, се отклонява от нормата нагоре или надолу, тогава това се счита за сигнал за наличието на някои патологии. Размерът на опашната кост е един от най-важните начални показатели за правилното вътрематочно развитие на плода..

  Стойността на CTE се сравнява с теглото на плода и гестационната възраст. Този показател се определя чрез измерване на разстоянието от костта на короната на детето до опашната кост. Като общо правило, колкото по-висок е CTE, толкова по-дълга е бременността.

  Норми на KTR

  Когато този показател леко надвишава или, напротив, е малко по-малък от нормата, тогава няма причина за паника. Това говори само за особеностите на развитието на това конкретно дете..

  Ако стойността на CTE се отклонява от стандартите в голяма посока, тогава това сигнализира за развитието на голям плод, т.е. Предполага се, че теглото на детето при раждането ще надвиши средното ниво от 3-3,5 кг. В случаите, когато CTE е значително по-малък от стандартните стойности, това може да е знак, че:

  • бременността не се развива както трябва, в такива случаи лекарят трябва внимателно да провери сърдечния ритъм на плода. Ако той е починал в утробата, тогава жената се нуждае от спешна медицинска помощ (кюретаж на маточната кухина), за да се предотврати възможна заплаха за здравето (развитие на безплодие) и живота (инфекция, кървене);
  • тялото на бременна жена произвежда недостатъчно количество хормони, обикновено прогестерон, което може да доведе до спонтанен аборт. В такива случаи лекарят предписва допълнителен преглед на пациента и предписва лекарства, съдържащи хормони (Utrozhestan, Dufston);
  • майката е болна от инфекциозни заболявания, включително болести, предавани по полов път;
  • плодът има генетични аномалии. В такива ситуации лекарите предписват допълнителни изследвания заедно с биохимичен кръвен тест, който е част от първия скринингов тест..

  Също така си струва да се подчертае, че често има случаи, когато ниският CTE показва неправилно установена гестационна възраст. Това се отнася до вариант на нормата. Всичко, от което се нуждае една жена в такава ситуация, е да се подложи на втори ехографски преглед след известно време (обикновено след 7-10 дни).

  Фетално биполярно разстройство (бипариетален размер)

  Какво е BPD на ултразвук по време на бременност? При извършване на ултразвуково изследване на плода през първия триместър лекарите се интересуват от всички възможни характеристики на нероденото дете. Тъй като тяхното проучване дава на специалистите максимална информация за това как протича вътрематочното развитие на малко човече и дали всичко е наред със здравето му.

  Какво е това фетално биполярно разстройство? Първо, нека дешифрираме медицинското съкращение. BPD е бипариетален размер на главата на плода, т.е. разстоянието между стените на теменните кости на черепа, по прост начин, размера на главата. Този показател се счита за един от основните за определяне на нормалното развитие на детето..

  Важно е да се отбележи, че BPD показва не само колко добре и правилно се развива бебето, но също така помага на лекарите да се подготвят за предстоящото раждане. Тъй като ако размерът на главата на нероденото дете се отклонява от нормата в голяма посока, то той просто не може да премине през родовия канал на майката. В такива случаи се предписва планирано цезарово сечение..

  Таблица на нормите за BPR по седмици

  Когато BPD се отклонява от установените норми, това може да означава:

  • за наличието на такива патологии, несъвместими с живота в плода като церебрална херния или тумор;
  • за достатъчно голям размер на нероденото дете, ако други основни параметри на плода изпреварват установените стандарти за развитие с няколко седмици;
  • за рязко развитие, което след известно време ще се нормализира, при условие че други основни параметри на плода се вписват в нормите;
  • относно развитието на церебрална хидроцефалия при плода поради наличието на инфекциозни заболявания при майката.

  Отклонението на този показател надолу показва, че мозъкът на бебето се развива неправилно..

  Дебелина на пространството на яката (TVP)

  Фетална TVP - какво е това? Яковото пространство в плода или размерът на цервикалната гънка е място (по-точно удължена формация), разположено между шията и горната мембрана на кожата на тялото на бебето, в което се натрупва течност. Изследването на тази стойност се извършва при скрининг на първия триместър на бременността, тъй като по това време е възможно да се измери TVP за първи път и след това да се анализира.

  Започвайки от 14-та седмица на бременността, тази формация постепенно намалява по размер и до 16-та седмица на практика изчезва от погледа. За TVP също са установени определени норми, които са право пропорционални на продължителността на бременността..

  Например, нормата за дебелината на пространството на яката на 12 седмици не трябва да надхвърля границите от 0,8 до 2,2 mm. Пространството на яката на 13 седмици трябва да бъде между 0,7 и 2,5 mm.

  Важно е да се отбележи, че за този показател експертите задават осреднени минимални стойности, отклонението от които показва изтъняване на яката, което, подобно на разширяването на TVP, се счита за аномалия.

