Първият триместър на бременността носи много образователни и интересни неща за бъдещите майки, а също така е много важен за развитието на вашето неродено дете. Първият триместър дава осъзнаването, че във вас живее друг живот, за който вече сте отговорни, слушате нови усещания, забелязвате промени в себе си и често търсите информация за това, което трябва да знаете за този прекрасен период от живота си.

За да не ви натоварваме с медицински термини, ще посочим най-важните и полезни аспекти, които трябва да запомните.

Благополучие

Умората, апатията, постоянното желание за сън са чести спътници на първия триместър. Също така много жени се характеризират с промени в чревната микрофлора, а именно нарушения на изпражненията (диария или запек), често уриниране, подуване на гърдите, подуване на корема и чести промени в настроението. Опитайте се през този период да бъдете по-често на чист въздух, да правите почивки от работа, да правите прости физически упражнения, да се настройвате за добро здраве. Всичко работи - повярвайте ми.

Хранене

През първия триместър са характерни промените във вашата диета и вкусови предпочитания. Често любимите храни имат отвратителен вкус, хранителните миризми следват навсякъде, появява се ужасен апетит и всякакви туршии заместват (или допълват) всички ястия. За да сведете до минимум последиците от неправилното или обилно хранене - изключете от диетата тежки, мазни храни, пийте много течности и се облягайте на зеленчуци и плодове.

Витамини през първия триместър на бременността

В идеалния случай е препоръчително да започнете да приемате витамини на етапа на планиране на бременността. Но тъй като фактът на бременността често е изненада за жената, въпросът с приема на витамини в този случай трябва да бъде решен възможно най-скоро. Изборът на един или друг витамин и минерален комплекс трябва да бъде поверен на специалист: лекарят ще ви помогне да вземете решение за най-подходящото лекарство.

Витамините през първия триместър на бременността са изключително необходими, защото те осигуряват нормалния процес на полагане на всички жизненоважни органи и системи на плода, а също така определят неговото нормално развитие.

Много често бъдещите майки изпитват липса на витамини от група В, на първо място, витамин В9 (фолиева киселина). Но фолиевата киселина всъщност е ключът към нормалното формиране на плода, не напразно се предписва за прием в допълнение както на етапа на подготовка за бременност, така и в самото начало. В допълнение, витамин В9 и заедно с него витамини В6, антиоксидантният комплекс от витамини А, С, Е се превръщат в елемент на защита срещу неуспех на бременността. Витамин D, заедно с калция, е необходим в достатъчни количества по време на бременност: дефицитът на тези елементи в бъдеще може да се прояви под формата на рахит при бебето или да повлияе на загубата на зъби при майката.

Ще говорим за токсикоза малко по-долу, но вече сега бих искал да кажа, че една от причините за развитието на това неприятно състояние може да бъде дефицит в организма на витамини от група В. И следователно е по-добре да се попълнят запасите им дори при подготовката за зачеване, добре или вече в първата триместър на бременността.

Токсикоза

Друг спътник на първия триместър на бременността е токсикозата. При всяка жена тя може да се прояви по различен начин: някой страда от нея почти през всичките три тримесечия, докато при някоя тя преминава почти неусетно. Не трябва да се страхувате - всичко зависи от хормоналния фон на бременната жена, която през този период започва да се възстановява и носи нови "изненади". Но такива промени могат да бъдат преживяни с най-малко щети за себе си и за нероденото дете, като се спазват прости правила: сънят трябва да продължи най-малко 8 часа, яжте повече зеленчуци и плодове, чести разходки, правене на това, което обичате и позитивно отношение - това са всички тайни.

Също така, не забравяйте, че лекарят е най-добрият приятел и съветник през цялата бременност, така че не трябва да пренебрегвате излишни съвети или просто морална подкрепа.!

Тестове през първия триместър на бременността

От момента на определяне на бременността до успешното й завършване, жената ще се нуждае от постоянен надзор на специалисти с редовни изследвания. За да се следи състоянието на бременната жена и плода, са необходими определени изследвания и изследвания. Какви тестове ще са необходими през първия триместър на бременността?

Разбира се, кръвни тестове: за СПИН, сифилис, хепатит В и С. Освен това кръвен тест ще даде възможност да се определи Rh фактор: ако мама има отрицателен Rh фактор, а татко има положителен, жената ще трябва да дари кръв за антитела всяка трета седмица.

Ще се взема и кръв за общи и биохимични анализи, ще се прави общ тест на урината (урината ще трябва да се взема ежемесечно за оценка на бъбречната функция).

Вагинална цитонамазка се прави безуспешно в ранните етапи на бременността, възможно е да бъдат предписани тестове за рубеола, херпесвирусни и цитомегаловирусни инфекции, токсоплазмоза, хламидиална инфекция.

За първи път бременна жена се изпраща на ултразвуково сканиране само през първия триместър на бременността, като оптималното време за това е бременност от 10-12 седмици. Ултразвукът може да се извърши както трансабдоминално, така и трансвагинално (чрез вагината този метод се използва, когато не е възможно да се постигне ясен образ с помощта на трансабдоминалния метод).

С помощта на ултразвук през първия триместър на бременността се определя броят на плодовете, точната продължителност на бременността, изключва се рискът от извънматочна или замразена бременност. Ултразвукът през първия триместър на бременността е много ценен метод за изследване по отношение на оценката на състоянието на ембриона и неговото нормално развитие. И така, ултразвуковото изследване ви позволява да изключите сериозни малформации на плода, да определите риска от хромозомни патологии.

В същото време, използвайки ултразвук през първия триместър на бременността, се оценява функционалната активност на матката, шийката на матката и яйчниците; определят се причините за вагинално кървене, тазова болка (ако има такава).

Изписване през първия триместър на бременността

Разпределенията придружават жената през целия й възрастен живот, включително по време на бременност. Освен това: по време на бременност, под въздействието на хормона прогестерон, отделянето може да се увеличи донякъде и да придобие белезникав оттенък. Но те могат да бъдат и прозрачни, разбира се. Основното е, че отделянето през първия триместър на бременността не е придружено от дискомфорт (сърбеж или парене), не се различава по неприятна миризма и има нормална консистенция.

Спешно се консултирайте с лекар, ако естеството на отделянето по време на бременност се промени, както следва:

 • изхвърлянето има изцедена консистенция, придобива неприятна миризма, придружена от сърбеж или парене. Най-вероятно в такава ситуация ще бъде диагностицирана кандидоза, той също е млечница. Задължително е да се лекува това заболяване, в противен случай съществува риск от предаване на инфекция на плода и развитие на патологии при детето. В някои случаи млечницата дори е в състояние да провокира спонтанен аборт и затова не си струва да се „шегувате“ с нея;
 • изхвърлянето променя "цвета" на зеленикав или плътен жълт, което показва вероятна полова инфекция. Ако изписването е "пребоядисано" в кафяво, може да се подозира замразена бременност и началото на отхвърлянето на яйцеклетката;
 • се появява кърваво отделяне. Това е може би един от най-опасните признаци, показващи висок риск от неуспех на бременността. Също така зацапването може да е признак на ерозия на шийката на матката..

