Диета преди скрининг

Общи правила

Пренаталният скрининг, провеждан през I-II триместър на бременността, се отнася до методи за изследване, които позволяват в ранните етапи на бременността да се извърши цялостна оценка на развитието на плода и своевременно да се идентифицира рисковата група за анормално развитие на плода и раждането на дете с хромозомни аномалии.

Пълният комбиниран скрининг за първите два етапа на бременността включва:

 • Пренатален скрининг за първия триместър на 11 седмици - 14 седмици от бременността (към датата на последната менструация). Включва ултразвук (маркери от първия триместър са наличието на носна кост, париетално-опашната кост на плода и дебелината на яката) и биохимичен скрининг - двоен тест, включващ кръвен тест за човешки хорион хормон (hCG) и плазмен протеин А (PAPP-A).
 • Пренатален скрининг на втория триместър (в периода от 16 до 20 седмици от бременността). Включва ултразвук (позволява ви да проучите подробно всички системи и органи на детето, за да изключите повечето аномалии в развитието на плода - дефекти на сърдечно-съдовата и пикочната система, мускулно-скелетната система, лицето и мозъка) и троен биохимичен тест (кръвен тест за hCG, алфа-фетопротеин ( AFP) и свободен естриол).
 • Компютърна обработка на получените резултати и изчисляване на генетичния риск, като се вземат предвид много фактори (възраст на жената, наличие на хронични заболявания, тегло, наследствени заболявания в семейството, наличие на токсикоза). Трябва да се разбере, че получените резултати определят само вероятните рискове и не са основа за диагноза. Ако обаче има висок риск от развитие на патология, се назначава генетик и, ако е необходимо, допълнителни изследвания.

Как правилно да се подготвите за прегледи и предписва ли се диета преди скрининга?

Всяка диета преди скрининг на 1 триместър в класическия смисъл на това определение не е предписана, но за да се получат най-информативни и надеждни резултати, се препоръчва да се спазват определени хранителни правила.

Ултразвук - ако изследването се извършва трансвагинално (сензорът се намира във влагалището), не се изисква специална подготовка. За трансабдоминално изследване (сондата е в контакт с коремната стена), пикочният мехур трябва да се напълни с течност. За целта се препоръчва да не уринирате 3-4 часа преди процедурата или да пиете 0,5 литра негазирана вода за 1-1,5 часа и час и половина. Пиенето на силен чай и кафе не се препоръчва, тъй като това може да повлияе на информационното съдържание на процедурата.

Биохимичен скрининг - извършва се само след ултразвуково сканиране, което позволява надеждно да се установи гестационната възраст, тъй като количествените показатели на биохимичните анализи до голяма степен зависят от точната продължителност на бременността и скоростта на показателите се променят ежедневно. Вземането на кръвни проби трябва да се извършва само на гладно, което трябва да бъде предшествано от глад в продължение на 6-10 часа преди процедурата. За точността на анализа се препоръчва да се спазват някои ограничения в диетата в продължение на няколко дни преди първия скрининг.

Трябва да изключите приема на мазни меса и месни продукти (пушени меса, бекон, бекон, свинска мас, колбаси, консерви), животински и кулинарни мазнини, маргарин, мазни храни, шоколад, морски дарове, ядки, пилешки яйца. Не се препоръчва да се ядат пържени храни, подправки и подправки, както и храни, които увеличават газообразуването в червата (всички видове бобови растения, ръжен хляб, зеле). Забранено е приемането на силно газирани и кофеинови напитки (какао, чай, кафе).

Диетата трябва да включва варено пилешко месо, растителни масла, зърнени храни, масло, пресни и варени зеленчуци, мед, тестени изделия. Трябва да се разбере, че скринингът през I триместър на бременността не позволява да се разкрият 100% от хромозомните аномалии, следователно е необходим скрининг през втория период на бременността.

Диетата преди скрининга за втория триместър не е коренно различна.

Ултразвук - по това време не се изисква подготовка за изследването, тъй като червата, дори и в присъствието на газове, вече са зад матката и не е необходимо наличието на течност в пикочния мехур, тъй като околоплодните течности присъстват в матката.

Биохимичен скрининг - 3 дни преди предписаната процедура, всички храни с подчертан алергичен потенциал трябва да бъдат изключени от диетата, дори ако не сте човек със свръхчувствителност към алергени (морски дарове, цитрусови плодове, шоколад, пилешки яйца, млечни продукти, ядки, плодове и др. червени и жълти зеленчуци, пушени меса и много мазни ястия).

Всички други хранителни ограничения са в съответствие с препоръките за хранене по време на биохимичния скрининг през 1-ви триместър. Вземането на кръв на гладно, последното хранене трябва да бъде 8-12 часа преди процедурата.

Изследванията, проведени през второто тримесечие, дават възможност за точна оценка на всички рискове от раждането на дете с вътрематочна патология на развитието. Трябва да се има предвид, че ненадеждните резултати от теста могат да бъдат в случаи на затлъстяване, захарен диабет, IVF, в случай на многоплодна бременност при жена.

Разрешени продукти

Диетата преди скрининг за 1-ви и 2-ри триместър включва варено пиле, първокласни тестени изделия, зърнени храни, приготвени във вода (елда, ориз, пшеница), бисквити от бял хляб, сладък чай със сладко, пшеничен хляб, различни сокове, минерална вода, плодови напитки, плодови напитки, зеленчуци и плодове с нечервен и оранжев цвят - круши, ябълки, сливи, сини сливи.

Подготовка за прожекция: Не знаех много неща, иначе щях да ям шоколадово блокче)

1 прожекция. Притеснен съм. Приготвям се. Намерих интересна статия.

Скринингът на 1-ви триместър е диагностично проучване, което се провежда за бременни жени в риск от 10 до 14 седмици.

Това е първото от двете скринингови наблюдения, което ви позволява да определите с голяма точност колко висок е рискът от раждане на болен плод.

Такъв преглед се състои от две части - кръводаряване от вена и ултразвуково сканиране. Въз основа на тях, отчитайки много от вашите индивидуални фактори, генетикът прави своята присъда.

Кой трябва да бъде скриниран за 1 триместър


Много е важно следните жени да се подложат на проучването:

 • са тясно свързани с бащата на детето
 • които са имали 2 или повече спонтанни аборта (преждевременно раждане)
 • имали замразена бременност или мъртво раждане
 • жената е претърпяла вирусно или бактериално заболяване по време на бременност
 • има роднини, страдащи от генетични патологии
 • тази двойка вече има дете със синдром на Патау, синдром на Даун или други
 • имаше епизод на лечение с лекарства, които не могат да се използват по време на бременност, дори ако са предписани за жизнени показатели
 • бременна над 35 години
 • и двамата бъдещи родители искат да проверят вероятността от болен плод.

Какво търсите при първия ултразвуков скрининг по време на бременност


Какво гледат на първата прожекция? Изчислява се дължината на ембриона (това се нарича кокцигеално-теменна големина - CTE), големината на главата (нейната обиколка, бипариетален диаметър, разстоянието от челото до тила).

Първият скрининг показва симетрията на мозъчните полукълба, наличието на някои от неговите структури, които са задължителни в този период. Погледнете и 1 скрининг:

 • дълги тръбни кости, измерва се дължината на раменната кост, бедрената кост, предмишницата и подбедрицата
 • дали стомахът и сърцето са на определени места
 • размера на сърцето и съдовете, излизащи от тях
 • размер на корема.

Каква патология разкрива това изследване?

Първият скрининг за бременност е информативен по отношение на откриването:

 • патология на зачатъка на централната нервна система - нервна тръба
 • Синдром на Патау
 • омфалоцеле - пъпна херния, когато различен брой вътрешни органи са разположени извън коремната кухина и в херниалната торбичка над кожата
 • Синдром на Даун
 • триплоидия (тройна група хромозоми вместо двойна)
 • Синдром на Едуардс
 • Синдром на Смит-Опиц
 • синдром на де Ланге.

Условия на изследване

Кога трябва да се направи първият скрининг? Времето за диагностициране на 1 триместър е много ограничено: от първия ден на 10-та седмица до 6-ия ден на 13-та седмица. По-добре е да направите първия скрининг в средата на този диапазон, на 11-12 седмици, тъй като грешка в изчисленията значително намалява точността на изчислението.