  Фетална TVP маса по седмици

  Ако този показател не съответства на нормите на TVP, посочени в горната таблица на 12 седмици и в други периоди на бременността, тогава такъв резултат най-вероятно показва наличието на следните хромозомни аномалии:

  • тризомия 13, заболяване, известно като синдром на Патау, характеризиращо се с наличието на допълнителна хромозома 13 в човешките клетки;
  • тризомия на хромозома 21, известна на всички като синдром на Даун, човешко генетично заболяване, при което кариотипът (т.е. пълен набор от хромозоми) е представен от хромозома 47 вместо от 46;
  • монозомия на Х хромозомата, геномно заболяване, кръстено на учените, които са го открили, синдром на Шерешевски-Търнър, се характеризира с такива аномалии на физическото развитие като нисък ръст, както и сексуален инфантилизъм (незрялост);
  • тризомия на хромозома 18 е хромозомно заболяване. Синдромът на Едуардс (второто име на това заболяване) се характеризира с множество малформации, несъвместими с живота..

  Тризомията е вариант на анеуплоидия, т.е. промени в кариотипа, при които има допълнителна трета хромозома в човешката клетка вместо нормалния диплоиден набор.

  Монозомията е вариант на анеуплоидия (хромозомна аномалия), при която няма хромозоми в хромозомния набор.

  Какви са нормите за тризомия 13, 18, 21, установени по време на бременност? Случва се така, че в процеса на клетъчното делене настъпва провал. Това явление се нарича анеуплоидия в науката. Тризомията е една от разновидностите на анеуплоидията, при която вместо чифт хромозоми в клетката присъства допълнителна трета хромозома.

  С други думи, детето наследява от родителите си допълнителни 13, 18 или 21 хромозома, което от своя страна води до генетични аномалии, които възпрепятстват нормалното физическо и психическо развитие. Синдромът на Даун е статистически най-често срещаното заболяване, свързано с наличието на хромозома 21.

  Бебетата, родени със синдром на Едуардс, както в случая на синдрома на Патау, обикновено не живеят до една година, за разлика от онези, които нямат късмета да се родят със синдром на Даун. Такива хора могат да доживеят до дълбока старост. Такъв живот обаче по-скоро може да се нарече съществуване, особено в страните от постсъветското пространство, където тези хора се считат за изгнаници и те се опитват да ги избягват и да не ги забелязват..

  За да се изключат подобни аномалии, бременните жени, особено тези в риск, трябва да се подложат на задължителен скринингов преглед. Изследователите твърдят, че развитието на генетични аномалии е правопропорционално на възрастта на бъдещата майка. Колкото по-млада е жената, толкова по-малко вероятно е детето й да има някакви аномалии.

  За установяване на тризомия през първия триместър на бременността се провежда изследване на яковото пространство на плода с помощта на ултразвук. В бъдеще бременните жени периодично правят кръвен тест, при който най-важните показатели за генетиците са нивото на алфа-фетопротеин (AFP), инхибин-А, хорионгонадотропин (hCG) и естриол.

  Както споменахме по-рано, рискът от генетично заболяване при дете зависи главно от възрастта на майката. Има обаче случаи, когато тризомия се записва при млади жени. Ето защо лекарите при скрининг изследват всички възможни признаци на аномалии. Смята се, че опитен специалист по ултразвук може да идентифицира проблеми още по време на първия скринингов преглед.

  Признаци на синдрома на Даун, както и Едуардс и Патау

  Тризомията 13 се характеризира с рязко намаляване на нивото на PAPP-A (PAPP, свързан с бременността плазмен протеин (протеин) A). Също така, маркер на тази генетична аномалия е намален или повишен hCG. Същите параметри играят важна роля при определяне дали плодът има синдром на Едуардс..

  Когато няма риск от тризомия 18, нормалните стойности на PAPP-A и b-hCG (свободна бета субединица на hCG) се записват в биохимичен кръвен тест. Ако тези стойности се отклоняват от стандартите, установени за всеки конкретен гестационен период, тогава най-вероятно ще бъдат открити генетични малформации у детето..

  Важно е да се отбележи, че в случай, че по време на първия скрининг специалист регистрира признаци, указващи риска от тризомия, жената се насочва за допълнително изследване и за консултация с генетици. За да постави окончателна диагноза, бъдещата майка ще трябва да се подложи на процедури като:

  • хорионна биопсия, т.е. получаване на проба от хорионна тъкан за диагностициране на аномалии;
  • амниоцентезата е пункция на околоплодната мембрана за получаване на проба от околоплодната течност за по-нататъшно изследване в лабораторията;
  • плацентоцентеза (плацентарна биопсия), с този инвазивен диагностичен метод специалистите вземат проба от плацентарна тъкан с помощта на специална пункционна игла, която пробива предната коремна стена;
  • кордоцентеза, метод за диагностика на генетични аномалии по време на бременност, при който се анализира кръвта от пъпната връв на плода.