С настъпването на бременността обичайният начин на живот за двойка, разбира се, се променя. И отношението, и подходът към такива обичайни и познати неща се променят. Например секс. Изобщо не е изненадващо, че въпросът дали сексът е възможен през първия триместър на бременността и дали ще навреди на плода тревожи бъдещата майка. В новия статус жената се тревожи за живота, който расте в нея, и прави всичко по силите си, за да предпази бебето от всякакви опасности.

Бъдещата майка трябва да бъде успокоена незабавно: сексът през първия триместър на бременността е дори много разрешен, ако лекарят не е изразил противопоказания, които изключват интимните отношения. Това могат да бъдат обичайни спонтанни аборти, заплаха от прекъсване на бременността, зацапване от влагалището, както и наличие на сексуална инфекция при един от родителите. Трябва също да се пазите, ако сте били диагностицирани с многоплодна бременност, но отново лекарят прави окончателната „присъда“ относно възможността за правене на любов..

Но дори лекарят да е "дал добро" за секса през първия триместър, двойката може да се сблъска с друг проблем. Обикновено в ранните етапи на бременността жената се чувства меко казано маловажна: сънливо и летаргично състояние, повишено настроение и раздразнителност, промени в настроението - всички тези последици от промените в хормоналния фон донякъде „обезсърчават“ желанието за секс. Татко не трябва да се страхува или да се отчайва: това състояние ще премине в много близко бъдеще. Просто трябва да бъдете малко търпеливи, да се научите да „чувствате“ жена и да й помогнете да се справи с нови усещания.

Болка през първия триместър на бременността

Освен това тези най-нови усещания дори се отличават с известна болезненост - болката в първия триместър на бременността, според раждащите жени, изобщо не е необичайна. А естеството на болката може да бъде много различно.

И така, най-честите оплаквания на бременни жени са болки в корема. Като правило малката и краткосрочна коремна болка е норма, при условие че болезнените усещания се появяват периодично и бързо преминават. Но ако жената непрекъснато усеща болки в долната част на корема, докато те са придружени от нередовно (дори по-лошо, редовно) кървене, посещението при лекар трябва да се осъществи възможно най-скоро: най-вероятно в този случай говорим за заплаха от спонтанен аборт. Освен това коремната болка в началото на бременността с кафяво течение може да показва извънматочна бременност - патологично състояние, което може да доведе до сериозни последици и което изисква задължителна хирургическа намеса..

Болката в първия триместър на бременността в млечните жлези е друг дискомфорт, който жената не може да избегне. Болезнените усещания в гърдите в началото на бременността са нормална ситуация, която се обяснява с подготовката на млечните жлези на жените за последващото хранене на детето. Поради бременност гърдите увеличават размера си и стават болезнени, особено в областта на зърната. Обикновено болезнените усещания изчезват до втория триместър на бременността. Но, важен момент: ако по време на самоизследване мама забележи някои уплътнения или образувания в гърдите, трябва да се свържете с мамолог.

През първия триместър на бременността също са възможни главоболия. Както предполагат лекарите, това се дължи на прилив на хормони и увеличаване на обема на циркулиращата кръв. Главоболието през първия триместър на бременността може да се усили поради стрес, неправилна стойка и промени в ежедневието. И също - с намаляване на нивата на захар, дехидратация, прекомерни дози кофеин, липса на сън. И затова правилният начин на живот, храненето, спазването на работата и почивката са толкова важни по време на бременност..

Не се притеснявайте, насладете се на вълшебен период от живота си и бъдете щастливи!

Първи триместър на бременността

Условия за 1 триместър

Тестът за бременност показа ли две ивици? Честито! В нашия календар ще научите всичко за това какво ще се случи с тялото ви и как ще се развива детето. Очакват ви необходими медицински прегледи, особености на диетата и дневния режим, допустимо физическо натоварване и друга полезна информация, която е важна за бъдещата майка и нейните близки!

Бременността се брои по два начина.

Акушерският гестационен период се брои от 1-ия ден на последната менструация: от този ден яйцеклетката започва да узрява, която ще бъде оплодена от спермата. Общата продължителност на акушерския период е 40 седмици и по него лекарите се ориентират, когато са бременни. Резултатите от ултразвукови изследвания също се интерпретират на базата на акушерско броене.

Истинският или ембрионален гестационен период се брои от деня на овулация и зачеване и следователно е 2 седмици по-кратък от акушерския. Лекарите не използват този метод на преброяване, тъй като без медицинско наблюдение е невъзможно да се установи с абсолютна точност в кой ден от менструалния цикъл е настъпила овулация и е настъпило зачеването.

Времето за изчакване на бебето, както знаете, е 9 месеца и този период обикновено се разделя на три равни части: 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър.

1-ви триместър включва 1-ви, 2-ри и 3-ти месец на бременността и продължава от 1-ва до 13-та акушерска седмица включително.

Какво се случва в тялото на бъдещата майка

1-ви триместър е едновременно щастлив и труден период за бременна жена. Нейното здравословно състояние, тялото й се променят и тези промени трябва да бъдат приети (разбира се, обсъждане на всичко, което притеснява с акушер-гинеколог и други лекари).

Гадене сутрин. Токсикозата е най-известният симптом на бременността. Той е познат на 60-80% от бъдещите майки и се причинява от промяна в хормоналните нива. Също така, гаденето може да бъде провокирано от дефицит на витамини и минерали или рязък спад в нивата на кръвната захар. Токсикозата започва на 2-3 или 4-5 седмици от бременността, завършва на 12-14. Ако неприятният симптом продължи по-дълго или навакса в края на бременността, е необходима помощ от лекар. Ако повръщането е повече от 5 пъти на ден, тогава се изисква и лекарско наблюдение, за да се избегнат заплахи от спонтанен аборт поради дехидратация.

Храносмилателни проблеми. Поради хормонални игри, бъдещите майки могат да имат силен апетит и пълното му отсъствие, както и запек (това обикновено е често срещан проблем по време на бременност, опасен със заплаха от спонтанен аборт) и диария. А също така се променят пристрастяванията към храната, реакцията към миризмите.

Качване на тегло. Приблизителната скорост на наддаване на тегло през първия триместър е 1-2 кг. Този показател варира, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на здравето на бременната жена: недостиг, прекалено много или нормата на везните, решава лекарят.

По-често уриниране. По време на бременността желанието за използване на тоалетната ще бъде по-често: колкото повече матката се увеличава, толкова повече притиска пикочния мехур. Промяната в хормоналния фон също влияе: повишаването на нивото на прогестерон в кръвта провокира по-голяма консумация и съответно отделянето на течност.