Вашият лекар трябва още веднъж внимателно и задълбочено, в зависимост от датата на последната менструация, да изчисли колко дълго трябва да се подложите на първия преглед от този вид..

Как да се подготвим за проучването

Скринингът през първия триместър се извършва на два етапа:

Като се има предвид двуетапното проучване, подготовката за първото проучване включва:

 • пълнене на пикочния мехур - преди 1 ултразвуков скрининг
 • на гладно поне 4 часа преди вземане на кръв от вена.

Освен това е необходима диета преди диагностицирането на 1 триместър, за да може кръвният тест да даде точен резултат. Състои се в изключване на приема на шоколад, морски дарове, месо и мазни продукти в деня, преди да планирате да посетите https://www.baby.ru/goto? Url = http% 3A% 2F% 2Fuzilab.ru% 2Fprenatalnaya-diagnostika% 2Fskriningovoe -uzi-pri-beremennosti.html по време на бременност.

Ако планирате (а това е най-добрият вариант за провеждане на перинатална диагностика на 1-ви триместър) да се подложите на ултразвукова диагностика и да дарите кръв от вена за един ден, трябва:

 • през целия предходен ден си отказвайте алергенни продукти: цитрусови плодове, шоколад, морски дарове
 • изключете напълно мазни и пържени храни (1-3 дни преди проучването)
 • преди проучването (обикновено се дава кръв за скрининг за 12 седмици преди 11:00), отидете до тоалетната сутрин, след това или не уринирайте 2-3 часа, или час преди процедурата, изпийте половин литър вода без газ. Това е необходимо, ако изследването ще се извършва през корема
 • ако ултразвуковата диагностика се извършва с вагинален сензор, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър няма да включва пълнене на пикочния мехур.

Как се прави изследването


Как се прави изследване за малформации през 1 триместър?

Подобно на прегледа от 12 седмици, той се състои от два етапа:

 1. Ултразвуков скрининг по време на бременност. Може да се извършва както вагинално, така и през корема. Не се чувства по-различно от ултразвуковото сканиране на 12 седмици. Разликата е, че се извършва от сонолози, които се специализират специално в пренаталната диагностика, използвайки оборудване от висок клас.
 2. Вземане на кръв от вена в количество от 10 ml, което трябва да се извърши на гладно и в специализирана лаборатория.

Как се провежда скрининговата диагностика за първия триместър? Първо преминавате през https://www.baby.ru/goto?url=http%3A%2F%2Fuzilab.ru%2Fprenatalnaya-diagnostika%2Fpervoe-uzi-pri-beremennosti.html. Обикновено се извършва трансвагинално.

За да завършите проучването, ще трябва да се съблечете от кръста надолу, да легнете на дивана със свити крака. Лекарят много внимателно ще вкара тънък специален сензор във презерватива във влагалището ви; по време на прегледа той ще бъде леко раздвижен. Не боли, но след като разгледате този или следващия ден, може да откриете малко количество зацапвания върху подложката.

Как се прави първият скрининг на трансабдоминален трансдюсер? В този случай или се събличате до кръста, или просто повдигате дрехите, така че да отворите стомаха си за преглед. С този ултразвуков скрининг за 1 триместър сензорът ще се движи по корема, без да причинява болка или дискомфорт.

Как се провежда следващият етап от проучването? С резултатите от ултразвука отивате да дарите кръв. Там ще изясните и някои данни, които са важни за правилната интерпретация на резултатите..

Няма да получите резултати веднага, но след няколко седмици. Така се провежда първият скрининг за бременност.

Декодиране на резултатите

1. Нормални ултразвукови данни

Дешифрирането на първия скрининг започва с тълкуване на ултразвукови диагностични данни. Ултразвукови стандарти:

Кокцигеално-париетален размер (КТЕ) на плода

При скрининг на 10 седмици, този размер е в следния диапазон: от 33-41 mm през първия ден от 10 седмици до 41-49 mm - на 6 дни от 10 седмици.

Скрининг 11 седмици - CTE норма: 42-50 mm на първия ден от 11 седмици, 49-58 - на шестия му ден.

По време на бременност от 12 седмици този размер е: 51-59 mm на 12 седмици точно, 62-73 mm - в последния ден от този период.

2. Дебелината на областта на яката

Ултразвукови честоти от 1 триместър за този най-важен маркер на хромозомни патологии:

 • на 10 седмици - 1,5-2,2 мм
 • скрининг за 11 седмици е представен с норма от 1,6-2,4
 • на 12-та седмица тази цифра е 1,6-2,5 мм
 • на 13 седмици - 1,7-2,7 мм.

3. Носна кост

Дешифрирането на ултразвук от 1-ви триместър задължително включва оценка на носната кост. Това е маркер, благодарение на който е възможно да се предположи развитието на синдрома на Даун (за това се прави скрининг на 1-ви триместър):

 • на 10-11 седмица тази кост вече трябва да бъде открита, но размерът й все още не е оценен
 • скрининг на 12 седмици или една седмица по-късно показва, че тази кост е най-малко 3 mm в норма.

4. Пулс

 • на 10 седмици - 161-179 удара в минута
 • на 11 седмици - 153-177
 • на 12 седмици - 150-174 удара в минута
 • на 13 седмици - 147-171 удара в минута.

5. Бипариетален размер

Първото скринингово проучване по време на бременност оценява този параметър в зависимост от периода:

 • на 10 седмици - 14 мм
 • 11 - 17 мм
 • скринингът за 12 седмици трябва да покаже резултат от поне 20 mm
 • на 13 седмици BPD е средно 26 mm.

Според резултатите от ултразвук от 1 триместър се преценява дали има маркери на фетални аномалии. Също така се анализира на какъв период съответства развитието на бебето. В края се прави заключение дали е необходим следващият скринингов ултразвук през втория триместър.

Можете да поискате да запишете видео с ултразвук от 1 триместър. Също така имате пълното право да получите снимка, тоест разпечатка на изображението, която е или най-успешната (ако всичко е нормално), или най-ясно демонстрира откритата патология.

Какви са нормите на хормоните, определени от 1 скрининг

Скринингът през първия триместър не само оценява резултатите от ултразвуковата диагностика. Вторият, не по-малко важен етап, по който се преценява дали плодът има сериозни дефекти, е хормонална (или биохимична) оценка (или кръвен тест през 1-ви триместър). И двете стъпки представляват генетичен скрининг.

1. Хорион гонадотропин

Това е хормонът, който оцветява втората лента от домашния тест за бременност. Ако скринингът през първия триместър разкрие намаляване на нивото му, това показва патология на плацентата или повишен риск от синдром на Едуардс.

Повишеното ниво на hCG при първия скрининг може да показва повишен риск от развитие на синдром на Даун при плода. Въпреки че е с близнаци, този хормон също се увеличава значително.

Първият скрининг по време на бременност: скоростта на този хормон в кръвта (ng / ml):

 • 10 седмици: 25.80-181.60
 • 11 седмица: 17.4-130.3
 • декодирането на перинаталното проучване от 1 триместър на 12 седмици спрямо hCG показва, че цифрата от 13,4-128,5 е нормална
 • на 13 седмици: 14.2-114.8.

2. Свързан с бременността протеин А (PAPP-A)

Този протеин обикновено се произвежда от плацентата. Концентрацията му в кръвта се увеличава с увеличаване на бременността..

Как да разберем данните


Програмата, в която се въвеждат данните от ултразвуковата диагностика от първия триместър, както и нивото на горните два хормона, изчислява показателите за анализ. Те се наричат ​​„рискове“. В този случай декодирането на резултатите от скрининга за 1-ви триместър се записва под формата не в нивото на хормоните, а в такъв показател като "MoM". Това е коефициент, който показва отклонението на стойността за дадена бременна жена от определена изчислена медиана.

За да се изчисли MoM, показателят на хормон се разделя на средната стойност, изчислена за дадено място за дадена гестационна възраст. Нормите на MoM при първия скрининг са от 0,5 до 2,5 (при близнаци, тризнаци - до 3,5). Идеална стойност на MoM близо до "1".