  За съжаление, ако бременна жена е била подложена на някое от горните проучвания и диагнозата за наличие на генетични аномалии в плода е била потвърдена по време на биоскрининг и ултразвук, лекарите ще предложат прекратяване на бременността. Освен това, за разлика от стандартните скринингови проучвания, тези инвазивни методи на изследване могат да провокират редица тежки усложнения до спонтанен спонтанен аборт, така че лекарите прибягват до тях в доста рядък брой случаи..

  Носна кост на 12 седмици, таблица на нормите

  Носната кост е леко удължена, четириъгълна, изпъкнала в предната сдвоена кост на човешкото лице. При първия ултразвуков скрининг специалистът определя дължината на носната кост на бебето. Смята се, че при наличие на генетични аномалии тази кост не се развива правилно, т.е. вкостяването й настъпва по-късно.

  Следователно, ако носната кост отсъства или размерът й е твърде малък по време на първия скрининг, това показва възможното наличие на различни аномалии. Важно е да се подчертае, че дължината на носната кост се измерва на 13 седмици или 12 седмици. При скрининг на 11 седмици специалистът проверява само неговото присъствие.

  Струва си да се подчертае, че ако размерът на носната кост не съответства на установените норми, но ако други основни показатели съответстват, наистина няма причина за безпокойство. Това състояние на нещата може да се дължи на индивидуалните характеристики на развитието на това конкретно дете..

  Сърдечна честота (HR)

  Параметър като сърдечната честота играе важна роля не само в ранните етапи, но и през цялата бременност. Необходимо е постоянно да се измерват и наблюдават сърдечната честота на плода само за да се забележат отклонения през времето и ако е необходимо, да се спаси живота на бебето.

  Интересното е, че въпреки че миокардът (сърдечен мускул) започва да се свива още през третата седмица след зачеването, сърдечният ритъм може да се чуе едва от шестата акушерска седмица. Смята се, че в началния етап от развитието на плода ритъмът на сърдечните удари трябва да съответства на пулса на майката (средно 83 удара в минута).

  Обаче още през първия месец от вътрематочния живот сърдечната честота на бебето постепенно ще се увеличава (с около 3 удара в минута всеки ден) и до деветата седмица на бременността ще достигне 175 удара в минута. Определете сърдечната честота на плода с помощта на ултразвук.

  При провеждане на първия ултразвук специалистите обръщат внимание не само на сърдечната честота, но и наблюдават как се развива сърцето на бебето. За това се използва така наречения четирикамерен разрез, т.е. метод на инструментална диагностика на сърдечни дефекти.

  Важно е да се подчертае, че отклонението от стандартите на такъв показател като сърдечната честота показва наличието на дефекти в развитието на сърцето. Ето защо лекарите внимателно изучават структурата на предсърдията и сърдечните вентрикули на плода при рязане. Ако се открият някакви отклонения, специалистите насочват бременната жена за допълнителни изследвания, например за ехокардиография (ЕКГ) с доплер.

  Започвайки от двадесетата седмица, гинекологът в антенаталната клиника ще слуша сърцето на бебето, използвайки специална тръба при всяко планирано посещение на бременната жена. Процедура като аускултация на сърцето не се използва по-рано поради неговата неефективност, тъй като лекарят просто не чува сърдечния ритъм.

  С развитието на бебето обаче сърцето му ще се чува по-ясно всеки път. Аускултацията помага на гинеколога да определи положението на плода в утробата. Например, ако сърцето се слуша по-добре на нивото на пъпа на майката, тогава детето е в напречно положение, ако вляво от пъпа или отдолу, тогава плодът е в главна форма, а ако над пъпа, то в таза.

  От 32 гестационна седмица се използва кардиотокография (съкратено KTP) за контрол на сърдечния ритъм. При извършване на горните видове изследвания специалист може да запише в плода:

  • брадикардия, т.е. необичайно ниска сърдечна честота, която обикновено е временна. Това отклонение може да е симптом за наличието на майката на автоимунни заболявания, анемия, гестоза, както и притискане на пъпната връв, когато нероденото дете не получава достатъчно кислород. Вродените сърдечни дефекти също могат да станат причина за брадикардия; за да се изключи или потвърди тази диагноза, жената задължително се изпраща за допълнителни изследвания;
  • тахикардия, т.е. висока сърдечна честота. Експертите рядко регистрират такова отклонение. Ако обаче сърдечната честота е много по-висока от предвидената от нормите, това показва хипертиреоидизъм при майката или хипоксия, развитие на вътрематочни инфекции, анемия и генетични аномалии в плода. Освен това лекарствата на жената могат да повлияят на сърдечната честота..