Кървави проблеми. Малко отделяне на кръв от влагалището се наблюдава при 75% от бременните жени през първите седмици от срока. Това означава, че плодът е претърпял имплантация - закотвен в матката. Важно! Зацапването на кървене може да показва извънматочна бременност, тежко кървене - за спонтанен аборт, необходима е медицинска помощ.

Подуване на гърдата. Млечните жлези са леко увеличени и по-чувствителни (до болезнени усещания), както преди началото на менструацията. Така тялото на бъдещата майка започва да се подготвя за кърмене..

Усещане за умора и сънливост, припадък и замаяност. Отново следствие от хормонални промени в тялото, по-специално увеличаване на производството на прогестерон, който засяга кръвоносните съдове, причинява спазми, задръствания и намаляване на кръвното налягане.

Как се развива едно дете

Наред с радостта от знанието, че очаквате бебе, за него има и тревожност: първите 3 месеца са най-опасните по отношение на статистиката на спонтанните аборти и най-важните за формирането на здравето на детето.

1-ви месец. След полов акт настъпва оплождане - сливането на мъжките и женските репродуктивни клетки (сперматозоиди и яйцеклетки) във фалопиевата тръба. Получената нова клетка - зиготата - навлиза в матката и се фиксира в нея. Образува се ембрион с зачатъци на скелета и мускулите, храносмилателния тракт, сърдечно-съдовата, нервната, пикочната система, както и плацентата и пъпната връв. Към края на месеца размерът на ембриона е 4-5 мм.

2-ри месец. Ембрионът показва пръстите на ръцете и краката с пръсти. Образуват се шията, зачатъците на сетивните органи, гениталиите. Мозъкът започва да координира работата на други органи, появява се сърцебиене, стомахът отделя стомашен сок, черният дроб изпълнява функцията на хематопоеза. В края на втория месец ембрионът вече се счита за плод. Размерът му достига 25-30 мм, докато размерът на главата е равен на половината от "растежа" на плода.

3-ти месец. Оформят се клепачи, зачатъци на ноктите и косата, урогенитални и анални отвори, в хрущялния скелет се появяват осифицирани участъци. Плодът вече има мимики, може да движи ръце и крака. По формата на външните полови органи можете да определите пола на нероденото дете. Дължината на плода е 7-8 см, докато главата остава голяма по отношение на пропорциите на тялото.

Ако имате близнаци

Статистиката казва: на всеки 87–90 случая на бременност има една бременност с близнаци (според други източници, 3 случая от 100). За бъдещите родители, особено за майка, това е двойно щастие и двойна отговорност. Какво е важно да знаете?

- близнаците могат да бъдат еднояйчни (и тогава близнаците ще се родят) и дизиготични (не се оплождат една, а две зрели яйцеклетки и родените бебета, дори от един и същи пол, няма да бъдат външни копия един на друг). Наличието на братски близнаци се определя чрез ултразвук на 4-5 седмица от бременността, еднояйчни близнаци - на 12 седмици;

- при многоплодна бременност нивото на хормон на hCG в организма на бъдещата майка е 2 пъти по-високо, отколкото при нормална бременност;

- като цяло здравословното състояние на бъдеща двойна майка не се различава от здравословното състояние на онези, които очакват едно бебе, въпреки че токсикозата, анемията, киселините, болките в гърба и наддаването на тегло могат да бъдат по-изразени. Идеалното наддаване на тегло при близнаци за 9 месеца трябва да бъде най-малко 7 кг и не повече от 18–20 кг;

- предразположението към многоплодна бременност се предава генетично (като правило след поколение), а шансът да забременеете с близнаци е по-висок при жени на възраст 30–40 години. Учените обясняват това със защитната мрежа на организма, която е програмирана от природата да се размножава. Също така, предразположението към зачеване на близнаци се влияе от отхвърлянето на орални контрацептиви на фона на тяхната продължителна употреба, лечение на безплодие, IVF;

- близнаците се развиват вътреутробно със същото темпо като бебетата с едноплодна бременност, но като правило имат по-малко тегло и размер (въпреки това лесно настигат връстниците си след раждането по този параметър). И така, до края на 1-ви триместър и двата плода достигат 6 см дължина и тежат около 8 г всеки.

Снимки през 1 триместър на бременността

Медицински преглед

 • акушер-гинеколог (най-добре е да се регистрирате в антенатална клиника на гестационна възраст 6-8 седмици; трябва да посещавате гинеколог през 1-ви триместър поне веднъж месечно)
 • терапевт
 • офталмолог
 • ендокринолог
 • кардиолог
 • отоларинголог
 • консултации с други специалисти, ако бъдещата майка има хронични заболявания и / или усложнена бременност
 • общ кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на хемоглобина, левкоцитите, броя на тромбоцитите, ESR)
 • биохимичен кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на захар, билирубин, креатинин и урея)
 • коагулограма (приема се 1 път на триместър, най-важният показател е скоростта на коагулация на кръвта)
 • кръвен тест за група и Rh фактор (взема се веднъж по време на бременност, най-важният показател е наличието / отсъствието на Rh-конфликт между детето и майката)
 • кръвен тест за ХИВ, хепатит В и С, сифилис (да се вземе веднъж по време на бременност)
 • кръвен тест за TORCH инфекция: токсоплазмоза, микоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпес (дава се веднъж по време на бременност)
 • общ анализ на урината (взема се редовно, най-важните показатели са прозрачност, плътност, киселинност, съдържание на протеини, наличие / отсъствие на бактерии и дрожди)
 • намазка върху флората от влагалището (да се вземе 3 пъти по време на бременност, най-важният показател е наличието / отсъствието на инфекции, включително полово предавани инфекции).
 • електрокардиограма (извършена най-малко 2 пъти по време на бременност, през 1-ви и 3-ти триместър, за първи път - при записване в антенатална клиника; разкрива наличието / отсъствието на сърдечни нарушения на бъдещата майка при условия на нарастващо натоварване върху нея)
 • Ултразвук (извършен най-малко 3 пъти по време на бременност, за първи път - на 10-12 седмици, възможна е и по-ранна диагноза; потвърждава самия факт на очакване на бебе, разкрива наличието / отсъствието на извънматочна бременност, рискове от спонтанен аборт и патологии на плода, позволява да го оцените развитие)
 • тест за хорионни ворсинки (PVC) (провежда се веднъж по време на бременност на 10-12 седмици, ако е показан, например в края на бременността; разкрива наличието / отсъствието на генетични аномалии при плода)
 • скрининг (извършен 3 пъти по време на бременност, първият път - на 11-12 седмици; включва ултразвук, кръвен тест за hCG, кръвен тест за PAPP-A; открива наличието / отсъствието на генетични аномалии при плода).

Трудности при носене

Хормоналните смущения, лошата наследственост, тежкият стрес, майчините заболявания и други неблагоприятни фактори могат да доведат до различни фетални дефекти и загуба на плода. Можете да се справите с трудностите на носенето в много случаи, ако сте под наблюдението на лекарите и следвате техните препоръки..