Индикаторът MoM се влияе от възрастовия риск при скрининг на 1-ви триместър: тоест сравнението не е само с изчислената медиана в този период на бременността, но с изчислената стойност за дадена възраст на бременната жена.

Междинните резултати от скрининг през първия триместър обикновено показват количеството хормони в MoM единици. И така, формулярът съдържа записа "hCG 2 MoM" или "PAPP-A 1 MoM" и т.н. Ако MoM е 0,5-2,5, това е нормално.

Счита се, че патологията е нивото на hCG под 0,5 средни нива: това показва повишен риск от синдром на Едуардс. Увеличението на hCG над 2,5 средни стойности показва повишен риск от синдром на Даун. Намаляването на PAPP-A под 0,5 MoM показва, че съществува риск по отношение на двата горни синдрома, но увеличаването му не означава нищо.

Има ли рискове в научните изследвания

Обикновено резултатите от диагнозата от първия триместър завършват с оценка на степента на риска, която се изразява като част (например 1: 360 за синдрома на Даун) за всеки синдром. Именно тази фракция се чете така: при 360 бременности със същите резултати от скрининга се ражда само 1 бебе с патология на Даун.

Дешифриране на стандартите за скрининг за 1 триместър. Ако детето е здраво, рискът трябва да бъде нисък и резултатите от скрининговия тест трябва да бъдат описани като „отрицателни“. Всички числа след фракцията трябва да са големи (повече от 1: 380).

Лошият първи скрининг се характеризира с „високорисков“ запис в заключението, ниво 1: 250-1: 380, а резултатите от хормоните са под 0,5 или повече от 2,5 средни стойности.

Ако скринингът за първи триместър е лош, ще бъдете помолени да посетите генетик, който решава как да продължи:

 • да ви възложи втори тест, след това —https: //www.baby.ru/goto? url = http% 3A% 2F% 2Fuzilab.ru% 2Fprenatalnaya-diagnostika% 2Fskrining-3-trimestra.html
 • предлагат (или дори настояват) за инвазивна диагноза (вземане на проби от хорионни ворсинки, кордоцентеза, амниоцентеза), въз основа на която ще се реши въпросът дали тази бременност трябва да се удължава.

Какво влияе върху резултатите

Както при всяко проучване, има фалшиво положителни резултати от първото перинатално проучване. И така, за:

 • IVF: резултатите от hCG ще бъдат по-високи, PAPP - 10-15% по-ниски, показателите на първия скринингов ултразвук ще увеличат LHR
 • затлъстяване на бъдещата майка: в този случай нивата на всички хормони се увеличават, докато при ниско телесно тегло, напротив, те намаляват
 • скрининг за 1 триместър за близнаци: скоростта на резултатите за такава бременност все още не е известна. Следователно, оценката на риска е трудна; възможна е само ултразвукова диагностика
 • захарен диабет: 1-вият скрининг ще покаже намаляване на нивото на хормоните, което не е надеждно за интерпретацията на резултата. В този случай скринингът за бременност може да бъде отменен
 • амниоцентеза: скоростта на перинаталната диагноза не е известна, ако манипулацията е извършена през следващата седмица преди даването на кръв. Необходимо е да се изчака по-дълъг период след амниоцентезата, преди да се подложи на първия перинатален скрининг на бременни жени..
 • психологическото състояние на бременната жена. Много хора пишат: „Страхувам се от първата прожекция“. Това също може да повлияе на резултата и то непредсказуемо.

Някои особености в патологията

Първият скрининг на бременност за фетална патология има някои характеристики, които лекарите по ултразвукова диагностика виждат. Помислете за перинаталния скрининг на тризомии като най-честата патология, открита при това изследване..

1. Синдром на Даун

 1. при повечето фетуси носната кост не се вижда на 10-14 седмици
 2. от 15 до 20 седмици тази кост вече е визуализирана, но е по-къса от нормалното
 3. изглади контурите на лицето
 4. с доплерометрия (в този случай може да се извърши дори в този период), се отбелязва обратен или друг патологичен кръвен поток във венозния канал.

2. Синдром на Едуардс

 1. тенденция към намаляване на сърдечната честота
 2. имате пъпна херния (омфалоцеле)
 3. не се виждат кости от носа
 4. вместо 2 артерии на пъпната връв - една

3. Синдром на Патау

 1. почти всеки има сърцебиене
 2. нарушено развитие на мозъка
 3. развитието на плода се забавя (несъответствие на дължината на костите с термина)
 4. нарушение на развитието на някои части на мозъка
 5. пъпна херния.

Къде да уча

Къде се прави скринингът за 1 триместър? Много перинатални центрове, медицински генетични консултации и частни клиники провеждат това проучване. За да изберете къде да получите скрининг, вижте дали има лаборатория в клиниката или близо до нея. Препоръчително е да го приемате в такива клиники и центрове..

Например в Москва CIR се доказа добре: провежда и скрининг на 1-ви триместър може да се направи в този център.

Ултразвуков скрининг на 1-ви триместър: средната цена е 2000 рубли. Цената на първото перинатално проучване (с определяне на хормони) е около 4000-4100 рубли.

Колко струва скринингът за I триместър по вид на теста: ултразвук - 2000 рубли, определяне на hCG - 780 рубли, анализ за PAPP-A - 950 рубли.

Прегледи на скрининга за 1 триместър. Много жени са недоволни от качеството на направеното изчисление: от случаите, когато е определен „висок риск“, често се отбелязва раждането на напълно здраво бебе. Дамите пишат, че е най-добре да се намери висококвалифициран специалист по перинатална ултразвукова диагностика, който да потвърди или разсее съмненията относно здравето на бебето..

По този начин, скринингът на 1-ви триместър е диагноза, която помага в някои случаи да се идентифицира най-тежката фетална патология в ранните етапи. Той има свои собствени характеристики на подготовка и провеждане. Тълкуването на резултатите трябва да се извършва, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на жената..

Какво да не се яде преди скрининга за 1 триместър

Скрининг през първия триместър

Всяка жена, която знае какво е бременност, разбира, че ултразвуковият (ултразвуков) скрининг на 1-ви триместър е най-вълнуващото и важно събитие, което никога не трябва да се пропуска. Резултатите от скрининга през първия триместър показват липсата (или присъствието) на вродени малформации на бебето. Провежда се за период от 11-13 седмици.

Как се прави скринингът за 1 триместър??

В посочения час жената се подлага на цялостен преглед. Състои се не само от ултразвуково сканиране (за да се определи как бебето се развива физически и външно), но и в анализ на кръвта на майката. Това се прави, за да се идентифицират възможни промени, характерни за някои малформации на плода (по-специално, синдром на Даун, Едуардс, както и нарушения в развитието на нервната система и други органи и системи). Ултразвукът по правило измерва размера на цервикалната гънка, отклоненията от нормата на които са признак на вродени заболявания. Също така се изследва как се осъществява кръвният поток на детето, работи сърцето му и колко дълго е тялото му. Поради тази причина подобно изследване се нарича "двоен тест". Периодът от 11-13 седмици на бременността е важен, защото ако внезапно се установят някакви отклонения, бъдещата майка ще може да реши да прекъсне бременността.

Подготовка за скрининга за 1 триместър

Най-важният елемент от подготовката е изборът на клиника, която трябва да бъде оборудвана с най-доброто и чувствително оборудване. Преди да се подложите на ултразвуково изследване, в повечето случаи просто трябва да напълните пикочния мехур (изпийте ½ литър вода един час преди прием), но в съвременните клиники трансвагиналните сензори не изискват това неудобство, което не изисква пикочния мехур да е пълен. Напротив, за трансвагинален ултразвук първо трябва да изпразните пикочния мехур (няколко минути преди приема). Така производителността ще бъде по-висока.

За да дарите кръв от вена, трябва да се въздържате от ядене най-малко 4 часа преди вземане на проби, въпреки че е оптимално да го дарявате сутрин на гладно. Също така трябва да се придържате към специална диета за максимална точност на резултата, а именно: въздържайте се от мазнини, месо, шоколад и морски дарове. Диетата преди скрининга за 1 триместър е много важна, тъй като всички възможни грешки ще бъдат тълкувани не в полза на детето.