  В допълнение към обсъдените по-горе характеристики, при провеждането на първия скринингов ултразвуков преглед, специалистите анализират и данните:

  • за симетрията на феталните мозъчни полукълба;
  • за размера на обиколката на главата му;
  • за разстоянието от тилната до челната кост;
  • дължината на костите на раменете, бедрата и предмишниците;
  • за структурата на сърцето;
  • за местоположението и дебелината на хориона (плацента или "детско място");
  • за количеството вода (околоплодна течност);
  • за състоянието на фаринкса на шийката на майката;
  • броят на съдовете в пъпната връв;
  • за отсъствието или наличието на хипертоничност на матката.

  В резултат на ултразвук, в допълнение към вече обсъдените по-горе генетични аномалии (монозомия или синдром на Шерешевски-Търнър, тризомия на хромозома 13, 18 и 21, а именно синдроми на Даун, Патау и Едуардс), могат да бъдат идентифицирани следните патологии в развитие:

  • нервна тръба, като малформация на гръбначния стълб (менингомиелоцеле и менингоцеле) или черепна херния (енцефалоцеле);
  • Синдром на Corne de Lange, аномалия, при която се регистрират множество малформации, водещи както до физически увреждания, така и до умствена изостаналост;
  • триплоидия, генетичен дефект на развитието, при който възниква неуспех в хромозомния набор, като правило, плодът не оцелява в присъствието на такава патология;
  • омфалоцеле, ембрионална или пъпна херния, патология на предната коремна стена, при която някои органи (черен дроб, черва и други) се развиват в херниалната торбичка извън коремната кухина;
  • Синдром на Смит-Опиц, генетично заболяване, което засяга метаболитните процеси, което впоследствие води до развитието на много тежки патологии, например аутизъм или умствена изостаналост.

  Биохимичен скрининг на 1-ви триместър

  Нека да поговорим по-подробно за втория етап на цялостен скринингов преглед на бременни жени. Какво представлява биохимичният скрининг за 1 триместър и какви са стандартите за основните му показатели? Всъщност биохимичният скрининг не е нищо повече от биохимичен кръвен тест на бъдещата майка..

  Това проучване се извършва само след ултразвук. Това се дължи на факта, че благодарение на ултразвуковото изследване лекарят установява точната продължителност на бременността, от която директно зависят нормативните стойности на основните показатели на биохимията на кръвта. Така че, не забравяйте, че трябва да отидете на биохимичен скрининг само с резултатите от ултразвук.

  Как да се подготвите за първия си скрининг за бременност

  Говорихме за това как го правят и най-важното, когато правят скринингов ултразвук, сега си струва да обърнем внимание на подготовката за доставката на биохимичен анализ. Както в случая с всеки друг кръвен тест, трябва предварително да се подготвите за това изследване..

  Ако искате да получите надежден резултат от биохимичния скрининг, ще трябва да следвате точно следните препоръки:

  • кръв за биохимичен скрининг се дава строго на гладно, лекарите дори не препоръчват да се пие обикновена вода, да не говорим за храна;
  • няколко дни преди скрининга, трябва да промените обичайната си диета и да започнете да се придържате към щадяща диета, при която не трябва да ядете прекалено мазни и пикантни храни (за да не повишите нивата на холестерола), както и морски дарове, ядки, шоколад, цитрусови плодове и други алергенни храни, дори ако преди това не сте имали алергична реакция към нищо.

  Стриктното спазване на тези препоръки ще ви позволи да получите надежден резултат от биохимичния скрининг. Повярвайте ми, по-добре е да бъдете търпеливи известно време и да се откажете от любимите си деликатеси, така че по-късно да не се притеснявате за резултатите от анализа. В крайна сметка лекарите ще тълкуват всяко отклонение от установените норми като патология в развитието на бебето..

  Доста често във всякакви форуми, посветени на бременността и раждането, жените говорят за това как резултатите от първия скрининг, очаквани с такова вълнение, се оказват лоши и трябва да направят всички процедури отново. За щастие в крайна сметка бременните жени получиха добри новини за здравето на своите бебета, тъй като коригираните резултати показват, че няма увреждане в развитието..

  Целият смисъл беше, че бъдещите майки не се подготвиха правилно за скрининга, което в крайна сметка доведе до получаване на неточни данни.

  Представете си колко нерви са изхабени и са проляти горчиви сълзи, докато жените чакат нови резултати от теста..

  Такъв колосален стрес не преминава, без да остави следа за здравето на който и да е човек, и още повече за бременната жена..

  Биохимичен скрининг на 1 триместър, интерпретация на резултатите

  При провеждането на първия биохимичен скринингов анализ основната роля при диагностицирането на всякакви аномалии в развитието на плода играят такива показатели като свободната β-субединица на човешки хорион гонадотропин (по-нататък hCG), както и PAPP-A (плазмен протеин А, свързан с бременността). Нека разгледаме всеки от тях подробно.

  PAPP-A - какво е това?

  Както бе споменато по-горе, PAPP-A е индикатор за биохимичен кръвен тест на бременна жена, който помага на специалистите да установят наличието на генетични аномалии в развитието на плода на ранен етап. Пълното име на тази стойност звучи като свързания с бременността плазмен протеин А, което буквално означава плазмен протеин А, свързан с бременността..