Спонтанен аборт. Медицинската статистика казва: 15-20% от бременностите (т.е. приблизително всяко пето зачеване) завършват със спонтанен аборт, когато тялото на майката отхвърля ембриона. Освен това повече от 80% от спонтанните аборти се случват през 1-ви триместър. Има много причини за загубата на дете, сред които лоша екология (включително трудни условия на труд), лоши навици и естествен подбор (мъдрата природа се отървава от нежизнеспособния ембрион) и инфекции с TORCH, че бъдещата майка се разболява, и извършен преди това аборт.

Неразвиваща се бременност. 10-15% от бременностите спират да се развиват, тоест завършват с фетална смърт. Най-често това се случва до 28 седмици, а най-опасни са седмиците от 1-ви триместър, въпреки че плодът, за съжаление, може да спре да се развива на по-късна дата. Причините за затихването на бременността са подобни на факторите, провокиращи спонтанен аборт: от лоши навици и странични ефекти на някои лекарства до генетично предразположение, стрес и аборти..

Извънматочна бременност. 1-2% от бременностите са случаи, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена не вътре в матката, а вътре в една от двете й тръби или по-рядко към шийката на матката или яйчника. Възможно е да се идентифицира патологията на 3-4 седмици от бременността с помощта на ултразвук и кръвен тест за hCG (нивото на този хормон ще бъде по-ниско, отколкото при носене на плод, който е фиксиран правилно в матката). Започвайки от 4-5 седмици, бъдещата майка с извънматочна бременност е изложена на риск: нарастващият плод води до разкъсване на тръбата и вътрешно кървене - заплаха за здравето и живота на жената. Кой начин да изберете за премахване на яйцеклетката: хирургически или химически, решава лекарят. Причините за извънматочна бременност могат да бъдат лошите навици на бъдещата майка и абортите, които е претърпяла, възпалителни заболявания на маточните придатъци, операции на фалопиевите тръби, предишни извънматочни бременности, използването на вътрематочно устройство като средство за контрацепция и др..

Развитие на фетални патологии. Приблизително 5% от здравите двойки стават родители на специални деца - с умствени или физически увреждания. В същото време според Световната здравна организация малформациите могат да бъдат причинени от генетични, инфекциозни, социално-икономически или екологични причини. Запомнете: първо диагностичните данни трябва да бъдат проверени с допълнителни изследвания, включително с различни специалисти от същия профил. И второ, нивото на съвременната медицина е такова, че това или онова заболяване на бебето може да бъде коригирано или на етапа на вътрематочно развитие, или след раждането..

1 триместър на бременността

1-ви триместър: първите 13 седмици

Все още никой нищо не забелязва, но вече прекрасно знаете, че сте бременна. Постепенно свиквате с тази мисъл, леко забавяте ритъма на живота си и понякога забелязвате с изненада промени в настроението и поведението.

Първите 13 седмици на „интересна“ позиция обикновено се наричат ​​1 триместър на бременността. Как започва? С малък тест, за да сте сигурни, че менструацията Ви не се забавя случайно. Можете да го направите у дома или да отидете в специална хормонална лаборатория. Освен това трябва внимателно да се следите: гадене, повръщане, сънливост, сълзи, раздразнителност, уголемени гърди ще потвърдят вашите предположения.

5 седмици бременна

През първите шест дни след зачеването ембрионът пътува по фалопиевата тръба. След това влиза в маточната кухина и се прикрепя към лигавицата на нейните стени (настъпва така наречената имплантация). Първите шест дни от живота ембрионът живее автономно, като пиле в яйце, храни се от собствените си резерви и няма нищо общо с майка си, сърцето му ще започне да работи след 23 дни. След настъпване на имплантацията се получава връзка между детето и жената чрез пъпната връв и разклонения хорион, който се образува на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката. До 16-та седмица на бременността разклоненият хорион се превръща в плацента.

На 5-ата седмица жълтото тяло на яйчника, което произвежда хормона прогестерон в подкрепа на бременността, достига своя връх и в тялото на жената настъпва истинска хормонална експлозия. Поради това бъдещата майка често е хленчеща, раздразнителна, бързо се уморява и по лицето й може да се появи оток.

Освен това към 5-6 седмици гаденето и повръщането често се засилват, гърдите стават по-чувствителни и дори болезнени, кожата около зърната потъмнява. Матката, която до началото на 9-месечното чакане беше с размерите на мандарина, активно расте, притиска пикочния мехур, принуждавайки бъдещата майка да бяга по-често до тоалетната и върху ректума, което може да причини запек, и повече секрет се отделя от влагалището.

Гинеколог през 1 триместър

През 1-ви триместър на бременността ще се срещнете с акушер-гинеколог от антенаталната клиника, който ще оцени състоянието на тялото ви, ще ви изпрати за допълнителни прегледи и консултации и ще ви посъветва как да се справите с тревожността. Освен това лекарят ще даде съвети относно начина на живот, поведението и храненето..

Първите седмици от бременността

Какви здравословни проблеми могат да възникнат през първите седмици на бременността?

Какво да правя? Поставете бъдещата майка така, че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадък, Вашият лекар ще Ви посъветва да ходите повече (особено преди лягане), избягвайте задушните стаи и компаниите за пушене.

Гадене, повръщане, загуба на тегло

Какво да правя? Посетете лекар, направете си тест за урина за ацетон, сутрин, без да ставате от леглото, яжте нещо „малко“ (например бисквитки), яжте често и на малки порции през деня.

Кървене

Какво да правя? Легнете, успокойте се и наберете "03". Често се случва кърваво отделяне да се появи в дните на очакваната менструация. Това обикновено се случва при жени, които дори преди бременността са имали проблеми с менструалния цикъл (овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а малко преди „менструация“). Във всеки случай акушер-гинекологът трябва да разбере защо се е появило кървенето и да предпише лечение.

Ако причината се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на специален преглед и след това лекарят ще предпише мини дози хормони, необходими за поддържане на бременността. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да почивате в леглото и да успокоите..

Болка в долната част на корема

Какво да правя? Легнете, успокойте се, заемете удобна поза, можете да поставите свещ с папаверин в ректума. Ако болката продължава или се повтаря често, посетете Вашия лекар.

Ранна бременност

За да бъде детето удобно и да получи необходимото количество хранителни вещества и кислород (всичко това идва при него чрез кръвта), опитайте се да водите правилен начин на живот. Не забравяйте, че трябва да спите поне 8-10 часа през нощта, да прекарвате повече време на чист въздух, например да се разхождате със съпруга си преди лягане. Ако се чувствате зле сутрин поради ниска кръвна захар, опитайте да ядете бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Яжте каквото искате, често и на малки порции. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), за да облекчите гаденето. Не яжте пикантни и мазни храни, избягвайте силни миризми, опушени и задушни помещения. В началото на бременността не се ограничавайте в избора на храна: можете да ядете почти всичко, което искате, само не много.