Биохимичният скрининг на I триместър, чиито норми се определят изчерпателно за всеки индикатор, се състои от анализ за:

 1. HCG (човешки хорион гонадотропин), което прави възможно откриването на синдрома на Даун или наличието на близнаци - с увеличаването му, както и спиране в развитието на плода - с намаляването му.
 2. Протеин А, произведен от плацентата, който трябва да нараства непрекъснато с развитието на плода.

Индикаторите за скрининг за 1 триместър (нормите за hCG зависят от седмицата, когато се прави анализът) са както следва:

 • 25,8 до 181,6 ng / ml на седмица 10;
 • от 17,4 до 130,3 ng / ml - на 11 седмици;
 • от 13,4 до 128,5 ng / ml - на 12 седмици;
 • от 14,2 до 114,8 ng / ml - на 13 седмици.

Ако и вие, както повечето майки, се преглеждате през първия триместър на 12-та седмица, резултатите от ултразвука ще бъдат както следва:

 • опашната кост-темен размер - от 51 до 73 мм;
 • дебелина на яката - от 1,6 до 2,7 мм;
 • носна кост - най-малко 3 mm;
 • сърдечна честота - 150 до 174 удара в минута.

Генетичният скрининг за 1 триместър не трябва да внушава страх, защото именно това ви позволява да откажете да носите еднозначно дефектен плод или да свикнете с идеята, че той ще бъде специален. В този случай решението в полза на тази или онази опция се взема изключително от родители, които са преминали през перинатален скрининг през 1 триместър.

Първи скрининг по време на бременност: кога и как го правят, дешифриране на резултатите, нормите и отклоненията

Всички двойки, които планират скоро да станат родители, искат да повярват, че ще имат здраво бебе. За да им дадат такава увереност, лекарите предлагат процедури, които им позволяват да видят норми и отклонения в развитието на детето..

Те включват пренаталния първи скрининг по време на бременност - това е името на цял комплекс от медицински лабораторни и ултразвукови изследвания, насочени към идентифициране на патологии на плода и плацентата. Не е задължително, но се препоръчва за всички.

Основната цел на първия скрининг е да се идентифицират малформации в плода и плацентата на най-ранните (до 14 седмици) етапи на бременността. Тя ви позволява да откриете:

 • степента на риск от патологични промени;
 • генетични аномалии, които не могат да бъдат коригирани: синдром на Даун. Едуардс. Патау. де Ланге, Смит-Опиц;
 • пъпна херния. омфалоцеле;
 • патологии на нервната тръба: менингоцеле, енцефалоцеле, менингомиелоцеле;
 • вместо двойна - троен набор от хромозоми, тоест триплоидия;
 • физиологични дефекти при формирането на органи и системи на малък организъм.

Първият скрининг не разкрива конкретно заболяване на плода, но посочва типичните маркери за него, ако има такива. Въз основа на резултатите от него, без допълнителни изследвания, диагнозата не се поставя по време на бременност. Лекарите могат да имат само подозрения, които трябва да бъдат потвърдени или опровергани с помощта на инвазивни лабораторни техники. Тази процедура задължително се предписва на жени, които са изложени на риск.

Терминология. Медицинското понятие "скрининг" произлиза от английската дума "скрининг", което се превежда като "подбор, скрининг, сортиране".

Първият скрининг не е задължителен за всички. Предписва се на онези бъдещи майки, които са изложени на риск от развитие на вътрематочни патологии. Индикациите за това проучване са:

 • възраст след 35 години;
 • наличието на наследствени заболявания;
 • вирусни заболявания, прехвърлени по време на ранна бременност;
 • предишно замръзване на плода, мъртво раждане;
 • тясно свързан брак;
 • употребата на лекарства и лекарства, забранени по време на бременност;
 • алкохолизъм;
 • раждането на първите деца с генетични увреждания;
 • вредни условия на труд;
 • спонтанни аборти, аборти в миналото.

Първият скрининг може да се извърши и ако самата двойка изрази желание да се увери, че всичко е наред с детето им. Процедурата включва 2 теста за бременност - ултразвуково сканиране и кръвен тест (в този случай се взема от вена).

Според буквата на закона. Има заповед № 457 от 2000 г. на Министерството на здравеопазването на Руската федерация. В него се посочва, че пренаталният скрининг се препоръчва за всички бременни жени. Всеки обаче има право да го откаже..

Изследвания

Резултатите от първия скрининг са получени от данни от ултразвук и биохимия на кръвта. И двете проучвания се допълват и осигуряват по-голяма точност на получените показатели за бременност.

Ултразвукова процедура

Според резултатите от ултразвука на първия скрининг се определя:

 • телосложението на бебето: дали всички части са на мястото си, дали са разположени правилно;
 • Обиколка на главата;
 • дължината на подбедрицата, предмишницата, рамото, бедрената кост, тръбните кости;
 • растежа на ембриона, който трябва да отговаря на стандартите;
 • фетална скорост на кръвния поток, работа и размер на сърцето;
 • обем вода;
 • симетрия на мозъчните полукълба и тяхната структура;
 • КТР (така е посочен кокцигеално-теменният размер);
 • LZR (чете се като челно-тилен размер);
 • TVP (това е дебелината на яката);
 • Пулс (сърдечен ритъм);
 • BPR (означава бипариетален размер) - разликата между теменните туберкули;
 • структура, местоположение, размер на плацентата;
 • брой съдове на пъпната връв;
 • състояние на маточната шийка;
 • нейната хипертоничност.

Всеки от тези показатели се сравнява с нормата за периода на бременността, когато се извършва изследването. Най-малките отклонения в тях се анализират от лекарите, като се вземат предвид характеристиките на организма, идентифицирани преди това с помощта на въпросник. В допълнение към ултразвука, първият скрининг включва анализ на биохимията на венозната кръв.

Кръвен тест

Биохимията на кръвта от вена за първия скрининг се нарича двоен тест, тъй като ви позволява да определите 2 параметъра, които са много важни за бременността:

 • ниво на плазмените протеини (наричано PAPP-A);
 • съдържанието на човешки хорионгонадотропин (в заключение трябва да има колона "свободен β-hCG").

Така при първия скрининг те разглеждат резултатите от две най-важни изследвания - ултразвук и биохимични. Това са едни от най-достъпните методи, които ви позволяват да получите надеждни данни за кратко време с минимални разходи..

Полезна информация. За бременността показатели като TVP и hCG играят много важна роля..

Дати

Много майки се притесняват колко дълго правят първия скрининг по време на бременност, тъй като искат да имат време да се подготвят за такова важно събитие. Обикновено гинекологът го предписва за период не по-рано от 10-та и не по-късно от 13-та седмица включително. За да бъдем по-точни - започвайки от първия ден на седмица 10 и завършвайки на петия ден на 13-ти.

Най-оптималното време за първите скринингови проучвания е средата на посоченото време, т.е. приблизително шестия ден от 11 седмици. По-точно датата се изчислява от лекаря, който предписва тестове и води бременността.

В някои случаи периодът на първия скрининг може да бъде леко увеличен до 6-ия ден на 14-та седмица, но тогава грешката в получените данни ще бъде по-забележима и резултатите няма да бъдат напълно точни.

Защо са тези термини? Преди 11 седмици TVP е толкова малък, че не може да бъде измерен. След 14-та седмица това пространство може да се запълни с лимфа, което изкривява резултатите от изследването. Но именно този показател е маркер за много хромозомни аномалии по време на бременност..

Как да се подготвим

Какво включва подготовката за първия скрининг, лекарят трябва да обясни подробно на пациента.