  Именно протеинът (протеин) А, произведен от плацентата по време на бременност, е отговорен за хармоничното развитие на нероденото дете. Следователно, показател като нивото на PAPP-A, изчислен на 12 или 13 седмица по време на бременност, се счита за характерен маркер за определяне на генетични аномалии..

  Задължително е да се предаде анализът, за да се провери нивото на PAPP-A, ако:

  • бременни жени на възраст над 35 години;
  • жени, които преди това са раждали деца с генетични увреждания в развитието;
  • бъдещи майки с роднини с генетични затруднения в развитието в тяхното семейство;
  • жени, които са страдали от заболявания като цитомегаловирус, рубеола, херпес симплекс хепатит малко преди бременността;
  • бременни жени, които преди са имали усложнения или спонтанни аборти.

  Нормативните стойности на такъв показател като PAPP-A зависят от гестационната възраст. Например, скоростта на PAPP-A на 12 седмици е 0,79 до 4,76 mU / ml, а на 13 седмици - от 1,03 до 6,01 mU / ml. В случаите, когато в резултат на теста този показател се отклонява от нормата, лекарят предписва допълнителни изследвания.

  Ако анализът разкрие ниско ниво на PAPP-A, това може да показва наличието на хромозомни аномалии в развитието на детето, например синдром на Даун, а това също така сигнализира за риск от спонтанен аборт и регресиране на бременността. Когато този показател се увеличи, това най-вероятно е резултат от факта, че лекарят не може да изчисли правилния период на бременност..

  Ето защо биохимията на кръвта се взема само след ултразвуково сканиране. Въпреки това, високият PAPP-A може също да показва вероятността от развитие на генетични аномалии в развитието на плода. Следователно, в случай на отклонение от нормата, лекарят ще изпрати жената за допълнителен преглед..

  Човешки хорион гонадотропин

  Учените са дали такова име на този хормон по причина, тъй като благодарение на него човек може надеждно да научи за бременността вече 6-8 дни след оплождането на яйцеклетката. Забележително е, че hCG започва да се произвежда от хориона още в първите часове на бременността..

  Нещо повече, нивото му нараства бързо и до 11-12 седмици от бременността надвишава първоначалните стойности с хиляден фактор. Тогава човешкият хорион гонадотропин постепенно губи своята позиция и неговите показатели остават непроменени (започвайки от втория триместър) до раждането. Всички ленти за тест за бременност съдържат hCG.

  Ако нивото на човешкия хорион гонадотропин се повиши, това може да означава:

  • наличието на синдром на Даун при плода;
  • многоплодна бременност;
  • за развитието на захарен диабет при майката;
  • за токсикозата.

  Когато нивото на hCG е под предписаните стандарти, се казва:

  • за възможен фетален синдром на Edwardsau;
  • за риска от спонтанен аборт;
  • за плацентарна недостатъчност.

  След като бременна жена е подложена на ултразвуково сканиране и биохимия на кръвта, специалистът трябва да дешифрира резултатите от изследването, както и да изчисли възможните рискове от развитие на генетични аномалии или други патологии с помощта на специална компютърна програма PRISCA (Prisca).

  Резюмето на скрининга ще съдържа следната информация:

  • за свързания с възрастта риск от аномалии в развитието (в зависимост от възрастта на бременната жена, възможните отклонения се променят);
  • за стойностите на биохимичните параметри на кръвния тест на жената;
  • за риска от възможни заболявания;
  • MoM коефициент.

  За да се изчислят възможно най-надеждно възможните рискове от развитие на определени аномалии в плода, експертите изчисляват т. Нар. MoM (кратно на медианата) коефициент. За целта всички получени скринингови данни се въвеждат в програма, която начертава отклонението на всеки показател на анализа на конкретна жена от средната норма, установена за повечето бременни жени..

  MoM се счита за нормално, ако е в диапазона от 0,5 до 2,5. На втория етап този коефициент се коригира, като се вземат предвид възрастта, расата, наличието на заболявания (например захарен диабет), лошите навици (например тютюнопушенето), броят на предходни бременности, ин витро и други важни фактори..

  На последния етап специалистът прави окончателно заключение. Не забравяйте, че само лекар може правилно да интерпретира резултатите от скрининга. Във видеото по-долу лекарят обяснява всички ключови моменти, свързани с първия скрининг..

  Разходи за скрининг за 1 триместър

  Въпросът колко струва това проучване и къде е по-добре да се премине, тревожи много жени. Работата е там, че не всяка държавна поликлиника може да направи безплатно такъв специфичен преглед. Въз основа на отзивите, оставени във форумите, много бъдещи майки изобщо не се доверяват на безплатното лекарство.

  Поради това често можете да срещнете въпроса къде да направите скрининг в Москва или други градове. Ако говорим за частни институции, тогава в добре познатата и добре доказана лаборатория INVITRO може да се направи биохимичен скрининг за 1600 рубли.