Опитайте се да включите повече диетични млечни продукти, месо, сокове, плодове и зеленчуци. Не забравяйте за храни, които съдържат фибри и помагат на червата ви да работят. За здравето на вашето бебе спрете да пушите и да пиете алкохол. Известно е, че алкохолът може да навреди на детето и да му причини алкохолен синдром, който след това ще стане причина за умствената му изостаналост. Пушенето води до прекъсване на бременността, освен това бебето може да се роди с ниско тегло при раждане.

Инфекциите, работата с химикали или работата с голямо количество компютри в началото на бременността може да доведе до спиране на развитието на бебето. Това се дължи на факта, че през първите осем седмици се полагат всички органи и системи на малък организъм и всеки вреден ефект може да причини сърдечни заболявания, нарушение в развитието на централната нервна система.

Първи триместър на бременността: признаци, заплахи, препоръки

Както знаете, бременността продължава 9 календарни (или 10 акушерски) месеца, което включва 40 акушерски седмици или 280 дни. Също така е обичайно гинеколозите да разделят месеците на бременността на триместри, така че по време на планирано посещение на бременна жена да е възможно да се проследява състоянието на плода (с помощта на ултразвук) и здравните показатели у бъдещата майка с общоприети норми, като тегло, височина, обем на корема, резултати кръвни тестове, тестове на урина, кръвно налягане и др..

Отдавна е известно, че като е в корема на майката, плодът преминава през три важни етапа на вътрематочно развитие. Освен това всеки триместър се характеризира с важни етапи на развитие не само в плода, но и със специфични промени в тялото на бъдещата майка..

В тази статия ще говорим за важния и отговорен първи триместър на бременността. Ще говорим за признаците и симптомите на бременността, съществуващите заплахи от първите седмици, ще говорим за състоянието на бременната жена, ще предложим препоръки за ранните етапи.

Какво е триместър? Колко седмици в 1 триместър?

Тримесечията са три периода на бременност, всеки с по три месеца. Първи триместър - колко седмици и месеци? Първият триместър включва първия, втория и третия месец от бременността. „Акушерският“ месец в гинекологията се състои от 28 дни и всеки месец в продължение на 4 или 5 седмици. Като цяло първият триместър продължава 13 седмици.

Първият триместър започва на първия ден от последната ви менструация. Гинеколозите броят от тази дата, тъй като поради индивидуалните характеристики на всяка жена е много трудно да се установи точната дата на овулация и зачеване.

В повечето случаи овулацията настъпва на 14-16-ия ден от цикъла, но фактори като: стрес; болест; хормонален дисбаланс; промените в климатичните условия и др., могат да изместят овулацията до 20, 21 или по-късни дни от менструалния цикъл. Заедно с овулацията в края на цикъла ще настъпи късно зачеване, поради което гестационната възраст ще бъде изчислена неправилно. За да избегне такава грешка, гинекологът ще определи датата на раждането не от средата на цикъла, а от началото на последната менструация..

Това изчисление създава объркване за майките с гестационната им възраст, тъй като разликата между акушерския срок и ембрионалния срок (дата на зачеването) е две седмици, а първите дни на забавянето падат в началото на 5-та акушерска седмица. Но дори и да знаете точния ден на зачеването и действителната гестационна възраст, винаги посочвайте акушерската гестационна възраст, тъй като лекарите вземат предвид тези седмици..

Как да определим гестационната възраст?

Можете да определите бременността си и датата на падежа с помощта на нашия калкулатор за бременност, той също ще изгради индивидуален график за вашата бременност. Често обаче има ситуации, когато е трудно да се установи фактът на бременността, има няколко причини за това:

 • бъдещата майка не може да си спомни датата на последната менструация;
 • бременност е настъпила по време на кърмене на бебето и цикълът все още не се е възстановил;
 • бъдещата майка има нередовен менструален цикъл.

Как да определите периода и да се уверите в бременност, ако датата на последната менструация е неизвестна?

Вземете кръвен тест за hCG

Човешкият хорион гонадотропин или накратко hCG е хормон, произведен от хорионната мембрана 6-8 дни след имплантирането на ембриона в маточната кухина. С помощта на декодирането на този анализ можете надеждно да определите бременността и приблизително да установите периода.

Направете тест за бременност

Вместо стандартни тест ленти, използвайте цифров тест за бременност, който може не само да определи бременността с 99% точност, но и да зададе периода в седмици с 92% точност.

С ултразвук

Опитен специалист, използващ съвременен апарат, е в състояние да изчисли гестационната възраст с висока точност. През 1-ви триместър ембрионалното развитие на плода се случва по същия начин, следователно броят на седмиците може да бъде определен с минимална грешка. С помощта на трансвагинален ултразвук бременността може да се диагностицира още 4-5 дни след забавяне на менструацията. Въпреки това, не трябва да ходите на ултразвук в първите дни на закъснението, изчакайте поне забавяне от 10 дни, когато гестационният период ще бъде 6-7 седмици, по това време узистът вече е в състояние не само да види яйцеклетката, но и да слуша сърдечния ритъм.

Измерване на височината на изправяне на очното дъно

Този метод само ще ви помогне да разберете приблизителната продължителност на бременността, тъй като през първия триместър матката е на нивото на срамната артикулация, така че е трудно да се усети. Но с увеличаване на размера на матката и нейното излизане извън границите на тазовите кости, гинекологът ще може точно да определи продължителността на бременността, използвайки височината на маточното дъно.

Същите методи ще ни помогнат да сме сигурни за бременност, ако тестът е показал слаба втора лента. Много е важно да се установи бременност по това време, тъй като през първите седмици се формират всички основни органи и системи на тялото на детето. Повечето вродени дефекти и спонтанни аборти се случват през първия триместър. Ето защо е важно бъдещата майка да изключи лошите навици, да се регистрира и стриктно да следва препоръките на лекаря.

Чувства на бременна жена през първия триместър

От момента на зачеването в тялото на жената веднага започват хормонални промени, които са необходими за раждането на бебе. От първите дни сърцето, белите дробове и бъбреците започват да работят в подобрен режим. Обемът на циркулиращата кръв се увеличава, съдовете на матката и малкия таз се разширяват значително (това е необходимо за отпускането на матката и доброто снабдяване на ембриона с хранителни вещества). Поради натрупването на голямо количество кръв в тазовите органи, бременна жена може да изпита ниско кръвно налягане, сънливост, слабост, главоболие, световъртеж и често има случаи на загуба на съзнание.