 1. Не се изнервяйте преди процедурата, защото притесненията могат да повлияят на точността на резултатите. Трябва да вярвате, че с бебето всичко е наред.
 2. Тестовете, проведени като част от първия скрининг, са абсолютно безболезнени, така че няма нужда да се страхувате от тях.
 3. Трансвагиналният ултразвук на бременността не изисква подготовка.
 4. При коремен ултразвук е желателно пикочният мехур на бременната жена да е пълен. За да направите това, няколко часа преди изследването, трябва да изпиете достатъчно количество тиха, чиста вода и да не ходите до тоалетната.
 5. Кръв за биохимичен анализ се взема на гладно. Ето защо, 4 часа преди анализа, не можете да ядете.
 6. 2-3 дни преди двойния кръвен тест, ще трябва да се подложите на диета за анализ, за ​​да дадете по-точни резултати. Не можете да ядете шоколад, морски дарове, месо, ядки, мазни и пушени ястия.
 7. Лекарите препоръчват да се въздържате от полов акт 2-3 дни преди първия скрининг..

Необходимо е психически и физически да се подготвите за първия скрининг, за да бъдат резултатите му по-точни. За по-голямо спокойствие можете предварително да разберете каква е тази процедура и как се провежда.

Мненията се различават. Смята се, че ултразвук и биохимия на кръвта трябва да се извършват в един и същи ден. Но ако ултразвукът е коремен, трябва да пиете много вода, което от своя страна ще повлияе на кръвния тест. Не забравяйте да обсъдите този въпрос с Вашия лекар..

Как

Обикновено скринингът на първия триместър се извършва в три стъпки.

Проучвателно проучване

Седмица преди очакваната дата на първия скрининг се събират данни, които могат значително да повлияят на резултатите от проучванията. Те помагат да се идентифицират особеностите на хода на бременността и женското тяло. За точността на резултатите са важни показатели като:

 • възраст;
 • теглото;
 • хронични заболявания, идентифицирани преди бременност;
 • лоши навици;
 • хормонален фон на бъдещата майка;
 • метод на зачеване (дали е имало IVF);
 • тестове, които вече са били представени до този момент.

Преди първия скрининг на бременността, лекарят разговаря с родителите на нероденото бебе. Ако те са изложени на риск, той обяснява императива на тази процедура. Ако те самите са изразили желание да се подложат на набор от прегледи, той ги информира за характеристиките на провежданото изследване.

Ултразвукова процедура

Тестовете за ултразвук и кръвна биохимия се извършват в същата лаборатория. Първо, ултразвуково изследване, което точно ще определи гестационната възраст. Въз основа на този показател лабораторните асистенти след това ще дешифрират двойния тест.

 1. Трансвагиналният ултразвук включва поставяне на датчик във влагалището.
 2. При трансабдоминален ултразвук сензорът контактува с корема.
 3. Изследваната зона се смазва с гел за безпрепятствено преминаване на вълни, след което лекарят насочва сензора към тялото. Изображението на монитора на компютъра ви позволява да видите състоянието на плода и да направите подходящи измервания.
 4. Ако положението на детето не позволява на лекаря да прави измервания, той може да помоли жената да кашля, да ходи, да се движи, така че плодът да се обърне както трябва..

Със съгласието на бъдещата майка на този етап от бременността може да се направи доплер ултразвук - изследване, което измерва посоката и скоростта на кръвния поток в пъпната връв. Тя ви позволява правилно да оцените състоянието на плода и плацентата. След ултразвук се взема кръв от вена за биохимичен анализ.

Биохимичен скрининг

За да бъдат резултатите от кръвните тестове по-надеждни, лекарите трябва да знаят с максимална точност продължителността на бременността, когато се извършва биохимичен скрининг. Ето защо първо се прави ултразвук. Вземането на кръв се извършва с помощта на специална вакуумна епруветка с обем 5 ml.

Резултатите от първия скрининг може да са готови на следващия ден. Ако проучванията са били проведени в обикновена болница при първи дошъл, първи обслужен, можете да изчакате 2-3 седмици - всичко ще зависи от обема на работата на лаборантите и лекарите. Ако тестовете са взети в частна клиника, родителите ще бъдат уведомени за резултатите възможно най-скоро. Изчисленията се извършват от компютърни програми, които сравняват данните от изследванията с нормите, определени за бременност.

Полезен съвет. Ако се страхувате да дарите кръв от вена, вземете някой от семейството си със себе си на скрининга. Психолозите съветват по време на анализа да говорят с любим човек на абстрактна тема и в никакъв случай да не гледат спринцовката.

Познавайки нормите на първия скрининг, младите родители могат самостоятелно да дешифрират резултатите от изследването, за да потвърдят заключенията на лекарите за бременността и да не се притесняват за здравето на нероденото дете..

Обикновено резултатите от първия скрининг за бременност според ултразвуковото изследване трябва да бъдат както следва.

 • На 10 седмици: нормата варира от 33 до 41 mm;
 • в 11: 42-50;
 • в 12: 51-59;
 • в 13: 62-73.
 • На 10 седмици: 1,5-2,2 mm;
 • в 11: от 1.6 до 2.4;
 • в 12: не по-малко от 1,6 и не повече от 2,5;
 • в 13: 1.7-2.7.
 • На 10 седмици: 161-179;
 • в 11: от 153 до 177;
 • в 12: 150-174;
 • в 13: 147-171.
 • На 10 седмици: невъзможно да се определи;
 • в 11: не се измерва;
 • при 12: повече от 3 mm;
 • в 13: повече от 3.

Това са ехографските стандарти за първия скрининг, от които трябва да се ръководи при оценяване на резултатите от изследванията за настоящата гестационна възраст..

Кръвен тест

Данните, получени чрез кръвен тест за биохимия, също трябва да се поддържат в нормалните граници..

HCG (обикновено се измерва в IU / ml):

 • на 10-11 седмица от бременността: долната граница е 20 000, горната е 95 000;
 • на 12 седмици: от 20 000 до 90 000;
 • в 13-14: не по-малко от 15 000 и не повече от 60 000.

Ако hCG е измерен в ng / ml, резултатите ще бъдат различни числа:

 • на 10 седмици: приблизителен диапазон от 25,8-181,6;
 • в 11: от 17.4 до 130.3;
 • в 12: не по-малко от 13,4 и не повече от 128,5;
 • в 13: минимум 14,2, максимум 114,8.

Протеин, PAPP-A (измерено в IU / ml):

Кръвен тест не може да се използва за поставяне на 100% диагноза. Получените данни могат само да станат причина за назначаването на допълнителни изследвания. Пълно декодиране на резултатите от скрининга през първия триместър е възможно само от специалист. Той ще сравни нормата с действителния материал и ще напише заключение за наличието или отсъствието на отклонения и степента на риск.

Тайни за декодиране на резултатите. Лабораториите посочват нивото на hCG в различни единици: то може да бъде mIU / ml - означава мили (международна единица) на милилитър; mIU / ml (с международно обозначение) - мили международни единици на милиметър (английски); mU / ml е същото като mIU / ml, но мерните единици са прости единици, а не международни; ng / ml - нанограми на милилитър; ng / ml - нанограми на милилитър (английско съкращение). IU / ml е равно на mIU / ml; ng / ml, умножено по 21,28, е равно на mU / ml (mIU / ml).

Отклонения

Кога лекарите правят заключения за отклонения при първия скрининг за бременност? Това се случва, ако резултатите се различават значително от нормата, което показва наличието на вътрематочни патологии.

Ултразвукът на първия скрининг определя физическите увреждания на детето. Възможно е да му липсват някои части от тялото или органите, които не се намират там, където обикновено. Някои показатели могат да бъдат подценени, което ще покаже вътрематочно забавяне на растежа. В допълнение, ултразвуковото сканиране на този етап от бременността може да потвърди съмненията за някои доста сериозни патологии..

Пъпна херния, омфалоцеле:

 • вътрешните органи се намират не в перитонеума, а в херниалната торбичка.
 • носната кост не се вижда;
 • изгладени контури на лицето;
 • повишен TVP;
 • нарушения на кръвния поток;
 • малък размер на максиларната кост;
 • megacystis - голям размер на пикочния мехур;
 • тахикардия.

Ако аномалии в развитието на плода са видими при ултразвук с просто око (липса на крайници, деформация на чертите на лицето, подценявани измервания), лекарите информират родителите за това и дават препоръки. Най-често - за аборт. Ако резултатите от изследването са размити и специалистът не е сигурен за тях, окончателните заключения могат да се направят чрез кръвен тест за биохимия.