  Вярно е, че тази цена не включва ултразвук, който специалистът определено ще поиска да представи преди биохимичния анализ. Следователно ще трябва отделно да се подложите на ултразвуково изследване на друго място и след това да отидете в лабораторията, за да дарите кръв. И това трябва да се направи в същия ден..

  Втори скрининг по време на бременност, кога да се прави и какво е включено в проучването

  Съгласно препоръките на Световната здравна организация (по-нататък СЗО), всяка жена трябва да се подложи на три скрининга през цялата бременност. Въпреки че в днешно време гинеколозите насочват всички бременни жени за този преглед, има и такива, които по някаква причина пропускат скрининга.

  За някои категории жени обаче подобни изследвания трябва да бъдат задължителни. Това се отнася преди всичко за тези, които преди това са раждали деца с генетични или дефекти в развитието. Освен това трябва непременно да се подложите на скрининг:

  • жени на възраст над 35 години, тъй като рискът от развитие на различни патологии в плода зависи от възрастта на майката;
  • жени, които са приемали наркотици или други забранени лекарства за бременни жени през първия триместър;
  • жени, които преди това са претърпели два или повече спонтанни аборта;
  • жени, които страдат от едно от следните заболявания, предавани на дете по наследство - захарен диабет, заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, както и онкопатология;
  • жени, които са изложени на риск от спонтанен аборт.

  Освен това бъдещите майки непременно трябва да се подложат на скрининг, ако те или техните съпрузи са били изложени на радиация преди зачеването и също са страдали от бактериални и инфекциозни заболявания непосредствено преди или по време на бременността. Както при първия скрининг за втори път, бъдещата майка също трябва да направи ултразвуково сканиране и да направи биохимичен кръвен тест, който често се нарича троен тест.

  Време на втория скрининг по време на бременност

  И така, нека отговорим на въпроса колко седмици се прави вторият скрининг по време на бременност. Както вече определихме, първото проучване се извършва в началото на бременността, а именно в периода от 11 до 13 седмици от първия триместър. Следващото скринингово проучване се провежда по време на така наречения „златен“ период на бременност, т.е. през втория триместър, който започва на 14 седмици и завършва на 27 седмици.

  Вторият триместър се нарича златен, тъй като през този период от време всички първоначални заболявания, свързани с бременността (гадене, слабост, сънливост и други), се отдръпват и жената може напълно да се наслади на новото си състояние, тъй като чувства силен прилив на сила.

  Жената трябва да посещава своя гинеколог на всеки две седмици, за да може да следи напредъка на бременността..

  Лекарят дава препоръки на бъдещата майка относно нейното интересно положение, а също така информира жената за това какви прегледи и колко време трябва да се подложи. Обикновено бременната жена прави тест за урина и общ кръвен тест преди всяко посещение при гинеколога, а вторият скрининг се провежда от 16 до 20 седмици от бременността.

  Ултразвуков скрининг на 2-ри триместър - какво е това?

  По време на втория скрининг първо се извършва ултразвуково сканиране, за да се определи точната продължителност на бременността, така че по-късно специалистите да могат правилно да интерпретират резултатите от биохимичен кръвен тест. На ултразвук лекарят изучава развитието и размера на вътрешните органи на плода: дължината на костите, обема на гръдния кош, главата и корема, развитието на малкия мозък, белите дробове, мозъка, гръбначния стълб, сърцето, пикочния мехур, червата, стомаха, очите, носа, както и симетрията на структурата на лицето.

  Като цяло се анализира всичко, което се визуализира с помощта на ултразвуково изследване. В допълнение към изучаването на основните характеристики на развитието на бебето, експертите проверяват:

  • как се намира плацентата;
  • дебелината на плацентата и степента на нейната зрялост;
  • броят на съдовете в пъпната връв;
  • състояние на стените, придатъците и шийката на матката;
  • количеството и качеството на околоплодните води.

  Стандарти за ултразвуков скрининг на 2-ри триместър на бременността:

  Име на параметърНорма
  Тегло на плодоветеот 160 до 215 g
  Размер на главата на плода3,8 до 5,5 cm
  Растеж на плодаот 20 до 22 см
  Диаметър на сърцето на плодаот 1,5 до 2 cm
  Диаметър на раменната кост на плода1,9 до 3,1 cm
  Размер на малкия мозък на плодаот 1,5 до 1,9 cm
  Диаметър на корема на плодаот 3,1 до 4,9 cm
  Диаметър на бедрената кост на плода1,8 до 3,2 cm
  Състоянието на плацентата на женатанулева степен на зрялост
  Дължина на шийката на матката на женатаот 36 до 40 мм
  Амниотична течностот 1 до 1,5 л

  Декодиране на тройния тест (биохимичен кръвен тест)

  Във втория триместър специалистите обръщат специално внимание на такива три маркера на генетични аномалии като:

  • хорион гонадотропин е хормон, произведен от феталния хорион;
  • алфа-фетопротеин (по-долу AFP) е плазмен протеин (протеин), който първоначално се произвежда от жълтото тяло, а след това се произвежда от черния дроб и стомашно-чревния тракт на плода;
  • свободният естриол (по-долу хормон Е3) е хормон, който се произвежда в плацентата, както и в черния дроб на плода.