Въпреки такава активна подготовка на тялото, през първата седмица от зачеването бременната жена не знае за позицията си. Но вече на 2-рата ембрионална седмица в организма ще се натрупа достатъчно количество хормон на hCG, така че от този момент бременната жена може да усети първите симптоми на бременност, като:

 • Повишена чувствителност на зърната и подуване на гърдите;
 • Появата на сутрешно гадене (токсикоза);
 • Повишаване на телесната температура до субфибрила (37,2 ° C);
 • Появата на чести промени в настроението, плач;
 • Промяна във вкусовите предпочитания и повишен апетит;
 • Позивите за уриниране ще станат по-чести;
 • Ще има дърпащи болки в долната част на корема и кръста;
 • Появява се запек или диария, както и подуване на корема;
 • Могат да се появят симптоми на ARVI, тъй като имунитетът намалява през първите седмици, това е необходимо, за да не възприема тялото ембриона като чуждо тяло.
 • Естеството на влагалищното отделяне ще се промени. Ако по време на овулацията те приличат повече на облачен белтък, след зачеването те стават напълно прозрачни. Слузта без цвят и мирис показва, че с тялото на жената всичко е нормално..

Такива спътници на бременността ще придружават мама до 12-13 седмици, но те трябва да бъдат толерирани, тези промени са временни, те са необходими за нормалния растеж и развитие на нероденото бебе. Трябва да се отбележи, че не всички бременни жени имат изброените явления и много дори нямат намек за гадене през първия триместър..

Защо няма токсикоза по време на бременност?

Много млади майки са сигурни, че няма бременност без токсикоза, но лекарите уверяват, че всеки организъм реагира на бременността по различен начин и дори посочват няколко причини за това:

 1. Спокойно психологическо състояние, поради факта, че бременността не се превърна в неприятна изненада за жената. Колкото по-радостна бъдеща майка реагира на бременността, толкова (възможно) по-лесно тялото ще реагира на плода.
 2. Бременната жена консумира достатъчно количество микроелементи и витамини.
 3. Преди бременността жената е водила здравословен начин на живот и / или има силен имунитет.
 4. Бременната жена няма хронични или генетични заболявания. Също така се отбелязва, че наследствеността може да повлияе на появата или липсата на токсикоза..
 5. В допълнение, спазването на правилния дневен режим, добрият сън, почивка и правилното хранене е ключът към доброто здраве, без прояви на гадене и повръщане при неумолимост.

По този начин отсъствието на токсикоза е нормално явление, което означава, че тялото е напълно готово да носи плода и има достатъчно хранителни вещества..

Ако обаче е налице токсикоза и след това повръщането е спряно, чувствителността на гърдите, сънливостта, раздразнителността и други симптоми на бременност изчезват, тогава трябва незабавно да посетите лекар! Може би говорим за замразена бременност..

Снимки на коремчета през първия триместър

Развитие на плода през 1-ви триместър

Първият триместър е изключително важен за нероденото бебе, през тези седмици той преминава през периоди от бластогенеза, органогенеза, плацентация до феталния период, когато плодът вече е оформил всички системи от органи, крайници и дори външен вид. Нарушаването на процесите на полагане, формиране и развитие на органи и тъкани на плода на клетъчно ниво може да причини малформации, смърт на ембриона и спонтанен аборт.

Какво се случва с ембриона на 1 месец от бременността?

През втората - третата акушерска седмица след оплождането на яйцеклетката се стартира механизмът на клетъчно делене и движение на образуваната зигота по фалопиевата тръба към матката. До края на третата седмица на бременността броят на клетките достига 250, формата на ембриона изглежда като топка с диаметър 0,1 - 0,2 mm. По това време бъдещото бебе все още не е свързано с майка си, то получава хранене от протеиновите съединения на тъканите, както и от вътрешните резерви.

6-8 дни след оплождането ембрионът навлиза в маточната кухина, след още два дни престой в матката, бластоциста първо се прикрепя и след това прониква в лигавицата на матката (ендометриума). Този процес се нарича имплантация..

Имплантация на яйцеклетка

От този момент нататък тялото на жената започва да произвежда хорион гонадотропин - хормон на бременността. Вълните на външните клетки на ембриона са свързани с кръвоносните съдове на матката, впоследствие от тях се образува плацентата. Други външни клетки на морулата водят до развитието на пъпната връв и мембраните. След известно време от вътрешните клетки ще се развият различни тъкани и органи на плода..

На 4 акушерска седмица се образуват три зародишни слоя, от средния лист има нотохорд, кръв, лимфа, кръвоносни съдове, мускули, хрущяли и полови жлези.

Ембрион при 4 гестационна седмица

От него започва образуването на вътрешни органи. Външният зародишен слой поражда образуването на нервната система, кожата, космените фоликули и нокътните плочи. Дихателната и храносмилателната системи се формират от вътрешния зародишен слой.

В края на първия месец от бременността плодът вече има кръвоносни съдове и мъничко сърце, което прави първите си опити за свиване, крайниците започват да се развиват и се появяват очни кухини. Около 21 дни след зачеването бебето започва да развива гръбначния мозък и мозъка. В края на 1 месец от бременността размерът на ембриона се увеличава до 1-1,5 мм, а теглото до 1 грам.

Какво се случва с ембриона на 2 месеца от бременността?

На 5-та седмица от бременността мозъкът, гръдният кош, гръбначният стълб, стомахът и централната нервна система започват да се формират (по това време е важно да започнете да приемате фолиева киселина за нормалното развитие на нервната система). Формират се основните ендокринни органи. Черният дроб вече работи, но засега той е отговорен за хематопоезата. На главата се образуват вдлъбнатини, където в крайна сметка ще се появят очи и уши. Горната устна и носните кухини се оформят по лицето.

Формирането на крайници продължава, появяват се първите зачатъци на ноктите. Сърцето се формира и до края на тази седмица ще започне да бие. Развиват се кръвоносни съдове. Размерът на ембриона е 2-3 мм, а теглото е по-малко от грам.

На 6 гестационна седмица се развиват предната и междинната част на мозъка. Мозъкът, панкреасът, черният дроб, белите дробове, далакът, вътрешното ухо и ларинкса започват да се формират. Настъпва развитие на щитовидната жлеза.

Крайниците се развиват активно и вече е възможно да се разграничат техните участъци - бедрото, подбедрицата и ходилото на краката, и рамото, предмишницата и ръката на ръцете. Също така се появяват червени кръвни клетки - еритроцити. В края на тази седмица ултразвуковата диагностика вече ви позволява да коригирате сърдечния ритъм на бебето. На 6 акушерска седмица дължината на ембриона е 4-5 мм.

7 акушерска седмица е важна с това, че окончателно завършва формирането на пъпната връв и се установява маточно-плацентарното кръвообращение. Сега дишането и храненето на плода ще се извършват поради кръвообращението през съдовете на пъпната връв и плацентата.

Появиха се зачатъците на бъдещите бели дробове, бъбреците са положени, червата активно се развиват и растат, черният дроб е напълно оформен и започва да работи, изпълнявайки основната функция - хематопоезата. През този период и двете полукълба на мозъка продължават да се формират и развиват. На 7-та седмица от бременността бебето има дължина около 10-13 милиметра. Освен това теглото му е около 1,2 g.

На 8-та седмица от бременността опашката вече изчезва. Почти всички системи са създадени и тяхното по-нататъшно развитие продължава. Формира се зрителната система, очите са разположени по-близо едно до друго. Развиват се слуховите органи.