Двоен тест

Хорионният гонадотропин (често се нарича и свободен β-hCG) е основният хормон на бременността. Следователно отклоненията от нормата на този показател, т.е. лоша кръв при първия скрининг, показват следните патологии:

 • ниският hCG сигнализира за плацентарна патология, синдром на Едуардс, извънматочна бременност. висок риск от преждевременно прекратяване;
 • висок hCG - показател за синдрома на Даун, многоплодна бременност, тежка токсикоза, захарен диабет при майката.

Анализът на плазмените протеини може да покаже следните аномалии:

 • ниският PAPP-A увеличава риска от генетични нарушения - синдроми на Даун, де Ланг, Едуардс;
 • повишен PAPP-A с нормата на други показатели за бременност - няма от какво да се притеснявате.

Резултатите от кръвен тест за биохимия не са окончателна диагноза, те не могат да потвърдят със 100% точност наличието на хромозомни заболявания при дете. Те ви позволяват да определите само вероятността от патология във всеки отделен случай. На тяхна база обаче се изчислява друг показател, който е много важен за първия скрининг - MoM.

За резултатите от първия скрининг е важен и MoM коефициентът, показващ нивото на отклонение. При определяне на този показател се използват стойности, които отчитат всички характеристики на организма на бъдещата майка. Обикновено MoM при първия скрининг е 0,5-3. Ако бременността е многоплодна, резултатът може да бъде увеличен до 3,5. Този показател се изчислява, като се използват следните формули:

 • MoM без β-hCG = реален показател за гонадотропин в кръвта / нормата на пациента;
 • MoM PAPP-A = реален индикатор за протеин в кръвта / нормата на пациента.

Получените числа могат да показват развитието на следните аномалии в генетиката:

Въз основа на получените данни изчисляването на рисковете се извършва от специална компютърна програма PRISCA, която не допуска грешки. Ако заключението показва, че рискът е 1: 380, това е норма. Но ако е по-малко от тези показатели, тогава прагът му е надвишен. Сега има много информация, че прегледите за бременност не дават точни резултати и затова не си струва да харчите парите, нервите и времето си за тях. Въпреки това, делът на тяхната неверност не надвишава 5% и повечето от тях се обясняват с фактори, които не са били взети предвид по погрешка от лекаря по време на първоначалния преглед..

Още веднъж за терминологията. MoM е английската фраза "множествена от медианата", която се превежда като "кратна на медианата".

Неверни резултати

Също така се случва, че първият скрининг може да даде фалшиви резултати по различни причини, които трябва да се вземат предвид при изчисляване на рисковете:

 • затлъстяване при бременна жена, което провокира надценено ниво на хормони;
 • IVF: PAPP-A може да бъде с 10-15% по-нисък, повишен hCG при първия скрининг, HPR увеличен;
 • многоплодна бременност;
 • психологическо настроение на жената: панически страх от изследвания, безпокойство;
 • амниоцентеза, извършена 7 дни преди биохимичен скрининг;
 • захарен диабет ще понижи нивата на hCG.

Всички тези фактори, влияещи върху резултатите от първия скрининг за бременност, обикновено се идентифицират по време на етапа на предварителния преглед и се вземат предвид при изчисляване на MoM и рисковете. По-нататъшната съдба на плода ще зависи от тези показатели..

Трябва да знаете това! Резултатите от първия скрининг могат да се различават, ако тестовете са проведени по различно време и в различни лаборатории. Освен това нивата на хормони и протеини се изчисляват в различни единици. Лекарите категорично не препоръчват сами да извършват дешифрирането на анализи. Тук трябва да работи само професионалист.

По-нататъшни действия

Ако първият скрининг е лош, тоест резултатите от него показват висока степен на риск от развитие на патологии, бременността ще бъде взета под специален контрол. Жената ще трябва да се подложи на допълнителна диагностика:

 • необходима е консултация с генетик;
 • амниоцентеза - изследване на околоплодната течност за изясняване на диагнозата на хромозомни и генни патологии;
 • хорионна биопсия - изследването на хорионни ворси потвърждава или опровергава наличието на наследствени или вродени фетални заболявания;
 • кордоцентеза - анализ на кръв от пъпна връв;
 • задължителен втори скрининг през II триместър на бременността.

Ако диагнозата бъде потвърдена, в зависимост от тежестта и възможността за корекция, лекарят дава препоръка за аборт или предписва лечение за премахване на развитието на патологии. Ако родителите се измъчват от някакви въпроси относно първия скрининг, който вече е извършен или току-що е насрочен, те непременно трябва да ги зададат на специалиста, който наблюдава бременността. В края на краищата спокойствието на бъдещата майка е гаранцията за здравето на бебето, което се ражда.

Трябва да знаеш. Амниоцентезата, хорионната биопсия и кордоцентезата са инвазивни методи за тестване на бременност, които могат да представляват заплаха за здравето на плода. Следователно те не са задължителни и не са включени в първия скрининг..

И други функции

Жена, която очаква бебе, не трябва да се плаши от първия скрининг на бременни жени и за това трябва да знае колкото се може повече информация за него, за да не се тревожи напразно. Покриването на някои от най-належащите въпроси относно тази процедура ще помогне да се разсеят съмненията и да се разбере, че данните от изследванията няма да причинят никаква вреда или болка, но ще ви позволят да сте сигурни, че бебето й ще се роди здраво..

Важен ли е първият скрининг? ?

Това е много важно, тъй като ви позволява своевременно да определите патологията на бременността и да вземете подходящи мерки (аборт, лечение). Това дава увереност на бъдещите родители, че бебето им е напълно здраво. Но психологическият комфорт на жената в дадена позиция играе голяма роля.

Кой скрининг е по-важен: първи или втори ?

И двете са важни, но повечето лекари смятат, че това е първото, което е по-важно за по-нататъшния успешен ход на бременността. Той дава по-голяма точност на резултатите (до 95%) от втория (едва достига 90%). Ако показателите на първия скрининг са добри и няма отклонения, вторият не се назначава.

По какво се различава първият скрининг от втория? ?

 1. Първият скрининг се предписва от 11-та до 13-та седмица, вторият от 20 до 24.
 2. Първият включва ултразвуково сканиране и кръвен тест за определяне на нивата на PAPP и hCG протеин. Вторият е кръвен тест за идентифициране на показатели на плацентарния лактоген, hCG, свободен естриол, алфа-фетопротеин. На практика се изисква и ултразвук.
 3. Първият, съгласно закона, трябва да се провежда безплатно. Вторият се плаща от родителите на нероденото дете.
 4. Ако показателите на първия скрининг не предизвикват съмнения сред лекарите, вторият не се извършва.

Какво показва първият скрининг по време на бременност ?

Маркери на различни аномалии във вътрематочното развитие на детето.

Колко седмици се провежда първият скрининг? ?

От 10 до 13 седмици (в изключителни случаи + 6 дни).

Вижда ли се полът на детето при първата прожекция ?

Размерите на тялото и органите на бебето през първия триместър са все още много малки, така че точността на определяне на пола му е 50 на 50.

Мога ли да ям преди скрининга през първия триместър ?

Не яжте 4 часа преди изследването на кръвта.

Какво да не се яде преди първата прожекция ?

Преди първия скрининг не трябва да ядете шоколад, ядки, морски дарове, месо, мазни и пушени храни.

Не трябва да отказвате първия скрининг, дори ако не сте изложени на риск. Бременността много често е непредсказуема и колкото по-скоро научите за нейните патологии, толкова по-малко опасности и усложнения ще имате в бъдеще. Не засенчвайте деветмесечното чакане на бебето със съмнения как ще се роди: уверете се, че всичко е наред с него, въз основа на резултатите от изследването.