  В някои случаи се измерва и нивото на инхибин (хормон, произведен от фоликулите). Определени са стандарти за всяка седмица от бременността. Счита се за оптимално провеждането на троен тест на 17 гестационна седмица..

  Седмица II триместърE3, наномол / литърHCG, МЕД / милилитърAFP, единици / милилитър
  16 седмица5.4-2110-58 хиляди15-95
  17 седмица6.6-258-57 хиляди15-95
  18 седмица6.6-258-57 хиляди15-95
  19 седмица7,5-287-49 хиляди15-95
  20 седмица7,5-281,6-49 хиляди27-125

  Когато нивото на hCG при втория скрининг е надценено, това може да означава:

  • многоплодна бременност;
  • за диабета при майката;
  • за токсикоза;
  • за риска от развитие на синдром на Даун, ако другите два показателя са под нормата.

  Ако hCG, напротив, се понижи, това казва:

  • за извънматочна бременност;
  • за риска от синдром на Едуардс;
  • за замразена бременност;
  • за плацентарна недостатъчност.

  Когато нивата на AFP са високи, съществува риск от:

  • наличието на аномалии в развитието на бъбреците;
  • дефекти на нервната тръба;
  • атрезия на дванадесетопръстника;
  • аномалии в развитието на коремната стена;
  • мозъчно увреждане;
  • липса на вода;
  • смърт на плода;
  • спонтанен аборт;
  • поява на Rh-конфликт.

  Намаленият AFP може да бъде сигнал:

  • Синдром на Едуардс;
  • захарен диабет на майката;
  • ниско разположение на плацентата.
  • развитието на анемия при плода;
  • надбъбречна и плацентарна недостатъчност;
  • спонтанен аборт;
  • наличието на синдром на Даун;
  • развитие на вътрематочна инфекция;
  • забавяне на растежа на плода.

  Струва си да се отбележи, че нивото на хормона Е3 се влияе от някои лекарства (например антибиотици), както и от неправилно и небалансирано хранене на майката. Когато Е3 е повишен, лекарите диагностицират бъбречно заболяване или многоплодна бременност и прогнозират преждевременно раждане, когато нивата на естриол се повишат рязко..

  След като бъдещата майка премине два етапа на скринингов преглед, лекарите анализират получената информация с помощта на специална компютърна програма и изчисляват същия MoM коефициент, както при първото проучване. Заключението ще посочи рисковете за определен вид отклонение.

  Стойностите са посочени като фракция, например 1: 1500 (т.е. един случай на 1500 бременности). Нормата се взема предвид, ако рискът е по-малък от 1: 380. Тогава заключението ще покаже, че рискът е под прага на границата. Ако рискът е по-висок от 1: 380, тогава жената ще бъде насочена за допълнителна консултация с генетици или ще бъде предложена да се подложи на инвазивна диагностика.

  Струва си да се отбележи, че в случаите, когато при първия скрининг биохимичният анализ съответства на нормите (изчисляват се показателите hCG и PAPP-A), тогава за втори и трети път е достатъчно жената да направи само ултразвук.

  Трети скрининг по време на бременност

  Последният скринингов преглед на бъдещата майка се провежда през третия триместър. Мнозина се чудят какво гледат при третия скрининг и кога трябва да се направи това проучване.

  Като правило, ако бременната жена не е била диагностицирана с някакви аномалии в развитието на плода или по време на бременност при първия или втория преглед, тогава тя трябва само да се подложи на ултразвуково изследване, което ще позволи на специалиста да направи окончателни заключения за състоянието и развитието на плода, както и неговото положение в утробата.

  Определянето на позицията на плода (предлежание на главата или седалището) се счита за важен подготвителен етап преди раждането..

  За да бъде доставката успешна и жената може да роди сама без операция, детето трябва да е в главна форма.

  В противен случай лекарите планират цезарово сечение.

  Третият скрининг включва процедури като:

  • Ултразвук, който се прави от всички бременни жени без изключение;
  • Доплер ехографията е техника, която се фокусира главно върху състоянието на кръвоносните съдове на плацентата;
  • кардиотокография - изследване, което ви позволява по-точно да определите сърдечната честота на дете в утробата;
  • кръвна биохимия, по време на която вниманието се фокусира върху такива маркери на генетични и други аномалии като нивото на hCG, ɑ-фетопротеин и PAPP-A.