В края на осмата седмица лицето на нероденото дете става познато на човек: очите, покрити с клепачи, носът, ушните уши са добре изразени, образуването на устните завършва. По това време ембрионът достига 2 см, а теглото е 2-3 g.

В края на втория месец мускулната тъкан започва да се развива активно и в края на седмицата мускулите са способни да се свиват. Отбелязва се интензивен растеж на главата, горните и долните крайници, развива се вкостяване на дългите кости на ръцете и краката и черепа. Пръстите се виждат ясно, между тях вече няма кожна мембрана.

Какво се случва с плода на 3 месеца от бременността?

На 9-та седмица от бременността плацентарните съдове се подобряват и утероплацентарният кръвен поток се подобрява. Формира се вестибуларният апарат, продължава развитието на опорно-двигателния апарат. Започва процесът на вкостяване, образуват се ставите на пръстите на краката и ръцете. Ембрионът започва да прави активни движения, сега той може да стиска пръстите си.

Главата започва да се оформя, брадичката е плътно притисната към гърдите. Появяват се клепачите, удължават се багажникът и крайниците. Има промени в сърдечно-съдовата система, сърдечната честота е 140-150 удара в минута.

До 10-та седмица на бременността настъпват две важни събития - полагането на органи е завършено и от този момент бъдещото бебе се нарича плод. Основните органи - черният дроб, бъбреците, белите дробове, червата, са разположени правилно, те само продължават да се подобряват.

Започва синтезът на полови хормони, при момичетата - естроген, при момчетата - тестостерон. На десетата седмица лицето на бебето вече е напълно оформено и подвижно.

Цялото тяло придобива чувствителност и ако плодът не харесва определен дразнител под формата на топлина, болка, студ, тогава лицето се набръчква. Това е резултат от интензивното развитие на нервната система и нейните пътища. Растежът на бебето и формирането на неговите органи напредват с ускорени темпове през този период. По това време тежи около 5 грама и е нараснал до 31-42 мм.

На 11-та седмица от бременността мускулната система активно расте, бебето може да прави няколко прости движения - повдигане на главата, движение на ръцете и краката. Кожата на 11-та акушерска седмица на бременността е прозрачна, през нея ясно се виждат вътрешните органи на бебето.

Сърдечно-съдовата система достига близо до развитието на възрастни до 11 гестационна седмица. Сърцето бие много често - 140 удара в минута. Бебето вече тежи около 11 грама, а размерът е около 5-6 см. Активира се растежът на кръвоносните съдове в плацентата, детето расте бързо и се нуждае от повече хранителни вещества. Оформят се ушите, полагат се космените фоликули.

На 12 акушерска седмица храносмилателната система се подобрява. Червата са удължени по дължина и се вписват в бримки, както при възрастен. Започват периодични контракции - перисталтика. Развитието и усъвършенстването на феталната нервна система продължава.

Мозъкът е с малки размери, но той точно повтаря всички структури на мозъка на възрастен. Подобрени са рефлекторните движения: плодът може да стиска и разхлабва пръстите в юмрук, хваща палеца и активно го засмуква. По това време детето започва да регистрира единични дихателни движения.

На 13 акушерска седмица основните органи и системи на плода вече са оформени и плодът придобива облика на малко човече. По това време бебето има оформени клепачи, гениталиите на детето се различават и може да се определи пола на детето. Подобряването на храносмилателната и нервната система продължава.

Ембрионите на млечните зъби започват да се появяват под горната и долната челюст. Дължината на плода до края на седмицата е 10-12 см, а теглото е повече от 20 грама. Пропорциите на тялото започват да се променят: горните и долните крайници и багажника се удължават, размерите на главата вече не са толкова големи по отношение на тялото. В края на третия месец започва по-безопасен период за плода, тъй като с края на втория критичен период на бременността заплахата от спонтанен аборт значително намалява.

Заплахи и рискове през първия триместър

Както вече споменахме, първият триместър е най-опасният период за бъдещ плод. През този период има три критични периода на бременност наведнъж. По време на определени периоди от бременността в клетките и тъканите протичат активни процеси, докато метаболизмът се увеличава значително и ако плодът има патологични аномалии или здравето на бъдещата майка не е нормално, тогава съществува риск бременността да бъде прекъсната.

Всеки триместър има свои критични периоди и съответните причини за появата на заплахи за бременността. Първите рискове започват през втората и третата акушерска седмица след оплождането на яйцеклетката. Тъй като бременността може да не настъпи поради причини като: травма или аномалии в структурата на вътрешния слой на матката (ендометриум), предишни неуспешни аборти и бременности, наличие на миома, кисти, тумори, белег на матката след цезарово сечение.

Вторият критичен период е 4, 5, 6 седмици. През този период настъпва активно клетъчно делене, полагане на зародишни слоеве, формиране на органи и системи на бъдещия плод. По време на органогенезата често се появяват хромозомни аномалии и патологии на развитието на плода, които са несъвместими с живота, замразена бременност, спонтанен аборт и извънматочна бременност. Има няколко причини за прекъсване на бременност:

 • ЗППП
 • захарен диабет и други заболявания, които застрашават бременността
 • стрес, нервен шок и безпокойство
 • лекарства
 • лоши навици
 • тежка физическа активност
 • изменението на климата
 • прегряване или хипотермия
 • ранен полет
 • вредни условия на труд (радиация)
 • интензивни спортни тренировки
 • липса на важни за бременната жена витамини и минерали: йод, фолиева киселина, витамин Е и др..
 • остри инфекциозни заболявания и др..

Третият критичен период е 8, 9, 10, 11 и 12 седмици. По това време основната причина за прекъсването се счита за хормонален дефицит, който нарушава процеса на образуване на плацентата. Това състояние може да бъде свързано с намалена работа на жълтото тяло на яйчниците, неправилно функциониране на хипофизната или щитовидната жлеза, намаляване на количеството произведен прогестерон в организма, увеличаване на количеството мъжки полови хормони, което води до намаляване на естрогена.

Правилното хранене през първия триместър

Правилното хранене е преди всичко важно за нероденото дете, защото какво ще бъде здравето на бебето зависи до голяма степен от това дали то ще има достатъчно хранителни вещества, витамини и минерали. За развитие бебето се нуждае от строителни материали като:

 • Протеини. Това са строителни материали за тялото, поради което са толкова важни, докато чакат бебето. Протеините са от растителен и животински произход.
 • Мазнини. Насърчаване на производството на енергия, са пряк източник на това. Те също играят важна роля в усвояването на някои витамини. Но не трябва да ги злоупотребявате, за да не навредите на здравето си..
 • Въглехидратите също са част от енергийния компонент, допринасят за добра работоспособност и производителност и помагат за придобиване на усещане за ситост..