Развенчаването на страховете от ултразвуков скрининг от 1-ви триместър


Скринингът на 1-ви триместър е диагностично проучване, което се провежда за бременни жени в риск от 10 до 14 седмици. Това, което е първото от двете скринингови наблюдения, ви позволява да определите с голяма точност колко голям е рискът от болен плод. Такъв преглед се състои от две части - кръводаряване от вена и ултразвуково сканиране. Въз основа на тях, отчитайки много от вашите индивидуални фактори, генетикът прави своята присъда.
[съдържание h2 h3]

Кой трябва да бъде скриниран за 1 триместър

Много е важно следните жени да се подложат на проучването:

 • са тясно свързани с бащата на детето
 • които са имали 2 или повече спонтанни аборта (преждевременно раждане)
 • имали замразена бременност или мъртво раждане
 • жената е претърпяла вирусно или бактериално заболяване по време на бременност
 • има роднини, страдащи от генетични патологии
 • тази двойка вече има дете със синдром на Патау, синдром на Даун или други
 • имаше епизод на лечение с лекарства, които не могат да се използват по време на бременност, дори ако са предписани за жизнени показатели
 • бременна над 35 години
 • и двамата бъдещи родители искат да проверят вероятността от болен плод.

Какво търсите при първия ултразвуков скрининг по време на бременност

Какво гледат на първата прожекция? Изчислява се дължината на ембриона (това се нарича кокцигеално-теменна големина - CTE), големината на главата (нейната обиколка, бипариетален диаметър, разстоянието от челото до тила).

Първият скрининг показва симетрията на мозъчните полукълба, наличието на някои от неговите структури, които са задължителни в този период. Погледнете и 1 скрининг:

 • дълги тръбни кости, измерва се дължината на раменната кост, бедрената кост, предмишницата и подбедрицата
 • дали стомахът и сърцето са на определени места
 • размера на сърцето и съдовете, излизащи от тях
 • размер на корема.

Каква патология разкрива това изследване?

Първият скрининг за бременност е информативен по отношение на откриването:

 • патология на зачатъка на централната нервна система - нервна тръба
 • Синдром на Патау
 • омфалоцеле - пъпна херния, когато различен брой вътрешни органи са разположени извън коремната кухина и в херниалната торбичка над кожата
 • Синдром на Даун
 • триплоидия (тройна група хромозоми вместо двойна)
 • Синдром на Едуардс
 • Синдром на Смит-Опиц
 • синдром на де Ланге.

Условия на изследване

Кога трябва да се направи първият скрининг? Времето за диагностициране на 1 триместър е много ограничено: от първия ден на 10-та седмица до 6-ия ден на 13-та седмица. По-добре е да направите първия скрининг в средата на този диапазон, на 11-12 седмици, тъй като грешка в изчисленията значително намалява точността на изчислението.

Вашият лекар трябва още веднъж внимателно и задълбочено, в зависимост от датата на последната менструация, да изчисли колко дълго трябва да се подложите на първия преглед от този вид..

Как да се подготвим за проучването

Скринингът през първия триместър се извършва на два етапа:

 1. Първо се прави ултразвуков скрининг. Ако се прави трансвагинално. не се изисква подготовка. Ако по коремен метод, тогава е необходимо пикочният мехур да е пълен. За да направите това, трябва да изпиете половин литър вода половин час преди изследването. Между другото, вторият скрининг по време на бременност се извършва трансабдоминално, но не изисква подготовка.
 2. Биохимичен скрининг. Тази дума се отнася до вземане на кръв от вена..

Като се има предвид двуетапното проучване, подготовката за първото проучване включва:

 • пълнене на пикочния мехур - преди 1 ултразвуков скрининг
 • на гладно поне 4 часа преди вземане на кръв от вена.

Освен това е необходима диета преди диагностицирането на 1 триместър, за да може кръвният тест да даде точен резултат. Състои се в изключване на приема на шоколад, морски дарове, месо и мазни храни ден преди да планирате да присъствате на скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност.

Ако планирате (а това е най-добрият вариант за провеждане на перинатална диагностика на 1-ви триместър) да се подложите на ултразвукова диагностика и да дарите кръв от вена за един ден, трябва:

 • през целия предходен ден си отказвайте алергенни продукти: цитрусови плодове, шоколад, морски дарове
 • изключете напълно мазни и пържени храни (1-3 дни преди проучването)
 • преди проучването (обикновено се дава кръв за скрининг за 12 седмици преди 11:00), отидете до тоалетната сутрин, след това или не уринирайте 2-3 часа, или час преди процедурата, изпийте половин литър вода без газ. Това е необходимо, ако изследването ще се извършва през корема
 • ако ултразвуковата диагностика се извършва с вагинален сензор, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър няма да включва пълнене на пикочния мехур.

Как се прави изследването

Как се прави изследване за малформации през 1 триместър?

Подобно на прегледа от 12 седмици, той се състои от два етапа:

 1. Ултразвуков скрининг по време на бременност. Може да се извършва както вагинално, така и през корема. Не се чувства по-различно от ултразвуковото сканиране на 12 седмици. Разликата е, че се извършва от сонолози, които се специализират специално в пренаталната диагностика, използвайки оборудване от висок клас.
 2. Вземане на кръв от вена в количество от 10 ml, което трябва да се извърши на гладно и в специализирана лаборатория.

Как се провежда скрининговата диагностика за първия триместър? Първо, имате първата ехография за бременност. Обикновено се извършва трансвагинално.

За да завършите проучването, ще трябва да се съблечете от кръста надолу, да легнете на дивана със свити крака. Лекарят много внимателно ще вкара тънък специален сензор във презерватива във влагалището ви; по време на прегледа той ще бъде леко раздвижен. Не боли, но след като разгледате този или следващия ден, може да откриете малко количество зацапвания върху подложката.

Във видеото 3D ултразвук по време на бременност при скрининг на 1 триместър.

Как се прави първият скрининг на трансабдоминален трансдюсер? В този случай или се събличате до кръста, или просто повдигате дрехите, така че да отворите стомаха си за преглед. С този ултразвуков скрининг за 1 триместър сензорът ще се движи по корема, без да причинява болка или дискомфорт.

Как се провежда следващият етап от проучването? С резултатите от ултразвука отивате да дарите кръв. Там ще изясните и някои данни, които са важни за правилната интерпретация на резултатите..

Няма да получите резултати веднага, но след няколко седмици. Така се провежда първият скрининг за бременност.

Декодиране на резултатите

1. Нормални ултразвукови данни

Дешифрирането на първия скрининг започва с тълкуване на ултразвукови диагностични данни. Ултразвукови стандарти:

Кокцигеално-париетален размер (КТЕ) на плода

При скрининг на 10 седмици, този размер е в следния диапазон: от 33-41 mm през първия ден от 10 седмици до 41-49 mm - на 6 дни от 10 седмици.

Скрининг 11 седмици - CTE норма: 42-50 mm на първия ден от 11 седмици, 49-58 - на шестия му ден.

По време на бременност от 12 седмици този размер е: 51-59 mm на 12 седмици точно, 62-73 mm - в последния ден от този период.

2. Дебелината на областта на яката

Ултразвукови честоти от 1 триместър за този най-важен маркер на хромозомни патологии:

 • на 10 седмици - 1,5-2,2 мм
 • скрининг за 11 седмици е представен с норма от 1,6-2,4
 • на 12-та седмица тази цифра е 1,6-2,5 мм
 • на 13 седмици - 1,7-2,7 мм.

3. Носна кост

Дешифрирането на ултразвук от 1-ви триместър задължително включва оценка на носната кост. Това е маркер, благодарение на който е възможно да се предположи развитието на синдрома на Даун (за това се прави скрининг на 1-ви триместър):

 • на 10-11 седмица тази кост вече трябва да бъде открита, но размерът й все още не е оценен
 • скрининг на 12 седмици или една седмица по-късно показва, че тази кост е най-малко 3 mm в норма.

4. Пулс

 • на 10 седмици - 161-179 удара в минута
 • на 11 седмици - 153-177
 • на 12 седмици - 150-174 удара в минута
 • на 13 седмици - 147-171 удара в минута.

5. Бипариетален размер

Първото скринингово проучване по време на бременност оценява този параметър в зависимост от периода:

 • на 10 седмици - 14 мм
 • 11 - 17 мм
 • скринингът за 12 седмици трябва да покаже резултат от поне 20 mm
 • на 13 седмици BPD е средно 26 mm.

Според резултатите от ултразвук от 1 триместър се преценява дали има маркери на фетални аномалии. Също така се анализира на какъв период съответства развитието на бебето. В края се прави заключение дали е необходим следващият скринингов ултразвук през втория триместър.