  Време на третия скрининг по време на бременност

  Струва си да се отбележи, че само лекар решава колко седмици трябва да се подложи на скрининг, въз основа на индивидуалните характеристики на тази конкретна бременност. Въпреки това се счита за оптимално, когато бъдещата майка се подложи на планирано ултразвуково сканиране на 32 седмици и след това незабавно взема биохимичен кръвен тест (ако има индикации), както и други необходими процедури.

  По медицински причини обаче може да се направи доплерография или CTG на плода, започвайки от 28-та седмица на бременността. Третият триместър започва на 28 седмици и завършва с раждане на 40-43 седмици. Последният скринингов ултразвук обикновено се предписва на 32-34 седмици.

  Декодиране на ултразвук

  Колко време отнема на бременната жена да се подложи на третия скринингов ултразвук, сега ще говорим по-подробно за декодирането на изследването. При провеждане на ултразвуково сканиране през третия триместър, лекарят обръща специално внимание на:

  • върху развитието и структурата на сърдечно-съдовата система на детето, за да се изключат възможни патологии в развитието, например сърдечни заболявания;
  • за правилното развитие на мозъка, коремните органи, гръбначния стълб и пикочно-половата система;
  • върху вената на Гален, разположена в черепната кухина, която играе важна роля за правилното функциониране на мозъка, за да се изключи аневризма;
  • върху структурата и развитието на лицето на детето.

  Освен това ултразвукът позволява на специалиста да оцени състоянието на околоплодните течности, придатъците и матката на майката, както и да провери степента на зрялост и дебелината на плацентата. За да се изключи хипоксия и патологии в развитието на нервната и сърдечно-съдовата системи, както и да се идентифицират особеностите на притока на кръв в съдовете на матката и детето, както и в пъпната връв, се извършва доплер ултрасонография.

  По правило тази процедура се извършва само по показания едновременно с ултразвуково сканиране. За да се изключи феталната хипоксия и да се определи сърдечната честота, се извършва CTG. Този тип изследвания се фокусират изключително върху работата на сърцето на бебето, поради което кардиотокографията се предписва в случаите, когато лекарят има притеснения относно състоянието на сърдечно-съдовата система на детето..

  Ултразвукът през третия триместър на бременността ви позволява да определите не само представянето на детето, но и зрелостта на белите му дробове, от които зависи готовността за раждане. В някои случаи може да се наложи хоспитализация за ранно раждане, за да се запазят бебето и майката живи.

  ИндексСреден процент за 32-34 седмици от бременността
  Дебелина на плацентатаот 25 до 43 мм
  Амниотичен (амниотичен) индекс80-280 мм
  Зрелост на плацентата1-2 степен на узряване
  Тон на маткатаотсъстващ
  Маточен фаринксзатворена, дължина не по-малка от 3 cm
  Растеж на плодасредно 45 cm
  Тегло на плодоветесредно 2 кг
  Обхват на корема на плода266 - 285 мм
  BPR85-89 мм
  Дължина на бедрото на плода62-66 мм
  Обхват на гърдите на плода309-323 мм
  Размер на предмишницата на плода46-55 мм
  Размер на костите на пищяла на плода52-57 мм
  Дължина на рамото на плода55-59 мм

  Въз основа на резултатите от биохимичен кръвен тест, MoM коефициентът не трябва да се отклонява от диапазона от 0,5 до 2,5. Стойността на риска за всички възможни отклонения трябва да съответства на 1: 380.

  Образование: Завършил Витебски държавен медицински университет със специалност хирургия. В университета той оглавява Съвета на студентското научно дружество. Допълнително обучение през 2010 г. - по специалността "Онкология" и през 2011 г. - по специалността "Мамология, визуални форми на онкологията".

  Трудов опит: Работа в обща медицинска мрежа в продължение на 3 години като хирург (спешна болница Витебск, ЦРЛ Лиозно) и на непълно работно време като регионален онколог и травматолог. Работете като фармацевтичен представител през годината във фирма "Рубикон".

  Той представи 3 предложения за рационализация на тема „Оптимизиране на антибиотичната терапия в зависимост от видовия състав на микрофлората“, 2 творби спечелиха награди в републиканския конкурс-преглед на студентски научни трудове (1 и 3 категории).

  Коментари

  В моя случай, според този анализ на теста за пренетика, те казаха, че имам момче, той разкри точно 46x!), Освен това те поставят ниски рискове за всички възможни патологии. Точно като камък от душата. И някои приятели бяха скептични, но лекарят посъветва да се свържат с тях вместо с амнио.

  Здравейте! Кажете ми риска от развитие на синдром на Даун. Показателите за 1 скрининг са както следва - 12 седмици. 3 дни CTE 63.2 BPR- 17.2 OG- 66.4 OJ 66 DB-7 TBP- 1.1 се визуализира носната кост и не се открива трикуспидална регургитация ортограден кръвен поток PI 0,91 HR 144 кръв hCGb 177,3 мама 3,55 papp -а 3430,2 мама 1.14