Следователно диетата на бременна жена трябва да бъде разнообразна, но е важно да подходите отговорно към вашата диета и от първите седмици е необходимо да откажете такива вредни хранителни продукти за бременна жена, като:

 • Пушени и обезмаслени колбаси, шунка, колбаси;
 • Суши и някои видове риба (риба тон, камбала, лаврак, скумрия, раци);
 • Алкохол;
 • Гъби;
 • Домашни препарати;
 • Удобни храни и бързо хранене;
 • Маргарин;
 • Кафе и силен чай;
 • Фабрични сладкиши, сладкиши, торти и сладкиши;
 • Газирани напитки.

В големи количества, вредни: цитрусови плодове, мед; шоколад, ягоди, ядки, фъстъци, магданоз, цвекло, мента, скариди, раци, калмари, миди, хайвер, черен дроб, майонеза, кетчуп, соев сос, сол, грозде, сладкиши, минерална газирана вода, шипки, канела, целина.

Включете в диетата храни, които са разрешени за консумация:

 • Нискомаслени сортове риба и месо;
 • Спанак, салата;
 • Ферментирали млечни продукти (класически огурт, извара, кефир, ферментирало печено мляко и др.);
 • Пълнозърнест хляб, пълнозърнест хляб с трици;
 • Зърнени храни;
 • Сирена;
 • Супи;
 • Зеленчуци (броколи, домати, краставици, чушки, карфиол, тиквички и др.);
 • Плодове (с изключение на екзотични);
 • Сушени плодове, отвара от сушени плодове;
 • Бобови растения;
 • Аспержи;
 • Нарязани и пилешки яйца;
 • Маслини, слънчоглед, царевица и масло.

Преди да купите, обърнете внимание на състава, не купувайте продукта, ако той съдържа: консерванти, оцветители, хидрогенирани мазнини, подобрители на вкуса и аромата, регулатори на киселинността и емулгатори. Преди да консумирате храна, внимателно погледнете срока на годност, не консумирайте храни със срок на годност.

Анализи и изследвания през първия триместър

На 6 - 7 седмица от бременността, бъдещата майка може да посети гинеколог за първи път. По време на първото посещение на лекар, бременната жена ще бъде интервюирана, ще бъде съставена анамнеза, гестационната възраст и датата на раждане. В допълнение, лекарят ще: претегли, измери височината, ще определи индекса на телесна маса (ИТМ), ще измери кръвното налягане (BP) и размера на таза, ще изследва шийката на матката върху огледалата, ще направи ръчен преглед на вагината, ще даде указания за тестове.

Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация № 572 от 1 ноември 2012 г. основният обхват на изследването на бременни жени включва:

 • общ анализ на урина и кръв;
 • кръвна група и Rh фактор (с отрицателен Rh фактор съпругът също дарява кръв за групата и Rh фактора);
 • биохимичен кръвен тест (общ протеин, урея, креатинин, глюкоза, чернодробни ензими (AST, ALT), общ билирубин, директен билирубин, общ холестерол);
 • коагулограма или съсирване на кръвта (фибриноген, тромбоцити, тромбоцитна агрегация, време на съсирване, време на кървене, протромбинов индекс, APTT - активирано частично тромбопластиново време);
 • кръв за сифилис (реакция на RW);
 • кръв за ХИВ инфекция и вирусен хепатит (В и С);
 • цитонамазка от влагалището и от шийката на матката за микрофлора (гъбички и гонококи) и цитологично изследване;
 • преглед за генитални инфекции (по показания): хламидия, друга уреаплазмоза;
 • кръв за рубеола и токсоплазмоза (откриване на антитела от тип М и G).

На 11-14 седмица се провежда първият скринингов ултразвук, който: определя гестационната възраст и изчислява приблизителната дата на раждането; оценява растежа и развитието на плода; оценява маточната кухина и придатъците, както и вътрешния фаринкс за наличие на заболявания, които застрашават бременността, изследва плода за вродени аномалии, като синдром на Даун и други патологии. В деня след ултразвука бременната жена прави двоен тест (PAPP-A, hCG). Това е кръвен тест от вена, който позволява да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода.

В период от 10 седмици най-често се регистрира бременна жена. На рецепцията лекарят ще оцени резултатите от изследванията на кръв, урина и цитонамазка и ще определи тактиката на управление на бременната жена, като вземе предвид получените тестове и заключенията на други специалисти. Трябва да имате паспорт, медицинско застрахователно свидетелство и осигурително пенсионно удостоверение (SNILS). През целия първи триместър бременната жена посещава лекар веднъж на всеки три до четири седмици. 2-3 дни преди да посетите лекар, трябва да предадете урина за анализ.

Препоръки за бъдещата майка в ранните етапи

 • Не приемайте сами лекарства, особено опасни са антибиотиците, антидепресантите, транквилантите, хапчетата за сън. Дори безвредните лекарства могат да попречат на развитието на плода. Изключение прави фолиевата киселина в доза от 400 mcg дневно, необходимо е, за да се предотврати дефект на нервната тръба при дете. Ако приемате витаминни комплекси за бременни жени, които вече съдържат фолиева киселина, тогава не е необходимо да го приемате отделно.
 • Въздържайте се от секс, ако вие и вашият партньор сте имали нелекувани полово предавани болести преди бременността. Ако сте имали или в момента кървяте или розово-кафяви вагинални секрети, тогава вашият гинеколог може да ви забрани да правите любов за известно време, вземете го на сериозно.
 • Не се слънчеви бани на слънце;
 • Стойте далеч от включената микровълнова фурна;
 • Спазвайте ежедневието. Трябва да спите поне 8 часа на ден;
 • Не вдигайте тежки предмети, намалявайте физическата активност и спорта.

Избягвайте контакт с вредни химикали. Избягвайте силните препарати, почистващи препарати, лакове и други домакински химикали.

 • Необходимо е напълно да се изключат: алкохол, активно или пасивно пушене, употребата на вредни продукти;
 • Опитайте се да не лежите по корем, особено след 8-9 седмици;
 • Не кръстосвайте крака, носете удобни обувки с малък и стабилен ток;
 • Купете дрехи за бременни жени, коремът на 3 месеца вече е достатъчно голям за обичайните дрехи;
 • Купувайте лекарства за стрии, не забравяйте да се грижите ежедневно за кожата си, за да избегнете стрии.
 • Вземете възглавница за бременни жени, още няколко седмици и ще ви бъде много полезна;
 • Бъдете по-често на чист въздух и проветрявайте стаята;
 • Не посещавайте места с много хора, когато има шанс да настинете по време на бременност, ако имате симптоми на ТОРС, консултирайте се с лекар;
 • Не посещавайте бани и сауни, високите температури на въздуха могат да провокират спонтанен аборт;
 • Избягвайте стреса. Опитайте се да поддържате равномерно, спокойно, оптимистично настроение.
 • Не прекарвайте много време на компютъра и телефона, доказано е, че лъчението от мобилен телефон и Wi-Fi мрежа е опасно за бременни жени.
 • обратно към съдържанието ↑