Можете да поискате да запишете видео с ултразвук от 1 триместър. Също така имате пълното право да получите снимка, тоест разпечатка на изображението, която е или най-успешната (ако всичко е нормално), или най-ясно демонстрира откритата патология.

Какви са нормите на хормоните, определени от 1 скрининг

Скринингът през първия триместър не само оценява резултатите от ултразвуковата диагностика. Вторият, не по-малко важен етап, по който се преценява дали плодът има сериозни дефекти, е хормонална (или биохимична) оценка (или кръвен тест през 1-ви триместър). И двете стъпки представляват генетичен скрининг.

1. Хорион гонадотропин

Това е хормонът, който оцветява втората лента от домашния тест за бременност. Ако скринингът през първия триместър разкрие намаляване на нивото му, това показва патология на плацентата или повишен риск от синдром на Едуардс.

Повишеното ниво на hCG при първия скрининг може да показва повишен риск от развитие на синдром на Даун при плода. Въпреки че е с близнаци, този хормон също се увеличава значително.

Първият скрининг по време на бременност: скоростта на този хормон в кръвта (ng / ml):

 • 10 седмици: 25.80-181.60
 • 11 седмица: 17.4-130.3
 • декодирането на перинаталното проучване от 1 триместър на 12 седмици спрямо hCG показва, че цифрата от 13,4-128,5 е нормална
 • на 13 седмици: 14.2-114.8.

2. Свързан с бременността протеин А (PAPP-A)

Този протеин обикновено се произвежда от плацентата. Концентрацията му в кръвта се увеличава с увеличаване на бременността..

Как да разберем данните

Програмата, в която се въвеждат данните от ултразвуковата диагностика от първия триместър, както и нивото на горните два хормона, изчислява показателите за анализ. Те се наричат ​​„рискове“. В този случай декодирането на резултатите от скрининга за 1-ви триместър се записва под формата не в нивото на хормоните, а в такъв показател като "MoM". Това е коефициент, който показва отклонението на стойността за дадена бременна жена от определена изчислена медиана.

За да се изчисли MoM, показателят на хормон се разделя на средната стойност, изчислена за дадено място за дадена гестационна възраст. Нормите на MoM при първия скрининг са от 0,5 до 2,5 (при близнаци, тризнаци - до 3,5). Идеална стойност на MoM близо до "1".

Индикаторът MoM се влияе от възрастовия риск при скрининг на 1-ви триместър: тоест сравнението не е само с изчислената медиана в този период на бременността, но с изчислената стойност за дадена възраст на бременната жена.

Междинните резултати от скрининг през първия триместър обикновено показват количеството хормони в MoM единици. И така, формулярът съдържа записа "hCG 2 MoM" или "PAPP-A 1 MoM" и т.н. Ако MoM е 0,5-2,5, това е нормално.

Счита се, че патологията е нивото на hCG под 0,5 средни нива: това показва повишен риск от синдром на Едуардс. Увеличението на hCG над 2,5 средни стойности показва повишен риск от синдром на Даун. Намаляването на PAPP-A под 0,5 MoM показва, че съществува риск по отношение на двата горни синдрома, но увеличаването му не означава нищо.

Има ли рискове в научните изследвания

Обикновено резултатите от диагнозата от първия триместър завършват с оценка на степента на риска, която се изразява като част (например 1: 360 за синдрома на Даун) за всеки синдром. Именно тази фракция се чете така: при 360 бременности със същите резултати от скрининга се ражда само 1 бебе с патология на Даун.

Дешифриране на стандартите за скрининг за 1 триместър. Ако детето е здраво, рискът трябва да бъде нисък и резултатите от скрининговия тест трябва да бъдат описани като „отрицателни“. Всички числа след фракцията трябва да са големи (повече от 1: 380).

Лошият първи скрининг се характеризира с „високорисков“ запис в заключението, ниво 1: 250-1: 380, а резултатите от хормоните са под 0,5 или повече от 2,5 средни стойности.

Ако скринингът за първи триместър е лош, ще бъдете помолени да посетите генетик, който решава как да продължи:

 • насрочете повторно тестване през втория, след това - скрининг за 3-ти триместър
 • предлагат (или дори настояват) за инвазивна диагноза (вземане на проби от хорионни ворсинки, кордоцентеза, амниоцентеза), въз основа на която ще се реши въпросът дали тази бременност трябва да се удължава.

Какво влияе върху резултатите

Както при всяко проучване, има фалшиво положителни резултати от първото перинатално проучване. И така, за:

 • IVF: резултатите от hCG ще бъдат по-високи, PAPP - 10-15% по-ниски, показателите на първия скринингов ултразвук ще увеличат LHR
 • затлъстяване на бъдещата майка: в този случай нивата на всички хормони се увеличават, докато при ниско телесно тегло, напротив, те намаляват
 • скрининг за 1 триместър за близнаци: скоростта на резултатите за такава бременност все още не е известна. Следователно, оценката на риска е трудна; възможна е само ултразвукова диагностика
 • захарен диабет: 1-вият скрининг ще покаже намаляване на нивото на хормоните, което не е надеждно за интерпретацията на резултата. В този случай скринингът за бременност може да бъде отменен
 • амниоцентеза: скоростта на перинаталната диагноза не е известна, ако манипулацията е извършена през следващата седмица преди даването на кръв. Необходимо е да се изчака по-дълъг период след амниоцентезата, преди да се подложи на първия перинатален скрининг на бременни жени..
 • психологическото състояние на бременната жена. Много хора пишат: „Страхувам се от първата прожекция“. Това също може да повлияе на резултата и то непредсказуемо.

Някои особености в патологията

Първият скрининг на бременност за фетална патология има някои характеристики, които лекарите по ултразвукова диагностика виждат. Помислете за перинаталния скрининг на тризомии като най-честата патология, открита при това изследване..

1. Синдром на Даун

 1. при повечето фетуси носната кост не се вижда на 10-14 седмици
 2. от 15 до 20 седмици тази кост вече е визуализирана, но е по-къса от нормалното
 3. изглади контурите на лицето
 4. с доплерометрия (в този случай може да се извърши дори в този период), се отбелязва обратен или друг патологичен кръвен поток във венозния канал.

2. Синдром на Едуардс

 1. тенденция към намаляване на сърдечната честота
 2. имате пъпна херния (омфалоцеле)
 3. не се виждат кости от носа
 4. вместо 2 артерии на пъпната връв - една

3. Синдром на Патау

 1. почти всеки има сърцебиене
 2. нарушено развитие на мозъка
 3. развитието на плода се забавя (несъответствие на дължината на костите с термина)
 4. нарушение на развитието на някои части на мозъка
 5. пъпна херния.

Къде да уча

Къде се прави скринингът за 1 триместър? Много перинатални центрове, медицински генетични консултации и частни клиники провеждат това проучване. За да изберете къде да получите скрининг, вижте дали има лаборатория в клиниката или близо до нея. Препоръчително е да го приемате в такива клиники и центрове..

Например в Москва CIR се доказа добре: провежда и скрининг на 1-ви триместър може да се направи в този център.

Ултразвуков скрининг на 1-ви триместър: средната цена е 2000 рубли. Цената на първото перинатално проучване (с определяне на хормони) е около 4000-4100 рубли.

Колко струва скринингът за I триместър по вид на теста: ултразвук - 2000 рубли, определяне на hCG - 780 рубли, анализ за PAPP-A - 950 рубли.

Прегледи на скрининга за 1 триместър. Много жени са недоволни от качеството на направеното изчисление: от случаите, когато е определен „висок риск“, често се отбелязва раждането на напълно здраво бебе. Дамите пишат, че е най-добре да се намери висококвалифициран специалист по перинатална ултразвукова диагностика, който да потвърди или разсее съмненията относно здравето на бебето..

По този начин, скринингът на 1-ви триместър е диагноза, която помага в някои случаи да се идентифицира най-тежката фетална патология в ранните етапи. Той има свои собствени характеристики на подготовка и провеждане. Тълкуването на резултатите трябва да се извършва, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на жената..